Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α.Μ. Ασημακοπούλου στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Κατάρρευση του «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς»
  • [02] Ν. Κοτζιάς: Ξεκάθαρη η στάση της ελληνικής πολιτείας ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού
  • [03] Ν. Παππάς: Ποτέ άλλοτε δεν έγινε δημόσιος διαγωνισμός με τέτοια επίπεδα ελέγχου
  • [04] Eurobank: Δεν θα είμαστε απόντες από κανένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο
  • [05] Κατρούγκαλος: Ο επανυπολογισμός των συντάξεων γίνεται με βάση το συντάξιμο ποσό
  • [06] Το απόγευμα η κατάθεση στη Βουλή του ν/σ με τα προαπαιτούμενα
  • [07] Διεθνές συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας
  • [08] Σύνοδος ΕΑΝΑ: Ανάγκη η ΕΕ να προστατεύσει τα πρακτορεία ειδήσεων από την παράνομη αντιγραφή στο διαδίκτυο
  • [09] Έρευνα για τη μεγαλύτερη επίθεση στα συστήματα της Yahoo - Εκλάπησαν στοιχεία 500 εκατ. λογαριασμών
  • [10] Στέλιος Αναστασιάδης, ένας καλλιτέχνης που «όσοι γνώρισαν τον λάτρεψαν»
  • [11] Το ρεπερτόριο για το 2016-2017 στο Θέατρο Πορεία
  • [12] Δωρεάν συναυλίες της Λυρικής στο Ολύμπια και στο Πάρκο του ΚΠΙΣΝ
  • [13] Πώς οι γάτες κατέκτησαν τον κόσμο
  • [14] Ανακαλύφθηκε (με ελληνική συμμετοχή) ένας ακόμη εξωπλανήτης που γυροφέρνει δύο άστρα
  • [15] «Από την αεροπειρατεία στη ρύθμιση», άρθρο του Ν. Παππά στην Εφ.των Συντακτών
  • [16] «Στον ΟΗΕ η Ελλάδα έθεσε μια ατζέντα για το Προσφυγικό, που θα ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
  • [17] ΟΟΣΑ: Πρέπει να συγχαρούμε την Ελλάδα για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις
  • [18] Κλάπηκαν 500 εκατ. λογαριασμοί χρηστών από το δίκτυο του Yahoo!
  • [19] Λιγοστεύει το οξυγόνο στη Γη

  • [01] Α.Μ. Ασημακοπούλου στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Κατάρρευση του «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς»

    Για κατάρρευση του «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς», καθώς και του «μύθου ότι αν ερχόταν η Αριστερά θα είχε χέρια καθαρά και θα μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση αλλιώς» έκανε λόγο η βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

    «Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς ήταν ο μύθος ότι [...] θα προστάτευε τους αδύναμους περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και θα πήγαινε παρακάτω το έργο με έναν διαφορετικό τρόπο, με διαφάνεια, χωρίς διαπλοκή και χωρίς διαφθορά. Τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο απ' αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ.

    «Τον λογαριασμό τον πληρώνουν κυρίως οι αδύναμοι. Όταν αυξάνεις τον ΦΠΑ, αυτό είναι έμμεσος φόρος, όταν κόβεις το ΕΚΑΣ, αυτό πλήττει τους αδύναμους, όταν κόβεις τις συντάξεις, αυτό πλήττει τους συνταξιούχους, που είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να βγάλουν άλλα χρήματα» εξήγησε η κ. Ασημακοπούλου.

    Αναφερόμενη στο θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες είπε πως πρόκειται για «διαγωνισμό-παρωδία» που στόχο έχει «να δημιουργήσει νέα συμφέροντα», ενώ σημείωσε ότι το κόμμα της θα συνεχίσει να ζητάει εκλογές, «διότι το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος οποιασδήποτε εκλογικής αναμέτρησης που θα έχει ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από την εξουσία», αλλά και γιατί πρόκειται για αίτημα όλης της κοινωνίας, «η οποία πληρώνει τώρα έναν τεράστιο λογαριασμό για τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ».

    Η κ. Ασημακοπούλου τόνισε ακόμη πως στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προτού προχωρήσει ο διαγωνισμός.

    [02] Ν. Κοτζιάς: Ξεκάθαρη η στάση της ελληνικής πολιτείας ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού

    H στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς, καθώς και ζητήματα ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχεο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με εκπροσώπους των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, American Jewish Committee, B'nai B'rith International, World Jewish Congress, Anti-Defamation League, National Coalition Supporting Eurasian Jewry και American Israel Public Affairs Committee.

    Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε την ξεκάθαρη στάση της ελληνικής πολιτείας ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού, καθώς και μέτρα που έχει λάβει η ελληνική Πολιτεία για να τιμήσει τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων και την προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία.

    [03] Ν. Παππάς: Ποτέ άλλοτε δεν έγινε δημόσιος διαγωνισμός με τέτοια επίπεδα ελέγχου

    «Δεν έχει υπάρξει ούτε έχει γίνει ποτέ δημόσιος διαγωνισμός που να έχει τέτοια επίπεδα ελέγχου», υπογράμμισε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, απαντώντας στον βουλευτή του Ποταμιού Ιάσωνα Φωτήλα, που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τον διαγωνισμό αδειοδοτήσεων των τεσσάρων τηλεοπτικών καναλιών.

    Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι οι οριστικοί υπερθεματιστές δεν σημαίνει ότι είναι και κάτοχοι τηλεοπτικής άδειας και πρόσθεσε ότι η υπουργική απόφαση θα εκδοθεί αφού η Επιτροπή Ενστάσεων θα έχει ολοκληρώσει πλήρως τον έλεγχο της.

    Ο κ. Παππάς μίλησε για «μέθοδο τρομοκρατίας δημόσιων λειτουργών» και καταφέρθηκε κατά συγκεκριμένων επιχειρηματιών κατονομάζοντας τους. «Είναι ντροπή του κυρίου Αλαφούζου, του κυρίου Βαρδινογιάννη του κυρίου Κοντομηνά να στήνουν δελτία. Όποιος θέλει κόντρα στην πολιτική ηγεσία εδώ στη Βουλή» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ουδείς θα βρει εξιλαστήρια θύματα στους δημόσιους λειτουργούς που με περίσσευμα καρδιάς επιτέλεσαν το καθήκον τους. Μπορεί να μην τους αρέσει που θα βάλουν το χέρι στην τσέπη, αλλά τελειώνει οριστικά ο κύκλος της προσπάθειας δημιουργίας εντυπώσεων. Η επόμενη μέρα στο τηλεοπτικό τοπίο θα μας θυμίζει σπαρταριστά επεισόδια, με μειδίαμα αλλά και πικρία για αυτούς που άκουσαν τα εξ αμάξης».

    Ακόμη, αναφερόμενος ο κ. Παππάς στο πόρισμα της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής, κάλεσε όλους όσοι σπεύδουν να βγάλουν πρόωρα συμπεράσματα «να κρατηθούν». Από την πλευρά του, ο κ. Φωτήλας υποστήριξε ότι δεν έγινε ουσιαστικός έλεγχος του «πόθεν έσχες», των υπερθεματιστών και έκανε λόγο για νέα αριστερή, πιο βαθιά διαπλοκή.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Παππά που χαρακτήρισε άθλια και φθηνή αντιπολίτευση τις αιχμές του κ. Φωτήλα, λέγοντας «να μην πετάξει τις περούκες γιατί θα της χρειαστεί», αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με τους δύο μεταμφιεσμένους δημοσιογράφους της Νέας Υόρκης.

    [04] Eurobank: Δεν θα είμαστε απόντες από κανένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο

    «Δεν θα είμαστε απόντες από κανένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Σαντορίνη με την ευκαιρία των εγκαινίων του δεύτερου καταστήματος της τράπεζας στο νησί.

    «Θα σκεφθείτε, ίσως, ότι αυτό είναι υπερβολή, γιατί δεν έχουμε ακόμη ξεφύγει από τις συνθήκες στενότητας ρευστότητας που επικρατούν στην οικονομία τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι ακριβές, αλλά η Eurobank έχει κάνει όλες εκείνες τις κινήσεις που απαιτούνται ώστε να διασφαλίζει την απαιτούμενη ρευστότητα. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς, μερικοί από τους οποίους είναι και μέτοχοί μας, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ειδικά για τη χρηματοδότηση των εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων, είτε στον κλάδο των προϊόντων, όπου χρειαζόμαστε ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας, είτε στον κλάδο των υπηρεσιών, με πρώτο βέβαια τον τουρισμό. Μέχρι τώρα οι συμφωνίες αυτές αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ και έχουμε σχέδια για την επέκτασή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φωκίων Καραβίας.

    Ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε επίσης ότι στις δανειοδοτήσεις, ασφαλώς υπάρχει στενότητα ρευστότητας. "Όμως η Eurobank έχει ηγετικό ρόλο στη χρηματοδότηση όλων των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα και αυτές, όπως είναι φυσικό, εστιάζονται στον τουρισμό. Διαθέτουμε τεχνογνωσία και οργάνωση και δεν είναι τυχαίο ότι η Eurobank ήταν η ελληνική τράπεζα που χρηματοδότησε το μεγάλου ύψους, σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ, deal για την είσοδο στο συγκρότημα Σάνη της Χαλκιδικής ενός από τα μεγαλύτερα διεθνή funds, του Oaktree Capital. Έχουμε ενεργό συμμετοχή στην πώληση του Hilton των Αθηνών σε έναν όμιλο μεγάλων Ελλήνων και ξένων επενδυτών".

    Επισήμανε, επίσης ότι η Eurobank μπορεί να στηρίζει τους πελάτες της. «Έχουμε τη ρευστότητα, έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους για να μιλήσετε, να σας καταλάβουν και να προχωρήσουμε μαζί. Διαθέτουμε, επομένως, τη ρευστότητα, την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και μπορούμε να στηρίξουμε τα επιχειρηματικά σχέδια των πελατών μας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, διαβεβαιώνοντας ότι: «Δεν υπάρχει κανείς που να έρθει στη Eurobank με ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο, με συνεκτικό επιχειρηματικό σχέδιο και προοπτικές επιτυχίας και να μην βρούμε λύση για να το χρηματοδοτήσουμε. Ελπίζω να μας φέρετε τέτοια σχέδια και θα το αποδείξουμε στην πράξη»

    Απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους από την Σαντορίνη, τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες, επισήμανε ότι «η Σαντορίνη είναι υπόδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί και ο τουρισμός αλλά και οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας. «Καταφέρατε να επεκτείνετε την τουριστική περίοδο και να αντιμετωπίζετε συγκυριακά προβλήματα, με ένα ευρύ και ισορροπημένο φάσμα επισκεπτών από όλο τον κόσμο, από την Κίνα και την Ασία, έως την Ευρώπη και την Αμερική. Πολύ περισσότερο καταφέρατε να δημιουργήσετε ένα μοναδικό brandname, ένα αυτοτελή τουριστικό προορισμό, τον οποίο για το μοναδικό φυσικό περιβάλλον αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών μέσα σε αυτό, ονειρεύονται οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, όπως δείχνουν οι έρευνες αγοράς, και να προσελκύετε επισκέπτες υψηλών εισοδηματικών δυνατοτήτων», είπε.

    Ο Φωκίων Καραβίας επισήμανε επίσης πως ο τουρισμός είναι η αιχμή της εξωστρέφειας και η εξωστρέφεια το μέλλον της οικονομίας. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι με το ΣΕΤΕ, το Σύνδεσμο των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, εδώ και δέκα χρόνια. Συνεργαζόμαστε για τόσο σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως το ετήσιο συνέδριο που συνδιοργανώνουμε, όσο και στρατηγικά, με την εκπόνηση μελετών που αποτελούν τη βάση για τη χάραξη μιας ουσιαστικής τουριστικής πολιτικής. Είναι φυσικό με αυτή την επιλογή να έχουμε το μεγαλύτερο τουριστικό χαρτοφυλάκιο από όλες τις τράπεζες, που πλησιάζει το ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ, πρόσθεσε.

    Η τράπεζα εγκαινίασε το δεύτερο κατάστημά της στη Σαντορίνη. Τα εγκαίνια έκανε ο Φωκίων Καραβίας, ο οποίος συνοδευόταν από αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Θεόδωρο Καλαντώνη και άλλα ανώτερα στελέχη της τράπεζας. Ο Αγιασμός έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού & Νήσων, κ.κ. Επιφάνιο.

    [05] Κατρούγκαλος: Ο επανυπολογισμός των συντάξεων γίνεται με βάση το συντάξιμο ποσό

    Ο επανυπολογισμός των συντάξεων γίνεται με βάση το συντάξιμο ποσό, τις συντάξιμες αποδοχές, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος σημειώνοντας πως δεν κόβονται επικουρικές συντάξεις όταν το άθροισμα κύριων και επικουρικών είναι από 1300 ευρώ και κάτω.

    Μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως εάν έχουν γίνει περικοπές σε τέτοιες συντάξεις είναι λάθος και θα διορθωθεί. Ανέφερε πως με αυτή τη ρύθμιση μοιράζονται δίκαια τα χρήματα που υπάρχουν για το ασφαλιστικό, αφού δεν γίνονται οριζόντιες περικοπές. Εξήγησε εκ νέου πως ουσιαστικά μόνο το 10% των συνταξιούχων θίγεται με τις περικοπές που έγιναν. Υπογράμμισε ακόμη ότι η εθνική σύνταξη είναι καλύτερη από το ΕΚΑΣ, αφού καλύπτεται το όριο της φτώχειας.

    Για τα εργασιακά είπε πως δεν θα δεχθεί τις νεοφιλελεύθερες επιλογές που προωθούνται και πως στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και όχι να μειωθεί.

    [06] Το απόγευμα η κατάθεση στη Βουλή του ν/σ με τα προαπαιτούμενα

    Σήμερα το απόγευμααναμένεται να κατατεθεί, με τον χαρακτήρα του επείγοντος, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για το ξεκλείδωμα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής,η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί με δύο συνεδριάσεις, πρωί - βράδυ, στην αρμόδια επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου.

    Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια την επόμενη μέρα, Τρίτη (27 Σεπτεμβρίου), οπότε και αναμένεται αργά το βράδυ η ψήφιση του.

    Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία που είχε ζητήσει η ΝΔ και είχε προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα (Τρίτη) αποφασίστηκε να μετατεθεί για μια μέρα και έτσι θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (28 Σεπτεμβρίου).

    [07] Διεθνές συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας

    Ανοίγει τις πύλες του το διεθνές συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας με τίτλο «Athens Medical Leadership and Innovation Conference», που πραγματοποιεί ο Όμιλος του Ιατρικού Κέντρου.

    Το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων θα μεταδώσει ζωντανά μέσω Live Streaming την εκδήλωση που διοργανώνει ο Όμιλος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 23-25 Σεπτεμβρίου 2016.

    Η τελετή έναρξης του συνεδρίου και η ζωντανή μετάδοση ξεκινά στις 18:00.

    Ακολουθεί η ηλεκτρονική διεύθυνση για τη μετάδοσης της εκδήλωσης.

    https://www.youtube.com/watch?v=L-_BFNcqJF4

    [08] Σύνοδος ΕΑΝΑ: Ανάγκη η ΕΕ να προστατεύσει τα πρακτορεία ειδήσεων από την παράνομη αντιγραφή στο διαδίκτυο

    Την ανάγκη συντονισμένης δράσης για να σταματήσει η παράνομη αντιγραφή των ειδήσεων των ειδησεογραφικών πρακτορείων από μη συνδρομητές τους, τόνισαν οι 33 πρόεδροι και γενικοί διευθυντές των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων, που μετείχαν στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ειδησεογραφικών Πρακτορείων (ΕΑΝΑ) στη Μπρατισλάβα.

    Τα ηγετικά στελέχη των ευρωπαϊκών ειδησεογραφικών πρακτορείων κατέστησαν σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προστατεύσει πιο αποφασιστικά τα πρακτορεία ειδήσεων όσον αφορά την παράνομη αντιγραφή της εργασίας των δημοσιογράφων τους στο διαδίκτυο.

    Ο εκπρόσωπος του Γαλλικού Πρακτορείου αποκάλυψε μάλιστα ότι στην προτεινόμενη τροποποίηση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ που υποβλήθηκε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει παραλειφθεί η ανάγκη προστασίας των πρακτορείων ειδήσεων από την παράνομη αντιγραφή της εργασίας τους στο διαδίκτυο. «Το AFPέχει ήδη ενημερωθεί ότι στην πρόταση που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται μόνο η ανάγκη προστασίας των εκδοτών, ενώ έχουν ξεχαστεί τα πρακτορεία ειδήσεων» τόνισε ο εκπρόσωπος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Το AFP έχει ήδη καταθέσει στη γαλλική Γερουσία και τη Βουλή πρόταση για έναν νομικό μηχανισμό, με στόχο την επέκταση και στα πρακτορεία ειδήσεωντου νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας που επιτρέπει στους καλλιτέχνες να απαγορεύουν τη διάδοση του έργου τους χωρίς οικονομική ανταμοιβή. Αυτός είναι ένας τρόπος για να αποτρέπει την "κλοπή" της εργασίας των δημοσιογράφων των πρακτορείων ειδήσεων, από διαδικτυακές πλατφόρμες- μη συνδρομητές τους.

    Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και η ΕΑΝΑ όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο γενικός γραμματέας της ΕΑΝΑ Ερικ Νίλεν σημειώνοντας ότι η Συμμαχία θα ζητήσει από την Κομισιόν να συμπεριληφθούν και τα πρακτορεία ειδήσεων στην πρόταση προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

    Παίρνοντας τον λόγο στο πλαίσιο της συνοδου της ΕΑΝΑ, ο πρόεδρος του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Μιχάλης Ψύλος, επισήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου της παράνομης αντιγραφής των ειδήσεων των πρακτορείων και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, όπου το εθνικό πρακτορείο παράγει περίπου το 90% της πρωτογενούς ειδησεογραφίας, την οποία οικειοποιούνται παράνομα πάρα πολλοί μη συνδρομητές. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο γίνεται προσπάθεια από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης με τη δημιουργία επιγραμμικούσυστήματος εντοπισμού της λογοκλοπής.

    [09] Έρευνα για τη μεγαλύτερη επίθεση στα συστήματα της Yahoo - Εκλάπησαν στοιχεία 500 εκατ. λογαριασμών

    Τη μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία του Διαδικτύου φαίνεται πως αποτελεί τελικά η παραβίαση που είχε δεχτεί το 2014 στα συστήματά της η υπηρεσία της Yahoo, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η εταιρεία. Όπως αναφέρεται, τα στοιχεία 500 εκατομμυρίων λογαριασμών εκλάπησαν, στα οποία περιλαμβάνονταν προσωπικές πληροφορίες χρηστών.

    Το FBI, το οποίο και έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση, αναζητά έναν χάκερ με το όνομα «Peace», ο οποίος τον Αύγουστο φέρεται ότι προσπαθούσε να πουλήσει στη μαύρη αγορά του Διαδικτύου τα στοιχεία 200 εκατομμυρίων λογαριασμών του Yahoo, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

    Σε δημοσίευμά του το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφέρει ότι τρεις αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, υποστήριξαν πως η επίθεση φαίνεται πως συνδέεται με κάποια κυβέρνηση. Όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι η επίθεση φέρει μεγάλες ομοιότητες με προηγούμενες, στις οποίες εικάζεται ότι είχαν ανάμειξη οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

    Την Πέμπτη, η Yahoo επιβεβαίωσε ότι η παραβίαση ήταν πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος από τις πρώτες εκτιμήσεις. Τα δεδομένα που εκλάπησαν περιελάμβαναν ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τηλεφώνων, ημερομηνίες γέννησης και κρυπτογραφημένους κωδικούς πρόσβασης, όχι όμως ευάλωτα passwords, δεδομένα που αφορούν κάρτες πληρωμών ή τραπεζικούς λογαριασμούς. Στην ανακοίνωσή της η Yahoo προτρέπει όλους τους χρήστες να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης, αν δεν το έχουν κάνει από το 2014.

    [10] Στέλιος Αναστασιάδης, ένας καλλιτέχνης που «όσοι γνώρισαν τον λάτρεψαν»

    Στέλιος Αναστασιάδης: Τα πλούτη του «Κακομοίρα»

    του Ντέηβιντ Τονγκ *

    Σε όλη του τη ζωή ο Στέλιος Αναστασιάδης διατήρησε την περιέργεια και την αθωότητά του, ζώντας στο περιθώριο της κοινωνίας για να τις προστατεύσει. Ήταν ψηλόλιγνος και οι κινήσεις του ασυντόνιστες. Η φαλάκρα του γυάλιζε, τούφες μαλλιών πετούσαν πάνω από τ΄ αυτιά, κι είχε πάντα ένα τσιγάροστο στόμα κι ένα φλιτζάνι δυνατό, μαύρο καφέ στο χέρι. Αν ήταν να σε συναντήσει θα έφτανε αργά, ασθμαίνοντας, μετά από κάποιoεκκεντρικόή καταστροφικό συμβάνπου μόλις είχε ξεπεράσει. Αν πήγαινες εσύ να τον βρεις θα τον έβλεπες με ένα ποτήρι κρασί, περιτριγυρισμένοαπό ένασυνονθύλευμαρούχων και άπλυτων πιάτων, να ετοιμάζει κάποιαλιχουδιά στον φούρνο. «Ας προσθέσουμε και λίγο Φίλμπι» θαέλεγε, μνημονεύοντας με ποιον τρόπο οπεριβόητος Βρετανός κατάσκοπος προσέθετε αγγλική μουστάρδαστα περισσότερα πιάτα του.

    Ένα βράδυ ήρθε αργά, ήταν σοκαρισμένος. Είχε δειπνήσει με κάποιον συλλέκτη έργων τέχνης, ο οποίος του είχε προτείνει νατου εξασφαλίσει για έναν ολόκληρο χρόνο τα προς το ζην με αντάλλαγμα να του ζωγραφίσει δύο πίνακες: «Μα τι νόμιζε; ότι πάω γιακαριέρα;» εξανέστη ο Στέλιος. Περιγράφοντας οποιονδήποτε άλλο ζωγράφο θα στεκότανκάποιοςστις εκθέσειςκαι στα άρθρα πουδιάφοροι κριτικοί έγραψαν γι' αυτόν. Στην περίπτωση του Στέλιου υπήρχαν δύο, ίσως και τρεις κριτικές και μόνο μία έκθεση, το 1979, στην απομακρυσμένη γκαλερί «Ιωνία» στηΝέα Ιωνία Αττικής, όπου ο Στέλιος επέτρεψε σε κάποιον επιχειρηματία νααγοράσει όλα τα έργα που ήταν προς πώληση, θεμελιώδες λάθοςγια όποιον προσπαθεί να καθιερώσει ένα όνομα. Σήμερα, όλα του τα έργα βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών και κανένα σε μουσείο. Γεγονός που εξηγεί, εν μέρει, γιατίεξακολουθείνα παραμένει άγνωστος ακόμη και σήμερα.

    Η δουλειά του αποτελείται κυρίως από πορτρέτα και τοπία. Τα πορτρέτα του, ύψους περί το 1,5 μέτρο, είναιέντονασχέδιαπροσώπων σε κάρβουνο, τα χαρακτηριστικά γεωμετρικά διαιρεμένα, τα μάτια κυρίαρχα και διεισδυτικά, οι χαρακτήρες απογυμνωμένοι και ευάλωτοι. Τα θέματά του είναι συνήθωςεργάτες, περιστασιακά μια ανιψιά ή φίλοι του. Οι δύο πίνακες του σκεπτικού μπουζουκτσή που διακόπτει το παίξιμό του, έγιναναργότερα.Δούλευε συνήθως ταυτόχρονα δύο ή τρίαέργακαι τα δούλευε λίγο-λίγο, με ένταση καικάθε τόσοαποτραβιόταν κρατώνταςκατά χρονικά διαστήματα απόσταση απ' αυτά.

    Τα πορτρέτα αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της δουλειάς του, από τα130έργα του που έχουν διασωθεί, σύμφωνα με τον κατάλογο που συγκρότησαν οι αρχιτέκτονες Ρεγγίνα και Αλαίν Γκοντιέ ( Regina, Alain Gonthier) και κυκλοφόρησε σε δίγλωσση έκδοση, ελληνικά και γαλλικά, στο λεύκωμα «Στέλιος Αναστασιάδης» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2000). Αυτός ο τόμος- δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δει κανείς σήμερα το έργο του - συμπεριλαμβάνει το δοκίμιο τού ιστορικού τέχνης Νίκου Χατζηνικολάου. Σύμφωνα με τον Χατζηνικολάου, τα πορτρέτα έχουν «μια σπάνια δύναμη που μπορούν να σταθούν επάξιαδίπλα στις καλύτερεςπροσωπογραφίες τηςνεοελληνικής τέχνης» αλλά είναι τα τοπία με την τόσο ισχυρή απόρριψητων τουριστικών κλισέ για τα ελληνικά νησιά, που κάνουν τονΧατζηνικολάουνα γράψει:

    «Απ'όλo τον χώρο της Αριστεράς, που τόσα πρόσφερε στη νεοελληνική τέχνη,είναι αυτός ο περιθωριακός, «ο Κακομοίρας», που ζωγράφισε με πειστικό τρόπο, χωρίς εξιδανικεύσεις, το μεγάλο όραμα ενός υπαρκτού παραδείσου, παραμένοντας έτσι πιστός συνεχιστήςτου Fernand Leger, του πρώτου δασκάλου του?ήρθε ο καιρός να του δοθεί η θέση που του αξίζει στο πλαίσιο της νεοελληνικής τέχνηςτου 20ου αιώνα».

    Ο Στέλιος υπήρξεαπείθαρχος και προσωρινός μαθητής του Φερνάν Λεζέ (Fernand Leger) τη δεκαετία του 1940, αλλά ήδη από τότε είχε σημαδευτεί από το όραμα κοινωνικής ισότηταςπου τον οδήγησε από το Παρίσι και τους Έλληνες φίλους του-οι οποίοι είχαν διαφύγει από την Ελλάδα με το πλοίο Ματαρόα-, στη Βουδαπέστη, το 1949. Εκεί παρέμεινε καισυνέχισετις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών. Εγκατέλειψε πεζός την Βουδαπέστη το 1956,με προορισμό την Βιέννη, διασχίζοντας ένα ναρκοπέδιο στα σύνορα. Στη συνέχεια,έζησε στο Λονδίνο και αργότερα επέστρεψε στο Παρίσι. Όπου του δόθηκε το ελληνικό διαβατήριο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ερχόταν ποτέ στην Ελλάδα. Ήταν το πρώτοπράγμα που έπραξε. Έφτασε στην Ελλάδα το 1965, κι αμέσως τον συνέλαβαν. Κατηγορήθηκε για λιποταξία και στρατολόγηση υπέρ του ΔΣΕ -είχε υποστηρίξει το ΚΚΕ όσο ήταν στο Παρίσι και τη Βουδαπέστη- και απέφυγε την καταδίκη χάρη σε μια τεχνική λεπτομέρεια: ο δικηγόρος του, υποστήριξε ότι όσο «στυγερόςεγκληματίας» κι αν ήταν ο Στέλιος Αναστασιάδης, γεννηθείς στους Αρμένους Χανίων, το 1925,δεν ήταν το ίδιο πρόσωπο με τον πελάτη του, Στέλιο Αναστασιάδη, γεννηθέντα στους Αρμένους Χανίων το 1926.

    Στη χούντα, το 1967, όσοι έφθαναν σπίτι του έβρισκαν απέξω κάποιες φορέςένα μαύρο υπουργικό αυτοκίνητο και την αστυνομία. Αυτό σήμαινε ότι ο Γεώργιος Γεωργαλάς, υφυπουργός των Συνταγματαρχών για τον Τύπο, τον οποίο ο Στέλιος γνώριζε από την Βουδαπέστη, ήταν εκεί. Έπαψε να τον συναντά και στη διάρκεια της επταετίας δεν απέκτησε έγκυρα έγγραφα ταυτότητας.

    Το 1984, μια πυρκαγιά κατέστρεψε όλα τα σκίτσα του κι ένανάγνωστο αριθμόαπό ταολοκληρωμένακαι ημιτελή έργα του. Ήταν 58 ετών και είχε μόλις αρχίσει τη σύντομη καριέρα του ως ηθοποιός, με τον σκηνοθέτη Σταύρο Τορνέ. Πρωταγωνίστησε στην «Καρκαλού»και τον «Ντανίλο Τρέλες», μια «βαβυλωνιακή ταινία που φτάνει στα βάθη τηςαρχαίας και σύγχρονης ελληνικής σκέψης». ΟΣτέλιος αγαπούσε την υποκριτική, κι έλεγε στους φίλους του ότιήταν αυτό που απόλαυσε περισσότερο στηζωή του. Αλλά μόλις και μετά βίας πληρώθηκε. Ο Τορνές είχε τότε πει: «Θασερνόμουνστα γόνατα από τη Λαμία για να σε πληρώσω, αν είχα τα χρήματα». Στο οποίο ο Στέλιος αποκρίθηκε: «Αλλά όχι απότον Σταθμό Λαρίσης», που ήταν δυο τετράγωνα από το σπίτι που έμενε τότε ο Τορνές.

    Είχε επίσης εκείνη την εποχή να ασχοληθεί με προβλήματαυγείας, που συνεχίστηκαν και μετά την πρώτη εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε για καρκίνο του νεφρού, το 1986. Ακολούθησε μια πιο ήσυχη περίοδος της ζωής του. Τα περισσότερα από ταπερίπου δέκαπορτρέτα που στη συνέχειαφιλοτέχνησε, ήταν παραγγελίες φίλων του στους οποίουςδιέμενε, κυρίως στην Ελβετία. Ο Ν. Χατζηνικολάου θεωρεί πως αυτά τα έργα δεν έχουντην ένταση των πρώιμωνπορτρέτων του. Επίσης τότε, είχεσχεδόν σταματήσεινα παράγει τα τοπία του. Εκτός από τρεις πίνακες της Νίσυρου, η μόνη άλλη δουλειά του από εκείνητην περίοδο περιλαμβάνει σκίτσα απότη Σκύρο και τη Σύμη, σχεδόν όλα του 1986. Έπειτα, μοίραζε το χρόνο του ανάμεσα στα Χανιά, την Αθήνα και την Ελβετία. Το 1989, έγραψεένα δεύτερο βιβλίο μαγειρικής, εικονογραφώντας τις συνταγές του. Πέθανε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1995 καικηδεύτηκε στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

    Όπως γράφει με κομψότητα ο Χατζηνικολάου στο βιβλίο για τον Στέλιο:

    «Ένας ανένταχτος, ένας Aussteiger, που δεν είχε όμως προηγουμένως ποτέ του δεχτεί «να μπει στο σύστημα» , σε οποιοδήποτε σύστημα, ώστε να «βγει» κάποτε απ΄ αυτό. Κάτι μεταξύ «κλοσάρ», επαναστάτη, φιλόσοφου, μποεμιέν, αντικομματικού αριστερού, squatter, κομμουνιστή... ανεξάρτητου καλλιτέχνη και εξαιρετικού μάγειρα? όλα αυτά τα στοιχεία, όμως, ενσωματωμένα σε ένα σύνολο γεμάτο αθωότητα και καλοσύνη».

    Είκοσι χρόνια μετά, κι όποτε επισκέπτομαι την Αθήνα, φροντίζω να περνώμε τους φίλους του, τις μέρες μου. Για όλους εμάς,είναι το πιο ξεχωριστό πρόσωπο που συναντήσαμε ποτέ. Aθώος, όπως τα παιδιά, γενναιόδωρος ακόμα και όταν δεν είχε μία, δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα για κανέναν, και τόσο μα τόσο σοφός. Είμαστε όλοι άθεοι, όπωςυπήρξε κι εκείνος, κι όμως, μαςέδεσε σε μια λατρεία, τη μόνη στην οποία θα θέλαμε να συμμετέχουμε.

    David Tonge ξένος ανταποκριτής στην Aθήνα την περίοδο 1969-1977.

    Σημ:Ο «Κακομοίρας» είναι ο χαρακτήρας που εμπνεύστηκε ο Στρατής Τσίρκας από τον Στέλιο Αναστασιάδη, στο μυθιστόρημά του «Χαμένη 'Ανοιξη»(1976).

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: επιμέλεια Νατάσσα Δομνάκη

    [11] Το ρεπερτόριο για το 2016-2017 στο Θέατρο Πορεία

    Ξεκινώντας με μια μικρή ανασκόπηση της «ιδιαίτερα επιτυχημένης» χρονιάς που πέρασε, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Πορεία Δημήτρης Τάρλοου παρουσίασε το μεσημέρι σε, μια ανοιχτή για το κοινό, συνέντευξη Τύπου, το πρόγραμμα του ιστορικού θεάτρου για την φετινή σεζόν.

    Αυτό περιλαμβάνει τρεις επαναλήψεις, δύο συμπαραγωγές, που «επανασυστήνονται στο κοινό» και μια καινούρια παραγωγή - με πρόθεση να μας «ταξιδέψουν σε τόπους, όπου μονάχα το θέατρο μπορεί να μας πάει».

    Στο πλαίσιο αυτό, επανέρχεται στο θέατρο Πορεία, στις 28 Σεπτεμβρίου, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, ενώ, μετά τη θερμή ανταπόκριση από το κοινό, ανεβαίνουν για δεύτερη χρονιά, από τις 26 Οκτωβρίου οι «Τρεις Αδελφές» του Αντον Τσέχοφ. Και οι δυο παραστάσεις σκηνοθετημένες από τον Δημήτρη Τάρλοου.

    Μια ακόμα παράσταση που ανέβηκε πέρυσι στο θέατρο Πορεία, η εξαιρετική «Μιράντα», βασισμένη στην Τρικυμία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σκηνοθετημένη από τον Οσκάρας Κορσουνόβας, θα παιχτεί από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου, στο Φεστιβάλ Δημητρίων της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, επαναλαμβάνεται φέτος η «Σκακιστική Νουβέλα», μια διασκευή πάνω σε κείμενο του Στέφαν Τσβάιχ, σκηνοθετημένη από την Μαριλίτα Λαμπροπούλου, με τον Γιάννη Νταλιάνη, σε «ένα μονόλογο που εξερευνά τα όρια του ανθρώπινου μυαλού, την ελευθερία έξω και μέσα μας», ενώ στην σκηνή του Θεάτρου Πορεία, έρχεται -μετά το Φεστιβάλ Αθηνών- και το «'21» του Αρη Μπινιάρη, μια συρραφή αυθεντικών κειμένων της Επανάστασης του 1821, υπό τη μορφή ροκ ορατορίου για τους «ανώνυμους εκείνους ανθρώπους που τα έβαλαν με μια αυτοκρατορία ντόπιων και ξένων δυναστών και τελικά επιβραβεύθηκαν με την βασιλεία ενός νέου δυνάστη».

    Η ολοκαίνουρια φετινή παραγωγή του θεάτρου είναι οι «Τρειςευτυχισμένοι» του Ευγένιου Λαμπίς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, που κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο. Στο «διαβολικό χιούμορ» του Λαμπίς αναφέρθηκαν τόσο ο Δημήτρης Τάρλοου όσο και ο Γιάννης Χουβαρδάς, με τον τελευταίο να εξομολογείται την αμηχανία του απέναντι στην κωμωδία, ως είδος και να αναφέρει ότι διαβάζοντας το κείμενο του Λαμπίς για δέκατη φορά, ένιωσε σαν «κάποιος να 'χει κλείσει, νύχτα, σ'ένα δωμάτιο τον Ίψεν και τον Στρίντμπεργκ και τους υποχρέωσε να γράψουν φάρσα», δίνοντας το στίγμα στο τι μπορεί να συμβεί στην συγκεκριμένη παράσταση, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Λαέρτης Μαλκότσης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Χρήστος Λούλης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Λένα Παπαληγούρα και ο Δημήτρης Τάρλοου.

    «Το θέατρο Πορεία έχει κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να εφαρμόζει ρεπερτόριο εναλλάσσοντας δύο ή και τρεις παραγωγές του μέσα στην εβδομάδα, πράγμα που απαιτεί εξαιρετική οργάνωση, τεχνική επάρκεια, αλλά και εφευρετικότητα, ώστε το ένα πολύπλοκο σκηνικό να κουμπώνει πάνω στο άλλο. Επίσης, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εν μέρει σταθερό ensemble ηθοποιών που θα το παρομοίαζε κανείς με εκείνο ενός μικρού «Εθνικού θεάτρου»: φέτος στις παραστάσεις μας εμφανίζονται τριάντα ηθοποιοί, όλοι από τους καλύτερους της γενιάς τους!» επισήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου. Για να μπορεί να λειτουργήσει έτσι ένα θέατρο, πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης αρωγή, ανέφερε, ανοίγοντας τη συζήτηση για το φλέγον θέμα της διακοπής, εδώ και χρόνια, της κρατικής επιχορήγησης.

    [12] Δωρεάν συναυλίες της Λυρικής στο Ολύμπια και στο Πάρκο του ΚΠΙΣΝ

    Με μια μουσική γιορτή, ανοιχτή, σε όλους, στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το βράδυ της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου, η Ορχήστρα, η Χορωδία, η Παιδική Χορωδία και διακεκριμένοι σολίστες και τραγουδιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ανοίγουν την καλλιτεχνική περίοδο 2016 - 2017.

    Από το βάλς των λουλουδιών του Καρυοθραύστη, έως το παραμυθένιο δάσος του Μαγικού αυλού, από τις ανθισμένες κερασιές της Μαντάμα Μπαττερφλάι έως τον μυθικό κύκνο του Λόενγκριν, η φύση υπήρξε βασική πηγή έμπνευσης για τους σπουδαίους συνθέτες του λυρικού θεάτρου, του μπαλέτου και της συμφωνικής μουσικής. Στην πρώτη της μεγάλη ανοιχτή συναυλία στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με αποσπάσματα από αριστουργηματικές όπερες του Ιταλικού και του Γερμανικού ρεπερτορίου και μουσική για μπαλέτο.

    Κάτω από τον αττικό ουρανό, στο υπέροχο ξέφωτο, η ΕΛΣ θα κάνει μια περιδιάβαση σε εμβληματικά έργα όπερας και μπαλέτου, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από τον Μαγικό Αυλό του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, από την Μποέμ και την Μαντάμα Μπαττερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι, από τον Ριγολέττο και την Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι, από τον Λόενγκριν του Ρίχαρντ Βάγκνερ και από τον Καρυοθραύστη του Πιοτρ Ίλιτς Τσαΐκόφσκι.

    Σολίστ: Ελένη Βουδουράκη, Αντωνία Καλογήρου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Βασιλική Καραγιάννη, Τσέλια Κοστέα, Άκης Λαλούσης, Πέτρος Μαγουλάς, Δημήτρης Πλατανιάς, Διονύσης Σούρμπης, Γιάννης Χριστόπουλος.

    Ρόλους ερμηνεύουν οι: Ειρήνη Αθανασίου, Χρήστος Αμβράζης, Φίλιππος Δελλατόλας, Θανάσης Ευαγγέλου.

    [13] Πώς οι γάτες κατέκτησαν τον κόσμο

    Οι γάτες βρίσκονται παντού. Μια νέα γενετική έρευνα -η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα- που ανέλυσε το...γατίσιο DNA, αποκαλύπτει ότι οι γάτες εξαπλώθηκαν στη Γη σε δύο κύματα: στο πρώτο, με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή «κατέκτησαν» την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στο δεύτερο με αφετηρία την Αίγυπτο (όπου οι γάτες γίνονταν μέχρι και μούμιες λόγω της θρησκευτικής σημασίας τους) εξαπλώθηκαν στην Ευρασία και στην Αφρική.

    Ενώ οι επιστήμονες έχουν συμπεράνει ότι οι σκύλοι προέρχονται από την εξημέρωση των λύκων, μεγάλο μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την εξημέρωση και την ιστορία των γατών, εν μέρει λόγω έλλειψης κονδυλίων για τη σχετική έρευνα.

    Το σίγουρο είναι όμως ότι ήδη οι πρώτοι γεωργοί, όταν μετανάστευαν, τις έπαιρναν μαζί τους. Ακόμη και οι πιο άγριοι κατακτητές αργότερα, όπως οι σκανδιναβοί Βίκινγκ, κουβαλούσαν μαζί τους γάτες σε όποιο μέρος πατούσαν πόδι. Κάπως έτσι, στην πορεία, οι γάτες είναι σήμερα πανταχού παρούσες.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την εξελικτική γενετίστρια Eva-Maria Geigl του Ινστιτούτου Ζακ Μονό του Παρισιού, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο 7ο Διεθνές Συμπόσιο Βιομοριακής Αρχαιολογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με το "Nature".

    [14] Ανακαλύφθηκε (με ελληνική συμμετοχή) ένας ακόμη εξωπλανήτης που γυροφέρνει δύο άστρα

    Μια διεθνής αστρονομική ομάδα, στην οποία περιλαμβάνεται και ένας Έλληνας αστρονόμος της διασποράς, επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός ακόμη εξωπλανήτη, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα διπλό σύστημα άστρων σε απόσταση περίπου 8.000 ετών φωτός από τη Γη, προς το κέντρο του γαλαξία μας.

    Η παρατήρηση του εξωπλανήτη OGLE-2007-BLG-349 έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» και η καινοτομία έγκειται στο ότι είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώθηκε ένας εξωπλανήτης σε τέτοιο διπλό αστρικό σύστημα με την τεχνική του βαρυτικού μικροφακού. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται, εφόσον η βαρύτητα του κοντινότερου άστρου καμπυλώνει και ενισχύει το φως που εκπέμπει το μακρινότερο άστρο, όταν παροδικά τα δύο άστρα ευθυγραμμίζονται μεταξύ τους και με τη Γη. Αυτό βοηθά στον εντοπισμό τυχόν πλανητών γύρω από τα άστρα.

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο εξωπλανήτης κινείται σε απόσταση περίπου 300 εκατομμυρίων μιλίων από το αστρικό δίδυμο, δηλαδή όσο απέχει από τον Ήλιο η ζώνη των αστεροειδών μεταξύ 'Αρη-Δία.

    [15] «Από την αεροπειρατεία στη ρύθμιση», άρθρο του Ν. Παππά στην Εφ.των Συντακτών

    Νομοθετική παρέμβαση με την οποία η DIGEA θα υποχρεωθεί να μεταδίδει μόνο πρόγραμμα αδειδοτημένων σταθμών, προαναγγέλλει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών».

    Υπό τον τίτλο «από την αεροπειρατεία στη ρύθμιση», ο υπουργός Επικρατείας αποκαλύπτει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για τη διαφάνεια και ένα σταθερό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

    «Η Πολιτεία θα εγγυηθεί το σταθερό πλαίσιο, το οποίο δεν θα πρέπει να υπονομευτεί ούτε από μία αλλαγή του αριθμού των αδειών ούτε από την (ομολογουμένως μεγάλη) δυνατότητα δικτύωσης περιφερειακών σταθμών» κάνει επίσης γνωστό για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες ο υπουργός Επικρατείας.

    «Η αεροπειρατεία»

    «Στη χώρα έχει συντελεστεί αεροπειρατεία. Εκλάπη ο αέρας με τρόπο σκοτεινό και δόλιο» αναφέρει σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην«Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και επικαλείται την εμπειρία από τον διαγωνισμό για τον ψηφιακό πάροχο, «τον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε με έναν μόνο διαγωνιζόμενο, τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των καναλιών».

    Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρεται στο ιστορικό του διαγωνισμού για την DIGEA και επισημαίνει ότι η ΕΡΤ είχε κλείσει πριν γίνει ο διαγωνισμός, ενώ οι άλλοι διαγωνιζόμενοι έφυγαν όταν διαπίστωσαν ότι υπάρχουν απαγορευτικά χρονοδιαγράμματα για την εκτέλεση του έργου. «Όταν λοιπόν αποχώρησαν οι υπόλοιποι, οι όροι του διαγωνισμού άλλαξαν, προκειμένου να διευκολύνουν ποιον άλλον; Την εταιρεία DIGEA, η οποία αποτελείται από την εταιρική ενότητα των τηλεοπτικών σταθμών» σημειώνει για να υπογραμμίσει ότι «με αυτόν τον τρόπο βρέθηκε η χώρα να έχει παραχωρήσει και το δίκτυο κεραιών και τα κανάλια σε μια κλειστή ομάδα επιχειρηματιών. Οι επιχειρηματίες Κοντομηνάς, Βαρδινογιάννης, Ψυχάρης, Μπόμπολας, Κυριακού και Αλαφούζος έχουν όλα αυτά τα χρόνια στην κατοχή τους και το δίκτυο των κεραιών και τα κανάλια (άνευ αδείας, αντίθετα με αυτό που ρητά προβλέπει το Σύνταγμα) που μεταδίδουν το πρόγραμμά τους μέσω του δικτύου κεραιών σε όλη την Ελλάδα».

    Υπογραμμίζει, επίσης, ότι όχι μόνο δημιουργήθηκε υπερσυγκέντρωση στη συγκεκριμένη αγορά, αλλά υπήρξαν και συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά παρελκόμενα αυτής της κατάστασης και ένα από αυτά ήταν οι ψηφισμένοι φόροι που δεν εισπράττονταν και το γεγονός ότι ο συνταγματικός όρος της αδειοδότησης δεν τηρούνταν. «Αυτό ήταν το καθεστώς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης το οποίο παραλάβαμε» σημειώνει και προσθέτει ότι από το Γενάρη του 2015 έχει ξεκινήσει μια διαρκής προσπάθεια για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και του τοπίου ενημέρωσης.

    «Εισπράχθηκαν φόροι»

    «Εισπράξαμε φόρους που είχαν ψηφιστεί και δεν είχαν καταλογιστεί. Πενήντα εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη εισπραχθεί από τον φόρο διαφήμισης και τα τέλη χρήσης συχνοτήτων. Και βεβαίως 250 εκατομμύρια ευρώ θα μπουν στα δημόσια ταμεία από τον διαγωνισμό αδειοδότησης» αναφέρει ο Νίκος Παππάς και προσθέτει: «ας αναλογιστεί ο αναγνώστης για εάν αυτή μας η επιλογή επηρεάζει τη στάση κάποιων τηλεοπτικών σταθμών που έβλεπαν ως «σωτηρία» την απώλεια του 25% του ΑΕΠ από το 2010 έως το 2015 και ως «καταστροφή» τη σταθεροποίηση που έχει καταφέρει αυτή η κυβέρνηση».

    Οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης

    Ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης δεν σταματούν με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες. Η κυβέρνηση έχει, αναφέρει, ήδη βάλει τις βάσεις για την εφαρμογή ενός κανονιστικού πλαισίου που στόχο έχει να ενισχύσει την ποιότητα της απασχόλησης, τον υγιή ανταγωνισμό και τη διαφάνεια, ενώ προβλέπονται νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως:

    -η λειτουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αγορά και πώληση του τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου,

    -η εφαρμογή ενός συστήματος αποτύπωσης σε πραγματικό χρόνο της κυκλοφορίαςτων εφημερίδων, καθώς και ενός σύγχρονου τρόπου μέτρησης της τηλεθέασης και της ακροαματικότητας, ώστε να μην νοθεύεται ο ανταγωνισμός

    -η διαμόρφωση ενός μητρώου Περιφερειακού Τύπου με στόχο την πλήρη - και για πρώτη φορά- εφαρμογή των διατάξεων για την απόδοση της κρατικής διαφήμισης στα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης.

    -η εφαρμογή ενός συστήματος εντοπισμού φαινομένων λογοκλοπής στο διαδίκτυο στο πλαίσιο του μητρώου online media με στόχο την προστασία των δημιουργών και την καταπολέμηση του αθέμιτου πλουτισμού από συμμορίες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να εκβιάσουν επιχειρηματικούς και πολιτικούς παράγοντες.

    -η αποτελεσματική εποπτεία της κρατικής διαφήμισης από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν που πάνε τα λεφτά της κρατικής διαφήμισης.

    -η έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων με στόχο τη διάσωση και ανάδειξη της οπτικοακουστικής μας κληρονομιάς, καθώς και την αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο της επικοινωνίας, της δημιουργικής βιομηχανίας και των τεχνολογιών πληροφορικής.

    «Ενώ μέχρι σήμερα η Ελλάδα παρακολουθούσε άπραγη τις εξελίξεις, τώρα τις διαμορφώνει δημιουργώντας ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος που σέβεται τους πολίτες και τις αρχές του κράτους δικαίου», τονίζει ο Νίκος Παππάς και υπογραμμίζει ότι «η επόμενη μέρα στο τηλεοπτικό τοπίο δεν αφήνει περιθώριο για την ύπαρξη καναλιών που στηρίζονται σε θαλασσοδάνεια ή/και εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας, που διασφαλίζουν τη «νόμιμη» λειτουργία τους από την εξαγορά ή την υφαρπαγή πολιτικής επιρροής για να προωθήσουν άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες».

    Νομοθετικές παρεμβάσεις

    «Η επόμενη μέρα στο τηλεοπτικό τοπίο θα είναι μία μέρα διαφάνειας και σταθερού πλαισίου ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς», αναφέρει ο Νίκος Παππάς και σημειώνει ότι η Κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες ημέρες θα παρέμβει νομοθετικά ώστε να εγγυηθεί και τη σταθερότητα και τη διαφάνεια. Συγκεκριμένα:

    -θα επιβεβαιωθεί η υποχρέωση του παρόχου δικτύου (DIGEA) να μεταδίδει μόνο πρόγραμμα αδειοδοτημένων σταθμών, ενώ θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο των ποινικών κυρώσεων και προστίμων σε περίπτωση παράβασης.

    -θα χορηγηθεί εξάμηνη προθεσμία για τη συμμόρφωση προς την υποχρέωση μετάδοσης της διανομής προγραμμάτων των αδειοδοτημένων σταθμών εθνικής εμβέλειας σε τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας (HD).

    -Μετά από δύο χρόνια θα πρέπει και όλες οι παραγωγές να γίνονται σε τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας

    -η Πολιτεία θα εγγυηθεί το σταθερό πλαίσιο, το οποίο δεν θα πρέπει να υπονομευτεί ούτε από μία αλλαγή του αριθμού των αδειών ούτε από την (ομολογουμένως μεγάλη) δυνατότητα δικτύωσης περιφερειακών σταθμών.

    «Το πέρασμα από την κατάσταση αεροπειρατείας στην κατάσταση διαφάνειας της ρύθμισης έχει αναταράξεις, ψέματα, συκοφαντίες, αθλιότητες και περούκες. Λογικό και αναμενόμενο. Η επόμενη μέρα όμως έχει ήδη έρθει» δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας.

    [16] «Στον ΟΗΕ η Ελλάδα έθεσε μια ατζέντα για το Προσφυγικό, που θα ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

    Κυβερνητικές πηγές, προχωρώντας σε μια κατ' αρχήν αποτίμηση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Ν. Υόρκη, ανέφεραν ότι το ταξίδι αυτό είχε τρεις και μία θεματικές: Η πρώτη αφορούσε τον ΟΗΕ, η δεύτερη το Κυπριακό, η τρίτη το χρέος, ενώ υπήρχε και εκείνη των επαφών του αναπληρωτήυπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τα funds.

    Εκτιμούν ότι στον ΟΗΕ η Ελλάδα μίλησε όσο το δυνατόν πιο καθαρά και ξάστερα, θέτοντας και μια ατζέντα που θα ανοίξει το Σάββατο στη Βιέννη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο λόγος της Ελλάδας εδράζεται στη λογική ότι αν πέρυσι το Προσφυγικό ήταν μια τεράστια απειλή αποσταθεροποίησης και ανθρωπιστικής κρίσης, φέτος, οι βάσεις για τη διαχείριση του Προσφυγικού έχουν τεθεί, το τι πρέπει να κάνουμε το ξέρουμε, αυτό που χρειάζεται είναι να το κάνουμε και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο «τραβάμε μια γραμμή, λέμε ότι εδώ χωράει αυτή η πολιτική, αυτή η πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, αλλιώς μην το κάνετε παγκόσμιο θέμα αν είναι να σηκώνετε φράχτες και να κλείνετε τους πρόσφυγες ο ένας στον άλλον».

    Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η κυβέρνηση εκτιμά ότι όλα τα εμπλεκόμενα σε αυτήν τη συμφωνία μέρη, πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, δεύτερον ότι η εφαρμογή της συμφωνίας εξαρτάται και από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -με την έννοια ότι όσο πιο καλές είναι τόσο περισσότερο υποβοηθούν- και τρίτον, υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το θέμα της βίζας, υπό την προϋπόθεση τήρησης των κριτηρίων.

    Γενικά, η κυβέρνηση θεωρεί θετικό τον διάλογο με την Τουρκία ανεξαρτήτως «το ότι υπάρχουν αποστάσεις και σε ποια θέματα».

    Το βασικό σε ό,τι αφορά το Κυπριακό είναι μια λύση που να αντιμετωπίζει το θέμα της ασφάλειας λύνοντας το θέμα της στρατιωτικής παρουσίας στο νησί, ενώ όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, υπήρχε αναφορά στο θέμα των εγγυήσεων στην σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού.

    Στο θέμα του χρέους η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία της, ενώ οι πηγές της εκτιμούν ότι το βασικό στην θεματική αυτή ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

    Εκτιμούν ότι από τη συνάντηση εξάγεται η αίσθηση ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ελληνική πλευρά στο ζήτημα του χρέους, όπως και στο Κυπριακό και στο προσφυγικό, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό από μόνο του δεν λύνει το θέμα, αλλά δημιουργεί ισχυρότερα ερείσματα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να παλέψει για την υλοποίηση της συμφωνίας.

    Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως το μήνυμα είναι σαφές: όπως υλοποιεί η Ελλάδα τη συμφωνία, πρέπει να την υλοποιήσουν και οι άλλοι.

    Σημειώνουν αναφορικά με τις επαφές του υπουργού Οικονομικών, η εικόνα που υπάρχει είναι πως οι επενδυτές ακούνε προσεκτικά, η αίσθηση που υπάρχει από κυβερνητικής πλευράς είναι ότι όντως περιμένουν μια οικονομική ανάκαμψη σοβαρή στην Ελλάδα και με δεδομένο «το σημείο από το οποίο ξεκινάμε, αλλά και με δεδομένο ότι σιγά-σιγά, μετά την πρώτη αξιολόγηση, η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται. Βεβαίως συναρτάται το όλο ζήτημα με μια αποφασιστική επίλυση του ζητήματος του χρέους και υπάρχει βέβαια και το ζήτημα των πλεονασμάτων».

    Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα είναι ακόμα σε διαπραγμάτευση, όμως φαίνεται ότι οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πως υπάρχει υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας -«με την έννοια ότι πάει καλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις»- το τελευταίο διάστημα και ότι τα οικονομικά μεγέθη πάνε καλύτερα και οι προοπτικές για επιστροφή στην ανάκαμψη είναι άμεσες.

    Τέλος, επισημαίνουν ότι κυβέρνηση κατευθύνει τις δυνάμεις της στη διευθέτηση του χρέους και στην ποσοτική χαλάρωση.

    Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε επαφή με τους εξής επενδυτές:

    Alden Global Capital LLC

    Amber Capital LP

    Artha Capital Management Inc

    Caravel Management LLC

    Cleargate Capital LLC

    Fred Alger Management Inc

    Knighthead Capital Management LLC

    Oaktree Capital Management LP

    SkyBridge Capital II LLC

    Soros Fund Management LLC

    Timessquare Capital Management LLC

    Tudor Investment Corporation

    Goldman Sachs,

    Bank of America-Meryll Linch,

    Discovery Investment.

    [17] ΟΟΣΑ: Πρέπει να συγχαρούμε την Ελλάδα για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις

    Η Αθήνα εφάρμοσε τους όρους των δανειστών και αναδιοργάνωσε ριζικά το ελληνικό φορολογικό σύστημα. O Oργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις. Το τελευταίο έτος, η Ελλάδα ανήκε στις ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες μεταρρύθμισαν περισσότερο το φορολογικό του σύστημα, όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του, η Ελλάδα μεταρρύθμισε κυρίως το σύστημα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% ισχύει πλέον για λιγότερα προϊόντα από πριν. Για περισσότερα από 10 είδη και υπηρεσίες ισχύει το 23%. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε έτσι και για τους τουρίστες, αφού ισχύει και για τις διανυκτερεύσεις. Επίσης, καταργήθηκαν σταδιακά οι εξαιρέσεις για τα νησιά.

    Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα, η οποία αύξησε το ΦΠΑ και για τα κέρδη των επιχειρήσεων, από 26 σε 29%. Τα περασμένα χρόνια όμως οι κυβερνήσεις τον είχαν μειώσει δραστικά ώστε να μη τις επιβαρύνει η κρίση. Το 2009 ήταν 43%.

    «Πρέπει να συγχαρούμε την Ελλάδα για τις φορολογικές αυτές μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο David Bradbury, αρμόδιος του τμήματος φορολογικών θεμάτων.

    Σύμφωνα με την έκθεση "Μεταρρυθμίσεις της φορολογικής πολιτικής το 2016", εκτός από την Ελλάδα σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις του φορολογικού τους συστήματος προέβησαν και άλλες χώρες του ΟΟΣΑ όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Ισπανία (επί συνόλου 35 ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ), γράφει η εφημερίδα Die Welt ε άρθρο της με τίτλο «Ικανοποιημένοι οι δανειστές της Ελλάδας από τις μεταρρυθμίσεις».

    [18] Κλάπηκαν 500 εκατ. λογαριασμοί χρηστών από το δίκτυο του Yahoo!

    Ο όμιλος διαδικτυακών υπηρεσιώνYahoo! ανακοίνωσε ότι 500 εκατομμύρια λογαριασμοί χρηστών κλάπηκαν από το δίκτυό του στα τέλη του 2014, από μια ομάδα χάκερ που "συνδέεται με κάποιο κράτος".

    Στα δεδομένα που κλάπηκαν ενδέχεται να περιλαμβάνονται ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικοί αριθμοί, ημερομηνίες γέννησης, ασφαλείς κωδικοί πρόσβασης, όχι όμως και ευάλωτοι κωδικοί πρόσβασης, δεδομένα που αφορούν κάρτες πληρωμών ή τραπεζικούς λογαριασμούς, ανέφερε η εταιρεία.

    Ο όμιλος πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές για το θέμα αυτό.

    Από την έρευνα που έχει γίνει μέχρι στιγμής δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι οι χάκερ παραμένουν εντός του δικτύου της εταιρείας σήμερα.

    Δεν είναι σαφές το πώς η αποκάλυψη αυτή μπορεί να επηρεάσει το σχέδιο τουYahoo! να πουλήσει την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλες υπηρεσίες της στη Verizon Communications Inc. Η εταιρεία αυτή ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για τη δικτυοπαραβίαση τις τελευταίες δύο ημέρες και θα εκτιμήσει την κατάσταση όσο θα συνεχίζεται η έρευνα. "Μέχρι τότε, δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε περαιτέρω" ανέφερε.

    [19] Λιγοστεύει το οξυγόνο στη Γη

    Πτωτική τάση εμφανίζουν διαχρονικά τα επίπεδα του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα, τα οποία εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά 0,7% μέσα στα τελευταία 800.000 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Πάντως, αυτή η πτωτική τάση δεν δημιουργεί πρόβλημα για τη ζωή στη Γη - όχι ακόμη τουλάχιστον- καθώς προς το παρόν θεωρείται μάλλον ασήμαντη για τα οικοσυστήματα.

    Έως σήμερα υπάρχουν επιστημονικές διαφωνίες κατά πόσο τα επίπεδα οξυγόνου ήσαν σταθερά ή εμφάνιζαν διακυμάνσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω κατά το τελευταίο ένα εκατομμύριο έτος. Η νέα εκτίμηση βασίζεται σε ανάλυση δεδομένων από δείγματα αέρα εγκλωβισμένου σε πυρήνες πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, που ανασύρθηκαν στην επιφάνεια από τους επιστήμονες.

    Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Γαλλία, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Στόλπερ του Τμήματος Γεωεπιστημών του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Πρίνστον, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 September 2016 - 8:32:27 UTC