Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σ.Φάμελλος στο Πρακτορείο FM: Το πόρισμα για την Τρ. Αττικής αναφέρεται στη διοίκηση που ήταν και επί Σαμαρά - Βενιζέλου
  • [02] Α.Μ. Ασημακοπούλου στο Πρακτορείο 104,9 FM: Κατάρρευση του «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς»
  • [03] ΟΟΣΑ: Πρέπει να συγχαρούμε την Ελλάδα για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις
  • [04] ¶νοιξε ο δρόμος ώστε να αμβλυνθούν οι προβλέψεις προστασίας της ένδειξης "Φέτα" στον Καναδά
  • [05] Υποτροφίες σε παιδιά Ρομά και προσφυγόπουλα, προσφέρει το Κολλέγιο Ανατόλια
  • [06] Γ. Αμανατίδης στο Πρακτορείο 104,9: ¶ψογη η διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών
  • [07] Ο Σκάι κατέθεσε την πρώτη δόση ύψους 14.533.333 ευρώ
  • [08] Κερν: Η Ελλάδα αντεπεξέρχεται ακόμη στο Προσφυγικό, όμως πρέπει να βοηθήσουμε
  • [09] Νεκροί οκτώ πυροσβέστες σε φωτιά στη Μόσχα
  • [10] Αύξηση ρεκόρ του AfD στο 16% σε εθνικό επίπεδο
  • [11] Έρευνα για τη μεγαλύτερη επίθεση στα συστήματα της Yahoo - Εκλάπησαν στοιχεία 500 εκατ. λογαριασμών
  • [12] Επιτυχείς οι πιλοτικές δοκιμές του ρομποτικού συστήματος ROBO-SPECT στις σήραγγες της Εγνατίας Οδού στο Μέτσοβο
  • [13] Σχόλιο του Στ. Θεοδωράκη για το πόρισμα της Τράπεζας Αττικής
  • [14] Διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις
  • [15] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσακαλώτου - Βελκουλέσκου

  • [01] Σ.Φάμελλος στο Πρακτορείο FM: Το πόρισμα για την Τρ. Αττικής αναφέρεται στη διοίκηση που ήταν και επί Σαμαρά - Βενιζέλου

    «Δε μπορούμε να κάνουμε πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες, ιδιαίτερα με μία τράπεζα, που ανήκει και σε ένα Ταμείο ασφαλιστικό, που είναι μη συστημική, που είναι καθαρά ελληνική» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, Σωκράτης Φάμελλος, για την πολιτική αντιπαράθεση πάνω στο πόρισμα ελέγχων της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Αττικής, που παραδόθηκε χθες στη Βουλή.

    «Νομίζω ότι κάποιοι παίζουν παιχνίδια και ρισκάρουν έτσι τις τράπεζες. Δεν προσφέρονται οι τράπεζες για πολιτικά παιχνίδια. Αντίθετα κάποιοι τη χρεοκόπησαν (σσ: την Τράπεζα Αττικής) κι εμείς προσπαθούμε να τη σώσουμε» είπε ο κ.Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» και σημείωσε: «Το πόρισμα έχει εξεταζόμενη περίοδο αρκετά παλαιότερα -θα ανακοινωθεί έτσι κι αλλιώς όταν το μελετήσουμε- κι επίσης είναι ένα πόρισμα, το οποίο είμαι σίγουρος ότι αναφέρεται τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, οπότε υπήρχε η παλιά διοίκηση, που ήταν και επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου στην Αττικής».

    «¶ρα είναι αυτό που λέμε "ώδινεν όρος και έτεκεν μυν", μιλάμε πράγματι και είναι σοβαρό για την αξιολόγηση για την παλαιότερη διοίκηση της Τράπεζας, που ίσχυε από την προηγούμενη κυβέρνηση και για την εποπτεία από την ΤτΕ, που έχει διαρκή, σταθερό διοικητή, άρα δεν έχει δυνατότητα πολιτικής εκμετάλλευσης» διευκρίνισε.

    Ο κ. Φάμελλος απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το πόρισμα της ΤτΕ είναι κλειδωμένο σε αίθουσα της Βουλής, τονίζοντας ότι είναι διαθέσιμο για ανάγνωση στα 21 μέλη της εξεταστικής επιτροπήςμ «δεν είναι κρυμμένο από τη δημοσιότητα, αλλά δε θα γίνει χαρτοπόλεμος το πόρισμα».

    «Είναι πάρα πολύ σοβαρά όσα διαχειριζόμαστε, εμείς θέλουμε να τιμήσουμε την ευθύνη που μας έχει δώσει η Βουλή, είναι μία ομόφωνη απόφαση» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι «θα βγει η συζήτηση και γι αυτό το πόρισμα και για όλα τα υπόλοιπα την Τρίτη και την Πέμπτη, που έχουμε κατάθεση των στελεχών, διευθυντών της ΤτΕ».

    Κληθείς να σχολιάσει τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων σημείωσε: «Μπορώ να αναγνωρίσω στα δημοσκοπικά αποτελέσματα την αγωνία και το άγχος και την πίεση που νιώθει ο κόσμος, μπορώ να αναγνωρίσω επίσης και την επίπτωση που έχει η προπαγάνδα όλων των Μέσων Ενημέρωσης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία περίοδο, γιατί επίκειται η πρώτη δόση των καναλαρχών, των νέων υπερθεματιστών. Ξέρω ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη πίεση προς την κυβέρνηση, για να μη δοθεί η πρώτη δόση, κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν ακόμη και οι οριστικοί υπερθεματιστές την πληρωμή» είπε, διατυπώνοντας την εκρίμηση: «Βλέποντας οι πολίτες σιγά ? σιγά τα αποτελέσματα της πολιτικής μας θα υπάρξει ηρεμία κοινωνική και η πρόοδος και η εργασία, γιατί εκεί θα κριθούμε, στις θέσεις εργασίας».

    [02] Α.Μ. Ασημακοπούλου στο Πρακτορείο 104,9 FM: Κατάρρευση του «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς»

    Για κατάρρευση του «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς», καθώς και του «μύθου ότι αν ερχόταν η Αριστερά θα είχε χέρια καθαρά και θα μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση αλλιώς» έκανε λόγο η βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, ¶ννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

    «Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς ήταν ο μύθος ότι [...] θα προστάτευε τους αδύναμους περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και θα πήγαινε παρακάτω το έργο με έναν διαφορετικό τρόπο, με διαφάνεια, χωρίς διαπλοκή και χωρίς διαφθορά. Τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο απ' αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ.

    «Τον λογαριασμό τον πληρώνουν κυρίως οι αδύναμοι. Όταν αυξάνεις τον ΦΠΑ, αυτό είναι έμμεσος φόρος, όταν κόβεις το ΕΚΑΣ, αυτό πλήττει τους αδύναμους, όταν κόβεις τις συντάξεις, αυτό πλήττει τους συνταξιούχους, που είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να βγάλουν άλλα χρήματα» εξήγησε η κ. Ασημακοπούλου.

    Αναφερόμενη στο θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες είπε πως πρόκειται για «διαγωνισμό-παρωδία» που στόχο έχει «να δημιουργήσει νέα συμφέροντα», ενώ σημείωσε ότι το κόμμα της θα συνεχίσει να ζητάει εκλογές, «διότι το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος οποιασδήποτε εκλογικής αναμέτρησης που θα έχει ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από την εξουσία», αλλά και γιατί πρόκειται για αίτημα όλης της κοινωνίας, «η οποία πληρώνει τώρα έναν τεράστιο λογαριασμό για τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ».

    Η κ. Ασημακοπούλου τόνισε ακόμη πως στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προτού προχωρήσει ο διαγωνισμός.

    [03] ΟΟΣΑ: Πρέπει να συγχαρούμε την Ελλάδα για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις

    Η Αθήνα εφάρμοσε τους όρους των δανειστών και αναδιοργάνωσε ριζικά το ελληνικό φορολογικό σύστημα. O Oργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις. Το τελευταίο έτος, η Ελλάδα ανήκε στις ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες μεταρρύθμισαν περισσότερο το φορολογικό του σύστημα, όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του, η Ελλάδα μεταρρύθμισε κυρίως το σύστημα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% ισχύει πλέον για λιγότερα προϊόντα από πριν. Για περισσότερα από 10 είδη και υπηρεσίες ισχύει το 23%. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε έτσι και για τους τουρίστες, αφού ισχύει και για τις διανυκτερεύσεις. Επίσης, καταργήθηκαν σταδιακά οι εξαιρέσεις για τα νησιά.

    Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα, η οποία αύξησε το ΦΠΑ και για τα κέρδη των επιχειρήσεων, από 26 σε 29%. Τα περασμένα χρόνια όμως οι κυβερνήσεις τον είχαν μειώσει δραστικά ώστε να μη τις επιβαρύνει η κρίση. Το 2009 ήταν 43%.

    «Πρέπει να συγχαρούμε την Ελλάδα για τις φορολογικές αυτές μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο David Bradbury, αρμόδιος του τμήματος φορολογικών θεμάτων.

    Σύμφωνα με την έκθεση "Μεταρρυθμίσεις της φορολογικής πολιτικής το 2016", εκτός από την Ελλάδα σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις του φορολογικού τους συστήματος προέβησαν και άλλες χώρες του ΟΟΣΑ όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Ισπανία (επί συνόλου 35 ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ), γράφει η εφημερίδα Die Welt ε άρθρο της με τίτλο «Ικανοποιημένοι οι δανειστές της Ελλάδας από τις μεταρρυθμίσεις».

    [04] ¶νοιξε ο δρόμος ώστε να αμβλυνθούν οι προβλέψεις προστασίας της ένδειξης "Φέτα" στον Καναδά

    Ανοίγει ο δρόμος ώστε το αργότερο σε πέντε έτη να αμβλυνθούν οι αρχικές ανεπαρκείς προβλέψεις για την ενισχυμένη προστασία της Γεωγραφικής Ένδειξης Φέτα στον Καναδά. Αυτό προβλέπει κείμενο δήλωσης της Ε.Ε. που συμφωνήθηκε στην Μπρατισλάβα πριν την έναρξη του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου.

    Σε διμερή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, με την αρμόδια Επίτροπο Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ συμφωνήθηκε κείμενο δήλωσης της Επιτροπής με την οποία ανοίγει ο δρόμος ώστε το αργότερο σε πέντε έτη να αμβλυνθούν οι αρχικές ανεπαρκείς προβλέψεις για την ενισχυμένη προστασία της Γεωγραφικής Ένδειξης Φέτα στον Καναδά.

    Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία με τον Καναδά (CETA) είχε κλείσει τον Σεπτέμβριο του 2014, οπότε είχε ανακοινωθεί η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση, άμεσα μόλις ανέλαβε, κατέβαλε προσπάθειες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο διεκδικώντας βελτίωση των όρων της Συμφωνίας, καθώς η Γεωγραφική Ένδειξη Φέτα, όπως και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά τυριά, δεν απολαμβάνουν πλήρη προστασία.

    Σημειώνεται ότι η Συμφωνία CETA θα επικυρωθεί από τα Εθνικά Κοινοβούλια καθώς, μετά από πρόταση της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών, η Επιτροπή αποδέχθηκε την αντιμετώπιση της Συμφωνίας ως μεικτής αρμοδιότητας.

    Η κατάθεση δήλωσης από μέρος της Επιτροπής, είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να πετύχει η ελληνική πλευρά, με δεδομένο ότι το περιεχόμενο της Συμφωνίας είχε ήδη κλείσει. Μεταξύ άλλων η Επιτροπή στη δήλωσή της αναφέρει ότι:

    Β· Δεσμεύεται μέσα σε πέντε έτη το αργότερο να κάνει χρήση των απαραίτητων μηχανισμών ώστε όλες οι ευρωπαϊκές Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας στον Καναδά.

    Β· Επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για αυστηρή εφαρμογή της προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων του Καναδά για θεσμοθέτηση του διοικητικού μηχανισμού, ο οποίος θα επιφορτιστεί με τον έλεγχο της αγοράς καθώς και για άμεση γνωστοποίηση των εμπορικών χρηστών που καλύπτονται από τη ρήτρα κεκτημένων δικαιωμάτων.

    Β· Δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο ώστε ο Καναδός καταναλωτής να ενημερώνεται επαρκώς για την εγγενή ποιότητα και χαρακτηριστικά των προϊόντων, όπως η φέτα, συμπεριλαμβανομένης της ορθής ετικετοθεσίας.

    Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία για την προστασία της Γεωγραφικής Ένδειξης Φέτα, πέρα από τη συγκεκριμένη Συμφωνία, έχει το γεγονός ότι η Επιτροπή:

    Β· Αναγνωρίζει τις ανησυχίες της Ελλάδας σχετικά με τα αποτελέσματα για την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας CETA και ειδικότερα, για τη φέτα και διαβεβαιώνει ότι δεν αποτελούν προηγούμενο για τις υπό εξέλιξη ή μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

    Β· Στις υπό εξέλιξη και μελλοντικές διαπραγματεύσεις θα διατηρεί στενή επαφή με κάθε ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος μέσω των διαθέσιμων δομών διαβούλευσης.

    Β· Θα εντατικοποιηθεί η στήριξη της Επιτροπής, προς τις ελληνικές αρχές, αλλά και τους παραγωγούς ώστε να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που δίνονται για προώθηση της φέτας και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού σε τρίτες χώρες.

    O υπουργός στην επικοινωνία που είχε με την Επίτροπο Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ, τόνισε ότι η ενισχυμένη προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων και των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) αποτελεί υψίστη προτεραιότητα για την Ελλάδα. Τα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν διακριτά χαρακτηριστικά και η στήριξη και προώθησή τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά και την επιστροφή της ελληνική οικονομίας στην ανάπτυξη.

    Ο κ. Σταθάκης θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο άτυπο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα και όπου θα συζητηθεί και η πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση.

    [05] Υποτροφίες σε παιδιά Ρομά και προσφυγόπουλα, προσφέρει το Κολλέγιο Ανατόλια

    Υποτροφίες σε παιδιά από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες σε συνεργασία με τα ιδρύματα «Φάρος του Κόσμου» και «Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς επίσης και σε προσφυγόπουλα, προσφέρει το Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης με στόχο να ανοίξουν νέοι δρόμοι, να δοθούν καινούριες ευκαιρίες εκπαίδευσης και ελπιδοφόρες προοπτικές σε μαθητές που στερούνται αυτής της δυνατότητας.

    Υποτροφίες έχουν ήδη απονεμηθεί σε τέσσερα παιδιά που είτε φιλοξενούνται σε δομές ιδρυμάτων και φορέων της πόλης είτε διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. ¶λλες τρεις υποτροφίες θα δοθούν σε ανήλικα προσφυγόπουλα που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας.

    Συγκεκριμένα, μέσω της συνεργασίας με το ίδρυμα «Ο Φάρος του Κόσμου», που δραστηριοποιείται στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, το Κολλέγιο Ανατόλια προσέφερε από την τρέχουσα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά δύο υποτροφίες σε παιδιά Ρομά από τη συγκεκριμένη περιοχή.

    [06] Γ. Αμανατίδης στο Πρακτορείο 104,9: ¶ψογη η διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών

    «Υπήρξε ένας νόμος ο οποίος λειτούργησε επιτέλους μετά από τόσα χρόνια, υπήρξε μια διαδικασία η οποία στο επίπεδο διαφάνειας υπήρξε άψογη». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, την πολιτική αντιπαράθεση στο κοινοβούλιο σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες.

    Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Αμανατίδης τόνισε: «Είκοσι επτά χρόνια τώρα δεν υπήρξε καμία άδεια, όλα με προσωρινές άδειες, δεν έπρεπε κάποιος να κάνει κάτι; Και υπερασπίζονται το παλιό και θα δώσουν μάλιστα τα λεφτά πίσω; Μένω άναυδος με αυτά που ακούω, σε σχέση με αυτά που λέει η αντιπολίτευση».

    Αναφερόμενος στις επαφές που είχε στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο κ. Αμανατίδης είπε πως συναντήθηκε με τον σύμβουλο του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι, με αντικείμενο «θρησκευτικά ζητήματα».

    Ο υφυπουργός είχε επαφές και με ομογενείς, τους οποίους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε «πάρα πολύ ζωντανή», αν και μειωμένη σε αριθμό, την ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο.

    Ο κ. Αμανατίδης έκανε επίσης αναφορά και στην προγραμματισμένη διακυβερνητική, τριμερή συνάντηση στο Κάιρο, από 9-12 Οκτωβρίου, όπου «θα υπογραφούν επιμέρους συμφωνίες» από τις τρεις κυβερνήσεις, Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Μίλησε για συμφωνίες «που όχι μόνο διευρύνουν τη συνεργασία, αλλά βοηθούν στο να γίνει η Ελλάδα πύλη ενεργειακή για τα Βαλκάνια και για την Ευρώπη».

    [07] Ο Σκάι κατέθεσε την πρώτη δόση ύψους 14.533.333 ευρώ

    Ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι κατέθεσε σήμερα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, την πρώτη δόση του τιμήματος για την αδειοδότησή του, ύψους 14.533.333 ευρώ, καθώς επίσης και όλα τα σχετικά παραστατικά.

    Όπως διευκρίνισαν οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού σταθμού, ο Σκάι κατέβαλε την πρώτη δόση του τιμήματος ως οριστικός υπερθεματιστής του διαγωνισμού.

    [08] Κερν: Η Ελλάδα αντεπεξέρχεται ακόμη στο Προσφυγικό, όμως πρέπει να βοηθήσουμε

    Η Ελλάδα είναι ακόμη σε θέση να αντεπεξέρχεται στο προσφυγικό, όμως η πίεση θα γίνει μεγαλύτερη και αυτό πρέπει να το λάβουμευπόψη και να δούμε πώς θα βοηθήσουμε, τονίζει σε σημερινή συνέντευξή τουστην αυστριακή εφημερίδα"Ντερ Στάνταρντ",ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, ο οποίος συγκαλεί αύριο στη Βιέννη τη "μίνι" Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό, με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Στη Σύνοδο Κορυφής, με τίτλο "Μετανάστευση κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων",θα συμμετέχουν, πέραν του Ελληνα πρωθυπουργού, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας, Αλβανίας,Ουγγαρίας,Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του ΕυρωπαϊκούΣυμβουλίουΝτόναλντ Τουσκ και ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Στη συνέντευξή του, ο Αυστριακόςκαγκελάριος αναφέρει ότι στη Σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα πρέπει από κοινού να καθοριστεί το πώς θα πρέπει να πραγματοποιείται η αυστηρήδιασφάλιση των συνόρων, και αυτό όχι μόνονστην Ελλάδα.

    «Επειταπρέπει να συζητήσουμε το πώς χειριζόμαστε την κατάσταση προ των πυλών της Ευρώπης, καθώς έχουμε ευθύνη για τους ανθρώπους που έρχονται και οι οποίοι είναι άνθρωποι και όχι μόνον κάποιοι αριθμοί,άνθρωποι με ανησυχίες και φόβους» αναφέρειχαρακτηριστικά.

    Στόχος του θαήταν, επίσης, μία ακριβής έκθεση ως προς τι συμβαίνει σε επί μέρους τμήματα των συνόρων και ποιο είδος υποστήριξης απαιτείται εκεί, ενώ σε μία δεύτερη φάση πρέπει να συζητηθεί το πώς μπορούν να βοηθηθούν οι χώρες οι οποίεςπλήττονται ιδιαίτερα, και φυσικά η Ελλάδα.

    'Οπως σημειώνει ο Αυστριακός καγκελάριος, το πρόβλημα της Ευρώπης μετο προσφυγικό και το μεταναστευτικό δεν θα έχειλυθεί αυτό το φθινόπωρο ούτε και το 2017 και θα πρέπει αυτότο πρόβλημα να εξεταστεί πλήρως στη βάση του, διότι διαφορετικά κανείς θα βρίσκεται πάνταένα βήμα πίσω του,και αυτόεπιβεβαιώθηκε στη ΝέαΥόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Κατάτηνάποψή του, έως τώρα, έχουν γίνει πολύ λίγα και εκτός αυτού έγιναν πολύ αργά. Αυτή τη στιγμή, εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν μπροστά από τις πύλεςτης Ευρώπης και στηνπραγματικότητα δεν θα πρέπει να αφεθούν μόνεςοι χώρες, όπως ο Λίβανος, με 1,5 εκατομμύριαπρόσφυγες.

    Σύμφωνα με τον καγκελάριο, θαπρέπει να συζητηθεί το πώς θα διαρθρωθεί η βοήθεια επί τόπου, στις χώρεςπροέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών, όπως επίσης θα πρέπει να βρεθούνεπιπλέον εταίροι στοπρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία.

    Ο ίδιος θεωρεί πωςη μέριμναγια τουςπρόσφυγες θα πρέπει κατά το δυνατόν να γίνεται κοντάστιςχώρεςπροέλευσηςκαι η Ευρώπηθα πρέπειακόμηκαι να επενδύσει στην εκεί οικονομικήανάπτυξη,αυτόείναι απλό,και θα πρέπει να δημιουργηθούν οιπροϋποθέσεις ώστε τέτοια προγράμματα βοήθειας να είναι εφικτά.

    [09] Νεκροί οκτώ πυροσβέστες σε φωτιά στη Μόσχα

    Οκτώ πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους ενώ μάχονταν για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε μια αποθήκη ανατολικά της Μόσχας, ανακοίνωσαν σήμερα οι ρωσικές αρχές.

    Τα πτώματα των πυροσβεστών εντοπίστηκαν αφού είχε χαθεί κάθε επαφή μαζί τους ενώ προσπαθούσαν από χθες το βράδυ να κατασβέσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε σε μια αποθήκη πλαστικών στα περίχωρα της Μόσχας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

    "Οι σοροί των οκτώ συναδέλφων μας ανακαλύφθηκαν στην κύρια περιοχή όπου επικεντρώνονταν οι έρευνες", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

    "Μέχρι το τέλος είχαμε την ελπίδα ότι θα τους βρίσκαμε ζωντανούς. Όμως λόγω του ότι οι φλόγες ήταν πολύ μεγάλες, επικρατούσαν πολύ αυξημένες θερμοκρασίες και έβγαινε πυκνός καπνός. Ηταν αδύνατο να οι πυροσβέστες βγουν από κει".

    [10] Αύξηση ρεκόρ του AfD στο 16% σε εθνικό επίπεδο

    Το AfD, ένα κόμμα του οποίου οι βουλευτές έχουν ακροδεξιές διασυνδέσεις και επικεφαλής ψηφοδελτίων του πουλάνε νεοναζιστικά παράσημα, συνεχίζει την ανοδική του πορεία, γράφει το Spiegel.

    Το ακροδεξιό-λαϊκιστικό και ξενοφοβικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" λαμβάνει το υψηλότερο μέχρι σήμερα ποσοστό σε εθνικό επίπεδο (16%), σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest, η οποία έγινε για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD. Εάν οι εθνικές εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη Κυριακή, το κόμμα αυτό θα έπαιρνε 2% περισσότερο από την προηγούμενη δημοσκόπηση -στις αρχές Σεπτεμβρίου-του ίδιου δικτύου. Σε ανάλογες δημοσκοπήσεις άλλων Ινστιτούτων, η δύναμη του AfD κυμαίνεται μεταξύ 12,5 και 15%.

    Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή το χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το σοσιαλδημοκρατικό (SPD) συνεχίζουν να έχουν καθοδική τροχιά. Το μεν CDU θα έπεφτε στο 32% το δε SPD στο 22%. Αυτό σημαίνει ότι απολαμβάνουν πλέον της εμπιστοσύνης μόνο του 54% των ψηφοφόρων και η βιωσιμότητά τους ακροβατεί επί «ξυρού ακμής». Σημειώνεται ότι το 2013 βρισκόταν 67,2%.

    Οι Πράσινοι θα ελάμβαναν 12% (δηλαδή +1% από την προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD), η Αριστερά 8% (-1%) και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) 6% (+1%). Εν τούτοις, επισημαίνεται ότι οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων βρίσκονται κοντά στα όρια του στατιστικού λάθους, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 1,4 έως 3,1%. Η δημοσκόπηση έγινε μετά τις τοπικές εκλογές του Βερολίνου.

    Υπενθυμίζεται ότι το ΑfD χάρη στην εκστρατεία του κατά της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης στο προσφυγικό έλαβε πρόσφατα στις μεν εκλογές του βορειοανατολικού κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία 20,8%, ενώ στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου 14,2%.

    [11] Έρευνα για τη μεγαλύτερη επίθεση στα συστήματα της Yahoo - Εκλάπησαν στοιχεία 500 εκατ. λογαριασμών

    Τη μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία του Διαδικτύου φαίνεται πως αποτελεί τελικά η παραβίαση που είχε δεχτεί το 2014 στα συστήματά της η υπηρεσία της Yahoo, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η εταιρεία. Όπως αναφέρεται, τα στοιχεία 500 εκατομμυρίων λογαριασμών εκλάπησαν, στα οποία περιλαμβάνονταν προσωπικές πληροφορίες χρηστών.

    Το FBI, το οποίο και έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση, αναζητά έναν χάκερ με το όνομα «Peace», ο οποίος τον Αύγουστο φέρεται ότι προσπαθούσε να πουλήσει στη μαύρη αγορά του Διαδικτύου τα στοιχεία 200 εκατομμυρίων λογαριασμών του Yahoo, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

    Σε δημοσίευμά του το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφέρει ότι τρεις αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, υποστήριξαν πως η επίθεση φαίνεται πως συνδέεται με κάποια κυβέρνηση. Όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι η επίθεση φέρει μεγάλες ομοιότητες με προηγούμενες, στις οποίες εικάζεται ότι είχαν ανάμειξη οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

    Την Πέμπτη, η Yahoo επιβεβαίωσε ότι η παραβίαση ήταν πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος από τις πρώτες εκτιμήσεις. Τα δεδομένα που εκλάπησαν περιελάμβαναν ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τηλεφώνων, ημερομηνίες γέννησης και κρυπτογραφημένους κωδικούς πρόσβασης, όχι όμως ευάλωτα passwords, δεδομένα που αφορούν κάρτες πληρωμών ή τραπεζικούς λογαριασμούς. Στην ανακοίνωσή της η Yahoo προτρέπει όλους τους χρήστες να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης, αν δεν το έχουν κάνει από το 2014.

    [12] Επιτυχείς οι πιλοτικές δοκιμές του ρομποτικού συστήματος ROBO-SPECT στις σήραγγες της Εγνατίας Οδού στο Μέτσοβο

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι πιλοτικές δοκιμές του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου ROBO-SPECT στα τούνελ της Εγνατίας Οδού στο Μέτσοβο. Το αυτόνομο ρομποτικό σύστημα του έργου δοκιμάστηκε στην αυτόματη ανίχνευση ρωγμών και άλλων κατασκευαστικών ελαττωμάτων στην επιφάνεια των τούνελ, καθώς επίσης στη μέτρηση ρωγμών με αυτόματο και χειροκίνητο τρόπο, παρουσία αξιολογητών και εμπειρογνωμόνων.

    Το ρομποτικό σύστημα εκτέλεσε στατική επιθεώρηση της σήραγγας Μετσόβου, καταγραφή των ελαττωμάτων και μέτρηση των ρωγμών με τελείως αυτόματο τρόπο και χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση ή καθοδήγηση.

    Το ROBO-SPECT (ROBOtic System with intelligent vision and control for tunnel inSPECTion and evaluation) ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 με στόχο τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου ρομποτικού συστήματος, που εξασφαλίζει με μία μόνο διέλευση κατά μήκος της σήραγγας, γρήγορη και αξιόπιστη επιθεώρηση, καθώς και στατική εκτίμηση της κατάστασής της.

    Το έργο, που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του 7ου Προγράμματος Πλαισίου, είχε διάρκεια τριών ετών (έως το Σεπτέμβριο φέτος) και υλοποιήθηκε από μία κοινοπραξία δέκα εταίρων από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 4.592.196 ευρώ, από τα οποία η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ανήλθε στα 3.306.599 ευρώ.

    Συντονιστής και τεχνικός διαχειριστής του έργου ήταν το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με υπεύθυνο τον δρα 'Αγγελο Αμδίτη, διευθυντή της ερευνητικής ομάδας I-SENSEτου Ινστιτούτου.

    Από ελληνικής πλευράς, σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή των ερευνών και στην υλοποίηση του έργου είχαν και άλλοι δύο φορείς, η Εγνατία Οδός Α.Ε. και το Γραφείο Τεχνικών Μελετών Δ. Μπαϊρακτάρης και Συνεργάτες ΕΠΕ.

    [13] Σχόλιο του Στ. Θεοδωράκη για το πόρισμα της Τράπεζας Αττικής

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του στο Τwitter σχολίασε το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας και του SSM που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

    «Δάνεια σε κόμματα, σε φίλους εργολάβους, σε παθητικά ΜΜΕ και σε όσους έχουν μπάρμπα στο κομματικό σύστημα εξουσίας, αποκαλύπτει το πόρισμα.», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο επικεφαλής του Ποταμιού.

    Κριτική στην κυβέρνηση για καθυστέρηση στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, άσκησε ο Στ. Θεοδωράκης

    Κριτική στην κυβέρνηση, για καθυστέρηση στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, άσκησε, με δηλώσεις του από τα Ιωάννινα, ο Σταύρος Θεοδωράκης, μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπένγκα.

    «Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση καθυστερεί, ανεπίτρεπτα. Αυτά έπρεπε να είχαν λυθεί. Τώρα, τελευταία στιγμή φέρνει όλες μαζί τις διατάξεις, μήπως μπορέσει και πάρει το οκ, από τους Ευρωπαίους και μπουν τα λεφτά τα οποία μας έχουν υποσχεθεί. Έχουν καθυστερήσει και δεν νομίζω ότι μπορούμε σε αυτή τη φάση να υποσχεθούμε, να βοηθήσουμε την κυβέρνηση, γιατί τής είχαμε επισημάνει τόσο καιρό ότι, πρέπει να κάνει κάποιες κινήσεις και δεν τις έκανε» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

    Απαντώντας σε ερώτηση, εάν το διάστημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θεωρεί πως είναι πολύ μεγάλο ή πολύ μικρό, για να αναπτυχθούν σχέσεις διαπλοκής, όπως εκείνες που κατάγγελλε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, είπε: «Η εμπειρία έχει δείξει ότι τα προβλήματα λύνονται δύσκολα, οι σχέσεις διαπλοκής αναπτύσσονται πολύ εύκολα. Δυστυχώς για τη χώρα, περνάμε από διαπλοκή σε διαπλοκή» χωρίς να θέλει, όπως ανέφερε, να επεκταθεί περισσότερο στο ζήτημα.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, πως ελπίζει την επόμενη Παρασκευή στην Βουλή να είναι παρών ο κ. Τσίπρας και να γίνει μία διεξοδική συζήτηση, «για τα νέα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην ενημέρωση, στην πληροφόρηση, με τα προβλήματα που έχουν σχέση με την καινούρια διαφθορά, που στήνεται στον χώρο των τηλεοπτικών μέσων».

    Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι το ΠΟΤΑΜΙ συνεχίζει την προσπάθεια για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπάρξουν κεντρώες δυνάμεις, οι οποίες θα συνεργαστούν, ώστε να επιβληθούν καινούριες ιδέες στην πολιτική. Επισήμανε δε, πως κυρίαρχη ιδέα είναι εκείνη σύμφωνα με την οποία ο χώρος πρέπει να αδειάσει, υπέρ της δημιουργικής κοινωνίας και όχι υπέρ των παρασιτικών συστημάτων, που λειτουργούν είτε στο κράτος, είτε στη ιδιωτική οικονομία.

    Με αφορμή τις αντιδράσεις των τελευταίων ημερών στο Ωραιόκαστρο και στη Φιλιππιάδα, για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, ο κ. Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Έχουμε μια υποχρέωση:να προσφέρουμε παιδεία στα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών. Να τα αγκαλιάσουμε σαν δικά μας παιδιά, γιατί πολλά από αυτά θα γίνουν και δικά μας ... Θα πρέπει να παραδεχτούμε πως το πρόβλημα είναι μεγάλο και πολλοί από αυτούς θα ζήσουν αρκετά χρόνια εδώ»..

    [14] Διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους του να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση παρά το πολιτικό κόστος, διαφορετικά θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ένωσης.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε τη Γερμανία ως τον πιο σημαντικό σύμμαχό του στο να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τις ροές μεταναστών που έρχονται από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, παρόλο που ο ίδιος και η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γγελα Μέρκελ διαφωνούν για τους όρους της οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας.

    «Η ¶γγελα Μέρκελ πληρώνει το εσωτερικό τίμημα της θαρραλέας απόφασης που έλαβε πέρυσι» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αλλά η Μέρκελ έλαβε την απόφαση ως Ευρωπαίος ηγέτης. Διαφορετικά, η Ευρώπη θα ήταν απολύτως διχασμένη».

    «Μέχρι στιγμής ο ρυθμός των επαναπροωθήσεων είναι μικρότερος του ρυθμού των ροών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Αλλά πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία στο πλαίσιο των διεθνών κανονισμών. Πρέπει να εξετάσουμε μία προς μία, ad hoc, κάθε αίτηση ασύλου».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τηρήσουν γρήγορα τις υποχρεώσεις του και να επισπεύσουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης από την Ελλάδα. Παράλληλα, κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην υιοθετούν ξενοφοβικές και ακραίες ατζέντες, παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα των ακραιοδεξιών πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη.

    «Εάν υπό την πίεση της ακραίας δεξιάς και του λαϊκισμού, τους δώσουμε χώρο θα χάσουμε τα πάντα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Εάν χρησιμοποιήσεις τη δική τους ατζέντα, ο κόσμος στο τέλος της ημέρας δεν θα προτιμήσει εσένα, θα προτιμήσει αυτούς, διότι ο κόσμος προτιμά το αυθεντικό».

    Η Αθήνα προσπαθεί να εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους από τους διεθνείς πιστωτές της, επισημαίνει το δημοσίευμα της WSJ, γεγονός που θεωρείται μη αποδεκτό από τη γερμανική κοινή γνώμη, καθώς η ηγεσία του Βερολίνου έχει στρέψει το βλέμμα προς τις εκλογές της επόμενης χρονιάς.

    «Αυτό δεν είναι δίκαιο, κάθε χώρα στην ΕΕ έχει εκλογές», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Σέβομαι τα εσωτερικά προβλήματα της Γερμανίας και ανησυχώ πολύ για αυτά, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι ισχυρό επιχείρημα».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Μετά από επτά χρόνια, για πρώτη φορά το δίλημμα δεν είναι στο δικό μας γήπεδο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το θέμα δεν είναι ότι οι τεμπέληδες Έλληνες δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις. Το δίλημμα είναι για τη Γερμανία και τις άλλες χώρες που θέλουν το ΔΝΤ σε κάθε περίπτωση στο πρόγραμμα», δήλωσε.

    «¶ρα, πρέπει να αποφασίσουν: είτε θα έχουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και θα καθορίσουν συγκεκριμένα μέτρα ή θα πρέπει να ζήσουν με την ιδέα ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι στο πρόγραμμα και θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους πώς θα συνεχίσουν χωρίς αυτό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου και στη συνέχεια τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους θα καθοριστούν έως τα τέλη του 2016. Τότε, η Ελλάδα θα περιληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας .

    «Η συμμετοχή στo QE θα είναι το κλειδί για την προσέλκυση επενδυτών», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Όλοι θα καταλάβουν ότι το Grexitπέρασε, ότι η κρίση τελείωσε».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η απόφαση να υπογραφεί η τρίτη συμφωνία διάσωσης το περασμένο καλοκαίρι ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας ήταν ένα δύσκολο δίλημμα για αυτόν. Ωστόσο, είπε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων αποδείχθηκε ένα πολύτιμο μάθημα για την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα. «Δοκιμάσαμε να κερδίσουμε κάτι που ήταν αδύνατον να προσφέρουν οι εταίροι μας. Όχι γιατί τα αιτήματα και τα επιχειρήματά μας δεν ήταν δίκαια ήταν αρκετά δίκαια αλλά επειδή οι συσχετισμοί (δυνάμεων) ήταν κακοί για εμάς».

    Πρόσθεσε ότι αυτός ο αγώνας είναι χρήσιμος διότι άλλαξε τον τρόπο που άλλες χώρες βλέπουν τους Έλληνες. Πριν τον αγώνα αυτό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η αίσθηση ήταν ότι οι Έλληνες «ήταν τεμπέληδες, ότι πρέπει να πληρώσουν, να μάθουν να ζουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Τώρα η αίσθηση είναι ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ και έχουν κάνει πολλά».

    Διαβάστε επίσης:

    Ερωτήσεις - προκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα

    Επαφές Τσίπρα στη Ν. Υόρκη - Κυβερνητικές πηγές για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΓΣ του ΟΗΕ

    «Στον ΟΗΕ η Ελλάδα έθεσε μια ατζέντα για το Προσφυγικό, που θα ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

    [15] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσακαλώτου - Βελκουλέσκου

    Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, είχε σήμερα το πρωί η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου.

    Το κλιμάκιο του Ταμείου παρέτεινε την παραμονή του στη χώρα, προκειμένου να συλλέξει επικαιροποιημένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης που καταρτίζει βάσει του ¶ρθρου 4 του καταστατικού του.

    Η συγκεκριμένη έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο και με αυτήν θα συναρτάται η Έκθεση Βιωσιμότητας (DSA) για το ελληνικό χρέος, που θα κοινοποιηθεί από το ΔΝΤ έως το τέλος του έτους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 September 2016 - 10:32:31 UTC