Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ρητή μνημονιακή δέσμευση η απελευθέρωση της αγοράς των "κόκκινων δανείων", οτιδήποτε άλλο είναι παραπλανητικό»
  • [02] Τρ. Αλεξιάδης: Πιο δίκαια και πιο αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας του 2017
  • [03] Χρ. Στεφανίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι οριστικές λύσεις για τα ζητήματα του ΟΑΣΘ είναι θέμα χρόνου
  • [04] Μ. Ρέντσι: Η Ιταλία δεν μπορεί να δεχθεί να γίνει η Ε.Ε μόνον ένας χώρος γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης
  • [05] Με ποσοστό 61,8% ο Τζέρεμι Κόρμπιν επανεξελέγη στην ηγεσία των Εργατικών
  • [06] Αναφορές του αυστριακού Τύπου για το Προσφυγικό με αφορμή τη "μίνι" Σύνοδο Κορυφής
  • [07] Νέα επιστημονικά δεδομένα από το διήμερο συνέδριο «Τα γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο»
  • [08] Δ. Αβραμόπουλος: Η μόνη λύση είναι μια κοινή λύση με όλους μας να συνεργαζόμαστε στενά
  • [09] Συμφωνίες με τρίτες χώρες για τον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη προτείνει η Μέρκελ
  • [10] Πάνος Σκουρλέτης: "Δεν υπάρχουν επιλεκτικές σχέσεις της κυβέρνησης με κανέναν επιχειρηματία"

  • [01] «Ρητή μνημονιακή δέσμευση η απελευθέρωση της αγοράς των "κόκκινων δανείων", οτιδήποτε άλλο είναι παραπλανητικό»

    «Η απελευθέρωση της αγοράς των "κόκκινων δανείων" ήταν ρητή μνημονιακή δέσμευση στη συμφωνία του Αυγούστου. Συνεπώς οτιδήποτε άλλο είναι παραπλανητικό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μετά από δημοσίευμα ότι ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και όχι ύστερα από πίεση των δανειστών να μην δίνεται πρώτα στους δανειολήπτες η δυνατότητα να αγοράσουν οι ίδιοι τα "κόκκινα δάνεια" τους πριν τα πουλήσουν οι Τράπεζες. Προσερχόμενος σε προσυνεδριακή εκδήλωση-συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε: «Μετά τη διαπραγμάτευση που κάναμε ισχύουν τα εξής: Πριν πουλήσει το δάνειο η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει προσφορά στον δανειολήπτη τους προηγούμενους δώδεκα μήνες. Συνεπώς υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για το θέμα αυτό.

    Παραπλανητική πληροφορία είναι ότι ισχύει στην Κύπρο. Δεν ισχύει στην Κύπρο. Στην Κύπρο ισχύει ότι ισχύει και στην Ελλάδα με αυτή τη νομοθεσία που έχουμε εισάγει.

    Ο κώδικας δεοντολογίας που φτιάξαμε κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος λέει ότι ρητά η επαναγορά δανείων είναι δυνατή και σε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία. Νομίζω ότι οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι μάλλον παραπλανητική». Σε ερώτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση απάντησε ότι η «η αξιολόγηση, όπως είχαμε προβλέψει, θα κλείσει κανονικά και πριν από το Γιούρογκρουπ».

    [02] Τρ. Αλεξιάδης: Πιο δίκαια και πιο αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας του 2017

    Τη δέσμευση ότι τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 θα είναι πιο δίκαια και πιο αναλογικά ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης προσερχόμενος σε προσυνεδριακή εκδήλωση-συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. «Κάντε λίγη υπομονή. Αυτό που μπορούμε να δεσμευθούμε είναι ότι θα είναι πιο δίκαια και πιο αναλογικά από την προηγούμενη χρονιά και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε αυτοκίνητα τα οποία δεν είχαν πάρει πινακίδες τα προηγούμενα χρόνια, φέτος να πάρουν», απάντησε σε σχετική ερώτηση. Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ είπε ότι γίνονται προσπάθειες να μειωθεί η υπερφορολόγηση και σημείωσε: «Ο ΕΝΦΙΑ είναι η απόδειξη ότι αυτά που δημοσίευαν και αναπαρήγαγαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης ήταν ψέματα. Ο ΕΝΦΙΑ στο ποσοστό 92% είναι ο ίδιος, λιγότερος ή μέχρι δέκα ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Βεβαίως και είναι ένα πρόβλημα ο ΕΝΦΙΑ, γενικά η υπερφορολόγηση των πολιτών, προσπαθούμε στο νέο πλαίσιο ότι είναι δυνατόν, ώστε να μειώσουμε αυτή την υπερφορολόγηση».

    [03] Χρ. Στεφανίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι οριστικές λύσεις για τα ζητήματα του ΟΑΣΘ είναι θέμα χρόνου

    Στα σχέδιά του για τον εξορθολογισμό στα δρομολόγια που εκτελούνται ήδη και για τον επαναϋπολογισμό των δαπανών, αναφορικά με τη μισθοδοσία των εργαζομένων και την πληρωμή των μετόχων του ΟΑΣΘ, αναφέρθηκε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε ότι η τιμολογιακή πολιτική που σχεδιάζεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2017, θα είναι τριζωνική και δεν θα αφορά σε μεγάλες αλλαγές από την τρέχουσα που εφαρμόζεται.

    Όπως ενδεικτικά ανέφερε, για τους χρήστες της αστικής συγκοινωνίας που διανύουν ως και 6χλμ, το κόστος του εισιτηρίου από 1 ευρώ που είναι σήμερα θα κυμαίνεται στα 0,97-0,98 λεπτά, από 6χλμ ως και 15 χλμ θα ανέρχεται στο 1 ευρώ, όπως είναι και σήμερα, από 15 χλμ ως και 25 χλμ στο 1,15-1,17 ευρώ (ελαφρά αυξημένο) και από 25 χλμ και απεριόριστα θα παραμείνει στα 2 ευρώ. Αναπροσαρμογές και στη μηνιαία κάρτα που προμηθεύονται οι χρήστες της αστικής συγκοινωνίας στο νομό Θεσσαλονίκης, αναμένεται να ισχύσουν από το νέο έτος και όπως είπε ο κ. Στεφανίδης, "ύστερα από επτά χρόνια που δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στην τιμή της, σχεδιάζουμε να αυξήσουμε το κόστος της από τα 30 ευρώ, σε 47ευρώ-48 ευρώ. Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται στην τιμή των καρτών εξαμήνου και έτους".

    Σχετικά με τον εξορθολογισμό των δρομολογίων του ΟΑΣΘ, ο κ. Στεφανίδης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι επεκτάσεις που αποφασίστηκαν το 2003 και το 2011 καταγράφουν πληρότητες 10%-15% και άρα "πρέπει να γίνουν αναπροσαρμογές". Στο πλαίσιο αυτό, είπε, ότι θα ενισχυθούν με περισσότερα δρομολόγια οι γραμμές του κέντρου, που παρουσιάζουν πληρότητες άνω του 35%. Μεταξύ αυτών, ενδεικτικά ανέφερε τις γραμμές των 3,8, 10, 31,57 και 58. Όπως διευκρίνισε, οι γραμμές που παρουσιάζουν πληρότητα άνω του 35% θα ενισχυθούν με ένα ακόμα λεωφορείο, με πληρότητα 45%-60% με δύο αστικά και με 60% με τρία λεωφορεία επιπλέον.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στεφανίδης είπε ότι "δεν δέχτηκε ακόμη τηλεφώνημα από το γραφείο του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων", προσθέτοντας πως "η σημερινή ανακοίνωση του Οργανισμού, είναι πλήρης, επί της ουσίας και τεκμηριωμένη, και άρα εκτιμώ ότι οι οριστικές λύσεις για τα ζητήματα του Οργανισμού, είναι θέμα χρόνου να δοθούν".

    [04] Μ. Ρέντσι: Η Ιταλία δεν μπορεί να δεχθεί να γίνει η Ε.Ε μόνον ένας χώρος γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης

    «Η Ιταλία δεν μπορεί να δεχθεί να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνον ένας χώρος γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης», δήλωσε ο Ματτέο Ρέντσι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Πράτο της κεντρικής Ιταλίας.

    «Η χώρα μας δεν θα δεχθεί ποτέ να στηρίξει ένα μη φιλόδοξο σχέδιο για την Ευρώπη, το οποίο να της επιτρέψει απλώς να επιβιώσει», πρόσθεσε ο Ρέντσι, που δεν πήρε μέρος τελικά στη σημερινή σύνοδο της Βιέννης για το προσφυγικό και δεν εκλήθη να συμμετάσχει στην συνάντηση της επόμενης Τετάρτης στο Βερολίνο με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, την Γερμανίδα καγκελάριο, 'Αγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    «Τους κανόνες της Ένωσης πρέπει να τους σέβονται όλοι. Και εκείνοι, όπως η Γερμανία, οι οποίοι διαθέτουν εμπορικό πλεόνασμα, που αν επενδυθεί μπορεί να βοηθήσει τη βελτίωση της όλης οικονομικής κατάστασης», τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης. Σύμφωνα με τον κ. Ρέντσι «η εποχή των διαφόρων εγωισμών τελείωσε» και «αν νομίζουν ότι θα φοβίσουν την Ιταλία, προφανώς δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Ιταλία».

    [05] Με ποσοστό 61,8% ο Τζέρεμι Κόρμπιν επανεξελέγη στην ηγεσία των Εργατικών

    Ο Τζέρεμι Κόρμπιν επανεξελέγη, με μεγάλη διαφορά, στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, βάζοντας εμφατικά τέλος στην απόπειρα ανατροπής του από την πλειοψηφία των βουλευτών του που υποστήριζαν ότι το υπερβολικά αριστερό πρόγραμμά του δεν θα μπορέσει ποτέ να οδηγήσει το κόμμα σε μια νίκη στις βουλευτικές εκλογές.

    Ο Κόρμπιν νίκησε με ποσοστό 61,8% τον μοναδικό αντίπαλό του για την ηγεσία, τον 46χρον Ουαλό βουλευτή Όουεν Σμιθ. Σε απόλυτους αριθμούς, ο 67χρονος Κόρμπιν έλαβε 313.209 ψήφους έναντι 193.229 του αντιπάλου του, όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο των Εργατικών.

    Η αναμενόμενη επικράτηση του Κόρμπιν δεν φαίνεται ωστόσο ότι θα επιλύσει την κρίση στο κόμμα καθώς πολλά στελέχη θεωρούν ότι η αριστερή "στροφή" των Εργατικών θα τους στερήσει τη δυνατότητα ενός καλύτερου εκλογικού αποτελέσματος και θα λύσει τα χέρια του Συντηρητικού κόμματος ώστε να διαπραγματευτεί μόνο του, με τους δικούς του όρους, την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, υπό τα χειροκροτήματα των συνέδρων, ο Κόρμπιν κάλεσε το κόμμα να συσπειρωθεί και κάλεσε τους εσωκομματικούς αντιπάλους του "να εργαστούν μαζί για μια πραγματική αλλαγή" και "να ξεχάσουν το παρελθόν".

    Ένα μεγάλο μέρος της νίκης του Κόρμπιν οφείλεται στα νέα μέλη του κόμματος, καθώς από πέρσι άλλοι 300.000 άνθρωποι έχουν λάβει την κομματική ταυτότητά τους αναδεικνύοντας τους Εργατικούς σε ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Ευρώπης. Πολλοί από αυτούς γοητεύτηκαν από το σχέδιο της "δημοκρατικής επανάστασης" και τις "πολύ αριστερές" ιδέες του νέου ηγέτη.

    [06] Αναφορές του αυστριακού Τύπου για το Προσφυγικό με αφορμή τη "μίνι" Σύνοδο Κορυφής

    Ευρείες αναφορές στο προσφυγικό ζήτημα, με περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στις εμπλεκόμενες χώρες και την παράθεση στοιχείων με συνοδεία γραφημάτων, κάνουν σε σημερινά δημοσιεύματά τους αρκετές από τις αυστριακές εφημερίδες.

    Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι των δημοσιευμάτων, όπως : "Οι διενέξεις κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων" ("Ντι Πρέσε"), "Ο καγκελάριος Κερν εντείνει την πίεση για έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ" ("Κουρίρ"), "Κορυφές της πολιτικής στη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό στη Βιέννη" ("Βίνερ Τσάιτουνγκ"), ή "Το Συνέδριο της Βιέννης για την προσφυγική κρίση" ("Κρόνεν Τσάιτουνγκ").

    Η "Κρόνεν Τσάιτουνγκ" αναφέρεται στη θέση του Αυστριακού καγκελάριου Κρίστιαν Κερν για την ανάγκη καταπολέμησης των μεταναστευτικών κινημάτων στις ρίζες τους και της επίδειξης αλληλεγγύης, όπως επίσης σε ένα είδος βοήθειας με ένα "Σχέδιο Μάρσαλ" για τις βορειοαφρικανικές χώρες, αλλά και τις ανησυχίες του για τη λεγόμενη Μεσογειακή Διαδρομή, καθώς "θα είναι ήδη αργά εάν το σταμάτημα των προσφύγων αρχίζει μόλις στο "Πέρασμα Μπρένερ" (στα ιταλο-αυστριακά σύνορα).

    Η "Βίνερ Τσάιτουνγκ", αναφερόμενη στους συμμετέχοντες στη "μίνι" Σύνοδο Κορυφής παρατηρεί πως, σε αντίθεση με την (σ.σ. ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη) Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια που είχε πραγματοποιηθεί το περασμένο Φεβρουάριο στη Βιέννη, όταν συμφωνήθηκε το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων, τη φορά αυτή στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκεται ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως θέματα είναι η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η επαναπροώθηση προσφύγων.

    Η "Ντι Πρέσε" αφιερώνει στο προσφυγικό θέμα το ολοσέλιδο δημοσίευμα στην πρώτη της σελίδα, όπως και μία σειρά δημοσιευμάτων στις εσωτερικές της σελίδες με τους τίτλους "Τα Βαλκάνια ενώπιον ενός προσφυγικού κύματος το φθινόπωρο", "Τί απέμεινε από τη Συμφωνία με την Τουρκία", "Το θανάσιμο πέρασμα από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη", "Πρόσφυγες με καλό επίπεδο μόρφωσης".

    Η εφημερίδα παρατηρεί στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, πως από τους 160.000 πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία, που είχε συμφωνηθεί με κατανεμηθούν σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, από την Ελλάδα έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 4.140 πρόσφυγες και το γεγονός αυτό υπογραμμίζεται και στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Κουρίρ".

    Η "Κουρίρ" κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, σε σύντομο δημοσίευμα της με τίτλο "Στην Ελλάδα αυξάνεται πάλι η ροή των προσφύγων", ενώ μεγάλες αναφορές στο κεντρικό δημοσίευμά της, γίνονται στις αυστριακές θέσεις και στα αυστριακά μέτρα για το προσφυγικό, ενώ παρατίθενται και οι θέσεις που διατύπωσαν ο Αυστριακός καγκελάριος και οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας, σε δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε την Παρασκευή η εφημερίδα.

    [07] Νέα επιστημονικά δεδομένα από το διήμερο συνέδριο «Τα γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο»

    "Θα συνεχίσω τις ανασκαφές με την πιο μεγάλη θέρμη στο Ναό της Αθηνάς και θα συνεχίσω να πριονίζω τα ανάγλυφα. Είναι μία εργασία που απαιτεί χρόνο ? Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να έχουμε το σύνολο της Πανδρόσου εγώ δεν απελπίζομαι για μία από τις Καρυάτιδες». Ο κόσμος, που είχε κατακλύσει σήμερα το αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης για το διήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Τα γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο» (διοργάνωση του «Συλλόγου των Αθηναίων»), άκουγε με κομμένη ανάσα.

    Το παραπάνω απόσπασμα (με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 1802) από τις επιστολές που έστειλε στον εργοδότη του Έλγιν ο Ιταλός ζωγράφος Τζοβάνι Μπατίτσα Λουζιέρι, ο άνθρωπος που συνέβαλε καταλυτικά στην άνευ προηγουμένου βίαιη απόσπαση των Γλυπτών του Παρθενώνα -και όχι μόνο-, ήταν μέρος όσων ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Τατιάνα Πούλου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, που ερεύνησε το αδημοσίευτο σήμερα Αρχείο Έλγιν. Όσα ακόμα ακούστηκαν, ίσως για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό από τότε που γράφτηκαν, προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον, αλλά και αποτροπιασμό:

    «Ελπίζω να μην μου δημιουργήσουν καμία δυσκολία για να συνεχίσω την ανασκαφή στο Ναό της Αθηνάς και να μπορέσω να πάρω στην κατοχή μου όλα τα τμήματα γλυπτών που θα βρω. Ο κύριος Χάντ έγραψε στην Εξοχότητά σας για λογαριασμό μου να προσκομίσετε στην Αθήνα μία δωδεκάδα πριόνια για μάρμαρο, διαφόρων μεγεθών το συντομότερο δυνατό. Μου χρειάζονται τρία ή τέσσερα, 20 πόδια μακριά ώστε να κόψω ένα μεγάλο ανάγλυφο, το οποίο δεν μπορεί να μετακινηθεί, χωρίς να μειώσουμε το βάρος του» (20 Σεπτεμβρίου 1801).

    «Κάνω ό, τι μπορώ για να αυξήσω τη συλλογή σας, Μιλόρδε. Πήρα την άδεια του Δισδάρη να κατεβάσω ένα δωρικό κιονόκρανο από τον Παρθενώνα, αλλά πρέπει να το πριονίσω στα δύο, αν το άλλο είναι αρκετά μεγάλο, αυτό είναι τεράστιο. Οι πόρτες του κάστρου δεν είναι τόσο μεγάλες για να μπορέσει να περάσει» (4 Οκτωβρίου 1802).

    Ο Τζοβάνι Μπατίστα Λουζιέρι είχε προσληφθεί από τον Έλγιν μαζί με άλλους καλλιτέχνες από την Ιταλία για να κάνουν εκμαγεία και να προετοιμάσουν λεπτομερή αρχιτεκτονικά σχέδια. Τα όσα διαδραματίστηκαν τα έτη 1801-1804, με πρωταγωνιστή τον Ιταλό ζωγράφο, έγιναν μέρος μιας πολύ σημαντικής ανακοίνωσης που κέρδισε τις εντυπώσεις.

    Εξίσου ενδιαφέρουσες όμως ήταν και οι υπόλοιπες ομιλίες, όπως αυτή της Μαρίας Ιωαννίδου, πολιτικού μηχανικού και επίτιμης διευθύντριας της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ), η οποία αναφέρθηκε σε ένα θέμα που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό: Στα αρχιτεκτονικά μέλη των μνημείων της Ακρόπολης (Παρθενώνα, Ερέχθειο, Αθηνά Νίκη), που επίσης λεηλατήθηκαν από τον Έλγιν την περίοδο 1801- 1804 και σήμερα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. «Οι αναστηλώσεις των μνημείων από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) αποτέλεσαν ιδανική χρονική συγκυρία για την επιστροφή και επαναφορά στα μνημεία των αυθεντικών μελών. Ήταν μια ευκαιρία η οποία δυστυχώς παρέμεινε ανεκμετάλλευτη», ανέφερε η κ. Ιωαννίδου, συμπληρώνοντας ότι παρά τις κατά εποχές προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, το αίτημα επιστροφής των αρχιτεκτονικών μελών των μνημείων δεν είχε θετική ανταπόκριση. «Ίσως επειδή συνδεόταν από βρετανικής πλευράς με τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα: Ενδεχομένως η υποχώρηση στα αρχιτεκτονικά μέλη θα οδηγούσε σε ανάλογη υποχώρηση στα γλυπτά. Ωστόσο, η τοποθέτηση των αντιγράφων τους στις θέσεις των αυθεντικών μελών -όπου αυτό έχει γίνει- δεν αποτελεί οριστική αποδοχή της παραμονής τους στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς το θέμα παραμένει ανοικτό και επίκαιρο», σημείωσε η ομιλήτρια.

    [08] Δ. Αβραμόπουλος: Η μόνη λύση είναι μια κοινή λύση με όλους μας να συνεργαζόμαστε στενά

    "Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα, είμαστε όλοι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας", τόνισε ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της «μίνι» συνόδου για το μεταναστευτικό, μιλώντας για συντονισμένη δράση της ΕΕ.

    «Η μόνη λύση είναι μια κοινή λύση με όλους μας να συνεργαζόμαστε στενά. Αυτό ήταν ακριβώς το πνεύμα που επικράτησε σήμερα σε αυτή τη συνάντηση", είπε.

    Ειδικότερα, αφού επισήμανε ότι η σημερινή Σύνοδος πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο μετά την οργάνωση της Συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων για τις μεταναστευτικές ροές, ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είπε ότι είμαστε όλοι προσηλωμένοι στο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά και σε συνεργασία με έναν συντονισμένο και κοινό τρόπο. «Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα, είμαστε όλοι μέρος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και η μόνη λύση είναι μια κοινή λύση», τόνισε. Ανέφερε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος από πέρυσι έως σήμερα, εξηγώντας ότι οι αριθμοί παρουσιάσουν δραματική μείωση: από μερικές χιλιάδες ανά ημέρα σε μερικές εκατοντάδες ανά ημέρα. Συνεπώς, σημείωσε, η εικόνα σήμερα είναι πολύ διαφορετική χάριν, καταρχάς και κυρίως, στη συνεργασία με την Τουρκία. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η συνέχιση της εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί προτεραιότητα και παραμένει «το Plan Α», υπογράμμισε.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι η καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων μας είναι επίσης κρίσιμη και ότι η διαχείριση των συνόρων έχει ενδυναμωθεί με την ενισχυμένη παρουσία της Frontex σε διάφορα τμήματα των συνόρων. Επιπλέον, εργαζόμαστε ακούραστα για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα τεθεί σύντομα σε πλήρη λειτουργία, πρόσθεσε. Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι στις 6 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στη Βουλγαρία για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της κοινής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής της ΕΕ.

    Οι χώρες που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από τις προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν έχουν αφεθεί μόνες τους, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να τις στηρίζει τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο υποδομών. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι προσδιορίστηκε περαιτέρω χρηματοδότηση προς τη Βουλγαρία πρόσφατα και ότι "προσφέρουμε επίσης οικονομική στήριξη προς τη Σερβία και την ΠΓΔΜ". Ανέφερε ακόμη ότι «για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης η οποία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και με την επιστροφή των παράνομων μεταναστών, θέλουμε να αποσυμφορήσουμε τα συνήθη σημεία συγκέντρωσης μεταναστών».

    Είπε ότι το νέο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης της ΕΕ με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης θα συμβάλει στο να υπάρξει αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων του προβλήματος. Είπε ότι επιπλέον θα συσταθεί ένα Ευρωπαϊκό Γραφείο Επιστροφών, στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Επίσης, είπε ότι εντείνεται ο αγώνας κατά των διακινητών μαζί με τη Europol.

    Τελικά, τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, «για να εξασφαλιστεί η επιτυχία, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία βασίζεται σε θεμέλια της αλληλεγγύης και της κατανομής των ευθυνών:

    Υποστήριξη των χωρών της πρώτης γραμμής, και μέσω της μετεγκατάστασης. Υποστήριξη προς τους εταίρους μας των Δυτικών Βαλκανίων για τη διαχείριση των συνόρων τους και για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της υποδοχής.

    "Όπως είπα στην αρχή: η μόνη λύση είναι μια κοινή λύση με όλους μας να συνεργαζόμαστε στενά. Αυτό ήταν ακριβώς το πνεύμα που επικράτησε σήμερα σε αυτή τη συνάντηση", τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

    [09] Συμφωνίες με τρίτες χώρες για τον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη προτείνει η Μέρκελ

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές της για να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση, συνάπτοντας νέες συμφωνίες για τον γρήγορο επαναπατρισμό εκείνων των προσφύγων το αίτημα των οποίων για χορήγηση ασύλου απορρίπτεται.

    "Θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση και ταυτόχρονα να σταθούμε στο ύψος των ανθρωπιστικών ευθυνών μας", είπε η Μέρκελ μετά τη μίνι σύνοδο για το προσφυγικό που διεξήχθη στη Βιέννη.

    "Είναι απαραίτητο να συνάψουμε συμφωνίες με τρίτες χώρες, κυρίως στην Αφρική, αλλά επίσης στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν (...) για να αποσαφηνιστεί ότι εκείνοι που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη θα σταλούν πίσω στις χώρες προέλευσής τους", πρόσθεσε.

    [10] Πάνος Σκουρλέτης: "Δεν υπάρχουν επιλεκτικές σχέσεις της κυβέρνησης με κανέναν επιχειρηματία"

    Αισιόδοξος ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τη μη πώληση του 17 % της ΔΕΗ θα γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

    "Σήμερα η αγορά ηλεκτρική ενέργειας ανοίγει, άλλωστε έχουν γίνει μια σειρά θεσμικές αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση. Ο ΑΔΜΗΕ διαχωρίζεται ιδιοκτησιακά από τη ΔΕΗ, ενώ το Δημόσιο διατηρεί το 51%. Ακυρώσαμε το νόμο για τη μικρή ΔΕΗ, προχωρούμε στις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος τύπου ΝΟΜΕ, θεσμοθετούμε το target model.Μιλάμε για άλλες συνθήκες.Μόνο μια νεοφιλελεύθερη ακαμψία και εμμονή μπορεί να δικαιολογήσει την επαναφορά αυτού του σχεδίου", δηλώνει ο υπουργός.

    Αφήνει σαφείς αιχμές για τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα λέγοντας ότι: "Αν αληθεύει, δε, αυτό που ακούγεται σε δημοσιογραφικούς κύκλους ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει το ρόλο της διασποράς πληροφοριών για λογαριασμό συγκεκριμένων κύκλων των δανειστών με σκοπό τη δοαμόρφωση της κοινής γνώμης, τότε αντιλαμβάνεστε πως τα πράγματα είναι σοβαρά" και προσθέτει: "Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη σημασία έχει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ να είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και όχι άλλων".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 September 2016 - 16:32:26 UTC