Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, δαπάνες, αποτελεσματικότερο κράτος έχει θετικό κοινωνικό πρόσημο, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λ. Αυγενάκης
  • [02] Η κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία να εξυγιάνει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπ. Δανέλλης
  • [03] Η επένδυση στο Ελληνικό αποτελεί εθνικό στόχο, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος
  • [04] Σε απολογία 520 γιατροί του ΕΟΠΥΥ για παραβάσεις στη συνταγογράφηση επιθεμάτων κατακλίσεων
  • [05] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έως τις 2 μετά το μεσημέρι στην Αθήνα
  • [06] Μετά από 94 χρόνια ξανά Ορθόδοξος Μητροπολίτης στη Σμύρνη
  • [07] Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης σε εμπορικό κέντρο της πολιτείας Ουάσινγκτον
  • [08] Αυστρία: Μεγάλη αύξηση των επιθέσεων εναντίον κέντρων υποδοχής προσφύγων
  • [09] Μ. Ρέντσι: Η Ιταλία δεν μπορεί να δεχθεί να γίνει η Ε.Ε μόνον ένας χώρος γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης
  • [10] Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ για την κλιμάκωση της βίας στο Χαλέπι
  • [11] Ο Χρυσός Διόνυσος στον «Κύβο» του Αλέξανδρου Σκούρα
  • [12] Στέλιος Αναστασιάδης, ένας καλλιτέχνης που «όσοι γνώρισαν τον λάτρεψαν»
  • [13] Το καλό της χώρας δεν υπηρετείται με συγκάλυψη, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Κουμουτσάκος

  • [01] Το τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, δαπάνες, αποτελεσματικότερο κράτος έχει θετικό κοινωνικό πρόσημο, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λ. Αυγενάκης

    «Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στη ΔΕΘ ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, αποτελεσματικότερο κράτος και αυτά έχουν σαφές θετικό κοινωνικό πρόσημο», είπε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης.

    Επανέλαβε το αίτημα της ΝΔ για εκλογές υπογραμμίζοντας ότι «ζητούμε εκλογές επιτακτικά, διότι πιστεύουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τον τόπο» και προσέθεσε: «Είναι επικίνδυνη για τον τόπο, όχι απλά διότι δεν έχει τη δυνατότητα να βάλει την οικονομία σε μια τροχιά ανάκαμψης, αλλά και διότι υπονομεύει τους ίδιους τους δημοκρατικούς μας θεσμούς».

    Ο κ. Αυγενάκης εκτιμά ότι ο κύκλος της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε και τονίζει ότι «ο κ. Τσίπρας όσο γαντζωμένος είναι στην εξουσία, άλλο τόσο θέλει να δραπετεύσει από αυτή. Αυτό το διπολισμό Τσίπρα πληρώνουμε ως χώρα».

    Για τις μετεκλογικές συνεργασίες δηλώνει ότι η ΝΔ επιδιώκει την αυτοδυναμία αλλά «και τη μέγιστη δυνατή συνεργασία για τη δημιουργία όσο το δυνατό πιο ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

    Τέλος σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις και τη δυναμική της ΝΔ τονίζει «ότι κάθε μέρα ολοένα και περισσότεροι πολίτες έρχονται στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη διότι βλέπουν στα μάτια του έναν ευθύ πολιτικό, με πυγμή και όραμα, ο οποίος επιδιώκει να εργαστεί για τους πολλούς και όχι για τις ελίτ».

    Ακολουθεί η συνέντευξη του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο και τη Φωτεινή Γιαννούλη:

    -Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μιλούν για απουσία του κοινωνικού κράτους από τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι απαντάτε;

    Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, αποτελεσματικότερο κράτος και αυτά έχουν σαφές θετικό κοινωνικό πρόσημο. Στηρίζονται όμως πάνω από όλα σε μια Συμφωνία Αλήθειας, σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης. Η δική μας πρόταση έχει μια σαφή ιδεολογική αφετηρία η οποία στηρίζεται στην αναδιανομή του πλούτου και όχι στην αναδιανομή της μιζέριας της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου. Μόνο η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες δουλειές για όλους. Και μόνο ένα ισχυρό, αλλά και αποτελεσματικό κράτος, απαλλαγμένο από τα βαρίδια της πελατειακής λογικής και της διαφθοράς, μπορεί να διευκολύνει την όσον το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή αυτού του πλούτου.

    -Η «συμφωνία αλήθειας» είναι αρκετή για να πείσει τους πολίτες;

    Η Συμφωνία Αλήθειας είναι το εργαλείο για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η συμφωνία αλήθειας δεν είναι υποσχέσεις. Είναι σαφείς, μετρημένοι και επιτεύξιμοι στόχοι. Είναι ένας οδικός χάρτης για να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που δουλεύει ξανά, για να κερδίσουμε τον έλεγχο της ζωής μας, για να φέρουμε ξανά την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση στην Πατρίδα μας.

    Αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζεται να οικοδομήσουμε μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας: πολίτες και πολιτικοί. Μια τέτοια σχέση μόνο αν βασίζεται στην ειλικρίνεια, τον ρεαλισμό και την αποτελεσματικότητα μπορεί να χτιστεί. Αυτή είναι η έννοια της Συμφωνίας Αλήθειας που προτείνουμε. Ανάμεσα σε έναν υπεύθυνο πολιτικό φορέα και έναν λαό που έχει ανάγκη την αλήθεια. Η συμφωνία αλήθειας δεν είναι ένα ευφυολόγημα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ένα «ευαγγέλιο» ανάμεσα στο υπεύθυνο πολιτικό σύστημα και στους υπεύθυνους πολίτες, τους συνεργάτες στον κοινό στόχο.

    -Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για μείωση φόρων. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα το δεχθούν οι δανειστές;

    Να ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι οι δανειστές δεν επιβάλλουν φόρους, η κυβέρνηση τους επιβάλλει. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε με απόλυτη σαφήνεια, τους φορολογικούς συντελεστές που θέλουμε να μειώσουμε από τη στιγμή που θα γίνουμε κυβέρνηση. Κοστολογήσαμε το ύψος αυτών των παρεμβάσεων και με απόλυτη ειλικρίνεια, αναφερθήκαμε στην ανάγκη να υπάρχουν συγκεκριμένα ισοδύναμα μέτρα περικοπής δαπανών, τα οποία προσδιορίσαμε με απόλυτη ακρίβεια. Κατά συνέπεια, το σχέδιο το οποίο προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο.

    Τίποτα από αυτά που είπαμε δεν είναι στον αέρα. Θα μπορούσαμε να είμαστε πιο τολμηροί στις φορολογικές περικοπές. Γιατί δεν μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 50%; Γιατί μόνο 30%; Περισσότερο δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε, διότι δεν έχουμε ισόποσα μέτρα περικοπής δαπανών.

    Σε ό,τι αφορά το ερώτημά σας. Υπάρχει τεράστιο κενό αξιοπιστίας σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Και ο πρώτος υπεύθυνος για αυτό το κενό αξιοπιστίας είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και η παρέα του, με τους καταστροφικούς τους χειρισμούς. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί και δεν έχει αξιοπιστία να διαπραγματευτεί το παραμικρό, διότι πολύ απλά οι Ευρωπαίοι δεν τον πιστεύουν, όπως δεν τον πιστεύουν εξάλλου και οι Έλληνες πολίτες.

    -Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρωτιά της ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν ότι η ΝΔ δεν εισπράττει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς το εξηγείτε;

    Η μεγάλη ανατροπή που έχει συμβεί στην δυναμική της ΝΔ στην κοινωνία και την κατρακύλα ΣΥΡΙΖΑ έχει συντελεστεί αφενός από την απομάκρυνση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ από τους κόλπους του και αφετέρου από την συσπείρωση ψηφοφόρων απ΄ όλες τις πολιτικές πτέρυγες στη ΝΔ. Και πέραν αυτού, η ΝΔ προκρίνει την αξιοπιστία, την ειλικρίνεια και την αλήθεια σε αντιδιαστολή με την ακατάσχετη υποσχεσιολογία Τσίπρα. Να είστε σίγουροι ότι κάθε μέρα ολοένα και περισσότεροι πολίτες έρχονται στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη διότι βλέπουν στα μάτια του έναν ευθύ πολιτικό, με πυγμή και όραμα, ο οποίος επιδιώκει να εργαστεί για τους πολλούς και όχι για τις ελίτ. Αυτή η τάση καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις: στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 29,6%, έναντι 27,4% του Αλέξη Τσίπρα.

    -Είπατε ότι αν το ΣτΕ βγάλει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, θα πρέπει να οδηγηθούμε σε εκλογές. Γιατί; Μήπως είναι ένα σενάριο το οποίο θα επεδίωκε και η κυβέρνηση;

    Δεν έχω πει κάτι τέτοιο. Οι τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης Τσίπρα- Παππά- Καμμένου στο θέμα με τις τηλεοπτικές άδειες είναι ολοφάνερες στα μάτια των πολιτών. Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έχει ήδη απαξιωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων: το 56,3% κρίνει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού αρνητικά ή μάλλον αρνητικά και το 71,1% επιθυμεί να βρεθεί τρόπος να μην κλείσουν τα κανάλια που δεν πήραν άδεια. Η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή, έχει εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας αυτού του διαγωνισμού, με βάση και τις πρόσφατες νομολογίες του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά δεν πρόκειται να παρέμβουμε στη Δικαιοσύνη όπως ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας όσο γαντζωμένος είναι στην εξουσία, άλλο τόσο θέλει να δραπετεύσει από αυτή. Αυτό το διπολισμό Τσίπρα πληρώνουμε ως χώρα.

    -Η επιτροπή που έλεγξε τα Πόθεν Έσχες των υπερθεματιστών έχει πολιτικές ή ποινικές ευθύνες;

    Πράγματι, εγείρονται πολύ ουσιαστικά ζητήματα όσον αφορά στον έλεγχο των πόθεν έσχες των προσωρινών υπερθεματιστών. Ως ΝΔ καταθέσαμε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για το σκάνδαλο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, καθώς η Πενταμελής Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού παραβίασε το καθήκον της. Πέραν αυτών, ο διαγωνισμός αυτός είναι συνολικά έωλος. Εμείς έχουμε πει ότι θα καταργήσουμε τον νόμο Παππά, θα επιστρέψουμε την αρμοδιότητα για τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αλλά και για τη χορήγηση των αδειών, στο ΕΣΡ, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή. Και, επί δικών μας ημερών, δεν πρόκειται να υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στα κανάλια, τα οποία θα εκπέμπουν στη χώρα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο ολιγοπώλιο στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, το οποίο -το ίδιο το ολιγοπώλιο- έχει μέσα του το σπέρμα της διαπλοκής.

    -Θα φτάσει ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι το 2019 όπως υποστηρίζει;

    Το θέλει πολύ αλλά ευτυχώς για την πατρίδα, ο κύκλος της κυβέρνησής του ολοκληρώθηκε. Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα, του αρχιερέα του πλέον τοξικού και χυδαίου λαϊκισμού στη χώρα. Την ίδια ώρα η χώρα καταρρέει από την ωμή εξουσία τους, ενώ οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια γενναία αλλαγή συσχετισμών στην κοινωνία υπέρ της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη και βέβαια την όλο και βαθύτερη κρίση πολιτικής νομιμοποίησης της σημερινής κυβέρνησης. Μην ξεχνάτε ότι η ΝΔ ξεκίνησε με -8 μονάδες και σήμερα βρίσκεται σταθερά στις +10. Όσα τεχνάσματα κι αν κάνουν τώρα πια οι κ.κ. Τσίπρας- Καμμένος, ο κύκλος της κυβέρνησής τους ολοκληρώθηκε. Έχουν «μολύνει» ανεπανόρθωτα το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία δεν τους ανέχεται άλλο.

    -Η ΝΔ ζητάει εκλογές εδώ και πέντε μήνες. Μήπως το ζητήσατε πρόωρα και τώρα κινδυνεύει να καεί;

    Η ΝΔ ζητά εκλογές, και να ξέρετε είναι πατριωτικό μας καθήκον να ζητάμε εκλογές με τον πιο επιτακτικό τρόπο. Δεν είμαστε μόνο εμείς που ζητάμε εκλογές. Είναι οι Έλληνες πολίτες που θέλουν ν΄ απαλλαγούν από τη χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών, που γυρίζει τη χώρα δεκαετίες πίσω. Ένας τρόπος υπάρχει ο λαός να πάρει τη Δημοκρατία στα χέρια του. Και αυτός είναι η προσφυγή στις κάλπες. Εμείς ζητούμε εκλογές επιτακτικά, διότι πιστεύουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τον τόπο. Και είναι επικίνδυνη για τον τόπο, όχι απλά διότι δεν έχει τη δυνατότητα να βάλει την οικονομία σε μια τροχιά ανάκαμψης, αλλά και διότι υπονομεύει τους ίδιους τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.

    -Η ΝΔ είναι σήμερα έτοιμη να κυβερνήσει;

    Η ΝΔ είναι πανέτοιμη να κυβερνήσει με τις υγιείς και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου. Ζητάμε μια ισχυρή πολιτική εντολή για μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα των πεδίων δημόσιας πολιτικής. Θα επιδιώξουμε το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα. Όπως έχει πει και ο πρόεδρός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκουμε να είναι αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία και θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συνεργασία για τη δημιουργία όσο το δυνατό πιο ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή.

    [02] Η κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία να εξυγιάνει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπ. Δανέλλης

    «Η κυβέρνηση έχασε την ιστορική ευκαιρία να αναδιοργανώσει και να εξυγιάνει το όντως προβληματικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με θεσμικό τρόπο. Ο αποκλεισμός του ΕΣΡ από τη διαδικασία, δηλαδή της μοναδικής κατά το Σύνταγμα αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, υπονόμευσε την όλη προσπάθεια» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.

    Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις και το έργο της αξιοποίησης του Ελληνικού επανέλαβε τις επιφυλάξεις του για την υλοποίησή του, λέγοντας ότι «γνωρίζω την μόνιμη αμφιθυμία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τις επενδύσεις και την έννοια του επιχειρείν γενικότερα» και τόνισε: «Με φοβίζει η πιθανή συνάντηση του βαθέως κράτους με το βαθύ κόμμα, που μπορεί να υπονομεύσει το όλο project».

    Για τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ο κ. Δανέλλης υποστήριξε ότι «κράτησε τα προσχήματα όταν δεν υποσχέθηκε την επαναφορά των συντάξεων, ξέχασε όμως τον εκσυγχρονιστικό του εαυτό όταν υποσχέθηκε φορολογικές μειώσεις χωρίς κοστολογημένες αναφορές ισοδυνάμων, επικαλούμενος μονάχα την αποτελεσματικότητα μιας νέας δικής του διαπραγμάτευσης».

    Μιλώντας για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο βουλευτής του Ποταμιού σημείωσε ότι «παρά την απογοήτευση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ από τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές διαψεύσεις, διαπιστώνεται μια αξιοσημείωτη αντοχή της εκλογικής του βάσης» και προσέθεσε ότι «αν αυτή απειληθεί μπροστά στην αδυναμία διαχείρισης των μετώπων που πολλαπλασιάζονται, ίσως ο κ. Τσίπρας να αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, επιλέγοντας μια ηρωική έξοδο».

    Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη στην Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο:

    -Οι προσπάθειες συνεργασίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού, για ενωμένη Κεντροαριστερά ναυάγησαν. Τι έφταιξε; Είναι αποτέλεσμα εγωισμών ή μήπως ο χώρος δεν υφίσταται και έχει μοιραστεί σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

    Το αίτημα και η πρόκληση δημιουργίας ενός ισχυρού, προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού κόμματος στον χώρο του Κέντρου παραμένει ανοιχτό και δεν είχε ποτέ σκοπό να αθροίσει τα μίζερα δημοσκοπικά ευρήματα ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού. Οι ηγετικές φιλοδοξίες σε ένα τέτοιο εγχείρημα είναι και αναμενόμενες και προωθητικές και υπό αυτή την έννοια δεν είναι επικίνδυνες. Αυτό που είναι επικίνδυνο είναι το να αποτύχουμε να δημιουργήσουμε την δυναμική που θα αφύπνιζε/ επανενεργοποιούσε τους πολίτες που αναφέρονται στον μεσαίο χώρο και που αποστασιοποιήθηκαν, χωρίς όμως να ενταχθούν ούτε στη ΝΔ, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτοί θα παραμένουν αδρανείς για όσο βλέπουν ισχνούς κομματικούς μηχανισμούς να διαγκωνίζονται για την επικράτησή τους.

    -Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις γύρω από το διαγωνισμό των καναλιών και το πόθεν έσχες του κ. Καλογρίτσα;

    Η κυβέρνηση έχασε την ιστορική ευκαιρία να αναδιοργανώσει και να εξυγιάνει το όντως προβληματικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με θεσμικό τρόπο. Ο αποκλεισμός του ΕΣΡ από τη διαδικασία, δηλαδή της μοναδικής κατά το Σύνταγμα αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, υπονόμευσε την όλη προσπάθεια. Η κυβερνητική επιθυμία για έλεγχο του εν λόγω τοπίου αποτυπώθηκε στις προσχηματικές προσπάθειες ανασύστασης του ΕΣΡ. Οι νομοθετικές και διαδικαστικές πιρουέτες που υιοθέτησε, δημιούργησαν μεγαλύτερα προβλήματα αξιοπιστίας στην κυβέρνηση, μετά τα όσα κωμικά (δανεικά βοσκοτόπια), αλλά και τραγικά (σκοτεινές δοσοληψίες με Τράπεζα Αττικής) ακολούθησαν στην περίπτωση Καλογρίτσα.

    -Έχει πολιτικές ή ποινικές ευθύνες η επιτροπή πόθεν έσχες;

    Το πόρισμα της επιτροπής ήταν καθοριστικής σημασίας για την ανάδειξη των υπερθεματιστών ως νέων καναλαρχών. Το έργο αυτό απαιτεί υπευθυνότητα και οι συντελεστές του αναλαμβάνουν προφανώς ευθύνες.

    -Πώς σχολιάζετε τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ;

    Κράτησε τα προσχήματα όταν δεν υποσχέθηκε την επαναφορά των συντάξεων, ξέχασε όμως τον εκσυγχρονιστικό του εαυτό όταν υποσχέθηκε φορολογικές μειώσεις χωρίς κοστολογημένες αναφορές ισοδυνάμων, επικαλούμενος μονάχα την αποτελεσματικότητα μιας νέας δικής του διαπραγμάτευσης. Πράγμα που θεωρεί ότι θα επιτύχει εξαιτίας της δικής του αξιοπιστίας απέναντι στους εταίρους. Ανιστόρητα αθώωσε την δημοσιονομικά υπερ-βεβαρυμμένη περίοδο Καραμανλή, χρεώνοντας την χρεοκοπία και το Μνημόνιο στον Γ. Παπανδρέου.

    -Το Ποτάμι θα μπορούσε να συνεργαστεί μετεκλογικά με τη ΝΔ;

    Το Ποτάμι δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας και έχει συνείδηση της ευθύνης του να συμβάλλει στην κυβερνησιμότητα του τόπου. Σε μια προγραμματική συμφωνία για μια κυβερνητική συνεργασία, τα κριτήρια για Το Ποτάμι είναι κατά προτεραιότητα οι απαιτούμενες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την χώρα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Ο ελληνικός λαός θα υποδείξει το πρώτο κόμμα (ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ). Στο πρώτο κόμμα λοιπόν θα εναπόκειται η πρωτοβουλία της πολιτικής οριοθέτησης της πρότασης για την όποια κυβερνητική συνεργασία με εμάς.

    -Μιλώντας στην επιτροπή για τη σύμβαση του Ελληνικού, αναφερθήκατε σε αμφιθυμία της κυβέρνησης και σε δυστοκίες που μπορούν να υπονομεύσουν τη συμφωνία. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δυσκολέψει την υλοποίηση του έργου;

    Είμαι επιφυλακτικός καθώς γνωρίζω την μόνιμη αμφιθυμία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τις επενδύσεις και την έννοια του επιχειρείν γενικότερα. Ακόμη και κατά την διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, οι κατεξοχήν αρμόδιοι υπουργοί αρνήθηκαν μέχρι τέλους να αναλάβουν το ownership του όλου σχεδίου. Με φοβίζει το ότι ο χειρουργικός συντονισμός που απαιτείται μεταξύ υπουργείων και αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να υλοποιηθεί η επένδυση θα έχει να αντιμετωπίσει την εγνωσμένη διοικητική ανεπάρκεια του κράτους. Με φοβίζει η πιθανή συνάντηση του βαθέως κράτους με το βαθύ κόμμα, που μπορεί να υπονομεύσει το όλο project.

    -Το συγκρουσιακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης πού μπορεί να οδηγήσει; «Βλέπετε» εκλογές ή εκτιμάτε ότι ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει την τετραετία;

    Η στείρα σύγκρουση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης που τη βλέπουμε να επαναλαμβάνεται σε όλη την περίοδο της κρίσης, δημιουργώντας βαθιές διχαστικές τομές στην κοινωνία, τραυματίζοντας ταυτόχρονα τον κοινοβουλευτισμό, οδηγεί σε μια διαρκή επιδείνωση της κρίσης. Αναπαράγει τα αδιέξοδα της χώρας και όπως έχουμε δει φέρνει πιο σκληρά προγράμματα στήριξης. Σήμερα που έχει καταρρεύσει το δίπολο Μνημόνιο- Αντιμνημόνιο επιβάλλεται όλοι να συνεννοηθούμε τουλάχιστον για τα βασικά, όπως έκαναν σε όλες τις χώρες που μπήκαν στην περιπέτεια των προγραμμάτων στήριξης. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τις εκλογές με αυτά τα δημοσκοπικά δεδομένα. Απειλείται κυρίως όμως από τα δικά της λάθη και ανεπάρκειες.

    -Η δεύτερη αξιολόγηση και η συζήτηση, κυρίως για τα εργασιακά, μπορούν να δώσουν την αφορμή στον πρωθυπουργό για ρήξη με τους δανειστές και προσφυγή στις κάλπες;

    Δεν εκτιμώ ότι ο κ. πρωθυπουργός επιθυμεί τη ρήξη. Βεβαίως θα δυσκολευτεί στην διαχείριση του κομματικού του ακροατηρίου σε θέματα που αποτελούν παραδοσιακά ταμπού για τον χώρο. Παρά την απογοήτευση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ από τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές διαψεύσεις, διαπιστώνεται μια αξιοσημείωτη αντοχή της εκλογικής του βάσης. Αν αυτή απειληθεί μπροστά στην αδυναμία διαχείρισης των μετώπων που πολλαπλασιάζονται, ίσως ο κ. Τσίπρας να αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, επιλέγοντας μια ηρωική έξοδο.

    [03] Η επένδυση στο Ελληνικό αποτελεί εθνικό στόχο, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος

    Η επένδυση στο Ελληνικό αποτελεί εθνικό στόχο εφάμιλλο των Ολυμπιακών Αγώνων και ταυτόχρονα δικαίωση της πολιτικής μας, αναφέρει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, είναι η μόνη πολιτική δύναμη που στήριξε διαχρονικά και με συνέπεια την επένδυση αυτή, χωρίς παλινωδίες και τεχνητά εμπόδια», τονίζει και προσθέτει: «Την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, κερδίσαμε μία μάχη για την ανάπτυξη. Απέναντι στις ιδεοληπτικές εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και απέναντι στην εμμονική ιδεολογική προσήλωση της ΝΔ στην ιδιωτικοποίηση των πάντων χωρίς καμία αξιολόγηση».

    Ερωτηθείς για τις διαδικασίες στην Κεντροαριστερά, ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπογραμμίζει ότι η ενότητα και η ανασυγκρότηση του χώρου ως συνολική λύση για τη χώρα και όχι απλώς για τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς του χώρου αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα η οποία είναι αντιληπτή από όλες τις πλευρές. «Είμαι αισιόδοξος πως τα εμπόδια θα εξαλειφθούν και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη προχωρά μπροστά, χωρίς εσωστρέφειες», σημειώνει.

    Απαντώντας, επίσης, σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, δηλώνει πως πρέπει να υπάρξει ένα τοπίο πλουραλισμού και βαθιάς δημοκρατίας στα μέσα ενημέρωσης, με δίκαιους και ξεκάθαρους κανόνες βασισμένους στο Σύνταγμα και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, και παράλληλα να μην καταδικασθούν στην ανεργία 2.000 άνθρωποι και τονίζει: «Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πρέπει να αναλάβει τη διαδικασία, ξεκαθαρίζοντας την κατάσταση».

    Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του βουλευτή Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, στον δημοσιογράφο Γιώργο Ψύλλια για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακορείο.

    -Η σύμβαση για το Ελληνικό ψηφίστηκε. Ποια είναι η δική σας άποψη για την επένδυση αυτή, και γενικότερα για την πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις;

    Η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει το «success story» της Ελλάδας, των πολιτών της Αττικής, των νέων επιστημόνων, επαγγελματιών, επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν σε αυτή την τεράστια προσπάθεια για την «Αθηναϊκή Ριβιέρα», αλλάζοντας τον τουριστικό χάρτη της Μεσογείου. Αυτή η επένδυση αποτελεί εθνικό στόχο εφάμιλλο των Ολυμπιακών Αγώνων: Με ύψος 8,1 δισ. ευρώ (οι Ολυμπιακοί Αγώνες κόστισαν 9,1 δισ. ευρώ), 75.000+15.000 νέες θέσεις εργασίας, ένα εκατομμύριο επιπλέον επισκέπτες ετησίως, 2 δισ. έσοδα στο Δημόσια και τα ασφαλιστικά ταμεία κάθε χρόνο, 2% αύξηση του ΑΕΠ, αποτελεί τη δικαίωση της πολιτικής μας. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, είναι η μόνη πολιτική δύναμη που στήριξε διαχρονικά και με συνέπεια την επένδυση αυτή, χωρίς παλινωδίες και τεχνητά εμπόδια. Ακόμη και όταν στελέχη της ΝΔ έφερναν εμπόδια, ακόμη και όταν οι πιο πολλοί πίστευαν πως τελικά η επένδυση θα ματαιωθεί, συνέχιζα να παρεμβαίνω, να αρθρογραφώ, να επιμένω στις τοποθετήσεις μου στη Βουλή, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, σε συναντήσεις με φορείς, σε ομιλίες σε συνέδρια πως πρέπει να συνεχίσουμε.

    Την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, κερδίσαμε μία μάχη για την ανάπτυξη. Απέναντι στις ιδεοληπτικές εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και απέναντι στην εμμονική ιδεολογική προσήλωση της ΝΔ στην ιδιωτικοποίηση των πάντων χωρίς καμία αξιολόγηση.

    -Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως η κοινωνία έβγαινε «χαμένη» από την επένδυση στο Ελληνικό. Τότε εσείς την στηρίζατε, ενώ σήμερα ασκείτε σκληρή κριτική. Δεν υπάρχει τελικά πουθενά έδαφος συνεννόησης;

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας που τότε «έσπαγε αλυσίδες», ο κ. Σπίρτζης που τότε κατέθετε μηνύσεις στον εισαγγελέα εναντίον της Κυβέρνησης για παράβαση καθήκοντος, πρέπει να απαντήσουν πότε έλεγαν αλήθεια, τότε ή τώρα. Τότε κατήγγελλαν, τώρα υπογράφουν φαρδιά-πλατιά. Πρέπει να αποφανθεί η Δικαιοσύνη, πότε ήταν απατεώνες, τότε ή τώρα. Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, 75.000 οικογένειες παρέμειναν στην ανεργία. Τα δημόσια ταμεία στερήθηκαν έσοδα. Η δημόσια περιουσία αφέθηκε να ρημάζει. Εκατομμύρια τουρίστες υψηλού επιπέδου στράφηκαν στην Ισπανία αντί για την Ελλάδα. Οι πολίτες που εξαπατήθηκαν, θα αποφανθούν στις εκλογές.

    Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, στηρίζει την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού με δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, ήπια οικιστική ανάπτυξη, καθώς και άνθηση πολιτιστικών, αθλητικών, ψυχαγωγικών, εκπαιδευτικών, οικολογικών κ.λπ. δραστηριοτήτων. Ήδη από την υπογραφή της σύμβασης για το νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και αργότερα κατά την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού το 2011 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και με τους νόμους του 2012 και του 2014 -τότε που ο κ. Τσίπρας έκανε «επανάσταση»- είχαμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιοχής. Και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την επένδυση, επιμένοντας στον κοινωνικό και αναπτυξιακό της χαρακτήρα. Και θα παρακολουθούμε από κοντά την πρόοδό της, παρεμβαίνοντας και πιέζοντας, ώστε να μη χαθεί πλέον ούτε μέρα, ούτε λεπτό για τη χώρα και για τους πολίτες.

    -Με αφορμή και το Ελληνικό, η κυβέρνηση κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι έχει γίνει δεκανίκι της ΝΔ. Πώς απαντάτε σε αυτή την κριτική; Θα ήταν πιο εύκολο να συνεργαστείτε με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ή με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και υπό ποιες προϋποθέσεις;

    Δεν μας ταιριάζουν ούτε οι ιδεοληψίες των μεν ούτε οι εμμονές των δε. Με αφορμή και το Ελληνικό, όπως είπατε, θα σας δώσω μία ξεκάθαρη απάντηση: είμαστε μακριά από τον «δρόμο προς τη Σοβιετία» που ευαγγελίσθηκε προχθές ξανά από το βήμα της Βουλής ο κ. Μπαλτάς, αλλά και μακριά από την ιδιωτικοποίηση των πάντων, όπως επιθυμεί η ΝΔ. Εμείς σχεδιάζουμε την ανάπτυξη με στόχο μία ανταγωνιστική οικονομία, η οποία θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και θα στηρίζει ένα στιβαρό κοινωνικό κράτος, στην Ελλάδα του 2030.

    Όμως η κυβέρνηση, με την πολιτική της, αφενός μεν συμπράττει αγαστά με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη (θυμηθείτε την τροπολογία-ρουσφέτι προς την Cosco, τη συμφωνία για το «ξέπλυμα» της περιόδου Καραμανλή, την αντιγραφή της τακτικής των «κουμπάρων...) και αφετέρου, παρέχει συνεχώς επιχειρήματα στον κ. Μητσοτάκη με την πολιτική της. Ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν γίνει οι καλύτεροι «πελάτες» της ΝΔ και του κ. Γεωργιάδη. Αυτοί είναι το εφαλτήριο της ΝΔ για την άνοδό της στην εξουσία, όχι εμείς.

    -Πώς θα προχωρήσουν οι διαδικασίες στην Κεντροαριστερά; Δεδομένων των διαφωνιών της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη υπάρχει το περιθώριο να γίνουν κοινά βήματα για την ανασυγκρότηση του χώρου; Θα έχει ανταπόκριση αυτό στους πολίτες;

    Οι προοδευτικοί πολίτες που εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα τον ψήφισαν και δεν θα τον ξαναψηφίσουν (το 70% εξ αυτών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις), κάποιοι που ψήφισαν τη ΝΔ από φόβο για τη λαίλαπα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι μισοί από όσους, απογοητευμένοι και απαλλαγμένοι από κάθε αυταπάτη για ψεύτικα διλήμματα, δεν πήγαν καν να ψηφίσουν, περιμένουν την πρότασή μας. Απαιτούν μία λύση από εμάς, η οποία θα περνά από την ενότητα και την ανασυγκρότηση του χώρου και η οποία θα αποτελεί συνολικά λύση για τη χώρα και όχι απλώς για τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς του χώρου.

    Πιστεύω πως η ιστορική αναγκαιότητα είναι αντιληπτή από όλες τις πλευρές. Είμαι αισιόδοξος πως τα εμπόδια θα εξαλειφθούν και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη προχωρά μπροστά, χωρίς εσωστρέφειες.

    -Θα μπορούσε ο Γιώργος Παπανδρέου να έχει ρόλο στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς;

    Σε κάθε νέα αρχή, δεν μπορείς να ξεκινήσεις με αποκλεισμό προσώπων. Μπορούμε όλοι να προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε όσα μας πλήγωσαν με τη στάση τους στο πρόσφατο παρελθόν. Πρέπει για το μέλλον να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την Κεντροαριστερά ούτε θέση στο τραπέζι. Σε αυτό πρέπει να δεσμευτούν όλοι -και ο κ. Παπανδρέου.

    -Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μιλά για «τρίγωνο διαπλοκής» κυβέρνησης- Τράπεζας Αττικής- υποψηφιότητας Καλογρίτσα για την τηλεοπτική άδεια. Τα κυβερνητικά στελέχη όμως αρνούνται κάθε εμπλοκή...

    Αυτοί που επένδυσαν στο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, εξαπατήθηκαν. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια.

    -Ο κυβερνητικός εταίρος κ. Καμμένος είχε κάνει σημαντικές καταγγελίες πριν από το διαγωνισμό, που όμως δεν ελήφθησαν υπόψη, λένε πολλοί. Πώς το σχολιάζετε;

    Δεν χρειάζεται να το σχολιάσει κανείς. Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή, όχι κουφή. Όμως, ειλικρινά, ο κ. Καμμένος, μετά από όλα αυτά, πώς καταδέχεται να παραμένει στη θέση του; Τόση προσκόλληση στην εξουσία; Η καρέκλα πάνω απ' όλα; Ομολογεί ανοιχτά πως συνεργάζεται με απατεώνες, και συνεχίζει; Αυτή είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δυστυχώς.

    -Εάν τελικά εκπέσει η άδεια που έλαβε ο κ. Καλογρίτσας, θα αναζητήσετε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαδικασία της αδειοδότησης;

    Ελπίζω να έχουν την ευθιξία να αναλάβουν πρώτοι οι ίδιοι τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες που τους αναλογούν. Τα υπόλοιπα έπονται. Όλα στο φως.

    Για εμάς, μεγαλύτερη σημασία έχει ένα τοπίο πλουραλισμού και βαθιάς δημοκρατίας στα μέσα ενημέρωσης, με δίκαιους και ξεκάθαρους κανόνες βασισμένους στο Σύνταγμα και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, και παράλληλα να μην καταδικασθούν στην ανεργία 2000 άνθρωποι. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πρέπει να αναλάβει τη διαδικασία, ξεκαθαρίζοντας την κατάσταση.

    -Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και σε πρόωρες εκλογές από το θέμα των καναλιών όπως εξελίσσεται, σε συνδυασμό και με τις δυσκολίες της δεύτερης αξιολόγησης, στην οποία θα τεθούν στο τραπέζι θέματα «ταμπού» για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως το εργασιακό. Το συμμερίζεστε;

    Ένα είναι βέβαιο: η κυβέρνηση αυτή, οι βουλευτές της, τα στελέχη της, είναι τόσο προσκολλημένοι στην εξουσία, στα αξιώματα, στις καρέκλες τους, που θα κάνουν το παν για να τα διατηρήσουν. Τα ψέματα τελείωσαν: ψήφισαν την Cosco, τα αεροδρόμια, το Ελληνικό, έκοψαν συντάξεις, αύξησαν τον ΕΝΦΙΑ, άνοιξαν την Αμυγδαλέζα, διπλασιάζουν τις εισφορές, θα κάνουν τα πάντα, αρκεί να μη χάσουν την εξουσία. Αυτή είναι το μόνο τους «ταμπού». Οι πολίτες το γνωρίζουν πια. Και θα το λάβουν υπόψη όταν έρθει η ώρα των εκλογών, όποτε και αν είναι αυτή.

    [04] Σε απολογία 520 γιατροί του ΕΟΠΥΥ για παραβάσεις στη συνταγογράφηση επιθεμάτων κατακλίσεων

    Σαρωτικούς ελέγχους στους παρόχους του, αλλά και στους ασφαλισμένους διενεργεί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα πρώτα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά, καθώς ακόμη και σήμερα εντοπίζονται παραβατικές συμπεριφορές που ζημιώνουν τον Οργανισμό.

    Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), υπό την Γενική Επιθεωρήτρια Γεωργία Γεωργιάδου, έχουν μπει τα παραστατικά των επιθεμάτων κατακλίσεων και όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία ένας στους τέσσερεις γιατρούς (συνολικά 2000), που συνταγογραφούν επιθέματα, θα ελεγχθεί για παραβατική συμπεριφορά. Οι υπηρεσίες ελέγχου έχουν εντοπίσει 1200 παραβάσεις και καλούν σε απολογία 520 γιατρούς. Ταυτόχρονα ο έλεγχος θα επεκταθεί και στους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γιατροί που ελέγχονται φαίνεται ότι ακολουθούν κοινή πρακτική, καθώς συνταγογραφούν τα μεγαλύτερα μεγέθη επιθεμάτων, με τη μεγαλύτερη διάρκεια ακόμα και για παθήσεις που δεν χρειάζονται επιθέματα.

    Από το καλοκαίρι του 2015 ισχύει η έκδοση ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για τα επιθέματα κατακλίσεων και η υποχρεωτική προσκόμιση φωτογραφίας από την περιοχή του σώματος του κάθε ασθενούς που χρειάζεται επίθεμα.

    Με την βοήθεια της τεχνολογίας ο ΕΟΠΥΥ συνέκρινε τις φωτογραφίες και διαπίστωσε πως γιατροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας συνταγογράφησαν σε διαφορετικούς ασθενείς, επιθέματα, προσκομίζοντας την ίδια φωτογραφία.

    Οι έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη φέρνουν στο φως και άλλα «παράδοξα», όπως συνταγογράφηση εξ αποστάσεως- σε άλλη περιοχή ο γιατρός σε άλλη ο ασθενής- συνταγογράφηση επιθεμάτων σε απλές πληγές που δεν χρειάζονται, αλλά και συνταγογράφηση επιθεμάτων συγκεκριμένης εταιρίας. Χαρακτηριστικά για «καλόγερο» στην πλάτη, χορηγήθηκαν επιθέματα για δύο μήνες και μάλιστα επτά ημέρες μετά την μικροεπέμβαση. Γιατροί χορήγησαν επιθέματα για έλκος παρανυχίδας, γρατζουνιά από γάτα, μικροτραυματισμό από λάστιχο ποτίσματος. Γιατροί συνταγογραφούν επιθέματα χωρίς οι ίδιοι να έχουν χειρουργήσει ή εξετάσει τον ασθενή. Οι ελεγκτές εντόπισαν επίσης φαινόμενα αποζημίωσης επιθεμάτων από τον ΕΟΠΥΥ σε τιμές μεγαλύτερες της λιανικής πώλησης ή του διαδικτύου.

    Ασθενείς δήλωσαν στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ότι ποτέ δεν τραβήχτηκε φωτογραφία, ενώ οι γιατροί που καλούνται σε απολογία επικαλούνται άγνοια λειτουργίας του συστήματος. Σε περίπτωση πάντως που οι εξηγήσεις που δοθούν από τους γιατρούς κριθούν ανεπαρκείς οι κυρώσεις που προβλέπονται είναι χρηματικό πρόστιμο από 3.000 έως 15.000 ευρώ και καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

    Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης εμφανίζεται αποφασισμένος να εκσυγχρονίσει τον Οργανισμό, να εξορθολογήσει τις δαπάνες και να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, καθιστώντας σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους, ότι οι παραβατικές συμπεριφορές θα εντοπίζονται και θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις. Μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε τονίσει ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στην μετατροπή του Οργανισμού από «παθητικό» σε δυναμικό ελεγκτικό μηχανισμό, για ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων και έλεγχο του κόστους των προσφερομένων υπηρεσιών.

    [05] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έως τις 2 μετά το μεσημέρι στην Αθήνα

    Λόγω διεξαγωγής του «8ου Αγώνα Δρόμου και Περιπάτου Greece Race for the Cure» έως τις 14:00, θα πραγματοποιηθούν, όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, προσωρινές και σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων στις εξής λεωφόρους και οδούς του δήμου Αθηναίων:

    -Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, ρεύμα κυκλοφορίας προς Ομόνοια.

    -Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Φραντζή και της Λ. Αμαλίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

    -Λ. Βασ. Σοφίας:

    Στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Αμαλίας και της Λ. Βασ. Κων/νου (ΧΙΛΤΟΝ) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

    Στο τμήμα της μεταξύ των οδών Βασ. Αλεξάνδρου (ΧΙΛΤΟΝ) και Ξενίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Κηφισίας, και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

    Στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαχάρωφ και Βασ. Αλεξάνδρου (ΧΙΛΤΟΝ), ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Βασ. Κων/νου, και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

    -Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

    -Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας από την Λ. Βασ. Κων/νου προς την Λ. Βασ. Αμαλίας.

    -Ριζάρη, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

    -Μελεάγρου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ησιόδου και της Λ. Βασ. Κων/νου.

    -Αραβαντινού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ησιόδου και της Λ. Βασ. Κων/νου.

    -Κλεάνθους, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Βασ. Γεωργίου Β΄ και της Λ. Βασ. Κων/νου.

    -Αθανασίου Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

    -Βασ. Γεωργίου Β΄, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

    -Σταδίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αιόλου και της Πλ. Συντάγματος.

    -Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

    -Αρδηττού, στο τμήμα της μεταξύ Λ. Βασ. Όλγας και τη Λ. Βουλιαγμένης, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Βουλιαγμένης και τις καθέτους αυτής.

    -Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Βασ. Αλεξάνδρου και Λ. Βασ. Όλγας, ρεύμα κυκλοφορίας προς την οδό Αρδηττού και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

    Παράλληλα, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων έως τις δύο μετά το μεσημέρι στη Λ. Βασ. Όλγας σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

    [06] Μετά από 94 χρόνια ξανά Ορθόδοξος Μητροπολίτης στη Σμύρνη

    Λαμπρή μέρα για τη Σμύρνη, τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Στον ανακαινισμένο από το δήμο του ιστορικού κέντρου της τουρκικής μεγαλούπολης ναό του Αγίου Βουκόλου, στο μόνο σωσμένο από την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922 Ορθόδοξο ναό, έγινε η ενθρόνιση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου. Του πρώτου Μητροπολίτη της Σμύρνης μετά το Χρυσόστομο που μαρτύρησε στις 14 Σεπτεμβρίου 1922 στη διάρκεια των τραγικών γεγονότων εκείνων των ημερών.

    Παρόντες στο ιστορικό γεγονός εκατοντάδες Έλληνες απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων που ταξίδεψαν στη Σμύρνη από όλη την Ελλάδα αλλά και από άλλες γωνιές του πλανήτη. Αλλά και κληρικοί και φυσικά ορθόδοξοι από όλη την Τουρκία. Παρούσα και η Κοινότητα των Ορθοδόξων της Σμύρνης, στην οποία εκτός από Έλληνες συμμετέχουν και ορθόδοξοι κάτοικοι της πόλης άλλων εθνικοτήτων.

    Ο νέος Μητροπολίτης Σμύρνης έγινε δεκτός με επιφωνήματα χαράς και την προσφώνηση «¶ξιος» υπό τους ήχους της καμπάνας του ναού. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εν αναμονή της άφιξης του Οικουμενικού πατριάρχη ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε: «Πρόκειται για μια ευλογημένη και συγκινητική στιγμή, καθώς ο Θεός με αξιώνει με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου και της Αγίας Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να έρθω εδώ στη Σμύρνη και παράλληλα προς τα καθήκοντά μου τα οποία θα ασκώ στην Κωνσταντινούπολη, να ασχοληθώ με τις πνευματικές ανάγκες των ορθοδόξων Χριστιανών οι οποίοι διαβιούν σήμερα στη Σμύρνη. Στην ιστορική αυτή πόλη, στην κοιτίδα αυτή του πολιτισμού, του ελληνικού γένους και της Ορθοδόξου εκκλησίας και εν γένει του Χριστιανισμού. Προσεύχομαι ο ¶γιος Θεός με τις πρεσβείες των πολιούχων της Σμύρνης του Αγίου Βουκόλου, του Αγίου Πολυκάρπου, της Αγίας Φωτεινής να με στηρίξουν στο έργο μου αυτό».

    Μιλώντας για το συμβολισμό της διαδοχής ενός μάρτυρα στο θρόνο της Σμύρνης 94 χρόνια μετά ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε «πολύ συγκινημένος». Ενώ απευθυνόμενος στους Σμυρνιούς όπου γης απηύθυνε χαιρετισμό αγάπης. «Τους διαβεβαιώ ότι θα προσεύχομαι γι'αυτούς και ότι είμαι ανοιχτός σε κάθε ευχή, σε κάθε προσπάθεια που θα βοηθήσει τους ορθοδόξους εδώ στη Σμύρνη».

    Ακολούθησε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη από τον Οικουμενικό πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι υπουργοί Γιάννης Αμανατίδης και Τέρενς Κουίκ.

    Διαβάστε επίσης:

    Γ. Αμανατίδης: Ενδυναμώνουμε τον νέο ιεράρχη Σμύρνης στην υψηλή αποστολή του

    [07] Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης σε εμπορικό κέντρο της πολιτείας Ουάσινγκτον

    Στο τέλος ενός ανθρωποκυνηγητού που διήρκησε 24 ώρες στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον σκοπευτή που σκότωσε πέντε ανθρώπους μέσα σε εμπορικό κέντρο της μικρής πόλης Μπέρλινγκτον, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.

    Πρόκειται για τον 20χρονο Αρτζάν Τσετίν, κάτοικο του Οουκ Χάρμπορ στην Ουάσινγκτον. Η αστυνομία δεν γνωρίζει τα κίνητρα του δράστη.

    "Ο σκοπευτής συνελήφθη απόψε από τις αρχές", ανακοίνωσε νωρίτερα στο Twitter ο εκπρόσωπος της πολιτειακής αστυνομίας Μαρκ Φράνσις.

    Τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Cascade Mall του Μπέρλινγκτον, μιας πόλης μερικών χιλιάδων κατοίκων που βρίσκεται περίπου 105 χλμ. βόρεια του Σιάτλ. Ο δράστης άνοιξε πυρ στο τμήμα καλλυντικών και μακιγιάζ μεγάλου καταστήματος της αλυσίδας Macy's.

    To FBI, η ομοσπονδιακή αστυνομία, είχε αναφέρει ότι σε αυτό το στάδιο της έρευνας δεν υπάρχουν ενδείξεις "τρομοκρατικής ενέργειας". Οι ερευνητές είχαν δώσει χθες στη δημοσιότητα φωτογραφίες του υπόπτου, αναφέροντας ότι ο δράστης ήταν πιθανόν ισπανόφωνος, ηλικίας περίπου 20 ετών, και είχαν ζητήσει τη βοήθεια των πολιτών για τη σύλληψή του.

    [08] Αυστρία: Μεγάλη αύξηση των επιθέσεων εναντίον κέντρων υποδοχής προσφύγων

    Μεγάλη αύξηση των επιθέσεων εναντίον των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων καταγράφεται στην Αυστρία το 2016, όπου ο αριθμός των επιθέσεων που είχαν διαπραχθεί το 2015 συνολικά είχε ήδη προσεγγιστεί το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες Σάββατο.

    Είκοσι τέσσερις επιθέσεις καταγράφηκαν το πρώτο μισό του 2016 έναντι 25 ολόκληρο το 2015, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Βόλφγκανγκ Σομπότκα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο κοινοβούλιο.

    Στις ενέργειες αυτές συμπεριλαμβάνονται εμπρησμοί, επιθέσεις με οξύ, ρίψη πετρών, ρατσιστικά ή ναζιστικά γκραφίτι, αναρτήσεις μηνυμάτων στο Διαδίκτυο κ.ο.κ.

    Για τον βουλευτή των Πρασίνων (αντιπολίτευση) ¶λμπερτ Στάινχαουζερ, ο οποίος υπέβαλε την ερώτηση, ο «θυελλώδης πολιτικός διάλογος για τους αιτούντες άσυλο» είναι μια από τις βασικές αιτίες της αύξησης των επιθέσεων.

    «Εάν κυριαρχεί στον πολιτικό διάλογο μια ατμόσφαιρα μισαλλοδοξίας (...) δεν είναι παράξενο που ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν τις επιθέσεις αυτού του είδους θεμιτές», τόνισε ο Στάινχαουζερ.

    Στην Αυστρία φέτος έχουν υποβληθεί 90.000 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, ένας αριθμός δίχως προηγούμενο και ένας αριθμός που κατά κεφαλή είναι ανάμεσα στους υψηλότερους στην Ευρώπη.

    Το κόμμα των Ελεύθερων (FP?), ένα από τα κόμματα της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη με τα πιο ισχυρά εκλογικά ερείσματα, έχει μετατρέψει την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών στο κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας για την ανάδειξη του ομοσπονδιακού προέδρου.

    Κατά τις δημοσκοπήσεις ο υποψήφιός του, ο Νόρμπερτ Χόφερ, δίνει μάχη στήθος με στήθος με αυτόν των οικολόγων Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν ενόψει των εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου.

    Εάν επικρατήσει ο Χόφερ, η Αυστρία θα γίνει η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα εκλέξει ακροδεξιό πρόεδρο μετά το 1945.

    Η νέα εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί μετά την ακύρωση εκείνης της 22ης Μαΐου, όταν ο Φαν ντερ Μπέλεν επικράτησε με μικρή διαφορά επί του Χόφερ. Όμως το FP? πέτυχε να ακυρωθούν οι προεδρικές εκλογές λόγω διαδικαστικών παρατυπιών τις οποίες κατήγγειλε.

    [09] Μ. Ρέντσι: Η Ιταλία δεν μπορεί να δεχθεί να γίνει η Ε.Ε μόνον ένας χώρος γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης

    «Η Ιταλία δεν μπορεί να δεχθεί να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνον ένας χώρος γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης», δήλωσε ο Ματτέο Ρέντσι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Πράτο της κεντρικής Ιταλίας.

    «Η χώρα μας δεν θα δεχθεί ποτέ να στηρίξει ένα μη φιλόδοξο σχέδιο για την Ευρώπη, το οποίο να της επιτρέψει απλώς να επιβιώσει», πρόσθεσε ο Ρέντσι, που δεν πήρε μέρος τελικά στη σημερινή σύνοδο της Βιέννης για το προσφυγικό και δεν εκλήθη να συμμετάσχει στην συνάντηση της επόμενης Τετάρτης στο Βερολίνο με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, την Γερμανίδα καγκελάριο, 'Αγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    «Τους κανόνες της Ένωσης πρέπει να τους σέβονται όλοι. Και εκείνοι, όπως η Γερμανία, οι οποίοι διαθέτουν εμπορικό πλεόνασμα, που αν επενδυθεί μπορεί να βοηθήσει τη βελτίωση της όλης οικονομικής κατάστασης», τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης. Σύμφωνα με τον κ. Ρέντσι «η εποχή των διαφόρων εγωισμών τελείωσε» και «αν νομίζουν ότι θα φοβίσουν την Ιταλία, προφανώς δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Ιταλία».

    [10] Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ για την κλιμάκωση της βίας στο Χαλέπι

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να συζητήσει για την κλιμάκωση της βίας στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Συρίας, γνωστοποίησαν διπλωμάτες.

    Η συνεδρίαση του ΣΑ, τη σύγκληση του οποίου κατεπειγόντως ζήτησαν η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, αναμένεται να αρχίσει στις 11:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας), κατά τις ίδιες πηγές.

    Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν δήλωσε χθες «συγκλονισμένος» εξαιτίας της «τρομακτικής στρατιωτικής κλιμάκωσης» στο Χαλέπι.

    [11] Ο Χρυσός Διόνυσος στον «Κύβο» του Αλέξανδρου Σκούρα

    Ο «Κύβος» του Αλέξανδρου Σκούρα κέρδισε τον Χρυσό Διόνυσο, το μεγάλο βραβείο του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας , στην τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο στο Δημοτικό Ωδείο, όπου δόθηκαν τα βραβεία για το Διεθνές και το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα.

    Η κριτική επιτροπή Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ? αποτελούμενη από τους Ανδρέα Πάντζη, Ρόμπενσον Ντ. Εκσιέλ, Νάνσυ Μπινιαδάκη, Πάνο Παππά και Ανδρέα Σινάνο ? τίμησε τον «Κύβο» για την «κατασκευαστική αρτιότητα, τις εξαιρετικές ερμηνείες και την ενάργεια με την οποία ο Αλέξανδρος Σκούρας σκιαγραφεί το πορτραίτο μιας αναγνωρίσιμα δυσλειτουργικής οικογένειας». Το βραβείο συνοδεύεται από δύο έπαθλα: Η ΕΡΤ προσφέρει 150 ώρες μοντάζ για την δημιουργία της επόμενης ταινίας του σκηνοθέτη και η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ.

    «Δεν το περίμενα με τίποτα. Αφιερώνω το βραβείο στους συντελεστές της ταινίας, που τους νιώθω σαν οικογένειά μου» δήλωσε ο βραβευμένος σκηνοθέτης, ευχαριστώντας το φεστιβάλ Δράμας και την κριτική επιτροπή. Ο «Κύβος» αφηγείται την ιστορία ενός άεργου 35αρη (τον υποδύεται ο Μάκης Παπαδημητρίου) που δεν έχει να επιδείξει κάτι αξιόλογο στη ζωή του, πέρα από την εξωπραγματική ταχύτητα που λύνει τον κύβο του Ρούμπικ. Μαζί με την αδελφή του (Σύρμω Κεκέ) και τη μητέρα του(Σοφία Σειρλή), μαζεύονται στο πατρικό τους για να υποδεχτούν τον μικρότερο αδελφό (Χάρη Τζωρτζάκη) και αγαπημένο της μητέρας, που επιστρέφει από το εξωτερικό.

    Στις υπόλοιπες κατηγορίες, τον «Αργυρό Διόνυσο» απέσπασε η ταινία «Το νανούρισμα της Μαρίας» του Ντίνου Παναγόκου για «τον άρτιο τρόπο με τον οποίο συνυφαίνει την φύση με το ανθρώπινο δράμα». Τιμητική Διάκριση Σεναρίου έλαβε ο Κώστας Γεραμπίνης για το σενάριο της ταινίας «Αόρατος» την οποία και σκηνοθέτησε. Για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία διακρίθηκε η Ιωάννα Τρικενέ που συμμετείχε στην ταινία «Μάγδα» του Δημήτρη Ζούρα και για την καλύτερη ανδρική ο Θωμάς Χαβιανίδης για τη συμμετοχή του στα «Γενέθλια» του Δημήτρη Κατσιμίρη.

    Το Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας «ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» δόθηκε στην ταινία «Αντίδοτον» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Χαπέσιη για «την τόλμη της να στηλιτεύσει τον πάντα απρόσωπο και καταπιεστικό κρατικό μηχανισμό μέσα από την αισθητική ενός φιλμ νουάρ». Επιπλέον, το Ειδικό Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης» δόθηκε στον Νίκο Αυγουστίδη για την ταινία «Ummi» που «πραγματεύεται με ευαισθησία και φαντασία μια επίκαιρη καθημερινή τραγωδία», ενώ το Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία κέρδισε η Ζακλίν Λέντζου για «την ευρηματική χρήση της τραγικής ειρωνείας και των δραματικών εντάσεων, μέσα από μια γοητευτική κινηματογράφηση» στην ταινία «Αλεπού» .

    Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» δόθηκε στην ταινία της Μαρίας Γκούσκοβα «Η Επιστροφή του Έρκιν» (The Return of Erkin) από τη Ρωσία.

    Στην τελετή λήξης του 39ου Φεστιβάλ Δράμας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Αντώνης Παπαδόπουλος, τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει το Φεστιβάλ και του χρόνου, όταν θα γιορτάσει τα 40 του χρόνια, να υπάρχει μια μεγαλύτερη αίθουσα και λίγες ακόμη ημέρες ώστε να απλωθεί το πρόγραμμα και να γίνει καλύτερη η δουλειά των κριτικών επιτροπών.

    Αναλυτικά τα βραβεία του 39ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους έχουν ως εξής:

  • Χρυσός Διόνυσος: «Κύβος» του Αλέξανδρου Σκούρα

  • Αργυρός Διόνυσος: «Το Νανούρισμα της Μαρίας» του Ντίνου Παναγόκου

  • Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας «Έλληνες του Κόσμου»: «Αντίδοτον» του Μιχάλη Χαπέσιη,

  • Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης»: «Ummi» του Νίκου Αυγουστίδη

  • Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναίκα σκηνοθέτη: «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου

  • Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας: «Smoke in the Water» του Σπυρίδωνα Παπασπύρου

  • Βραβείο Ντοκιμαντέρ: «Φιλοκτήτης - Ο Μύθος Ενός Ξένου» της Κατερίνας Καλκετενίδη

  • Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας: Χριστίνα Μουμούρη για το «Νηπενθές» του Γιάννη Συμβώνη

  • Τιμητική Διάκριση Σεναρίου: Κώστας Γεραμπίνης για την ταινία «Αόρατος»

  • Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Ιωάννα Τρικενέ για την ταινία «Μάγδα» του Δημήτρη Ζούρα

  • Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Θωμάς Χαβιανίδης για τα «Γενέθλια» του Δημήτρη Κατσιμίρη

  • Τιμητική Διάκριση Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς για την ταινία «Αλίκη στο Καφέ» του Δημήτρη Νάκου

  • Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής: Πανίνος και Μάρκος Δαμιανός για την ταινία «Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.» του Χρύσανθου Μαργώνη

  • Τιμητική Διάκριση Ήχου: Λέανδρος Ντούνης για την ταινία «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου

  • Τιμητική Διάκριση Σκηνικών: Στάθια Ραυτοπούλου, Ελένη Καριόρη για την ταινία «Νηπενθές» του Γιάννη Συμβώνη

  • Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών: Βασιλική Σύρμα για την ταινία «Κορίτσια της Θάλασσας» του Σήφη Μάινα

  • Ειδικό Βραβείο: «3000» του Αντώνη Τσώνη

  • Ειδικό Βραβείο: «Αίνιγμα» των Αντώνη Ντούσια και Αρη Φατούρου

  • Εύφημος Μνεία: «Felicita» του Γιάννη Ζαφείρη

  • Εύφημος Μνεία: «Ρήξη Τυμπάνου» της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιόπουλης

    Τα Βραβεία του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

  • Grand Prix 2014 (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ εκ μέρους της Raycap): «Mouth of Ηell» («Πύλη της Κολάσεως») του Σαμίρ Μεχάνοβιτς, Σκοτία-Ινδία

  • Δεύτερο Βραβείο: «Madam Black» του Ιβαν Μπαρτζ, Νέα Ζηλανδία - Ηνωμένο Βασίλειο

  • Βραβείο EFA «ΔΡΑΜΑ 2015», της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου: «Shooting Star» («Πεφταστέρι») του Λιούμπο Γιόντσεφ, Βουλγαρία - Ιταλία

  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης: «Η Αλίκη στο Καφέ» του Δημήτρη Νάκου

  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων: «Αίνιγμα» των Αντώνη Ντούσια και Αρη Φατούρου, Ελλάδα

  • Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE: «Nelly», Αυστρία

  • Τιμητική Διάκριση Ανδρικής Ερμηνείας: Ιλια Στρουμενικόφσκι και Μίλε Γκροντζανόφσκι για την ερμηνεία τους στην ταινία «Fighting for Death» (Αγώνας Θανάτου) της Ελεονόρα Βελίνοβα, FYROM

  • Τιμητική Διάκριση Γυναικείας Ερμηνείας: Στέφκα Γιανόροβα για την ερμηνεία της στην ταινία «Shooting Star» («Πεφταστέρι») του Λιούμπο Γιόντσεφ, Βουλγαρία - Ιταλία

  • Ειδικό Βραβείο: «Πριν το Δείπνο» («Before Lunch») του Σάιμον Σάμπο, Ουγγαρία

  • Ειδικό Βραβείο: «The One» («Το Ετερόν Μου Ημισυ) του Ιβάν Παβλιουτσκόφ, Εσθονία

  • Ειδικό Βραβείο: «The Same Blood» («Το Ιδιο Αίμα»), Λευκορωσία

  • Βραβείο Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»: «Η Επιστροφή του Ερκιν» («The Return of Erkin») της Μαρία Γκούσκοβα, Ρωσία

    Ανεξάρτητα Βραβεία

  • Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: «Πριν το Δείπνο» («Before Lunch») του Σάιμον Ζάμπο, Ουγγαρία

  • Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. (Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα: «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου

  • Βραβείο Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών για την καλύτερη φωτογραφία από νέο Έλληνα κινηματογραφιστή: Χριστίνα Μουμούρη για το «Νηπενθές» του Γιάννη Συμβώνη

  • Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ΕΤΕΚΤ: «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου

  • Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας: «Twist» του Μιχάλη Παπαντωνόπουλου

    [12] Στέλιος Αναστασιάδης, ένας καλλιτέχνης που «όσοι γνώρισαν τον λάτρεψαν»

    Στέλιος Αναστασιάδης: Τα πλούτη του «Κακομοίρα»

    του Ντέηβιντ Τονγκ *

    Σε όλη του τη ζωή ο Στέλιος Αναστασιάδης διατήρησε την περιέργεια και την αθωότητά του, ζώντας στο περιθώριο της κοινωνίας για να τις προστατεύσει. Ήταν ψηλόλιγνος και οι κινήσεις του ασυντόνιστες. Η φαλάκρα του γυάλιζε, τούφες μαλλιών πετούσαν πάνω από τ΄ αυτιά, κι είχε πάντα ένα τσιγάροστο στόμα κι ένα φλιτζάνι δυνατό, μαύρο καφέ στο χέρι. Αν ήταν να σε συναντήσει θα έφτανε αργά, ασθμαίνοντας, μετά από κάποιoεκκεντρικόή καταστροφικό συμβάνπου μόλις είχε ξεπεράσει. Αν πήγαινες εσύ να τον βρεις θα τον έβλεπες με ένα ποτήρι κρασί, περιτριγυρισμένοαπό ένασυνονθύλευμαρούχων και άπλυτων πιάτων, να ετοιμάζει κάποιαλιχουδιά στον φούρνο. «Ας προσθέσουμε και λίγο Φίλμπι» θαέλεγε, μνημονεύοντας με ποιον τρόπο οπεριβόητος Βρετανός κατάσκοπος προσέθετε αγγλική μουστάρδαστα περισσότερα πιάτα του.

    Ένα βράδυ ήρθε αργά, ήταν σοκαρισμένος. Είχε δειπνήσει με κάποιον συλλέκτη έργων τέχνης, ο οποίος του είχε προτείνει νατου εξασφαλίσει για έναν ολόκληρο χρόνο τα προς το ζην με αντάλλαγμα να του ζωγραφίσει δύο πίνακες: «Μα τι νόμιζε; ότι πάω γιακαριέρα;» εξανέστη ο Στέλιος. Περιγράφοντας οποιονδήποτε άλλο ζωγράφο θα στεκότανκάποιοςστις εκθέσειςκαι στα άρθρα πουδιάφοροι κριτικοί έγραψαν γι' αυτόν. Στην περίπτωση του Στέλιου υπήρχαν δύο, ίσως και τρεις κριτικές και μόνο μία έκθεση, το 1979, στην απομακρυσμένη γκαλερί «Ιωνία» στηΝέα Ιωνία Αττικής, όπου ο Στέλιος επέτρεψε σε κάποιον επιχειρηματία νααγοράσει όλα τα έργα που ήταν προς πώληση, θεμελιώδες λάθοςγια όποιον προσπαθεί να καθιερώσει ένα όνομα. Σήμερα, όλα του τα έργα βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών και κανένα σε μουσείο. Γεγονός που εξηγεί, εν μέρει, γιατίεξακολουθείνα παραμένει άγνωστος ακόμη και σήμερα.

    Η δουλειά του αποτελείται κυρίως από πορτρέτα και τοπία. Τα πορτρέτα του, ύψους περί το 1,5 μέτρο, είναιέντονασχέδιαπροσώπων σε κάρβουνο, τα χαρακτηριστικά γεωμετρικά διαιρεμένα, τα μάτια κυρίαρχα και διεισδυτικά, οι χαρακτήρες απογυμνωμένοι και ευάλωτοι. Τα θέματά του είναι συνήθωςεργάτες, περιστασιακά μια ανιψιά ή φίλοι του. Οι δύο πίνακες του σκεπτικού μπουζουκτσή που διακόπτει το παίξιμό του, έγιναναργότερα.Δούλευε συνήθως ταυτόχρονα δύο ή τρίαέργακαι τα δούλευε λίγο-λίγο, με ένταση καικάθε τόσοαποτραβιόταν κρατώνταςκατά χρονικά διαστήματα απόσταση απ' αυτά.

    Τα πορτρέτα αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της δουλειάς του, από τα130έργα του που έχουν διασωθεί, σύμφωνα με τον κατάλογο που συγκρότησαν οι αρχιτέκτονες Ρεγγίνα και Αλαίν Γκοντιέ ( Regina, Alain Gonthier) και κυκλοφόρησε σε δίγλωσση έκδοση, ελληνικά και γαλλικά, στο λεύκωμα «Στέλιος Αναστασιάδης» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2000). Αυτός ο τόμος- δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δει κανείς σήμερα το έργο του - συμπεριλαμβάνει το δοκίμιο τού ιστορικού τέχνης Νίκου Χατζηνικολάου. Σύμφωνα με τον Χατζηνικολάου, τα πορτρέτα έχουν «μια σπάνια δύναμη που μπορούν να σταθούν επάξιαδίπλα στις καλύτερεςπροσωπογραφίες τηςνεοελληνικής τέχνης» αλλά είναι τα τοπία με την τόσο ισχυρή απόρριψητων τουριστικών κλισέ για τα ελληνικά νησιά, που κάνουν τονΧατζηνικολάουνα γράψει:

    «Απ'όλo τον χώρο της Αριστεράς, που τόσα πρόσφερε στη νεοελληνική τέχνη,είναι αυτός ο περιθωριακός, «ο Κακομοίρας», που ζωγράφισε με πειστικό τρόπο, χωρίς εξιδανικεύσεις, το μεγάλο όραμα ενός υπαρκτού παραδείσου, παραμένοντας έτσι πιστός συνεχιστήςτου Fernand Leger, του πρώτου δασκάλου του?ήρθε ο καιρός να του δοθεί η θέση που του αξίζει στο πλαίσιο της νεοελληνικής τέχνηςτου 20ου αιώνα».

    Ο Στέλιος υπήρξεαπείθαρχος και προσωρινός μαθητής του Φερνάν Λεζέ (Fernand Leger) τη δεκαετία του 1940, αλλά ήδη από τότε είχε σημαδευτεί από το όραμα κοινωνικής ισότηταςπου τον οδήγησε από το Παρίσι και τους Έλληνες φίλους του-οι οποίοι είχαν διαφύγει από την Ελλάδα με το πλοίο Ματαρόα-, στη Βουδαπέστη, το 1949. Εκεί παρέμεινε καισυνέχισετις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών. Εγκατέλειψε πεζός την Βουδαπέστη το 1956,με προορισμό την Βιέννη, διασχίζοντας ένα ναρκοπέδιο στα σύνορα. Στη συνέχεια,έζησε στο Λονδίνο και αργότερα επέστρεψε στο Παρίσι. Όπου του δόθηκε το ελληνικό διαβατήριο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ερχόταν ποτέ στην Ελλάδα. Ήταν το πρώτοπράγμα που έπραξε. Έφτασε στην Ελλάδα το 1965, κι αμέσως τον συνέλαβαν. Κατηγορήθηκε για λιποταξία και στρατολόγηση υπέρ του ΔΣΕ -είχε υποστηρίξει το ΚΚΕ όσο ήταν στο Παρίσι και τη Βουδαπέστη- και απέφυγε την καταδίκη χάρη σε μια τεχνική λεπτομέρεια: ο δικηγόρος του, υποστήριξε ότι όσο «στυγερόςεγκληματίας» κι αν ήταν ο Στέλιος Αναστασιάδης, γεννηθείς στους Αρμένους Χανίων, το 1925,δεν ήταν το ίδιο πρόσωπο με τον πελάτη του, Στέλιο Αναστασιάδη, γεννηθέντα στους Αρμένους Χανίων το 1926.

    Στη χούντα, το 1967, όσοι έφθαναν σπίτι του έβρισκαν απέξω κάποιες φορέςένα μαύρο υπουργικό αυτοκίνητο και την αστυνομία. Αυτό σήμαινε ότι ο Γεώργιος Γεωργαλάς, υφυπουργός των Συνταγματαρχών για τον Τύπο, τον οποίο ο Στέλιος γνώριζε από την Βουδαπέστη, ήταν εκεί. Έπαψε να τον συναντά και στη διάρκεια της επταετίας δεν απέκτησε έγκυρα έγγραφα ταυτότητας.

    Το 1984, μια πυρκαγιά κατέστρεψε όλα τα σκίτσα του κι ένανάγνωστο αριθμόαπό ταολοκληρωμένακαι ημιτελή έργα του. Ήταν 58 ετών και είχε μόλις αρχίσει τη σύντομη καριέρα του ως ηθοποιός, με τον σκηνοθέτη Σταύρο Τορνέ. Πρωταγωνίστησε στην «Καρκαλού»και τον «Ντανίλο Τρέλες», μια «βαβυλωνιακή ταινία που φτάνει στα βάθη τηςαρχαίας και σύγχρονης ελληνικής σκέψης». ΟΣτέλιος αγαπούσε την υποκριτική, κι έλεγε στους φίλους του ότιήταν αυτό που απόλαυσε περισσότερο στηζωή του. Αλλά μόλις και μετά βίας πληρώθηκε. Ο Τορνές είχε τότε πει: «Θασερνόμουνστα γόνατα από τη Λαμία για να σε πληρώσω, αν είχα τα χρήματα». Στο οποίο ο Στέλιος αποκρίθηκε: «Αλλά όχι απότον Σταθμό Λαρίσης», που ήταν δυο τετράγωνα από το σπίτι που έμενε τότε ο Τορνές.

    Είχε επίσης εκείνη την εποχή να ασχοληθεί με προβλήματαυγείας, που συνεχίστηκαν και μετά την πρώτη εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε για καρκίνο του νεφρού, το 1986. Ακολούθησε μια πιο ήσυχη περίοδος της ζωής του. Τα περισσότερα από ταπερίπου δέκαπορτρέτα που στη συνέχειαφιλοτέχνησε, ήταν παραγγελίες φίλων του στους οποίουςδιέμενε, κυρίως στην Ελβετία. Ο Ν. Χατζηνικολάου θεωρεί πως αυτά τα έργα δεν έχουντην ένταση των πρώιμωνπορτρέτων του. Επίσης τότε, είχεσχεδόν σταματήσεινα παράγει τα τοπία του. Εκτός από τρεις πίνακες της Νίσυρου, η μόνη άλλη δουλειά του από εκείνητην περίοδο περιλαμβάνει σκίτσα απότη Σκύρο και τη Σύμη, σχεδόν όλα του 1986. Έπειτα, μοίραζε το χρόνο του ανάμεσα στα Χανιά, την Αθήνα και την Ελβετία. Το 1989, έγραψεένα δεύτερο βιβλίο μαγειρικής, εικονογραφώντας τις συνταγές του. Πέθανε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1995 καικηδεύτηκε στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

    Όπως γράφει με κομψότητα ο Χατζηνικολάου στο βιβλίο για τον Στέλιο:

    «Ένας ανένταχτος, ένας Aussteiger, που δεν είχε όμως προηγουμένως ποτέ του δεχτεί «να μπει στο σύστημα» , σε οποιοδήποτε σύστημα, ώστε να «βγει» κάποτε απ΄ αυτό. Κάτι μεταξύ «κλοσάρ», επαναστάτη, φιλόσοφου, μποεμιέν, αντικομματικού αριστερού, squatter, κομμουνιστή... ανεξάρτητου καλλιτέχνη και εξαιρετικού μάγειρα? όλα αυτά τα στοιχεία, όμως, ενσωματωμένα σε ένα σύνολο γεμάτο αθωότητα και καλοσύνη».

    Είκοσι χρόνια μετά, κι όποτε επισκέπτομαι την Αθήνα, φροντίζω να περνώμε τους φίλους του, τις μέρες μου. Για όλους εμάς,είναι το πιο ξεχωριστό πρόσωπο που συναντήσαμε ποτέ. Aθώος, όπως τα παιδιά, γενναιόδωρος ακόμα και όταν δεν είχε μία, δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα για κανέναν, και τόσο μα τόσο σοφός. Είμαστε όλοι άθεοι, όπωςυπήρξε κι εκείνος, κι όμως, μαςέδεσε σε μια λατρεία, τη μόνη στην οποία θα θέλαμε να συμμετέχουμε.

    David Tonge ξένος ανταποκριτής στην Aθήνα την περίοδο 1969-1977.

    Σημ:Ο «Κακομοίρας» είναι ο χαρακτήρας που εμπνεύστηκε ο Στρατής Τσίρκας από τον Στέλιο Αναστασιάδη, στο μυθιστόρημά του «Χαμένη 'Ανοιξη»(1976).

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: επιμέλεια Νατάσσα Δομνάκη

    [00]

    [13] Το καλό της χώρας δεν υπηρετείται με συγκάλυψη, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Κουμουτσάκος

    «Καθήκον και υποχρέωσης της Δημοκρατίας να μην επιτρέψουμε τη χειραγώγηση της ενημέρωσης», δηλώνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογραμμίζοντας ότι «εδώ που φτάσαμε πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος όλων».

    Ερωτηθείς αν είναι θέση της ΝΔ η προκήρυξη εκλογών στην περίπτωση που ο νόμος για τις άδειες κριθεί από το ΣτΕ αντισυνταγματικός σημειώνει ότι η «το αίτημα των εκλογών αναδύθηκε μέσα από το πολύ ζοφερό περιβάλλον που δημιουργούν οι κυβερνητικές επιλογές».

    Αναφερόμενος στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ υποστηρίζει ότι « σε μία εποχή που το ψέμα έγινε καθεστώς η επιδίωξη της αλήθειας είναι επαναστατική πράξη» και δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ΝΔ δεν επιδιώκει να μοιράσει μιζέρια και φτώχεια σε όλους, επιδίωξή της είναι η δημιουργία ανάπτυξης και πλούτου για όλους.

    Τέλος, ερωτηθείς για το προσφυγικό πρόβλημα δηλώνει ότι «ο κ. Τσίπρας αντί να ζητήσει άμεση διερεύνηση των καταγγελιών Βουδούρη, δέχτηκε την παραίτησή του» και αποκαλύπτει ότι αύριο θα καταθέσει μαζί με επτά βουλευτές της ΝΔ ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας πλήρη στοιχεία και εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τις «σκιές» στη διαχείριση του προσφυγικού.

    Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη στο Πρακτορείο και την Ευτυχία Αδηλίνη του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου:

    -Κύριε Κουμουτσάκο, άκουσα προ ημερών τον γραμματέα της ΝΔ να λέει ότι σε περίπτωση που ο νόμος για τις άδειες κριθεί από το ΣτΕ αντισυνταγματικός να προκηρυχθούν εκλογές. Αυτή είναι και η θέση της ΝΔ;

    Η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει εκλογές εδώ και καιρό. Ανέπτυξε, μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος του Κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τους λόγους που υπαγόρευσαν το αίτημά μας. Αφορούσαν -και αφορούν- στο γεγονός ότι η παραμονή της κυβέρνησης συνεπάγεται τεράστιο κόστος για τη χώρα. Το αίτημα των εκλογών αναδύθηκε μέσα από το πολύ ζοφερό περιβάλλον που δημιουργούσαν - δημιουργούν- και εξακολουθούν να δημιουργούν οι κυβερνητικές πολιτικές στην οικονομία, το προσφυγικό, την καθημερινότητα των πολιτών. Αλλά και από το έλος του αυταρχισμού, από τις αλλεπάλληλες καθεστωτικές πρακτικές και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Έξαρση αυταρχισμού και ολοκληρωτικής νοοτροπίας προδίδει η βούληση της κυβέρνησης να επιβάλλει ολιγοπώλιο τηλεοπτικών σταθμών και μονοπώλιο στον έλεγχο της ενημέρωσης.

    -Να περάσουμε στο θέμα των αδειών. Η ΝΔ με την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε την Παρασκευή «φωτογραφίζει» ποινικά υπεύθυνους την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού και τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης;

    Εδώ που φτάσαμε είναι προφανές ότι πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος όλων των εμπλεκομένων. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά: Πρώτον για ποινικές και -όχι μόνον- πολιτικές ευθύνες είχε μιλήσει εδώ και αρκετές ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών. Δεύτερον, υπάρχει, ήδη, εμπλοκή της Δικαιοσύνης, μετά από σχετικά αιτήματα των ενδιαφερομένων, που δεν περιορίζονται στην αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά. Τρίτον υπάρχουν στοιχεία που είναι ανάγκη να διερευνηθούν από την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Και σ' αυτό θα επιμείνουμε αταλάντευτα. Θέλουν δεν θέλουν θα έρθουν στη Βουλή. Δεν μπορεί να κρύβουν και να κρύβονται. Δεν μπορεί να μιλούν για διαφάνεια και να επιβάλλουν συσκότιση. Και τέταρτον. Μετά από όλα αυτά οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον 'Αρειο Πάγο κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση αυτή. Για εμάς είναι καθήκον και υποχρέωση δημοκρατίας, να μην επιτρέψουμε τη χειραγώγηση της ενημέρωσης από μια γκρίζα αυταρχική διακυβέρνηση.

    -Κύριε εκπρόσωπε, η ΝΔ τις τελευταίες μέρες ανέβασε πολύ ψηλά τους τόνους κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση για σκάνδαλα. Αναρωτιέμαι, όμως: Όλη αυτή η ατμόσφαιρα της σκανδαλολογίας δεν κάνει κακό στη χώρα, που αντιμετωπίζει ήδη τεράστια και πολυεπίπεδα προβλήματα;

    Προσπαθήσαμε έγκαιρα και υπεύθυνα να αποτρέψουμε αποφάσεις καθεστωτικής αντίληψης, αυταρχισμού και αυθαιρεσίας, που στόχο είχαν τον έλεγχο της ενημέρωσης και την ύφανση συστήματος διαπλοκής. Προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση για το λάθος δρόμο που πήρε. Δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε πως δεν είδαμε και δεν βλέπουμε τίποτα. Αυτό απαιτούν άλλωστε από εμάς οι πολίτες. Και να σας πω κάτι: Το καλό της χώρας δεν υπηρετείται με συγκάλυψη. Υπηρετείται με αποκάλυψη των σκοτεινών πρακτικών της ομάδας εξουσίας του βαθέως Μαξίμου.

    -Την Τετάρτη με αφορμή την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την παιδεία που θα βρεθούν για πρώτη φορά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο Τσίπρας- Μητσοτάκης αναμένεται μετωπική σύγκρουση;

    Ζητήσαμε τη συζήτηση αυτή, γιατί αποδίδουμε τεράστια σημασία στην Παιδεία. Ανησυχούμε για τις πολιτικές, τις ιδεοληπτικές εμμονές και τις ισοπεδωτικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και για την πόλωση, τη σύγκρουση με την Εκκλησία, την άρνηση ουσιαστικού διαλόγου. Θέλουν να γυρίσουν τη χώρα πίσω, στα άσυλα ανομίας και τους αιώνιους φοιτητές. Εμείς θέλουμε να προετοιμάζονται τα παιδιά μας για το αύριο. Εκείνοι θέλουν να τα «εκπαιδεύουν» για το χθες».

    -Αλήθεια, έχει συζητηθεί στη ΝΔ ως κίνηση να καταθέσει πρόταση μορφής στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά;

    Εάν υπήρχε τέτοια απόφαση, θα είχε ανακοινωθεί.

    -Η απόφαση της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής να ζητήσει το πόρισμα της Attika Bank δεν αδυνατίζει τους ισχυρισμούς της ΝΔ περί διαπλοκής;

    Καθόλου. Τα στοιχεία, από τα οποία αναδύεται έντονη οσμή διαπλοκής προϋπήρχαν. Αφορούν τον νόμο Παππά, τη μεθόδευση του διαγωνισμού- παρωδία, τα πόθεν έσχες, την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης για εξηγήσεις στη Βουλή.

    -Κύριε εκπρόσωπε, εκτιμάτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εγκαινίασε μια νέα πολιτική στη ΔΕΘ «δεν τάζω και κάνω κοστολογημένες προτάσεις», κέρδισε σε επίπεδο κόσμου; Θέλω να πω, όσο και αν οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί να ακούν υποσχέσεις δεν θα ήθελαν να ακούσουν και εξαγγελίες που να δημιουργούν προσδοκίες;

    Αποδείχθηκε -και μάλιστα με τον πιο οδυνηρό τρόπο- ότι τα ψέματα δεν δημιουργούν, αλλά σκοτώνουν προσδοκίες. Θυμηθείτε πόσες προσδοκίες είχαν εναποθέσει οι πολίτες στον ΣΥΡΙΖΑ και πόσο απελπίστηκαν όταν είδαν να γίνονται τα ακριβώς αντίθετα. Σε μια εποχή που το ψέμα έγινε καθεστώς η επιδίωξη της αλήθειας είναι επαναστατική πράξη. Επανάσταση που γεννά πραγματικές προσδοκίες. Με μια κουβέντα: Το ψέμα έφερε απόγνωση και απελπισία. Η αλήθεια μπορεί να φέρει πραγματική ελπίδα.

    -Τι απαντάτε, όμως, στην κριτική που ασκήθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ, ότι επικεντρώθηκε στη μείωση των φόρων και δεν αναφέρθηκε στα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τους οικονομικά ασθενείς;

    Προφανώς, όσοι ασκούν μια τέτοια κριτική, είτε ψεύδονται, είτε δεν καταλαβαίνουν, είτε συμβαίνουν και τα δυο. Πρώτ΄ απ΄ όλα, διότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών αφορά όλους τους Έλληνες. Δεν πρέπει, μάλιστα, να ξεχνάμε ότι η αύξηση των έμμεσων φόρων που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλήττει δυσανάλογα τους οικονομικά ασθενέστερους. Πέρα απ΄ αυτά, ωστόσο, όλοι αντιλαμβάνονται ότι μόνο οι πολιτικές που εξήγγειλε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να φέρουν επενδύσεις, να στηρίξουν νέες επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα βρουν δουλειά οι άνεργοι και θα ανακουφιστούν οι οικονομικά αδύναμοι. Και βέβαια μόνο έτσι μπορεί να στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο που βυθίστηκαν. Εμείς δεν μοιράζουμε μιζέρια και φτώχεια σε όλους. Επιδιώκουμε την δημιουργία ανάπτυξης και πλούτου για όλους».

    -Το προσφυγικό, μετά και τα τελευταία σχεδόν καθημερινά γεγονότα στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων είναι μια απειλή για τη χώρα;

    Είναι ένα τεράστιο διεθνές πρόβλημα που δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη καμία χώρα. Πολύ περισσότερο όταν η κυβέρνηση όχι μόνον αδυνατεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, αλλά βυθίζεται σε πρακτικές με οσμή σκανδάλων. Οι τελευταίες καταγγελίες του κ. Βουδούρη απαιτούν άμεση διερεύνηση. Τόσο από τη Βουλή, όσο και από τη Δικαιοσύνη. Δεν είναι άλλωστε οι μόνες. Ο κ. Τσίπρας, αντί να ζητήσει άμεση διερεύνηση των καταγγελιών Βουδούρη δέχθηκε την παραίτησή του. Δικαιούμαι να πω λοιπόν ότι τα κηρύγματα του δήθεν ανθρωπισμού στο προσφυγικό έκρυβαν επιδιώξεις πλουτισμού. Γι΄ αυτό και αύριο καταθέτουμε μαζί με επτά ακόμη συναδέλφους ερώτηση στη Βουλή ζητώντας πλήρη στοιχεία κα εξηγήσεις από την Κυβέρνηση για τις «σκιές» στη διαχείριση του προσφυγικού.

    -Το Ωραιόκαστρο και η στάση του δημάρχου δημιουργούν ένα κακό προηγούμενο στην ελληνική κοινωνία;

    Κατανοούμε τις τοπικές κοινωνίες που καλούνται -εξαιτίας της ανεπάρκειας της κυβέρνησης- να σηκώσουν βάρη που δεν τους ανήκουν και δεν τα αντέχουν. Είναι, όμως, ξένες προς τη λογική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και προς τον ελληνικό πολιτισμό δηλώσεις και συμπεριφορές ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 September 2016 - 6:32:26 UTC