Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: "Tα μεγάλα και τα σημαντικά μπορούμε να τα πετύχουμε μόνον ενωμένοι"
  • [02] Μ. Βαρβιτσιώτης: Το αίτημα των εκλογών αποτελεί αυτονόητη εθνική αναγκαιότητα
  • [03] Γ. Σταθάκης: Αρχές Οκτωβρίου η χρηματοδότηση από τέσσερα προγράμματα ΕΣΠΑ
  • [04] Τρ. Αλεξιάδης: Καταστροφολογία τα περί "κατάρρευσης εσόδων" και "ενεργοποίησης του κόφτη"
  • [05] Αλ. Χαρίτσης: Στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ έχουν υπογραφεί συμφωνίες ύψους 645 εκατ. ευρώ
  • [06] "Προχωράμε παρακάτω", απάντησε σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο Ι. Μουζάλας
  • [07] Ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την ψηφιακή δημοσιογραφία
  • [08] Πλήρη ενημέρωση και συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ζητά ο Τζ. Κόρμπιν
  • [09] Γερμανία: Πέφτει έξω το ευρωπαικό χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης "Σοφία" για τους πρόσφυγες
  • [10] Δύο κειμήλια του Ιερομάρτυρα Σμύρνης Χρυσόστομου στον διάδοχό του Μητροπολίτη Βαρθολομαίο
  • [11] Συρία: Βομβαρδισμοί στο Χαλέπι, συνεδριάζει και πάλι το ΣΑ του ΟΗΕ με θέμα τη συριακή κρίση

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: "Tα μεγάλα και τα σημαντικά μπορούμε να τα πετύχουμε μόνον ενωμένοι"

    "Τα μεγάλα και τα σημαντικά για το Ελληνικό Έθνος μπορούμε να τα πετύχουμε μόνον ενωμένοι", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά την παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 'Αλωσης της Τριπολιτσάς, και τόνισε "οφείλουμε, με κάθε τίμημα και παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές μας, ν? αναδειχθούμε, τώρα και στο μέλλον, άξιοι συνεχιστές των Προγόνων μας και της απαράμιλλης Κληρονομιάς τους".

    "Η Άλωση της Τριπολιτσάς", υπογράμμισε, "έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά πραγματικής εθνικής επετείου. Και τούτο διότι πρώτον αποτελεί αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός το ότι μετά την έκρηξη της επανάστασης του 1821, η Άλωση της Τριπολιτσάς υπήρξε η σημαντικότερη επιτυχία των αγωνιστών του 1821, η οποία οδήγησε στην τελική ευόδωση της εθνεγερσίας. Ευόδωση η οποία οφείλεται επίσης και εν πολλοίς ?κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε- στην πάντα παρούσα, διαχρονικώς, στους εθνικούς αγώνες για την ελευθερία, την δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος δικαίου εκκλησία μας. Και, δεύτερον, διότι η εμβληματική εθνική φυσιογνωμία του στρατηγού της άλωσης, του Γέρου του Μωρηά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, παραμένει πάντα ?και κυρίως σήμερα, μέσα σ? αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο μας και τον λαό μας- πηγή έμπνευσης μεγάλων εθνικών διδαγμάτων".

    [02] Μ. Βαρβιτσιώτης: Το αίτημα των εκλογών αποτελεί αυτονόητη εθνική αναγκαιότητα

    "Σαφέστατα και υπάρχουν ευθύνες. Ευθύνες πολιτικές. Και αυτό δεν είναι κάτι που το λέω μόνο εγώ, το λένε οι ίδιοι, από μόνοι τους. Σήμερα, άλλωστε, οι μισοί υπουργοί της κυβέρνησης, δηλώνουν ότι ο συγκεκριμένος υπερθεματιστής συνδέεται με υπόγειες διαδρομές μαύρου χρήματος", δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βραδυνή της Κυριακής ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στην υπόθεση Καλογρίτσα.

    "Νομίζω ότι τρόπος που χειρίστηκε η κυβέρνηση το διαγωνισμό στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, αποσκοπούσε σε ένα και μόνο πράγμα: Να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το δικό του κανάλι", υποστηρίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσθέτει: "κανένας δεν αμφισβητεί ότι πρέπει να μπει μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η τάξη, όμως, αυτή δεν επιτυγχάνεται με νόμους - τύπου Παπά, που καθιστούν τον εαυτό τους «καναλάρχη». Όταν περιορίζεις την πολυφωνία, περιορίζεις την ίδια τη δημοκρατία".

    O κ. Βαρβιτσιώτης εκτιμά, "ότι από την 'Ανοιξη που θα ενεργοποιηθεί ο περιώνυμος «κόφτης» τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα, αφού, μέχρι στιγμής, όλα τα δημόσια έσοδα υστερούν από τους αρχικούς στόχους" και αναφέρει ότι "το αίτημα των εκλογών δεν αποτελεί έναν κοινότυπο αντιπολιτευτικό ελιγμό, αλλά μια αυτονόητη εθνική αναγκαιότητα. Σύντομα, με τη φοροκαταιγίδα που έρχεται, δε θα είμαστε μόνο εμείς που θα ζητάμε εκλογές, αλλά ολόκληρη η κοινωνία".

    Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει ότι "ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί εκείνος μπορεί και, δεύτερον, γιατί ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί. Και αυτό, πλέον, φαίνεται" και σημειώνει ότι "η πολιτική δεν είναι θέμα προσώπων. Η πολιτική είναι πάνω από όλα ζήτημα ιδεολογίας και προγραμματικών θέσεων. Αυτά οφείλει να αξιολογεί ο πολίτης".

    [03] Γ. Σταθάκης: Αρχές Οκτωβρίου η χρηματοδότηση από τέσσερα προγράμματα ΕΣΠΑ

    Από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα αρχίσει η χρηματοδότηση τεσσάρων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα τέσσερα από τα οκτώ προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου θα προκηρυχθούν στις αρχές του μήνα, υπογράμμισε, απευθυνόμενος σε επαγγελματίες και εμπόρους, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

    «Κοινό χαρακτηριστικό των τεσσάρων προγραμμάτων (του Α' γύρου επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ) είναι ότι είναι για μικρές, πολύ μικρές και νεοφυείς επιχειρήσεις» επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς ξεκινήσαμε, το ένα τρίτο των πόρων από τα 20 δισ. (του ΕΣΠΑ 2014-2020) θα πάνε σε στήριξη επιχειρηματικότητας».

    Επίσης, στις αρχές Οκτωβρίου προκηρύσσονται τέσσερα προγράμματα του νέου αναπτυξιακού νόμου, συνολικού ύψους 600 εκ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα πέσουν στην αγορά μέσα στο πρώτο τετράμηνο του επόμενου έτους, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνονται οι διαδικασίες αξιολόγησης, όσων επένδυσαν με παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους και βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Σημείωσε, ότι ο νέος αναπτυξιακός δίνει έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    «Εμείς κληρονομήσαμε δύο αναπτυξιακούς με τεράστια προβλήματα, περίπου έξι χιλιάδες επενδυτικά σχέδια στο ράφι, χωρίς να ξέρουμε ποιός έχει τελειώσει, ποιός δικαιούται, ποιός δε δικαιούται, σε τι στάδιο βρίσκονται και χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες επενδυτές 4 δισ.» είπε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και κάνει ενέργειες για να βάλει «τάξη σε αυτό το χάος» των παλιών αναπτυξιακών, μέσα «σε εννιά μήνες», ώστε να αξιολογηθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση όσοι, με τους δύο προηγούμενους νόμους, επένδυσαν μέσα στην κρίση.

    «Σε αυτούς που έχουν κάνει αίτηση ότι έχουν προχωρήσει το 50%, του επενδυτικού τους έργου, ή το 100%, αυτοί όλοι εντός εξαμήνου θα κριθούν» είπε ο υπουργός.

    Σχολίασε, ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι συμπλήρωναν κατά μέσο όρο, τα 2,5 χρόνια αναμονής για να περάσουν από αξιολόγηση. «Κι επειδή, ακούω πολλές φορές τη ΝΔ να ωρύεται για τα της επιχειρηματικότητας, απορώ, είναι δείκτης, φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, διαχείρισης των επενδυτών, 2,5 χρόνια αφού έχω κάνει την επένδυση και έχω κάνει αίτηση να πάρω τα λεφτά να έρθουν να με αξιολογήσουν;».

    Διαβάστε επίσης:

    Γ. Σταθάκης: Η οικονομία σταθεροποιήθηκε και μπορούμε να μιλήσουμε για ανάκαμψη

    Γ. Σταθάκης: Προσδοκούμε μια μεγάλη μεταστροφή της οικονομίας προς την ανάκαμψη?

    [04] Τρ. Αλεξιάδης: Καταστροφολογία τα περί "κατάρρευσης εσόδων" και "ενεργοποίησης του κόφτη"

    Καταστροφολογία, χαρακτήρισε τις ειδήσεις που μεταδίδουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης περί δήθεν "κατάρρευσης" των εσόδων και "ενεργοποίησης του κόφτη", ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,Τρύφων Αλεξιάδης,ο οποίος μίλησε σε προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Αλεξιάδης παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι πρόκειται περί καταστροφολογίας, και είπε χαρακτηριστικά: "Επειδή θα ακούσετε ειδήσεις ότι δήθεν καταρρέουν τα έσοδα, δεν πάνε καλά, έρχεται ο "κόφτης", καταρρέει ο ΦΠΑ στα νησιά, δεν εισπράττεται τίποτα και δεν παραδίδεται τίποτα, βγήκαν τα προσωρινά στοιχεία του Αυγούστου, σύντομα έρχονται και τα οριστικά, και η μεγάλη έκπληξη θα είναι όταν βγουν και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, όπου απεικονίζουν με σαφήνεια το τι έγινε το καλοκαίρι.

    Τι λένε τα στοιχεία του Αυγούστου για τα νησιά; Ρόδος 165% πάνω από το στόχο, Σαντορίνη 114%, Μύκονος 170%, Ζάκυνθος 91%,Κέρκυρα 78%.

    Με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, όλη αυτή η καταστροφολογία και η παραπληροφόρηση περί αποτυχίας στα φορολογικά, περί κόφτη και όλα αυτά τα πράγματα, δεν ισχύουν.Αυτό δείχνουν τα νούμερα.Εμείς,όμως,δεν επαναπαυόμαστε. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες ειδικά για την είσπραξη των μεγάλων ποσών της φοροδιαφυγής".

    [05] Αλ. Χαρίτσης: Στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ έχουν υπογραφεί συμφωνίες ύψους 645 εκατ. ευρώ

    «Στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ, έχουν υπογραφεί συμφωνίες ύψους 645 εκατ. ευρώ, με τα οποία μοχλεύουμε 1,4 δισ. ευρώ ιδιωτικούς πόρους στην πραγματική οικονομία. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένουμε πολλαπλάσιες συμφωνίες για νέα έργα».

    Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κontranews και πρόσθεσε: «μέσω του απευθείας δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχουν διασφαλιστεί 1,4 δισ. ευρώ, με τα οποία σε συνδυασμό με πόρους του ΕΣΠΑ θα υλοποιηθούν τρία ακόμη σημαντικά έργα:η νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, η ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, μέσω υποβρύχιου καλωδίου και η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας».

    Απαντώντας σε ερώτηση για εάν υπάρχουν καθυστερήσεις στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είπε ότι: «σε ό,τι αφορά στο πακέτο Γιούνκερ, οι πρώην κυβερνώντες και νυν φωνασκούντες είχαν καταρτίσει έναν κατάλογο έργων ιδιαίτερα προβληματικό, τόσο ως προς την ωριμότητα, όσο και ως προς την επιλεξιμότητα των έργων, βάσει του σχετικού κανονισμού. Ο κατάλογος επανεξετάστηκε ριζικά και προσεκτικά, σε σχέση και με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού μοντέλου».

    [06] "Προχωράμε παρακάτω", απάντησε σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο Ι. Μουζάλας

    Για καίρια ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όπως τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και την κατασκευή νέων δομών στα νησιά μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας σε σημερινή τηλεοπτική συνέντευξη. Ωστόσο, ο κ. Μουζάλας αρνήθηκε να σχολιάσει την παραίτηση του γενικού γραμματέα, Οδυσσέα Βουδούρη.

    "Ο πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτηση. Το θέμα για μένα σταματάει εδώ. Ποτέ δεν κριτικάρω κανέναν, πού υπήρξε δίκαιο πού και άδικο, δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία. Προχωράμε παρακάτω", απάντησε σχετικά.

    Για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο Ωραιόκαστρο, ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι "τα παιδιά στο Ωραιόκαστρο θα πάνε σχολείο και θα πάνε σχολείο όχι με τα ΜΑΤ. Είναι οι γονείς των άλλων μαθητών που θα προστατεύσουν αυτά τα παιδιά. Η δουλειά μιας κυβέρνησης είναι να απαλύνει, να κρατήσει ισορροπία σε αυτές τις καταστάσεις. Για παράδειγμα, τα παιδιά θα τα στείλουμε σχολείο όταν το σχολείο δεν λειτουργεί, γιατί καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα είναι μια επιβάρυνση".

    Σχετικά με τους 8.000 ανθρώπους που υπολογίζεται ότι βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι "δεν είναι αλήθεια ότι έχουμε χάσει 8.000 ανθρώπους". "Κάναμε μια προκαταγραφή και έχουμε με ακρίβεια καταγεγραμμένους 54.000. Το νούμερο των 6.000 που δεν μπορέσαμε να καταγράψουμε με επιστημονικά κριτήρια, μπορεί κανείς να το αποδώσει σε ένα αριθμό που δεν ήθελε να καταγραφεί. Ένας άλλος αριθμός απορροφήθηκε στις παράνομες και νόμιμες κοινότητες των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα". Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε "λογικό αριθμό" ότι το 10% των προσφύγων δεν έχει καταγραφεί. "Είναι μη καταγεγραμμένοι, αλλά είναι ελέγξιμοι. Έχουμε τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, τις φωτογραφίες τους".

    Ο κ. Μουζάλας επανέλαβε ότι "παλεύουμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας". "Θα περάσουμε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές, αν για κάποιους λόγους καταπέσει η Συμφωνία και επανέλθουμε σε ροές, όπως αυτές που είχαμε πέρυσι", πρόσθεσε.

    [07] Ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την ψηφιακή δημοσιογραφία

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την ψηφιακή δημοσιογραφία, το οποίο έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Στο συνέδριο μίλησαν ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και επικοινωνιολόγοι από ολόκληρο τον κόσμο, αναμιγνύοντας τη θεωρία με τη σύγχρονη "όχι και τόσο ρόδινη "πράξη στον χώρο των ΜΜΕ.

    Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι στο δημοσιογραφικό γίγνεσθαι οι αλλαγές που ήδη έχουν ξεκινήσει είναι τεκτονικού μεγέθους, με κύρια την έλευση της τεχνολογίας και ανάπτυξης του διαδικτύου.Μελανά σημεία, η φτωχοποίηση και του δημοσιογραφικού κόσμου, η εξάρτηση και ο έλεγχος των Μέσων από τους ιδιοκτήτες -επιχειρηματίες και τις κυβερνήσεις και τέλος, η έλλειψη εγκυρότητας. «Ο δημοσιογράφος οφείλει να υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο το κοινό καλό, να γίνει "ακτιβιστής", επιμορφώνοντας και εκπαιδεύοντας το κοινό του, και η έρευνα οφείλει να γίνει η καθημερινότητα του δημοσιογράφου», ήταν μερικά μόνο από τα κύρια σημεία αναφοράς των συμμετεχόντων.

    Η σημερινή, τρίτη και τελευταία μέρα του συνεδρίου, περιελάμβανε εργαστήρι έρευνας για την επαγωγική μέθοδο, όχι μόνο της διδασκαλίας αλλά και της απλής, καθημερινής σκέψης. Επίσης, οι παρεβρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της βιβλιοθήκης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο προσφέρει διαδικτυακές συνεδρίες προς εμπλουτισμό των χρηστών με γενικές δεξιότητες πληροφοριακής παιδείας, ενώ έγινε και παρουσίαση των κανόνων και των αρχών της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο ΑΠΚΥ.

    [08] Πλήρη ενημέρωση και συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ζητά ο Τζ. Κόρμπιν

    Το βρετανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ενημερώνεται πλήρως για τη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στη διαδικασία της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, μία ημέρα μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του στην προεδρία του κόμματος.

    Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι το κοινοβούλιο θα διαδραματίσει κάποιον ρόλο στο Brexit αλλά ότι η ίδια θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων και θα λάβει την τελική απόφαση για το τι είδους συμφωνία θα κάνει με τις Βρυξέλλες.

    Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Άντριου Μαρ του BBC αν θεωρηθεί δημοκρατική μια τέτοια ενέργεια, ο Κόρμπιν απάντησε: "Δεν νομίζω ότι είναι δημοκρατικό και δεν νομίζω ότι είναι βιώσιμο".

    "Πρόκειται για ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα, το σημαντικότερο οικονομικό θέμα που θα αντιμετωπίσει η Βρετανία κατά τη δική μου ή τη δική σας γενιά και νομίζω ότι, τουλάχιστον, το κοινοβούλιο θα πρέπει να ενημερώνεται πλήρως", πρόσθεσε.

    Ο Κόρμπιν σημείωσε ότι οι Εργατικοί έχουν συγκροτήσει μια ομάδα αρμόδια για το Brexit για να ζητήσουν πληροφόρηση από την κυβέρνηση αλλά και για να εμπλακούν στις συνομιλίες.

    [09] Γερμανία: Πέφτει έξω το ευρωπαικό χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης "Σοφία" για τους πρόσφυγες

    Αρχικά η Ευρωπαϊκή Ένωση ήθελε να ξεκινήσει η εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Οι Ευρωπαίοι όμως ακόμα περιμένουν από τη Λιβύη τον κατάλογο των ακτοφυλάκων, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν τις συμμορίες διακινητών προσφύγων, σύμφωνα με πληροφορίες του πρώτου γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD από τις Βρυξέλλες.

    Η εντολή της ΕΕ να επεκταθεί στη Μεσόγειο η στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «Σοφία» έχει δοθεί εδώ και βδομάδες. Στόχος της είναι να εντοπίζει τα δίκτυα παράνομης διακίνησης προσφύγων, να τα σταματά και να «εξουδετερώνει», δηλαδή να καταστρέφει, τις βάρκες, αφού σωθούν οι άνθρωποι. Η υλοποίηση όμως του σχεδίου καθυστερεί, αφού μόλις στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής.

    Τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία είχαν επίσης ως αποστολή να παρεμποδίσουν την προμήθεια όπλων της --επικίνδυνα επεκτεινόμενης στη Λιβύη-- οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ελέγχοντας ύποπτα πλοία στη Μεσόγειο.

    Η επιχείρηση «Σοφία» δείχνει όλο και περισσότερο να μην μπορεί να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της ΕΕ τις οποίες επικαλείται το ARD, ακόμα αναμένουν στις Βρυξέλλες τον κατάλογο με τα ονόματα των Λίβυων οι οποίοι πρόκειται να εκπαιδευτούν. Και αυτό είναι σημαντικό διότι πριν ξεκινήσει η εκπαίδευσή τους θα πρέπει να ελεγχθούν εξονυχιστικά, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουν παρεισφρήσει σε αυτούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

    [10] Δύο κειμήλια του Ιερομάρτυρα Σμύρνης Χρυσόστομου στον διάδοχό του Μητροπολίτη Βαρθολομαίο

    Η ενθρόνιση χθες το απόγευμα του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου, του πρώτου μετά το μαρτύριο το 1922 του Αγίου Ιερομάρτυρος, Χρυσοστόμου (Καλαφάτη) από την Τρίγλια της Μικράς Ασίας, επισφραγίστηκε με την παράδοση σε αυτόν δύο ιστορικών και ανεκτίμητης σημασίας κειμηλίων του Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου.

    Το πρώτο δωρίθηκε στον κ. Βαρθολομαίο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και είναι αντίγραφο της χειρόγραφης εναισίμου διατριβής (υποβάλλεται σε κάποιο πανεπιστήμιο, προκειμένου να γίνει ο συντάκτης διδάκτορας) του Χρυσοστόμου στην Ιερά Θεολογική της Χάλκης, στην οποία ο Ιερομάρτυρας σπούδασε την ιερά επιστήμη της Θεολογίας. Το πρωτότυπο της διατριβής σώζεται στην βιβλιοθήκη της Χάλκης. Θέμα της είναι: «Θέσις Θεολογική περί του ότι Μόνη των τριών μεγάλων Εκκλησιών η Ορθόδοξος Ανατολική έστι η αληθής».

    Στον νέο Μητροπολίτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε και ένα αργυρό Άγιο Ποτήριο.

    Το δεύτερο σημαντικό κειμήλιο προσφέρθηκε από τον καθηγητή Θεολογίας, σύμβουλο των αοιδίμων Πατριαρχών Αθηναγόρου, Δημητρίου και του σημερινού πατριάρχη Βαρθολομαίου, και άρχοντα Μεγάλο Ιερομνήμονα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ. Αριστείδη Πανώτη.

    Ο αρχαιότερος των αξιωματούχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αριστείδης Πανώτης, δώρισε στον Μητροπολίτη Βαρθολομαίο έγγραφο του Ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου, με την υπογραφή του. Το έγγραφο κατέληξε στον κ. Πανώτη από τον ιδιαίτερο γραμματέα του Ιερομάρτυρος Σμύρνης Χρυσοστόμου, Λεωνίδα Φιλιππίδη, μετέπειτα καθηγητή της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    [11] Συρία: Βομβαρδισμοί στο Χαλέπι, συνεδριάζει και πάλι το ΣΑ του ΟΗΕ με θέμα τη συριακή κρίση

    Μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν και πάλι σήμερα έναν καταυλισμό στο βόρειο Χαλέπι, καθώς οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και των ανταρτών δίνουν σκληρή μάχη για τον έλεγχό του, λίγες ώρες πριν από τη νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα τη συριακή κρίση.

    Τα αεροπλάνα σφυροκοπούν επίσης συνοικίες της πόλης, ισοπεδώνοντας ολόκληρα κτίρια, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής και πηγές των ανταρτών. Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στον πολιορκημένο, ανταρτοκρατούμενο τομέα και εντείνονται οι ανησυχίες για την κλιμάκωση της βίας μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, την περασμένη εβδομάδα.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να ξεκινήσει τη συνεδρίασή του στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) όμως η νέα επιχείρηση των καθεστωτικών δυνάμεων στο Χαλέπι, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, φαίνεται ότι έχει θάψει κάθε ελπίδα για την επίλυση της κρίσης με διπλωματικά μέσα.

    Το Σάββατο ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Χανταράτ, που απέχει λίγα χιλιόμετρα βορείως του Χαλεπιού, ωστόσο οι αντάρτες αντεπιτέθηκαν και τον ανακατέλαβαν λίγες ώρες αργότερα. "Πήραμε τον καταυλισμό, όμως το καθεστώς τον έκαψε με βόμβες φωσφόρου. Τον προστατεύσαμε αλλά οι βόμβες έκαψαν τα οχήματά μας" δήλωσε ένας από τους διοικητές των ανταρτών, ο Άμπου αλ Χασάνιεν.

    Ο συριακός στρατός, με τον οποίο συνεργάζονται παραστρατιωτικοί υποστηριζόμενοι από το Ιράν, μια ομάδα της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου και μια παλαιστινιακή πολιτοφυλακή, παραδέχτηκε ότι οι αντάρτες ξαναπήραν το Χανταράτ. "Ο συριακός στρατός βάζει στο στόχαστρο τις θέσεις των ενόπλων οργανώσεων στον καταυλισμό Χανταράτ", είπε μια στρατιωτική πηγή, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

    Η μάχη του Χαλεπιού είναι ίσως η μεγαλύτερη που έχει δοθεί μέχρι σήμερα στον εμφύλιο πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Οι εκτοπισμένοι ανέρχονται σε 11 εκατομμύρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 September 2016 - 16:32:22 UTC