Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γερ. Γιακουμάτος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Δεν θα επιτρέψουμε μία αριστερή διαπλοκή
  • [02] Καταθέτει σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Μ. Ντράγκι
  • [03] Απ. Τζιτζικώστας στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: Η κυβέρνηση αντιγράφει πρακτικές Ερντογάν
  • [04] Μ. Χρυσοβελώνη στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τα «στραβά μάτια» για κανέναν
  • [05] Εκστρατεία ενημέρωσης από την Αστυνομία, για το φαινόμενο της τηλεφωνικής εξαπάτησης
  • [06] Ιβ.Σαββίδης: Εντός δυο-τριών ημερών η καταβολή της δόσης
  • [07] Γκ. Έτινγκερ: Να ενισχυθεί η Frontex κατά 5-8.000 υπαλλήλους
  • [08] Το CSU επαινεί την Μέρκελ για το προσφυγικό
  • [09] Μνημείο χαρακτηρίστηκε η οικία του Βρετανού ζωγράφου Τζον Κράξτον στον Αποκόρωνα Χανίων
  • [10] Έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ από το Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade χαρακτηρίστηκαν κινητά μνημεία, από το ΚΣΝΜ
  • [11] Ο Χρυσός Διόνυσος στον «Κύβο» του Αλέξανδρου Σκούρα
  • [12] Επερώτηση του Γ. Κουμουτσάκου και βουλευτών της ΝΔ για τις καταγγελίες του Οδ. Βουδούρη
  • [13] Στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα
  • [14] Αποχωρεί από τη διαδικασία η εταιρεία Καλογρίτσα
  • [15] Εκτός διαδικασίας η εταιρεία Καλογρίτσα

  • [01] Γερ. Γιακουμάτος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Δεν θα επιτρέψουμε μία αριστερή διαπλοκή

    «Δεν θα επιτρέψουμε μία αριστερή διαπλοκή» τόνισε ο βουλευτής Β' Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

    «Δεν θα επιτρέψουμε μία αριστερή διαπλοκή. Εμείς κάναμε λάθη στο παρελθόν, κριθήκαμε, τα πληρώσαμε. Βλέπετε, όμως, ότι ο Καλογρίτσας είναι σκέτη αμαρτία. Βουτηγμένος στον βούρκο. Είναι αδιανότητο. Με τόσα λεφτά φοροδιαφυγή, να χρωστάει στην εφορία, με τέτοια υπερδανειοδότηση και να θέλεις να κάνεις το νέο δημοκρατικό, πλουραλιστικό τηλεοπτικό τοπίο. Είναι αλητεία πολιτική, θα έλεγα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιακουμάτος.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται και είναι αναξιόπιστη, λέγοντας πως με «ψέματα και παλινωδίες δεν μπορεί να την εμπιστευτεί κανείς» και χαρακτήρισε λάθος το μείγμα της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

    «Το μνημόνιο είναι ζωντανός οργανισμός, τον οποίο μπορείς και να προσαρμόσεις. Οι δανειστές τα λεφτά τους ζητούν. Είναι αδιανότητοΒ· με μία υπερφορολόγηση 29%, με ΦΠΑ 24% -όταν εμείς το είχαμε πάει στο 13%- δεν πρόκειται να δεις άσπρη μέρα. Καμία επιχείρηση δεν πρόκειται να έχει κέρδη» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

    Είπε ότι οι εξαγγελίες του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι «το αυτονόητο» καθώς αυτό «λέει η πρακτική, η διεθνής οικονομία, η ουσία της επιχειρηματικότητας».

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνεργασιών με άλλα κόμματα και πρόσωπα, άφησε ανοιχτή την «πόρτα» στη Φώφη Γεννηματά, λέγοντας πως «αν είναι για το καλό της Ελλάδος, βεβαίως» και θα υπάρξει συνεργασία, ενώ την «έκλεισε» για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς είχαμε καλέσει παλαιότερα και τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσουμε. Δεν δέχθηκε. Αφού δεν δέχθηκε και είναι τόσο αναξιόπιστος και τα έχει κάνει τόσο μπάχαλο, δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία, διότι έχουμε εντελώς διαφορετικούς προσανατολισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η ΝΔ μπορεί να συνεργαστεί με όλους όσοι πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και υπάρχει ένα μίνιμουμ συναίνεσης.

    [02] Καταθέτει σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Μ. Ντράγκι

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, θα καταθέσει σήμερα το απόγευμα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώ την Τετάρτη θα απευθυνθεί σε κλειστή συνεδρίαση Γερμανών βουλευτών, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. To όλο και πιο επείγον μήνυμα που θα μεταφέρει ο κεντρικός τραπεζίτης είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν μέτρα για να ενισχύσουν την οικονομία. «Στη γερμανική πρωτεύουσα, πιθανότατα θα απευθύνει ένα ειδικό αίτημα: Ξοδέψτε περισσότερα, τώρα», σημειώνει το δημοσίευμα.

    Από την οπτική του Ντράγκι, η γερμανική οικονομία έχει πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα οποία δίνουν στην κυβέρνηση της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ το δημοσιονομικό περιθώριο να αυξήσει αμέσως τη ζήτηση. Η άποψη του Βερολίνου για το θέμα αυτό είναι μάλλον διαφορετική, καθώς σημειώνει κατ' αρχήν ότι οι γερμανικές κρατικές δαπάνες αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από τις καταναλωτικές δαπάνες για περισσότερο από ένα έτος. Η ΕΚΤ, όμως, θέλει την ενίσχυση των προσπαθειών από τους πολιτικούς. Αν και η νομισματική πολιτική είναι ήδη υπερβολικά χρησιμοποιημένη, τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ανήλθε στο 0,4% τον Σεπτέμβριο, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο που είναι λίγο κάτω από το 2%. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός θα είναι λίγο πιο αυξημένος, στο 0,5%. Η ανεργία στην Ευρωζώνης πιθανόν μειώθηκε οριακά στο 10% τον Αύγουστο από 10,1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με άλλη έρευνα του Bloomberg.

    Η ΕΚΤ είναι τόσο ανήσυχη για τον βραδύ ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε σύστησε ομάδα κρούσης (task force) για να εξετάσει σχετικές ιδέες. Εν τω μεταξύ, όμως, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θέλουν να δουν (αυξημένες) δημόσιες δαπάνες από ορισμένες κυβερνήσεις, και δεν φοβούνται να αναφέρουν ονόματα. «Οι χώρες που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο, πρέπει να το χρησιμοποιήσουν. Η Γερμανία έχει δημοσιονομικό περιθώριο», δήλωσε ο Ντράγκι σε δημοσιογράφους στις 8 Σεπτεμβρίου. Ο Πέτερ Πράετ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα L' Opinion την περασμένη εβδομάδα ότι το πλεόνασμα στο γερμανικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που φθάνει το 9% του ΑΕΠ, αποτελεί μία «ανωμαλία», η οποία πρέπει να μειωθεί με την αύξηση της εγχώριας ζήτησης. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν είναι μόνοι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη στασιμότητα της οικονομίας της χώρας του και μία φουντωμένη κρίση «κόκκινων» δανείων, τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι το πλεόνασμα της Γερμανίας είναι ανησυχητικό.

    [03] Απ. Τζιτζικώστας στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: Η κυβέρνηση αντιγράφει πρακτικές Ερντογάν

    «Αυτά είναι αστεία πράγματα. Η κυβέρνηση ζήλεψε και αντιγράφει τις πρακτικές Ερντογάν. Η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε άμεσα στην κατάργηση δημάρχων και περιφερειαρχών. Επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μια ευρωπαϊκή χώρα, έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από τον διορισμό ανθρώπων της δικής της εμπιστοσύνης, σε κάθε περιφέρεια και σε κάθε δήμο, που θα έχουν την ευθύνη όλης της διοίκησης, να καταργήσουν επί της ουσίας τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες».

    Τα παραπάνω δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm» ερωτηθείς για δημοσιεύματα περί διορισμού διοικητικών γραμματέων σε περιφέρειες και δήμους.

    «Αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει. Ζούμε σε μια δημοκρατία. Αντιλαμβάνομαι το άγχος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί να εκλέξει δημάρχους και περιφερειάρχες, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα πάμε στο άλλο άκρο, που είναι να τους διορίσουμε» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

    Επίσης, ανέφερε πως αύριο το μεσημέρι θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΝΠΕ, το ίδιο θα κάνει και η ΚΕΔΕ, ενώ πρότεινε να υπάρξει και μία κοινή συνεδρίαση, ώστε να αποφασιστεί το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

    «Κινητοποιήσεις που θα πιέσουν την κυβέρνηση να μας απαντήσει ξεκάθαρα εάν αυτό που ως πρόταση έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής είναι κάτι το οποίο σκέφτεται να υιοθετήσει. Εάν η Ελλάδα είναι η Τουρκία του Ερντογάν, θέλουμε να το ξέρουμε» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

    [04] Μ. Χρυσοβελώνη στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τα «στραβά μάτια» για κανέναν

    «Όποιος δεν καταβάλει τη δόση, μένει εκτός διαδικασίας και ακολουθεί ο επόμενος» δήλωσε η υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

    Ερωτηθείσα για τη λήξη -σήμερα- της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης από τους προσωρινούς υπερθεματιστές του διαγωνισμού για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας πανελλαδικής εμβέλειας, η κ. Χρυσοβελώνη επισήμανε: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ούτε διευκολύνσεις, ούτε τα "στραβά μάτια" για κανέναν, θα τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία, όπως έχει οριστεί ευθύς εξαρχής και να μην ξεχνούμε ότι όσοι συμμετείχαν αποδέχθηκαν τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας».

    Σε ό,τι αφορά την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, που συνεχίζεται για 10η ημέρα, αφήνοντας χωρίς λεωφορεία τη Θεσσαλονίκη, η υφυπουργός τόνισε ότι η διοίκηση του Οργανισμού είναι αυτή που καλείται πλέον να δώσει τη λύση στο πρόβλημα.

    «Εμείς έχουμε κάνει πολλές προτάσεις, το δικό μας υπουργείο δεν είναι ο εργοδότης των εργαζομένων, εργοδότης είναι ο ΟΑΣΘ, άρα ο ΟΑΣΘ πρέπει να λύσει το πρόβλημα» είπε η κ. Χρυσοβελώνη, προσθέτοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια «ο ΟΑΣΘ έχει πάρει πάρα-πάρα πολλά χρήματα, παίρνει τα τριπλάσια χρήματα από αυτά τα οποία παίρνει ο αντίστοιχος Οργανισμός στην Αθήνα, ο ΟΑΣΑ, όπως επίσης κατά καιρούς είχαν δρομολογηθεί διαδικασίες διαιτησίας, οι οποίες κατά έναν περίεργο τρόπο πάντοτε απέβαιναν υπέρ του ΟΑΣΘ και ποτέ υπέρ του Δημοσίου».

    «Αν, λοιπόν, ο ΟΑΣΘ έχει δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι τρίτων θα πρέπει να φροντίσει να διαχειριστεί με καλύτερο τρόπο τα οικονομικά του και εν πάση περιπτώσει οι εργαζόμενοι δεν φταίνε σε αυτό» ανέφερε η υφυπουργός και πρόσθεσε: «Το υπουργείο πρότεινε να μπει στη διαδικασία και να προκαταβάλει οφειλόμενες δόσεις από τα αντισταθμιστικά, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα πάνε στους εργαζόμενους, διότι κάποια δόση που είχε προκαταβληθεί από το υπουργείο διαπιστώθηκε ότι πήγε κατά ένα μέρος στους εργαζόμενους και κατά το υπόλοιπο στο να πληρωθούν υποχρεώσεις της διοίκησης του ΟΑΣΘ, που αν θέλετε, με τα χρήματα που εισπράττει, που είναι εξαιρετικό ευεργετημένος, θεωρούμε ότι δε θα πρέπει να έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και οφειλές έναντι τρίτων».

    [05] Εκστρατεία ενημέρωσης από την Αστυνομία, για το φαινόμενο της τηλεφωνικής εξαπάτησης

    Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει πλέον σε όλη την Ελλάδα το φαινόμενο της τηλεφωνικής εξαπάτησης πολιτών-κυρίως ηλικιωμένων-από επιτήδειους, που με διάφορες προφάσεις και τεχνάσματα, προσπαθούν να τους αποσπάσουν χρήματα. Από την άλλη πλευρά, η Ελληνική Αστυνομία, που πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συλλήψεις δραστών, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο αφενός να βοηθήσει τους πολίτες, ώστε να μην πέσουν θύματα απάτης και αφετέρου να αποθαρρύνει τους επίδοξους δράστες.

    «Οι δράστες, έχοντας προφανώς αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων τους, μέσω facebook, αλληλογραφίας, περίοικων κ.α., πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις, κυρίως μεσημβρινές και μεταμεσονύχτιες ώρες. Προσποιούνται άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο, συνήθως το παιδί τους, έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου», θα πει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνομικός υποδιευθυντής, Θεόδωρος Χρονόπουλος.

    «Ισχυρίζονται», συνεχίζει ο κ. Χρονόπουλος, «ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακούν από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των υποψήφιων θυμάτων. Επίσης, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου επικαλούνται τον τραπεζικό υπάλληλο ή τον εφοριακό ζητώντας χρήματα για οφειλόμενα ή αποφυγή επικείμενου ?κουρέματος? καταθέσεων».

    Ως προς τους τρόπους που χρησιμοποιούν οι δράστες για να γίνουν πιο πειστικοί στα υποψήφια θύματά τους, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ θα αναφέρει: «Συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα. Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματά τους έχουν πειστεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, κοντά στην οικία τους».

    Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις εξάρθρωσης κυκλώματος ήταν αυτή από δράστες που τηλεφωνούσαν από τη Βουλγαρία. Όπως σημείωσε ο κ. Χρονόπουλος «σε πρόσφατη εξάρθρωση κυκλώματος, μέλος της οργάνωσης που είχε συλληφθεί, ανέφερε ότι τα τηλέφωνα πραγματοποιούνταν από μέλη του κυκλώματος στη Βουλγαρία και οι συνεργάτες τους στην Ελλάδα περίμεναν σε μισθωμένο ταξί προκειμένου να μεταβούν άμεσα στο υποψήφιο θύμα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν το χρόνο τυχόν αντίδρασής του».

    Η Ελληνική Αστυνομία έχει εξιχνιάσει πολλές υποθέσεις εξαπάτησης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο, το δεύτερο εξάμηνο του 2015 εξιχνιάστηκε μεγάλος αριθμός υποθέσεων εξαπάτησης πολιτών, ενώ συνελήφθησαν 15 άτομα, 12 βουλγαρικής υπηκοότητας και 3 ελληνικής. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν ακόμα 14 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν αντίστοιχες δικογραφίες.

    Όσον αφορά στο 2016, έχουν επίσης εξιχνιαστεί πολλές υποθέσεις. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι στην Περιφέρεια, τον περασμένο Απρίλιο εξιχνιάστηκαν, μόνο από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, 82 απόπειρες απάτης και 1 απάτη σε διάφορα σημεία της Φθιώτιδας, τον Μάιο 9 περιπτώσεις απάτης και 2 απόπειρες στην Εύβοια, τον Ιούλιο 16 περιστατικά στην Αρκαδία, τον Αύγουστο 20 περιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαϊδας, καθώς και 13 περιστατικά στη Χαλκιδική.

    Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες ώστε να μην πέσουν στην «παγίδα» των επιτήδειων; Ο κ. Χρονόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων:

  • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό τους πρόσωπο.

  • Να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το πρόσωπο αυτό, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, εάν είναι δυνατόν με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.

  • Να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνούν σε περίπτωση ανάγκης, όπως Αστυνομία, Πυροσβεστική, νοσοκομεία, στενοί συγγενείς και άλλοι.

  • Να μην πείθονται και να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση.

  • Σε καμία περίπτωση να μην πείθονται, ακόμη κι αν μιλήσουν με άτομο το οποίο τους έδωσαν οι δράστες κατά τη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιούμενο το συγγενή τους.

  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν χρήματα.

  • Να ενημερώνουν τα οικεία τους πρόσωπα, του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα, σχετικά με τον παραπάνω τρόπο δράσης και να τους συμβουλεύουν σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.

  • Να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έρθουν σε επαφή μαζί τους, καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών Αρχών.

    [06] Ιβ.Σαββίδης: Εντός δυο-τριών ημερών η καταβολή της δόσης

    Ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αφού ενημερώθηκε ότι είναι ο πρώτος επιλαχών για την κατοχύρωση τηλεοπτικής άδειας μετά την αποχώρηση του επιχειρηματία Ι. Καλογρίτσα, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει, εντός των επόμενων ημερών, το ποσό της πρώτης δόσης που του αναλογεί και να λάβει την άδεια.

    Επίσης, επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί τους όρους μίας συνεργασίας με τον Alpha του Δ. Κοντομηνά και το Star του επιχειρηματία Ι. Βαρδινογιάννη, ενώ σε περίπτωση άρνησής τους σημείωσε ότι αυτοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές προσωπικού και «εμείς να προχωρήσουμε μόνοι μας».

    Ο επιχειρηματίας πρόσθεσε ότι εντός των 90 ημερών που έχει θέσει το κράτος ως προθεσμία θα λυθεί αυτό το ζήτημα πιθανών συνεργασιών, καθώς πιο σωστό είναι να παραμείνουν στις θέσεις τους οι υπάρχοντες εργαζόμενοι στα κανάλια. Τέλος, σε ερώτηση τι κανάλι ονειρεύεται να δημιουργήσει, ο Ιβάν Σαββίδης δήλωσε: «Ό,τι κάνουμε είναι παράγωγο του χαρακτήρα μας και το κανάλι δεν αποτελεί εξαίρεση».

    Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τη διαδικασία, μετά τον απαιτούμενο έλεγχο του πόθεν έσχες του Ιβάν Σαββίδη, ο επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος, εντός των επόμενων ημερών, να καταβάλει το τίμημα της πρώτης δόσης που του αναλογεί.

    [07] Γκ. Έτινγκερ: Να ενισχυθεί η Frontex κατά 5-8.000 υπαλλήλους

    Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία επικροτεί το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και τη συνεχιζόμενη αναστολή της συνθήκης Σένγκεν στις χώρες οι οποίες συμμετέχουν. ''Η Ευρώπη αντλεί τα σωστά διδάγματα από τις εμπειρίες των τελευταίων χρόνων", δήλωσε ο Γκίντερ Ετινγκερ στην εφημερίδα Rheinische Post της Δευτέρας.

    Οι κανόνες του Δουβλίνου και του Σένγκεν ήταν "κανόνες για μια κανονική γειτονία", όταν δηλαδή ακόμα ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου ανέρχονταν συνολικά σε μερικές δεκάδες χιλιάδες σε όλη την Ευρώπη ."Λόγω του πολέμου στη Συρία η κατάσταση όμως στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αλλάξει. Γι' αυτό ήταν απλώς φυσική συνέπεια να αποχαιρετίσει η Ευρώπη το Δουβλίνο και το Σένγκεν".

    Η κουλτούρα της φιλοξενίας όμως κατά βάση δεν τελείωσε, πρόσθεσε ο Γερμανός επίτροπος: "Θα εξακολουθήσουμε να δεχόμαστε πρόσφυγες από χώρες όπου γίνεται εμφύλιος πόλεμος, αλλά ο στόχος μας πρέπει να είναι να μην φτάσει ο αριθμός τους στα περυσινά μεγέθη".

    Ο Ετινγκερ δήλωσε επίσης ότι θεωρεί αναγκαία την αύξηση των υπαλλήλων της Frontex κατά 5.000-8.000, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

    [08] Το CSU επαινεί την Μέρκελ για το προσφυγικό

    Ασυνήθιστα συμφιλιωτικοί τόνοι για την Γερμανίδα καγκελάριο από το Μόναχο: ο Γενικός Γραμματέας του χριστιανοκοινωνικού κόμματος της Βαυαρίας (CSU), αδελφού του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), επαίνεσε τη Μέρκελ γα τη σκληρή της στάση στη σύνοδο της Βιέννης για το προσφυγικό σε συνέντευξή του στην Bild. Εδώ και μήνες το προσφυγικό θέμα αυτό προκαλεί ισχυρές εντάσεις μεταξύ των δύο αδελφών συντηρητικών κομμάτων. Προφανώς τώρα το CSU προτιμά πιό ήπιους τόνους ενόψει των συνεδρίων τους σε δύο μήνες.

    Ως γωστόν η Μέρκελ δήλωσε στη Βιέννη ότι πρέπει να να σταματήσει η παράνομη εισροή προσφύγων-μεταναστών και να ενισχυθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόσθεσε δε ότι "όποιος δεν πρέπει να παραμείνει την Ευρώπη για ανθρωπιστικούς λόγους θα επαναπροωθείται στην πατρίδα του" και ότι είναι αναγκαίο να συναφθούν "το ταχύτερο δυνατόν συμφωνίες με τρίτες χώρες, ιδίως της Αφρική, αλλά και το Πακιστάν και το Αφγανιστάν", όπως δηλωσε στη Βιέννη.

    Ο Αντρέας Σόιερ συμφώνησε με την καγκελάριο λέγοντας στην Bild: "Το ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σύμφωνη με τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου να παραμείνει κλειστός, αυτός είναι μια θετική εξέλιξη. Ηταν επιβεβλημένο εδώ και καιρό ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων και να επιστρέψουμε στην τάξη".

    Στο ίδιο συναινετικό κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του χριστιανοδημοκράτη υφυπουργού Eσωτερικών Γκίντερ Κρίνγκς στην Rheinische Post. Τάχθηκε, όπως και το CSU, υπέρ του καθορισμού ενός συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων, οι οποίοι θα γίνονται δεκτοί στη Γερμανία: "Πρέπει να μιλήσουμε με αριθμούς για το πόσους πρόσφυγες θα δεχόμαστε ετησίως από την Ελλάδα και την Ιταλία", υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης "θα τηρήσουν με συνέπεια τους κανόνες του Δουβλίνου και ο βαλκανικός διάδρομος θα παραμείνει κλειστός", είπε ο Γερμανός πολιτικός στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ .

    Με τις δηλώσεις αυτές ο Κρινγκς και επομένως και το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, τάσσεται υπέρ ενός ανωτάτου ετήσιου ορίου υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία, πράγμα το οποίο διακαώς επιθυμεί και το χριστιανοκοινωνικό κόμμα της Βαυαρίας.

    [09] Μνημείο χαρακτηρίστηκε η οικία του Βρετανού ζωγράφου Τζον Κράξτον στον Αποκόρωνα Χανίων

    Η κατοικία του Τζον Κράξτον στην Κρήτη, μάρτυρας των άρρηκτων δεσμών που είχε αναπτύξει ο σημαντικός Βρετανός ζωγράφος με την Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε ομόφωνα μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

    Το κτίσμα βρίσκεται στο χωριό Σούρη, στον Αποκόρωνα Χανίων, σε απόσταση 21 χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων. Αναπτύσσεται στην πλαγιά ενός λόφου με πλούσια φυσική βλάστηση. Η κατοικία του είναι ένα λιθόκτιστο κτίριο λαϊκής αρχιτεκτονικής που αποτελείται από ένα κεντρικό διώροφο κτίριο με δύο ισόγειες πτέρυγες εκατέρωθέν του. Η κατάσταση διατήρησης του κτιρίου είναι πολύ καλή, αν και είναι εγκαταλελειμμένο και μη συντηρημένο.

    Ο νεορομαντικός ζωγράφος Τζον Κράξτον (1922-2009) επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κρήτη από το 1946 ως το 1966 και μετακόμισε μόνιμα στα Χανιά το 1970. Αγάπησε πολύ την Κρήτη και έγινε μάλιστα επίτιμος Βρετανός πρόξενος.

    Διοργάνωσε εκθέσεις ζωγραφικής στην Αγγλία και την Ελλάδα και ανέλαβε το σχεδιασμό σκηνικών και κοστουμιών σε διάφορες παραγωγές θεάτρου, μπαλέτου και όπερας. Επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τα ελληνικά τοπία, με κορυφαίο σταθμό στην καριέρα του τα σκηνικά για το μπαλέτο «Δάφνις και Χλόη» με τη Μάργκοτ Φοντέιν το 1951, όπου δημιούργησε ένα σύμπλεγμα από ελαιόδεντρα, συκιές και άλλα στοιχεία της ελληνικής φύσης.

    Σήμερα η κατοικία του Τζον Κράξτον είναι καταγεγραμμένη ως ιδιοκτησία της Αστικής Εταιρείας «Πινακοθήκη και Εργαστήρι Καλών Τεχνών Τζον Κράξτον» με έδρα την Αθήνα. Ωστόσο, η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων δεν κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία με την εταιρεία ενόψει του χαρακτηρισμού.

    Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε στην πρόσφατη συνεδρίασή του υπέρ του χαρακτηρισμού του κτιρίου ως μνημείου διότι αποτελεί ενδιαφέρον δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής και λόγω της ιστορικής του σημασίας ως κατοικία του Τζον Κράξτον.

    [10] Έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ από το Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade χαρακτηρίστηκαν κινητά μνημεία, από το ΚΣΝΜ

    Τριάντα επτά έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ από το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade χαρακτηρίστηκαν μνημεία από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

    Πρόκειται για έργα που ζωγράφισε ο Θεόφιλος για τον συλλέκτη έργων τέχνης Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade, μετά τη γνωριμία τους στα τέλη της δεκαετίας του 1920 στη Μυτιλήνη. Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν από το 1927 έως το 1933. Σημειώνεται ότι μέσα στα έξι αυτά χρόνια ο Θεόφιλος δημιούργησε πάνω από 120 πίνακες. Τα 37 από αυτά ο συλλέκτης τα δώρισε στο μουσείο που φέρει το όνομά του στη Βαρειά της Λέσβου και τα υπόλοιπα τα στέγασε στο γειτονικό Μουσείο Θεόφιλου, που χτίστηκε με δικές του δαπάνες και στη συνέχεια το δώρισε στο δήμο Μυτιλήνης.

    Τα έργα του Θεόφιλου απεικονίζουν μια ποικιλία ελληνικών θεμάτων που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτά που παρουσιάζουν τη φύση και τον άνθρωπο (προσωπογραφίες, τοπία, εικόνες της καθημερινής ζωής) και εκείνα που περιγράφουν θέματα από την ελληνική μυθολογία, ιστορία και θρησκεία.

    Το 1976 το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε χαρακτηρισμό των έργων του Θεόφιλου «οπουδήποτε και εάν ευρίσκονται» ως έργα «χρήζοντα ειδικής κρατικής προστασίας». Την προστασία είχε ζητήσει με έγγραφό του ένα χρόνο πριν ο τότε αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου και μετέπειτα πανεπιστημιακός, Γεώργιος Χουρμουζιάδης.

    [11] Ο Χρυσός Διόνυσος στον «Κύβο» του Αλέξανδρου Σκούρα

    Ο «Κύβος» του Αλέξανδρου Σκούρα κέρδισε τον Χρυσό Διόνυσο, το μεγάλο βραβείο του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας , στην τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Δημοτικό Ωδείο, όπου δόθηκαν τα βραβεία για το Διεθνές και το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα.

    Η κριτική επιτροπή Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας -αποτελούμενη από τους Ανδρέα Πάντζη, Ρόμπενσον Ντ. Εκσιέλ, Νάνσυ Μπινιαδάκη, Πάνο Παππά και Ανδρέα Σινάνο -τίμησε τον «Κύβο» για την «κατασκευαστική αρτιότητα, τις εξαιρετικές ερμηνείες και την ενάργεια με την οποία ο Αλέξανδρος Σκούρας σκιαγραφεί το πορτραίτο μιας αναγνωρίσιμα δυσλειτουργικής οικογένειας». Το βραβείο συνοδεύεται από δύο έπαθλα: Η ΕΡΤ προσφέρει 150 ώρες μοντάζ για την δημιουργία της επόμενης ταινίας του σκηνοθέτη και η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ.

    «Δεν το περίμενα με τίποτα. Αφιερώνω το βραβείο στους συντελεστές της ταινίας, που τους νιώθω σαν οικογένειά μου» δήλωσε ο βραβευμένος σκηνοθέτης, ευχαριστώντας το φεστιβάλ Δράμας και την κριτική επιτροπή. Ο «Κύβος» αφηγείται την ιστορία ενός άεργου 35αρη (τον υποδύεται ο Μάκης Παπαδημητρίου) που δεν έχει να επιδείξει κάτι αξιόλογο στη ζωή του, πέρα από την εξωπραγματική ταχύτητα που λύνει τον κύβο του Ρούμπικ. Μαζί με την αδελφή του (Σύρμω Κεκέ) και τη μητέρα του(Σοφία Σειρλή), μαζεύονται στο πατρικό τους για να υποδεχτούν τον μικρότερο αδελφό (Χάρη Τζωρτζάκη) και αγαπημένο της μητέρας, που επιστρέφει από το εξωτερικό.

    Στις υπόλοιπες κατηγορίες, τον «Αργυρό Διόνυσο» απέσπασε η ταινία «Το νανούρισμα της Μαρίας» του Ντίνου Παναγόκου για «τον άρτιο τρόπο με τον οποίο συνυφαίνει την φύση με το ανθρώπινο δράμα». Τιμητική Διάκριση Σεναρίου έλαβε ο Κώστας Γεραμπίνης για το σενάριο της ταινίας «Αόρατος» την οποία και σκηνοθέτησε. Για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία διακρίθηκε η Ιωάννα Τρικενέ που συμμετείχε στην ταινία «Μάγδα» του Δημήτρη Ζούρα και για την καλύτερη ανδρική ο Θωμάς Χαβιανίδης για τη συμμετοχή του στα «Γενέθλια» του Δημήτρη Κατσιμίρη.

    Το Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας «ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» δόθηκε στην ταινία «Αντίδοτον» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Χαπέσιη για «την τόλμη της να στηλιτεύσει τον πάντα απρόσωπο και καταπιεστικό κρατικό μηχανισμό μέσα από την αισθητική ενός φιλμ νουάρ». Επιπλέον, το Ειδικό Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης» δόθηκε στον Νίκο Αυγουστίδη για την ταινία «Ummi» που «πραγματεύεται με ευαισθησία και φαντασία μια επίκαιρη καθημερινή τραγωδία», ενώ το Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία κέρδισε η Ζακλίν Λέντζου για «την ευρηματική χρήση της τραγικής ειρωνείας και των δραματικών εντάσεων, μέσα από μια γοητευτική κινηματογράφηση» στην ταινία «Αλεπού» .

    Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» δόθηκε στην ταινία της Μαρίας Γκούσκοβα «Η Επιστροφή του Έρκιν» (The Return of Erkin) από τη Ρωσία.

    Στην τελετή λήξης του 39ου Φεστιβάλ Δράμας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Αντώνης Παπαδόπουλος, τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει το Φεστιβάλ και του χρόνου, όταν θα γιορτάσει τα 40 του χρόνια, να υπάρχει μια μεγαλύτερη αίθουσα και λίγες ακόμη ημέρες ώστε να απλωθεί το πρόγραμμα και να γίνει καλύτερη η δουλειά των κριτικών επιτροπών.

    Αναλυτικά τα βραβεία του 39ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους έχουν ως εξής:

  • Χρυσός Διόνυσος: «Κύβος» του Αλέξανδρου Σκούρα

  • Αργυρός Διόνυσος: «Το Νανούρισμα της Μαρίας» του Ντίνου Παναγόκου

  • Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας «Έλληνες του Κόσμου»: «Αντίδοτον» του Μιχάλη Χαπέσιη,

  • Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης»: «Ummi» του Νίκου Αυγουστίδη

  • Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναίκα σκηνοθέτη: «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου

  • Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας: «Smoke in the Water» του Σπυρίδωνα Παπασπύρου

  • Βραβείο Ντοκιμαντέρ: «Φιλοκτήτης - Ο Μύθος Ενός Ξένου» της Κατερίνας Καλκετενίδη

  • Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας: Χριστίνα Μουμούρη για το «Νηπενθές» του Γιάννη Συμβώνη

  • Τιμητική Διάκριση Σεναρίου: Κώστας Γεραμπίνης για την ταινία «Αόρατος»

  • Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Ιωάννα Τρικενέ για την ταινία «Μάγδα» του Δημήτρη Ζούρα

  • Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Θωμάς Χαβιανίδης για τα «Γενέθλια» του Δημήτρη Κατσιμίρη

  • Τιμητική Διάκριση Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς για την ταινία «Αλίκη στο Καφέ» του Δημήτρη Νάκου

  • Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής: Πανίνος και Μάρκος Δαμιανός για την ταινία «Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.» του Χρύσανθου Μαργώνη

  • Τιμητική Διάκριση Ήχου: Λέανδρος Ντούνης για την ταινία «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου

  • Τιμητική Διάκριση Σκηνικών: Στάθια Ραυτοπούλου, Ελένη Καριόρη για την ταινία «Νηπενθές» του Γιάννη Συμβώνη

  • Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών: Βασιλική Σύρμα για την ταινία «Κορίτσια της Θάλασσας» του Σήφη Μάινα

  • Ειδικό Βραβείο: «3000» του Αντώνη Τσώνη

  • Ειδικό Βραβείο: «Αίνιγμα» των Αντώνη Ντούσια και Αρη Φατούρου

  • Εύφημος Μνεία: «Felicita» του Γιάννη Ζαφείρη

  • Εύφημος Μνεία: «Ρήξη Τυμπάνου» της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιόπουλης

    Τα Βραβεία του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

  • Grand Prix 2014 (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ εκ μέρους της Raycap): «Mouth of Ηell» («Πύλη της Κολάσεως») του Σαμίρ Μεχάνοβιτς, Σκοτία-Ινδία

  • Δεύτερο Βραβείο: «Madam Black» του Ιβαν Μπαρτζ, Νέα Ζηλανδία - Ηνωμένο Βασίλειο

  • Βραβείο EFA «ΔΡΑΜΑ 2015», της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου: «Shooting Star» («Πεφταστέρι») του Λιούμπο Γιόντσεφ, Βουλγαρία - Ιταλία

  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης: «Η Αλίκη στο Καφέ» του Δημήτρη Νάκου

  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων: «Αίνιγμα» των Αντώνη Ντούσια και Αρη Φατούρου, Ελλάδα

  • Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE: «Nelly», Αυστρία

  • Τιμητική Διάκριση Ανδρικής Ερμηνείας: Ιλια Στρουμενικόφσκι και Μίλε Γκροντζανόφσκι για την ερμηνεία τους στην ταινία «Fighting for Death» (Αγώνας Θανάτου) της Ελεονόρα Βελίνοβα, FYROM

  • Τιμητική Διάκριση Γυναικείας Ερμηνείας: Στέφκα Γιανόροβα για την ερμηνεία της στην ταινία «Shooting Star» («Πεφταστέρι») του Λιούμπο Γιόντσεφ, Βουλγαρία - Ιταλία

  • Ειδικό Βραβείο: «Πριν το Δείπνο» («Before Lunch») του Σάιμον Σάμπο, Ουγγαρία

  • Ειδικό Βραβείο: «The One» («Το Ετερόν Μου Ημισυ) του Ιβάν Παβλιουτσκόφ, Εσθονία

  • Ειδικό Βραβείο: «The Same Blood» («Το Ιδιο Αίμα»), Λευκορωσία

  • Βραβείο Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»: «Η Επιστροφή του Ερκιν» («The Return of Erkin») της Μαρία Γκούσκοβα, Ρωσία

    Ανεξάρτητα Βραβεία

  • Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: «Πριν το Δείπνο» («Before Lunch») του Σάιμον Ζάμπο, Ουγγαρία

  • Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. (Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα: «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου

  • Βραβείο Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών για την καλύτερη φωτογραφία από νέο Έλληνα κινηματογραφιστή: Χριστίνα Μουμούρη για το «Νηπενθές» του Γιάννη Συμβώνη

  • Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ΕΤΕΚΤ: «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου

  • Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας: «Twist» του Μιχάλη Παπαντωνόπουλου

    [12] Επερώτηση του Γ. Κουμουτσάκου και βουλευτών της ΝΔ για τις καταγγελίες του Οδ. Βουδούρη

    Επίκαιρη επερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες του τέως γγ Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέα Βουδούρη, περί «σκιών» στη διαχείριση του προσφυγικού κατέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μαζί με άλλους οκτώ βουλευτές του κόμματος.

    Οι εννέα βουλευτές της ΝΔ καλούν, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση να δώσει «πλήρεις διευκρινίσεις για τις αναθέσεις οι οποίες έγιναν υπό "καθεστώς πιέσεων" προς τον κ. Βουδούρη με δυσανάλογο εργολαβικό κόστος ακόμα και πέρα των διεθνών προδιαγραφών».

    Ταυτόχρονα, ζητούν συγκεκριμένα στοιχεία «για το κόστος των αναθέσεων, τη χαμηλή απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και την απουσία προϋπολογισμού για το κόστος του προσφυγικού ζητήματος» καθώς, επίσης, να παρουσιάσει η κυβέρνηση συνολική αξιολόγηση για τη διαχείριση του προσφυγικού.

    [13] Στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα

    Άρχισε με τους εισηγητές των κομμάτων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να «ξεκλειδωθεί» η υποδόση των 2,8 δισ ευρώ.

    Νωρίτερα, η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε δεκτή την πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για τη συζήτηση του νομοσχεδίου με την διαδικασία του επείγοντος, καθώς -όπως υπογράμμισε- ενόψει του Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα διαρθρωτικά μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα.

    Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι είναι εκκρεμότητα και θα κατατεθεί, είτε σε αυτό το νομοσχέδιο είτε σε άλλο που θα έρθει άμεσα στη Βουλή και θα αφορά την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τροπολογία που θα αφορά το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων).

    Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τον χαρακτήρα του επείγοντος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι γι ακόμα μια φορά καλεί τη Βουλή να συζητήσει και να ψηφίσει με συνοπτικές διαδικασίες ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο.

    Η συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές θα ολοκληρωθεί αργά απόψε και αφού έχουν προηγηθεί τρεις συνεδριάσεις. Για τις 2 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί να κληθούν να τοποθετηθούν αρμόδιοι συνδικαλιστικοί φορείς.

    Αύριο το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

    [14] Αποχωρεί από τη διαδικασία η εταιρεία Καλογρίτσα

    Με ανακοίνωσή του ο Γιάννης Καλογρίτσας δηλώνει ότι αποχωρεί από την προσπάθεια οριστικής απόκτησης τηλεοπτικής άδειας «για τους λόγους τους οποίους όλοι πλέον αντιλαμβάνονται». Ο μέχρι σήμερα υπερθεματιστής προσθέτει ότι θα προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του «παρότι χάνω 3 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην εγγυητική επιστολή, την οποία έχω καταθέσει».

    Στην επιστολή του κ. Καλογρίτσα αναφέρεται:

    «Μετά από 44 χρόνια κοινής ζωής με τον πατέρα μου Χρήστο Καλογρίτσα, ανακάλυψα πως η διαπλοκή βρίσκεται μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Επί ένα περίπου μήνα, κανιβαλίστηκα μαζί με την οικογένειά μου, έμαθα πως είμαι ανήθικος, πως χρωστάω στο Δημόσιο, πως φοροδιαφεύγω και αν δεν είχα την τύχη να έχω γεννηθεί μετά το 1962, ίσως να μου χρέωναν και τη δολοφονία του Κέννεντυ.

    Από όλα τα εγκλήματα που μου αποδόθηκαν, το μοναδικό πραγματικό έγκλημά μου ήταν πως αποφάσισα ως νέος επιχειρηματίας να διεκδικήσω τηλεοπτική άδεια. Δηλαδή να μπω σφήνα, μέσασε ένα κλειστό κύκλο συμφερόντων, που θέλουν να εξουσιάζουν όχι μόνο τα κανάλια αλλά και τη χώρα.

    Έτσι, προκειμένου να εξοντωθώ ανακάλυψαν στο πρόσωπό μου όσα έχουν διαπράξει οι ίδιοι. Η φοροδιαφυγή για την οποία ελέγχεται ο κύριος Αλαφούζος ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ και η φοροδιαφυγή για την οποία κατηγορείται ο κύριος Κοντομηνάς, ύψους 41 εκατομμυρίων, αποδόθηκαν σε μένα που δεν χρωστάω ούτε ένα ευρώ και δεν έχω καμία καταδίκη.

    Όπως έκαναν σε όλη τους την πορεία αντέστρεψαν την πραγματικότητα. Η διαπλοκή ανακάλυψε διαπλοκή σε μένα που ούτε εργολάβος είμαι, ούτε δημόσια έργα παίρνω. Αυτοί που έπαιρναν θαλασσοδάνεια με (κατ'ομολογία τους) «αέρα» και έφτιαξαν ζημιογόνες επιχειρήσεις, οι οποίες αφήνουν εργαζόμενους στο δρόμο, απέδωσαν σε εμένα - έναν άγνωστο αλλά σίγουρα όχι διαπλεκόμενο που ταλάνισε τη δημόσια ζωή επί χρόνια - όλα τα κακά. Αμφισβήτησαν ακόμη και την περιουσία μου, που οι δικές τους Τράπεζες είχαν αποτιμήσει. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι με την ανθρωποφαγία τους επιχείρησαν να κομματιάσουν την τιμή μας και την αξιοπρέπειά μας.

    Δεν σταμάτησαν όμως εκεί, αφού στην πραγματικότητα όλη αυτή η συμπεριφορά στόχευε και δυστυχώς πέτυχε, να με αποκόψει από τις πηγές και τις διαδικασίες χρηματοδότησής μου. Οι τράπεζες προενοχοποιημένες από τα ψευδή δημοσιεύματα, αρνήθηκαν να λειτουργήσουν νόμιμα απέναντί μου. Διαρροές ακόμη και από την Τράπεζα της Ελλάδος άφηναν να εννοηθεί πως είμαι ελεγχόμενος για δάνεια, που ουδέποτε έλαβα. Διαμόρφωσαν, όπως ήθελαν, τις εντυπώσεις και τελικώς παραπλάνησαν την κοινή γνώμη. Τέτοια κανάλια θέλουν και γι'αυτό τα θέλουν.

    Αν και γι'αυτό το τελευταίο το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη, για τα υπόλοιπα το λόγο θα έχει η ζωή και οι πολίτες αυτής της χώρας, που γνωρίζουν πλέον τι συμβαίνει.

    Αποχωρώ, λοιπόν, για τους λόγους τους οποίους όλοι πλέον αντιλαμβάνονται. Θα προστατεύσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, παρότι χάνω 3 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην εγγυητική επιστολή, την οποία έχω καταθέσει.

    Η παρεμπόδισή μου αυτή είναι πρόσκαιρη. Θα είμαι εδώ και στα Μέσα Ενημέρωσης και φυσικά όλοι θα κριθούμε στη ζωή. Αν και νομίζω πως πολλοί απ'αυτούς θα κριθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

    ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ.ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ»

    Αίτημα για παράταση 48 ωρών

    Νωρίτερα ηεταιρεία «Τ.Π.Κ. μ.α.ε. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ» έστειλε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αίτημα με το οποίο ζητούσε να χορηγηθεί προθεσμία 48 ωρών, προκειμένου να προβεί στην καταβολή της πρώτης δόσης επειδή, λόγοι που δεν σχετίζονται με δικές της επιλογές, εμπόδισαν την καταβολή της δόσης αυτής εντός της σήμερον.

    Από τη Γενική Γραμματεία δόθηκε η παρακάτω απάντηση: «Σύμφωνα με τον όρο 8.4 της προκήρυξης η πρώτη δόση του τιμήματος καταβάλλεται εντός δεκαπέντε ημερών από την ανακήρυξή των οριστικών υπερθεματιστών. Ως εκ τούτου η ανωτέρω προθεσμία αποτελεί ρητό και απαράβατο όρο της προκήρυξης 1/2016 και δεν μπορεί να τροποποιηθεί».

    Συνεπώς το σχετικό αίτημα δεν έγινε αποδεκτό.

    Πρώτος επιλαχών για την τέταρτη άδεια είναι η εταιρία του Ιβάν Σαββίδη

    Μετά την αποχώρηση της εταιρείας του Ι. Καλογρίτσα από τη διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες ως πρώτος επιλαχών με βάση τη δημοπρασία,εμφανίζεται η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη.

    Η προσφορά της εταιρείας Σαββίδη κατά τη δημοπρασία των αδειών ανήλθε στο ποσό των 61.500.000εκατομμυρίων ευρώ.

    Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί όπως έγινε και με τους κύριους υπερθεματιστές, είναι ο έλεγχος του πόθεν έσχες του κ. Σαββίδη και ακολούθως η καταβολή της πρώτης δόσης που ανέρχεται στο ποσό των 20.500.000 ευρώ

    Σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα η άδεια περνάει στον επόμενο επιλαχόντα που είναι η εταιρεία του Δ. Κοντομηνά.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο ΑΝΤ1 πλήρωσε την πρώτη δόση

    [15] Εκτός διαδικασίας η εταιρεία Καλογρίτσα

    Η εταιρεία «Τ.Π.Κ. μ.α.ε. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ» έστειλε το πρωί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αίτημα με το οποίο ζητεί να χορηγηθεί προθεσμία 48 ωρών, προκειμένου να προβεί στην καταβολή της πρώτης δόσης επειδή, λόγοι που δεν σχετίζονται με δικές της επιλογές, εμποδίζουν την καταβολή της δόσης αυτής εντός της σήμερον.

    Από τη Γενική Γραμματεία δόθηκε η παρακάτω απάντηση: «Σύμφωνα με τον όρο 8.4 της προκήρυξης η πρώτη δόση του τιμήματος καταβάλλεται εντός δεκαπέντε ημερών από την ανακήρυξή των οριστικών υπερθεματιστών. Ως εκ τούτου η ανωτέρω προθεσμία αποτελεί ρητό και απαράβατο όρο της προκήρυξης 1/2016 και δεν μπορεί να τροποποιηθεί». Συνεπώς το σχετικό αίτημα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο ΑΝΤ1 πλήρωσε την πρώτη δόση

    Λ. Κρέτσος: Όσοι υπερθεματιστές δεν καταβάλουν σήμερα τα χρήματα χάνουν τηνάδεια

    Τηλεοπτικές άδειες: Λήγει η προθεσμία για την πρώτη δόση


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 September 2016 - 10:32:32 UTC