Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βασίλης Λεβέντης στο Πρακτορείο 104,9:Μόνο στο νοσηρό κεφάλι του Μητσοτάκη πάω με τον ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] ΥΠΟΜΕΔΙ: Θα καταβληθούν 3 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ
  • [03] Κοινωνικές δομές σε κάθε δήμο της Αττικής, για αλληλεγγύη και στην πράξη
  • [04] Pro Asyl: Ωθούν την Ελλάδα σε απελπιστική κατάσταση στο Προσφυγικό
  • [05] Μ. Φάλον: Το Λονδίνο θα παραμείνει αντίθετο «σε οποιαδήποτε ιδέα συγκρότησης ευρωπαϊκού στρατού»
  • [06] Κολομβία: Υπεγράφη η συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την οργάνωση FARC
  • [07] Ξεκινούν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό τρικομματικής τοπικής κυβέρνησης στο Βερολίνο
  • [08] Γκ. Χορν: Η πολιτική της λιτότητας, συνυπεύθυνη για ενίσχυση των εθνικισμών και των ξενοφοβικών κομμάτων
  • [09] Πίδακες υδρατμών εντόπισε η NASA σε δορυφόρο του πλανήτη Δία
  • [10] Τα πλύσιμο των συνθετικών ρούχων στο πλυντήριο ρυπαίνει το περιβάλλον
  • [11] Γεωλογικά ενεργός και ο Ερμής, καθώς φαίνεται να «τρέμει» ακόμη από σεισμούς
  • [12] Αντιπαράθεση για τη «διαπλοκή» στην Ολομέλεια της Βουλής
  • [13] Νίκη της Χ. Κλίντον έναντι του Ντ. Τραμπ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
  • [14] Γαλλία και Γερμανία παρουσιάζουν τους σχεδιασμούς τους για την ευρωπαϊκή άμυνα
  • [15] Ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις για υπόγειο ωκεανό στον Πλούτωνα
  • [16] Δημιουργήθηκε το πιο μακρόχρονο ιστορικό αρχείο θερμοκρασιών της Γης σε βάθος 2 εκατ. ετών
  • [17] Τα πλύσιμο των συνθετικών ρούχων στο πλυντήριο ρυπαίνει το περιβάλλον

  • [01] Βασίλης Λεβέντης στο Πρακτορείο 104,9:Μόνο στο νοσηρό κεφάλι του Μητσοτάκη πάω με τον ΣΥΡΙΖΑ

    «Αλλοιώθηκαν τα λεγόμενά μου. Εγώ δεν βγήκα να καταγγείλω ότι με πλησίασε ένας, να του δώσω 10.000 (ευρώ) για να μου βάλει μεγάλα ποσοστά (σε δημοσκόπηση). Εγώ βγήκα και είπα ότι είναι σάπιο το πεδίο αυτό» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

    «Στις εκλογές όλοι μας έβαζαν 2% τη Δευτέρα και πέντε ημέρες αργότερα πήραμε 4% [...] Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων σε βάρος της κοινωνίας» είπε και πρόσθεσε σε σχέση με όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη: «Με πλησίασε ένας κύριος, μου είπε από ποια εταιρεία ήταν και μου είπε πως με λίγα χρήματα -περίπου 10.000 ευρώ- "μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε". Γιατί σας βλέπω ότι επιτίθενται πάλι όλοι εναντίον σας, σας παρουσιάζουν ότι πάτε με τον ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την εξόντωσή σας».

    Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «μόνο στο νοσηρό κεφάλι του Μητσοτάκη πάω με τον ΣΥΡΙΖΑ» και απέδωσε την όλη συζήτηση στο ότι δεν πήγε μαζί του. «Η Φώφη, ο Σταύρος πήγαν μαζί του και θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση. Εγώ βρωμιές δεν κάνω. Εγώ κεντρώος ήμουν, κεντρώος είμαι. Και αν επαίνεσα τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Τσίπρα σε κάτι ήταν λόγω της απλής αναλογικής και μόνο. Ούτε τα προαπαιτούμενα θα ψηφίσουμε ούτε για την Παιδεία θα ψηφίσουμε. Στους 12 μήνες η Ένωση Κεντρώων μόνο την απλή αναλογική έχουμε ψηφίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών σημείωσε: «Ο Καλογρίτσας ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος μετέσχε χωρίς να έχει τα λεφτά. Αν μετείχε ο Αλαφούζος χωρίς να έχει τα λεφτά, ο Τσίπρας θα έφταιγε; Στα δημόσια έργα γίνονται δημοπρασίες. Αν κάποιος παραβεί τον νόμο πρέπει να παραιτηθεί ο υπουργός ή ο πρωθυπουργός; [...] Μια ανοιχτή διαδικασία ήταν και φάνηκε αναξιόπιστος ένας των μετεσχόντων».

    Ο κ. Λεβέντης καταφέρθηκε εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «ονειρεύεται εξουσία» και πρόσθεσε: «Αυτό είναι, η εξουσιομανία των Μητσοτάκηδων. Δεν θέλει δημοκρατικούς όρους. Δεν θέλει να αφήσει τον λαό να αποφασίσει. Θέλει εκείνη, με το ζόρι, να τραβήξει τα χαλινάρια».

    Σημείωσε δε πως «εκείνη που φταίει και θα το πληρώσει είναι η Γεννηματά, που προσέφερε στη Νέα Δημοκρατία το μπόνους των 50 εδρών» καθώς «αν είχαμε ψηφίσει 200 βουλευτές την απλή αναλογική θα είχε τελειώσει το Μητσοτακέικο».

    Επανέλαβε την ανάγκη συγκρότησης μιας οικουμενικής κυβέρνησης, λέγοντας πως «πρέπει να καταλάβει ο κ. Τσίπρας ότι το "μπορώ μόνος, μπορώ μόνος", στο τέλος θα καταρρεύσει, γιατί και η αντιπολίτευση είναι βρώμικη και είναι και τα προβλήματα πολύ δύσκολα».

    Υποστήριξε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν βαρίδια» και πως «αν κινδυνεύουν να γίνουν εκλογές πολύ σύντομα, είναι γιατί ο Τσίπρας θέλει να διώξει κάποιους τρελούς της δραχμής που είναι ακόμη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τελείωσε με την Κωνσταντοπούλου και τον Λαφαζάνη. Υπάρχουν ακόμη δραχμιστές στον ΣΥΡΙΖΑ».

    [02] ΥΠΟΜΕΔΙ: Θα καταβληθούν 3 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

    Ένα μήνα δεδουλευμένων των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ θα καταβάλει το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών αναζητώντας άμεση λύση, προκειμένου τα χρήματα να μην δεσμευτούν λόγω των φορολογικών και άλλων εκκρεμοτήτων του ΟΑΣΘ και να δοθούν στους εργαζόμενους.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΟΜΕΔΙ, θα κατατεθούν 2.000.000 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας και 1.000.000 εκ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενώ ταυτόχρονα καλεί φορείς της Θεσσαλονίκης (Περιφερειάρχη, δημάρχους) να καταθέσουν προτάσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

    Επίσης, δόθηκε εντολή στο ΣΕΕΥΜΕ, (Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών), μετά την εκταμίευση του ποσού, να ελεχθεί, ότι όλα τα χρήματα κατατέθηκαν στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, προκειμένου να καταβληθεί το ποσό του δεύτερου μήνα δεδουλευμένων και να αποδοθούν στα αρμόδια Υπουργεία οι μισθοδοσίες των εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

    Σε ότι αφορά, τα " απαράδεκτα αιτήματα του ΟΑΣΘ για δήθεν οφειλές", τα οποία αναφέρονται σε επιστολή απάντησης προς τον υπουργό Μεταφορών, το υπουργείο υποστηρίζει πως ο Οργανισμός διεκδικεί "χωρίς επαρκή τεκμηρίωση" το δημόσιο σχεδόν 134 εκατομμύρια ευρώ, "δείχνοντας και τον πραγματικό στόχο όσων διαδραματίζονται".

    Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, διεκδικούν:

    "Ποσό ύψους 17.734.901,62 εκ. ευρώ, από το Υπουργείο Παιδείας ?Έρευνας και Θρησκευμάτων, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση

    Ποσό ύψους 9.457.885,12 εκ. ευρώ, από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση

    Ποσό ύψους 3.367.847,93 εκ. ευρώ, από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση

    Ποσό ύψους 1.493.925,17 εκ. ευρώ, από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση, ως εξόφληση για το 2014

    Ποσό ύψους 17.198.657,71 εκ. ευρώ, με δικούς τους υπολογισμούς ως Φ.Π.Α.

    Ποσό ύψους 50.000.000 εκ. ευρώ, πάντα χωρίς στοιχεία, για τη δήθεν ελεύθερη μετακίνηση ανέργων

    Ποσό ύψους 15.655.952, 98 εκ. ευρώ, για το 2014, ως εκκρεμότητα της γνωστής διαδικασίας διαιτησίας του ΟΑΣΘ

    Αναφέρει, επίσης, ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2017 οφείλει το Ελληνικό Δημόσιο 19.079.520,19 εκ ευρώ.

    Συνολικά διεκδικεί, με την ευκαιρία του προβλήματος καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων, 133.988.690,72 εκ. ευρώ".

    Σύμφωνα με την πάγια τακτική του ΟΑΣΘ, συνεχίζει η ανακοίνωση - απάντηση του ΥΠΟΜΕΔΙ, τα χρήματα αυτά θα διεκδικηθούν μέσω διαιτησίας, όπως γίνεται από το 1957, και θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

    Μας υπενθυμίζουν ότι μάς έστειλαν τον λογαριασμό μισθοδοσίας της Εθνικής Τράπεζας, για να καταβάλουμε εκεί ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ τα χρωστούμενα δεδουλευμένα του ΟΑΣΘ. Και όχι του υπουργείου.

    Αρνείται να εκδόσει εγγυητική επιστολή, για να λάβει ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ όλα τα δεδουλευμένα

    Αρνείται να δώσει κατάσταση μισθοδοσίας για τον εκ των υστέρων έλεγχο, για τον ένα μήνα χρωστούμενων δεδουλευμένων του ΟΑΣΘ, προκειμένου να καταβληθεί και ο δεύτερος.

    Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση και τους ισχύοντες νόμους, οι προκαταβολικές μηνιαίες δόσεις χωρίς διασφαλίσεις είναι παράνομες. Το γνωρίζει και η διοίκηση του ΟΑΣΘ και ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων.

    Σημειώνουμε επίσης ότι στις μηνιαίες καταβολές του ελληνικού δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ εμπεριέχεται το κέρδος των μετόχων.

    Ολοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και για τη διοίκηση του ΟΑΣΘ και για τους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΟΑΣΘ".

    Τέλος, το υπουργείο καλεί εντός της εβδομάδας (έπειτα από συνεννόηση εντός της ημέρας) τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τους Δημάρχους του μητροπολιτικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, στο πλαίσιο της νομιμότητας, για την επίλυση του προβλήματος μη καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων από τον ΟΑΣΘ καθώς και τις προτάσεις τους για την οριστική επίλυση του προβλήματος των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.

    "Ας πάρουν όλοι τις δικές τους ευθύνες για τη συνέχιση ή μη 60 χρόνων εκβιασμού του λαού της Θεσσαλονίκης και τη κατασπατάληση των χρημάτων του ελληνικού λαού" καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΟΜΕΔΙ.

    [03] Κοινωνικές δομές σε κάθε δήμο της Αττικής, για αλληλεγγύη και στην πράξη

    Κοινωνικές κουζίνες, ενοριακά ή δημοτικά συσσίτια, διανομές τροφίμων συναντά κανείς σε κάθε δήμο της Αττικής, ακόμα και στις λεγόμενες «οικονομικά εύπορες» περιοχές.Αν και είναι δύσκολο να καταγράψει κανείς τον ακριβή αριθμό τους, οι διάφορες δομές υπολογίζονται σε πάνω από 200 σε όλη την Περιφέρεια του λεκανοπεδίου.

    Ως επί το πλείστον δωρεάν γεύματα προσφέρονται από τις εκκλησίες, τους δήμους, αλλά και από διάφορες αυτοοργανωμένες δομές. Όμως, οι τελευταίες διαφέρουν τόσο σε τρόπο οργάνωσης, διαχείρισης και φιλοσοφίας, από τα συσσίτια των δήμων και των ενοριών. Κάποιοι δήμοι, επίσης, μέσω της «Σπιτικής Κουζίνας», παρέχουν καθημερινά γεύματα σε χαμηλές τιμές.

    Στο Παλαιό Φάληρο, το κοινωνικό συσσίτιο του δήμου προσφέρει κάθε μέρα περίπου 130 μερίδες σε τέσσερα σημεία της περιοχής, ενώ για τα άτομα που έχουν κάποια αναπηρία ή δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα προβλέπεται και διανομή κατ' οίκον, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κοινωνική λειτουργός Μαργαρίτα Χαμηλοθώρου. «Κάθε μήνα έχουμε τέσσερις νέες αιτήσεις ή και παραπάνω, ενώ μεγάλη ζήτηση υπάρχει και για το κοινωνικό παντοπωλείο».

    Οι ωφελούμενοι προσκομίζουν κάποια δικαιολογητικά και, εφόσον εγκριθούν, εντάσσονται στο πρόγραμμα του κοινωνικού συσσιτίου, αλλά, όπως εξηγεί η κ. Χαμηλοθώρου, συνήθως όλοι γίνονται δεκτοί. Στο δήμο Νέας Σμύρνης διανέμονται περίπου 120 μερίδες φαγητού την ημέρα, ενώ 1.200 οικογένειες λαμβάνουν δωρεάν είδη από το κοινωνικό παντοπωλείο, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Κλεοπάτρα Δεληγιάννη. «Οι αριθμοί σταδιακά μεγαλώνουν, συχνά έρχεται ένας άνθρωπος και παίρνει τέσσερις μερίδες για την τετραμελή του οικογένεια». Στο δήμο Νέας Σμύρνης κατά 90% το συσσίτιο καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του δήμου, ενώ στο Παλαιό Φάληρο το συσσίτιο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την μη κυβερνητική οργάνωση «Άνοδος».

    [04] Pro Asyl: Ωθούν την Ελλάδα σε απελπιστική κατάσταση στο Προσφυγικό

    "H γερμανική κυβέρνηση, από κοινού με τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωθούν την Ελλάδα σε απελπιστική κατάσταση στο προσφυγικό", εκτιμά ο επικεφαλής της γερμανικής οργάνωσης υπέρ του ασύλου (Pro Asyl) Γκίντερ Μπούρκχαρντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

    Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο τη Βιέννης συμφώνησαν σε έναν αυστηρότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.στο βαλκανικό διάδρομο από την Frontex. Οι πρόσφυγες όμως δεν θα μπορούν να έχουν έτσι "μια δίκαιη εξέταση το αιτήματός τους για άσυλο". Μια τέτοια δυνατότητα δεν θα έχουν πλέον "ούτε στην Ελλάδα ούτε σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε.", επισήμανε ο Γκίντερ Μπούρκχαρντ .

    Οπως έγραψε η Welt της Κυριακής, η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να δεχτεί 6.000 πρόσφυγες ετησίως από την Ελλάδα και την Ιταλία , δηλαδή 500 το μήνα, από κάθε χώρα, προκειμένου να γίνει η επανένωση των οικογενειών τους. Η οργάνωση Pro Asyl θεωρεί εν τούτοις ότι ο αριθμός είναι πολύ μικρός: "Aκόμα και αν η Γερμανία δέχεται μελλοντικά 500 πρόσφυγες το μήνα, αυτό δεν αλλάζει τίποτα για τους άλλους περίπου 60.000 οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι εκεί", είπε ο Μπούρκχαρντ στην γερμανική εφημερίδα.

    "Πολλοί από αυτούς τους πρόσφυγες έχουν δικαίωμα να πάνε σε άλλες χώρες της Ε.Ε. διότι και αυτοί έχουν μέλη των οικογενειών τους εκεί. Αυτό όμως θα ακυρωθεί στην πράξη λόγω του ότι ότι η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνας έχει έλλειψη προσωπικού και λόγω της ανυπαρξίας ελληνικού συστήματος παροχής ασύλου", όπως υποστηρίζει ο Μπούρκχαρντ .

    [05] Μ. Φάλον: Το Λονδίνο θα παραμείνει αντίθετο «σε οποιαδήποτε ιδέα συγκρότησης ευρωπαϊκού στρατού»

    Η Βρετανία, ακόμη και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα παραμείνει αντίθετη «σε οποιαδήποτε ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού»καθώς το ΝΑΤΟ πρέπει να μείνει «ο ακρογωνιαίους λίθος της άμυνας της Ευρώπης», δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.

    «Συμφωνούμε στο ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης, αλλά θα συνεχίσουμε να είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ιδέα (συγκρότησης) ενός ευρωπαϊκού στρατού ή (σύστασης) ενός αρχηγείου για έναν ευρωπαϊκό στρατό, ο οποίος είναι πιθανόν να υπονομεύσει (την αρχή του) ΝΑΤΟ», δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης στην Μπρατισλάβα.

    [06] Κολομβία: Υπεγράφη η συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την οργάνωση FARC

    Η Κολομβία έκανε σήμερα ένα ιστορικό βήμα με την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την οργάνωση FARC, εξέλιξη που σηματοδοτεί τον τερματισμό μιας ένοπλης σύρραξης που διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα και είχε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς κι εκατομμύρια εκτοπισμένους.Η συμφωνία ειρήνης υπογράφτηκε από δύο πρώην ιέρακες που έγιναν η αιχμή του δόρατος της ειρήνης: τον πρόεδρο, Χουάν Μανουέλ Σάντος, και τον επικεφαλής των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, Ροντρίγκο Λοντόνιο, γνωστότερο με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες, ή Τιμοσένκο.

    Ομιλία του Προέδρου της Κολομβίας

    Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος «καλωσόρισε στη δημοκρατία» τους αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η οποία πρόκειται να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα, στην ομιλία του κατά την επίσημη τελετή υπογραφής της ιστορικής συμφωνίας.«Προτιμώ μια ατελή συμφωνία που σώζει ζωές από έναν τέλειο πόλεμο», τόνισε ο Σάντος στην Καρταχένα, έχοντας στο πλευρό του τον ηγέτη των ανταρτών Ροντρίγκο Λοντόνιο.

    Ο ηγέτης των FARC ζήτησε συγγνώμη από τα «θύματα του πολέμου»

    Ο ηγέτης της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), Ροντρίγκο Λοντόνιο, ζήτησε -για πρώτη φορά -συγγνώμη από τα «θύματα της σύρραξης» που μαινόταν στη χώρα επί μισό αιώνα και πλέον και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.Λίγη ώρα μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης μαζί με τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο ηγέτης των ανταρτών υποσχέθηκε μια «νέα εποχή συμφιλίωσης» στην ομιλία του στην επίσημη τελετή στην Καρταχένα, στο βόρειο τμήμα της χώρας των Άνδεων.

    [07] Ξεκινούν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό τρικομματικής τοπικής κυβέρνησης στο Βερολίνο

    Mετά τις διερευνητικές συνομιλίες τις οποίες διεξήγαγε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης (και δήμαρχος της πρωτεύουσας) Μίχαελ Μίλερ με την Αριστερά (Die Linke) και τους Πράσινους (Gruene), τα τρία κόμματα ξεκινούν πλέον συνομιλίες για το σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    Μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται ότι τα κομματικά όργανα θα έχουν αποφασίσει, δεδομένου ότι από τις διερευνητικές συνομιλίες προέκυψε η κοινή βούληση να προχωρήσουν, όπως δήλωσε ο Μίλερ μετά το πέρας των συνομιλιών.

    Παραμένουν βέβαια ακόμα ορισμένα θέματα ανοικτά, κυρίως δημοσιονομικά, όπως έκαναν σαφές ο Μίλερ, ο επικεφαλής της Αριστεράς Κλάους Λέντερερ και των Πρασίνων Ντάνιελ Βέζενερ, στα οποία έχουν μια διαφορετική προσέγγιση, αλλά και τα τρία κόμματα έχουν επίγνωση του εύρους των προβλημάτων του Βερολίνου τα οποία πρέπει να επιλύσουν.

    Ο Λέντερερ μίλησε για "διαδρόμους", οι οποίοι δείχνουν το δρόμο της συμφωνίας. "Χρειαζόμαστε μια ιδέα, ένα σχέδιο για να βελτιώσουμε τους όρους ζωής των πολιτών", όπως δήλωσε μετά τις συνομιλίες. Ενα αποφασιστικό σημείο για την Αριστερά είναι επιπλέον οι διαδικασίες των αποφάσεων με περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο δουλειάς της κυβέρνησης και τη συμμετοχή των κομμάτων και των κοινοβουλευτικών ομάδων. Ο πράσινος Βέζενερ αρκέστηκε να δηλώσει ότι επρόκειτο "για πολύ καλές συνομιλίες ". Ο σοσιαλδημοκράτης Μίλερ είχε εκφράσει ήδη προ των εκλογών την προτίμησή του να συνεργαστεί μετεκλογικά μαζί τους αντί των χριστιανοδημοκρατών. Το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής επισφράγισε απλώς τη τέλος του συνασπισμού χριστιανοδημοκρατών-σοσιαλδημοκρατών (CDU-SPD).

    Μετά τη Θουριγγία, το Βερολίνο θα έχει τη δεύτερη τρικομματική κυβέρνηση με αυτή τη σύνθεση με τη διαφορά ότι στην πρώτη ο πρωθυπουργός Μπόντο Ράμελοφ προέρχεται από την Αριστερά. Στο Βερολίνο ο σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Μίλερ θα παραμείνει την θέση του, διότι το SPD, παρά τις απώλειες, παραμένει πρώτο κόμμα στην γερμανική πρωτεύουσα με 21,6%. Η Αριστερά κατέλαβε την τρίτη θέση με 15,6%, οι Πράσινοι ήλθαν τέταρτοι με 15,2%, ενώ οι ΄δεύτεροι χριστιανοδημοκράτες έλαβαν μόλις 17,6%, δηλαδή το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό τους. Αριθμητικά και μόνο δεν ήταν πλέον δυνατόν να επαναληφθεί ο δικομματικός συνασπισμός SPD-CDU.

    [08] Γκ. Χορν: Η πολιτική της λιτότητας, συνυπεύθυνη για ενίσχυση των εθνικισμών και των ξενοφοβικών κομμάτων

    «H γερμανική οικονομική και κοινωνική πολιτική των παρελθόντων ετών είναι συνυπεύθυνη για τη ενίσχυση των εθνικιστικών και ξενοφοβικών κομμάτων», εκτιμά ο Γκούσταφ Χορν, διευθυντής του προσκείμενου στα γερμανικά συνδικάτα Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (ΙΜΚ), σε συνέντευξή του στη «Neues Deutschland».

    «Εάν σε μια τέτοια κατάσταση έρχονται πρόσφυγες και το κράτος πρέπει να διαθέσει χρήματα γι? αυτούς, τότε είναι εύκολο πλέον να πει ο πολίτης ότι υπάρχουν χρήματα γι? αυτούς, ενώ για μένα όχι». Συνεπώς, για να καταπολεμηθεί ο εθνικισμός και η ξενοφοβία πρέπει η πολιτική να παράσχει στους πολίτες περισσότερη κοινωνική ασφάλεια, συμπεραίνει ο Γκούσταβ Χορν.

    «Οι γερμανικές κυβερνήσεις απαίτησαν από τους πολίτες τις περασμένες δεκαετίες να μειώσουν τις διεκδικήσεις τους», οι κοινωνικές παροχές περικόπηκαν δραστικά, απορυθμίστηκε η αγορά εργασίας και έτσι αυξήθηκε η πίεση των μισθών προς τα κάτω. «Η αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης είναι στάσιμη πάνω από δέκα χρόνια. Οι πιθανότητες ανέλιξης εξανεμίστηκαν και αυτό καταστρέφει ελπίδες και προοπτικές», λέει ο διευθυντής του ΙΜΚ.

    Το κράτος είναι σε θέση να αντέξει τις δαπάνες για την ενσωμάτωση των προσφύγων χωρίς κανένα πρόβλημα σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, μπορούν να διατεθούν κατά τα πρώτα χρόνια 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως». Αυτά τα χρήματα δεν θα εξαφανιστούν απλώς, αλλά θα εισρεύσουν στον οικονομικό κύκλο, όπως είπε στην εφημερίδα του Βερολίνου.

    «Οι πρόσφυγες ξοδεύουν χρήματα, ακόμα και όταν είναι άνεργοι. Αγοράζουν. Από αυτό ωφελείται το εμπόριο. Η ζήτηση για υπηρεσίες και τις οικοδομικές κατασκευές αυξάνεται με την εισροή τους και αυτό δημιουργεί θέσεις εργασίας». Επιπλέον, πολλοί από τους πρόσφυγες θα γίνουν συν τω χρόνω ελεύθεροι επαγγελματίες, έτσι θα προκύψουν ανάπτυξη, εισοδήματα και φόροι. Επειδή η οικονομία αναπτύσσεται συνολικά με τους πρόσφυγες τα μισά από τα 20 δισ. ευρώ θα επιστρέψουν στο κράτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας», εξήγησε ο Χορν. Από οικονομικής απόψεως οι πρόσφυγες δεν αποτελούν κίνδυνο ούτε για το κράτος ούτε για τους πολίτες. Σε μακροπρόθεσμη βάση η Γερμανία ωφελείται περισσότερο εάν ενσωματώσει τους πρόσφυγες, κατέληξε.

    [09] Πίδακες υδρατμών εντόπισε η NASA σε δορυφόρο του πλανήτη Δία

    Οι ερευνητές της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν αποδείξεις ύπαρξης από πίδακες υδρατμών στην Ευρώπη, ένα από τα μεγάλα φεγγάρια του Δία, σε μια ανακάλυψη που ενδεχομένως να διευκολύνει τους επιστήμονες να διαπιστώσουν για την εμφάνιση ζωής στον ωκεανό που κρύβεται κάτω από το κέλυφος πάγου που καλύπτει τον δορυφόρο.

    Οι κατά τα φαινόμενα πίδακες υδρατμών εντοπίστηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble από απόσταση 200χλμ πάνω από την επιφάνεια της Ευρώπης, ανέφερε η NASA.

    Η Ευρώπη, που θεωρείται ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους υποψήφιους δορυφόρους για ύπαρξη ζωής στο ηλιακό σύστημα, πέρα από την Γη, διαθέτει έναν ωκεανό με ποσότητα νερού διπλάσια από όσο όλες οι θάλασσες της Γης, που είναι ένα κρυμμένος κάτω από ένα στρώμα πάγου αγνώστου πάχους.

    "Εάν οι πίδακες είναι πραγματικοί, ενδεχομένως να μας κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στον υπόγειο ωκεανό -χωρίς να χρειάζεται να τρυπήσουμε χιλιόμετρα πάγου", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Γουίλιαμ Σπαρκς από το επιστημονικό ινστιτούτο διαστημικών τηλεσκοπίων του Γκρίνμπελτ στο Μέριλαντ.

    Η Ευρώπη έχει διάμετρο είναι 3.100χλμ, λίγο μικρότερη από την Σελήνη της Γης. Ανάμεσα στα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία, η Ευρώπη είναι το δεύτερο κοντινότερο στον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος.

    Το τηλεσκόπιο κατέγραψε τους πίδακες τρεις φορές το 2014, κυρίως από τις νότιες πολικές περιοχές της Ευρώπης, ανέφεραν οι επιστήμονες στους δημοσιογράφους.

    Στην Γη, έχουν βρεθεί παντού ζωντανοί οργανισμοί όπου υπάρχει νερό, ενέργεια και ιχνοστοιχεία, επομένως οι επιστήμονες έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μέρη οπουδήποτε στο ηλιακό σύστημα, όπως η Ευρώπη, που διαθέτει παρόμοια χαρακτηριστικά, δήλωσε ο Πολ Χερτζ, διευθυντής του τμήματος αστροφυσικής της NASA.

    Τα ευρήματα, που πρόκειται να δημοσιευτούν στο Astrophysical Journal, έρχονται σε συνέχεια μιας αρχικής καταγραφής πιδάκων υδρατμών πάνω από το νότιο πόλο της Ευρώπης τον Δεκέμβριο του 2012.

    [10] Τα πλύσιμο των συνθετικών ρούχων στο πλυντήριο ρυπαίνει το περιβάλλον

    Τα συνθετικά ρούχα που πλέονται στο πλυντήριο, ιδίως τα ακρυλικά, ρυπαίνουν το περιβάλλον, καθώς απελευθερώνουν σωρεία μικροσκοπικών πλαστικών σωματιδίων, τα οποία καταλήγουν στις θάλασσες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

    Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ένας κύκλος πλυσίματος έξι κιλών στο πλυντήριο μπορεί να απελευθερώσει πάνω από 700.000 τέτοιες πλαστικές ίνες στο περιβάλλον. Το χειρότερο είδος συνθετικού ρούχου από άποψη ρύπανσης είναι το ακρυλικό, που απελευθερώνει σχεδόν 730.000 συνθετικά σωματίδια ανά κύκλο πλυσίματος, πενταπλάσια σε σχέση με τα πολυεστερικά-βαμβακερά ρούχα (138.000) και σχεδόν μιάμιση φορά περισσότερα σε σχέση με τα σκέτα πολυεστερικά (496.000).

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, με επικεφαλής τον καθηγητή θαλάσσιας βιολογίας Ρίτσαρντ Τόμσον, ειδικό σε θέματα θαλάσσιας ρύπανσης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Marine Pollution Bulletin», πέρασαν ένα χρόνο πλένοντας σε οικιακά πλυντήρια διαφορετικά ρούχα σε θερμοκρασίες 30 έως 40 βαθμών Κελσίου και με διαφορετικά απορρυπαντικά. Στη συνέχεια, ανέλυσαν σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο τα απόβλητα κάθε πλύσης και το «αποτύπωμά» της στο περιβάλλον.

    Οι μικροσκοπικές πλαστικές ίνες ταξιδεύουν μέσω των αποχετεύσεων και φθάνουν στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, όπου ένα μέρος τους κατακρατείται και ένα άλλο καταλήγει στις θάλασσες. Η ακριβής επίπτωσή τους στο περιβάλλον δεν έχει ακόμη μελετηθεί και κατανοηθεί πλήρως, αλλά, σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες, μπορεί να μολύνει την τροφική αλυσίδα.

    [11] Γεωλογικά ενεργός και ο Ερμής, καθώς φαίνεται να «τρέμει» ακόμη από σεισμούς

    Μια σειρά από γεωλογικά χαρακτηριστικά στην επιφάνεια του Ερμή, τα οποία αποκαλύπτουν οι εικόνες που έστειλε το σκάφος Messenger της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), δείχνουν ότι πιθανότατα ο κοντινότερος στον Ήλιο πλανήτης είναι τεκτονικά ενεργός, εμφανίζοντας ακόμη σεισμική δραστηριότητα. Έως τώρα η Γη ήταν ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα που θεωρείτο ότι εμφανίζει σήμερα ενεργή γεωλογική δραστηριότητα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Τόμας Γουότερς του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», ανέλυσαν στοιχεία που έστειλε το αμερικανικό σκάφος κατά τους τελευταίους 18 μήνες σε τροχιά γύρω από τον Ερμή.

    Για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν μικρά ρήγματα μήκους κάτω των δέκα χιλιομέτρων και απόκρημνες πλαγιές ύψους το πολύ μερικών δεκάδων μέτρων, που έχουν σχηματισθεί σχετικά πρόσφατα, κατά τα τελευταία 50 εκατ. χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι νέα ρήγματα δημιουργούνται ακόμη και σήμερα, καθώς το εσωτερικό του μικρού πλανήτη συνεχίζει να ψυχραίνεται, αναγκάζοντας την επιφάνειά του να συρρικνώνεται αργά.

    [12] Αντιπαράθεση για τη «διαπλοκή» στην Ολομέλεια της Βουλής

    Με ανταλλαγή οξύτατων φραστικών αντιπαραθέσεων για τις σχέσεις με τη διαπλοκή και τη «σκανδαλώδη μεταχείριση μεγαλοεργολάβων» ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα.

    Η αρχή έγινε με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ριζούλη να κατηγορεί τη ΝΔ πως «όποια πέτρα και αν σηκώσει κανείς σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου, θα βρει και ένα στέλεχός της από κάτω». Με σφοδρότητα απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που είπε ότι το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτονται σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται υπουργοί της κυβέρνησης το ένα πίσω από το άλλο. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές των δύο βουλευτών στην ολομέλεια που συζητείται το νομοσχέδιο:

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΖΟΥΛΗΣ: Πρέπει να πω για τις υβριστικές τοποθετήσεις του κ. Γεωργιάδη, ότι τις ίδιες τις έχει εξαπολύσει ενάντια στη ΝΔ. Τα βιντεάκια στο you tube έχουν ανέβει! Κατηγορήσατε τον ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή όταν σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου στελέχη σας έχουν σχέση με τη διαπλοκή. Όποια πέτρα διαπλοκής σηκώθηκε μέχρι τώρα, είναι από κάτω και ένα στέλεχός σας. Εμείς διαπραγματευόμαστε σε αντίθεση με εσάς που ταυτίζεστε με τις πιο ακραίες φωνές του ΔΝΤ. Δεν πετυχαίνουμε πάντα τους στόχους μας, όμως, είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε αξίες απέναντι σ' ένα σύστημα διαπλοκής, που ταλάνισε τη χώρα για δεκαετίες και προσπαθεί «με νύχια και δόντια» να διατηρήσει το καθεστώς ανομίας, που επέβαλε στη δημόσια ζωή για χρόνια.

    ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δυστυχώς προκαλείτε. Ξέρετε στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είστε χωρίς σκάνδαλα. Το τελευταίο διάστημα, μέσα σε λίγο διάστημα που είστε στην εξουσία, έχουμε ανακαλύψει υπουργούς ξεχασιάρηδες εκατομμυρίων, που ξεχνούν να τα δηλώσουν στο πόθεν έσχες. Υπουργούς που μεταβιβάζουν εταιρείες εκ των υστέρων ως μη όφειλαν. Είχαμε μέχρι χθες υποψήφιο καναλάρχη ο οποίος είχε αγοράσει την κατασκευαστική εταιρεία του πατέρα του πρωθυπουργού και κουμπάρο πολλών υπουργών. Είχαμε τις καταγγελίες του κ. Βουδούρη, δικού σας στελέχους, για την αδιαφανή διαχείριση στα κονδύλια στο μεταναστευτικό και βεβαίως υπάρχει υπό εξέταση το στήσιμο του νέου εθνικού εργολάβου του κ. Καλογρίτσα, του νέου εθνικού εργολάβου από την τράπεζα Αττικής.

    Διαβάστε επίσης: Στην Ολομέλεια της Βουλής τα προαπαιτούμενα

    [13] Νίκη της Χ. Κλίντον έναντι του Ντ. Τραμπ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

    Δημοσκόπηση της ORC που διεξήχθη για λογαριασμό του CNN δείχνει ότι το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Χίλαρι Κλίντον επικράτησε στην κρίσιμη πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, για τον οποίο μόλις το 27% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ήταν ο νικητής του ντιμπέιτ.

    Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ των αναγνωστών της ιστοσελίδας του CNN.

    Και οι επενδυτές θεωρούν την Κλίντον νικήτρια στην τηλεμαχία, καθώς οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν άνοδο έπειτα από μια νευρικότητα στις αγορές που παρατηρήθηκε στην αρχή, ενώ το πέσο Μεξικού εκτινάχθηκε σήμερα. Οι πιθανότητες η Κλίντον να επικρατήσει του ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου έχουν αυξηθεί επίσης στις on-line αγορές στοιχημάτων.

    «Σπουδαίο ντιμπέιτ»

    «Αισθάνεσθε καλά απόψε;»ρώτησε η Κλίντον υποστηρικτές της μετά το τέλος της τηλεμαχίας. «Εγώ σίγουρα. Είχαμε ένα σπουδαίο ντιμπέιτ».Ο Τραμπ δήλωσε ότι αυτός είναι ο νικητής μιλώντας στους δημοσιογράφους στον χώρο όπου διεξήχθη η τηλεοπτική αναμέτρηση.

    Απέναντι στον Τραμπ, η Κλίντον δηλώνει ότι η Αμερική «τηρεί τον λόγο της»

    Η Χίλαρι Κλίντον επωφελήθηκε από την εμπειρία της στην εξωτερική πολιτική για να παρουσιαστεί ως εγγύηση του λόγου -και των συμμαχιώ - της Αμερικής, κατά τη διάρκεια της πρώτης της τηλεμαχίας απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

    Επικαλούμενη τα «ερωτηματικά και τις ανησυχίες» που εκφράστηκαν από ηγέτες σε όλο τον κόσμο για τις θέσεις ενός λαϊκιστή επιχειρηματία, η πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ της κυβέρνησης Ομπάμα, πολύ άνετη και έχοντας συνείδηση του πλεονεκτήματός της στο κεφάλαιο εξωτερική πολιτική, υιοθέτησε ένα ύφος απόλυτα προεδρικό.

    «Στο όνομά μου και πιστεύω στο όνομα μιας πλειοψηφίας Αμερικανών θέλω να πω ότι ο λόγος μας είναι αξιόπιστος», δήλωσε η Κλίντον με επίσημο τόνο στη χροιά της φωνής της και εστιάζοντας στην κάμερα.

    Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος δήλωσε αυτό το καλοκαίρι ότι αν γινόταν πρόεδρος μια επέμβαση των ΗΠΑ για να βοηθήσουν μια χώρα του ΝΑΤΟ που κινδυνεύει δεν θα θεωρείται αυτονόητη, προκαλώντας αντιδράσεις αγανάκτησης.

    Μια από τις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ ορίζει ότι μια επίθεση εναντίον ενός εκ των μελών της συμμαχίας είναι επίθεση εναντίον του συνόλου της συμμαχίας -ένα σημείο που οι ΗΠΑ υποστήριξαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και που αιτιολόγησε την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

    «Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμμάχους μας στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και αλλού: έχουμε αμυντικές συμφωνίες και θα τις τηρήσουμε» δήλωσε η Κλίντον.

    Ο 70χρονος αρχάριος στην πολιτική βρέθηκε συχνά σε θέση άμυνας, χάνοντας προς στιγμήν τη σχετική ηρεμία την οποία είχε επιδείξει από την αρχή της συνομιλίας και είπε ότι «οι παραδοσιακές προσεγγίσεις απέτυχαν, είναι καιρός να περάσουμε σε κάτι άλλο».

    «Η Χίλαρι έχει εμπειρία, συμφωνώ, αλλά είναι μια κακή εμπειρία», δήλωσε ο Τραμπ καταγγέλλοντας όλες τις συνθήκες που υπογράφηκαν επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, με πρώτη μεταξύ αυτών τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Αν κοιτάξετε τη Μέση Ανατολή, είναι το πλήρες χάος, σε ένα μεγάλο βαθμό με τη καθοδήγησή σας»κατηγόρησε τη συνομιλήτριά του ο Τραμπ μένοντας στην αύξηση της δύναμης του Ισλαμικού Κράτους.

    «Οι λέξεις έχουν σημασία»

    «Μιλάτε για το ΙΚ αλλά ήσαστε υπουργός Εξωτερικών όταν η οργάνωση ήταν ακόμη στα αρχικά της στάδια. Τώρα έχει παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες. Και εσείς θέλετε να τη σταματήσετε; Δεν το νομίζω» είπε ο Τραμπ.

    Επαιρόμενος για τη «λογική του» και τη «νοοτροπία του νικητή» που τον διακατέχει, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η επιτυχία του στον επιχειρηματικό τομέα είναι ένα πραγματικό ατού για τη διεθνή πολιτική σκηνή.

    Ο Τραμπ υποστήριξε για άλλη μια φορά μια λιγότερο παρεμβατική προσέγγιση όσον αφορά την αμερικανική εξωτερική πολιτική. «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι "οι χωροφύλακες του κόσμου"».«Θέλω φυσικά να βοηθήσω όλους του συμμάχους μας, αλλά χάνουμε δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων δολαρίων».

    Το θέμα των πυρηνικών ήταν αυτό που η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έδειξε τη μεγαλύτερη πυγμή κάνοντας λόγο για «συμπεριφορά καβαλιέρου» του επιχειρηματία σε ένα τόσο ευαίσθητης σημασίας θέμα.

    «Ένας άνθρωπος που παίρνει φωτιά με ένα μήνυμα στο Twitter ποτέ δεν θα πρέπει να έχει τα χέρια του κοντά σε πυρηνικούς κωδικούς» δήλωσε.

    Δίνοντας έμφαση στην αμερικανική πολιτική για την καταπολέμηση της διάδοσης των πυρηνικών όπλων που εφαρμόζεται επί δεκαετίες από όλους τους προέδρους, δημοκρατικούς και ρεπουμπλικανούς, η Κλίντον διερωτήθηκε για την ικανότητα κρίσης ενός υποψηφίου «ο οποίος είπε επανειλημμένα ότι δεν τον νοιάζει αν άλλα κράτη αποκτήσουν πυρηνικά όπλα: η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα ακόμη και η Σαουδική Αραβία».

    «Οι λέξεις έχουν σημασία ότι είστε υποψήφιος για την προεδρία. Και έχουν ακόμη μεγαλύτερη όταν είστε πρόεδρος» τόνισε τέλος η δημοκρατική υποψήφια χωρίς να ρίξει ούτε ένα βλέμμα στον αντίπαλό της.

    Διαβάστε επίσης:Σε υψηλούς τόνους η πρώτη τηλεμαχία Κλίντον - Τραμπ

    [14] Γαλλία και Γερμανία παρουσιάζουν τους σχεδιασμούς τους για την ευρωπαϊκή άμυνα

    Η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα την πρότασή τους -το πιο φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινή άμυνα τις τελευταίες δύο δεκαετίες - και να καταβάλουν προσπάθεια να πείσουν τους επιφυλακτικούς ανατολικοευρωπαίους και να αποφύγουν μια σύγκρουση με τη Βρετανία για το μέλλον όσον αφορά την άμυνα αφού τα δύο μέρη πάρουν «διαζύγιο».

    Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ, ανάμεσά τους και ο Μάικλ Φάλον της Βρετανίας, θα επεξεργαστούν τις γαλλογερμανικές προτάσεις ώστε από το ευρύ φάσμα ιδεών να προκύψει μια συνεκτική στρατηγική, ικανή να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

    Η Βρετανία, που διατηρεί πλήρη δικαιώματα ψήφου ωσότου αποχωρήσει από την ΕΕ, εμμένει στο ότι τα σχέδια του Βερολίνου και του Παρισιού δεν πρέπει να αποδυναμώσουν το NATO. Με τη θέση της συμπλέουν η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής.

    Προτάσεις όπως η από κοινού χρήση εθνικών πόρων, η εμβάθυνση της συνεργασίας σε ευρωπαϊκές αποστολές και η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατηγείου αναδεικνύονται στον πιο απτό τρόπο που οι κυβερνήσεις σκοπεύουν να προωθήσουν μια ισχυρότερη ολοκλήρωση στο πεδίο της άμυνας μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

    Οι ιδέες αυτές χρονολογούνται από τα τέλη του 1990. Το γαλλογερμανικό σχέδιο αποσκοπεί να ενισχύσει τις δυνατότητες της ΕΕ για την ανάληψη δράσης χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση κρίσεων και προκλήσεων στα σύνορά της, από κράτη υπό διάλυση ως την επιθετικότερη πολιτική της Ρωσίας.

    Οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες αποτελούν ένα κλάσμα αυτών των ΗΠΑ και ελάχιστες χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Εσθονία και η Ελλάδα, δαπανούν μεγάλα ποσά για την άμυνα.

    «Η πρωτοβουλία είναι σχεδιασμένη για μια ισχυρή Ευρώπη», υπογράμμισε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Ευρώπη «επιθυμεί επίσης να έχει καλές σχέσεις με τη Βρετανία στο μέλλον, ειδικά στο πεδίο της άμυνας», πρόσθεσε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πριν από το συμβούλιο των υπουργών.

    Η Βρετανία εναντιωνόταν σε αυτούς τους σχεδιασμούς επί χρόνια, καθώς και μόνο η ιδέα ενός ευρωστρατού που θα διοικείται από τις Βρυξέλλες την θορυβεί. Αλλά η Γαλλία, που μαζί με τη Βρετανία αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη, βλέπει τώρα μια ευκαιρία να ασκήσει ηγεσία, καθώς το Λονδίνο δεν μπορεί πλέον να θέτει προσκόμματα.

    Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η αύξηση των ευρωπαϊκών δαπανών για στρατιωτικές αποστολές, η από κοινού ανάπτυξη πόρων όπως ελικόπτερα και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs), η επέκταση των ειρηνευτικών αποστολών στο εξωτερικό και η ανάπτυξη ισχυρότερων μέσων προστασίας έναντι χάκερ οι οποίοι δρουν για λογαριασμό κρατών.

    Στην Μπρατισλάβα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει επίσης την πρόταση να εκδίδονται κοινά ομόλογα για την άμυνα, ώστε να αντλούνται κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη.

    Ωστόσο οι σχεδιασμοί αυτοί ενδέχεται να μην προχωρήσουν, παρά τη νέα τους ορμή.

    Το Λονδίνο διαμηνύει ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά του στο πεδίο της άμυνας όσο παραμένει εντός ΕΕ, καθώς θεωρεί ότι οι φιλοδοξίες των 27 ενδέχεται να αφαιρέσουν πόρους από το NATO. Η Βρετανία υπολογίζει στη στήριξη της Πολωνίας, που επίσης ανησυχεί για το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Οι περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία κι η Γαλλία, είναι ταυτόχρονα μέλη της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και συνεισφέρουν στρατεύματα τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στις νατοϊκές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης.

    Το διπλωματικό ζητούμενο στην Μπρατισλάβα θα είναι να πειστεί το Λονδίνο πως η ισχυρότερη άμυνα της ΕΕ είναι προς το συμφέρον του NATO, κατά τον Ούρμας Πάετ, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας, σήμερα ευρωβουλευτή της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο ΕΚ.

    Η ΕΕ χρειάζεται εξάλλου τη Βρετανία, μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι σε θέση να ηγηθούν μεγάλων στρατιωτικών αποστολών, ως εταίρο.

    «Το NATO χρειάζεται επαρκή υποστήριξη και η Βρετανία βλέπει ορισμένες διαστάσεις των φιλοδοξιών της ΕΕ που θεωρεί χρήσιμες, για παράδειγμα όσον αφορά την τρομοκρατία και την κυβερνοασφάλεια», είπε ο Πάετ. «Χρειάζεται απλώς να αποφύγουμε την αλληλοεπικάλυψη».

    [15] Ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις για υπόγειο ωκεανό στον Πλούτωνα

    Από τότε που το σκάφος «Νέοι Ορίζοντες» (New Horizons) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) πέρασε κοντά από τον Πλούτωνα πέρυσι το καλοκαίρι, αυξάνονται οι ενδείξεις -με βάση τα στοιχεία που έχει στείλει έως τώρα- πως ο νάνος πλανήτης φιλοξενεί ένα ωκεανό κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του.Τώρα, μια νέα μελέτη Αμερικανών γεωλόγων θεωρεί μεγάλη την πιθανότητα να υπάρχει ένας υπόγειος ωκεανός νερού βάθους άνω των 100 χιλιομέτρων. Συγκριτικά, στη Γη που είναι περίπου 50 φορές μεγαλύτερη από τον Πλούτωνα, ο βαθύτερος ωκεανός δεν ξεπερνά τα 11 χιλιόμετρα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μπράντον Τζόνσον του Τμήματος Γεωεπιστημών και Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μπράουν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Research Letters», εκτιμούν ότι ο ωκεανός, που πιθανώς βρίσκεται κάτω από την επίπεδη έκταση 900 χιλιομέτρων με την ονομασία Sputnik Planum, έχει περιεκτικότητα σε αλάτι 30%, όση περίπου η Νεκρά Θάλασσα στη Μέση Ανατολή.

    Οι νέες εκτιμήσεις βασίζονται πάντως μόνο σε υπολογιστικά μοντέλα που προσομοιώνουν τις πιθανές γεωλογικές διαδικασίες στον Πλούτωνα, συνεπώς χρειάζονται επιβεβαίωση από παρατηρήσεις.

    Κάτι «τρέχει» και στην Ευρώπη

    Όμως, λίγο πιο κοντά μας, κάτι «τρέχει» με το δορυφόρο Ευρώπη του Δία, που όπως πιστεύουν πολλοί επιστήμονες, περιέχει ένα υπόγειο ωκεανό. Η NASA ανακοίνωσε εκ των προτέρων ότι απόψε (21:00 ώρα Ελλάδας) θα κάνει μια σημαντική ανακοίνωση σχετικά με ασυνήθιστη δραστηριότητα στον εν λόγω δορυφόρο.

    [16] Δημιουργήθηκε το πιο μακρόχρονο ιστορικό αρχείο θερμοκρασιών της Γης σε βάθος 2 εκατ. ετών

    Για πρώτη φορά οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους ένα -κατ' εκτίμηση- συνεχόμενο αρχείο των μεταβολών της θερμοκρασίας του πλανήτη, το οποίο πηγαίνει σε μεγάλο βάθος χρόνου, φθάνοντας τα δύο εκατομμύρια έτη στο παρελθόν. Από αυτό οι κλιματολόγοι μπορούν να βγάλουν κάποια συμπεράσματα για το πώς θα αλλάξει το κλίμα στη Γη στο μέλλον. Και οι ενδείξεις είναι μάλλον δυσοίωνες.

    Μέχρι σήμερα είχαν υπάρξει εκτιμήσεις για τις θερμοκρασίες του παρελθόντος, οι οποίες έφθαναν ακόμη πιο πίσω, έως τα τρία εκατομμύρια χρόνια, αλλά εστίαζαν σε μεμονωμένες χρονικές περιόδους. Η μακρύτερη συνεχόμενη καταγραφή των θερμοκρασιών είχε πάει πίσω μόνο 22.000 χρόνια.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Καρολάιν Σνάιντερ της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", χρησιμοποίησαν μια πλειάδα στοιχείων, όπως γεωτρήσεις πυρήνων από βυθούς ωκεανών, καθώς και διάφορα κλιματολογικά μοντέλα, για να κάνουν διαχρονικές εκτιμήσεις σχετικά με τις παρελθούσες μεταβολές της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας (κάτι καθόλου εύκολο).

    Όπως είπε η Σνάιντερ, πρόκεται απλώς για ένα «σημείο εκκίνησης» και το θερμοκρασιακό αρχείο στο μέλλον θα βελτιωθεί περαιτέρω με τη συνεχή προσθήκη νέων στοιχείων. Η παγκόσμια θερμοκρασία εμφάνισε σταδιακή πτωτική τάση έως πριν από 1,2 εκατ. χρόνια, οπότε σταθεροποιήθηκε σχετικά.

    Όσον αφορά τη μελλοντική πρόβλεψη, η μελέτη εκτιμά ότι ακόμη κι αν το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα, η μέση θερμοκρασία έχει ήδη μπει σε τροχιά για να αυξηθεί κατά τρεις έως επτά βαθμούς Κελσίου (κατά μέσο όρο πέντε) μέσα στις επόμενες λίγες χιλιετίες, δηλαδή πολύ περισσότερο από ό,τι ελπίζει σήμερα η διεθνής κοινότητα.

    [17] Τα πλύσιμο των συνθετικών ρούχων στο πλυντήριο ρυπαίνει το περιβάλλον

    Τα συνθετικά ρούχα που πλέονται στο πλυντήριο, ιδίως τα ακρυλικά, ρυπαίνουν το περιβάλλον, καθώς απελευθερώνουν σωρεία μικροσκοπικών πλαστικών σωματιδίων, τα οποία καταλήγουν στις θάλασσες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

    Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ένας κύκλος πλυσίματος έξι κιλών στο πλυντήριο μπορεί να απελευθερώσει πάνω από 700.000 τέτοιες πλαστικές ίνες στο περιβάλλον. Το χειρότερο είδος συνθετικού ρούχου από άποψη ρύπανσης είναι το ακρυλικό, που απελευθερώνει σχεδόν 730.000 συνθετικά σωματίδια ανά κύκλο πλυσίματος, πενταπλάσια σε σχέση με τα πολυεστερικά-βαμβακερά ρούχα (138.000) και σχεδόν μιάμιση φορά περισσότερα σε σχέση με τα σκέτα πολυεστερικά (496.000).

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, με επικεφαλής τον καθηγητή θαλάσσιας βιολογίας Ρίτσαρντ Τόμσον, ειδικό σε θέματα θαλάσσιας ρύπανσης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Marine Pollution Bulletin», πέρασαν ένα χρόνο πλένοντας σε οικιακά πλυντήρια διαφορετικά ρούχα σε θερμοκρασίες 30 έως 40 βαθμών Κελσίου και με διαφορετικά απορρυπαντικά. Στη συνέχεια, ανέλυσαν σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο τα απόβλητα κάθε πλύσης και το «αποτύπωμά» της στο περιβάλλον.

    Οι μικροσκοπικές πλαστικές ίνες ταξιδεύουν μέσω των αποχετεύσεων και φθάνουν στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, όπου ένα μέρος τους κατακρατείται και ένα άλλο καταλήγει στις θάλασσες. Η ακριβής επίπτωσή τους στο περιβάλλον δεν έχει ακόμη μελετηθεί και κατανοηθεί πλήρως, αλλά, σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες, μπορεί να μολύνει την τροφική αλυσίδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 September 2016 - 8:32:43 UTC