Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Τσιρώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Σύσσωμη η κυβέρνηση είναι αντίθετη στην πώληση του νερού
  • [02] Η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη, σύμφωνα με την επιχειρηματική κοινότητα
  • [03] Γ. Αμανατίδης: Κρίσιμος δείκτης για την ποιότητα της Δημοκρατίας η υλοποίηση θετικών πολιτικών για τους Ρομά
  • [04] Ν.Μπρουσκέλης: "Τα προσφυγόπουλα θα πάνε στο σχολείο όπως και να 'χει"
  • [05] Σε δίκη, με βαριές κατηγορίες, παραπέμπονται οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», της Εκκλησίας
  • [06] Γ.Μπαλάφας: Δεν θα νομοθετηθεί θέσπιση θέσεων διοικητικών και αναπληρωματικών Διοικητικών Γραμματέων στους ΟΤΑ
  • [07] Η Εθνική Λυρική Σκηνή γυρίζει σελίδα
  • [08] Το «Σύγχρονο Θέατρο» και το θέατρο «Επί Κολωνώ», «συνταξιδεύουν»
  • [09] Το υπ. Πολιτισμού στηρίζει το νέο ΔΣ της διεθνούς ένωσης για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα
  • [10] Από το κυνοτροφείο του Λίβερπουλ στα πλατώ του Χόλιγουντ
  • [11] South by South Lawn Φεστιβάλ ιδεών, τέχνης και δράσης στο Λευκό Οίκο
  • [12] Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα
  • [13] Φ. Γεννηματά: Πρόθυμοι, υπάκουοι και υποταγμένοι στις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών
  • [14] Ιβάν Σαββίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Περιμένω την εντολή για να καταβάλω αμέσως την πρώτη δόση
  • [15] Η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη, σύμφωνα με την επιχειρηματική κοινότητα

  • [01] Γ. Τσιρώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Σύσσωμη η κυβέρνηση είναι αντίθετη στην πώληση του νερού

    Είναι σύσσωμα τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αντίθετα στην πώληση του νερού, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. Όπως είπε, άλλωστε, τα παραδείγματα σε παγκόσμια κλίμακα δείχνουν ότι όπου το νερό πουλήθηκε αυτό είχε ως αποτέλεσμα είτε την αύξηση της τιμής του αγαθού, είτε τη μείωση της ποιότητας του.

    Ο Γιάννης Τσιρώνης ξεκαθάρισε στο Πρακτορείο ότι «επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν θα γίνει πώληση του νερού».

    Ο αναπληρωτής υπουργός κατέληξε στη δήλωση του: «Καταφέραμε μέσα από ένα γόνιμο διάλογο να προχωρήσουν οι νομοτεχνικές ενέργειες που χρειάζονται και παραμένουμε στην ισχύ των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας».

    Διαβάστε επίσης:

    Γ. Τσιρώνης : «Ευκαιρία να βρεθεί η Ελλάδα στην πρωτοπορία μίας οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα»

    [02] Η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη, σύμφωνα με την επιχειρηματική κοινότητα

    Η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μια δύσκολη, αλλά απαραίτητη διαδικασία, προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια και να χορηγηθούν νέα δάνεια για τη χρηματοδότηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σύμφωνα με την επιχειρηματική κοινότητα. Στο μεταξύ, οι τράπεζες ήδη σχεδιάζουν τη στρατηγική τους για να πετύχουν τη δραστική μείωση των "κόκκινων" οφειλών κατά 40% με 45% μέχρι το τέλος του 2019και το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζει το σχέδιο νόμουγια τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις "κόκκινες" οφειλές των επιχειρήσεων.

    Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης,η προωθούμενη ρύθμιση αφορά όλες τις επιχειρήσειςκαι πρόκειται για έναν εξωδικαστικό μηχανισμό μέσω του οποίου θα κρίνεται η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης και αφετέρου θα προτείνεται ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο θα επικυρώνεται από δικαστή.

    Σήμερα ο υπουργός δήλωσε ότι όλη η νομοθεσία για τα "κόκκινα" δάνεια είναι προϊόν διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και ξεκαθάρισε ότι «συζητήθηκαν όλα τα πιθανά εργαλεία και το ενδεχόμενο να αγοράζουν οι δανειολήπτες το δάνειό τους στο ύψος που το αγοράζουν τα funds, αλλά απορρίφθηκε».

    Μιλώντας στον ΑΝΤ1,ο υπουργός τόνισε ότι στον κώδικα δεοντολογίας υπάρχουν προβλέψεις για ανάλογη -εθελοντική- συμπεριφορά των τραπεζών και συμπλήρωσε ότι τα σχέδια που εκπονούν οι τράπεζες δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα.

    Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει δευτερογενής αγορά για τα δάνεια,είπε ο κ. Σταθάκης και σημείωσε ότι τέθηκαν αυστηροί όροι.

    Σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη αγορά ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι για να αγοράσει κάποια εταιρεία"κόκκινο"δάνειο πρέπει να βρίσκεται στην Ευρώπη και όχι σε φορολογικό παράδεισο,και οι εταιρείες διαχείρισης πρέπει να έχουν έδρα στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, το 80%-85% των στεγαστικών δανείων -με συγκεκριμένο όριο αντικειμενικής αξίας- δεν πωλούνται μέχρι το 2018, τα καταναλωτικά δάνεια είναι ανυπόθηκα και δεν μπορούν να μετατραπούν σε ενυπόθηκα,ούτε να μεταβληθούν οι όροι της σύμβασης.

    Ο υπουργός τόνισε ότι το σύνολο της νομοθεσίας των"κόκκινων"δανείων έχει ψηφιστεί, πως δεν μπορεί να κάνει δεκτή τροπολογία που ετοιμάζεται από τους ΑΝΕΛ για την αγορά των"κόκκινων"δανείων από τους δανειολήπτες στην τιμή που το αγοράζει το fund.

    Μέχρι τον Δεκέμβριο είπε πως θα είναι έτοιμα τα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των πολιτών με"κόκκινα"δάνεια.

    Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας και στο οποίο εισάγεται η ολιστική διευθέτηση των χρεών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων (χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα, εφορία, ταμεία, προμηθευτές, εργαζόμενους κ.ο.κ) δεν αναφέρεται η λέξη «διαγραφή οφειλών», όπως προέβλεπε ο ν. 4307/2014 (νόμος Δένδια). Αντίθετα, η φιλοσοφία του βασίζεται στο πάγωμα σημαντικού τμήματος των οφειλών και της μεταφοράς του στο μέλλον (10-20 χρόνια και ανάλογα με τις δυνατότητες της επιχείρησης), με την προσδοκία της-σε βάθος χρόνου, κατά περίπτωση καιυπό προϋποθέσεις- διαγραφής χρεών. Οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις θα οδηγούνται σε εκκαθάριση.

    Σημειώνεται,όμως,ότι ήδη, οι τράπεζες προσφέρουν κίνητρα στους δανειολήπτες -που προβλέπουν εκτός από τη μειωμένη δόση ακόμα και μερική διαγραφή χρέους- και τους καλούν σε ρύθμιση,ενώ αναμένεται η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Οικονομίας.

    Τι προτείνει η επιχειρηματική κοινότητα

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου,σε δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων,υπογράμμισαν ότι απαιτούνται ειδικές πρόνοιες διαχείρισης δανείων, ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων.

    ΚΕΕ/ΕΒΕΑ

    «Όσο η εκκρεμότητα συνεχίζεται, η αγορά στερεύει από ρευστότητα και αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους» τόνισε στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδροςτης Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου ΑθήναςΚωνσταντίνος Μίχαλος.

    Ο κ. Μίχαλος χαρακτηρίζει σημαντικό να διαμορφωθούν ειδικές πρόνοιες διαχείρισης δανείων, ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων και ιδιαίτερη έμφαση ζητάει να δοθεί στη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, που απασχολούν έως 9 άτομα και παρέχουν περίπου το 60% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Το χαρτοφυλάκιο των επιχειρήσεων αυτών, συνέχισε ο ίδιος, αφορά δάνεια περίπου 20 δισ.ευρώ, και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευνοϊκούς όρους, δεδομένης της σημασίας τους για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη συγκράτηση της ανεργίας. Αντίστοιχα, για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, χρειάζεται έμφαση στη στήριξη βιώσιμων σχημάτων τα οποία περιήλθαν σε αδυναμία εξυπηρέτησης του δανεισμού τους λόγω της κρίσης. Είναι επίσης απαραίτητο, πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος, να διαμορφωθούν όροι οι οποίοι θα διασφαλίζουν ένα δίκαιο περιβάλλον ανταγωνισμού στην αγορά. Στην κατεύθυνση αυτή, μπορεί να συμβάλει η αντιμετώπιση των περιπτώσεων ανά κλάδο και η προστασία αυτών που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κρίση, η αναγνώριση της συνέπειας των επιχειρήσεων πριν και κατά το ξεκίνημα της κρίσης, καθώς και η θέσπιση κινήτρων επιβράβευσης των δανειστών που εξακολουθούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

    «Πρωτίστως,όμως, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μια σειρά από παράγοντες και να διασφαλιστούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Μια από αυτές είναι η δημιουργία αποτελεσματικών πλαισίων συντονισμού, σε δύο τουλάχιστον επίπεδα. Πρώτον μεταξύ των τραπεζών, με σκοπό να σχεδιαστούν κοινές δράσεις σε σημαντικούς για την οικονομία κλάδους. Δεύτερον, μεταξύ των τραπεζών και όλων των υπόλοιπων εμπλεκόμενων μερών, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, τα αρμόδια υπουργεία και το ΤΧΣ, ώστε να περιοριστούν οι γραφειοκρατικές εμπλοκές, οι αλληλοκαλύψεις και οι καθυστερήσεις σε επίπεδο τεχνικήςυλοποίησης»,είπε ο πρόεδρος της ΚΕΕ.

    Ο ίδιος συνέχισε: «Εξίσου θετικά μπορεί να λειτουργήσει και η θεσμοθέτηση υποχρεωτικήςχαμηλού κόστους εξωδικαστικής διαδικασίας αντιμετώπισης των διαφορών μεταξύ τράπεζας και επιχείρησης, πριν από οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να αξιοποιηθούν οι σχετικές δομές που έχουν αναπτυχθεί από επιμελητήρια, π.χ. Κέντρο Διαμεσολάβησης ΕΒΕΑ. Γενικότερα, κρίνεται σκόπιμο να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας ο ρόλος των Επιμελητηρίων, τα οποία διαθέτουν άμεση γνώση της αγοράς και εμπειρία σε οικονομοτεχνικά θέματα. Τα Επιμελητήρια μπορούν να συμβάλουν αναλαμβάνοντας ρόλο ανεξάρτητων συμβούλων για τις επιχειρήσεις, αλλά και ρόλο διαμεσολαβητή κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των επιχειρήσεων των οποίων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μεταβιβασθούν στα νέα σχήματα, με τη συμμετοχή τραπεζών και διεθνών fund».

    Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας

    Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ΑθήναςΓιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    «Την ώρα που βλέπουμε να εκτυλίσσεται ένα θρίλερ με αλληλοκατηγορίες απόδοσης ευθυνών μεταξύ κυβερνητικών και Ευρωπαίων αξιωματούχων, σχετικά με την "τύχη" των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες έχουν φτάσει στο χείλος του γκρεμού.

    Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας θέλει να επιστήσει σε όλους την προσοχή γι' αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα που η αρνητική εξέλιξή του μπορεί να αποτελέσει την "ταφόπλακα" για πάρα πολλά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

    Είναι απολύτως αναγκαίο να προχωρήσουν εδώ και τώρα οι απαραίτητες ρυθμίσεις που θα απλώσουν ένα "δίχτυ προστασίας" σε όσους δανειολήπτες αποδεδειγμένα αδυνατούν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους, λόγω της καταστροφικής κρίσης και της παρατεινόμενης ύφεσης. Δεν είναι δυνατόν σε μία ευνομούμενη κοινωνία να δούμε πολίτες να χάνουν την πρώτη κατοικία τους σε πλειστηριασμούς ή δάνεια επιχειρήσεων που μπορούν υπό προϋποθέσεις να έχουν πλάνο βιωσιμότητας, να καταλήγουν σε "κοράκια" της αγοράς.

    Πόση φιλοσοφία χρειάζεται για να καταλάβει κάποιος ότι σε τόσο έκτακτες συνθήκες όπως αυτές που ζούμε τα τελευταία χρόνια, το πρώτο πράγμα που απαιτείται είναι η προστασία των πιο αδύναμων από την πλευρά της επίσημης Πολιτείας; Εκτός αν δεν ενδιαφέρει κανέναν η κοινωνική συνοχή και το μέλλον εκατοντάδων επιχειρήσεων που δανείστηκαν σε καλύτερες ημέρες για να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους προσπάθειες. Η πώληση τέτοιων δανείων σε ξένα funds θα αποτελέσει το ύστατο και πιο καίριο χτύπημα για την επιχειρηματικότητα και την προστασία του μικρομεσαίου ελληνικού νοικοκυριού. Η Κυβέρνηση οφείλει να είναι εξαιρετικά προσεκτική στη διαχείριση αυτού του "καυτού" θέματος, γιατί υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα από την στιγμή που θα σπείρει ανέμους, να θερίσει θύελλες».

    ΕΒΕΠ/ ΕΣΕΕ

    Ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και επιχειρηματικότηταςΒασίλης Κορκίδηςσημείωσε σε δήλωσή του στο Πρακτορείο ότι «το θέμα είναι η ρύθμιση να μην αφορά πτωχευμένους επιχειρηματίες και αδρανείς επιχειρήσεις,αλλά να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία της νέας νομοθεσίας οι επιχειρήσεις για αναδιάρθρωση». Ο ίδιος συνέχισε ότι ήδη οι τράπεζες καλούν τους επιχειρηματίες σε συζήτηση για να βρεθεί τρόπος αποπληρωμής των δανείων.

    Ο κ. Κορκίδης εκτιμά ότι οι ίδιες οι τράπεζες, πριν απευθυνθούν σε κάποιο fund θα προσπαθήσουν να βρουν λύσεις για να εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιο τους και μάλιστα με αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι στην προτεραιότητα των τραπεζών για αναδιάρθρωση δανείων ιδιαίτερη σημασία θα έχει και ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται μία επιχείρηση,και ως παράδειγμα ανέφερε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις θα είναι ψηλά στη λίστα των τραπεζών προς διευθέτηση.

    Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας για τα μην εξυπηρετούμενα δάνεια

    Αυστηρές διαδικασίες για τις τράπεζες που απαιτούν να ενημερώνουν λεπτομερώς τους κόκκινους δανειολήπτες μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες που πρέπει να τηρούνται αλλά και ειδική μεταχείριση ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων προβλέπει ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος .

    Η τομή που κάνει ο νέος Κώδικας είναι η πρόβλεψη για την ειδική μεταχείριση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Συγκεκριμένα κάθε τράπεζα είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει πολιτικές χειρισμού δανειοληπτών με ειδικά προβλήματα υγείας (όπως όρασης, ακοής, βαρείας ή μακροχρόνιας ασθένειας ακόμα και νοητικών προβλημάτων) που να αιτιολογούν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας.

    Ειδικά για συνεργάσιμους δανειολήπτες για τους οποίους τεκμηριώνεται ιδιαίτερη οικονομική δυσχέρεια όπως για παράδειγμα εισοδήματα κάτω των «ευλόγων δαπανών διαβίωσης» ή απουσία ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων εκτός της κατοικίας του η οποία όμως να μην υπερβαίνει σε αξία τις 140.000 ευρώ, η τράπεζα θα πρέπει να προτείνει : λύσεις μακροχρόνιας ρύθμισης στο χρονοδιάγραμμα των οποίων να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα αποπληρωμής από την πλευρά του δανειολήπτη ή ακόμα και λύσεις οριστικής διευθέτησης.

    Η αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας για τα μην εξυπηρετούμενα δάνεια ανοίγει το δρόμο για την διευθέτηση κόκκινων δανείων όλων των κατηγόριων όπως στεγαστικά , καταναλωτικά αλλά και επιχειρηματικά για μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως και 1 εκατομμύριο ευρώ ωστόσο βάζει όρια προστασίας στους συνεργάσιμους δανειολήπτες και όσους ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

    Κάθε τράπεζα υποχρεούται να συστήσει Επιτροπή Ενστάσεων -που θα κρίνει ενστάσεις δανειοληπτών που χαρακτηρίσθηκαν ως μη συνεργάσιμοι- και να θεσπίσει Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσεων, με κατηγοριοποίηση δανείων και δανειοληπτών. Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει στις τράπεζες προθεσμία έως και τον Οκτώβριο να έχουν προετοιμαστεί και να θέσουν υπόψη της όλες τις διαδικασίες που θα υιοθετήσουν ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα εξετάζει τυχόν καταγγελίες δανειοληπτών σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των τραπεζών στον Κώδικα.

    Από τον νέο Κώδικαεξαιρούνται:

    -Απαιτήσεις από συμβάσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί πριν από την 1 Ιανουαρίου 2015.

    -Απαιτήσεις έναντι δανειολήπτη που έχει υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο Νόμο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), για την οποία έχει ορισθεί δικάσιμος.

    -Απαιτήσεις έναντι δανειολήπτη, κατά του οποίου τρίτοι πιστωτές έχουν κινήσει δικαστικές ενέργειες για την εξασφάλιση προς αυτούς χρεών ή έχει ήδη τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

    - Δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων.

    Όμως για πρώτη φορά από τον κώδικα θα διέπονται και δάνεια που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημόσιου.

    Αυστηρές προθεσμίες

    Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κώδικα κάθε τράπεζα θα πρέπει να ενημερώσει με επιστολή τον δανειολήπτη που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά του μη συνεργάσιμου εντός 15 ημερολογιακών ημερών από το χαρακτηρισμό του και να του γνωστοποιεί τον λόγο που τον χαρακτήρισε ως μη συνεργάσιμο, τις λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα κινηθεί η τράπεζα (π.χ. διαδικασία ρευστοποίησης του ακινήτου).

    Παράλληλα θα πρέπει να επισημαίνει τον κίνδυνο εκποίησης περιουσίας και των εγγυητών. Όσον αφορά τους εγγυητές κόκκινων δανείων αυτοί θα εξακολουθούν να είναι υπόχρεοι για τυχόν εναπομείναν υπόλοιπο, μετά τον εκπλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας.

    Πάντως,ο χαρακτηρισμός ενός δανειολήπτη ως «μη συνεργάσιμου» μπορεί να έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό του από τις ευεργετικές διατάξεις των νόμων του 2010 και του 2015 περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

    Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται περιλαμβάνει:επικοινωνία με τον δανειολήπτη, συγκέντρωση οικονομικών και άλλων πληροφοριών, αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων, πρόταση κατάλληλων λύσεων στον δανειολήπτη, διαδικασία εξέτασης ενστάσεων.

    Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι πλέον η τράπεζα θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον δανειολήπτη ακόμα και αν το δάνειο βρίσκεται σε καθυστέρηση μερικών ημερών. Η γραπτή επικοινωνία είναι υποχρεωτική εντός 30 ημερών, αν το δάνειο βρίσκεται σε καθυστέρηση πάνω από 60 μέρες,εκτός εάν στο μεσοδιάστημα καταβληθεί η οφειλόμενη δόση ή το σύνολο του δανείου. Από την πρώτηεπιστολή και εφόσον ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί,η τράπεζα θα πρέπει εντός 30 ημερών να στείλει δεύτερη επιστολή που να τον ενημερώνει ότι κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «μη συνεργάσιμος».

    Με την ενημέρωση η τράπεζα θα καλεί τον δανειολήπτη σε ρύθμιση και του ζητά να της προσκομίσει τα οικονομικά του στοιχεία, συμπληρώνοντας τη φόρμα «Τυποποιημένης Οικονομικής Κατάστασης».Στη συνέχεια θα αξιολογεί τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη καιθα συνεκτιμά: την περιουσιακή κατάσταση του, την τρέχουσα ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη, λαμβάνοντας υπόψη σε κάθε περίπτωση το συνολικό ύψος και τη φύση των χρεών του,περιλαμβανομένων τυχόν οφειλών του έναντι άλλων ιδρυμάτων ή φορολογικών ή άλλων δημοσίων αρχών ή ασφαλιστικών φορέων, το ιστορικό οικονομικής συμπεριφοράς του και τη μελλοντική ικανότητα αποπληρωμής των οφειλών εκ μέρους του δανειολήπτη μέχρι τη λήξη της περιόδου ρύθμισης. Στην αξιολόγηση αυτή θα λαμβάνεται υπόψη και το ελάχιστο επίπεδο των «ευλόγων δαπανών» διαβίωσης που προσήκει στην περίπτωση του δανειολήπτη.

    O δανειολήπτης έχει δικαίωμα υποβολής αντιπρότασης την οποία η τράπεζα θα είναι υποχρεωμένη να αξιολογήσει και να δώσει απάντηση εντός προθεσμίας δυο μηνών από την στιγμή που θα παραλάβει το σχετικό έγγραφο. Στην περίπτωση διαφωνίας της με την αντιπρόταση του δανειολήπτη αυτή θα πρέπει να γίνεται εγγράφως και να τεκμηριώνεται.

    [03] Γ. Αμανατίδης: Κρίσιμος δείκτης για την ποιότητα της Δημοκρατίας η υλοποίηση θετικών πολιτικών για τους Ρομά

    Την ανάγκη επίδειξης σταθερής βούλησης για πραγματικές πολιτικές ένταξης και για τη συνεχή και αυστηρή παρακολούθηση της αποτελεσματικότητάς τους, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, στο 1ο πανελλαδικό συνέδριο για τη σύσταση της Συνομοσπονδίας Ρομά.

    Ο κ. Αμανατίδης, θεωρώντας ότι είναι μία ιστορική στιγμή, μοιράστηκε, όπως είπε, με τους συνέδρους σκέψεις και προτάσεις, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

    «Παρά τις διώξεις και τους κατατρεγμούς -παλιότερους και νεότερους- οι Ρομά επιβιώνουν, διασκορπίζονται σε όλον τον κόσμο και εγκαθίστανται μόνιμα σε πολλές περιοχές. Αρχαίος νομαδικός λαός, που στο πείσμα των αιώνων διατηρεί τις παραδόσεις του», ανέφερε ο κ. Αμανατίδης, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια, ενώ παρατηρείται μία «έκρηξη» κειμένων, δημοσιεύσεων, μελετών και εκδηλώσεων για τους Ρομά, ενώ εκδίδονται πλήθος ψηφισμάτων και αποφάσεων διεθνών οργανισμών, αποτελεί κοινή παραδοχή πως υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην υιοθέτηση πολιτικών και θετικών μέτρων και την ουσιαστική εφαρμογή τους.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι είναι χρέος όλων η αναζήτηση υλοποιήσιμων πολιτικών, κινητοποιήσεων της πολιτικής βούλησης, που θα δημιουργήσει διεξόδους στα σημερινά αδιέξοδα και θα εξωτερικεύσει τις μορφές κοινωνικής εσωστρέφειας, που θα τερματίσει την απομόνωση από την υπόλοιπη κοινωνία.

    [04] Ν.Μπρουσκέλης: "Τα προσφυγόπουλα θα πάνε στο σχολείο όπως και να 'χει"

    «Το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν μπορεί να τεθεί σε καμία ψηφοφορία, να είμαστε ξεκάθαροι, τα προσφυγόπουλα θα πάνε στο σχολείο, όπως και να 'χει» δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Νίκος Μπρουσκέλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», για τις αντιδράσεις των συλλόγων γονέων των δημοτικών σχολείων της περιοχής.

    «Έγινε σωρεία λαθών για να φτάσουμε σε ένα τελικό αποτέλεσμα, έχουν γίνει λάθη από κάτω» είπε ο κ. Μπρουσκέλης, σχολιάζοντας την αρνητική στάση των έξι Συλλόγων Γονέων δημοτικών σχολείων της Αλεξάνδρειας, στο ενδεχόμενο να κάνουν μάθημα στις αίθουσες των σχολείων 60 παιδιά πρόσφυγες, που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας της περιοχής (στρατόπεδο 722).

    «Δεν φρόντισε το υπουργείο Παιδείας να ενημερώσει εξαρχής, έστω αυτούς τους φορείς, οι οποίοι δεν έχουν θεσμική αρμοδιότητα για το θέμα, από την άλλη όμως ως γονείς έχουν μία ανησυχία» εξήγησε ο κ. Μπρουσκέλης, εκτιμώντας ότι υπήρξαν ακραίες αντιδράσεις, αλλά και κάποιες δικαιολογημένες.

    «Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι όντως ανησυχούν, αν το υπουργείο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, πιθανότατα λόγω ελλιπούς πληροφόρησης που έχουν. Aυτοί οι γονείς δεν είναι ρατσιστές και φασίστες. Σε καμία περίπτωση» σημείωσε.

    [05] Σε δίκη, με βαριές κατηγορίες, παραπέμπονται οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», της Εκκλησίας

    Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, τέσσερις υπεύθυνοι της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας, της περιόδου 2005-2006, σχετικά με την υπόθεση χρηματοδοτήσεων για δράσεις που παρέμειναν ημιτελείς ή δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου.

    Το βούλευμα, κάνοντας δεκτή ανάλογη πρόταση του εισαγγελέα εφετών, Παν. Παναγιωτόπουλου, διατάσσει την παραπομπή σε δίκη του άλλοτε στενού συνεργάτη του μακαριστού Χριστόδουλου και διαχειριστή της ΜΚΟ, Δημήτρη Φουρλεμάδη, της πρώην επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γεωργίας Λυμπέρη και των πρώην Εκκλησιαστικών Οικονομικών Επιθεωρητών της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιωάννη Πέτσου και Θεολόγου Μακρή, στους οποίους αποδίδονται, κατά περίσταση, τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), της συνέργειας σε αυτή, της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης.

    Αντικείμενο της υπόθεσης, είναι ποσό 5,6 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η ΜΚΟ την επίδικη περίοδο από το υπουργείο Εξωτερικών, για συγκεκριμένες δράσεις, με κυρίαρχη την αποστολή επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ, οι οποίες ωστόσο, κατά την δικογραφία, είτε δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου, είτε παρέμειναν ανολοκλήρωτες.

    Σύμφωνα με το βούλευμα, η ΜΚΟ έλαβε ποσό 5,6 εκατομμυρίων ευρώ, ως προκαταβολή του ποσού των 7 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Η αποστολή αφορούσε την διανομή 2.650.000 κιλών κατεψυγμένων κοτόπουλων και η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε έξι μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως και τον Μάρτιο του 2007.

    [06] Γ.Μπαλάφας: Δεν θα νομοθετηθεί θέσπιση θέσεων διοικητικών και αναπληρωματικών Διοικητικών Γραμματέων στους ΟΤΑ

    Τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Εσωτερικών «δεν έχει καμία διάθεση ούτε κανένα λόγο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση» για τη σύσταση θέσεων διοικητικών και αναπληρωματικών Διοικητικών Γραμματέων στους δήμους, έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών , κ. Μπαλάφας.

    Όπως είπε, η σχετική ρύθμιση που είχε προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση και των δυο κορυφαίων θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ), επρόκειτο για προτάσεις και όχι αποφάσεις. Τη σχετική δήλωση έκανε κατά τη διάρκεια της τρίτης συνεδρίασης της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.

    Στη σημερινή συνεδρίαση παρέστη και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κ. Πατούλης ο οποίος απευθυνόμενος στον υφυπουργό Γ. Μπαλάφα, τον κάλεσε να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει νομοθετικά η σχετική πρόταση για Διοικητικούς Γραμματείς. Σχετικά με το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του κράτους.

    [07] Η Εθνική Λυρική Σκηνή γυρίζει σελίδα

    Με την όπερα «Ρέα» του Σπύρου Σαμάρα, με την οποία, η νεοσύστατη Εθνική Λυρική Σκηνή είχεεγκαινιάσει τη δραστηριότητά της στο Θέατρο Ολύμπια, τον Απρίλιο του 1944, η ΕΛΣ αποχαιρετά το ιστορικό θέατρο της οδού Ακαδημίας, στις 19 Μαϊου 2017, λίγο πριν μεταφερθεί στις νέες εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η σεζόν θα ξεκινήσει στο θέατρο Ολύμπια στις 21 Οκτωβρίου, με την πολύ επιτυχημένη παραγωγή του «Βαφτιστικού» του Σακελλαρίδη, που σκηνοθέτησε ο Σίμος Κακάλας.

    Πέρα από την πρώτη όπερα που ανέβηκε στο Ολύμπια και τον «Βαφτιστικό», μια νέα φιλόδοξη βαγκνερική παραγωγή, δημοφιλείς τίτλοι όπερας και οπερέτας, νέος αέρας στο μπαλέτο, η έναρξη του προγράμματος «Η Λυρική στη μεγάλη οθόνη», σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, καθώς και ευρείας κλίμακας εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα, σκιαγραφούν το καλλιτεχνικό στίγμα για αυτή τη μεταβατική, για την Εθνική Λυρική Σκηνή, περίοδο, το πρόγραμμα της οποίας παρουσιάστηκε σήμερα στους εκπροσώπους του Τύπου.

    Παρών στη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος επισήμανε ότι με την παρουσία του θέλει να δηλώσει τη συμπαράσταση του υπουργείου στις προσπάθειες της Λυρικής. «Είμαστε σχεδόν σε μόνιμη επαφή με τον καλλιτεχνικό διευθυντή και το Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελούν ένα πολύ ?αρμονικό ζευγάρι?, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλους τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Τα προβλήματα είναι πολλά: οικονομικά, διοικητικά, ζητήματα τα οποία θα έπρεπε με μια σωστή νομοθεσία να είχαν λυθεί από χρόνια, σημείωσε ο κ. Μπαλτάς, τονίζοντας ότι έχουν ενταθεί οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως σχολίασε ο υπουργός, η Λυρική, τα τελευταία χρόνια έχει κατορθώσει να κάνει την όπερα οικεία, όχι μόνο στους φανατικούς του λυρικού τραγουδιού, αποκτά κοινό ανάμεσα στους νέους, έχει «ανοιχτεί» με δράσεις εντός και εκτός των τειχών, ενώ έντονη είναι η παρουσία της στα θέματα που απασχολούν την κοινωνία στις μέρες μας, όπως το προσφυγικό.

    [08] Το «Σύγχρονο Θέατρο» και το θέατρο «Επί Κολωνώ», «συνταξιδεύουν»

    Την απόφασή τους να «αξιοποιήσουν τις συμπληρωματικές τους δυνατότητες με σταθερή προσήλωση και κοινή επιδίωξη το ποιοτικό θέατρο» επισήμαναν, χθες σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Δημήτρης Οικονομίδης και ο Γιώργος Χατζηνικολάου, εκπροσωπώντας το Σύγχρονο Θέατρο και το Θέατρο Επί Κολωνώ αντίστοιχα. Κατά την παρουσίαση των 14 παραστάσεων που απαρτίζουν το ρεπερτόριο των δύο θεάτρων για τη φετινή σεζόν, ανακοινώθηκε και «επισήμως» το ξεκίνημα της συνεργασίας τους.

    Μια συνεργασία που «καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχει μονιμότερη διάρκεια» και στο πλαίσιό της η Ομάδα Νάμα ανηφορίζει από την οδό Ναυπλίου, του Κολωνού, στην έδρα του Σύγχρονου Θέατρου στην Ευμολπιδών, στο Γκάζι, με δύο προτάσεις, για πρώτη φορά, κλασικού ρεπερτορίου - το πολυαναμενόμενο «Λεωφορείο ο Πόθος», που κάνει πρεμιέρα στις 13Οκτωβρίου και το, όχι ιδιαίτερα γνωστό στο αθηναϊκό κοινό, θεατρικό έργο «Η δύναμη του Σκότους» του Λέοντα Τολστόι, που ανεβαίνει στη σκηνή, στα τέλη Ιανουαρίου 2017.

    «Πάντα τα έργα μας είχαν ένα κοινωνικό υπόβαθρο, τόνισε μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου η σκηνοθέτις της ομάδας Νάμα, Ελένη Σκότη, η οποία έχοντας μελετήσει, με την ομάδα της, για είκοσι χρόνια τώρα, τον ρεαλισμό στο θέατρο, αποφάσισε να εφαρμόσει τις ιδέες της και την εμπειρία της στα δύο αυτά έργα: «το ένα από την πατρίδα του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας, του Στανισλάφσκι, και του Aντον Τσέχοφ και το άλλο από τη χώρα του Ακτορ Στούντιο, του Hλία Καζάν, του Αρθουρ Μίλερ και του Τένεσι Ουίλιαμς. Από τις δύο δηλαδή ιστορικές στιγμές και τους δύο γεωγραφικούς τόπους που το θεατρικό γίγνεσθαι μας εμπνέει για μελέτη, εμβάθυνση και κυρίως για εξέλιξη στις σημερινές συνθήκες».

    Εβδομήντα χρόνια αφότου «πρωτοείδε» το φως της σκηνής στο Εθελ Μπάριμορ Θίατερ της Νέας Υόρκης, το Λεωφορείο ο Πόθος εξακολουθεί να μιλά στο κοινό, καθώς, σύμφωνα με την Ελένη Σκότη «τα θέματα που απασχολούσαν τον Τένεσι Ουίλιαμς τότε, συνεχίζουν να απασχολούν και σήμερα. «Μιλά για όλα...Φόβος, Έρωτας, Πόθος, Προδοσία. Εμείς, θα προσπαθήσουμε να αγγίξουμε όλα τα θέματα με ένα βασικό άξονα. Τον ευάλωτο, διαφορετικό άνθρωπο και την αντιμετώπιση που έχει από έναν περίγυρο που δεν μπορεί να τον αφομοιώσει, καθώς οι συνθήκες καθιστούν κάτι τέτοιο σχεδόν αδύνατο».

    «Η Μπλανς έρχεται έκπτωτη από έναν κόσμο που πεθαίνει και πάει σε μια Αμερική που προχωράει μπροστά, διαγράφοντας το παρελθόν της» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η ξανθειά, πλέον, Κόρα Καρβούνη, που θα ερμηνεύσει, σ' αυτή την παράσταση, την πιο εύθραυστη, ίσως, ηρωίδα, του σύγχρονου θέατρου. «Κι αυτό είναι ένα ακόμα ερώτημα, που θέτει εδώ ο Τένεσι Ουίλιας. Το πως κόβουμε τις ρίζες με το παρελθόν μας. Ο τρόπος που μπορεί μια κοινωνία να ξεριζώσει άγρια το παρελθόν της, να το διώξει μακριά, σχεδόν να υποκριθεί ότι δεν υπήρξε, για να ακολουθήσει το δρόμο της. Κάτι που εμένα με τρομάζει», συμπληρώνει. Η Κόρα - Μπλανς θα έχει δίπλα της επί σκηνής, τον Γιάννη Τσορτέκη στο ρόλο του Στάνλεϊ Κοβάλσκι, την Στέλλα θα ερμηνεύσει η Ηλιάνα Μαυρομάτη και τον Μιτς ο Γιώργος Δάμπασης. Μαζί τους επί σκηνής οι Μιχαήλ Γιαννικάκης, Αθηνά Αλεξοπούλου, Γιώργος Γερωνυμάκης, Κωστής Χαραμουντάνης, Χριστίνα Δημητριάδη.

    Μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών (Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Αθανασία Κουρκάκη, Χρήστος Σαπουντζή, Θανάσης Χαλκιά, Μιχαήλ Γιαννικάκης, Μαρία Προϊστάκη, Βαλέρια Δημητριάδου, Αθηνά Αλεξοπούλου και Τατιάνα Καλαντζή) κάνει πρόβες αυτή την εποχή για τη δεύτερη συμπαραγωγή των δύο θεάτρων τη «Δύναμη του Σκότους», που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2017. Πέρα από τις δύο πρεμιέρες των εμβληματικών αυτών έργων η Ομάδα Νάμα θα επαναλάβει στο θέατρο Επί Κολωνώ τις πετυχημένες παραστάσεις «Αγαπητή Ελένα» της Λουντμίλα Ραζουμόσκαγια για τρίτη χρονιά και «'Αγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου για δεύτερη.

    «Δεν στηριχτήκαμε στην ευκολία του ότι είναι η δεύτερη χρονιά που ανεβάζουμε το έργο, λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Τάκης Σπυριδάκης - ιδανικός Σταύρος στον Αγριο Σπόρο, κατά γενική ομολογία. Είναι ένα έργο που μέσα του ανακαλύπτεις συνέχεια πράγματα. Κι εμείς δουλεύουμε ξανά πάνω σ' αυτό, σαν να είναι η πρώτη φορά, τονίζει ο γνωστός ηθοποιός, ο οποίος δεν σταματά να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους «πόσο εξαιρετικός συγγραφέας είναι ο Γιάννης Τσίρος». Παράλληλα, στη σκηνή Black Box του θεάτρου συνεχίζεται η εξαιρετική «Αθηνά Χατζηεσμέρ, Ετών 17», της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου με την Ηλιάννα Μαυρομάτη και τον Ισίδωρο Πάτερο, ενώ ετοιμάζονται να ανέβουν μέσα στον Οκτώβριο το «Τσίμπημα της Σφήκας» της Ισμήνης Πρωίου και το «Στη Σιωπή» του Πέτρου Αποστολόπουλου.

    Στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου θα δούμε φέτος τον «Βασιλιά Ύπνο» της Μαριάννας Καμπούρογλου σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη, αλλά και την «Μηχανή Αμλετ» του Χάινερ Μίλερ, από τον ίδιο σκηνοθέτη. Επαναλαμβάνεται, στο Σύγχρονο Θέατρο, αυτή τη φορά, η περυσινή επιτυχία «Ριχάρδος ΙΙΙ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από τον Τάκη Τζαμαριά με την Καίτη Κωνσταντίνου στον ομώνυμο ρόλο. Η Ματθίδλη Μαγγίρα, μέσα από το κείμενο του Γιώργου Χριστοδούλου και σκηνοθετημένη από τον Κώστα Παπαϊωάννου, θα μας συστήσει εκ νέου την Ξανθίππη, τη σύντροφο του Σωκράτη και την εποχή της. Τέλος, τον Απρίλιο, στην σκηνή ανεβαίνει το «Das Capital», μια διαφορετική ανάγνωση στο κείμενο του Μαρξ, από τον Ντίνο Νικολάου, και το «Γουρούνι στο Σακί» του Ζορζ Φεϊντό, σκηνοθετημένο από τον Νίκο Χατζηπαππά.

    [09] Το υπ. Πολιτισμού στηρίζει το νέο ΔΣ της διεθνούς ένωσης για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

    Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συγχαίρει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης για τον Επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο εξελέγη από τη Συνάντηση των Εθνικών Επιτροπών Διεκδίκησης της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

    Το νέο ΔΣ αποτελείται από τους: Luis Godart, πρόεδρος (Ιταλία), Άννα Μαραγκού, αντιπρόεδρος (Κύπρος), Paul Cartledge, αντιπρόεδρος (Ηνωμένο Βασίλειο), Matthew Taylour, αντιπρόεδρος (Καναδάς), George Vardas, γραμματέας (Αυστραλία) και Andrew George, ταμίας (Ηνωμένο Βασίλειο).

    O νεοεκλεγείς πρόεδρος, καθηγητής Luis Godart, πέραν της ιδιότητάς του ως συμβούλου του Προέδρου της Ιταλίας για θέματα Πολιτισμού, είναι γνωστός και διεθνούς εμβέλειας ερευνητής της αιγαιακής αρχαιολογίας, ενώ έχει εντρυφήσει σε θέματα Γραμμικής Γραφής A και Β.

    «Φίλος και υποστηρικτής της Ελλάδας, πιστεύουμε ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην ένταση των προσπαθειών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και διαβεβαιώνουμε ότι τόσο το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όσο και η Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα είμαστε στο πλευρό τους και πάντα αρωγοί στο έργο τους», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού.

    [10] Από το κυνοτροφείο του Λίβερπουλ στα πλατώ του Χόλιγουντ

    Ένα εγκαταλελειμμένο κουτάβι από τη Βρετανία έγινε η νέα σταρ του αμερικανικού κινηματογράφου!

    Κάποτε η σκυλίτσα Φρέγια υπέφερε από αφόρητη μοναξιά καθώς δεν μπορούσε να βρει πουθενά ένα φίλο. Καθώς είναι επιληπτική, τα τελευταία πέντε χρόνια η Φρέγια, ράτσας μπουλ τερριέ, φιλοξενείτο σε κυνοτροφείο του Λιβερπουλ. Τώρα όμως περνάει τις μέρες της δίπλα στα μεγαλύτερα αστέρια του κινηματογράφου στο Χόλιγουντ.

    Την κινηματογραφική της καριέρα άνοιξε ένα δημοσίευμα, το οποίο την χαρακτήριζε ως το πιο μοναχικό σκυλί στον κόσμο. Διαβάζοντας το άρθρο ο γνωστός σκηνοθέτης Μάικλ Μπέι, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει η μοίρα της Φρέγια «προσφέροντας» της ένα ρόλο στο πέμπτο σίκουελ του φιλμ «Τρανσφόρμερς», γεγονός που προκάλεσε έκπληξη και συγκίνηση σε σινεφίλ και ζωόφιλους.

    Οι λεπτομέρειες της ταινίας - η οποία θα βγει τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, εξακολουθούν να είναι άκρως απόρρητες, ήδη όμως έχουν διαρρεύσει σκηνές από τα γυρίσματα με την Φρέγια στο πλάι του Σερ Αντονι Χόπκινς, καθώς και οι έπαινοι του σκηνοθέτη Μάικλ Μπέι, ο οποίος σε βίντεο κλιπ της Paramount Pictures, λέει ότι η πάλαι ποτέ πιο μοναχική σκυλίτσα, κάνει καταπληκτική δουλειά στα γυρίσματα της ταινίας. (www.youtube.com/watch?v=hVtJxytRTpo).

    Φυσικά η διασημότητα είναι μεγάλο πράγμα, η Φρέγια όμως απέκτησε κάτι καλύτερο και πιο σημαντικό, το οποίο είχε ανάγκη. Μία αγαπημένη οικογένεια η οποία την υιοθέτησε.

    «Εκεί έξω υπάρχει ένα σπίτι για κάθε εγκαταλελειμμένο σκύλο και εγώ είμαι η ζωντανή απόδειξη», έγραψαν οι εθελοντές του καταφυγίου που την φιλοξενούσε για λογαριασμό της Φρέγια στο Facebook. (www.facebook.com/Freshfields-Animal-Rescue-Freyas-Doggie-Diary-1410444839224829/?ref=page_internal).

    «Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα αυτό που μου συνέβη», μας «λέει» η Φρέγια.

    Πηγή:La Stampa

    [11] South by South Lawn Φεστιβάλ ιδεών, τέχνης και δράσης στο Λευκό Οίκο

    Τα μουσικά συγκροτήματα «The Lumineers» και Sharon Jones & the Dap-Kings και ο DJ Beverly Bond είναι μεταξύ των πρώτων καλλιτεχνών που ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ South By South Lawn στο Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον.

    Σύντομα αναμένεται και άλλοι καλλιτέχνες να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν οι οργανωτές του South By Southwest, του μεγαλύτερου φεστιβάλ στις ΗΠΑ.

    Το Sοuth by Southwest ευρύτερα γνωστό ως SXSW είναι στην πραγματικότητα πολλά φεστιβάλ μαζί, καθώς έχει διαφορετικά σκέλη, το interactive που έχει σχέση με τα νέα μέσα και την επιχειρηματικότητα και τα άλλα που αφορούν την κινηματογραφία τη μουσική και την τέχνη.

    Περιλαμβάνει προβολές, συναυλίες και workshop, διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Μάρτιο στο Ώστιν του Τέξας και συγκεντρώνει μάνατζερ, bookers από φεστιβάλ, καλλιτεχνικούς παραγωγούς, σκηνοθέτες και προσφέρει τη δυνατότητα δικτύωσης.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα ταξίδεψε νωρίτερα φέτος στο Τέξας και πήρε μέρος σε συζήτηση για την ενασχόληση και τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του South by Southwest.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους δημιουργικούς διανοούμενους και επιχειρηματίες απ? όλη τη χώρα να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των δύσκολων προκλήσεων.

    Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου το φεστιβάλ South by Southwest μεταφέρεται στο South Lawn, στον υπαίθριο χώρο στο νότιο τμήμα του Λευκού Οίκου ως μία γιορτή ιδεών, καινοτομίας τέχνης και δράσης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

    Μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του φεστιβάλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συζητήσει με τον ηθοποιό του Χόλυγουντ Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο οποίος θα παρουσιάσει σε πρώτη προβολή το νέο ντοκιμαντέρ του για την κλιματική αλλαγή.

    Ακόμη το καστ της σειράς Stranger Things, της μεγάλης επιτυχίας του Netflix θα διδάξουν σε κινηματογραφικό εργαστήρι.

    Το South by South Lawn, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το SXSW και το αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI) θα περιλαμβάνει συζητήσεις με γνωστούς καλλιτέχνες και συναυλίες.

    [12] Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα

    Αντιπαράθεση Σπίρτζη-Γεωργιάδη στη Βουλή

    Με νέα σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Χρήστο Σπίρτζη και τον Άδωνι Γεωργιάδη, δόθηκε η συνέχεια της επίθεσης που εξαπέλυσε χθες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σήμερα από το βήμα της Ολομέλειας, ο κ. Σπίρτζης απάντησε στις κατηγορίες του κ. Γεωργιάδη ότι εκείνος ως υπουργός, έδωσε έργα στον κουμπάρο του Χρήστο Καλογρίτσα, ενώ ως πρόεδρος του ΤΕΕ έβαλε τα 400 εκατ. του Ταμείου των μηχανικών στην Τράπεζα Αττικής «και έγιναν καπνός», ενώ από την ίδια τράπεζα δόθηκαν δάνεια στον κ. Καλογρίτσα.

    Αφού, ο υπουργός είπε «να χαίρεται η ΝΔ τον κ. Γεωργιάδη» και δήλωσε ότι δεν θα αντιγυρίσει τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο βουλευτής για κείνον καθώς δεν του το επιτρέπει ο πολιτικός πολιτισμός του, έδωσε απάντηση στις κατηγορίες.

    Όπως ανέφερε ο κ. Σπίτζης, στην Τράπεζα Αττικής το ΤΤΕ έλαβε πολιτικές αποφάσεις για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ο κ. Στουρνάρας -υπουργός τότε και στη συνέχεια, όπως και σήμερα, διοικητής της ΤτΕ - πίεζε το Ταμείο των Μηχανικών να μην μπει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να δοθεί η Τράπεζα σε ιδιώτες για ένα κομμάτι ψωμί. «Σε αυτό αντισταθήκαμε γιατί θα είχε όφελος άλλος κι όχι το Ταμείο», εξήγησε και επισήμανε ότι αυτός που είχε την ευθύνη ήταν το Ταμείο, και σε αυτό το 2012 ήταν πρόεδρος ο κ. Στασινός (σημερινός πρόεδρος του ΤΤΕ), ο οποίος ψήφισε για 400 εκατ. ευρώ την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Όταν το ΤΕΕ, έλαβε την απόφαση ήταν υπουργός ο κ. Βρούτσης και είχε τοποθετήσει πρόεδρο του Ταμείου τον κ. Σεργιανάκη, συνέχισε ο κ. Σπίρτζης, σημειώνοντας: «Βεβαίως εγώ συνήνεσα, αλλά ο κ. Βρούτσης υπέγραψε». Προσέθεσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας έγινε το 2015, οπότε είχε εκλεγεί πρόεδρος ο κ. Στασινός, ο οποίος θα μπορούσε, αλλά δεν ανέτρεψε την απόφαση. Μέλη της Τράπεζας Αττικής ήταν ο κ. Σεργιανάκης - και πριν από εκείνον ο διευθυντής του Ευ. Βενιζέλου, ο κ. Βουβάλας και κατόπιν συγγενικό του πρόσωπο- ήταν η διευθύντρια του Χρ. Σταϊκούρα, η κ. Ζευγώλη ως υπεύθυνη εσωτερικού ελέγχου, ενώ το θεσμικό όργανο που έκανε ελέγχους ήταν η ΤτΕ. «Τι έκανε η ΤτΕ, τι έκανε η αναπληρώτρια διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου κ. Ζευγώλη, που την έβαλε ο κ. Σταϊκούρας γιατί ήταν υπεύθυνος τότε για τις τοποθετήσεις;» ρώτησε ο υπουργός και ζήτησε να δοθούν τα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, για την Τράπεζα Αττικής και όλες τις τράπεζες, στη δημοσιότητα και στην Βουλή «για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία».

    Παίρνοντας τον λόγο, ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τον κ. Σπίρτζη ότι δεν απάντησε με τιμιότητα και πως «ήταν για κλάματα αφού τον έπιασαν με την γίδα στην πλάτη».

    «Ο κ. Στασινός στο ΤΕΕ καταψήφισε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Αττικής, όπως και ο κ. Σελιανάκης, αλλά ξέχασε ο κ. Σπίρτζης τον κ. Γαβρίλη, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής και ήταν στον συνδυασμό του κ. Σπίρτζη. Και λέει ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εκείνον, που ήταν πρόεδρος στο ΤΕΕ, και από τον πρόεδρο της Τράπεζας.

    «Ενώ εσείς είπατε ότι δεν έδιναν τα έργα οι υπουργοί της ΝΔ, εμάς μας κατηγορούσε όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα δίναμε στους κολλητούς μας. Τώρα λέτε ότι τα έδιναν οι υπηρεσίες με διαφάνεια προκειμένου να μην κατηγορηθείτε ο ίδιος για τον Καλογρίτσα. Είστε αξιοθρήνητος. Καταστρέψατε το οικοδόμημα του κόμματός σας, για να σώσετε τον εαυτό σας», είπε προς τον κ. Σπίρτζη.

    Ο κ. Γεωργιάδης του καταλόγισε επίσης ότι δεν απαντά για τα δάνεια του Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής.Αναφορικά με τις κατηγορίες για τα έργα προς τον κ. Καλογρίτσα, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν έχει πάρει ούτε ένα έργο όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

    Ευ. Τσακαλώτος: Στοίχημα η στρατηγική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο Yπερταμείο

    Στοίχημα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τη στρατηγική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων που εντάσσονται στο λεγόμενο Υπερταμείο και τη σύνδεσή τους με την αναπτυξιακή και κλαδική πολιτική.

    Ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας τα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση για το Υπερταμείο, κατήγγειλε εκστρατεία ψεύδους και υπογράμμισε πως από πουθενά δεν προκύπτει η υποχρέωση ιδιωτικοποιήσεων. «Δεν είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις. Δεν χρειάζεται να είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ και δεν είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ», είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι σε αυτό το Ταμείο «δεν υπάρχει επιτροπεία, δεν υπάρχει υποθήκευση όλης της περιουσίας, μοναδικός μέτοχος είναι το ελληνικό Δημόσιο, οι μετοχές δεν μεταβιβάζονται, οι μετοχές δεν μπορεί να κατασχεθούν».

    Επίσης, ανέφερε ότι οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να περάσουν από το υπουργείο Οικονομικών, και ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να δεχθεί την κάθε μεγάλη ιδιωτικοποίηση. «Είναι προφανές σε εμένα ότι εάν έρθει μία πολύ νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, μία κυβέρνηση Θάτσερ- και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντα αυτό πρεσβεύει: τον νεοφιλελευθερισμό σε ακραία περίπτωση- τότε μπορούν προφανώς να γίνουν περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις. Θα μπορούσαν να γίνουν και χωρίς να είναι στο Ταμείο», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

    Φ. Γεννηματά: Πρόθυμοι, υπάκουοι και υποταγμένοι στις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών

    Από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για ξεπούλημα της χώρας.

    «Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την ψήφο τους απόψε ολοκληρώνουν την άνευ όρων παράδοση του εθνικού πλούτου σε ξένα συμφέροντα. Πρόθυμοι, υπάκουοι και υποταγμένοι στις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών», τόνισε και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση λέγοντας ότι οι μόνοι που δεν το αντιλαμάνονται είναι ο κ. Τσίπρας και τα κυβερνητικά στελέχη.

    Επίσης υποστήριξε ότι τον περασμένο Μάιο έλεγαν ψέματα ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθούν δημόσιοι οργανισμοί και ότι νέοι επαγγελματίες δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον βάρη - αλλά γίνεται το αντίθετο.

    Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση. Μια άλλη πολιτική. Δεν αποτελεί λύση η δεξιά στροφή, η επιστροφή στις συντηρητικές πολιτικές.

    Κανείς δεν θέλει να γυρίσει η χώρα πίσω. Χρειάζεται εθνική γραμμή. Απαράβατος όρος γι' αυτό είναι η εθνική συνεννόηση», ανέφερε η κ. Γεννηματά, και επέκρινε τον κ. Τσίπρα ότι είναι ωσεί παρών στις αποφάσεις που λαμβάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό.

    Σε υψηλούς τόνους η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέκρινε την κυβέρνηση για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, βάλλοντας ευθέως κατά του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παπά.

    [13] Φ. Γεννηματά: Πρόθυμοι, υπάκουοι και υποταγμένοι στις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών

    Από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για ξεπούλημα της χώρας.

    «Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την ψήφο τους απόψε ολοκληρώνουν την άνευ όρων παράδοση του εθνικού πλούτου σε ξένα συμφέροντα. Πρόθυμοι, υπάκουοι και υποταγμένοι στις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών», τόνισε και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση λέγοντας ότι οι μόνοι που δεν το αντιλαμάνονται είναι ο κ. Τσίπρας και τα κυβερνητικά στελέχη.

    Επίσης υποστήριξε ότι τον περασμένο Μάιο έλεγαν ψέματα ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθούν δημόσιοι οργανισμοί και ότι νέοι επαγγελματίες δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον βάρη - αλλά γίνεται το αντίθετο.

    Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση. Μια άλλη πολιτική. Δεν αποτελεί λύση η δεξιά στροφή, η επιστροφή στις συντηρητικές πολιτικές.

    Κανείς δεν θέλει να γυρίσει η χώρα πίσω. Χρειάζεται εθνική γραμμή. Απαράβατος όρος γι' αυτό είναι η εθνική συνεννόηση», ανέφερε η κ. Γεννηματά, και επέκρινε τον κ. Τσίπρα ότι είναι ωσεί παρών στις αποφάσεις που λαμβάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό.

    Σε υψηλούς τόνους η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέκρινε την κυβέρνηση για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, βάλλοντας ευθέως κατά του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παπά.

    [14] Ιβάν Σαββίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Περιμένω την εντολή για να καταβάλω αμέσως την πρώτη δόση

    "Δεν έχω εκκρεμότητες. Όσον αφορά τη χρηματοδοτική μου ικανότητα, όλα είναι διαφανή. Περιμένω την εντολή για να καταβάλω αμέσως την πρώτη δόση", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομογενής επιχειρηματίας, Ιβάν Σαββίδης, απαντώντας στο ερώτημα πότε θα καταβάλει το αντίτιμο για την εξασφάλιση της τηλεοπτικής άδειας.

    Ερωτηθείς αν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του τηλεοπτικού σταθμού "Alpha", ο κ.Σαββιδης τόνισε: "Από όσο φαίνεται από τη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του, μάλλον δεν θα διαπραγματευτούμε μαζί του". Και πρόσθεσε: "από όσο κατάλαβα, δεν θα τού επιτρέψουν οι φίλοι του να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Σίγουρα έχει την αγωνία του, αλλά πρέπει να μάθει εκτός από το να κερδίζει και να χάνει".

    Ο ομογενής επιχειρηματίας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το ΑΠΕ-ΜΠΕ εμφανίστηκε βέβαιος ότι τελικά θα καταφέρει να αγοράσει την τηλεοπτική άδεια. "Αν αποτύχω στη συμφωνία, θα αρχίσω από την αρχή την προσπάθειά μου για την ίδρυση νέου τηλεοπτικού καναλιού",είπε ο κ.Σαββίδης.

    [15] Η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη, σύμφωνα με την επιχειρηματική κοινότητα

    Η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μια δύσκολη, αλλά απαραίτητη διαδικασία, προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια και να χορηγηθούν νέα δάνεια για τη χρηματοδότηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σύμφωνα με την επιχειρηματική κοινότητα. Στο μεταξύ, οι τράπεζες ήδη σχεδιάζουν τη στρατηγική τους για να πετύχουν τη δραστική μείωση των "κόκκινων" οφειλών κατά 40% με 45% μέχρι το τέλος του 2019και το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζει το σχέδιο νόμουγια τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις "κόκκινες" οφειλές των επιχειρήσεων.

    Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης,η προωθούμενη ρύθμιση αφορά όλες τις επιχειρήσειςκαι πρόκειται για έναν εξωδικαστικό μηχανισμό μέσω του οποίου θα κρίνεται η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης και αφετέρου θα προτείνεται ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο θα επικυρώνεται από δικαστή.

    Σήμερα ο υπουργός δήλωσε ότι όλη η νομοθεσία για τα "κόκκινα" δάνεια είναι προϊόν διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και ξεκαθάρισε ότι «συζητήθηκαν όλα τα πιθανά εργαλεία και το ενδεχόμενο να αγοράζουν οι δανειολήπτες το δάνειό τους στο ύψος που το αγοράζουν τα funds, αλλά απορρίφθηκε».

    Μιλώντας στον ΑΝΤ1,ο υπουργός τόνισε ότι στον κώδικα δεοντολογίας υπάρχουν προβλέψεις για ανάλογη -εθελοντική- συμπεριφορά των τραπεζών και συμπλήρωσε ότι τα σχέδια που εκπονούν οι τράπεζες δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα.

    Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει δευτερογενής αγορά για τα δάνεια,είπε ο κ. Σταθάκης και σημείωσε ότι τέθηκαν αυστηροί όροι.

    Σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη αγορά ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι για να αγοράσει κάποια εταιρεία"κόκκινο"δάνειο πρέπει να βρίσκεται στην Ευρώπη και όχι σε φορολογικό παράδεισο,και οι εταιρείες διαχείρισης πρέπει να έχουν έδρα στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, το 80%-85% των στεγαστικών δανείων -με συγκεκριμένο όριο αντικειμενικής αξίας- δεν πωλούνται μέχρι το 2018, τα καταναλωτικά δάνεια είναι ανυπόθηκα και δεν μπορούν να μετατραπούν σε ενυπόθηκα,ούτε να μεταβληθούν οι όροι της σύμβασης.

    Ο υπουργός τόνισε ότι το σύνολο της νομοθεσίας των"κόκκινων"δανείων έχει ψηφιστεί, πως δεν μπορεί να κάνει δεκτή τροπολογία που ετοιμάζεται από τους ΑΝΕΛ για την αγορά των"κόκκινων"δανείων από τους δανειολήπτες στην τιμή που το αγοράζει το fund.

    Μέχρι τον Δεκέμβριο είπε πως θα είναι έτοιμα τα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των πολιτών με"κόκκινα"δάνεια.

    Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας και στο οποίο εισάγεται η ολιστική διευθέτηση των χρεών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων (χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα, εφορία, ταμεία, προμηθευτές, εργαζόμενους κ.ο.κ) δεν αναφέρεται η λέξη «διαγραφή οφειλών», όπως προέβλεπε ο ν. 4307/2014 (νόμος Δένδια). Αντίθετα, η φιλοσοφία του βασίζεται στο πάγωμα σημαντικού τμήματος των οφειλών και της μεταφοράς του στο μέλλον (10-20 χρόνια και ανάλογα με τις δυνατότητες της επιχείρησης), με την προσδοκία της-σε βάθος χρόνου, κατά περίπτωση καιυπό προϋποθέσεις- διαγραφής χρεών. Οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις θα οδηγούνται σε εκκαθάριση.

    Σημειώνεται,όμως,ότι ήδη, οι τράπεζες προσφέρουν κίνητρα στους δανειολήπτες -που προβλέπουν εκτός από τη μειωμένη δόση ακόμα και μερική διαγραφή χρέους- και τους καλούν σε ρύθμιση,ενώ αναμένεται η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Οικονομίας.

    Τι προτείνει η επιχειρηματική κοινότητα

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου,σε δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων,υπογράμμισαν ότι απαιτούνται ειδικές πρόνοιες διαχείρισης δανείων, ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων.

    ΚΕΕ/ΕΒΕΑ

    «Όσο η εκκρεμότητα συνεχίζεται, η αγορά στερεύει από ρευστότητα και αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους» τόνισε στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδροςτης Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου ΑθήναςΚωνσταντίνος Μίχαλος.

    Ο κ. Μίχαλος χαρακτηρίζει σημαντικό να διαμορφωθούν ειδικές πρόνοιες διαχείρισης δανείων, ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων και ιδιαίτερη έμφαση ζητάει να δοθεί στη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, που απασχολούν έως 9 άτομα και παρέχουν περίπου το 60% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Το χαρτοφυλάκιο των επιχειρήσεων αυτών, συνέχισε ο ίδιος, αφορά δάνεια περίπου 20 δισ.ευρώ, και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευνοϊκούς όρους, δεδομένης της σημασίας τους για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη συγκράτηση της ανεργίας. Αντίστοιχα, για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, χρειάζεται έμφαση στη στήριξη βιώσιμων σχημάτων τα οποία περιήλθαν σε αδυναμία εξυπηρέτησης του δανεισμού τους λόγω της κρίσης. Είναι επίσης απαραίτητο, πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος, να διαμορφωθούν όροι οι οποίοι θα διασφαλίζουν ένα δίκαιο περιβάλλον ανταγωνισμού στην αγορά. Στην κατεύθυνση αυτή, μπορεί να συμβάλει η αντιμετώπιση των περιπτώσεων ανά κλάδο και η προστασία αυτών που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κρίση, η αναγνώριση της συνέπειας των επιχειρήσεων πριν και κατά το ξεκίνημα της κρίσης, καθώς και η θέσπιση κινήτρων επιβράβευσης των δανειστών που εξακολουθούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

    «Πρωτίστως,όμως, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μια σειρά από παράγοντες και να διασφαλιστούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Μια από αυτές είναι η δημιουργία αποτελεσματικών πλαισίων συντονισμού, σε δύο τουλάχιστον επίπεδα. Πρώτον μεταξύ των τραπεζών, με σκοπό να σχεδιαστούν κοινές δράσεις σε σημαντικούς για την οικονομία κλάδους. Δεύτερον, μεταξύ των τραπεζών και όλων των υπόλοιπων εμπλεκόμενων μερών, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, τα αρμόδια υπουργεία και το ΤΧΣ, ώστε να περιοριστούν οι γραφειοκρατικές εμπλοκές, οι αλληλοκαλύψεις και οι καθυστερήσεις σε επίπεδο τεχνικήςυλοποίησης»,είπε ο πρόεδρος της ΚΕΕ.

    Ο ίδιος συνέχισε: «Εξίσου θετικά μπορεί να λειτουργήσει και η θεσμοθέτηση υποχρεωτικήςχαμηλού κόστους εξωδικαστικής διαδικασίας αντιμετώπισης των διαφορών μεταξύ τράπεζας και επιχείρησης, πριν από οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να αξιοποιηθούν οι σχετικές δομές που έχουν αναπτυχθεί από επιμελητήρια, π.χ. Κέντρο Διαμεσολάβησης ΕΒΕΑ. Γενικότερα, κρίνεται σκόπιμο να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας ο ρόλος των Επιμελητηρίων, τα οποία διαθέτουν άμεση γνώση της αγοράς και εμπειρία σε οικονομοτεχνικά θέματα. Τα Επιμελητήρια μπορούν να συμβάλουν αναλαμβάνοντας ρόλο ανεξάρτητων συμβούλων για τις επιχειρήσεις, αλλά και ρόλο διαμεσολαβητή κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των επιχειρήσεων των οποίων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μεταβιβασθούν στα νέα σχήματα, με τη συμμετοχή τραπεζών και διεθνών fund».

    Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας

    Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ΑθήναςΓιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    «Την ώρα που βλέπουμε να εκτυλίσσεται ένα θρίλερ με αλληλοκατηγορίες απόδοσης ευθυνών μεταξύ κυβερνητικών και Ευρωπαίων αξιωματούχων, σχετικά με την "τύχη" των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες έχουν φτάσει στο χείλος του γκρεμού.

    Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας θέλει να επιστήσει σε όλους την προσοχή γι' αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα που η αρνητική εξέλιξή του μπορεί να αποτελέσει την "ταφόπλακα" για πάρα πολλά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

    Είναι απολύτως αναγκαίο να προχωρήσουν εδώ και τώρα οι απαραίτητες ρυθμίσεις που θα απλώσουν ένα "δίχτυ προστασίας" σε όσους δανειολήπτες αποδεδειγμένα αδυνατούν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους, λόγω της καταστροφικής κρίσης και της παρατεινόμενης ύφεσης. Δεν είναι δυνατόν σε μία ευνομούμενη κοινωνία να δούμε πολίτες να χάνουν την πρώτη κατοικία τους σε πλειστηριασμούς ή δάνεια επιχειρήσεων που μπορούν υπό προϋποθέσεις να έχουν πλάνο βιωσιμότητας, να καταλήγουν σε "κοράκια" της αγοράς.

    Πόση φιλοσοφία χρειάζεται για να καταλάβει κάποιος ότι σε τόσο έκτακτες συνθήκες όπως αυτές που ζούμε τα τελευταία χρόνια, το πρώτο πράγμα που απαιτείται είναι η προστασία των πιο αδύναμων από την πλευρά της επίσημης Πολιτείας; Εκτός αν δεν ενδιαφέρει κανέναν η κοινωνική συνοχή και το μέλλον εκατοντάδων επιχειρήσεων που δανείστηκαν σε καλύτερες ημέρες για να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους προσπάθειες. Η πώληση τέτοιων δανείων σε ξένα funds θα αποτελέσει το ύστατο και πιο καίριο χτύπημα για την επιχειρηματικότητα και την προστασία του μικρομεσαίου ελληνικού νοικοκυριού. Η Κυβέρνηση οφείλει να είναι εξαιρετικά προσεκτική στη διαχείριση αυτού του "καυτού" θέματος, γιατί υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα από την στιγμή που θα σπείρει ανέμους, να θερίσει θύελλες».

    ΕΒΕΠ/ ΕΣΕΕ

    Ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και επιχειρηματικότηταςΒασίλης Κορκίδηςσημείωσε σε δήλωσή του στο Πρακτορείο ότι «το θέμα είναι η ρύθμιση να μην αφορά πτωχευμένους επιχειρηματίες και αδρανείς επιχειρήσεις,αλλά να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία της νέας νομοθεσίας οι επιχειρήσεις για αναδιάρθρωση». Ο ίδιος συνέχισε ότι ήδη οι τράπεζες καλούν τους επιχειρηματίες σε συζήτηση για να βρεθεί τρόπος αποπληρωμής των δανείων.

    Ο κ. Κορκίδης εκτιμά ότι οι ίδιες οι τράπεζες, πριν απευθυνθούν σε κάποιο fund θα προσπαθήσουν να βρουν λύσεις για να εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιο τους και μάλιστα με αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι στην προτεραιότητα των τραπεζών για αναδιάρθρωση δανείων ιδιαίτερη σημασία θα έχει και ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται μία επιχείρηση,και ως παράδειγμα ανέφερε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις θα είναι ψηλά στη λίστα των τραπεζών προς διευθέτηση.

    Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας για τα μην εξυπηρετούμενα δάνεια

    Αυστηρές διαδικασίες για τις τράπεζες που απαιτούν να ενημερώνουν λεπτομερώς τους κόκκινους δανειολήπτες μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες που πρέπει να τηρούνται αλλά και ειδική μεταχείριση ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων προβλέπει ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος .

    Η τομή που κάνει ο νέος Κώδικας είναι η πρόβλεψη για την ειδική μεταχείριση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Συγκεκριμένα κάθε τράπεζα είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει πολιτικές χειρισμού δανειοληπτών με ειδικά προβλήματα υγείας (όπως όρασης, ακοής, βαρείας ή μακροχρόνιας ασθένειας ακόμα και νοητικών προβλημάτων) που να αιτιολογούν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας.

    Ειδικά για συνεργάσιμους δανειολήπτες για τους οποίους τεκμηριώνεται ιδιαίτερη οικονομική δυσχέρεια όπως για παράδειγμα εισοδήματα κάτω των «ευλόγων δαπανών διαβίωσης» ή απουσία ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων εκτός της κατοικίας του η οποία όμως να μην υπερβαίνει σε αξία τις 140.000 ευρώ, η τράπεζα θα πρέπει να προτείνει : λύσεις μακροχρόνιας ρύθμισης στο χρονοδιάγραμμα των οποίων να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα αποπληρωμής από την πλευρά του δανειολήπτη ή ακόμα και λύσεις οριστικής διευθέτησης.

    Η αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας για τα μην εξυπηρετούμενα δάνεια ανοίγει το δρόμο για την διευθέτηση κόκκινων δανείων όλων των κατηγόριων όπως στεγαστικά , καταναλωτικά αλλά και επιχειρηματικά για μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως και 1 εκατομμύριο ευρώ ωστόσο βάζει όρια προστασίας στους συνεργάσιμους δανειολήπτες και όσους ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

    Κάθε τράπεζα υποχρεούται να συστήσει Επιτροπή Ενστάσεων -που θα κρίνει ενστάσεις δανειοληπτών που χαρακτηρίσθηκαν ως μη συνεργάσιμοι- και να θεσπίσει Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσεων, με κατηγοριοποίηση δανείων και δανειοληπτών. Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει στις τράπεζες προθεσμία έως και τον Οκτώβριο να έχουν προετοιμαστεί και να θέσουν υπόψη της όλες τις διαδικασίες που θα υιοθετήσουν ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα εξετάζει τυχόν καταγγελίες δανειοληπτών σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των τραπεζών στον Κώδικα.

    Από τον νέο Κώδικαεξαιρούνται:

    -Απαιτήσεις από συμβάσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί πριν από την 1 Ιανουαρίου 2015.

    -Απαιτήσεις έναντι δανειολήπτη που έχει υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο Νόμο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), για την οποία έχει ορισθεί δικάσιμος.

    -Απαιτήσεις έναντι δανειολήπτη, κατά του οποίου τρίτοι πιστωτές έχουν κινήσει δικαστικές ενέργειες για την εξασφάλιση προς αυτούς χρεών ή έχει ήδη τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

    - Δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων.

    Όμως για πρώτη φορά από τον κώδικα θα διέπονται και δάνεια που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημόσιου.

    Αυστηρές προθεσμίες

    Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κώδικα κάθε τράπεζα θα πρέπει να ενημερώσει με επιστολή τον δανειολήπτη που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά του μη συνεργάσιμου εντός 15 ημερολογιακών ημερών από το χαρακτηρισμό του και να του γνωστοποιεί τον λόγο που τον χαρακτήρισε ως μη συνεργάσιμο, τις λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα κινηθεί η τράπεζα (π.χ. διαδικασία ρευστοποίησης του ακινήτου).

    Παράλληλα θα πρέπει να επισημαίνει τον κίνδυνο εκποίησης περιουσίας και των εγγυητών. Όσον αφορά τους εγγυητές κόκκινων δανείων αυτοί θα εξακολουθούν να είναι υπόχρεοι για τυχόν εναπομείναν υπόλοιπο, μετά τον εκπλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας.

    Πάντως,ο χαρακτηρισμός ενός δανειολήπτη ως «μη συνεργάσιμου» μπορεί να έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό του από τις ευεργετικές διατάξεις των νόμων του 2010 και του 2015 περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

    Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται περιλαμβάνει:επικοινωνία με τον δανειολήπτη, συγκέντρωση οικονομικών και άλλων πληροφοριών, αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων, πρόταση κατάλληλων λύσεων στον δανειολήπτη, διαδικασία εξέτασης ενστάσεων.

    Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι πλέον η τράπεζα θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον δανειολήπτη ακόμα και αν το δάνειο βρίσκεται σε καθυστέρηση μερικών ημερών. Η γραπτή επικοινωνία είναι υποχρεωτική εντός 30 ημερών, αν το δάνειο βρίσκεται σε καθυστέρηση πάνω από 60 μέρες,εκτός εάν στο μεσοδιάστημα καταβληθεί η οφειλόμενη δόση ή το σύνολο του δανείου. Από την πρώτηεπιστολή και εφόσον ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί,η τράπεζα θα πρέπει εντός 30 ημερών να στείλει δεύτερη επιστολή που να τον ενημερώνει ότι κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «μη συνεργάσιμος».

    Με την ενημέρωση η τράπεζα θα καλεί τον δανειολήπτη σε ρύθμιση και του ζητά να της προσκομίσει τα οικονομικά του στοιχεία, συμπληρώνοντας τη φόρμα «Τυποποιημένης Οικονομικής Κατάστασης».Στη συνέχεια θα αξιολογεί τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη καιθα συνεκτιμά: την περιουσιακή κατάσταση του, την τρέχουσα ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη, λαμβάνοντας υπόψη σε κάθε περίπτωση το συνολικό ύψος και τη φύση των χρεών του,περιλαμβανομένων τυχόν οφειλών του έναντι άλλων ιδρυμάτων ή φορολογικών ή άλλων δημοσίων αρχών ή ασφαλιστικών φορέων, το ιστορικό οικονομικής συμπεριφοράς του και τη μελλοντική ικανότητα αποπληρωμής των οφειλών εκ μέρους του δανειολήπτη μέχρι τη λήξη της περιόδου ρύθμισης. Στην αξιολόγηση αυτή θα λαμβάνεται υπόψη και το ελάχιστο επίπεδο των «ευλόγων δαπανών» διαβίωσης που προσήκει στην περίπτωση του δανειολήπτη.

    O δανειολήπτης έχει δικαίωμα υποβολής αντιπρότασης την οποία η τράπεζα θα είναι υποχρεωμένη να αξιολογήσει και να δώσει απάντηση εντός προθεσμίας δυο μηνών από την στιγμή που θα παραλάβει το σχετικό έγγραφο. Στην περίπτωση διαφωνίας της με την αντιπρόταση του δανειολήπτη αυτή θα πρέπει να γίνεται εγγράφως και να τεκμηριώνεται.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 September 2016 - 16:32:29 UTC