Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Φίλης: Τα νέα προγράμματα των θρησκευτικών θα εφαρμοστούν από φέτος
  • [02] Φώφη Γεννηματά: Διμέτωπη κριτική σε κυβέρνηση και ΝΔ για την Παιδεία
  • [03] Τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για την ενέργεια
  • [04] Πίστωση χρόνου ζήτησε ο Μάριο Ντράγκι από το γερμανικό Κοινοβούλιο
  • [05] Χρέος και επενδύσεις στο επίκεντρο των συναντήσεων του Ευ. Τσακαλώτου με Ρέγκλινγκ και Χόγιερ
  • [06] Συνάντηση της Ρ. Δούρου με τον δήμαρχο του Τελ Αβίβ Ρ. Χουλνταΐ
  • [07] Από τα ερτζιανά στις συναυλιακές αίθουσες
  • [08] Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η μήνυση της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [09] Έρευνα της Regus: Το 37% δηλώνει πως η καθημερινή μετακίνηση για τη δουλειά μειώνει σημαντικά την αποδοτικότητα
  • [10] Το «Τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή παρουσιάζεται στη Μονή Λαζαριστών
  • [11] Η κρίση ...πάει θέατρο
  • [12] "Αυτά τα συστήματα απέτυχαν",το νέο άλμπουμ του Μόμπι
  • [13] Την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση επανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης
  • [14] Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση στήνει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές
  • [15] Εργαζόμενοι ΟΑΣΘ: Αν «δούμε» τα λεφτά στους λογαριασμούς, ίσως και να λήξει η επίσχεση εργασίας
  • [16] Παράταση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ
  • [17] Λαγκάρντ: Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι χαμηλή, αλλά δεν φαίνεται να επιδεινώνεται

  • [01] Ν. Φίλης: Τα νέα προγράμματα των θρησκευτικών θα εφαρμοστούν από φέτος

    Εκτενής ήταν η αναφορά του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στο θέμα που πρόεκυψε με το μάθημα των θρησκευτικών, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. «Δεν πρόκειται για μία σύγκρουση Πολιτείας και Εκκλησίας. Γιατί όπως ξέρουμε από το παρελθόν, από μία τέτοια σύγκρουση δεν κερδίζει καμία πλευρά, δεν κερδίζει ο ίδιος ο λαός» τόνισε ο υπουργός.

    Ο κ. Φίλης υπενθύμισε ότι τα νέα προγράμματα Θρησκευτικών έχουν εκπονηθεί από ειδική επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην οποία συμμετείχαν και θεολόγοι, ενώ έχουν δοκιμαστεί πιλοτικά τα τελευταία τρία χρόνια. «Ήρθε η ώρα αυτά τα προγράμματα να εφαρμοστούν, ώστε από του χρόνου να κυκλοφορήσουν και τα νέα σχολικά βιβλία», διαμήνυσε, επισημαίνοντας ότι «τα θρησκευτικά από ομολογιακό μάθημα γίνονται μάθημα γνώσης των θρησκειών, βεβαίως με προτεραιότητα στην Ορθοδοξία».

    Επίσης, ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τα Θρησκευτικά «ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα», ενώ κατηγόρησε την Εκκλησία ότι «προβάλλει αντιρρητικό λόγο», σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

    «Την ευθύνη για την εκπαίδευση την έχει η Πολιτεία. Το σχολείο είναι κοσμικό, ανεξίθρησκο, ουδετερόθρησκο. Σχεδιάσαμε ένα μάθημα που θα είναι ελκυστικό, γιατί θα διδάσκεται με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και όχι μετατρέποντας τη σχολική αίθουσα σε κάποιου είδους άμβωνα», ανέφερε ο κ. Φίλης και ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν με σαφήνεια σχετικά με το εάν η ευθύνη και η αρμοδιότητα για την εκπαίδευση είναι της Πολιτείας ή άλλων θεσμών.

    «Γιατί η Εκκλησία αντιδρά;» διερωτήθηκε για να απαντήσει προβλέποντας στην ουσία ότι οι τόνοι θα πέσουν: «Όταν υπάρχουν ώριμες κοινωνικές αλλαγές η Εκκλησία θέλει να έχει τον δικό της λόγο και αντιδρά. Επειδή, όμως, οι αλλαγές είναι ώριμες και προχωρούν, η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι πρέπει να λειτουργήσει θετικά και εποικοδομητικά με στόχο την ενότητα του λαού, δεν επιμένει στην αντίδρασή της. Μπορεί να επιμένουν κάποιοι έξαλλοι, αλλά όχι η μεγάλη πλειονότητα που εκπροσωπεί η Εκκλησία».

    Κατά τα λοιπά, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στο έργο που έχει παράγει το υπουργείο του, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κενά «για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια», αλλά και την προτεραιότητα που έχει δοθεί για πρώτη φορά στις προσλήψεις για την ειδική αγωγή. Αναφορικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, τόνισε ότι οι προσλήψεις φέτος ήταν κατά 34,96% περισσότερες σε σχέση με το 2011 και 66,76% σε σχέση με το 2012, ενώ σε σχέση με το 2014 πάνω από 700%.

    [02] Φώφη Γεννηματά: Διμέτωπη κριτική σε κυβέρνηση και ΝΔ για την Παιδεία

    Σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, με την παρέμβασή της στη Βουλή, για την Παιδεία.

    Αρχικά η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ως «κρυπτόμενο» πρωθυπουργό, καθώς «ολοκληρώθηκε ένα έγκλημα και παραδόθηκε ο δημόσιος πλούτος στους δανειστές για 99 χρόνια».

    Το ίδιο χαρακτηρισμό απηύθυνε και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς, όπως ανέφερε: «Κρύφτηκε χθες και νομίζει ότι βολεύεται να αφήνει τον πρωθυπουργό να υλοποιεί πολιτικές νεοφιλελεύθερης δεξιάς ατζέντας. Λυπάμαι για αυτά που συμβαίνουν στη χώρα και για την ποιότητα της αντιπολίτευσης», σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, η Φώφη Γεννηματά ύψωσε τους τόνους, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλάει για νομιμότητα. Η φούσκα έσκασε στα δικά σας χέρια κι ο κόσμος το «έχει τούμπανο», είπε και συμπλήρωσε: «Έπεσε μαύρο στο ΣΥΡΙΖΑ τσάνελ, και μας μιλάτε για τρίγωνο διαπλοκής; Η Τράπεζα Αττικής, η κυβέρνηση και ο αγαπημένος σας εργολάβος. Γι? αυτό δώσατε μάχη για έλεγχο Τράπεζας Αττικής, για να ελέγξετε την ενημέρωση».

    Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι ο διαγωνισμός είναι διάτρητος, ότι ακρωτηριάστηκε ο ρόλος ΕΣΡ και περιορίστηκε ο αριθμός αδειών με στημένες εκθέσεις, ενώ η επιτροπή του διαγωνισμού έδωσε ψευδείς βεβαιώσεις και δεν ζήτησε έλεγχο. «Είναι ώρα να παρέμβει ο εισαγγελέας. Υπάρχει εισαγγελέας σε αυτό τον τόπο;», ανέφερε η κ. Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν «λαγοί», στη διαγωνιστική διαδικασία.

    Διμέτωπη κριτική άσκησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε κυβέρνηση και ΝΔ και στα ζητήματα Παιδείας. Υποστήριξε ότι όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξεπέρασε και τη προδιδακτορική Δεξιά στο ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων στη Παιδεία και προσπαθεί να εγκαθιδρύσει το δικό της καθεστώς.

    «Για τον κ. Τσίπρα η αριστεία είναι ρετσινιά, για τον κ. Μητσοτάκη είναι μέσο αναπαραγωγής της ελίτ, για εμάς τους σοσιαλιστές, είναι προτεραιότητα στην εκπαίδευση», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά και αναφερόμενη στην διελκυστίνδα για τα θρησκευτικά, είπε ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τον Φίλη πολλές φορές και σήμερα τον κρεμάει και στα μανταλάκια.

    «Με δάνειο μεταρρυθμίσεων απ'άλλους δεν γίνεται κάποιος μεταρρυθμιστής» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υπερασπίστηκε τις ευρείες μεταρρυθμίσεις που έγιναν από τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη διετία 2010-2012. Ζήτησε να εξαιρεθεί η εκπαίδευση από το μνημόνιο και ανέπτυξε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, στο επίκεντρο των οποίων είναι η επαναφορά, με βελτιώσεις, του νόμου Διαμαντοπούλου, η αξιολόγηση, με διαφάνεια, των εκπαιδευτικών, ενώ πρότεινε να ξεκινήσει τώρα η συζήτηση για αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας για μη κρατικά πανεπιστήμια.

    Δευτερολογία Φ. Γεννηματά: Οι προτάσεις και μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ στη Παιδεία δεν μεταγράφονται

    Την κατηγορία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως καθεστώς που επιδιώκει να φιμώσει τα ΜΜΕ και το ίδιο κάνει και στην Παιδεία και σε άλλους τομείς, απηύθυνε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στη δευτερολογία της, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την Παιδεία στη Βουλή.

    Σχετικά με τη πρόταση του πρωθυπουργού να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την διαπλοκή, η κ. Γεννηματά απάντησε: «Σηκώνουμε το γάντι για να τεκμηριωθεί το τρίγωνο της διαπλοκής. Θα είστε κατηγορούμενος κι όχι κατήγορος». Απέδωσε, δε, την πρόταση στο γεγονός ότι ο λαός γυρίζει την πλάτη στη κυβέρνηση.

    Όσον αφορά τα αμιγώς θέματα της Παιδείας, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μείνει ως η κυβέρνηση που έβαλε την Παιδεία στο μνημόνιο και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αποδεικνύει τη φτώχεια ιδεών και αποσπασματικές προτάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Με δανεικές προτάσεις από τον πρωθυπουργό και δανεικές μεταρρυθμίσεις από τον κ. Μητσοτάκη δεν προχωράει η Παιδεία. Είναι έργο του ΠΑΣΟΚ, ανήκει στα δεκάδες στελέχη και εκπαιδευτικούς που συνεισέφεραν. Οι προτάσεις και μεταρρυθμίσεις δεν μεταγράφονται», τόνισε η κ. Γεννηματά.

    Τέλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων και το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να επιβληθεί διχασμός στη ελληνική κοινωνία.

    [03] Τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για την ενέργεια

    Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας μέσω Κρήτης και ο νέος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην συνάντηση που είχαν απόψε στην Αθήνα οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Yuval Steinitz και ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

    Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα στην προώθηση των έργων, που περιλαμβάνουν στα τέλη Οκτωβρίου την παρουσίαση της οικονομικής και τεχνικής μελέτης για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, ενώ τον Δεκέμβριο στην Ιερουσαλήμ θα γίνει νέα συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

    Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση, έγινε επίσης ιδιαίτερη συζήτηση για την σύζευξη του έργου με τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα που περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες δημιουργεί όρους σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, που έχει εξαιρετική σημασία στις μέρες μας ενώ τόνισε ότι από τη συζήτηση αναδείχθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να αναδειχθεί σε πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το φυσικό αέριο.

    Ο κ. Steinitz τόνισε ότι η συνεργασία των τριών χωρών είναι καλύτερη από ποτέ και όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, σημείωσε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού και πρόσθεσε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου είναι υπό εξέταση και έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    «Στόχος είναι να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο απαραίτητη για την ΕΕ και την ΕΕ απαραίτητη για την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος επεσήμανε ακόμη ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο τις ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται στο μέλλον με τις νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες.

    [04] Πίστωση χρόνου ζήτησε ο Μάριο Ντράγκι από το γερμανικό Κοινοβούλιο

    Πίστωση χρόνου ζήτησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι από τους Γερμανούς βουλευτές μέχρι να αποδώσουν πλήρως τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζονται.

    Παράλληλα κάλεσε τους πολιτικούς σε ολόκληρη την ευρωζώνη να αδράξουν την ευνοϊκή συγκυρία και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρει, στο κείμενο της ομιλίας του στο γερμανικό Κοινοβούλιο στο Βερολίνο, η ΕΚΤ έχει παρέμβει δυναμικά για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εμφανίστηκαν στο μέτωπο της σταθερότητας των τιμών.

    Ταυτόχρονα η ΕΚΤ με αντισυμβατικά μέτρα πολιτικής που έχει εφαρμόσει συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης στην ευρωζώνη.

    Ωστόσο προειδοποίησε ότι «για να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη των μέτρων νομισματικής πολιτικής μας, θα πρέπει να συμβάλλουν πιο αποφασιστικά και άλλες πολιτικές τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

    Από την πλευρά της, η ΕΚΤ πρέπει να επιτρέψει να αναπτυχθεί πλήρως η πολιτική που εφαρμόζει προκειμένου αυτή να αποδώσει. Ο ίδιος υπερασπίστηκε τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουν ληφθεί, τονίζοντας ότι έχουν συμβάλλει στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, αλλά και στην αντιμετώπιση της απειλής μίας νέας Μεγάλης Ύφεσης.

    Υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.

    Αναφερόμενος στα χαμηλά επιτόκια, επισήμανε ότι η διατήρηση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιφέρουν την υπερβολική υπερτίμηση στις αγορές ομολόγων και μετοχών, ως αποτέλεσμα της αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων από τους επενδυτές.

    Τέλος, διαβεβαίωσε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι ορατός ο κίνδυνος «υπερθέρμανσης» στη ζώνη του ευρώ ή στη γερμανική οικονομία.

    [05] Χρέος και επενδύσεις στο επίκεντρο των συναντήσεων του Ευ. Τσακαλώτου με Ρέγκλινγκ και Χόγιερ

    Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να ανακάμψει από την κρίση δημιουργώντας τις συνθήκες για σταθερή ανάπτυξη με κοινωνικά χαρακτηριστικά, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων σήμερα στο Λουξεμβούργο.

    Ο υπουργός είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ESM, τέθηκε το ζήτημα της προετοιμασίας των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, για την πρόοδο της οποίας ο ESM πρόκειται να ενημερώσει το επόμενο διάστημα τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης στο λεγόμενο EuroWorking Group.

    Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και αφορούν κυρίως, σύμφωνα με τον υπουργό, τον «ανασχεδιασμό» του χρέους. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ αναμένει να προσδιοριστούν πριν από το τέλος του 2016 - παρ' όλο που θα υλοποιηθούν μετά το 2018 - έτσι ώστε στη βάση αυτή να συντάξει την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

    Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων για τη δόση των 2,8 δισ. αναμένεται να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, καθώς τα εναπομείναντα τρία προαπαιτούμενα που δεν περιλαμβάνονταν στο χθεσινό νομοσχέδιο, θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στο νέο Ταμείο, το οποίο όπως εξήγησε, δεν έχει μοναδικό στόχο τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά κυρίως την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια ευκαιρία να αναδιαρθρώσει και οργανώσει το κράτος την περιουσία του προς όφελος των πολιτών. Σημείωσε δε, ότι σε συνέχεια της συμφωνίας με τους Θεσμούς για τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου (ο διορισμός των οποίων αποτελούσε προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης) θα πρέπει στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, να διοριστεί από τα εν λόγω μέλη το Διοικητικό Συμβούλιο (5 ως 7 άτομα) ώστε να είναι πλήρως λειτουργικό την 1η Ιανουαρίου του 2017.

    Τέλος, ο Ε. Τσακαλώτος αφού ευχαρίστησε τον Β. Χόγιερ για τη συνδρομή της ΕΤΕ στην προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει στο άμεσο μέλλον επενδυτική δραστηριότητα σε τομείς που προωθούν την ανάπτυξη, και κυρίως στην ελληνική περιφέρεια.

    [06] Συνάντηση της Ρ. Δούρου με τον δήμαρχο του Τελ Αβίβ Ρ. Χουλνταΐ

    «Είναι καλύτερο να δέχεται κανείς κριτική για τους σωστούς λόγους παρά να είναι δημοφιλής για τους λάθος». Τη συμβουλή αυτή του πρώην Προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες (καλοκαίρι 2012, Αθήνα), προς τον σημερινό Πρωθυπουργό και τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, θύμισε με αφορμή τον θάνατο του ισραηλινού ηγέτη, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στον δήμαρχο Τελ Αβίβ με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα.

    Η συνάντηση με τον δήμαρχο Ρον Χουλνταΐ πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης, στο περιθώριο των εργασιών του διεθνούς φεστιβάλ καινοτόμου επιχειρηματικότητας όπου μετέχει αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Αττικής. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα της ανάπτυξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με έμφαση στους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος, που ευνοεί την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων και συνεργατικών εγχειρημάτων.

    Επίσης συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη βάση των αρχών που αποτυπώνονται στη δομή και τη λειτουργία του Πάρκου ανακύκλωσης Χιρίγια, το οποίο είχε ήδη επισκεφθεί η περιφερειάρχης. Η κ. Δούρου επίσης, είχε συναντηθεί και συζητήσει νωρίτερα και με τη διευθύντρια του κέντρου μεταναστών Mesila, Μίρι Ελκαγιάμ.

    [07] Από τα ερτζιανά στις συναυλιακές αίθουσες

    Δημοσιογράφοι του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Deutsche Welle αφήνουν για λίγες ώρες τα ραδιοφωνικά στούντιο και παίρνουν τις θέσεις τους ως μέλη μιας πολυπολιτισμικής χορωδίας για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της συμφιλίωσης των λαών.Η χορωδία της Deutsche Welle (DW) ιδρύθηκε πριν από 20 και πλέον χρόνια. Απαρτίζεται από περισσότερα από 50 μέλη, κυρίως δημοσιογράφους, αλλά και στελέχη υπουργείων και διεθνών οργανισμών στη Βόννη.

    Κύριο στοιχείο της χορωδίας είναι η πολυπολιτισμικότητά της. Οι χορωδοί προέρχονται από 20 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων, η Ινδία, το Πακιστάν, η Τανζανία, η Κορέα, η Νότια Αφρική, η Πολωνία, η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία. Στις συναυλίες τους φορούν τοπικές φορεσιές της χώρας από την οποία προέρχονται. «Θέλουμε να δείξουμε ότι ερχόμαστε από διαφορετικές χώρες, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να τραγουδάμε όλοι μαζί για ένα στόχο, αυτόν της πολυπολιτισμικότητας, της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της υπέρβασης των διαφορών», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δημοσιογράφος της ελληνικής εκπομπής της DW και μοναδική Ελληνίδα στη χορωδία, Ειρήνη Αναστασοπούλου.

    Επίσης, οι χορωδοί ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια από όλο τον κόσμο, στη γλώσσα που έχουν γραφτεί, δηλαδή ακούγονται από ελληνικά και σερβικά μέχρι κινέζικα και σουαχίλι. Αποστολή του κάθε συμμετέχοντα είναι να «διδάξει» στους συναδέλφους του ένα τραγούδι από την πατρίδα του. Η Ειρήνη Αναστασοπούλου επέλεξε ένα παραδοσιακό τραγούδι της Τήλου με τίτλο «Ερήνη».

    Οι πρόβες τους γίνονται κάθε Τετάρτη στη Βόννη. Πόσο δύσκολα συνδυάζεται, όμως, η δημοσιογραφία με μια επίσης απαιτητική δραστηριότητα, ρωτάμε την κ. Αναστασοπούλου. «Είναι αρκετά δύσκολο και καμιά φορά και απαγορευτικό», παραδέχεται. Ωστόσο, η ενασχόληση με τη μουσική «φέρνει μια ισορροπία, είναι μια διέξοδος από τη δουλειά. Εγώ προσωπικά όταν πηγαίνω στις πρόβες, ξεχνάω τα πάντα. Είναι σημαντικό το ότι κάνουμε ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο».

    Τη χορωδία διευθύνει η δημοσιογράφος του αγγλόφωνου αφρικανικού προγράμματος της DW, Μάγια Μπράουν. Οι συναυλίες της χορωδίας, που γίνονται με την υποστήριξη του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, από τη Βόννη και το Βερολίνο, όπου εμφανίζονται συχνότερα, μέχρι την Ισπανία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες στις οποίες έχουν ταξιδέψει, έχουν πάντα ένα κοινωφελή σκοπό. Επίσης, στόχος της χορωδίας και της Deutsche Welle είναι να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα μέσα από τη μουσική, κατά το πρότυπο οργάνωσης του ειδησεογραφικού οργανισμού, που μεταδίδει καθημερινά προγράμματα σε 30 διαφορετικές γλώσσες, μεταξύ αυτών και στα ελληνικά. «Το μήνυμά μας είναι ότι δεν υπάρχουν όρια, δεν μπορεί τα όρια της θρησκείας και της γλώσσας να μας χωρίσουν,αυτά μας ενώνουν», υπογραμμίζει η κ. Αναστασοπούλου. Ένα μήνυμα που η ίδια το έχει βιώσει και στην προσωπική της ζωή. Ο θείος της εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατά την περίοδο της Κατοχής, ωστόσο η ίδια έχει επιλέξει από το 1984 να ζήσει στη Γερμανία και να μεγαλώσει εκεί τα παιδιά της. «Αυτό είναι ένα προσωπικό παράδειγμα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε, αλλά μπορούμε μέσα από αυτή τη μνήμη να δώσουμε ο ένας λαός τα χέρια στον άλλο», παρατηρεί.

    Το μήνυμα αυτό που στέλνει η χορωδία γίνεται ακόμα πιο έντονο σε μια περίοδο έντονων ζυμώσεων γύρω από την υποδοχή των προσφύγων στην Ευρώπη. «Η προσφυγική κρίση έδειξε τα όρια αυτής της Ευρώπης, μιας Ευρώπης της έλλειψης αλληλεγγύης, όπου πολιτικά σχήματα ακραίων θέσεων πάτησαν πάνω στην κρίση για την όποια - πρόσκαιρη ελπίζω - διείσδυσή τους στην κοινωνία», σχολιάζει η Ελληνίδα δημοσιογράφος. Όπως συμπληρώνει, η DW και λόγω της προσφυγικής κρίσης ενισχύει ακόμα περισσότερο τη φωνή της σε όλο τον κόσμο.

    Συναυλίες στην Ελλάδα

    Επόμενος σταθμός της χορωδίας της Deutsche Welle θα είναι η Ελλάδα, όπου θα δοθούν τρεις συναυλίες με κοινωνικούς σκοπούς και επίκεντρο την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης. Η αρχή θα γίνει από τα Καλάβρυτα, «όπου θα επιχειρηθεί ανάδυση της τρομερής μνήμης της σφαγής», όπως τονίζει η κ. Αναστασοπούλου και συμπληρώνει: «Τα γεγονότα στα Καλάβρυτα δεν είναι δυστυχώς γνωστά στη Γερμανία και θεώρησα ότι πρέπει να ξεκινήσουμε τις συναυλίες από εκεί».

    Την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου η χορωδία θα δώσει συναυλία στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μαθητικής Εστίας στα Καλάβρυτα (8.30 μ.μ.). Η συναυλία οργανώνεται με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του δήμου Καλαβρύτων. Στις 6 μ.μ. της ίδιας ημέρας στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των μελών της χορωδίας με δημοσιογράφους, μαθητές, καθηγητές και επιζώντες της σφαγής των Καλαβρύτων με θέμα «Το Χρέος της Μνήμης - η Μνήμη του Χρέους» και αντικείμενο τη σχέση της ιστορικής μνήμης με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι μια γυναίκα, ο πατέρας της οποίας σφαγιάστηκε από τους Γερμανούς, καθώς και ένας 75χρονος, που ήταν εκ των 33 ορφανών, τα οποία το 1955 στάλθηκαν από τα Καλάβρυτα στη Γερμανία για να φοιτήσουν σε γερμανικές σχολές.

    Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., θα ακολουθήσει συναυλία της χορωδίας στο ανακαινισμένο αρχαίο θέατρο της Μήλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας, το δήμο Μήλου και τον Σύνδεσμο Απανταχού Μηλίων. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο Κέντρο Υγείας.

    Στην εκδήλωση θα δώσει το «παρών» ο γιος του Γερμανού χειρουργού και διευθυντή του γερμανικού στρατιωτικού νοσοκομείου της Μήλου κατά τη διάρκεια της Κατοχής, Χανς Λέμπερ, ο οποίος από τη θέση αυτή κατάφερε να σώσει τη ζωή πολλών κατοίκων του νησιού. «Πριν από δύο χρόνια επισκέφθηκα τη Μήλο και μου μίλησαν για ένα Γερμανό γιατρό ο οποίος βοηθούσε τους ανθρώπους. Υπήρξαν λοιπόν και άλλοι Γερμανοί που κράτησαν το ανθρώπινο πρόσωπό τους», επισημαίνει η κ. Αναστασοπούλου. Μάλιστα, στη συναυλία θα παρευρεθούν και ένας 73χρονος, τη ζωή του οποίου έσωσε ο συγκεκριμένος γιατρός, όπως και η γυναίκα του τελευταίου διοικητή του νησιού που παρέδωσε τη Μήλο στην Ελλάδα, όταν έγινε η απελευθέρωση.

    Μετά τη συναυλία θα παραδοθεί κινητός υπερηχογράφος στον διευθυντή του Κέντρου Υγείας του νησιού, χορηγία του Ιδρύματος Dr. Franz Stusser της Κολωνίας. Οι συναυλίες της χορωδίας της Deutsche Welle στην Ελλάδα θα ολοκληρωθούν με εμφάνιση του μουσικού συνόλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ., σε συνεργασία με τη χορωδία του δήμου Αθηναίων. Σκοπός της συναυλίας είναι η στήριξη της καμπάνιας «Όλοι Μαζί Μπορούμε». Αντί για εισιτήριο οι θεατές καλούνται να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διάρκειας.

    Μετά την ολοκλήρωση των συναυλιών μια αντιπροσωπεία δημοσιογράφων της Deutsche Welle, με επικεφαλής τη διευθύντρια προγράμματος του σταθμού, Γκέρντα Μόιερ, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με στόχο να υπογραμμίσουν τις καλές ελληνογερμανικές σχέσεις.

    [08] Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η μήνυση της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες

    Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαβιβάστηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει πριν από λίγες μέρες στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι βουλευτές της ΝΔ, Μ. Βορίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ιω. Τραγάκης, Κ. Τζαβάρας και Χ. Αθανασίου (μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΝΔ) κατά παντός υπευθύνου, για τον διαγωνισμό που αφορά στις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

    Με την μηνυτήρια αναφορά οι βουλευτές ζητούν να καταλογιστούν ευθύνες για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς βεβαίωσης στα μέλη της ειδικής επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, που με πράξεις ή παραλείψεις τους, ανακήρυξαν τους οριστικούς υπερθεματιστές των αδειών, μεταξύ των οποίων τον κ. Ι. Καλογρίτσα, αλλά και για συνέργεια στα αδικήματα αυτά, στον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης του υπουργείου Επικρατείας, Ελευθέριο Κρέτσο.

    [09] Έρευνα της Regus: Το 37% δηλώνει πως η καθημερινή μετακίνηση για τη δουλειά μειώνει σημαντικά την αποδοτικότητα

    Πρόσφατη έρευνα του παγκόσμιου ηγέτη στην παροχή επαγγελματικών χώρων ευέλικτης εργασίας Regus αποκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανά τον κόσμο πιστεύουν πως η καθημερινή τους μετακίνηση προς και από τη δουλειά μειώνει την αποδοτικότητά τους.

    Όπως υποστηρίζουν, ο χρόνος που ξοδεύεται, μέχρι να φτάσουν στη δουλειά τους, δεν είναι παραγωγικός, αλλά ούτε και ευχάριστος προσωπικός χρόνος. Η έρευνα δείχνει πως οι περισσότεροι πιστεύουν πως είναι χρόνος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πιο χρήσιμες και ευχάριστες ασχολίες.

    Από τους περίπου 40.000 συμμετέχοντες στην έρευνα, 37% απάντησε πως η μετακίνηση από και προς τη δουλειά αποτελεί ανούσιο και απροσδιόριστο χρόνο, ενώ 27% απάντησε πως μισεί τη μετακίνηση και την ονόμασε «χάσιμο» του πολύτιμου χρόνου. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, αυτό σημαίνει ότι για πάνω από τους μισούς εργαζομένους σε επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, ο χρόνος μετακίνησης θα μπορούσε να αφιερωθεί σε πιο αποδοτικό χρόνο εργασίας ή σε λίγες παραπάνω ώρες ξεκούρασης το πρωί.

    Σημαντικά πορίσματα

    «- Μόνο μια μειοψηφία των εργαζομένων σε επιχειρήσεις παγκοσμίως (17%) βλέπουν το χρόνο μετακίνησης προς και από τη δουλειά τους ως παραγωγικό, ενώ η πλειοψηφία δηλώνει πως αποτελεί πηγή εξάντλησης της αποδοτικότητάς τους στη δουλειά και του προσωπικού τους χρόνου.

    - Είναι πλέον καιρός οι επιχειρήσεις να μειώσουν αυτό τον ενδιάμεσο χρόνο μετακινήσεων και να βοηθήσουν τους εργαζόμενους τους να αφιερώσουν αυτόν το χρόνο σε πιο αποδοτική δουλειά ή ξεκούραση.

    - Μόνο μία μικρή μειοψηφία (19%) βλέπει το χρόνο μετακίνησής του ως προσωπικό χρόνο, ίσως γιατί τους δίνει την ευκαιρία να διαβάσουν τα νέα στο κινητό τους ή ένα βιβλίο».

    Η Κατερίνα Μάνου, Γενική Διευθύντρια της Regus για τα Βαλκάνια, σχολιάζει: «Καθώς ο χρόνος μετακίνησης προς και από τη δουλειά αυξάνεται συνεχώς, τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να μας προβληματίσουν. Σε μία εποχή όπου μπορούμε να εργαστούμε από όπου επιθυμούμε, είναι πραγματικά σπατάλη ενέργειας και χρόνου να περνάνε οι εργαζόμενοι ώρες από την ημέρα τους στο δρόμο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι έξυπνες επιχειρήσεις που θέλουν να αποκαταστήσουν την παραγωγικότητα και να ανταμείψουν τους εργαζόμενους τους με περισσότερο προσωπικό χρόνο ή απλά λίγο παραπάνω ύπνο που και που, θα πρέπει να επιτρέπουν στους εργαζομένους τους να δουλεύουν πιο κοντά στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιες ημέρες της εβδομάδας».

    [10] Το «Τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή παρουσιάζεται στη Μονή Λαζαριστών

    Παρλάτα ή μυθιστόρημα, αυτοβιογραφία ή ευφάνταστη λογοτεχνία, ιστορικό χρονογράφημα ή θέατρο, γραμμένο στη δημοτική και στην καθαρεύουσα, δημοσιευμένο στα 1962 και εκδοθέν επί Χούντας (1970), αμφιλεγόμενο, υμνημένο αλλά και καταδικασμένο από τη λογοτεχνική κριτική, "γυρισμένο" και παρουσιασμένο στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στο θέατρο, "το Τρίτο στεφάνι" του Κώστα Ταχτσή, το "σημαντικότερο επίτευγμα της μεταπολεμικής λογοτεχνίας" (κατά την κριτική), η "σύγχρονη ελληνική (ιλαρο)τραγωδία, που εκφράζει και θα εκφράζει για πολύ καιρό ακόμα τον ψυχισμό του Έλληνα" -κατά τον ίδιο το συγγραφέα...- είναι έτοιμο για την παρουσίασή του και στη Θεσσαλονίκη.

    Είναι η πρώτη μεγάλη παραγωγή του ΚΘΒΕ για τη φετινή χειμερινή σεζόν.

    Για τη σκηνοθεσία του επιστρατεύτηκε ο σκηνοθέτης - ιδρυτής του θεάτρου "Στοά" Θανάσης Παπαγεωργίου, για τον εμβληματικό ρόλο της Εκάβης η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, για τους δεκάδες ακόμη ρόλους 35 ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, 15 τεχνικοί - βίντεο- οι 200 σελίδες της αρχικής διασκευής που είχαν κάνει προ επταετίας για το Εθνικό Θέατρο ο Σταμάτης Φασουλής και ο Θανάσης Νιάρχος, μία δεύτερη διασκευή που έκανε ο Θανάσης Παπαγεωργίου και εκατοντάδες "σκηνές", που επιχειρούν να αναπαραστήσουν τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές -όχι μόνο των σχέσεων, των αισθήσεων, των πολιτικών αλλά ...όλων αυτών που επέβαλε μία "εμβληματική" εποχή 70 και πλέον ετών για τη χώρα" -όπως έλεγε σήμερα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο ΚΘΒΕ, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, αναφερόμενος στον "ποταμό ιστορίας και κοινωνικοπολιτικών αλλαγών, που λέγεται "Τρίτο στεφάνι"...

    Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Πάτσα, τα κοστούμια ("επιστρατεύθηκε" το σύνολο σχεδόν του πλούσιου βεστιαρίου του ΚΘΒΕ) της Λέας Κιούση, η μουσική του Δημήτρη Μαραμή, η μουσική διδασκαλία του Νίκου Βουδούρη και το "στήσιμο" του εικονικούπεριβάλλοντος (βίντεο -συμπληρωματικό της αναλογικής σκηνογραφίας των εποχών που εναλλάσσονται) του Στάθη Μήτσιου.

    Η παράσταση θα έχει διάρκεια 200 λεπτών ("αν κόψεις κι άλλο αδικείς και το έργο και το δημιουργό" έλεγε ο σκηνοθέτης) και θα δίνεται στη σκηνή "Σωκράτης Καραντινός" της Μονής Λαζαριστών, από την επόμενη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.

    Οι ημέρες και ώρες των παραστάσεων (λόγω και της μεγάλης διάρκειας του έργου) ορίστηκαν ως εξής: Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή- Σάββατο 20:00, Κυριακή 19:00.

    Οι τιμές των εισιτηρίων για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ κυμαίνονται από 5-13 ευρώ.

    Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη τα εισιτήρια κοστίζουν 5 ευρώ, την Παρασκευή 10-7 ευρώ, ενώ το Σαββατοκύριακο 13 και 10 ευρώ.

    [11] Η κρίση ...πάει θέατρο

    Κι εκεί που τα θέατρα και οι κινηματογραφικές αίθουσες μετατρέπονταν μέρα τη μέρα σε σούπερ-μάρκετ, πάρκιννκ και μπουζουξίδικα, εκεί που το θέατρο ταυτίστηκε με το ...θέαμα και στεγάστηκε με κρατικό χρήμα σε σκηνές και πλατείες ογκώδεις, περίλαμπρες και απαστράπτουσες οι οποίες για να γεμίσουν επιστρατεύονταν εκδρομικά λεωφορεία με θεατρο-εκδρομείς, μέλη συλλόγων, ΚΑΠΗ και ομάδων απ την εγγύς βαλκανική και μακεδονική ενδοχώρα...

    ...εκεί που οι νέοι καλλιτέχνες (εκατοντάδες απόφοιτοι δραματικών σχολών, του τμήματος θεάτρου και της σχολής καλών τεχνών του ΑΠΘ και του ΚΘΒΕ) κατηφόριζαν μαζικά προς την τηλεοπτική αγορά της Αθήνας (κάποιοι έφτασαν και στο "θεσμικά" θεατρικό Λονδίνο, άλλοι στελέχωσαν τη νέα θεατρική άνοιξη του Βερολίνου)...

    ...εκεί που η οικονομική κρίση μείωσε ή κατήργησε τις επιχορηγήσεις κι έβαλε λουκέτο στο θεατρικό όραμα -και πράξη- δεκάδων θεατρικών σχημάτων...

    ...το θέατρο μετατρέπεται πλέον στη Θεσσαλονίκη σε μια νέα (αν όχι ήδη επικερδή, αλλά πολλά υποσχόμενη) επιχειρηματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, και ο αποψιλωμένος και παραμορφωμένος μέχρι πρότινος θεατρικός χάρτης της πόλης, επανασχεδιάζεται άρδην λαμβάνοντας πλέον φυσικά μεγέθη.

    Στην τελευταία δεκαετία του προηγούμενου αιώνα, το ρέον δημόσιο χρήμα (και του «πακτωλού» της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του '97) είχε αναλάβει μέσω κατασκευαστικών εταιρειών να υπερκαλύψει το κενό με την ανέγερση νέων ογκωδών κτιρίων στέγασης υπερθεαμάτων, η Θεσσαλονίκη εισήλθε στον 21ο αιώνα, με πέντε νέους θεατρικούς χώρους (ανακαινισμένα και ανακατασκευασμένα Βασιλικό θέατρο, θέατρο Μονής Λαζαριστών, θέατρο της ΕΜΣ, δυο και θεατρικούς χώρους στα δυο κτίρια του Μεγάρου Μουσικής, θέατρο «Αυλαία») συνολικής χωρητικότητας 5.000 και πλέον θέσεων, οι οποίες προκειμένου να συντηρηθούν και μόνο (θέρμανση, καθαριότητα, φωτισμός) απαιτούσαν κονδύλια που άγγιζαν το σύνολο σχεδόν των ...κρατικών επιχορηγήσεων για τη λειτουργία τους.

    Το ΚΘΒΕ (βασικός φορέας παραγωγής θεατρικού έργου στην πόλη) αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στη συνέχιση της λειτουργίας του, μικρότεροι τοπικοί θίασοι κατέλαβαν τα υπόγεια του κέντρου της πόλης, προκειμένου να στεγάσουν τις πειραματικές στην πλειονότητά τους θεατρικές αναζητήσεις και οι ..νεογέννητοι καλλιτέχνες της πόλης (απόφοιτοι του τμήματος θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ, ιδιωτικών δραματικών σχολών και εργαστηριών, μουσικοί κ.α) μετανάστευαν μαζικά με το πέρας των σπουδών τους στην Αθήνα αναζητώντας -αν μη τι άλλο- μια επικερδή απασχόληση σ΄ενα από τα δεκάδες σίριαλ της οργασμικά λειτουργούσας τηλεοπτικής «σκηνής» της...

    Κι ύστερα, ο θεατρικός χάρτης της πόλης με τα δεκάδες μεγάλα αλλά και μικρά θεατρικά της σημεία αποψιλώθηκε. Τα υπόγεια (πολλά χωρίς καμία προδιαγραφή λειτουργίας ? ενίοτε και επικίνδυνα) θεατράκια του κέντρου «σφραγίστηκαν», οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώνονταν ώσπου καταργήθηκαν...

    Θίασοι και θέατρα βραχύβιας ή και πολύ μεγαλύτερης διάρκειας (η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης το σημαντικότερο, το πλέον πολυπρόσωπο, οργανωμένο, επαγγελματικό θεατρικό σχήμα της πόλης πλην του ΚΘΒΕ, έκλεισε ύστερα από 32 χρόνια λειτουργίας), στριμώχτηκαν σε υπόγεια, πατάρια, πρώην βιοτεχνικούς χώρους, μπαρ, καφενεία, πάρκινγκ («Νέες μορφές» - που άφησαν ειδικό «αποτύπωμα» καλλιτεχνικής έκφρασης στην πόλη την οκταετία 1996-2004 και εξασφάλισαν κρατική επιχορήγηση από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους, «Ακτίς Αελίου», «Πολιτεία Τεχνών Αυλαία», «Αλμα Κάλμα», «Νέο Θέατρο», «Παράθλαση», «Νέμεση», «Εκτός των τειχών», «Averto», «Θέατρο Σοφούλη», «Κέντρο Θεατρικής Ερευνας Θεσσαλονίκης», «Ars Moriendi», «Αngelus Novus», «Akazoo», «Playroom», «Αρκαδία», «Τρίτο στούντιο», «Χώρος», «Μαύρος Γάντζος», «Μικρή αυλαία», «Θεατρική αναζήτηση», «Πανδαιμόνιο 7», «Άνευ προηγουμένου» κ.α είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους τους.

    «Το Θέατρο ουδέποτε επλήγη. Ούτε με την κρίση. Αντίθετα, στην περίοδο της κρίσης είναι που γεννήθηκαν καινούργια θέατρα» σχολιάζει ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος -εκ των ιδρυτών της θρυλικής για την πόλη θεατρικής ομάδας «Νέες μορφές» (1996-2004)- σκηνοθέτης τώρα στο ΚΘΒΕ αλλά και συνεργάτης στο θέατρο «Τ» (ένα σχεδόν «χειροποίητο» θέατρο 85 μόλις θέσεων καλαίσθητο λειτουργικά αλλά και ...θεατρικά - «χώρος φιλότιμος και καθαρός με κάθε έννοια», όπως τον χαρακτηρίζει ο ίδιος) που λειτουργεί για τρίτη χρονιά φέτος αδιάλειπτα με δικές του και φιλοξενούμενες παραγωγές.

    «Το θέατρο είναι επικοινωνία. Στον καιρό της ευμάρειας κάναμε shopping therapy και η μοναξιά ξεχνιόταν. Τώρα επιστρέφουμε σε πιο ουσιαστικές έννοιες. Βρίσκουμε (θεατές και θεατρίνοι) στο θέατρο παρηγοριά. Βλέπουμε ότι και οι "άλλοι" -σήμερα και πάντα- είχαν τα ίδια προβλήματα. Αυτή την αέναη περιπέτεια διηγείται το θέατρο...» συμπληρώνει η σκηνοθέτης - καθηγήτρια στη σχολή θεάτρου του ΑΠΘ και εκ των ιδρυτών του θεάτρου «Τ» Γλυκερία Καλαϊτζή.

    Νέοι χώροι σε ιδανικά για την εποχή και την πόλη «μεγέθη» (χωρητικότητα 100-250 θέσεων) ιδρύονται ή επανιδρύονται, νέοι θίασοι δημιουργούνται ή παλιότεροι επαναδραστηριοποιούνται, συνενώνονται, συν-πράττουν και προτείνουν τη δική τους εκδοχή για το θέατρο του 21ου αιώνα σε μια πόλη που εξελίσσεται σε... θεατρικό σκηνικό με κατοίκους-πρωταγωνιστές 80.000 νέους φοιτητές, δεκάδες σχολές και εργαστήρια θεάτρου (πανεπιστημιακές, του ΚΘΒΕ, ιδιωτικές) και άλλων συνδιαλεγόμενων με το θέατρο «ειδικοτήτων».

  • Το θέατρο «Αμαλία» χωρητικότητας περίπου 250 θέσεων (στην ομώνυμη οδό-στέγη επί 30 και πλέον χρόνια της ιστορικής Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης) ξανάνοιξε πρόσφατα, ανακαινίζεται και λειτουργεί ήδη ως «Θέατρο Αμαλία-Εταιρότητα» (το πρώην θέατρο «Ακτίς Αελίου» που λειτούργησε επί 14 χρόνια) χωρίς την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης. Νέοι νοικοκύρηδες στον χώρο «μπήκαν» ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Θωμάς Βελισσάρης (πρώην στέλεχος του μακρόβιου θεατρικού σχήματος «Ακτίς Αελίου»), ο Γιάννης Γκουντάρας (μέλος της εταιρείας οργάνωσης παραγωγής και προώθησης θεατρικών παραστάσεων Art Minds) και ο Θωμάς Χαρέλας, θεατρικός παραγωγός και καλλιτεχνικός διευθυντής του BlackBox.

    «Οι χώροι έχουν μνήμη και ταυτότητα. Η μετατροπή τους σε κάτι άλλο από αυτό για το οποίο προορίστηκαν δημιουργεί μια θλίψη... Το Black Box είναι ένα χώρος ανοιχτός σε προτάσεις, ευέλικτος, μακριά από "κουτάκια" και τυποποιήσεις, έτοιμος για προκλήσεις και "συγκατοικήσεις". Ένας σύγχρονος χώρος που θα συλλέξει τις δυνάμεις και θα τους δώσει ώθηση, μια απάντηση στους καιρούς μας» έλεγε προ τριετίας ο Θωμάς Χαρέλας, ενώ για το νέο του επιχειρηματικό συν-εγχείρημα, αυτό του θεάτρου «Αμαλία-Εταιρότητα» ανέφερε ότι η φιλοδοξία όλων είναι να φιλοξενηθούν στη μεγάλη σκηνή του θεάτρου όλες οι μορφές τέχνης, ο Μάιος να καθιερωθεί ως μήνας χορού, να φιλοξενηθούν εκδηλώσεις σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Σαιξπηρικόν», εργαστήρια υποκριτικής, προβολές ταινιών κ.α.

  • Το θέατρο «Τ» (της θεατρικής ομάδας «Passatempo») με δυναμικότητα 85 θέσεων στη ...θεατρική πλέον οδό Φλέμιγκ της ανατολικής Θεσσαλονίκης, λειτουργεί φέτος για τρίτη χρονιά με ντόπιους στην πλειονότητά τους δημιουργούς και παρουσίασε πρόσφατα το πλήρες εντυπωσιακό πρόγραμμά του ως και το τέλος της σεζόν)

  • Το πολύπαθο (πυρκαγιές, σεισμοί, καταλήψεις) εμβληματικό θέατρο «Αυλαία» (στις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ από το 1934 που εγκαινιάσθηκε), ιδανικού κι αυτό μεγέθους (με δυναμικότητα 250 περίπου θεατων), φιλοξενεί την τελευταία τριετία, μετά την ανακατασκευή και νέα μορφή διαχείρισης του, μετακλιθέντες θιάσους από την Αθήνα με συνεχή sold-out στη λειτουργία του.

  • Το εντυπωσιακό «Black Box» στον αριθμό 2 της μικρής (έχει μόλις 200 μέτρα μήκος και ...χωράει τρία θέατρα) οδού Φλέμινγκ. Ο μοναδικός αντίστοιχης λογικής και σχεδιασμού θεατρικός χώρος στην πόλη ιδρύθηκε προ τριετίας (είναι ο ανακαινισμένος χώρος του πρώην κινηματογράφου «Μετροπόλιταν» - που μετατράπηκε σε ...σουπερ-μάρκετ, ανακαινίσθηκε εκ βάθρων και λειτουργεί την τελευταία διετία φιλοξενώντας δεκάδες ανά σεζόν παραστάσεις ντόπιων αλλά κυρίως αθηναικών θιάσων θεατρικά εργαστήρια και εργαστήρια καλλιτεχνικής γραφής, παιδικό θέατρο, μουσικές εκδηλώσεις κ.α).

    Τελικά... «Art changes everything», όπως γράφει με λευκά γράμματα στον μαύρο -και εξωτερικά- τοίχο του το «Black Box».

  • Περί τις 200 θέσεις διαθέτει και το θέατρο «Σοφούλη» και λειτουργεί σε υπόγεια αίθουσα στην οδό Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη στην Καλαμαριά από το 2001, φιλοξενώντας κυρίως ντόπιες θεατρικές ομάδες και δραστηριότητες καθώς και εξ Αθηνών «μικρές» θεατρικές παραστάσεις (μονολόγους κ.α). Υπήρξε η «μαγιά» για τη μεγιστοποίηση της δραστηριότητας στον θεατρικό χώρο της οικογένειας Χαρέλα (το θέατρο «Σοφούλη» ανήκει στην Παυλίνα Χαρέλα, ενώ ο αδελφός της, Θωμάς Χαρέλας, είναι ο εκ των διαχειριστών του θεάτρου «Αυλαία», ο ιδρυτής του θεάτρου «Black Box» και ο εκ των ιδρυτών της νέας θεατρικής επιχείρησης στο «Αμαλία» (Αμαλία - Εταιρότητα).

  • Περιζήτητο από ντόπιους θιάσους αλλά και εξ Αθηνών μετακλήσεις (λόγω ιδανικού μεγέθους καθώς η χωρητικότητα του είναι 272 θέσεις θεατών και η σκηνή του έχει ικανό ύψος και «ανοιγμα») από ντόπιους θιάσους αλλά και εξ Αθηνών μετακλήσεις (χρησιμοποιείται ακόμα και από το ΚΘΒΕ των... πέντε χειμερινών σκηνών) είναι και το Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς- σκηνή Μελίνα Μερκούρη.

  • Με πρωταρχικό σκοπό, όπως δηλώνουν οι επιχειρηματίες της νέας εταιρείας «ΘΕΑ.ΜΑ.», (Θέατρα Μακεδονίας) την αύξηση των θεατών στα θέατρα της πόλης, η οικογένεια Γισγάκη ανέλαβε να διαχειρισθεί δυο μεγάλα θέατρα (το «Αριστοτέλειον» με συνολική δυναμικότητα 772 θέσεων στο ισόγειο-υπόγειο του θεάτρου της ΕΜΣ στην «καρδιά» της πόλης, και το θέατρο «Αθήναιον» στην οδό Βασ. Όλγας με δυο αίθουσες χωρητικότητας 361 και 135 θέσεων). Προς «επίρρωση» μάλιστα της ενίσχυσης του «τοπικού» χαρακτήρα των δραστηριοτήτων τους, η πρώτη φιλοξενούμενη θεατρική παραγωγή στο «Αριστοτέλειον» («Ω Θεέ μου», της Ανάτ Γκοβ, με τους Γρηγόρη Βαλτινό, Κατερίνα Διδασκάλου και Μίλτο Τσιάντο, σε σκηνοθεσία Λίνας Ζαρκαδούλα. Πρεμιέρα - Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016) αρχίζει τη θεατρική της πορεία από τη Θεσσαλονίκη και θα συνεχισθεί στην Αθήνα.

  • Περιστασιακά -κυρίως φιλοξενώντας θιάσους και θεατρικές παραγωγές εξ Αθηνών, θεατρικά εργαστήρια κ.α.- λειτουργούν και οι δυο ακόμη εναπομείνασες θεατρικές αίθουσες της πόλης (πρώην κινηματογράφοι «Εγνατία» και «Φαργκάνη»).

    «Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε Θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε Θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας» έλεγε, έγραφε και έπραττε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα ο χαρισματικός Κάρολος Κούν.

    H... «Art changes everything», όπως γράφει με λευκά γράμματα στον μαύρο -και εξωτερικά- τοίχο του το «πολυ-θέατρο» «Black Box».

    [12] "Αυτά τα συστήματα απέτυχαν",το νέο άλμπουμ του Μόμπι

    Με ένα μανιφέστο για την καταστροφή του περιβάλλοντος, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ ο Μόμπι.Ο ταλαντούχος μουσικός, φανατικός υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων, στο νέο του άλμπουμ «These Systems Are Failing», (μετ: Αυτά τα συστήματα απέτυχαν), που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο, συνεργάζεται με ένα νέο σχήμα με την επωνυμία Moby and the Void Pacific Choir, (η οποία σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται ως Κενή Χορωδία του Ειρηνικού).

    Τόσο ο τίτλος του νέου άλμπουμ, όσο και η επωνυμία του γκρουπ κάνουν σαφείς νύξεις για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο.

    «Αυτά τα συστήματα μας σκοτώνουν, σκοτώνουν τα πάντα, λέει ο γνωστός καλλιτέχνης, ας τα αφήσουμε λοιπόν να αποτύχουν!».

    Το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει λίγο πριν τη διεξαγωγή ενός μουσικού και γαστρονομικού βέγκαν φεστιβάλ, γνωστό ως Circle V, το οποίο ίδρυσε ο Μόμπι στην πόλη που μένει, στο Λος Αντζελες. Αυτή θα είναι και η μοναδική του εμφάνιση σε σόου, για το 2016.

    Πηγή: Le Monde, AFP, The New Yorker

    [13] Την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση επανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης

    «Το μεγάλο πρόβλημα για την παιδεία είναι ότι όλοι γκρεμίζουν αυτά που δημιούργησαν οι προηγούμενοι», επισήμανε στην δευτερολογία του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Ταυτόχρονα, επανέλαβε την πρόταση του να υπάρχει δυνατότητα αλλαγής νόμου για την παιδεία, εφόσον το στηρίζουν τα 4/5 της Βουλής.

    Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης στην εκπαίδευση, υποστήριξε ότι δεν προχωρά, γιατί δεν θέλουν οι συνδικαλιστές, ενώ πρότεινε τη συγκρότηση Διεπιστημονικής Επιτροπής με άτομα κύρους.

    Ακόμα, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι «νοσούμε τις μεταπανεπιστημιακές ανταλλαγές, την στιγμή που έπρεπε να δίνουμε μάχη για τα πανεπιστήμια μας», ενώ τάχθηκε υπέρ της απεριόριστης χρονικής δυνατότητας των φοιτητών

    Σχολιάζοντας τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών, ο κ. Λεβέντης επισήμανε ότι δεν μπορεί να επιτρέπεται στη μειονότητα να διδάσκεται το δικό της θρήσκευμα και να μην επιτρέπεται στην πλειονότητα η διδασκαλία της επίσημης θρησκείας της.

    Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επανέλαβε την πρόταση του για οικουμενική κυβέρνηση, καθώς όπως είπε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι σοβαρά και δεν μπορεί μόνος του ο πρωθυπουργός να τα λύσει.

    «Αν αληθεύουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι 774.000 Έλληνες βρίσκονται υπό κατάσχεση για ληξιπρόθεσμες οφειλές, ότι 4,3 εκατ. Έλληνες χρωστούν στην εφορία 91,6 δισ. ευρώ και προσθέσουμε και τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και τα κόκκινα δάνεια, τότε το ελληνικό πρόβλημα είναι άλυτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης, και προσέθεσε:

    «Πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα μιας οικουμενικής κυβέρνησης, όχι για να σας διώξουμε κ. Τσίπρα από τη θέση του πρωθυπουργού, αλλά γιατί τα προβλήματα είναι σοβαρά και κανείς δεν μπορεί μόνος του. Τα έχω πει και στον κ. Μητσοτάκη που βρίσκεται σε απόλυτη πλάνη. Όπως είπα και στη πρωτολογία μου, αν δεν κάνει εκλογές ο κ. Τσίπρας είναι βλάκας. Πρέπει να κάνει και να έρθει ο κ. Μητσοτάκης, και σε 4-5 μήνες που θα τα κάνει μπάχαλο θα έρθει ξανά με μηδέν μπόνους».

    [14] Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση στήνει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές

    «Η κυβέρνηση στήνει νέες κάλπικες διαχωριστικές γραμμές», κατήγγειλε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή το ζήτημα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη. Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για ανιστόρητες προσεγγίσεις, αναφορικά με τον ρόλο της Εκκλησίας στην διάρκεια της κατοχής, προσεγγίσεις που ρόλο έχουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου.

    «Η αναγκαιότητα και η ωριμότητα να καταργηθούν οι αναχρονισμοί -όσοι υπάρχουν για διάφορα θέματα- και στο μάθημα των Θρησκευτικών, είναι για μας ζήτημα εκ των ων ουκ άνευ. Αυτό είναι ξεκάθαρο και είναι πάγια θέση του ΚΚΕ. Όμως αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει προσεγγίσεις και απλουστεύσεις τύπου Φίλη», υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ ξεκάθαρα θεωρεί πχ ότι είναι ανάγκη και επίκαιρο ζήτημα, ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος».

    «Όμως αυτό δεν μπορεί να οδηγεί τον υπουργό Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, να μιλά και ανιστόρητα, και απλουστευτικά, ενοχοποιώντας για παράδειγμα, το σύνολο της Εκκλησίας στο σύνολο του κλήρου», είπε ο γγ του ΚΚΕ και σημείωσε ότι «στην κατοχή συνέβη με την Εκκλησία, ό,τι συνέβη και με τον υπόλοιπο πολιτικό αστικό κόσμο. Δηλαδή, ένα κομμάτι συμβιβάστηκε, ένα κομμάτι συνεργάστηκε με τους κατακτητές και ένα κομμάτι μπήκε στην αντίσταση ενεργά και μάλιστα και στη ένοπλη εθνική αντίσταση με τον ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, με την Εθνική Αλληλεγγύη και μαζί εδώ ήταν κυρίως ο κατώτερος κλήρος και μέλη της ιεραρχίας, ακόμη και μητροπολίτες».

    «Ο παππούς μου για παράδειγμα, ο ιερέας ο παπά- Δημήτρης ο Κουτσούμπας, του οποίου έχω και το όνομα -ο πατέρας του πατέρα μου- εκτελέστηκε το 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές, για τη συμμετοχή του, ως υπεύθυνος της Εθνικής Αλληλεγγύης στην επαρχία Δομοκού, στα χωριά που ήταν εκεί και ως μέλος του ΕΑΜ», είπε ο γγ του ΚΚΕ και προέτρεψε τα κυβερνητικά έδρανα: «Ας είμαστε λοιπόν πιο προσεκτικοί, κύριοι υπουργοί της "κυβέρνησης της αριστεράς". Και δεν μπορεί η κατάργηση αυτών των αναχρονισμών να προτάσσεται και για προπαγάνδα και για στάχτη στα μάτια μπροστά σε όλους τους άλλους αναχρονισμούς που εξακολουθούν να υπάρχουν και κυριαρχούν στην εκπαίδευση».

    Ο γγ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε μάλιστα: «Δεν θα σας επιτρέψουμε - και σας το λέμε- να στήσετε νέες κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, του στυλ, είσαι με τον Φίλη εναντίον της Εκκλησίας ή είσαι με την Εκκλησία, με τον Ιερώνυμο ή είσαι με τους παλιούς καναλάρχες ή με τους καινούργιους και με την κυβέρνηση και με τον κ. Παππά που έδωσε, δεν ξέρω τι έκανε, με το διαγωνισμό. Γι'αυτό δίνουμε βάρος στην ουσία, γιατί για εμάς μεγαλύτερος αναχρονισμός είναι για τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες αίθουσες και ένας εκπαιδευτικός να κάνει μαθήματα εκτός της ειδικότητας του».

    [15] Εργαζόμενοι ΟΑΣΘ: Αν «δούμε» τα λεφτά στους λογαριασμούς, ίσως και να λήξει η επίσχεση εργασίας

    «Εάν δούμε τα λεφτά στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, θα εισηγηθώ στη συνέλευση να πιάσουμε τιμόνι», είπε στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ, ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, ο οποίος ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 9 το πρωί, οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν αν θα λήξουν την επίσχεση εργασίας.

    Ο κ. Τσερμενίδης ξεκαθάρισε, ότι δεν εξαρτάται από τον ίδιο αν θα κυκλοφορήσουν και πάλι - ύστερα από 12 μέρες- τα αστικά λεωφορεία στους δρόμους, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν για το αν θα συνεχιστεί ή όχι η κινητοποίηση και πρόσθεσε: «Πλέον δεν πιστεύουμε κανέναν και τίποτα και αν δεν πληρωθούμε, έστω και το ένα μηνιάτικο, δεν κάνουμε βήμα πίσω. Αν όμως δεν το δούμε με τα μάτια μας, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα».

    Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε επίσης, ότι δεν πρέπει κανείς να λησμονεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ έχουν να λαμβάνουν και επιπλέον δύο μηνιάτικα, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριου, «για τα οποία δεν μιλά κανείς», όπως είπε. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι αν δεν δοθούν οριστικές λύσεις στο ζήτημα της μισθοδοσίας «θα βγούμε και πάλι στους δρόμους. Είμαστε σε εγρήγορση διαρκώς».

    Χαρακτήρισε «ανύπαρκτο» τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη και τόνισε ότι «με κροκοδείλια δάκρυα και ψέματα δεν λύνονται επί της ουσίας τα προβλήματα, ούτε στη ζωή, ούτε στον Οργανισμό».

    Πάντως, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ αναφερόμενος στο θέμα της μισθοδοσίας επιβεβαίωσε ότι τα χρήματα εκταμιεύτηκαν και ότι αύριο θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι. «Τα λεφτά ήρθαν από το υπουργείο και είναι σε ασφαλή λογαριασμό του Οργανισμού. Εάν ήταν εργάσιμη η ώρα θα γινόταν αμέσως η μεταφορά τους στους εργαζομένους. Ωστόσο δεδομένης της ώρας, αυτό θα γίνει αύριο το πρωί», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Στεφανίδης.

    [16] Παράταση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ

    Παράταση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ για ένα μήνα και βελτίωση των όρων, αποφάσισε σήμερα το ΔΣ της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη, όπως επισημαίνεται, τη συνεχιζόμενη προσέλευση των καταναλωτών για ένταξη στη ρύθμιση.

    Έτσι, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, που έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου παρατείνεται ως τις 31 Οκτωβρίου. Επιπλέον:

    -Δίνεται η ευκαιρία ένταξης στη ρύθμιση και σε όσους έχει γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω χρέους, με μοναδική προϋπόθεση να μην έχουν κάνει αυθαίρετη επανασύνδεση, με επέμβαση στον μετρητή.

    -Για όσους έχουν κάνει επέμβαση στον μετρητή (πλην της περίπτωσης της ρευματοκλοπής), η επανασύνδεση θα γίνεται με προκαταβολή του 15% της οφειλής (αντί για 30% που ισχύει τώρα) και η εξόφληση σε 12 δόσεις (αντί για 8).

    Ως τώρα, στο σύστημα διακανονισμών των 36 δόσεων, έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 400.000 πελάτες, με οφειλές άνω του 1,1 δισ. ευρώ.

    [17] Λαγκάρντ: Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι χαμηλή, αλλά δεν φαίνεται να επιδεινώνεται

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) «θα μειώσει» ξανά την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το 2016, δήλωσε η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ χαρακτήρισε τις πολιτικές που περιορίζουν το εμπόριο «κακές οικονομικές πρακτικές» που θα εμποδίσουν την ανάπτυξη.

    Εν όψει της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Λαγκάρντ είπε ότι η πρόβλεψη για την οικονομία των ΗΠΑ θα αναθεωρηθεί και πάλι προς τα κάτω, λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης που υπήρξε στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

    Το ΔΝΤ είχε κόψει τον Ιούλιο στο 2,2% από 2,4% την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Οι νέες προβλέψεις του Ταμείου θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα με τη νέα έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

    Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία είναι κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο, αλλά η εικόνα δεν φαίνεται να επιδεινώνεται, σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου. Η ίδια πρόσθεσε ότι η Κίνα και η Ινδία θα συνεχίσουν να πηγαίνουν σχετικά καλύτερα, αναπτυσσόμενες με ρυθμό περίπου 6% και πάνω από 7%, αντίστοιχα, ενώ οι πληγείσες από την ύφεση Βραζιλία και Ρωσία αρχίζουν να δείχνουν κάποια σημάδια βελτίωσης.

    «Αθροίζοντας τα καλά και τα κακά, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή για πολύ μεγάλο διάστημα, ωφελώντας πολύ λίγους», τόνισε.

    Συνεχίζοντας, η Λαγκάρντ ενίσχυσε την προειδοποίησή της για τους κινδύνους μίας αύξησης των εμποδίων στο εμπόριο, αποκαλώντας τη «μια ξεκάθαρη περίπτωση κακής πρακτικής» που θα στερήσει οικονομικές ευκαιρίες από πολλούς εργαζόμενους, θα πλήξει τις παγκόσμιες αλυσίδες προσφοράς και θα αυξήσει το κόστος πολλών βασικών αγαθών.

    Οι κυβερνήσεις, είπε, θα πρέπει αντίθετα να επιδιώκουν περισσότερες και καλύτερες πολιτικές επανεκπαίδευσης των εργαζομένων που έχουν μείνει άνεργοι από το εμπόριο και την αυτοματοποίηση, να επενδύσουν περισσότερο στην εκπαίδευση και τις υποδομές και να επιδιώξουν μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης της αποδοτικότητας για να βοηθήσουν την ενίσχυση της ανάπτυξης στις οικονομίες τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 September 2016 - 16:32:28 UTC