Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Φίλης: Τα νέα προγράμματα των θρησκευτικών θα εφαρμοστούν από φέτος
  • [02] Φώφη Γεννηματά: Διμέτωπη κριτική σε κυβέρνηση και ΝΔ για την Παιδεία
  • [03] Στ. Θεοδωράκης: Η ζημιά στην οικονομία διορθώνεται, στην Παιδεία όχι
  • [04] Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
  • [05] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ενισχυμένες οι εθνικές θέσεις στα εργασιακά
  • [06] Σόιμπλε: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων, η συμμετοχή του ΔΝΤ πρέπει να συνεχιστεί
  • [07] Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου- Ρέγκλινγκ
  • [08] Θεσσαλονίκη: Ξαναβγαίνουν τα αστικά λεωφορεία στους δρόμους στις 5 το πρωί
  • [09] Υπεγράφη η συμφωνία για την εξαγορά και αναδιάρθρωση της "Μαρινόπουλος"
  • [10] Kανονικά οι πτήσεις της Aegean και της Olympic Air μετά την αναστολή της απεργίας της ΟΣΥΠΑ
  • [11] Έφυγε από τη ζωή ο υπέρμαχος της ειρήνης στη Μέση Ανατολή
  • [12] Ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση MH17 προήλθε από χωριό φιλορώσων

  • [01] Ν. Φίλης: Τα νέα προγράμματα των θρησκευτικών θα εφαρμοστούν από φέτος

    Εκτενής ήταν η αναφορά του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στο θέμα που πρόεκυψε με το μάθημα των θρησκευτικών, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. «Δεν πρόκειται για μία σύγκρουση Πολιτείας και Εκκλησίας. Γιατί όπως ξέρουμε από το παρελθόν, από μία τέτοια σύγκρουση δεν κερδίζει καμία πλευρά, δεν κερδίζει ο ίδιος ο λαός» τόνισε ο υπουργός.

    Ο κ. Φίλης υπενθύμισε ότι τα νέα προγράμματα Θρησκευτικών έχουν εκπονηθεί από ειδική επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην οποία συμμετείχαν και θεολόγοι, ενώ έχουν δοκιμαστεί πιλοτικά τα τελευταία τρία χρόνια. «Ήρθε η ώρα αυτά τα προγράμματα να εφαρμοστούν, ώστε από του χρόνου να κυκλοφορήσουν και τα νέα σχολικά βιβλία», διαμήνυσε, επισημαίνοντας ότι «τα θρησκευτικά από ομολογιακό μάθημα γίνονται μάθημα γνώσης των θρησκειών, βεβαίως με προτεραιότητα στην Ορθοδοξία».

    Επίσης, ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τα Θρησκευτικά «ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα», ενώ κατηγόρησε την Εκκλησία ότι «προβάλλει αντιρρητικό λόγο», σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

    «Την ευθύνη για την εκπαίδευση την έχει η Πολιτεία. Το σχολείο είναι κοσμικό, ανεξίθρησκο, ουδετερόθρησκο. Σχεδιάσαμε ένα μάθημα που θα είναι ελκυστικό, γιατί θα διδάσκεται με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και όχι μετατρέποντας τη σχολική αίθουσα σε κάποιου είδους άμβωνα», ανέφερε ο κ. Φίλης και ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν με σαφήνεια σχετικά με το εάν η ευθύνη και η αρμοδιότητα για την εκπαίδευση είναι της Πολιτείας ή άλλων θεσμών.

    «Γιατί η Εκκλησία αντιδρά;» διερωτήθηκε για να απαντήσει προβλέποντας στην ουσία ότι οι τόνοι θα πέσουν: «Όταν υπάρχουν ώριμες κοινωνικές αλλαγές η Εκκλησία θέλει να έχει τον δικό της λόγο και αντιδρά. Επειδή, όμως, οι αλλαγές είναι ώριμες και προχωρούν, η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι πρέπει να λειτουργήσει θετικά και εποικοδομητικά με στόχο την ενότητα του λαού, δεν επιμένει στην αντίδρασή της. Μπορεί να επιμένουν κάποιοι έξαλλοι, αλλά όχι η μεγάλη πλειονότητα που εκπροσωπεί η Εκκλησία».

    Κατά τα λοιπά, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στο έργο που έχει παράγει το υπουργείο του, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κενά «για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια», αλλά και την προτεραιότητα που έχει δοθεί για πρώτη φορά στις προσλήψεις για την ειδική αγωγή. Αναφορικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, τόνισε ότι οι προσλήψεις φέτος ήταν κατά 34,96% περισσότερες σε σχέση με το 2011 και 66,76% σε σχέση με το 2012, ενώ σε σχέση με το 2014 πάνω από 700%.

    "Δεν είμαι αιώνιος φοιτητής". "Ευτυχώς ο Θεός δεν ακούει τους Αμβρόσιους"

    Σε προσωπικούς τόνους κινήθηκε στη δευτερολογία του ο Νίκος Φίλης κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. Με αφορμή την αποστροφή του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι επανέφερε τους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές στα μητρώα των πανεπιστημίων επειδή ο ίδιος είναι αιώνιος φοιτητής, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως είναι γνωστό ότι δεν πήρε πτυχίο από τη Νομική, μολονότι είχε περάσει από τους πρώτους, για προσωπικούς λόγους.

    «Ο κ. Μητσοτάκης διακινεί μια φιλολογία περί αιώνιου φοιτητή. Δεν είμαι αιώνιος φοιτητής» σημείωσε ο Ν. Φίλης για να προσθέσει: «Δεν με μειώνει αυτό που κάνει παρότι το κάνει για να με προσβάλλει. Λυπάμαι που ο κ. Μητσοτάκης είναι ο υποκινητής αυτής της λάσπης που διακινείται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να στραπατσάρει το πρόσωπό μου, ή ακόμα χειρότερα το πρόσωπο της κυβέρνησης. Κρινόμαστε από το έργο μας και το ήθος μας. Δεν είμαι πριγκιπόπουλο, να με κρίνετε από αυτά που κάνω ως υπουργός και ως δημόσιο πρόσωπο» σημείωσε ο κ. Φίλης.

    Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στον μητροπολίτη Αμβρόσιο και πιο συγκεκριμένα στο φυλλάδιο που έχει κυκλοφορήσει στην περιοχή της μητρόπολης Καλαβρύτων Αιγιαλίας όπου ο κ. Φίλης χαρακτηρίζεται «φίδι» όπως κατήγγειλε ο ίδιος. «Μου κάνει εντύπωση ότι ένα πρόσωπο που θα έπρεπε να είναι άνθρωπος της αγάπης έχει κυκλοφορήσει στην επαρχία του αυτό το φυλλάδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα γνωμικό που λέει ότι όλοι οι χοντροί είναι βλάκες. Τόσο απλά, τόσο χριστιανικά. Τόσο προσβλητικά όχι για μένα αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που είναι υπέρβαροι, για τόσους ανθρώπους που έχουν υπνική άπνοια όπως εγώ. Δεν πιστεύω ότι θίγει εμένα προσωπικά. Θίγει την Εκκλησία» τόνισε ο υπουργός Παιδείας υπογραμμίζοντας ότι αναμένει την καταδίκη από τη διοίκηση της Εκκλησίας. «Ευτυχώς ο Θεός, μακρόθυμος και πολυέλεος, δεν ακούει τους Αμβρόσιους» είπε ακόμη με αφορμή τις καμπάνες που χτύπησαν πένθιμα αναγγέλλοντας, όπως είπε, τον θάνατό του».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Παιδείας και στις δηλώσεις του για τον ρόλο της Εκκλησίας στη διάρκεια της κατοχής και της δικτατορίας σημειώνοντας ότι αυτές είχαν στόχο συγκεκριμένους ιεράρχες και όχι το σύνολο της Εκκλησίας, η οποία αποτελείται επίσης από τους απλούς κληρικούς και τον λαό. Σημείωσε πάντως ότι στη διάρκεια της δικτατορίας οι περισσότεροι ιερείς συνεργάστηκαν με το καθεστώς κι ότι ήταν ελάχιστοι αυτοί που αντιστάθηκαν. «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται» κατέληξε ο κ. Φίλης.

    [02] Φώφη Γεννηματά: Διμέτωπη κριτική σε κυβέρνηση και ΝΔ για την Παιδεία

    Σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, με την παρέμβασή της στη Βουλή, για την Παιδεία.

    Αρχικά η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ως «κρυπτόμενο» πρωθυπουργό, καθώς «ολοκληρώθηκε ένα έγκλημα και παραδόθηκε ο δημόσιος πλούτος στους δανειστές για 99 χρόνια».

    Το ίδιο χαρακτηρισμό απηύθυνε και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς, όπως ανέφερε: «Κρύφτηκε χθες και νομίζει ότι βολεύεται να αφήνει τον πρωθυπουργό να υλοποιεί πολιτικές νεοφιλελεύθερης δεξιάς ατζέντας. Λυπάμαι για αυτά που συμβαίνουν στη χώρα και για την ποιότητα της αντιπολίτευσης», σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, η Φώφη Γεννηματά ύψωσε τους τόνους, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλάει για νομιμότητα. Η φούσκα έσκασε στα δικά σας χέρια κι ο κόσμος το «έχει τούμπανο», είπε και συμπλήρωσε: «Έπεσε μαύρο στο ΣΥΡΙΖΑ τσάνελ, και μας μιλάτε για τρίγωνο διαπλοκής; Η Τράπεζα Αττικής, η κυβέρνηση και ο αγαπημένος σας εργολάβος. Γι'αυτό δώσατε μάχη για έλεγχο Τράπεζας Αττικής, για να ελέγξετε την ενημέρωση».

    Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι ο διαγωνισμός είναι διάτρητος, ότι ακρωτηριάστηκε ο ρόλος ΕΣΡ και περιορίστηκε ο αριθμός αδειών με στημένες εκθέσεις, ενώ η επιτροπή του διαγωνισμού έδωσε ψευδείς βεβαιώσεις και δεν ζήτησε έλεγχο. «Είναι ώρα να παρέμβει ο εισαγγελέας. Υπάρχει εισαγγελέας σε αυτό τον τόπο;», ανέφερε η κ. Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν «λαγοί», στη διαγωνιστική διαδικασία.

    Διμέτωπη κριτική άσκησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε κυβέρνηση και ΝΔ και στα ζητήματα Παιδείας. Υποστήριξε ότι όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξεπέρασε και τη προδιδακτορική Δεξιά στο ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων στη Παιδεία και προσπαθεί να εγκαθιδρύσει το δικό της καθεστώς.

    «Για τον κ. Τσίπρα η αριστεία είναι ρετσινιά, για τον κ. Μητσοτάκη είναι μέσο αναπαραγωγής της ελίτ, για εμάς τους σοσιαλιστές, είναι προτεραιότητα στην εκπαίδευση», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά και αναφερόμενη στην διελκυστίνδα για τα θρησκευτικά, είπε ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τον Φίλη πολλές φορές και σήμερα τον κρεμάει και στα μανταλάκια.

    «Με δάνειο μεταρρυθμίσεων απ'άλλους δεν γίνεται κάποιος μεταρρυθμιστής» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υπερασπίστηκε τις ευρείες μεταρρυθμίσεις που έγιναν από τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη διετία 2010-2012. Ζήτησε να εξαιρεθεί η εκπαίδευση από το μνημόνιο και ανέπτυξε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, στο επίκεντρο των οποίων είναι η επαναφορά, με βελτιώσεις, του νόμου Διαμαντοπούλου, η αξιολόγηση, με διαφάνεια, των εκπαιδευτικών, ενώ πρότεινε να ξεκινήσει τώρα η συζήτηση για αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας για μη κρατικά πανεπιστήμια.

    "Οι προτάσεις και μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ στη Παιδεία δεν μεταγράφονται"

    Την κατηγορία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως καθεστώς που επιδιώκει να φιμώσει τα ΜΜΕ και το ίδιο κάνει και στην Παιδεία και σε άλλους τομείς, απηύθυνε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στη δευτερολογία της, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την Παιδεία στη Βουλή.

    Σχετικά με τη πρόταση του πρωθυπουργού να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την διαπλοκή, η κ. Γεννηματά απάντησε: «Σηκώνουμε το γάντι για να τεκμηριωθεί το τρίγωνο της διαπλοκής. Θα είστε κατηγορούμενος κι όχι κατήγορος». Απέδωσε, δε, την πρόταση στο γεγονός ότι ο λαός γυρίζει την πλάτη στη κυβέρνηση.

    Όσον αφορά τα αμιγώς θέματα της Παιδείας, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μείνει ως η κυβέρνηση που έβαλε την Παιδεία στο μνημόνιο και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αποδεικνύει τη φτώχεια ιδεών και αποσπασματικές προτάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Με δανεικές προτάσεις από τον πρωθυπουργό και δανεικές μεταρρυθμίσεις από τον κ. Μητσοτάκη δεν προχωράει η Παιδεία. Είναι έργο του ΠΑΣΟΚ, ανήκει στα δεκάδες στελέχη και εκπαιδευτικούς που συνεισέφεραν. Οι προτάσεις και μεταρρυθμίσεις δεν μεταγράφονται», τόνισε η κ. Γεννηματά.

    Τέλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων και το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να επιβληθεί διχασμός στη ελληνική κοινωνία.

    [03] Στ. Θεοδωράκης: Η ζημιά στην οικονομία διορθώνεται, στην Παιδεία όχι

    Σε υψηλούς τόνους και με επιθετική διάθεση, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επέκρινε την κυβέρνηση για την ανατροπή, όπως είπε, της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που είχε γίνει τα τελευταία χρόνια.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ντυμένος με γραβάτα, λόγω της σπουδαιότητας της συζήτησης, όπως δήλωσε, κατηγόρησε όλα τα κόμματα και όχι μόνο αυτά που κυβέρνησαν, για τη σημερινή εικόνα της Παιδείας, λέγοντας: «Τα σχολεία και ιδιαίτερα τα πανεπιστήμια, ήταν πάντα στα χέρια των κομμάτων, άρα η ευθύνη για το κατάντημα της Παιδείας είναι διακομματική».

    Παράλληλα αναρωτήθηκε, για ποιά δημόσια εκπαίδευση μιλάμε και τόνισε: «Είμαστε υπερήφανοι που τα παιδιά μας παιδεύονται περισσότερο, οι γονείς πληρώνουν περισσότερο, για να έχουμε το χειρότερο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη» και κατέληξε λέγοντας: «Η ζημιά που κάνουμε στην οικονομία μπορεί κάποτε να διορθωθεί. Η ζημιά που κάνουμε στην Παιδεία δεν διορθώνεται με νόμους και υπουργικές αποφάσεις».

    [04] Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

    Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας μέσω Κρήτης και ο νέος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην συνάντηση που είχαν στην Αθήνα οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Yuval Steinitz και ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

    Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα στην προώθηση των έργων, που περιλαμβάνουν στα τέλη Οκτωβρίου την παρουσίαση της οικονομικής και τεχνικής μελέτης για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, ενώ τον Δεκέμβριο στην Ιερουσαλήμ θα γίνει νέα συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

    Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση, έγινε επίσης ιδιαίτερη συζήτηση για την σύζευξη του έργου με τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα που περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες δημιουργεί όρους σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, που έχει εξαιρετική σημασία στις μέρες μας ενώ τόνισε ότι από τη συζήτηση αναδείχθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να αναδειχθεί σε πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το φυσικό αέριο.

    Ο κ. Steinitz τόνισε ότι η συνεργασία των τριών χωρών είναι καλύτερη από ποτέ και όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, σημείωσε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού και πρόσθεσε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου είναι υπό εξέταση και έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    «Στόχος είναι να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο απαραίτητη για την ΕΕ και την ΕΕ απαραίτητη για την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος επεσήμανε ακόμη ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο τις ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται στο μέλλον με τις νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες.

    [05] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ενισχυμένες οι εθνικές θέσεις στα εργασιακά

    Ενισχυμένες βγαίνουν οι εθνικές θέσεις από τα πορίσματα της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς, όπως εξηγεί, αυτές δεν αποσκοπούν, παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

    Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    «Η έκθεση της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων παραδόθηκε. Και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα πορίσματα της Επιτροπής και, μάλιστα, με ομοφωνία ή ευρεία πλειοψηφία, ενισχύουν τις εθνικές θέσεις, ακριβώς γιατί αυτές δεν αποσκοπούν παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Οι μνημονιακές πολιτικές, ως βίβλος συμπυκνωμένου φιλελευθερισμού, απορρύθμισαν πλήρως την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Υπονόμευσαν όλες τις εγγυήσεις του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου, κατάργησαν ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δημιούργησαν μία εργασιακή ζούγκλα.

    Ήρθε, όμως, η στιγμή της επιστροφής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Την Πέμπτη,29 Σεπτεμβρίου, το Πόρισμα και οι εν γένει θέσεις της χώρας μας για το εργασιακό παρουσιάζονται σε ειδική σύνοδο της επιτροπής που έχει συγκροτήσει η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για πρώτη φορά, ζήτησα και έγινε δεκτό το θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα να αποτελέσει θέμα συζήτησης του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επόμενη σύνοδό του της 13ης Οκτωβρίου. Οι αντιευρωπαϊκές και αντικοινωνικές θέσεις θα απομονωθούν.

    Σε συνδυασμό με την, ίδιας κατεύθυνσης, κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, το πόρισμα της Επιτροπής θα αποτελέσει σημαντικό "όπλο" στη διαπραγμάτευση για την επιστροφή στην Κοινωνική Ευρώπη. Για το σκοπό αυτό, όλα τα κόμματα θα πρέπει να πάρουν θέση. Έχω επανειλημμένα και από τη Βουλή, απευθύνει σχετική έκκληση προς τούτο, ιδίως προς τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο αρχηγός δηλώνει ότι είναι υπέρ των προτάσεων διαρθρωτικών αλλαγών του ΔΝΤ.Εισερχόμαστε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης και όλοι πρέπει να διαλέξουν με ποια πλευρά είναι».

    [06] Σόιμπλε: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων, η συμμετοχή του ΔΝΤ πρέπει να συνεχιστεί

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής της χώρας του, έκρινε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους, ενώ τόνισε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα και προεξόφλησε πως πράγματι θα συνεχίσει.

    Παράλληλα, ο Σόιμπλε δήλωσε πως συμφωνεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ότι στην Ευρώπη χρειάζονται περισσότερα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επικρίνει εδώ και πολύ καιρό την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ. Νωρίτερα, στη συζήτηση που διεξήχθη στην Μπούντεσταγκ, ο Ντράγκι απέρριψε τις επικρίσεις για την πορεία που έχει επιλέξει η τράπεζα, χαρακτηρίζοντας τα μηδενικά επιτόκια απαραίτητα και καλώντας το Βερολίνο να μοιραστεί το βάρος για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας αυξάνοντας τις δαπάνες.

    Ακόμη, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, προέβλεψε ότι η ΕΕ θα υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, αλλά πιθανόν δεν θα λέγεται TTIP, ενώ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη Deutsche Bank.

    [07] Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου- Ρέγκλινγκ

    Για την εν εξελίξει εργασία του ESM σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη συνάντησή τους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM.

    Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε ό,τι αφορά την υποδόση των 2,8 δισ. ο Κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι τώρα «εναπόκειται στην Κομισιόν να ελέγξει εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων» προκειμένου να είναι σε θέση ο ΕSM να προχωρήσει στην εκταμίευση.

    Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να ανακάμψει από την κρίση δημιουργώντας τις συνθήκες για σταθερή ανάπτυξη με κοινωνικά χαρακτηριστικά, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφωνστο Λουξεμβούργο.

    Ο υπουργός είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ESM, τέθηκε το ζήτημα της προετοιμασίας των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, για την πρόοδο της οποίας ο ESM πρόκειται να ενημερώσει το επόμενο διάστημα τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης στο λεγόμενο EuroWorking Group.

    Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων για τη δόση των 2,8 δισ. αναμένεται να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, καθώς τα εναπομείναντα τρία προαπαιτούμενα που δεν περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο, θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στο νέο Ταμείο, το οποίο όπως εξήγησε, δεν έχει μοναδικό στόχο τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά κυρίως την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια ευκαιρία να αναδιαρθρώσει και οργανώσει το κράτος την περιουσία του προς όφελος των πολιτών. Σημείωσε δε, ότι σε συνέχεια της συμφωνίας με τους Θεσμούς για τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου (ο διορισμός των οποίων αποτελούσε προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης) θα πρέπει στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, να διοριστεί από τα εν λόγω μέλη το Διοικητικό Συμβούλιο (5 ως 7 άτομα) ώστε να είναι πλήρως λειτουργικό την 1η Ιανουαρίου του 2017.

    [08] Θεσσαλονίκη: Ξαναβγαίνουν τα αστικά λεωφορεία στους δρόμους στις 5 το πρωί

    Αναστολή της επίσχεσης εργασίας αποφάσισαν, σε έκτακτη γενική που πραγματοποιήθηκε, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ και από τις 5 το πρωί, ύστερα από 12 μέρες, "πιάνουν" τιμόνι, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συνδικάτου τους, Δημήτρης Τσερμενίδης. "Βρέθηκε ο τρόπος να μας βάλουν τη μισθοδοσία του μήνα Ιουλίου στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς και αν και μας οφείλουν ακόμα Αύγουστο και Σεπτέμβριο, εμείς σε ένδειξη καλής θέλησης βγάζουμε τα αστικά λεωφορεία στους δρόμους του νομού Θεσσαλονίκης", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι "τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα" και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις εξελίξεις που αφορούν τον οργανισμό συνολικά και προειδοποίησε ότι "αν κριθεί σκόπιμο θα προχωρήσουμε και πάλι σε κινητοποιήσεις".

    Μεταξύ άλλων, διερωτήθηκε γιατί ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, δεν προχωρούσε στην κίνηση που έκανε σήμερα, βάζοντας τα λεφτά σε "ασφαλή" λογαριασμό του ΟΑΣΘ και επανέλαβε: "πρέπει να σταματήσει τα ψέματα και επιτέλους να μας πει ευθέως αυτό που έχει στο μυαλό του για τη λειτουργία του οργανισμού".

    Ανακουφισμένος από τηνεξέλιξη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης και τόνισε: "εύχομαι για αίσιο τέλος στα ζητήματα του οργανισμού συνολικά, στη συνάντηση της προσεχούς Παρασκευής στην Αθήνα, στη 1 μετά το μεσημέρι, όπου θα γίνει και με τη συμμετοχή στελεχών απο τα υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων και Οικονομικών".

    Διαβάστε επίσης:

    Καταβάλλονται προκαταβολικά τα δεδουλευμένα μηνός Ιουλίου στους εργαζομένους του ΟΑΣΘ

    Εργαζόμενοι ΟΑΣΘ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αν «δούμε» τα λεφτά στους λογαριασμούς, ίσως και να λήξει η επίσχεση εργασίας

    [09] Υπεγράφη η συμφωνία για την εξαγορά και αναδιάρθρωση της "Μαρινόπουλος"

    Υπεγράφη, η συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος ΑΕ, η οποία αναρτήθηκε σε ασφαλή ιστοσελίδα και απότο πρωί οι προμηθευτές που έχουν ήδη συναινέσει στο "κούρεμα" των οφειλουμένων από την Μαρινόπουλος ΑΕ κατά 50%, θα πρέπει να την υπογράψουν.

    Το ΑΠΕ - ΜΠΕ δημοσιεύει κατά αποκλειστικότητα τα τέσσερα κείμενα εξυγίανσης, που αφoρούν τις εταιρείες Μαρινόπουλος ΑΕ, Πειραικόν ΑΕ, Ξυνός ΑΕ και Express M AE, καθώς και τις φόρμες που πρέπει να συμπληρώσουν οι συναινούντες πιστωτές.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο της συμφωνίας αποτελείται από 218 σελίδες. Με βάση αυτήν προκύπτει ότι το σύνολο των οφειλών της Μαρινόπουλος ΑΕ ανέρχεται στα 1,46 δισ. Ευρώ και ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο όμιλος της Carrefour αποδέχθηκε "κούρεμα" που υπερβαίνει το 92% και από οφειλή ύψους 147 εκατ. Ευρώ δέχθηκε να πάρει μόνο περίπου 11,5 εκατ. Ευρώ.

    Τώρα πλέον, μετά την υπογραφή της συμφωνίας η Μαρινόπουλος ΑΕ, η Σκλαβενίτης ΑΕΕ και οι τράπεζες αποδύονται σε αγώνα ταχύτητας προκειμένου, εάν είναι δυνατόν, έως το μεσημέρι της Παρασκευής να έχουν αποσπάσει την έγγραφη συναίνεση των πιστωτών και το σχέδιο να έχει κατατεθεί στο δικαστήριο με βάση τις διατάξεις του άρθρου 106 β και θ του πτωχευτικού κώδικα.

    Στόχος των τριών μερών είναι να οριστεί τακτική δικάσιμος εντός του Οκτωβρίου.

    Το σύνολο των κειμένων που αφορούν στην συμφωνία διάσωσης είναι διαθέσιμο στην συνδρομητική υπηρεσία του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [10] Kανονικά οι πτήσεις της Aegean και της Olympic Air μετά την αναστολή της απεργίας της ΟΣΥΠΑ

    Kανονικά θα πραγματοποιηθούν, όλες οι πτήσεις της Aegean και της Olympic Air μετά την αναστολή της απεργίας της ΟΣΥΠΑ. Αναστέλλουν την εξαγγελθείσα απεργία για την Πέμπτη και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    Όπως αναφέρει η ΟΣΥΠΑ στην ιστοσελίδα της «μετά τον γόνιμο διάλογο του προεδρείου της ΟΣΥΠΑ με τον υπουργό, η Ομοσπονδία αναστέλλει την εξαγγελθείσα απεργία από 10.00΄ τοπική ώρα της Πέμπτης 29-9-2016 έως 23.59΄ τοπική ώρα της Παρασκευής 30-9-2016» και καλεί το πρωί το προσωπικό της σε ενημέρωση.

    [11] Έφυγε από τη ζωή ο υπέρμαχος της ειρήνης στη Μέση Ανατολή

    Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες πέθανε σε ηλικία 93 ετών έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, ανακοίνωσε ο γιατρός του Ράφι Γουόλντεν.Ο Σιμόν Πέρες έφυγε από τη ζωή περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογενείας του, δήλωσε άνθρωπος του περιβάλλοντός του.

    Με τον Σιμόν Πέρες χάνεται μία ιστορική φυσιογνωμία, ο τελευταίος επιζών της γενιάς των πατέρων του κράτους του Ισραήλ και ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες των συμφωνιών του Οσλο που έθεσαν τις βάσεις της παλαιστινιακής αυτονομίας στη δεκαετία του ΄90.

    Οι μεγάλοι σταθμοί στη ζωή του

    2 Αυγούστου 1923: Γέννηση στη Βισνέβα της Πολωνίας (σημερινή Λευκορωσία) του Σιμόν Πέρσκι, που θα πάρει αργότερα το εβραϊκό ψευδώνυμο Πέρες (Αετός).

    1934: Άφιξη στην Παλαιστίνη.

    1959: Εκλέγεται βουλευτής του Mapai, πρόδρομου του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ.

    1984-1986: Πρωθυπουργός κυβέρνησης εθνικής ενότητας Εργατικού Κόμματος-Λικούντ.

    1993: Εποπτεύει τις μυστικές διαπραγματεύσεις με την οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που θα οδηγήσουν στην υπογραφή των συμφωνιών του Οσλο.

    1994: Δέχεται το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Γιτζάκ Ραμπίν και τον Γιάσερ Αραφάτ για τον ρόλο τους στην παλαιστινο-ισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία.

    1995: Μετά την δολοφονία του Γιτζάκ Ραμπίν, στις 4 Νοεμβρίου 1995, ο Σιμόν Πέρες τον διαδέχεται στην ηγεσία της κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος.

    Ιούνιος 2007: Εκλέγεται πρόεδρος του Ισραήλ.

    Ιούλιος 2014: Εννέα ημέρες πριν από τα 91α του γενέθλια αποσύρεται διακριτικά από την προεδρία, εν μέσω πολέμου στη Γάζα, μεταβιβάζοντας τις εξουσίες του στον Ρούβεν Ρίβλιν.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλ. Τσίπρας στο Twitter: Η απώλεια του Σίμον Πέρες μας θλίβει βαθύτατα

    Ανάρτηση του Κυρ. Μητσοτάκη στο Τwitter για την απώλεια Σ. Πέρες

    Συλλυπητήρια Πούτιν για τον θάνατο του Σιμόν Πέρες

    Ο Μπαράκ Ομπάμα τιμά την «ακλόνητη ηθική δύναμη» του Σιμόν Πέρες

    Την ευγνωμοσύνη των Γερμανών προς τον Σιμόν Πέρες εξέφρασε ο Γιόακιμ Γκάουκ

    Φρ. Ολάντ: Ο Σιμόν Πέρες ήταν το Ισραήλ στα μάτια του κόσμου

    Μπιλ Κλίντον για Σιμόν Πέρες: Μία ιδιοφυία με μεγάλη καρδιά

    [12] Ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση MH17 προήλθε από χωριό φιλορώσων

    Ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση MH17 της Malaysia Ailines στις 17 Ιουλίου 2014 στην ανατολική Ουκρανία είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία, ανακοίνωσε η ολλανδική εισαγγελία παρουσιάζοντας τα πρώτα συμπεράσματα των διεθνών ερευνητών γι' αυτή την αεροπορική καταστροφή.

    Οι διεθνείς εισαγγελείς δήλωσαν ακόμη πως ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το χωριό Περβομάισκ που ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες και πως, μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου, το πυραυλικό σύστημα επέστρεψε στη Ρωσία. Πρόσθεσαν ότι δεν είναι σαφές αν οι στρατιώτες διατάχθηκαν να εκτοξεύσουν τον πύραυλο ή ενήργησαν ανεξάρτητα και πως δεν θα διατυπώσουν σχόλιο σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας.

    Η ομάδα των ερευνητών έχει εντοπίσει 100 πρόσωπα ενδιαφέροντος, όπως τα χαρακτήρισε, αλλά δεν έχει ακόμη προσδιορίσει μεμονωμένους υπόπτους. Σύμφωνα ωστόσο με ερευνητή, υπάρχουν «ρεαλιστικές πιθανότητες» να ασκηθεί δίωξη σε βάρος των ενόχων για την κατάρριψη του επιβατικού αεροπλάνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 September 2016 - 22:32:49 UTC