Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απαγγέλθηκαν σε βάρος του πρώην υπευθύνου οικονομικών του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τη χρηματοδότηση ΜΚΟ στο χώρο της ψυχικής υγείας
  • [03] Ευ. Τσακαλώτος: Συμφωνία για το χρέος το συντομότερο δυνατό, για να έρθουν επενδύσεις
  • [04] Ανοίγει η εφαρμογή Ε9 για τις τροποποιητικές δηλώσεις του ΕΝΦΙΑ
  • [05] Χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας για χιλιάδες φορολογούμενους
  • [06] Α. Χαρίτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στην πραγματική οικονομία 6,75 δισ. μέχρι το τέλος του έτους
  • [07] Έκτακτο δημοσιονομικό έλεγχο στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής διέταξε ο Ν. Τόσκας
  • [08] Εκπρόσωπος ΑΝΕΛ: Ουσιαστικός διάλογος για τα θρησκευτικά, χωρίς φανατισμούς
  • [09] Ρωσία: Θα συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία
  • [10] Χιλιάδες Ισραηλινοί αποτίουν ύστατο φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο Σιμόν Πέρες
  • [11] Η διαστημοσυσκευή «Ροζέτα» θα κάνει ελεγχόμενη πρόσκρουση σε κομήτη την Παρασκευή
  • [12] Την ύπαρξη νερού στον δορυφόρο του Δία επιβεβαιώνει στο «Πρακτορείο FM» ο αστροφυσικός Γ. Σειραδάκης
  • [13] Κίνα: Το 2022 η λειτουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς
  • [14] Φ. Γεννηματά: Γυρίσαμε σε εποχές πριν την ίδρυση του ΕΣΥ
  • [15] Ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, την Κυριακή
  • [16] Τη Δευτέρα η καταβολή των συντάξεων του Οκτωβρίου από τον ΟΓΑ
  • [17] Αύριο πληρώνονται οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
  • [18] Αλλαγές στους προτεινόμενους τραπεζικούς κανόνες ζήτησε ο Επίτροπος Ντομπρόβσκις
  • [19] Εκτυπωμένα συνθετικά οστά αποκαθιστούν τα κατάγματα

  • [01] Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απαγγέλθηκαν σε βάρος του πρώην υπευθύνου οικονομικών του ΠΑΣΟΚ

    Ποινική δίωξη για τα αδικήματα της απάτης και της απιστίας άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του πρώην υπευθύνου των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

    Η κατηγορία σε βάρος του κ. Σπυρόπουλου απαγγέλθηκε με το πέρας της εισαγγελικής έρευνας που διενεργήθηκε για τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος στο πλαίσιο της οποίας κλήθηκε ως ύποπτος για τη διάπραξη αδικημάτων ο κ. Σπυρόπουλος.

    Η κλήτευση του πρώην υπεύθυνου οικονομικών αφορούσε χρέος περίπου 140 εκατ. ευρώ που, από τους ελέγχους των ορκωτών λογιστών, φαίνεται να δημιουργήθηκε από το 2004 έως το 2012 το οποίο στη συνέχεια διογκώθηκε.

    Η κατηγορία της απιστίας σε βάρος του κ. Σπυρόπουλου αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ που φαίνεται να υπήρχαν σε μετρητά στο χρηματοκιβώτιο του Κινήματος την περίοδο 2007-2009. Το αδίκημα της απάτης που καλείται να αντιμετωπίσει ο κ. Σπυρόπουλος αφορά δάνειο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ που είχε λάβει το ΠΑΣΟΚ από την Τράπεζα Αττικής το 2010, παρέχοντας ως εγγύηση μελλοντική κρατική επιχορήγηση. Στον μέχρι πρότινος υπεύθυνο οικονομικών του Κινήματος καταλογίζεται ότι υποσχέθηκε πως η επίμαχη επιχορήγηση δεν έχει τεθεί ως εγγύηση για άλλη δανειοδότηση, ενώ στην πραγματικότητα είχε ήδη εκχωρηθεί σε άλλες τρεις τράπεζες για δανειοδοτήσεις που συνολικά ήταν μεγαλύτερες του ποσού που επρόκειτο να λάβει το κόμμα.

    [02] Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τη χρηματοδότηση ΜΚΟ στο χώρο της ψυχικής υγείας

    Προνομιακή χρηματοδότηση Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών Ψυχικής Υγείας, στις οποίες συμμετέχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτες υπουργών της κυβέρνησης, με χρήματα από πόρους του ΕΣΠΑ, κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, στη Βουλή.

    Οι καταγγελίες του κ. Γεωργιάδη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, που άσκησε κριτική στον κ. Γεωργιάδη για χυδαιότητα και αθλιότητα. «Η θεωρία ότι ευνοήθηκαν συγκεκριμένοι φορείς δεν ευσταθεί. Ο δικός σας μηχανισμός κοστολόγησης υλοποιήθηκε και οι κατανομές έγιναν με τον ίδιο τρόπο στη διάρκεια της τριετίας», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και σημείωσε ότι προφανώς, για να κλείσει το ΕΣΠΑ του 2015, έγιναν αναπροσαρμογές στους προϋπολογισμούς, διότι υπάρχει το ζήτημα της περιφερειακότητας. Δηλαδή, δεν είναι όλες οι κατανομές του ΕΣΠΑ, με τα ίδια ποσά σε όλες της Περιφέρειες της χώρας, καθώς υπάρχουν φτωχές περιοχές, όπως η Ήπειρος και έγιναν αναπροσαρμογές, όχι για ευνοηθεί κάποιος, αλλά για να κατανεμηθούν οι πόροι.

    Ο Α. Γεωργιάδης κατέθεσε έγγραφα τριών μη κυβερνητικών οργανώσεων, από τα οποία, όπως είπε, προκύπτει ότι δόθηκαν για κάθε μια εταιρεία περί το ένα εκατομμύρια ευρώ περισσότερα, αν και είχαν τον ίδιο αριθμό ασθενών με άλλες εταιρείες και είχαν υπαχθεί στον ίδιο τρόπο κοστολόγησης. «Γιατί τους δώσατε παραπάνω λεφτά, αν και είχαν τον ίδιο αριθμό ασθενών; Αυτή είναι η ερώτηση», είπε ο κ. Γεωργιάδης και επισήμανε ότι η χρηματοδότηση των Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών Ψυχικής Υγείας έχει στο παρελθόν βασιστεί σε μελέτη κοστολόγησης που έχει εκπονήσει η Ειδική Υπηρεσία του Τομέα Υγείας και είχε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Όπως όμως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, στην περίπτωση των τριών ΜΚΟ, δόθηκε για τον ίδιο αριθμό ασθενών περί το ένα εκατομμύριο παραπάνω. Ανάμεσα στις εταιρείες αυτές υπάρχει εταιρεία στην οποία φαίνεται να μετείχε - και δεν έχει δηλωθεί ότι έχει αποχωρήσει- ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, στην άλλη μετείχε συνεργάτης του γραφείου του υπουργού, η κ. Λύτρα και στην άλλη εταιρεία μετέχει σύμβουλος του υφυπουργού, κ. Πετρόπουλου.

    Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε ειδικά στην Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου, για την οποία από πουθενά δεν προκύπτει, όπως τόνισε, προνομιακή χρηματοδότηση. Επισήμανε επίσης, ότι στο παρελθόν, για να προχωρήσει ο νέος μηχανισμός κοστολόγησης, το υπουργείο είχε προσλάβει μια ιδιωτική εταιρεία συμβούλων, αλλά η σημερινή κυβέρνηση σταμάτησε τη σύμβασή της. «Η πελατειακή διαπλοκή έχει ονοματεπώνυμο: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ό,τι και να λέτε, αυτό έχει καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση. Τα υποτιθέμενα σκάνδαλα τα εκτοξεύουν τα μιντιακά σας υποστυλώματα. Και όπως όλα τα πυροτεχνήματα έτσι και αυτά έχουν κοντά ποδάρια. Τα δικά σας αμαρτήματα είναι πιστοποιημένα», απάντησε οργισμένος ο κ. Ξανθός και υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε το 2015 ένα σύμφωνο για την χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας που είχε καταρρεύσει και το επαναδιαπραγματεύτηκε, κάνοντας μια, κατ? αρχήν, συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά η ΝΔ εύχεται να αποτύχει.

    Ο κ. Ξανθός είπε ότι η συμφωνία αυτή θα προχωρήσει και ότι η ΕΕ δεν θα ζητήσει πίσω χρήματα από την Ελλάδα. Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ΕΠΡΟΞΥ, την εταιρεία της Ηπείρου η οποία το 2013 έλαβε το 1,85% της συνολικής κατανομής, το 2014 έλαβε το 2,17%, το 2015 έλαβε το 2,97% της συνολικής κατανομής και το 2016 έλαβε το 2,05%. «Που τη βλέπετε την προνομιακή μεταχείριση; Ποιος σας δίνει και ποιος μαγειρεύει αυτά τα στοιχεία για να δημιουργούνται εντυπώσεις ; Δεν ισχύει αυτό που λέτε», ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός. Είπε επίσης ότι στο τέλος του 2015 έγιναν αναπροσαρμογές, λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης περιφερειακότητας και την ανάγκη να τηρηθούν οι αναλογίες ανάμεσα στο ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ και έγιναν αναπροσαρμογές, όπως κάθε φορά που κλείνει το ΕΣΠΑ, για να μπορούν να απορροφηθούν οι πόροι.

    Στις επικρίσεις που δέχθηκε για λαϊκισμό και χυδαιότητα, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε, πως δέχεται κριτική ένας βουλευτής επειδή ζητάει στοιχεία και μάλιστα κατέθεσε και έγγραφα για ένα τόσο σοβαρό θέμα. «Εγώ κατέθεσα έγγραφα τριών ΜΚΟ, για να καταλάβει ο πολίτης που μας παρακολουθεί. Είπατε ότι είναι το δικό μας σύστημα κοστολόγησης. Εγώ όμως έχω τα έγγραφα που δείχνουν ότι έχετε καταθέσει σχεδόν από ένα εκατομμύριο παραπάνω, με τον ίδιο αριθμό ασθενών και την ίδια τιμή ανά ασθενή. Και μου κάνει εντύπωση, ότι αυτοί που μετέχουν σε αυτές τις εταιρείες είναι δηλωμένα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με διάφορους τρόπους. Τι να κάνω; Να μην τα καταθέσω;», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Γιατί πήγατε συγκεκριμένα σε αυτές τις ΜΚΟ και δώσατε παραπάνω λεφτά με τον ίδιο αριθμό. Αυτή είναι η ερώτηση και δεν μου απαντάτε».

    «Για να ξέρει ο κόσμος τι έχει γίνει. Στη χώρα είχαμε άσυλα και είχαμε γίνει διεθνώς ρεζίλι», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι «για να κλείσουν τα άσυλα έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και ξεκίνησαν προοδευτικοί και αριστεροί άνθρωποι, άνθρωποι της ψυχικής υγείας, να μιλάνε για την ανάγκη να πάμε πέρα από το άσυλο. Και να κλείσει το κολαστήριο της Λέρου. Και με αγώνα προσωπικό, ανθρώπων κόντρα στην κοινωνική συνείδηση της εποχής, που ήθελε αυτούς τους ανθρώπους να είναι κλεισμένοι στα κολαστήρια, άρχισε να υλοποιείται αυτό το όραμα. Και σε εκείνη τη φάση επιλέχθηκε η προσπάθεια αυτή να στηριχθεί από δομές εκτός του κρατικού τομέα που είχε την ασυλική λογική».

    «Η χώρα έδωσε τη δυνατότητα σε ΜΚΟ, σε καθηγητές πανεπιστημίου και ανθρώπους που είχαν την κουλτούρα της αποασυλοποίησης να φτιάξουν αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, να τις στελεχώσουν για να γίνει η σταδιακή μετάβαση από το άσυλο. Και έτσι προχώρησε η διαδικασία αυτή», είπε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε ότι φυσικά δημιουργήθηκε και ένα τοπίο άρρηκτα συνδεδεμένο με το πελατειακό σύστημα. Είπε δε, ότι το 2004 υπήρχαν 29 ΑΜΚΕ και διαχειρίζονταν προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2009, που παρέδωσε η ΝΔ, ήταν 69 και διαχειρίζονταν προϋπολογισμό 90 εκατομμυρίων ευρώ και «οι περισσότεροι ήταν πολιτικοί φίλοι της ΝΔ και ένα μεγάλο μέρος από αυτούς δεν είχε και καμία σχέση με το χώρο της ψυχικής υγείας».

    [03] Ευ. Τσακαλώτος: Συμφωνία για το χρέος το συντομότερο δυνατό, για να έρθουν επενδύσεις

    Την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στη Ευρώπη «πιο δίκαιο, πιο κοινωνικό και πιο συμμετοχικό» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο με θέμα την ανάκαμψη από την κρίση και την πραγματική οικονομία, σε μακροοικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

    «Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη αλλά σε μια βιώσιμη ανάπτυξη» τόνισε ο Έλληνας υπουργός, προσθέτοντας πως για να γίνει αυτό πραγματικότητα πρέπει να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή των κερδών στους εργαζόμενους και στην περιφέρεια αλλά και να υπάρχει μεγαλύτερος δημοκρατικός έλεγχος των πολιτικών αποφάσεων.

    Ο Ε. Τσακαλώτος ξεκίνησε την ομιλία του ασκώντας κριτική στον τρόπο λειτουργίας της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως ακόμα και από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ επωφελούνται κυρίως οι χώρες του Βορρά και όχι αυτές του Νότου που την έχουν περισσότερο ανάγκη. Με τον ίδιο τρόπο, ανέφερε, για να επιτευχθεί μια ισορροπημένη ανάκαμψη χρειάζονται επενδύσεις και μάλιστα επενδύσεις που θα κατευθύνονται κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις εμπορικές τράπεζες. «Ο ρόλος της ΕΤΕπ σε αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, ενώ επικρότησε και την πρόσφατη πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για ενίσχυση του Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

    Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα για να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων χρειάζεται μια συμφωνία για το χρέος το συντομότερο δυνατό. «Οι επενδυτές περιμένουν τις πολιτικές αποφάσεις. Αν αυτές έρθουν σε πέντε χρόνια θα επενδύσουν σε πέντε χρόνια» προειδοποίησε ο Ε. Τσακαλώτος, ενώ επισήμανε πως το επίπεδο των μισθών αποτελεί επίσης την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη.

    Αναφορικά με την στρατηγική της Ελλάδας στο δρόμο προς τη βιώσιμη ανάκαμψη σημείωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν αδυναμίες δεκαετιών όπως είναι η οργάνωση και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, μέσω του νέου Ταμείου, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. «Χρειάστηκε μια αριστερή κυβέρνηση για να εισπραχθεί ο ΦΠΑ στα τρία πιο πλούσια νησιά της Ελλάδας, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Τον Έλληνα υπουργό υποδέχθηκε και προλόγισε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ ο οποίος τόνισε από την μεριά του την ανάγκη «ισορροπίας» μεταξύ της δημοσιονομικής προσαρμογής και της κοινωνικής διάστασης της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας πως κατά την περίοδο της κρίσης «κανένας λαός δεν υπέφερε τόσο όσο οι Έλληνες».

    [04] Ανοίγει η εφαρμογή Ε9 για τις τροποποιητικές δηλώσεις του ΕΝΦΙΑ

    Άμεσα αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή από τους φορολογούμενους των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για τη διόρθωση λαθών που τυχόν υπήρχαν στοιχεία ακινήτων τους και επηρέασαν και το ύψος του ΕΝΦΙΑ του 2016.

    Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να γίνει η προετοιμασία για την έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής, η εφαρμογή του Ε9 στο TAXIS δεν θα είναι διαθέσιμη σήμερα για το διάστημα από τις 14.30 έως και 18.00 μμ. Νωρίτερα σε δηλώσεις της η Διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Σοφία Σεχπερίδου είχε προαναγγείλει ότι το άνοιγμα της εφαρμογής ηλεκτρονικής υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 θα γίνει, αν όχι σήμερα, τις επόμενες ημέρες.

    Σημειώνεται ότι αρκετοί φορολογούμενοι αναμένουν το άνοιγμα της ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 προκειμένου να διορθώσουν λάθη που υπήρχαν σε παλαιότερες δηλώσεις Ε9 που είχαν υποβάλει με βάση τα οποία υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2016. Τυχόν μείωση του ποσού του ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει από τις διορθώσεις θα συμψηφισθεί κατά τις επόμενες δόσεις καταβολής του φόρου.

    [05] Χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας για χιλιάδες φορολογούμενους

    Χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώνουν από φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι κάτοχοι μεταχειρισμένων ΙΧ αυτοκινήτων καθώς με βάση την νομοθεσία για τον υπολογισμό της παλαιότητας θα μετρά στο εξής το έτος πρώτης ταξινόμησης σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι το έτος ταξινόμησης τους στην Ελλάδα.

    Η ευνοϊκή αυτή αλλαγή για τους ιδιοκτήτες μεταχειρισμένων ΙΧ αυτοκινήτων θεσπίστηκε με το νόμο 4410/2016 και οδηγεί σε μεγαλύτερη παλαιότητα για τα μεταχειρισμένα ΙΧ και έτσι σε μείωση των τελών κυκλοφορίας τους.

    Εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων που απεστάλη στους αρμόδιους φορείς και στις ΔΟΥ παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας.

    Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι επανακαθορίζεται η έννοια της «πρώτης ταξινόμησης» για τις ανάγκες υπολογισμού Τελών Κυκλοφορίας έτους 2017 και επόμενων, στα Επιβατικά Ιδιωτικής Χρήσης και Επιβατικά Δημοσίας Χρήσης, οχήματα.

    Συγκεκριμένα όπου στις ισχύουσες έως σήμερα διατάξεις γίνεται αναφορά σε «οχήματα που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα» αντικαθίσταται με την αναφορά σε «οχήματα που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή σε χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης (Ε.Ε.) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.)».

    Κατά συνέπεια, όπως επισημαίνεται, για τα επιβατικά οχήματα που εισάγονται στην Ελλάδα μεταχειρισμένα από άλλες χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, λαμβάνεται πλέον υπόψη για την επιβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2017 και επομένων, η ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα η πρώτη ταξινόμησή τους σε χώρα της ΕΕ ή του ΕΟΧ και όχι η πρώτη ταξινόμησή τους στην Ελλάδα.

    Για παράδειγμα σε εισαγόμενο μεταχειρισμένο Ι.Χ 1.800 κυβικών από ευρωπαϊκή χώρα, το οποίο ταξινομήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2004 αλλά η πρώτη ευρωπαϊκή ταξινόμηση ήταν το 2000, με το ισχύον σύστημα επιβαρύνεται με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 300 ευρώ . Με τις αλλαγές, από το 2017 τα τέλη κυκλοφορίας για το ίδιο αυτοκίνητο μειώνονται σε 280 ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά γενικότερα τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων του 2017 από το υπουργείο Οικονομικών έχει διευκρινισθεί ότι δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές παρά ορισμένες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση φορολογούμενων με παλαιά και μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα προκειμένου να περιορισθεί το φαινόμενο της μαζικής κατάθεσης πινακίδων στις εφορίες.

    [06] Α. Χαρίτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στην πραγματική οικονομία 6,75 δισ. μέχρι το τέλος του έτους

    Σε τρεις πυλώνες στηρίζονται τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, όπως μας εξηγεί ο Αλέξης Χαρίτσης και αφορούν στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στα προγράμματα υποδομών στους δήμους και στο κοινωνικό πεδίο.«Έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, ένας αγώνας δρόμου έτσι ώστε τα προγράμματα να ξεκινήσουν στην ώρα τους»,υπογραμμίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Οικονομίας, ενώ τονίζει ότι για πρώτη χρονιά ολοκληρώθηκαν εγκαίρως οι διαδικασίες για τους αναπληρωτές καθηγητέςκαι με 190 εκατομμύρια ευρώ ενισχύθηκαν οι παιδικοί σταθμοί με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να μπουν τόσα πολλά παιδιά.

    Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της στην πραγματική οικονομία,και όπως τονίζει ο υφυπουργός Οικονομίας ήδη από τον επόμενο μήνα αρχίζουν οι εκταμιεύσεις.«Θα διοχετευθούν στην αγορά 6,75 δισ.μέχρι το τέλος του 2016, ο στόχος είναι φιλόδοξος αλλά επιτεύξιμος μετά και τις συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει σε Ελλάδα και εξωτερικό»,σημειώνει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξης Χαρίτσης.

    «Στόχος μας ήταν να ενισχύσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη τα προγράμματα και μπορούν να αξιοποιήσουν αυτούς τους πόρους. Όπως για παράδειγμα οι επιστήμονες και οι επαγγελματίες που δεν είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα προγράμματα τα προηγούμενα χρόνια λόγω του κλειστού συστήματος»,υπογραμμίζει στο Πρακτορείο, ο υφυπουργός Οικονομίας.

    Ήδη τρέχουμε και τα νέα προγράμματα που αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα και αφορούν μεταξύ άλλων τη δημιουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και τη σύνδεση έρευνας και παραγωγής καινοτομίας με την πραγματική οικονομία, σημειώνει ο κ. Χαρίστης.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας τονίζει ότι η εκταμίευση προχωρά κανονικά καθ΄όλη τη διάρκειαγια τα έργα που ολοκληρώνονται,ενώ παράλληλα τρέχουν και οι χρηματοδοτήσεις για τα νέα προγράμματα. Ο κ. Χαρίτσης λέει ότι η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση,βάσει της οποίας θα δίνεται η δυνατότηταγια τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να μπορούν να εισπράττουν μέσω τραπέζης τις ενισχύσεις τους χωρίς να χρειάζεται εγγυητική επιστολή, από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός γίνεται προσπάθεια η συγκεκριμένη ρύθμιση να διευρυνθεί προς όλες τις κατευθύνσεις για να μπορούν οι δικαιούχοι για να λάβουν την ενίσχυση τους.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας ερωτηθείς για το πόσο σημαντικό είναι το ποσό των 6,75 δισ.για την πραγματική οικονομία, απαντά: «Είναι πράγματι ένα σημαντικό ποσό, είναι μια ανάσα για την ελληνική οικονομία»,ωστόσο όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «το ύψος της αποεπένδυσης που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια μέσα στην κρίση ήταν πάρα πολύ μεγάλο. Αυτό το ποσό (6,75δισ.) είναι σημαντικό,αλλά δεν επαρκεί για αυτό προσπαθούμε να προσελκύσουμε και νέους πόρους (π.χΕυρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) για να δώσουμε ώθηση στην ελληνική οικονομία».

    Ο κ. Χαρίτσης υπογραμμίζει στο Πρακτορείο ότι η οικονομία επηρεάζεται από τις γενικότερες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και τονίζει: «Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα μια σειρά από ενέργειες, βεβαίως η διευθέτηση του χρέους είναι η πιο βασική, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης , βάσει και της δουλειάς που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση ειδικά στο κρίσιμο ζήτημα των εργασιακών, το οποίο για εμάς», όπως τονίζει «είναι πολύ σημαντικό, είναι θα έλεγα ένα ζήτημα ταυτοτικό για την κυβέρνηση μας η αποκατάσταση στοιχειώδους κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις μετά την πλήρη απορρύθμιση των τελευταίων χρόνων, έτσι ώστε στο τέλος του 2016, αρχές του 2017, εντασσόμενο και το τραπεζικό σύστημα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ να αποκτήσει την κανονικότητα που είναι απαραίτητη για να μπορέσει να οδηγηθεί σε ανάταξη, όχι ουδέτερη,αλλά σε δίκαιη ανάταση που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία» καταλήγει ο υφυπουργός».

    [07] Έκτακτο δημοσιονομικό έλεγχο στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής διέταξε ο Ν. Τόσκας

    Tην άμεση διενέργεια έκτακτου δημοσιονομικού ελέγχου στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

    Τον έλεγχο θα διενεργήσει η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών και αφορά σε εκκρεμείς οφειλές του Πυροσβεστικού Σώματος προς την υπηρεσία NSPA (NATO Support and Procurement Agency) για την τεχνική, πτητική και εφοδιαστική υποστήριξη εναερίων μέσων πυρόσβεσης, όσο και γενικότερα τη διασφάλιση της χρηστής διαχείρισης στο Πυροσβεστικό Σώμα.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η διενέργεια ελέγχου κατέστη αναγκαία καθώς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος επικαλέστηκε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξέτασης ή επίλυσης διαφορών που αφορούν στην τιμολόγηση υπηρεσιών.

    Οι εκκρεμείς προς διερεύνηση οφειλές -σύμφωνα με την υπηρεσία NSPA- αγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 7,1 εκατ. ευρώ αφορούν στην τριετία 2012-2014.

    [08] Εκπρόσωπος ΑΝΕΛ: Ουσιαστικός διάλογος για τα θρησκευτικά, χωρίς φανατισμούς

    «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν διατυπώσει σαφή θέση. Έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος από μηδενική βάση» ανέφερε για το μάθημα των Θρησκευτικών, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

    «Αυτό που αναφέρθηκε και μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρός μας με τον Αρχιεπίσκοπο, είναι ότι θα ξεκινήσει ξανά ένας διάλογος για το θέμα των θρησκευτικών. Είναι σημαντικό να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος, χωρίς φανατισμό. Το μάθημα των θρησκευτικών είναι ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, το οποίο όμως έρχεται άκαιρα να λυθεί από το υπουργείο Παιδείας» ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, προσθέτοντας, ότι «ο φανατισμός είναι ένα χαρακτηριστικό ανθρώπων που δεν εξυπηρετεί ακόμα και τις επιδιώξεις του κάθε ενός που εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν στοιχεία φανατισμού σε ανθρώπους, είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά».

    «Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει με μια κριτική σκέψη να αναγνωρίσουμε ποια είναι τα δεδομένα. Το Σύνταγμα της Ελλάδας είναι ξεκάθαρο για τις σχέσεις της Ορθοδοξίας και του Έθνους, όπως επίσης είναι και δεδομένοι οι αγώνες που έγιναν από την Εκκλησία και στην περίοδο της Κατοχής» επισήμανε.

    [09] Ρωσία: Θα συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

    Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στη Συρία και απέρριψε τις δηλώσεις των ΗΠΑ για τη σύγκρουση εκεί ως μη βοηθητικές και άκομψες.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε τη Μόσχα να καθηλώσει στο έδαφος τα αεροπλάνα της που πετούν πάνω από τις περιοχές της Συρίας όπου διεξάγονται μάχες, περιλαμβανομένου και του Χαλεπίου.

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη που είχε με δημοσιογράφους πως η ρωσική Πολεμική Αεροπορία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα και πως αυτό που αποκάλεσε "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" θα συνεχιστεί.

    Ο Πεσκόφ κάλεσε την Ουάσινγκτον να τηρήσει την υπόσχεσή της να διαχωρίσει τους μαχητές της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης από τους "τρομοκράτες" και χαρακτήρισε την τελευταία δήλωση των ΗΠΑ για τη Συρία άκομψη και μη βοηθητική.

    Αναφερόταν σε μια δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, ο οποίος δήλωσε χθες πως η Ρωσία έχει συμφέρον να σταματήσει τη βία στη Συρία επειδή οι εξτρεμιστές μπορεί να εκμεταλλευθούν το κενό εκεί και να εξαπολύσουν επιθέσεις "εναντίον ρωσικών συμφερόντων, ίσως ακόμη και εναντίον ρωσικών πόλεων".

    Παρά τις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για συνεργασία με τις ΗΠΑ στην προσπάθεια να επιλυθεί η συριακή κρίση.

    [10] Χιλιάδες Ισραηλινοί αποτίουν ύστατο φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο Σιμόν Πέρες

    Χιλιάδες Ισραηλινοί κάνουν ουρά σήμερα έξω από το κοινοβούλιο για να περάσουν μπροστά από το καλυμμένο με την ισραηλινή σημαία φέρετρο του Σιμόν Πέρες, αποτίοντας ύστατο φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό ο οποίος κέρδισε παγκοσμίως εγκώμια για τις προσπάθειές του στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είναι μεταξύ των ξένων αξιωματούχων που πρόκειται να συμμετάσχουν αύριο στην κηδεία του νομπελίστα της Ειρήνης, ο οποίος απεβίωσε χθες Τετάρτη σε ηλικία 93 ετών, δύο εβδομάδες έπειτα από ένα εγκεφαλικό.

    Καθώς όμως οι ισραηλινο-παλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες είναι παγωμένες από το 2014, δεν είναι σαφές αν ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος έστειλε συλλυπητήρια επιστολή στην οικογένεια του Πέρες, θα ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ από τη γειτονική Ραμάλα για την τελετή της κηδείας.

    Οι ηγέτες της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, των μοναδικών αραβικών κρατών που έχουν υπογράψει συνθήκες ειρήνης με το Ισραήλ, δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των συμμετεχόντων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

    [11] Η διαστημοσυσκευή «Ροζέτα» θα κάνει ελεγχόμενη πρόσκρουση σε κομήτη την Παρασκευή

    Αύριο Παρασκευή τελικά -και όχι σήμερα- έχει προγραμματισθεί να πέσει πάνω στον κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο η διαστημοσυσκευή «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

    Η «Ροζέτα» αναμένεται να εκτελέσει την τελική «μανούβρα» πρόσκρουσης απόψε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Οι τελευταίες εντολές προς το ρομποτικό σκάφος από το κέντρο ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας θα δοθούν αύριο το πρωί.

    Η πρόσκρουση αναμένεται να συμβεί αύριο το μεσημέρι περί τις 13:40 ώρα Ελλάδος (συν/πλην 20 λεπτά). Λόγω της απόστασης για τη μετάδοση του σήματος, η επιβεβαίωση θα φθάσει στη Γη με μια χρονοκαθυστέρηση περίπου τριών τετάρτων της ώρας.

    Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν ζωντανά το αργό κατέβασμα της «Ροζέτα» προς τον κομήτη, μπορούν να το κάνουν στη διεύθυνση:https://livestream.com/ESA/rosettagrandfinale, καθώς επίσης από τη σελίδα της ESA στο Facebook και από τη NASA TV (www.nasa.gov/nasatv). H διαδικτυακή μετάδοση θα ξεκινήσει από την ESA την Παρασκευή στις 13:30 ώρα Ελλάδος (συν/πλην 20 λεπτά) και από τη NASA TV στις 13:15.

    [12] Την ύπαρξη νερού στον δορυφόρο του Δία επιβεβαιώνει στο «Πρακτορείο FM» ο αστροφυσικός Γ. Σειραδάκης

    Την επιβεβαίωση της ύπαρξης νερού στον δορυφόρο του πλανήτη Δία, την Ευρώπη, μετέφερε ο καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο FM 104,9», στην εκπομπή του Σωτήρη Κυριακίδη, καθώς -όπως επισήμανε- ύστερα από πολύχρονη χρήση των δυνατοτήτων του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χάμπλ» (Hubble) «φαίνεται να υπάρχουν κάποιοι πίδακες» στον δορυφόρο του εν λόγω πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

    «Τέτοιοι πίδακες έχουν παρατηρηθεί και στον Εγκέλαδο, έναν άλλο δορυφόρο, του Κρόνου» σημείωσε ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας, σχολιάζοντας πως με τις ανακαλύψεις αυτές «γνωρίζουμε πως υπάρχουν δορυφόροι πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, οι οποίοι πρέπει να έχουν έναν ολόκληρο ωκεανό από νερό» κάτω από την επιφάνεια τους.

    Για τη νέα ανακάλυψη στην Ευρώπη, ο κ. Σειραδάκης, σημείωσε πως η ύπαρξη του νερού έγινε γνωστή «από τότε που παρατηρήθηκε ότι το μαγνητικό της πεδίο συνεχώς προσανατολίζεται στο ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο του Δία». Μια παρατήρηση που έχει ως μοναδική εξήγηση ένα ρευστό και «τέτοιο ρευστό είναι ένας μεγάλος ωκεανός κάτω από την επιφάνεια της» τόνισε ο Έλληνας αστροφυσικός. Πρόσθεσε πως η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει και στην αποκάλυψη ύπαρξης ζωής στον δορυφόρο του Δία.

    [13] Κίνα: Το 2022 η λειτουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς

    Η Κίνα αναμένεται να ξεκινήσει το 2020 την εμπορική λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) και να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας εφαρμογή τους το 2022 ή το 2023, δήλωσε η Γουάνγκ Ζιτσίν, εμπειρογνώμονας του υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφορικής (MIIT) της Κίνας, σε συνέντευξη που έδωσε στο Xinhua.

    Η Γουάνγκ είπε ότι η Κίνα άρχισε την έρευνα και ανάπτυξη για τα δίκτυα 5G το ίδιο νωρίς με άλλες χώρες. Το 2013, η κινεζική κυβέρνηση σύστησε την Ομάδα IMT -2020 (5G) για τη συστηματική προώθηση των δικτύων 5G. Ως μία από τους επικεφαλής της ομάδας, η Γουάνγκ σημείωσε ότι το MIIT συντονίσθηκε για να διεξάγει φέτος τον Ιανουάριο το μεγαλύτερο πείραμα παγκοσμίως για την έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G, ολοκληρώνοντας τον Σεπτέμβριο την πρώτη φάση του.

    «Η Κίνα θέλει να διαμορφώσει ένα ενιαίο παγκόσμιο πρότυπο 5G με τις άλλες χώρες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια έρευνα για το πρότυπο 5G ξεκίνησε τον Μάρτιο και ότι εκτιμάται πως η πρώτη εκδοχή του θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018. «Ξεκινήσαμε νωρίς και έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία. Ελπίζω ότι η Κίνα θα μπορέσει να είναι ένας από τους ?κυρίαρχους παίκτες' στη διαμόρφωση του προτύπου», συνέχισε.

    Η Γουάνγκ εξήγησε ότι οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν έναν παγκοσμιοποιημένο και τεράστιο κλάδο και ότι οι πελάτες προσβλέπουν σε ένα ενιαίο πρότυπο. «Πρέπει να είμαστε πιο υπεύθυνοι και να συνεργαζόμαστε με τις μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις», είπε. Τα δίκτυα 5G, συνέχισε, είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν ως διαδίκτυο για τα πάντα (Internet of Everything, IoE), ενώ τα 4G προσφέρουν Internet.

    [14] Φ. Γεννηματά: Γυρίσαμε σε εποχές πριν την ίδρυση του ΕΣΥ

    Με την κατηγορία προς την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην τύχη του, με συνέπεια να επιστρέφει στις περιόδους προ της ιδρύσεως του ΕΣΥ, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, περιέγραψε σε δραματικούς τόνους την κατάσταση στον χώρο της Υγείας, λέγοντας «χειρότερα δεν γίνεται πια».

    «Στα νοσοκομεία σήμερα κρίνεται η επιβίωση και δοκιμάζεται πραγματικά η ανθρώπινη αξιοπρέπεια», ανέφερε η κ. Γεννηματά - κατά την παρέμβασή της στην συζήτηση επερώτησης των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την «κατάρρευση του ΕΣΥ» - επισημαίνοντας πως αυτό δεν αποτελεί μυστικό, «το ζουν και το αντιμετωπίζουν καθημερινά όλοι όσοι καταφεύγουν στις υπηρεσίες υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτές». Γι' αυτήν την κατάσταση κατέστησε ως μόνη υπαίτια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού, όπως είπε, η πολιτική της ταυτίζεται με παρεμβάσεις κομματικού ελέγχου και διοικητικής και διαχειριστικής ανεπάρκειας, ενώ παρά τις εξαγγελίες, μειώθηκε δραματικά το προσωπικό, στην πράξη διευρύνθηκαν οι ανισότητες, μειώθηκε η χρηματοδότηση και αυξήθηκε η συμμετοχή των πολιτών στις δαπάνες υγείας. Δε, την ίδια στιγμή, οι πολίτες πληρώνουν αυξημένες εισφορές στο σύστημα.

    Ανατρέχοντας στις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού για προσλήψεις στον χώρο της Υγείας, η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας, την Πρωταπριλιά του 2015 «έταξε» άμεσους μόνιμους διορισμούς 4.500, στις 24 Ιανουαρίου του 2016 είπε ότι «διορίσαμε 4.500 στην Υγεία», ενώ στην πραγματικότητα ουδεμία πρόσληψη έγινε. Στην ΔΕΘ, «ανέβασε τον αριθμό των προσλήψεων» στις 10.000, ενώ η αλήθεια είναι ότι οι 985 αφορούν τις εγκεκριμένες από το 2014 θέσεις, που δεν έχουν προσλάβει ακόμα, 2.500 αφορούν θέσεις που ενέκριναν τον Αύγουστο του 2015 και προκηρύσσουν με έναν χρόνο καθυστέρηση και άλλες 760 αφορούν προσλήψεις γιατρών, που προκηρύσσονται με δύο χρόνια καθυστέρηση. «Με λίγα λόγια, δεν αξιοποίησαν την προκήρυξη του 2014, δεν διόρισαν κανένα μέχρι σήμερα, τις ίδιες προσλήψεις κάθε φορά που μιλούν τις παρουσιάζουν ως νέες», είπε συμπερασματικά η κ. Γεννηματά.

    Εξάλλου, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής αναλυτικές καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ και ανέφερε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που «τα λένε όλα» για τις δραματικές συνέπειες «που έχουν αυτά τα ψέματα» στην Υγεία. Μίλησε για έξαρση των θανάτων ασθενών, λόγω έλλειψης προσωπικού, κλειστών ΜΕΘ και παρά τις ηρωικές προσπάθειες γιατρών, νοσηλευτών, εργαζομένων στα νοσοκομεία.

    Η κ. Γεννηματά, αμφισβήτησε έντονα τα περί του αντιθέτου λεγόμενα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, λέγοντας πως όλα τα κονδύλια του προϋπολογισμού για το 2016, στην πραγματικότητα, είναι μειωμένα σε σχέση με το έτος 2014, οδηγώντας σε κατάρρευση το ΕΣΥ, ύστερα και από την πλήρη απελευθέρωση της πρόσβασης σε ανασφάλιστους και μετανάστες με μείωση της αντίστοιχης χρηματοδότησης. «Κατάσχεσαν τα αποθεματικά των νοσοκομείων και διπλασίασαν τις πέραν του τριμήνου ανεξόφλητες υποχρεώσεις των νοσοκομείων που έχουν ξεπεράσει το 1,5 δσ.ς ευρώ. Ουσιαστικά οι πραγματικές επιχορηγήσεις προς τα νοσοκομεία για το 2015-16 είναι μικρότερες από το 2014. Κι αυτό όταν οι συνταξιούχοι πλήρωσαν πρόσθετα για την υγεία τους -μέσω αύξησης των εισφορών- 281 εκατ. περισσότερο το 2015 και 776 εκατ. επί πλέον το 2016» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «μειώνουν τις παροχές που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι και παριστάνουν ξεδιάντροπα τους προστάτες των ανασφάλιστων».

    «Στην Ελλάδα του 2016, χρησιμοποιούν ως πρότυπο δομές της Κούβας του 1960 και τελικά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αλλάξουν το όνομα των κέντρων υγείας, για να μην θυμίζουν το ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε, προσθέτοντας πάντως πως «τα κέντρα υγείας είναι στην ψυχή των πολιτών και δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να το αλλάξετε αυτό».

    Πάντως, η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε πως η κριτική που ασκεί στον ΣΥΡΙΖΑ επουδενί σημαίνει ότι λύση στα αδιέξοδα μπορεί να δώσει η επιστροφή στη συντηρητική πολιτική της ΝΔ, που εκτόξευσε τα χρέη των νοσοκομείων προς τρίτους το 2009 στα 6,2 δισ. από 2,7 δισ. το 2004. «Η ΝΔ, ιδίως την περίοδο 2004-2009, κατασπατάλησε τους πόρους, υποβάθμισε την ποιότητα, χειρίστηκε με άκριτο κομματισμό τα νοσοκομεία, οδήγησε συνειδητά τους πολίτες στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας», είπε και καταλόγισε στον σημερινό αρχηγό της ΝΔ ότι «όλο αυτό το διάστημα δεν βρήκε καμιά λέξη αυτοκριτικής». «Το προκλητικό, βέβαια, είναι ότι δεν έχει ακουστεί ούτε μία λέξη κριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε όταν ήταν αντιπολίτευση, ούτε και τώρα που είναι στην κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

    Τέλος, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε πως «όταν κυβερνάνε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παράγουν χρέη, εμείς κάνουμε το χρέος μας προς την πατρίδα» και πρότεινε μία νέα Εθνική Πολιτική Υγείας, με ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταθέτοντας επτά προτάσεις που δίνουν το στίγμα αυτής της πολιτικής. «Το σύστημα Υγείας πρέπει να βγει από το τέλμα. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε, γιατί έχουμε άλλη σχέση με το ΕΣΥ», πρόσθεσε.

    [15] Ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, την Κυριακή

    O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα μιλήσει, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016, στις 7μμ, στην εκδήλωση «που διοργανώνει ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, για την απόδοση του χώρου θυσίας του Σκοπευτηρίου Καισαριανής στον Δήμο και τον λαό της περιοχής».

    [16] Τη Δευτέρα η καταβολή των συντάξεων του Οκτωβρίου από τον ΟΓΑ

    Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 θα καταβληθεί η σύνταξη μηνός Οκτωβρίου σε 656.412 συνταξιούχους του ΟΓΑ, με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛΤΑ, που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων του Οκτωβρίου 2016 ανέρχεται στο ποσό των 293.671.765 ευρώ.

    [17] Αύριο πληρώνονται οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

    Την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πληρωμή των δικαιούχων του προγράμματος ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύς. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την εφαρμογή του προγράμματος και την πρώτη πληρωμή στους δικαιούχους παρουσιάζει σήμερα, μεταξύ άλλων, η ίδια η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, σε σχετική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Οι δικαιούχοι που υπέβαλαν αιτήσεις το μήνα Ιούλιο, θα λάβουν την εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό τους για δύο μήνες (Αύγουστο και Σεπτέμβριο), ενώ οι δικαιούχοι που υπέβαλαν αιτήσεις το μήνα Αύγουστο, θα λάβουν την εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό τους για το μήνα Σεπτέμβριο. Το ποσό των 5.399.005,65 ευρώ θα καταβληθεί σε 21.433 δικαιούχους (πληρωμές Αυγούστου) και το ποσό 8.339.909,03 ευρώ θα καταβληθεί σε 32.862 δικαιούχους (πληρωμές Σεπτεμβρίου).

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, επειδή αριθμός δικαιούχων, για μία σειρά λόγους, δεν έχει παραλάβει ακόμη την προπληρωμένη κάρτα αγορών (λ.χ. δεν προσήλθαν ακόμη σε καταστήματα τραπεζών ή των ΕΛ.ΤΑ., για να παραλάβουν την κάρτα ή τον προσωπικό μυστικό κωδικό-ΡΙΝ, δεν πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν την κάρτα, κ.ά.), η συγκεκριμένη πρώτη πληρωμή του ΚΕΑ, κατ? εξαίρεση, θα πραγματοποιηθεί με πίστωση όλου του ποσού που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει και όχι μισό σε λογαριασμό και μισό στην προπληρωμένη κάρτα αγορών.

    Για πληρέστερη ενημέρωση, στον επισυναπτόμενο πίνακα υπενθυμίζονται οι διαδικασίες παραλαβής της προπληρωμένης κάρτας αγορών ανά Τράπεζα.

    [18] Αλλαγές στους προτεινόμενους τραπεζικούς κανόνες ζήτησε ο Επίτροπος Ντομπρόβσκις

    H σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση των παγκόσμιων τραπεζικών κανόνων από την Επιτροπή της Βασιλείας ενέχει τον κίνδυνο να επηρεάσει αρνητικά τις ευρωπαϊκές τράπεζες και πρέπει να τροποποιηθεί, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες. Η Επιτροπή της Βασιλείας, που αποτελεί όργανο των τραπεζικών εποπτικών Αρχών σχεδόν 30 χωρών, έχει θέσει καταληκτική προθεσμία το τέλος του έτους για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης των ισχυόντων τραπεζικών κανόνων (γνωστών ως Βασιλεία ΙΙΙ), με στόχο να γίνει πιο ασφαλής ο τραπεζικός τομέας.

    Όσοι, όμως, αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση, κυρίως στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, θεωρούν ότι αυτή πηγαίνει πολύ μακριά, φοβούμενοι ότι αυξάνει δυσανάλογα το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες για τους κινδύνους που έχουν τα στοιχεία του ενεργητικού τους. «Όπως έχουν τα πράγματα, οι προτάσεις που έθεσε σε διαβούλευση η Βασιλεία θα σήμαιναν σημαντικές αυξήσεις των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, στην πιο σαφή κριτική που έχει γίνει έως τώρα από Ευρωπαίο αξιωματούχο στην αναθεώρηση των τραπεζικών κανόνων. «Θέλουμε να αποφύγουμε αλλαγές, οι οποίες θα οδηγούσαν σε σημαντική αύξηση των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών που επωμίζεται ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας», πρόσθεσε.

    Ευρωπαίοι τραπεζίτες και αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι αλλαγές θα φέρουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε μειονεκτική θέση έναντι των αμερικανικών ανταγωνιστριών τους, καθώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια δανείων που έχουν θα φαίνονταν ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και επομένως θα χρειάζονταν περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με τις τράπεζες των ΗΠΑ, οι οποίες δίνουν περισσότερη χρηματοδότηση μέσω ομολόγων και τιτλοποιούν τα στεγαστικά δάνειά τους. Οι τραπεζίτες αποκαλούν τη μεταρρύθμιση Βασιλεία IV για τις έως και 50% επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που θα επιβάλλει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γαλλικής και της γερμανικής τραπεζικής ομοσπονδίας.

    «Δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε μία λύση που θα επιβάρυνε αδικαιολόγητα τη χρηματοδότηση της ευρύτερης οικονομίας της Ευρώπης», τόνισε ο Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που διανεμήθηκε στον τύπο. Η συμφωνία στη Βασιλεία, πρόσθεσε, εξακολουθεί να είναι σημαντική, αλλά έθεσε σαφείς όρους για την επίτευξη ενός συμβιβασμού. «Όσον αφορά την ΕΕ, απομένει δουλειά να γίνει σε μία σειρά τομέων που είναι σημαντικοί για την οικονομία της», είπε.

    Συνεχίζοντας, ζήτησε ο καθορισμός των κεφαλαιακών αναγκών να γίνεται με βάση τα τραπεζικά επιχειρηματικά μοντέλα και τα μοντέλα κινδύνου, κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα της ΕΕ, καθώς ο τραπεζικός τομέας της είναι πιο κατακερματισμένος από ό,τι αλλού. «Είναι απόλυτα φυσιολογικό, μία τράπεζα που εστιάζει στον δανεισμό σε έναν τομέα και μία περιοχή με χαμηλούς κινδύνους να έχει χαμηλότερη μέση στάθμιση κινδύνου από ό,τι μία τράπεζα που λειτουργεί αλλού. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτό», είπε.

    Η μεταρρύθμιση της Βασιλείας στοχεύει, αντίθετα, στην καθιέρωση μίας τυποποιημένης προσέγγισης για να γίνει ασφαλέστερος ο τραπεζικός τομέας, καθώς θα βασιζόταν λιγότερο σε δείκτες που έχουν διαμορφωθεί εσωτερικά από τις τράπεζες. Ειδικότερα, οι αμερικανικές ρυθμιστικές Αρχές προωθούν ένα κοινό ελάχιστο επίπεδο κεφαλαίων για τις τράπεζες, ανεξάρτητα από τους εσωτερικούς υπολογισμούς τους για τους κινδύνους. «Δεν πιστεύουμε ότι ένα τυποποιημένο ελάχιστο επίπεδο κεφαλαίων αποτελεί ουσιαστικό μέρος του πλαισίου», τόνισε ο Ντομπρόβσκις. Ζήτησε, επίσης, να γίνει περισσότερη δουλειά στην αντιμετώπιση των δανείων για αξιοποίηση ακινήτων, τον εταιρικό δανεισμό και τον δανεισμό για υποδομές.

    [19] Εκτυπωμένα συνθετικά οστά αποκαθιστούν τα κατάγματα

    Ερευνητές στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν νέου τύπου συνθετικά οστά βγαλμένα από τρισδιάστατο εκτυπωτή για να αποκαταστήσουν με επιτυχία βλάβες στη σπονδυλική στήλη και στο κρανίο πειραματόζωων (τρωκτικών και μαϊμούδων). Σταδιακά, τα συνθετικά αυτά οστά ενσωματώνονται ομαλά στο σώμα και μετατρέπονται σε κανονικά οστά. Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα σε μια πενταετία.

    Τα κατά παραγγελία οστά -στις σωστές διαστάσεις ανά περίπτωση- βοήθησαν στην ανάπτυξη νέων φυσιολογικών οστών. Αντίθετα με άλλα οστικά μοσχεύματα, το νέο εκτυπώσιμο βιοϋλικό είναι εξίσου ελαστικό και ανθεκτικό, ενώ αναγεννά το οστό χωρίς την ανάγκη προσθήκης άλλων παραγόντων ανάπτυξης. Επίσης είναι εύκολο και γρήγορο στη χρησιμοποίησή του στο χειρουργείο.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον 'Ανταμ Τζάκους του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Ιλινόις, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine".

    Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για εξελιγμένα χαμηλού κόστους και εξατομικευμένα μοσχεύματα, που θα θεραπεύουν μια ευρεία γκάμα τραυμάτων στα οστά, από την ορθοπεδική χειρουργική και την οδοντιατρική μέχρι τις πλαστικές επεμβάσεις και τις εγχειρίσεις για καρκίνο των οστών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 September 2016 - 12:32:34 UTC