Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Η συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή θα γίνει κανονικότατα
  • [02] Φ. Γεννηματά: Γυρίσαμε σε εποχές πριν την ίδρυση του ΕΣΥ
  • [03] Προσχέδιο προϋπολογισμού: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7%, το 2017
  • [04] Νeues Deutschland: Συνυπεύθυνη η ΕΕ για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα
  • [05] Έκτακτο δημοσιονομικό έλεγχο στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής διέταξε ο Ν. Τόσκας
  • [06] Παιδιά ζωγραφίζουν τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος
  • [07] Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Κλιμακώνεται η ένταση μετά το δημοψήφισμα των Σερβοβοσνίων
  • [08] Ο πρόεδρος Αμπάς θα παραστεί στην κηδεία του Σιμόν Πέρες στην Ιερουσαλήμ
  • [09] Επικρίσες Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης - Τι απαντούν ελληνικές διπλωματικές πηγές
  • [10] Περισσότεροι από 100 τραυματίες σε σιδηροδρομικό ατύχημα στο Νιου Τζέρσι
  • [11] Η διαστημοσυσκευή «Ροζέτα» θα κάνει ελεγχόμενη πρόσκρουση σε κομήτη την Παρασκευή
  • [12] ΚΚΕ: Επικίνδυνες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης
  • [13] Ψέματα και λόγια του αέρα η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, υποστηρίζει το Ποτάμι
  • [14] ΟΑΣΘ: Θα αποζημιωθούν οι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών
  • [15] Α. Χαρίτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στην πραγματική οικονομία 6,75 δισ. μέχρι το τέλος του έτους
  • [16] Τουλάχιστον 3 νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε σιδηροδρομικό ατύχημα στο Νιου Τζέρσι
  • [17] Κομισιόν για «τσάμικο ζήτημα»: Χαιρετίζουμε τον εποικοδομητικό διάλογο
  • [18] H Κομισιόν ζητά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν κανόνες για την ψηφιακή αγορά

  • [01] Ν. Παππάς: Η συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή θα γίνει κανονικότατα

    «Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή θα γίνει κανονικότατα, όπως προβλέπει και το σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο πρωθυπουργός» τόνισε νωρίτερα το πρωί, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

    Σχολιάζοντας τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ο κ. Παππάς, εκτίμησε ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί», και προσέθεσε πως «ο κ. Μητσοτάκης σιώπησε εκκωφαντικά και ενώ στα δημοσιογραφικά γραφεία διέρρεε ότι κατά τη δευτερολογία του θα έκανε "αντεπίθεση", δεν είπε τίποτα».

    Συνεχίζοντας είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η ηγετική του ομάδα θεώρησαν ότι αρκεί να αφήνουν κάποιους στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες να εξαπολύουν μύδρους και να κάνουν εμετούς κατά της κυβέρνησης, χωρίς να παίρνει κανείς την ευθύνη. Είναι πολύ κοντά οι ημέρες, θα μιλήσουμε με διευθύνσεις με ονόματα... και θα επιβεβαιωθεί το "ουδέν κρυπτόν υπό τον Ήλιο"».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παππάς, χαρακτήρισε «λίγο αστείο», το επιχείρημα της ΝΔ για «κατάρρευση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες», και υπογράμμισε, πως «ήδη έχουν εισπραχθεί 70 εκατ. ευρώ και θα φτάσουν τα 85-88 εκατ. ευρώ όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και εισπραχθεί η πρώτη δόση που θα καταβάλει κ. Σαββίδης, ο οποίος είναι ο πρώτος επιλαχών. Είναι πλέον πολύ εξόφθαλμο, δεν μπορεί να κρυφτεί, ότι αυτό που συνέβαινε έως τώρα ήταν απότοκο μιας κατάστασης κατά την οποία ορισμένοι κατά το παρελθόν καθυπόταξαν την Πολιτεία. Η νέα κατάσταση είναι θετική όχι μόνο για τη δική μας παράταξη αλλά για την ίδια δημοκρατία», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

    [02] Φ. Γεννηματά: Γυρίσαμε σε εποχές πριν την ίδρυση του ΕΣΥ

    Με την κατηγορία προς την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην τύχη του, με συνέπεια να επιστρέφει στις περιόδους προ της ιδρύσεως του ΕΣΥ, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, περιέγραψε σε δραματικούς τόνους την κατάσταση στον χώρο της Υγείας, λέγοντας «χειρότερα δεν γίνεται πια».

    «Στα νοσοκομεία σήμερα κρίνεται η επιβίωση και δοκιμάζεται πραγματικά η ανθρώπινη αξιοπρέπεια», ανέφερε η κ. Γεννηματά - κατά την παρέμβασή της στην συζήτηση επερώτησης των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την «κατάρρευση του ΕΣΥ» - επισημαίνοντας πως αυτό δεν αποτελεί μυστικό, «το ζουν και το αντιμετωπίζουν καθημερινά όλοι όσοι καταφεύγουν στις υπηρεσίες υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτές». Γι' αυτήν την κατάσταση κατέστησε ως μόνη υπαίτια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού, όπως είπε, η πολιτική της ταυτίζεται με παρεμβάσεις κομματικού ελέγχου και διοικητικής και διαχειριστικής ανεπάρκειας, ενώ παρά τις εξαγγελίες, μειώθηκε δραματικά το προσωπικό, στην πράξη διευρύνθηκαν οι ανισότητες, μειώθηκε η χρηματοδότηση και αυξήθηκε η συμμετοχή των πολιτών στις δαπάνες υγείας. Δε, την ίδια στιγμή, οι πολίτες πληρώνουν αυξημένες εισφορές στο σύστημα.

    Ανατρέχοντας στις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού για προσλήψεις στον χώρο της Υγείας, η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας, την Πρωταπριλιά του 2015 «έταξε» άμεσους μόνιμους διορισμούς 4.500, στις 24 Ιανουαρίου του 2016 είπε ότι «διορίσαμε 4.500 στην Υγεία», ενώ στην πραγματικότητα ουδεμία πρόσληψη έγινε. Στην ΔΕΘ, «ανέβασε τον αριθμό των προσλήψεων» στις 10.000, ενώ η αλήθεια είναι ότι οι 985 αφορούν τις εγκεκριμένες από το 2014 θέσεις, που δεν έχουν προσλάβει ακόμα, 2.500 αφορούν θέσεις που ενέκριναν τον Αύγουστο του 2015 και προκηρύσσουν με έναν χρόνο καθυστέρηση και άλλες 760 αφορούν προσλήψεις γιατρών, που προκηρύσσονται με δύο χρόνια καθυστέρηση. «Με λίγα λόγια, δεν αξιοποίησαν την προκήρυξη του 2014, δεν διόρισαν κανένα μέχρι σήμερα, τις ίδιες προσλήψεις κάθε φορά που μιλούν τις παρουσιάζουν ως νέες», είπε συμπερασματικά η κ. Γεννηματά.

    Εξάλλου, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής αναλυτικές καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ και ανέφερε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που «τα λένε όλα» για τις δραματικές συνέπειες «που έχουν αυτά τα ψέματα» στην Υγεία. Μίλησε για έξαρση των θανάτων ασθενών, λόγω έλλειψης προσωπικού, κλειστών ΜΕΘ και παρά τις ηρωικές προσπάθειες γιατρών, νοσηλευτών, εργαζομένων στα νοσοκομεία.

    Η κ. Γεννηματά, αμφισβήτησε έντονα τα περί του αντιθέτου λεγόμενα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, λέγοντας πως όλα τα κονδύλια του προϋπολογισμού για το 2016, στην πραγματικότητα, είναι μειωμένα σε σχέση με το έτος 2014, οδηγώντας σε κατάρρευση το ΕΣΥ, ύστερα και από την πλήρη απελευθέρωση της πρόσβασης σε ανασφάλιστους και μετανάστες με μείωση της αντίστοιχης χρηματοδότησης. «Κατάσχεσαν τα αποθεματικά των νοσοκομείων και διπλασίασαν τις πέραν του τριμήνου ανεξόφλητες υποχρεώσεις των νοσοκομείων που έχουν ξεπεράσει το 1,5 δσ.ς ευρώ. Ουσιαστικά οι πραγματικές επιχορηγήσεις προς τα νοσοκομεία για το 2015-16 είναι μικρότερες από το 2014. Κι αυτό όταν οι συνταξιούχοι πλήρωσαν πρόσθετα για την υγεία τους -μέσω αύξησης των εισφορών- 281 εκατ. περισσότερο το 2015 και 776 εκατ. επί πλέον το 2016» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «μειώνουν τις παροχές που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι και παριστάνουν ξεδιάντροπα τους προστάτες των ανασφάλιστων».

    «Στην Ελλάδα του 2016, χρησιμοποιούν ως πρότυπο δομές της Κούβας του 1960 και τελικά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αλλάξουν το όνομα των κέντρων υγείας, για να μην θυμίζουν το ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε, προσθέτοντας πάντως πως «τα κέντρα υγείας είναι στην ψυχή των πολιτών και δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να το αλλάξετε αυτό».

    Πάντως, η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε πως η κριτική που ασκεί στον ΣΥΡΙΖΑ επουδενί σημαίνει ότι λύση στα αδιέξοδα μπορεί να δώσει η επιστροφή στη συντηρητική πολιτική της ΝΔ, που εκτόξευσε τα χρέη των νοσοκομείων προς τρίτους το 2009 στα 6,2 δισ. από 2,7 δισ. το 2004. «Η ΝΔ, ιδίως την περίοδο 2004-2009, κατασπατάλησε τους πόρους, υποβάθμισε την ποιότητα, χειρίστηκε με άκριτο κομματισμό τα νοσοκομεία, οδήγησε συνειδητά τους πολίτες στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας», είπε και καταλόγισε στον σημερινό αρχηγό της ΝΔ ότι «όλο αυτό το διάστημα δεν βρήκε καμιά λέξη αυτοκριτικής». «Το προκλητικό, βέβαια, είναι ότι δεν έχει ακουστεί ούτε μία λέξη κριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε όταν ήταν αντιπολίτευση, ούτε και τώρα που είναι στην κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

    Τέλος, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε πως «όταν κυβερνάνε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παράγουν χρέη, εμείς κάνουμε το χρέος μας προς την πατρίδα» και πρότεινε μία νέα Εθνική Πολιτική Υγείας, με ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταθέτοντας επτά προτάσεις που δίνουν το στίγμα αυτής της πολιτικής. «Το σύστημα Υγείας πρέπει να βγει από το τέλμα. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε, γιατί έχουμε άλλη σχέση με το ΕΣΥ», πρόσθεσε.

    [03] Προσχέδιο προϋπολογισμού: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7%, το 2017

    Ανάπτυξη 2,7% θα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, το οποίο κατατίθεται την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή.

    Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη αυτή που σηματοδοτεί την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα εναρμονίζεται ακόμη με τους στόχους του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για το πρωτογενές πλεόνασμα.

    [04] Νeues Deutschland: Συνυπεύθυνη η ΕΕ για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα

    Ο Ελληνας υπουργός (Νίκος Ξυδάκης) έχει δίκιο: η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι συνυπεύθυνη για την κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Λέσβου και άλλων νησιών. Την απόδειξη την έδωσε η έκθεση της ίδιας της Κομισιόν την Τετάρτη, με την οποία κατέθεσε τον απολογισμό της προ έτους αποφασισθείσας κατανομής τους ανά την Ευρώπη, σχολιάζει η σημερινή Νeues Deutschland.

    Το πόρισμα είναι μια καταστροφή: τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου ορίστηκε ότι 160.000 πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Οι 5.651 πράγματι έγινα δεκτοί από ορισμένες χώρες μέλη της Ε.Ε. Αυτό όμως δεν είναι σχεδόν τίποτα. Αλλο τόσο αμήχανος ακουγόταν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν όταν ενθάρρυνε τα κράτη μέλη της Ε.Ε να δράσουν.

    Η Κομισιόν ανακοίνωσε και θετικά αποτελέσματα: O αριθμός των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα έχει μειωθεί δραστικά. Το σύνθημα είναι: προς Θεού μην μπουν στο οχυρό Ευρώπη. Και αν κάποιος τα καταφέρει τότε τον αφήνουμε στη μοίρα του στους καταυλισμούς.

    Η Ελλάδα και η Ιταλία ως μεσογειακές όμορες χώρες απλώς ατύχησαν. Από τις μονίμως διακηρυσσόμενες ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πυξίδα δράσης της Ευρώπης δεν έχουν απομείνει πολλά πράγματα στις εποχές του αχαλίνωτου εθνικισμού και του ρατσισμού, καταλήγει η γερμανική αριστερή εφημερίδα.

    [05] Έκτακτο δημοσιονομικό έλεγχο στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής διέταξε ο Ν. Τόσκας

    Tην άμεση διενέργεια έκτακτου δημοσιονομικού ελέγχου στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

    Τον έλεγχο θα διενεργήσει η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών και αφορά σε εκκρεμείς οφειλές του Πυροσβεστικού Σώματος προς την υπηρεσία NSPA (NATO Support and Procurement Agency) για την τεχνική, πτητική και εφοδιαστική υποστήριξη εναερίων μέσων πυρόσβεσης, όσο και γενικότερα τη διασφάλιση της χρηστής διαχείρισης στο Πυροσβεστικό Σώμα.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η διενέργεια ελέγχου κατέστη αναγκαία καθώς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος επικαλέστηκε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξέτασης ή επίλυσης διαφορών που αφορούν στην τιμολόγηση υπηρεσιών.

    Οι εκκρεμείς προς διερεύνηση οφειλές -σύμφωνα με την υπηρεσία NSPA- αγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 7,1 εκατ. ευρώ αφορούν στην τριετία 2012-2014.

    [06] Παιδιά ζωγραφίζουν τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος

    Το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης θυμίζει κάτι από Νίκαια: μια απέραντη αμμουδιά και άνθρωποι που απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Πίσω από την παραλία παιδιά παίζουν στα πάρκα, μεγάλοι κάνουν πικ-νικ κάτω από τα δέντρα. Άλλοι πάλι -μικροί και μεγάλοι- διασκεδάζουν στο Λούνα Παρκ. Και κυρίως τα σπίτια είναι χαμηλά και αραιά χτισμένα...

    Ο κόσμος μέσα από τα μάτια μικρών παιδιών είναι πάντα καλύτερος. Έτσι, παιδιά δημοτικού, που εγκατέστησαν την εφαρμογή "Change Thessaloniki"(για υπολογιστές, κινητά, tablets) σχεδίασαν τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος, όπως την ονειρεύονται. "Πέταξαν" σχεδόν όλους τους δρόμους, τις πολυκατοικίες, τα σκουπίδια και τα αυτοκίνητα και στη θέση τους τοποθέτησαν γρασίδι, αμμουδιά, πισίνες, αγάλματα, ανθρώπους, ποδήλατα, ιπτάμενα αμάξια, σχεδιάσαν λίμνες ή ποτάμια, "έχτισαν" οικολογικά κτίρια και μονοκατοικίες.

    "Μόνο τον Λευκό Πύργο δε μπορούν να πετάξουν", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δημιουργός του λογισμικού, Δρ. Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, Κωνσταντίνα Χατζάρα, η οποία είναι διευθύντρια της ΜΚΟ Ινστιτούτο Ψηφιακής Μάθησης, που έχει ως σκοπό να προάγει τη μάθηση και την επικοινωνία μέσω υπολογιστή με τη χρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων (www.i-nous.org).

    Παιδιά άνω των τεσσάρων ετών, που επιθυμούν να δοκιμάσουν και εκείνα ν'"αλλάξουν" τη Θεσσαλονίκη ή να "διορθώσουν" τα προβλήματα μιας πόλης μέσα από την εφαρμογή "Νοιάζομαι", μπορούν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση "Βραδιά του Ερευνητή", που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας (Mediterranean Cosmos 09.00-13.00 και 17.00-22.00), και στην οποία το Ινστιτούτο Ψηφιακής Μάθησης και Τεχνολογίας "Νous", όπως και άλλοι φορείς, θα παρουσιάσει τις εκπαιδευτικές εφαρμογές που δημιούργησε.

    [07] Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Κλιμακώνεται η ένταση μετά το δημοψήφισμα των Σερβοβοσνίων

    Κλιμακώνεται η ένταση στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, μετά το δημοψήφισμα των Σερβοβοσνίων, στο οποίο αποφάσισαν με συντριπτικό ποσοστό να καθιερώσουν ως ξεχωριστή εθνική γιορτή στη Σερβική Δημοκρατία την 9η Ιανουαρίου, ημερομηνία ανακήρυξης της κρατικής οντότητας τους το 1992, που σηματοδότησε την αποδόμησή της και την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο στο Σαράγεβο είχε κρίνει παράνομο το δημοψήφισμα και τώρα που οι Σέρβοι προχώρησαν στη διεξαγωγή του, ο εισαγγελέας του Σαράγεβο καλεί τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ σε απολογία, υπό την απειλή μάλιστα της σύλληψής του, εάν δεν υπακούσει.

    Ο Μίλοραντ Ντόντικ απάντησε πως δεν έχει αντίρρηση να καταθέσει, αλλά δέχεται να το κάνει αυτό στην πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπάνια Λούκα και όχι στο Σαράγεβο, υποστηρίζοντας πως τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του, εάν μεταβεί εκεί.

    Η διεθνής κοινότητα, που ουσιαστικά διοικεί την ασταθή Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ασκεί και αυτή, από την πλευρά της, έντονες πιέσεις στον Ντόντικ να ανταποκριθεί στην κλήση του εισαγγελέα, αφήνοντας να εννοηθεί και αυτή ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα της σύλληψής του, πλην όμως οι πάντες θεωρούν πως ένα τέτοιο αστυνομικό-στρατιωτικό εγχείρημα θα έβαζε "μπουρλότο" στην εύθραυστη σταθερότητα καθώς η σερβοβοσνιακή αστυνομία θα έσπευδε να προστατεύσει τον πρόεδρο της οντότητας.

    Σε αυτό το κλίμα δεν έλειψαν και οι πολεμικές ιαχές, ανασύροντας εφιαλτικές μνήμες και τροφοδοτώντας εθνοτικά μίση. Έτσι, ο μουσουλμάνος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Βοσνίας την περίοδο του πολέμου, απόστρατος στρατηγός Σέφερ Χαλίλοβιτς εξέφρασε την άποψη, ότι μετά το δημοψήφισμα θα πρέπει να επιβληθεί με τα όπλα η διάλυση της Σερβικής Δημοκρατίας!

    Όπως είπε, "ο πόλεμος θα κρατήσει 10-15 μέρες, αφού οι Σέρβοι δεν έχουν τη στρατιωτική δύναμη που είχαν το 1992, ενώ η Σερβία δεν θα τολμήσει να εμπλακεί στρατιωτικά". Η αντίδραση υπήρξε άμεση από το Βελιγράδι και από το Ζάγκρεμπ, που διαθέτουν εθνότητες στο ομόσπονδο κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

    Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς όσο και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, έσπευσαν να δηλώσουν πως "η Σερβία έχει τη δύναμη να αμυνθεί και να υπερασπιστεί την Σερβική Δημοκρατία" και προειδοποίησαν πως "επιθυμούμε την ειρήνη αλλά δεν θα επιτρέψουμε να αιφνιδιαστούμε από κανέναν".

    Οι Κροάτες, από την πλευρά τους, έσπευσαν και αυτοί να επισημάνουν διά της προέδρου τους, Κολίντα Γκράμπαρ- Κιτάροβιτς πως "η Κροατία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την ισότητα των Κροατών στη Βοσνία".

    Μπορεί ένα θέμα όπως αυτό της εθνικής γιορτής των Σέρβων να απειλήσει με κατάρρευση το ετοιμόρροπο οικοδόμημα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης; Αυτό καθαυτό όχι, λένε οι αναλυτές των βαλκανικών εξελίξεων.

    Η διεθνής κοινότητα αλλά και το Σαράγεβο όμως φοβούνται ότι εάν νομιμοποιηθεί το δημοψήφισμα για την εθνική γιορτή των Σερβοβοσνίων, την οποία ούτως ή άλλως γιόρταζαν στην πράξη, τότε θα "ανοίξει η όρεξη" της Μπάνια Λούκα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας, οπότε παύει να υπάρχει η Βοσνία- Ερζεγοβίνη με τη μορφή που συμφωνήθηκε το 1995, στο Ντέιτον και ο ασκός του Αιόλου για την περιοχή κινδυνεύει να ανοίξει πάλι.

    Απόφαση για την διεξαγωγή τέτοιου δημοψηφίσματος έχει ληφθεί ήδη από το κοινοβούλιο των Σερβοβόσνιων, με την ηγεσία τους να δηλώνει ότι θα το πραγματοποιήσει, εάν και όταν αυτή κρίνει σκόπιμο.

    Θα προχωρήσουν στην διενέργειά του αναλαμβάνοντας το ρίσκο που ενέχει ένα αποτέλεσμα υπέρ της απόσχισης οι Σερβοβόσνιοι ηγέτες; Αυτό θα εξαρτηθεί, υποστηρίζουν οι αναλυτές, από το εάν παραμείνει ως έχει η συμφωνία του Ντέιτον για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ή θα τροποποιηθεί όπως επιδιώκουν οι Μουσουλμάνοι και ως ένα βαθμό και οι Κροάτες.

    Για τον Μίλοραντ Ντόνιτικ το δημοψήφισμα είναι το ισχυρό του "χαρτί"

    Εάν μέσω μιας ενδεχόμενης αλλαγής του Ντέιτον, που για τους Σέρβους αποτελεί κάτι σαν "Βίβλο", ενισχυθούν οι κεντρικές εξουσίες της ομοσπονδίας, αυτό θα σημάνει αυτομάτως και την αποδυνάμωση της προωθημένης αυτονομίας της Σερβικής Δημοκρατίας. Και, τότε, η Μπάνια Λούκα θα στήσει κάλπες, με το αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιο: απόσχιση και πιθανή προσκόλληση στη Σερβία.

    Σε μία τέτοια περίπτωση, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη παύει να υπάρχει με τη μορφή συμφωνήθηκε στο Ντέιτον το 1995, ένα ομόσπονδο κράτος δηλαδή με δυο οντότητες, την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία και τη Σερβική Δημοκρατία. Αλλάζει ο συνοριακός χάρτης και ο εφιάλτης του "ντόμινο" επανέρχεται ως απειλή για το μεταγιουγκοσλαβικό status, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη.

    Αυτό το ανατριχιαστικό σενάριο είναι που τρέμουν οι πάντες στις όχθες του Δρίνου και τη Δύση, με τη διεθνή κοινότητα αλλά και το Βελιγράδι να κινούνται δραστήρια στο παρασκήνιο ώστε να αποτρέψουν κινήσεις που μπορούν να το ενεργοποιήσουν.

    Όμως το ρήγμα που χωρίζει τις εθνότητες είναι βαθύ και με πολύ αίμα στα "σπλάχνα" του. Στην πραγματικότητα, η Βοσνία-Ερζεγοβινη εξακολουθεί είκοσι ένα χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Ντέιτον, με την οποία έληξε ο αιματηρός εμφύλιος, να αποτελεί ένα τριχοτομημένο κράτος, οι συνιστώσες του οποίου (Σέρβοι, Κροάτες, Μουσουλμάνοι) ελάχιστες έως μηδαμινές επαφές έχουν μεταξύ τους και (συμ)βιώνουν σε αποκλίνουσα τροχιά.

    Τι κρατάει μέχρι τώρα τη συνοχή της; Ο κίνδυνος, εάν διασπαστεί, να προσκολληθεί η Σερβική Δημοκρατία στη Σερβία, η οποία έτσι θα μεγαλώσει, το ίδιο και ο κροατικός τομέας στην Κροατία και θα αναδυθεί έτσι ένα αμιγώς μουσουλμανικό θρησκευτικό κράτος των Βόσνιων μουσουλμάνων με καλπάζουσα ισλαμική ριζοσπατικοποίηση. Και αυτό δεν το θέλει κανείς.

    [08] Ο πρόεδρος Αμπάς θα παραστεί στην κηδεία του Σιμόν Πέρες στην Ιερουσαλήμ

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα παραστεί αύριο στην κηδεία του πρώην προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, που θα γίνει στην Ιερουσαλήμ, ανέφεραν σήμερα υψηλόβαθμοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

    Ο Αμπάς δεν έχει επισκεφθεί επισήμως την Ιερουσαλήμ εδώ και πολλά χρόνια. Η παρουσία του στην κηδεία θα λάβει χώρα σε μια περίοδο που οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί διεξάγουν ένα "διάλογο κωφών" για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Τόσο ο Αμπάς όσο και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνουν έτοιμοι να συναντηθούν, αλλά ταυτόχρονα αλληλοκατηγορούνται για παρεμπόδιση της προσπάθειας αυτής.

    Ο Πέρες ήταν ο τελευταίος επιζών από τους τρεις ηγέτες, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που τιμήθηκαν το 1994 με το Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν δολοφονήθηκε το 1995 ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ πέθανε το 2004. Όταν σκοτώθηκε ο Ράμπιν, ο Αραφάτ δεν είχε πάει στην κηδεία του, για λόγους ασφαλείας, όμως είχε επισκεφθεί τη χήρα του στο Τελ Αβίβ.

    [09] Επικρίσες Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης - Τι απαντούν ελληνικές διπλωματικές πηγές

    «Δώσαμε τα νησιά (του Αιγαίου) μέσω της Συνθήκης της Λωζάννης» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επέκρινε την τουρκική ηγεσία που μετείχε στις συνομιλίες και υπέγραψε την εν λόγω Συνθήκη.

    Μιλώντας σήμερα σε εκλεγμένους διοικητές συνοικιών ο κ. Ερντογάν είπε πως η διαδικασία που ξεκίνησε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου είναι «ένας νέος πόλεμος απελευθέρωσης και τόνισε τα εξής:

    «Αυτό που συνέβη στο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ 1912 και 1923, στα εδάφη μας τα οποία στο μεταξύ είχαν περιοριστεί στο ένα πέμπτο, ήταν η προσπάθεια κατοχής. Το έθνος μας λέει ότι η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος απελευθέρωσης του τουρκικού έθνους. Το 1920 μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών και τελικά μας έπεισαν για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Κάποιοι προσπάθησαν να μας επιβάλουν τη Λωζάννη. Τα νησιά που αν κάνουμε να φωνάξουμε, η φωνή μας θα ακουστεί απέναντι, τα δώσαμε με τη Λωζάννη. Τι θα γίνει με την υφαλοκρηπίδα, τι θα γίνει στο αέρα και στο έδαφος, δίνουμε μάχη ακόμη για όλα αυτά. Οι αίτιοι αυτής της κατάστασης είναι αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνθήκης αυτής. Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έτσι, το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε τώρα εμείς. Εάν πετύχαινε η απόπειρα πραξικοπήματος, μάλλον θα έρχονταν μπροστά μας με μια συμφωνία χειρότερη από αυτή των Σεβρών».

    «Όλοι οφείλουν να σέβονται τη συνθήκη της Λωζάννης» επισημαίνουν διπλωματικές πηγές

    «Η Συνθήκη της Λωζάννης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό», τονίζουν διπλωματικές πηγές σε απάντηση προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ, αναφέρθηκε σε ομιλία του στην Άγκυρα στη συγκεκριμένη Συνθήκη, κάνοντας λόγο για άδικες προβλέψεις της συνθήκης σε βάρος της Τουρκίας.

    [10] Περισσότεροι από 100 τραυματίες σε σιδηροδρομικό ατύχημα στο Νιου Τζέρσι

    Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε σιδηροδρομικό ατύχημα που σημειώθηκε σήμερα στον σταθμό του Χόμποκεν, στο Νιου Τζέρσι, ανέφεραν οι υπηρεσίες διάσωσης.Πολλοί από τους τραυματίες του σιδηροδρομικού ατυχήματος στο Χόμποκεν βρίσκοντα σε "σοβαρή κατάσταση" ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Οι πρώτες εικόνες που μετέδωσαν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν ένα τρένο που έχει προσκρούσει στον σταθμό. Κατά τα φαινόμενα, ο συρμός δεν σταμάτησε εκεί που θα έπρεπε, στο τέλος της γραμμής, και συνέχισε με ταχύτητα την πορεία του, ανεβαίνοντας στην αποβάθρα. Σύμφωνα με μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 100. Το CNBC μετέδωσε ότι υπάρχουν "πολλά θύματα".

    Στο σημείο του ατυχήματος έχουν σπεύσει πυροσβέστες και αστυνομικοί.

    "Λόγω του εκτροχιασμού του προαστιακού τρένου στον σταθμό του Χόμποκεν, στο Νιου Τζέρσι, διακόπηκαν όλα τα δρομολόγια" που διέρχονται από τον σταθμό αυτό, ανέφεραν οι υπηρεσίες διάσωσης.

    [11] Η διαστημοσυσκευή «Ροζέτα» θα κάνει ελεγχόμενη πρόσκρουση σε κομήτη την Παρασκευή

    Αύριο Παρασκευή τελικά -και όχι σήμερα- έχει προγραμματισθεί να πέσει πάνω στον κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο η διαστημοσυσκευή «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

    Η «Ροζέτα» αναμένεται να εκτελέσει την τελική «μανούβρα» πρόσκρουσης απόψε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Οι τελευταίες εντολές προς το ρομποτικό σκάφος από το κέντρο ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας θα δοθούν αύριο το πρωί.

    Η πρόσκρουση αναμένεται να συμβεί αύριο το μεσημέρι περί τις 13:40 ώρα Ελλάδος (συν/πλην 20 λεπτά). Λόγω της απόστασης για τη μετάδοση του σήματος, η επιβεβαίωση θα φθάσει στη Γη με μια χρονοκαθυστέρηση περίπου τριών τετάρτων της ώρας.

    Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν ζωντανά το αργό κατέβασμα της «Ροζέτα» προς τον κομήτη, μπορούν να το κάνουν στη διεύθυνση:https://livestream.com/ESA/rosettagrandfinale, καθώς επίσης από τη σελίδα της ESA στο Facebook και από τη NASA TV (www.nasa.gov/nasatv). H διαδικτυακή μετάδοση θα ξεκινήσει από την ESA την Παρασκευή στις 13:30 ώρα Ελλάδος (συν/πλην 20 λεπτά) και από τη NASA TV στις 13:15.

    [12] ΚΚΕ: Επικίνδυνες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης

    «Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι επικίνδυνες και προκλητικές, εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα ?γκρίζων Ζωνών?» τονίζει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ «για τις δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με την Συνθήκη της Λωζάνης».

    «Η περίοδος που γίνονται αυτές οι δηλώσεις μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το ?κλείσιμο? του Κυπριακού, στη βάση των δύο συνιστώντων κρατών, ενώ είναι σε εξέλιξη τα παζάρια Τουρκίας - ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα. Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις η Τουρκία αντικειμενικά ασκεί πίεση για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων, σε ακόμη πιο αρνητική για τους λαούς κατεύθυνση» επισημαίνει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του, καταλήγοντας «για μια ακόμη φορά εκτίθενται η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό, ότι η συμμαχία Ελλάδας - Τουρκίας - ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ?ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή?, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν κατευνάζει τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας, αλλά αντίθετα τις υποθάλπει και τις ενισχύει».

    [13] Ψέματα και λόγια του αέρα η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, υποστηρίζει το Ποτάμι

    Ψέματα και λόγια του αέρα καταλογίζει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ το Ποτάμι, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

    «Υποτίθεται ότι είχε ολοκληρωθεί σε πανηγυρικούς τόνους το καλοκαίρι. Με μικρή βέβαια καθυστέρηση από την ?ανάσταση της οικονομίας που θα ερχόταν, μαζί με αυτήν του Κυρίου, το Πάσχα. Τέλη Σεπτέμβρη πλέον, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται από το Λουξεμβούργο, ότι υπάρχουν ακόμη τρεις εκκρεμότητες για την καθυστερημένη υποδόση της δόσης. Η κλασική συνταγή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος και σχολιάζει δήλωση του κ. Τσακαλώτου ότι «ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη, αλλά σε μια βιώσιμη ανάπτυξη».

    «Εν τω μεταξύ όμως η οικονομία σέρνεται στην ύφεση και η χώρα χαρακτηρίζεται ?μη βιώσιμη? στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη, καθημερινά, με νέα λουκέτα και ανεργία. Δυστυχώς η πολιτική αδράνεια και η τεχνοκρατική ανεπάρκεια που έχουν τη σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κρατάνε τη χώρα εγκλωβισμένη», σημειώνει το Ποτάμι.

    [14] ΟΑΣΘ: Θα αποζημιωθούν οι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών

    Την αποζημίωση των κατόχων καρτών απεριορίστων διαδρομών (παντός τύπου), ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΘ, λόγω της 12ήμερης επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων στον οργανισμό.

    Συγκεκριμένα, θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι καρτών, ισχύος μηνών Μαΐου, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2016, για κάθε ημέρα 24ωρης απεργίας, ή επίσχεσης εργασίας από τους εργαζομένους του οργανισμού, προκειμένου να μην υποστούν οποιαδήποτε ζημία.

    Σε ανακοίνωση του ΟΑΣΘ τονίζεται ότι η αποζημίωση θα χορηγείται κατά την προμήθεια της επόμενης κάρτας απεριορίστων διαδρομών (παντός τύπου) από τους δικαιούχους, με απαραίτητη προϋπόθεση την προσκόμιση και παράδοση στα εκδοτήρια του οργανισμού της αντίστοιχής, ή των αντίστοιχωνκαρτών, των μηνών Μαΐου, Ιουλίου,Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2016.

    Οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών θα αποζημιωθούν με το 1/30 της αξίας της κάρτας για κάθε ημέρα απεργίας. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι σε περίπτωση κατόχου μηνιαίας κάρτας, που κοστίζει 30 ευρώ και 12 ημερών απεργίας στη διάρκεια αυτού του μήνα (όπως συνέβη τον τρέχοντα μήνα), ο κάτοχος θα μπορέσει να αγοράσει τη νέα κάρτα με 12 ευρώ λιγότερα, ή να εισπράξει το αντίτιμο της αποζημίωσης, δηλαδή τα 12 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ήδη αγοράσει νέα κάρτα στην κανονική τιμή. Ανάλογα, θα αποζημιωθούν οι κάτοχοι τριμηνιαίων, εξαμηνιαίων και ετησίων καρτών.

    Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι μόνο οι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών (παντός τύπου) ισχύος μηνών Μαΐου, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2016 και απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγησή της είναι η παράδοσή τους στα εκδοτήρια του Οργανισμού. Για τη χορήγηση της ανωτέρω αποζημίωσης γίνονται δεκτά μόνο τα πρωτότυπα στελέχη των εκάστοτε καρτών. Τα ποσοστά αποζημίωσης επί της αξίας των προμηθευόμενων καρτών ορίζονται ως εξής:μηνιαία στο 1/30, τριμηνιαία 1/90, εξαμηνιαία 1/180 και ετήσια 1/360, ενώ τα εκδοτήρια θα είναι ανοιχτά και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (1 και 2 Οκτωβρίου), με το παρακάτω ωράριο λειτουργίας:

    Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

    Εκδοτήριο Πλατεία Ελευθερίας από 08:00 έως 16:00

    Εκδοτήριο Πλατεία Αριστοτέλους από 09:00 έως 17:00

    Εκδοτήριο ΙΚΕΑ από 09:30 έως 17:30

    Εκδοτήριο ΚΤΕΛ Μακεδονία από 08:00 έως 15:45

    Εκδοτήριο Αεροδρομίου από 06:05 έως 21:15

    Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

    Εκδοτήριο Πλατεία Ελευθερίας από 08:00 έως 15:45

    Εκδοτήριο Πλατεία Αριστοτέλους από 09:20 έως 17:00

    Εκδοτήριο ΙΚΕΑ από 09:30 έως 17:15

    Εκδοτήριο ΚΤΕΛ Μακεδονία από 08:00 έως 15:45

    Εκδοτήριο Αεροδρομίου από 06:05 έως 21:15

    [15] Α. Χαρίτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στην πραγματική οικονομία 6,75 δισ. μέχρι το τέλος του έτους

    Σε τρεις πυλώνες στηρίζονται τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, όπως μας εξηγεί ο Αλέξης Χαρίτσης και αφορούν στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στα προγράμματα υποδομών στους δήμους και στο κοινωνικό πεδίο.«Έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, ένας αγώνας δρόμου έτσι ώστε τα προγράμματα να ξεκινήσουν στην ώρα τους»,υπογραμμίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Οικονομίας, ενώ τονίζει ότι για πρώτη χρονιά ολοκληρώθηκαν εγκαίρως οι διαδικασίες για τους αναπληρωτές καθηγητέςκαι με 190 εκατομμύρια ευρώ ενισχύθηκαν οι παιδικοί σταθμοί με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να μπουν τόσα πολλά παιδιά.

    Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της στην πραγματική οικονομία,και όπως τονίζει ο υφυπουργός Οικονομίας ήδη από τον επόμενο μήνα αρχίζουν οι εκταμιεύσεις.«Θα διοχετευθούν στην αγορά 6,75 δισ.μέχρι το τέλος του 2016, ο στόχος είναι φιλόδοξος αλλά επιτεύξιμος μετά και τις συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει σε Ελλάδα και εξωτερικό»,σημειώνει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξης Χαρίτσης.

    «Στόχος μας ήταν να ενισχύσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη τα προγράμματα και μπορούν να αξιοποιήσουν αυτούς τους πόρους. Όπως για παράδειγμα οι επιστήμονες και οι επαγγελματίες που δεν είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα προγράμματα τα προηγούμενα χρόνια λόγω του κλειστού συστήματος»,υπογραμμίζει στο Πρακτορείο, ο υφυπουργός Οικονομίας.

    Ήδη τρέχουμε και τα νέα προγράμματα που αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα και αφορούν μεταξύ άλλων τη δημιουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και τη σύνδεση έρευνας και παραγωγής καινοτομίας με την πραγματική οικονομία, σημειώνει ο κ. Χαρίστης.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας τονίζει ότι η εκταμίευση προχωρά κανονικά καθ΄όλη τη διάρκειαγια τα έργα που ολοκληρώνονται,ενώ παράλληλα τρέχουν και οι χρηματοδοτήσεις για τα νέα προγράμματα. Ο κ. Χαρίτσης λέει ότι η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση,βάσει της οποίας θα δίνεται η δυνατότηταγια τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να μπορούν να εισπράττουν μέσω τραπέζης τις ενισχύσεις τους χωρίς να χρειάζεται εγγυητική επιστολή, από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός γίνεται προσπάθεια η συγκεκριμένη ρύθμιση να διευρυνθεί προς όλες τις κατευθύνσεις για να μπορούν οι δικαιούχοι για να λάβουν την ενίσχυση τους.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας ερωτηθείς για το πόσο σημαντικό είναι το ποσό των 6,75 δισ.για την πραγματική οικονομία, απαντά: «Είναι πράγματι ένα σημαντικό ποσό, είναι μια ανάσα για την ελληνική οικονομία»,ωστόσο όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «το ύψος της αποεπένδυσης που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια μέσα στην κρίση ήταν πάρα πολύ μεγάλο. Αυτό το ποσό (6,75δισ.) είναι σημαντικό,αλλά δεν επαρκεί για αυτό προσπαθούμε να προσελκύσουμε και νέους πόρους (π.χΕυρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) για να δώσουμε ώθηση στην ελληνική οικονομία».

    Ο κ. Χαρίτσης υπογραμμίζει στο Πρακτορείο ότι η οικονομία επηρεάζεται από τις γενικότερες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και τονίζει: «Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα μια σειρά από ενέργειες, βεβαίως η διευθέτηση του χρέους είναι η πιο βασική, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης , βάσει και της δουλειάς που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση ειδικά στο κρίσιμο ζήτημα των εργασιακών, το οποίο για εμάς», όπως τονίζει «είναι πολύ σημαντικό, είναι θα έλεγα ένα ζήτημα ταυτοτικό για την κυβέρνηση μας η αποκατάσταση στοιχειώδους κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις μετά την πλήρη απορρύθμιση των τελευταίων χρόνων, έτσι ώστε στο τέλος του 2016, αρχές του 2017, εντασσόμενο και το τραπεζικό σύστημα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ να αποκτήσει την κανονικότητα που είναι απαραίτητη για να μπορέσει να οδηγηθεί σε ανάταξη, όχι ουδέτερη,αλλά σε δίκαιη ανάταση που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία» καταλήγει ο υφυπουργός».

    [16] Τουλάχιστον 3 νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε σιδηροδρομικό ατύχημα στο Νιου Τζέρσι

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε σήμερα στον σταθμό του Χόμποκεν, στο Νιου Τζέρσι, ενώ πολλοί από τους δεκάδες τραυματίες βρίσκονται σε "πολύ σοβαρή κατάσταση", ανέφερε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας μεταφορών της Πολιτείας αυτής, η Τζένιφερ Νέλσον, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News.

    Ο προαστιακός συρμός, που ήταν γεμάτος από επιβάτες καθώς ήταν ώρα αιχμής, δεν σταμάτησε στον σταθμό και προσέκρουσε με ταχύτητα στην αποβάθρα.

    Το Χόμποκεν βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Μανχάταν, στην άλλη όχθη του ποταμού Χάντσον.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 9 το πρωί, τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας). Το τρένο ανήκει στην εταιρεία New Jersey Transit.

    Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το τρένο δεν σταμάτησε μπαίνοντας στον σταθμό και προσέκρουσε σε έναν τοίχο, στο τέλος των γραμμών. Οι πρώτες εικόνες που μετέδωσαν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν ένα τμήμα του τρένου "σφηνωμένο" στον τοίχο και ένα δεύτερο να έχει σκαρφαλώσει πάνω στην αποβάθρα.

    Από τη σύγκρουση, κατέρρευσε ένα μέρος της οροφής του σταθμού, ανέφεραν πολλοί αυτόπτες μάρτυρες.

    "Όταν έφτασα, είδα ανθρώπους να φεύγουν τρέχοντας, είδα τραυματίες, πολλούς σοβαρά. Οι ζημίες ήταν τεράστιες. Η οροφή, ένα μέρος της οροφής, κατέρρευσε", αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάντσο Μπερνασκόνι, ο διευθυντής του πρακτορείου Getty που βρισκόταν εκείνη την ώρα στον σταθμό.

    [17] Κομισιόν για «τσάμικο ζήτημα»: Χαιρετίζουμε τον εποικοδομητικό διάλογο

    Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μάγια Κοντσίγιαντσιτς κληθείσα να διευκρινίσει σήμερα εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως υφίσταται το λεγόμενο «τσαμικό ζήτημα», με αφορμή απάντηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, τόνισε ότι η Επιτροπή «χαιρέτισε την πρόταση από ελληνικής πλευράς για δημιουργία πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών που επιδέχονται διευκρίνισης», επισημαινοντας, ωστόσο, πως σε ό,τι αφορά τις διμερείς διαφορές οι Βρυξέλλες δεν λαμβάνουν θέση.

    Αναλυτικότερα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε: «Αναφορικά με την Ελλάδα και την Αλβανία, η Επιτροπή ενημερώθηκε νωρίτερα μέσα στη φετινή χρονιά και από τις δύο χώρες ότι υπήρχε η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ τους για έναν αριθμό εκκρεμών ζητημάτων, τα οποία χρήζουν περαιτέρω αποσαφήνισης, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή χαιρέτισε ιδιαίτερα την πρόταση από ελληνικής πλευράς για δημιουργία πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών που επιδέχονται διευκρίνισης. Σε αυτό το πλαίσιο, επίσης, η Επιτροπή ενθαρρύνει τις δύο χώρες να συνεχίσουν ως προς τις δεσμεύσεις τους και σε αυτό το πνεύμα η Επιτροπή απάντησε σε αριθμό ερωτήσεων ευρωβουλευτών. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, θα πρέπει να δοθούν οι απαντήσεις. Είμαστε, όπως είπα, ενήμεροι για τις δεσμεύσεις των δύο χωρών να προωθήσουν τον διάλογο και τους ενθαρρύνουμε να ξεκαθαρίσουν το τοπίο από πιθανές παρανοήσεις γύρω από όλα τα σχετικά ζητήματα».

    Στη συνέχεια, κληθείσα να διευκρινίσει την επίσημη θέση της Επιτροπής για το κατά πόσο υφίσταται «τσαμικό ζήτημα», απάντησε: «Όπως εξήγησα, η Επιτροπή έχει λάβει θέση σε σχέση με την πρόθεση των δύο χωρών να συζητήσουν εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς τους σχέσεις. Η Επιτροπή δεν προχώρησε πέρα από αυτό, δεν πήρε καμία θέση για τις διμερείς σχέσεις».

    Διαβάστε επίσης:Σφοδρή αντίδραση ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις του επιτρόπου Γ. Χαν

    [18] H Κομισιόν ζητά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν κανόνες για την ψηφιακή αγορά

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Eλλάδα και ακόμη 18 κράτη-μέλη να εφαρμόσουν κανόνες για την ανάπτυξη περισσότερων ευρυζωνικών δικτύων.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή καλεί την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο να εφαρμόσουν μέτρα μείωσης του κόστους εγκατάστασης των λεγόμενων «υψίρρυθμων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών».

    Τα μέτρα αυτά επιδιώκουν να αυξήσουν την κοινή χρήση και επαναχρησιμοποίηση της υπάρχουσας υλικής υποδομής σε διάφορους τομείς (ενέργεια, μεταφορές κ.λπ.) και υπολογίζεται ότι θα μειώσουν κατά 30% το κόστος ανάπτυξης διαδικτύου υψηλής ταχύτητας.

    Τα μέτρα για τη μείωση του κόστους υποστηρίζουν τους στρατηγικούς στόχους συνδεσιμότητας που πρότεινε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έως το 2025, όλοι οι βασικοί κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, όπως τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, οι συγκοινωνιακοί κόμβοι, όλοι οι πάροχοι δημόσιων υπηρεσιών, όπως τα νοσοκομεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και οι επιχειρήσεις που βασίζονται στις ψηφιακές τεχνολογίες, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικά υψηλή -της τάξης των gigabit- συνδεσιμότητα (που θα επιτρέπει στους χρήστες να τηλεφορτώνουν προς τα πάνω ή προς τα κάτω δεδομένα, με ταχύτητα 1 gigabit ανά δευτερόλεπτο), όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, αγροτικά ή αστικά, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε συνδεσιμότητα, με ταχύτητα τηλεφόρτωσης τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε Gbps, και όλες οι αστικές περιοχές, καθώς και οι μεγάλοι οδικοί άξονες και οι σιδηρόδρομοι, θα πρέπει να έχουν συνεχή κάλυψη 5G -πέμπτη γενιά συστημάτων ασύρματης επικοινωνίας. Ως ενδιάμεσος στόχος, η κάλυψη 5G θα πρέπει να είναι εμπορικά διαθέσιμη, τουλάχιστον σε μία μεγάλη πόλη σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, μέχρι το 2020.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 September 2016 - 14:32:35 UTC