Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ για δίωξη Σπυρόπουλου: Αναδεικνύεται το καθεστώς διαπλοκής που δημιούργησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • [02] Βουλή: Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης-ΝΔ για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, με επίκεντρο το ΤΣΜΕΔΕ
  • [03] Ανδ. Ξανθός: Στους 6.000 επαγγελματίες Υγείας φτάνει το σύνολο των προσλήψεων στο ΕΣΥ
  • [04] Συνάντηση Γιάννη Δραγασάκη με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν
  • [05] Εν αναμονή του ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού ο επιχειρηματικός κόσμος
  • [06] Η Ελλάδα 6η στην ΕΕ σε εγκεκριμένα δάνεια της ΕΤΕπ για καινοτομία και ΜΜΕ
  • [07] Συνάντηση Π. Σκουρλέτη με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν
  • [08] Ρ. Αντωνοπούλου: Τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας προσφέρουν θέσεις εργασίας και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα
  • [09] ΓΓΕΕ: Άθλια προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης ότι παραποιήθηκε το πρακτικό της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [10] Μεγάλη διαδήλωση στις Βρυξέλλες κατά των μέτρων λιτότητας
  • [11] Λαϊκό προσκύνημα για τον Σιμόν Πέρες, ο Μπιλ Κλίντον τίμησε έναν "πραγματικό φίλο"
  • [12] "Το Χαλέπι είναι αντιμέτωπο με τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή", προειδοποιεί ο ΟΗΕ
  • [13] Μεταβατική περίοδος για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με έναρξη περιοδικών εκθέσεων
  • [14] Έτοιμο το Φετιχιέ Τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά. Έως τον Νοέμβριο η απόδοσή του στο κοινό
  • [15] «Το μέλλον είναι λαμπρό, μην ανησυχείτε για μένα» τραγουδά η Αφγανή ράπερ στην ταινία «Σονίτα»
  • [16] Η ερευνήτρια Φωτεινή Αγραφιώτη, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το σήμερα και το αύριο της τεχνητής νοημοσύνης
  • [17] «Ο Γιώργος Κατρούγκαλος προετοιμάζεται για νέο χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα» τονίζει το ΚΚΕ
  • [18] ΑΝΕΛ: Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αναγνωρίσει τις ευθύνες της και να μην κουνά το δάχτυλο στους άλλους
  • [19] Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε σιδηροδρομικό ατύχημα στο Νιου Τζέρσι

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ για δίωξη Σπυρόπουλου: Αναδεικνύεται το καθεστώς διαπλοκής που δημιούργησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    «Η ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη και απιστία που ασκήθηκε στον πρώην υπεύθυνο για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, αναδεικνύει το καθεστώς της διαπλοκής που δημιούργησαν με συστηματικό τρόπο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, και σημειώνει, ότι «το άθλιο καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς θα τερματιστεί, όσο κι αν ενοχλεί τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους νυν και αεί προστάτες τους».

    Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ΠΑΣΟΚ έλαβε δάνειο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα Αττικής, με μοναδική εγγύηση την κρατική επιχορήγηση του κόμματος, την οποία όμως είχε δώσει και σε τρεις άλλες τράπεζες από τις οποίες επίσης είχε δανειοδοτηθεί!». Επισημαίνει επίσης, πως «τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, δείχνουν πως τα θαλασσοδάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από τις τράπεζες αγγίζουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ». Αναφέρει ακόμη, ότι «ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος δεν ενεργούσε από μόνος του, εκτελούσε άνωθεν εντολές, για τις οποίες είναι συνολικά υπόλογο το κόμμα του».

    Κατόπιν αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει τα εξής ερωτήματα:

    -Σκοπεύουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αποπληρώσουν ποτέ τα δάνεια αυτά;

    -Κατανοούν άραγε το μέγεθος της πολιτικής τους ανυποληψίας, όταν την ίδια περίοδο που εκείνοι έπαιρναν δανεικά και αγύριστα ο ελληνικός λαός μάτωνε από τις πολιτικές τους;

    -Η κ. Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης θα απολογηθούν γι αυτές τις επιλογές;

    «Να είναι σίγουροι», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, «ότι το άθλιο καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς θα τερματιστεί, όσο κι αν ενοχλεί τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους νυν και αεί προστάτες τους».

    Διαβάστε επίσης:

    Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απαγγέλθηκαν σε βάρος του πρώην υπευθύνου οικονομικών του ΠΑΣΟΚ

    «Δεν μπορούν να μας κουνούν το δάχτυλο αυτοί που μόλις πιάστηκαν στα πράσα», απαντά το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίωξη του Ρ. Σπυρόπουλου

    «Το "βρώμικο '16" που επιχειρείται να στηθεί, κάνει το "βρώμικο '89" να μοιάζει νηπιαγωγείο», απάντησε το ΚΙΔΗΣΟ στον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη δίωξη του Ρ. Σπυρόπουλου

    [02] Βουλή: Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης-ΝΔ για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, με επίκεντρο το ΤΣΜΕΔΕ

    Η αύξηση κεφαλαίου της "Attica Bank» με διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΣΜΕΔΕ βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την νομιμότητα δανειοδοτήσεων κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης από τράπεζες, Σωκράτη Φάμελο και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Φάμελου στις αναφορές του κ. Τζαβάρα περί μέγα σκανδάλου και κατασπατάλησης πόρων του ασφαλιστικού ταμείου, ο οποίος έκανε λόγο για φαντασιώσεις της ΝΔ να φτιάχνει βαρβάρους».

    Νωρίτερα, ο κ. Τζαβάρας ρώτησε τον διευθυντή της Επιθεώρησης της ΤτΕ Γιώργο Πάσχα που κατέθετε στην Εξεταστική, αν το ΤΣΜΕΔΕ καταστρατήγησε τον νόμο, τοποθετώντας τα διαθέσιμά του για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής και αν έχει ευθύνη η Κεντρική Τράπεζα για αυτό.

    «Το ΤΣΜΕΔΕ είχε τα διαθέσιμα και τα τοποθέτησε, δεν τα δανείστηκε. Αν έπρεπε ή όχι δεν είναι δική μου ευθύνη ή της ΤτΕ», απάντησε ο κ. Πάσχας.

    Ο κ. Τζαβάρας αντέτεινε ότι είναι λάθος ο ισχυρισμός του κ. Πάσχα και επέμεινε ότι έπρεπε να γίνει αντικείμενο έρευνας από την ΤτΕ καθώς όπως είπε, με το νόμο 3586 έχει ιδρυθεί Επιτροπή Ελέγχου Επενδύσεων ΔΕΚΟ και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και το ΤΣΜΕΔΕ .

    «Πετάτε την μπάλα στην εξέδρα κ. Τζαβάρα. Κάνετε στείρα αντιπολίτευση και τροποποιείται το αντικείμενο της Εξεταστικής? Σας ενοχλεί που μια τράπεζα ελληνική μη συστημική κατέθεσε με ασφάλεια σε ένα ταμείο λεφτά και ότι βγαίνουν ειδήσεις σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα μάλιστα υπάρχει δίωξη κατά του ταμεία του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλου. Αυτά σας ενοχλούν?», αντέδρασε ο κ. Φάμελος, και απευθυνόμενος στον κ. Πάσχα ρώτησε:

    «Ποιο ήταν το στέλεχος της ΤτΕ που επέτρεψε την παράβαση από το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ;»

    «Δεν το γνωρίζω», του απάντησε ο κ. Πάσχας.

    «Θεωρώ ότι πρέπει να ελεγχθεί αν το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ παρενέβη τη νομοθεσία, όπως και η ΤτΕ, για να μην μιλάμε για μεγάλα σκάνδαλα», σχολίασε ο κ. Φάμελος προκαλώντας την αντίδραση του κ. Τζαβάρα.

    «Θα κλάψετε κι εσείς και ο πρωθυπουργός. Πάτε να μας πείσετε ότι εσείς είστε οι εγγυητές της ηθικής?» αντέτεινε ο κ. Τζαβάρας για να του απαντήσει ο κ. Φάμελος:

    «Αυτό είμαστε."Στελέχη της ΝΔ ήταν στη διοίκηση της Attica Bank, χωρίς πτυχίο και σας ενοχλεί επειδή είναι μία ελληνική, μη συστημική τράπεζα. Σας ενοχλεί που βγαίνουν ειδήσεις για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η δίωξη του κ. Σπυρόπουλου από το ΠΑΣΟΚ για κακουργήματα? Η κυβέρνηση θα προστατέψει την Attica Bank αποκαθιστώντας τη νομιμότητα».

    Ακόμα, ο κ. Φάμελος έκανε λόγο για ευθύνες που έχουν οι προηγούμενες διοικήσεις της τράπεζας από το 2010-2014, τόνισε ότι οι αποφάσεις του ΤΕΕ να στηρίξουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ελήφθησαν προκειμένου να εξασφαλιστεί η τράπεζα και τόνισε ότι «οι ασφαλιστικές εισφορές είναι εξασφαλισμένες με νόμο».

    Στον κ. Τζαβάρα επιτέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός κατηγορώντας τον ότι είπε μισές αλήθειες.

    «Ανέφερε ότι ο νόμος δεν επιτρέπει την συμμετοχή με πάνω από 23% των διαθεσίμων του Ταμείου. Όμως δεν είπε ότι υπάρχει εξαίρεση για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε εταιρείες που ήδη συμμετέχει», τόνισε ο κ. Σαντορινιός.

    Απαντώντας δε, στις κατηγορίες βουλευτών της ΝΔ, ανάμεσα τους και του Νότη Μηταράκη, ότι έχει ευθύνες ο σημερινός υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, καθώς τότε ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ, ο κ. Σαντορινιός, αντέτεινε λέγοντας χαρακτηριστικά:

    «Τον Αύγουστο του 2014 η Διοικούσα του ΤΕΕ όντως πήρε απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Όμως η αύξηση δεν ολοκληρώθηκε. Η απόφαση του ΤΕΕ που αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έγινε το Δεκέμβριο του 2015. Μήπως τελικά ήταν ο Γιώργος Στασινός;»

    [03] Ανδ. Ξανθός: Στους 6.000 επαγγελματίες Υγείας φτάνει το σύνολο των προσλήψεων στο ΕΣΥ

    «Δεν θα αφήσουμε κανέναν άνθρωπο και κανέναν πολίτη αυτής της χώρας που έχει ανάγκη από φάρμακα ακάλυπτο και θα διασφαλίσουμε με νύχια και με δόντια τα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν αξιοπρεπή φροντίδα σε όλο τον κόσμο, ασφαλισμένους, ανασφάλιστους, πρόσφυγες και μετανάστες», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε επερώτηση της ΔΗ.ΣΥ. για «την κατάρρευση του συστήματος Υγείας».

    Ο κ. Ξανθός, απάντησε ιδιαιτέρως προς την κ. Γεννηματά, που μίλησε για εποχές προ της ιδρύσεως του ΕΣΥ, λέγοντας πως αδικεί με αυτή την κριτική και την νοημοσύνη του κόσμου και όσων κυβέρνησαν, και χαρακτήρισε «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» τα όσα από πέρσι λέγονται ότι «καταρρέει το σύστημα υγείας». «Μετά, λοιπόν, από ενάμιση χρόνο και οι πέτρες έχουν μάθει ότι αυτό δεν έχει συμβεί. Δεν συνέβη την πιο κρίσιμη περίοδο, επειδή η κυβέρνηση πήρε μια πολύ κρίσιμη πολιτική απόφαση να ενισχύσει τη χρηματοδότησή του και να ανακόψει τη συνεχή, επί πενταετία, περικοπή των προϋπολογισμών των νοσοκομείων». Διαψεύδοντας τα στοιχεία που καταγράφει η επερώτηση ότι 150 εκατ.., δεν απορροφήθηκαν από τα νοσοκομεία και επέστρεψαν στην ΤτΕ, αφού η εκταμίευσή τους έγινε λίγες ημέρες πριν κλείσει το έτος 2015, είπε ότι «τα χρήματα απορροφήθηκαν, έτσι κρατήθηκαν όρθια τα νοσοκομεία, διασφαλίστηκε ο εφοδιασμός τους με φάρμακα και υγειονομικό υλικό μέχρι το τέλος του χρόνου και αναγκαστήκαμε να δώσουμε και μια συμπληρωτική επιχορήγηση τον Δεκέμβρη, για να μπορέσει να βγει το σύστημα υγείας όρθιο». Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχει φροντίδα τα δημόσια νοσοκομεία να έχουν αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη και προανήγγειλε διορθωτικές κινήσεις στο σύστημα, αφού ο κλειστός προϋπολογισμός και η επαναφορά των ΦΥΚ στα νοσοκομεία ήταν μνημονιακή υποχρέωση.

    6.000 το σύνολο των προσλήψεων

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Ξανθός στο θέμα των προσλήψεων, αμφισβητώντας και πάλι τα όσα ανέφερε η επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ. Ανέφερε ότι το 2015, λοιπόν, που ήταν η δύσκολη χρονιά, 187 διασώστες του ΕΚΑΒ, 480 επικουρικοί γιατροί - ενώ τώρα είναι πάνω από 1.200 - παρατάθηκε η σύμβαση 1.100 γιατρών και υπόλοιπου επικουρικού προσωπικού που υπηρετούσε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 και παρατείνονται επίσης, κατά τέσσερα εξάμηνα, οι συμβάσεις των ειδικευομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

    Για το 2016, διορίστηκαν 588 εργαζόμενοι και αυτές τις μέρες, ολοκληρώνεται ο διορισμός των πρώτων, από το 2010, μόνιμων εργαζομένων. Όπως ενημέρωσε, αρχίζει η διαδικασία της κρίσης στα Συμβούλια Επιλογής των πρώτων 760 γιατρών, ενώ έχουν διοριστεί πάνω από 50 γιατροί και πάνω από 200 νοσηλευτές στις ΜΕΘ.

    Ακόμη, ο κ. Ξανθός είπε ότι ξεπάγωσαν οι διαδικασίες των προκηρύξεων του 2008, του 2009, του 2010 και ήδη έχουν διοριστεί πάνω από 200 μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ, των οποίων η πρόσληψη εκκρεμούσε μία εξαετία.

    Προσλήψεις για το 2016

    Παραδίδοντας ο υπουργός Υγείας το πλάνο των νέων προσλήψεων, ανέφερε ότι εκτός, από την προκήρυξη, που ολοκληρώνεται τώρα, και των 760 γιατρών που έχουν προκηρυχθεί, ακολουθούν 1.536 προσλήψεις γιατρών, που έχει πάει στο ΑΣΕΠ και αυτές τις ημέρες πρόκειται να προχωρήσει.

    [04] Συνάντηση Γιάννη Δραγασάκη με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, είχε σήμερα συνάντηση με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Valiollah Seif, παρουσία του Ιρανού πρέσβη στη χώρα μας Majid Motallebi Shabestari.

    Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο του γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, «κατά την διάρκεια της συνάντησης, στην οποία έδωσε το παρών και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενημέρωσε την ιρανική αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τη μετάβασή της σε τροχιά ανάπτυξης, έπειτα από εννέα χρόνια ύφεσης».

    «Εξέφρασε, επίσης, τη βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής σχέσης, στη βάση συγκεκριμένων έργων και σχεδίων».

    «Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, από την πλευρά του επισήμανε τις τεράστιες προοπτικές στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των δύο χωρών. Ο Valiollah Seif έθεσε την έναρξη των ελληνοϊρανικών σχέσεων στον τραπεζικό τομέα, ως βάση μελλοντικών οικονομικών συνεργασιών».

    Τέλος «και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την προσδοκία να είναι καρποφόρο το διήμερο των επαφών της ιρανικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, αξιοποιώντας περαιτέρω τη διάθεση των ελληνικών τραπεζών για συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Ιράν».

    Διαβάστε επίσης:

    Συνάντηση Π. Σκουρλέτη με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν

    [05] Εν αναμονή του ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού ο επιχειρηματικός κόσμος

    Το νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αναμένει με αγωνία ο επιχειρηματικός κόσμος καθώς σε αυτό προσδοκά να περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τον ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

    Όπως έχει γίνει γνωστό από πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα με τους εκπροσώπους των θεσμών, το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές γίνεται προσπάθεια να κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή και θα προβλέπει την επέκταση, μέσω κινήτρων, των πληρωμών με POS σε όλη την αγορά. Για τον σκοπό αυτό, από το υπουργείο Οικονομικών έχουν προτείνει και τη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού για κάθε επαγγελματία διαμέσου του οποίου θα γίνονται οι συναλλαγές με κάρτες, αλλά και οι πληρωμές των τρεχουσών οφειλών του προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις αλλά, από την άλλη πλευρά ο διάλογος για το θέμα αυτό δεν έχει εξαντληθεί.

    Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη εξαμηνιαία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αναδείχτηκε για άλλη μια φορά ο βαθμός προσαρμογής των μικρών επιχειρήσεων στη νέα πραγματικότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Οι μικρές επιχειρήσεις, παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισαν με την εφαρμογή των capital controls και τη διάρρηξη του συστήματος άτυπων πληρωμών που συνέβη τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι επέδειξαν υψηλό βαθμό ετοιμότητας. Οι μικρές επιχειρήσεις κατάφεραν να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους τη χρήση ηλεκτρονικού/πλαστικού χρήματος, ανταποκρινόμενες στις νέες ανάγκες της αγοράς. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν e-banking αυξήθηκε κατά 37% σε ένα χρόνο, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τερματική μηχανή αυξήθηκε κατά 75% και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ενισχυθεί αυτή η τάση περαιτέρω.

    Οι μικρομεσαίοι θεωρούν πολύ σημαντική εξέλιξη τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή με τη διάδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε επίπεδο B2C και B2B, αλλά με δεδομένη και την περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά και τους κινδύνους που δημιουργεί αυτό για την εύρυθμη λειτουργία μίας επιχείρησης, περιμένουν από την κυβέρνηση τη θεσμοθέτηση ενός μοναδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, ο οποίος θα εξυπηρετεί όλες τις οικονομικές λειτουργίες της επιχείρησης.

    «Η υιοθέτηση των ηλεκτρονικών τιμολογίων και η διάδοση της ηλεκτρονικής τραπεζικής θα αποτελέσει μια θετική εξέλιξη για το σύνολο της οικονομίας. Εκτός από τη δυνατότητα άμεσης πληροφόρησης των φορολογικών αρχών για τα έσοδα των επιχειρήσεων, υπάρχει η δυνατότητα διασταύρωσης οικονομικών στοιχείων και αποκάλυψης εισοδημάτων που διαφορετικά δεν θα είχαν εισέλθει στο σύστημα. Επίσης, με τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές ενισχύεται η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και δημιουργούνται προϋποθέσεις για την όσο το δυνατό αμεσότερη άρση των capital controls, την επαναφορά της ρευστότητας και τη βελτίωση της ψυχολογίας της αγοράς. Τέλος, δίνεται μια σημαντική ώθηση στις νέες προοπτικές που μπορούν να διανοίξουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο ακόμη για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν αποδοτικότερα και να προσελκύσουν οικονομικότερα νέα πελατολόγια», όπως σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ.

    Η συνομοσπονδία επιαημαίνει ότι τα έσοδα της επιχείρησης δεν αποτελούν καθαρά κέρδη, αλλά προορίζονται για να καλύπτουν σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων: τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδότη, τρέχουσες οφειλές προς εφορία, μισθοδοσία, χρέη προς προμηθευτές, κόστος ενέργειας και μετακινήσεων, δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, διάφορα άλλα τέλη.

    «Η δέσμευση ενός λογαριασμού σημαίνει ότι απειλείται να κηρυχθεί αδυναμία κάλυψης ολόκληρης της αλυσίδας των υποχρεώσεων με προφανείς επιπτώσεις στην παραγωγή και στο εμπόριο. Πρόκειται για μια de facto κατάσταση κλεισίματος μιας επιχείρησης. Γι΄αυτό υπογραμμίζεται η ανάγκη θεσμοθέτησης ενός μοναδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, ο οποίος θα εξυπηρετεί όλες τις οικονομικές λειτουργίες της επιχείρησης και του οποίου οι τεχνικές παραμετροποιήσεις δύνανται να υπόκεινται σε κάποια κριτήρια, όπως ο κύκλος εργασιών, το ύψος οφειλών και άλλα" όπως έχει επισημανθεί από τη ΓΣΕΒΕΕ.

    Για έναν τροφοδότη κατ' ουσίαν λογαριασμό «που θα μπορεί η επιχείρηση, από χρήματα τα οποία παίρνει μέσω πλαστικού χρήματος -τα εισπράττει μέσω πλαστικού χρήματος και e-banking- να τα δίνει κατά σειρά προτεραιότητας στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, τους μισθούς και τους προμηθευτές», κάνει λόγο από την πλευρά της η ΕΣΕΕ. Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και επιχειρηματικότητας Βασίλης Κοκρίδης: «? το έχουμε τεκμηριώσει και οικονομετρικά ότι με αυτόν τον τρόπο παραμένει ζωντανή η επιχείρηση και μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, διαφορετικά άμα κλείσει η επιχείρηση δεν θα εισπράξει ποτέ κανένας τίποτα». «Ο εμπορικός κόσμος δεν ζητά αμνηστία χρεών αλλά βοήθεια αποπληρωμής οφειλών», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

    «Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση του «ακατάσχετου» λογαριασμού της επιχείρησης περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες υποχρεώσεων» έχει δηλώσει για το θέμα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, επισημαίνοντας, παράλληλα, την ανάγκη υλοποίησης του επαγγελματικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού.

    Ο ίδιος έχει σημειώσει ότι η θέση των επιμελητηρίων είναι να περιλαμβάνονται σε αυτό τον λογαριασμό μόνο οι βασικές ανάγκες των επιχειρήσεων, δηλαδή μισθοδοσία, ενοίκιο, λογαριασμοί δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων «ώστε να μην εφευρεθούν νέα εξοδολόγια» και πρόσθεσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος βλέπει με θετικό τρόπο την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου αλλά περιμένει από την κυβέρνηση να γνωστοποιήσει το σχεδιασμό για τον τρόπο εφαρμογής του.

    Ως απολύτως αναγκαία και απαραίτητη χαρακτηρίζει τη ρύθμιση για το ακατάσχετο λογαριασμού και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας. Με αφορμή τις ενστάσεις των θεσμών στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο επικεφαλής του Επιμελητηρίου επισημαίνει ότι «σε μια περίοδο, που τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων αυξάνονται διαρκώς, το ίδιο και οι δεσμεύσεις καταθέσεων, η καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού είναι απολύτως απαραίτητη για την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος από πολύ χαμηλά ποσά συναλλαγών».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ακόμα και ελάχιστα έσοδα θα πηγαίνουν απευθείας στα ταμεία του δημοσίου ή των τραπεζών, στερώντας την επιχείρηση από απολύτως απαραίτητα κεφάλαια για την καθημερινή της λειτουργία.

    Τέλος, ο κ. Κόλλιας έχει υπογραμμίσει ότι η καθιέρωση του συγκεκριμένου λογαριασμού πρέπει να γίνει οπωσδήποτε σε συνδυασμό με τη συνολική ρύθμιση οφειλών από δάνεια, φόρους και εισφορές.

    [06] Η Ελλάδα 6η στην ΕΕ σε εγκεκριμένα δάνεια της ΕΤΕπ για καινοτομία και ΜΜΕ

    Η Ελλάδα είναι αυτή την στιγμή από τις πρώτες χώρες (και η πρώτη μετά τις 5 μεγάλες οικονομίες της ΕΕ - Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία) σε εγκεκριμένα και υπογεγραμμένα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI).

    Αυτό σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, για το Σχέδιο Γιούνκερ και σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει καμία σχετική επένδυση.

    Συγκεκριμένα:

    - Μέσω του Παράθυρου για τις Υποδομές και την Καινοτομία, έχει εγκριθεί χρηματοδότηση 533 εκατ. ευρώ σε τέσσερα έργα, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις 854 εκατ. ευρώ.

    - Μέσω του Παράθυρου για την εγγύηση της χρηματοδότησης κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχει εγκριθεί χρηματοδότηση 160 εκατ. ευρώ προς ενδιάμεσες τράπεζες, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις άνω των 280 εκατ. ευρώ και θα ωφελήσει άνω των 700 μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Oι αναφορές των κύκλων του υπουργείου, είναι με βάση στοιχεία του Ιουλίου 2016 (State of play, July 2016) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενώ περισσότερα στοιχεία θα παρουσιαστούν αύριο κατά τη συζήτηση στην oλομέλεια της Βουλής.

    [07] Συνάντηση Π. Σκουρλέτη με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν

    Οι προοπτικές ενδυνάμωσης της ενεργειακής συνεργασίας της Ελλάδας με το Ιράν και οι δυνατότητες διεύρυνσης της δραστηριοποίησης ιρανικών εταιριών στον ενεργειακό τομέα στη χώρα μας συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν Valiollah Seif, τον Πρέσβη του Ιράν στην Ελλάδα Majid Motallebi Shabestari και στελέχη της τράπεζας.

    Κατά πληροφορίες συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι δυνατότητες επενδύσεων στον τομέα της διύλισης ενώ ενδιαφέρον υπήρξε και για τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αεριου που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης

    συζητήθηκαν θέματα χρηματοδοτήσεων δραστηριοτήτων μέσω του τραπεζικού τομέα.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΝ ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες στη βάση της αμοιβαιότητας και στον ειλικρινή δίαυλο επικοινωνίας που έχει επιτευχθεί. Επεσήμανε, επίσης, ότι ο πολιτικός δρόμος έχει ανοίξει σε σχέση με τα υπό συζήτηση θέματα και είναι πλέον θέμα των εταιριών η περαιτέρω αξιολόγηση και ανάπτυξή τους.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας με συνεργάτες του, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης συνοδευόμενος από στελέχη της επιχείρησης, καθώς και συνεργάτες του υπουργού.

    [08] Ρ. Αντωνοπούλου: Τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας προσφέρουν θέσεις εργασίας και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα

    Την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016, ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για 6.339 θέσεις, οκτάμηνης απασχόλησης, που δημιουργούνται στο πλαίσιο της νέας γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, σε 34 δήμους-θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι 34 δήμοι που εντάσσονται, σε αυτήν τη φάση, στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας είναι, ανά Περιφέρεια, οι κάτωθι: α) Αττικής: Ίλιου, Πετρούπολης, Αγ. Βαρβάρας, Λαυρεωτικής, Νίκαιας-Αγ. Ιων. Ρέντη, Αχαρνών, Μεγαρέων, Αιγάλεω, β) Κεντρικής Μακεδονίας: Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Δέλτα, Θεσσαλονίκης, Νάουσας, Χαλκηδόνας, Κιλκίς, Βέροιας, γ) Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, δ) Δυτικής Ελλάδας: Πύργου, Ήλιδας, Ναυπακτίας, Πατρέων, ε) Ηπείρου: Πρέβεζας, στ) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Ξάνθης, Αλεξάνδρειας, Δράμας, Ορεστιάδας, ζ) Θεσσαλίας: Καρδίτσας, Τρικκαίων, η) Στερεάς Ελλάδας: Λαμιέων, Λιβαδέων, Κύμης-Αλιβερίου.

    Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θα μπορούν, από τις 10 το πρωί της Δευτέρας 3ης Οκτωβρίου 2016 και μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 13ης Οκτωβρίου 2016, να υποβάλουν αίτηση αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και ως πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ, με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης (ονομασία χρήστη και συνθηματικό). Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε έναν έως τρεις δήμους και για μία και μόνο ειδικότητα.

    Για πρώτη φορά, οι 6.339 ωφελούμενοι θα εργαστούν σε κοινωφελή προγράμματα για οκτώ μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, οι οποίοι είναι έως 25 ετών, θα λαμβάνουν, μηνιαίως, καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ, όσοι είναι άνω των 25 ετών, θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54).

    Στα κριτήρια μοριοδότησης των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας περιλαμβάνεται, για πρώτη φορά, το κριτήριο της εντοπιότητας και των ωφελουμένων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), προκειμένου να πριμοδοτούνται οι δημότες των περιοχών με υψηλή μακροχρόνια ανεργία, αλλά και οι οικονομικά ασθενέστεροι.

    Αναλυτικά, τα κριτήρια μοριοδότησης είναι τα εξής:

    Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες

    Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες

    Αναπηρία (του υποψηφίου ωφελούμενου) με ποσοστό 50% και άνω

    Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό

    Ηλικία

    Αριθμός ανήλικων τέκνων

    Αριθμός εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανήλικων ή/και ενήλικων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω

    Εντοπιότητα

    Ωφελούμενοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (πρώην Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα)

    Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν, θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ειδικότητες διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού φυλακτικού προσωπικού, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, για πρώτη φορά, τα νέα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα στον ωφελούμενο να βελτιώσει το βιογραφικό του, ώστε να διευκολυνθεί στην επανένταξή του στην αγορά εργασίας. Η αναβάθμιση των προσόντων θα γίνεται μέσα από υπηρεσίες συμβουλευτικής και κατάρτισης. Ο ΟΑΕΔ θα προσφέρει δύο συμβουλευτικές στους ωφελούμενους του προγράμματος, κατά την είσοδο και την έξοδο από αυτό.

    Η Δράση της Κατάρτισης είναι προαιρετική. Ξεκινά, μετά το δεύτερο μήνα υλοποίησης του προγράμματος και περιλαμβάνει κατάρτιση με αντικείμενο την Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας. Μετά το πέρας της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης στις γνώσεις και δεξιότητες πληροφορικής. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος κατάρτισης, θα παρακολουθήσουν και σεμινάρια, με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα».

    Εφόσον οι ωφελούμενοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν το παραπάνω εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η κατάρτιση/επιμόρφωση θα πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε εβδομάδας. Στην περίπτωση που κάποιος ωφελούμενος δεν επιλέξει να παρακολουθήσει το παραπάνω πρόγραμμα κατάρτισης, θα εργάζεται και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας.

    Περισσότερες πληροφορίες για τους άνεργους-ενδιαφερόμενους του προγράμματος θα περιλαμβάνονται στο δελτίο Τύπου που θα εκδώσει και θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ο ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

    Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, δήλωσε: «Σε μία απορυθμισμένη αγορά εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για μήνες, επικρατούν η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασίας και η αδήλωτη εργασία, τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας προσφέρουν θέσεις εργασίας, έστω και προσωρινές, σταθερό ωράριο, μηνιαίες αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Ο νέος σχεδιασμός των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, για πρώτη φορά, συνδυάζει τη μισθωτή εργασία με πιστοποιημένα σεμινάρια επαγγελματικής εκπαίδευσης, τα οποία ενισχύουν το βιογραφικό του ανέργου και τον βοηθούν να κάνει το πρώτο βήμα για την επαναφορά του στην αγορά εργασίας».

    [09] ΓΓΕΕ: Άθλια προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης ότι παραποιήθηκε το πρακτικό της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες

    Για άθλια προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης κάνει λόγο η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τις ειδήσεις που μεταδόθηκαν σύμφωνα με τις οποίες σκοπίμως παραποιήθηκε το πρακτικό της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

    «Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης παραπληροφόρησης για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, μεταδόθηκε από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα συμφερόντων του κ.Κοντομηνά, ότι σκοπίμως παραποιήθηκε το πρακτικό της δημοπρασίας, στο οποίο αναφέρεται το ποσό της τελευταίας προσφοράς του πρώτου επιλαχόντα (DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED), κατά τη διαδικασία κατακύρωσης της 4ης άδειας» αναφέρει ανακοίνωση της ΓΓΕΕ.

    «Πρόκειται για μια ακόμη άθλια προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης. Προς αποκατάσταση της αλήθειας σημειώνουμε τα εξής: Ενώ η τελευταία έγκυρη προσφορά της εταιρείας «DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED», στην ολοκλήρωση του Σταδίου 1 της 4ης φάσης, ανήλθε στο ποσό των 61.500.000 ευρώ, λόγω τυπογραφικού σφάλματος, μεταφέρθηκε σε δύο σημεία του πρακτικού το ποσό των 61.600.000 ευρώ, ενώ η ορθή αποτύπωση της προσφοράς, δηλαδή το ποσό των 61.500.000 ευρώ, προκύπτει τόσο από το ηλεκτρονικό σύστημα, όσο και από τις υπογεγραμμένες έντυπες προσφορές της εταιρείας, που τηρούνται στο αρχείο της ΓΓΕΕ και ρητά αναγράφεται στον τελικό πίνακα επιλαχόντων».

    «Η αναγόρευση ενός οφθαλμοφανώς τυπογραφικού σφάλματος σε υποτιθέμενη προσπάθεια παραποίησης του πρακτικού των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας, εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο εκφοβισμού και άσκησης ψυχολογικής βίας στους δημόσιους λειτουργούς, μέλη της Επιτροπής του Διαγωνισμού, με στόχο να πληγεί το κύρος του διαγωνισμού και να επωφεληθούν αθέμιτα όσοι υποψήφιοι δεν κατόρθωσαν να ανακηρυχθούν υπερθεματιστές» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές και υπενθυμίζουμε ότι η προκήρυξη 1/2016, στον όρο 3.3.2 εδάφιο (δ), προβλέπει την κύρωση του αποκλεισμού και την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής στο διαγωνισμό σε περίπτωση «απόπειρας επηρεασμού των μελών της Επιτροπής Διεξαγωγής του Διαγωνισμού, ως προς τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη δημοπρασία».

    [10] Μεγάλη διαδήλωση στις Βρυξέλλες κατά των μέτρων λιτότητας

    Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι (45.000 κατά την αστυνομία, 75.000 κατά τα συνδικάτα) διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο των Βρυξελλών κατά των πολιτικών λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση συμμαχίας τεσσάρων δεξιών κομμάτων στο Βέλγιο, με την αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη συγκρότησή της.

    Στην διαδήλωση έλαβαν μέρος όλα τα βελγικά συνδικαλιστικά κινήματα και τα βασικά αιτήματα ήταν σχετικά με τη διατήρηση του κράτους πρόνοιας και των βασικών εργατικών δικαιωμάτων.

    Από το πρωί σήμερα η πόλη των Βρυξελλών ήταν κομμένη στα δύο αφού η διαδήλωση έγινε στους κεντρικούς δρόμους. Απεργίες έγιναν στις δημόσιες μεταφορές αλλά και στον χώρο της παιδείας με αποτέλεσμα η εικόνα των Βρυξελλών να είναι σήμερα η εικόνα μιας πόλης που υπολειτουργεί.

    [11] Λαϊκό προσκύνημα για τον Σιμόν Πέρες, ο Μπιλ Κλίντον τίμησε έναν "πραγματικό φίλο"

    Ο ισραηλινός λαός αποχαιρετά σήμερα τον Σιμόν Πέρες, μία ημέρα πριν από την άφιξη δεκάδων ηγετών απ' όλον τον κόσμο για την κηδεία του πρώην προέδρου, του τελευταίου της γενιάς των ιδρυτών του κράτους του Ισραήλ, που πέθανε τα ξημερώματα της Τετάρτης σε ηλικία 93 ετών.

    Η κηδεία του Πέρες, αύριο Παρασκευή, θα δώσει την ευκαιρία να συγκεντρωθούν στην Ιερουσαλήμ πολλοί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, οι ομόλογοί του της Γαλλίας και της Γερμανίας, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας, ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας αλλά και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ένας από τους ελάχιστους εκπροσώπους του αραβικού κόσμου. Η Αίγυπτος θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

    Μία προσωπικότητα δεν περίμενε την αυριανή κηδεία για να πάει στο προαύλιο της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, για να τιμήσει τον φίλο του: ο Μπιλ Κλίντον, που είχε φιλοξενήσει ως πρόεδρος των ΗΠΑ την τελετή της υπογραφής της πρώτης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, το 1993, με μεγάλη δυσκολία έκρυβε τη συγκίνησή του μπροστά στο φέρετρο εκείνου που τον αποκαλούσε "πραγματικό φίλο".

    Η παρουσία του Μπιλ Κλίντον διέκοψε για λίγη ώρα το προσκύνημα στη σορό του Πέρες. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης (30.000 Ισραηλινοί μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες) το κοινοβούλιο αποφάσισε να παρατείνει μέχρι τις 23.00 την πρόσβαση του κοινού στην πλατεία.

    Πολλοί ήταν αυτοί που έβγαζαν φωτογραφίες, ακόμη και σέλφι με το φέρετρο που ήταν καλυμμένο με την ισραηλινή σημαία. Επικρατούσε θλίψη και η αίσθηση ότι ένα κεφάλαιο της ιστορίας έκλεισε με τον θάνατο του Πέρες.

    Η Μαριέλ Χαλίμι περίμενε υπομονετικά επί μία ώρα για να περάσει στον χώρο μαζί με τα τρία παιδιά της και κατόπιν να φύγει με δάκρυα στα μάτια. "Το σημαντικό είναι τα παιδιά μου να κατανοούν και να σέβονται όσα έκανε αυτός ο άνθρωπος, τις αξίες του, την αγάπη του για το Ισραήλ, την επιθυμία του για την ειρήνη", σχολίασε.

    Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στην Ιερουσαλήμ και αύριο το όρος Χερτσλ, όπου θα ενταφιαστεί ο Πέρες, δίπλα στον Γιτζάκ Ράμπιν, θα αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο για έναν επιπρόσθετο λόγο: στην πόλη θα βρίσκονται 90 αντιπροσωπείες από 70 χώρες.

    "Πρέπει να εφαρμόσουμε μια επιχείρηση (ασφαλείας) άνευ προηγουμένου", δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Ρόνι Αλσέιχ.

    Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν διέταξε τις αρχές να παρακολουθούν τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προλάβουν τυχόν επεισόδια ή επιθέσεις από μεμονωμένα πρόσωπα, διευκρίνισε η αστυνομία.

    [12] "Το Χαλέπι είναι αντιμέτωπο με τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή", προειδοποιεί ο ΟΗΕ

    Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Χαλέπει είναι "η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Συρία" τα τελευταία πέντε χρόνια του πολέμου, κατήγγειλε σήμερα ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.

    Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Στίβεν Ο'Μπράιεν υπογράμμισε ότι το σύστημα υγείας στην πολιορκημένη πλευρά της πόλης "είναι έτοιμο να καταρρεύσει πλήρως".

    Τα περισσότερα από 100.000 παιδιά που ζουν στο ανταρτοκρατούμενο τμήμα, το οποίο βομβαρδίζεται αδιάκοπα, είναι "τα πιο ευάλωτα, αυτά που υποφέρουν περισσότερο", τόνισε. Περίπου 100 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην πόλη.

    Λόγω της πολιορκίας στο ανατολικό Χαλέπι "τα τρόφιμα σπανίζουν". Οι μερίδες που υπάρχουν αρκούν για να τραφούν 40.000 άνθρωποι για έναν μήνα, εξήγησε ο Ο'Μπράιεν. Έκανε μάλιστα λόγο για "περιπτώσεις θανάτων από υποσιτισμό, από ασθένειες ή από δηλητηριάσεις" μετά από κατανάλωση χαλασμένων τροφίμων.

    Το νερό αρχίζει επίσης να σπανίζει και αναμένεται "άμεση και δραματική αύξηση" ορισμένων ασθενειών, συνέχισε. "Κάποια μέρα, δεν θα υπάρχει πλέον μέρος να κρυφτούν τα άτομα και οι θεσμοί που, με κυνικό και ανηλεή τρόπο, διαπράττουν εγκλήματα πολέμου", είπε, ζητώντας να συγκεντρωθούν αποδείξεις ώστε κάποτε να δικαστούν οι υπεύθυνοι.

    Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να παράσχει αρωγή στους αμάχους του ανταρτοκρατούμενου Χαλεπιού που δεν έχουν δεχτεί καμία βοήθεια από τον Ιούλιο, όμως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να εφαρμοστεί η εκεχειρία ή τουλάχιστον να συμφωνηθούν "48ωρες παύσεις του πυρός" για ανθρωπιστικούς λόγους κάθε εβδομάδα.

    "Η Συρία αιμορραγεί, οι κάτοικοι πεθαίνουν, όλοι ακούμε τις εκκλήσεις τους για βοήθεια", συνέχισε καλώτας το Συμβούλιο "να δράσει άμεσα" και να μην ανέχεται "την πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου" εκ μέρους των αντιμαχόμενων πλευρών, κατέληξε.

    Λίγο νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ είπε στους δημοσιογράφους ότι η γαλλική αποστολή έχει ξεκινήσει να συζητά το σχέδιο απόφασης που προτείνει το Παρίσι για την επίτευξη μιας εκεχειρίας στη Συρία. Σημείωσε όμως ότι "είναι πολύ νωρίς" για να πει αν η Ρωσία είναι διατεθειμένη να στηρίξει την πρόταση της Γαλλίας.

    [13] Μεταβατική περίοδος για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με έναρξη περιοδικών εκθέσεων

    Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει σταδιακά για το κοινό.

    Μαζί με τα «Προλεγόμενα» - τις πρόβες για τη λειτουργία του κτιρίου που έχουν ξεκινήσει με δραστηριότητες από τον περασμένο Μάιο και συνεχίζονται, ήρθε η ώρα για την πρώτη, ανοιχτή στο κοινό, περιοδική έκθεση με την οποία εγκαινιάζεται ο εκθεσιακός χώρος στο ισόγειο του νέου κτιρίου στις 31 Οκτωβρίου.

    Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ με το φλαμανδικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας κι έχει τίτλο «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα-Αμβέρσα». Παρουσιάζει 70 έργα Ελλήνων και Βέλγων καλλιτεχνών, διαρθρωμένα σε 22 θεματικές ενότητες. Εξίσου και η συνεργασία του ΕΜΣΤ με την documenta το 2017, όπως και η διαδικτυακή έκθεση Empty Pr(oe)mises - ένα πρότζεκτ για την παρουσίαση του ΕΜΣΤ στα ψηφιακά μέσα (από τις 7 Οκτωβρίου) σκιαγραφούν τον προσανατολισμό του ΕΜΣΤ έως τα εγκαίνια του.

    «Σήμερα είναι μια ωραία ημέρα, γιατί το κτίριο ανοίγει ευρύτερα, γίνονται συνέργειες, το υπουργείο Πολιτισμού είναι κοντά στο ΕΜΣΤ, στον κόσμο των εικαστικών» χαιρέτησε ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς, στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του ΕΜΣΤ. Το ερώτημα όμως όλων παραμένει: Πότε θα γίνουν τα εγκαίνια του μουσείου; « Αν εννοείτε με φωταψίες του κτιρίου και κόψιμο κορδέλας, στην χειρότερη περίπτωση σ? ένα χρόνο. Θα μπορούσαμε να παραμένουμε κλειστά έως ότου λυθούν όλες οι γραφειοκρατίες, γίνουν όλες οι προσλήψεις του προσωπικού με ΑΣΕΠ, κ.ο.κ. Επειδή στην τέχνη το πιο σημαντικό είναι το ταξίδι, η προετοιμασία, επιλέξαμε μια ενδιάμεση λύση προκειμένου να ξεκινήσει όλο το εγχείρημα» απάντησε η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά, δίνοντας τον απολογισμό πεπραγμένων του 2015-2016 και ανακοινώνοντας τον προγραμματισμό του 2016-2017.

    Σ' αυτή τη μεταβατική περίοδο του ΕΜΣΤ, κάποιες εκκρεμότητες έχουν λυθεί, όπως η ολοκληρωτική παραλαβή του κτιρίου στο κοινό και η έγκριση, μετά από αναβολές και καθυστερήσεις, της μουσειολογικής- μουσειογραφικής μελέτης από το Συμβούλιο Μνημείων. Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του μουσείου εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και βρίσκεται στο γενικό λογιστήριο του κράτους. Τα οικονομικά του μουσείου ενισχύθηκαν με έκτακτη επιχορήγηση ύψους 4,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Με την πρώτη δόση που εκταμιεύτηκε, εξοφλήθηκαν παλαιότερες εκκρεμότητες, και ακολουθεί η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού εντός του 2017 και εκδόθηκε η απαλλακτική για το ΕΜΣΤ απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών στην αγωγή της Εταιρείας ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ».

    Αυτά είναι τα ευχάριστα νέα, όπως είπε η κ. Κοσκινά. Γιατί το βασικό πρόβλημα της στελέχωσης του μουσείου παραμένει και αποτελεί προαπαιτούμενο της δωρεάς του Ι. Νιάρχου για τις εκθεσιακές υποδομές των μόνιμων συλλογών του ΕΜΣΤ. Από τους 96 εργαζόμενους που χρειάζεται το μουσείο έχουν προσληφθεί 50 άτομα με απόσπαση από άλλους οργανισμούς - όχι μέσω ΑΣΕΠ - και χωρίς να καλύπτονται οι απαιτούμενες ειδικότητες.

    Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο διευθυντής του Μουσείου Τέχνης της Αμβέρσας, ο οποίος χαιρέτησε τη συνεργασία των δύο φορέων: «Το ΕΜΣΤ προσπαθεί να βρει την εγγύτητα της τέχνης, τους συσχετισμούς και τις διαφορές των καλλιτεχνών. Μπορεί ο καλλιτεχνικός και κοινωνικός διάλογος ανάμεσα σε δύο χώρες να μην είναι θεαματικός, είναι όμως ουσιαστικός» σχολίασε ο Μπαρτ Ντε Μπάερ.

    Για τον διευθυντή της documenta 14 Άνταμ Σίμτζικ, η συνεργασία της documenta του Κάσελ με το ΕΜΣΤ, που ξεκίνησε το 2014 με την πρώην διευθύντρια του μουσείου 'Αννα Καφέτση και συνεχίζεται με την Κατερίνα Κοσκινά, είναι όπως είπε «μια μοναδική ευκαιρία συμμετοχής σε μια διαδικασία να μετατραπεί το μουσείο σε χώρο συζήτησης όσο και σε ώρο μιας σημαντικής συλλογής σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς τέχνης. Το Μουσείο είναι όχημα που προβάλλει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας» .

    [14] Έτοιμο το Φετιχιέ Τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά. Έως τον Νοέμβριο η απόδοσή του στο κοινό

    Το αργότερο έως τον Νοέμβριο θα αποδοθεί στο κοινό το Φετιχιέ Τζαμί, γεγονός που θα προσθέσει ακόμη ένα συντηρημένο μνημείο στη Ρωμαϊκή Αγορά, μετά την πρόσφατη αποκατάσταση του Ωρολογίου Κυρρήστου (Αέρηδες), το οποίο, πλέον, είναι επισκέψιμο και στο εσωτερικό του.

    Όπως πληροφόρησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελένη Μπάνου, με την απόδοσή του, το Φετιχιέ Τζαμί θα καταστεί επισκέψιμο ως μνημείο, αλλά και ως χώρος όπου θα πραγματοποιούνται κατά διαστήματα περιοδικές εκθέσεις και άλλες δράσεις, οι οποίες θα σχετίζονται με την Αθήνα και τα μνημεία της. Συγκεκριμένα, η πρώτη δράση θα αφορά έκθεση ζωγραφικής μαθητών γυμνασίου με θέμα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η οποία θα συνοδεύεται και από κείμενα για την Αθήνα του 19ου αιώνα. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί, πιθανότητα, εντός του Ιανουαρίου 2017.

    Η αποκατάσταση του μνημείου έγινε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, με στόχο την αντιμετώπιση δύο βασικών αναγκών του: Την άρση μίας σειράς προβλημάτων μορφολογικού χαρακτήρα και την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων φθορών και βλαβών που είχαν καταγραφεί στο κτίριο. Έτσι, αναδείχθηκαν όλα εκείνα τα σημαντικά μορφολογικά στοιχεία του μνημείου, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά της οθωμανικής περιόδου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

    Το Φετιχιέ Τζαμί, γνωστό και ως Τζαμί του Σταροπάζαρου, βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς και έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Η ίδρυσή του, αρχικά, συνδέθηκε με την επίσκεψη του Μωάμεθ Β' του Πορθητή στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ως κτίσμα του 1458. Ωστόσο, νεώτερες μελέτες, σε συνδυασμό με ανασκαφικά δεδομένα, οδήγησαν στην εκ νέου χρονολόγησή του και την ένταξή του στο β' μισό του 17ου αι., πιθανότερα μεταξύ των ετών 1668-1670. Το μνημείο είναι κτισμένο σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό τύπο του «quatrefoil» ή «clover-leaf-cross-in-square», καθώς ο ευρύς κεντρικός τρούλος του στηρίζεται με τη βοήθεια τεσσάρων τεταρτοσφαιρίων σε σταυροειδή διάταξη.

    Το μνημείο ανεγέρθηκε στον χώρο των καταλοίπων δρομικού ναού βυζαντινών χρόνων άγνωστης ονομασίας, από τον οποίο ορατό σήμερα είναι μόνον τμήμα του, που δεν σώζεται σε ικανό ύψος. Πρόκειται για μία βασιλική, αρχικά μονόκλιτη, η οποία μεταγενέστερα επεκτάθηκε και μετατράπηκε σε τρίκλιτη. Αρχικά, χρονολογήθηκε στους πρωτοβυζαντινούς χρόνους από τον Παύλο Λαζαρίδη, ο οποίος διενήργησε την πρώτη ανασκαφική έρευνα στον χώρο της μεταξύ των ετών 1963 και 1964, ενώ έχει προταθεί ακόμα ο 7ος αι. και η πρώιμη μεσοβυζαντινή περίοδος. Το 2010 ο καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας, με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της, τοποθέτησε την κατασκευή της τον 8ο-9ο αι., άποψη που είναι γενικά αποδεκτή. Μετά την οθωμανική κατάκτηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανασκαφικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2002, η χριστιανική βασιλική ή τμήμα της, τουλάχιστον, πιθανότατα κατά τον 15 αι., με τη διαμόρφωση της κεντρικής κόγχης του ιερού βήματος του ναού σε μιχράμπ, μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος, που ίσως λειτουργούσε έως την ανοικοδόμηση του ιστάμενου Φετιχιέ Τζαμιού, οι εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης του οποίου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    [15] «Το μέλλον είναι λαμπρό, μην ανησυχείτε για μένα» τραγουδά η Αφγανή ράπερ στην ταινία «Σονίτα»

    «Το μέλλον είναι λαμπρό, μην ανησυχείτε για εμένα» τραγουδά μια δεκαεοχτάχρονη ράπερ, μετανάστρια από το Αφγανιστάν, που ζει στις φτωχογειτονιές της Τεχεράνης. Αν η 18χρονη Σονίτα μπορούσε να διαλέξει, ο Μάικλ Τζάκσον θα ήταν ο πατέρας της και η Ριάνα μητέρα της.Την ιστορία και τα όνειρα της νεαρής κοπέλας, που τα διεκδικεί μαχητικά με την τέχνη της, αφηγείται το ντοκιμαντέρ «Σονίτα», της Ιρανής Ρoκσαρέ Γκαέμ Μαγκαμί.

    Η ταινία προβάλλεται την ερχόμενη Τετάρτη 5/10, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ CineDoc, που ήδη ξεκίνησε τη νέατου περίοδο και θα διαρκέσει έως το τέλος Απριλίου.

    [16] Η ερευνήτρια Φωτεινή Αγραφιώτη, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το σήμερα και το αύριο της τεχνητής νοημοσύνης

    Η Φωτεινή Αγραφιώτηήταν μόλις 25 ετών, όταν κάνοντας το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο του Τορόντο κατάφερε να ταυτοποιήσει τον χτύπο της καρδιάς του ανθρώπου ως μοναδικό βιομετρικό χαρακτηριστικό στοιχείο της ταυτότητας του. Τρία χρόνια αργότερα, η ανακάλυψη αυτή οδήγησε τη νεαρή ερευνήτρια στη δημιουργία ενός βραχιολιού, του "Nymi",που όποιος το φορά αποκτά ...ιδιαίτερες δυνατότητες: μπορεί να ξεκλειδώνει το κινητό του τηλέφωνο, να πληρώνει τους λογαριασμούς του ακουμπώντας την πιστωτική του κάρτα πάνω στο βραχιόλι, να ξεκλειδώνει τον υπολογιστή του, την πόρτα του σπιτιού του κλπ.

    Σήμερα όλα τα παραπάνω άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως στον Καναδά και στις ΗΠΑ,ενώ μεγάλες εταιρείες στο χώρο της ασφάλειας δεδομένων για τα data centers, έχουν υιοθετήσει το Nymi, που αναγνωρίζει τον καρδιακό παλμό για να επιτρέψει την πρόσβαση στους χώρους υψηλής ασφάλειας! Συναντήσαμε την Φωτεινή Αγραφιώτη στο πατρικό της σπίτι στο Πρωτοχώρι Κοζάνης, όπου βρέθηκε για λίγες μέρες, με αφορμή την παρουσία της στο TEDxAcademy 2016 στην Αθήνα, όπου μαζί με άλλους 18 επιστήμονες απ' όλον τον κόσμο, θα μιλήσει για τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και το όραμά της για την Ελλάδα το 2030.

    «Μετά τη δημιουργία του Nymi αποφάσισα να γυρίσω πίσω στην έρευνα εκεί απ'όπου ξεκίνησα.Υπάρχουν ξέρετε προκλήσεις όπως οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και η αναγνώριση του κόσμου των συναισθημάτων, ένα από τα πιο αγαπημένα μου θέματα, μεταξύ όσων συνάντησα στη διάρκεια της προηγουμένης ερευνάς μου και που τώρα αφιερώνω όλο τον χρόνο μου σε αυτά» ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

    "Πριν πας στον (άνθρωπο) γιατρό σου, θα μιλάς με τον Dr ...Τεχνητή Νοημοσύνη"

    Η Φωτεινή Αγραφιώτη πρόσθεσε ότι είμαστε στις αρχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που θα συνοδευτεί από έκρηξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. «Οι υπολογιστές θα αναλάβουνένα κομμάτι της ζωής μας που είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας δηλαδήένα κομμάτι ενεργειών του εαυτού μας θα γίνεται από τις μηχανές». Ουσιαστικά αυτό είναι ήδη πραγματικότητα σε έναν βαθμό, αφού αντί για γραμματέα έχουμε τον βοηθό τεχνητής νοημοσύνης, που ασχολείται ήδημε τα ραντεβού μας, συντάσσει τα e-mails μας με τον δικό μας τρόπο κιανταλλάσει μηνύματα ηλεκτρικού ταχυδρομείου. «Θα είναι πιαδεδομένο, μας εξηγεί, ότι πριν πας να δεις στο γιατρό σου θα μιλήσεις στον γιατρό τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι εγκατεστημένος στον υπολογιστή σου και εάν από κει δεν πάρεις απάντηση, τότε θα πας στον γιατρό».

    Σήμερα, προσθέτει, υπάρχουν δισεκατομμύρια συσκευές στον πλανήτη που είναι διασυνδεμένες στο Ιντερνετ και σε διάφορα δίκτυα. "Είμαστε πάρα πολύ καλοί στο να παράγουμε δεδομένα,στο να ανταλλάσσουμε δεδομένα, φωτογραφίες, e-mails, ήχο, κείμενο, φωνή, μουσική. Παράγουμεπολλή πληροφορία κι αυτό δημιούργησε πολύ προσοδοφόρο έδαφος για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Τα ρομπότ καταφέρνουν καταφέρνουν να μιλούν σαν εμάς, γιατί εκπαιδεύσαμε τον υπολογιστή με βάση τα εκατομμύρια δείγματα ομιλίας που του δώσαμε. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με τις εικόνες. Δείξαμε δισεκατομμύριαεικόνες όπου εκπαιδεύσαμε τον υπολογιστή να ξεχωρίζει αντικείμενα μέσα στις φωτογραφίες και έτσι σήμερα μπορούμε να μιλάμε για αυτοκίνηταπου οδηγούν τους εαυτούς τους" σημειώνει η Φωτεινή Αγραφιώτη.

    Ο υπολογιστής είναι πιο καλός ...ακτινολόγος, δημοσιογράφος, σεναριογράφος ή δικηγόρος;

    Κατά την Ελληνίδα επιστήμονα, η ανθρώπινη ακρίβεια δεν είναι πολύ μεγάλη σε κάποιους τομείς. Στον τομέα τής ακτινολογίας, για παράδειγμα, το ανθρώπινο λάθος έχει μετρηθεί στο 20% και αυτό είναι αρκετά μεγάλο ποσοστό για την ιατρική. "Η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα ανέλαβε να λύσει αυτό το πρόβλημα. Αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες διαβάζονται από τον υπολογιστή που ανιχνεύει όγκους και διάφορες άλλες λεπτομέρειες που δεν είναι ορατές από την ανθρώπινη παρατηρητικότητα.Βοηθός τεχνητής νοημοσύνης δεν λύνει μόνο τα χέρια του γιατρού αλλά και άλλων ειδικοτήτων".

    Αναλαμβάνει ρόλο δημοσιογράφου να γράψει άρθρα με απόλυτη συνοχή για μια εφημερίδα, φτιάχνει σενάρια για ταινίες στον κινηματογράφο, ενώ οι δικηγόροι, όλο και περισσότερο, θα αναθέτουν στον ιδιαίτερο βοηθό τους να κάνει άπειρους συνδυασμούς σε λεπτομέρειες νομικών κειμένων που ξεφεύγουν από την ανθρώπινη δυνατότητα.

    "Όπως βλέπετε οι τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης επηρεάζουν τα επαγγέλματα και την μορφή τους στο μέλλον, είναι ένα είδος εξέλιξης που έρχεται, καιείναι ήδη στην πόρτα μας. Η εξέλιξη αυτή είναι καλή και πρέπει και εδώ στην Ελλάδα να είμαστε προετοιμασμένοι" σημειώνει.

    Η Φωτεινή Αγραφιώτηέχει -μεταξύ άλλων- αναλάβει τη διεύθυνση της έρευνας τεχνητής νοημοσύνης για τη Royal Bank of Canada, τη μεγαλύτερη τράπεζα του Καναδά. "Κάνουμε έρευνα και ετοιμάζουμε το περιβάλλον σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, που θα χρησιμοποιούνταιμετά από είκοσι χρόνια σε όλο το βάθος των χρηματοπιστωτικών συναλλαγώνκαι κάθε άλλου είδους τραπεζικής εργασίας" σημειώνει.

    Η μεγάλη της όμως αγάπη -και δεν το κρύβει- είναι ο κόσμος των συναισθημάτων η αναγνώριση τουςαπό τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.Αυτό στάθηκε και η αιτία, όπως μας εξομολογείται, κάποια στιγμή να σκεφθεί να παρατήσει όλα όσα έκανε και να ασχοληθεί με τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα αναγνώριζε τα ανθρώπινα συναισθήματα. "Ευτυχώς", λέει γελώντας, "με συγκράτησε τότε ο καθηγητής μου στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, που απαίτησε να ολοκληρώσω την έρευνα με την ταυτοποίηση του παλμού της καρδιάς ως βιομετρικού χαρακτηριστικού".

    Το τελευταίο πράγμα που δεν γνωρίζουν οι υπολογιστές είναι το πώς νιώθουμε

    "Όταν είχα σχεδόν ολοκληρώσει την έρευνα μου στο εργαστήριο με δεκάδες καρδιογραφήματασε ανθρώπους", λέει και προσθέτει: "έδωσα φορητές συσκευές στους φοιτητές του πανεπιστημίου του Τορόντο να τις φορούν κάτω από τα ρούχα τους όπου θα κατέγραφαν το καρδιακό τους παλμό και το βράδυ θα μου τις επέστρεφαν.Όταν πήρα αυτά τα σήματα και τα έβαλα στοναλγόριθμο που είχα δημιουργήσει δεν δούλευε τίποτα. Επανέλαβα το πείραμα για να βεβαιωθώ ότι δεν έχει γίνει κάποιο λάθος και ο αλγόριθμος μου πάλι δεν δούλευε. Στο πρόβλημα αυτόκολλήσαμε για αρκετούς μήνες και αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει, ώσπου αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότιένα πράγμα που δεν είχαμε δοκιμάσει ποτέ να ελέγξουμε έξω από το εργαστήριο είναι το πως νοιώθουν οι άνθρωποι. Ο εγκέφαλος μας εξηγεί έχει νευρικέςκαταλήξεις πάνω στο μυ της καρδιάς και κάθε φορά που έχουμε ένα συναίσθημα το καρδιογράφημα αλλάζει μορφή. Δεν φαίνεται με το μάτι αλλά στην ανάλυση μας στο εργαστήριο εντοπίσαμε την αλλαγή και διαπιστώσαμε ότι διαφορετικά «γράφει» το συναίσθημα της χαράς και διαφορετικά το συναίσθημα της λύπης.

    Δηλαδή τα συναισθήματα μας «μεταφορικά» έχουν το χρώμα τους, καταγράφονται διαφορετικά; ρωτήσαμε την επιστήμονα. "Ναι", λέει η Φωτεινή Αγραφιώτη. Οι αλλαγές που καταγράφονταιείναι ανεπαίσθητες και δεν έχουν να κάνουν με αύξηση των παλμών. «Εάν καταγράψω σε κάμερα το πρόσωπο σας θα διαπιστώσουμε ότι κάθε φορά που έχουμε έναν καρδιακό παλμό το πρόσωπο μας γίνεται ροζ μπαίνει αίμα και μετά άσπρο. Με έναν ειδικό αλγόριθμο μπορούμε να επεξεργαστούμε την πληροφορίακαι να δούμε τη διαφορά στο χρώμα του προσώπου σας που αλλάζει».

    Δηλαδή μια κάμερα στο σπίτι μπορεί να καταγράφει αυτές τις αλλαγές; «Ναι, μπορεί να τις καταγράφει και με την ανάλυση αυτής της πληροφορίαςνα διαπιστώνουμετην αλλαγή του χρώματος στο πρόσωπο ανάλογα πως είναι οι καρδιακοί παλμοί και αυτό που θα μας δείχνει θα είναιμια ένδειξη για το πώς νοιώθετε. Οι αλλαγές που καταγράφονται στον παλμό της καρδιάς και που προέρχονται από το συναίσθημα μας φαίνονται στην ανάλυση των «χρωμάτων» που διαβάζουμε στο πρόσωπο».Πρόκειται για μια ισχυρή τεχνολογία που θα αναγνωρίζει τα συναισθήματα αλλά όχι με βάση τις εκφράσεις του προσώπου. "Το τελευταίο πράγμα που δεν ήξεραν οι υπολογιστές είναι το πώς νιώθουμε" λέει.

    Στο ερώτημα εάν είναι ασφαλή η αν εμπεριέχει κινδύνουςηχρήση αυτής της τεχνολογίας η νεαρή ερευνήτρια τόνισε ότι«μπορεί να μηνέχω τον έλεγχο του πώς θα χρησιμοποιηθεί μια εφαρμογή που έρχεται στην αγορά αλλά έχω το έλεγχο του πώς δουλεύει. Προσπαθούμεη νέα τεχνολογίανα προστατεύει την ανθρώπινη προσωπικότητα, ώστε σε οποιαδήποτε χέρια και να πέσει, ο χρήστης να μην έχει την επιλογή να την καταχραστεί».Επισήμανε ότι το ορόσημο για το πόσα πράγματα αφήνουμε την τεχνολογία να ξέρει για μας σιγά σιγά ανοίγει και με το πέρασμα του χρόνου οορισμός που δίνουμε στο τι είναι προσωπικό και τι όχι φαίνεται ότι αλλάζει.Η Φωτεινή Αγραφιώτη από το Τορόντο τουΚαναδάπροσπαθεί επίσης να βοηθήσει ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις (start- ups) και να τις συνδέσει με ξένες εταιρίες στις ΗΠΑ και αλλού.

    "Ο πατέρας μου μού μάθαινε τα μαθηματικά σαν παιχνίδι"

    Αλλάζει η χροιά της φωνής της όταν μιλά για τον πατέρα της και τον τρόπο που έμαθε τα μαθηματικά. «Τις προάλλες βρήκα στην αποθήκη του σπιτιού ένα παλιό τραπέζι, που το κάτω μέρος του ήταν γεμάτο μαθηματικές πράξεις. Ξαπλώναμε κάτω από το τραπέζι και μου μάθαινε τα μαθηματικά σαν παιχνίδι. Θυμάμαι στιςπανελλήνιες αφού έλυσα τις ασκήσεις στα μαθηματικά έμεινα με μια άσκηση που με δυσκόλευε πολύ.Κι όταν τηνκοιτούσαέλεγααπό μέσα μου εάν ήταν εδώ τώρα ο μπαμπάς τι θα έκανε,και βάζοντας το μυαλό μου να σκεφθώ έτσι, βρήκα την απάντηση στο πρόβλημα».

    Τι νοσταλγείτε σας λείπει κάτι από την Ελλάδα; την ρώτησα.Η απάντηση "ζεστή": Μου λείπουν οι μυρωδιές, οι ήχοι της Ελλάδας,οι έντονες εκφράσεις, οι ζωντανές κουβέντες των ανθρώπων, μου λείπουν πάρα πολύ οι ήχοι της γειτονιάς και κάθε φορά που έρχομαι όλα αυτά φορτίζουν τις μπαταρίες μου..

    [17] «Ο Γιώργος Κατρούγκαλος προετοιμάζεται για νέο χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα» τονίζει το ΚΚΕ

    «Η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας έχουν συνειδητά επιλέξει να υλοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, τις οποίες μάλιστα πλασάρουν ως "εθνική θέση" των λεγόμενων "κοινωνικών εταίρων", δηλαδή του ΣΕΒ, των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, αλλά και του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Γι? αυτό και δεν κατάργησαν κανένα αντεργατικό νόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, έβαλαν την ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση, μείωσαν ξανά τις συντάξεις, ενώ τώρα προετοιμάζονται για νέο χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα» αναφέρει σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τις δηλώσεις Γιώργου Κατρούγκαλου, προσθέτοντας ότι «το πιο επικίνδυνο, όμως, είναι ότι ο υπουργός Εργασίας θεωρεί ως βάση διαπραγμάτευσης το "κεκτημένο της ΕΕ" και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που -ως γνωστόν- είναι κόλαφος για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα».

    «Συνεπώς, η κυβέρνηση ας ψάξει για συναίνεση στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια κι αποδέχονται την ίδια πολιτική. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συναινέσει, όπως επίσης, δεν θα συναινέσει η εργατική τάξη, ο λαός, που τώρα χρειάζεται πιο αποφασιστικά να οργανώσουν την πάλη τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

    [18] ΑΝΕΛ: Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αναγνωρίσει τις ευθύνες της και να μην κουνά το δάχτυλο στους άλλους

    «Σήμανε επιτέλους η ώρα της Δικαιοσύνης για τα πάσης φύσεως θαλασσοδάνεια και τη λεηλασία του εθνικού πλούτου τα χρόνια της κυριαρχίας του καθεστωτικού ΠΑΣΟΚ» αναφέρει σε δήλωσή της η Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, με αφορμή την άσκηση δίωξης εναντίον του Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

    «Η άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων εναντίον του πρώην ταμία του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, οι οποίες σχετίζονται με τις πλαστές εγγυήσεις που έδινε για τα δάνεια που έπαιρνε το κόμμα του από τις τράπεζες, καταδεικνύει το μέγεθος της διαπλοκής του ΠΑΣΟΚ με το προηγούμενο τραπεζικό καθεστώς και, βεβαίως, αποκαλύπτει τον βαθμό ευθύνης εκείνων που δάνειζαν με εγγυήσεις «αέρα», καθώς και των κομμάτων που δανείζονταν με πλαστές "υποσχετικές"» αναφέρει η κ. Παπαδοπούλου και συνεχίζει:

    «Η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογη για τα θαλασσοδάνεια και την κατασπατάληση του δημοσίου πλούτου όλα τα προηγούμενα χρόνια από το κόμμα της. Θα ήταν προτιμότερο για την κυρία Γεννηματά να αναγνωρίσει τις ευθύνες του κόμματός της και να μην κουνά το δάχτυλο στους άλλους».

    «Το λόγο έχει πια η Δικαιοσύνη για τον καταλογισμό των ποινικών ευθυνών» καταλήγει στην δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

    [19] Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε σιδηροδρομικό ατύχημα στο Νιου Τζέρσι

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε σήμερα στον σταθμό του Χόμποκεν, στο Νιου Τζέρσι, ενώ πολλοί από τους δεκάδες τραυματίες βρίσκονται σε "πολύ σοβαρή κατάσταση", ανέφερε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας μεταφορών της Πολιτείας αυτής, η Τζένιφερ Νέλσον, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News.

    Ο προαστιακός συρμός, που ήταν γεμάτος από επιβάτες καθώς ήταν ώρα αιχμής, δεν σταμάτησε στον σταθμό και προσέκρουσε με ταχύτητα στην αποβάθρα.

    Το Χόμποκεν βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Μανχάταν, στην άλλη όχθη του ποταμού Χάντσον.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 9 το πρωί, τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας). Το τρένο ανήκει στην εταιρεία New Jersey Transit.

    Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το τρένο δεν σταμάτησε μπαίνοντας στον σταθμό και προσέκρουσε σε έναν τοίχο, στο τέλος των γραμμών. Οι πρώτες εικόνες που μετέδωσαν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν ένα τμήμα του τρένου "σφηνωμένο" στον τοίχο και ένα δεύτερο να έχει σκαρφαλώσει πάνω στην αποβάθρα.

    Από τη σύγκρουση, κατέρρευσε ένα μέρος της οροφής του σταθμού, ανέφεραν πολλοί αυτόπτες μάρτυρες.

    "Όταν έφτασα, είδα ανθρώπους να φεύγουν τρέχοντας, είδα τραυματίες, πολλούς σοβαρά. Οι ζημίες ήταν τεράστιες. Η οροφή, ένα μέρος της οροφής, κατέρρευσε", αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάντσο Μπερνασκόνι, ο διευθυντής του πρακτορείου Getty που βρισκόταν εκείνη την ώρα στον σταθμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 September 2016 - 18:32:25 UTC