Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού για την «αδιανόητη» δήλωση Κουμουτσάκου
  • [02] Κ. Μητσοτάκης στο CNBC: Είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές και να κυβερνήσουμε
  • [03] Σχέδιο για την ελάφρυνση των νησιών λόγω προσφυγικής κρίσης παρουσίασε ο Γ. Μουζάλας
  • [04] Εφικτή η ολοκλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων πριν από το Eurogroup, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης
  • [05] Γ. Σταθάκης: Η Ελλάδα, 5η χώρα στην Ευρώπη στην κατάταξη απορρόφησης του Γιούνκερ plan
  • [06] Πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ
  • [07] Γ. Στουρνάρας: Θετική η εικόνα της ελληνικής οικονομίας
  • [08] Ανακοίνωση του προέδρου ΣτΕ για την ματαίωση της συνεδρίασης για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [09] Ανδ. Ξανθός: Το σύστημα Υγείας βελτιώνεται συνεχώς
  • [10] Β. Αποστόλου: Ο αγροτικός τομέας μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης
  • [11] Σφοδρές μάχες στο κέντρο και στα βόρεια του Χαλεπιού
  • [12] Κ. Κιλιτσντάρογλου: Απαράδεκτη η δήλωση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης
  • [13] Βουλγαρία: Το κοινοβούλιο απαγόρευσε τη μπούρκα σε δημόσιους χώρους
  • [14] Πίνακες του Βαν Γκογκ βρέθηκαν στην Ιταλία 14 χρόνια μετά την κλοπή τους
  • [15] Τζόνι Ντεπ, Τζούντι Ντετς, Μισέλ Φάιφερ και Μάικλ Πένα «εγκληματούν» στο «Όριεντ Εξπρές»
  • [16] Βουλή: Τοποθετήσεις των κομμάτων στην επερώτηση της ΝΔ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα
  • [17] Αλ. Τσίπρας: Κάθε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης είναι επικίνδυνη
  • [18] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Κολωνάκι στις 3 Οκτωβρίου
  • [19] Β. Αποστόλου: 150 εκατ. ευρώ στους αγρότες από επιστροφές ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου

  • [01] Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού για την «αδιανόητη» δήλωση Κουμουτσάκου

    «Αδιανόητη» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τη δηλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου για την Ελληνική Δικαιοσύνη, ασκώντας δριμύτατη κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία καταλογίζει βαρύτατη ευθύνη «για την πρωτοφανή αμφισβήτηση των έργων της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

    Σε απάντηση που εξέδωσε το Γραφειο Τύπου του πρωθυπουργού «στην αδιανόητη δήλωση του κ. Κουμουτσάκου για την Ελληνική Δικαιοσύνη», σημειώνει ότι «ο κ. Κουμουτσάκος προέβη σήμερα σε μια πρωτοφανή δήλωση, αναφέροντας επί λέξει ότι «μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα στο ΣτΕ, η υπόθεση «τηλεοπτικές άδειες» έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη».».

    «Η αδιανόητη αυτή δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ» τονίζει, «επιχειρεί ευθέως να αμφισβητήσει την ικανότητα της Δικαιοσύνης και μάλιστα ενός ανώτατου Δικαστηρίου, όπως το ΣτΕ, να απονείμει δικαιοσύνη, στοχοποιώντας μια δικαστική λειτουργία και μια συγκεκριμένη διαδικασία ως «σκοτεινή».».

    Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει ακόμη ότι «η σαφής απάντηση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ επισημαίνει ήδη ότι όσα «σκοτεινά» αναφέρονται στον τύπο για την ματαίωση της συνεδρίασης του ΣτΕ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

    «Ωστόσο», υπογραμμίζει, «η ευθύνη της ΝΔ για την πρωτοφανή αμφισβήτηση των έργων της Ελληνικής Δικαιοσύνης είναι βαρύτατη».

    [02] Κ. Μητσοτάκης στο CNBC: Είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές και να κυβερνήσουμε

    Σταθερός στο αίτημά του για πρόωρες εκλογές, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της στην οικονομία, που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «γύρισαν την χώρα δύο χρόνια πίσω».

    «Είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές και να κυβερνήσουμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ καθησύχασε τους διεθνείς επενδυτές ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να φοβούνται την αβεβαιότητα. Είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ: «Δεν ξέρω πότε θα γίνουν εκλογές, δεν μπορώ να εκβιάσω εκλογές, είμαι όμως αισιόδοξος για τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές αυτής της χώρας... Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να φοβάται τις εκλογές. Δεν πρόκειται να μπούμε σε φάση αβεβαιότητας. Πιστεύω ότι εμείς μπορούμε να κερδίσουμε μια εκλογική αναμέτρηση ?αυτό τουλάχιστον βγαίνει από τις δημοσκοπήσεις? κι αν γίνει αυτό, η Ελλάδα θα έχει μια ικανή, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και θα μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές που θα δώσουν μια πραγματικά αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία».

    Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στην οικονομική πολιτική που έχει εφαρμόσει: «Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει τις λάθος πολιτικές. Εφαρμόζει το λάθος δημοσιονομικό μείγμα. Υπερφορολογεί την παραγωγική οικονομία και δεν έχει προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα πόλο έλξης για ξένες επενδύσεις. Ως εκ τούτου, όσο κι αν θέλω να πιστεύω ότι η οικονομία θα ανακάμψει, διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις ότι θα συμβεί αυτό με αυτό το μείγμα πολιτικής». Προσέθεσε δε ότι «δύο χρόνια πίσω έχει στείλει την ελληνική οικονομία η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και εξήγησε: «Η Ελλάδα, το 2014, βρίσκονταν στην πραγματικότητα στη διαδικασία εξόδου από μια πολύ βαθιά ύφεση. Ως αποτέλεσμα των πολιτικών της τωρινής κυβέρνησης, χάσαμε δυο χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ?βλέπει? ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 0,3% το 2016. Η οικονομία σημείωνε συρρίκνωση κάθε χρόνο σε ετήσια βάση, τα έτη μεταξύ 2008-2013, προτού εμφανίσει μικρή ανάπτυξη το 2014, για να επιστρέψει σε συρρίκνωση 0,2% το 2015».

    Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πάντως ότι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα αποτελέσει ένα θετικό γεγονός, ωστόσο από μόνο του δεν αρκεί: «Μαγικά δεν μπορεί να έρθει η ανάπτυξη, όπως νομίζει ο πρωθυπουργός. Χρειάζεται μια δέσμη δράσεων και μεταρρυθμίσεων που θα δείξουν στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός. Με μια διαφορετική κυβέρνηση μπορούμε να επιτύχουμε πραγματικά μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα υπερβαίνει κατά πολύ την ανάπτυξη που βλέπουμε σήμερα στην Ευρωζώνη».

    Διαβάστε επίσης:Επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη στο Λαύριο

    [03] Σχέδιο για την ελάφρυνση των νησιών λόγω προσφυγικής κρίσης παρουσίασε ο Γ. Μουζάλας

    Το σχέδιο για την εξομάλυνση της κατάστασης στα νησιά που έχουν επιβαρυνθεί από τους μεγάλους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών, παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.

    Ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι βίαιη εκκένωση των νησιών θα οδηγήσει στην κατάπτωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και ως εκ τούτου «αν και ακούγεται εύκολη και δημοφιλής πρόταση», δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση. Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός δεν αρνήθηκε ότι αλλάζει χαρακτηριστικά η ροή στα νησιά και ενώ πριν είχαμε 80% προσφυγικό, τώρα έχουμε περίπου 70-80% prima facie μεταναστευτικό. «Αυτό δημιουργεί μία καινούρια ποιότητα, από την οποία τα νησιά και οι νοικοκυραίοι πρόσφυγες και μετανάστες δοκιμάζονται», παραδέχθηκε, αλλά επέμεινε ότι εκκένωση των νησιών σήμερα σημαίνει και θάνατο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

    Το σχέδιο για τα νησιά προβλέπει, προεχόντως, διαχωρισμό των στοιχείων με παραβατική και εγκληματική συμπεριφορά από τους πρόσφυγες που είναι φιλειρηνικοί και φιλήσυχοι. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως περιεγράφησαν, από τον αναπληρωτή υπουργό είναι οι εξής:

    Τα νησιά θα εκκενωθούν από τους έχοντες «τρίπτυχα», δηλαδή εκείνους που δεν πρόκειται να πάνε στην Τουρκία και στην πλειονότητά τους είναι ευάλωτοι, π.χ. Σύροι πρόσφυγες. Θα γίνει προσπάθεια τα περισσότερα ανήλικα να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα. Θα δημιουργηθούν νέοι χώροι στα νησιά, προκειμένου να εγκατασταθούν αλλού οι λεγόμενοι «νοικοκυραίοι» (σ.σ. κατά δήλωση του κ. Μουζάλα) από τους παραβάτες-κακοποιούς που θα πρέπει να απομονωθούν σε κλειστούς χώρους. Όπως τόνισε, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δημιουργεί νέα hot spots για τον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού. Αντιθέτως, «διαιρεί» τον πληθυσμό για την αποτροπή εγκληματικών φαινομένων σε βάρος των φιλήσυχων προσφύγων. Ταυτόχρονα θα αυξηθεί η αστυνόμευση στα νησιά. Θα ενισχυθεί η δύναμη της EASO. Θα ενισχυθούν οι επιτροπές προσφυγών με δικαστές (σ.σ. ο προγραμματισμός αναφέρει ότι θα είναι 13 τον Νοέμβριο).

    Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση κινείται με προγραμματισμό να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες 150 επιστροφές ημερησίως.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην ηπειρωτική χώρα, ο κ. Μουζάλας τόνισε είπε ότι η Β. Ελλάδα έχει, ήδη, αποσυμφορηθεί κατά 7.000 και προβλέπεται να κλείσουν τα μισά κέντρα.

    «Συμφωνούμε ότι πρέπει να επιζήσει η συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας, ότι πρέπει να αυξηθεί το relocation, ότι πρέπει να φτιαχτεί ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών, συμφωνούμε ότι πρέπει να ζητήσουμε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, με τη μεταφορά ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να επιστραφούν στην Τουρκία, σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα. Συμφωνούμε ότι απαιτούμε από την ΕΕ και την Τουρκία το κάθε κομμάτι να πάρει την ευθύνη του. Συμφωνούμε ότι θέλουμε αύξηση της ΕΑSO, ότι θέλουμε αύξηση της Frontex», είπε ο κ. Μουζάλας και υπογράμμισε ότι εάν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν στα παραπάνω- που είναι και αντικείμενο του διπλωματικού μαραθώνιου της ελληνικής κυβέρνησης- τότε οφείλουν να ασκήσουν την πίεση που μπορούν στα ευρωπαϊκά κόμματα, με τα οποία συνδέονται, προκειμένου να προχωρήσουμε παρακάτω.

    Όσο για την ένταση από κατοίκους των νησιών, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι δεν χαρίζει κανέναν στη Χρυσή Αυγή, σημείωσε, όμως, ότι υπάρχουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν λειτούργησαν πυροσβεστικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για προσφυγικό και μεταναστευτικό

    Βουλή: Τοποθετήσεις των κομμάτων στην επερώτηση της ΝΔ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα

    [04] Εφικτή η ολοκλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων πριν από το Eurogroup, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης

    Την πεποίθηση ότι είναι δυνατή η ολοκλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας στο Λουξεμβούργο.

    Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες που παραμένουν, ο εν λόγω αξιωματούχος σημείωσε πως αφορούν τον τομέα ενέργειας και την Πολιτική Αεροπορία. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι είναι απαραίτητο να έχουν ρυθμιστεί οι δύο εκκρεμότητες μέχρι την Τετάρτη, καθώς μετά ακολουθεί η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ενώ χρειάζεται και ο απαραίτητος χρόνος για τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να ολοκληρώσουν την έκθεση συμμόρφωσης. Εφόσον γίνουν όλα αυτά, το EuroWorking Group αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου τη Δευτέρα το πρωί, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup για να εισηγηθεί στους υπουργούς Οικονομικών την έγκριση της εκταμίευσης των 2,8 δισ. ευρώ.

    «Δεδομένων των διαβεβαιώσεων από την ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση των τελευταίων προαπαιτούμενων, είμαι αισιόδοξος ότι το EWG θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, και το Eurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση της υποδόσης», ανέφερε ο αξιωματούχος. Επιπλέον, σημείωσε πως στο επερχόμενο Eurogroupοι, οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, για τις οποίες, όπως ανέφερε, «τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι πηγαίνουν καλά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό».

    Ερωτηθείς σχετικά με την προετοιμασία για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή οι θεσμοί και τα κράτη-μέλη βρίσκονται σε συνεχή επαφή σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και η συζήτηση κινείται γύρω από τις τεχνικού χαρακτήρα δυσκολίες που παρουσιάζει το εν λόγω ζήτημα.

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, την εξέλιξη των συζητήσεων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε πως δεν θα τεθεί επί τάπητος στο επικείμενο Eurogroup, καθώς είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Ωστόσο ανέφερε, πως εφόσον οι υπουργοί Οικονομικών επιβεβαιώσουν το τέλος της πρώτης αξιολόγησης την επόμενη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα την εβδομάδα μετά το Eurogroup για να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

    [05] Γ. Σταθάκης: Η Ελλάδα, 5η χώρα στην Ευρώπη στην κατάταξη απορρόφησης του Γιούνκερ plan

    «Η Ελλάδα είναι 5η χώρα στην Ευρώπη σε απορρόφηση του Γιούνκερ plan» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας ότι η κατάταξη αυτή της Ελλάδα είναι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.

    Κληθείς να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη για την απορροφητικότητα και τα έργα του Γιούνκερ plan, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι παρούσα στην Ελλάδα με επιταχυνόμενους ρυθμούς συμφωνιών και δείχνει πολύ ισχυρή εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία με όλο το φάσμα των εργαλείων που ενεργοποιεί». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και θα δημιουργήσει και νέα με στόχο τη βέλτιστη αποδοτικότητά τους για την οικονομία».

    Ο υπουργός Οικονομίας έκανε ειδική αναφορά στη δανειοδότηση των ΜΜΕ. Είπε συγκεκριμένα ότι έχουν ξεκινήσει δανειοδοτικά εργαλεία. Η χρηματοδότηση έχει πλέον εν εξελίξει πολύ μεγάλα πακέτα και υπολογίζεται ότι οι χρηματοδοτικοί πόροι για τις ΜΜΕ θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ στους αμέσως επόμενους μήνες.

    Έως το τέλος του 2016 η Ελλάδα από το Γιούνκερ plan θα έχει απορροφήσει περίπου 2 δισ. ευρώ. Στον μακρύ κατάλογο των έργων, για τα οποία υπάρχει συμφωνία με την ΕΤΕΠ για απευθείας χρηματοδότηση, υπάρχουν και τρία πολύ σημαντικά αναπτυξιακά έργα:

    -η νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας (1,5 δις. προϋπολογισμός, 75% χρηματοδότηση από την ΕΤΕΠ και 25% από το ΕΣΠΑ)

    -διασύνδεση ηλεκτρική Κρήτης-Πελοποννήσου (330 εκατ. Προϋπολογισμός χρηματοδότηση 50% από δανειακά κεφάλαια και 50% από το ΕΣΠΑ)

    -επέκταση δικτύου ΦΑ σε 16 πόλεις (280 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμός)

    Παράλληλα, η ΕΤΕΠ υπέγραψε το 2016 συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο ύψους 180 εκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και παράλληλα σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η σύναψη δανειακής σύμβασης, πάλι με το δημόσιο, ύψους 135 εκατομμυρίων για την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος πανεπιστημιακών κτηριακών υποδομών.

    Ο Γιάννης Μανιάτης (Δημοκρατική Συμπαράταξη), σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Οικονομίας, ανέφερε ότι επιβεβαιώνει τους φόβους για απορροφητικότητα πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο στην Ευρώπη και ότι λίγα πράγματα έγιναν.

    Είπε ακόμη ότι θα έπρεπε οι στοχεύσεις και τα επιτεύγματα της χώρας αυτή την ώρα να ξεπερνούν τα δύο δις ευρώ. Χάθηκαν δύο χρόνια με την αναθεώρηση της λίστας των έργων για το Γιούνκερ plan, ανέφερε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία δεν είναι ικανοποιητικά για τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν καθώς στα άλλα κράτη μέλη έχουν ήδη δημιουργηθεί 100.000 θέσεις εργασίας.

    Τέλος, συμπλήρωσε ότι κάποια από τα έργα που βρίσκονται σήμερα στον κατάλογο του Γιούνκερ plan είναι έργα που η σημερινή κυβέρνηση τα είχε πολεμήσει όταν ήταν στην αντιπολίτευση, όπως για παράδειγμα τα αεροδρόμια.

    [06] Πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ

    Πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ -υψηλότερο απ' το στόχο του προγράμματος οικονομικής πολιτικής- αλλά και 760 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης για εκατοντάδες χιλιάδες αδύναμα νοικοκυριά, θα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 που πρόκειται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

    Όπως επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό των 760 εκατ. ευρώ θα περιλαμβάνεται ως πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης το οποίο χορηγείται στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά τα οποία υπολογίζεται ότι θα είναι 267.000, καθώς από 1.1.2017 το Εισόδημα αυτό θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

    Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 που θα προσεγγίζει το 2% του ΑΕΠ -υψηλότερο του στόχου που ήταν 1,75% του ΑΕΠ. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει ακόμη ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2017.

    [07] Γ. Στουρνάρας: Θετική η εικόνα της ελληνικής οικονομίας

    Θετικές είναι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας η δεύτερη αξιολόγηση από τους θεσμούς να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, επισημαίνοντας ότι έλαβε σχετική διαβεβαίωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Στουρναρας ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα εντός και εκτός Ελλάδος καθώς και για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

    Ειδικότερα αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην Deutsche Bank, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας τονίζοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο. Επιπροσθέτως όπως ανέφερε «διαθέτουμε εργαλεία για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων καταστάσεων τα οποία μέχρι πρότινος δεν είχαμε στα χέρια μας».

    Ερωτηθείς για την Τράπεζα Αττικής, υποστήριξε ότι η νέα διοίκηση της Τράπεζας βρίσκεται πλέον σε αγαστή συνεργασία με την ΤτΕ, υπογραμμίζοντας ότι η ΤτΕ στηρίζει τη διοίκηση της Τράπεζας προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάρθρωση.

    Ερωτηθείς για κόκκινα δάνεια ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι πλέον με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στους συνεργαζόμενους δανειολήπτες, υπογραμμίζοντας ότι "κλειδί" αποτελεί ο χαρακτηρισμός του δανειολήπτη ως συνεργαζόμενος.

    [08] Ανακοίνωση του προέδρου ΣτΕ για την ματαίωση της συνεδρίασης για τις τηλεοπτικές άδειες

    Από το Γραφείο του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ για την σημερινή διάσκεψη

    Διακόπηκε η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

    [09] Ανδ. Ξανθός: Το σύστημα Υγείας βελτιώνεται συνεχώς

    Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ό,τι το σύστημα Υγείας δεν καταρρέει και ό,τι βρίσκεται σε μία περίοδο βελτιούμενης κατάστασης, έδωσε από τα Ιωάννινα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος από το μεσημέρι πραγματοποιεί επίσκεψη στα Νοσοκομεία Χατζηκώστα και Πανεπιστημιακό.

    Ο υπουργός σε δηλώσεις του τόνισε ότι: «Το σύστημα υγείας, δεν καταρρέει.Δεν επιτρέψαμε να καταρρεύσει πέρυσι, που ήταν η δύσκολη χρονιά και η χώρα είχε βρεθεί στο όριο.Και η οικονομία και η υγεία.Το σύστημα υγείας φέτος, έχει σταθεί καλύτερα στα πόδια του.Προφανώς υπάρχουν κενά και ανάγκες, αλλά είμαστε σε μία περίοδο, συνεχώς βελτιούμενης κατάστασης. Νομίζω ότι αυτό αρχίζει και γίνεται αισθητό στην καθημερινότητα των εργαζομένων στο ΕΣΥ, αλλά και των πολιτών, των οποίων η πρόσβαση, ιδιαίτερα σε σοβαρές επεμβάσεις και θεραπείες, έχει βελτιωθεί πάρα πολύ».

    Ο κ. Ανδρέας Ξανθός είπε πως η κριτική για ελλείψεις προσωπικού είναι καλοδεχούμενη, διότι πάντα θα υπάρχουν κενά και ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν. Ωστόσο, όμως,εξέφρασε την πεποίθηση πως το σύστημα υγείας βρίσκεται σε φάση μεγαλύτερης ευστάθειας.Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία αμφισβήτει τους αριθμούς, ό,τι δηλαδή σταμάτησε πέρυσι, η συνεχιζόμενη από το 2011 μείωση των λειτουργικών δαπανών στα νοσοκομεία. Επιπλέον, ανέφερε πως για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, υπάρχει δέσμη προσλήψεων στο σύστημα Υγείας και ότι αυτή την περίοδο αναλαμβάνουν οι πρώτοι μόνιμοι εργαζόμενοι, νοσηλευτές και προσωπικό.Ήδη, έχουν προκηρυχτεί 760 θέσεις μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ και ότι μέριμνα είναι να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία των κρίσεων.

    [10] Β. Αποστόλου: Ο αγροτικός τομέας μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης

    "Δίνουμε μάχη για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα", δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην Λαμία, όπου μίλησε σε ημερίδα για την αγροτική παραγωγή. Ο κ. Αποστόλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική του υπουργείου για τις ομάδες παραγωγών και τις συνεταιριστικές ενώσεις, την εργασία μη νόμιμων μεταναστών, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη του κόστους άρδευσης, όπως επίσης και για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη διακίνηση προϊόντων, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι στο τελικό στάδιο η κάρτα του αγρότη.

    Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης στάθηκε ιδιαίτερα στην «πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» και επανέλαβε ότι τα χρήματα του τομεακού προγράμματος για την Στερεά Ελλάδα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες. Ανέλυσε ένα προς ένα τα σχετικά αιτήματα από τους 5 νομούς της Περιφέρειας, σημειώνοντας την ανάγκη περαιτέρω εξασφάλισης πιστώσεων τόσο για ολοκλήρωση των μεγάλων έργων όσο και τη δημιουργία νέων. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς, Λουκάς Υπερήφανος, ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, ενώ οι Δήμαρχοι απ' όλους τους νομούς αναφέρθηκαν στα αναγκαία έργα που είτε έχουν σχεδιαστεί είτε είναι συνεχιζόμενα από τα παρελθόν.

    Απαντώντας ο κ. Αποστόλου για την ενίσχυση των πιστώσεων τόνισε ότι «εάν υπάρξει απορρόφηση θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και για επιπλέον πόρους». Ζήτησε από του εμπλεκόμενους στην αγροτική παραγωγή ετοιμότητα σε μελέτες για τα νέα έργα και προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν οι προσκλήσεις για τους νέους αγρότες, τη μεταποίηση, τη βιολογική γεωργία ? κτηνοτροφία και τα σχέδια βελτίωσης, ενώ με έμφαση σημείωσε ότι αποτελούν δεσμεύσεις του υπουργείου «η δίκαιη κατανομή των κοινοτικών πόρων, η αντιμετώπιση στατιστικών στρεβλώσεων και το ορθολογικό σύστημα διαχείρισης γης και νερού». Αναφερόμενος σε τοπικά αιτήματα σημείωσε το ενδιαφέρον του υπουργείου για τις προσπάθειες να απεμπλακούν από τα προβλήματα, έργα, όπως στον ελαιώνα της Άμφισσας, όπως ο αναδασμός ανατολικής Βίστριζας, αλλά και να προχωρήσουν έργα όπως τα φράγματα Σμόκοβου, Ψαχνών και Δύστου.

    [11] Σφοδρές μάχες στο κέντρο και στα βόρεια του Χαλεπιού

    Μία εβδομάδα αφότου ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού, με την υποστήριξη της Ρωσίας, για την ανακατάληψη του Χαλεπιού, οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι αντάρτες δίνουν σκληρές μάχες στο κέντρο και στα βόρεια της πόλης αυτής, ανέφεραν πηγές και των δύο πλευρών, καθώς και μια οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου.

    Ωστόσο οι πληροφορίες για το αποτέλεσμα των σημερινών μαχών είναι αντικρουόμενες. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μια πηγή του συριακού στρατού ανέφεραν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταλάβει εδάφη στα βόρεια του Χαλεπιού καθώς και κτίρια στο κέντρο της πόλης.

    Πηγές των ανταρτών, από την άλλη, διαψεύδουν ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις προελαύνουν στα βόρεια αφού κατέλαβαν την Πέμπτη τον καταυλισμό Χανταράτ. Ένας αξιωματικός των ανταρτών υποστήριξε ότι ο κυβερνητικός στρατός κατέλαβε τη συνοικία Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι, στο κέντρο της πόλης, αλλά κατόπιν αναγκάστηκε να αποσυρθεί.

    Ένα αντλιοστάσιο στο Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι βομβαρδίστηκε, γεγονός που συνιστά άλλο ένα πλήγμα για το σύστημα υδροδότησης της πόλης που έχει ήδη υποστεί μεγάλες ζημιές. Το Παρατηρητήριο επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση, όμως μια στρατιωτική πηγή είπε ότι οι αντάρτες το ανατίναξαν. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των ανταρτών στο Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι και στη γειτονική συνοικία Μιντάν.

    Η ισλαμιστική οργάνωση Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νόσρα) ανακοίνωσε ότι οκτώ μαχητές της σκοτώθηκαν στις μάχες στο Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι.

    Το Παρατηρητήριο, που εδρεύει στη Βρετανία, έκανε λόγο για σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις κυβερνητικές δυνάμεις και συνεχείς μάχες στο Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι, μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στην Παλιά Πόλη του Χαλεπιού.

    [12] Κ. Κιλιτσντάρογλου: Απαράδεκτη η δήλωση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης

    «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη χτεσινή δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ωστόσο αναφερόμενος στον Ερντογάν είπε: «Ας κοιτάξει τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΡΛΚ ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «Πρόκειται για απαράδεκτη και λανθασμένη δήλωση η οποία είναι προϊόν της αντίληψης του Ερντογάν περί πολεμικής. Ο Ερντογάν δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την αξία της δημοκρατίας και της αρχής της κοσμικότητας. Ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, κατά τη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος του κόμματος Οζτούρκ Γιλμάζ δήλωσε ότι «εκείνοι που είχαν καθήσει σε κείνο το τραπέζι (στμ. διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης) είχαν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά δεν έχουν κάνει το ίδιο αυτοί που έχουν την εξουσία εδώ και 14 χρόνια. Τα 16 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας όχι επειδή τα έδωσαν αυτοί που βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Λωζάνης, αλλά λόγω της ανικανότητας αυτών που έχουν σήμερα την εξουσία».

    [13] Βουλγαρία: Το κοινοβούλιο απαγόρευσε τη μπούρκα σε δημόσιους χώρους

    Το βουλγαρικό κοινοβούλιο απαγόρευσε σήμερα το ολικό κάλυμμα προσώπου σε δημόσιους χώρους, σε μια κίνηση που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, θα ενισχύσει την ασφάλεια στον απόηχο των επιθέσεων Ισλαμιστών στην Ευρώπη.

    Ο νόμος «απαγόρευσης της μπούρκα», που προώθησε ο εθνικιστικός συνασπισμός Πατριωτικό Μέτωπο, απηχεί παρόμοια μέτρα σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, που έχουν αντίστοιχη νομοθεσία που απαγορεύουν τη μπούρκα ή το νικάμπ.

    Όσοι δεν εφαρμόσουν το νόμο θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα έως 1.500 λέβα (860 ευρώ) καθώς και την αναστολή πληρωμής των κοινωνικών τους επιδομάτων.

    Το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες της τουρκικής κοινότητας της χώρας αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία, η οποία ακολούθησε την απαγόρευση του ολικού καλύμματος του κεφαλιού σε δημόσιους χώρους σε πολλές βουλγαρικές πόλεις. Υποστήριξε ότι η απαγόρευση θα προκαλέσει θρησκευτική μισαλλοδοξία.

    Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα διευκρίνισε ότι η απαγόρευση δεν σχετίζεται με τα θρησκευτικά ενδύματα αλλά ο μόνος στόχος του είναι να ενισχυθεί η εθνική ασφάλεια και να διευκολυνθεί η παρακολούθηση με κάμερες.

    «Ο νόμος δεν κατευθύνεται άμεσα κατά των θρησκευτικών κοινοτήτων και δεν είναι καταπιεστικός», δήλωσε ο Κρασίμιρ Βέλτσεφ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος GERB. «Δημιουργήσαμε ένα πολύ καλό νόμο για την ασφάλεια των παιδιών μας».

    Βάσει του νόμου, δεν επιτρέπονται τα καλύμματα προσώπου σε κρατικές υπηρεσίες, σχολεία, πολιτιστικά ιδρύματα και δημόσιους χώρους αναψυχής. Ωστόσο, κατ? εξαίρεση επιτρέπονται για λόγους υγείας και για επαγγελματικούς λόγους.

    Οι μουσουλμάνοι αντιστοιχούν περίπου στο 12% του βουλγαρικού πληθυσμού των 7,2 εκατ. κατοίκων και οι περισσότεροι ανήκουν σε μια, κυρίως τουρκική, κοινότητα.

    Οι μουσουλμάνες στη χώρα παραδοσιακά δεν φορούν νικάμπ ή μπούρκα, εκτός από μια μικρή ομάδα στην κοινότητα των Ρομά, που πρόσφατα την υιοθέτησε, πυροδοτώντας εντάσεις στην πόλη Παζαρτζίκ. Πολλοί Βούλγαροι ανησυχούν ότι οι εισροή μεταναστών στην Ευρώπη ίσως απειλήσει την κυρίως ορθόδοξη, χριστιανική κουλτούρα τους και συμβάλει στην ριζοσπαστικοποίηση μέρους της μουσουλμανικής μειονότητας.

    [14] Πίνακες του Βαν Γκογκ βρέθηκαν στην Ιταλία 14 χρόνια μετά την κλοπή τους

    Δύο πίνακες του Βαν Γκογκ που εκπλάπησαν το 2002 στο Άμστερνταμ, "Έξοδος από την εκκλησία της Νουνέν" (1884) και "Άποψη της παραλίας του Σεβενίνγκεν" (1882), βρέθηκαν στην Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα το μουσείο Van Gogh του Άμστερνταμ.

    "Είναι οι γνήσιοι πίνακες", δήλωσε ο συντηρητής που πιστοποίησε την αυθεντικότητα των δύο έργων έπειτα από αίτημα της ιταλικής εισαγγελίας.

    Για τους δύο αυτούς πίνακες, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι ανήκουν στα έργα της πρώτης περιόδου του καλλιτέχνη, είχε εκδοθεί εντολή διεθνούς έρευνας μετά την κλοπή τους στις 7 Δεκεμβρίου του 2002 από το μουσείο.

    "Έπειτα από 14 χρόνια περιπλάνησης, τα δύο έργα φαίνονται σε αρκετά καλή κατάσταση" παρά κάποιες αλλοιώσεις που θα πρέπει να αποκατασταθούν, διευκρίνισε το μουσείο.

    Οι πίνακες βρέθηκαν στην περιοχή της Νάπολης, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας που διεξήγαγε με εντολή της εισαγγελίας ειδική ομάδα της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας, η ομάδα δίωξης οργανωμένου εγκλήματος.

    "Έπειτα από τόσα χρόνια, δεν τολμούσαμε καν να προσδοκούμε πιθανή επιστροφή τους", δήλωσε με ικανοποίηση ο διευθυντής του μουσείου Van Gogh 'Αξελ Ρίγκερ που μετέβη στη Νάπολη.

    Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πού βρίσκονταν οι δύο πίνακες από τις 7 Δεκεμβρίου του 2002. Εκείνη την ημέρα --σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις της αστυνομίας-- οι κλέφτες χρησιμοποίησαν μια σκάλα για να σκαρφαλώσουν στη στέγη του μουσείου και έσπασαν ένα παράθυρο πριν αρπάξουν τους δύο πίνακες και τραπούν σε φυγή κατεβαίνοντας πιασμένοι από ένα σχοινί.

    [15] Τζόνι Ντεπ, Τζούντι Ντετς, Μισέλ Φάιφερ και Μάικλ Πένα «εγκληματούν» στο «Όριεντ Εξπρές»

    Οι Τζόνι Ντεπ, Ντέιζι Ρίντλεϊ, Τζούντι Ντεντς, Μισέλ Φάιφερ και Μάικλ Πένα εντάχθηκαν στο καστ του ριμέικ της ταινίας «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» παραγωγής της 20th Century Fox.

    Η Αντζελίνα Τζολί ήταν σε διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο για να συμμετάσχει στην ταινία, αλλά από τότε προσπέρασε το ριμέικ.

    Στο θρυλικό τρένο έχουν επιβιβαστεί επίσης οι Λούσι Μπόιντον, Τόμ Μπάτεμαν και Λέσλι Όντομ Τζούνιορ.

    Ο Κένεθ Μπράνα σκηνοθετεί και επίσης υποδύεται τον Ηρακλή Πουαρό.

    Τα γυρίσματα αρχίζουν τον Νοέμβριο.

    Το αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι μεταφέρθηκε πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1974 υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Σίντνεϊ Λουμέτ, ο κατόρθωσε να διατηρήσει το ύφος της συγγραφέως και να εισάγει τον θεατή σε μια ατμόσφαιρα αγωνίας και μυστηρίου. Η ταινία έλαβε συνολικά έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Α? ανδρικού ρόλου για τον Άλμπερτ Φίνεϊ στο ρόλο του Ηρακλή Πουαρό, και τελικά κέρδισε το βραβείο Β? γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

    «Το "Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές" της Αγκάθα Κρίστι είναι μυστηριώδες, συναρπαστικό. Είναι τιμή μου να έχω αυτή τη φανταστική ομάδα ηθοποιών» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Κένεθ Μπράνα, σύμφωνα με το Variety.com.

    Παραγωγοί της ταινίας είναι οι Μπράνα, Ρίντλεϊ Σκοτ, Σάιμον Κίνμπεργκ, Μαρκ Γκόρντον, Αντίτια Σουντ, Μάικλ Σέφερ και Τζούντι Χόφλουντ. Ο Μάικλ Γκριν έγραψε το σενάριο και ο Στίβεν Άσμπελ επιβλέπει την παραγωγή για την FOX.

    Το μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι κυκλοφόρησε το 1934. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από έναν φόνο στο Όριεντ Εξπρές και ο Βέλγος ντετέκτιβ αναλαμβάνει να επιλύσει την υπόθεση με ύποπτους πολλούς επιβάτες.

    [16] Βουλή: Τοποθετήσεις των κομμάτων στην επερώτηση της ΝΔ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα

    Για διχαστική στρατηγική κατηγόρησε η ΝΔ την κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σήμερα στη Βουλή, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Την ίδια ώρα, κλιμάκωση της υποστήριξης κινητοποιήσεων στα νησιά προανήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης. Λίγα λεπτά πριν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίσει ότι δεν «χαρίζει κανέναν στη Χρυσή Αυγή», ο Ηλίας Κασιδιάρης έσπευδε να υπογραμμίσει πως το κόμμα του είναι στο πλευρό των κινητοποιήσεων στα νησιά και να συγχαρεί «τους πολίτες του Ρεθύμνου, που έδωσαν άγριο ξύλο στα τάγματα εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλουν να επιβάλλουν την πολυπολιτισμική κοινωνία».

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, βουλευτές της ΝΔ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για διχαστική πολιτική και πολιτική αποπροσανατολισμού και κατασυκοφάντησης στελεχών, που επειδή υπερασπίζονται τα συμφέροντα του τόπου τους και στέκονται στο πλευρό των νησιωτών, κατηγορούνται ως ακροδεξιοί, τη στιγμή, μάλιστα, που στις ειρηνικές κινητοποιήσεις μετείχαν και πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισαν, επίσης, ότι η ΝΔ έχει καθαρή θέση στο προσφυγικό και την έχει διατυπώσει κατ' επανάληψη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Την αντίδραση της ΝΔ είχε προκαλέσει η ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος κάλεσε την αντιπολίτευση να απαντήσει εάν είναι με τη Χρυσή Αυγή ή με τη Διεθνή Αμνηστία.

    ΝΔ

    «Δεν έχει ξαναϋπάρξει τόσο καθαρή και σθεναρή θέση χωρίς λαϊκισμούς, υπεύθυνη όσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα αυτό στην Ευρώπη και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», σχολίασε όσα δηλώνουν υπουργοί της κυβέρνησης για την ανάγκη άσκησης πίεσης προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για το προσφυγικό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Κυκίλιας.

    «Εγώ θα προσπαθήσω, κύριε πρόεδρε, να κατεβάσω τους τόνους και να πω ότι είναι βαθύτατα διχαστικό, δεν κάνει καλό στη χώρα, ούτε στους πολίτες, να χρησιμοποιείται η λογική ότι "όποιος δεν είναι μαζί μας, όποιος διαφωνεί με τη δικιά μας πολιτική, στοχοποιείται ως κάτι ακροδεξιό. Αυτό δεν αποτίει τιμή, κατ' αρχήν, στους χιλιάδες πολίτες, κάποιοι εκ των οποίων ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους απολύτως ειρηνικά», υποστήριξε ανέφερε ο Νότης Μηταράκης (ΝΔ).

    ΣΥΡΙΖΑ

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, κατήγγειλε ότι στελέχη της ΝΔ συμμετείχαν οργανωμένα σε κινητοποιήσεις, στα νησιά, σε αγαστή συνεργασία και σύμπλευση με ακροδεξιά στοιχεία. Κατηγόρησε, επίσης, τη ΝΔ για όψιμο ενδιαφέρον αναφορικά με την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. «Μα, αρκετοί από εσάς δεν αντιδρούσατε σε αυτό; Ποιος την έκανε τη συμφωνία και ποιος την πολέμησε; Και τώρα μάς κατηγορείτε ότι δεν επιστρέφουν στην Τουρκία, δεν φεύγουν στην Ευρώπη. Εσείς τι κάνατε; Κλείνατε τα μάτια και τους παίρνατε από τις πλατείες- τα είπε και ο υπουργός- και τους γυρνάγατε από εδώ και από κει και ξαναγυρνάγανε ενώ είχαμε πολύ χαμηλές ροές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καματερός.

    Χρυσή Αυγή

    «Δεν μπορούν να ερίζουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία ποιοι είναι οι κάτοικοι που έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην προδοτική πολιτική της κυβέρνησης, αν είναι ακροδεξιοί, αν είναι της Χρυσής Αυγής και πού ανήκουν κομματικά», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για Έλληνες πολίτες, οι οποίοι δεν αντέχουν άλλο αυτήν την κατάσταση. Δεν αντέχουν να βλέπουν τα ελληνικά νησιά να βυθίζονται από τους λαθρομετανάστες, να καίγονται τα ελληνικά νησιά, στην κυριολεξία». Επίσης, ανέφερε ότι η Χρυσή Αυγή είναι στο πλευρό αυτών των κατοίκων. «Άριστα έπραξαν οι κάτοικοι στη Χίο, στη Λέσβο, που απαίτησαν να υψώνεται ψηλά η ελληνική σημαία. Και αν δεν ήταν εκεί τα ΜΑΤ, θα είχαν πετάξει στη θάλασσα τους δήθεν αλληλέγγυους και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε και συνεχάρη «τους πολίτες του Ρεθύμνου, που έδωσαν άγριο ξύλο στα τάγματα εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ και της άκρας Αριστεράς, τα οποία με τα κράνη και τα ρόπαλα τρομοκρατούν τους Έλληνες πολίτες για να επιβάλλουν την πολυπολιτισμική κοινωνία».

    Δημοκρατική Συμπαράταξη

    «Όσον αφορά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, πρώτα-πρώτα εμείς κρατήσαμε υπεύθυνη στάση ως Δημοκρατική Συμπαράταξη στο συγκεκριμένο θέμα και εδώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όταν ήρθε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, αλλά και με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Σοσιαλδημοκράτες, γιατί το είπατε και αναφερθήκατε στο τι κάνουμε και με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», επεσήμανε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επερώτησης της ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ειδικά για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση παρουσιάζεται εγκλωβισμένη σε αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, παρουσιάζει αδυναμία ολοκλήρωσης όλων των διοικητικών διαδικασιών, καθώς και αδυναμία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων.

    ΚΚΕ

    «Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ευθύνεται για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα και τον διπλό εγκλωβισμό όσων βρίσκονται στα νησιά», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, και υπογράμμισε ότι η συμφωνία θυσιάζει τα συμφέροντα του λαού και των προσφύγων στον βωμό των συμφερόντων των μονοπωλίων, που αναδιατάσσουν τις διακρατικές συμμαχίες τους με την αστική τάξη της Τουρκίας, με την ίδια ευκολία που επαναχαράσσουν τους αγωγούς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

    «Η πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και η παραχώρηση της Καρπάθου για βάση αποτελεί διευκόλυνση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Αποτελεί η συμφωνία επιβράβευση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και την Κύπρο», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και σημείωσε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης, αλλά και του αρμόδιου επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεύρυνση, του Γιοχάνες Χαν, για το «τσαμικό ζήτημα», εκθέτουν όσους παρουσιάζουν τη νατοϊκή ομπρέλα ως παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας.

    Ποτάμι

    Την άποψη ότι οι νησιώτες δεν εμπιστεύονται πλέον την κυβέρνηση διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Ιάσων Φωτήλας, προσθέτοντας ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν καταρρεύσει οικονομικά. «Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες βρίσκονται σε απελπισία, απελπισία που φλέγεται στα κέντρα κράτησης από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, την κακή σίτιση, τις κακοποιήσεις και την ίδια στιγμή καθυστερήσεις στη διαδικασία παροχής ασύλου τούς καταδικάζουν άδικα στο να χάνουν μέρα με την μέρα την ελπίδα τους», τόνισε ο κ. Φωτήλας και συμπλήρωσε ότι και οι νησιώτες μας δεν μπορούν να ζουν άλλο σε απόγνωση. «Η υπομονή τους έχει εξαντληθεί. Οι αντοχές τους έχουν προ πολλού ξεπεραστεί. Μην τους αδικούμε άκριτα. Ζουν τον παραλογισμό ενός κρατικού μηχανισμού, που δεν μπορεί να φροντίσει τα του οίκου του και φοβούνται ότι ο τόπος τους μετατρέπεται σιγά-σιγά σε ανοιχτή φυλακή ψυχών. Η αλήθεια είναι ότι απλά δεν πιστεύουν ότι μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, δεν σας εμπιστεύονται πια», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.

    Ένωση Κεντρώων

    Τη θέση ότι «με τη δομή που έχουν οι υπηρεσίες ασύλου, η υπηρεσία εκδικάσεως των ενδικοφανών προσφυγών ασύλου, εν τέλει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ποτέ», διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς. «Αύριο το πρωί θα έρθει νέα νομοθεσία, η οποία θα αναθέσει στα μονομελή διοικητικά δικαστήρια να αναλάβουν τον ρόλο να κρίνουν σε πρώτο και τελευταίο βαθμό τις αιτήσεις ασύλου. Όσοι, λοιπόν, από αυτούς τους ανθρώπους έχουν δικαίωμα ασύλου, θα μεταφερθούν και θα μετεγκατασταθούν. Έτσι, θα είναι πια υποχρέωση των βορείων χωρών και δεν θα σηκώνουν το δάκτυλο να μας λένε "ξέρετε, αποτύχατε στη διαδικασία ασύλου" και θα γίνονται οι καλοί, οι οποίοι λένε "εμείς θέλουμε να τους πάρουμε -αυτό αφήνουν να εννοηθεί οι Γερμανοί-, αλλά εσείς δεν μπορείτε να μας τους δώσετε". Νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο», ανέφερε ο κ. Καρράς.

    Ανεξάρτητοι Έλληνες

    Την συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις δομές υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, και σημείωσε την ανάγκη να πιεστεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τη διαχείριση του προσφυγικού ως ευρωπαϊκού προβλήματος. Ο κ. Καμμένος ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς για τα νησιά. «Η Ελλάδα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ. Θα τα φτιάξουμε τα κλειστά κέντρα. Νομίζω ότι χρειάζεται να γίνουν τα κλειστά κέντρα. Χρειάζεται να γίνει πιθανόν μία άλλη συμφωνία, να φεύγουν άνθρωποι, να αποσυμφορηθούν τα νησιά σε κλειστά κέντρα της ηπειρωτικής χώρας κι όταν έρθει η ώρα τους -να το πω απλά- για να μπουν στη συμφωνία προς την Τουρκία, να ξαναπάνε στη Χίο, να ξαναπεράσουν απέναντι και να υλοποιηθεί η συμφωνία. Θέλει πολλή προσοχή και είμαστε εδώ για να δουλέψουμε με αυτό», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

    [17] Αλ. Τσίπρας: Κάθε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης είναι επικίνδυνη

    «Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, κ. Ερντογάν και υπογράμμισε.

    «Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.

    Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή.

    Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».

    [18] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Κολωνάκι στις 3 Οκτωβρίου

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω του εορτασμού του πολιούχου της Αθήνας και της λιτανείας της εικόνας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

    Συγκεκριμένα, θα απαγορευθεί η στάση και η στάθμευση των οχημάτων από τις 12:00 και θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας, από τις 16:00 στις παρακάτω οδούς στο Κολωνάκι:

    -Σκουφά, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ομήρου και της πλατείας Φιλικής Εταιρείας.

    -Δημοκρίτου, στο τμήμα του μεταξύ των οδών Σκουφά και Σόλωνος.

    -Λυκαβηττού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σκουφά και Σόλωνος.

    -Σέκερη, σε όλο το μήκος της.

    -Πλατεία Φιλικής Εταιρείας.

    -Σόλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Λυκαβηττού και Κανάρη.

    -Κανάρη, σε όλο το μήκος της.

    [19] Β. Αποστόλου: 150 εκατ. ευρώ στους αγρότες από επιστροφές ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου

    Σύντομα αναμένεται να καταβληθούν στους αγρότες 150 εκατ. ευρώ που αφορούν σε επιστροφές ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τα έτη 2013-2014. Αυτό ανέφερε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας σε σημερινή ενημερωτική εκδήλωση του υπουργείου στη Λαμία.

    Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι εντός του έτους θα ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες του 2015 και των παλαιότερων χρόνων, ενώ θα καταβληθούν τέλη Οκτωβρίου το 70% της βασικής ενίσχυσης του 2017, μέσα Νοεμβρίου το 60% της εξισωτικής του 2016 και περί τα μέσα Δεκεμβρίου το υπόλοιπο της βασικής και το "πρασίνισμα", πληρωμές που συνολικά θα φτάσουν στα 2 δισ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 September 2016 - 16:32:26 UTC