Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού για την «αδιανόητη» δήλωση Κουμουτσάκου
  • [02] Π. Καμμένος για Ερντογάν: Τέτοιες αναφορές δεν βοηθούν στη συμβίωση των δύο λαών
  • [03] Σχέδιο για την ελάφρυνση των νησιών λόγω προσφυγικής κρίσης παρουσίασε ο Γ. Μουζάλας
  • [04] Γ. Στουρνάρας: Θετική η εικόνα της ελληνικής οικονομίας
  • [05] Εφικτή η ολοκλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων πριν από το Eurogroup, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης
  • [06] Παρουσίαση των ΕΛΠΕ σε θεσμικούς επενδυτές
  • [07] Θα πείσουμε τους Ευρωπαίους για τα αδιέξοδα της λιτότητας και θα βαδίσουμε προς την ανάκαμψη
  • [08] Στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου και Ελευσίνας των ΕΛΠΕ ο Ν. Βούτσης
  • [09] Το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών για τα εργασιακά
  • [10] Ν. Τόσκας: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τις καταγγελίες για το Α.Τ Ομόνοιας
  • [11] ΣΥΡΙΖΑ: Να διερευνηθούν οι καταγγελίες για κακοποίηση προσφυγόπουλων στο Α.Τ Ομόνοιας
  • [12] Μέρκελ: Η Ευρώπη πρέπει να μάθει να δρα αντί να συζητά συμφωνίες

  • [01] Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού για την «αδιανόητη» δήλωση Κουμουτσάκου

    «Αδιανόητη» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τη δηλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου για την Ελληνική Δικαιοσύνη, ασκώντας δριμύτατη κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία καταλογίζει βαρύτατη ευθύνη «για την πρωτοφανή αμφισβήτηση των έργων της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

    Σε απάντηση που εξέδωσε το Γραφειο Τύπου του πρωθυπουργού «στην αδιανόητη δήλωση του κ. Κουμουτσάκου για την Ελληνική Δικαιοσύνη», σημειώνει ότι «ο κ. Κουμουτσάκος προέβη σε μια πρωτοφανή δήλωση, αναφέροντας επί λέξει ότι «μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα στο ΣτΕ, η υπόθεση «τηλεοπτικές άδειες» έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη».».

    «Η αδιανόητη αυτή δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ» τονίζει, «επιχειρεί ευθέως να αμφισβητήσει την ικανότητα της Δικαιοσύνης και μάλιστα ενός ανώτατου Δικαστηρίου, όπως το ΣτΕ, να απονείμει δικαιοσύνη, στοχοποιώντας μια δικαστική λειτουργία και μια συγκεκριμένη διαδικασία ως «σκοτεινή».».

    Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει ακόμη ότι «η σαφής απάντηση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ επισημαίνει ήδη ότι όσα «σκοτεινά» αναφέρονται στον τύπο για την ματαίωση της συνεδρίασης του ΣτΕ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

    «Ωστόσο», υπογραμμίζει, «η ευθύνη της ΝΔ για την πρωτοφανή αμφισβήτηση των έργων της Ελληνικής Δικαιοσύνης είναι βαρύτατη».

    Διαβάστε επίσης:Απάντηση Γ. Κουμουτσάκου σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού

    [02] Π. Καμμένος για Ερντογάν: Τέτοιες αναφορές δεν βοηθούν στη συμβίωση των δύο λαών

    «Αντιλαμβάνεται πλέον όλος ο κόσμος, ότι η προσπάθεια που κάνει ο κ. Ερντογάν είναι να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα θεοκρατικό κράτος, αμφισβητώντας οποιαδήποτε αλλαγή έκανε ο Κεμάλ Ατατούρκ, λόγω του εσωτερικού του μετώπου», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια δηλώσεων, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, πρέσβη Χόρχε Ντομέκ, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    «Θα τον καλούσα, όμως, να προσέξει ιδιαίτερα όταν ακούει φωνές από τα παράλια της Μικράς Ασίας στα ελληνικά νησιά, γιατί αυτές οι φωνές ήταν ελληνικές, ήταν φωνές Ιώνων, ήταν οι φωνές των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που προϋπήρχαν εκείνων που σφαγίασαν τον Ελληνισμό. Τέτοιου είδους αναφορές δεν βοηθούν στη συμβίωση των δύο λαών και η προσπάθεια αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους. Θα του σύστηνα να μην τους ακολουθήσει».

    [03] Σχέδιο για την ελάφρυνση των νησιών λόγω προσφυγικής κρίσης παρουσίασε ο Γ. Μουζάλας

    Το σχέδιο για την εξομάλυνση της κατάστασης στα νησιά που έχουν επιβαρυνθεί από τους μεγάλους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών, παρουσίασεο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.

    Ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι βίαιη εκκένωση των νησιών θα οδηγήσει στην κατάπτωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και ως εκ τούτου «αν και ακούγεται εύκολη και δημοφιλής πρόταση», δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση. Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός δεν αρνήθηκε ότι αλλάζει χαρακτηριστικά η ροή στα νησιά και ενώ πριν είχαμε 80% προσφυγικό, τώρα έχουμε περίπου 70-80% prima facie μεταναστευτικό. «Αυτό δημιουργεί μία καινούρια ποιότητα, από την οποία τα νησιά και οι νοικοκυραίοι πρόσφυγες και μετανάστες δοκιμάζονται», παραδέχθηκε, αλλά επέμεινε ότι εκκένωση των νησιών σήμερα σημαίνει και θάνατο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

    Το σχέδιο για τα νησιά προβλέπει, προεχόντως, διαχωρισμό των στοιχείων με παραβατική και εγκληματική συμπεριφορά από τους πρόσφυγες που είναι φιλειρηνικοί και φιλήσυχοι. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως περιεγράφησαν, από τον αναπληρωτή υπουργό είναι οι εξής:

    Τα νησιά θα εκκενωθούν από τους έχοντες «τρίπτυχα», δηλαδή εκείνους που δεν πρόκειται να πάνε στην Τουρκία και στην πλειονότητά τους είναι ευάλωτοι, π.χ. Σύροι πρόσφυγες. Θα γίνει προσπάθεια τα περισσότερα ανήλικα να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα. Θα δημιουργηθούν νέοι χώροι στα νησιά, προκειμένου να εγκατασταθούν αλλού οι λεγόμενοι «νοικοκυραίοι» (σ.σ. κατά δήλωση του κ. Μουζάλα) από τους παραβάτες-κακοποιούς που θα πρέπει να απομονωθούν σε κλειστούς χώρους. Όπως τόνισε, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δημιουργεί νέα hot spots για τον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού. Αντιθέτως, «διαιρεί» τον πληθυσμό για την αποτροπή εγκληματικών φαινομένων σε βάρος των φιλήσυχων προσφύγων. Ταυτόχρονα θα αυξηθεί η αστυνόμευση στα νησιά. Θα ενισχυθεί η δύναμη της EASO. Θα ενισχυθούν οι επιτροπές προσφυγών με δικαστές (σ.σ. ο προγραμματισμός αναφέρει ότι θα είναι 13 τον Νοέμβριο).

    Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση κινείται με προγραμματισμό να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες 150 επιστροφές ημερησίως.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην ηπειρωτική χώρα, ο κ. Μουζάλας τόνισε είπε ότι η Β. Ελλάδα έχει, ήδη, αποσυμφορηθεί κατά 7.000 και προβλέπεται να κλείσουν τα μισά κέντρα.

    «Συμφωνούμε ότι πρέπει να επιζήσει η συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας, ότι πρέπει να αυξηθεί το relocation, ότι πρέπει να φτιαχτεί ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών, συμφωνούμε ότι πρέπει να ζητήσουμε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, με τη μεταφορά ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να επιστραφούν στην Τουρκία, σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα. Συμφωνούμε ότι απαιτούμε από την ΕΕ και την Τουρκία το κάθε κομμάτι να πάρει την ευθύνη του. Συμφωνούμε ότι θέλουμε αύξηση της ΕΑSO, ότι θέλουμε αύξηση της Frontex», είπε ο κ. Μουζάλας και υπογράμμισε ότι εάν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν στα παραπάνω- που είναι και αντικείμενο του διπλωματικού μαραθώνιου της ελληνικής κυβέρνησης- τότε οφείλουν να ασκήσουν την πίεση που μπορούν στα ευρωπαϊκά κόμματα, με τα οποία συνδέονται, προκειμένου να προχωρήσουμε παρακάτω.

    Όσο για την ένταση από κατοίκους των νησιών, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι δεν χαρίζει κανέναν στη Χρυσή Αυγή, σημείωσε, όμως, ότι υπάρχουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν λειτούργησαν πυροσβεστικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για προσφυγικό και μεταναστευτικό

    Βουλή: Τοποθετήσεις των κομμάτων στην επερώτηση της ΝΔ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα

    ΣΥΡΙΖΑ: Η Χρυσή Αυγή αποκάλυψε σήμερα για πολλοστή φορά την ιδεολογία της, τις πρακτικές της,το πραγματικό της πρόσωπο

    [04] Γ. Στουρνάρας: Θετική η εικόνα της ελληνικής οικονομίας

    Θετικές είναι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας η δεύτερη αξιολόγηση από τους θεσμούς να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, επισημαίνοντας ότι έλαβε σχετική διαβεβαίωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Στουρναρας ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα εντός και εκτός Ελλάδος καθώς και για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

    Ειδικότερα αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην Deutsche Bank, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας τονίζοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο. Επιπροσθέτως όπως ανέφερε «διαθέτουμε εργαλεία για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων καταστάσεων τα οποία μέχρι πρότινος δεν είχαμε στα χέρια μας».

    Ερωτηθείς για την Τράπεζα Αττικής, υποστήριξε ότι η νέα διοίκηση της Τράπεζας βρίσκεται πλέον σε αγαστή συνεργασία με την ΤτΕ, υπογραμμίζοντας ότι η ΤτΕ στηρίζει τη διοίκηση της Τράπεζας προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάρθρωση.

    Ερωτηθείς για κόκκινα δάνεια ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι πλέον με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στους συνεργαζόμενους δανειολήπτες, υπογραμμίζοντας ότι "κλειδί" αποτελεί ο χαρακτηρισμός του δανειολήπτη ως συνεργαζόμενος.

    [05] Εφικτή η ολοκλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων πριν από το Eurogroup, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης

    Την πεποίθηση ότι είναι δυνατή η ολοκλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας στο Λουξεμβούργο.

    Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες που παραμένουν, ο εν λόγω αξιωματούχος σημείωσε πως αφορούν τον τομέα ενέργειας και την Πολιτική Αεροπορία. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι είναι απαραίτητο να έχουν ρυθμιστεί οι δύο εκκρεμότητες μέχρι την Τετάρτη, καθώς μετά ακολουθεί η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ενώ χρειάζεται και ο απαραίτητος χρόνος για τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να ολοκληρώσουν την έκθεση συμμόρφωσης. Εφόσον γίνουν όλα αυτά, το EuroWorking Group αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου τη Δευτέρα το πρωί, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup για να εισηγηθεί στους υπουργούς Οικονομικών την έγκριση της εκταμίευσης των 2,8 δισ. ευρώ.

    «Δεδομένων των διαβεβαιώσεων από την ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση των τελευταίων προαπαιτούμενων, είμαι αισιόδοξος ότι το EWG θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, και το Eurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση της υποδόσης», ανέφερε ο αξιωματούχος. Επιπλέον, σημείωσε πως στο επερχόμενο Eurogroupοι, οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, για τις οποίες, όπως ανέφερε, «τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι πηγαίνουν καλά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό».

    Ερωτηθείς σχετικά με την προετοιμασία για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή οι θεσμοί και τα κράτη-μέλη βρίσκονται σε συνεχή επαφή σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και η συζήτηση κινείται γύρω από τις τεχνικού χαρακτήρα δυσκολίες που παρουσιάζει το εν λόγω ζήτημα.

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, την εξέλιξη των συζητήσεων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε πως δεν θα τεθεί επί τάπητος στο επικείμενο Eurogroup, καθώς είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Ωστόσο ανέφερε, πως εφόσον οι υπουργοί Οικονομικών επιβεβαιώσουν το τέλος της πρώτης αξιολόγησης την επόμενη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα την εβδομάδα μετά το Eurogroup για να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

    [06] Παρουσίαση των ΕΛΠΕ σε θεσμικούς επενδυτές

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκεη παρουσίαση που έκαναν οι εκπρόσωποι του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων σε θεσμικούς επενδυτές και Τράπεζες, αναφορικά με την πρόταση εξαγοράς ομολόγων λήξης 2017 και την πρόθεση της εταιρείας να προχωρήσει σε νέα πενταετή έκδοση.

    Μετά τηνπαρουσίαση, που έτυχε, όπως ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ, ιδιαίτερα θετικής ανταπόκρισης, θα ακολουθήσει σειρά συναντήσεων με διαχειριστές διεθνών κεφαλαίων στο Λονδίνο και σε άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

    [07] Θα πείσουμε τους Ευρωπαίους για τα αδιέξοδα της λιτότητας και θα βαδίσουμε προς την ανάκαμψη

    Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει στο μέσο χρονικό διάστημα να ξεπεράσει τα προβλήματα και να βαδίσει στον δρόμο της ανάκαμψης και της πλήρους απασχόλησης, εξέφρασε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της τριήμερης εκδήλωσης της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) για τους Έλληνες υποτρόφους της, που πραγματοποιείται από 30 Σεπτεμβρίου εως2 Οκτωβρίου στο Ινστιτούτο Goethe, στο κέντρο της Αθήνας, με θέμα «Ευρώπη σε ποιά κατεύθυνση; - Προοπτικές μέσα από διαφορετικούς τομείς», ο κ. Ψαλιδόπουλος δήλωσε:

    «Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος παρότι αναγνωρίζω τις δυσκολίες που μας περιβάλλουν και πιστεύω ότι αργά αλλά σταθερά θα μπορέσουμε και στο μέτρο που πείθουμε, θα πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για τα αδιέξοδα μιας πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα και να βαδίσουμε στον δρόμο της ανάκαμψης και της πλήρους απασχόλησης. Είναι εφικτό και στο μέσο χρονικό διάστημα αλλά και στο μακροχρόνιο, αρκεί να υπάρχει προσήλωση στην καθημερινή προσπάθεια και να διορθώνονται κάποιες κινήσεις οι οποίες δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

    Αναφερόμενος στα καθήκοντά του στο ΔΝΤ, σημείωσε πως προσπαθεί να υπερασπιστεί ως δημόσιος λειτουργός τα συμφέροντα της χώρας σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει από τις ελληνικές αρχές, κάνοντας αυτό που στο καθημερινό λεξιλόγιο ονομάζεται οικονομική διπλωματία. «Εξηγώ πράγματα, μεταφέρω απόψεις και προσπαθώ να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη» προσέθεσε.

    Τέλος, αναφέρθηκε στην ομιλία του, με θέμα τη «χρηματοοικονομική κρίση του 2008 από τη σκοπιά της ιστορίας των οικονομικών θεωριών», με την οποία άνοιξε η αυλαία της τριήμερης εκδήλωση του DAAD. «Ήταν μια βραδιά των πρώην υποτρόφων του γερμανικού ιδρύματος κρατικών υποτροφιών στην οποία είχε την τιμή να μιλήσω με την ιδιότητα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών για την παγκόσμια κρίση του 2008 και τις επιπτώσεις της από την πλευρά της ιστορίας των οικονομικών θεωρών. Η παρουσίασή μου τόνισε ότι μετά το 2010 και αφού είχαν προηγηθεί προγράμματα σταθεροποίησης και τόνωσης της ζήτησης παγκοσμίως, υπήρξε μια στροφή προς τις πολιτικές λιτότητας που οφειλόταν και σε ακαδημαϊκούς και σε πολιτικούς λόγους, η οποία διαρκεί μέχρι τις ημέρες μας, επειδή κυρίως χώρες όπως οι αναδυόμενες οικονομίες, που θα μπορούσαν να δώσουν ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο δεν το κάνουν αυτό, καθώς κερδίζουν από το παγκόσμιο εμπόριο.Η Κίνα υποστηρίζει την υφιστάμενη οικονομική τάξη στα πλαίσια της οποίας χώρες υποστηρίζουν τη λιτότητα ως συνταγή ανάκαμψης».

    [08] Στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου και Ελευσίνας των ΕΛΠΕ ο Ν. Βούτσης

    Τα διυλυστήρια των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα επισκέφθηκεαντιπροσωπεία της Βουλής με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, που συναντήθηκε με τη διοίκηση και στελέχη, ενώ ενημερώθηκε για την στρατηγική και τις εξελίξεις στον όμιλο.

    Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Βουλής, στο πλαίσιο της επίσκεψης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις ενεργειακές δυνατότητες της χώρας, το ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που η Ελλάδα διαθέτει στον τομέα της ενέργειας, καθώς και ζητήματα που αφορούν την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Παράλληλα, επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές η σημασία του γεγονότος ότι το Ελληνικό Δημόσιο, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά τη συμφωνία μετόχων του 2003, άσκησε το δικαίωμά του στην διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ.

    Κατά την διάρκεια ενημερωτικής σύσκεψης, η διοίκηση του ομίλου παρουσίασε στοιχεία για την στρατηγική που υλοποιεί και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σε περιβάλλον εντεινόμενου διεθνούς ανταγωνισμού και σημαντικών προκλήσεων στην αγορά ενέργειας.

    Ο πρόεδρος του Δ.Σ Ευστάθιος Τσοτσορός, αναφέρθηκε στα πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, ο οποίος το 2015 πέτυχε την υψηλότερη κερδοφορία της ιστορίας του και εφέτος καταγράφει νέο ρεκόρ εξαγωγών.

    Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία, τόσο της συμφωνίας με το Ιράν για την διευθέτηση της παλαιότερης οφειλής, όσο και της πρόσφατης αποπληρωμής ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ. Ενημέρωσε επίσης, για την απόφαση του ομίλου για έξοδο στις διεθνείς αγορές εντός του Οκτωβρίου, με την έκδοση νέου ομολόγου πενταετούς διάρκειας.

    Ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης παρουσίασε τα σχέδια για την περαιτέρω σταθεροποίηση, ανάπτυξη και μετασχηματισμό των ΕΛΠΕ σε ένα ισχυρό ενεργειακό όμιλο, με ηγετική παρουσία στη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πολυπεπίπεδη συνεισφορά των ΕΛΠΕ σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

    Ο πρόεδρος της Βουλής συνοδευόταν από την πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Χαρά Καφαντάρη και τον ρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Γεράσιμο Μπαλαούρα.

    Παρόντες στην συνάντηση και στην περιοδεία στις εγκαταστάσεις των Διυλιστηρίων ήταν οι γενικοί διευθυντές Εφοδιασμού - Διύλισης & Πωλήσεων Ιωάννης Ψυχογιός, Στρατηγικού Σχεδιασμού & Συμμετοχών Γιώργος Αλεξόπουλος, Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων Γιάννης Γρηγορίου, Εγχώριας & Διεθνούς Εμπορίας Ρομπέρτο Καραχάννας, η γενική διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού & Διοικητικών Υπηρεσιών Σταματία Ψυλλάκη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΚΟ ΑΒΕΕ Παναγιώτης Πετρούλιας, καθώς και οι ανώτεροι διευθυντές Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ασπροπύργου και Ελευσίνας Στυλιανός Τριανταφύλλου και Αλέξανδρος Παργινός, Στρατηγικού Σχεδιασμού Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων & Συμμετοχών Διομήδης Σταμούλης, Εταιρικών Σχέσεων Ομίλου Γιάννης Κορωναίος και ο διευθυντής Λειτουργίας ΒΕΕΚώστας Πανταζής.

    [09] Το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών για τα εργασιακά

    Το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών για τα εργασιακά παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, δηλώνοντας ότι οι συστάσεις της Επιτροπής, που περιλαμβάνονται σε αυτό, είναι πολύ κοντά στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και πως θα αποτελέσουν τη βάση διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης.

    Στο πόρισμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν "βλέπει" την ανάγκη για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την απεργία, ενώ, παράλληλα, δεν "βλέπει" κάποιον επείγοντα λόγο για άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας (lockout). Επίσης, τονίζεται ότι, σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας, η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις.

    Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, στο πόρισμα επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος κατώτατος μισθός, που θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές σχετικά με την ανάπτυξη, τις τιμές, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, την ανεργία, τα εισοδήματα και τους μισθούς.

    Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, υπάρχει διαφωνία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ως προς την αρμοδιότητα καθορισμού του ύψους και των αυξήσεων του κατώτατου μισθού.

    Σύμφωνα με το πόρισμα, οι συλλογικές συμβάσεις θεωρούνται αντιπροσωπευτικές, εφόσον καλύπτουν το 50% των εργαζομένων της διαπραγματευτικής μονάδας του κλάδου/επαγγέλματος. Σημειώνεται δε ότι η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία θα πρέπει να θεωρείται έσχατο μέσο, «αφού καταδεικνύει έλλειψη εμπιστοσύνης».

    Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι, σε όλες τις δημόσιες δηλώσεις του και στις κοινοβουλευτικές του παρουσίες, ζητά από όλα τα κόμματα και, ειδικά, από την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώσουν, αν η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων έχει και τη δική τους υποστήριξη. «Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη ΔΕΘ, σημείωσε ότι η πρότασή του προς τους δανειστές είναι να δεχθούν την απαίτηση από τη χώρα μας για μικρότερα πλεονάσματα σε αντάλλαγμα διαρθρωτικών αλλαγών, «όπου στην ιδιόλεκτο του ΔΝΤ είναι περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και περιορισμός δαπανών, που, προφανώς, σημαίνει μείωση συντάξεων και περαιτέρω μείωση του κοινωνικού κράτους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η ουσία της κοινής δήλωσης των κοινωνικών εταίρων είναι η αναστροφή της απορρύθμισης, ενώ η ουσία της δήλωσης του προέδρου της ΝΔ είναι η συνέχισή της». «Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να έχουμε καθαρές κουβέντες από τη ΝΔ. Να ξέρουμε, λοιπόν, ποια είναι η δική της θέση επ' αυτού» υπογράμμισε.

    «Σε κάθε περίπτωση»-διευκρίνισε-«δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων για οποιοδήποτε αντάλλαγμα».

    [10] Ν. Τόσκας: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τις καταγγελίες για το Α.Τ Ομόνοιας

    «Το υπουργείο ερευνά κάθε περίπτωση υπέρβασης νόμων και κανονισμών και είναι γνωστό ότι είναι αμείλικτο σε κάθε διαπιστωμένη περίπτωση παραβιάσεων, αλλά οφείλει να είναι και δίκαιο. Γι' αυτό δεν βιάζεται να βγάλει πρόωρα συμπεράσματα όταν οι έρευνες είναι σε εξέλιξη", τονίζεται σε ανακοίνωσήτου το υπουργείοΠροστασίας του Πολίτη, σχετικά με την υπόθεση που αφορά στις προσαγωγές πέντε ανηλίκων και δύο ενηλίκων, την περασμένη Τρίτη, στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας.

    «Η έρευνα που έγινε από αστυνομικά όργανα την 27η Σεπτεμβρίου 2016 σε πέντε ανήλικους και δύο ενήλικες στηριζόταν σε πληροφορίες για οπλισμό. Ακολούθησαν προσαγωγές στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους πλαστικά ομοιώματα», αναφέρει ακόμη το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, ενώ σημειώνει:

    «Μετά την έρευνα ένας εκ των πέντε ανηλίκων και ο πατέρας του μαζί με δικηγόρο υπέβαλε μήνυση σε βάρος ενός αστυνομικού. Τις καταγγελίες ανάρτησε στο διαδίκτυο η συνήγορος. Τα αναφερόμενα στην ανάρτηση της συνηγόρου υιοθέτησαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλαν κοινοβουλευτική ερώτηση.

    Από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οδηγίες ώστε τα στοιχεία της υπόθεσης να υποβληθούν στον εισαγγελέα και παράλληλα να ξεκινήσει διοικητική εξέταση από την Αστυνομία».

    Και καταλήγει ως εξής το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: «Πάντως προκαλεί εντύπωση κάθε άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών όταν είναι υπό διερεύνηση κάθε πτυχή της υπόθεσης».

    Διαβάστε επίσης:

    ΣΥΡΙΖΑ: Να διερευνηθούν οι καταγγελίες για κακοποίηση προσφυγόπουλων στο Α.Τ Ομόνοιας

    [11] ΣΥΡΙΖΑ: Να διερευνηθούν οι καταγγελίες για κακοποίηση προσφυγόπουλων στο Α.Τ Ομόνοιας

    Τη διερεύνηση συμβάντος που αφορά σε αυθαίρετες νομικά και ηθικά, διαδικασίες ελέγχου και εξακρίβωσης που υπέστησαν πέντε προσφυγόπουλα στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας, ζητά με ανακοίνωση της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ζητά και την άμεση απομάκρυνση και τιμωρία όσων διέπραξαν, συγκάλυψαν και ανέχτηκαν τις συγκεκριμένες πράξεις.

    Συγκεκριμένα, η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «καταδικάζει απερίφραστα τις αυθαίρετες νομικά και ηθικά διαδικασίες ελέγχου και εξακρίβωσης από αστυνομικά όργανα στο ΑΤ Ομονοίας. Διαδικασίες που υπέστησαν για πολλές ώρες πέντε προσφυγόπουλα 12-14 χρονών» και τονίζει ότι «στο βαθμό, βέβαια, που επιβεβαιώνονται οι περιγραφές για τα γεγονότα, αυτά ξεφεύγουν από το επίπεδο της αυθαιρεσίας και περνούν στο επίπεδο μιας απόλυτα αντικοινωνικής αγριότητας».

    Επισημαίνει ότι «δυστυχώς δεν είναι ένα τυχαίο ή μεμονωμένο περιστατικό» και πως «η αστυνομική αυθαιρεσία, ως φαίνεται, είναι διαρκής και υποσκάπτει συστηματικά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός διαφορετικού κλίματος προς όφελος της προστασίας των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών». Αναφέρει ακόμη ότι «το συγκεκριμένο περιστατικό, ασφαλώς αποτελεί κλιμάκωση αυτής της αυθαιρεσίας, που είναι αποτέλεσμα και της συνεχιζόμενης ατιμωρησίας αστυνομικών οργάνων, που αποδεδειγμένα παραβιάζουν βάναυσα τους δημοκρατικούς κανόνες».

    «Όλα, όμως, έχουν το όριό τους», σημειώνει και αναφέρει:

    «Επειδή θύματα ήταν μικρά παιδιά, που καταγγέλλεται ότι κακοποιήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο.

    Επειδή, κανείς και καμία δεν πρέπει να ανέχεται ή να σιωπά μπροστά σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

    Ζητάμε τη διερεύνηση του συμβάντος και την άμεση απομάκρυνση και τιμωρία όσων διέπραξαν, συγκάλυψαν, ανέχτηκαν τις συγκεκριμένες πράξεις».

    Η ανακοίνωση της ΠΓ καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι «οι ευθύνες για όσα αναφέρονται παραπάνω, προφανώς δεν αφορούν μόνο συγκεκριμένους αστυνομικούς», ότι «τέτοιες ενέργειες φαίνεται να βρίσκουν στήριξη σε ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.», ότι «το φαινόμενο, λοιπόν, της αστυνομικής αυθαιρεσίας είναι βαθύτερο και ασφαλώς ευρύτερο» και πως «το αίτημα για άμεσο και ριζικό εκδημοκρατισμό της αστυνομίας είναι πιο επιτακτικό και επίκαιρο από ποτέ».

    [12] Μέρκελ: Η Ευρώπη πρέπει να μάθει να δρα αντί να συζητά συμφωνίες

    Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια προειδοποίηση για τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες θα πρέπει να μάθουν να λαμβάνουν αποφάσεις γρηγορότερα αντί να επιδιώκουν να συνάπτουν νέες συμφωνίες, δήλωσεη καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

    "Πρόκειται για μια προειδοποιητική βολή για όλους εμάς, ώστε να αναλογιστούμε για άλλη μια φορά: τι σημαίνει για εμάς η Ευρώπη; τι πρέπει να αλλάξει η Ευρώπη για να θεωρηθεί επιτυχημένη από τους ανθρώπους;" είπε η Μέρκελ σε ομιλία της στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

    Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει σε ποιο πράγμα θα πρέπει να επικεντρωθεί και πού θα μπορούσε να διαδραματίσει μικρότερο ρόλο, αλλά και να μάθε να λαμβάνει αποφάσεις γρηγορότερα.

    "Δεν χρειάζεται να συζητάμε συνεχώς για νέες συνθήκες αλλά για τις πράξεις μας", τόνισε.

    Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έχει δηλώσει ότι αν εκλεγεί ξανά πρόεδρος του χρόνου θα "αναστρέψει" το Brexit, διαπραγματευόμενος μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη που θα ήταν πιο αποδεκτή από τη Βρετανία. Ωστόσο οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν πάρει αποστάσεις από αυτήν την πρόταση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 September 2016 - 22:32:22 UTC