Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Κάθε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης είναι επικίνδυνη
  • [02] Τι μπορεί να μας πει ένα και μόνο θραύσμα υφάσματος για την κλασσική εποχή
  • [03] Ν. Τόσκας: Σε εξέλιξη έρευνες για τις καταγγελίες για το Α.Τ Ομόνοιας
  • [04] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στην Αθήνα, λόγω αγώνα δρόμου
  • [05] Η Μέρκελ επιμένει πως δεν μετέστρεψε την πολιτική της στο προσφυγικό
  • [06] Τζαμάικα: Ο κυκλώνας Μάθιου ενισχύθηκε στην κατηγορία 5
  • [07] Η Κλίντον διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του Τραμπ μετά το ντιμπέιτ
  • [08] Π. Γκουεριέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Σωστή η λογική, ενστάσεις για την εφαρμογή της απόφασης Ρέντσι για 14η σύνταξη
  • [09] Φ. Κουβέλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η προσπάθεια να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της μας αφορά
  • [10] Γ. Τσιρώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Από τη δική μας κυβέρνηση το νερό δεν θα πουληθεί
  • [11] Ουάσινγκτον: «Bαθιά ανησυχητικές» οι δηλώσεις Ντουτέρτε που συνέκρινε τον εαυτό του με τον Χίτλερ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Κάθε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης είναι επικίνδυνη

    «Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, κ. Ερντογάν και υπογράμμισε.

    «Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.

    Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή.

    Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».

    [02] Τι μπορεί να μας πει ένα και μόνο θραύσμα υφάσματος για την κλασσική εποχή

    Λευκό ασφαλώς, αλλά και κόκκινο, πορφυρό, πράσινο, κίτρινο, γαλαζογκρί, κροκί, μαύρο: αντίθετα από την κοινή πεποίθηση, ο κόσμος της αρχαιότητας δεν ήταν μουντός και μονόχρωμος αλλά πολύχρωμος. Κι αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές πληροφορίες που μπορεί να μας δώσει για την κλασσική εποχή ένα και μόνο θραύσμα υφάσματος.

    Γιατί απαντήσεις υπάρχουν πλέον και για άλλα ερωτήματα. Όπως, παράδειγμα, τι περιείχε η γκαρνταρόμπα των γυναικών και των ανδρών της μινωικής εποχής ή τι κληροδότησε το αρχαίο ύφασμα στη σύγχρονη μόδα. Αλλά και ποια είναι η σχέση του με την αρχιτεκτονική ή με τη θρησκεία.

    Τι μπορεί να μας πει το αρχαιολογικό ύφασμα ακόμη; «Καταλαβαίνουμε πόσο καλά γνώριζαν οι πρόγονοί μας το φυσικό περιβάλλον, γεγονός που τους επέτρεπε να εκμεταλλευτούν τις πρώτες ύλες. Μας πληροφορεί επίσης με ποιο εργαλείο έγινε η ίνα και ποιο χρησιμοποιήθηκε για το ύφασμα, αλλά και να εντοπίσουμε διακοσμητικά στοιχεία, όπως είναι το κέντημα ή τα κρόσσια» λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Στέλλα Σπαντιδάκη, αρχαιολόγος και συνδιοργανώτρια της ημερίδας «Έρευνα και προβολή του αρχαιοελληνικού υφάσματος στην Ελλάδα», η οποία θα φιλοξενηθεί αύριο, Σάββατο, στην Αθήνα.

    Ο κλάδος της αρχαιολογίας του υφάσματος, επισημαίνει η Στέλλα Σπαντιδάκη, άρχισε να αναπτύσσεται μόλις στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει τεράστια άνθηση παγκοσμίως. «Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς τομείς της αρχαιολογίας (κεραμική, γλυπτική κλπ), τα αρχαιολογικά υφάσματα είναι ένα τοπίο προς εξερεύνηση που μπορεί ακόμη να μας εκπλήξει» σημειώνει.

    Τι εξέπληξε την ίδια; «Πάρα πολλά πράγματα. Ας πούμε, το γεγονός ότι ήταν πάρα πολλοί οι άνδρες στην κλασσική περίοδο που ασχολούνταν με το ύφασμα» απαντά. Και πράγματι: στην κλασική περίοδο, η υφαντική είναι παρούσα τόσο στο σπίτι όσο και στο εργαστήριο, αποτελεί μείζονα οικονομική δραστηριότητα και οι άνδρες απασχολούνται σε διάφορα στάδια της κατασκευής, της διακόσμησης και της εμπορίας των υφασμάτων.

    Ο πλούτος πληροφοριών είναι ανεξάντλητος. Κι αυτές είναι πληροφορίες που δίνουν στους ειδικούς τα υφάσματα που έχουν διασωθεί, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε ορυκτοποιημένη κατάσταση. Η πορφύρα, για παράδειγμα, το πιο ανθεκτικό απ? όλα τα χρώματα, παραγόταν από τρία είδη κοχυλιών, ενώ για την παρασκευή ενός και μόνο γραμμαρίου βαφής απαιτούνταν δέκα χιλιάδες οστρακοειδή από αυτά τα τρία είδη. Είχε επομένως τεράστιο κόστος, γεγονός που είχε οδηγήσει στην εφεύρεση υποκατάστατων.

    [03] Ν. Τόσκας: Σε εξέλιξη έρευνες για τις καταγγελίες για το Α.Τ Ομόνοιας

    «Το υπουργείο ερευνά κάθε περίπτωση υπέρβασης νόμων και κανονισμών και είναι γνωστό ότι είναι αμείλικτο σε κάθε διαπιστωμένη περίπτωση παραβιάσεων, αλλά οφείλει να είναι και δίκαιο. Γι' αυτό δεν βιάζεται να βγάλει πρόωρα συμπεράσματα όταν οι έρευνες είναι σε εξέλιξη", τονίζεται σε ανακοίνωσήτου το υπουργείοΠροστασίας του Πολίτη, σχετικά με την υπόθεση που αφορά στις προσαγωγές πέντε ανηλίκων και δύο ενηλίκων, την περασμένη Τρίτη, στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας.

    «Η έρευνα που έγινε από αστυνομικά όργανα την 27η Σεπτεμβρίου 2016 σε πέντε ανήλικους και δύο ενήλικες στηριζόταν σε πληροφορίες για οπλισμό. Ακολούθησαν προσαγωγές στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους πλαστικά ομοιώματα», αναφέρει ακόμη το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, ενώ σημειώνει:

    «Μετά την έρευνα ένας εκ των πέντε ανηλίκων και ο πατέρας του μαζί με δικηγόρο υπέβαλε μήνυση σε βάρος ενός αστυνομικού. Τις καταγγελίες ανάρτησε στο διαδίκτυο η συνήγορος. Τα αναφερόμενα στην ανάρτηση της συνηγόρου υιοθέτησαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλαν κοινοβουλευτική ερώτηση.

    Από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οδηγίες ώστε τα στοιχεία της υπόθεσης να υποβληθούν στον εισαγγελέα και παράλληλα να ξεκινήσει διοικητική εξέταση από την Αστυνομία».

    Και καταλήγει ως εξής το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: «Πάντως προκαλεί εντύπωση κάθε άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών όταν είναι υπό διερεύνηση κάθε πτυχή της υπόθεσης».

    Διαβάστε επίσης:

    ΣΥΡΙΖΑ: Να διερευνηθούν οι καταγγελίες για κακοποίηση προσφυγόπουλων στο Α.Τ Ομόνοιας

    [04] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στην Αθήνα, λόγω αγώνα δρόμου

    Λόγω του αγώνα δρόμου "Acropolis Run", που διεξάγεται σήμερα, Σάββατο, στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τις 17:00 το απόγευμα έως τις 22:00 το βράδυ, όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

    Η εκκίνηση του αγώνα θα γίνει από τη διασταύρωση των οδών Ακάμαντος και Αποστόλου Παύλου με κατεύθυνση τις οδούς Ακάμαντος - Στησικλέους - Αρακύνθου - Παναιτωλίου - Μουσών - Γαριβάλδι - Ροβέρτου Γκάλι (αριστερά) - Διονυσίου Αρεοπαγίτου (δεξιά) - Φρυνίχου (αριστερά) - Λυσικράτους - Σέλλεϋ - Τριπόδων - Πρυτανείου (αριστερά) - Θεωρίας - Διονυσίου Αρεοπαγίτου (δεξιά), ενώ ο τερματισμός θα είναι στο σημείο εκκίνησης.

    Η προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα γίνει στις ακόλουθες οδούς, σε όλο το μήκος τους και τις καθέτους αυτών έως τον πρώτο παράλληλο δρόμο: Ροβέρτου Γκάλι, Χατζηχρήστου, Γαριβάλδι, Ακάμαντος, Στησικλέους (στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Συγγρού), Αρακύνθου, Παναιτωλίου, Φρυνίχου, Λυσικράτους, Σέλλεϋ, Τριπόδων και Πρυτανείου.

    [05] Η Μέρκελ επιμένει πως δεν μετέστρεψε την πολιτική της στο προσφυγικό

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επιμένει σε μια συνέντευξή της η οποία δημοσιεύεται σήμερα ότι δεν ανέκρουσε πρύμνα όσον αφορά την πολιτική της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, δύο εβδομάδες μετά τη δήλωσή της πως εύχεται να μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να προετοιμάσει επαρκέστερα τη χώρα της για τη μαζική έλευση αιτούντων άσυλο πέρυσι.

    Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υπέστη συντριπτικές ήττες σε δύο κρατιδιακές εκλογικές αναμετρήσεις τον περασμένο μήνα, τα αποτελέσματα των οποίων ερμηνεύθηκαν ως απόρριψη από τους ψηφοφόρους της πολιτικής ανοικτών θυρών της Μέρκελ έναντι των προσφύγων μόλις έναν χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές.

    Αναλαμβάνοντας μέρος της ευθύνης για τις ήττες αυτές, η Μέρκελ υιοθέτησε συμφιλιωτικό τόνο και σημείωσε πως εάν μπορούσε θα «γύριζε πίσω τον χρόνο πολλά χρόνια» για να προετοιμάσει τη Γερμανία για τη μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών.

    «Δεν άλλαξα την πολιτική μου, έκανα πολιτική», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στην S?chsische Zeitung η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο. «Δεν βλέπω καμιά αλλαγή πορείας αλλά συνεπές έργο εδώ και πολλούς μήνες», πρόσθεσε.

    Η καγκελάριος τόνισε ότι εργάζεται από το περασμένο καλοκαίρι πάνω «σε λύσεις οι οποίες είναι καλές για τη Γερμανία και για την Ευρώπη». Ανάμεσα στις πολιτικές που προωθεί η Μέρκελ είναι η καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων που ωθούν στη μετανάστευση πολίτες κρατών της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.

    [06] Τζαμάικα: Ο κυκλώνας Μάθιου ενισχύθηκε στην κατηγορία 5

    Ο κυκλώνας Μάθιου ενισχύθηκε σήμερα και αποτελεί πλέον τον πρώτο μεγάλο κυκλώνα που πλήττει την Καραϊβική τα τέσσερα τελευταία χρόνια, καθώς κινείται προς την Τζαμάικα και την Κούβα με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως και 260 χλμ/ώρα και είναι ικανοί να καταστρέψουν σπίτια, ανακοίνωσαν μετεωρολόγοι.

    Ο Μάθιου απέχει περίπου 710 χλμ. από το Κίνγκστον της Τζαμάικα και το Εθνικό Κέντρο των ΗΠΑ για τους Κυκλώνες (NHC) τον κατέταξε στην Κατηγορία 5, την ισχυρότερη στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον βάσει της οποίας μετριέται η ένταση των κυκλώνων.

    Ο Μάθιου είναι ο ισχυρότερος κυκλώνας στον Ατλαντικό Ωκεανό μετά τον κυκλώνα Φίλιξ το 2007, και αναμένεται να πλήξει τη νότια ακτή της Τζαμάικα, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα της χώρας και το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τις κύριες τουριστικές περιοχές του νησιού, όπως το Μοντέγκο Μπέι στον βορρά.

    «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μόργκαν, διευθυντής Επικοινωνιών στο γραφείο του πρωθυπουργού.

    [07] Η Κλίντον διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του Τραμπ μετά το ντιμπέιτ

    Η Χίλαρι Κλίντον αύξησε το προβάδισμά της επί του αντιπάλου της στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ μετά το πρώτο τους ντιμπέιτ τη Δευτέρα στις τρεις εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία μεταδόθηκε χθες.

    Η υποψήφια των Δημοκρατικών συγκεντρώνει το 43% των προθέσεων ψήφου των εκλογέων που είπαν ότι σκοπεύουν να προσέλθουν στις κάλπες, έναντι ενός 40% του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Fox News.

    Η Κλίντον συγκέντρωνε το 41% των προθέσεων ψήφου και ο Τραμπ το 40% σε μια προηγούμενη δημοσκόπηση που μετέδωσε το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο πριν από την τηλεμαχία.

    [08] Π. Γκουεριέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Σωστή η λογική, ενστάσεις για την εφαρμογή της απόφασης Ρέντσι για 14η σύνταξη

    Ο γνωστός Ιταλός οικονομολόγος και γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Πάολο Γκουεριέρι, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θέλησε να σχολιάσει την απόφαση της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι να χορηγηθεί 14η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν συνολικό μηνιαίο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα χίλια ευρώ τον μήνα.

    «Συμφωνώ με τη γενική ιδέα, αλλά έχω κάποιες επιφυλάξεις ως προς την εφαρμογή. Πρόκειται για μέτρο που μπορεί να θεωρηθεί σωστό ως προς την ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά υπάρχει η πιθανότητα, μέρος από τους συνταξιούχους που θα λάβουν τη 14η σύνταξη, να μην έχουν πραγματικά ανάγκη από χρήματα, διότι, παραδείγματος χάρη, μπορεί να ζουν σε οικογένειες που είναι άνετα σε θέση να τους στηρίξουν», δήλωσε ο Π. Γκουεριέρι. «Αντιθέτως ?προσέθεσε? ένα ποσοστό από τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τη στήριξη ανήλικων παιδιών που ζουν σε φτωχές οικογένειες».

    Απαντώντας σε ερώτηση του Πρακτορείου αν θεωρεί ότι πρόκειται, πάντως, για μια πρώτη ουσιαστική αλλαγή πορείας πλεύσης, σε σχέση με τα όσα επέβαλε έως τώρα η λογική της λιτότητας, ο γερουσιαστής της ιταλικής Κεντροαριστεράς τόνισε:

    «Η Ιταλία δείχνει ότι θέλει να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο σε σχέση με το παρελθόν. Τώρα πρέπει να δούμε τι θα απαντήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι όπως ξέρουμε όλοι, τα μέτρα αυτά μπορούν να υιοθετηθούν επειδή η χώρα μας αποφάσισε να θέσει εκτός "πάγιων δαπανών" τα έξοδα για το προσφυγικό και για την ανοικοδόμηση, μετά τον σεισμό της 24ης Αυγούστου. Πολλά θα εξαρτηθούν, λοιπόν, από το αν η Κομισιόν δεχθεί αυτή την λογική, ή αν μας κατηγορήσει ότι δεν σεβόμαστε τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας».

    Σχετικά με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Πάολο Γκουεριέρι, ο οποίος διδάσκει οικονομικά στο πανεπιστήμιο της Ρώμης Λα Σαπιέντσα και ανήκει στο αριστερό ρεύμα του Δημοκρατικού Κόμματος, υπογράμμισε:

    «Θεωρώ ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να είχε γίνει ήδη από πέρυσι, μαζί με την υπογραφή της νέας συμφωνίας. Δεν το λέω μόνον εγώ, αλλά διεθνείς οργανισμοί, ινστιτούτα και σειρά επιφανών οικονομολόγων. Θα πρέπει να εξακριβώσουμε, βέβαια, αν το μέτωπο των χωρών που έως τώρα εναντιώθηκαν στην λύση αυτή, θα αλλάξει στάση, παρά το ότι το 2017, στην Ευρώπη, θα έχουμε -όπως ξέρουμε- μια σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις. Αν αποφασίσουν μια ακόμη αναβολή θα επιβεβαιωθεί και πάλι ότι όλα εξαρτώνται από τις εσωτερικές εξελίξεις και ανάγκες των διαφόρων χωρών- μελών».

    Αναφερόμενος, τέλος, στις πρόσφατες εμφανείς διαφορές ανάμεσα στη Ρώμη και το Βερολίνο, σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και τη δυνατότητα να ξεπερασθεί η κρίση, ο Ιταλός οικονομολόγος και γερουσιαστής δήλωσε:

    «Πιστεύω ότι πολλά θα εξαρτηθούν, και στην περίπτωση αυτή, από το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές, το οποίο θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων αποτελούν περισσότερο μέρος μιας τακτικής, ενώ η πραγματική στρατηγική θα διαμορφωθεί μετά από το δημοψήφισμα, όταν θα ανακατευτούν και πάλι τα χαρτιά της τράπουλας».

    [09] Φ. Κουβέλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η προσπάθεια να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της μας αφορά

    Θετικά βλέπει τη πρόσκλησητου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για συνεργασία των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς,ο Φώτης Κουβέλης. «Οφείλουμε να προσφέρουμε στην προσπάθεια για την αλλαγή στην Ευρώπη και για την ανάκαμψη της χώρας», τονίζει ο πρόεδρος τηςΕνωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς,σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αντικρούει τη κριτική στελεχών της Ανανεωτικής Αριστεράς, υποστηρίζονταςότι επιβάλλεται η συσπείρωση όσων περισσότερων προοδευτικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων,«χωρίς αποκλεισμούς, μεμψιμοιρίες και εγκλωβισμούς σε διαφορές του παρελθόντος», και σημειώνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να βγάλει τη χώρα από τη κρίση και την αυστηρή μέγγενη των Μνημονίων στην οποία βρίσκεται επί επτά χρόνια.

    Ο κ. Κουβέλης δηλώνει, ακόμη,στο Πρακτορείοότι η οικονομία σταθεροποιείται κι ανακάμπτει σιγά-σιγά, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο η ανάπτυξη να είναι δίκαιη και να συμπεριλάβει και τα κοινωνικά στρώματα που επλήγησαν πολύ από την κρίση.

    Επισημαίνει ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειεςέπρεπε να γίνει,«βάζοντας τέλος σε μια κατάσταση που απαράδεκτα υπήρχε για τρεις περίπου δεκαετίες»,και εκτιμά ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης κινούνται εντός του συνταγματικού πλαισίου.

    Τέλος, αναφερόμενος στο προσφυγικό, τονίζει ότι αν η Ευρώπη δεν αντιδράσει ενιαία και οργανωμένα, με λύσεις κοινά αποδεκτές και ανεχτεί μονομερείς ενέργειες, θα αντιμετωπίσει διαλυτικά φαινόμενα και φυγόκεντρες τάσεις.

    Η συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο και τον Μιχάλη Μιχαήλ είναι η εξής:

    Μπήκαμε, κύριε Κουβέλη, στον έβδομο χρόνο της κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Υπάρχει διέξοδος και ποια είναι κατά τη γνώμη σας;

    Δεν χρειάζονται ωραιοποιήσεις, ούτε ασφαλώς καταστροφολογία. Είμαστε ακόμα μέσα στη μέγγενη του χρέους και της κρίσης. Δημιουργούνται για πρώτη φορά, οι προϋποθέσεις για να βγούμε από αυτήν.Ήδη η οικονομία κινείται από μια σχετική σταθεροποίηση σε ένα στάδιο ανάκαμψης με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Η οικονομία που ανακάμπτει είναι αυτή που δημιουργεί απασχόληση, αυξάνει τις επενδύσεις και βελτιώνει το διαθέσιμο εισόδημα. Από αυτούς τους παράγοντες εξαρτάται η ταχύτητα και ο ρυθμός ανάκαμψη της οικονομίας. Σε ό,τι δε αφορά το χρέος, απομένει η τήρηση της συμφωνίας που υπέγραψε η χώρα χωρίς νέες παρατάσεις.

    Η κοινωνία και η οικονομία πληρώνουν επί χρόνια το τίμημα της κρίσης. Το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος εξαερώθηκε. Το ένα τρίτο του ενεργού πληθυσμού βυθίστηκε στην ανεργία. Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι αυτό ακριβώς: να εφαρμόσει με δίκαιο κοινωνικά τρόπο τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, ώστε, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του χρέους, η χώρα να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

    Η ανάπτυξη, ωστόσο, δεν είναι ένα ουδέτερο κοινωνικά μέγεθος. Υπάρχει ανάπτυξη που δεν εντάσσει στο πλαίσιό της τους αδύναμους και μεγεθύνει τις ανισότητες και ανάπτυξη για τους πολλούς, που βασίζεται σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, στοχεύει στη δίκαιη ανακατανομή των πόρων και διαχέει το οικονομικό αποτέλεσμά της στην κοινωνία. Μια προοδευτική διακυβέρνηση πρέπει να έχει στόχο τη«δίκαιη ανάπτυξη»

    Όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα διαμαρτύρονται για υπερφορολόγηση, ότι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Πώς μπορεί να αλλάξει η δημοσιονομική πολιτική,με δεδομένα τα ασφυκτικά περιθώρια του τρίτου Μνημονίου που συμφωνήθηκε πέρσι το καλοκαίρι;

    Το ασφυκτικό πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής έχει τεθεί και από τα τρία μνημόνια που επιβλήθηκαν στη χώρα μας.

    Τα φορολογικά έσοδα είναι απαραίτητα σε κάθε οργανωμένο κράτος. Το κρίσιμο όμως ζήτημα είναι ποιοι πληρώνουν τους φόρους. Δεκαετίες ολόκληρες τα φορολογικά βάρη έπεφταν στις πλάτες συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων, με ταυτόχρονες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους λίγους. Το άδικο φορολογικό σύστημα, η φοροδιαφυγή, οι χαριστικές φοροαπαλλαγές, η χαμηλή εισπραξιμότητα,είναι τα στοιχεία που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση. Στόχος και κύριο μέλημα πρέπει να είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών με μια πιο προοδευτική κλίμακα.

    Η αντιμετώπιση των παθογενειών του συστήματος είναι δυνατόν να επιτρέψει την αύξηση των εσόδων και την ταυτόχρονη ελάφρυνση των πολιτών συγκεκριμένων κατηγοριών που σηκώνουν δυσανάλογο φορολογικό βάρος. Βέβαια, η συνολική αντιμετώπιση της«υπερφορολόγησης» -και με τα προαναφερόμενα δεδομένα- μπορεί να γίνει με τη διεκδικούμενη ανάπτυξη και τα οικονομικά αποτελέσματά της.

    Ο πρωθυπουργός απηύθυνε τις τελευταίες μέρες πρόσκληση σε ευρύτερες αριστερές δυνάμεις να συμπράξουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετην πολύχρονη διαδρομή σας στον χώρο,σάς αφορά αυτή η πρόσκληση; Θα ανταποκριθείτε;

    Η προσπάθεια να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της με την κοινωνία όρθια, είναι μια προσπάθεια που μας αφορά. Η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία ανήκω, θέλει να συμβάλει με τις θέσεις της, τις απόψεις της καιστο μέτρο των δυνατοτήτων της, στηνέξοδο της χώρας από την κρίση και στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Οφείλουμε να προσφέρουμε στην προσπάθεια για την αλλαγή στην Ευρώπη και για την ανάκαμψη της χώρας.

    Έχουν εκλείψει οι λόγοι της αποχώρησης σας από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2010 και τη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ; Σας ρωτώ γιατί δέχεσθε έντονη κριτική από κάποιους ότι επιστρέφετε εκεί απ'όπου φύγατε. Τί απαντάτε;

    Η αποχώρησή μας από τον Συνασπισμό το 2010 πρέπει να αξιολογείται με τα τότε πολιτικά δεδομένα. Και τα δεδομένα της εποχής εκείνης και την αιτιολογούν και τη δικαιολογούν. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή. Μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, που κατάληξε με τη σημαντική πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, σε νίκη των ευρωπαϊκών δυνάμεων της Αριστεράς, η κυβέρνηση αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της εξόδου της χώρας από την κρίση. Και η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα επιβάλλει τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική και οργανική συσπείρωση των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς, μεμψιμοιρίες και εγκλωβισμούς σε διαφορές του παρελθόντος. Πολύ δε περισσότερο όταν είναι καθαρό πλέον ότιστη χώρα διαμορφώνονται δύο πόλοι: ο ένας βαθύτατα νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός και ο άλλος προοδευτικός. Αυτός ο προοδευτικός πόλος πρέπει να στηριχθείκαι να εξασφαλίσει τη σταθερή πορεία του προς όφελοςτης χώρας και της κοινωνίας. Μιλάω για διπολισμό και είναι προφανές ότι δεν μιλάω για δικομματισμό.

    Πώς εκτιμάτε τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον διαγωνισμό γιατιςτηλεοπτικές άδειες, καθώς και τις αποκαλύψεις για την Τράπεζα Αττικής;

    Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έπρεπε να γίνει, βάζοντας τέλος σε μια κατάσταση που απαράδεκτα υπήρχε για τρεις περίπου δεκαετίες. Τοερώτημα που διαστρεβλωμένα περιφέρεται, με προφανείςτις πολιτικές σκοπιμότητες και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, είναι αν η κυβέρνηση είχε δικαίωμα να προχωρήσει στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

    Κατά το Σύνταγμα, η αρμοδιότητα και το δικαίωμα όσο και η εξουσία χορήγησης αδειών ανήκουν στο κράτος, εκτός κι αν είχε υπάρξει εκχώρηση προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Τέτοια εκχώρηση αρμοδιότητας δεν υπήρξε, πολύ δε περισσότερο από την ώρα που το ΕΣΡ δεν ήταν συγκροτημένο.

    Ο διαγωνισμός έγινε έπειτα από νομοθέτημα που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής και διεξήχθη με τους καλύτερους όρους. Όλες όμως οι πράξεις του διαγωνισμού υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο και,κατά συνέπεια, όποιος έχει αντίρρηση για τον διενεργηθέντα διαγωνισμό μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, προκειμένου αυτή να κρίνει αν εξασφαλίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι όροι της αντικειμενικότητας και όλα τα στοιχείαπου συγκροτούν την έννοια του αδιάβλητου διαγωνισμού.

    Τα πράγματα είναι εξαιρετικά καθαρά. Όποιος έχει καταθέσει καλύτερη προσφορά και δεν εμπίπτει σε ασυμβίβαστα και έχει καθαρό«πόθεν έσχες»βεβαίως να πάρει την άδεια. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

    Το τι συνέβη με τηνΤράπεζα Αττικήςαναμφισβήτητα πρέπει να ελεγχθεί και βεβαίως τον λόγο τον έχει και η Δικαιοσύνη.Το ποιοι-πρόσωπα και κόμματα- και πώς πήραν δάνειακαι αν τα εξυπηρετούν και με ποιες διαδικασίες και με ποιοέλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδοςείναι ζητήματα ευθυνών και πρέπει να κριθούν. Σήμερα η συγκεκριμένη Τράπεζα έχει ανασυγκροτημένη τη διοίκησή της και, όπως πληροφορούμαι, έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και θετικές προοπτικές. Γενικότερα, όμως, όλες οι τράπεζες πρέπει να πορεύονται με κανόνες καθολικής εφαρμογής, με διαφάνεια και λογοδοσία.

    Το προσφυγικό αντί να περιορίζεται,εντείνεται. Πώς κρίνετε τη στάση της Ευρώπης και τη κυβερνητική πολιτική;

    Η χώρα μας, κοινωνία και Πολιτεία, πέρα από τα όποια προβλήματα, επιδεικνύει μια σπάνια στάση μπροστά στο φαινόμενο της έκρηξης των μεταναστευτικών ροών. Σε μια εποχή όπου ένα τμήμα της Ευρώπης επιστρέφει στις χειρότερες εθνικιστικές παραδόσεις της γηραιάς ηπείρου και αντιμετωπίζει το προσφυγικό ξενοφοβικά, η πληγωμένη από την κρίση Ελλάδα ξαναβάζει στο προσκήνιο τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Δεν το αναφέρω με εθνοκεντρική έπαρση, αλλά οι Έλληνες, κυρίως οι απλοί άνθρωποι των νησιών, των πόλεων και της υπαίθρου, δίνουν μαθήματα με τη στάση τους σε όλο τον κόσμο.

    Πάνω στο έδαφος του ευρωσκεπτικισμού που καλλιέργησαν επί χρόνια οι ακραίες πολιτικές λιτότητας, φυτρώνει ξανά ένας επιθετικός εθνικισμός, που απειλεί τις ιδρυτικές αξίες και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν η Ευρώπη δεν αντιδράσει ενιαία και οργανωμένα, αν δεν αντιμετωπίσει το προσφυγικό με λύσεις κοινά αποδεκτές και ανεχτεί μονομερείς ενέργειες, θα αντιμετωπίσει διαλυτικά φαινόμενα και φυγόκεντρες τάσεις.

    Ο δρόμος είναι ένας. Και είναι αυτός που γνωρίζει η Ευρώπη και κατοχυρώνει τη συνοχή της: είναι ο δρόμος της δημοκρατίας και του σεβασμού στις κοινές αποφάσεις, που δυστυχώς σήμερα, καταπατούνται από μία ομάδα χωρών.

    [10] Γ. Τσιρώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Από τη δική μας κυβέρνηση το νερό δεν θα πουληθεί

    «Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το νερό ως δημόσιο αγαθό και προχώρησε στις νομοτεχνικές ενέργειες που θα το διασφαλίζουν»,«μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως από τη δική μας κυβέρνηση το νερό δεν θα πουληθεί» τονίζει σε συνέντευξη,που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

    Υπογραμμίζει πως«δεν υπήρξε καμία κυβερνητική κρίση, οφείλαμε να βρούμε το νομικό πλαίσιο για να σταματήσει η πώληση που είχε υπογραφεί ήδη από την κυβέρνηση Σαμαρά, με την παραχώρηση της ΕΥΔΑΠ, στο ΤΑΙΠΕΔ», και υπενθύμισε ότι«ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στη Βουλή, τάχθηκε υπέρ της πώλησης του νερού»

    Ερωτηθείς για την επικείμενη διαπραγμάτευση που εμπεριέχει το «αγκάθι» των εργασιακών, είπε: «Η κάθε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς είναι μια μάχη, αφού σε πολλά πράγματα δεν συγκλίνουμε, ωστόσο πιστεύω ότι με τη σθεναρή θέση της κυβέρνησης μας θα πετύχουμε», υπογράμμισε.

    Για την πορεία της οικονομίας και την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, είπε: «Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση εσόδων πάνω από τους στόχους και αυτό δεν οφείλετε μόνο στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στις προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής» ενώ συμπλήρωσε πως η σταθεροποίηση της οικονομίας σε συνδυασμό με την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας -που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση-θα δώσει τις απαραίτητες ανάσες για να ενισχυθεί συνολικά η ελληνική κοινωνία.

    Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κατ' αρχήν που δεχθήκατε να μιλήσετε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με αφορμή τη χθεσινή σας δήλωση σε εμάς ότι όσο είστε κυβέρνηση δεν θα πωληθεί το νερό. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν πραγματικά χθες αποφύγαμε μια κυβερνητική κρίση ή απλώς χρειάζονταν κάποιες διευκρινήσεις για το τι θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση του νερού.

    Είναι φανερό ότι πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση, γιατί νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι,αλλά και οι ΑΝΕΛ,είμαστε σύσσωμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Δεν έχει ποτέ συζητηθεί αυτό το θέμα ώστε να μιλάμε για κρίση και για διάσταση απόψεων. Εκείνο που συζητάμε είναι ακριβώς το πώς θα κατοχυρωθεί και νομοθετικά,όσο μπορεί να κατοχυρωθεί νομοθετικά...,γιατί ξέρετε ότι μια επόμενη κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τον νόμο ότι δεν θέλει. Και μάλιστα χθες ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ξεκάθαρα ότι θέλουν να ιδιωτικοποιηθούν αυτές οι εταιρίες. Από κει και πέρα,λοιπόν,μάλλον εκείνο το οποίο μας κατοχυρώνει θα είναι αυτό που επιθυμεί ο πρωθυπουργός-και το ανήγγειλε δημόσια,η συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της ύδρευσης.

    Κύριε Τσιρώνη για ποιο λόγο ακριβώς χρειαζόταν αυτή η συνταγματική κατοχύρωση,υπήρχε στο μνημόνιο δέσμευση ότι πρέπει να περάσουν στο Υπερταμείο και αυτές οι«υπηρεσίες»-για μας αγαθά κατά κύριο λόγο;

    Να ξεκαθαρίσουμε ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση αυτές οι εταιρίες είναι στο ΤΑΙΠΕΔ,άρα ήταν προς πώληση. Άρα με το που το ΤΑΙΠΕΔ εντάσσεται ως ένα από τα τέσσερα υποταμεία του Υπερταμείου αυτομάτως εξακολουθούν αυτές οι εταιρίες να απειλούνται με εκποίηση. Το να τις αφαιρέσουμε λοιπόν από το ΤΑΙΠΕΔ και να τις μεταφέρουμε στον άλλο λογαριασμό του ταμείου των κοινωνικών επιχειρήσεων εκεί ήδη ο κίνδυνος μειώνεται δραστικά.Δεν είναιθέμα,λοιπόν,ότι υπήρξε κάποια πίεση τώρα. Η πίεση υπήρξε ήδη από την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ και όταν μεταφέρθηκαν οι εταιρίες εκεί.

    Έτσι όπως τα περιγράφετε καταλαβαίνω ότι αυτή ήταν μια συζήτηση που θα κάνατε με τον πρωθυπουργό σε κάθε περίπτωση,δεν αντιλαμβάνομαι να μας προέκυψε κάτι τελευταία στιγμή και να απειλήσατε εσείς με αποχώρηση από την κυβέρνηση. Καταλαβαίνω σωστά ή έχει γίνει κάτι άλλο;

    Κατ'αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι ο πληθυντικός σε ό,τι αφορά το κόμμα μου-γιατί έχει παρανοηθεί ίσως από κάποιους γιατί λένε ότι ο κ. Τσιρώνης και ο κ. Δημαράς-δεν είναι ο κ.Τσιρώνης και ο κ. Δημαράς. Ήταν μια συλλογική απόφαση,η οποία πάρθηκε από τα ανώτατα όργανα του κόμματος την προηγούμενη μέρα,ότι θα πρέπει να καταψηφίσουμε αυτά τα δυο άρθρα,και εμείς οφείλαμε να σεβαστούμε την βούληση του κόμματός μας. Άρα και η χθεσινή συνάντηση δεν έγινε προσωπικά με τον κ. Τσιρώνη και τον κ. Δημαρά. Έγινε με τον πρωθυπουργό και την ηγεσία των Οικολόγων Πράσινων,οι οποίοι ικανοποιήθηκαν από τις εξηγήσεις και από την νομοθετική ρύθμιση και άλλαξαν την απόφασή τους. Δεν επρόκειτο δηλαδή για μια διαπραγμάτευση δυο ατόμων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μην νομίζουμε ότι αυτά γίνονται με μια προσωπική επαφή. Υπήρξε μια αρχική απόφαση βελτιώθηκε ο νόμος και υπήρξε μια δεύτερη απόφαση.

    Κύριε Τσιρώνη,αυτή τη στιγμή μπορούμε να μιλάμε με ασφάλεια για το νερό ως δημόσιο αγαθό;

    Όσο το επιτρέπει η νομοθεσία σήμερα,και φυσικά ξαναλέμε είναι δεδηλωμένη η βούληση των προκατόχων μας ότι θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν το νερό,όσο μιλάμε για νομοθετική ρύθμιση,ναι αυτή τη στιγμή νομίζω ότι ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού είναι διασφαλισμένοςο και χθες διασφαλίστηκε ακόμη περισσότερα. Από κει και πέρα,ξαναλέμε, αυτοί είναι νόμοι. Μια μελλοντική κυβέρνηση... -και εδώ δεν πρέπει να ξεχνάνε οι Έλληνες ποιος κυβερνούσε τόσα χρόνια και τι έκανε,γιατί πολλές φορές είναι ρηχή η μνήμη,έτσι τουλάχιστον θα ήθελαν οι πολιτικοί μας,η αξιωματική αντιπολίτευση να νομίζουν ότι όλοι είναι τα ίδια. Δεν είναι όλοι τα ίδια,ούτε αυτό το ταμείο είναι ίδιο με το ΤΑΙΠΕΔ.

    Υπάρχει μια έντονη πίεση που ασκείτε στην κυβέρνηση τον τελευταίο καιρόμε τον ένα ή με τον άλλο τρόπο και με αιχμή τις τηλεοπτικές άδειες αλλά τώρα τελευταία και από μερίδα εργαζομένων και συνδικάτων. Αναρωτιέμαι αν σκέφτεστε κάποιες κινήσεις εκτόνωσης.

    Κατ΄ αρχάς όσον αφορά το δικό μου χαρτοφυλάκιο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δεν θα ήθελα να μιλήσω για άλλα χαρτοφυλάκια γιατί δεν ξέρω αυτή τη στιγμή τι σχεδιάζουν οι συνάδελφοί μου για τις αντιδράσεις των πολιτών,που στη δημοκρατία-το ξεκαθαρίζουμε- είναι πολύ δικαιολογημένο οι εργαζόμενοι και τα κινήματα να διεκδικούν. Αυτή είναι η δημοκρατία. Αλλοίμονο αν λέγαμε ότι επειδή κυβερνά για πρώτη φορά η Αριστερά και η Οικολογία, οι εργαζόμενοι να κάτσουν στην πολυθρόνα τους και να περιμένουν τα πάντα από τη δημόσια διοίκηση.Η δημόσια διοίκηση πάσχει στην Ελλάδα είναι πολλές οι αμαρτίες του παρελθόντος και τα κινήματα πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση.Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια οικονομική ισορροπία και σε μια αυτάρκεια. Το ξέρουμε όλοι,και για αυτό το λόγο τα κινήματα έχουν να παίξουν τον δικό τους ρόλο.

    Από κει και πέρα,μιλώντας για το δικό μου υπουργείο,δεν αντιλαμβάνομαι κάποια πίεση-είμαστε σε έναν διαρκή διάλογο με την κοινωνία και για τη δόμηση και για τουςδασικούςχάρτες και για τα απόβλητα,και αυτά είναι ζητήματα πάρα πολύ σημαντικά με πολύ μεγάλο οικονομικό όφελος στο άμεσο μέλλον,και εκεί χρειαζόμαστε τον κόσμο μαζί μας. Να θυμίσω,πρόσφατα ότι άδειασε επιτέλους η Ηλεία από τα σκουπίδια, από τουςτόνους σκουπίδια,και αυτό έγινε με πολύ καλή συνεργασίακαι των πολιτών και των κινημάτων και του δήμου και του υπουργείου και των συναρμόδιων υπουργείων. Να βάλω βέβαια τα εύσημα και στο υπουργείο Εσωτερικών,που έδωσε πάρα πολλές λύσεις, σε στιγμές που χρειάστηκε.

    Πρόσφατα,στην ημερίδα για την Κοινωνική Οικονομία,τονίσατε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων για το καλό του τόπου.Προφανώς η κοινωνική οικονομία όπως την περιγράψατε μπορεί να δώσει ανάσες,ωστόσο ποιες είναι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας, όπως διαφαίνονται μέχρι στιγμής και ενώ περιμένουμε να κλείσει και η αξιολόγηση για να καταβληθούν αυτά τα 2 δισ.,και πώς μπορεί να γίνουν πράξη όλα αυτά για τα οποία δεσμευτήκατε ως προς την παροχή βοήθειας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;

    Κατ΄αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η Κοινωνική Οικονομία δεν είναι απλώς μια φιλανθρωπία προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Είναι πολύ δυναμικός κλάδος είναι ο τρίτος πυλώνας ανάμεσα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στο δημόσιο τομέα,και σε άλλες χώρες-όχι χώρες που έχουν κρίση που έχουν φτωχούς ή που έχουν γέροντες-αναπτύσσεται ραγδαία,είναι η συνεργασία καταναλωτών παραγωγών,είναι συνεταιριστικές επιχειρήσεις εμπόρων. Βλέπουμε στην Ελλάδα,για παράδειγμα,ότι 30.000 κλείσανε στον κλάδο της κατανάλωσης του εμπορίου. Την ίδια ώρα,όμως,τα μεγάλαmallsδεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα,έχουν αύξηση των πωλήσεών τους. Με αυτήν την έννοια,λοιπόν,αυτές οι 30.000 επιχειρήσεις πιθανά να είχαν σωθεί αν είχαν καλή συνεταιριστική οργάνωση οι ίδιες,ώστε να έχουν συνεργασία στην προμήθεια των εμπορευμάτων τους. Αυτά γίνονται σε άλλες χώρες.

    Από κει και πέρα,η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται. Είδαμε για παράδειγμα ότι τα έσοδα του Δημοσίου αυξήθηκαν φέτος, και αυτό δεν οφείλεται στο ότι αυξήθηκε το ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε πολύ λιγότερο από ό,τι αυξήθηκαν τα έσοδα, άρα εδώ πέρα πατάχθηκε σε ένα βαθμό η φοροδιαφυγή. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη σταθεροποίηση, και όσο ξεπερνάμε τους στόχους μας τόσο θα μπορούμε να μειώσουμε στο άμεσο μέλλον και τους έμμεσους φόρους,που θα είναι προςόφελος των επιχειρήσεων και των πολιτών. Μιλάμε λοιπόν για μια σταθεροποίηση και η Κοινωνική Οικονομία εκεί μπορεί να δώσει πολύ μεγάλες βοήθειες.

    Και κάτι τελευταίο,ανησυχείτε για την επικείμενη αξιολόγηση και κυρίως για το τι θα γίνει με τα εργασιακά;

    Η αξιολόγηση ήταν πάντα μια μάχη. Για τα έσοδα ότι είμαστε πάνω από τους στόχους δεν χρειάζεταινα το λέει η στατιστική,είναι απλά νούμερα. Νομίζω αυτή τη στιγμή είμαστε 400 εκατ. πάνω από το στόχο που είχαμε πέρσι,και αυτό σημαίνει πολύ μεγαλύτερη απομάκρυνση απο τις κινδυνολογίες για τον κόφτη. Και μιλάμε επιπλέον και για σημαντικά έσοδα στις τράπεζες αυτή τη στιγμή.Λέω λοιπόν,η κάθε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς είναι μια μάχη, αφού σε πολλά πράγματα δεν συγκλίνουμε, ωστόσο πιστεύω ότι με τη σθεναρή θέση της κυβέρνησης μας θα πετύχουμε.

    [11] Ουάσινγκτον: «Bαθιά ανησυχητικές» οι δηλώσεις Ντουτέρτε που συνέκρινε τον εαυτό του με τον Χίτλερ

    Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Άστον Κάρτερ χαρακτήρισε τη δήλωση του προέδρου των Φιλιππίνων με την οποία ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε συνέκρινε τον εαυτό του με τον Αδόλφο Χίτλερ «βαθιά ανησυχητική».

    Ο Κάρτερ μίλησε σε δημοσιογράφους έπειτα από τις συναντήσεις που είχε χθες στη Χαβάη με ομολόγους του ασιατικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων και των Φιλιππίνων. Διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του Ντουτέρτε δεν εθίγησαν στις συνομιλίες.

    Όμως «προσωπικά (...) βρίσκω αυτά τα σχόλια βαθιά ανησυχητικά», ανέφερε ο Κάρτερ.

    Ο Ντουτέρτε έκανε την επίμαχη δήλωση αναφερόμενος στον πόλεμο που έχει κηρύξει κατά των ναρκωτικών?τόνισε ότι όπως ο Χίτλερ εξολόθρευσε εκατομμύρια Εβραίους, έτσι κι ο ίδιος θα ήταν ευτυχής να εξολοθρεύσει τα 3 εκατομμύρια ανθρώπους που είπε πως κάνουν χρήση ναρκωτικών στη χώρα του.

    Η δήλωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως από μέρους εβραϊκών οργανώσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 October 2016 - 6:32:31 UTC