Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα έχει θετική κατάληξη
  • [02] Β. Σεΐφ: Ορόσημο για τις σχέσεις Ελλάδας-Ιράν η επίσκεψη Τσίπρα στην Τεχεράνη
  • [03] FAZ: Στελέχη της Deutsche Bank θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ τις προσεχείς ημέρες
  • [04] Απάντηση Θ. Τζάκρη στον πρόεδρο του ΣΕΒ
  • [05] γκαινιάστηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη του Αγρινίου, η έκθεση «Πρόσφυγες του ?22 στην Αττική και το Αγρίνιο»
  • [06] Συνελήφθη ο αδελφός του Γκιουλέν με την κατηγορία "συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση"
  • [07] Πιθανόν να κηρυχθεί άκυρο το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία λόγω της χαμηλής συμμετοχής
  • [08] Έκτακτη βοήθεια 25 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στο Χαλέπι της Συρίας
  • [09] Αλ. Τσίπρας: Η ελληνική δημοκρατία τιμά και αναγνωρίζει αυτούς που της έδωσαν υπόσταση
  • [10] Αλ. Τσίπρας: Η ελληνική δημοκρατία τιμά και αναγνωρίζει αυτούς που της έδωσαν υπόσταση
  • [11] Μανιτάρια από το... cafe της γειτονιάς σου!

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα έχει θετική κατάληξη

    Θετικές χαρακτηρίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τις θέσεις του πορίσματος της επιτροπής των σοφών για τα εργασιακά, καθώς όπως τονίζει στη συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «απηχούν αυτό που έχω πει πολλές φορές, ότι εμείς θέλουμε η χώρα να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα». Επισημαίνει δε ότι στο πόρισμα οι ανεξάρτητοι ειδικοί διαπιστώνουν ότι για τον συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές, γιατί βρισκόμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, «υποστηρίζουν τις απόψεις μας, καθώς δεν ζητούμε τίποτα παραπάνω από την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

    Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι θα έχει θετική κατάληξη, ωστόσο σημειώνει ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή γιατί έχουμε απέναντί μας έναν σκληρό πυρήνα».

    Αναφερόμενος στο ζήτημα των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολούμενων, αναφέρει ότι υπάρχει συζήτηση με τους θεσμούς για έναν σφαιρικό τρόπο αντιμετώπισης «στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιμετώπισης χρέους πολυοφειλετών, αυτών δηλαδή που χρωστούν ταυτόχρονα στις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία».

    Ερωτηθείς για τις τηλεοπτικές άδειες, τονίζει ότι «η βασική μας μέριμνα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ήταν αποκατάσταση της νομιμότητας, να υπάρχουν άδειες που δεν υπήρχαν για 30 χρόνια, και η προστασία της Δημοκρατίας» και «ως συνταγματολόγος αισθάνομαι ότι η λύση που επιλέξαμε ήταν σωστή», ενώ κληθείς να σχολιάσει τη διακοπή της συνεδρίασης του ΣτΕ, υπογραμμίζει ότι «δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να σχολιάζει αποφάσεις της δικαστικής», «η εκτελεστική εξουσία πρέπει να είναι ιδιαίτερα σεμνή και σιωπηλή ως προς την αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης».

    Η πλήρης συνέντευξη του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Γιώργο Ψύλλια, έχει ως εξής:

    Κύριε υπουργέ, την Παρασκευή παραλάβατε το πόρισμα της επιτροπής σοφών για τα εργασιακά. Το πόρισμα αυτό πόσο ενισχύει τα επιχειρήματά σας; Δεδομένου ότι έχετε δηλώσει κατ' επανάληψη ότι στη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, θα προσπαθήσετε να αποκαταστήσετε την κανονικότητα στο εργασιακό πεδίο.

    «Οι θέσεις του πορίσματος είναι θετικές για την ελληνική πλευρά, απηχούν αυτό που έχω πει πολλές φορές, ότι εμείς θέλουμε η χώρα να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Επειδή ήταν ανεξάρτητοι ειδικοί, υψηλού κύρους, αυτό που διαπιστώνουν είναι ότι εκεί που οι εταίροι μας ζητούν αλλαγές, συνδικαλιστικός νόμος και ομαδικές απολύσεις, δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές, γιατί βρισκόμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εκεί που ζητούμε εμείς να γίνουν αλλαγές, δηλαδή επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζουν τις απόψεις μας, καθώς δεν ζητούμε τίποτα παραπάνω από την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Επομένως βρίσκουμε σημαντική υποστήριξη στις εθνικές θέσεις από το πόρισμα αυτό. Σε γενικές γραμμές, βεβαίως, υπάρχουν πάντοτε αποχρώσεις ή και επί μέρους ζητήματα που δεν έχουμε απόλυτη συμφωνία».

    Δηλαδή, κύριε υπουργέ θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ της κρίσης επίπεδα;

    «Αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι ο θεσμικός μηχανισμός. Εμείς δεν θέλουμε να αποφασίζεται ο κατώτατος μισθός από το κράτος, θέλουμε να γυρίσει στην αρμοδιότητα αυτών που τους αφορά, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Επομένως η πρόταση της πλειοψηφίας της επιτροπής των ανεξάρτητων ειδικών -γιατί υπάρχουν οκτώ συστάσεις με ομοφωνία, υπάρχουν και ορισμένες όπως αυτή που είναι κατά πλειοψηφία- είναι να ορίζεται ο κατώτατος μισθός από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

    Σε σχέση με τους νέους εργαζόμενους, του κάτω των 25 ετών, τι θα γίνει;

    «Έχουμε μια απόφαση της επιτροπής κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης -που είναι το αρμόδιο όργανό που εφαρμόζει τη διεθνή σύμβαση για τα κοινωνικά δικαιώματα, τον χάρτη των κοινωνικών δικαιωμάτων-, η οποία θεωρεί ότι η πρόβλεψη κατώτερου μισθού, από αυτό που ισχύει για όλους, για τους νέους κάτω των 25 ετών είναι παράνομη, αντίθετη στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Εκεί θα ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους και από ΔΝΤ να σεβαστούν τη νομιμότητα. Εκεί δεν υπάρχει ζήτημα επιλογής μεταξύ καλών πρακτικών, εκεί υπάρχει ζήτημα να εφαρμόσουμε αυτό που είναι ο νόμος για την Ευρώπη».

    Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, η επιτροπή λέει να περιμένουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υπάρχει κάτι που σχεδιάζετε, που θα προτείνετε;

    «Λέει, όμως, η επιτροπή -γι' αυτό είπα ότι είναι υποστηρικτική των θέσεων μας- ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει προηγούμενη έγκριση πριν θεωρηθεί ότι μπορούν να γίνουν οι απολύσεις. Και εν πάση περιπτώσει, η απόφαση του Δικαστηρίου, όποια κι αν είναι, θα μας αφήσει περιθώρια ώστε να προστατέψουμε αποτελεσματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν νίπτουμε τας χείρας μας ως Πόντιοι Πιλάτοι, παραπέμποντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- η δέσμευσή μας παραμένει ισχυρή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

    Είστε αισιόδοξος ότι θα καταφέρετε να απομονώσετε το ΔΝΤ;

    «Είναι καθήκον μας να αναστρέψουμε την απορρύθμιση, είναι καθήκον μας να επιστρέψουμε την Ελλάδα στην κοινωνική Ευρώπη. Και όπως πετύχαμε στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό να καταλήξουμε σε συμφωνία -με την οποία, ξέρετε, το ΔΝΤ δεν αισθάνεται ευτυχές, γιατί δεν προωθήσαμε κυρίως τις ιδιωτικές ασφαλίσεις όπως θέλει, επειδή κρατήσαμε ένα σύστημα δημόσιας ασφάλισης με χαρακτηριστικά αναδιανομής-, θεωρώ όπως πετύχαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση να απομονωθούν οι ακραίες απόψεις, έτσι θα πετύχουμε και στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Να μην δώσω, όμως, την εντύπωση ότι θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή γιατί έχουμε απέναντί μας έναν σκληρό πυρήνα».

    Το θέμα του ασφαλιστικού έχει κλείσει ή μπορεί να ανοίξει ξανά επειδή πιέζει το ΔΝΤ;

    «Όχι φυσικά, όχι. Η πρώτη αξιολόγηση αφορούσε το ασφαλιστικό, αυτή έχει λήξει, κανείς δεν μπορεί να την ξανανοίξει».

    Αν πιεστείτε προκειμένου να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως ζητάνε οι Γερμανοί;

    «Το ΔΝΤ δεν είναι εντός του προγράμματος αυτού του Μνημονίου, δεν έχει υπογράψει αυτό το Μνημόνιο. Αυτό που πιέζουν οι Ευρωπαίοι είναι να παραμείνει το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος, όπως είναι η παρούσα ιδιότητά του. Το ΔΝΤ δεν μας δίνει λεφτά αυτή την περίοδο, συμμετέχει στο κουαρτέτο της διαπραγμάτευσης προσφέροντας τις απόψεις του γιατί -όπως είπατε- μια ισχυρή πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων μας το ζητάει. Δεν είναι όμως σε θέση να αντιτίθεται στις θέσεις των Ευρωπαίων, οι οποίοι είναι ουσιαστικά οι αντισυμβαλλόμενοί μας στο Μνημόνιο».

    Πρόσφατα οι θεσμοί πάγωσαν κάποιες προτάσεις σας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολουμένων. Τι σχεδιάζετε επ' αυτού;

    «Όχι, δεν έχει παγώσει τίποτα. Απλώς, όπως έχω ξαναπεί, συζητούμε με τους θεσμούς έναν σφαιρικό τρόπο αντιμετώπισης των οφειλών. Εκτός από το θέμα του παγώματος, έχουμε στο τραπέζι τη δυνατότητα και διαγραφής, όχι μόνο παγώματος, οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο όμως μιας συνολικής αντιμετώπισης χρέους πολυοφειλετών, αυτών δηλαδή που χρωστούν ταυτόχρονα στις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπάρχει ένα ειδικό κυβερνητικό συμβούλιο, το κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης χρέους, που διαμορφώνει προτάσεις πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Και έχουμε και σκέψεις, ώστε οι επιχειρήσεις που χρωστάνε χρήματα να μην αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο, αλλά ανάλογα με το ύψος της οφειλής να έχουν μια πιο εξατομικευμένη αντιμετώπιση. Αυτά τα τρία πράγματα επειδή συνδέονται στενά μεταξύ τους διαπραγματευόμαστε τις λεπτομέρειες εφαρμογής τους με τους δανειστές».

    Πότε υπολογίζετε να τα ανακοινώσετε;

    «Πρόκειται να τα εφαρμόσουμε οπωσδήποτε πριν από την 1η Ιανουαρίου 2017, γιατί αυτά είναι τα μέτρα από τα οποία περιμένουμε να αυξήσουμε την εισφοροδοτική βάση, που είναι από τους βασικούς στόχους του ασφαλιστικού».

    Πριν από λίγες μέρες στη Βουλή απαντήσατε με σκληρές εκφράσεις στην κριτική που δέχεστε από την αντιπολίτευση για περικοπή των συντάξεων?

    «Αναφέρθηκα με συγκεκριμένη αναφορά στις σελίδες των πρακτικών σε δηλώσεις βουλευτών και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που περιέγραφαν κάτι που δεν ισχύει. Δεν είχαν απλώς διατυπώσει μια άποψη, έλεγαν μια ρύθμιση που είχαμε στον νόμο ότι δεν υπήρχε. Συνέδεσα αυτή την τακτική με ένα νέφος παραπληροφόρησης, που είναι παρόν αυτή την περίοδο στον δημόσιο βίο, από συστημικά μέσα ενημέρωσης που προσπαθούν να αμυνθούν απέναντι στην προσπάθεια εξυγίανσης του τηλεοπτικού τοπίου.

    Θεωρώ ότι είναι καθήκον κάθε παράγοντα του δημόσιου βίου, και των πολιτικών κι εσάς των δημοσιογράφων, το καθήκον της αλήθειας. Και αυτό πρέπει να το υπηρετούμε όλοι, γιατί αλλιώς δηλητηριάζουμε τον δημόσιο βίο στον οποίο κινούμαστε».

    Κύριε υπουργέ, και ως συνταγματολόγος, θεωρείτε ότι είναι σωστό οι τηλεοπτικές άδειες να είναι μόνο τέσσερις και να χαθούν θέσεις εργασίας;

    «Είναι φροντίδα πρώτης προτεραιότητας για το υπουργείο -και γι' αυτό εξάγγειλα και μια πρόταση για την οποία ακόμη περιμένω παρατηρήσεις και αντιπροτάσεις από τα σωματεία των εργαζομένων στον ηλεκτρονικό και στον έντυπο Τύπο- να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της ανεργίας όσων ανθρώπων χάσουν τη δουλειά τους.Η βασική μας, όμως, μέριμνα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ήταν αποκατάσταση της νομιμότητας, να υπάρχουν άδειες που δεν υπήρχαν για 30 χρόνια, και η προστασία της Δημοκρατίας. Γιατί αν υπάρχει ένα καθεστώς διαπλοκής συνεχώς παρόν στο τοπίο αυτό, δεν λειτουργεί η ίδια η Δημοκρατία. Θεωρώ, λοιπόν, ότι οι παρεμβάσεις μας ήταν σωστές, και στη σχετική συζήτηση στο ΣτΕ, η προσωπική μου άποψη ως συνταγματολόγου είναι ότι το Συμβούλιο θα αξιολογήσει τα επιχειρήματά μας και με την ανεξαρτησία που το διακρίνει θα εφαρμόσει το Σύνταγμα όπως πρέπει. Αντιλαμβάνεστε ότι ως μέλος της κυβέρνησης δεν μπορώ να προδικάσω οποιαδήποτε απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, ως συνταγματολόγος όμως αισθάνομαι ότι η λύση που επιλέξαμε ήταν σωστή, και μάλιστα ήμουν αυτός που υπεράσπισε τη συνταγματκότητα, αντικρούοντας τις αιτιάσεις αντισυνταγματκότητας στη Βουλή».

    Σχετικά με τη διακοπή της συνεδρίασης του ΣτΕ, πολλοί κάνουν λόγο για πρωτοφανή απόφαση...

    «Δεν έχω ενημερωθεί για την απόφαση (σ.σ. η συνέντευξη με τον υπουργό Εργασίας έγινε την Παρασκευή),και να είχα ενημερωθεί, για τους λόγους που σας είπα προηγούμενα, δεν θα τη σχολίαζα. Δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να σχολιάζει αποφάσεις της δικαστικής.Εκτός, βεβαίως, αν υπάρχουν περιπτώσεις ακραίας παραβίασης του Συντάγματος,οπότε οφείλουμε όλοι να μιλούμε ως υπερασπιστές του Συντάγματος. Καταρχήν όμως η εκτελεστική εξουσία πρέπει να είναι ιδιαίτερα σεμνή και σιωπηλή ως προς την αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης».

    [02] Β. Σεΐφ: Ορόσημο για τις σχέσεις Ελλάδας-Ιράν η επίσκεψη Τσίπρα στην Τεχεράνη

    Ο τραπεζικός και ο ενεργειακός τομέας βρέθηκαν στο επίκεντρο σειράς συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους της κυβέρνησης, της Τράπεζης της Ελλάδος και της τραπεζικής κοινότητας, ο κεντρικός τραπεζίτης του Ιράν, Βαλιολάχ Σεΐφ (Valiollah Seif), το τελευταίο τριήμερο στην Αθήνα.

    Όπως επεσήμανε ο κ.Σεΐφ στην διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη αποτέλεσε ένα ορόσημο για τις διμερείς μας σχέσεις»και συνολικά υπάρχει εκατέρωθεν βούληση για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων αυτών.

    Όπως σημείωσε, στο ενεργειακό επίπεδο οι διμερείς συζητήσεις επικεντρώθηκαν τόσο στην διύλιση πετρελαίου όσο και στο φυσικό αέριο,και πλέον εξετάζονται δυο συγκεκριμένες προτάσεις στους τομείς αυτούς. Στον τραπεζικό τομέα εξετάζεται η προώθηση στενότερης συνεργασίας των πιστωτικών ιδρυμάτων των δυο χωρών με την δημιουργία εκατέρωθεν"corresponding banks".

    Τέλος, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ.Σεΐφ επισήμανε ότι«...η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την υπέρβαση των σημερινών προβλημάτων και ταυτόχρονα την ενίσχυση της ευημερίας της κοινωνίας. Καταβάλλει προσπάθειες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ενέργειες που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και καταπολέμηση της ανεργίας. Τώρα με τη συνέχιση αυτών των πρωτοβουλιών μπορούμε να προβλέψουμε ένα θετικό μέλλον για την ελληνική οικονομία».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Ιράν, Βαλιολάχ Σεΐφ,στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Νίκο Δρόσο:

    Ποια είναι τα συμπεράσματα από την επίσκεψή σας στην Αθήνα και τις επαφές σας με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης;

    Ξεκινήσαμε τις συναντήσεις μας με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τους εκπροσώπους της τραπεζικής κοινότητας, ένθεν και ένθεν, οι οποίοι είχαν σημαντικές επαφές και συνεργασίες.

    Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη αποτέλεσε ένα ορόσημο για τις διμερείς μας σχέσεις. Έγιναν πολύ σημαντικές συνομιλίες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του κ.Ρουχανί, Προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, και από εκεί και μετά όλοι οι υπουργοί με βάση τις αρμοδιότητές τους, κάνουν το μέγιστο δυνατό για την σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων.

    Η επίσκεψή μου στην Αθήνα πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (σ.σ. Γ.Στουρνάρα) και της προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (σ.σ. Λ.Κατσέλη). Εκτός από τα τεχνικές και εξειδικευμένες τραπεζικές επαφές, είχαμε ορισμένες επαφές με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.

    Συναντήθηκα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, (σ.σ. Π.Σκουρλέτη)όπου συζητήσαμε σημαντικά έργα στα οποία θα μπορέσουν να συνεργαστούν οι δύο χώρες, όπως στον τομέα της διύλισης και του φυσικού αερίου. Συναντήθηκα επίσης με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης (σ.σ. Γ.Δραγασάκη). Η συνάντηση αυτή αφορούσε τους άξονες των συζητήσεων που έχω αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα και τους τρόπους υπέρβασης ενδεχομένων εμποδίων στις διμερείς μας σχέσεις. Ο Έλληνας αντιπρόεδρος εξέφρασε τη διάθεση και τη βούληση της ελληνικής πλευράς ώστε να ξεπεραστούν τα όποια ενδεχόμενα εμπόδια αναφορικά με την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων.

    Σήμερα θα συναντήσω τον αξιότιμο διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και θα έχουμε συζητήσεις που θα αφορούν τεχνικά τραπεζικά θέματα. Υπάρχει κοινή βούληση για να αναβαθμίσουμε τις τραπεζικές μας σχέσεις. Η οικονομική συνεργασία προϋποθέτει κατάλληλους τραπεζικούς διαύλους και συνεργασίες στον τομέα και θεωρώ ότι αυτή η επίσκεψη μπορεί να είναι ορόσημο.

    Όπως είναι γνωστό, εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια ιρανική τράπεζα στην Αθήναη οποία συνέβαλε σημαντικά στη σύσφιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων. Αναφέρομαι στην τράπεζαSaderat. Όπως γνωρίζετε, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν(JCPOA),ήρθησαν οι κυρώσεις για όλες τις ιρανικές τράπεζες, ωστόσο ηSaderatαντιμετωπίζει ακόμη κάποια προβλήματα. Ελπίζουμε να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά σύντομα, ώστε η τράπεζα αυτή να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί εκ νέου, όπως κατά το παρελθόν.

    Αυτό το υποκατάστημα μπορεί να παίξει σημαίνοντα ρόλο και να έχει μεγάλο μερίδιο στη θετική προοπτική που προβλέπεται για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις μας.

    Υπάρχει πρόθεση εγκατάστασης και άλλης ιρανικής τράπεζας στην Ελλάδα; Επίσης, στον ενεργειακό τομέα πού επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις σας με την ελληνική πλευρά;

    Βασικός σκοπός μας ήταν η δημιουργία τραπεζικών συνεργασιών (corresponding banking)μεταξύ των υφιστάμενων ιρανικών τραπεζών και των ελληνικών. Εάν υπάρχει διάθεση από την ελληνική πλευρά, εμείς από τη μεριά μας θα το εξετάσουμε με θετική προσέγγιση. Όπως σας είπα, όμως, η άμεση παρουσία της ιρανικής πλευράς στην Ελλάδα στον τραπεζικό τομέα είναι η τράπεζαSaderat, η οποία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή των οικονομικών και επενδυτικών προγραμμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν δυνατότητες να έχουμε και κοινές (μικτές) τράπεζες.

    Όσον αφορά το ενεργειακό, είχαμε μια συζήτηση χθες με τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα θέματα του τομέα. Η Ελλάδα έχει σημαντική θέση στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Υπάρχει ευνοϊκό κλίμα και επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, που μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ιρανών επενδυτών ώστε να διαμορφωθούν μικτά (κοινά) έργα, εκ των οποίων δυο προτάθηκαν χθες από τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας. Οι προτάσεις αυτές εξετάζονται από το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν και θεωρώ ότι θα είναι μια καλή αρχή για τις μελλοντικές μας συνεργασίες.

    Η μια αφορά την διύλιση και η άλλη στο φυσικό αέριο. Ως γνωστόν, το Ιράν είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου,και είναι φυσικό να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από την ιρανική πλευρά για να μπορέσει να εξάγει τα προϊόντα της στις καταναλώτριες αγορές. Όπως προανέφερα η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη άλλαξε τις συνθήκες στις διμερείς μας σχέσεις,και ειδικά με τις εντολές που έχει δώσει ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δημιουργείται πολύ θετικό κλίμα για ανάπτυξη σχέσεων και ενίσχυσης των επενδύσεων.

    Ως κεντρικός τραπεζίτης πώς θα αξιολογούσατε τις προσπάθειες της Ελλάδος για την έξοδό της από την κρίση;

    Από όσο γνωρίζω η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την υπέρβαση των σημερινών προβλημάτων και ταυτόχρονα την ενίσχυση της ευημερίας της κοινωνίας. Καταβάλλει προσπάθειες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ενέργειες που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και καταπολέμηση της ανεργίας. Τώρα με τη συνέχιση αυτών των πρωτοβουλιών μπορούμε να προβλέψουμε ένα θετικό μέλλον για την ελληνική οικονομία.

    Από την ίδια θέση, του κεντρικού τραπεζίτη, ποιο είναι το σχόλιό σας για την πορεία του ευρώ και της ευρωζώνης;

    Λόγω της συνοχής που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ κρατών-μελών της ευρωζώνης και της σταθερότητας που διακατέχει τις χώρες αυτές θεωρώ ότι το ευρώ θα συνεχίσει να κατέχει σημαντική θέση στη διεθνή οικονομία και από αυτήν την άποψη δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία και μπορούμε να προβλέψουμε ένα σταθερό μέλλον για την ζώνη του ευρώ.

    [03] FAZ: Στελέχη της Deutsche Bank θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ τις προσεχείς ημέρες

    Διευθυντικά στελέχη της Deutsche Bank θα ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να διαπραγματευθούν μια διευθέτηση όσον αφορά το πρόστιμο ύψους έως και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων που της επιβλήθηκε διότι πωλούσε με παραπλανητικό τρόπο τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, έγραψε η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    Το πρόστιμο, που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες, κατακρήμνισε τις μετοχές του μεγαλύτερου πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας. Την Παρασκευή, οι μετοχές της τράπεζας ανέκαμψαν εν μέρει, έπειτα από δημοσιεύματα σε ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία τα δύο μέρη βρίσκονται κοντά σε έναν συμβιβασμό και την καταβολή 5,4 δισεκ. δολαρίων.

    Η FAZ δεν απέδωσε την πληροφορία σε κάποια πηγή.

    Η Ντόιτσε Μπανκ δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της έθεσε το ερώτημα εάν ο διευθύνων σύμβουλός της, ο Τζον Κράιαν, θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ.

    [04] Απάντηση Θ. Τζάκρη στον πρόεδρο του ΣΕΒ

    Για ανοίκεια και αήθη επίθεση του προέδρου του ΣΕΒ Θεοδώρου Φέσσα στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για τη βιομηχανία, Θεοδώρα Τζάκρη σε ανακοίνωση - απάντηση στις δηλώσεις κ. Φέσσα στην «Καθημερινή της Κυριακής».

    "Μετά την δήθεν εκ παραδρομής δημοσίευση του, με πρόφαση επιστημονικότητας, εβδομαδιαίου δελτίου του Συνδέσμου, στο οποίο ο κ. Φέσσας εξύβριζε κατά τρόπο πρωτοφανή τον πρωθυπουργό, ο ίδιος επιτίθεται ευθέως στον ΣΥΡΙΖΑ ως άλλος εκπρόσωπος της ΝΔ, χρησιμοποιώντας την θεσμική του θέση προς ίδιον όφελος", αναφέρει η κα Τζάκρη και προσθέτει:

    "Είναι σε όλους προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης εκδίδει επιταγές τις οποίες θα εξαργυρώσουν κάποιοι στο μέλλον με τον γνωστό σε όλους μας τρόπο. Είναι επίσης προφανές ότι το είδος της επιχειρηματικότητας που εκπροσωπεί ο κ. Φέσσας και μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών πέριξ αυτού ανθίζει μόνο σε περιβάλλοντα διαπλοκής και σήψης.

    Γι αυτού του είδους την επιχειρηματικότητα, ένα τέτοιο περιβάλλον πράγματι μόνο η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη μπορεί να διασφαλίσει. Ωστόσο, ας μην κρατούν την αναπνοή τους. Εμείς συμπλέουμε με την υγιή επιχειρηματικότητα που παράγει και δημιουργεί στην χώρα μας και γι αυτήν την επιχειρηματικότητα, παρά τις αντίξοες διεθνείς και εγχώριες συνθήκες εργαζόμαστε καθημερινά με εμφανή αποτελέσματα".

    [05] γκαινιάστηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη του Αγρινίου, η έκθεση «Πρόσφυγες του ?22 στην Αττική και το Αγρίνιο»

    Εγκαινιάστηκε σήμερα στην Δημοτική Πινακοθήκη του Αγρινίου, η έκθεση «Πρόσφυγες του '22 στην Αττική και το Αγρίνιο», την οποία διοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον δικηγορικό σύλλογο Αγρινίου.

    Στην ομιλία του, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, αφού αναφέρθηκε στα όσα έζησαν οι Έλληνες πρόσφυγες το 1922, στην συνέχεια μίλησε για την πρόοδό τους και την συμβολή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.

    Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε και για την σημερινή κατάσταση, σχετικά με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα.

    Ειδικότερα, όπως τόνισε, «ο ελληνικός λαός μαζί και η Ορθοδοξία επέδειξε αγάπη και αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους και δεν υποκύψαμε στην ξενοφοβία».

    Ακόμη, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ευρώπης, λέγοντας πως «σε πολλές των περιπτώσεων δεν διδάχτηκε από τις συνέπειες του εθνικισμού τον προηγούμενο αιώνα».

    Επίσης, πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει τις πολύ μεγάλες της ευθύνες και να κατανείμει με δίκαιο τρόπο τα βάρη αυτών των καταστάσεων», τονίζοντας σε αυτό το σημείο, ότι «το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς». Μάλιστα, όπως ανέφερε, «δεν μπορούμε να φορτώσουμε το πρόβλημα σε λίγες περιοχές».

    Στην συνέχεια μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, η οποία εκπροσώπησε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

    Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η Μαρία Τριανταφύλλου «πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, αναλογιζόμενοι τον αγώνα των Ελλήνων προσφύγων, ώστε να δώσουμε», όπως τόνισε «τις δέουσες απαντήσεις στην σημερινή πραγματικότητα».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Λεωνίδας Υφαντής, ανέφερε πως η έκθεση «φέρνει στο φως μια όχι και τόσο μακρινή εποχή, που μας γεμίζει συγκινήσεις και πυροδοτεί σκέψεις».

    Όσον αφορά στο σημερινό προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, ο Λεωνίδας Υφαντής τόνισε πως έχει ιδιαίτερη σημασία η ευαισθησία και την αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός.

    Στην τελετή των εγκαινίων μίλησε και ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων στο δήμο.

    Όπως ανέφερε ο δήμαρχος «και βέβαια θα πάρουμε όλοι το μερίδιο και το βάρος που μας αναλογεί», προσθέτοντας ότι το ίδιο θα γίνει και για το δήμο Αγρινίου. Στην συνέχεια ανέφερε ότι «κάποιοι λένε ότι είμαστε αρνητικοί, αλλά δεν είμαστε αρνητικοί, διότι θα πάρουμε και εμείς πρόσφυγες».

    Σχετικά με το θέμα της εγκατάστασης των προσφύγων σημείωσε: «Το που θα εγκατασταθούν, είναι κάτι που θα πρέπει η κοινωνία του Αγρινίου να το αποδεχθεί. Και θέλοντας να εκφράσω την κοινωνία του Αγρινίου, όταν ανακινήθηκε το θέμα για το παλιό νοσοκομείο, είπα ότι είμαι αρνητικός, όπως είχα πει και στο δημοτικό συμβούλιο, ότι είμαι αρνητικός για εγκατάσταση προσφύγων στον αστικό ιστό. Υπάρχουν άλλοι χώροι, θα τους βρούμε σε συνεννόηση με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και θα επιτελέσουμε το καθήκον μας, ως δήμος Αγρινίου και ως Έλληνες. Δεν θέλω να αιωρούνται αρνήσεις ή οτιδήποτε άλλο. Είμαι ξεκάθαρος στο τι λέω».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Γιώργος Παπαναστασίου είπε ότι «η Ελλάδα σηκώνει ένα πολύ μεγάλο βάρος, ένα βάρος που δεν της αναλογεί, γιατί κάποιοι στην Ευρώπη κωφεύουν», προσθέτοντας ότι, «δεν μπορεί να πέφτουν όλα τα βάρη στην Ελλάδα». Επίσης, ο δήμαρχος Αγρινίου ανέφερε ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε το προσφυγικό με το μεταναστευτικό και σημείωσε: «Δεν είναι όλοι πρόσφυγες στην Ελλάδα, είναι και κάποιοι που βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν μαζί με τους πρόσφυγες της Συρίας το Αιγαίο και φυσικά ως οφείλαμε, ως κράτος δικαίου και ως δημοκρατική χώρα το κάναμε και τους δεχθήκαμε».

    Χαιρετισμό στην τελετή των εγκαινίων απηύθυνε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου και της Δημοτικής Πινακοθήκης Χρήστος Γαρουφαλής. Όπως είπε, βασικός στόχος είναι να καταστεί η Δημοτική Πινακοθήκη ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή και στην συνέχεια ευχαρίστησε τον σύλλογο Μικρασιατών προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας για την συμβολή του στην έκθεση.

    [06] Συνελήφθη ο αδελφός του Γκιουλέν με την κατηγορία "συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση"

    Η τουρκική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του αδελφού του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ο Κουτμπετίν Γκιουλέν, ο πρώτος αδελφός του πρώην ιεροκήρυκα που προφυλακίζεται, προσήχθη κατά τη διάρκεια εφόδου σε σπίτι ενός οικείου του στη Σμύρνη (δυτικά), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Καθώς κατηγορείται ότι είναι «μέλος μιας ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης» τέθηκε υπό κράτηση και υποβλήθηκε σε ανάκριση το μεσημέρι από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

    Βιβλία τα οποία ανήκαν στον Φετουλάχ Γκιουλέν βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της εφόδου και κατασχέθηκαν, πρόσθεσε το τουρκικό πρακτορείο.

    Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον πρώην ιεροκήρυκα ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στα μέσα Ιουλίου, όπου έχασαν την ζωή τους περισσότεροι από 270 άνθρωποι και τραυματίστηκαν χιλιάδες άλλοι.

    Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ ο Φετουλάχ Γκιουλέν έχει πέντε αδελφούς: τον Σεϊφουλάχ και τον Χασμπί που έχουν αποβιώσει, τον Μεσίχ, τον Σαλίχ και τον Κουτμπετίν. Έχει επίσης δύο αδελφές: τη Νουρχαγιάτ και την Φαζιλέτ.

    Η αστυνομία είχε συλλάβει τον Ιούλιο έναν ανιψιό του, τον Μουχαμέτ Σαϊτ Γκιουλέν στο Ερζερούμ στην ανατολική Τουρκία, κατόπιν έναν άλλο, τον Αχμέτ Ραμίζ Γκιουλέν, τον Αύγουστο στο Γκαζιάντεπ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

    Την ώρα που στην χώρα κυκλοφορούν φήμες σχετικά με το ενδεχόμενο μια δεύτερης απόπειρας πραξικοπήματος, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ απάντησε σχετικά:

    «Εάν το προσπαθήσετε, θα σας βρούμε».

    «Δεν έχουμε ξεχάσει και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την 15η Ιουλίου» πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης στο περιθώριο μιας συγκέντρωσης στην Άγκυρα της νεολαίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χλεύασε τους πραξικοπηματίες και τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν:

    «Φθάσαμε στο κρησφύγετό τους. Προσπαθούν να το σκάσουν, αναζητούν μια τρύπα για να γλυτώσουν».

    «Οπουδήποτε καταφύγουν (?) εμείς θα τους κυνηγήσουμε» υπογράμμισε στην Άγκυρα σε μια συγκέντρωση.

    [07] Πιθανόν να κηρυχθεί άκυρο το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία λόγω της χαμηλής συμμετοχής

    Oι Ούγγροι πολίτες αναμένεται να απορρίψουν το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ στο σημερινό δημοψήφισμα, ωστόσο τα ποσοστά συμμετοχής ενδέχεται να είναι τόσο χαμηλά που θα καταστήσουν άκυρη την ψηφοφορία, προς απογοήτευση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

    Γύρω στις 16.00 ώρα Ελλάδας μόλις το 30,66% των ψηφοφόρων είχε πάει να ψηφίσει και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το ποσοστό προσέλευσης δεν θα ανέλθει στο 50% που απαιτείται προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία.

    Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα περιορίσει τις δυνατότητες του Ούγγρου πρωθυπουργού να ασκήσει πιέσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να αλλάξουν την μεταναστευτική τους πολιτική.

    «Νομίζω ότι η συμμετοχή θα ανέλθει σε περίπου 40%, αυτό συνιστά ένα φιάσκο για τον Βίκτορ Όρμπαν και την κυβέρνηση... » δήλωσε ο Αττίλα Γιούχαζ, αναλυτής της δεξαμενής σκέψης Political Capital.

    Ο ειδικός πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις αυτές πως τα ποσοστά συμμετοχής θα κυμανθούν μεταξύ 44 έως 46% βασίζονται σε στοιχεία που είναι προς το παρόν διαθέσιμα.

    Αφού ψήφισε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είπε σε δημοσιογράφους ότι θα πάει στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες, ενισχυμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    «Και θα προσπαθήσω, με την βοήθεια του αποτελέσματος, εφόσον πρόκειται για το κατάλληλο αποτέλεσμα, να διασφαλίσω ότι δεν πρέπει να αναγκαζόμαστε να αποδεχόμαστε στην Ουγγαρία ανθρώπους με τους οποίος δεν θέλουμε να ζούμε μαζί».

    Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σήμερα από το Nezopont καταδεικνύει ότι το 95% των Ούγγρων που ψήφισαν στο δημοψήφισμα απορρίπτει το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, ωστόσο η ψηφοφορία θα κηρυχθεί άκυρη, μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    [08] Έκτακτη βοήθεια 25 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στο Χαλέπι της Συρίας

    Έκτακτη βοήθεια 25 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ στο Χαλέπι της Συρίας, για ιατρική κάλυψη, ύδρευση, αποχέτευση και επισιτιστική βοήθεια, ανακοίνωσαν σήμερα με κοινή δήλωσή τους η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Στην κοινή δήλωσή τους, η Φ. Μογκερίνι και ο Χ. Στυλιανίδης καλούν όλες τις πλευρές να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν την ανθρωπιστική πρωτοβουλία της ΕΕ που στόχο έχει να επιτραπεί στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να κάνουν τη δουλειά τους για τη διάσωση και προστασία των πολιτών.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ΕΕ που ελήφθη σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και αποτελείται από δύο βασικά στοιχεία:

    Πρώτον, αποσκοπεί στη διευκόλυνση της επείγουσας παροχής πρώτων βοηθειών στους αμάχους στο ανατολικό Χαλέπι, καλύπτοντας ιατρικές ανάγκες, σίτιση και νερό και δεύτερον, στη διακομιδή των τραυματιών και των ασθενών, κυρίως γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, από το Ανατολικό Χαλέπι σε μέρη όπου θα τους παρασχεθεί επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

    [09] Αλ. Τσίπρας: Η ελληνική δημοκρατία τιμά και αναγνωρίζει αυτούς που της έδωσαν υπόσταση

    Η σημερινή ημέρα έχει μια συναισθηματικήφόρτιση.Παραδίδουμε τον χώρο στους κατοίκους της περιοχής , το σκοπευτήριο της Καισαριανής εδώ που κάποιοι θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, για την απόδοση του χώρου θυσίας του Σκοπευτηρίου Καισαριανής στον Δήμο και τον λαό της περιοχής. Η ελληνική δημοκρατία τιμά και αναγνωρίζει αυτούς που της έδωσαν υπόσταση, ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως τελεσίδικη είναι η καταδίκη του φασισμού στη συνείδηση μας

    Η θυσία της πρωτομαγιάς του 1944 ήταν θυσία στο πλαίσιο τις εθνικής αντίστασης και μας κάνει όλους υπερήφανους ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως η θυσία αυτή ανήκει σε κάθε Έλληνα αγωνιστή .

    Εμείς πρέπει να δείξουμε σαν φάρος δημοκρατίας τον ανθρωπισμό απέναντι στους πρόσφυγες που έρχονται κατατρεγμένοι στη χώραμας, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

    Απέναντι σε αυτούς που είχαν το θάρρος να κοιτάξουν την ιστορία στα μάτια κάνουμε το καθήκον μας και συνεχίζουμε στα βήματά τους.

    Για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι εδώ ως πρωθυπουργός και καλώ τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να τους παραδώσω το ΦΕΚ με το οποίο αποδίδεται το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στον δήμο και στο λαό της, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, για την απόδοση του χώρου θυσίας του Σκοπευτηρίου Καισαριανής στον Δήμο και τον λαό της περιοχής.

    [10] Αλ. Τσίπρας: Η ελληνική δημοκρατία τιμά και αναγνωρίζει αυτούς που της έδωσαν υπόσταση

    Η σημερινή ημέρα έχει μια συναισθηματικό φόρτιση .Παραδίδουμε τον χώρο στους κατοίκους της περιοχής , το σκοπευτήριο της Καισαριανής εδώ που κάποιοι θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, για την απόδοση του χώρου θυσίας του Σκοπευτηρίου Καισαριανής στον Δήμο και τον λαό της περιοχήΗ ελληνική δημοκρατία τιμά και αναγνωρίζει αυτούς που της έδωσαν υπόσταση ανέφερε υπογραμμίζοντας πως τελεσίδικη είναι η καταδίκη του φασισμού στη συνείδηση μας

    Η θυσία της πρωτομαγιάς του 1944 ήταν θυσία στο πλαίσιο τις εθνικής αντίστασης και μας κάνει όλους υπερήφανους ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως η θυσία αυτή ανήκει σε κάθε Έλληνα αγωνιστή .

    Εμείς πρέπει να δείξουμε σαν φάρος δημοκρατίας τον ανθρωπισμό απέναντι στους πρόσφυγες που έρχονται κατατρεγμένοι στη χώρας μας ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

    Θα ακολουθήσει παρουσίαση του έργου «Καταχνιά» από τη λαϊκή ορχήστρα του συνθέτη Χρήστου Λεοντή με τη συμμετοχή της χορωδίας της ΕΡΤ.

    [11] Μανιτάρια από το... cafe της γειτονιάς σου!

    Μια ομάδα ευρηματικών Ελλήνων επιστημόνων ίδρυσε και ήδη λειτουργεί την πρώτη αστική μικροφάρμα σε μια μικρή πόλη του Έσσεξ στην Αγγλία, το Σάουθ Εντ, καλλιεργώντας μανιτάρια από τον καφέ που προμηθεύεται από τις καφετέριες της γειτονιάς. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο ένας εκ των ιδρυτών της νεοφυούς επιχείρησης, Recyworks, Παναγιώτης Δρακούλης, «συνεργαζόμενοι με μια βρετανική start up έχουμε ιδρύσει την Urban Farmers, η οποία προς το παρόν εδρεύει στην Αγγλία κι εδώ και τρεις μήνες παράγουμε με αυτόν τον τρόπο 100 κιλά μανιτάρια τον μήνα. Στόχος μας είναι να μαζεύουμε τον καφέ από τις γειτονικές καφετέριες της περιοχής και τα μανιτάρια που παράγονται να πρoωθούνται στη συγκεκριμένη τοπική αγορά. Στην ουσία, αυτό που γίνεται είναι η προμήθεια του καφέ, η παραγωγή των μανιταριών και κατόπιν η κατανάλωσή τους να πραγματοποιούνται μέσα σε μια ακτίνα 2 χιλιομέτρων».

    Ωστόσο, στους άμεσους στόχους τους είναι η μετακόμιση του εγχειρήματος και σε πόλεις της Ελλάδας από όπου βέβαια «γεννήθηκε» και η αρχική ιδέα ίδρυσης της Recyworks. «Eίμαστε μια τετραμελής ομάδα και σκοπός μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τα υπολείμματα του καφέ, δηλαδή αυτά που πετούν οι καφετέριες σαν υπόστρωμα για να καλλιεργήσουμε μανιτάρια» υπογραμμίζει η επιστημονική υπεύθυνη της Recyworks Μαριάννα Ράλλη και συμπληρώνει ότι «αυτό που θέλουμε να κάνουμε και που οραματιζόμαστε είναι να αξιοποιήσουμε κτίρια μέσα στις γειτονιές μας, στις πόλεις μας αναπτύσσοντας την αστική γεωργία και με αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο να μεγαλώσουμε τρόφιμα, και συγκεκριμένα ένα είδος μανιταριού».

    Όπως δηλώνει η κ. Ράλλη, σκοπός της start up τους είναι να χρησιμοποιήσει μεθόδους βιώσιμες, δηλαδή «χρησιμοποιώ ό,τι για σένα μπορεί να είναι σκουπίδι σαν πρώτη ύλη για να φτιάξω κάτι με προστιθέμενη αξία, πχ φαγητό. Οι καφετέριες παίρνουν αλεσμένους του κόκκους του καφέ και φτιάχνουν τον εσπρέσο ή το καπουτσίνο μας. Από τα θρεπτικά συστατικά που έχει μέσα αυτός ο καφές, οι κόκκοι δηλαδή, αξιοποιούμε μόνο το 1% για το ρόφημά μας. Τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά καταλήγουν δυστυχώς στα σκουπίδια. Εμείς λοιπόν ερχόμαστε και ανακυκλώνουμε αυτόν τον καφέ χρησιμοποιώντας τον ως υπόστρωμα για να καλλιεργήσουμε μανιτάρια, καθώς είναι μια απλή μορφή ζωής και μεγαλώνουν σχετικά εύκολα. Οπότε δεν έχουν τις ανάγκες της καλλιέργειας που μπορεί να έχει ένα πιο περίπλοκο τρόφιμο, όπως για παράδειγμα κάποια λαχανικά του κήπου μας».

    Όπως μάλιστα επισημαίνει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε είδος καφέ, δηλαδή εκτός από εσπρέσο, γαλλικός ή και ελληνικός.

    «Το όνειρό μας είναι να ιδρύσουμε και στην Ελλάδα μικροφάρμες αστικής γεωργίας, δηλαδή να αξιοποιήσουμε από τη μια μεριά κτίρια που αυτήν την στιγμή είναι εγκαταλελειμμένα και δεν χρησιμοποιούνται, να δημιουργήσουμε εκεί θέσεις εργασίας για επιστήμονες, να δημιουργήσουμε μικρούς πυρήνες απασχόλησης και ταυτόχρονα να προσφέρουμε τρόφιμα τα οποία είναι νόστιμα, φρέσκα και που λύνουν το πρόβλημα αυτάρκειας τροφής», καταλήγει η κ. Ράλλη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 October 2016 - 18:32:23 UTC