Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας κατηγορεί τη Deutsche Bank ότι επιδόθηκε σε κερδοσκοπία
  • [02] Πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό, για τη ζωγραφιά 14χρονης από τα Γιαννιτσά
  • [03] Καταγγελία για ασέλγεια σε βάρος 23χρονης, σε προαύλιο χώρο του ΑΠΘ, διερευνά η Ασφάλεια
  • [04] Τουλάχιστον 52 νεκροί από ποδοπάτημα σε παραδοσιακή γιορτή, στην Αιθιοπία
  • [05] Οι ψηφοφόροι στην Κολομβία απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης με τους αντάρτες της οργάνωσης FARC
  • [06] Παγκόσμια Τράπεζα: Μειώθηκε το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε ακραία φτώχεια παγκοσμίως
  • [07] Επίθεση των Ταλιμπάν στην πόλη Κουντούζ, στο Αφγανιστάν
  • [08] Αλ. Τσίπρας: Η Ελληνική Δημοκρατία τιμά και αναγνωρίζει αυτούς που της έδωσαν υπόσταση με το αίμα και τη ζωή τους
  • [09] Ουγγαρία: Άκυρο το δημοψήφισμα κατά της μετανάστευσης, λόγω αποχής

  • [01] Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας κατηγορεί τη Deutsche Bank ότι επιδόθηκε σε κερδοσκοπία

    Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας επέκρινε έντονα χθες Κυριακή τη Deutsche Bank, η οποία κατηγόρησε κερδοσκόπους για τη βουτιά της τιμής της μετοχής της την περασμένη εβδομάδα, διότι όπως τόνισε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ η ίδια η τράπεζα έθεσε στο επίκεντρο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας την κερδοσκοπία.

    «Δεν ήξερα αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω όταν η τράπεζα η οποία μετέτρεψε την κερδοσκοπία στο επιχειρηματικό της μοντέλο ανέφερε πως έπεσε θύμα κερδοσκόπων», είπε ο Γκάμπριελ σε δημοσιογράφους εν πτήσει προς το Ιράν, το οποίο επισκέπτεται επίσημα συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία κορυφαίων στελεχών του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου.

    Η Ντόιτσε Μπανκ?το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας, με περίπου 100.000 υπαλλήλους?είναι αντιμέτωπη με μια κρίση εμπιστοσύνης αφότου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απαίτησε από τη διοίκησή της να καταβάλει πρόστιμο ύψους έως και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να κλείσει η έρευνα σχετικά με την πώληση με παραπλανητικό τρόπο τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων, πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Το ενδεχόμενο επιβολής ενός τόσο μεγάλου προστίμου έστειλε τις μετοχές της Ντόιτσε Μπανκ σε ελεύθερη πτώση και ιστορικό χαμηλό και τώρα αναμένεται να γίνει διαπραγμάτευση για ένα αρκετά χαμηλότερο πρόστιμο, προκειμένου να αναστραφεί η τάση της μαζικής ρευστοποίησης των μετοχών της και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Ντόιτσε Μπανκ προσπάθησε να καθησυχάσει τα στελέχη της τράπεζας για την κατάσταση. Ο Τζον Κράιαν προειδοποίησε ωστόσο ότι «νέες φήμες» προκαλούν την πτώση της τιμής της μετοχής της τράπεζας και υπάρχουν «δυνάμεις» που θέλουν να τρωθεί η εμπιστοσύνη προς το πιστωτικό ίδρυμα.

    Ο Γκάμπριελ, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του ήσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, εξέφρασε την ανησυχία του για τους εργαζόμενους στην τράπεζα.

    Τα προβλήματα της Ντόιτσε Μπανκ φέρνουν σε αμηχανία το Βερολίνο, το οποίο κανοναρχούσε πολλές άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης για την κακοδιαχείριση της οικονομίας και τηρεί ανυποχώρητη στάση εναντίον των κρατικών ενισχύσεων προς προβληματικές τράπεζες στην ΕΕ.

    Την περασμένη εβδομάδα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά ότι μελετάται η διάσωση της Ντόιτσε Μπανκ από το κράτος σε περίπτωση που η τράπεζα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή κεφάλαια για να διευθετήσει διώξεις σε βάρος της, που αφορούν υποθέσεις πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης.

    Με τις εκλογές της επόμενης χρονιάς ενόψει, ελάχιστη διάθεση μοιάζει να υπάρχει στο Βερολίνο να προσφερθεί βοήθεια σε μια τράπεζα που επικρίνουν πολλοί στη Γερμανία λόγω της δραστηριότητας του επενδυτικού της βραχίονα στο εξωτερικό, που είχε συνέπεια να της επιβληθούν πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ.

    [02] Πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό, για τη ζωγραφιά 14χρονης από τα Γιαννιτσά

    Σε όλο τον κόσμο θα κυκλοφορήσει η κάρτα με την ζωγραφιά 14χρονης μαθήτριας από τα Γιαννιτσά που αναδείχθηκε νικήτρια στο διαγωνισμό του οργανισμού Postcards for Peace.

    Η μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου του 2ου Γυμνασίου Γιαννιτσών Ευγενία Δεμιρτζόγλου κέρδισε το πρώτο βραβείο, στην κατηγορία 12-16 ετών, με τη ζωγραφιά της που θα τυπωθεί σε καρτ ποστάλ και θα πουληθεί για να προωθήσει το μήνυμα της ειρήνης.

    "Ζωγραφίζω από πολύ μικρή και όταν έμαθα για τον διαγωνισμό, ήθελα πολύ να συμμετάσχω" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 14χρονη Ευγενία που εμπνεύστηκε το θέμα της από την προσφυγική κρίση.

    "Ήθελα να εκφράσω το γεγονός ότι είμαστε όλοι ίσοι και πρέπει να ζήσουμε με ειρήνη" εξήγησε η μαθήτρια η οποία συμπεριέλαβε στη ζωγραφιά της τους διαχρονικούς στίχους του John Lennon ,"imagine all the people living life in peace".

    Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Postcards for Peace έχει στόχο την προώθηση της ισότητας και της διαφορετικότητας, βοηθώντας στην εξάλειψη διακρίσεων που αφορούν στο φύλο, τη θρησκεία, την αναπηρία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Μέσω της ιστοσελίδας του, παρακινεί τον κόσμο να υποβάλει σχέδια για κάρτες τα οποία στη συνέχεια αναρτώνται και μπορούν να εκτυπωθούν.

    [03] Καταγγελία για ασέλγεια σε βάρος 23χρονης, σε προαύλιο χώρο του ΑΠΘ, διερευνά η Ασφάλεια

    Υπόθεση ασέλγειας σε βάρος μιας κοπέλας και ληστείας διερευνά η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

    Όπως κατήγγειλε 23χρονη γυναίκα,το πρωί της Κυριακής, σε προαύλιο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, 3 άτομα επιτέθηκαν σ΄αυτήν και τον φίλο της και τους λήστεψαν ενώ προχώρησαν στη συνέχεια, σε ασελγείς πράξεις στην ίδια.

    Η ασφάλεια έχει προχωρήσει σε προσαγωγές υπόπτων και ερευνά την καταγγελία.

    [04] Τουλάχιστον 52 νεκροί από ποδοπάτημα σε παραδοσιακή γιορτή, στην Αιθιοπία

    Τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες όταν προκλήθηκε πανικός στην παραδοσιακή γιορτή Ιρέτσα («των ευχαριστιών») της φυλής Ορόμο στην πόλη Μπισόφτου, νότια της Αντίς Αμπέμπα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενώ η αντιπολίτευση έκανε λόγο για έναν πολύ βαρύτερο απολογισμό.

    Η τοπική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ξέσπασαν βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια της γιορτής εξαιτίας ενεργειών «ανεύθυνων δυνάμεων» με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και «52 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από το ποδοπάτημα» που ακολούθησε.

    Νωρίτερα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αιθιοπίας είχε κάνει λόγο περί «απώλειας ανθρωπίνων ζωών», χωρίς να δώσει κάποιον αριθμό. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι τα θύματα είναι τουλάχιστον 100.

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στις όχθες της λίμνης Χαρσάντι, που θεωρείται ιερή από τα μέλη της φυλής των Ορόμο, για μια γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου των βροχών.

    Πολλοί από τους συμμετέχοντες σταύρωσαν τα χέρια πάνω από το κεφάλι, μια χειρονομία η οποία έχει μετατραπεί σε σύμβολο της αμφισβήτησης από τους Ορόμο των αρχών της Αιθιοπίας, σύμφωνα με έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Η κατάσταση εκτραχύνθηκε καθώς ηγέτες των Ορόμο που πρόσκεινται στην κυβέρνηση αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν όταν προπηλακίστηκαν από το πλήθος, κατά τον ίδιο.

    Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας, που ανταπέδωσαν αρχικά με τη χρήση γκλομπ και κατόπιν με τη ρίψη δακρυγόνων.

    Η ρίψη των δακρυγόνων προκάλεσε πανικό στο πλήθος. Δεκάδες άνθρωποι έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλον σε μια τάφρο σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου ξέσπασαν τα επεισόδια, σύμφωνα με τον φωτοειδησεογράφο του ΓαλλικούΠρακτορείου, ο οποίος έκανε λόγο για νεκρούς, χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια τον αριθμό τους. Η αστυνομία αναγκάστηκε κατόπιν να αποχωρήσει από την περιοχή.

    Ακούστηκαν επίσης πυροβολισμοί, χωρίς να είναι σαφές εάν χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά. Βρέθηκαν γεμιστήρες σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ στην περιοχή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Η τοπική κυβέρνηση ανέφερε ότι όλοι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους «ποδοπατήθηκαν» και οι θάνατοί τους δεν οφείλονται «στα μέτρα που έλαβε η αστυνομία, όπως αναφέρθηκε εσφαλμένα από ορισμένα ΜΜΕ».

    Ακτιβιστές καλούν ήδη σε «πέντε ημέρες οργής» μετά την τραγωδία και καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση «είναι μια δικτατορία». Η παρουσία της αστυνομίας ενισχύθηκε χθες στην περιοχή των Ορόμο, γύρω από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.

    [05] Οι ψηφοφόροι στην Κολομβία απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης με τους αντάρτες της οργάνωσης FARC

    Προς γενική έκπληξη, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στην Κολομβία απέρριψε στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη χθες Κυριακή τη συμφωνία ειρήνης που συνήψαν η κυβέρνηση και η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) για να τερματιστεί μια εμφύλια σύρραξη που διαρκεί 52 χρόνια.

    Με το 99,91% των ψήφων καταμετρημένο, το «όχι» επικρατεί με 50,22% επί του «ναι» που συγκεντρώνει 49,77%, ενώ η συμμετοχή περιορίστηκε σε μόλις 37,28%.

    Περίπου 34,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνταν στις κάλπες για να απαντήσουν με ένα απλό ναι ή όχι στην ερώτηση «υποστηρίζετε την οριστική συμφωνία τερματισμού της σύρραξης και οικοδόμησης μιας σταθερής και διαρκούς ειρήνης;»

    Η συμφωνία, ένα κείμενο έκτασης 297 σελίδων, ήταν το αποτέλεσμα τεσσάρων ετών σκληρών διαπραγματεύσεων στην Αβάνα της Κούβας.

    [06] Παγκόσμια Τράπεζα: Μειώθηκε το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε ακραία φτώχεια παγκοσμίως

    Ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι ζουν υπό συνθήκες απόλυτης φτώχειας μειώθηκε κατά 100 και πλέον εκατομμύρια (12%) σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα χθες Κυριακή.Η ΠΤ εξήγησε ότι 767 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζούσαν με λιγότερο από 1,90 δολάριο την ημέρα το 2013 -το τελευταίο έτος για το οποίο έχει διαθέσιμα συνολικά στοιχεία -από 881 εκατομμύρια την αμέσως προηγούμενη χρονιά, με τη μεγαλύτερη αύξηση των εισοδημάτων να καταγράφεται στην Ασία.

    «Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλές χώρες συνέχισαν να μειώνουν τη φτώχεια και να τονώνουν τη γενική ευημερία σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία είναι ληθαργική», σχολίασε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής χρηματοοικονομικός θεσμός.

    Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μοιάζουν να επιβεβαιώνουν την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί στις προσπάθειες μείωσης της φτώχεια τα τελευταία 25 χρόνια. Σε διεθνές επίπεδο οι φτωχοί ήταν 1,1 δισεκατομμύριο λιγότεροι το 2013 από ό,τι το 1990, παρά την αύξηση του πληθυσμού, σύμφωνα με την ΠΤ.Τα ευρήματα του θεσμού σημαίνουν ότι ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας ως το 2030 έχει έλθει πιο κοντά, σύμφωνα με την ΠΤ. Όμως η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτήσει επίσης τη μείωση των εμμενουσών ανισοτήτων, που αποτελούν σημαντική απειλή, προειδοποίησε.

    [07] Επίθεση των Ταλιμπάν στην πόλη Κουντούζ, στο Αφγανιστάν

    Μαχητές των Ταλιμπάν εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση από τέσσερις κατευθύνσεις στην Κουντούζ κατά τη διάρκεια της νύχτας και έχουν μπει μέσα στην ίδια την πόλη, δήλωσε ένας αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας.Σύμφωνα με τον Σιρ Αλί Καμάλ, επικεφαλής της αστυνομίας σε μια περιοχή της Κουντούζ, η έφοδος των ανταρτών άρχισε γύρω στα μεσάνυχτα (22:30 χθες Κυριακή ώρα Ελλάδας) και οι μάχες συνεχίζονται μέσα και γύρω από την πόλη.

    Οι υπηρεσίες ασφαλείας κάνουν προσπάθειες να «απωθήσουν» τους Ταλιμπάν, πρόσθεσε ο ίδιος.Η Κουντούζ, που για ένα μικρό χρονικό διάστημα είχε καταληφθεί από τους ισλαμιστές αντάρτες πέρυσι, έχει δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις καιαπειλήθηκε σοβαρά τον Απρίλιο.

    [08] Αλ. Τσίπρας: Η Ελληνική Δημοκρατία τιμά και αναγνωρίζει αυτούς που της έδωσαν υπόσταση με το αίμα και τη ζωή τους

    Η ημέρα έχει μια συναισθηματική φόρτιση . Παραδίδουμε τον χώρο στους κατοίκους της περιοχής , το Σκοπευτήριο της Καισαριανής εδώ που κάποιοι θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, για την απόδοση του χώρου θυσίας του Σκοπευτηρίου Καισαριανής στον δήμο και τον λαό της περιοχή. Η Ελληνική Δημοκρατία τιμά και αναγνωρίζει αυτούς που της έδωσαν υπόσταση, ανέφερε υπογραμμίζοντας πως τελεσίδικη είναι η καταδίκη του φασισμού στη συνείδησή μας.

    Απέναντι σε αυτούς που είχαν το θάρρος να κοιτάξουν την ιστορία στα μάτια κάνουμε το καθήκον μας και συνεχίζουμε στα βήματά τους.

    Για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι εδώ ως πρωθυπουργός και καλώ τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να τους παραδώσω το ΦΕΚ με το οποίο αποδίδεται το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στον δήμο και στο λαό της, είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα με την πράξη αυτή αποστέλλεται και το μήνυμα πως η Ελληνική Δημοκρατία αναγνωρίζει και τιμά αυτούς από τους οποίους τιμήθηκε, αναγνωρίζει και τιμά αυτούς που της έδωσαν υπόσταση με το αίμα και τη ζωή τους.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι η απόδοση του Σκοπευτηρίου συνιστά και ένα βήμα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, όπως έγινε και με την απόδοση του Ασυρμάτου στον Αγ. Δημήτριο και των Λιπασμάτων στο Κερατσίνι.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους επί δεκαετίες αγώνες των δημάρχων της Καισαριανής για την απόδοση του Σκοπευτηρίου και πρόσθεσε ότι με ευρεία πλειοψηφία της Βουλής οι αγώνες αυτοί δικαιώνονται τελεσίδικα, όπως τελεσίδικη είναι η απόφαση του λαού μας να αντιστέκεται διαχρονικά στους καταπιεστές, όπως τελεσίδικη είναι η απόφασή του να αγωνίζεται εναντίον του φασισμού.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους 200 εκτελεσμένους στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, λέγοντας ότι αρχικά ήταν κρατούμενοι κομμουνιστές του δικτατορικού καθεστώτος Μεταξά το οποίο τους παρέδωσε και τους παρέλαβαν οι ναζί κατακτητές.

    Να θυμόμαστε την ιστορία για να αναλογιζόμαστε, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά ας τα θυμούνται κάποιοι που δίνουν μάχη μήπως και τους πάρει την κληρονομιά του Μεταξά η φασιστική Χρυσή Αυγή.

    Ποιος μπορεί να διεκδικεί μια τέτοια βδελυρή κληρονομιά; είπε ο πρωθυπουργός.

    Πρόσθεσε ότι όποιος επιχειρεί να συμψηφίσει τον κομμουνισμό με τον φασισμό αποβλέπει στο να δικαιώσει τον φασισμό.

    Η θυσία της Πρωτομαγιάς του '44 φωτίζει την ιστορία της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος, αλλά δεν ανήκει μόνο εκεί, ανήκει στην Εθνική Αντίσταση, ανήκει σε κάθε αντιφασίστα, μας κάνει περήφανους ως Έλληνες, ανήκει σε κάθε Έλληνα που έταξε την ζωή του στον αγώνα κατά του φασισμού, είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι στην Καισαριανή εκτελέστηκαν, επίσης, Γερμανοί και Ιταλοί αντιφασίστες, επισημαίνοντας την σημασία της μνήμης αυτής, ειδικά σήμερα, στην Ευρώπη.

    Να δείξουμε σαν φάρο την στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας, απέναντι στους πρόσφυγες, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι όσο και αν κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν η ιστορία δεν ξεγράφεται, ενώ το ίδιο ισχύει και για όσους γράφουν σβάστικες, τα σύμβολα του φασισμού.

    Ποτέ ξανά στον τόπο μας δεν θα 'χει καρπούς η φασιστική ιδεολογία, είπε.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η τελευταία εκτέλεση στην Καισαριανή έγινε το 1949 και αναφέρθηκε στον εμφύλιο πόλεμο στον οποίο έσυραν τον λαό όχι μόνο ξένοι, αλλά και ντόπιοι «καθώς φοβούνταν την δύναμη του λαού και της μεγαλύτερης οργάνωσής του, του ΕΑΜ».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, στην συνέχεια, στην «Χαμένη 'Ανοιξη» του Στρατή Τσίρκα, λέγοντας για αυτήν την χαμένη άνοιξη, (για να μην υπάρξει ξανά) παλεύουμε όλοι, γι' αυτό θα αγωνιστούμε, και δεν θα κάνουμε πίσω.

    Τιμούμε την δρακογενιά της Αντίστασης, η ιστορία μας είναι ο Γοργοπόταμος, οι ματωμένες κορυφές του Γράμμου, η Κορέα, το Πολυτεχνείο, η Κύπρος, ιστορικές στιγμές που εναλλάσσονται, είμαστε εδώ στην Καισαριανή τιμώντας τον τόπο της θυσίας και γεμάτοι δέος γι' αυτούς που είχαν το θάρρος να κοιτάξουν την ιστορία στα μάτια, να γεννήσουν ιστορία, είπε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας στην ομιλία του απέναντι σε αυτούς κάνουμε το καθήκον μας, βάζουμε την ιστορία στην θέση της και συνεχίζουμε στα βήματά τους.

    Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάρα πολλοί κάτοικοι της περιοχής ενώ το παρών έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών Π.Κουρουμπλής, ο υπουργός Υποδομων Χρ. Σπίρτζης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης, οι αναπληρωτές υπουργοί Τρ. Αλεξιάδης και Θ. Φωτίου, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, από τους ΑΝΕΛ οι βουλευτές Κ. Ζουράρης και Θ. Παπαχριστόπουλος κ.α .

    Της ομιλίας του πρωθυπουργού προηγήθηκε χαιρετισμός του γενικού γραμματέα του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, Δημήτρη Παλαιολόγου, ενώ προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με την ιστορία του Σκοπευτηρίου και τους αγώνες που δόθηκαν για να αποδοθεί στον Δήμο Καισαριανής και στον λαό της.

    Την ομιλία του πρωθυπουργού ακολούθησε συναυλία του Χρήστου Λεοντή ο οποίος διηύθυνε το εμβληματικό του έργο «Καταχνιά», το οποίο συνέθεσε πριν 50 χρόνια. Το έργο σε στίχους Κώστα Βίρβου και κείμενα Νικηφόρου Βρεττάκου, είναι αφιερωμένο στην ιστορική εποχή Κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση.

    Ο κ. Λεοντής δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος και τιμώμενος που το έργο αυτό απέδωσε υπό την διεύθυνσή του η Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ και η Λαϊκή Ορχήστρα «Χ. Λεοντής», στον Σκοπευτήριο της Καισαριανής, «τον χώρο» , όπως είπε, «για τον οποίο γράφτηκε το έργο».

    [09] Ουγγαρία: Άκυρο το δημοψήφισμα κατά της μετανάστευσης, λόγω αποχής

    Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν υπέστη πλήγμα χθες Κυριακή καθώς το δημοψήφισμα το οποίο οργάνωσε για να καταψηφιστεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή των προσφύγων, παρά την επικράτηση του «όχι» με συντριπτική πλειοψηφία, δεν είναι έγκυρο, ελλείψει επαρκούς συμμετοχής.

    Όσοι ψήφισαν απέρριψαν μαζικά (98,32%) την ανακατανομή και τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ βάσει ποσοστώσεων, όμως ο αριθμός τους δεν ήταν επαρκής ώστε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης να κερδίσει αυτό το δημοψήφισμα με ιδιαίτερη συμβολική αξία.

    Η συμμετοχή ήταν χαμηλότερη από το 45% και οι ψήφοι που καταμετρήθηκαν δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 39,9% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Απαιτείτο συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των εγγεγραμμένων ώστε το δημοψήφισμα να θεωρεί έγκυρο.

    Έπειτα από μια εκστρατεία εναντίον της μετανάστευσης?η οποία παρουσιάστηκε ως μια απειλή για τον ουγγρικό πολιτισμό και για την ασφάλεια των Ούγγρων, ιδίως με την επίκληση της τρομοκρατίας?και την κινητοποίηση όλης της κυβέρνησης, του μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος και ΜΜΕ που πρόσκεινται σε αυτό επί εβδομάδες, ο συντηρητικός Όρμπαν αρνήθηκε να δει το αποτέλεσμα ως ήττα.

    «Βρυξέλλες ή Βουδαπέστη, αυτό ήταν το ερώτημα, κι απαντήσαμε Βουδαπέστη. Αποφασίσαμε ότι το ζήτημα (της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών) ανήκει στη δικαιοδοσία της Ουγγαρίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος με το δημοψήφισμα αυτό επιδίωκε να θέσει υπό αμφισβήτηση την διακυβέρνηση της ΕΕ, στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στην Ουγγαρία», επέμεινε.

    Ο Όρμπαν τόνισε ότι ο αριθμός όσων ψήφισαν είναι μεγαλύτερος από όσους είχαν εγκρίνει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο ούγγρος πρωθυπουργός θέλει να δώσει νομική ισχύ στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και προτείνει «μια αναθεώρηση του Συντάγματος» για να αντανακλαστεί η λαϊκή βούληση, κατά δηλώσεις που έκανε χθες βράδυ.

    Η ουγγρική κυβέρνηση ήθελε, διαμέσου του δημοψηφίσματος, να απαλλαγεί από κάθε υποχρέωση να συμβάλει στο ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων. Στην Ουγγαρία αναλογεί η φιλοξενία 1.294 ανθρώπων βάσει του ευρωπαϊκού σχεδίου ανακατανομής 160.000 προσφύγων που υιοθετήθηκε πριν από έναν χρόνο για να ανακουφιστούν οι χώρες άφιξης των μεταναστών στην Ευρώπη, η Ελλάδα και η Ιταλία. Η Βουδαπέστη δεν έχει υποδεχθεί ούτε έναν.

    Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πολιτικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ. Αλλά δεν διαθέτουν μέσα για να αναγκάσουν τη Βουδαπέστη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ κι άλλα κράτη μέλη της ΕΕ αμφισβητούν ανοιχτά το σχέδιο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επέκρινε το σύστημα των ποσοστώσεων χαρακτηρίζοντάς το «μη ρεαλιστικό» και επικίνδυνο για τη συνοχή της ΕΕ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

    Διεκδικώντας ηγετικό ρόλο μεταξύ των λαϊκιστών πολιτικών που τάσσονται εναντίον της μετανάστευσης σε μια Ευρώπη η οποία οδεύει στις κάλπες, από τη Γαλλία ως την Αυστρία και τη Γερμανία, ο Όρμπαν δήλωσε χθες «υπερήφανος» που οι Ούγγροι έγιναν «οι πρώτοι» που εκφράστηκαν σε ένα δημοψήφισμα για την υποδοχή των προσφύγων, στο πλαίσιο της μάχης εναντίον των αποφάσεων της «ελίτ των Βρυξελλών».

    Η αντιπολίτευση και ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν το εκλογικό σώμα στην Ουγγαρία να απόσχει ή να ψηφίσει άκυρο, καταγγέλλοντας μια «εκστρατεία φόβου» στη χώρα.

    Ο ηγέτης του κόμματος της άκρας δεξιάς Γιόμπικ, Γκάμπορ Βόνα, αντίπαλος του Όρμπαν ενόψει των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στην Ουγγαρία το 2018, απαίτησε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος την παραίτηση του πρωθυπουργού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 October 2016 - 4:32:19 UTC