Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιερώνυμος: Τα σπίτια μας καίγονται - Βούτσης: Είμαστε όλοι στο ίδιο κλαρί
  • [02] Κ. Καραγκούνης στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: O κόσμος καταλαβαίνει ότι πληρώνουμε έναν αχρείαστο λογαριασμό
  • [03] ΚΚΕ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο
  • [04] Γ. Κατρούγκαλος:Στην ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στοχεύει το υπουργείο Εργασίας
  • [05] Με αντικείμενο το ελληνικό πρόγραμμα συνεδριάζει αύριο η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου
  • [06] Η Ελλάδα στο επίκεντρο των επενδυτικών σχεδίων για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη
  • [07] Ρ. Αντωνοπούλου: Τον Νοέμβριο η πρόσκληση στους υπόλοιπους δήμους, για την κοινωφελή εργασία
  • [08] Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, για τα 73 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων
  • [09] Επεισόδια στην πορεία των συνταξιούχων προς το Μέγαρο Μάξιμου
  • [10] Εγκαίνια της έκθεσης «Γραμμές Περάσματος-in medias res», στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης
  • [11] Το Νόμπελ Ιατρικής 2016 στον Ιάπωνα, Γιοσινόρι Οσούμι
  • [12] Ουγγαρία: Άκυρο το δημοψήφισμα κατά της μετανάστευσης, λόγω αποχής
  • [13] Σέλφι αντί προστίμου στον Σβαρτσενέγκερ από τη γερμανική αστυνομία
  • [14] Την δημιουργία μητρώου πολιτικών στελεχών της ΝΔ, παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [15] Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρέσβη στην Ελλάδα
  • [16] Αρχίζει σήμερα η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας "Παρμενίων-2016"
  • [17] Συλλαλητήριο συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας

  • [01] Ιερώνυμος: Τα σπίτια μας καίγονται - Βούτσης: Είμαστε όλοι στο ίδιο κλαρί

    Λιγότερες πικρίες, σύνεση και όχι βιαστικά βήματα ήταν οι προτροπές του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση όταν τον επισκέφθηκε στο γραφείο του και είχανολιγόλεπτη συνάντηση πριν από τον καθιερωμένο αγιασμό για την έναρξη των εργασιών της Β' Συνόδου.

    «Τα σπίτια μαςκαίγονται και εμείς τραγουδάμε. Το καράβι βουλιάζει και βουλιάζει για όλους μας. Υπάρχει μεγάλη αγωνία στον κόσμο. Ήμουν στη Νέα Ιωνία και ο κόσμος με ρωτούσε τι γίνεται» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αρχιεπίσκοπος.

    «Είμαστε όλοι στο ίδιο κλαρί. Συναποτελούμε ένα δέντρο με βαθιές ρίζες. Είμαστε έκθετοι στις διεθνείς συγκυρίες. Τα παιδιά μας δεν πρέπει να ζήσουνε με λιγότερες προσδοκίες» απάντησε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευχόμαστε σε εσάς και εμάς πολλή φρόνηση σε ό,τι λέμε και κάνουμε, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

    [02] Κ. Καραγκούνης στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: O κόσμος καταλαβαίνει ότι πληρώνουμε έναν αχρείαστο λογαριασμό

    Για επιβεβαίωση της στρατηγικής του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης , μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» με αφορμή τη δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής». Ο Κώστας Καραγκούνης είπε ότι καταγρέφεται υψηλό ποσοστό απογοήτευσης των πολιτών , οι οποίοι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και ζητούν πρόωρες εκλογές. «Έχουμε μια προϊούσα πολιτική κατάρρευση αυτής της κυβέρνησης πάρα πολύ σύντομα? Ήμασταν η μόνη πολιτική δύναμη που από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε πρόωρες εκλογές διότι θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδα όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά και βεβαίως πολιτικά» τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ και συμπλήρωσε : «ο κόσμος καταλαβαίνει πια ότι δεν υπάρχει σχέδιο- στρατηγική εξόδου από αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση».

    Ο Κώστας Καραγκούνης ερωτηθείς για τη γενικευμένη απογοήτευση των ευρωπαίων πολιτών απάντησε : «είναι σαφές ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της για τη συνολική πορείας των κρατών ? και η κριτική (για τη στάση της Ευρώπης) έχει γίνει και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απλά το ζήτημα έχει να κάνει με εμάς τους ιδίους» τόνισε ο κ. Καραγκούνης. Όπως διευκρίνισε «μας το λένε ξεκάθαρα οι ευρωπαίοι εταίροι μας , εσείς επιλέξατε αυτή τη συνταγή, δεν μας είπαν να αυξήσουμε τους φόρους» σημείωσε.

    «Καταλαβαίνει ο κόσμος ότι πληρώνουμε έναν αχρείαστο λογαριασμό» είπε ο κ Καραγκούνης αναφερόμενος στο τρίτο μνημόνιο και σημείωσε ότι από τις δημοσκοπήσεις κρατά μόνο το δείκτη αισιοδοξίας, που κινείται σε χαμηλά ποσοστά.

    Ο κ. Καραγκούνης ρωτήθηκε και για τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και τουρκικού ΥΠΕΞ, και απάντησε : «Βλέπουμε μια Τουρκία να βρίσκεται σε μια εμφυλιοσπαραχτική κατάσταση, προσπαθεί να μετατοπίσει τα προβλήματα της προς το εξωτερικό και πρώτο θύμα είναι η Ελλάδα» είπε ο κ. Καραγκούνης και κατέληξε λέγοντας πως « η εξωτερική μας πολιτική δεν πάει καλά. Βλέπω τρία μέτωπα ανοιχτά , (προκλήσεις από τσάμηδες, Σκοπιανό και Τουρκία) ωστόσο η εξωτερική πολιτική δεν είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά οφείλουμε να αναδείξουμε οτιδήποτε δεν πάει καλά».

    [03] ΚΚΕ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο

    «Μια ημέρα μετά την κυβερνητική φιέστα στην Καισαριανή, που είχε προφανή στόχο να δώσει άλλοθι "αριστεροσύνης" και να ξεπλύνει την αντιλαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, διατάσσοντας την επίθεση με ΜΑΤ και δακρυγόνα, σε βάρος συνταξιούχων που διαμαρτύρονταν για τις μειώσεις στις συντάξεις τους και ζητούσαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, καταλήγοντας: «αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η υλοποίηση της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι - χέρι με την καταστολή και τον αυταρχισμό ενάντια στους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα που διεκδικούν τα δικαιώματά τους».

    [04] Γ. Κατρούγκαλος:Στην ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στοχεύει το υπουργείο Εργασίας

    Στην αναστροφή των τάσεων απορρύθμισης και στην ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στοχεύει το υπουργείο Εργασίας, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, κατάτη διάρκειαημερίδας που διοργάνωσε η ΟΚΕ, με θέμα τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την επανεκκίνηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας.

    Ο κ. Κατρούγκαλος απέκλεισε, παράλληλα, το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης της ευελιξίας.

    Όπως είπε,η Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή, έχει την πιο απορρυθμισμένη αγορά εργασίας στην Ευρώπη. «Είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη» - πρόσθεσε-«που ρητά απαγορεύεται από το νόμο στους κοινωνικούς εταίρους να διαπραγματευτούν για μισθολογικά θέματασε επίπεδο χώρας, στοπλαίσιο της εθνικήςγενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας».

    [05] Με αντικείμενο το ελληνικό πρόγραμμα συνεδριάζει αύριο η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

    Τα μέτρα για το χρέος και η κατάσταση στην Ελλάδα θα βρεθούν στο επίκεντρο συζήτησης ,την Τρίτη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

    Ειδικότερα, στην ατζέντα περιλαμβάνονται η προοπτική μελλοντικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το χρέος, η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η μακροοικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

    Σε ανακοίνωσή της, η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τονίζει ότι ζητά το συντομότερο δυνατό συμφωνία στα μέτρα για το χρέος, τα οποία αποτελούν βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

    «Έπειτα από χρόνια κρίσης και βαθιάς ύφεσης, η Ελλάδα αρχίζει και πάλι να ανακάμπτει. Στο πλαίσιο των τριών προγραμμάτων προσαρμογής, οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν σε ευρείες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η ΕΕ οφείλει να στηρίξει.

    Ωστόσο, η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας παραμένει αβέβαιη και δύσκολη για δεκαετίες. Ως εκ τούτου επείγει η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η Ομάδα των Σοσιαλιστών ζητά το συντομότερο δυνατό συμφωνία στα μέτρα για το χρέος, τα οποία είναι προϋπόθεση για την επιτυχία του τρίτου ελληνικού προγράμματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Παράλληλα, στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,8 δις. ευρώ. Στις 17 Οκτωβρίου η έναρξη των συνομιλιών για την δεύτερη αξιολόγηση με την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα

    [06] Η Ελλάδα στο επίκεντρο των επενδυτικών σχεδίων για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη

    Η στρατηγική διαδοχικών κυβερνήσεων για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο αποκτά σάρκα και οστά με την προώθηση σειράς επενδυτικών σχεδίων που έχουν ως επίκεντρο τη χώρα μας. Οι αγωγοί ΤΑΡ (Trans Atlantic Pipeline), IGB (ελληνοβουλγαρικός), East Med (Ισραήλ -Κύπρος -Ελλάδα), South European Pipeline (για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου) και IGI (Ελλάδα -Ιταλία) που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ωριμότητας, αλλάζουν σταδιακά τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας, των Βαλκανίων, αλλά και της Ευρώπης.

    Το πλέον προχωρημένο έργο, που έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται και προβλέπεται να λειτουργήσει το 2020 είναι ο αγωγός ΤΑΡ . Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης εκτίμησε πρόσφατα ότι ο ΤΑΡ θα είναι το πρώτο τμήμα του συστήματος αγωγών, που κατασκευάζεται από το Αζερμπαϊτζάν ως την Ιταλία, που θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Με τον ΤΑΡ (μέτοχοι της Κοινοπραξίας είναι οι εταιρείες ενέργειας SOCAR, Snam, BP, Fluxys, Enag?s και Axpo) ανοίγει ο λεγόμενος Νότιος διάδρομος του φυσικού αερίου.

    Θα μεταφέρει αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν σε Τουρκία, Ελλάδα και Αλβανία για να καταλήξει με υποθαλάσσιο αγωγό στην Ιταλία. Πρόκειται για ένα διάδρομο συνολικού μήκους 4000 χλμ. και επενδυτικής δαπάνης άνω των 20 δις. δολαρίων.

    Το ελληνικό τμήμα, του αγωγού είναι 550 χιλιόμετρα και το ύψος της επένδυσης στη χώρα μας για την κατασκευή του εκτιμάται σε 1,5 δις. ευρώ. Θα ξεκινάει από τους Κήπους κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στα σύνορα με την Αλβανία, νοτιοδυτικά της Ιεροπηγής.

    Οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν το Μάιο, ήδη έχουν παραληφθεί στα τρία λιμάνια της Β. Ελλάδας 10.000 σωλήνες (από τις 32.000 που θα χρειαστούν συνολικά) ενώ δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν υπογράψει συμβόλαια για την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού. Η μεταφορική ικανότητα θα είναι στην πρώτη φάση 10 δις. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο με δυνατότητα διπλασιασμού στο μέλλον.

    [07] Ρ. Αντωνοπούλου: Τον Νοέμβριο η πρόσκληση στους υπόλοιπους δήμους, για την κοινωφελή εργασία

    Σε έναν μήνα από τώρα -περί τις αρχές Νοεμβρίου- εκτιμά η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, πως θα βγει η πρόσκληση και προς τους υπόλοιπους δήμους της χώρας για ένταξη στη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

    Από σήμερα ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για 6.339 θέσεις, οκτάμηνης απασχόλησης, που δημιουργούνται στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων, σε 34 δήμους-θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας και, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η κ. Αντωνοπούλου «ελπίζουμε πως σε έναν μήνα από τώρα θα βγει η πρόσκληση και προς τους υπόλοιπους δήμους».

    Εξηγώντας τη διαδικασία, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας σημείωσε: «Υπάρχει μία ολόκληρη, καινούργια διαδικασία από πίσω για να μπορέσουμε να γνωρίζουμε και να τηρούμε τις θέσεις που τοποθετούνται οι άνεργοι οι οποίοι προσλαμβάνονται, αλλά και τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν. Άρα είναι υποχρεωτικό να έχουμε πιο εκσυγχρονισμένα συστήματα καταγραφής των έργων και των θέσεων που θα μπορέσουν να προσλάβουν οι δήμοι. Το κάνουμε σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αυτού του είδους η εγγραφή για τους υπόλοιπους 274 δήμους έχει ήδη ξεκινήσει. Η πλατφόρμα θα κλείσει στις 8 του μηνός. Μπαίνει ηλεκτρονικά κάθε δήμος, καταγράφει τα έργα που θέλει να εκτελέσει, το προσωπικό που του χρειάζεται, τις θέσεις που θα τοποθετηθούν και όταν αυτή η λίστα κλείσει υπάρχει μία διαδικασία που περνάει από το ΑΣΕΠ, προκειμένου να ξέρουμε ποιο είναι το προσοντολόγιο αυτών που θα προσληφθούν. Όταν υπάρχει αυτή η έγκριση βγαίνει η πρόσκληση προς τους ανέργους για να προσληφθούν. Άρα, ευελπιστούμε ότι μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία».

    Στόχος της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, «ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους -κάποιοι έχουν να εργαστούν και 3 και 4 χρόνια- όταν επαναντάσσονται στην αγορά εργασίας, έστω και μέσα από μία προσωρινή θέση, όπως είναι αυτή, να μπορούν να έχουν όλα τα δικαιώματα τα εργασιακά, να πληρώνονται στην ώρα τους, να γγνωρίζουν ποιο είναι το ωράριό τους».

    «Για την κυβέρνησή μας» πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, «είναι κατανοητό ότι το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην αγορά εργασίας είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας γι αυτό και έχει πέσει η ανεργία [...] παρότι το 2015 ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε περίπου 100.000 καθαρές, καινούργιες θέσεις εργασίας, αυτό δεν συνάδει με την ανάγκη που υπάρχει, όταν έχουμε πάνω από ένα εκατ. ανέργους. Επειδή ακριβώς ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να υποστηρίζεται για να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αλλά αυτή τη στιγμή ακόμα δεν έχουμε περάσει σε εκείνους τους ρυθμούς ανάπτυξης που να έχει αυτή τη δυναμική που χρειάζεται η χώρα μας, πρέπει να δημιουργούμε προσωρινές θέσεις εργασίας για να επανέρχονται οι άνεργοι σ' ένα περιβάλλον εργασιακό, ειδικά οι μακροχρόνια άνεργοι κι αυτοί που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να προσληφθούν».

    [08] Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, για τα 73 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων

    Τη μνήμη των θυμάτων του Ναζισμού, το ολοκαύτωμα στο χωριό Λιγκιάδες των Ιωαννίνων, τιμούν με 3ημερες εκδηλώσεις που ολοκληρώνονται απόψε, οι κάτοικοι του χωριού και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των φορέων και της πολιτείας.

    Σαν σήμερα, πριν από 73 χρόνια, στις 3 Οκτωβρίου του 1943, οι Λιγκιάδες έζησαν τη φρίκη. Οι μηχανοκίνητες διμοιρίες των Γερμανών μετέτρεψαν το χωριό σε κόλαση. Εκτέλεσαν 89 αμάχους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, έκαψαν σπίτια, στάβλους, υποστατικά. . Το ίδιο πρωινό, πριν ανηφορήσουν για τους Λιγκιάδες, οι Ναζί σπέρνουν τον τρόμο και στην γειτονική Αμφιθέα, με το κάψιμο ενός σπιτιού, την εκτέλεση μιας μητέρας και των δύο ανήλικων παιδιών της.

    Στον χώρο όπου έγιναν οι μαζικές εκτελέσεις και έχει ανεγερθεί το μνημείο του Ολοκαυτώματος, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση χθες. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής Γιάννης Καραγιάννης. Κατά την ομιλία του, ο αντιδήμαρχος Ιωαννιτών, Παντελή Κολόκας, τόνισε πως «ο φασισμός, που ως ιδεολογία κυριάρχησε στη ναζιστική Γερμανία και ευθύνεται για τις θηριωδίες στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, στις μέρες μας δείχνει να προσπαθεί να αναγεννηθεί» και έστειλε το μήνυμα: «Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε να αναγεννηθεί ο ναζισμός ως ιδεολογία. Ειδικά εδώ, στον τόπο που μετράει χιλιάδες νεκρούς από τον ναζισμό».

    Οι εκδηλώσεις μνήμης, ξεκίνησαν το Σάββατο το βράδυ, με μουσική εκδήλωση στον χώρο του μνημείου, όπου παρουσιάστηκε το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, «Το τραγούδι του νεκρού αδερφού», με τον βαρύτονο Αχιλλέα Φρέστα, τη σοπράνο Αναστασία Ζώη και στο πιάνο τη Γεωργία Ζώη.

    Το τριήμερο των εκδηλώσεων μνήμης ολοκληρώνεται σήμερα, στις 7 το απόγευμα με την «Εκδήλωση Μνήμης και Αναστοχασμού», που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Λιγκιάδων.

    [09] Επεισόδια στην πορεία των συνταξιούχων προς το Μέγαρο Μάξιμου

    Ένταση επικράτησε μπροστά από την Ηρώδου Αττικού όπου κατέληξε η πορεία των συνταξιούχων, με στόχο αντιπροσωπεία τους να συναντήσει τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με την αστυνομία να μην επιτρέπει την πρόσβαση έχοντας αρχικά στήσει δύο κλούβες στη διασταύρωση της Ηρώδου Αττικού με τη Βασιλίσσης Σοφίας.

    Οι συνταξιούχοι επιχείρησαν να περάσουν προσπαθώντας ταυτόχρονα να ρίξουν, ωθώντας, τη μία κλούβα η οποία ήταν παρατεταγμένη, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν εκεί να απαντήσουν με ρίψη χημικών για να διαλύθει το πλήθος.

    [10] Εγκαίνια της έκθεσης «Γραμμές Περάσματος-in medias res», στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης

    Ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός, με τεράστια ταυτόχρονα συναισθηματική αξία, αποτέλεσαν τα εγκαίνια της έκθεσης έργων τέχνης «Γραμμές Περάσματος - in medias res» που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης που στεγάζεται στο αρχοντόσπιτο της Οθωμανικής Μυτιλήνης γνωστό σαν αρχοντικό Χαλίμ Μπέη, στην Επάνω Σκάλα της πόλης.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Ελγκίζ της Κωνσταντινούπολης, ένα Μουσείο που ανήκει στη Σεβντά και τον Τζάν Ελγκίζ δισέγγονο του άρχοντα της Μυτιλήνης Χαλίμ Μπέη, κτήτορα του κτηρίου όπου εκτίθενται τα έργα.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη και σύμφωνα με τον Τζαν Ελγκίζ που μίλησε στο ΑΠΕ «έχει ως στόχο να επιδείξει την ποικιλία των συνδέσμων, ανάμεσα σε αφηγήσεις της μνήμης και εκφράσεις διαφορετικών τάσεων και στιλιστικών προσεγγίσεων». Ο κ. Ελγκίζ που πέρα των πολλαπλών επιχειρηματικών του ενασχολήσεων, έχει αναπτύξει πλούσια διεθνή πολιτιστική δραστηριότητα, μέσω του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Κωνσταντινούπολης, σημείωσε όσον αφορά την πραγματοποίηση αυτής της μεγάλης έκθεσης στη Μυτιλήνη ότι «αποτελεί μια εκδήλωση μνήμης για την οικογένειά του, που, ιδιαίτερα ο Χαλίμ Μπέης, αποτέλεσε σημείο αναφοράς της συνύπαρξης των διαφορετικών κοινοτήτων της Λέσβου. Το χρωστάγαμε στην όμορφη Μυτιλήνη που και μέσω της έκθεσης πρέπει να γίνει πολύ γνωστή στη σύγχρονη τουρκική κοινωνία» κατέληξε ο κ. Ελγκίζ.

    Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Μπασάκ Σένοβα, που όπως είπε η υλοποίηση της «έχει στόχο τη δημιουργία ενός γαλαξία προβληματισμών πάνω στις τροχιές της μνήμης και της αντίληψης». Καλύπτει όλους τους χώρους της Πινακοθήκης και σε αυτήν παρουσιάζονται διάφορα έργα κορυφαίων καλλιτεχνών από τη ζωγραφική στη γλυπτική, από τις εγκαταστάσεις στα αντικείμενα, από τις φωτογραφίες στις ταινίες και τα βίντεο. Πρόκειται για έργα των καλλιτεχνώνΠινάρ Γιόλατσαν, Όλεγ Ντου, Σίντυ Σέρμαν, Αζαντέ Kιοκέρ, Μπεντρή Μπαϊκάμ, Μπενγκιού Καράντουμαν, Φερχάτ Οζγκιούρ, Γκίλμπερτ και Τζορτζ, Χάλε Tένγκερ, Tρέση Eμίν, Λουίς Μπουρζουά, Mάτεο Mάτε, Μπουράκ Ντελίερ, Γκιουλσιούν Kαράμουσταφα, Ιχσάν Oτουρμάκ, Kέντελ Γκιρς, Kομέτ, Ναν Γόλδιν, Nιλμπάρ Γκιουρές, Οζλέμ Γκιούνγιολ, Ρεμπέκα Χορν, Tομούρ Ατάγκιοκ, Βέλζκο Ζέζακ, Χέρα Μπουγιουκταστζίγιαν και Μπενζί Μπογιάδιαν.

    Στα πλαίσια αυτού του μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος η αεροπορική εταιρία BORA JET πραγματοποίησε ειδική πτήση τσάρτερ από την Κωνσταντινούπολη στη Μυτιλήνη με 120 Τούρκους επισκέπτες ανάμεσα τους και 20 δημοσιογράφοι από τα μεγαλύτερα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

    Τα εγκαίνια

    Τους καλεσμένους υποδέχθηκαν, στα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός που αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων πολιτών και στην ανάγκη παραπέρα καλλιέργειας τους σε όλους τους τομείς. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Ελγκίζ να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του νησιού. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Αστυρακάκης αναφέρθηκε στην αξία της έκθεσης. Και τέλος ο κ. Τζαν Ελγκίζ μίλησε για τις σχέσεις της οικογένειάς του με τη Λέσβο και τα έργα τέχνης που παρουσιάζονται στη Μυτιλήνη. Ακολούθησε ο δημοσιογράφος ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο βόρειο Αιγαίο, Στρατής Μπαλάσκας, που παρουσίασε στοιχεία ιστορικής του έρευνας σχετικά με την τουρκική αστική τάξη στα ύστερα χρόνια της οθωμανικής Μυτιλήνης ενώ στον έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κ. Ελγκίζ παρέδωσε ένα σπάραγμα της οικογένειας του Χαλίμ Μπέη, ένα κομμάτι από την οικοσκευή του αρχοντόσπιτου που βρέθηκε μέσα στα μπάζα κατά τις εργασίες αναστήλωσής του στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

    Με την επιμέλεια της Μπασάκ Σένοβα, θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες σε τρεις γλώσσες (Τουρκικά, Ελληνικά και Αγγλικά) οδηγός της έκθεσης και του αρχοντόσπιτου το οποίο θα τεκμηριώνει την εξέλιξη της και θα διανέμεται κατά την διάρκεια της.

    [11] Το Νόμπελ Ιατρικής 2016 στον Ιάπωνα, Γιοσινόρι Οσούμι

    Ο Γιοσινόρι Οσούμι κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2016 επειδή ανακάλυψε μηχανισμούς που αλλοιώνουν και ανακυκλώνουν κυτταρικά συστατικά, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική επιτροπή των βραβείων Νόμπελ.

    Όπως σημειώνει η επιτροπή, οι έρευνες του Οσούμι για την αυτοφαγία έχουν κρίσιμη σημασία για να γίνει κατανοητή η ανανέωση των κυττάρων και η απάντηση του σώματος στην πείνα και τις λοιμώξεις.

    «Οι ανακαλύψεις του Οσούμι οδήγησαν σ' ένα νέο παράδειγμα όσον αφορά την κατανόησή μας για το πώς το κύτταρο ανακυκλώνει το περιεχόμενό του», αναφέρει η Επιτροπή Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας στην ανακοίνωσή της για το βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (830.000 ευρώ).

    «Οι ανακαλύψεις του άνοιξαν τον δρόμο για την κατανόηση ... πολλών φυσιολογικών διαδικασιών, όπως όσον αφορά την προσαρμογή (του ανθρώπινου οργανισμού) στον λιμό ή την απάντηση στη λοίμωξη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    "Οι μεταλλάξεις των γονιδίων της αυτοφαγίας μπορεί να προκαλούν ασθένειες και η διαδικασία της αυτοφαγίας εμπλέκεται σε πολλές παθήσεις όπως ο καρκίνος και οι νευρολογικές ασθένειες», υπογραμμίζει η Επιτροπή Νόμπελ.

    Το Νόμπελ Ιατρικής είναι το πρώτο που ανακοινώνεται κάθε χρόνο.

    [12] Ουγγαρία: Άκυρο το δημοψήφισμα κατά της μετανάστευσης, λόγω αποχής

    Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν υπέστη πλήγμα χθες Κυριακή καθώς το δημοψήφισμα το οποίο οργάνωσε για να καταψηφιστεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή των προσφύγων, παρά την επικράτηση του «όχι» με συντριπτική πλειοψηφία, δεν είναι έγκυρο, ελλείψει επαρκούς συμμετοχής.

    Όσοι ψήφισαν απέρριψαν μαζικά (98,32%) την ανακατανομή και τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ βάσει ποσοστώσεων, όμως ο αριθμός τους δεν ήταν επαρκής ώστε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης να κερδίσει αυτό το δημοψήφισμα με ιδιαίτερη συμβολική αξία.

    Η συμμετοχή ήταν χαμηλότερη από το 45% και οι ψήφοι που καταμετρήθηκαν δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 39,9% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Απαιτείτο συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των εγγεγραμμένων ώστε το δημοψήφισμα να θεωρεί έγκυρο.

    Έπειτα από μια εκστρατεία εναντίον της μετανάστευσης?η οποία παρουσιάστηκε ως μια απειλή για τον ουγγρικό πολιτισμό και για την ασφάλεια των Ούγγρων, ιδίως με την επίκληση της τρομοκρατίας?και την κινητοποίηση όλης της κυβέρνησης, του μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος και ΜΜΕ που πρόσκεινται σε αυτό επί εβδομάδες, ο συντηρητικός Όρμπαν αρνήθηκε να δει το αποτέλεσμα ως ήττα.

    «Βρυξέλλες ή Βουδαπέστη, αυτό ήταν το ερώτημα, κι απαντήσαμε Βουδαπέστη. Αποφασίσαμε ότι το ζήτημα (της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών) ανήκει στη δικαιοδοσία της Ουγγαρίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος με το δημοψήφισμα αυτό επιδίωκε να θέσει υπό αμφισβήτηση την διακυβέρνηση της ΕΕ, στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στην Ουγγαρία», επέμεινε.

    Ο Όρμπαν τόνισε ότι ο αριθμός όσων ψήφισαν είναι μεγαλύτερος από όσους είχαν εγκρίνει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο ούγγρος πρωθυπουργός θέλει να δώσει νομική ισχύ στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και προτείνει «μια αναθεώρηση του Συντάγματος» για να αντανακλαστεί η λαϊκή βούληση, κατά δηλώσεις που έκανε χθες βράδυ.

    Η ουγγρική κυβέρνηση ήθελε, διαμέσου του δημοψηφίσματος, να απαλλαγεί από κάθε υποχρέωση να συμβάλει στο ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων. Στην Ουγγαρία αναλογεί η φιλοξενία 1.294 ανθρώπων βάσει του ευρωπαϊκού σχεδίου ανακατανομής 160.000 προσφύγων που υιοθετήθηκε πριν από έναν χρόνο για να ανακουφιστούν οι χώρες άφιξης των μεταναστών στην Ευρώπη, η Ελλάδα και η Ιταλία. Η Βουδαπέστη δεν έχει υποδεχθεί ούτε έναν.

    Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πολιτικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ. Αλλά δεν διαθέτουν μέσα για να αναγκάσουν τη Βουδαπέστη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ κι άλλα κράτη μέλη της ΕΕ αμφισβητούν ανοιχτά το σχέδιο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επέκρινε το σύστημα των ποσοστώσεων χαρακτηρίζοντάς το «μη ρεαλιστικό» και επικίνδυνο για τη συνοχή της ΕΕ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

    Διεκδικώντας ηγετικό ρόλο μεταξύ των λαϊκιστών πολιτικών που τάσσονται εναντίον της μετανάστευσης σε μια Ευρώπη η οποία οδεύει στις κάλπες, από τη Γαλλία ως την Αυστρία και τη Γερμανία, ο Όρμπαν δήλωσε χθες «υπερήφανος» που οι Ούγγροι έγιναν «οι πρώτοι» που εκφράστηκαν σε ένα δημοψήφισμα για την υποδοχή των προσφύγων, στο πλαίσιο της μάχης εναντίον των αποφάσεων της «ελίτ των Βρυξελλών».

    Η αντιπολίτευση και ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν το εκλογικό σώμα στην Ουγγαρία να απόσχει ή να ψηφίσει άκυρο, καταγγέλλοντας μια «εκστρατεία φόβου» στη χώρα.

    Ο ηγέτης του κόμματος της άκρας δεξιάς Γιόμπικ, Γκάμπορ Βόνα, αντίπαλος του Όρμπαν ενόψει των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στην Ουγγαρία το 2018, απαίτησε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος την παραίτηση του πρωθυπουργού.

    [13] Σέλφι αντί προστίμου στον Σβαρτσενέγκερ από τη γερμανική αστυνομία

    Προβλήματα με την αστυνομία της Γερμανίας αντιμετώπισε ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας και σούπερ σταρ Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

    Σύμφωνα με την αστυνομία του Μονάχου, αστυνομικός σταμάτησε τον σωματοφύλακα και τον 69χρονο πρώην πρωταθλητή του μπόντι μπίλντινγκ καθώς παραβίασαν τους κανόνες κυκλοφορίας στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου.

    Ο Σβαρτσενέγκερ και ο σωματοφύλακάς του οδηγούσαν ποδήλατο μέσα στις πλατφόρμες του σταθμού κάτι που απαγορεύεται, και ο αστυνομικός τους σταμάτησε κάνοντας συστάσεις. Ο ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη, εξηγώντας ότι το έκανε αυτό καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα με το περπάτημα.

    Αντί προστίμου ο αστυνομικός αρκέστηκε σε μία σέλφι και μία σύντομη κουβεντούλα με τον σταρ και το συμβάν έληξε εκεί και ο «Εξολοθρευτής» αποχώρησε από τον κεντρικό σταθμό του Μονάχου σπρώχνοντας το ποδήλατό του.

    [14] Την δημιουργία μητρώου πολιτικών στελεχών της ΝΔ, παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης

    Το άνοιγμα του κόμματος σε νέους ανθρώπους και τη δημιουργία μητρώου πολτικών στελεχών παρουσίασε σήμερα, σε ειδική εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για το μητρώο θα είναι δυνάμει υποψήφιοι του κόμματος στις επόμενες εκλογές, καθώς «δεν είναι δεδομένη η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια κανενός πολιτευτή». Όπως υποστήριξε, η ΝΔ θα αυξήσει τη δύναμή της και αυτό δίνει μεγάλο περιθώριο ανανέωσης. Αναφερόμενος στο ηλικιακό κριτήριο διευκρίνησε: «Δεν πιστεύω σε αυστηρά όρια ηλικίας, ούτε πιστεύω ότι η ανανώση έχει αποκλειστικά ηλικιακά χαρακτηριστικά. Έχει και ηλικιακά κριτήρια, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο υποψήφιος να είναι νέος στις ιδέες, να έχει επιστημονική επάρκεια και να έχει το ήθος που απαιτείται και αυτό είναι απαράβατος όρος συμμετοχής στα κοινά».

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος δημιουργίας μητρώου στελεχών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Το μεγάλο ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε ως κόμμα είναι πώς κάνουμε πράξη την Ανανέωση και την Αξιοκρατία». Δίνοντας το πολιτικό πλαίσιο της δημιουργίας του μητρώου στελεχών τόνισε: «Πιστεύουμε ότι ο βασικός πολιτικός εκφραστής της πλατιάς μεταρρυθμιστικής συμμαχίας μπορεί να είναι μόνο η ΝΔ. Σύντομα θα έχουμε παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Σήμερα παρουσιάζουμε με ποιους θα τα κάνουμε όλα αυτά».

    Εξηγώντας το σκεπτικό του, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Οι πολίτες αντιμετωπίζουν τα κόμματα με πολύ μεγάλη καχυποψία. Θεωρούν τα κόμματα ως κλειστά συστήματα. Τι μας λένε οι πολίτες: "Βλέπω όλο τους ίδιους και τους ίδιους στη ΝΔ, δεν υπάρχουν νέα πρόσωπα, μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μένει σε ισορροπίες μέσα στο κόμμα και δεν φέρνει καινούργιες δυνάμεις, πάλι με τους ίδιους θα κυβερνήσετε;". Όταν εκλέχτηκα είχα δεσμευτεί σε μία μεγάλη ανανέωση, όχι μόνο σε ιδέες, αλλά και σε πρόσωπα. Είχα χρησιμοποιήσει τη φράση ότι η ΝΔ είναι ένα "μαγαζί γωνία" δίχως εμπόρευα και εννούσα, τόσο τις ιδέες, όσο και τα πρόσωπα. Αυτήν τη δέσμευση για ανανέωση οφείλω να την κάνω πράξη».

    «Τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα: Όσον αφορά την τεχνοκρατική υποστήριξη του προγράμματός μας έχουμε λάβει πάνω από 1.000 βιογραφικά και 35 ομάδες εργασίας επεξεργάζονται πολιτικές θέσεις και τις θέτουν στην κρίση των οργάνων. Ταυτόχρονα, κάναμε και ένα τολμηρό άνοιγμα για τη χρηματοδότηση του κόμματος. Πάνω από 13.000 μέλη και φίλοι έχουν συμβάλλει για να στηρίξουν τη ΝΔ. Το κόμμα έχει πάνω από 400.000 μέλη. Αν το ένα τέταρτο είχαν τη διάθεση να προσφέρουν 20 ευρώ το χρόνο, θα συγκεντρώναμε ένα ποσό ενός εκατομμυρίου τον χρόνο για να καλύψουμε τις λειτουργικές ανάγκες μας και να απελευθερώσουμε την κρατική επιχορήγηση για την πληρωμή των χρεών μας. Έχουμε ενεργοποιήσει ομάδες εθελοντών», πρόσθεσε.

    Ακολούθως, παρουσίασε τη δημιουργία του μητρώου πολιτικών στελεχών, λέγοντας: «Ενεργοποιούμε καινούργια πρόσωπα, δημιουργούμε μία νέα γενιά στελεχών, δημιουργούμε περισσότερες φωνές της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα, τα μέλη του μητρώου είναι δυνάμει υποψήφιοι για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ».

    «Θέλουμε να ανοίξουμε το κόμμα σε πρόσωπα που δεν γνωρίζουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: «Τους βουλευτές και τα στελέχη τα ξέρουμε, θέλουμε αξιόλογους ανθρώπους από όλη την Ελλάδα που να θέλουν να ενεργοποιηθούν πολιτικά. Επιμένω σε αυτήν τη διαπίστωση, ότι τα κόμματα σήμερα δεν εμπνέουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη στους πολίτες».

    Στη συνέχεια, η κ. Ρεβέκα Πιτσίκα, σύβουλος του προέδρου του κόμματος σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, παρουσίασε τη διαδικασία, με την οποία το κόμμα θα απευθυνθεί, κάνοντας χρήση των σύγχρονων μέσων του διαδικτύου, στους υποψηφίους για την εγγραφή στο μητρώο πολιτικών στελεχών. Εντός των προσεχών ημερών θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και μαζί και το βιογραφικό τους.

    Μετά την ηλεκτρονική υποβολή, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν για προσωπική συνέντευξη. Όσοι εγκριθούν θα ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης και θα συμμετέχουν στην παραγωγή έργου μέσω των γραμματειών και των τομέων.

    Τα κρίτηρια είναι ακεραιότητα, επιρροή, συνέπεια, δημιουργική σκέψη, κοινωνική αντίληψη και κατανόηση, προσήλωση στο αποτέλεσμα και επικοινωνία. Η διεύθυνση της πλατφόρμας είναι www:ananeosi.nd.gr.

    [15] Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρέσβη στην Ελλάδα

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του στη Βουλή, με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα κ. Kerim Uras, ο οποίος ολοκλήρωσε, μετά από πέντε χρόνια, τη θητεία του στη χώρα μας. Στην εθιμοτυπική αυτή συνάντηση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη θετική παρουσία και συμβολή του κ. Uras στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Πέραν αυτών, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα γεγονότα των τελευταίων ημερών και ιδιαίτερα στα όσα ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης και το καθεστώς του Αιγαίου. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε στον Τούρκο Πρέσβη, ότι αντιπαραγωγικές τοποθετήσεις που αμφισβητούν το ισχύον, βάσει διεθνών συνθηκών και κανόνων, καθεστώς στο Αιγαίο, βλάπτουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και τη γενικότερη ατμόσφαιρα στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πρέπει να αποφεύγονται.

    [16] Αρχίζει σήμερα η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας "Παρμενίων-2016"

    Αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται στις 7 Οκτωβρίου η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2016», που σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο. Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τις Μείζονες Διοικήσεις με τις υποτεταγμένες σε αυτές, μονάδες, συμμετέχουν και Φορείς του Πολιτικού Τομέα. Κύριοι σκοποί της άσκησης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργουμένης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας, η εξάσκηση στην εφαρμογή διαδικασιών διοικήσεως και ελέγχου Ενόπλων Δυνάμεων και η βελτίωση του επιπέδου ελέγχου και διεύθυνσης των επιχειρήσεων, η εξάσκηση και αξιολόγηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, καθώς και η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας τους και η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των φορέων του πολιτικού τομέα, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση που απαιτείται, κατά την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων.

    [17] Συλλαλητήριο συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά πραγματοποίησαν συνταξιουχικές οργανώσεις αντιδρώντας στον νόμο Κατρούγκαλου 4387, που, όπως υποστηρίζουν, είναι ο θάνατος των επικουρικών τους συντάξεων.Όπως επισημαίνουν, έχουν συνεισφέρει για το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, όλα αυτά τα χρόνια ως εργαζόμενοι, εκατομμύρια ευρώ τονίζοντας ότι όσοι κατακρεουργούν τις επικουρικές τους συντάξεις και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα θα τους γράψει η ιστορία με μαύρα χρώματα.

    Οι συνταξιουχικές οργανώσεις καλούν όλη την ελληνική κοινωνία σε γενικό παλλαϊκό ξεσηκωμό «ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές και τις μνημονιακές δεσμεύσεις» ώστε να μπει φραγμός «στις νέες περικοπές των επικουρικών συντάξεων».Αυτή τη στιγμή, οι συνταξιούχοι πραγματοποιούν πορεία η οποία βρίσκεται στο Σύνταγμα μπροστά από τη Βουλή και κατευθύνονται προς το Μέγαρο Μαξίμου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 October 2016 - 10:32:28 UTC