Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρ. Βερναρδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στην καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στοχεύει το νομοσχέδιο
  • [02] ΝΔ: Εκλογές για να απαλλαγεί ο τόπος από την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ
  • [03] Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος έτους 2016
  • [04] Η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης στους θεσμούς έως τις αρχές Νοεμβρίου
  • [05] Δυσαρέσκεια Τσίπρα για τα δακρυγόνα στην πορεία συνταξιούχων
  • [06] Ακυρώσεις πτήσεων της Olympic Air αύριο λόγω απεργίας των υπαλλήλων της ΥΠΑ
  • [07] Τουρκία: Παράταση για τρεις μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης
  • [08] Βουλγαρία: Θωρακίζει τα σύνορά της για τις προσφυγικές ροές
  • [09] Οι αντάρτες FARC έτοιμοι να "βελτιώσουν" την ειρηνευτική συμφωνία με την κολομβιανή κυβέρνηση
  • [10] Πολ Κρούγκμαν: Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει το ευρώ
  • [11] Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Τον Φεβρουάριο του 2017 η παράδοση του έργου στο δημόσιο
  • [12] Νέος αέρας "φυσάει" στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
  • [13] Με «Ρωμαίο και Ιουλιέτα» και «Ηρακλή» ξεκινάει η σεζόν στο θέατρο Πάνθεον
  • [14] Θεσσαλονίκη: «Αΐντα», η «κόκκινη» - ματωμένη όπερα, βγαλμένη από τα «σπλάχνα» της πόλης
  • [15] Το Facebook εγκαινιάζει μια πλατφόρμα αγορών και πωλήσεων προϊόντων μεταξύ των μελών του
  • [16] Κυβερνητικές πηγές: Αυτά είναι τα σφάλματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων
  • [17] Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το προσχέδιο προϋπολογισμού
  • [18] Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης
  • [19] Εκδήλωση όλων των δικαστικών Ενώσεων για την εορτή του Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, παρουσία του ΠτΔ

  • [01] Χρ. Βερναρδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στην καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στοχεύει το νομοσχέδιο

    Στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής προωθείται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και όπως είπε,μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης,"με την ψήφισή του θα αλλάξει όλο το παλιό σύστημα αποσπάσεων και μετατάξεων στο δημόσιο σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο σύστημα κάλυψης των αναγκών της δημόσιας διοίκησης και έρχεται σε συνεργασία με την αλλαγή των οργανογραμμάτων των δημόσιων φορέων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου».

    «Έχουμε ένα απαρχαιωμένο σύστημα μετατάξεων και αποσπάσεων, που είναι πολύ γραφειοκρατικό και χρονοβόρο, και το οποίο εξυπηρετεί περισσότερο πελατειακές σχέσεις, παρά καλύπτει πραγματικές ανάγκες», είπε ο κ. Βερναρδάκης στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι με τον νέο νόμο, που η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2017, θα διευκρινίζεται ότι οι αποσπάσεις θα γίνονται μόνο για την κάλυψη έκτακτων και επειγουσών αναγκών και θα έχουν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι μετατάξεις θα γίνονται με βάση τις κενές οργανικές θέσεις και την εκδήλωση επιθυμίας των υπαλλήλων.

    Η όλη διαδικασία θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία οι δημόσιοι φορείς θα δηλώνουν την ανάγκης τους για κάλυψη θέσεων. Στη συνέχεια, κάθε υπάλληλος, με βάση τα προσόντα του, θα αυτοπροτείνεται για να καταλάβει την αντίστοιχη θέση. Η όλη διαδικασία, όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός, θα διαρκεί περίπου ένα με ενάμιση μήνα και θα γίνεται με μεταφορά της οργανικής θέσης στον νέο φορέα και με αντίστοιχη κάλυψη της μισθολογικής διαφοράς που τυχόν προκύπτει από την μετακίνηση. «Θα γίνεται ορθολογικότερη και καλύτερη διαχείριση των αναγκών των υπηρεσιών με τις ατομικές επιλογές του κάθε υπαλλήλου», επισήμανε ο κ. Βερναρδάκης.

    Για τη μετακίνηση δεν θα είναι απαραίτητη η έγκριση του φορέα στον οποίο υπηρετεί ο υπάλληλος, αρκεί να είναι καλυμμένες τουλάχιστον το 50% των οργανικών θέσεων του κλάδου που ανήκει ο υπάλληλος. «Με το νόμο για την κινητικότητα δίνεται στο δημόσιο ένα εργαλείο, ώστε να κάνει καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του δημοσίου, βέβαια δεν λύνεται με αυτό. Για να υπάρξει λύση θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα για στοχευμένες προσλήψεις. Ωστόσο, θα συνδέσει καλύτερα τις θέσεις εργασίας με τα προσόντα και τις δεξιότητες των υπαλλήλων, δίνοντας τη δυνατότητα στοχευμένου προγραμματισμού των προσλήψεων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες που θα βασίζονται στα οργανογράμματα των υπηρεσιών και θα γίνονται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες».

    Ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ακόμα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν κλάδοι, ωστόσο θα υπάρξει μία τυποποίηση των περιγραμμάτων εργασίας του δημοσίου, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί κλάδοι που έχουν το ίδιο αντικείμενο εργασίας με διαφορετική ονομασία. «Είναι μία διαδικασία, το κλαδολόγιο, το νομοσχέδιο για την κινητικότητα και τα οργανογράμματα που περιλαμβάνει τρεις ταυτόχρονες δομικές αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης», κατέληξε ο κ. Βερναρδάκης.

    [02] ΝΔ: Εκλογές για να απαλλαγεί ο τόπος από την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ

    Το αίτημά της για εκλογές επαναλαμβάνει η Νέα Δημοκρατία, για να απαλλαγεί, όπως τονίζει, από την «πιο επικίνδυνη και ιδεοληπτική κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος».

    Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος και απαντώντας σε διαρροές κυβερνητικών πηγών για τις δημοσκοπήσεις, τονίζεται πως στην κυβέρνηση «είναι πλέον έτοιμοι να αμφισβητήσουν ακόμη και τη δημοσκόπηση της εφημερίδας ?Αυγή?», κατηγορώντας τα κυβερνητικά στελέχη πως «είναι προφανώς ξεκομμένοι από τον ελληνικό λαό, που βιώνει μια σκληρή πραγματικότητα υπερφορολόγησης, ανεργίας και εκτροπής». Στη ΝΔ τονίζουν πως η κοινωνία ζητά έξοδο από την κρίση και καταλήγουν στην ανακοίνωση πως η κοινωνία ζητά εκλογές «για να απαλλαγεί από την πιο επικίνδυνη και ιδεοληπτική κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος».

    [03] Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος έτους 2016

    Ξεκινά τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 00:01 η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων στον ΟΑΕΔ από τους δικαιούχους για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος έτους 2016. Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, είτε στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου χώρου ηλεκτρονικής πρόσβασης, είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την 30ή Νοεμβρίου 2016, στις 15:00, για όσους υποβάλλουν αίτηση, μέσω των ΚΠΑ 2 και των ΚΕΠ και στις 23:59 για όσους υποβάλλουν αίτηση με ηλεκτρονικό τρόπο. Η παραλαβή των δικαιολογητικών θα ολοκληρωθεί την επόμενη ημέρα (1/12/2016).

    Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι εργαζόμενοι των εξής κατηγοριών: Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών-ανυψωτικών-οδοποιητικών-γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου-κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες.

    [04] Η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης στους θεσμούς έως τις αρχές Νοεμβρίου

    Το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου θα αποσταλεί στους θεσμούς το κείμενο για τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης, μετά και την ενσωμάτωση σχολίων και παρατηρήσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), με θέμα την εισήγηση του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού σχετικά με την υπό διαμόρφωση, νέα αναπτυξιακή στρατηγική.

    Το ΚΥΣΟΙΠ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενέκρινε το χρονοδιάγραμμα σύνταξης των σχετικών κειμένων, τα οποία, μετά την ενσωμάτωση σχολίων και παρατηρήσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα αποσταλούν στους θεσμούς, το αργότερο, στις αρχές Νοεμβρίου.

    Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών κατάρτισης της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής, θα συγκροτηθεί το Αναπτυξιακό Συμβούλιο, το οποίο και θα αναλάβει την παρακολούθηση της υλοποίησης της.

    [05] Δυσαρέσκεια Τσίπρα για τα δακρυγόνα στην πορεία συνταξιούχων

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι έγινε ρίψη δακρυγόνων κατά τη διάρκεια της πορείας συνταξιούχων, σήμερα το πρωί στο Κέντρο της Αθήνας, και ζήτησε να μην επαναληφθεί.

    Υπενθυμίζεται, ότι με ανακοίνωσή του, προ ολίγου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε «την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού», σημειώνοντας, επίσης, ότι «μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων».

    Έρευνα για τη ρίψη δακρυγόνων στους συνταξιούχους ζήτησε ο Ν. Τόσκας

    Έρευνα για το περιστατικό με την χρήση χημικών από τα ΜΑΤ εναντίον των συνταξιούχων, στο κέντρο της Αθήνας, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αναμένεται η σχετική διαταγή από την ηγεσία της ΕΛΑΣ.

    Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, ο κ. Τόσκας ζήτησε να διεξαχθεί με ταχύτατες διαδικασίες ή έρευνα, η οποία πραγματοποιείται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου να εξακριβωθούν τα πραγματικά περιστατικά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκαν τα γεγονότα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου και αν υπάρχουν.

    Διαβάστε επίσης:

    Απαγορεύτηκαν τα δακρυγόνα σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων με εντολή του υπ. Προστασίας του Πολίτη

    [06] Ακυρώσεις πτήσεων της Olympic Air αύριο λόγω απεργίας των υπαλλήλων της ΥΠΑ

    Προβλήματα στις πτήσεις θα υπάρξουν αύριο σε ορισμένα περιφερειακά αεροδρόμια, λόγω της απεργίας που εξήγγειλε ο Σύλλογος Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

    Οι τηλεπικοινωνιακοί της ΥΠΑ αντιδρούν στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας, η οποία αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση και προανήγγειλαν απεργίες από τις 00:01 της Τρίτης 4 Οκτωβρίου έως τις 23:59 του Σαββάτου 8 Οκτωβρίου 2016.

    Λόγω της απεργίας των τηλεπικοινωνιακών της ΥΠΑ, η Olympic Air ακυρώνει τις εξής πτήσεις:

    ΟΑ 062 Αθήνα-Πάρος ΟΑ 063 Πάρος-Αθήνα ΟΑ 064 Αθήνα-Πάρος ΟΑ 065 Πάρος-Αθήνα ΟΑ 096 Ρόδος-Καστελόριζο ΟΑ 097 Καστελόριζο-Ρόδος ΟΑ 098 Αθήνα-Κάρπαθος ΟΑ 099 Κάρπαθος-Αθήνα

    Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκέπτονται το site της Olympic Air www.olympicair.com ή να καλούν στα τηλέφωνα 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό).

    [07] Τουρκία: Παράταση για τρεις μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

    Η Άγκυρα αποφάσισε να παρατείνει για τρεις ακόμη μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα μέτρο που επιβλήθηκε έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και βασικός της εκπρόσωπος, Νουμάν Κουρτουλμούς.

    "Αποφασίσαμε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για 90 μέρες για να συνεχίσουμε την μάχη ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις", δήλωσε ο Κουρτουλμούς στους δημοσιογράφους έπειτα από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Η αφετηρία έναρξης της χρονικής επέκτασης είναι η 19η Οκτωβρίου, όταν και έληγε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στις 20 Ιουλίου και η αρχική της διάρκεια προβλεπόταν για τρεις μήνες.

    [08] Βουλγαρία: Θωρακίζει τα σύνορά της για τις προσφυγικές ροές

    Σε "απόρθητα τείχη" επιχειρεί να μετατρέψει τα σύνορά της με την Τουρκία (κυρίως) αλλά και την Ελλάδα η Βουλγαρία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια πιθανή εξ ανατολών πίεση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

    Συρμάτινος αγκαθωτός φράχτης, που ξεπερνά μέχρι στιγμής τα εκατό χιλιόμετρα, έχει κατασκευαστεί ήδη στην μεθόριο με την Τουρκία και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς πρόκειται να φτάσει τα διακόσια χιλιόμετρα, και χιλιάδες συνοριοφύλακες περιπολούν στην συνοριογραμμή επικουρούμενοι από αξιωματικούς του στρατού και άντρες της FRONTEX.

    Αυξημένες καταγράφονται οι περιπολίες,και μάλιστα κάποιες από κοινού με την Ελλάδα, και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα όπου ο πρωθυπουργός της χώρας, Μποϊκο Μπορίσωφ, έχει δηλώσει πως θα υψώσει και εκεί συρματοπλέγματα εάν χρειαστεί.

    Παρότι οι ροές από την Τουρκία εμφανίζουν τούτη την εποχή ύφεση, η Βουλγαρία ενισχύει τα μέτρα για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας,εξέλιξη που θα φέρει (και) στα νοτιοανατολικά και τα νότια σύνορά της ανθρώπινα "ποτάμια" που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ώστε να μην καταστεί μια μεγάλη "δεξαμενή ψυχών".

    Έτσι, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου στη Σόφια η υπουργός Εσωτερικών κ. Ρουμιάνα Μποτσαρεβα, οι δυνάμεις φρούρησης στα σύνορα πρόκειται να ενισχυθούν με τετρακόσια είκοσι σύγχρονα τζιπ, ελικόπτερα, θερμικές κάμερες, ενώ θα εγκατασταθεί σε όλη τη μεθόριο, που δεν υπάρχει κάλυψη κινητής τηλεφωνίας, ειδικό σύστημα επικοινωνίας. Όλα αυτά με κονδύλια από τα εκατόν εξήντα εκατομμύρια ευρώ που έχει διαθέσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

    Η Σόφια ζει με τον φόβο προσφυγικής πλημμυρίδας σε περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία για κάποιο λόγο ανοίξει τους "κρουνούς" και ο πρωθυπουργός Μπορίσωφ διαμηνύει σε όλους τους τόνους προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η χώρα του δεν αντέχει την παρουσία και μακροχρόνια παραμονή μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

    Παρά τα αυστηρά μέτρα στα σύνορα, όπου μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ του βουλγάρικου αλλά και του διεθνούς τύπου δραστηριοποιούνται παραστρατιωτικές ομάδες οι οποίες συλλαμβάνουν πρόσφυγες και μετανάστες, διακινητές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τον λεγόμενο "βουλγάρικο διάδρομο" για την μεταφορά στην Σερβία Σύριων, Ιρακινών, Αφγανών, Πακιστανών,κ.α, που πληρώνουν αδρά και επιχειρούν να φτάσουν στην Σερβία και από εκεί να συνεχίσουν προς την Ευρώπη.

    Το Βελιγράδι,από την πλευρά του, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις διελεύσεις μέσω Βουλγαρίας, έχει αναπτύξει αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στην σερβοβουλγαρική μεθόριο.

    Σε σχέση με την Ελλάδα, Βούλγαροι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν κατά καιρούς την άψογη συνεργασία των δυο πλευρών στη μεθόριο, ενώ η Σόφια απέρριψε κατηγορηματικά το πιεστικό αίτημα της λεγόμενος ομάδας Βιζενγκραντ να κλείσει η Βουλγαρία τα σύνορά της στο νότο προκρίνοντας τη συνεργασία σε επίπεδο κοινών περιπολιών και όχι μόνο.

    [09] Οι αντάρτες FARC έτοιμοι να "βελτιώσουν" την ειρηνευτική συμφωνία με την κολομβιανή κυβέρνηση

    Ο ηγέτης των ανταρτών FARC, ο Τιμολέον Χιμένες, δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να "βελτιώσει" την ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση, η οποία απορρίφθηκε από τους Κολομβιανούς πολίτες στο δημοψήφισμα της Κυριακής, προς γενική κατάπληξη.

    "Αυτή τη στιγμή αναλύουμε ήρεμα τα αποτελέσματα για να συνεχίσουμε, γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι χάσαμε τη μάχη για την ειρήνη", διαβεβαίωσε ο Χιμένες μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό W Radio της Αβάνας, όπου διεξάγονταν οι ειρηνευτικές συνομιλίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) "θα αναλάβουν πρωτοβουλίες" για να δώσουν νέα ώθηση στη διαδικασία, παρά τη νίκη του "Όχι" στη δημοψήφισμα. Το αποτέλεσμα αυτό "μας παθιάζει περισσότερο επειδή, σε τελική ανάλυση, υπάρχουν πολλές αναγνώσεις του και πρέπει να τις εξετάσουμε για να δούμε πώς πρέπει να βελτιώσουμε" τη συμφωνία, τόνισε.

    Ο Τιμολέον Χιμένες, που είναι γνωστότερος με το αντάρτικο ψευδώνυμο "Τιμοσένκο", είπε ότι οι FARC και η κυβέρνηση διατηρούν παρ' όλ' αυτά "τον ίδιο στόχο", δηλαδή τον τερματισμό του πολέμου που διαρκεί 52 χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

    Την περασμένη εβδομάδα ο Χιμένες και ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος υπέγραψαν στην Καρταχένα την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία όμως για να εφαρμοστεί θα έπρεπε να εγκριθεί από τον λαό, στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Μολονότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το "Ναι" θα κέρδιζε, τελικά επικράτησε οριακά το "Όχι", με ποσοστό 50,21%. Η αποχή ήταν πολύ μεγάλη, έφτασε στο 62%.

    [10] Πολ Κρούγκμαν: Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει το ευρώ

    Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει το ευρώ, εξακολουθεί να πιστεύει ο Αμερικανός οικονομολόγος και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, Πολ Κρούγκμαν, όπως τονίζει ο ίδιος σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», προσθέτοντας πως αυτήν τη στιγμή δεν θα υποστήριζε μία κατάργηση του ευρώ, ακόμη και αν μπορεί να αντιληφθεί γιατί το κάνουν κάποιοι άλλοι.

    Το κόστος για μία διάλυση ολόκληρης της Νομισματικής Ένωσης θα ήταν πολύ υψηλό, αναφέρει, μεταξύ άλλων, και παρατηρεί πως αξίζει να ξεκινήσει ακόμη μία τελευταία προσπάθεια διάσωσης, για να επιδιορθωθεί το σύστημα.

    Στην ερώτηση τι θα γίνει εάν συνεχίζεται να ασκείται «γερμανική» οικονομική πολιτική, δηλαδή λιτότητα αντί επενδύσεων, ο Αμερικανός οικονομολόγος απαντά χαρακτηριστικά πως «τότε θα έχουμε ένα πρόβλημα», ενώ ερωτηθείς ποιο είναι εκείνο το θέμα, το οποίο τυγχάνει μικρής προσοχής από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική, επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει περισσότερη συζήτηση για το κλίμα.

    Κατά την άποψή του, το κλίμα θα μπορούσε να είναι, επίσης, μία λύση για τα οικονομικο-πολιτικά προβλήματα, μία ενεργός πολιτική για το κλίμα θα αποτελούσε μία οικονομική «διέγερση» για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, και ο ίδιος χαρακτηρίζει «εκπληκτικό» το πόσο περιορισμένη είναι η σχετική συζήτηση, όταν μάλιστα γίνεται ακόμη προφανέστερο ότι κάποιος οδηγείται στην καταστροφή.

    [11] Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Τον Φεβρουάριο του 2017 η παράδοση του έργου στο δημόσιο

    Τον Φεβρουάριο του 2017 αναμένεται η παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής 66ης συνεδρίασης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Κέντρο Πολιτισμού.

    Στην παρούσα φάση η κοινοπραξία που ανέλαβε την κατασκευή του έργου προχωρά σε αποκατάσταση κατασκευαστικών ζητημάτων που εκκρεμούν. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γίνει η πρόσκληση για την πιστοποίηση ολοκλήρωσης του έργου από το Ελληνικό Δημόσιο. Μετά την πιστοποίηση, που υπολογίζεται τον Δεκέμβριο, θα οριστεί επιτροπή για την παραλαβή της μετοχής της Α.Ε. προκειμένου να ολοκληρωθεί η παράδοση του έργου. Η παράδοση του έργου θα αποτελέσει και το ορόσημο για να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις νέες εγκαταστάσεις (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017).

    Σχετικά με τη φάση μετεγκατάστασης και λειτουργίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, επισήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα κατατεθεί στην Βουλή ο νόμος για την λειτουργία της Βιβλιοθήκης, τον οποίο επεξεργάζεται ομάδα εργασίας στο υπουργείο. Επίσης, το υπουργείο επεξεργάζεται τις οικονομικές ανάγκες της Βιβλιοθήκης για την περίοδο 2018 - 2020.

    Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρων Μιχαηλίδης, υπογράμμισε ότι ο οργανισμός θα επιχειρήσει την ώρα που θα μετακομίζει να παράγει και καλλιτεχνικό έργο, ώστε να μην πάψει η δραστηριότητά του.

    Την σημερινή συνεδρίαση απασχόλησε ευρέως το θέμα της προσβασιμότητας στο Κέντρο Πολιτισμού και αποφασίστηκε να γίνει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την οποία θα οργανώσει το γραφείο πρωθυπουργού για να γίνει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας μόνιμης λύσης, όπως επισημάνθηκε. Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Ιωάννης Σκουμπούρης, παρουσίασε τρεις εναλλακτικές λύσεις τροποποίησης υπαρχουσών γραμμών για να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό το επόμενο διάστημα.

    Εξάλλου, μέσα στον Οκτώβριο θα αρχίσουν και πάλι οι εγγραφές μελών στο πρόγραμμα φίλων και υποστηρικτών του Κέντρου Πολιτισμού, που από εδώ και στο εξής θα πληρώνουν συνδρομή.

    [12] Νέος αέρας "φυσάει" στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

    Νέο τμήμα για τον εξοβελισμένο, τα τελευταία χρόνια, Ελληνικό Κινηματογράφο (το νέο τμήμα ιδρύθηκε όπως ορίζει ο νόμος και αναμένονται οι φετινές επιλογές), νέοι σχεδιασμοί για τον κατάλογο, την αφίσα και την εφημερίδα "Πρώτο πλάνο" του Φεστιβάλ, νέο αφιέρωμα με δώδεκα "συνομιλούσες" μεταξύ τους ταινίες ("Αντι/Κατοπτρισμοί" - Mirror/Image), ανατρεπτικέςταινίες στο τμήμα "Film Forward", ταινίες προβοκατόρικες, αλλόκοτες αλλά και αισθησιακές (στο νέο αφιέρωμα με μεταμεσονύκτιες προβολές "Round Midnight"), αλλά και το πλέον ενδιαφέρον ίσως τμήμα των προηγούμενων φεστιβάλ -οι "Ανοιχτοί Ορίζοντες" των ανεξάρτητων πρωτοπόρων κινηματογραφικών προτάσεων, το οποίο εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Δημήτρης Εϊπίδης, (ο προηγούμενος και επι σειρα ετών καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ) συνθέτουν τη φετινή διοργάνωση.

    Έναν ακριβώς μήνα πριν από την έναρξη της φετινής 57ης διοργάνωσης, (θα πραγματοποιηθεί το δεκαήμερο απο 3-13 Νοεμβρίου), η νέα διοίκηση του Φεστιβάλ ανακοίνωσε σήμερα μια ...περίληψη του προγράμματός του.

    Την ελληνική πρεμιέρα τους στη Θεσσαλονίκη θα κάνουν ορισμένες απο τις σημαντικότερες ταινίες που παρουσιάστηκαν στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως:

  • "Ο εμποράκος" του Ασγκάρ Φαραντί, μία τραγική ιστορία εκδίκησης εμπνευσμένη από τον "Θάνατο του εμποράκου" του Άρθουρ Μίλερ (βραβείο α' ανδρικού ρόλου και σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών).

  • Η νέα ταινία των αδελφών Νταρντέν "Το άγνωστο κορίτσι".

  • Το υπερφυσικό ψυχολογικό θρίλερ "Personal Shopper" του Ολιβιέ Ασαγιάς, με την Κρίστεν Στιούαρτ, στο ρόλο μιας νεαρής κοπέλας, που προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον πρόσφατα χαμένο αδελφό της.

  • "Daguerrotype", η πρώτη ταινία -εκτός Ιαπωνίας- του Κιγιόσι Κουροσάουα με τους Ταχάρ Ραχίμ και Ματιέ Αμαλρίκ (μία ιστορία φαντασμάτων, όπου ο νεαρός βοηθός ενός φωτογράφου ζει έναν σκοτεινό έρωτα με την κόρη του αφεντικού του).

  • "A Quiet Passion" του Τέρενς Ντέιβις (βιογραφία της θρυλικής ποιήτριας Έμιλι Ντίκινσον) με τη Σίνθια Νίξον.

  • Το τολμηρό "The Untamed" (βραβευμένο ήδη με Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας) του Μεξικανού Αμάτ Εσκαλάντε (...ένα παντρεμένο ζευγάρι βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα εξωγήινο πλάσμα με πλοκάμια, πηγή ηδονής αλλά και καταστροφής).

    Ταινίες νεων δημιουργών σε εκτός συναγωνισμού προβολές ("Out of Competition")είναι οι: "Swiss Army Man" των Ντάνιελ Σέινερτ και Ντάνιελ Κουάν, "Η μεγάλη νύχτα του Φρανσίσκο Σάνκτις" των Αντρέα Τέστα και Φρανσίσκο Μάρκες, "Godless" (το τιμημένο με τη Χρυσή Λεοπάρδαλη, βραβείο α' γυναικείας ερμηνείας και βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Λοκάρνο φίλμ της Ραλίτσα Πέτροβα) και, τέλος, το "Sand Storm" της Ελίτ Ζεξέρ.

    Πέντε ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά επιλέχθηκαν ηδη να προβληθούν στο αγαπημένο τμήμα των σινεφίλ,"Ανοιχτοί Ορίζοντες". Ειναι τα φiλμ:

  • "La mort de Louis XIV" του Αλμπέρ Σέρα (οι τελευταίες μέρες του Λουδοβίκου XIV, με τον επιβλητικό Ζαν Πιερ Λεό στον κεντρικό ρόλο).

  • "Little Men" του Άιρα Σακς: (δυο οικογένειες έρχονται σε ρήξη εξαιτίας κτηματικών υποθέσεων και δυο έφηβοι οδεύουν απότομα προς την ενηλικίωση).

  • "Zoology" του Ιβάν Τβερντόβσκι (Μια άχαρη υπάλληλος σε ζωολογικό κήπο βγάζει ξαφνικά ουρά και ερωτεύεται τον κατά πολύ νεότερο γιατρό της).

  • "The Girl without Hands" του Σεμπαστιάν Λάουντενμπαχ (φιλμ κινουμένων σχεδίων, εμπνευσμένο από παραμύθι των αδερφών Γκριμ, με ηρωίδα ένα κορίτσι που χάνει τα χέρια του εξαιτίας της συμφωνίας που έχει κάνει ο πατέρας της με τον διάβολο) και

  • "Wolf and Sheep" της 26χρονης Αφγανής σκηνοθέτιδας -μίας από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις του Φεστιβάλ Καννών και η νεότερη δημιουργός που έχει επιλεγεί ποτέ για το πρόγραμμα "Cannes Cinefondation Residency" το 2011, Σάρμπανου Σαντάτ (στην ταινία της, δύο παιδιά ζωντανεύουν ξωτικά και νεράιδες σε μια ιστορία αθώα, όσο και σκληρή).

    Οι δώδεκα ταινίες του αφιερώματος "Αντι/Κατοπτρισμοί -Mirror/Image", χωρισμένες σε ζευγάρια, συνομιλούν και καθρεφτίζουν η μία την άλλη σαν είδωλα ως προς τη φόρμα, την αισθητική, τη θεματική, καθώς και τον τρόπο που βλέπουν το σινεμά ή τον κόσμο. Είναι:

  • Το ιδιότυπο ντοκιμαντέρ Kate Plays Christine του Ρόμπερτ Γκριν και η ταινία μυθοπλασίας Christine του Αντόνιο Κάμπος- που προσεγγίζουν το τραγικό αίνιγμα της παρουσιάστριας Κριστίν Τσάμπακ, η οποία αυτοκτόνησε on camera το 1974.

  • Το φιλμ "Un Juif pour l'exemple" (2016) του Τζέικομπ Μπέργκερ και το άγνωστο αριστούργημα "Last Chance" που γύρισε ο Λέοπολντ Λίντμπεργκ το 1945, κριτικάρουν το ρόλο της Ελβετίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πρώτη περιγράφει την αληθινή ιστορία της δολοφονίας ενός Εβραίου από ελβετούς ναζιστές, ενώ η δεύτερη, συγκλονιστικά επίκαιρη, παρακολουθεί μία ομάδα απελπισμένων φυγάδων από 10 διαφορετικές εθνικότητες, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν από τους διωγμούς του ναζιστικού καθεστώτος, αντικρίζουν τα κλειστά σύνορα της Ελβετίας. Οι ταινίες "Barakah Meets Barakah" του Μαχμούντ Σαμπάχ και "Through the Wall" της Ράμα Μπέρσταϊν, (ταινίες που επιχειρούν να διαχειριστούν την ερωτική επιθυμία, όταν αυτή έρχεται αντιμέτωπη με την θρησκεία: είτε πρόκειται για τη θρησκεία των μουσουλμάνων είτε για τη θρησκεία των εβραίων).

    Ριζοσπαστικές ταινίες που ανατρέχουν στις ρίζες του σινεμά και προκαλούν τα όριά του, περιλαμβάνει τοτμήμα "Film Forward", όπως το "Maquinaria Panamericana" του Χοακίν ντελ Πάσο (μία ανορθόδοξη παραβολή που αφηγείται την ιστορία ενός εργοστασίου, τη διαχείριση του οποίου αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι), το "Moderation" της Άνια Κίρσνερ -με τη Μισέλ Βάλεϊ- γυρισμένο στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αίγυπτο (ένα φιλμικό δοκίμιο, που βυθίζεται στα μυστικά του σινεμά τρόμου και αποκαλύπτει άγνωστες ιστορίες από τις ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη παίζοντας με τα όρια της λογικής).

    Στο νέο μεταμεσονύκτιο τμήμα προβολών ("Round Midnight"), που εγκαινιάζει το 57ο Φεστιβάλ με κλασικές καλτ/ underground ταινίες από όλο τον κόσμο θα προβληθούν: το γαλλικό "Levres de sang" (1975) του Ζαν Ρολέν, όπου τέσσερα θηλυκά βαμπίρ αποπλανούν έναν νεαρό άνδρα που αναζητά τη γυναίκα των ονείρων του σε ένα απομονωμένο κάστρο και το πορτογαλικό φιλμ "Απόψε θα πάρω την ψυχή σου" (1964) του Ζοζέ Μουζίκα Μαρίνς, με ήρωα έναν βίαιο νεκροθάφτη, που φτάνει μέχρι το έγκλημα για να αποκτήσει έναν γιο, ωστόσο σύντομα θα πληρώσει το βαρύ τίμημα.

    [13] Με «Ρωμαίο και Ιουλιέτα» και «Ηρακλή» ξεκινάει η σεζόν στο θέατρο Πάνθεον

    Δύο φιλόδοξες παραγωγές ετοιμάζεται να παρουσιάσει για τη νέα σεζόν το θέατρο Πάνθεον. Ο Δημήτρης Λιγνάδης διασκευάζει και σκηνοθετεί το ποιητικό αριστούργημα του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», με πρωταγωνιστές δύο εφήβους που βρίσκονται σχεδόν στην ίδια ηλικία με τους ήρωες του έργου και ο Απόλλων Παπαθεοχάρης ζωντανεύει επί σκηνής τον μύθο του Ηρακλή, σε ένα εντυπωσιακό θέαμα για μικρούς και μεγάλους.

    «Μέχρι σήμερα φοβόμουν ν? ασχοληθώ με αυτό το έργο, γιατί πίστευα πάντοτε ότι δεν μπορεί να το πιάσει κάποιος, χωρίς να βγει πληγωμένος» υποστηρίζει ο Δ. Λιγνάδης για τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα», που ανεβάζει σε μετάφραση Διονύση Καψάλη. «Δεν είναι μόνο ο μύθος του που με γοητεύει, αλλά το γεγονός ότι ο Σαίξπηρ γράφει γι? αυτά τα δύο νέα παιδιά που οδηγούνται στον θάνατο, για να δικαιώσουν έναν κόσμο ενηλίκων ο οποίος δεν θα πέθαινε ποτέ από αγάπη» συμπληρώνει.

    Μετά από πολύωρες και απαιτητικές οντισιόν, ο Δημήτρης Λιγνάδης βρήκε τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα στα πρόσωπα του 16χρονου Γιάννη Τσουμαράκη και της 15χρονης Δανάης Βασιλοπούλου. «Είναι μία παράσταση με ανήλικους, για ενήλικες. Το κίνητρό μου δεν ήταν μόνο να μοιάζουν οι πρωταγωνιστές με τις φυσικές ηλικίες των ηρώων. Τα παιδιά αυτά έχουν μία "επιδέξια αδεξιότητα", καθώς δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί» λέει ο ίδιος. Το στοίχημα του σκηνοθέτη είναι διπλό: να μας μεταφέρει μέσα από τα μάτια των νέων ερασιτεχνών ηθοποιών, την ωραιότερη ιστορία αγάπης και να μας αποκαλύψει την αντιπαραβολή των δύο κόσμων: της αγνότητας, της δύναμης, αλλά και της απολυτότητας του εφηβικού έρωτα από τη μία, με τον φαρισαϊκό καθωσπρεπισμό και τον φθόνο των ενηλίκων από την άλλη.

    Στις εκπλήξεις της παράστασης (που κάνει πρεμιέρα στις 14 Οκτωβρίου), συγκαταλέγεται και η επιλογή του Στάθη Ψάλτη, ο οποίος θα υποδυθεί την παραμάνα της Ιουλιέτας. Ο Δημήτρης Πιατάς θα ενσαρκώσει τον πατέρα Λαυρέντιο, μητέρα της Ιουλιέτας θα είναι η Ελισάβετ Μουτάφη, ενώ θα δούμε ακόμη τους: Σταύρο Βόλκο, Βασίλη Μηλιώνη, Πάνο Παπαδόπουλο, Ρένο Ρώτα, Νικόλα Στραβοπόδη, Θάνο Τοκάκη, Γιωργή Τσουρή και τον Δημήτρη Λιγνάδη, σε ένα εικοσαμελή θίασο.

    [14] Θεσσαλονίκη: «Αΐντα», η «κόκκινη» - ματωμένη όπερα, βγαλμένη από τα «σπλάχνα» της πόλης

    Γοητευτικές άριες και συγκινητικά ντουέτα. Εντυπωσιακές σκηνές πλήθους και θριαμβικές νότες του διασημότερου εμβατηρίου στο λυρικό θέατρο. Πάθη και προδοσίες, συγκρούσεις και ανατροπές, εντάσεις και διαψεύσεις στην αυλή των Φαραώ της Αιγύπτου.

    Περισσότεροι από 200 συντελεστές (μουσικοί, σολίστες, μαέστροι, χορωδοί, χορευτές και ηθοποιοί) συμπράττουν στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζεται -ενταγμένη στο πρόγραμμα των φετινών "Δημητρίων"- η εμβληματική όπερα "Αΐντα" του Τζουζέπε Βέρντι.

    Φιλοτεχνημένη εξ ολοκλήρου στη Θεσσαλονίκη ("βγαλμένη από τα σπλάχνα της πόλης", όπως έλεγε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας την παραγωγή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, καθώς ..."μόνο οι δημιουργοί της πόλης μπορούν να τη βγάλουν από τα αδιέξοδα της", όπως συμπλήρωνε η αντιδήμαρχος πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου) η νέα παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής θα παρουσιαστεί σε τρεις παραστάσεις, στις 15, 17 και 19 Οκτωβρίου (στις 20.00 -λόγω μεγάλης διάρκειάς της, η οποία ξεπερνά τα 170 λεπτά συμπεριλαμβανομένου του διαλείμματος 20 λεπτών).

    Γοητευτικές άριες και συγκινητικά ντουέτα, αλλά και "επιβεβλημένα" (λόγω και του "εξωτικού" χώρου, όπου εκτυλίσσεται) σκηνικά και κοστούμια, θριαμβικές νότες του διασημότερου εμβατηρίου στο λυρικό θέατρο, πάθη και προδοσίες, συγκρούσεις και ανατροπές, εντάσεις και διαψεύσεις στην αυλή των Φαραώ της Αιγύπτου συνθέτουν την πρώτη όπερα του Τζουζέπε Βέρντι (1813-1901) με εντελώς πρωτότυπο θέμα και περιεχόμενο, που δεν βασίζεται σε προϋπάρχον λιμπρέτο, λογοτεχνικό ή θεατρικό έργο. Το σενάριό της ήταν σύλληψη του Γάλλου αρχαιολόγου Ογκίστ Μαριέτ (Auguste Mariette), πιθανόν εμπνευσμένο από αρχαίο αιγυπτιακό μύθο, και προτάθηκε στον Βέρντι στις αρχές του 1870 από τον Καμίλ ντι Λοκλ (Camille du Locle). Ο Αντόνιο Γκιζλαντσόνι (Antonio Ghislanzoni) ανέλαβε να μεταφράσει το κείμενο και να γράψει το λιμπρέτο στα ιταλικά, σε συνεργασία με τον ίδιο τον συνθέτη.

    Η "Αΐντα" ανήκει στην κατηγορία της μεγαλοπρεπούς όπερας (grand opera), με τέσσερις πράξεις και επτά σκηνές, πολυμερή χορωδία και μεγάλο αριθμό κύριων ρόλων, και συνιστά ορόσημο στην ιστορία της ιταλικής μουσικής. Η δράση της εκτυλίσσεται στη φαραωνική Αίγυπτο σε μυθική εποχή, με την οποία το κοινό του 20ού αιώνα εξοικειώθηκε μέσω των εικόνων που προσέδωσαν στην όπερα οι γοητευτικές ταινίες του Χόλιγουντ. Ωστόσο, αυτή είναι η μία όψη της υπόθεσης, καθώς στο επίκεντρο της όπερας αναπτύσσεται ένα διάσημο ερωτικό τρίγωνο: η Αΐντα, πριγκίπισσα της Αιθιοπίας και αιχμάλωτη στην αυλή των Φαραώ, είναι ερωτευμένη με τον Αιγύπτιο στρατηγό Ρανταμές, ο οποίος ανταποδίδει τα αισθήματά της δυσαρεστώντας την Αμνέριδα, κόρη του βασιλιά των Φαραώ, η οποία είναι επίσης ερωτευμένη μαζί του....Τους τρεις ρόλους ενώνει μια λεπτή κόκκινη γραμμή (το κόκκινο χρώμα χαρακτηρίζει την "Αΐντα") δίνοντας την αίσθηση της ροής του αίματος και προοιωνίζει το δραματικό τέλος της...

    Η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1871 στην όπερα του Καΐρου -στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της Διώρυγας του Σουέζ. Αν και προγραμματισμένη να γίνει τον Ιανουάριο του 1871, η πρεμιέρα αναβλήθηκε, λόγω του Γαλλοπρωσικού Πολέμου, και τελικώς παρουσιάστηκε στις 24 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους με μεγάλη επιτυχία. Αμέσως μετά το Κάιρο, η «Αΐντα» παρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου (Φεβρουάριος 1872) και ακολούθως έγινε πασίγνωστη στην Ευρώπη.

    Η σκηνοθετική σύλληψη της νέας παραγωγής ανήκει στη Ζαμίρα Πασκέρι (Zamira Pasceri) από την Ιταλία, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει σχεδιάσει ο Αθανάσιος Κολαλάς από τη Θεσσαλονίκη. Τη μουσική διεύθυνση έχουν αναλάβει ο Ντάριουζ Μικούλκσι (Dariusz Mikulkski) από την Πολωνία (15.10) και ο Χάρης Ηλιάδης επίσης από τη Θεσσαλονίκη (17.10 & 19.10).

    Τις μουσικές συνθέσεις ερμηνεύουν η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, μέλη της MOYSΑ, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, και μέλη της Στρατιωτικής Μουσικής του Γ΄ Σώματος Στρατού "Μέγας Αλέξανδρος". Συμμετέχει επίσης η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, σε διδασκαλία και διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου.

    Τους τρεις βασικούς ρόλους ενσαρκώνουν η σοπράνο Σοφία Μητροπούλου (Αΐντα), η σοπράνο Κασσάνδρα Δημοπούλου (Άμνερις) και ο τενόρος Φίλιππος Μοδινός (Ρανταμές).

    Η διάσημη όπερα, η οποία θα έχει ελληνικούς υπέρτιτλους, παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή με το 51ο Φεστιβάλ Δημητρίων και σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα Skull of Yorick Productions με έδρα τη Θεσσαλονίκη.Οι τιμές των εισιτηρίων αρχίζουν από 10 ευρώ (μαθητές, φοιτητές, άνεργοι) και φτάνουν έως τα 35 ευρώ.

    [15] Το Facebook εγκαινιάζει μια πλατφόρμα αγορών και πωλήσεων προϊόντων μεταξύ των μελών του

    Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Facebook εγκαινίασε σήμερα μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι πλήρως αφιερωμένη στην αγορά και πώληση αντικειμένων και προϊόντων μεταξύ των μελών του, επιχειρώντας να ανταγωνιστεί τον όμιλο διαδικτυακού εμπορίου eBay και τον ιστόποπο αγορών μεταξύ ιδιωτών Craigslist.

    Οι χρήστες που θέλουν να πουλήσουν ένα αντικείμενο θα μπορούν να το φωτογραφίζουν και κατόπιν να αναρτούν τη φωτογραφία σε αυτήν την ειδική πλατφόρμα που έχει ονομαστεί «Marketplace», περιγράφει το Facebook.

    Η πρόσβαση στην υπηρεσία θα επιτρέπεται αρχικά στους χρήστες άνω των 18 ετών που διαμένουν στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία.

    Το «Marketplace» θα είναι διαθέσιμο στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα του Facebook, τόσο για τους χρήστες του Facebook που διαθέτουν τηλέφωνα iPhone όσο και για εκείνους που έχουν τηλέφωνα εξοπλισμένα με το λειτουργικό σύστημα Android (Google).

    [16] Κυβερνητικές πηγές: Αυτά είναι τα σφάλματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων

    Το χρονικό των αστοχιών των εταιρειών δημοσκοπήσεων κατά τις περιόδους των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 και του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 -όπου καταγράφηκαν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις εκτιμήσεις και το τελικό αποτέλεσμα που αποτυπώθηκε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης- παραθέτουν κυβερνητικές πηγές.

    Επισημαίνουν ότι αυτά τα «αδιαμφισβήτητα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται σε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνεται η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων», πολύ περισσότερο, όπως σημειώνουν, όταν οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα στη διαμόρφωση πολιτικού κλίματος.

    Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις τελευταίες εκλογές, στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε με άνετη διαφορά 7,5 ποσοστιαίων μονάδων, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν τι έλεγαν οι σχετικές δημοσκοπήσεις «και, μάλιστα, αυτές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες κρίνονται ως προς την εγκυρότητά τους με βάση το τελικό αποτέλεσμα»:

    -11 Σεπτεμβρίου 2015:Δημοσκόπηση GPO (Θεοδωρικάκος/ MEGA)

    Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,2%.

    Σφάλμα: 7,3%

    "Ο σημερινός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, το βράδυ των εκλογών, εξηγούσε στο MEGA ότι «ο κόσμος, για άλλη μια φορά, αποφάσισε τι θα ψηφίσει μπροστά στην κάλπη»", αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

    -15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση METRON ANALYSIS

    Εκτίμηση: Ισοψηφία

    Σφάλμα: 7,5%

    -15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS

    Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%

    Σφάλμα: 8%

    -16 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας (Μαρατζίδης/ ΣΚΑΙ)

    Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%

    Σφάλμα: 8%.

    -18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS

    Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%

    Σφάλμα 6,7%

    -18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση MARC

    Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%

    Σφάλμα 6,7%

    Επιπλέον, οι πηγές της κυβέρνησης παραθέτουν και τις προβλέψεις των εταιρειών σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις δημοσκοπήσεων στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, όπου το "OXI" νίκησε με διαφορά 22.6 ποσοστιαίες μονάδες:

    -1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση MRB:

    Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%

    Σφάλμα 23%

    -1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση GPO:

    Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%

    Σφάλμα 23%

    -1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (protothema.gr):

    Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,6%

    Σφάλμα 23,2%

    -1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση Public Issue:

    Εκτίμηση: Προβάδισμα του «OXI» κατά 0,5%

    Σφάλμα 22,1%

    -1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (Έθνος):

    Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 1,3%

    Σφάλμα 23,9%

    Κατόπιν αυτών, οι πηγές της κυβέρνησης τονίζουν: «τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται σε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνεται η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Πολύ περισσότερο, όταν οι δημοσκοπήσεις, έγκυρες ή μη, με επιστημονικό ή λιγότερο επιστημονικό τρόπο διαμόρφωσης ερωτημάτων και επεξεργασίας δεδομένων, χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα, στην διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος».

    [17] Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το προσχέδιο προϋπολογισμού

    Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σήμερα προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2017.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 αναμένεται να κλείσει στο 1,8% του ΑΕΠ (3.330 εκατ. ευρώ), σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 0,6% του ΑΕΠ (1.111 εκατ. ευρώ) που προβλέπεται για το 2016. Θα είναι, συνεπώς, η τρίτη χρονιά που η παρούσα κυβέρνηση επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

    Η επίτευξη των στόχων οφείλεται στη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, στην ορατή βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Πέραν, ωστόσο, από τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των πιστωτών, παραμένει η προτεραιότητα της αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάκαμψης από τη μακροχρόνια ύφεση. Για το λόγο αυτό, ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μία σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:

    Η πλήρης επέκταση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους. Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας, που θα διατίθενται, κατά περίπτωση, για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις. Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

    Αξίζει, τέλος να γίνει αναφορά σε μία σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θα αναβαθμίσουν το πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας και ελέγχου. Συγκεκριμένα, το ενιαίο λογιστικό σχέδιο της Γενικής Κυβέρνησης, που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, η αποκέντρωση της δημοσιονομικής ευθύνης, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του επόμενου έτους και η επισκόπηση δαπανών, που έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά σε τρία υπουργεία, αποτελούν πολύτιμα εργαλεία διαφάνειας και λογοδοσίας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

    [18] Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης

    Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης αγροτικής χρήσης.

    Η απόφαση καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα δικαιούχα πρόσωπα προς την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, τις ποσότητες για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή, τη διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης και τον τρόπο ελέγχου της νόμιμης χρησιμοποίησης του πετρελαίου diesel, για τα έτη 2015 και 2016.

    [19] Εκδήλωση όλων των δικαστικών Ενώσεων για την εορτή του Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, παρουσία του ΠτΔ

    Κριτική δέχθηκε σήμερα ο πολιτικός κόσμος από όλες τις δικαστικές Ενώσεις, ανήμερα της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη του δικαστικού Σώματος και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Γερουσίας της Παλαιάς Βουλής.

    Της εκδήλωσης προηγήθηκε θεία λειτουργία και δοξολογία, στην Μητρόπολη Αθηνών.

    Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Ειρήνη Γιανναδάκη, επισήμανε την αναγκαιότητα χειραφέτησης της Δικαιοσύνης, ενώ επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις, όχι μόνο δεν έχουν στρέψει τη δέουσα προσοχή τους στις συνθήκες στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα επιχειρούν να την κρατούν οικονομικά υποταμένη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 October 2016 - 16:32:27 UTC