Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Χτίζουμε το σχέδιό μας για την εθνική ανασυγκρότηση
  • [02] Β. Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θα υπεραπιστούμε τα ελληνικά προϊόντα
  • [03] Στην Ελλάδα τα λείψανα των Ελλήνων αγωνιστών της Κύπρου που επέβαιναν στο Noratlas
  • [04] Ολοκλήρωση της συζήτησης σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους

  • [01] Φ. Γεννηματά: Χτίζουμε το σχέδιό μας για την εθνική ανασυγκρότηση

    Τον δήμο Μοσχάτου επισκέφθηκεη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά ξεκινώντας ένα ευρύ οδοιπορικό στους δήμους της Αττικής. Την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συνόδευαν οι Θ. Θεοχαρόπουλος και Γ. Μπουλμπασάκος (πρόεδρος και γραμματέας της ΔΗΜΑΡ), καθώς και οι βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μανιάτης, Π. Χρηστίδης, Θ. Μωραίτης, Δ. Καρύδης, Τ. Αντωνίου, Κ. Ασκούνης, Λ. Ρώσσης, Δ. Κατσικάρης και Μ. Κορασίδης.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον δήμαρχο Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, η Φ. Γεννηματά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ξεκινάμε ένα οδοιπορικό από εδώ, με ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή και δίνουν την μάχη καθημερινά και δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινάμε από το δήμο Μοσχάτου-Ταύρου και από την Αυτοδιοίκηση», είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προσθέτοντας ότι τα χρόνια της κρίσης, η τοπική αυτοδιοίκηση κατάφερε να σηκώσει μεγάλο βάρος και να αποδείξει ότι μπορεί να στηρίξει τους πιο αδύναμους, αλλά και να προωθήσει αναπτυξιακές προοπτικές με την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ.

    «Το ζήτημα με την αυτοδιοίκηση, είναι να στηριχτεί από εδώ και πέρα, και να στηριχτεί και με πόρους, αλλά και με επιπλέον μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και όχι να ελεγχθεί, όπως φάνηκε με το διορισμό γραμματέων. Αντιδράσαμε όλοι άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση και αποτρέψαμε αυτή την εξέλιξη. Παρότι λένε ότι δεν ήταν στα σχέδια να γίνει, θεωρώ πως πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, γιατί αυτό είναι και αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει πράξη», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει δεκτή η πλήρης ακύρωση και αποδυνάμωση και ο έλεγχος από την εκάστοτε κεντρική εξουσία, των αποφάσεων των δήμων.

    [02] Β. Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θα υπεραπιστούμε τα ελληνικά προϊόντα

    Με φορείς που εκπροσωπούν τον τομέα του γάλακτος και των προϊόντων του, είχε συνάντηση νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Βασικό θέμα ήταν ο συντονισμός των ενεργειών για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει ο κλάδος, αλλά και την αντιμετώπιση των κινδύνων που δημιουργούνται στο διεθνές περιβάλλον για εμβληματικά προϊόντα, όπως η φέτα και το γιαούρτι. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας με ευρεία αντιπροσωπευτικότητα, η οποία θα εξετάσει τη σκοπιμότητα και τις προοπτικές δημιουργίας Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στον κλάδο.

    Σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στη συνάντηση, αλλά και στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την προστασία της φέτας και του όρου «ελληνικό» γιαούρτι. «Είχαμε μια συνάντηση με τους εκπροσώπους του γαλακτοκομικού κλάδου της χώρας.Συζητήσαμε μαζί τους, κυρίως, την αναγκαιότητα να υπερασπιστεί αυτήν την ώρα ο κλάδος ιδιαίτερα τα δυο βασικά του προϊόντα, το γιαούρτι και τη φέτα γιατί διαμορφώνονται δύσκολες συνθήκες τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο βεβαίως και στις διεθνείς συμφωνίες με τρίτες χώρες", είπε ο κ. Αποστόλου.

    "Εξετάστηκε επίσης", πρόσθεσε, "η προοπτική να δημιουργηθεί Διεπαγγελματική Οργάνωση στο χώρο.Ενημέρωσα, όσον αφορά στο γιαούρτι ότι υπήρξε από πλευράς της Τσεχίας μια απαράδεκτη θα έλεγα χειρονομία με την επιμονή της να χρησιμοποιήσει ως εμπορικό σήμα στα δικά της γιαούρτια τον όρο ελληνικό γιαούρτι. Εμείς αντιδράσαμε προσφεύγοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στείλαμε και σχετικές επιστολές στους δυο καθ' ύλην αρμόδιους Επιτρόπους, τον Επίτροπο Υγείας κ. Αντριουκαϊτις και τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Χόγκαν, τον οποίο μάλιστα τις επόμενες μέρες θα τον έχουμε στην Ελλάδα, όπου διατυπώσαμε τα επιχειρήματά μας που αποδεικνύουν ότι αυτό που επιχειρεί να κάνει η Τσεχία είναι να παραπλανεί τους καταναλωτές χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο όρο. Το θετικό είναι ότι έγινε αποδεκτή αυτή η επιχειρηματολογία από τους δύο Επιτρόπους, όπως σημειώνεται σε σχετική επιστολή που μας έστειλε ο Επίτροπος Υγείας". Ο κ. Αποστόλου στη δήλωσή του επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά "θα επιμείνει και από εδώ και πέρα να μην χρησιμοποιείται ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» και είμαστε αποφασισμένοι, εάν επιμείνουν, να προσφύγουμε στα αρμόδια δικαστήρια".

    Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στο θέμα της φέτας, υπογραμμίζοντας ότι «όσον αφορά στη φέτα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τη συμφωνία με τη Νότια Αφρική, όπου μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις καταφέραμε να μπει σε δήλωση της Επιτροπής η υποχρέωση μέσα στο μεταβατικό χρόνο, δηλαδή μέσα σε πέντε χρόνια από την ώρα που θα ξεκινήσει η συμφωνία, να αναθεωρηθεί η συμφωνία έτσι ώστε να μην υπάρχει ο όρος φέτα την επόμενη της μεταβατικής περιόδου σε προϊόν μη προερχόμενο από την Ελλάδα και ως προς την πρώτη ύλη και ως προς την παραγωγή".

    "Κάποια ανάλογη δέσμευση", τόνισε, "φαίνεται ότι θα υπάρξει και στη συμφωνία με τον Καναδά. Από εκεί και πέρα μένει η συμφωνία η ΤΤΙP (Διαντλαντική Συμφωνία για το Εμπόριο) με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Εκεί δημιουργείται ένα θετικό κλίμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που δείχνει ότι δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι και άλλες χώρες οι οποίες αντιδρούν και από ό,τι φαίνεται θα μετατεθεί η σχετική συζήτηση για τα επόμενα χρόνια".

    "Εμείς", υπογράμμισε, "θα επιμείνουμε να υπερασπιστούμε τα ελληνικά προϊόντα ειδικά τα γαλακτοκομικά, διότι είναι τέτοια η ποιοτική τους υπόσταση που γίνονται περιζήτητα σε τρίτες χώρες. Και αντιλαμβάνεστε ότι όταν ένα προϊόν είναι περιζήτητο οδηγεί σε προσπάθειες για ιδιοποίηση του εμπορικού σήματος από άλλους, πράγμα που για μας είναι και κριτήριο για τον αν θα στηρίξουμε ή όχι τις σχετικές συμφωνίες".

    [03] Στην Ελλάδα τα λείψανα των Ελλήνων αγωνιστών της Κύπρου που επέβαιναν στο Noratlas

    Τελετή Παράδοσης των Λειψάνων των Ελλήνων Πεσόντων του Noratlas στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Λάρνακα στην οποία θα παραστεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης.

    Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τελετή υποδοχής των Λειψάνων των Ελλήνων στρατιωτικών στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

    [04] Ολοκλήρωση της συζήτησης σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους

    Συζήτηση για την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος με θέμα«Η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ο αντίκτυπός τους, καθώς και προοπτικές για μελλοντικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος» θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, στις 16:00, στην ολομέμελεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπήσει στη συζήτηση ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

    «Μετά από επτά χρόνια σκληρής λιτότητας και τεράστιας ύφεσης, η Ελλάδα χρειάζεται επιτέλουςανάπτυξη καισταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον. Είναι καιρός να εγκαταλειφθούν τα νεοφιλελεύθερα μέτρα λιτότητας και να ενισχυθούν μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρόμενος στην αυριανή συζήτηση.

    «Η δογματική εμμονή του κ.Σόιμπλεγια περισσότερη μονομερή λιτότητα και για παραπομπή της ελάφρυνσης του χρέους στις καλένδες,δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζοντας πως «διεκδικούμε την ολοκλήρωση της συζήτησης σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους και την εξειδίκευση όσων αποφάσισε τοEurogroupτον Μάιο του 2016 μέχρι το τέλος του έτους».

    Η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

    «Έπειτα από χρόνια κρίσης και βαθιάς ύφεσης, η Ελλάδα αρχίζει και πάλι να ανακάμπτει. Στο πλαίσιο των τριών προγραμμάτων προσαρμογής, οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν σε ευρείες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η ΕΕ οφείλει να στηρίξει.

    Ωστόσο, η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας παραμένει αβέβαιη και δύσκολη για δεκαετίες. Ως εκ τούτου επείγει η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η Ομάδα των Σοσιαλιστών ζητά το συντομότερο δυνατό συμφωνία στα μέτρα για το χρέος, τα οποία είναι προϋπόθεση για την επιτυχία του τρίτου ελληνικού προγράμματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση για την αυριανή συζήτηση από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 October 2016 - 22:32:20 UTC