Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοκρατική Συμπαράταξη: Δεν υπάρχει ελπίδα και προοπτική με τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
  • [02] ΝΔ: Οι αρχισυντάκτες του Μαξίμου βρίσκονται ακόμα σε παραζάλη από την προχθεσινή δημοσκόπηση της Αυγής
  • [03] Ευ. Τσακαλώτος: Η ανάπτυξη των επόμενων ετών δεν μπορεί να είναι σταθερή, χωρίς αναπτυξιακή στρατηγική
  • [04] Γ. Σταθάκης: Μέσα στον Οκτώβριο ο νέος νόμος για την εξωδικαστική αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων
  • [05] Bloomberg: Οι αντιδράσεις κατά της παγκοσμιοποίησης θα επικαλύψουν την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ
  • [06] Δεν δέχονται περικοπές στο μισθολόγιό τους οι διοικητικοί δικαστές
  • [07] Σε 93 περιπτώσεις λαθρανασκαφής αρχαίων αντικειμένων οι 25 για αρχαιοκαπηλία
  • [08] Μυτιλήνη: Μετά από 12 χρόνια στον ανακριτή για απιστία για...την τηλεϊατρική που δεν εγκατέστησαν
  • [09] Γ. Σταθάκης: Μέσα στον Οκτώβριο ο νέος νόμος για την εξωδικαστική αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων
  • [10] ΗΠΑ: 35 ημέρες πριν τις εκλογές, περίπου 130.000 ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει
  • [11] Διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη μετά το κλείσιμο ενός φιλοκουρδικού τηλεοπτικού δικτύου
  • [12] Ιταλία: 1.800 πρόσφυγες διασώθηκαν σήμερα, πολλές επιχειρήσεις σε εξέλιξη
  • [13] Απάντηση κυβερνητικών κύκλων στην ΝΔ

  • [01] Δημοκρατική Συμπαράταξη: Δεν υπάρχει ελπίδα και προοπτική με τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

    «Μ' αυτή την κυβέρνηση και αυτή την πορεία δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει προοπτική... μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής της, συντηρεί και ανατροφοδοτεί μια στείρα πόλωση με διχαστικό αντίκτυπο που τρώει τα σωθικά της κοινωνίας», επισημαίνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τετράωρη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου το απόγευμα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη σημειώνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διολισθαίνει σε καθεστωτικές πρακτικές και λογικές, σε αντιπερισπασμούς που κάνουν ζημιά στη χώρα.

    Με την εκτίμηση ότι «η ΝΔ παραμένει μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη που δεν μπορεί με την πολιτική που ευαγγελίζεται να προσφέρει τις μεταρρυθμιστικές λύσεις που έχει ανάγκη η σημερινή Ελλάδα και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη της Ελληνικής κοινωνίας, για έξοδο από την κρίση» η Δημοκρατική Συμπαράταξη τονίζει:

    «Η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση. Μια άλλη πολιτική. Χρειάζεται, εθνική γραμμή. Απαράβατος όρος γι' αυτό είναι η εθνική συνεννόηση. Η εθνική συνεννόησης που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα διεθνώς, που θα κινητοποιήσει όλες τις ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου».

    Στη συνεδρίαση εκτιμήθηκε ότι για να επιτευχθεί αυτή η προσπάθεια, είναι απαραίτητη η ανασυγκρότηση της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» με τη δημιουργία ενός αυτόνομου, ενιαίου και ισχυρού φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, που αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της χώρας και την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

    Αποφασίστηκε να αρχίσει άμεσα εξόρμηση σ'όλη την Ελλάδα για να συζητηθεί σε βάθος η δυναμική του εγχειρήματος, η ανάπτυξη δικτύων και η δημιουργία βάσης της συμπαράταξης, που θα οδηγήσει εντός του 2017 (λαμβάνοντας υπόψη και τις πολιτικές εξελίξεις), σε ιδρυτικό συνέδριο.

    [02] ΝΔ: Οι αρχισυντάκτες του Μαξίμου βρίσκονται ακόμα σε παραζάλη από την προχθεσινή δημοσκόπηση της Αυγής

    «Οι αρχισυντάκτες του Μαξίμου βρίσκονται ακόμα σε παραζάλη από την προχθεσινή δημοσκόπηση της Αυγής!», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ δίνοντας απάντηση στην κυβέρνηση.

    «Τους αποστέλλουμε την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ. να την διαβάσουν προσεκτικά για να καταλάβουν πως θα βγει η χώρα απο το σημερινό αδιέξοδο που οι ίδιοι την οδήγησαν», προσθέτει η Πειραιώς.

    Διαβάστε επίσης:Απάντηση κυβερνητικών κύκλων στην ΝΔ

    [03] Ευ. Τσακαλώτος: Η ανάπτυξη των επόμενων ετών δεν μπορεί να είναι σταθερή, χωρίς αναπτυξιακή στρατηγική

    Θα υπάρχει ανάπτυξη και το 2016 και το 2017 και 2018, αλλά δεν εγγυάται τίποτα ότι αυτή η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη αν δεν προχωρήσει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα, το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο η ομάδα Χρηματοπιστωτικού Τομέα του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι ο τρόπος λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην ΕΕ, είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει τον πολιτικό διάλογο τα επόμενα χρόνια και όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν θέση.

    Η κατάρρευση της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, σημείωσε ο υπουργός, ενώ προανήγγειλε την δημιουργία συνεταιριστικών τραπεζών σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, "με νέες συνθήκες" όπως είπε και τόνισε πως αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να αναδιαρθρωθούν τα κόκκινα δάνεια σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Γι? αυτό το σκοπό, συνέχισε, μια καλή συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα για το χρέος θα είναι καλό νέο για τους επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν για μακρό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.

    Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως οι ρυθμιστικές αλλαγές που έχουν γίνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης μετά το 2010 δεν είναι κοντά στο να αποτρέψουν μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση, διότι η ΕΕ δεν έχει καταλήξει στο μοντέλο του τραπεζικού συστήματος που θα εξυπηρετεί την οικονομία, "και αυτό θα είναι η μάχη των επόμενων ετών μέσα στην ΕΕ", όπως υπογράμμισε.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει η Αριστερά να στελεχώσει όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα, άλλα ολόκληρη την Δημόσια Διοίκηση, προκειμένου να εφαρμόσει την κοινωνική πολιτική της. Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα τον έλεγχο που πρέπει να ασκεί στο τραπεζικό σύστημα το κράτος μέσω του ΤΧΣ, δηλαδή με τα σωστά στελέχη μπορούν να εφαρμοστούν οι πολιτικές της Αριστεράς για την κοινωνία και μπορεί όπως είπε να γίνουν στο μέλλον αλλαγές, όπως ο αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών να μετατρέπεται σε μετοχές με δικαίωμα ψήφου υπέρ του δημοσίου.

    Αναφερόμενος στις ΔΕΚΟ ο υπουργός Οικονομικών είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωσή τους ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι στόχος η πώληση, αλλά η αξιοποίηση των ΔΕΚΟ, ώστε μέρος των εσόδων να πάει στο χρέος και το υπόλοιπο σε επενδύσεις.

    Διαβάστε επίσης:Υπ. Οικονομικών: Δεν έθεσε ο Ευ. Τσακαλώτος θέμα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη

    Διαβάστε επίσης: Ευ. Τσακαλώτος: Η συμφωνία για το χρέος θα ανοίξει «έναν καθαρό διάδρομο» για την προσέλκυση επενδύσεων

    [04] Γ. Σταθάκης: Μέσα στον Οκτώβριο ο νέος νόμος για την εξωδικαστική αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων

    Μέσα στον Οκτώβριο θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος νόμος για τον μηχανισμό εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων, ο οποίος θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις και όλα τα χρέη προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούν οι επενδυτές να καταθέτουν αιτήσεις για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο.

    Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα, το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο η ομάδα Χρηματοπιστωτικού Τομέα του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι ετοιμάζεται με την αρχή Δημοσίων Εσόδων και τη γενική γραμματεία Εμπορίου, λύση και για το κλείσιμο μίας επιχείρησης "κι αυτό θα απελευθερώσει και τις τράπεζες διότι κάποιες εταιρείες θα διαγράφονται ως μη λειτουργούσες" είπε ο υπουργός.

    Ακόμη ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι ετοιμάζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχέδιο νόμου που θα αφορά στο επάγγελμα του "διαχειριστή πτωχεύσεων".

    Σχετικά με το ενδεχόμενο μετεξέλιξης του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακή τράπεζα, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια στην ΕΕ για την δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, αλλά θα αναβαθμισθεί ο ρόλος της και ως προς τις εγγυοδοσίες, όσο και ως προς τις χρηματοδοτήσεις με την ενσωμάτωση του ΤΑΝΕΟ στο ΕΤΕΑΝ.

    Από το ΕΤΕΑΝ και τις συμφωνίες με τις διεθνείς τράπεζες, θα πέσουν στην αγορά 2,5 με 3 δισ. ετησίως ενώ επιπλέον είναι και η χρηματοδότηση που γίνεται μέσω ΕΣΠΑ και αναπτυξιακού νόμου και 1 δισ. ευρώ αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου για μεγάλες επενδύσεις από το σχέδιο Γιούνκερ, είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Σταθάκης.

    Εξωδικαστικός μηχανισμός

    Συγκεκριμένα μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο κάθε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας θα μπορεί να υποβάλει την αίτησή του, μέσω ειδικά διαμορφωμένων προτύπων, που θα βρίσκει στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Θα του υποδεικνύονται τα έγγραφα που οφείλει να προσκομίσει (πάντα ηλεκτρονικά) και θα έχει την ευκαιρία να αξιολογήσει την περίπτωση του δανείου του, μέσω προτυποποιημένων μελετών βιωσιμότητας.

    Αφού κατατεθεί η αίτηση για αναδιάρθρωση, θα την αναλαμβάνει ένας συντονιστής από το Μητρώο Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενώπιον του θα διεξάγονται οργανωμένα διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιχείρησης και όλων των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στο βαθμό που υπάρχουν σχετικά χρέη. Στο τραπέζι θα κάθονται και εκπρόσωποι των εργαζομένων και των προμηθευτών, εφ? όσον υπάρχουν οφειλές και προς εκείνους.

    [05] Bloomberg: Οι αντιδράσεις κατά της παγκοσμιοποίησης θα επικαλύψουν την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ

    Οι οικονομικές ελίτ θα συγκεντρωθούν στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για συνεδριάσεις που θα αποτελούν την επιτομή της σύγκρουσης μεταξύ της πίστης στην παγκοσμιοποίηση και της αυξανόμενης αντίδρασης κατά των ανισοτήτων που αυτή δημιουργεί, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

    Από την ψήφο της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την ΕΕ έως το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ, οι πιέσεις αυξάνονται για την αποδόμηση της οικονομικής ολοκλήρωσης που αποτέλεσε χαρακτηριστικό των συγκεντρώσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας για περισσότερο από 70 χρόνια.

    Ενισχυμένη από τους στάσιμους μισθούς και τη μειωμένη ασφάλεια των θέσεων εργασίας, η άνοδος των λαϊκιστών απειλεί να οδηγήσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία, την οποία η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε ήδη ως «αδύναμη και εύθραυστη».

    [06] Δεν δέχονται περικοπές στο μισθολόγιό τους οι διοικητικοί δικαστές

    Την αντίθεσή τους στις εξαγγελθείσες νέες περικοπές στις αποδοχές τους και στην δημιουργία δικαστών δύο ταχυτήτων, εξέφρασαν σήμερα οι διοικητικό δικαστές κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, που είχε ως θέμα το νέο μισθολόγιο που αναμένεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017 και την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Μισθοδικείου με τις οποίες δικαιώθηκαν αναδρομικά οι δικαστές.

    Παράλληλα, σήμερα γνωστοποιήθηκε η απόφαση της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με την οποία θα γίνει επανεκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων όλων των δικαστικών λειτουργών με την αναγνώριση του αφορολόγητου του 25% των αποδοχών τους, όπως δηλαδή συμβαίνει και με τις βουλευτικές αποζημιώσεις.

    Δηλαδή, από την επανεκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των δικαστών, αναμένεται να προκύψουν αναδρομικές επιστροφές φόρων που παρακρατήθηκαν, ύψους 2.500 ευρώ έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαθμίδα που κατέχει κάθε δικαστής.

    Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Ειρήνη Γιανναδάκη, ως προς το θέμα αυτό ανέφερε ότι «είναι μια πρώτη προσπάθεια δρομολόγησης στην εφαρμογή των αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων που δικαιώνουν τους δικαστές» και προσέθεσε: «Η απόφαση αυτή αφορά το ισόκυρο και ισόνομο των δικαστών με τις δυο άλλες εξουσίες και έρχεται να εφαρμόσει για τους δικαστές, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, ό,τι ισχύει για τους βουλευτές».

    Να σημειωθεί ότι και για το αφορολόγητο του 25% των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, έχει εκδοθεί σχετική απόφαση του Μισθοδικείου.

    [07] Σε 93 περιπτώσεις λαθρανασκαφής αρχαίων αντικειμένων οι 25 για αρχαιοκαπηλία

    Σε τουλάχιστον 93 περιπτώσεις λαθρανασκαφής, μεταφοράς και πώλησης αρχαίων αντικειμένων, εμπλέκονται οι 25 συλληφθέντες για υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, οι οποίοι εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση των ανδρών της Ασφάλειας Πατρών πραγματοποιήθηκε σε 11 περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα σε Αχαΐα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Πύργο, Αγρίνιο, Λάρισα, Ρόδο, Λαμία, Τρίκαλα, Κόρινθο και Δράμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της σπείρας είχαν αναλάβει διαφορετικούς ρόλους: Άλλοι έκαναν τις λαθρανασκαφές, άλλοι εκτιμούσαν την αξία των αρχαίων αντικειμένων που εντοπίζονταν και άλλοι έρχονταν σε επικοινωνία με υποψήφιους αγοραστές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες του εξωτερικού.

    Επίσημες ανακοινώσεις από την αστυνομία αναμένονται να γίνουν αύριο το πρωί.

    [08] Μυτιλήνη: Μετά από 12 χρόνια στον ανακριτή για απιστία για...την τηλεϊατρική που δεν εγκατέστησαν

    Στον ειδικό ανακριτή για τη διαφθορά απολογείται στις 14 το ερχόμενου Νοεμβρίου ο πρώην πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Υγείας Βορείου Αιγαίου Σπύρος Κόντος και άλλα πέντε μέλη του ειδικού λογαριασμού του τότε ΠΕΣΥ, κατηγορούμενοι για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.

    Συγκεκριμένα, κατηγορούνται για την διασπάθιση μεγάλου ποσού που αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ και το οποίο φέρεται να διατέθηκε σε πρόγραμμα τηλεϊατρικής για τα νησιά του οποίου τα μηχανήματα έμειναν αχρησιμοποίητα και το σύστημα καταστράφηκε, χωρίς ποτέ να λειτουργήσει.

    Την όλη υπόθεση είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας τον Φεβρουάριο του 2004 δημοσιογραφική έρευνα του υπογράφοντος, εργαζόμενου τότε στην εφημερίδα «Εμπρός» της Μυτιλήνης. Έκτοτε, το πρόγραμμα αυτό της τηλεϊατρικής που ουδέποτε λειτούργησε, αποτέλεσε τέσσερις φορές αντικείμενο ελέγχου. Δύο φορές ερευνήθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) του υπουργείου Υγείας, μία φορά από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και μία φορά από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

    Τα πορίσματα αυτών των ελέγχων, αλλά προπάντων ένα ενημερωτικό σημείωμα στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος του πρώην οικονομικού επιθεωρητή τού ΣΕΥΥΠ Γιώργου Κουρέρη, ο οποίος δεν ανέχονταν το ατιμώρητο των οικονομικών εγκλημάτων που όλα έδειχναν πως είχαν συντελεστεί, οδήγησαν το 2014 στην εντολή του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για επείγουσα προκαταρκτική εξέτασης με το ερώτημα της διάπραξης του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Ελληνικού δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.

    Τι είχε αποκαλυφθεί

    Όπως είχε τότε αποκαλυφθεί από τη δημοσιογραφική έρευνα, το πρόγραμμα τηλεϊατρικής που «εφήρμοσε» ο τότε πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου, δεν ήταν παρά προγράμματα software που είχαν τοποθετηθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο επί προηγούμενης προεδρίας του στο Β΄ ΠεΣΥΠ Αττικής και τα οποία επαναχρησιμοποιήθηκαν. Επρόκειτο επίσης και για μηχανήματα, οθόνες και υπολογιστές, που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ και φυσικά κατέστησαν μη λειτουργικά!

    [09] Γ. Σταθάκης: Μέσα στον Οκτώβριο ο νέος νόμος για την εξωδικαστική αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων

    Μέσα στον Οκτώβριο θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος νόμος για τον μηχανισμό εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων, ο οποίος θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις και όλα τα χρέη προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούν οι επενδυτές να καταθέτουν αιτήσεις για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο.

    Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα, το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο η ομάδα Χρηματοπιστωτικού Τομέα του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι ετοιμάζεται με την αρχή Δημοσίων Εσόδων και τη γενική γραμματεία Εμπορίου, λύση και για το κλείσιμο μίας επιχείρησης "κι αυτό θα απελευθερώσει και τις τράπεζες διότι κάποιες εταιρείες θα διαγράφονται ως μη λειτουργούσες" είπε ο υπουργός.

    Ακόμη ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι ετοιμάζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχέδιο νόμου που θα αφορά στο επάγγελμα του "διαχειριστή πτωχεύσεων".

    Σχετικά με το ενδεχόμενο μετεξέλιξης του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακή τράπεζα, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια στην ΕΕ για την δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, αλλά θα αναβαθμισθεί ο ρόλος της και ως προς τις εγγυοδοσίες, όσο και ως προς τις χρηματοδοτήσεις με την ενσωμάτωση του ΤΑΝΕΟ στο ΕΤΕΑΝ.

    Από το ΕΤΕΑΝ και τις συμφωνίες με τις διεθνείς τράπεζες, θα πέσουν στην αγορά 2,5 με 3 δισ. ετησίως ενώ επιπλέον είναι και η χρηματοδότηση που γίνεται μέσω ΕΣΠΑ και αναπτυξιακού νόμου και 1 δισ. ευρώ αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου για μεγάλες επενδύσεις από το σχέδιο Γιούνκερ, είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Σταθάκης.

    Εξωδικαστικός μηχανισμός

    Συγκεκριμένα μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο κάθε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας θα μπορεί να υποβάλει την αίτησή του, μέσω ειδικά διαμορφωμένων προτύπων, που θα βρίσκει στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Θα του υποδεικνύονται τα έγγραφα που οφείλει να προσκομίσει (πάντα ηλεκτρονικά) και θα έχει την ευκαιρία να αξιολογήσει την περίπτωση του δανείου του, μέσω προτυποποιημένων μελετών βιωσιμότητας.

    Αφού κατατεθεί η αίτηση για αναδιάρθρωση, θα την αναλαμβάνει ένας συντονιστής από το Μητρώο Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενώπιον του θα διεξάγονται οργανωμένα διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιχείρησης και όλων των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στο βαθμό που υπάρχουν σχετικά χρέη. Στο τραπέζι θα κάθονται και εκπρόσωποι των εργαζομένων και των προμηθευτών, εφ? όσον υπάρχουν οφειλές και προς εκείνους.

    [10] ΗΠΑ: 35 ημέρες πριν τις εκλογές, περίπου 130.000 ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει

    Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες έχουν ήδη ψηφίσει την Χίλαρι Κλίντον, τον Ντόναλντ Τραμπ ή κάποιον από τους άλλους υποψήφιους προέδρους, καθώς στις περισσότερες Πολιτείες επιτρέπεται η ψήφος εκ των προτέρων.

    Καθώς απομένουν 35 ημέρες μέχρι την 8η Νοεμβρίου, ακόμη δεν παρατηρείται ιδιαίτερη σπουδή των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Φλόριντας Μάικλ Μαντόναλντ, που ειδικεύεται στην ψήφο εκ των προτέρων, περίπου 130.00 άνθρωποι έχουν ψηφίσει, σε σύνολο 130 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

    Οι ψήφοι αυτές θα καταμετρηθούν μαζί με όλες τις υπόλοιπες, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου.

    Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν εκ των προτέρων με δύο τρόπους: είτε με επιστολική ψήφο, είτε αυτοπροσώπως, σε εκλογικά τμήματα που ανοίγουν πρόωρα σε 37 Πολιτείες. Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει τρία εκλογικά στην Αϊόβα ενώ στο Οχάιο θα ξεκινήσει η ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα. Η ψήφος μέσω ταχυδρομείου επιτρέπεται σε όλες τις Πολιτείες, αλλά σε 20 από αυτές οι ψηφοφόροι θα πρέπει να μπορούν να δικαιολογήσουν την απουσία τους από την περιοχή ανήμερα των εκλογών. Τρεις Πολιτείες (Ουάσινγκτον, Όρεγκον και Κολοράντο) αποστέλλουν ψηφοδέλτια σε όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

    Στις εκλογές του 2012 σχεδόν το ένα τρίτο των ψήφων είχαν σταλεί πριν από την ημέρα των εκλογών.

    Η εκ των προτέρων ψήφος δεν είναι μια καινούρια ιδέα, όμως όσο περνούν τα χρόνια αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο. Το 1996 μόνο το 10,5% των ψηφοφόρων είχε επιλέξει να ψηφίσει πριν από την επίσημη ημερομηνία των εκλογών.

    [11] Διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη μετά το κλείσιμο ενός φιλοκουρδικού τηλεοπτικού δικτύου

    Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν απόψε κοντά στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν το κλείσιμο ενός εκ των μεγαλύτερων φιλοκουρδικών τηλεοπτικών δικτύων από τις τουρκικές αρχές νωρίτερα σήμερα, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, οι διαδηλωτές ? κυρίως δημοσιογράφοι που εργάζονταν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία έκλεισαν έπειτα από απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης τις τελευταίες εβδομάδες ? φώναζαν «δεν μπορούν να κλείσουν το IMCTV» ή «όλοι μαζί εναντίον του φασισμού».

    Κρατώντας πλακάτ στα οποία μπορούσε να διαβάσει κανείς «δεν θα αναγκάσετε ποτέ τον ελεύθερο τύπο να σωπάσει» το πλήθος καταδίκαζε το κλείσιμο του δικτύου IMCTV, που υπερασπίζεται τον κουρδικό αγώνα, τον φεμινισμό και την οικολογία.

    Νωρίς το βράδυ οι διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν από τον χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να προκληθούν επεισόδια, σύμφωνα με ένα φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο IMCTV, που ιδρύθηκε το 2011, είχε ενημερωθεί την προηγούμενη εβδομάδα για το επικείμενο κλείσιμό του, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία παρατάθηκε χθες Δευτέρα κατά τρεις επιπλέον μήνες αρχής γενομένης από την 19η Οκτωβρίου.

    Οι τουρκικές αρχές έχουν απαγορεύσει την εκπομπή συνολικά 12 τηλεοπτικών δικτύων, μεταξύ αυτών το IMCTV, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και υποστήριζουν την «τρομοκρατία».

    [12] Ιταλία: 1.800 πρόσφυγες διασώθηκαν σήμερα, πολλές επιχειρήσεις σε εξέλιξη

    Το λιμενικό σώμα της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι συντόνισε τις επιχειρήσεις διάσωσης 16 πλοίων όπου επέβαιναν 1.800 πρόσφυγες στα ανοιχτά της Λιβύης, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις σε άλλα 15 υπερφορτωμένα πλοία.

    Την ώρα που περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες είχαν ήδη διασωθεί από τις αρχές χθες Δευτέρα και πολλά από τα πλοία που προσέφεραν βοήθεια κατευθύνονταν προς την Ιταλία για να τους αποβιβάσουν, εντοπίστηκαν επιπλέον 30 πλεούμενα στην θάλασσα.

    Το λιμενικό σώμα, που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης στα διεθνή ύδατα στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, δεν κάνει προς το παρόν λόγο για θύματα.

    Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ τους μία έγκυος γυναίκα που υπέφερε από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της, διακομίστηκαν με ελικόπτερο προς νοσοκομεία της Ιταλίας.

    Χθες, οι ιταλικές αρχές είχαν κάνει λόγο για 9 πρόσφυγες νεκρούς κατά τη διάρκεια διαφορετικών επιχειρήσεων κι ένας αξιωματούχος του λιμενικού σώματος της Λιβύης είχε ανακοινώσει ότι περισυνελλέγησαν οι σοροί 11 γυναικών και 2 παιδιών.

    Σήμερα το πρωί ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο Astral, ένα πλοίο που έχει ναυλώσει η ισπανική μκο ProActiva Open Arms, είδε εκατοντάδες πρόσφυγες να περιμένουν βοήθεια πάνω σε πολλά πλεούμενα.

    Παρατήρησε ιδιαίτερα ένα αλιευτικό όπου επέβαιναν ενδεχομένως 1000 άνθρωποι, που στοιβάζονταν σε τρία επίπεδα μεταξύ των γεφυρών και της αποθήκης.

    «Υπήρχαν άνθρωποι που πήδηξαν στην θάλασσα» με την ελπίδα ότι θα τους περισυλλέξουν, περιέγραψε ο ίδιος. Ένα αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Ισπανίας έριξε σωσίβιες σχεδίες ενώ αναμενόταν η άφιξη άλλων πλοίων διάσωσης.

    [13] Απάντηση κυβερνητικών κύκλων στην ΝΔ

    «Η ΝΔ δεν θέλει να πιστέψει ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, παρόλο που η ίδια, ως κυβέρνηση, είχε φροντίσει να εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα.

    Όπως δεν θέλει να διευκρινίσει αν η «Συμφωνία Αλήθειας» θα αυξήσει τον ΦΠΑ στα φάρμακα στο 11 ή 22%. Για τέτοια «αλήθεια» πρόκειται!» σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

    Διαβάστε επίσης: Απάντηση ΝΔ στην κυβέρνηση


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 October 2016 - 20:32:20 UTC