Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Με ενότητα, πολιτική ανιδιοτέλεια και αίσθημα ευθύνης θα πετύχουμε τα μεγάλα και σημαντικά»
  • [02] Δήλωση του Γ. Καλλιάνου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την προσχώρησή του στη ΝΔ
  • [03] Στ. Καλαφάτης στο Πρακτορείο 104,9:Η ΝΔ προσπαθεί να ενώσει τους Έλληνες
  • [04] Συνάντηση Κοτζιά-Κασουλίδη για το Κυπριακό
  • [05] Π. Μελαχρινός στο Πρακτορείο 104,9 Στο κενό η στρατηγική της ΝΔ για στάση πληρωμών
  • [06] Mειώνεται κατά 100 εκατ. ευρώ το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA
  • [07] Διακόπηκε εκ νέου, για τις 20 Οκτωβρίου, η δίκη του Ι. Διωτη για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ»
  • [08] Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες ξεκινούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας
  • [09] Παρέμβαση των Εμπειρογνωμόνων που εκπόνησαν τα νέα Προγράμματα Σπουδών για τα Θρησκευτικά
  • [10] Διευκρινίσεις από τη Ρ. Αντωνοπούλου για τις τοποθετήσεις προσωπικού σε σχολεία και κέντρα πρόνοιας
  • [11] Ο Μάικ Πενς των Ρεπουμπλικάνων νικητής στην τηλεμαχία των αντιπροέδρων
  • [12] Μήνυμα Αβραμόπουλου για 100η συνεδρίαση ΔΣ Europol: Ανάγκη συνεργασίας για την ασφάλεια
  • [13] Νεκροί ανασύρθηκαν 28 μετανάστες, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Σικελίας
  • [14] Το Κρεμλίνο «λυπάται» που η Ρωσία χρησιμοποιείται στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ
  • [15] Η ακαταμάχητη γοητεία του Μάρλον Μπράντο και της Ίνγκριντ Μπέργκμαν
  • [16] Στους σχεδιαστές νανοσυσκευών το Νόμπελ Χημείας
  • [17] Λάρισα - Ζυρίχη με Laddroller
  • [18] Η Google παρουσίασε τα δικά της κινητά τηλέφωνα Pixel με έξτρα νοημοσύνη
  • [19] Στη Νέα Δημοκρατία ο Γ. Καλλιάνος
  • [20] Ν. Κοτζιάς: Είναι τρελαμένοι όσοι λένε ότι συζητάμε το τσάμικο
  • [21] Νέα δεδομένα για τη θεραπεία της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας
  • [22] Η Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας
  • [23] Γ.Σταθάκης: H έξοδος από την κρίση θα γίνει με ιδιωτικές επενδύσεις
  • [24] Γ. Δραγασάκης: Η μάχη κατά της διαφθοράς, μάχη για τη δημοκρατία
  • [25] Το «πλοίο των γυναικών» πλησιάζει στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας
  • [26] Ο Λαβρόφ στην Ελλάδα τις ερχόμενες εβδομάδες
  • [27] Οι οκτώ βασικές τεχνολογίες με τη μεγαλύτερη επιρροή στις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με έρευνα

  • [01] «Με ενότητα, πολιτική ανιδιοτέλεια και αίσθημα ευθύνης θα πετύχουμε τα μεγάλα και σημαντικά»

    «O πόθος για ελευθερία, που είναι βαθιά ριζωμένος στην ψυχή του Έλληνα, μπορεί να κάνει θαύματα όταν υπακούει στη σώφρονα οργάνωση, τη συλλογικότητα και την ομόνοια» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από την Κάρπαθο όπου βρίσκεται για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 72η επέτειο του Απελευθερωτικού Κινήματος του νησιού.

    «Αυτό το παράδειγμα και δίδαγμα είναι σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο και πρέπει να μας εμπνέει, για την έξοδο από τη βαθιά και διαβρωτική κρίση που μαστίζει τον τόπο και τον λαό μας, θυμίζοντάς μας ότι, πάντα με σεβασμό των επιμέρους πολιτικών ιδιαιτεροτήτων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας, τα μεγάλα και τα σημαντικά μπορούμε και πρέπει να τα επιδιώξουμε και να τα επιτύχουμε με γνήσια πολιτική ανιδιοτέλεια, αρραγή ενότητα και υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης» επισήμανε επίσης ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στους αγωνιστές της Καρπάθου που στις 5 Οκτωβρίου του 1944 οργάνωσαν και κήρυξαν την επανάσταση στο νησί και κατόρθωσαν, όλοι μαζί σε μια πανκαρπαθιακή εξέγερση με εμπροσθοφυλακή το Επαναστατικό Κομιτάτο Μενετών - Αρκάσας, να επιβάλουν την παράδοση της ιταλικής διοίκησης και την απελευθέρωση του νησιού.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε σήμερα το πρωί στην Κάρπαθο, παρέστη στη δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της 5ης Οκτωβρίου.

    Το απόγευμα πρόκειται να επισκεφθεί το μνημείο Ιμακολάτα στο Φοινίκι όπου θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιο. Ακολούθως θα παραστεί σε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη στα Πηγάδια Καρπάθου, όπου και θα καταθέσει στεφάνι.

    Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το δημαρχείο, όπου σε ειδική τελετή θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καρπάθου και θα του απονεμηθεί το μετάλλιο του δήμου.

    Στις εκδηλώσεις εορτασμού την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης, ενώ παρίστανται επίσης οι βουλευτές του νομού Δημήτρης Γάκης και Μάνος Κόνσολας, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου Θωμάς Σωτρίλης , οι αντιπεριφερειάρχες Δωδεκανήσου, Ηλίας Ζωγραφίδης και Χ.Κόκκινος, και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.

    [02] Δήλωση του Γ. Καλλιάνου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την προσχώρησή του στη ΝΔ

    Την απόφασή του να ενταχθεί στη ΝΔ ανακοίνωσε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Καλλιάνος.

    Στη δήλωσή του επισημαίνει ότι έλαβε υπόψη του, τη γνώμη των πολιτών και σημειώνει ότι πρυτάνευσε η βούληση να αγωνιστεί για να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Δηλώνει δε την εμπιστοσύνη του στον Κυριάκο Μητσοτάκηκαι την πίστη του στην ανανέωση της πολιτικής ζωής και στην αξιοκρατία.

    Η πλήρης δήλωση του κ. Καλλιάνου έχει ως εξής: «Ύστερα από σοβαρό προβληματισμό, αποφάσισα να ενταχθώ στη Νέα Δημοκρατία. Πήρα πολύ σοβαρά υπ'όψιν μου τις απόψεις εκατοντάδων πολιτών με τους οποίους συζήτησα. Πρυτανεύει στην απόφασή μου η βούληση να αγωνιστώ για την απομάκρυνση από την εξουσία της σημερινής αναξιόπιστης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Παρακολούθησα με προσοχή τις τοποθετήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών από το βήμα της ΔΕΘ. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ελληνικό λαό για τη Συμφωνία Αλήθειας και τις μεταρρυθμίσεις για την έξοδο από την κρίση, είναι η μοναδική αξιόπιστη λύση για την πατρίδα μας.

    Πιστεύω στην ανανέωση της πολιτικής ζωής, στην αξιοκρατία και θα κάνω το καλύτερο δυνατόν για να ξεπεραστούν οι παθογένειες του χθες στη χώρα μας».

    [03] Στ. Καλαφάτης στο Πρακτορείο 104,9:Η ΝΔ προσπαθεί να ενώσει τους Έλληνες

    Μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία και για τη Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε τη χθεσινή επέτειο της συμπλήρωσης 42 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος ο βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης, σημειώνοντας πως με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη η παράταξη βρίσκεται σε «φάση άμεσης προσαρμογής στην κοινωνία».

    «Προσπαθούμε να ανοίξουμε και να προσαρμοστούμε ως μία σύγχρονη κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη, προοδευτική στηριζόμενη αποκλειστικά στους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να πάνε την Ελλάδα μπροστά» είπε ο κ. Καλαφάτης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» και τόνισε πως η ΝΔ προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες πατώντας ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά στον χάρτη που σκιαγράφησε ο ιδρυτής του κόμματος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που διχάζει την κοινωνία, όπως είπε, η ΝΔ προσπαθεί να συνθέσει και να ενώσει τους Έλληνες.

    Για την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ανακοίνωσε τη δημιουργία μητρώου πολιτικών στελεχών της ΝΔ, τόνισε πως μέσα από αυτή δίνεται η ευκαιρία σε οποιονδήποτε πολίτη νιώθει ότι οι αρχές και η ιδεολογία της παράταξης είναι κοντά σε αυτά που πιστεύει, να την πλησιάσει χωρίς να υπάρχουν κομματικά στεγανά. Αυτό είναι και το διαφορετικό που φέρνει στο πολιτικό σκηνικό, μια διαφορετική αντίληψη από τη λογική του «κομματικού σωλήνα».

    [04] Συνάντηση Κοτζιά-Κασουλίδη για το Κυπριακό

    Αλληλοενημέρωση για την πορεία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού πραγματοποιήθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Ιωάννης Κασουλίδης στο υπουργείο Εξωτερικών.

    «Ξέρετε ότι γίνονται διάφορες διεργασίες και συνομιλίες στην Κύπρο για την υπόθεση του Κυπριακού» δήλωσε ο κ. Κασουλίδης μετά τη συνάντηση και προσέθεσε: «Αυτό προϋποθέτει τακτική συννενόηση και αλληλοενημέρωση με τον φίλο μου Νίκο Κοτζιά. Και αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ σήμερα».

    «Πάντα» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς «εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον κυπριακό λαό, τη θέση μας ότι πρέπει να τερματιστεί το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων και να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα».

    «Αλληλοενημερωνόμαστε και ανταλλάσουμε σκέψεις με τον πολύ καλό μου φίλο τον υπουργό της αγαπημένης μου μεγαλονήσου, Γιαννάκη Κασουλίδη», σημείωσε, καταλήγοντας, ο κ. Κοτζιάς.

    [05] Π. Μελαχρινός στο Πρακτορείο 104,9 Στο κενό η στρατηγική της ΝΔ για στάση πληρωμών

    «Η αύξηση εσόδων τον Σεπτέμβριο είναι πιο ισχυρό μήνυμα από τις δημοσκοπήσεις για το πως βλέπουν οι πολίτες την κυβέρνηση» δήλωσε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Πρακτορείο 104,9, ο διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παναγιώτης Μαλαχρινός.

    Οκ. Μελαχρινός εξήγησε ότι η κύρια αφορμή για την αύξηση εσόδων των Σεπτέμβριο είναι το γεγονός ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις υπέδειξαν υπέυθυνη στάση, με την οποία έδειξαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση.

    «Τα καταφέραμε όλοι μαζί. Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών και οι πολίτες» υπογράμμισε ο κ. Μελαχρινός και σημείωσε ότι με το μήνυμα που έδωσαν οι φορολογούμενοι πολίτες και οι επιχειρήσεις έπεσε στο κενό η στρατηγική της ΝΔ για στάση πληρωμών και υστέρηση εσόδων.

    Επίσης, ο κ. Μελαχρινός εκτίμησε ότι σε ανάλογη τροχιά θα κινηθούν και τα έσοδα τους υπόλοιπους μήνες, ενώ στην ερώτηση «πως πληρώθηκε ο ΕΝΦΙΑ από τους πολίτες;» υποστήριξε ότι δεν έχουν ακόμη στο υπουργείο Οικονομικών κανένα ποιοτικό στοιχείο, αν δηλαδή, πληρώθηκε μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, αλλά διερωτήθηκε: «Τι ισχύει τελικά; Αυτό που έλεγαν συγκεκριμένα ΜΜΕ ότι ο κόσμος και οι επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια μη δανεισμού; Ή αυτό που λένε τώρα, ότι δηλαδή, ο ΕΝΦΙΑ πληρώθηκε μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών;».

    [06] Mειώνεται κατά 100 εκατ. ευρώ το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA

    Mειώνεται κατά 100 εκατ. ευρώ το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA).

    Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 51,8 δισεκ. ευρώ έως και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 100 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

    [07] Διακόπηκε εκ νέου, για τις 20 Οκτωβρίου, η δίκη του Ι. Διωτη για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ»

    Σε νέα διακοπή, για τις 20 Οκτωβρίου, οδηγήθηκε η δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη που δεν προσήλθε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, καθώς εξακολουθεί να παραμένει σε νοσοκομείο.

    Ο κ.Διώτης, που εισήχθη σε νοσοκομείο στις 29 Σεπτεμβρίου, μια μέρα πριν από την έναρξη της δίκης του, η οποία είχε διακοπεί για σήμερα, αιτήθηκε δια του συνηγόρου του την αναβολή της εκδίκασης. Το αίτημα απορρίφθηκε από το δικαστήριο ως κατ' ουσία αβάσιμο.

    Οι δικαστές προχώρησαν σε πολυήμερη διακοπή της δίκης, προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε, να έχουν χρόνο να αποφανθούν οι γιατροί αν ο κ.Διώτης μπορεί να παρασταθεί στη διαδικασία.

    Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ είναι κατηγορούμενος για απιστία στην υπηρεσία, κατηγορία που αφορά τη μη αξιοποίηση των στοιχείων της «λίστας Λαγκάρντ» για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων.

    [08] Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες ξεκινούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

    Σε 24ωρες απεργίες από την ερχόμενη Κυριακή προχωρούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση - εξώδικη προαναγγελία της Ένωσης Ελεκτών Εναέριας Κυκλοφορίας προς τον διοικητή της ΥΠΑ και τους αρμόδιους υπουργούς Μεταφορών, Οικονομικών, Εσωτερικών το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα 24ωρες απεργίες για την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου και την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, από τις 00:01 έως τις 23:59.

    Τις ημέρες αυτές δεν θα εκτελείται καμία πτήση από και προς ελληνικό αεροδρόμιο. Οι ελεγκτές ζητούν την άμεση απόσυρση των άρθρων 46 έως και 57 του νομοσχεδίου «Σύσταση Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, Αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις» και τον προσδιορισμό τους με Προεδρικό Διάταγμα, καθώς και τροποποιήσεις των άρθρων 65, 71 και 72.

    [09] Παρέμβαση των Εμπειρογνωμόνων που εκπόνησαν τα νέα Προγράμματα Σπουδών για τα Θρησκευτικά

    Παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο για το μάθημα των Θρησκευτικών κάνουν οι Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων που εκπόνησαν τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού-Γυμνασίου και Λυκείου, εκφράζοντας καταρχάς την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για την εφαρμογή τους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς 2016-17.

    Μοναδικό κίνητρο και στόχος, όπως αναφέρουν, ήταν «η ποιοτική αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών σε όλα τα επίπεδα, τη στιγμή μάλιστα που διάφορες πολιτικές πλευρές έδειχναν να υποβαθμίζουν τη θέση του στο σχολείο».

    Υπογραμμίζουν για ακόμη μια φορά ότι το μάθημα «δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην παράδοση του τόπου μας, στην ορθόδοξη χριστιανική. Δεν έχει κατηχητικό χαρακτήρα, καθώς η κατήχηση είναι μια υπόθεση της Εκκλησίας και της οικογένειας, όχι του σχολείου». Όπως τονίζουν: η αίσθηση ότι υπάρχει «πολλή θρησκειολογία» ή ότι είναι «ουδετερόθρησκο» δεν είναι ακριβής. Ασφαλώς, εξάλλου, το μάθημα δεν είναι «θρησκειολογικό». Απορρίπτουν εξάλλου, την κατηγορία ότι το μάθημα προωθεί τον θρησκευτικό συγκρητισμό.

    Αναφερόμενοι στη συνεργασία με την Εκκλησία σχετικά με την εκπόνηση των νέων Προγραμμάτων υποστηρίζουν, χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστό ότι ποτέ δεν αρνηθήκαμε την πρόσκληση είτε της Αρχιεπισκοπής είτε της Ιεράς Συνόδου για ενημέρωση και διάλογο μαζί της -το αντίθετο μάλιστα. Όπως είναι εξίσου γνωστές και καταγεγραμμένες οι δημόσιες ενθαρρύνσεις του ίδιου του Αρχιεπισκόπου σε ενημερωτικές συναντήσεις μαζί μας (και υπήρξαν πολλές), «να συνεχίσουμε το έργο της αναβάθμισης του θρησκευτικού μαθήματος στους άξονες και τις αρχές», που ο ίδιος και γνώριζε καλά και υπεραμυνόταν» Εκφράζουν όμως, την ανησυχία τους για το γεγονός ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας τελικώς ανέθεσε την έκφραση και εκπροσώπησή της στους ανθρώπους που εδώ και πέντε έτη βάλλουν συστηματικά εναντίον των νέων Προγραμμάτων, κατασκευάζοντας θεωρίες συνομωσίας, συκοφαντώντας και σπιλώνοντας την τιμή και τη συνείδηση ανθρώπων που προσφέρουν και διακονούν επί σειράν ετών το ποιμαντικό και θεολογικό έργο της». Και προσκαλούν όσους θεωρούν ότι είναι προτιμότερο ή καλύτερο να αλλάξει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σήμερα, με τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η αλλαγή, να αναλάβουν την ευθύνη της πρότασής τους.

    Επίσης, κάνουν συγκεκριμένη, εκτενή αναφορά «σχετικά με ένα μέρος του προς επεξεργασία υλικού, το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύει ως προβληματικό στην πρόσφατη επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό» και διευκρινίζουν ότι «το υλικό αυτό είναι απολύτως ενδεικτικό και ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα και την ελευθερία να το αντικαταστήσει με δικό του. Τα όποια τραγούδια κρίνεται ότι ενδέχεται να σκανδαλίσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες μπορούν άμεσα να αποσυρθούν από το δημοσιευμένο/αναρτημένο υλικό». Εντούτοις, εκφράζουν έκπληξη και απορία για την «απόρριψη παρόμοιων υλικών, ενώ αυτού του είδους οι παιδαγωγικές διαδικασίες και οι νέες τεχνικές μάθησης έχουν ήδη εισαχθεί και αξιοποιηθεί στην κατήχηση της Εκκλησίας, στα προγράμματα ποιμαντικής επιμόρφωσης, στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις. Η αντίφαση, λοιπόν, παραμένει πώς τέτοιου είδους υλικό θεωρείται «απρεπές» για το μάθημα των Θρησκευτικών στο δημόσιο σχολείο»;

    Όπως επαναλαμβάνουν, τέλος, η σύνταξη των νέων Προγραμμάτων Σπουδών ξεκίνησε πριν από χρόνια, δηλαδή το 2010-2011. Κατά τα έτη 2011-2014 τα νέα Προγράμματα Σπουδών τέθηκαν σε πιλοτική εφαρμογή, η οποία αξιολογήθηκε και από εξωτερικούς κριτές. Οι κυρίως εργασίες τελείωσαν το 2015, με την ολοκλήρωση του Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά Λυκείου, ενώ το 2016 συνεχίστηκαν οι προβλεπόμενες αναθεωρήσεις και έγιναν οι σχετικές επανεκδόσεις.

    Την παρέμβαση υπογράφουν: Καλλιρρόη Ακανθοπούλου, Δρ Θεολογίας, καθηγήτρια Θεολόγος, Άγγελος Βαλιανάτος, Δρ Θεολογίας, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων, Πέτρος Βασιλειάδης, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, Ευαγγελία Βουλγαράκη, Δρ Θεολογίας καθηγήτρια Θεολόγος, Σταύρος Γιαγκάζογλου, Σύμουλος Α? του ΥΠΕΘ, Προϊστάμενος Γραφείου Ερευνας, Σχεδιασμού, και Εφαρμογών Α του ΙΕΠ, Ολγα Γριζοπούλου, Δρ Θεολογίας, Φώτιος Διαμαντής, Δάσκαλος, Med, και Θεολόγος, MTh, Αγγελική Ζιάκα, Επ. Καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Δρ. Θεολογίας,Κοινωνιολόγος, καθηγητής Θεολόγος Παντελεήμων Καλαϊτζίδης, Δρ. Θεολογίας, τ. Πάρεδρος ε.θ. του Π.Ι., καθηγητής Θεολόγος, Στέφανος Καραχάλιας, Δρ. Θεολογίας, καθηγητής Θεολόγος, Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης, Λέκτορας Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ, Ηλίας Μαλεβίτης MA, καθηγητής Θεολόγος, Βασιλική Μητροπούλου, Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Μόσχος, Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Νευροκοπλής, MTh, καθηγητής Θεολόγος, Αντώνης Παναγάκης, Δάσκαλος και Θεολόγος, Γιώργος Παπαδόπουλος, καθηγητής Θεολόγος, Ζωή Πλιάκου, Θεολόγος, Γιώργος Στάθης, τ. Πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Γεώργιος Στριλιγκάς, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων, Μαρία Συργιάννη, Δρ. Θεολογίας, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων, Παναγιώτης Ταμβάκης, Δρ. Θεολογίας, Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Κυριακή Τριανταφυλλίδου, MA, καθηγήτρια Θεολόγος, Παναγιώτης Υφαντής Παναγιώτης, Αν. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Βασίλειος Φανάρας, Δρ. Θεολογίας, καθηγητής Θεολόγος, Νικόλαος Χριστόπουλος, Δρ Θεολογίας, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων.

    [10] Διευκρινίσεις από τη Ρ. Αντωνοπούλου για τις τοποθετήσεις προσωπικού σε σχολεία και κέντρα πρόνοιας

    «Στις περιπτώσεις που οι δηλωθείσες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θέσεις βοηθητικού προσωπικού σε σχολεία και κέντρα πρόνοιας έχουν ήδη καλυφθεί από το προσωπικό των δήμων, τότε οι ωφελούμενοι του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας θα μπορούν να τοποθετηθούν από τους δήμους σε συναφείς δραστηριότητες». Αυτό διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, αρμόδιας για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνιας Αντωνοπούλου, με αφορμή τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τις τοποθετήσεις βοηθητικού προσωπικού σε σχολεία και κέντρα πρόνοιας, μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στους δήμους της χώρας.

    Όπως αναφέρει το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, «στο πλαίσιο της έναρξης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε 274 δήμους της χώρας, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, υπό τον πρόεδρό της Γ. Πατούλη, κατά την οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην κάλυψη τοπικών αναγκών σε κοινωνικές υπηρεσίες. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε να καλυφθούν οι ανάγκες σε βοηθητικό προσωπικό σε σχολεία και κέντρα πρόνοιας από τους ωφελούμενους του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας».

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας, με την ιδιότητά της ως δικαιούχος των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συνεργάσθηκε με τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας και τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας και προχώρησε στην καταγραφή των εν λόγω αναγκών.

    [11] Ο Μάικ Πενς των Ρεπουμπλικάνων νικητής στην τηλεμαχία των αντιπροέδρων

    Σε σύντομη δημοσκόπηση (CNN/ORC) που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη λήξη της χθεσινοβραδινής τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ των δύο υποψηφίων αντιπροέδρων Τιμ Κέιν και Μάικ Πενς, τις εντυπώσεις φαίνεται να κέρδισε ο δεύτερος με ποσοστό 48% έναντι 42% του Κέιν.

    Η τηλεοπτική αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Longwood University, στην κωμόπολη Φάρμβιλ, στην πολιτεία Βιρτζίνια.

    Για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 λεπτών, κανένας από τους δύο υποψηφίους αντιπροέδρους δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα αποφασιστικό φραστικό πολιτικό πλήγμα έναντι του άλλου.

    Ο Πενς προσπάθησε να εμφανιστεί με το προφίλ ενός υποψηφίου αντιπροέδρου που μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή διακυβέρνηση των ΗΠΑ, δίπλα στον "εκρηκτικό"Ντόναλντ Τραμπ.

    Από την πλευρά του, ο Κέιν επιδίωξε να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους, για το ενδεχόμενο μιας προεδρικής εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

    Το σχόλιο του Πενς προκάλεσε σκεπτικισμό στους ηγετικούς κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αναφορικά με ενδεχόμενη διάσταση απόψεων μεταξύ του ίδιου και του Τραμπ στο θέμα της Ρωσίας.

    Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, νωρίτερα χθες, καταδίκασε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας στη Συρία, μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Μόσχα.

    Από την πλευρά του, ο Πενς ακολούθησε πιο σκληρή γραμμή, τονίζοντας ότι: "οι ρωσικές προκλήσεις, πρέπει ν' απαντηθούν με αμερικανική πυγμή,"ενώ στην περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει να συνεχίσει τις "βαρβαρικές"επιθέσεις της, κατά των αμάχων,"οι ΗΠΑ θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη χρήση πολεμικής ισχύος κατά στρατιωτικών στόχων της κυβέρνησης Άσαντ.

    Οι δηλώσεις αυτές του Πενς για τη Ρωσία, ευθυγραμμίζονται περισσότερο με την παραδοσιακή γραμμή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, έναντι των σχολίων του Κέιν, για τη θετική στάση που τηρεί ο Τραμπ αναφορικά με τις απόψεις του για το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίτ Πούτιν.

    Ο Κέιν από τη μεριά του, υποστήριξε ότι η Χίλαρι Κλίντον θα είναι σκληρή απέναντι στον Πούτιν. "Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξανά και ξανά εκφραστεί θετικά για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι ξεκάθαρο ότι έχει συναλλαγές με τους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι διασυνδέονται άμεσα με το Ρώσο πρόεδρο,"δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κέιν.

    Διαβάστε επίσης:

    Οικονομία και μετανάστευση στo debate των αντιπροέδρων

    [12] Μήνυμα Αβραμόπουλου για 100η συνεδρίαση ΔΣ Europol: Ανάγκη συνεργασίας για την ασφάλεια

    Την ανάγκη συνεργασίας και κοινής προσέγγισης, «σε κρίσιμους καιρούς για την ασφάλειά της ΕΕ», τονίζει ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε μήνυμά του για την 100η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Europol.

    «Οι απειλές δεν γνωρίζουν σύνορα, συνεχώς αλλάζουν, εξελίσσονται, πολλαπλασιάζονται. Η τρομοκρατία σημάδεψε την Ευρώπη το 2015 και το 2016 και απέδειξε ότι πρέπει να συνεργασθούμε, να εμπιστευθούμε περισσότερο ο ένας τον άλλον, να βελτιώσουμε την ικανότητά μας στους τομείς της συγκέντρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών. Και αυτό δεν αφορά μόνο στην τρομοκρατία. Αφορά και στο οργανωμένο έγκλημα, στο εμπόριο ναρκωτικών και στη διαδικτυακή εγκληματικότητα. Όλα έχουν επίδραση στις ζωές των πολιτών, αποσταθεροποιούν τις κοινωνίες μας, και όλα απαιτούν κοινή προσέγγιση»αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος.

    Σημειώνει πως «σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο ρόλος της Europol δεν θα μπορούσε να είναι πιο κεντρικός», ενώ «με τα χρόνια, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, των κρατών μελών και των Ευρωπαίων πολιτών», καθώς «οι μοναδικές ικανότητες συντονισμού και ανάλυσης που τη χαρακτηρίζουν την έχουν αναδείξει σε καθοριστικό και νευραλγικό παράγοντα της κοινής μας δράσης στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη».

    Ο κ. Αβραμόπουλος, στο μήνυμά του, δεσμεύεται ότι θα κάνει «ότι είναι απαραίτητο για να αποκτήσει η Europol μεγαλύτερη ισχύ και ικανότητα για την επίτευξη της αποστολής της» και εκφράζει τις ευχαριστίες προς τον διευθυντή και το προσωπικό της Europol «για την προσήλωσή τους στην επίτευξη των σκοπών του Οργανισμού, οι οποίοι «έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους για την ασφάλεια της Ευρώπης».

    [13] Νεκροί ανασύρθηκαν 28 μετανάστες, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Σικελίας

    Είκοσι οκτώ μετανάστες ανασύρθηκαν νεκροί κατά την χθεσινή ημέρα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Σικελίας κατά την διάρκεια τριάντα τριών ξεχωριστών επιχειρήσεων διάσωσης.Συνολικά διασώθηκαν 4.655 άνθρωποι, οι οποίοι επέβαιναν σε 27 φουσκωτές βάρκες και έξι πλοιάρια. Οι επιχειρήσεις διάσωσης πραγματοποιήθηκαν στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.

    Πριν δυο ημέρες είχαν ανασυρθεί νεκροί δέκα μετανάστες, ενώ μέλη της ιταλικής ακτοφυλακής, της Frontex και μη κυβερνητικών οργνώσεων είχαν καταφέρει να διασώσουν έξι χιλιάδες «απελπισμένους της θάλασσας». Μέσα σε δυο ημέρες, δηλαδή, οι άνθρωποι που μεταφέρθηκαν σώοι στα πλοία που βρίσκονται μεταξύ των λιβυκών ακτών και της Σικελίας είναι πάνω από δέκα χιλιάδες.

    [14] Το Κρεμλίνο «λυπάται» που η Ρωσία χρησιμοποιείται στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ

    Το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα λύπη για το γεγονός ότι η Ρωσία και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν γίνει αναπόσπαστο τμήμα της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι έχει απαυδήσει να παρουσιάζουν τη Ρωσία συνήθως με αρνητικό τρόπο.

    Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι η Ρωσία παραβίασε τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για εκεχειρία στη Συρία και πως ο Πούτιν δεν σέβεται τους ηγέτες των ΗΠΑ.

    "Αυτή η προεκλογική ρητορική συνεχίζεται, η διαμάχη συνεχίζεται στο εσωτερικό της προεκλογικής εκστρατείας. Η Ρωσία δεν έχει παρέμβει και δεν σκοπεύει να παρέμβει σε όλες αυτές τις συζητήσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

    "Η ρητορική όλων των συμμετεχόντων στην προεκλογική εκστρατεία υπόκειται σε τέτοιες οπορτουνιστικές αλλαγές... Βέβαια θα θέλαμε η χώρα μας να αναφέρεται μόνο θετικά, αλλά δυστυχώς ξέρουμε πως το ρωσικό χαρτί και η αναφορά στον πρόεδρό μας έχουν γίνει πρακτικά αναπόσπαστο τμήμα της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ", δήλωσε ο Πεσκόφ.

    [15] Η ακαταμάχητη γοητεία του Μάρλον Μπράντο και της Ίνγκριντ Μπέργκμαν

    Οι προβολές του εναλλακτικού Exile Room στο Μοναστηράκι, ξεκινούν τη σεζόν με δύο ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στους απόλυτους σταρ της παγκόσμιας οθόνης: Μάρλον Μπράντο και Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Όπως έχει ειπωθεί,αν η Μέρλιν Μονρόε υπήρξε το υπέρτατο σύμβολο του σεξ του Χόλιγουντ,ο Μάρλον Μπράντο ήταν το αρσενικό ανάλογό της. Και ταυτόχρονα ένας ηθοποιός θηριώδους ταλέντου και μια ασυμβίβαστη προσωπικότητα που δεν δίστασε να τα βάλει με όλους και με όλα.

    Την ερχόμενη Πέμπτη 13/10, στην αίθουσα της δραστήριας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Exile Room (Αθηνάς 12) προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Listen to me Marlon» (2015) του Στίβεν Ράιλι, με υλικό από το προσωπικό αρχείο του Μπράντο, στο οποίο είχε πρόσβαση ο σκηνοθέτης. Το αρχείο αποτελείται από οπτικό και ανέκδοτο ηχητικό υλικό που ο Μπράντο είχε σκοπό να συνθέσει,προκειμένου να γυρίσει την αυτοβιογραφία του λίγο πριν πεθάνει το 2004. Η ταινία με οδηγό τη φωνή του ίδιου του Μπράντο να μας ξεναγεί στις πιο ενδόμυχες πτυχές της μνήμης και της σκέψης του, ανάμεσα στο σκοτάδι και στο φως, στην επαναστατική μεθοδολογία του, το χιούμορ και την αυτο-ανάλυση, ακολουθεί τη μυθική καριέρα του ηθοποιού, αλλά και την πληθωρική ζωή του πέρα από τη σκηνή του θεάτρου και τη μεγάλη οθόνη. Από την ιλιγγιώδη άνοδό του στην κορυφή του Χόλιγουντ μέχρι τη μετέπειτα απομόνωσή του, εξερευνώντας στο έπακρο την περίπλοκη προσωπικότητά του και αφηγούμενο μοναδικά την ιστορία του μέσα από την οπτική του Μάρλον Μπράντο.

    Στις 27/10, θα προβληθεί το βραβευμένο στις Κάννες ντοκιμαντέρ του Στιγκ Μπιόργκμαν«Ingrid Bergman In Her Own Words» (2015). Μέσα από ανέκδοτο προσωπικό υλικό και home movies, σημειώσεις, γράμματα και συνεντεύξεις με τα παιδιά της, η ταινίασυνθέτει ένα ακαταμάχητο πορτρέτο της Ίνγκριντ Μπέργκμαν, μπροστά και πίσω από τις κάμερες και μας συστήνει από την αρχή το νεαρό κορίτσι από τη Σουηδία που έμελλε να γίνει μια από τις πιο διάσημες και χαρισματικές ηθοποιούς του παγκόσμιου σινεμά και ταυτόχρονα μια μοντέρνα γυναίκα αποφασισμένη να χαράσσει πάντα το δικό της μονοπάτι. Ο εμβληματικός Μάικλ Νάιμαν υπογράφει τη μουσική και η Σουηδή ηθοποιός Αλίσια Βικάντερ δανείζει τη φωνή της στα ημερολόγια της Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

    [16] Στους σχεδιαστές νανοσυσκευών το Νόμπελ Χημείας

    Οι Ζαν-Πιερ Σοβάζ (Jean-Pierre Sauvage), Ζ. Φρέιζερ Στόνταρτ (J. Fraser Stoddart) και Μπέρναρντ Λ. Φερίνγκα (Bernard L. Feringa) βραβεύονται με το Νόμπελ Χημείας για «τον σχεδιασμό και τη σύνθεση μοριακών συσκευών» ή νανοσυσκευών.

    [17] Λάρισα - Ζυρίχη με Laddroller

    'Ανθρωποι από όλο τον κόσμο με υψηλής τεχνολογίας αυτοκινούμενα αναπηρικά αμαξίδια, ρομποτικούς εξωσκελετούς, ηλεκτρονικά προσθετικά άνω και κάτω άκρα, καθώς και άλλα τεχνολογικά «γκάτζετ» θα συμμετάσχουν στο Cybathlon, που αρχίζει στην Ελβετία, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου.

    Πρόκειται για τους πρώτους «βιονικούς Παραολυμπιακούς αγώνες» και σε αυτούς η Ελλάδα θα εκπροσωπείται με μια συμμετοχή, ένα αναπηρικό αμαξίδιο με ασυνήθιστες δυνατότητες, το Laddroller, που κατασκεύασαν δύο νέοι άνθρωποι από τη Λάρισα.

    Η διαφορά με τους κανονικούς Παραολυμπιακούς, οι οποίοι πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν στη Βραζιλία, είναι ότι στους τελευταίους παίρνουν μέρος αθλητές χωρίς βοήθεια από τη σύγχρονη τεχνολογία. Αντίθετα, στο Cybathlon επιδιώκεται να αναδειχθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία ανθρώπων-μηχανών (οπότε μάλλον πρέπει να μιλάμε για «πιλότους» παρά για «αθλητές»). Είναι ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός που θα αποδείξει ότι τα σύνορα ανάμεσα στον άνθρωπο και στη μηχανή γίνονται όλο και πιο ασαφή.

    Οι αγώνες, κόστους 5 εκατ. ευρώ, που θα λάβουν χώρα στο Swiss Arena, ένα κλειστό γήπεδο χωρητικότητας 7.600 θεατών κοντά στη Ζυρίχη, όπου συνήθως γίνονται αγώνες χόκεϊ επί πάγου, οργανώνονται από τη διάσημη πολυτεχνική σχολή της πόλης, το ΕΤΗ (Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης), μετά από πρωτοβουλία του καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής Ρόμπερτ Ρίνερ. Στόχος είναι να αναδειχθούν νέες τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρίες στην καθημερινότητά τους, ώστε να γίνουν πιο ανεξάρτητα και πιο παραγωγικά.

    Θα συμμετάσχουν 59 ομάδες από 25 χώρες και ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε έξι επιμέρους τομείς-αγωνίσματα. Δεν θα απονεμηθούν χρηματικά βραβεία, παρά μόνο μετάλλια.

    Οι διαγωνιζόμενες ομάδες από συνολικά 300 μηχανικούς, επιστήμονες και «αθλητές» (μεταξύ των οποίων αθλητές των Παραολυμπιακών αγώνων ή απλώς άτομα με ειδικές ανάγκες) προέρχονται τόσο από ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων και μεγάλες εταιρείες που ειδικεύονται σε τέτοιο εξοπλισμό, όσο και από ερασιτέχνες μεμονωμένους δημιουργούς.

    Από τα «αθλήματα», το πιο ασυνήθιστο θα είναι ο διαγωνισμός διεπαφής ανθρωπίνου εγκεφάλου-ηλεκτρονικού υπολογιστή, στη διάρκεια του οποίου οι διαγωνιζόμενοι θα κάθονται ακίνητοι μπροστά σε μια οθόνη ο καθένας επί τέσσερα λεπτά, προσπαθώντας να καθοδηγήσουν μόνο με τη σκέψη τους ένα ψηφιακό χαρακτήρα. Το κοινό στο στάδιο θα βλέπει σε μια μεγάλες οθόνες τι συμβαίνει στο κεφάλι των διαγωνιζόμενων, οι οποίοι θα φορούν ειδικές κάσκες με ηλεκτρόδια, τα οποία θα «μεταφράζουν» τα εγκεφαλικά κύματά τους σε εντολές.

    Σχετικά πιο συμβατικός θα είναι ο διαγωνισμός στις δύο κατηγορίες προσθετικών άκρων, μία για τα κάτω και μία για τα άνω άκρα, όπου οι διαγωνιζόμενοι θα χρησιμοποιούν «έξυπνες» προσθετικές συσκευές που υποκαθιστούν τα φυσικά άκρα τους.

    Το ελληνικό Laddroller

    Σε μια άλλη κατηγορία, τα αναπηρικά αμαξίδια και την κίνησή τους μετ' εμποδίων, θα συμμετάσχει και η ελληνική ομάδα Laddroller μαζί με άλλες δέκα από διάφορες χώρες. Δύο αδέρφια από τη Λάρισα, οι Δημήτρης και Μάριος-Ερμής Πετρωτός, αρχιτέκτονας και πτυχιούχος πληροφορικής αντίστοιχα, σχεδίασαν και κατασκεύασαν μόνοι τους ένα καινοτόμο ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο, το οποίο θα οδηγεί η Κέλλυ Λουφάκη, η οποία πήρε μέρος και στους πρόσφατους Παραολυμπιακούς αγώνες.

    Το αμαξίδιο, η ανάπτυξη του οποίου άρχισε πριν από τρία χρόνια, παρουσιάσθηκε στη φετινή ΔΕΘ (πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά πρωτότυπο). Φέτος τον Ιούνιο, είχε μπει στη τελική δεκάδα σε διεθνή διαγωνισμό του πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ, ενώ προ ημερών παρουσιάσθηκε σε έκθεση στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

    Το ελληνικό αμαξίδιο, που έχει δυνατότητες...4Χ4, παρέχει έξτρα διευκολύνσεις στα άτομα με κινητικά προβλήματα, επιτρέποντάς τους να κινούνται ακόμη και σε όρθια θέση, ενώ παραμένουν καθισμένοι, πράγμα που π.χ. τους επιτρέπει να πάρουν χρήματα από ένα ΑΤΜ ή να ανάψουν ένα διακόπτη. Επίσης, μπορούν να ανεβαίνουν σε πεζοδρόμια χωρίς ράμπα, καθώς και να σκαρφαλώνουν λίγα σκαλοπάτια ή άλλα αρχιτεκτονικά εμπόδια.

    Το ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο, από ελαφρύ μεταλλικό σκελετό, είναι ευέλικτο και φθηνό στην κατασκευή του σε σχέση με άλλα που υπάρχουν στην αγορά. Οι αδελφοί Πετρωτοί έχουν κατοχυρώσει την πατέντα (διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) του αμαξιδίου, ώστε να έχουν τα δικαιώματα εμπορικής αξιοποίησής του στο μέλλον.

    Ήδη βρίσκονται σε σχετικές επαφές, καθώς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από το εξωτερικό τόσο από πλευράς χρηστών, όσο και άλλων ενδιαφερομένων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μάριος Πετρωτός. Δήλωσε αισιόδοξος επίσης ότι το ελληνικό αμαξίδιο έχει δυνατότητες διάκρισης στο Cybathlon, όπου θα διαγωνισθεί σε ένα στίβο με διάφορα εμπόδια και άλλες δυσκολίες.

    [18] Η Google παρουσίασε τα δικά της κινητά τηλέφωνα Pixel με έξτρα νοημοσύνη

    H Google «έριξε το γάντι» στην Apple, στη Samsung και στις άλλες εταιρείες που παράγουν «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, παρουσιάζοντας τη δική της σειρά smartphones με τεχνητή νοημοσύνη, με την ονομασία Pixel.

    Η χρησιμοποίηση της ονομασίας αυτής αντί για Nexus, δείχνει μια προσπάθεια της εταιρείας να χαράξει μια διαχωριστική γραμμή με το -όχι τόσο πετυχημένο- παρελθόν της στην κινητή τηλεφωνία έως τώρα. Αντί απλώς να τροφοδοτεί με το λογισμικό της τους κατασκευαστές συσκευών ή να τους αναθέτει να φτιάξουν τα τηλέφωνά της (όπως έκανε με τα Nexus από το 2010), η Google φαίνεται πως αυτή τη φορά αποφάσισε να ανακατευτεί για τα καλά με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και πώληση των καθαρά δικών της smartphones, «κοντράροντας στα ίσια» τα iPhones και τα Galaxy.

    Τα δύο νέα μοντέλα Pixel και Pixel XL, με οθόνες OLED 5 και 5,5 ιντσών αντίστοιχα, θα διαθέτουν οπίσθια κάμερα με ανάλυση 12,3 μεγαπίξελ, θα είναι φτιαγμένα απο αλουμίνιο και γυαλί, ενώ θα διαθέτουν την παραδοσιακή υποδοχή για τα ακουστικά (αντίθετα με το νέο iPhone 7).

    Αντίθετα επίσης με τα άλλα τηλέφωνα Android, τα Pixel θα εγκαθιστούν αυτόματα τις νέες ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος και της ασφάλειας, μόλις αυτές είναι διαθέσιμες. Επίσης οι χρήστες θα έχουν απεριόριστο χώρο για δωρεάν αποθήκευση των φωτογραφιών τους στο «νέφος».

    [19] Στη Νέα Δημοκρατία ο Γ. Καλλιάνος

    Εντός της ημέρας αναμένεται η ανακοίνωση της προσχώρησης του πρώην εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννη Καλλιάνου, στη Νέα Δημοκρατία.

    [20] Ν. Κοτζιάς: Είναι τρελαμένοι όσοι λένε ότι συζητάμε το τσάμικο

    «Η μόνη αναφορά που γίνεται στο non paper που καταθέσαμε στους Αλβανούς είναι ότι αυτό το θέμα [το τσάμικο»] δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ελληνική Πολιτεία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ρ/σ του Alpha, επισημαίνοντας: «Δεν μπορούν να μας κατηγορούν για το ότι αναφερόμαστε σε αυτό το αντικείμενο».

    Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι πριν από πέντε μήνες είχε κάνει ένα non paper στην Αλβανία όπου πρότεινε να συζητηθούν τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία 50ετία. «Εκείνοι μου έκαναν μία αντιπρόταση στην οποία συμπεριέλαβαν και το τσάμικο. Εμείς τους είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης γιατί είναι έξω από τη διαπραγμάτευση. Εμείς δεν το διαπραγματευόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Ευρωπαίους. «Δεν βάλαμε τους Ευρωπαίους να μεσολαβήσουν, εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αλβανούς και οι Αλβανοί με εμάς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Σχετικά με την απάντηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χάν είπε ότι αυτός ανέφερε «επιπολαίως ότι η Ελλάδα συζητάει και το τσάμικο, ζήτησε μετά συγνώμη αλλά άφησε αυτή την ουρά». Αλλά «το καταπληκτικό», όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που είτε παριστάνουν ότι αγνοούν», είτε «λένε δημοσίως ψέματα» και «ήρθαν τώρα τα ΜΜΕ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να λένε ότι συζητάμε το τσάμικο [?] Είναι τρελαμένοι οι άνθρωποι».

    [21] Νέα δεδομένα για τη θεραπεία της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας

    Μακροπρόθεσμα δεδομένα ασφάλειας, από κλινικές μελέτες που είναι σε εξέλιξη, για την απρεμιλάστη, τη νέα από του στόματος θεραπεία για την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα, παρουσιάστηκαν στο 25ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας -Αφροδισιολογίας (European Academy of Dermatology and Venereology-ΕΑDV 2016) που έγινε στη Βιέννη από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου. Η απρεμιλάστη είναι η πρώτη θεραπεία σε μορφή χαπιού που λαμβάνει έγκριση για ασθενείς με ψωρίαση τα τελευταία 20 χρόνια και η πρώτη από του στόματος θεραπεία, που λαμβάνει έγκριση για την ψωριασική αρθρίτιδα τα τελευταία 15 χρόνια. Πρόσφατα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων, και κατ? επέκταση από τον ΕΟΦ, και στη χώρα μας κυκλοφορεί από το Μάρτιο.

    Τι λένε οι μελέτες

    Σύμφωνα με τις συγκεντρωτικές αναλύσεις δεδομένων 3 ετών (156 εβδομάδες) από τις μελέτες ESTEEM 1 και 2 και PALACE 1-3 δεν παρουσιάστηκε αύξηση στην επίπτωση εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών, δεν ανιχνεύθηκε κανένα νέο ζήτημα ασφάλειας, ενώ παρατηρήθηκε βελτίωση της ανοχής στην απρεμιλάστη, από την έκθεση σε αυτήν έως και 156 εβδομάδες. Τα ποσοστά μείζονων ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών επεισοδίων, κακοηθειών και σοβαρών λοιμώξεων για την απρεμιλάστη ήταν συγκρίσιμα με εκείνα του εικονικού φαρμάκου για διάστημα έως και 16 εβδομάδων και παρέμειναν χαμηλά με την μακροχρόνια έκθεση.

    «Σε απλά ελληνικά»

    Όπως εξήγησε στο περιθώριο του συνεδρίου, «σε απλά ελληνικά», η καθηγήτρια Δερματολογίας- Αφροδισιολογίας στο ΕΚΠΑ, Διευθύντρια και Διοικήτρια του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» Χριστίνα Αντωνίου η φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου έχει αλλάξει.«Καταρχήν έχουμε τα παραδοσιακά φάρμακα, που συχνά συνοδεύονταν από σοβαρές παρενέργειες, τα καινούργια που είναι οι βιολογικοί παράγοντες και είναι ενέσιμα, και τα ακόμα πιο καινούργια που είναι τα μικρά μόρια, όπως η απρεμιλάστη, η οποία κυκλοφορεί σε μορφή χαπιού και αποτελεί το πιο πρόσφατο όπλο στη φαρμακευτική μας φαρέτρα. Η απρεμιλάστη είναι εγκεκριμένη για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής χρόνιας κατά πλάκας ψωρίασης, που είναι και η πιο συνηθισμένη μορφή της νόσου, ενώ γίνονται μελέτες, προκειμένου να πάρει έγκριση και για άλλα αυτοφλεγμονώδη νοσήματα όπως π.χ η νόσος του Κρον. Οι κλινικές μελέτες έδειξαν αποτέλεσμα στις 16 εβδομάδες, και στις 24 ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση». Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα πλεονεκτήματα του νέου φαρμάκου σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα, η κυρία Αντωνίου απάντησε ότι το νέο φάρμακο είναι φιλικό στον ασθενή, καθότι δεν είναι ενέσιμο, δεν είναι νεφροτοξικό, ηπατοτοξικό, δεν χρειάζεται εξετάσεις ρύθμισης ήπατος σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως άλλα φάρμακα και δεν χάνει την αποτελεσματικότητα του στη χρόνια χρήση. Επίσης ανέφερε ότι δεν αλληλεπιδρά με τις συνήθεις συγχορηγούμενες αγωγές για την ψωρίαση και δεν τροποποιείται η δόση σε άτομα με κλασικές συννοσηρότητες της νόσου (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακή νόσος, σακχαρώδης διαβήτης). Για την κύηση η κυρία Αντωνίου ανέφερε ότι μπορεί να διακοπεί ένα μόλις 24ωρο πριν το ζευγάρι ξεκινήσει προσπάθειες επίτευξης εγκυμοσύνης και όχι πολύ καιρό πριν όπως με άλλα φάρμακα. Όσον αφορά τις παρενέργειες η κ. Αντωνίου είπε ότι σπάνια παρατηρείται ναυτία και όταν παρατηρείται είναι ελαφράς μορφής, καθώς επίσης και σε κάποιες περιπτώσεις διάρροια.

    Η ψωρίαση δεν είναι ψώρα

    Η ψωρίαση δεν είναι ψώρα και δεν είναι μεταδοτική. Αυτό ίσως θα έπρεπε να είναι το μότο του ΠΟΥ, που στην παγκόσμια έκθεση του φέτος υπογραμμίζει πως η ψωρίαση δεν είναι μία απλή πάθηση του δέρματος, αλλά ένα χρόνιο, μη μεταδοτικό, επώδυνο, παραμορφωτικό νόσημα, που προκαλεί αναπηρία και για το οποίο δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. «Η ψωρίαση είναι μια συστημική νόσος με βαρύ σωματικό, ψυχολογικό, συναισθηματικό, κοινωνικό και οικονομικό φορτίο για τον ασθενή» είπε η εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ψωριασικών Ενώσεων, Sοphie Anderson, κατά την ομιλία της στο συνέδριο EADV. Κι επισήμανε ότι παρόλο που η ψωρίαση είναι σπανίως θανατηφόρα για τον ασθενή, οι συννοσηρότητες ( καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, μεταβολικό σύνδρομο, νόσος του Crohn) μπορεί να είναι. Τόνισε μάλιστα ότι η ψωρίαση θα πρέπει μετά τα καρδιαγγειακά, το διαβήτη, τις αναπνευστικές παθήσεις και τον καρκίνο, να ενταχθεί στην πέμπτη θέση, στο Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης του ΠΟΥ 2013-2020, για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών.

    Ο κάθε ασθενής έχει την ψωρίαση του

    Η ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2-3% του γενικού πληθυσμού, ήτοι 125 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζονται περίπου 14 εκατομμύρια ασθενείς στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα πάσχουν περί τα 250.000 άτομα. Οι ψωριασικές βλάβες μπορούν συχνά να ανιχνευθούν σε περιοχές κοντά στις αρθρώσεις, (αγκώνες, γόνατα), στο τριχωτό της κεφαλής, ακόμα και στα γεννητικά όργανα. Η ψωρίαση στα νύχια προσβάλλει σχεδόν έναν στους δύο ψωριασικούς και σχεδόν 9 στους δέκα με ψωριασική αρθρίτιδα. Έως και το 84% των ατόμων με ψωρίαση εμφανίζει κνησμό, και περισσότεροι από το ένα τρίτο των ασθενών, τον αναφέρουν ως τον πλέον σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα της νόσου.

    Σχεδόν ένας στους τρεις ψωριασικούς μπορεί να αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα

    Περίπου ένας στους τρείς ασθενείς με ψωρίαση μπορεί να αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία προσβάλλει τον οργανισμό με διαφορετικούς τρόπους και συχνά προκαλεί πόνο, οίδημα και ευαισθησία, ιδιαίτερα γύρω από τις αρθρώσεις. Είναι σαφές ότι οι δύο παθήσεις συνδέονται στενά και η ψωριασική αρθρίτιδα, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην κινητικότητα και τη σωματική λειτουργία, τονίστηκε από τη δερματολογική κοινότητα.

    Οι μισοί ασθενείς δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τη θεραπεία τους

    Την ίδια ώρα όπως αποκαλύπτει η πρόσφατη παγκόσμια έρευνα MAPP που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας ? Αφροδισιολογίας, πολλοί ασθενείς δεν παρακολουθούνται από ειδικό ιατρό, δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία, είτε υποθεραπεύονται, μη λαμβάνοντας την κατάλληλη θεραπεία για τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. Επίσης, μεταξύ αυτών που λαμβάνουν θεραπεία, οι μισοί δηλώνουν για διάφορους λόγους μη ικανοποιημένοι με τη θεραπεία που λαμβάνουν και τονίζουν την ανάγκη ύπαρξης νέων θεραπειών.

    Ένα νόσημα με σοβαρές ψυχοκοινωνικές συνέπειες

    Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους δερματολόγους, το 75% των ατόμων που πάσχει από ψωρίαση πιστεύει ότι αυτή έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του, ενώ το 83% των ασθενών καλύπτει συνειδητά τα ορατά σημεία της νόσου. «Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που έχουν εισπράξει τον κοινωνικό αποκλεισμό, σε χώρους όπως κομμωτήρια, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του συνεδρίου, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια» Τίνα Κουκοπούλου, ασθενής και η ίδια από τα 16 της χρόνια. Επικαλούμενη μάλιστα πρόσφατα στοιχεία από την Διεθνή Ομοσπονδία Ψωριασικών Ενώσεων, όπου ο Σύλλογος Επιδέρμια εκπροσωπεί την Ελλάδα, μας λέει ότι« το 41% των ασθενών αναφέρει αρνητικό αντίκτυπο στον εργασιακό του χώρο, και το 93% επιθυμεί μία απόλυτα καθαρή κλινική εικόνα στο δέρμα του. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να στοχεύσουμε στην αποστιγματοποίηση και να γίνει ευρέως γνωστό ότι η ψωρίαση δεν μεταδίδεται».

    [22] Η Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας

    Την ιστορία του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα, τη γέννηση και την εξέλιξή του, τους αγώνες, τις ήττες και τις νίκες του, φυλάσσει και ταυτόχρονα, αναδεικνύει το πλούσιο υλικό με τους χιλιάδες τίτλους, που διαθέτει η Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου και το Ιστορικό Αρχείο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.

    Ένα προικοσύμφωνο, ένα απολυτήριο Παρθεναγωγείου, ένα φεμινιστικό περιοδικό, ένα άρθρο για το δικαίωμα ψήφου, μια ομιλία της πρώτης Ελληνίδας ακτινολόγου, μια προεκλογική ομιλία της πρώτης Ελληνίδας υπουργού, μια κονκάρδα, ένα πλακάτ, ένα σύνθημα? ψηφίδες από σημαδιακές εποχές που βοηθούν τις νεότερες γενιές να μάθουν, να κατανοήσουν, ν' αγωνιστούν, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, με ισότητα.

    «Η βιβλιοθήκη μας είναι η μοναδική οργανωμένη βιβλιοθήκη, ειδική για θέματα ισότητας των φύλων και ιστορίας τού γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βιβλιοθηκονόμος Ντίνα Πεντάρχου, και χαρακτηρίζει ως πολύ ιδιαίτερο το Ιστορικό Αρχείο της, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι ψηφιοποιημένο.

    Η Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου ιδρύθηκε το 1984 από το Συμβούλιο Ισότητας των δύο Φύλων. Η συλλογή της περιλαμβάνει περίπου 17.000 τίτλους. Πρόκειται για βιβλία, περιοδικά, φυλλάδια, νόμους, ψηφιακά και ηλεκτρονικά έγγραφα, εγκυκλοπαίδειες και λεξικά, διδακτορικές διατριβές, πρακτικά και υλικό συνεδρίων. Το Ιστορικό Αρχείο της Βιβλιοθήκης ιδρύθηκε επίσημα το 2007 και περιλαμβάνει παλαιά, σπάνια και πολύτιμα ντοκουμέντα καθώς και εικαστικό υλικό.

    Αποτελείται από περίπου 10.000 καταγεγραμμένα τεκμήρια. Αναλυτικά, πρόκειται για παλαιά βιβλία, φυλλάδια και φέιγ βολάν γυναικείων ομάδων και οργανώσεων, φωτοτυπημένες χειρόγραφες-πολυγραφημένες προκηρύξεις, καταγγελίες, φωτογραφίες σε slides, προσκλήσεις σ' εκδηλώσεις, ομιλίες, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες και συνέδρια, οπτικοακουστικό υλικό (κασέτες ήχου και εικόνας) από ομιλίες, συνέδρια, εκπομπές στην τηλεόραση και τηλεοπτικά σποτ, επιστολές γυναικών, αυτοκόλλητα, κονκάρδες, πλακάτ, ατζέντες, ημερολόγια γυναικείων οργανώσεων, υφασμάτινα αντικείμενα, ρούχα, πανό κλπ, αφίσες και προφορικές μαρτυρίες.

    Υπάρχουν επίσης, συνεντεύξεις (ηχητικά ντοκουμέντα και οι απομαγνητοφωνήσεις τους) 21μίας γυναικών, που είτε διακρίθηκαν χάρη στην ενεργή συμμετοχή τους στο γυναικείο κίνημα, σε συλλογικές ή ατομικές δράσεις κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, του Εμφυλίου, της Δικτατορίας, είτε υπήρξαν πρωτοπόρες σε διάφορους τομείς του δημόσιου βίου (εργασία, εκπαίδευση, πολιτική, συνδικαλισμός, γράμματα, τέχνες). Ανάμεσά τους είναι η Ιωάννα Μαγγανάρα, η Νίκη Καλτσόγια-Τουρναβίτη, η Καίτη Παπαρήγα-Κωσταβάρα, η Σάσα Λαδά, η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, η Φωτεινή Σιάνου.

    Ανάμεσα στα πιο σημαντικά αποκτήματα του Ιστορικού Αρχείου, πέρα από τις προφορικές μαρτυρίες των επιφανών Ελληνίδων, η κ. Πεντάρχου διακρίνει την «Εφημερίδα των Κυριών», το πρώτο φύλλο της οποίας κυκλοφόρησε το 1887. Υπεύθυνη έκδοσης ήταν η Καλλιρρόη Παρρέν και στη βιβλιοθήκη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, μπορεί κανείς να βρει όλα τα φύλλα της. Ασχολείτο με τα δικαιώματα των γυναικών, τις διεκδικήσεις για τη θέση της γυναίκας, το δικαίωμα ψήφου.

    [23] Γ.Σταθάκης: H έξοδος από την κρίση θα γίνει με ιδιωτικές επενδύσεις

    "H έξοδος από την κρίση θα γίνει με ιδιωτικές επενδύσεις και με επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη εξωστρέφεια και διεθνή παρουσία σε κλάδους και δραστηριότητες που αξιοποιούν τα μεγάλα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, τόσο το ανθρώπινο δυναμικό της όσο και τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν για εξαγωγές και ισχυρή παρουσία στη διεθνή οικονομία, σημαντικών κλάδων όπως είναι ο αγροδιατροφικός και οι νέες τεχνολογίες".

    Τούτα επεσήμανε, μεταξύ άλλων, σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εγκαινιάζοντας τις νέες εγκαταστάσεις της DHL Express στον Αερολιμένα Αθηνών, παρουσία του διευθύνοντα συμβούλου της DHL Express Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Λευτέρη Σαμαρά και του CEO της DHL Express Europe, Τζον Πήρσον.

    Ο κ. Σταθάκης χαιρέτισε την νέα επένδυση ως έμπρακτο παράδειγμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στη δυνατότητά της να επιστρέψει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

    Τέλος, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διασφαλίζει τους μεγαλύτερους δυνατούς πόρους για επενδύσεις είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα είτε με την κατάλληλη νομοθεσία, καθώς και με συνεχείς παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

    [24] Γ. Δραγασάκης: Η μάχη κατά της διαφθοράς, μάχη για τη δημοκρατία

    Μάχη για τη δημοκρατία, το συλλογικό συμφέρον και το νέο κοινωνικό ήθος της μεταμνημονιακής Ελλάδας, είναι η μάχη της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς, όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε ομιλία του στην ημερίδα «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς-πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας από τον ΟΟΣΑ» που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι για τη σημερινή κυβέρνηση η αντιμετώπιση της διαφθοράς αποτελεί κορυφαίο πολιτικό στόχο για την ανάκαμψη του δημοσίου συμφέροντος.

    "Για εμάς, η μάχη κατά της διαφθοράς είναι μάχη για τη Δημοκρατία, το συλλογικό συμφέρον και το νέο κοινωνικό ήθος της μεταμνημονιακής Ελλάδας» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Το νέο παράδειγμα διακυβέρνησης, αντίθετα απ' το παρελθόν, θέτει σε προτεραιότητα το συλλογικό συμφέρον έναντι των ιδιοτελών επιδιώξεων» επισήμανε ο κ.Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι «η αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς, των αιτίων και των συμπτωμάτων της, εντάσσεται στην αλλαγή παραδείγματος διακυβέρνησης».

    «Η διαφθορά είναι και μια εκδήλωση παθογενειών που ευνοήθηκαν από το καθεστώς απορρύθμισης και ακραίου ατομισμού που εξέθρεψε ο νεοφιλελευθερισμός» ανέφερε, για να σημειώσει ότι «η μάχη κατά της διαφθοράς είναι μάχη για την ανάκαμψη του δημόσιου συμφέροντος που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης», μια μάχη που για τη σημερινή κυβέρνηση είναι μια μάχη διαρκής με μηδενική ανοχή απέναντι στα φαινόμενα της διαφθοράς.

    «Για την κυβέρνηση, η μάχη κατά της διαφθοράς αποτελεί υψηλή προτεραιότητα, ως κορυφαίος πολιτικός στόχος», επέμεινε ο κ. Δραγασάκης, καθώς «η αύξηση των ανισοτήτων, η υπόνομευση των δημόσιων αγαθών, η καταπάτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων ευνοούν την εκδήλωση φαινόμενων διαφθοράς».

    «Η διαφθορά δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο»

    Αναφερόμενος στο φαινόμενο της διαφθοράς, ο Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε πως «διαψεύδοντας όσους τείνουν να παρουσιάζουν τη διαφθορά ως σχεδόν "ιδιοσυγκρασιακά ελληνική", η διαφθορά είναι ένα διεθνοποιημένο φαινόμενο».

    «Το φαινόμενο της διαφθοράς έχει στη χώρα μας μακρά παρουσία. Ορισμένες μορφές της τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκαν.Το φαινόμενο όμως δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο. 'Αλλωστε, η διαφθορά και οι πρακτικές της έχουν και αυτές διεθνοποιηθεί», υπογράμμισε και παρατήρησε πως «δεν είναι μυστικό ότι πίσω από μεγάλες υποθέσειςδιαφθοράς στη χώρα μας υπήρξε διαπλοκή και ξένων εταιριών, όπως σε τηλεπικοινωνίες, φάρμακα και άλλες υποθέσεις».

    «Είναι πραγματικά εξωπραγματικές και ανιστόρητες και εκ του πονηρού αναφορές ορισμένων που εμφανίζουν το φαινόμενο της διαφθοράς ως ένα καθολικό γνώρισμα της κοινωνίας. Αντίθετα, θα μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει, ότι παρά τα όσα με ευκολία και όχι πάντα με αγαθά κίνητρα λέγονται, η ελληνική κοινωνία μετά από 9 χρόνια ύφεσης,πρωτοφανούς ανεργίας και φτωχοποίησης μεγάλων τμημάτων τηςέχει δείξει ισχυρές αντοχές» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε πως αυτό «το βλέπουμε στις ποικίλες μορφές αλληλεγγύης που αναπτύσσονται μέσα στη, κοινωνία συχνά αθόρυβα αλλά πάντα ουσιαστικά. Το βλέπουμε στη στάση της κοινωνίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και την υποδοχή των προσφύγων».

    «Μηδενική ανοχή»

    Για την κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης, η ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς είναι μηδενική. «Θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε τις αντοχές της κοινωνίας και τα βαθειά ρήγματα που έχουν συντελεστεί στη συνοχή της μετά από μια διαρκή και σκληρή λιτότητα, ρήγματα που αξιοποιούν οι αρνητές της δημοκρατίας, οι δυνάμεις που καλλιεργούν και τρέφονται από το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Και ακριβώς λόγω των δεινών που έχει υποστεί η κοινωνία, ακριβώς λόγω των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, η ανοχή για τέτοια φαινόμενα, όπως η διαφθορά είναι, για τη δική μας κυβέρνηση, κυριολεκτικά μηδενική. Και το έχουμε δείξει. Και θα συνεχίσουμε να το δείχνουμε έμπρακτα και όχι στα λόγια, προς πάσα κατεύθυνση όποτε και όπου χρειαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Τέλος στην ασυλία των ισχυρών

    Αναφερόμενος στις αιτίες γι΄αυτή την πολύμορφη κρίση εμπιστοσύνης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης σημείωσε ότι το υπόβαθρο της κρίσης εμπιστοσύνης, πέρα από τις όποιες ειδικότερες αιτίες της,βρίσκεται στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην υποβάθμιση του δημόσιου συμφέροντος και των κοινών αγαθών, στην καταπάτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και όλα αυτά σε συνδυασμό με την ασυδοσία των συμφερόντων, την ατιμωρησία των υπευθύνων, την ασυλία των ισχυρών, σ' ένα περιβάλλον γενικευμένης απορρύθμισης και επιβράβευσης ακραίων ατομικιστικών συμπεριφορών. «Η διαφθορά στις ποικίλες της εκδοχές είναι μια μορφή εκδήλωσης αυτών των παθογενειών» υπογράμμισε, για να σημειώσει: «αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση έχει πολύ υψηλά στις προτεραιότητές της την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλες τις μορφές και τις εκδηλώσεις, τόσο τις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς όσο και εκδηλώσεις της διάχυτης διαφθοράς».

    «Αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό ως ένα ζήτημα βαθιά πολιτικό που αφορά την ίδια τη δημοκρατία, την εμπέδωση του κράτους δικαίου, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και των αδικιών, αλλά και ως προϋπόθεση για να εμπεδωθεί το νέο κοινωνικό ήθος που σέβεται το συλλογικό συμφέρον ως ένα από τα βάθρα της μεταμνημονιακής Ελλάδας που θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε» πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στη στρατηγική της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, σημείωσε ότι αυτή διαρθρώνεται σε τρία διακριτά επίπεδα:

    Το πρώτο επίπεδο και το πιο άμεσο είναι αυτό που αναφέρεται σε συγκεκριμένα συμπτώματα, επεισόδια και εμβληματικές περιπτώσεις διαφθοράς. «Το επίπεδο αυτό είναι σημαντικό διότι μέσω των συγκεκριμένων παραδειγμάτων η κοινωνία πείθεται ότι η πολιτική εφαρμόζεται με συνέπεια και συνέχεια, χωρίς διακρίσεις, αποσιωπήσεις ή συγκαλύψεις, κάτι που αποτελούσε τον κανόνα στο παρελθόν» ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αρκεί. «Όσα μεμονωμένα περιστατικά και αν εντοπιστούν, το φαινόμενο ακόμη και αν πρόσκαιρα περιοριστεί, δεν θα εξαλειφθεί αν οι αιτίες που το δημιουργούν μένουν σε ισχύ» είπε.

    Το δεύτερο επίπεδο πολιτικής είναι, όπως περιέγραψε, αυτό της εξάλειψης συγκεκριμένων αιτιών, καθώς και η διασφάλιση αποτελεσματικών συστημάτων ρύθμισης και ελέγχου σε περιοχές που λειτουργούν ως εστίες διαφθοράς, θέματα δηλαδή που εμπίπτουν στο πρόγραμμα συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόμενος στο τρίτο πεδίο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς προσδιόρισε ότι αυτό συνδέεται με τη λειτουργία του κράτους, του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της κοινωνίας.

    «Καθώς η διαφθορά είναι ενδημικό πρόβλημα, κληρονομημένο όχι μόνο από το άμεσο αλλά και το πιο μακρινό παρελθόν του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας μας, υπάρχει ο κίνδυνος οι όποιες δράσεις να παραμείνουν αποσπασματικές. Αυτό συνέβη στο παρελθόν», ανέφερε ειδικότερα και πρόσθεσε ότι «οι όποιες δράσεις είχαν περιορισμένα αποτελέσματα λόγω της υποχώρησης των κυβερνήσεων σε ισχυρά συμφέροντα και κοινωνικές ομάδες ειδικών συμφερόντων αλλά διότι οι εν λόγω δράσεις δεν εντάσσονταν στον ευρύτερο στόχο της αλλαγής του υποδείγματος διακυβέρνησης».

    «Υπάρχει, λοιπόν,και ένα τρίτο επίπεδο που αφορά στις γενικότερες αιτίες του φαινόμενου, που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς» σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτά αφορούν στη λειτουργία του κράτους, του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της κοινωνίας, τους όρους άσκησης και το περιεχόμενο της πολιτικής, «στην ανάγκη να περάσουμε από λογικές ανάθεσης, ρουσφετιού και πελατειακών σχέσεων σε μια κοινωνία των δικαιωμάτων και σε μια πολιτική που στηρίζει τα δημόσια αγαθά και διασφαλίζει την καθολική πρόσβαση σ' αυτά. Μια πολιτική που κατανοεί τη διαφθορά ως σύμπτωμα βαθύτερων αιτιών, που η επέκτασή της ευνοήθηκε και διευκολύνθηκε και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και λογικές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [25] Το «πλοίο των γυναικών» πλησιάζει στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας

    Το «πλοίο των γυναικών», που έχει στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, πέρασε σήμερα το πρωί τη γραμμή των 100 ναυτικών μιλίων από τις ακτές, το όριο μετά το οποίο συνήθως επεμβαίνει το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ εμποδίζοντας τα πλοία να προχωρήσουν, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος.

    «Το Zaytouna- Oliva πέρασε το μοιραίο όριο των 100 ναυτικών μιλίων και όλα πάνε καλά», δήλωσε η Κλοντ Λεοστίκ σε τηλεφωνική επικοινωνία. Το πλοίο βρισκόταν το πρωί σε απόσταση 80 μιλίων από τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας.

    Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, επικαλούμενα αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ότι οι αρχές της χώρας δεν θα επιτρέψουν στο πλοίο να φτάσει στην ακτή και ότι θα το σταματήσουν για να το οδηγήσουν στο λιμάνι του Ασντότ.

    Από το 2008 έχουν γίνει πολλές απόπειρες να σπάσει μέσω θαλάσσης ο αποκλεισμός της Γάζας, ο οποίος επιβλήθηκε από το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα το 2006, όλες όμως ήταν αποτυχημένες.

    «Οι γυναίκες που βρίσκονται στο πλοίο είδαν περίπου στις 4 τα ξημερώματα φώτα που τις ακολουθούσαν» και υπέθεσαν ότι πρόκειται για το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, πρόσθεσε η Λεοστίκ.

    Περίπου 15 γυναίκες, μεταξύ αυτών και η βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης Μέιριντ Μαγκουάιρ, επιβαίνουν στο Zaytouna - Oliva.

    [26] Ο Λαβρόφ στην Ελλάδα τις ερχόμενες εβδομάδες

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί την Ελλάδα τις ερχόμενες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξέι Μεσκόφ.

    "Η επίσκεψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί τις ερχόμενες εβδομάδες", δήλωσε ο Μεσκόφ στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη του Ρωσο-ελληνικού Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών.

    Ο Μεσκόφ πρόσθεσε πως στο εγγύς μέλλον θα πραγματοποιηθεί σύνοδος της κοινής επιτροπής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.

    [27] Οι οκτώ βασικές τεχνολογίες με τη μεγαλύτερη επιρροή στις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με έρευνα

    Τις «Βασικές 8» τεχνολογίες που οφείλουν να λάβουν άμεσα υπόψη τους οι επιχειρήσεις εντοπίζει η PwC στην πρόσφατη έκθεσή της με τίτλο «Tech breakthroughs megatrend».

    Σημειώνεται ότι η PwC αξιολόγησε πάνω από 150 τεχνολογίες σε παγκόσμιο επίπεδο και ανέπτυξε μια μεθοδολογία που έχει στόχο την αναγνώριση εκείνων των τεχνολογιών που αφορούν μεμονωμένες επιχειρήσεις αλλά και ολόκληρους κλάδους.

    Αποτέλεσμα αυτής της μεθοδολογίας είναι ένας οδηγός με τις «Βασικές 8» τεχνολογίες που η PwC πιστεύει ότι θα ασκήσουν τη μεγαλύτερη επιρροή στις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στο πολύ κοντινό μέλλον: τεχνητή νοημοσύνη, ίντερνετ των πραγμάτων, επαυξημένη πραγματικότητα, ρομποτική, blockchain, εικονική πραγματικότητα, drones και τρισδιάστατη εκτύπωση.

    Οι τεχνολογίες που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο θα διαφέρουν από κλάδο σε κλάδο, όμως η PwC πιστεύει ότι η λίστα των 8 περιλαμβάνει τις τεχνολογίες που θα έχουν αντίκτυπο σε πολλούς κλάδους και σε παγκόσμιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια.

    Σύμφωνα με την Vicki Huff Eckert, επικεφαλής του τομέα New Business στο παγκόσμιο δίκτυο της PwC: «Οι περισσότερες εταιρείες έχουν θέσει τα θεμέλια για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, επενδύοντας σε τομείς όπως τα κοινωνικά δίκτυα, οι φορητές συσκευές, η ανάλυση δεδομένων και το cloud. Είναι καιρός τα στελέχη να στρέψουν το βλέμμα τους σε πιο προηγμένες τεχνολογίες που θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις».

    Για να καταλήξει στις «Βασικές 8», η PwC «φίλτραρε» τις τεχνολογίες με βάση τον επιχειρηματικό τους αντίκτυπο και την εμπορική τους βιωσιμότητα για τα επόμενα 5 έως 7 χρόνια (μόλις 3 έως 5 χρόνια για τις ανεπτυγμένες οικονομίες). Στα συγκεκριμένα κριτήρια συμπεριλήφθηκαν ο βαθμός επιρροής της τεχνολογίας στις εταιρείες και τους κλάδους, η παγκόσμια διάδοσή της, η τεχνική της βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας της να μετατραπεί σε κυρίαρχη τάση, το μέγεθος της αγοράς και οι προοπτικές ανάπτυξης και ο ρυθμός της δημόσιας και ιδιωτικής επένδυσης.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι εταιρείες διαρκώς περιμένουν την επόμενη μεγάλη καινοτομία, πιστεύοντας ότι μια μεμονωμένη τεχνολογική τάση είτε δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο είτε ότι θα χρειαστεί πολύ καιρό για να επηρεάσει τον κλάδο δραστηριότητάς τους. Όμως, σήμερα η ανατροπή πραγματοποιείται με ταχύτερο ρυθμό και σε μεγαλύτερη κλίμακα από ποτέ. Ιστορικά, οι καινοτομίες διαταράσσουν την ισορροπία υπέρ των καινοτόμων. Με αυτή την έννοια, οι τεχνολογικές ανακαλύψεις αποτελούν εκ των πραγμάτων κυρίαρχη τάση. Η ευρεία χρήση της τεχνολογίας σε συνδυασμό με αυξημένη προσβασιμότητα, επιρροή, βάθος και αντίκτυπο θα επιταχύνουν την εφαρμογή των «Βασικών 8» τεχνολογιών.

    Η PwC πιστεύει ότι οι «Βασικές 8» τεχνολογίες θα μεταβάλουν τα επιχειρηματικά μοντέλα που εφαρμόζουν οι εταιρείες δημιουργώντας οφέλη αλλά και δυσκολίες. Η κυρίαρχη τάση των αναδυόμενων τεχνολογιών θα επηρεάσει τη στρατηγική, την αφοσίωση των πελατών, τις επιχειρησιακές λειτουργίες και τη συμμόρφωση, ανεξαρτήτως κλάδου και γεωγραφικής περιοχής.

    Επομένως, οι ηγετικές ομάδες των επιχειρήσεων οφείλουν να απαντήσουν αποτελεσματικά σε τρία θεμελιώδη ερωτήματα:

    - Διαθέτουμε βιώσιμη στρατηγική και διαδικασία παραγωγής καινοτομιών;

    - Έχουμε ποσοτικοποιήσει τον αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών;

    - Διαθέτουμε «οδικό χάρτη» για τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τον ανανεώνουμε με βάση τις νέες εξελίξεις;

    Σύμφωνα με την έκθεση της PwC, τα στελέχη δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τις «Βασικές 8» τεχνολογίες σαν μια λίστα εργασιών την οποία αναθέτουν στον Επικεφαλής Πληροφοριών (CIO) ή τον Επικεφαλής Τεχνολογίας (CTO). Αντιθέτως, η εξερεύνηση και ποσοτικοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών ?και ο σχεδιασμός για την αξιοποίησή τους? πρέπει να αποτελούν βασικό στοιχείο της εταιρικής στρατηγικής των επιχειρήσεων.

    Πριν την ανάπτυξη στρατηγικής για την καινοτομία και την εξερεύνηση και ποσοτικοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών, τα στελέχη οφείλουν να εκπαιδεύονται (ή να ανανεώνουν τις γνώσειςτους) σε αυτές τις τεχνολογίες και τις δυνατότητες που προσφέρουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 October 2016 - 10:32:37 UTC