Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων, το πρωί, στο Μ. Μαξίμου
  • [02] Γ. Δραγασάκης: Το σύστημα της διαπλοκής και παθογένειες του παρελθόντος θα ξεριζωθεί
  • [03] Υπ. Οικονομίας: Ικανοποίηση για την ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης
  • [04] Στις 10 Οκτωβρίου θα χτυπήσει τελικά το πρώτο κουδούνι για τα παιδιά των προσφύγων
  • [05] Νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων
  • [06] E.Κουντουρά: Το πλαίσιο της τουριστικής προώθησης και προβολής της Κω
  • [07] Μ. Μαξίμου: Ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία
  • [08] Μπαν Κι-Μουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μια δεκαετία δοκιμασιών, μια εποχή δυνατοτήτων
  • [09] Συνέντευξη τύπου στο ΕΚ για «τη λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία»
  • [10] ΔΝΤ: Σε επίπεδα χωρίς ιστορικό προηγούμενο έχει διογκωθεί το παγκόσμιο χρέος
  • [11] Βραζιλία: Για τριακοστή ημέρα απεργούν οι τραπεζικοί υπάλληλοι
  • [12] Apple και Google τα δύο εμπορικά σήματα με τη μεγαλύτερη αξία και το 2016
  • [13] Eργαστήρια προγραμματισμού για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου στο Ευγενίδειο
  • [14] Στους σχεδιαστές νανοσυσκευών το Νόμπελ Χημείας
  • [15] Μ. Μαξίμου: Ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία
  • [16] Πρ. Παυλόπουλος: Οι γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν παρά μόνο στη φαντασία της Τουρκίας
  • [17] Δ. Αβραμόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Eγκαινιάζουμε την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή»

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων, το πρωί, στο Μ. Μαξίμου

    Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει αύριο, Πέμπτη, συνάντηση με τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων, Βασιλική Θάνου, (πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου) και Νίκο Σακελλαρίου (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας).

    Η συνάντηση θα γίνει στις 9.30 π.μ., στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [02] Γ. Δραγασάκης: Το σύστημα της διαπλοκής και παθογένειες του παρελθόντος θα ξεριζωθεί

    «Το πολιτικό μας σχέδιο εντάσσεται στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, και βρίσκεται στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού, της σοσιαλφιλελεύθερης συναίνεσης και των πολιτικών της συντηρητικής εθνικής αναδίπλωσης», τόνισε απόψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών, ενόψει του επικειμένου συνεδρίου του κόμματος. «Στην Ελλάδα έχουμε μάχη με τα κατεστημένα συμφέροντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εξαρτήσεις. Το σύστημα της διαπλοκής θα ξεριζωθεί» τόνισε ο κ. Δραγασάκης και σημείωσε, ότι «οι βάσεις της μεταμνημονιακής Ελλάδας, θα τεθούν μέσα από την ανατροπή του παλιού και την ανάδειξη του νέου παραδείγματος διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση προχωρά, θα εξαντλήσει τη θητεία της το 2019 και θα διεκδικήσει την τετραετία για τη διαμόρφωση της νέας μεταμνημονιακής Ελλάδας» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, εξαπέλυσε επίθεση στην Νέα Δημοκρατία και την κατηγόρησε, ότι «επί έναν και πλέον χρόνο επιδίδεται σε καταστροφολογία», η οποία, όπως ανέφερε, «έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες».

    «Ο κ. Μητσοτάκης, διαπλεκόμενοι καναλάρχες και κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες ως μακάβρια χορωδία, προσπαθούν να δημιουργήσουν εικόνα καταστροφής» είπε χαρακτηριστικά.

    «Τα γεγονότα τους διαψεύδουν ενώ επιβεβαιώνονται οι δικές μας εκτιμήσεις, ακόμη και από εκεί που δεν το περίμεναν, όπως το ΔΝΤ», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Η πτωτική πορεία της χώρας έχει σταματήσει και οι στόχοι εκπληρώνονται. Η οικονομία είναι σε φάση σχετικής σταθεροποίησης και μπαίνει σε φάση ανάκαμψης που θα επιταχυνθεί. Η ανεργία βαθμιαία μειώνεται. Στόχος μας είναι να βγούμε στις αγορές έως το 2017, να πετύχουμε μια θετική συμφωνία στο θέμα του χρέους, και στα εργασιακά να εξασφαλίσουμε την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, που θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες μαζί με τις επενδύσεις θα οδηγήσουν την οικονομία σε ανάκαμψη και την χώρα στην ανάπτυξη. Επιδιώκουμε τη μείωση και την ανακατανομή των φορολογικών βαρών και την στήριξη του κοινωνικού κράτους», είπε ο κ. Δραγασάκης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προανήγγειλε επίσης και την κατάθεση στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου, σχεδίου νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

    Συνεχίζοντας, μίλησε για την αναγκαιότητα μεγάλων θεσμικών μεταρρυθμίσεων όπως είναι το άνοιγμα της συζήτησης για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και η θωράκιση της κοινωνίας κατά της διαφθοράς. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «θέλουμε να είμαστε συνεπείς, σεβόμαστε και υλοποιούμε τις συμφωνίες μας, αλλά δεν το κάνουμε στα τυφλά και εξαντλούμε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης». «Ορισμένοι έχουν μια νεοαποικιακή λογική, αλλά υπάρχουν και δυνάμεις που αναγνωρίζουν το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής, θέλουν να θέσουν ένα τέρμα στη λιτότητα και επιδιώκουν έναν άλλο δρόμο στην Ευρώπη. Σήμερα υπάρχουν δυνατότητες συμμαχιών στην Ευρώπη. Η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος της Αθήνας το καταδεικνύει» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης και τόνισε:

    «Στον ΣΥΡΙΖΑ το ισχυριζόμασταν χρόνια. Υπάρχει σήμερα κάποιος που να ισχυρίζεται στα σοβαρά ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται ν' αλλάξει;».

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι υπάρχει και ένα μπλοκ εγχωρίων συμφερόντων που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι κατά της επιχειρηματικότητας.

    «Στηρίζουμε έμπρακτα την κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, όμως το σύστημα της διαπλοκής και παθογένειες του παρελθόντος θα ξεριζωθεί, γιατί αυτή είναι η εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό. Δεν θα ανεχθούμε χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Σήμερα και ο πλέον δύσπιστος αντιλαμβάνεται, ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέση εξάρτησης με κανένα σύστημα συμφερόντων. Επιδιώκουμε ένα σύστημα χωρίς «δικούς μας», αλλά με επίκεντρο το δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα, η ΝΔ είναι σε μια σχέση ταύτισης με ομάδες συμφερόντων που βρίσκονται στον πυρήνα της διαπλοκής, και έδωσε συνειδητά μάχη υπέρ του παλιού καθεστώτος και των συμφερόντων του στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών Σε αυτή τη μάχη με τα κατεστημένα συμφέροντα, η ΝΔ και μέρος της αντιπολίτευσης εμφανίζονται ως υπερασπιστές των συμφερόντων αυτών» τόνισε ο κ. Δραγασάκης και κατέληξε:

    «Από μια μικρή μαγιά φτιάξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζουμε για να ενισχύσουμε δεσμούς με την κοινωνία, και να διευρύνουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες».

    [03] Υπ. Οικονομίας: Ικανοποίηση για την ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

    Ικανοποίηση επικρατεί στο υπουργείο Οικονομίας για την άμεση ανταπόκριση της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο αίτημα της ελληνικής πλευράς να υποστηρίξει ο διεθνής οργανισμός την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς εταιρικών ομολόγων.

    Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της EBRD, Σούμα Τσακραμπάρτι, και έθεσε το θέμα της περαιτέρω αύξησης των ετήσιων χρηματοδοτήσεων προς την ελληνική οικονομία.

    Σημειώνεται ότι η τράπεζα το προηγούμενο 12μηνο συμμετείχε σε εκδόσεις ομολόγων από ελληνικές εταιρείες των κλάδων της μεταποίησης και των τηλεπικοινωνιών, οι οποίες όμως απευθύνονταν κυρίως σε ξένους επενδυτές και διαπραγματεύονται σε ξένες αγορές. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, λοιπόν, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ -ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομίας, στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στους επενδυτές.

    Η EBRD αποφάσισε να καλύψει το 15% της πρώτης έκδοσης εταιρικού ομολόγου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από την Housemarket, θυγατρική του Ομίλου Φουρλή και διαχειριστή στην Ελλάδα των καταστημάτων ΙΚΕΑ.

    Χθες ανακοινώθηκε η επιτυχής ολοκλήρωση της έκδοσης, ύψους 40 εκατ. ευρώ, με τα προσφερόμενα κεφάλαια να φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Επιπλέον, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, ο διεθνής οργανισμός εμφανίζεται έτοιμος να συμμετέχει και σε νέες εκδόσεις, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη μιας αγοράς που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην τόνωση της διαθέσιμης ρευστότητας στην Ελληνική οικονομία.

    Υπενθυμίζεται ότι ο διευθυντής Μεταποίησης και Υπηρεσιών της EBRD, Φρέντερικ Λούσνετ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «πρόκειται για κομβικό σημείο στην ανάπτυξη και ενίσχυση της ελληνικής αγοράς κεφαλαίου» και γι' αυτό «...είμαστε ικανοποιημένοι που μπορέσαμε να υποστηρίξουμε μια έκδοση, που σηματοδοτεί την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά».

    Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, ο διεθνής οργανισμός εμφανίζεται έτοιμος να συμμετέχει και σε νέες εκδόσεις, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη μιας αγοράς που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην τόνωση της διαθέσιμης ρευστότητας στην Ελληνική οικονομία.

    "Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων πρόσβασης για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Αφενός προχωρά σε στοχευμένες δράσεις διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου, όπως η εξαίρεση των εταιρικών ομολόγων από το (σχετικά υψηλό) δικαιοπρακτικό επιτόκιο. Αφετέρου επιδιώκει την αξιοποίηση της δραστηριοποίησης των Διεθνών Αναπτυξιακών Τραπεζών στην Ελληνική οικονομία προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης των επενδύσεων" όπως σχολίασαν τα ίδια στελέχη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [04] Στις 10 Οκτωβρίου θα χτυπήσει τελικά το πρώτο κουδούνι για τα παιδιά των προσφύγων

    Στην τελική ευθεία για την έναρξη λειτουργίας των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων έχει μπει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς το πρώτο κουδούνι για τα παιδιά των προσφύγων θα χτυπήσει στις 10 Οκτωβρίου.

    "Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων υπακούει στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για την περίθαλψη και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην εθνική νομοθεσία και στο αίσθημα του ελληνικού λαού, της φιλοξενίας, αλληλεγγύης και αγάπης προς τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους", τόνισε ο υπουργός Νίκος Φίλης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο υπουργείο, από κοινού με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιο για τα θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση, τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Παπαδόπουλο, καθώς και εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Unicef.

    Όπως ανακοινώθηκε, από την ερχόμενη Δευτέρα θα λειτουργήσουν οι πρώτες ΔΥΕΠ σε δύο κέντρα φιλοξενίας της Αττικής, σε δύο της Θεσσαλονίκης, σε ένα στην Ήπειρο, σε ένα στην Εύβοια και σε 20 σχολεία πανελλαδικά, με συνολικά 1.500 παιδιά να δίνουν το "παρών" αρχικά, την πρώτη ημέρα του σχολείου. "Η σταδιακή λειτουργία των υπολοίπων κέντρων ακολουθεί την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης του υπουργείου Υγείας", επεσήμανε ο γ.γ. του υπουργείου Γιάννης Παντής. Πάντως, μέχρι τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας των εμβολιασμών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ώστε στις αρχές Νοεμβρίου, να έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα όλα τα παιδιά. Επιπλέον, όπως σημείωσε ο Νίκος Φίλης, συνολικά θα τυπωθούν περίπου 25.000 βιβλία, δέκα διαφορετικών τίτλων, για όλες τις τάξεις.

    [05] Νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανάρτησε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο που αφορά την ρύθμιση του «επαγγέλματος του διαχειριστή αφερεγγυότητας», κάτι που μεταφράζεται σε μια νομοθετική κίνηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

    Όπως αναφέρει το εν λόγω νομοσχέδιο, ως «διαχειριστής αφερεγγυότητας» ή «διαχειριστής» ορίζεται το φυσικό πρόσωπο που έχει λάβει άδεια προκειμένου να ασκεί τα καθήκοντα, τα οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, ανατίθενται «στο σύνδικο πτώχευσης, στο μεσολαβητή και ειδικό εντολοδόχο της διαδικασίας εξυγίανσης, στον ειδικό εκκαθαριστή της διαδικασίας ειδικής εκκαθάρισης, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα για την οποία ορίζεται στην νομοθεσία ότι η άσκησή της ανατίθεται σε διαχειριστή αφερεγγυότητας».

    [06] E.Κουντουρά: Το πλαίσιο της τουριστικής προώθησης και προβολής της Κω

    Η στρατηγική προτεραιότητα στην προώθηση και προβολή της Κω για το 2017, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της αναπληρωτού υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, με τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Πάππου και τον βουλευτή του νομού Ηλία Καματερό, που εκπροσώπησε και τους βουλευτές Νεκτάριο Σαντορινιό και Δημήτρη Γάκη.

    Συγκεκριμένα, η Έλενα Κουντουρά στην συνάντησή της στο υπουργείο με τους εκπροσώπους των φορέων του νομού για την αποτίμηση της εικόνας στην τουριστική κίνηση στην Κω και τον ειδικότερο σχεδιασμό που καταρτίζει το υπουργείο για την άμεση προώθηση της Κω στο εξωτερικό για το 2017.

    Η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή και προτεραιότητα η προώθηση και προβολή της Κω. Ενημέρωσε για το σύνολο των δράσεων που έχει μέχρι στιγμής υλοποιήσει το υπουργείο και ο ΕΟΤ σε συνεργασία με τους φορείς και εκπροσώπους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για την στήριξη και τόνωση του τουρισμού στην Κω και που απέδωσε, καθώς υπάρχει ήδη ανάκαμψη του τουρισμού και έχει αποκατασταθεί η διεθνής εικόνα της ελκυστικότητας του προορισμού. Η αναπληρωτής υπουργός, τόνισε ότι οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχισθούν εντατικά και το 2017, στο πλαίσιο της άμεσης συνεργασίας με την περιφέρεια, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα.

    Η Κως για δεύτερη χρονιά εντάσσεται στον κεντρικό σχεδιασμό μάρκετινγκ και προώθησης του υπουργείου και του ΕΟΤ στις αγορές της Ευρώπης και στην Ρωσία. Συμπληρωματικά, ο σχεδιασμός για το 2017 περιλαμβάνει για πρώτη φορά την προώθηση των θεματικών προϊόντων, όπως ο συνεδριακός τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός, ο αθλητικός προπονητικός τουρισμός και η γαστρονομία.

    Επίσης, στο πλαίσιο της υλοποιούμενης τουριστικής πολιτικής, έγιναν σημαντικές συμφωνίες και επαφές το τελευταίο διάστημα με τους μεγάλους tour operators για την επέκταση των προγραμμάτων τους το 2016 και τον προγραμματισμό για το 2017 για νέες αεροπορικές συνδέσεις και νέα τουριστικά πακέτα.

    Η Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του υπουργείου να διοργανώσει ταξίδι στην Κω με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Ομίλου της ΤUI στην Κω και την συμμετοχή συνεργατών της από το υπουργείο και τον ΕΟΤ το διήμερο 3 - 4 Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια συνάντηση στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας για την τρέχουσα και την επόμενη χρονιά.

    Σημειώνεται ότι άμεσα η TUI Γερμανίας ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματός της στην Κω τον Οκτώβριο και η TUI Αυστρίας επίσης ανακοίνωσε στο ειδικό πρόγραμμά της για το 2017 δύο εβδομαδιαίες πτήσεις για την Κω.

    Επίσης, στην συνάντηση έγινε αναφορά και στις πρόσφατες ανακοινώσεις των Thomas Cook και Neckermann Reisen για την διεύρυνση των προγραμμάτων στην Κω το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, καθώς και στην παρουσία στην Κω των επικεφαλής της βρετανικής Jet2 Holidays και την ανακοίνωσή τους για την φετινή αύξηση 15% και 30% αντίστοιχα του πτητικού έργου και των πακέτων διακοπών στο νησί, και την αύξηση του προγράμματος τους αντίστοιχα κατά 53% και 80% για το 2017.

    Έμφαση, όπως τονίστηκε στη συνάντηση, θα δοθεί στην στρατηγική προώθηση του προορισμού συνολικά στο εξωτερικό το 2017 σε συνέχεια των δράσεων και ενεργειών που υλοποιήθηκαν για το 2016.

    Η Κως είχε ενταχθεί:

    Στα προγράμματα συνδιαφήμισης στο πλαίσιο των συμφωνιών του υπουργείου με τους μεγαλύτερους tour operators στην Ευρώπη και την Ρωσία, για την αύξηση των τουριστικών πακέτων προς την Ελλάδα. Στις στοχευμένες ενέργειες προβολής και προώθησης στο εξωτερικό, μέσα από την διοργάνωση περισσοτέρων από 20 ταξιδίων εξοικείωσης για tour operators, travel bloggers και ξένα ΜΜΕ από τις αρχές της χρονιάς, τα οποία συνεχίζονται και τον Οκτώβριο. Την προώθηση της ως προορισμό μέσω της καμπάνιας του ΕΟΤ στις παγκόσμιες online ταξιδιωτικές πλατφόρμες και μέσα από δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα, καθώς και της ειδικότερης καμπάνιας last-minute για την ενίσχυση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής. Προνομιακή συμμετοχή στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις όπου συμμετέχει ο ΕΟΤ με περίπτερο και ενισχυμένη προώθηση και προβολή μέσω της ιστοσελίδας visitgreece.gr και των επικοινωνιακών εργαλείων του υπουργείου και του ΕΟΤ. Σε πρόσθετες δράσεις την προβολή σε συνεργασία με την γενική γραμματεία Ενημέρωσης για την προβολή βίντεο κλιπ του ΑΠΕ - ΜΠΕ που αναδεικνύουν την ελκυστικότητα και τις ομορφιές του νησιού, και καταγράφουν τις θετικές εντυπώσεις των ταξιδιωτών. Τα βίντεο αυτά διοχετεύτηκαν στις ξένες αγορές μέσω των γραφείων εξωτερικού της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και των γραφείων ΕΟΤ Εξωτερικού. Σε ειδικές δράσεις τόνωσης του εσωτερικού και κοινωνικού τουρισμού για τα νησιά του Αν. Αιγαίου. Η Κως εντάχθηκε σε ειδικό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ για δωρεάν διακοπές των δικαιούχων του ΟΑΕΔ και για διπλάσιο αριθμό διανυκτερεύσεων, έναντι των υπολοίπων προορισμών έως και το τέλος Νοεμβρίου. Επίσης, υπήρξε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Κω και μέσω του ΑΠΕ - ΜΠΕ για την διάχυση της ενημέρωσης των ελκυστικών προσφορών στην διαμονή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για τους Έλληνες επισκέπτες.

    Το υπουργείο σχεδιάζει νέες στρατηγικές κινήσεις με τους μεγάλους tour operators του εξωτερικού, εν όψει των συμφωνιών για τα τουριστικά πακέτα και τα προγράμματα των πτήσεων για το 2017.

    [07] Μ. Μαξίμου: Ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

    Μέγαρο Μαξίμου

    Υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού για την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

    «Κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Παρόντες στην συνάντηση ήταν και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και Παιδείας, Νίκος Φίλης, καθώς και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

    Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

    Έγινε μία συνάντηση, μιλήσαμε, λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις και ο διάλογος για τα Θρησκευτικά θα συνεχισθεί με την συνεργασία πολιτείας εκκλησίας δήλωσε εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

    Ερωτηθείς αν θα υπάρξει «πάγωμα» του προγράμματος σπουδών επανέλαβε ότι όποιες παρεξηγήσεις υπήρχαν λύθηκαν. Και αρχίζει από την αρχή ένας αγώνας συνεργασίας. Ερωτηθείς αν θα συνεχισθεί το πρόγραμμα φέτος είπε ότι θα δοθούν τα παλαιά βιβλία και η προσπάθεια διορθώσεων θα γίνει από τώρα. Έως ότου γραφούν τα νέα βιβλία, θα χρησιμοποιούνται τα σημερινά βιβλία.

    Ικανοποίηση Πάνου Καμμένου

    Την μεγάλη ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, γιατί υπήρξε ένας πολύ γόνιμος διάλογος, εξετάσθηκαν όλα τα θέματα, διευκρινίσθηκαν παρεξηγήσεις από το παρελθόν και ο διάλογος συνεχίζεται. Ο Πάνος Καμμένος πρόσθεσε ότι η εκκλησία και η πολιτεία προχωρούν ενωμένες μέσα στο πνεύμα του διαλόγου και στο πνεύμα της Ορθοδοξίας.

    Ερωτηθείς ο υπουργός τι σημαίνει αυτό και πώς θα πάει φέτος το πρόγραμμα σπουδών, είπε: «σημαίνει πώς η συζήτηση που θα γίνει μεταξύ της πολιτείας και της εκκλησίας». Αναφερόμενος ο Πάνος Καμμένος στα βιβλία, είπε ότι είναι τα ίδια και δεν έχει αλλάξει κανένα βιβλίο.

    Έχουν αρθεί οι παρεξηγήσεις τόνισε ο Νίκος Φίλης

    Ήτανε πολύ καλό το κλίμα της συζήτησης, οι παρεξηγήσεις έχουν αρθεί, ο διάλογος συνεχίζεται γιατί υπάρχουν σημεία που πρέπει να τα συζητούμε, η εκκλησία και η πολιτεία. Για το θέμα των θρησκευτικών, η συζήτηση αφορούσε την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων, θα εφαρμοσθούν, είναι απόφαση και ευθύνη της πολιτείας το θέμα της εκπαίδευσης, βεβαίως, ταυτοχρόνως όπως ξέρετε, δεν υπάρχουν νέα βιβλία, έχουμε διανείμει τα παλαιά, συνυπάρχουν αυτά τα ζητήματα και όπως όλα τα μαθήματα, έτσι και τα θρησκευτικά θα αξιολογηθεί το μάθημα και τα νέα προγράμματα. Θα ακουσθούν ξανά οι απόψεις και της εκκλησίας και θα καταλήξουμε στο τέλος του χρόνου στην οριστική μορφή των νέων προγραμμάτων.

    Ο υπουργός είπε ότι συνεχίζεται το μάθημα με τα νέα προγράμματα, συνεχίζουμε και δεν υπάρχει ζήτημα διαφωνίας για το θέμα αυτό, διότι ήδη έχουν εκδοθεί τα νέα προγράμματα, γίνονται οι επιμορφώσεις των καθηγητών, αλλά επαναλαμβάνω δεν έχουμε μία αντίληψη δογματική. Θα κάνουμε διάλογο, θέλουμε τον διάλογο, θα ξανακούσουμε τις απόψεις που θα διατυπωθούν επί των συγκεκριμένων προγραμμάτων, από εκκλησιαστικούς παράγοντες και θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του μαθήματος στο τέλος της χρονιάς.

    Ο Νίκος Φίλης είπε ότι μίλησε με τον αρχιεπίσκοπο σε πολύ καλό κλίμα, καθώς όπως υπογράμμισε υπάρχει ένας σεβασμός απέναντί του. Ερωτηθείς αν υπήρξε συμβιβασμός καθώς σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η αρχιεπισκοπή ζήτησε πάγωμα» του προγράμματος, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε επί ποίων ζητημάτων έγινε η συζήτηση, προσθέτοντας ότι από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες απόψεις και από την πλευρά της πολιτείας και από την πλευρά της εκκλησίας.

    Επανέλαβε ότι τα αναλυτικά προγράμματα αλλάζουν, αλλά θα συνυπάρχουν με τα παλαιά βιβλία φέτος, προσθέτοντας ότι έτσι κι αλλιώς εμείς δεν έχουμε την άποψη ότι το μάθημα πρέπει να γίνεται με ένα βιβλίο, θέλουμε το μάθημα να είναι πιο πλούσιο, θέλουμε μια αντίληψη βιωματική στην διδασκαλία για θεματική διδασκαλία, πάντοτε τηρώντας τρεις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και από τον αρχιεπίσκοπο.

    - Η πρώτη αφορά υποχρεωτικότητα του μαθήματος.

    - Η δεύτερη αφορά την μη μείωση των ωρών διδασκαλίας.

    - Η τρίτη αφορά μια κατεύθυνση για τον ορθόδοξο πολιτισμό στο μάθημα των θρησκευτικών.

    Ο Νίκος Φίλης είπε ότι πάντοτε υπάρχει διάλογος εφ? όλης της ύλης και για τα ειδικά θέματα που προκύπτουν κάθε φορά.

    Τέλος, διέψευσε κάποιες φήμες ότι το κλίμα δεν ήταν καλό, λέγοντας ότι δεν έχω αυτή την εντύπωση και για τους ιεράρχες, το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό με τις διαφωνίες που ο καθένας έχει πάντοτε. Δεν ήρθαμε εδώ για να ανταλλάξουμε απόψεις, ήρθαμε για να βρούμε έναν κοινό τόπο προς όφελος του λαού της χώρας, και πιστεύω ότι αυτό είναι μία επιδίωξη που έχει και η εκκλησία και όχι μόνον η πολιτεία.

    Ήρθησαν δύο παρεξηγήσεις

    Εξάλλου, κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ήρθησαν δύο παρεξηγήσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορούσε μία μη ολοκληρωμένη εικόνα που είχε η ιεραρχία σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για το μάθημα των θρησκευτικών και η δεύτερη αφορούσε επίσης μία μη ολοκληρωμένη εικόνα που είχε η ιεραρχία για τις δηλώσεις Φίλη.

    Οι παρεξηγήσεις ήρθησαν, εδραιώνουμε σχέσεις αλληλοκατανόησης επεσήμαναν οι ίδιοι κύκλοι.

    [08] Μπαν Κι-Μουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μια δεκαετία δοκιμασιών, μια εποχή δυνατοτήτων

    «Μετά από δέκα χρόνια στη θέση του γενικού γραμματέα, είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε τον πόλεμο, τη φτώχεια και τις διώξεις, να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και να κάνουμε τα δικαιώματα πραγματικότητα στις ζωές των ανθρώπων», υπογραμμίζει ο γγ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν στο άρθρο του με τίτλο «Μια δεκαετία δοκιμασιών, μια εποχή δυνατοτήτων», που δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα στην Ελλάδα το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Μια δεκαετία δοκιμασιών, μια εποχή δυνατοτήτων»

    Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει ανυπέρβλητες προκλήσεις. Χάσμα δυσπιστίας χωρίζει τους πολίτες από τους ηγέτες τους. Εξτρεμιστές χωρίζουν τους πολίτες στους «εμείς» και στους «άλλους». Η Γη μάς επιτίθεται με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις θερμοκρασίες ρεκόρ. Εκατό τριάντα εκατομμύρια άνθρωποι -μεταξύ των οποίων δεκάδες εκατομμύρια παιδιά και νέοι- χρειάζονται σωτήρια βοήθεια, η επόμενη γενιά βρίσκεται ήδη σε κίνδυνο.

    Ωστόσο, μετά από δέκα χρόνια στη θέση του γενικού γραμματέα, είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε τον πόλεμο, τη φτώχεια και τις διώξεις, να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και να κάνουμε τα δικαιώματα πραγματικότητα στις ζωές των ανθρώπων. Με τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, έχουμε μια νέα διακήρυξη για ένα καλύτερο αύριο. Με τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή αντιμετωπίζουμε την καθοριστική πρόκληση των καιρών μας.

    Οι κατακτήσεις αυτές απειλούνται από σοβαρές απειλές για την ασφάλεια. Οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν γίνει πιο παρατεταμένες και περίπλοκες. Αποτυχίες στη διακυβέρνηση έχουν αποσταθεροποιήσει πολλές κοινωνίες. Η ριζοσπαστικοποίηση απειλεί την κοινωνική συνοχή- αυτό ακριβώς που επιδιώκουν οι βίαιοι εξτρεμιστές. Οι τραγικές συνέπειες εκδηλώνονται βίαια από την Υεμένη στη Λιβύη και το Ιράκ, από το Αφγανιστάν στο Σαχέλ και στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ. Η σύγκρουση στη Συρία προκαλεί τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων και γεννά μεγαλύτερη αστάθεια, καθώς η κυβέρνηση της χώρας συνεχίζει να ρίχνει βόμβες-βαρέλια στις γειτονιές, ενώ πανίσχυροι χρηματοδότες τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή.

    Η λογοδοσία για απεχθή εγκλήματα, όπως η πρόσφατη επίθεση κατά του κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας ΟΗΕ- Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου, είναι απαραίτητη. Συνεχίζω να πιέζω όλους όσοι ασκούν επιρροή για την έναρξη συνομιλιών για μια πολυαναμενόμενη πολιτική μετάβαση. Το μέλλον της Συρίας δεν μπορεί να συνδέεται με τη μοίρα ενός άνδρα.

    Σε πάρα πολλές χώρες, ηγέτες ξαναγράφουν το Σύνταγμα, παραποιούν εκλογικά αποτελέσματα, φυλακίζουν αντιπολιτευόμενες φωνές και κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να γαντζωθούν στην εξουσία. Οι ηγέτες πρέπει να καταλάβουν ότι η εξουσία τους πηγάζει από την εμπιστοσύνη του λαού, δεν αποτελεί προσωπική ιδιοκτησία.

    Η πρόσφατα υιοθετηθείσα Δήλωση της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες μπορεί να μας βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση της μεγαλύτερης βίαιης μετατόπισης πληθυσμών από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλο και πιο συχνά πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζουν το μίσος, ιδίως οι μουσουλμάνοι. Η κοινή γνώμη πρέπει να εκφραστεί ξεκάθαρα κατά πολιτικών ηγετών και υποψηφίων που εφαρμόζουν τη σκοτεινή και επικίνδυνη εξίσωση που θέλει την πρόσθεση ψήφων μέσω της διαίρεσης των ανθρώπων και τον πολλαπλασιασμό του φόβου.

    Κάνοντας μια αναδρομή των δέκα χρόνων της θητείας μου, είμαι περήφανος για τη σύσταση της Οργάνωσης του ΟΗΕ για τις Γυναίκες (UN WOMEN) και την προάσπιση της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης, στο πλαίσιο ενός «κόσμου 50-50». Αποκαλώ, με υπερηφάνεια, τον εαυτό μου φεμινιστή. Και όμως, πρέπει να πράξουμε περισσότερα, για να αντιμετωπίσουμε τις βαθιά ριζωμένες διακρίσεις και τη χρόνια βία κατά των γυναικών και να προωθήσουμε τη συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Έχω, επίσης, σθεναρά υπερασπιστεί τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και την ελευθερία της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης προκειμένου να παίζουν τον δικό τους σημαίνοντα ρόλο.

    Η συνεχιζόμενη πρόοδος θα απαιτήσει νέα επίπεδα αλληλεγγύης καθώς και συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων και την προσαρμογή των Ηνωμένων Εθνών στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Τα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμα αποφασίσει για τον τρόπο μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας, γεγονός που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του. Όλο και πιο συχνά, βλέπω καλές ιδέες και προτάσεις ευρείας αποδοχής να μπλοκάρονται στο Συμβούλιο, τη Γενική Συνέλευση και τα άλλα όργανα, προς αναζήτηση συναίνεσης. Η συναίνεση δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ομοφωνία. Η πρακτική αυτή δίνει σε λίγες χώρες ή ακόμα και σε ένα μόνο κράτος δυσανάλογη εξουσία, κρατώντας σε ομηρία την παγκόσμια κοινότητα σε σημαντικά ζητήματα.

    Έχω επισκεφτεί σχεδόν όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ την τελευταία δεκαετία. Πέρα από κυβερνητικά κτίρια και παγκόσμια αξιοθέατα, έχω διακρίνει την απίστευτη δύναμη των ανθρώπων. Ένας τέλειος κόσμος μπορεί να βρίσκεται στον μακρινό ορίζοντα. Ο δρόμος, όμως, για έναν καλύτερο κόσμο, έναν ασφαλέστερο κόσμο, έναν δικαιότερο κόσμο, βρίσκεται στον καθένα από εμάς. Δέκα χρόνια, τώρα, γνωρίζω ότι θα φτάσουμε στο τέλος του δρόμου, αν εργαστούμε μαζί, αν εργαστούμε ενωμένοι.

    [09] Συνέντευξη τύπου στο ΕΚ για «τη λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία»

    Για «τη λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία», δόθηκε αργά σήμερα το απόγευμα, συνέντευξη τύπου στο ΕΚ στο Στρασβούργο, με την πρωτοβουλία δύο ευρωβουλευτών της Ενωτικής Αριστεράς και την παρουσία δύο Τούρκων δημοσιογράφων κουρδικής καταγωγής.

    Την πρωτοβουλία είχαν οι ευρωβουλευτές Μαρτίνα Μισέλ και Μαρι-Κριστίν Βερζιά, οι δε δημοσιογράφοι που ζούν και εργάζονται στην Ευρώπη ήταν η Χαβάλ Ασλάν και ο Μαξίμ Ντεμιράλ.

    Παίρνοντας το λόγο η ευρωβουλευτής Μ-Κ Βερζιά επιχείρησε να παρουσιάσει την «ελευθερία του λόγου» στην Τουρκία με αριθμούς.

    Το 2012 ήδη οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα μιλούσαν για την Τουρκία ως «την πιο μεγάλη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο αναλογικά με τον πληθυσμό της». Εν τω μεταξύ η κατάσταση δεν καλυτέρευσε και ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Μέσα σε μια μόνο μέρα, στις 27 Ιουλίου, εξήγησε η ευρωβουλευτής, η τουρκική κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο 45 εφημερίδων, 16 τηλεοπτικών καναλιών, 3 ειδησεογραφικών πρακτορείων, 15 περιοδικών, 29 εκδοτικών οίκων. Ακύρωσε 600 δημοσιογραφικές ταυτότητες και φυλάκησε 200 δημοσιογράφους εκ των οποίων οι μισοί είναι ακόμα στις φυλακές» υπογράμμισε.

    [10] ΔΝΤ: Σε επίπεδα χωρίς ιστορικό προηγούμενο έχει διογκωθεί το παγκόσμιο χρέος

    Το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος παγκοσμίως αυξήθηκε σε επίπεδο δίχως προηγούμενο πέρυσι, φθάνοντας να είναι υπερδιπλάσιο από τον οικονομικό πλούτο που παρήχθη στον κόσμο, υπογράμμισε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού τομέα, το παγκόσμιο χρέος ανερχόταν στα τέλη του 2015 σε 152 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή το 255% του παγκόσμιου ονομαστικού ΑΕΠ, αναφέρει μια νέα μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ.

    «Τα υψηλά επίπεδα χρέους είναι δαπανηρά, καθώς συχνά οδηγούν σε οικονομικές υφέσεις οι οποίες είναι βαθύτερες και πιο μακρόχρονες από τις φυσιολογικές υφέσεις» του οικονομικού κύκλου, εκτίμησε ο Βίτορ Γκάσπαρ, επικεφαλής της διεύθυνσης δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ.

    Η αύξηση του χρέους καταγράφεται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος επωφελήθηκε από την περίοδο «φθηνού χρήματος» την οποία εισήγαγε η πολιτική χαλάρωσης των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, σύμφωνα με το Ταμείο. Στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου χρέους.

    Εν μέσω της άτονης ανάπτυξης, το χρέος αυτό αποδεικνύεται σήμερα βαρύ μειονέκτημα για πολυάριθμες επιχειρήσεις, ιδίως στην Κίνα. «Το υπερβολικό δημόσιο χρέος συνιστά μια σημαντική τροχοπέδη για την παγκόσμια ανάπτυξη κι έναν κίνδυνο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα», προειδοποίησε ο Γκάσπαρ.

    Αλλά και οι κυβερνήσεις είδαν το δημόσιο χρέος να διογκώνεται και πλήττονται επίσης από την δυσμενή οικονομική συγκυρία, η οποία τις εμποδίζει να μειώσουν το βάρος, υπογράμμισε το ΔΝΤ.

    Το χρέος της Ιαπωνίας αναμένεται να ανέλθει στο 250% του ΑΕΠ φέτος, αυτό της Ελλάδας το 183,4% και αυτό της Γαλλίας αναμένεται να αγγίξει το 100%, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ.

    [11] Βραζιλία: Για τριακοστή ημέρα απεργούν οι τραπεζικοί υπάλληλοι

    Η απεργία των τραπεζικών στη Βραζιλία, που διεκδικούν υψηλότερους μισθούς για να αντισταθμιστεί ο αυξανόμενος πληθωρισμός, εισήλθε σήμερα στην τριακοστή της ημέρα, γεγονός που σημαίνει ότι αποτελεί την πιο μακρά κινητοποίηση στον τομέα από το 2004, ενώ ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων αναμενόταν να διεξαχθεί το βράδυ.

    «Σήμερα έχουμε έναν νέο γύρο (συλλογικών) διαπραγματεύσεων στις 17:00 (23:00 ώρα Ελλάδας) στο Σάου Πάουλου. Θα δούμε την πρόταση που θα μας γίνει από μέρους (σ.σ. των διοικήσεων) των τραπεζών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χοντρίγκο Ζεβζικόβας, εκπρόσωπος των συνδικάτων των εργαζομένων του τομέα (Contraf-CUT).

    «Οι εκπρόσωποι των τραπεζών (του συνδέσμου FENABAN) μας προτείνει αυξήσεις 7% και ένα πριμ 900 ευρώ, αλλά εμείς διεκδικούμε 15%-10% για να αντισταθμιστούν οι απώλειες λόγω του πληθωρισμού και 5% πραγματική αύξηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Περίπου 13.000 τραπεζικά υποκαταστήματα στη Βραζιλία έχουν παραλύσει, δηλαδή πάνω από τα μισά, ανέφερε η Contraf σήμερα.

    Αυτή η απεργία είναι η πιο μακρά από το 2004, ενώ το 2013, μια απεργιακή κινητοποίηση με παρόμοια αιτήματα είχε διαρκέσει 24 ημέρες.

    Η επ? αόριστον απεργιακή κινητοποίηση αυτή, η οποία πλήττει τόσο τις ιδιωτικές όσο και τις δημόσιες τράπεζες, κηρύχθηκε έπειτα από πέντε κύκλους συλλογικών διαπραγματεύσεων οι οποίοι υπήρξαν άκαρποι.

    [12] Apple και Google τα δύο εμπορικά σήματα με τη μεγαλύτερη αξία και το 2016

    Η Apple και η Google είναι οι δύο εταιρείες που κατέχουν- για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά- την πρώτη και τη δεύτερη θέση, αντίστοιχα, στην παγκόσμια κατάταξη με τα εμπορικά σήματα (μάρκες) που έχουν τη μεγαλύτερη αξία, σύμφωνα με την εταιρεία Interbrand, η οποία συντάσσει τη σχετική λίστα εδώ και 17 χρόνια.

    Η αξία του σήματος (brand) της Apple εκτιμάται στα 178,12 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ της Google στα 133,25 δισεκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 5% και 11%, αντίστοιχα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Την πρώτη δεκάδα, σύμφωνα με τη λίστα «2016 Best Global Brands», συμπληρώνουν κατά σειρά οι Coca-Cola, Microsoft, Toyota, IBM, Samsung, Amazon, Mercedes-Benz και GE.

    Τα πέντε εμπορικά σήματα που αύξησαν περισσότερο την αξία τους σε σχέση με το 2015 είναι των Facebook (48%), Amazon (33%), Lego (25%), Nissan (22%) και Adobe (21%).

    Είναι προφανές ότι οι εταιρείες τεχνολογίας κυριαρχούν μεταξύ των πιο δημοφιλών και πολύτιμων brands, κάτι που αντανακλά τη γοητεία που ασκούν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές.

    Η διεθνής κατάταξη βασίζεται σε τρία κριτήρια: Πωλήσεις-κέρδη των προϊόντων και υπηρεσιών κάθε μάρκας, ο ρόλος της τελευταίας στο να επηρεάσει τις επιλογές των καταναλωτών με την «ακτινοβολία» της και η δύναμη του brand να δικαιολογεί μία αυξημένη τιμή στο αντίστοιχο προϊόν.

    [13] Eργαστήρια προγραμματισμού για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου στο Ευγενίδειο

    Δύο νέα εργαστήρια προγραμματισμού, οργανώνει αυτόν τον Οκτώβριο το Εργαστήριο Τεχνολογίας UΤech Lab, του ιδρύματος Ευγενίδου. Απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες της Ε' και Στ' Δημοτικού, καθώς επίσης της Α' Β' και Γ' Γυμνασίου, που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό ή στη δημιουργία κώδικα.

    Πρόκειται για τα εργαστήρια «HTML & CSS: Μιλώντας τη γλώσσα του διαδικτύου» και «Google CS First: Προγραμματισμός για παιδιά!», που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού 2016», η οποία θα διαρκέσει από τις 15 έως τις 23 Οκτωβρίου.

    Τα εργαστήρια βασίζονται στην πρακτική εξάσκηση και στη δημιουργία ενός τελικού «πρότζεκτ». Η συμμετοχή είναι δωρεάν, απαιτείται όμως κράτηση στο τηλέφωνο του UTech Lab, 210-9469 694.

    Το πρώτο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις: 13 Οκτωβρίου (4.00 μμ - 7.30 μμ), 14 Οκτωβρίου (4.00 μμ - 7.30 μμ.) και 15 Oκτωβρίου (10.00 πμ.- 1.30 μμ), ενώ το δεύτερο στις: 20 Οκτωβρίου (4.00 μμ - 7.30 μμ.), 21 Οκτωβρίου (4.00 μμ - 7.30 μμ.) και 22 Οκτωβρίου (10.00 πμ. - 1.30 μμ.).

    Τα εργαστήρια θα γίνουν από ιδρυτικά μέλη του οργανισμού «Code it Like a Girl», ο οποίος προσφέρει εργαστήρια προγραμματισμού σε κορίτσια και γυναίκες, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα εκπροσώπησής τους στον τεχνολογικό κλάδο. Για το έργο τους έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις.

    Tο UTech Lab του ιδρύματος Ευγενίδου είναι ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης, για μαθητές 13 -17 ετών και το ευρύ νεανικό κοινό, αφιερωμένο στη σύγχρονη τεχνολογία. Είναι εξοπλισμένο με υπολογιστές τελευταίας γενιάς, iPad, κιτ ρομποτικής, ηλεκτρονικά εξαρτήματα, τρισδιάστατο εκτυπωτή, στούντιο ήχου/εικόνας, φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, διάφορα είδη λογισμικού κ.λπ.

    [14] Στους σχεδιαστές νανοσυσκευών το Νόμπελ Χημείας

    Ο Γάλλος Ζαν-Πιερ Σοβάζ (Jean-Pierre Sauvage), ο Βρετανός Ζ. Φρέιζερ Στόνταρτ (J. Fraser Stoddart) και ο Ολλανδός Μπέρναρντ Λ. Φερίνγκα (Bernard L. Feringa) βραβεύονται με το Νόμπελ Χημείας 2016 για τη δουλειά τους στον σχεδιασμό και τη σύνθεση μικροσκοπικών «μοριακών συσκευών» ή νανοσυσκευών, ανακοίνωσε σήμερα η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

    «Ανέπτυξαν μόρια με ελέγξιμες κινήσεις, τα οποία μπορούν να επιτελέσουν ένα έργο, όταν προστίθεται ενέργεια», αναφέρει η Ακαδημία στην ανακοίνωση του βραβείου το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (931.000 δολάρια).

    «Ο μοριακός κινητήρας βρίσκεται σήμερα στο ίδιο στάδιο που ήταν ο ηλεκτρικός κινητήρας στη δεκαετία του 1830, όταν οι επιστήμονες παρουσίαζαν μανιβέλες και ρόδες, χωρίς να ξέρουν πως αυτό θα οδηγήσει στα ηλεκτρικά τρένα, στο πλυντήριο, στους ανεμιστήρες και στα μίξερ», προσθέτει.

    Σε κάποια στιγμή οι μικροσκοπικές αυτές συσκευές «είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη αντικειμένων όπως τα νέα υλικά, οι δέκτες και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας», προσθέτει η επιτροπή του Νόμπελ.

    [15] Μ. Μαξίμου: Ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία

    Υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού για την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

    «Κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Παρόντες στην συνάντηση ήταν και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και Παιδείας, Νίκος Φίλης, καθώς και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη

    [16] Πρ. Παυλόπουλος: Οι γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν παρά μόνο στη φαντασία της Τουρκίας

    Κάθε αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης, είναι αμφισβήτηση ευρωπαϊκού εδάφους, διαμήνυσε από την Κάρπαθο, κατά την τελετή ανακήρυξης του ως επίτιμου δημότη του νησιού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι εφ'όσον παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο παραβιάζεται και η ειρήνη. Αυτό το θέμα αφορά και την Ευρώπη τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε επίσης ότι στις δύσκολες ώρες που αντιμετώπισε πρόσφατα, με την απόπειρα πραξικοπήματος, η Ελλάδα έτεινε χέρι φιλίας. Θα πρέπει όμως να γνωρίζει η Τουρκία τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν παρά μόνο στην φαντασία της.

    Αναφερόμενος στην ανακήρυξη του ως επίτιμου δημότη ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «με βαθιά συγκίνηση, αλλά με ανάλογο αίσθημα ευθύνης και χρέους αποδέχομαι τον εξαιρετικά τιμητικό τίτλο του επίτιμου δημότη της ιστορικής Καρπάθου, επειδή δε η ύψιστη αυτή τιμή επιδαψιλεύεται όχι στο πρόσωπό μου, αλλά στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, σπεύδω να σας διαβεβαιώσω ευθύς εξ αρχής ότι ο τίτλος του επίτιμου δημότη της Καρπάθου θα είναι εφεξής βασικός δείκτης πορείας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων μου».

    Αναφέρθηκε επίσης, στην επέτειο του εορτασμού και στον ηρωισμό που επέδειξαν πριν από 72 χρόνια οι κάτοικοι του νησιού και στα διδάγματα τα οποία μας κληροδοτεί.

    Σας διαβεβαιώ ότι, επιστρέφοντας από την Κάρπαθο, θα φέρω στις «αποσκευές» μου όχι μόνο τις αναμνήσεις της υπέροχης φιλοξενίας σας, αλλά κυρίως και πρωτίστως, την διαρκή εγρήγορσή μου να φανώ αντάξιος της μεγάλης τιμής που σήμερα μου επιφυλάξατε, ανακηρύσσοντάς με συντοπίτη σας κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

    [17] Δ. Αβραμόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Eγκαινιάζουμε την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή»

    «Αύριο είναι μια σημαντική ημέρα για την Ευρώπη, εγκαινιάζουμε την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή», τονίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    «Αυτή είναι η απάντηση που δίνουμε ενωμένοι ως Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας», προσθέτει, σημειώνοντας ότι «κάνουμε πράξη τις αρχές της αλληλεγγύης και της ευθύνης μεταξύ των Κρατών - Μελών και της Ένωσης».

    Πρόκειται για μια «κίνηση που αναβαθμίζει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, τα οποία συμπίπτουν με τα εξωτερικά σύνορα κάθε Κράτους Μέλους».

    «Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ήταν προσωπική μου προτεραιότητα», υπογραμμίζει, «ώστε να ενισχύσουμε τον αγώνα που δίνει επί χρόνια η Ελληνική Συνοριοακτοφυλακή».

    «Δε σας κρύβω», καταλήγει, «ότι είναι προσωπικά και για εμένα μια πολύ σημαντική ημέρα αύριο».

    Ολόκληρη η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

    «Αύριο είναι μια σημαντική ημέρα για την Ευρώπη: Θα εγκαινιάσουμε την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

    Με την δημιουργία του νέου αυτού Οργανισμού αναβαθμίζουμε την προστασία και την διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, τα οποία τόσο σε νομικό όσο και επιχειρησιακό επίπεδο συμπίπτουν με τα εξωτερικά σύνορα κάθε Κράτους Μέλους.

    Αυτή είναι η απάντηση που δίνουμε ενωμένοι ως Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Κάνουμε πράξη τις αρχές της αλληλεγγύης και της ευθύνης μεταξύ των Κρατών Μελών και της Ένωσης.

    Θα ήθελα να θυμίσω ότι κατέθεσα την νομοθετική πρόταση για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή εννέα μήνες πριν. Σε λιγότερο από ένα χρόνο αυτή η πρόταση έχει διαπραγματευθεί, εγκριθεί και τίθεται σε ισχύ.

    Δουλέψαμε εντατικά για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο σε χρόνο ρεκόρ. Αυτό δείχνει ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση υπάρχει και αποτέλεσμα. Στόχος μου είναι έτσι αποτελεσματικά να ολοκληρωθεί το έργο μας σε όλες τις πτυχές της μεταναστευτικής πολιτικής όπως την έχουμε χαράξει στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση - και φυσικά αντίστοιχα στον τομέα της Ασφάλειας.

    Δε σας κρύβω ότι είναι προσωπικά για εμένα μια πολύ σημαντική ημέρα αύριο. Εδώ και χρόνια η Ελληνική Συνοριοακτοφυλακή δίνει καθημερινά αγώνα φυλάσσοντας τα σύνορα της χώρας μας, σώζοντας ζωές και κάνοντάς μας υπερήφανους.

    Γι' αυτό και η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ήταν προσωπική μου προτεραιότητα ώστε να ενισχύσουμε ουσιαστικά και να αναγνωρίσουμε το έργο τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 October 2016 - 20:32:23 UTC