Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πηγές Μαξίμου: Η επιτροπή διαλόγου για την συνταγματική αναθεώρηση δεν αρέσει στον κ. Μητσοτάκη. Ε, και;
  • [02] Μεγάλες γερμανικές εταιρείες είναι έτοιμες να στηρίξουν τη Deutsche Bank, γράφει η Handelsblatt
  • [03] Ο Ιωάννης Αγγελής τοποθετήθηκε εποπτεύων εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας
  • [04] Στους 108 οι νεκροί από τον κυκλώνα Μάθιου
  • [05] Η ΕΕ θα πρέπει να είναι σκληρή απέναντι στην επιλογή της Βρετανίας για ένα «σκληρό Brexit», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ
  • [06] Γερμανία: Η επικεφαλής του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συνέκρινε τους πρόσφυγες με λίπασμα
  • [07] Ιταλία: «Το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές είναι μια ευκαιρία που δεν θα ξανατύχει», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι
  • [08] Οι Rolling Stones κυκλοφορούν νέο άλμπουμ11 χρόνια μετά την τελευταία τους ηχογράφηση
  • [09] Έκθεση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
  • [10] «Έφυγε» ο συγγραφέας Αντώνης Σουρούνης
  • [11] Η επανάσταση των εξατομικευμένων θεραπειών θα είναι το μέλλον
  • [12] Κυρ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ διεκδικεί μετ' επιτάσεως την διεξαγωγή εκλογών
  • [13] Πρ. Παυλόπουλος: Αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές αποζημιώσεις
  • [14] Τζακ Λιου: Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το συντομότερο δυνατόν
  • [15] ΗΠΑ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο πρόεδρος Ομπάμα στη Φλόριντα, εν αναμονή του τυφώνα Μάθιου

  • [01] Πηγές Μαξίμου: Η επιτροπή διαλόγου για την συνταγματική αναθεώρηση δεν αρέσει στον κ. Μητσοτάκη. Ε, και;

    "Με την ανακοίνωση της Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση, ξεκινά από σήμερα ένας ευρύς κοινωνικός διάλογος για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Είναι απολύτως κατανοητή η αρνητική στάση του κ. Μητσοτάκη και της ομάδας του. Στην δική τους ατζέντα βρίσκεται μόνο η υπεράσπιση της διαπλοκής, η εκπροσώπηση των καναλαρχών, η μάχη χαρακωμάτων του παλιού πολιτικού κατεστημένου, η υπονόμευση της διαπραγμάτευσης για ίδιο πολιτικό όφελος" αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Η επιτροπή διαλόγου για την συνταγματική αναθεώρηση δεν αρέσει στον κ. Μητσοτάκη. Ε, και;"

    "Μέχρι εκεί μπορούν, μέχρι εκεί φτάνουν. Ο κοινωνικός διάλογος για το Σύνταγμα, είναι σύνθετο πρόβλημα και πολύ ψιλά γράμματα για τους κήρυκες των Χανίων. Δεν πειράζει. Ας μείνουν στο περιθώριο. Δικό τους πρόβλημα" καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.

    [02] Μεγάλες γερμανικές εταιρείες είναι έτοιμες να στηρίξουν τη Deutsche Bank, γράφει η Handelsblatt

    Οι διευθύνοντες σύμβουλοι αρκετών μεγάλων γερμανικών εταιρειών έχουν συζητήσει τα προβλήματα της Deutsche Bank και είναι έτοιμοι να προσφέρουν κεφαλαιακές «ενέσεις», εάν αυτό χρειασθεί για τη στήριξη της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt.

    Το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές οι οποίες δεν κατονομάζονται, αναφέρει ότι στην περίπτωση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα αγοράσουν μετοχές της γερμανικής τράπεζας για να ενισχύσουν τα διαθέσιμά της. Η κεφαλαιακή ένεση που έχει συζητηθεί κινείται σε ένα μονοψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων ευρώ, σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο καλωσόρισε την παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα. «Η στήριξη της αγοράς για τη Deutsche Bank είναι σε κάθε περίπτωση καλύτερη από τη χρήση κρατικού χρήματος», δήλωσε πηγή εν γνώσει των συζητήσεων.

    Η Χάντελσμπλατ δεν διευκρίνισε τα ονόματα των εταιρειών που συζήτησαν την πιθανότητα στήριξης της Deutsche Bank με τον τρόπο αυτό. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, δήλωσε νωρίτερα ότι δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο ερωτηθείς αν η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διασώσει τη Deutsche Bank.

    [03] Ο Ιωάννης Αγγελής τοποθετήθηκε εποπτεύων εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας

    Με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (Άρειος Πάγος) ο εισαγγελέας Εφετών Ιωάννης Αγγελής αντικατέστησε το συνάδελφό του Κωνσταντίνο Τζαβέλλα στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

    Ο κ. Τζαβέλλας επί μια τετραετία ήταν ο εποπτεύων εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ενώ από σήμερα ανέλαβε ο κ. Αγγελής.

    [04] Στους 108 οι νεκροί από τον κυκλώνα Μάθιου

    Στους 102 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από το φονικό πέρασμα του κυκλώνα Μάθιου, καθώς στην Αϊτή τουλάχιστον 98 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Ο κυκλώνας ενισχύθηκε στην κατηγορία 4 καθώς προσεγγίζει τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις των αρχών για την απομάκρυνση των κατοίκων, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές ιδίως στην Αϊτή.

    Ο κυκλώνας, που σαρώνει το αρχιπέλαγος των Μπαχαμών, βρίσκεται σε απόσταση 290 χιλιομέτρων από τη νοτιοανατολική Φλόριντα και συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 220 χιλιομέτρων την ώρα, περιέγραψε το αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων (NHC).

    Στο μεταξύ οι αρχές της πολιτείας της Τζόρτζιας διέταξαν, με τη σειρά τους, τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς προσεγγίζει ο ισχυρός κυκλώνας.

    Ανάλογα μέτρα έλαβαν νωρίτερα η Νότια Καρολίνα και η Φλόριντα. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τις περιοχές στις ακτές του Ατλαντικού.

    Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο κυκλώνας «θα ενισχυθεί όταν φθάσει στις Μπαχάμες έως τις ακτές της Φλόριντας» εξήγησε ο κυβερνήτης της Τζόρτζιας, Νέιθαν Ντιλ, σε ένα δελτίο τύπου.

    «Συνεπώς, διατάσσω τώρα την υποχρεωτική εκκένωση όλων των περιοχών που βρίσκονται στα ανατολικά του αυτοκινητόδρομου 195», δηλαδή συνολικά 6 κομητειών.

    Διαβάστε επίσης:ΗΠΑ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο πρόεδρος Ομπάμα στη Φλόριντα, εν αναμονή του τυφώνα Μάθιου

    [05] Η ΕΕ θα πρέπει να είναι σκληρή απέναντι στην επιλογή της Βρετανίας για ένα «σκληρό Brexit», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να παραμείνει σταθερή απέναντι στην Βρετανία καθώς κατά τα φαινόμενα η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει επιλέξει ένα σκληρό Brexit.

    «Η Βρετανία θέλει να αποχωρήσει, αλλά δεν θέλει να πληρώσει. Αυτό δεν δυνατό», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ στο Παρίσι.

    «Η Βρετανία αποφάσισε για ένα Brexit, στην πραγματικότητα πιστεύω για ένα σκληρό Brexit. Εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε σύμφωνα με τις επιθυμίες του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την ΕΕ και θα πρέπει να είμαστε σταθεροί. Αν δεν είμαστε, θα θέσουμε υπό αμφισβήτηση τις αρχές της Ενωσης», συμπλήρωσε ο Ολάντ.

    [06] Γερμανία: Η επικεφαλής του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συνέκρινε τους πρόσφυγες με λίπασμα

    Πολιτικοί από το σύνολο του πολιτικού φάσματος στη Γερμανία καταδίκασαν τις δηλώσεις που έκανε η επικεφαλής του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), τη Δευτέρα, όταν η Φράουκε Πίτρι συνέκρινε τις κοινωνίες που ενσωματώνουν μετανάστες με κοπρόχωμα.

    Η Πίτρι, το κόμμα της οποίας κατέγραψε μεγάλη άνοδο στις κρατιδιακές εκλογές που διεξήχθησαν φέτος και αναμένεται να μπει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, την Μπούντεσταγκ, στις βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, έκανε τα επίμαχα σχόλια κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας της στη Στουτγκάρδη τη Δευτέρα, σύμφωνα με την έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung στο διαδίκτυο.

    Χλευάζοντας την ιδέα ότι οι μετανάστες προσφέρουν στις κοινωνίες περισσότερη ποικιλομορφία, η Πίτρι είπε «τι να πούμε για την εκστρατεία "Η Γερμανία είναι πολύχρωμη"; Και το κοπρόχωμα πολύχρωμο είναι», σύμφωνα με το δημοσίευμα της Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε.

    Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της Πίτρι στο γραφείο της για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν έγιναν ή να σχολιάσει.

    Οι συντηρητικοί, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι?που υπέστησαν απώλειες από την άνοδο του AfD?καταδίκασαν ομόφωνα τις δηλώσεις.

    «Το επιχειρηματικό μοντέλο αυτών των ανθρώπων είναι να εκφοβίζουν τον κόσμο», δήλωσε στη FAZ ο συντηρητικός Τόμας Στρομπλ, υπουργός Εσωτερικών της κρατιδιακής κυβέρνησης της Βάδης-Βυρτεμβέργης, αποκαλώντας τις δηλώσεις της Πίτρι «αποτροπιαστικές».

    «Οι άδικες φραστικές επιθέσεις της φράου Πίτρι έφθασαν σε νέο επίπεδο», με την επικεφαλής της AfD να «εξευτελίζει συστηματικά τον κόσμο και να στρέφει τον έναν εναντίον του άλλου» δήλωσε η σοσιαλδημοκράτισσα Λένι Μπραϊμάιερ.

    Η AfD δημιουργήθηκε το 2013, προβάλλοντας αρχικά θέσεις εναντίον της πολιτικής του δανεισμού κρατών εν μέσω της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, αλλά η Πίτρι εξεδίωξε τον ιδρυτή του και έστρεψε το κόμμα προς τα δεξιά, προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί τις φοβίες μέρους των Γερμανών για τη μετανάστευση. Μετά την έλευση περίπου 900.000 προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία πέρυσι, το κόμμα έδρεψε μεγάλα πολιτικά κέρδη και πλέον εκπροσωπείται σε 10 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια.

    Τα περισσότερα στελέχη της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο συμμαχίας με την AfD, αλλά μια μικρή μερίδα τους τάσσεται υπέρ αυτής της ιδέας. Ο Χέρμαν Βίνκλερ δήλωσε στο περιοδικό Super Illu ότι οι συντηρητικοί θα όφειλαν να εξετάσουν την πιθανότητα αυτή για να αποφευχθεί η ανάδειξη μιας κυβέρνησης αποτελούμενης από κόμματα της αριστεράς.

    Μια δημοσκόπηση του INSA η οποία δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα κατέδειξε ότι το ποσοστό της AfD υποχώρησε μισή εκατοστιαία μονάδα από την περασμένη εβδομάδα στο 15%, ποσοστό όμως που είναι υψηλότερο κατά 9 εκατοστιαίες μονάδες συγκρινόμενο με εκείνο που κατέγραφε το κόμμα έναν χρόνο νωρίτερα.

    [07] Ιταλία: «Το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές είναι μια ευκαιρία που δεν θα ξανατύχει», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι

    «Το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές της 4ης Δεκεμβρίου είναι μια ευκαιρία που δεν θα ξανατύχει», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε δημόσιο διάλογο με τον δημοσιογράφο της Λα Στάμπα Μάσσιμο Γκραμελλίνι. «Θα υπάρξουν σειρά άλλων ευκαιριών για να με στείλουν σπίτι μου, για να παραιτηθώ, αλλά αν κάποιοι ψηφίσουν απλώς κατά της κυβέρνησης, θα χάσουν μια ευκαιρία αλλαγής της χώρας. Μια ευκαιρία η οποία δεν θα τύχει ποτέ πια, στο διάστημα των επόμενων τριάντα χρόνων», πρόσθεσε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

    Ο Ματέο Ρέντσι, τόνισε επίσης, ότι βρίσκει διασκεδαστική την όλη συζήτηση σχετικά με το πόσο ακριβώς θα αυξηθεί το ΑΕΠ της Ιταλίας, διότι « ό ίδιος ξέρει πως η χώρα ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης».

    Με αναφορά στην Wall Street Journal και τους Financial Times, οι οποίοι έγραψαν πρόσφατα ότι ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δείχνει να έχει χάσει την πολύτιμη δυναμική της αρχικής περιόδου διακυβέρνησής του, ο απευθείας ενδιαφερόμενος υπογράμμισε ότι «θεωρεί πως οι εφημερίδες αυτές δεν είχαν ποτέ μια ακριβή αίσθηση του τι συμβαίνει στην χώρα».

    Σε σχέση, δε, με την αύξηση του όλο και μεγαλύτερου αριθμού Ιταλών νέων που αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι «η είδηση αυτή τον πλήγωσε» και πως θεωρεί ότι «όσοι νέοι θέλουν να φύγουν έχουν το απόλυτο δικαίωμα να το κάνουν, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει ένα κλίμα που να τους επιτρέψει να γυρίσουν».

    [08] Οι Rolling Stones κυκλοφορούν νέο άλμπουμ11 χρόνια μετά την τελευταία τους ηχογράφηση

    Το συγκρότημα Rolling Stones ανακοίνωσε σήμερα ότι το νέο άλμπουμ του, το πρώτο που ηχογραφεί σε στούντιο μετά από 11 χρόνια, θα κυκλοφορήσει στις 2 Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει διασκευές μπλουζ τραγουδιών, σε συνεργασία με τον Έρικ Κλάπτον.

    Με το άλμπουμ αυτό, που θα τιτλοφορείται Blues & Lonesome, οι Rolling Stones "επιστρέφουν στις ρίζες τους και στο πάθος τους για την μπλουζ που ήταν πάντα στην καρδιά τους", γράφει το συγκρότημα στον επίσημο ιστότοπό του, κάτω από την εικόνα του εξωφύλλου του νέου δίσκου: το πασίγνωστο "έμβλημά" τους, δυο χείλια με τη γλώσσα βγαλμένη έξω.

    Ο δίσκος είναι παραγωγής της Polydor Records και θα περιλαμβάνει διασκευές τραγουδιών των Τζίμι Ριντ, Γουίλι Ντίξον, Έντι Τέιλορ και άλλων.

    Ο Κλάπτον, που είναι "παλιόφιλος" των Stones, συμμετείχε στην ηχογράφηση δύο τραγουδιών ενώ βρισκόταν σε ένα γειτονικό στούντιο για να ηχογραφήσει το δικό του άλμπουμ. Η ηχογράφηση αυτή έγινε "μέσα σε τρεις ημέρες, τον περασμένο Δεκέμβριο, στα στούντιο British Grove" του Λονδίνου, στην περιοχή δηλαδή απ' όπου ξεκίνησε το συγκρότημα, παίζοντας σε παμπ και μικρές ντισκοτέκ.

    [09] Έκθεση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

    Πώς ήταν η ζωή στις Κυκλάδες πριν από 5.000 χιλιάδες χρόνια; Ποιο το φυσικό περιβάλλον, ποιες οι ασχολίες, η ιεραρχία και οι δοξασίες των κατοίκων των νησιών την Πρωτοκυκλαδική Περίοδο;

    Μια μοναδική έκθεση, από αυτές που μας συνηθίζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με αφορμή τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του, ξεκινά τέλος Νοεμβρίου.

    Τίτλος της, «Κυκλαδική Κοινωνία: 5.000 χρόνια πριν» και θα έχει διάρκεια ως τον Μάρτιο 2017. Στόχος της έκθεσης είναι να πληροφορήσει για το μακρινό παρελθόν των Κυκλάδων, για το οποίο, λόγω απουσίας γραπτών τεκμηρίων, δεν γνωρίζουμε πολλά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν.

    «Πρότεινα για τα 30 χρόνια του μουσείου, μια διδακτική έκθεση που θα δείχνει πώς ήταν η πρωτοκυκλαδική κοινωνία, η οποία είναι παρεξηγημένη, καθώς η τέχνη της έχει συνδεθεί κυρίως με καλλιτέχνες του 20ού και του 21ου αιώνα. Αυτό συμβαίνει γιατί ως τώρα δεν έχουμε γραπτές αναφορές, ούτε επιγραφικές, ούτε σε κείμενα. Μόνο τα κυκλαδικά έργα στέκουν ως σιωπηλοί μάρτυρες, βοηθώντας στην ανάγνωση μιας γραφής που δεν υπάρχει για την κοινωνία τους», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νίκος Σταμπολίδης.

    Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα από τη συλλογή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και 138 κυκλαδικές αρχαιότητες από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Κανελλοπούλου, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Νάξου, Απειράνθου, Πάρου και Σύρου, για τον προσωρινό δανεισμό των οποίων το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε πρόσφατα το «πράσινο φως».

    Τι θα δούμε λοιπόν; Υπέροχα κυκλαδικά ειδώλια που αντικατοπτρίζουν την προϊστορική κοινωνία των νησιών σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της, όπως ο περίφημος αυλητής της Κέρου (δάνειο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), «ο εγείρων πρόποσιν», το μαρμάρινο ειδώλιο από τη συλλογή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που αποτελεί έναν σπάνιο τύπο καθιστής μορφής και το μόνο, μέχρι στιγμής, ακέραιο δείγμα του, ειδώλια που κάθονται είτε σταυροπόδι, είτε σε θρόνο ή σε έδρανο, άλλα που κρατούν βρέφος, φέρουν στέμμα στο κεφάλι και πολλά ακόμα.

    Επίσης, από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Απειράνθου θα «ταξιδέψουν» δύο βραχογραφίες με παράσταση τελετουργικού χορού η μία και κυνηγιού η άλλη, ενώ την έκθεση θα πλαισιώσουν, μεταξύ άλλων, πήλινα και τελετουργικά αγγεία, ειδώλια ζώων, πυξίδες, κοσμήματα, χάλκινα αγκίστρια, πήλινα σφονδύλια, οστέινες περόνες, θαλάσσια όστρεα.

    [10] «Έφυγε» ο συγγραφέας Αντώνης Σουρούνης

    Στις 4 το απόγευμα, στην Αγία Αναστασία Θεσσαλονίκης, θα γίνει η κηδεία του πολυβραβευμένου πεζογράφου Αντώνη Σουρούνη, που πέθανε χθες το βράδυ σε ηλικία 74 ετών, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια.

    Ο Σουρούνης γεννήθηκε το 1942 στη Θεσσαλονίκη και το 1960, με την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών, εγκαταστάθηκε στη Γερμανία, όπου είχαν ήδη μεταναστεύσει συγγενείς του. Σπούδασε κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια της Κολωνίας, του Σααρμπρύκεν και του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία. Στη συνέχεια εργάστηκε σε ποικίλα επαγγέλματα: από τραπεζικός υπάλληλος μέχρι ναυτικός και από ξενοδοχειακός υπάλληλος μέχρι επαγγελματίας παίκτης ρουλέτας. Έζησε στη Φρανκφούρτη έως το 1970. Δημοσίευσε τα μυθιστορήματα «Ένα αγόρι γελάει και κλαίει» (1969), «Οι συμπαίχτες» (1977), «Οι πρώτοι πεθαίνουν τελευταίοι» (1985), «Πάσχα στο χωριό» (1991), «Υπ? όψιν της Λίτσας» (1992), «Ο χορός των ρόδων» (1994), «Γκας ο γκάνγκστερ (2000)» και «το μονοπάτι στη θάλασσα» (2006). Στα έργα του περιλαμβάνονται επίσης το αφήγημα «Το μπαστούνι» (2007) και οι συλλογές διηγημάτων «Μερόνυχτα Φραγκφούρτης» (1982), «Τα τύμπανα της κοιλιάς και του πολέμου» (1983), «Μισόν αιώνα άνθρωπος» (1996), «Κυριακάτικες ιστορίες» (2002) και «Νύχτες με ουρά» (2010). Ο Σουρούνης άντλησε τα θέματά του από την περιπετειώδη επαγγελματική του ζωή ως μετανάστη στη Γερμανία, διακωμωδώντας με ένα γλυκόπικρο χιούμορ τις καθημερινές του ιστορίες.

    Από το 1987 ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών, ζώντας από το συγγραφικό του επάγγελμα, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε επιστρέψει στη γενέτειρά του.

    Το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για τον «Χορό των ρόδων». Το 2006 βραβεύτηκε από το περιοδικό «Να ένα μήλο» ενώ έναν χρόνο αργότερα πήρε το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω» για το έργο του «Το μονοπάτι στη θάλασσα».

    Δήλωση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αρ. Μπαλτά για τον θάνατο του συγγραφέα Αντώνη Σουρούνη

    «Ο Αντώνης Σουρούνης ήταν μια από τις πιο ρωμαλέες φωνές της πεζογραφίας μας. Το έργο του μας συνδέει με τα πεπρωμένα των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Ο θάνατός του αποτελεί σημαντική απώλεια για τα ελληνικά γράμματα».

    [11] Η επανάσταση των εξατομικευμένων θεραπειών θα είναι το μέλλον

    Την συναρπαστική πρόοδο της ιατρικής επιστήμης στον τομέα της εξατομικευμένης θεραπείας περιέγραψαν σήμερα οι επιστήμονες, που συμμετείχαν σε συνέδριο που έγινε με το θέμα αυτό, στην Αθήνα.

    Το μέλλον της Γενομικής Ιατρικής είναι λαμπρό. Η εξατομικευμένη Ιατρική ξεκινά από τις εκατομμύρια μεταγγίσεις αίματος που γίνονται κάθε μέρα, με αποτέλεσμα τη μίξη γονιδίων διαφορετικών ανθρώπων, τόνισε ο Στυλιανός Αντωναράκης, καθηγητής Γενετικής Ιατρικής και Ανάπτυξης, στο πανεπιστήμιο της Γενεύης.

    Όπως εξήγησε, μοριακές διαταραχές όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και απλά καθημερινά πράγματα, όπως το αν μπορούμε να τρώμε κουκιά λόγω της έλλειψης του ενζύμου G6PD σε κάποιους ανθρώπους, οδήγησε στην ανάγκη ανάπτυξης της φαρμακογενομικής.

    "Η φαρμακογενομική είναι ένας ξεχωριστός κλάδος της Βιοϊατρικής που μελετά την ανταπόκριση σε διαφορετικά φάρμακα.

    Η διαγνωστική γενομική έχει αναλύσει μόλις 3807 από τα 19950 γονίδια. Είναι υποχρέωσή της κάθε χώρας να επενδύσει στην προώθηση της Έρευνας της γενομικής ιατρικής, έτσι ώστε να ανακαλύψουμε τα αίτια ακόμα περισσότερων παθήσεων και τις εξατομικευμένες θεραπείες τους» ανέφερε ο Στυλιανός Αντωναράκης.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι πολλοί ερευνητές που ασχολήθηκαν με την μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος, κέρδισαν βραβείο Νόμπελ, βοηθώντας στην εξέλιξη της εξατομικευμένης ιατρικής.

    [12] Κυρ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ διεκδικεί μετ' επιτάσεως την διεξαγωγή εκλογών

    Σε συγκέντρωση στο Αγρίνιο μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές, λέγοντας πως είναι μεγαλύτερο το κόστος παραμονής της κυβέρνησης από το κόστος διεξαγωγής των εκλογών .

    «Η πολιτική αλλαγή δεν είναι μακριά. Πλησιάζει η ώρα που η Νέα Δημοκρατία θα είναι κυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της ομιλίας απόψε σε συγκέντρωση στο «Παπαστράτειο» μέγαρο του Αγρινίου. Ταυτόχρονα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «έχει συντελεστεί μια μεγάλη πολιτική ανατροπή, που θα γίνει πραγματικότητα στις επόμενες εθνικές εκλογές και θα δώσει στη ΝΔ τη δυνατότητα να πετύχει μία σημαντική πολιτική, μία μεγάλη νίκη».

    Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως «ιστορικό ατύχημα» και λέγοντας πως είναι «η πιο «ιδεοληπτική, η πιο ανίκανη στην ιστορία της μεταπολίτευσης».

    Επίσης, πρόσθεσε ότι «κέρδισε τις εκλογές στηριγμένη στο ψέμα και έτσι σήμερα καλείται να διαχειριστεί τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε».

    Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΝΔ στο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, είπε ότι «ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σύγκρουση με τη διαπλοκή, αλλά ο κ. Τσίπρας δρομολόγησε τη δικιά του διαπλοκή και έχτισε ένα νέο τρίγωνο διαπλοκής».

    Σε αυτό το σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο απαράδεκτος νόμος Παππά θα καταργηθεί αμέσως από την κυβέρνηση της ΝΔ», προσθέτοντας πως «θα επιτρέψουμε να υπάρχουν περισσότερα κανάλια να ανταγωνίζονται μεταξύ τους και να μη χάνονται θέσεις εργασίας».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για «συστηματικές και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην λειτουργία της Δικαιοσύνης» και υπογράμμισε: «Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε προσωπικά με τους επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων για να συζητήσει μισθολογικά ζητήματα. Γιατί δεν συζητήθηκαν αυτά με τις συνδικαλιστικές ενώσεις διερωτήθηκε και πρόσθεσε: Εκφράζω τον προβληματισμό μου, για τη δήλωσή ότι οι δικαστές πρέπει να αφουγκράζονται τον παλμό της κοινωνίας. Οι δικαστές πρέπει να ερμηνεύουν το Σύνταγμα και τους νόμους, και να είναι ανεξάρτητοι».

    Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης υπονομεύεται συστηματικά από μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται την Δικαιοσύνη, ως προέκταση της δίκης της εξουσίας». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι «η ΝΔ είναι θεσμικό ανάχωμα στον κατήφορο που οδηγείται η χώρα και δεν δέχεται οποιαδήποτε εκτροπή».

    Σχετικά με την οικονομική πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «όλα όσα έγιναν με το τρίτο μνημόνιο, έγιναν διότι η χώρα απώλεσε κάθε ίχνος και εμπιστοσύνη στο εξωτερικό». Και πώς να μην το απολέσει διερωτήθηκε «όταν είμαστε στα τέλη Οκτωβρίου και η αξιολόγηση δεν έκλεισε». Και όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «τόσο στερούμε χρήματα που πρέπει να πάνε στις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση συνεχίζει την υπερφορολόγηση».

    Ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προσποιείται ότι κάνει μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, διότι όπως συμπλήρωσε, «όλα είναι ένα σόου για να ικανοποιήσει τις εσωτερικές της συνιστώσες».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, ότι «εμείς ως ΝΔ δεν κοιτάμε το παρελθόν, κοιτάμε στο μέλλον, διότι θέλουμε να φέρουμε το χαμόγελο και την ελπίδα ξανά στον Έλληνα, να αισθάνεται ότι πατά στα ποδιά του και να είναι υπερήφανος για τη χώρα του».

    Νωρίτερα, με τον δήμαρχο Αγρινίου και πρόεδρο της περιφερειακής ένωσης δήμων Δυτικής Ελλάδας Γιώργο Παπαναστασίου, συναντήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της σημερινής του περιοδείας στην Αιτωλοακαρνανία.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Γιώργος Παπαναστασίου έθεσε στον πρόεδρο της ΝΔ το ζήτημα της δημιουργίας επιχειρηματικού πάρκου στο Αγρίνιο, καθώς και της κάθετης σύνδεσης της πόλης, με τον Ιόνια Οδό.

    Ο Γιώργος Παπαναστασίου, χαρακτήρισε την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και το επιχειρηματικό πάρκο, ως «έργα ανάσα» για την περιοχή.

    Επίσης, ο δήμαρχος Αγρινίου υπογράμμισε ότι η λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων συνδέεται ευθέως με την άμβλυνση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία επενδύσεων στην περιοχή.

    Όσον αφορά στην κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, ο Γιώργος Παπαναστασίου είπε μεταξύ άλλων ότι «η Αιτωλοακαρνανία περιμένει με αγωνία την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής και της Ιόνιας Οδού» και πρόσθεσε: «Πρέπει όμως να διορθώσουμε τα λάθη που έγιναν και να συνδεθεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρου αυτού του οδικού άξονα, καθώς και η ενδοχώρα, με τον αυτοκινητόδρομο».

    Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως αυτονόητο το έργο της κάθετης σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, η ολοκλήρωση της οποίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα αλλάξει το τοπίο όχι μόνον στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι θα στηρίξει τα αιτήματα του δήμου Αγρινίου, ώστε όπως είπε η Αιτωλοακαρνανία, μέσα από τέτοια έργα υποδομής, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και την οριοθέτηση των χρήσεων γης, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Ακόμα, πρόσθεσε, ότι με την ανάδειξη και την πλήρη αξιοποίηση των σημαντικών συγκριτικών της πλεονεκτημάτων και του παραγωγικού της δυναμικού, η Αιτωλοακαρνανία μπορεί να γίνει ένας πραγματικός επενδυτικός προορισμός.

    Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Αιτωλοακαρνανία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με δημάρχους και εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων, όπου ενημερώθηκε για τα ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    [13] Πρ. Παυλόπουλος: Αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές αποζημιώσεις

    Οι ελληνικές απαιτήσεις, σε ό,τι αφορά το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις, είναι και νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης αρχειακού και φωτογραφικού υλικού «Αθήνα 1940-1944. Η Πόλη και οι 'Ανθρωποί της» και «Θεσσαλονίκη, Ημέρες Κατοχής και Απελευθέρωσης» που πραγματοποιήθηκαν απόψε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».

    Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχουμε Χρέος, όχι για λόγους εκδίκησης, κάθε άλλο, αλλ΄ απέναντι στην ίδια την Ιστορία : Να μην ξεχνάμε, ότι οι ελληνικές απαιτήσεις, και σε ό,τι αφορά το κατοχικό δάνειο και σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, είναι και νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Δεν προβαίνουμε σε μονομερείς ενέργειες, αλλά θεωρούμε - και στην μνήμη όλων εκείνων που έπεσαν θύματα του ναζισμού - αυτονόητο το δικαίωμά μας να απαιτούμε δικαστικώς αυτό που μας ανήκει».

    Αναφερόμενος στη μοναδικότητα της Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι εκτός από την Ελευθερία της Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη υπερασπίσθηκε την Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας. «Γιατί ήτανε μια ταραγμένη περίοδος όπου και η Ελληνικότητά της κινδύνευσε, όπως και σήμερα αμφισβητείται. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε ως εθνικό μας χρέος. Να ακολουθήσουμε εκείνο το παράδειγμα, όταν η Θεσσαλονίκη υπερασπίσθηκε την Ελληνικότητα της Μακεδονίας απέναντι σε πολλούς οι οποίοι την επιβουλεύτηκαν κρυπτόμενοι πίσω από τη ναζιστική μάσκα και μπότα» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

    Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι όλα αυτά πρέπει να μας θυμίζουν ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον εφιάλτη του ναζισμού και πρόσθεσε ότι τα μορφώματα τα βλέπουμε ακόμα και εδώ στην Πατρίδα μας και μην τα υποτιμάμε, ενώ τόνισε ότι κυρίως δεν πρέπει να τα υποτιμά η ίδια η Ευρώπη, γιατί εκεί τα φαινόμενα είναι εντονότερα.

    Αναφερόμενος στην έκθεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι και μόνο ο τίτλος «Αθήνα, Θεσσαλονίκη 1940-1944» συμβολίζει μια περίοδο, της οποίας η μοναδική ιστορική πυκνότητα συμβαδίζει με την αντίστοιχη μοναδική πυκνότητα των συμβολισμών, τους οποίους εκπέμπει ως τις μέρες μας και όχι μόνο τόσο η Αθήνα, όσο και η Θεσσαλονίκη.

    «Σε αυτή την περίοδο η Αθήνα συμβόλισε διαδοχικά την Πόλη του «ΟΧΙ» , την Πόλη της Εθνικής Αντίστασης με κορυφαίο εμβληματικό παράδειγμα την υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Μανώλη Γλέζο και από τον αείμνηστο Λάκη Σάντα» υπενθύμισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η Πόλη δεν υποτάχτηκε στις κακουχίες, δεν υποτάχτηκε στην πείνα, αντιστάθηκε στα κάθε είδους κολαστήρια, ενώ αντίστοιχη αναφορά έκανε και για την Θεσσαλονίκη, τονίζοντας την πορεία της στην αντίσταση και στην απελευθέρωση. «Η Θεσσαλονίκη είχε τις αντίστοιχες περγαμηνές αντίστασης με τους δικούς της ανθρώπους, τα δικά της μαρτύρια» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

    [14] Τζακ Λιου: Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το συντομότερο δυνατόν

    Ισχυρή παρέμβαση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, έκανε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, ο οποίος ζήτησε να επιλυθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν.

    «Η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του», ανέφερε ο κ. Λιου,

    «Εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Αμερικανός υπουργός, «έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση και στο θέμα του χρέους. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης», τόνισε και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης. Ήταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος».

    Ο κ. Λιου τόνισε ότι «όταν όλοι μιλούν για τη σχέση χρέους με το ΑΕΠ, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το ποσοστό μειώνεται όταν η οικονομία αναπτύσσεται. Έτσι, ακόμη και αν το χρέος παραμένει σταθερό, χρειάζεσαι μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Το χρέος αυξάνεται όταν η οικονομία συρρικνώνεται. Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται με όλους τους θεσμούς, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει στο τραπέζι», επέμενε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών και κατέληξε: «Πιστεύω ότι μπήκε ξεκάθαρα στο πακέτο την τελευταία φορά που συζητήθηκε, προφανώς με ανοικτό το ερώτημα για το πως θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτό. Και το συντομότερο που μπορεί αυτό να αποφασισθεί, τόσο το καλύτερο?, σημείωσε ο κ. Λιου.

    [15] ΗΠΑ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο πρόεδρος Ομπάμα στη Φλόριντα, εν αναμονή του τυφώνα Μάθιου

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Πολιτεία της Φλόριντας, η οποία εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να πληγεί από τον τυφώνα Μάθιου, που άφησε πίσω περισσότερους από 100 νεκρούς στο πέρασμά του από την Αϊτή, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Κούβα.

    Με την απόφαση του προέδρου θα αποδεσμευτούν άμεσα ομοσπονδιακά μέσα για να παρασχεθεί βοήθεια στις τοπικές αρχές ενώ οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας (DHS) και διαχείρισης επειγόντων περιστατικών (Fema) θα αναλάβουν τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο Μάθιου, που αναβαθμίστηκε σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 4 (στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον), κινείται προς τα βόρεια και συνοδεύεται από καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους ταχύτητας 220 χιλιομέτρων την ώρα. Αναμένεται να πλήξει τη Φλόριντα αργά το βράδυ και να συνεχίσει την πορεία του κατά μήκος των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ, μέχρι τη Νότια Καρολίνα.

    Οι αρχές έχουν καλέσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στα παράλια για να είναι ασφαλείς.

    Στο μεταξύ, η τροπική καταιγίδα Νικόλ, που πλήττει τις Βερμούδες, ενισχύθηκε και μετατράπηκε σε τροπικό κυκλώνα, με ανέμους ταχύτητας 130 χιλιομέτρων την ώρα. Ενδέχεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εντός των επόμενων 24 ωρών αλλά προς το παρόν δεν θεωρείται σκόπιμο να σημάνει συναγερμός, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Τυφώνων (NHC). Η Νικόλ βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στα δυτικά του Μάθιου.

    Στις Μπαχάμες, οι κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τα νερά και τους ανέμους ενώ σχεδόν όλο το τουριστικό αρχιπέλαγος έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Στο νησί Νιου Πρόβιντενς, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Νασάου, πολλοί κάτοικοι είπαν ότι οι στέγες των σπιτιών τους ξεριζώθηκαν από τον αέρα.

    Άλλοι κάτοικοι, στις δυτικές και νότιες ακτές του νησιού, είπαν ότι έχουν μείνει στο σκοτάδι, μέσα στα πλημμυρισμένα σπίτια τους. Επρόκειτο κυρίως για ανθρώπους που έμειναν στις εστίες τους, αγνοώντας τις οδηγίες των αρχών να φύγουν από περιοχές που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες.

    Ακόμη και οι ντόπιοι μετεωρολόγοι, που βρίσκονται επί ποδός πολέμου, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το γραφείο τους, στο αεροδρόμιο του Νασάου, και μεταφέρθηκαν με πυροσβεστικό όχημα σε άλλα, πιο ασφαλή κτίρια.

    Οι δρόμοι του νησιού είναι γεμάτοι με πεσμένα δέντρα ενώ πολλοί τοίχοι και φράχτες έχουν καταστραφεί.

    Στο ξενοδοχείο Atlantis Beach Tower, η πρόσοψη του οποίου διαλύθηκε, οι πελάτες έχουν συγκεντρωθεί στη ρεσεψιόν και σε μια αίθουσα συνεδριάσεων. "Μπορούσαμε να αισθανθούμε τον άνεμο να σπρώχνει, ολοένα πιο δυνατά. Έφυγε πρώτα ένα κομμάτι, μετά όλη η τζαμένια πρόσοψη έγινε θρύψαλα", είπε μια υπάλληλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 October 2016 - 20:32:28 UTC