Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Φίλης στο «Πρακτορείο fm»: «Ναι» στη συνεννόηση με την Εκκλησία
  • [02] Φ. Γεννηματά : «Οι δικαστές δικάζουν με βάση το νόμο και το Σύνταγμα»
  • [03] Κυβερνητικοί κύκλοι: «Τα σπίτια, οι πλειστηριασμοί και η αλήθεια»
  • [04] Ν. Παππάς: «Ανησυχητική η στάση κομμάτων για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης»
  • [05] Κομισιόν: Οι θεσμοί αξιολογούν την εκπλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων από την Ελλάδα
  • [06] Γ. Σταθάκης: Θετική για τις επενδύσεις και την ναυτιλία στην Ελλάδα η CETA
  • [07] ΕΚΕΠΥ : Με προσλήψεις γιατρών θα ενισχυθούν τα ιατρεία στις δομές φιλοξενείας προσφύγων
  • [08] Χρ. Καλογήρου στο «Πρακτορείο fm»: Στελέχωση των υπηρεσιών Ασύλου και μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές στα νησιά
  • [09] Ν. Ξυδάκης: Εξαιρετική πρόκληση η αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού
  • [10] Πρ. Παυλόπουλος: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε τις ανάγκες σας
  • [11] Φονικό το πέρασμα του «Μάθιου» στην Αϊτή - Στους 339 οι νεκροί
  • [12] Ο πρόεδρος της Κολομβίας, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης
  • [13] Με όπλο την "ήρεμη επανάσταση" η Τ. Μέι επιχειρεί να αλλάξει την πορεία της χώρας
  • [14] Stuttgarter Nachrichten: Προστριβές ΔΝΤ - γερμανικής κυβέρνησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
  • [15] Το 15% των θέσεων του ΑΣΕΠ θα καλύπτεται από αναπήρους
  • [16] Αισιοδοξία Τ. Κουίκ για ανάπτυξη και αξιολόγηση
  • [17] Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πάει...Πλατεία Αριστοτέλους για να γιορτάσει τα 90α του γενέλθλια
  • [18] Ζ. Κ. Γιούνκερ: H ΕΕ πρέπει να είναι ανυποχώρητη απέναντι στη Βρετανία

  • [01] Ν. Φίλης στο «Πρακτορείο fm»: «Ναι» στη συνεννόηση με την Εκκλησία

    «Πάντοτε εκ μέρους της Πολιτείας και ειδικότερα της κυβέρνησης υπάρχει η επιδίωξη συνεννόησης με την Εκκλησία για τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, χαρακτηρίζοντας «μία πολύ θετική εξέλιξη» τη συνάντηση με την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Προφανώς οι συζητήσεις και οι συμφωνίες γίνονται στη βάση του Συντάγματος και των νόμων, δηλαδή των διακριτών ρόλων των δύο πλευρών -της Πολιτείας και της Εκκλησίας- με την επιδίωξη της συνεργασίας, γιατί ο λαός μας έχει να κερδίσει από μια τέτοια συνεργασία και όχι από αντιπαραθέσεις» είπε ο κ. Φίλης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού ? Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

    «Υπήρξε μία συζήτηση με επίκεντρο το θέμα των Θρησκευτικών» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι «τα θέματα αυτά για την κυβέρνηση είναι ζητήματα, αφενός διαλόγου με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, αφετέρου όμως είναι θέματα που αποφασίζει το κράτος, είναι θέματα που το ίδιο το Σύνταγμα και οι νόμοι αποδίδουν ως αρμοδιότητα στο κράτος, δεν υπάρχει δηλαδή συναπόφαση».

    Ο υπουργός εξήγησε ότι «τα προγράμματα των Θρησκευτικών, που έχουν αποφασιστεί από τα αρμόδια πολιτειακά όργανα, θα εφαρμοστούν και εφαρμόζονται ήδη κανονικά και, όπως συμβαίνει με όλα τα μαθήματα, θα αξιολογηθούν στο τέλος του χρόνου και αναλόγως της αξιολόγησης θα γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις, προκειμένου να συγγραφούν και τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών».

    Σημείωσε δε ότι τα παλιά βιβλία των Θρησκευτικών, που έχουν διανεμηθεί από τα καλοκαίρι στα σχολεία, «αποτελούν μέρος της διδακτέας ύλης, είναι ένα στοιχείο πηγών μαζί με άλλες πηγές που διανέμονται με τον λεγόμενο φάκελο του μαθήματος».

    Σε ό,τι αφορά το μάθημα της Ιστορίας επισήμανε ότι «επειδή ουσιαστικά διδάσκεται τρεις φορές στο σχολείο η ίδια Ιστορία, με επεκτάσεις διάφορες, προσπαθήσαμε να κάνουμε το αυτονόητο, στις μεγάλες τάξεις -όχι στο Δημοτικό, όχι στο Γυμνάσιο, αλλά στο Λύκειο- να επεκτείνουμε και να δώσουμε έμφαση στη διδασκαλία θεμάτων Ιστορίας, που αφορούν τη σημασία των ιστορικών γεγονότων και τις συνέπειές τους για την πορεία της ιστορίας στη διαμόρφωση του Ελληνισμού [...]. Τρεις φορές στη σχολική ζωή να λες τα ίδια γεγονότα, δεν είναι τόσο πολύ ουσιαστικό. Γι αυτό, από τα κεφάλαια των βιβλίων δώσαμε έμφαση σε εκείνα τα οποία εμβαθύνουν και τα παιδιά δεν παπαγαλίζουν απλώς κάποια ιστορικά γεγονότα».

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων, που τίθεται σε εφαρμογή την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Φίλης υπενθύμισε ότι «οι Έλληνες εκπαιδευτικοί έχουν μεγάλη εμπειρία στην υποδοχή και ένταξη στον κοινωνικό ιστό των παιδιών μεταναστών τα προηγούμενα χρόνια». «Οι δάσκαλοι οι οποίοι θα πάνε εκεί (σσ: στις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων) θα έχουν γνώση και μίας ξένης γλώσσας, ενώ θα ξέρουν πως διδάσκεται η ελληνική ως δεύτερη ξένη γλώσσα» πρόσθεσε. «Γνωρίζουμε και τις δυσκολίες που θα υπάρξουν, αλλά στις μικρές κυρίως ηλικίες δημιουργείται ένα κλίμα, ένα συλλογικό κλίμα συνεργασίας, ενδιαφέροντος, συμμετοχής και θα υπάρξει αυτή η δυνατότητα συνεννόησης» προέβλεψε.

  • Τη συνέντευξη πήραν ο Κώστας Παπαδάκης και η Σοφία Παπαδοπούλου

    [02] Φ. Γεννηματά : «Οι δικαστές δικάζουν με βάση το νόμο και το Σύνταγμα»

    «Οι δικαστές δικάζουν με βάση το νόμο και το Σύνταγμα», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ, προσθέτοντας ότι με έκπληξη άκουσε «μέσα στο Μαξίμου να διατυπώνεται η άποψη ότι οι δικαστές δικάζουν με βάση το λαϊκό αίσθημα».

    «Εάν υπάρχουν αυτές οι αντιλήψεις και διατυπώνονται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, ερωτώ ευθέως τον πρωθυπουργό αυτή τη στιγμή και τον προκαλώ να απαντήσει, εάν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διότι αυτές οι απόψεις είναι πέρα για πέρα αντίθετες με τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Σε αυτή την περίπτωση φαντάζεστε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση, οι δικαστές πρέπει να παίρνουν αποφάσεις με βάση τη βούληση και τις επιθυμίες της κυβέρνησης», είπε η κ. Γεννηματά.

    Τόνισε ακόμη ότι η πολυφωνία συνδέεται άρρηκτα με τα ζητήματα της Δημοκρατίας και η προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης θίγει, πλήττει, την καρδιά της Δημοκρατίας.

    [03] Κυβερνητικοί κύκλοι: «Τα σπίτια, οι πλειστηριασμοί και η αλήθεια»

    «Αρκετή φασαρία γίνεται, τις τελευταίες μέρες, στον Τύπο και τα social media, αλλά και με σχετικές κινητοποιήσεις, για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Ασφαλώς, η ανησυχία για την κατοικία είναι παραπάνω από ευεξήγητη- είναι από τις πιο τραυματικές εμπειρίες να χάνεις το σπίτι σου και να βρίσκεσαι στον δρόμο, όπως έχουμε δει να γίνεται στην Ισπανία. Πρόκειται, όμως, περί αυτού; Γιατί ασφαλώς είναι εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις το πρώτο σπίτι ενός άνεργου ή εργαζόμενου, που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, με ένα ακίνητο αξίας άνω των 300.000 ή 400.000 ευρώ ή το ακίνητο ενός μεγαλοεπιχειρηματία που χρωστάει και είναι ένα από τα πολλά που διαθέτει προς εκμετάλλευση», σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν: «Ας δούμε λοιπόν την πραγματικότητα, τα δεδομένα και τις συγκεκριμένες περιπτώσεις».

    Στη συνέχεια αναφέρουν τα εξής:

    «1. Η κυβέρνηση προστατεύει την πρώτη κατοικία -και μάλιστα με σημαντικά μέτρα ενίσχυσης των πιο αδύναμων. Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης (που τόση δημοσιότητα γνώρισε, και για την οποία θα μιλήσουμε στη συνέχεια) ή κάποιες άλλες περιπτώσεις δεν αναιρούν τον γενικό κανόνα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα προστατεύσει τις περιουσίες μεγαλοεπιχειρηματιών που χρωστούν τεράστια ποσά -ανεξάρτητα με το αν το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς και κάποιοι πολίτες έχουν (την ισοπεδωτική και λανθασμένη πολιτικά) θέση ότι πρέπει να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός. Γιατί είναι διαφορετικό πράγμα οι πανάκριβες βίλες στην Εκάλη και αλλού, και εντελώς διαφορετικό το τριάρι στο Παγκράτι ή το Περιστέρι, κ.λπ. Η προσπάθεια δημιουργίας πανικού, που ενορχηστρώνεται από τα γνωστά κέντρα εξουσίας, δεν πιάνει, παρότι τα θέμα είναι τόσο ευαίσθητο, γιατί οι πολίτες που χρωστούν και έχουν στεγαστικά δάνεια, παρά την ανησυχία τους, γνωρίζουν ότι δεν απειλούνται. Εκτός αν κάποιοι -και σε καμία περίπτωση, βέβαια, αυτοί δεν είναι όσοι συμμετέχουν σε κινήματα στήριξης των φτωχών συνανθρώπων μας- εκτιμούν ότι με τον Μητσοτάκη θα προστατευθούν καλύτερα τα συμφέροντα της μεγαλοαστικής τάξης. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσουμε τη στήριξη, για παράδειγμα, μεγαλοεπιχειρηματία, με πολλά ακίνητα και καταστήματα στον εμπορικότερο δρόμο της Αθήνας, να μη βγει σε πλειστηριασμό οικόπεδό του στην Εκάλη;

    2. Μέχρι το τέλος του 2016 οι τράπεζες έχουν εντάξει στον προγραμματισμό 2.000 πλειστηριασμούς. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι στοχεύουν σε μεγάλα ακίνητα, που βαρύνονται με δάνεια τα οποία έχουν βρεθεί στο "κόκκινο", πάνω από δύο χρόνια. Με βάση τα Δελτία Πλειστηριασμών που διατίθενται, μόνο ένα μικρό ποσοστό αφορά πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και πρόκειται για ακίνητα μεγάλης αξίας. Συνεπώς, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο ζήτημα δεν ευσταθούν -και ιδίως ως προς την έκταση της δημοσιότητας που παίρνουν. Οι τράπεζες, μάλιστα, με βάση τους στόχους που τέθηκαν, σε συνεργασία με την ΤτΕ και τον ESM, προχωρούν σε γενναίες ρυθμίσεις δανείων για τα 29 από τα 41 δισ. ευρώ των "κόκκινων δανείων", που θα απομειωθούν ως το τέλος του 2019.

    3. Στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μπορούν να ενταχθούν σε προστατευτικές ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία δύο στους τρεις δανειολήπτες. Μάλιστα, για το 25% που αντιστοιχεί στους πιο αδύναμους, προβλέπεται η ενίσχυσή τους από το κράτος, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις. Η προστασία παραμένει η ίδια, και δεν επηρεάζεται καθόλου από ενδεχόμενη μεταβίβαση του δανείου σε μη τραπεζική εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι και σήμερα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί όσων έχουν καταθέσει αιτήσεις υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

    4. Σύμφωνα με τον νόμο προστατεύονται οι δανειολήπτες -αλλά πρέπει βέβαια να κάνουν αίτηση- που διαθέτουν ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ εάν είναι άγαμοι, 220.000 ευρώ εάν είναι έγγαμοι, προσαυξημένο κατά 20.000 ευρώ ανά παιδί και μέχρι τρία παιδιά. Αντίστοιχα, θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα (με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης), 13.906 ευρώ αν πρόκειται για ένα άτομο, 23.659 ευρώ αν πρόκειται για δύο άτομα και για κάθε παιδί 5.714 ευρώ, έως τρία παιδιά.

    5. Με τον Αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας, που εφαρμόζεται ήδη από 1.10.2016, οι υπόχρεοι για την τήρησή του (Τράπεζες, χρηματοδοτικά ιδρύματα, Εταιρίες Διαχείρισης) οφείλουν να παίρνουν υπόψη τους την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη (τεκμηριωμένα) και αναλόγως να προτείνουν λύσεις (ενδεχόμενη ευνοϊκή επιμήκυνση, απομείωση οφειλής, κ.ά.). Tα πιστωτικά ιδρύματα, τηρώντας τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας και την άτυπη δέσμευσή τους, δεν έχουν προχωρήσει σε διενέργεια πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις προστασίας, προκειμένου να αποφύγουν εμπλοκή σε αβέβαιες και μακροχρόνιες δικαστικές διενέξεις.

    6. Σε περίπτωση που οι δανειολήπτες είναι συνεργάσιμοι με τις τράπεζες, ακόμα και αν αδυνατούν να πληρώσουν, είναι πρακτικά αδύνατον οι τράπεζες να ξεκινήσουν δικαστικές διαδικασίες εναντίον της περιουσίας τους χωρίς το χρέος τους να έχει ρυθμιστεί σε επίπεδα τέτοια που να μπορούν να αποπληρώνουν τη δόση.

    7. Θυμίζουμε ότι μέχρι το 2018 δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία:

    - Ανεξαρτήτως κατηγορίας, δηλαδή όχι μόνο τα στεγαστικά δάνεια αλλά και τα καταναλωτικά, τα επισκευαστικά, τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων και αγροτών, καθώς και τα δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν διασφάλιση σε πρώτη κατοικία.

    - Με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ, δηλαδή παραπάνω του 90% του συνόλου των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

    8. Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι ιδιόμορφη. Πρέπει, ασφαλώς, να αντιμετωπιστεί με σεβασμό προς το πρόσωπο του δανειολήπτη που, όμως, οφείλει και αυτός να σεβαστεί και να κάνει χρήση των νόμων σχετικά με την προστασία της περιουσίας του. Όσο για τα οφειλόμενα από την ΕΡΤ προς το πρόσωπό του ισχύουν τα εξής:

    - Η ΕΡΤ δεν του χρωστά ούτε ένα ευρώ καθώς δεν είχε καμιά σύμβαση εργασίας με την ΕΡΤ! Η ΕΡΤ, λοιπόν, "δεν αρνείται να τον πληρώσει", ούτε άλλωστε παραδέχεται και ο ίδιος.

    - Η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο, και η οποία πληρώθηκε κανονικά από την ΕΡΤ, του οφείλει δεδουλευμένα, καθώς εργαζόταν σ' αυτήν. Η ΕΡΤ δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα γι' αυτό.

    9. Στην περίπτωση των όσων συνέβησαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών καθώς και στα κατά τόπους ειρηνοδικεία κάθε Τετάρτη, ημέρα διενέργειας πλειστηριασμών, οι αρχές κινούνται με γνώμονα την προστασία της έννομης τάξης καθώς και της αποφυγής εντάσεων. Δεν μπορεί, όμως, να μείνει αναπάντητη η προσπάθεια διόγκωσης και παρερμηνείας ενός και μόνο πλειστηριασμού στην Αθήνα, ο οποίος έγινε από τον Δήμο Αθηναίων, για τον οποίο μεν δεν υπάρχει νομική απαγόρευση, αλλά λόγω του ποσού της οφειλής εγείρεται ηθικό θέμα, στο οποίο οφείλει να τοποθετηθεί ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Καμίνης.

    10. Η προσπάθεια των γνωστών κέντρων, αφού δεν ευοδώθηκαν οι "ευσεβείς πόθοι" τους να ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός "κόφτης", είναι να εκμεταλλευθούν το πολύ ευαίσθητο θέμα της κατοικίας. Δεν θα έχουν, όμως, καμία τύχη γιατί οι πολίτες έχουν γνώση και κρίση. Ασφαλώς ενδιαφέρονται -και ορθώς- για την προστασία του σπιτιού τους, δεν επιθυμούν, όμως, να έχουν ασυδοσία οι μεγαλόσχημοι που χρωστάνε κατά σύστημα και παντού».

    «Το ζήτημα για τους πολίτες που ανησυχούν και κινητοποιούνται τίθεται εντελώς αλλιώς. Το ερώτημα είναι: Ενδιαφέρονται για την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας των εργαζόμενων και ανέργων ή ψάχνουν να βρουν (άλλη) μια αφορμή για να κάνουν μικροπολιτική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενοι ένα τόσο ευαίσθητο θέμα;», αναφέρουν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι καταλήγοντας: «Όσοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, όσοι αγωνιούν ειλικρινά, δεν παρασύρονται από τις κραυγές ούτε πείθονται από μια ισοπεδωτική λογική που λέει "κανένας πλειστηριασμός": ξέρουν να κάνουν τις αναγκαίες διακρίσεις, αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει να προστατέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πρώτη κατοικία, καταλαβαίνουν ότι με Σαμαρά ή Μητσοτάκη πρωθυπουργό τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Και βγάζουν τα συμπεράσματά τους».

    [04] Ν. Παππάς: «Ανησυχητική η στάση κομμάτων για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης»

    Ανησυχητική χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, τη στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης, για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, ενόψει της απόφασης του ΣτΕ.

    «Μας ανησυχούν όσα δημοσίως λέγονται για τη διαδικασία της απόφασης του ΣτΕ. Ότι δικαστικοί γίνονται στόχος δελτίων ειδήσεων, με τρόπο που δεν θα έπρεπε να είναι αποδεκτός από καμία πτέρυγα της Βουλής. Μας απασχολεί επίσης και το πώς αξιοποιούνται και κινήσεις, που, επιτρέψτε μου, είναι στο όριο εξηγήσιμες, όπως η παραίτηση από ένα συνδικαλιστικό όργανο», είπε ο Νίκος Παππάς.

    Εμείς κάναμε το καθήκον μας, εισπράξαμε ήδη 90 εκατομμύρια και σας καλούμε σε έναν γόνιμο διάλογο για το πώς αυτά πρέπει να δαπανηθούν, ανέφερε επίσης ο υπουργός.

    Ο Ε. Βενιζέλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) κάλεσε τον υπουργό να σχολιάσει τη ματαίωση της διάσκεψης του ΣτΕ. «Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Απάντησα νομίζω, και καλά θα κάνουμε και εμείς και εσείς να αφήσουμε τους δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους», απάντησε ο Νίκος Παππάς.

    Για τον Ιβάν Σαββίδη

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ιβάν Σαβίδη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Βρισκόμαστε στην επόμενη ημέρα. Δηλαδή, στην ημέρα που ο συμμετέχων στο διαγωνισμό, έχει καταβάλει το τίμημα. Άρα, όλη η φιλολογία η οποία ενδεχομένως πυροδοτήθηκε από τις δηλώσεις αυτές, δεν έχει βάση. Η δημοπρασία σχεδιάστηκε με τρόπο άρτιο και η τεχνική της ήταν οικοδομημένη με τρόπο που οι συμμετέχοντες να μην μπορούν να ανταλλάσουν πληροφόρηση». Σημείωσε επίσης, ότι έχει εξαντληθεί και κάθε νομικό εργαλείο που ελέγχει τη νομιμότητα του διαγωνισμού.

    Η διαπλοκή

    «Η κυβέρνηση έχει αντιπαρέλθει τη διαπλοκή;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο βουλευτής Γ. Αϊβατίδης (Χρυσή Αυγή). «Η διαπλοκή είχε σχέση με το γεγονός ότι υπήρχαν μη βιώσιμα σχήματα, που ζούσαν με ζημίες και ασκούσαν πιέσεις για να λαμβάνουν τραπεζικές διευκολύνσεις, οι οποίες έφταναν μέχρι του σημείου μιντιάρχες να δανείζονται με αέρα», απάντησε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε ότι «με τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, αυτοί που θα έχουν κανάλια πανελλαδικά στο εξής, θα τα έχουν επειδή η Πολιτεία επέβαλε κανόνες και δεν θα τα έχουν επειδή αυτοί επέβαλαν κανόνες στην Πολιτεία. Αυτό συνιστά τομή».

    Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Ε. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι περιόρισε τεχνητά τις άδειες σε τέσσερις, αν και υπάρχουν διαθέσιμες συχνότητες και κάλεσε τον Νίκο Παππά να απαντήσει αν θεωρεί λογικό το τίμημα που επετεύχθη με βάση τις δυνατότητες της αγοράς. «Ποια αγορά δικαιολογεί τέτοια τιμήματα, πώς θα αποσβεστούν αυτά τα ποσά; Και γιατί αυτό συνιστά εγγύηση διαφάνειας, όταν θα μπορούσατε με 8 άδειες και με πολύ λιγότερα ποσά να έχετε μεγαλύτερη οικονομική ωφέλεια; Γιατί ξεκινήσατε το διαγωνισμό, χωρίς να έχετε πει τι θα γίνει με τους θεματικούς και περιφερειακούς σταθμούς;», ρώτησε ο Ε. Βενιζέλος .

    «250 εκατομμύρια για δέκα χρόνια. 25 εκατομμύρια περίπου το χρόνο. Δεν νομίζω ότι είναι εξωφρενικό το ποσό για ένα ντε φάκτο ενοίκιο που θα πληρώνουν οι σταθμοί, των οποίων το σήμα μεταδίδεται πανελλαδικά», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι ο κ. Βενιζέλος είναι εκείνος που είχε υποβάλει ερώτηση για τη χαμηλή τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας.

    Ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διάθεση του διαφημιστικού χρόνου

    Ο υπουργός ενημέρωσε στο σημείο αυτό, ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε να λειτουργήσει με διαφάνεια η αγορά. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, σχεδιάζεται και θα νομοθετηθεί σύντομα, ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διάθεση του διαφημιστικού χρόνου. Αυτό, είπε, θα διευκολύνει τους τηλεοπτικούς σταθμούς, διότι πολλές φορές έρχονται σε συμφωνία με τις διαφημιστικές εταιρείες από θέση όχι ισχύος και ούτε καν ισότιμη. Οι κανόνες, ο αριθμός των αδειών και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα είναι η βάση για την οικονομική βιωσιμότητα των καναλιών, είπε ο Νίκος Παππάς.

    Όταν ο Ε. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση, διότι, με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ο λαός θεωρεί ότι ο διαγωνισμός είναι προϊόν πολιτικών σκοπιμοτήτων, ο υπουργός Επικρατείας του απάντησε:

    Ν. Παππάς: «Καλό θα ήταν να μας πείτε εσείς κύριε Βενιζέλο όταν φέρατε το νόμο για τα ΜΜΕ δεν έγινε κανονική αδειοδότηση και δημοπρασία».

    Ε. Βενιζέλος: «Ο νόμος 2328/95 πράγματι έγινε από μένα και θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί. Δυστυχώς, μετακινήθηκα από το υπουργείο Τύπου μια εβδομάδα μετά την ψήφισή του και κακώς δεν εφαρμόστηκε. Το νόμο αυτόν έπρεπε να εφαρμόσετε, αντί να επινοείτε κατασκευάσματα αδιαφανή. Να θυμηθείτε επίσης ότι είχε προηγηθεί ο Ν. 1866/89 όταν ο ΣΥΝ, που είναι ο προκάτοχος του ΣΥΡΙΖΑ, μετείχε στην κυβέρνηση και με υπουργούς που κατείχαν κρίσιμες θέσεις, και δια νόμου δόθηκε στους εκδότες το δικαίωμα να οργανώσουν τηλεοπτικά κανάλια! Και με συνθήκες βρώμικου '89 φτιάχτηκε το τηλεοπτικό τοπίο.

    Ν. Παππάς: Αναλαμβάνω την ευθύνη πλήρως?Το '89 ήμουν 13 χρονών, την αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη, σας διαβεβαιώ.

    Ε. Βενιζέλος: Η δρακογενιά έχει συνέχεια?

    Ν. Παππάς: και είμαι υπερήφανος για την παράταξη την οποία υπηρετώ.

    Ε. Βενιζέλος: ?η οποία έχει κάνει και λάθη?

    Ν. Παππάς: έχει κάνει και λάθη αυτή η παράταξη. Δεν έχει κάνει όμως λάθη συστηματικά.

    Ε. Βενιζέλος: Τη ζημιά που έχετε προκαλέσει στην οικονομία, θα την πληρώνουν γενιές Ελλήνων?

    Ν. Παππάς: Κύριε Βενιζέλο, οι κυβερνήσεις στις οποίες εσείς συμπράξατε μαζί με τους συνδαιτημόνες σας της ΝΔ, ευθύνονται για το 25% της μείωσης του ΑΕΠ. Σας καλώ λοιπόν αυτούς τους χαρακτηρισμούς, ενόψει της εκκωφαντικής πραγματικότητας σταθεροποίησης της οικονομίας μας, να τους χρησιμοποιείτε με μέτρο. Εσείς μειώσατε το ΑΕΠ 25% και η πορεία της ύφεσης έχει αναστραφεί! Χωνέψτε το!

    Ε. Βενιζέλος: Η ευθύνη σας είναι ιστορική, αλλά δεν σας αφορά προσωπικά αυτό.

    Στο προσωπικό πεδίο διολίσθησε η αντιπαράθεση, όταν ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι έχει «υποστεί πόλεμο λάσπης». «Ελάτε! Πρωτοφανές! Εσείς που είστε ο εργολάβος της λάσπης!» σχολίασε ο Ε. Βενιζέλος.

    Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στην αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ, μετά από σχετική αναφορά του Σπ. Λυκούδη και επισήμανε ότι το θέμα απασχόλησε επί μακρόν τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Ανέφερε επίσης, ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους - έπειτα από σχετική γνωμοδότηση του ΣτΕ- απεφάνθη ότι η διαρκής παράταση της θητείας των μελών του ΕΣΡ είναι παράνομη. «Είχαμε κατά συνέπεια δύο ανυπέρβλητα δεδομένα. Την γνωμοδότηση του ΝΣΚ, αλλά και την επιμονή της ΝΔ να αρνείται να συμπράξει στην διαδικασία εκλογής νέου ΕΣΡ. Είμαστε στην επόμενη ημέρα. Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κάνουν το βήμα για να υπάρξει νέα σύνθεση του οργάνου», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

    [05] Κομισιόν: Οι θεσμοί αξιολογούν την εκπλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων από την Ελλάδα

    Τη «σημαντική» πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στην υλοποίηση των τελευταίων προαπαιτούμενων από την Ελλάδα, τόνισε σήμερα από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Ανίκα Μπράιτχαρντ.

    «Σε συνέχεια της σημαντικής προόδου που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, η Επιτροπή και οι υπόλοιποι θεσμοί τώρα αξιολογούν την εκπλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων, ενώ παράλληλα διενεργούνται συζητήσεις στην Ουάσινγκτον», δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, η κ. Μπράιτχαρντ. Επιπλέον, σημείωσε πως ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, ανέφερε πως εναπόκειται στο Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM και στο Eurogroup να δώσουν την τελική έγκριση, ενώ υπενθύμισε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, 1,7 δισ. εξ αυτών αφορούν την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και η εκταμίευση του 1,1 δισ. συνδέεται με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων.

    [06] Γ. Σταθάκης: Θετική για τις επενδύσεις και την ναυτιλία στην Ελλάδα η CETA

    Θετική, σε πρώτη φάση, χαρακτήρισε την επικείμενη συμφωνία Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά (CETA), ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, καθώς, όπως είπε, θα απελευθερωθεί το εμπόριο και οι προμήθειες, γεγονός που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα δώσει ώθηση στην ελληνική ναυτιλία, ενώ παράλληλα θα προσελκύσει νέες επενδύσεις για τη χώρα μας , στο πλαίσιο και των ιδιωτικοποιήσεων.

    Ενημερώνοντας την ειδική επιτροπή της Βουλής για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για συμφωνία που θα έχει μεικτό χαρακτήρα για την πλήρη εφαρμογή της.

    Παράλληλα διευκρίνισε, ότι απαιτείται επικύρωσή της, τόσο από το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και από τους 28 της ΕΕ, ενώ νωρίτερα, θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ, προκειμένου να υπογράψουν δεσμευτική ερμηνευτική εγκύκλιο, η οποία θα αποσαφηνίζει ρητά, σειρά θεμάτων.

    Μεταξύ αυτών, όπως είπε, θα είναι και η δέσμευση για το ποιος θεωρείται επενδυτής, που θα ξεκαθαρίζεται ότι μόνο επιχειρήσεις με έδρα τον Καναδά ή την ΕΕ θα θεωρούνται επενδυτές.

    Τόνισε ακόμα, ότι ρητή αποσαφήνιση θα υπάρξει και για το νομικό πλαίσιο που αφορά δικαστικές διαμάχες μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών μελών.

    [07] ΕΚΕΠΥ : Με προσλήψεις γιατρών θα ενισχυθούν τα ιατρεία στις δομές φιλοξενείας προσφύγων

    Με προσλήψεις γιατρών θα ενισχυθούν τόσο τα ιατρεία στις δομές φιλοξενίας προσφύγων όσο και τα νοσοκομεία στις περιοχές όπου υπάρχουν τέτοιες δoμές, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νικόλαος Παπαευσταθίου, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του σε προσφυγικούς καταυλισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

    Στο πλαίσιο του γενικού συντονισμού που έχει το ΕΚΕΠΥ και για το υγειονομικό κομμάτι του προσφυγικού ζητήματος, ελέγχθηκαν οι συνθήκες υγιεινής στις δομές φιλοξενίας και έγιναν σχετικέςπαρατηρήσεις και υποδείξεις.

    "Πραγματοποιήσαμε μία σειρά επισκέψεων σε όλες τις δομές φιλοξενίας των προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία. Ήρθαμε σε επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους τόσο με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και με τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τους κρατικούς φορείς και τις ΜΚΟ, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην πρωτοβάθμια φροντίδα σε ό,τι αφορά τα ιατρεία των συγκεκριμένων δομών. Δώσαμε συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις και από 'κει και πέρα βρισκόμαστε σε μία φάση παρακολούθησης και επανασχεδιασμού του όλου συστήματος, γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσω της ΕΕ, θα πραγματοποιηθούν και κάποιες προσλήψεις από το υπουργείο Υγείας για να ενισχυθούν τόσο οι δομές φιλοξενίας σε πρωτοβάθμια φροντίδα, δηλαδή τα ιατρεία, όσο και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στις περιοχές που υπάρχουν αναπτυγμένες δομές φιλοξενίας" δήλωσε ο κ. Παπευσταθίου.

    [08] Χρ. Καλογήρου στο «Πρακτορείο fm»: Στελέχωση των υπηρεσιών Ασύλου και μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές στα νησιά

    Μέσα από τη στελέχωση των υπηρεσιών που εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου περνά η αποσυμφόρηση των νησιών από μετανάστες και πρόσφυγες, δήλωσε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

    «Δεν είναι δυνατόν επτά μήνες μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να μην είναι στελεχωμένες οι υπηρεσίες για την εξέταση και την απονομή του Ασύλου και να είναι υποχρεωμένοι και οι μετανάστες και πρόσφυγες σε μία πολύμηνη αναμονή για την έκδοση της απόφασης, αλλά και η τοπική οικονομία και κοινωνία να υφίσταται τις επιπτώσεις από όλη αυτή την κατάσταση» είπε η κ. Καλογήρου, σημειώνοντας ότι στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου βρίσκονται περισσότεροι από 11.000 μετανάστες και πρόσφυγες. «Όσες υποδομές και να γίνουν, ποτέ δε θα είναι αρκετές, εάν δε στελεχωθούν οι υπηρεσίες του Ασύλου. Τα νησιά δε μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος μόνα τους, αυτή τη στιγμή υπάρχουν υποδομές δυναμικότητας 5.450 ατόμων και εκεί εξαντλείται και όλη η δυνατότητα των νησιών» πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με την περιφερειάρχη, οι προσφυγικές ροές κυμαίνονται σε 50 με 100 άτομα την ημέρα, όμως «όσο δεν στελεχώνονται οι υπηρεσίες Ασύλου, αυτό οδηγεί στις συνθήκες υπερσυγκέντρωσης μεταναστών στα νησιά», ενώ «εγκαθίσταται σιγά - σιγά μία αβεβαιότητα στην κοινωνία των νησιών, που δημιουργεί ατμόσφαιρα ανασφάλειας και φόβου».

    [09] Ν. Ξυδάκης: Εξαιρετική πρόκληση η αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού

    Την ανάγκη αντιμετώπισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς και ανάπτυξης της οικονομίας και μείωσης της ανεργίας για τις χώρες-μέλη της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην 4η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Στρατηγικής της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, έπειτα από πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας.

    Ο κ. Ξυδάκης χαρακτήρισε ως εξαιρετική πρόκληση για την ελληνική προεδρία την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος στις χώρες-μέλη της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου, σε συνδυασμό με τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της Στρατηγικής της ΕΕ για την εν λόγω περιφέρεια.

    Επίσης, ανέδειξε τη σημασία, τόσο της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου, όσο και της Στρατηγικής της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου, σε μία εποχή έντονης οικονομικής ύφεσης, προτάσσοντας τη συνεργασία εμπορικών επιμελητηρίων, πόλεων, πανεπιστημίων και άλλων περιφερειακών φορέων.

    [10] Πρ. Παυλόπουλος: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε τις ανάγκες σας

    Ιδιαίτερα συγκινημένος, όχι μόνο για τις αθλητικές επιδόσεις, αλλά και για το μήνυμα που έστειλαν σε όλο τον κόσμο οι Παραολυμπιονίκες στο Ρίο ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Στην σημερινή εκδήλωση στη Βουλή προς τιμήν των αθλητών που συμμετείχαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Είμαστε υπερήφανοι για εσάς, τους προπονητές σας και κυρίως τις οικογένειές σας. Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα τις οικογένειές σας για τις θυσίες που έχουν κάνει. Είμαστε υπερήφανοι για δύο λόγους.

    Πρώτον για τις διακρίσεις, τις επιδόσεις και το ήθος σας. Ηταν πραγματικά κορυφαία εμπειρία. Η σειρά που πήρατε στην παγκόσμια κατάταξη στην 3η μεγαλύτερη διοργάνωση δείχνει το επίπεδο της ομάδας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε κάθε μετάλλιο που παίρνατε μεταφέρατε το μήνυμα της Ελλάδας. Της Ελλάδας του Ολυμπιακού πνεύματος και Ολυμπιακού ιδεώδους.

    Ο δεύτερος λόγος είναι για το παράδειγμα και το υπόδειγμα που προσφέρατε στο ελληνικό λαό. Το παράδειγμα ελπίδας και αισιοδοξίας που προσφέρατε στη νέα γενιά. Πως μπορεί να μετατρέψει κανείς την αναπηρία σε δύναμη ψυχής. Δείξατε κυρίως στη νέα γενιά ότι ο άνθρωπος δεν έχει άλλα όρια, πέραν αυτών που βάζει ο ίδιος. Κάνατε το χρέος σας. Εμείς πρέπει να κάνουμε το χρέος μας. Εσείς θα είστε οι κριτές κι εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας καλύψουμε τις ανάγκες. Συγχαρητήρια θερμά».

    [11] Φονικό το πέρασμα του «Μάθιου» στην Αϊτή - Στους 339 οι νεκροί

    Ο τυφώνας Μάθιου, πλησιάζει στη Φλόριντα, αφού κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 339 ανθρώπων στην Αϊτή στην καταστροφική βόρεια πορεία του, μέσω της Καραϊβικής.

    Η ταχύτητα των ανέμων με την οποία ο τυφώνας πλησιάζει προς τις ακτές των ΗΠΑ στον Ατλαντικό φτάνει στα 215 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το αρμόδιο εθνικό κέντρο παρακολούθησης της πορείας του, ενώ παρά τη μείωση της έντασης των ανέμων του, η έντασή του παραμένει στην κατηγορία 4.

    Οι επιστήμονες προσπαθούν ν' αναλύσουν την πορεία του κι εκτιμούν ότι είτε θα κινηθεί προς το εσωτερικό των ΗΠΑ από τις ακτές της Φλόριντα είτε θα απομακρυνθεί προς τον Ατλαντικό ωκεανό, σήμερα το βράδυ.

    [12] Ο πρόεδρος της Κολομβίας, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης

    Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος βραβεύθηκε σήμερα με το Νόμπελ Ειρήνης για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους μαρξιστές αντάρτες FARC, η οποία ωστόσο κινδυνεύει μετά την απόρριψή της από τους Κολομβιανούς, προειδοποίησε η επιτροπή Νόμπελ.

    "Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η διαδικασία ειρήνης να διακοπεί και να ξαναρχίσει ο εμφύλιος πόλεμος", κάτι που "καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός στην οποία κατέληξαν ο πρόεδρος Σάντος και ο επικεφαλής των ανταρτών FARC Ροντρίγκο Λοντόνιο από τα δύο μέρη", ανέφερε η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Κάσι Κούλμαν Φάιβ.

    Η συμφωνία απορρίφθηκε με μικρή διαφορά από τους Κολομβιανούς την Κυριακή, αλλά "το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων είπε όχι στη συμφωνία ειρήνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή", πρόσθεσε. "Το δημοψήφισμα δεν ήταν μια ψήφος υπέρ ή κατά της ειρήνης", είπε ακόμη.

    Ο κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε πως το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα βοηθήσει να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα του, ανέφερε ο γραμματέας της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ.

    "Ηταν συγκινημένος. Ήταν πολύ ευγνώμων. Είπε πως είναι ανεκτίμητης σημασίας για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία", δήλωσε ο Όλαβ Νγιόελσταντ στη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κολομβιανό ηγέτη.

    Η πλειοψηφία των κολομβιανών ψηφοφόρων απέρριψε τη συμφωνία που υπέγραψαν στις 26 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Σάντος και ο επικεφαλής των Farc Ροντρίγκο Λοντόνιο, πιο γνωστός με το πολεμικό του όνομα Τιμολέον Χιμένες ή Τιμοσένκο, έπειτα από διαπραγματεύσεις σχεδόν τεσσάρων ετών που διεξήχθησαν στην Κούβα.

    Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

    [13] Με όπλο την "ήρεμη επανάσταση" η Τ. Μέι επιχειρεί να αλλάξει την πορεία της χώρας

    Για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η ψήφος της Βρετανίας υπέρ του Brexit είναι ένα αίτημα για τη μεγαλύτερη αλλαγή εδώ και τουλάχιστον μια γενιά στον τρόπο που λειτουργεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Αυτή την εβδομάδα, η Μέι χαρακτήρισε την ψήφο υπέρ του Brexit «ήρεμη επανάσταση» που αποκαλύπτει τα ελαττώματα της σύγχρονης Βρετανίας με έναν τρόπο που δεν μπορεί πλέον να τον αγνοήσει μια ηγέτις, η οποία αντλεί έμπνευση από τη Μάργκαρετ Θάτσερ, τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον Κλέμεντ Άτλι.

    Η πρωθυπουργός υποσχέθηκε θεμελιώδεις ?χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες? μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διορθωθούν προβλήματα, που σχετίζονται με την αλαζονεία των ελίτ, τους άπληστους επιχειρηματίες, τους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους, τη μετανάστευση και την εμμονή της Βρετανίας με τα προνόμια.

    «Πρόκειται για ένα σημείο καμπής για τη χώρα μας. Μια ευκαιρία που έρχεται μια φορά σε μια γενεά για να αλλάξουμε μια και καλή την κατεύθυνση του έθνους μας», δήλωσε η Μέι στα μέλη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματός της.

    «Η αλλαγή πρέπει να επέλθει και λόγω της ήρεμης επανάστασης που συνέβη στη χώρα μας πριν από μόλις τρεις μήνες ? μια επανάσταση κατά την οποία εκατομμύρια συμπατριωτών μας σήκωσαν το ανάστημά τους και είπαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να τους αγνοούν άλλο», είπε.

    Η Μέι, που δήλωσε ότι οι οικονομικά ασθενέστεροι έκαναν τις μεγαλύτερες θυσίες από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, είπε ότι η Βρετανία χρειάζεται σχολεία που να βοηθούν τους ταλαντούχους φτωχούς μαθητές, μια νέα στρατηγική στη βιομηχανία, εργαζομένους στα συμβούλια των επιχειρήσεων και την κατασκευή περισσότερων κατοικιών.

    Η 60χρονη πρώην υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε την πρωθυπουργία στην πολιτική κρίση που προκλήθηκε μετά την ψήφο υπέρ του Brexti στις 23 Ιουνίου, παρόλο που η ίδια είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

    [14] Stuttgarter Nachrichten: Προστριβές ΔΝΤ - γερμανικής κυβέρνησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

    Η γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten γράφει σήμερα ότι η «η διάσωση της Ελλάδας οδηγεί σε προστριβές τους δανειστές. Παρόλο που η γερμανική βουλή πριν από ένα και πλέον χρόνο συναίνεσε στο τρίτο πακέτο βοήθειας 86 δισεκατομμυρίων ευρώ και πλήρωσε ορισμένα τμήματα αυτού, ωστόσο μια σημαντική προϋπόθεση δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί. Το γερμανικό κοινοβούλιο εξάρτησε την συναίνεσή του από την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο στήριξης. Η καγκελάριος Μέρκελ από την αρχή της κρίσης ήθελε τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως δανειστή. Το ΔΝΤ όμως δεν έχει εγκρίνει καμία πίστωση μέχρι τώρα στο τρίτο πρόγραμμα. Και αυτό οδηγεί σε προστριβές με την γερμανική κυβέρνηση».

    Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι «ο Σόιμπλε θέλει σε κάθε περίπτωση να αποφύγει μια συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2017. Μέχρι τώρα όμως το ΔΝΤ εμφανίζεται σκληρό. Η κυρία Λαγκάρντ βλέπει με σκεπτικισμό μια περεταίρω βοήθεια προς την Ελλάδα. Το ΔΝΤ θέλει να εκμαιεύσει από τα ευρωπαϊκά κράτη ποιο θα είναι το ύψος της μείωσης του χρέους στο οποίο προτίθενται να προχωρήσουν».

    Το δημοσίευμα καταλήγει δε ότι ένας «επιβαρυντικός παράγοντας είναι ακόμα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα οι οποίες καθυστερούν. Το Εurogroup θέλει να συζητήσει το θέμα την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα. Άμεσο οικονομικό θέμα όμως δεν τίθεται προς το παρόν αφού η οικονομική εξασφάλιση της Ελλάδας για τους επόμενους μήνες είναι βέβαιη».

    Πηγή: Deutsche Welle

    [15] Το 15% των θέσεων του ΑΣΕΠ θα καλύπτεται από αναπήρους

    Το 15% των θέσεων στο Δημόσιο που προκηρύσσονται από το ΑΣΕΠ, θα καλύπτονται αποκλειστικά από άτομα με αναπηρία, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

    Όπως ανακοίνωσε από το βήμα, στην ειδική εκδήλωση που εξελίσσεται αυτή την ώρα στην Βουλή, προς απόδοση τιμής στα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, στο οποίο ορίζεται ότι το 15% των θέσεων που θα προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ, θα καλύπτονται αποκλειστικά από άτομα με αναπηρία.

    Απευθυνόμενος προς τους αθλητές με αναπηρία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Πολιτεία προχωρεί σε αυτή την κίνηση «ως μια έμπρακτη στήριξη του αγώνα που δίνετε καθημερινά, αλλά και ως μια διαρκή υπόμνηση προς την κοινωνία, πως δεν είστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, πως η ποιότητα και το ήθος μιας χώρας αποτυπώνεται πρωτίστως στον τρόπο που αντιμετωπίζει τους πιο αδύναμους, για να τους κάνει κι αυτούς πιο δυνατούς».

    «Η ελληνική Πολιτεία οφείλει να είναι δίπλα σας και θα είναι δίπλα σας. Σκεφτόμαστε όλους τους τρόπους για να σας βοηθήσουμε, εσάς που βοηθάτε εμάς. Μας βοηθάτε να προωθήσουμε την αντίληψή μας για την άθληση, ως κοινωνική δραστηριότητα και δικαίωμα, όχι μόνον για τον επαγγελματία αθλητή, αλλά και για τον αθλούμενο άνθρωπο, αλλά και για τον άνθρωπο με ειδικές ανάγκες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    «Συγκινούμαστε από την χαρά που βλέπουμε στα πρόσωπά σας. Η παρουσία σας εδώ είναι μια από τις ιδιαίτερες στιγμές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Φάνηκε από την αρχή, διότι ενώ συνήθως δεν χειροκροτούν οι ?αντίπαλοι? πολιτικοί αρχηγοί όταν προσφωνούνται τα ονόματά τους, σήμερα το κάναμε» είπε.

    Προσέθεσε, ότι είναι ιδιαίτερη η παρουσία των αθλητών στο Κοινοβούλιο, διότι «μας κάνετε να αισθανόμαστε κι εμείς κι όλοι οι πολίτες, που ο καθένας περνάει τον δικό του Γολγοθά, ότι η δύναμη της ψυχής μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα. Κι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

    «Στέκεστε όρθιοι απέναντι στις δυσκολίες. Έτσι κι εμείς πρέπει να σταθούμε όρθιοι για να αλλάξουμε την πορεία που πήρε ο τόπος τα τελευταία χρόνια. Μας δίνετε το πιο σημαντικό, το πιο ισχυρό μάθημα, τον δρόμο για να ακολουθήσουμε τα δικά σας βήματα, στα δικά σας μονοπάτια. Και σας ευχαριστούμε θερμά» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλ. Τσίπρας : Η Ελλάδα προχωρά στην αναδιοργάνωση του μοντέλου αγροτικής παραγωγής

    [16] Αισιοδοξία Τ. Κουίκ για ανάπτυξη και αξιολόγηση

    «Είμαι από εκείνους που θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο και αναγνωρίζοντας ότι αρκετά έχουν υποφέρει οι πολίτες επί επτά χρόνια και αρκετά έχει υποφέρει η αγορά και αρκετά έχει υποφέρει το επιχειρείν, θα ήθελα να σταθώ σε αυτό που όλοι διατυπώνουν: Ότι το 2017 θα είναι μια χρονιά, στην οποία θα καταγραφεί μια ορατή ανάπτυξη, με τα συγκρινόμενα του τι έχουμε περάσει τα τελευταία επτά χρόνια», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ στον ραδιοφωνικό σταθμό North FM Θεσσαλονίκης .

    «Το 2,7% που δίνουν όλοι οι οργανισμοί, ακόμη και το ΔΝΤ -που δεν είναι φιλικό με εμάς- είναι η πρόβλεψη ανάπτυξης. Και με δεδομένο ότι μπαίνουν μπροστά πάρα πολλά έργα, όπως είναι το Ελληνικό, η αναμόρφωση των αεροδρομίων (λύσαμε και το θέμα του Μαρινόπουλου), η νέα ανάπτυξη της COSCO κ.ά., όλα αυτά αρχίζουν πια και δημιουργούν και τις προϋποθέσεις θέσεων εργασίας, συν του ότι ?τρέχουν? και μεγάλα έργα οδοποιίας, που θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλη Μαρτίου 2017» προσέθεσε.

    Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η οικονομία δεν είναι σαν το αυτοκίνητο, που μπαίνεις μέσα, βάζεις μπροστά τη μηχανή και ξεκινάς και πιάνεις σε 3?? τα 100 χλμ.», ο κ. Κουίκ επισήμανε ότι η «?απογείωση? της οικονομίας γίνεται σε πολύ πιο αργούς ρυθμούς. Αλλά, θα γίνει η ανάπτυξη. Δεν υπάρχει περίπτωση κάτι να μας φρενάρει. Πιστεύω μέσα στον Νοέμβριο θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και θα κλείσει και καλά. Ήδη το πρώτο κομμάτι το έχουμε ολοκληρώσει».

    «Καλά είμαστε... Δεν το λέω σε επίπεδο ελληνικής οικογένειας, η οποία κάθε άλλο παρά καλά είναι. Αλλά λέω, ότι αυτή η κυβέρνηση το προχωράει το θέμα (της εξόδου από τη κρίση και από τα μνημόνια) και είναι θέμα λίγων μηνών, για να μπορούμε να βλέπουμε φως, όχι απλά μέσα από χαραμάδες, αλλά από παράθυρα και πόρτες», κατέληξε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

    [17] Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πάει...Πλατεία Αριστοτέλους για να γιορτάσει τα 90α του γενέλθλια

    Τα 90 του χρόνια "γιορτάζει" το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων στην πόλη το Σαββατοκύριακο.Συγκεκριμένα «κατηφορίζει στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου κατεβάζει μερικές από τις δραστηριότητες και τα εργαστήριά του»,όπως είπε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας.

    Το εορταστικό διήμερο, υπό τον τίτλο "ΑΠΘστην πόλη", θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2016. Η έναρξη των δράσεων θα γίνει από τον πρύτανη του ΑΠΘ, το Σάββατο, στις 12.00, στην πλατεία Αριστοτέλους.

    Εικαστικές δράσεις, επιδείξεις, διαδραστικά εργαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες, ο μαγικός κόσμος της Χημείας, Φυσικά Μαγικά, πειράματα από απόσταση, Μαγικά Υλικά, λογοτεχνικό κυνήγι θησαυρού, η ισορροπημένη διατροφή, προγραμματισμός ρομπότ με κύβους, η ομάδα Ρομποτικής PANDORA, η ομάδα AMANDA με την εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για την ολιστική αντιμετώπιση του bullying, η Ομάδα ARISTURTLE με το ηλεκτρικό αγωνιστικό μονοθέσιο αυτοκίνητο, η Ομάδα Aristotle Racing Team (ART) με το αγωνιστικό μονοθέσιο αυτοκίνητο ART-16, το ιστιοφόρο σκάφος "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ" του ΑΠΘ και άλλα πολλά συνθέτουν το πρόγραμμα των δράσεων, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

    [18] Ζ. Κ. Γιούνκερ: H ΕΕ πρέπει να είναι ανυποχώρητη απέναντι στη Βρετανία

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι «ανυποχώρητη» μπροστά στους βρετανικούς «ελιγμούς» σχετικά με τους όρους του Brexit, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    «Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρό ότι, αν η Βρετανία επιθυμεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά (της ΕΕ), θα πρέπει να σέβεται πλήρως όλους τους κανόνες και όλες τις ελευθερίες», δήλωσε ο Γιούνκερ στη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ στο Παρίσι.

    «Δεν μπορεί να είναι κανείς με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο πόδι έξω (...) Σε αυτό το θέμα θα πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι. Βλέπω τους ελιγμούς», υπογράμμισε.

    Παρών στην ίδια εκδήλωση ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επεσήμανε ότι διαφωνεί με τη Γερμανία για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, εξηγώντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να μπορεί να αναλάβει χρέος.

    «Πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μια πολιτική πραγματικής ανάπτυξης, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ανταγωνιστικότητας», επεσήμανε στην ομιλία του ο Βαλς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 October 2016 - 12:32:40 UTC