Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση της Φ. Γεννηματά εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της ΝΔ
  • [02] Σειρά επαφών του Ευ. Τσακαλώτου στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ
  • [03] Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για προσφυγικό και μεταναστευτικό
  • [04] Προβλήματα σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία λόγω της κακοκαιρίας
  • [05] Συγχαρητήρια Παυλόπουλου στην Κορακάκη για το χρυσό στο παγκόσμιο κύπελλο της Μπολόνια
  • [06] Οι ΗΠΑ κατηγορούν επίσημα τη Ρωσία για τις παρεισφρήσεις σε υπολογιστές κομμάτων, θεσμών και προσώπων
  • [07] Τρεις Τούρκοι διπλωμάτες έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο από το Βερολίνο, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης
  • [08] Ντ. Τραμπ: Οι αρχές επιτρέπουν σε παράτυπους μετανάστες να μπουν στη χώρα για να ψηφίσουν
  • [09] Η Ρωσία απείλησε με βέτο στο γαλλικό σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Χαλέπι
  • [10] «Πράσινο φως» από το EuroWorking Group για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ
  • [11] Ντ. Τραμπ: Οι αρχές επιτρέπουν σε παράτυπους μετανάστες να μπουν στη χώρα για να ψηφίσουν
  • [12] Στους 842 οι νεκροί από τον τυφώνα Μάθιου στην Καραϊβική

  • [01] Επίθεση της Φ. Γεννηματά εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της ΝΔ

    Εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας, του νομού Πέλλας, και τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ από μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση, ενώ πρότεινε τη λύση της εθνικής συνεννόησης με μια άλλη κυβέρνηση.

    "Τα μεγάλα λόγια του κ. Τσίπρα ήταν επιταγές χωρίς αντίκρυσμα. Τα Μνημόνια δεν σκίστηκαν, η ώρα της εξόδου από την κρίση απομακρύνεται και νέα απειλητικά αδιέξοδα προβάλλουν", είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: "Οι πολίτες συνθλίβονται. Το περίφημο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» έμεινε στην ιστορία ως μνημείο πολιτικής αναξιοπιστίας. Τα έδωσε όλα. Ο «Τσάβες της Ευρώπης» κατέληξε o yes man των πιο συντηρητικών κύκλων. Οδήγησε τη χώρα σε μόνιμη επιτροπεία και παραχώρησε τον εθνικό πλούτο για 100 χρόνια".

    "Οι λέξεις αναξιοπιστία, αναποτελεσματικότητα, ανικανότητα και αλαζονεία χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ένα χρόνο μετά, Τσίπρας και Καμμένος μας βουλιάζουν όλο και περισσότερο μέσα στον βάλτο της στασιμότητας. Δεν δίστασαν και παρά τις δικές τους δήθεν «δεσμεύσεις» να περάσουν στο ελεγχόμενο από την Τρόικα Υπερταμείο την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, την ΕΛΒΟ, το Αττικό Μετρό. Όσον αφορά τους αγρότες νοιώθουμε τον ίδιο θυμό με αυτούς που βιώνουν τώρα στο πετσί τους ότι η «ηρωική διαπραγμάτευση» ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τους κοστίζει πάνω από 1 δισ. ευρώ", επισήμανε και συνέχισε: "Μαζικοποιούν τη φτώχεια κι αυτό το λένε αριστερή πολιτική. Καταπιάνονται με ό,τι ακόμα αποδίδει και το καταστρέφουν. Κι αυτό το λένε δίκαιη ανάπτυξη. Οδήγησαν σε αφελληνισμό το τραπεζικό σύστημα κι αυτό το λένε πατριωτισμό. Στοιβάζουν χιλιάδες πρόσφυγες σε καταυλισμούς και το λένε ανθρωπισμό.

    Τακτοποιούν την αριστερή διαπλοκή και το λένε τάξη και εξυγίανση. Μ' αυτή την Κυβέρνηση και αυτή την πορεία δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει προοπτική. Η κρίση θα ανακυκλώνεται, η Ελλάδα θα σπρώχνεται προς το περιθώριο της Ευρώπης".

    Παράλληλα η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι "η λύση δεν είναι η συντηρητική παλινόρθωση που στοχεύει η Νέα Δημοκρατία". "Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες.Δεν αντέχει η χώρα άλλο γύρο ψευδαισθήσεων. Η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ δεν συνιστά επί της ουσίας αλλαγή στο διαχρονικά συντηρητικό ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό πρόσημό της. Η ΝΔ παραμένει μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη που δεν μπορεί με την πολιτική που ευαγγελίζεται να προσφέρει τις μεταρρυθμιστικές λύσεις που έχει ανάγκη η σημερινή Ελλάδα και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη της Ελληνικής κοινωνίας, για έξοδο από την κρίση. 'Αλλωστε, όσοι έχουν μάτια βλέπουν. Αντικειμενικά, αυτοί οι δύο πόλοι, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλληλο- τροφοδοτούνται και λειτουργούν συμπληρωματικά. Είναι τελικά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. λαϊκισμός και ανευθυνότητα.

    Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο υφεσιακές δυνάμεις κάθε φορά που κυβερνούν παράγουν χρέη", παρατήρησε.

    Η κ. Γεννηματά πρότεινε μια άλλη πολιτική με μια άλλη κυβέρνηση και εθνική συνεννόηση σε τρεις στόχους: Την επιτάχυνση τολμηρών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Την αναδιάρθρωση και απομείωση του δημόσιου χρέους. Τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% για τα έτη 2018-2020.

    Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι σταθερή στην απόφαση για την εθνική συνεννόηση και για την επιβάλει χρειάζεται αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών τώρα στην κοινωνία, αύριο στη Βουλή και η καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είπε η κ. Γεννηματά.

    Αναφέρθηκε στην ανάγκη ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, λέγοντας πως αυτή θα προχωρήσει "με όσες δυνάμεις πράγματι θέλουν να συμβάλλουν στη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας που θα αλλάξει τους σημερινούς αδιέξοδους πολιτικούς συσχετισμούς και θα επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις".

    Στο πλαίσιο αυτό ξεκινάει ένα οδοιπορικό διαλόγου σε όλη την Ελλάδα και την δημιουργία δικτύων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παντού. Σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο.

    "Η πρωτοβουλία στην κοινωνία εκεί που από την αρχή απευθυνθήκαμε και ήδη υπάρχει ανταπόκριση", είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: "Το εγχείρημα ποτέ δεν αφορούσε μόνο συνεννοήσεις κορυφής που άλλωστε επιβεβαιώθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις ότι έκρυβαν πίσω από τις αμφιθυμίες και τις καθυστερήσεις, υστεροβουλίες και σκοπιμότητες που μας κόστισαν. Ο πολιτικός χώρος που δημιουργούμε έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο. Είμαστε σίγουροι ότι οι δημοκράτες προοδευτικοί πολίτες που αγκαλιάζουν την προσπάθεια, δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν, να χρησιμοποιήσει την Κεντροαριστερά, για να ρυμουλκήσει τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο ως καθοδηγούμενο πολιτικό συμπλήρωμα ή ως κυβερνητική τσόντα ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς που παραμένει ζωντανό προϋποθέτει συμφωνία στις θεμελιώδεις επιλογές, πίστη στους στόχους του και ειλικρινή στάση όσων συμμετέχουν".

    Νωρίτερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τη δήμαρχο Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου. Αύριο στις 10.30 το πρωί θα επισκεφθεί το νοσοκομείο Έδεσσας, όπου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους γιατρών και εργαζομένων, ενώ στις 12 θα έχει σύσκεψη με εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στο εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών.

    Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και στις 7μ.μ. θα μιλήσει στην τρίτη Συνδιάσκεψη των Ελλήνων Ακτιβιστών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην αίθουσα "Αιμίλιος Ριάδης" της ΔΕΘ.

    [02] Σειρά επαφών του Ευ. Τσακαλώτου στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ

    Σειρά επαφών, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη, με κυρίαρχο θέμα τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

    Σήμερα ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιουκαι όπως έγινε γνωστό από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάσθηκε η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.

    Ο κ. Λιου τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Ευρώπη πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της να θέσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία, μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα πρέπει να υποστηρίζεται από αξιόπιστη ανάπτυξη και δημοσιονομικές προσαρμογές που είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

    Ο Ευ. Τσακαλώτος είχε επίσης συναντήσεις καιτον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών ΥποθέσεωνΠιέρ Μοσκοβισί και με τον Γερμανό υπουργό ΟικονομικώνΒόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Στις 11:05 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να συνατηθεί με τονΠιέρ Κάρλο Παντοάν, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, ενώ θα έχει απόψε γεύμα με τονΓουόλι Αντεγιέμο, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα.

    Αύριο θα συναντηθεί με τηνγενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Eurogroup,Γερούν Ντάισελμπλουμ και με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

    [03] Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για προσφυγικό και μεταναστευτικό

    Ευρεία σύσκεψη διάρκειας περίπου 7 ωρών, για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στην Λέσβο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.

    Σύμφωνα με σχετικό δελτίο του υπουργού Επικρατείας, «ύστερα από ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στη Λέσβο, και λαμβάνοντας υπόψη τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας συμφωνήθηκε:

    1. Η ανάγκη αποσυμφόρησης της Λέσβου

    2. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα

    3. Η επιτάχυνση των διαδικασιών των επιτροπών ασύλου - προσφυγών

    4. Η δραστηριοποίηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων κατόπιν άδειας του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του δήμου Λέσβου

    5. Η καταβολή εντός τριμήνου των καταγεγραμμένων αποζημιώσεων στη Μόρια

    6. Η λήψη ειδικών μέτρων ανακούφισης των νησιωτών και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων

    7. Η συνέχιση και ένταση της παρακολούθησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας».

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, οι αν. υπουργοί Εσωτερικών Γ. Μουζάλας και Ν. Τόσκας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Τ. Κουίκ, ο γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Γιαννέλης, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χ. Καλογήρου, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Μόριας και Παναγιούδας κ.κ. Τρακέλης και Βγιόλατζης, ο γεν. συντονιστής του ΥΠΕΘΑ για το Προσφυγικό, υποστράτηγος Κ. Φλώρου και οι βουλευτές Λέσβου, κ.κ. Πάλλης, Αθανασίου και Τάσσος.

    [04] Προβλήματα σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία λόγω της κακοκαιρίας

    Η καταιγίδα που ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στην Αττική έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας, δεν έχει κλείσει κάποιος δρόμος.

    Παράλληλα, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα αρκετές κλήσεις για κοπές δένδρων, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, καθώς και για απεγκλωβισμούς πολιτών από ασανσέρ, λόγω πτώσης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε ορισμένα σημεία.

    Προβλήματα σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία

    Προβλήματα, κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας, που έπληξε απόψε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

    Ειδικότερα, στην Αιτωλοακαρνανία, εξ αιτίας των ισχυρών ανέμων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου δέχθηκε 28 κλήσεις για κοπές δέντρων, ενώ η Πυροσβεστική υπηρεσία Θέρμου δέχθηκε τρεις κλήσεις, επίσης για κοπές δέντρων.

    Στην Ηλεία, επίσης λόγω των ισχυρών ανέμων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία των Λεχαινών δέχθηκε πέντε κλήσεις για κοπές δέντρων και μία κλήση για απάντληση υδάτων από κτίριο, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας, δέχθηκε δύο κλήσεις για κοπές δέντρων.

    [05] Συγχαρητήρια Παυλόπουλου στην Κορακάκη για το χρυσό στο παγκόσμιο κύπελλο της Μπολόνια

    «Η νέα χρυσή επιτυχία σου, σ? ελάχιστο μάλιστα χρονικό διάστημα από την κορυφαία Ολυμπιακή διάκρισή σου στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, επιβεβαιώνει μ? εμβληματικό τρόπο την παραμονή σου στην κορυφή του Παγκόσμιου αθλητικού στερεώματος κι εμπεδώνει το εξαιρετικό παράδειγμα ήθους και αγωνιστικότητας που εκπροσωπείς για τη νέα γενιά του Τόπου μας, και όχι μόνο. Θερμά συγχαρητήρια», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην Άννα Κορακάκη για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο σπορ πιστόλι 25 μέτρων, στο Παγκόσμιο κύπελλο της Μπολόνια.

    [06] Οι ΗΠΑ κατηγορούν επίσημα τη Ρωσία για τις παρεισφρήσεις σε υπολογιστές κομμάτων, θεσμών και προσώπων

    Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «πεπεισμένη» ότι η Ρωσία ευθύνεται για τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον προσώπων και πολιτικών θεσμών στις ΗΠΑ, οι οποίες σχετίζονται με τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, γνωστοποίησαν σε μια κοινή τους ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (DHS) και ο Διευθυντής των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI).

    «Η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ είναι πεπεισμένη ότι η ρωσική κυβέρνηση κατηύθυνε τις πρόσφατες υποκλοπές μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσώπων και θεσμών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών οργανώσεων των ΗΠΑ», σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση. «Αυτές

    οι κλοπές και οι διαρροές αποσκοπούν σε μια παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ», κατά την ίδια ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα στη φάση της κορύφωσης της εκστρατείας ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

    Η καταγγελία ότι η Ρωσία ευθύνεται για τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον οργανώσεων των Δημοκρατικών καταγράφεται εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα για μια σειρά από διεθνή ζητήματα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατήγγειλε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία πλήττουν νοσοκομεία και πολιτικούς στόχους στο ανατολικό τμήμα της πόλης του Χαλεπιού, το οποίο ελέγχεται από τους αντάρτες.

    [07] Τρεις Τούρκοι διπλωμάτες έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο από το Βερολίνο, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης

    Τουλάχιστον τρεις Τούρκοι διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων και ένας στρατιωτικός επιτετραμμένος, ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Γερμανία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στην Τουρκία, υποστηρίζουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει ακυρώσει άγνωστο αριθμό διπλωματικών διαβατηρίων μετά το πραξικόπημα.

    Εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας είπαν σε μέλη της Μπούντεσταγκ ότιτρεις Τούρκοι διπλωμάτες έχουν ζητήσει άσυλο, σύμφωνα με την εφημερίδα S?ddeutsche Zeitung και τα τηλεοπτικά δίκτυα NDR και WDR.

    Το γεγονός αυτό αναμένεται ότι θα επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο, μετά την οργή της Τουρκίας επειδή το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

    Σύμφωνα με τη Ζιντόιτσε, ο αριθμός των διπλωματών που ζήτησαν άσυλο ενδέχεται να έχει αυξηθεί. Κυβερνητικές πηγές είπαν στην εφημερίδα ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μεταναστών και Προσφύγων (BAMF) δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή όχι το αίτημά τους.

    Για τους διπλωμάτες αυτούς υπάρχουν υποψίες ότι είναι υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην συμμάχου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος τον χαρακτηρίζει ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος, όμως ο Γκιουλέν αρνείται κάθε ανάμιξή του στην υπόθεση.

    Η τουρκική πρεσβεία στο Βερολίνο απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.

    [08] Ντ. Τραμπ: Οι αρχές επιτρέπουν σε παράτυπους μετανάστες να μπουν στη χώρα για να ψηφίσουν

    Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε σήμερα ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα σε παράτυπους μετανάστες προκειμένου να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, επανερχόμενος σε ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας του, λίγα 24ωρα πριν από τη δεύτερη τηλεμαχία του με την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

    "Αφήνουν τους ανθρώπους να μπαίνουν στη χώρα για να πάνε να ψηφίσουν" είπε ο μεγιστάνας σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Συνοριοφυλακής, της ένωσης που εκπροσωπεί τους συνοριοφύλακες, στον Τραμπ Τάουερ, στη Νέα Υόρκη.

    Ο Τραμπ δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για την κατηγορία που εξαπέλυσε.

    Το σχόλιο αυτό του επιχειρηματία έρχεται λίγες ώρες πριν από την δεύτερη τηλεμαχία του με την Κλίντον, το βράδυ της Κυριακής, στην οποία θα πρέπει να τα πάει καλύτερα, σε σύγκριση με την πρώτη, για να ελπίζει ότι θα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις θα ανακάμψουν.

    Η Κλίντον εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημόσια, σε μια προεκλογική συγκέντρωση την Τρίτη και έκτοτε έχει απομονωθεί και προετοιμάζεται εντατικά με τους συμβούλους της.

    Η παράνομη μετανάστευση ήταν ένα από τα θέματα στα οποία είχε επικεντρωθεί από την αρχή της εκστρατείας του ο Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να χτίσει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό.

    Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αγωνίζεται να ελέγξει τη ροή των παράτυπων μεταναστών στα νότια σύνορα της χώρας, όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιτρέπουν σκόπιμα σε κάποιους να περνούν προκειμένου να ψηφίσουν στις αμερικανικές εκλογές.

    Προκειμένου να ψηφίσει κάποιος στις εκλογές θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει την αμερικανική υπηκοότητα. Τέτοια έγγραφα οι παράτυποι μετανάστες δεν θα μπορούσαν να έχουν, εκτός και αν τα προμηθευτούν παράνομα.

    Ο Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο των συνοριοφυλάκων λέγοντας ότι αγαπούν την πατρίδα τους και θέλουν να προστατεύσουν τα σύνορά της. "Είναι πολύ πιο εύκολο να μην το κάνετε. Είναι πολύ ευκολότερο να τους αφήσετε απλώς να περάσουν. Αλλά εσείς αγαπάτε τη χώρα σας. Ξέρετε ότι είναι λάθος", είπε.

    Τα σχόλια του Τραμπ για τους παράτυπους μετανάστες που θα ψηφίσουν στις εκλογές έγιναν μετά από μια δήλωση του Αρτ Ντελ Κουέτο, του προέδρου της Ένωσης στο παράρτημα της Αριζόνας. Ο Ντελ Κουέτο υποστήριξε ότι κανείς δεν ασχολείται με εκείνους που εντοπίζονται να περνούν παράνομα τα σύνορα και έχουν ποινικό μητρώο επειδή οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας μετανάστευσης είναι απασχολημένοι με το να βοηθούν άλλους να πάρουν την υπηκοότητα.

    Ο Τραμπ ρώτησε γιατί και ο Ντελ Κουέτο απάντησε: "Ώστε να ψηφίσουν στις εκλογές", χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος.

    "Ακούς κάτι τέτοια πράγματα, είναι ντροπή", σχολίασε ο Τραμπ.

    [09] Η Ρωσία απείλησε με βέτο στο γαλλικό σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Χαλέπι

    Η Ρωσία απείλησε σήμερα να ασκήσει το δικαίωμα βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εμποδίσει την έγκριση του γαλλικού σχεδίου απόφασης το οποίο προβλέπει την εκ νέου κήρυξη εκεχειρίας στο Χαλέπι της Συρίας και την απαγόρευση των υπερπτήσεων όλων των στρατιωτικών αεροσκαφών.

    «Απλούστατα δε βλέπω πώς θα μπορούσαμε να αφήσουμε αυτό το σχέδιο απόφασης να εγκριθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βιτάλι Τσούρκιν, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ερωτηθείς σχετικά με την ενδεχόμενη χρήση από τη Μόσχα του δικαιώματος αρνησικυρίας που διαθέτει.

    Έπειτα από μια συνεδρίαση του ΣΑ κεκλεισμένων των θυρών για την κατάσταση στη Συρία, ο Τσούρκιν εκτίμησε πως το γαλλικό σχέδιο απόφασης «καταρτίστηκε βιαστικά» και πρόσθεσε: «ειλικρινά πιστεύω ότι δεν καταρτίστηκε για να γίνει πρόοδος, αλλά για προκαλέσει ένα ρωσικό βέτο» στην ψηφοφορία.

    Η ψηφοφορία, σύμφωνα με τον γάλλο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ, αναμένεται να γίνει αύριο Σάββατο.

    Τα μέλη του ΣΑ διαπραγματεύονται επί μία εβδομάδα επί του σχεδίου απόφασης που καταρτίστηκε από τη Γαλλία κι έχει στόχο να τερματισθούν οι σφοδροί βομβαρδισμοί της πολιορκημένης πόλης του Χαλεπιού, να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και να σταματήσουν όλες οι υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών.

    Ο Ντελάτρ είπε από την πλευρά του ότι διαπίστωσε πως υπάρχει «πολύ σθεναρή υποστήριξη» στο γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος μεταξύ των δεκαπέντε κρατών μελών και τόνισε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» μπροστά στην εξελισσόμενη καταστροφή στο Χαλέπι.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό σημείωσε ότι η αυριανή ψηφοφορία θα είναι η «στιγμής της αλήθειας για όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στην Ουάσινγκτον.

    [10] «Πράσινο φως» από το EuroWorking Group για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ

    Ορατή είναι πλέον η επίτευξη τελικής συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο για την εκταμίευση της δόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το πρωί της Δευτέρας θα συγκληθεί τελικά η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EuroWorking Group) με σκοπό να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η ίδια πηγή είχε αναφέρει πως το ΕWG θα συγκληθεί μόνο εφόσον οι θεσμοί πιστοποιήσουν πως όλα τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί από ελληνικής πλευράς.

    [11] Ντ. Τραμπ: Οι αρχές επιτρέπουν σε παράτυπους μετανάστες να μπουν στη χώρα για να ψηφίσουν

    Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε σήμερα ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα σε παράτυπους μετανάστες προκειμένου να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, επανερχόμενος σε ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας του, λίγα 24ωρα πριν από τη δεύτερη τηλεμαχία του με την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

    "Αφήνουν τους ανθρώπους να μπαίνουν στη χώρα για να πάνε να ψηφίσουν" είπε ο μεγιστάνας σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Συνοριοφυλακής, της ένωσης που εκπροσωπεί τους συνοριοφύλακες, στον Τραμπ Τάουερ, στη Νέα Υόρκη.

    Ο Τραμπ δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για την κατηγορία που εξαπέλυσε.

    Το σχόλιο αυτό του επιχειρηματία έρχεται λίγες ώρες πριν από την δεύτερη τηλεμαχία του με την Κλίντον, το βράδυ της Κυριακής, στην οποία θα πρέπει να τα πάει καλύτερα, σε σύγκριση με την πρώτη, για να ελπίζει ότι θα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις θα ανακάμψουν.

    Η Κλίντον εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημόσια, σε μια προεκλογική συγκέντρωση την Τρίτη και έκτοτε έχει απομονωθεί και προετοιμάζεται εντατικά με τους συμβούλους της.

    Η παράνομη μετανάστευση ήταν ένα από τα θέματα στα οποία είχε επικεντρωθεί από την αρχή της εκστρατείας του ο Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να χτίσει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό.

    Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αγωνίζεται να ελέγξει τη ροή των παράτυπων μεταναστών στα νότια σύνορα της χώρας, όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιτρέπουν σκόπιμα σε κάποιους να περνούν προκειμένου να ψηφίσουν στις αμερικανικές εκλογές.

    Προκειμένου να ψηφίσει κάποιος στις εκλογές θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει την αμερικανική υπηκοότητα. Τέτοια έγγραφα οι παράτυποι μετανάστες δεν θα μπορούσαν να έχουν, εκτός και αν τα προμηθευτούν παράνομα.

    Ο Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο των συνοριοφυλάκων λέγοντας ότι αγαπούν την πατρίδα τους και θέλουν να προστατεύσουν τα σύνορά της. "Είναι πολύ πιο εύκολο να μην το κάνετε. Είναι πολύ ευκολότερο να τους αφήσετε απλώς να περάσουν. Αλλά εσείς αγαπάτε τη χώρα σας. Ξέρετε ότι είναι λάθος", είπε.

    Τα σχόλια του Τραμπ για τους παράτυπους μετανάστες που θα ψηφίσουν στις εκλογές έγιναν μετά από μια δήλωση του Αρτ Ντελ Κουέτο, του προέδρου της Ένωσης στο παράρτημα της Αριζόνας. Ο Ντελ Κουέτο υποστήριξε ότι κανείς δεν ασχολείται με εκείνους που εντοπίζονται να περνούν παράνομα τα σύνορα και έχουν ποινικό μητρώο επειδή οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας μετανάστευσης είναι απασχολημένοι με το να βοηθούν άλλους να πάρουν την υπηκοότητα.

    Ο Τραμπ ρώτησε γιατί και ο Ντελ Κουέτο απάντησε: "Ώστε να ψηφίσουν στις εκλογές", χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος.

    "Ακούς κάτι τέτοια πράγματα, είναι ντροπή", σχολίασε ο Τραμπ.

    [12] Στους 842 οι νεκροί από τον τυφώνα Μάθιου στην Καραϊβική

    Τοπίο απόλυτης καταστροφής άφησε πίσω του ο τυφώνας Μάθιου στην Αϊτή, όπου ο απολογισμός των νεκρών εκτοξεύθηκε σε 842, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι και οι καλλιέργειες καταστράφηκαν σε αυτήν την χώρα της Καραϊβικής.

    Οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο από τις απομακρυσμένες περιοχές με τις οποίες κάθε επικοινωνία έχει χαθεί μετά το φονικό πέρασμα του τυφώνα. Παραθαλάσσια χωριά ισοπεδώθηκαν από τα κύματα. Οι αρχές σε τουλάχιστον 3 πόλεις έκαναν λόγο για δεκάδες νεκρούς, μεταξύ αυτών το χωριό Σαντάλ, όπου 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως όταν δέντρα καταπλάκωσαν τα σπίτια τους. Είκοσι επιπλέον άνθρωποι αγνοούνται.

    Με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται, πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες δίνουν διαφορετικά στοιχεία. Σύμφωνα με έναν απολογισμό του Reuters που επικαλείται την αρχή πολιτικής προστασίας και τοπικούς αξιωματούχους ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους είναι 842. Η κεντρική υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Αϊτής, που χρειάζεται περισσότερο χρόνο να συγκεντρώσει και να συγκρίνει στοιχεία διότι θέλει να επιβεβαιώνει επιτόπου τον αριθμό των νεκρών, υποστήριξε ότι 271 άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς ο Μάθιου έπληξε το δυτικό τμήμα της χώρας την Τρίτη με ανέμους ταχύτητας 233 χιλιομέτρων την ώρα και καταρρακτώδεις βροχές. Τουλάχιστον 61.500 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια, σύμφωνα με τις αρχές.

    Πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ κατευθύνεται στην Αϊτή για βοήθεια

    Το USS Mesa Verde, ένα μεταγωγικό αποβατικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, κατευθύνεται προς την πληγείσα χώρα προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στις επιχειρήσεις, ανακοίνωσε το πολεμικό ναυτικό σήμερα.

    Ένας εκπρόσωπος τύπος του πολεμικού ναυτικού δήλωσε ότι το πλοίο μεταφέρει μεταξύ άλλων 3 ελικόπτερα CH-53, εκσκαφείς και οχήματα διανομής νερού. Το πλοίο μπορεί να παράγει 272 λίτρα φρέσκο πόσιμο νερό την ημέρα και μεταφέρει τρόφιμα, φάρμακα, παιδικό γάλα και πάνες, προμήθειες πρώτων βοηθειών. Επιπλέον στο πλοίο υπάρχει μια χειρουργική ομάδα που έχει τη δυνατότητα να κάνει επεμβάσεις σε δύο χειρουργεία εν πλω.

    O πρόεδρος Ομπάμα διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της νότιας Φλόριντας απέφυγαν τα χειρότερα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου, προειδοποίησε όμως τους πολίτες για το ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων.

    «Πρόκειται πάντα για έναν τυφώνα πραγματικά επικίνδυνο» δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους από το Οβάλ Γραφείο, όπου συναντήθηκε με τους υπεύθυνους αξιωματούχους που διαχειρίζονται το θέμα, μεταξύ αυτών τον Κρεγκ Φουγκέιτ, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA).Το μάτι του κυκλώνα, που υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3, διασχίζει σήμερα τις ακτές της Φλόριντας με κατεύθυνση προς τον βορρά.

    «Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους» όταν τους συστήνουν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, επισήμανε ο Ομπάμα. «Μπορούμε πάντα να αντικαταστήσουμε την περιουσία», δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε ζωές, είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Τουλάχιστον 827.000 νοικοκυριά στην Φλόριντα έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

    Ο κυκλώνας Μάθιου σαρώνει τις παρυφές της Φλόριντας σήμερα με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 195 χιλιομέτρων την ώρα, χωρίς προς το παρόν να έχει αγγίξει το έδαφος.

    Η πόλη του Τζάκσονβιλ ενδέχεται να πληγεί από εκτεταμένες πλημμύρες, επισήμανε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρικ Σκοτ.

    Στις 21.00 ώρα Ελλάδας, το μάτι του κυκλώνα σάρωνε τις βορειανατολικές ακτές της Φλόριντας, έκανε γνωστό το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ. Οι άνεμοι που τον συνοδεύουν έχουν ελαφρά αποδυναμωθεί στα 185 χιλιόμετρα την ώρα. Το φαινόμενο μετακινείται με ταχύτητα 19 χιλιομέτρων σε ένα μονοπάτι που θα μπορούσε να φέρει τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλησίον ή ακριβώς πάνω στις ακτές της βορειοανατολικής Φλόριντας και τη Τζόρτζια έως απόψε το βράδυ και κοντά ή πάνω από τις ακτές της Νότιας Καρολίνας αύριο Σάββατο.

    Προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές ή τραυματισμοί στις πόλεις της νότιας Φλόριντας, όπου ο τυφώνας προκάλεσε πτώσεις δέντρων και κολώνων ηλεκτρικού ρεύματος, μετέδωσαν το τηλεοπτικό δίκτυο CNN και τοπικά ΜΜΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 October 2016 - 20:32:21 UTC