Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Ξυδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στην απογοήτευση και την κριτική των πολιτών οφείλουμε να απαντάμε με απτά αποτελέσματα
  • [02] «Πράσινο φως» από το EuroWorking Group για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ
  • [03] Τζακ Λιου: H ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι μέρος της λύσης
  • [04] Συνολικά 328 κλήσεις για παροχές βοήθειας και κοπές δέντρων, δέχθηκε η Πυροσβεστική
  • [05] Σούνιο - Ελληνικό με καγιάκ για συγκέντρωση φαρμάκων
  • [06] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και δωρεάν μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη, λόγω Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου
  • [07] Ακυρώσεις 110 πτήσεων σήμερα και αύριο από τη Ryanair, λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
  • [08] Δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν στην Τουρκία όταν η αστυνομία τους ζήτησε να παραδοθούν
  • [09] Ντέιλι Τέλεγκραφ: Οι πολίτες της ΕΕ θα παραμείνουν στη Βρετανία και μετά το Brexit
  • [10] Απίστευτη τραγωδία στην Αϊτή με περισσότερους από 900 νεκρούς
  • [11] H Αγία Σοφία και η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων τα θέματα που έθεσε ο Αρ. Μπαλτάς στη σύνοδο της Unesco
  • [12] Νέες περιπέτειες για το ρόβερ «Opportunity» στον Άρη, λίγο πριν φθάσει το ExoMars
  • [13] Χρ. Σπίρτζης: Αν οι ελεγκτές θέλουν διάλογο, η πόρτα του υπουργείου παραμένει ανοιχτή
  • [14] Ανησυχητική μείωση της αλιευτικής παραγωγής στη λίμνη Βόλβη
  • [15] Κάλεσμα για καθαρισμό των ακτών του Αξιού από τα σκουπίδια

  • [01] Ν. Ξυδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στην απογοήτευση και την κριτική των πολιτών οφείλουμε να απαντάμε με απτά αποτελέσματα

    «Το τελευταίο διάστημα, μετά και την παλικαρίσια στάση που επέδειξε ο ελληνικός λαός στο προσφυγικό, η Ελλάδα κερδίζει διπλωματικό έδαφος», υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και προσθέτει: «Ακούγεται η φωνή της, φωνή ειρήνης και δημοκρατίας σε μια ασταθή περιοχή, πρωταγωνιστεί διπλωματικά στη ΝΑ Μεσόγειο με διμερείς και τριμερείς στρατηγικές σχέσεις και πρωταγωνιστεί σε προοδευτικές κινήσεις στην Ευρώπη».

    Αναφερόμενος στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους σημείωσε ότι «το βιώσιμο χρέος θα είναι το καλό μήνυμα προς τις αγορές και τους επενδυτές, εγχώριους και ξένους, και συνακόλουθα ο ευεργετικός καταλύτης για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» και πρόσθεσε ότι «το ίδιο ισχύει για τους εξωπραγματικούς στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων». «Αυτά δεν τα αρνείται πια κανείς, στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον, στην Φρανκφούρτη ή στο Παρίσι, εκτός μόνον του Βερολίνου», επισήμανε.

    Ο κ. Ξυδάκης, σχολιάζοντας το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία, υπογράμμισε ότι «στην απογοήτευση και την κριτική των πολιτών οφείλουμε να απαντάμε με απτά αποτελέσματα που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή τους» και εκτίμησε ότι «μέσα από τη μάχη του αυτονόητου, θα αποκατασταθούν η πληγωμένη αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση, και μόνο έτσι, με πράξεις, θα συγκροτούμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος».

    Ακολουθεί η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη στη Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

    Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη προκλητικότητα εκ μέρους της Τουρκίας και του Προέδρου Τ. Ερντογάν. Αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης και ζήτημα "γκρίζων" ζωνών. Σας ανησυχεί αυτή η επιθετικότητα;

    H Τουρκία βιώνει μια πρωτοφανή αναστάτωση στο εσωτερικό, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και μια εξίσου μεγάλη αναστάτωση στα νοτιοανατολικά σύνορα της, όπου μαίνονται ανεξέλεγκτοι πόλεμοι και μεταβάλλεται η πολιτική γεωγραφίας.Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε τη δήλωση Ερντογάν. 'Αλλωστε ο Τούρκος Πρόεδρος συνηθίζει τις αιφνίδιες αναθεωρήσεις και εν συνεχεία τις αναδιπλώσεις. Εν προκειμένω, αρκεί να υπενθυμίσω ότι στις 24 Ιουλίου 2016, ημέρα συμπλήρωσης 93 χρόνων από τη Συνθήκη της Λωζάνης, είπε ότι η Συνθήκη είναι η «ιδρυτική πράξη της Τουρκικής Δημοκρατίας» και ότι «η νίκη που επιτεύχθηκε με πίστη και αυταπάρνηση επικυρώθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάνης σε διεθνές και δικαιικό επίπεδο».Σε κάθε περίπτωση η ελληνική θέση είναι πως η Συνθήκη, βάσει της οποίας ορίζονται πλέον τα σύνορα της Ε.Ε., δε μπορεί να αγνοηθεί ούτε από την 'Αγκυρα, ούτε από οποιονδήποτε άλλον.

    Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει αυτή την προκλητικότητα της Τουρκίας;

    Η Ελλάδα είναι ο πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή και υπερασπίζεται αποφασιστικά τα εθνικά συμφέροντα και τη διεθνή νομιμότητα. Είμαστε εν εγρηγόρσει και ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

    Εκτός από τον κ. Ερντογάν, πριν λίγες ημέρες παρακολουθήσαμε τον επίτροπο Χαν να αναφέρεται σε τσάμικο ζήτημα. Μήπως λόγω και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης η χώρα είναι πιο ευάλωτη στις πιέσεις των γειτονικών χωρών;

    Τα χρόνια της κρίσης η Ελλάδα δέχτηκε επιθέσεις με εθνοφυλετικά στερεότυπα από τα λαϊκιστικά ΜΜΕ, κάποτε και από πολιτικούς συμμάχων χωρών. Το τελευταίο όμως διάστημα, μετά και την παλικαρίσια στάση που επέδειξε ο ελληνικός λαός στο προσφυγικό, η Ελλάδα κερδίζει διπλωματικό έδαφος. Ακούγεται η φωνή της, φωνή ειρήνης και δημοκρατίας σε μια ασταθή περιοχή, πρωταγωνιστεί διπλωματικά στη ΝΑ Μεσόγειο με διμερείς και τριμερείς στρατηγικές σχέσεις και πρωταγωνιστεί σε προοδευτικές κινήσεις στην Ευρώπη. Η δήλωση του Επιτρόπου Χάαν συνιστά βαρύ και μη συγγνωστό ατόπημα, που εκθέτει την Επιτροπή.

    Πώς βλέπετε την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Πιστεύετε ότι η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διευκολύνει την επίλυσή του;

    Υποστηρίζουμε σταθερά τις διακοινοτικές συνομιλίες για μια δίκαιη, βιώσιμη και αποτελεσματική λύση, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της θεσμικής θέσης της Κύπρου στην ΕΕ. Προσβλέπουμε σε μια λύση που θα εγκαταλείπει το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και θα εξασφαλίζει την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από τη νήσο. Αυτονοήτως στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό του κυπριακού λαού.

    Χρειάζεται η κυβέρνηση ανασχηματισμό, και για να φύγουν τα "βαρίδια", όπως είπε συνάδελφός σας στο υπουργείο Εξωτερικών;

    Οι ανασχηματισμοί στη διάρκεια κάθε κυβερνητικής θητείας γίνονται για να δοθεί πολιτική και διαχειριστική ώθηση, ενδεχομένως και νέες κατευθύνσεις. Η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Και ναι μεν μπορεί να σχολιάζονται και να συζητούνται από τα ΜΜΕ, αλλά σαφώς ποτέ από υπουργούς και βουλευτές. Θα έδειχνε μεγάλη πολιτική ανωριμότητα (για να το πω στην πιο αθώα εκδοχή) να κάνουν αυτοί προτάσεις ή «υπενθυμίσεις» των δυνατοτήτων τους εν όψει ανασχηματισμού. Έχω εκλεγεί βουλευτής με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και έχω τιμηθεί δύο φορές με υπουργικό χαρτοφυλάκιο από τον πρωθυπουργό. Έως το τέλος της βουλευτικής μου θητείας, θα στηρίζω τον πρωθυπουργό από όποια θέση κρίνει αυτός κατάλληλη. Εννοείται, και από τη θέση του βουλευτή.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών, σε όλους τους τομείς. Έχει περιθώρια η κυβέρνηση να αντιστρέψει αυτό το βαρύ κλίμα;

    Στην απογοήτευση και την κριτική των πολιτών οφείλουμε να απαντάμε με απτά αποτελέσματα που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή τους. Πέρα από τις αναγκαστικές πρακτικές των Μνημονίων, έχει πρωταρχική σημασία να ανταποκρινόμαστε με διαχειριστική ταχύτητα και πολιτική διορατικότητα, σε κλάδους και πεδία που δεν υπόκεινται στα Μνημόνια. Η μεταμόρφωση, λ.χ., της Δημόσιας Διοίκησης σε παραγωγικό και δημοκρατικό υπηρέτη του πολίτη είναι το αυτονόητο πρώτο καθήκον. Είναι το αυτονόητο -και είναι το πιο δύσκολο. Μέσα από τη μάχη του αυτονόητου, όμως, θα αποκατασταθούν η πληγωμένη αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση και μόνο έτσι, με πράξεις, θα συγκροτούμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος. Γι' αυτό εκλεγήκαμε. Οι συμπολίτες μας, και αυτοί που δεν μας ψήφισαν, περιμένουν από εμάς περισσότερα από όσα φανταζόμαστε.

    Πιστεύετε ότι είμαστε κοντά σε λύση του χρέους ή θα φτάσουμε το 2018;

    Η εμπειρία από το 2010 μέχρι σήμερα έδειξε ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν για την επίλυση της ελληνικής κρίσης δεν οδήγησαν σε σταθερές και μακρόπνοες λύσεις. Η ανάπτυξη που μπορούμε να πετύχουμε συνιστά το κρίσιμο μέγεθος για την επίλυση των προβλημάτων που μας ταλανίζουν όπως είναι το μέγεθος του δημόσιου χρέους. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν αναλάβει και εκείνοι, όπως και εμείς, κάποιες δεσμεύσεις. Απαιτείται να γίνει κοινός τόπος ότι όσο μεγαλύτερη ανάπτυξη υπάρξει στην Ελλάδα τόσο πιο διαχειρίσιμο θα είναι το ζήτημα του χρέους για όλες τις πλευρές. Κατά συνέπεια οι πολιτικές λιτότητας που ωθούν την Ελλάδα στην παγίδα της ύφεσης δεν βοηθούν ούτε τους εταίρους μας στην προσπάθεια επίλυσης του ελληνικού χρέους, πόσο μάλλον εμάς που ως κοινωνία έχουμε βιώσει τις πολιτικές overpunishment που μας έχουν επιβληθεί. Το βιώσιμο χρέος θα είναι το καλό μήνυμα προς τις αγορές και τους επενδυτές, εγχώριους και ξένους, και συνακόλουθα ο ευεργετικός καταλύτης για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Το ίδιο ισχύει για τους εξωπραγματικούς στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτά δεν τα αρνείται πια κανείς, στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον, στην Φρανκφούρτη ή στο Παρίσι, εκτός μόνον του Βερολίνου.

    [02] «Πράσινο φως» από το EuroWorking Group για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ

    Ορατή είναι πλέον η επίτευξη τελικής συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο για την εκταμίευση της δόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το πρωί της Δευτέρας θα συγκληθεί τελικά η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EuroWorking Group) με σκοπό να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η ίδια πηγή είχε αναφέρει πως το ΕWG θα συγκληθεί μόνο εφόσον οι θεσμοί πιστοποιήσουν πως όλα τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί από ελληνικής πλευράς.

    [03] Τζακ Λιου: H ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι μέρος της λύσης

    Άμεσες αποφάσεις από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το βράδυ της Παρασκευής, ο Τζακ Λιουπαρατήρησε ότι «είναι η πρώτη ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ εδώ και καιρό, που δεν αντιμετωπίζουμε κάτι που περιγράφεται ως ελληνική κρίση και αυτό είναι καλό».

    «Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και όλα τα μέρη συζητούν πως θα προχωρήσουν μπροστά και πως θα εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μαΐου. Αυτό που είπα χθες, αντικατοπτρίζει την άποψή μου και εκφράζει αυτό, το οποίο λέω αυτές τις ημέρες, αλλά και σταθερά εδώ και καιρό. Ότι εκτός από την τήρηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας και την εφαρμογή σκληρών μέτρων, υπάρχει επίσης η ανάγκη μείωσης του χρέους.Νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα αυτό πάρει σάρκα και οστά, τόσο το καλύτερο».

    «Σε καμία περίπτωση», σημειωσε ο κ. Λιου, «δεν θεωρώ ότι υπάρχει πισωγύρισμα.Τόνιζα και τονίζω πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα σχέδιο για το μέλλον. Είναι μεγάλη πρόοδος το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα, κάποια από τα οποία είναι σκληρά, και πρέπει να τα ολοκληρώσουν. Καθώς προχωρά η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πρέπει να αποφύγουμε να βρεθούμε σε μία στιγμή που θα περιγράφεται ξανά ως ελληνική κρίση. Και τελικά η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όσο πιο σύντομα είναι ξεκάθαροι οι όροι της τόσο το καλύτερο», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

    [04] Συνολικά 328 κλήσεις για παροχές βοήθειας και κοπές δέντρων, δέχθηκε η Πυροσβεστική

    Η Πυροσβεστική δέχθηκε, συνολικά, 328 κλήσεις για παροχές βοήθειας και κοπές δένδρων, από τις περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν χθες.

    Συγκεκριμένα, από την περιφέρεια Αττικής δέχθηκε 170 κλήσεις για κοπές δέντρων. Συγκροτήθηκαν 30 συνεργεία με 70 πυροσβεστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πραγματοποίησαν 130 κοπές δέντρων. Από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 50 κλήσεις για παροχές βοήθειας. Συγκροτήθηκαν 15 συνεργεία με 30 πυροσβεστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πραγματοποίησαν 35 κοπές δέντρων, 7 αντλήσεις και 5 αφαιρέσεις αντικειμένων. Από την περιφέρεια Ιονίων Νήσων 55 κλήσεις για παροχές βοήθειας.

    Συγκροτήθηκαν 17 συνεργεία με 34 πυροσβεστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πραγματοποίησαν 33 κοπές δέντρων, 6 αντλήσεις, 3 αφαιρέσεις αντικειμένων και 4 απεγκλωβισμούς ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα και τέλος από την περιφέρεια Πελοποννήσου 53 κλήσεις για κοπές δέντρων, όπου συγκροτήθηκαν 15 συνεργεία με 30 πυροσβεστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πραγματοποίησαν 42 κοπές δέντρων.

    [05] Σούνιο - Ελληνικό με καγιάκ για συγκέντρωση φαρμάκων

    Τραβάνε...κουπί για καλό σκοπό οι κωπηλάτες του South Evian Gulf team (SEGT), μια ομάδα τολμηρών ανθρώπων που θα επιχειρήσουν έναν «μίνι» κωπηλατικό μαραθώνιο με απόπλου σήμερα από το Σούνιο και κατάπλου στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού(ΜΚΙΕ) αύριο Κυριακή.

    Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της ομάδας, Άγγελος Χριστοφίδης, «το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού είναι ένας από τους λίγους φωτεινούς φάρους ανθρωπισμού μέσα στα χρόνια της κρίσης, που έδωσε και εξακολουθεί να δίνει ανάσες ζωής σε χιλιάδες συνανθρώπους μας. Κάνουμε, λοιπόν, αυτόν τον μικρό, αλλά συμβολικό κωπηλατικό διάπλου με sea-kayak, από το Σούνιο μέχρι το Ελληνικό μαζί με το ΜΚΙΕ, με σκοπό να ενισχύσουμε το έργο του, συγκεντρώνοντας φάρμακα για τους ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας».

    Ο κ. Χριστοφίδης λέει χαρακτηριστικά ότι «ο κόσμος έχει ευαισθησία μέσα του, αλλά πολλές φορές χρειάζεται και ένα έναυσμα, ένα ερέθισμα, που θα τον κάνει να σηκωθεί από τον καναπέ, να κλείσει την τηλεόραση και να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για το συνάνθρωπο, ορθώνοντας παράλληλα το ανάστημά του απέναντι στους ισχυρούς, σε αυτούς που τον θέλουν αιωνίως παθητικό δέκτη, μονίμως υποτελή και για πάντα δουλοπρεπή. Στο κουπί της ζωής, πυξίδα μας η αλληλεγγύη, με χαλύβδινη θέληση και πυγμή, για μία δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία».

    Οι κωπηλάτες του εθελοντικής ομάδας μαζί με συναθλητές και άλλους θαλασσινούς συνοδοιπόρους τους, θα καλύψουν με καγιάκ ανοιχτής θαλάσσης την απόσταση των 26 ναυτικών μιλίων, παράκτια της Αττικής, με σκοπό τη συγκέντρωση φαρμάκων για τους ανασφάλιστους και άπορους συνανθρώπους μας, αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, τους οποίους προσκαλούν αύριο στις 5 το απόγευμα στην παραλία του Αγ. Κοσμά για να προσφέρει ο καθένας οποιοδήποτε φάρμακο ή φάρμακα έχει τη δυνατότητα να δωρίσει στο ΜΚΙΕ, για την ενίσχυση του κοινωνικού φαρμακείου του.

    [06] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και δωρεάν μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη, λόγω Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, λόγω της διεξαγωγής του 5ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου και του Αγώνα Δρόμου Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος.

    Από τις 3 μετά το μεσημέρι δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία και η στάθμευση των οχημάτων σε Λεωφόρο Νίκης, Βασ.Γεωργίου, Λεωφόρο Μ.Αλεξάνδρου, Γ' Σεπτεμβρίου (από τη συμβολή με τη Λεωφόρο Μ.Αλεξάνδρου έως τη συμβολή με την οδό Μ.Ανδρόνικου στο ρεύμα καθόδου), Μανώλη Ανδρόνικου, Τσιμισκή, Πολυτεχνείου, Κουντουριώτου και στη Λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου (από τη συμβολή με την οδό Στρ.Ναπολέοντος Ζέρβα έως τη συμβολή της με την οδό Γ' Σεπτεμβρίου).

    Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και τη στάση των οχημάτων από άνδρες της τροχαίας, θα εφαρμόζονται σταδιακά ανάλογα με το σημείο κίνησης των δρομέων. Ο ημιμαραθώνιος των 21 χλμ ξεκινά στις 6:45 το απόγευμα από την οδό Κουντουριώτη με τερματισμό το Λευκό Πύργο, ενώ ο Αγώνας Δρόμου Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος των 5 χλμ θα ξεκινήσει στις 9:15 το βράδυ μπροστά από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και τερματισμό, επίσης το Λευκό Πύργο.

    Εξάλλου, δωρεάν θα είναι σήμερα, από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, οι μετακινήσεις με τα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ για όσους συμμετέχουν στους αγώνες, με την προϋπόθεση ότι θα φέρουν μαζί τους τον αριθμό του δρομέα, που "καρφιτσώνεται" στη φανέλα.

    Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της αθλητικής διοργάνωσης θα διενεργούνται εκτεταμένες εκτροπές λεωφορειακών γραμμών, σύμφωνα και με τις εντολές της τροχαίας, ενώ ο ΟΑΣΘ ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού.

    Οι εκδηλώσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν γύρω στις 11 το βράδυ.

    [07] Ακυρώσεις 110 πτήσεων σήμερα και αύριο από τη Ryanair, λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

    Σε ακυρώσεις 110 πτήσεων προχωρά η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair,λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση να λάβουν μέτρα, "ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο των ελληνικών ουρανών".

    Με ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρει ότι προχωρά σε εξαναγκαστική ακύρωση 4 πτήσεων σήμερα το βράδυ και όλων των πτήσεων (106 σε σύνολο) προς/από και εντός Ελλάδος, αύριο Κυριακή , με πιθανότητα περισσότερων ακυρώσεων και καθυστερήσεων την Δευτέρα.

    Τα μέτρα που προτείνει να ληφθούν «ώστε να αποτρέψει τις ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων από μικρές ομάδες Ελεγτών Εναέριας Κυκλοφορία (ΕΕΚ) είναι: οι ΕΕΚ θα πρέπει να προωθούν τα αιτήματα τους μέσω δεσμευτικής διαιτησίας, χωρίς απεργίες. Να επιτρέπεται σε ΕΕΚ άλλων Ευρωπαϊκών χωρών να συντονίζουν τις πτήσεις κατά την διάρκεια απεργιών των ΕΕΚ.Να μην επηρεάζονται οι πτήσεις που διέρχονται μέσω του εναέριου χώρου της χώρας που έχει απεργία. Να επιτρέπεται στις αεροπορικές εταιρίες να λαμβάνουν επιστροφή χρημάτων των εξόδων που ορίζει ο νόμος EU261 από τους παράγοντες των απεργιών".

    Τέλος, η εταιρεία ζητά συγνώμη από τους πελάτες της και τους παροτρύνει να ενημερώνονται για την κατάσταση της πτήσης τους μέσω του Ryanair.com προτού πάνε στο αεροδρόμιο. Όλοι οι επιβάτες των πτήσεων που επηρεάζονται, έχουν ενημερωθεί μέσω email και SMS, ενώ τους έχουν δοθεί οι παρακάτω επιλογές: πλήρης επιστροφή χρημάτων, κράτηση στην επόμενη διαθέσιμη πτήση ή κράτηση σε ένα άλλο δρομολόγιο.

    [08] Δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν στην Τουρκία όταν η αστυνομία τους ζήτησε να παραδοθούν

    Δύο επίδοξοι βομβιστές, ένας άνδρας και μία γυναίκα, πυροδότησαν σήμερα τα εκρηκτικά τους και αυτοανατινάχθηκαν σε απομακρυσμένη περιοχή στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα, όταν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σύλληψής τους η αστυνομία τους κάλεσε να παραδοθούν, μεταδίδουν το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.

    Οι δύο βομβιστές θεωρείται πως πυροδότησαν τα εκρηκτικά που μετέφεραν για να παγιδεύσουν αυτοκίνητα, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν για επιθέσεις, προσθέτει το πρακτορείο.

    Ο κυβερνήτης της Άγκυρας Ερτζάν Τοπατζά δήλωσε στους δημοσιογράφους από το σημείο της έκρηξης πως είναι πιθανόν οι δύο νεκροί να είχαν σχέση με το Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Οι δύο τους καταζητούνταν έπειτα από πληροφορίες που ήλθαν εν γνώσει των αρχών από την επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, στα νοτιοανατολικά με κατά πλειοψηφία κουρδικό πληθυσμό, πρόσθεσε.

    «Το υλικό που χρησιμοποίησαν (200 κιλά πλαστικών εκρηκτικών νιτρικού αμμωνίου, όπως μεταδίδει το CNN T?rk) και ο τρόπος που το είχαν προετοιμάσει παραπέμπει κάπως στο ΡΚΚ», τόνισε ο κυβερνήτης.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι δύο βομβιστές προετοίμαζαν επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, όταν η έκρηξη σημειώθηκε σε αγροτική περιοχή στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Άγκυρα με την πόλη Χαϊμανά.

    Εικόνες των τηλεοπτικών δικτύων παρουσιάζουν ερευνητές της αστυνομίας με λευκές στολές να ερευνούν την περιοχή γύρω από μία αγροτική καλύβα, η οποία έχει αποκλεισθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Το γραφείο του κυβερνήτη ανακοίνωσε πως η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε περί τις 06 τοπική και ώρα Ελλάδος σε ιπποφορβείο σε απόσταση 30 χλμ έξω από την τουρκική πρωτεύουσα, έπειτα από την πληροφορία που έφθασε από το Ντιγιάρκμπακιρ. Μια ταυτότητα που βρέθηκε στον τόπο του συμβάντος και πιστεύεται πως ανήκει στον νεκρό άνδρα, ανήκε σε κάποιο πρόσωπο από την επαρχία Μπινγκόλ.

    Ένας τρίτος συνεργός τους καταζητείται, τόνισε ο κυβερνήτης.

    [09] Ντέιλι Τέλεγκραφ: Οι πολίτες της ΕΕ θα παραμείνουν στη Βρετανία και μετά το Brexit

    Όλοι οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν στη Βρετανία θα μπορούν να παραμείνουν απρόσκοπτα στη χώρα και μετά το Brexit, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

    Η πληροφορία δημοσιεύεται στην Τέλεγκραφ τη στιγμή που επισήμως η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να εγγυηθεί διαρρήδην την δυνατότητα στους πολίτες από άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να παραμείνουν στην Βρετανία μετά την έξοδό της από την Ένωση.

    Η εφημερίδα επικαλείται κυβερνητική έρευνα, βάσει της οποίας το 80% των 3,6 εκατ. πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ που κατοικούν σήμερα στη Βρετανία θα ήσαν αυτομάτως υποψήφιοι για παράταση της άδειας παραμονής τους εάν η χώρα επρόκειτο να εγκαταλείψει τελειωτικά από το 2019 την ΕΕ.

    Σύμφωνα εξάλλου με τα σχέδια που έχει επεξεργασθεί το υπουργείο Εσωτερικών, οι υπόλοιποι θα επωφελούντο από μία ρύθμιση που θα περιλάμβανε την απονομή δικαιώματος για επ? αόριστον παραμονή στη χώρα.

    Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει πως είναι μεν διατεθειμένη να εγγυηθεί το δικαίωμα παραμονής των πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ στη Βρετανία, αλλά τούτο θα εξαρτηθεί κι από τα δικαιώματα που θα παραχωρηθούν στους βρετανούς πολίτες που ζουν στην ΕΕ.

    [10] Απίστευτη τραγωδία στην Αϊτή με περισσότερους από 900 νεκρούς

    Περισσότεροι από 900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αϊτή από τον φονικό τυφώνα Μάθιου που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.

    "Οι άνεμοι ήταν φοβεροί. Παρέσυραν τα σπίτια δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.Τα νερά κατέστρεψαν όλα τα σπίτια στην ακτή", δήλωσε από το Πορτ-ο-Πρενς, πρωτεύουσα της Αϊτής, η Federica Badocco, εκπρόσωπος των Γιατρών του κόσμου.

    «Κάναμε καλή δουλειά με τις ομάδες πολιτικής προστασίας, προειδοποιώντας για την άφιξη του τυφώνα και ζητώντας από τον πληθυσμό να μετατοπιστεί από τις πιο επικίνδυνες περιοχές, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν ήθελαν να φύγουν επειδή είναι πολύ φτωχοί. Αυτά τα μικρά σπίτια ήταν όλα τα υπάρχοντά τους και φοβόντουσαν ότι θα χάσουν τα πάντα. "

    Οι γιατροί του κόσμου προειδοποιούν για την κρισιμότητα της κατάστασης, καθώς ελοχεύει ο κίνδυνος της χολέρας . "Χρειαζόμαστε φάρμακα κατά της χολέρας και καθαρό νερό. Εργαζόμαστε μαζί με την κυβέρνηση, τους διεθνείς οργανισμούς και άλλες ΜΚΟ για να συγκεντρώσουμε βοήθεια για τους πληγέντες", πρόσθεσε.

    Πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ κατευθύνεται στην Αϊτή για βοήθεια

    Το USS Mesa Verde, ένα μεταγωγικό αποβατικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, κατευθύνεται προς την πληγείσα χώρα προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στις επιχειρήσεις. Ένας εκπρόσωπος Τύπου του πολεμικού ναυτικού δήλωσε ότι το πλοίο μεταφέρει μεταξύ άλλων 3 ελικόπτερα CH-53, εκσκαφείς και οχήματα διανομής νερού. Το πλοίο μπορεί να παράγει 272 λίτρα φρέσκο πόσιμο νερό την ημέρα και μεταφέρει τρόφιμα, φάρμακα, παιδικό γάλα και πάνες, προμήθειες πρώτων βοηθειών. Επιπλέον στο πλοίο υπάρχει μια χειρουργική ομάδα που έχει τη δυνατότητα να κάνει επεμβάσεις σε δύο χειρουργεία εν πλω.

    O Πρόεδρος Ομπάμα διατύπωσε την Παρασκευή την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της νότιας Φλόριντας απέφυγαν τα χειρότερα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου, προειδοποίησε όμως τους πολίτες για το ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων.

    Τουλάχιστον 827.000 νοικοκυριά στηΦλόριντα έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

    [11] H Αγία Σοφία και η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων τα θέματα που έθεσε ο Αρ. Μπαλτάς στη σύνοδο της Unesco

    Την υποστήριξη της Unesco σε δύο σημαντικά για την Ελλάδα θέματα, ζήτησε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στο Παρίσι, στην 200η Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Το ένα από τα θέματα αφορά την Αγία Σοφία και το άλλο στη σχολική εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών.

    «Ως προστατευόμενο μνημείο της Unesco η Αγία Σοφία, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται μονόπλευρα από μια άλλη θρησκεία. Λόγω του χαρακτήρα και της ιστορίας του μνημείου, θα πρέπει να τοποθετείται υπεράνω τέτοιου τύπου αντιθέσεων», τόνισε ο κ. Μπαλτάς.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός, η Ελλάδα ετοιμάζει ψήφισμα, ώστε να βοηθηθεί «η σχολική απορρόφηση των παιδιών των μεταναστών στην Ελλάδα» και εξήγησε ότι δεν πρόκειται για οικονομική βοήθεια από την Unesco, αλλά για «τεχνική βοήθεια, ώστε να ενταχθούν τα παιδιά αυτά κανονικά στο σχολικό σύστημα της Ελλάδας, για όσο μένουν εκεί».

    Και τα δυο αυτά θέματα συναρτώνται με τη γενικότερη κατάσταση στον Πλανήτη αλλά και με την πολιτική της Unesco, είπε ο κ. Μπαλτάς, προσθέτοντας ότι μόνιμο αίτημα της Ελλάδας παραμένει και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

    Ο Έλληνας υπουργός παραβρέθηκε επίσης στα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης για την Ελλάδα, στον εκθεσιακό χώρο της Unesco. Πρόκειται για 80 φωτογραφίες του Αμερικανού φωτογράφου Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ (Robert Mcabe ) που τους έχει δώσει τον τίτλο «Μονοπάτια σε μια μαγική γη».

    [12] Νέες περιπέτειες για το ρόβερ «Opportunity» στον Άρη, λίγο πριν φθάσει το ExoMars

    Η «παλιά καραβάνα» της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος (NASA) στον 'Αρη, το ρόβερ "Opportunity" (Ευκαιρία), έβαλε πλώρη για νέες περιπέτειες. Συγκεκριμένα, θα κατέβει σε ένα ρέμα που σχηματίσθηκε πριν από πολύ καιρό από κάποιο τρεχούμενο υγρό, πιθανώς νερό. Το ρέμα έχει μήκος περίπου δύο ποδοσφαιρικών γηπέδων και απέχει σχεδόν ένα χιλιόμετρο από την τωρινή θέση του "Opportunity". Κανένα ρόβερ στον 'Αρη μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο, ούτε το πιο σύγχρονο, το "Curiosity" (Περιέργεια).

    Τα ρέματα του 'Αρη είχαν εντοπισθεί από ψηλά ήδη από τη δεκαετία του ΄70, αλλά μέχρι σήμερα κανένα δεν έχει ερευνηθεί επιτόπια. Το ρόβερ θα επιχειρήσει να κατέβει όλο το ρέμα, φθάνοντας έως τον πυθμένα του κρατήρα. Έτσι, το "Opportunity" -το πιο μακρόβιο ρόβερ στον γειτονικό πλανήτη όπου έφθασε τον Ιανουάριο του 2004- θα εισχωρήσει, για πρώτη φορά, στο εσωτερικό του κρατήρα «Εντέβορ», στο πλάι του οποίου έκανε εξερευνήσεις εδώ και μια πενταετία.

    To ρόβερ έφθασε το 2011 στην περίμετρο του μεγάλου κρατήρα, ο οποίος έχει διάμετρο 22 χιλιομέτρων και σχηματίσθηκε από πτώση μετεωρίτη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Προηγουμένως, είχε εξερευνήσει αρκετούς μικρότερους κρατήρες, όπου βρήκε ίχνη αρχαίου νερού. Μέσα πια στον κρατήρα, τα όργανα του ρόβερ θα συγκρίνουν τα πετρώματα που υπάρχουν εκεί, με όσα έχει ήδη μελετήσει έξω από τον κραστήρα. Την 1η Οκτωβρίου η αποστολή του "Opportunity", που αρχικά προοριζόταν να κρατήσει μόνο 90 αρειανές μέρες (92,4 γήινες), αλλά αισίως έφθασε τα 12 χρόνια, επεκτάθηκε για μια ακόμη διετία. Δεν θα είναι εύκολο κάτι τέτοιο, παρόλο που οι περισσότεροι μηχανισμοί του ρόβερ δουλεύουν ακόμη καλά, αν και έχουν προ πολλού ξεπεράσει το προσδόκιμο ζωής τους.

    Το «δίδυμο αδερφάκι» του "Opportunity", το "Spirit", έχασε δύο από τους έξι τροχούς του, προτού υποκύψει στο κρύο του τέταρτου αρειανού χειμώνα του, το 2010. Το 2017, το "Opportunity" θα αντιμετωπίσει την πρόκληση να περάσει τον όγδοο αρειανό χειμώνα του.Αυτή τη στιγμή στον 'Αρη επιχειρούν δύο ρόβερ της NASA ("Opportunity" και "Curiosity"), ενώ σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη βρίσκονται τρεις διαστημοσυσκευές.

    Η ώρα του ExoMars στις 19 Οκτωβρίου

    Στις 19 Οκτωβρίου, το ρομποτικό σκάφος ExoMars, μια κοινή αποστολή της Ευρώπης (ESA) και της Ρωσίας (Roscosmos), θα τεθεί επίσης σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο πλανήτη».

    [13] Χρ. Σπίρτζης: Αν οι ελεγκτές θέλουν διάλογο, η πόρτα του υπουργείου παραμένει ανοιχτή

    Ανοιχτός σε διάλογο με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ακόμη και σήμερα, καλώντας τους να διατυπώσουν συγκεκριμένα αιτήματα, δηλώνει ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, διαφορετικά «η απεργία έχει κομματικά κίνητρα». Με σημερινή δήλωσή του, ο αρμόδιος υπουργός αφήνει αιχμές για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και κατηγορεί τους ελεγκτές «για απεργία χωρίς αιτήματα», σημειώνοντας ότι απειλούν με ομηρία χιλιάδες ταξιδιώτες απλώς για να «υπηρετήσουν» μικροκομματικά παιγνίδια και σκοπιμότητες.

    Σύμφωνα με το υπουργείο, στη χθεσινή συνάντηση με τα σωματεία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σε ερωτήσεις για τα συγκεκριμένα αιτήματα τους, η απάντηση που έδωσαν οι εκπρόσωποι του κλάδου ήταν ότι δεν έγινε διαβούλευση και ότι πιάστηκαν εξαπίνης. Σε δεύτερη, όπως αναφέρει το υπουργείο Μεταφορών, επιβεβαιωτική ερώτηση αν αυτά είναι τα αιτήματα του κλάδου και εάν έχουν να αναφέρουν συγκεκριμένα θέματα, η απάντηση ήταν ότι «αυτά είναι?». Η απάντηση του υπουργού ήταν ότι εφόσον δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα, μετά τα όσα έχουν γίνει, η απεργία έχει κομματικά κίνητρα.

    "Η επιβεβαίωση", συνεχίζει η ανακοίνωση, "ήρθε λίγο αργότερα, όταν το Σωματείο Ελεγκτών εξέδωσε δελτίο τύπου για τη συνάντηση και σχεδόν ταυτόχρονα το Γραφείο Τύπου της ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «προτρέπει» τους ελεγκτές να μην απεργήσουν.

    Αναρωτιόμαστε εάν ενημέρωσε το σωματείο το γραφείο τύπου της ΝΔ ή όχι.Οι μάσκες έπεσαν. Τα πρόσωπα, οι κομματικές στοχεύσεις και οι επιδιώξεις φάνηκαν πλέον καθαρά".

    "Αν οι ελεγκτές θέλουν διάλογο", σημειώνεται, "η πόρτα του υπουργείου, ήταν, είναι και θα παραμείνει ανοιχτή. Για να δοθούν διαβεβαιώσεις, πρέπει να διατυπωθούν αιτήματα. Όταν σκεφθούν να τα διατυπώσουν, είτε μόνοι τους είτε σε συνεργασία με τη ΝΔ, θα απαντηθούν, για να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις. Αν αυτά τα αιτήματα ή οι ενστάσεις είναι σε επίπεδο πολιτικής, όπως αυτό που δήλωσαν στο Κοινοβούλιο, ότι δεν έχουν πρόβλημα η Αεροναυτιλία να είναι Α.Ε., προφανώς δεν θα συμφωνήσουμε για λόγους εθνικού και δημόσιου συμφέροντος. Αν είναι συγκεκριμένα και δεν είχαν την «ικανότητα» να τα διατυπώσουν στη χθεσινή συνάντηση, τους περιμένουμε σήμερα το πρωί είτε με ανακοίνωση είτε στο υπουργείο". "Διαφορετικά", καταλήγει η δήλωση του κ. Σπίρτζη," χαιρετισμούς στην ηγεσία της ΝΔ".

    Διαβάστε επίσης: Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων από Aegean και Olympic Air

    Ακυρώσεις 110 πτήσεων σήμερα και αύριο από τη Ryanair, λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

    [14] Ανησυχητική μείωση της αλιευτικής παραγωγής στη λίμνη Βόλβη

    Ανησυχητική μείωση της αλιευτικής παραγωγής, από τη δεκαετία του '70 μέχρι και σήμερα, έχει παρατηρηθεί στη λίμνη της Βόλβης. Η λίμνη που στήριζε οικονομικά περίπου 600 οικογένειες των παραλίμνιων οικισμών, πλέον δεν μπορεί να συντηρήσει πάνω από δέκα. Από τους 1.500 τόνους το 1950 και τους 500 τόνους το 1970, η ετήσια σημερινή παραγωγή κυμαίνεται κοντά στους 15 τόνους.

    "Ενώ η ετήσια αλιευτική παραγωγή της λίμνης", τόνισε η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας- Βόλβης και Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Δήμητρα Μπόμπορη, " τη δεκαετία του '70 ήταν περί τους 500 τόνους, σήμερα έχουμε σημαντική πτώση της, με αποτέλεσμα να μην ξεπερνά τους 15 τόνους. Υπάρχει δραστική μείωση των αλιευμάτων. Όλα τα προηγούμενα έτη, όταν η παραγωγή ήταν υψηλή, οι περισσότεροι ψαράδες ψάρευαν συγκεκριμένα είδη, όπως το γριβάδι, το περκί, τον γουλιανό, την τούρνα που είναι μεγαλόσωμα και έχουν σημαντική εμπορική αξία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πληθυσμοί τους σταδιακά να μειώνονται. Αλλά δεν ήταν μόνο η υπεραλίευση ο λόγος μείωσης των αποθεμάτων τους. Παράγοντες που σχετίζονται με την υποβάθμιση της ποιότητας και ποσότητας των υδάτων της λίμνης, καθώς και η είσοδος ξενικών ειδών ψαριών, όπως το ηλίοψαρο, συνέβαλαν σε αυτό. Υπήρξαν περίοδοι στο παρελθόν που η λίμνη είχε χάσει ένα σημαντικό μέρος του νερού της. Έτσι κάποιες περιοχές που βρίσκονταν παρόχθια και αποτελούσαν τυπικά ενδιαιτήματα αναπαραγωγής, διατροφής και προστασίας των περισσοτέρων ειδών καταστράφηκαν".

    "Την τελευταία 20ετία", συνέχισε, "υπάρχουν είδη, όπως ο γουλιανός, το λινάρι, το περκί, η τούρνα, το χέλι που για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν καταγράφονταν στα αλιεύματα, αν και οι πληθυσμοί ορισμένων από αυτά έχουν επανακάμψει, λόγω εφαρμογής ειδικών διαχειριστικών μέτρων. Εμείς, ως φορέας, έχουμε εκπονήσει ένα ειδικό αλιευτικό μοντέλο για τη διαχείριση των ιχθυοπληθυσμών της λίμνης. Οι γνώσεις μας σήμερα είναι πολλές. Ωστόσο, χρειάζεται θέληση από το κράτος. Ποτέ η πολιτεία δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στα εσωτερικά νερά της χώρας, αν και φιλοξενούν ένα μεγάλο κομμάτι της πλούσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας, Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται από τον Φορέα Διαχείρισης οι πιέσεις που ασκούνται στην λεκάνη της λίμνης από το οργανικό φορτίο των αποβλήτων των κτηνοτροφικών μονάδων που υπάρχουν στην περιοχή και που υποβαθμίζουν την ποιότητα των νερών της. Η οικολογική ποιότητα της λίμνης με βάση τα ψάρια και το φυτοπλαγκτόν κρίνεται μέτρια. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να περιοριστούν οι πιέσεις που ασκούνται στη λεκάνη κυρίως από την κτηνοτροφία και τις αγροτικές καλλιέργειες και να εξασφαλίσουμε την ποσότητα του νερού και την ανανέωσή του. Είναι σημαντικό κάποια έργα που ήταν προγραμματισμένα να γίνουν στη λίμνη να προχωρήσουν. Η δημιουργία μιας ιχθυόσκαλας είναι απαραίτητη για να μπορούμε να ελέγξουμε τις ποσότητες και τα είδη των ψαριών που αλιεύονται. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχουν κάποια σημεία ελλιμενισμού των σκαφών. Στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ είχε συμφωνηθεί να ενταχθεί η κατασκευή τεσσάρων προβλητών στη λίμνη, που θα διευκόλυναν τους αλιείς και θα βοηθούσαν την τουριστική αξιοποίηση του παραλίμνιου μετώπου της, αλλά ποτέ δεν έγιναν".

    Η κ. Μπόμπορη μίλησε και για την απαγόρευση της απευθείας απόληψης του νερού από τη λίμνη, σύμφωνα με την ειδική νομοθεσία που ισχύει για την προστατευόμενη περιοχή, όπως και για τη βοήθεια και συνεργασία που έχει ο Φορέας κατά καιρούς με τους αλιείς και τους τοπικούς φορείς. "Η νομοθεσία", ανέφερε, "απαγορεύει την απευθείας απόληψη του νερού από τη λίμνη. Είναι κάτι που ως Φορέα μας απασχολεί ιδιαίτερα, αν και για ορισμένες περιπτώσεις αναγνωρίζονται υφιστάμενα δικαιώματα. Όποτε όμως προσπαθήσαμε να βρούμε στοιχεία, κυρίως των τοπικών ΤΟΕΒ για τις ποσότητες νερού που αντλούνται δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Η δημιουργία μιας ιχθυόσκαλας είναι απαραίτητη για να μπορούμε να ελέγξουμε τις ποσότητες και τα είδη των ψαριών. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχουν κάποια σημεία ελλιμενισμού των σκαφών. Υπήρχε και κάποιο πρόγραμμα για την κατασκευή τεσσάρων προβλητών στην λίμνη, που θα διευκόλυναν τους αλιείς, αλλά θα βοηθούσαν και για λόγους αναψυχής, αλλά ποτέ δεν έγιναν".

    Κάνοντας γνωστό το θέμα των αδειών των επαγγελματιών αλιέων η κ. Μπόμπορη επισήμανε πως: "χρειάζεται επικαιροποίηση των όρων με βάση τους οποίους δίνονται οι άδειες στους αλιείς. Έχουμε επίσημα περισσότερες από 60 επαγγελματικές άδειες, αλλά ούτε οι μισοί δεν ασχολούνται συστηματικά με την αλιεία. Σήμερα, μόνον 8-9 άτομα είναι συστηματικοί που ψαρεύουν καθόλη τη διάρκεια του έτους, ενώ άλλοι 20 ψαρεύουν ευκαιριακά. Επίσης, η ερασιτεχνική αλιεία μας έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στην περίοδο που η λίμνη κλείνει. Κάθε χρόνο δηλαδή, και για περίπου 50 ημέρες, απαγορεύεται η αλιεία για όλους. Ωστόσο, οι ερασιτέχνες αλιείς πηγαίνουν και ψαρεύουν κρυφά. Έτσι κάνουν μεγάλο κακό. Εκείνη την περίοδο ως φορέας εντείνουμε την αστυνόμευση της περιοχής για να μπορέσουμε να περιορίσουμε αυτές τις δραστηριότητες".

    [15] Κάλεσμα για καθαρισμό των ακτών του Αξιού από τα σκουπίδια

    Σε εθελοντικό καθαρισμό, στο παράκτιο τμήμα του Δέλτα Αξιού, καλούν αύριο το πρωί, η Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Στη δράση θα συμμετάσχουν και εθελοντές της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και του Οικόπολις, καθώς και πρόσφυγες που υποστηρίζονται από τις δομές αυτές.

    Ο καθαρισμός θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί, με σημείο συνάντησης το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στο ανατολικό παράκτιο ανάχωμα του Αξιού, πριν τις μυδοκαλλιέργειες της Χαλάστρας. Πρόκειται για μία περιοχή όπου συγκεντρώνονται επί χρόνια μεγάλες ποσότητες πλαστικών σκουπιδιών που ξεβράζει η θάλασσα.

    Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν και δεν διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο,μπορούν να επικοινωνήσουν με την iSea στο email info@isea.com.grή στο τηλέφωνο 6976888656.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 October 2016 - 8:32:23 UTC