Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Κούλογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι Ευρωπαίοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κυβέρνηση τηρεί τις συμφωνίες
  • [02] Δ. Κουτσούμπας: Αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολογίζει η κυβέρνηση, δεν αποκλείεται μια ηρωική έξοδος
  • [03] ΠΑΣΟΚ: Η χώρα χρειάζεται άλλη κυβέρνηση
  • [04] Οι φόροι αλλάζουν το σκηνικό στη θέρμανση
  • [05] Η συγκέντρωση της αγοράς στο λιανεμπόριο θα συνεχιστεί και το 2017, εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ
  • [06] Επανέρχεται ο δακτύλιος από αύριο στο κέντρο της Αθήνας
  • [07] Τουρκία: Έξι στρατιώτες νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε αστυνομικό τμήμα
  • [08] Ισραήλ: Τέσσερις τραυματίες από επίθεση με όπλο κοντά σε σταθμό του τραμ
  • [09] Επτά νεκροί από συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν
  • [10] Πρώτο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Σάο Πάολο
  • [11] Στην Αθήνα αύριο ο Πρόεδρος της Κύπρου
  • [12] Ν. Κοτζιάς: Η λύση πρέπει να λύνει το θεμελιακό πρόβλημα και αιτία του Κυπριακού: την κατοχή

  • [01] Στ. Κούλογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι Ευρωπαίοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κυβέρνηση τηρεί τις συμφωνίες

    Η Ευρώπη έχει συνειδητοποιήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις συμφωνίες γι' αυτό και η τελευταία προσπάθεια που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εκτεθεί η κυβέρνηση απέτυχε, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. Επικρίνει τη συμφωνία CETA, μεταξύ ΕΕ και Καναδά, που έχει την έγκριση του Συμβουλίου και αναμένεται να υπερψηφιστεί τον επόμενο μήνα στην ολομέλεια. Τέλος, πιστεύει ότι ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, θα παραμείνει στο ΕΚ, καθώς οι πολιτικές συνθήκες στην Γερμανία δεν ευνοούν την μετακίνησή του στην εσωτερική πολιτική.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

    -Τι βγήκε από την τελευταία συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελληνική οικονομία, με τη συμμετοχή του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί;

    -'Hταν μια συζήτηση που υποκινήθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης για να υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στην Αθήνα. Η επιδίωξη ήταν να γίνει αυτή η συζήτηση νωρίτερα, αμέσως μετά το καλοκαίρι, για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι Ελληνες δεν κάνουν τίποτα και δεν εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα. Στο μεταξύ, όμως, ψηφίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση μια σειρά από προαπαιτούμενα και η επίθεση στερήθηκε ουσιαστικών επιχειρημάτων. Επίσης, έχει συνειδητοποιηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τις συμφωνίες και γι' αυτό όλες οι πτέρυγες του ΕΚ τελικά αποφάσισαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της συζήτησης. Για παράδειγμα, δεν μίλησε και δεν παρέστη κανείς από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.Το πνεύμα ήταν ό,τι δεν πρέπει να θέσουμε θέμα με την Ελλάδα, η οποία μάλιστα αντιμετωπίζει και το προσφυγικό.Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφσταντ, με τον οποίο υπήρχε προσυνεννόηση να χτυπήσει την ελληνική κυβέρνηση, επίσης, δεν παρουσιάστηκε. Αντίθετα, ακόμη και ο γερμανός εκπρόσωπος του ΕΛΚ, που μίλησε, ήταν μετριοπαθής. Από τις άλλες ομάδες, και από τους Πράσινους και από τους Σοσιαλιστές, ακούστηκαν διθύραμβοι για την ελληνική κυβέρνηση. Το συμπέρασμα είναι ότι όλο το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς και αυτοί που εκτέθηκαν ήταν οι ευρωβουλευτές από το Ποτάμι και ορισμένοι από το ΠΑΣΟΚ που υποκίνησαν την κουβέντα, γιατί έβλεπαν τους επικεφαλής των ομάδων τους να πλέκουν το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος των σοσιαλδημοκρατών, είπε, ότι «βλέπουμε φως στην άκρη του τουνελ», ό,τι η κυβέρνηση εφαρμόζει δύσκολο πακέτο, αλλά «με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης», που δεν είχαν τα προηγούμενα πακέτα και ότι «καλούμε το ΔΝΤ να σταματήσει να πιέζει».

    -Ο Μοσκοβισί είπε καλά λόγια αλλά ήταν και επικριτικός.

    -Ο Μοσκοβισί είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες δεν έχει κάνει καμία. Αλλά, γενικώς, έπρεπε να παίξει και έναν ρόλο εξισορροπιστή. Το αρνητικό είναι ότι ο Μοσκοβισί, ενώ μίλησε για το χρέος και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, δεν είπε τίποτα για τα μεσοπρόθεσμα, κάτι που συνιστά υποχώρηση, καθώς η στάση αυτή δείχνει ότι δεν έχει συμφωνηθεί πώς θα προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι μ' αυτό, που είναι σημαντικό, γιατί ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεμπλοκάρει το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Ο Σόιμπλε για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατάστασης, επιμένει τα μέτρα για τα μεσοπρόθεσμα να αποφασιστούν μετά το ΄18.

    -Σε λίγες μέρες θα περάσει από το ΕΚ και η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά, η λεγόμενη CETA. Έχετε εκφραστεί πολλές φορές αρνητικά γι' αυτή τη συμφωνία, η οποία συγκεντρώνει την πλειοψηφία στο ΕΚ και αναμένεται να υπερψηφιστεί μέσα στον Νοέμβριο, ενώ έχει ήδη ψηφιστεί από το Συμβούλιο.

    -H CETA είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πολυεθνικών. Κατεβάζει το επίπεδο ζωής των Ευρωπαίων. Είναι σημαντικό ότι προβλέπει να παραπέμπονται οι διαφορές εταιριών- κρατών σε ιδιωτικά δικαστήρια. Συνθλίβει τις μικραίες και μεσαίες επιχειρήσεις και την τοπική παραγωγή. Π.χ. ισοπεδώνονται τα προιόντα Γεωγραφικής Ενδειξης, όπως έγινε με τη φέτα. Ειδικά γι' αυτό το θέμα, έγιναν λάθη κατά τη σύναψη της συμφωνίας της ΕΕ με τη Ν. Αφρική, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στη CETA είμαστε αντίθετη ως ευρωομάδα της Ενιαίας Αριστεράς και ως ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει την υπερψήφιση της CETA.Είναι πολύ ισχυρά τα οικονομικά συμφέροντα. Την επικυριαρχία των συμφερόντων, την είδαμε και στην περίπτωση της Γαλλίας, με τον Πρόεδρο Ολάντ. Ο Ολάντ ελεξέγη με ένα πρόγραμμα υπέρ της ανάπτυξης, θα έβαζε φρένο στη γερμανική λιτότητα, διαμορφώνοντας έναν εναλλακτικό πόλο γύρω από τη Γαλλία και στο τέλος δεν έκανε τίποτα, γιατί το πάνω χέρι το πήραν οι μεγάλοι τραπεζίτες.

    -Ναι αλλά υπάρχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

    -Πρέπει να ποντάρουμε στα πλεονεκτήματα της υψηλής τεχνολογίας και της παραγωγικότητας και όχι στη βουλγαροποίηση της Ευρώπης. Στην Βουλγαρία, εξάλλου, ο μέσος μισθός είναι 300 ευρώ και παρόλα αυτά κανείς δεν πάει να επενδύσει.Ταυτόχρονα, η Γερμανία διατηρεί το κοινωνικό μοντέλο της. Η λύση δεν είναι να γυρίσουμε πίσω. Πρέπει να προστατευτούν τα χαρακτηριστικά αυτά που δίνουν στην Ευρώπη την ιδιαιτερότητά της. Για τη CETA και την ΤTIP -τη δίδυμη αδελφή της, που αφορά στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ-υπάρχει αντίδραση των πολιτών στη Γερμανία. Η ΤTIP, όμως, έχει βαλτώσει και χρειάζεται αρκετό καιρό για να ωριμάσει. Ετσι, οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες έκαναν έναν ελιγμό, και την επομένη των εκλογών στο Βερολίνο, είπαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της CETA, με το σκεπτικό ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα περάσει και η TTIP, αφού ήδη πέρασε η CETA. Γι' αυτό και αποκαλούμε τη CETA δούρειο ίππο. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπερ της ψήφισής της είναι το ΕΛΚ και η πλειοψηφία των Σοσιαλδημοκρατών, οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, ενώ κατά, είναι η Ενωμένη Αριστερά και οι Πράσινοι (γύρω στους 100 ευρωβουλευτές).

    -Στο τέλος του χρόνου λήγει η συμφωνία του προέδρου του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, με τους Χριστιανοδημοκράτες βάσει της οποίας θα πρέπει το δεύτερο μισό της θητείας του Προέδρου να αναλάβει κάποιος από το ΕΛΚ.

    -Ο Σουλτς θέλει να παραμείνει στο ΕΚ, παρότι η συμφωνία προέβλεπε το δεύτερο μισό της θητείας-δηλαδή από τη αρχή του '17 -να αναλάβει Πρόεδρος από το ΕΛΚ. Θα προτιμούσε, ίσως, μια θέση στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Αλλά με βάση τα αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές της Γερμανίας, οι σοσιαλδημοκράτες έρχονται πρώτοι και αυτό έχει σταθεροποιήσει και ενισχύσει τον Πρόεδρο τους και πιθανότατο υποψήφιο για την καγκελαρία, Ζ.Γκάμπριελ. Αυτοί που χάνουν είναι, κυρίως, οι Χριστιανοδημοκράτες και χάνουν από δεξιά, υπέρ των Εναλλακτικών για τη Γερμανία. Η εκτίμησή μου είναι ότι ο Σουλτς έχει κάνει άτυπη συμφωνία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιούνκερ και αλληλοϋποστηρίζονται. Παρότι ο Γιούνκερ εξελέγη με το ΕΛΚ, οι θέσεις του κατά της λιτότητας είναι πιο κοντά στους σοσιαλδημοκράτες και ο Σουλτς, από την πλευρά του, στηρίζει την Κομισιόν, η οποία δέχεται πολλές επιθέσεις από τη Γερμανία. Αν και περιμένουν στην ουρά να διαδεχθούν τον Σούλτς υποψήφιοι του ΕΛΚ από τη Γαλλία και την Ιταλία, είναι πιθανό να μείνει ο Σουλτς.

    -Πώς τα περάσατε το βράδυ της επίσκεψης των βουλευτών στο Μαξίμου;

    -Το κλίμα δεν ήταν κακό, αλλά υπήρχε προβληματισμός για τις δημοσκοπήσεις, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στα εργασιακά, για το ψέκασμα των συνταξιούχων, για την πορεία της κυβέρνησης γενικότερα.

    -Ακούστηκε η λέξη «εκλογές»;

    -Πρέπει να 'ναι κάποιος τρελός να συζητάει τώρα για εκλογές.

    [02] Δ. Κουτσούμπας: Αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολογίζει η κυβέρνηση, δεν αποκλείεται μια ηρωική έξοδος

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλεγεί για να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά με το τρίτο μνημόνιο, επειδή μπορεί καλύτερα από τη ΝΔ σε αυτή τη φάση», υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «RealNews». Παράλληλα, ασκεί κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι «αν τα πράγματα δεν πάνε, όπως τα υπολογίζει η κυβέρνηση», δεν αποκλείεται μια «ηρωική έξοδος».

    Εξάλλου, για το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ σε δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Οικολογίας, ο γγ του ΚΚΕ σχολιάζει: «Τέτοιες δυνάμεις, κυρίως πρώην ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν ήδη στις γραμμές του. Από τη στιγμή που ολοκληρώνεται η πλήρης μετάλλαξή του ΣΥΡΙΖΑ σε αστικό κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας, είναι φυσικό να απευθύνεται και σε δυνάμεις που μέχρι πριν από λίγο τις περνούσε "γενεές δεκατέσσερις"». Για την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρει ότι έχουν «αντικειμενικές δυσκολίες, επειδή έχει καταλάβει το φυσικό τους χώρο ο ΣΥΡΙΖΑ».

    Ως προς το ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας αποκλείει συνεργασία με την Ζωή Κωνσταντοπούλου ή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Να πάμε, δηλαδή, και να συμβάλουμε στη δημιουργία νέων αυταπατών;», διερωτάται και προσθέτει ότι: «έχουν μεγάλες ευθύνες για το αριστερό άλλοθι που έδωσαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και διαφοροποιήθηκαν την τελευταία στιγμή για να διασωθούν πολιτικά». Για το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, ο γγ του ΚΚΕ σχολιάζει ότι αυτό οφείλεται «κυρίως στο ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την εμπιστοσύνη του λαού κι όχι γιατί την κερδίζει η ΝΔ». Αναφέρει, δε, ότι η πόλωση μεταξύ των δύο κομμάτων είναι «ψεύτικη και αποπροσανατολιστική».

    Αναφορικά με τις προκλήσεις του Τ. Ερντογάν, αναφέρει: «Θεωρούμε επικίνδυνη την προσπάθεια της κυβέρνησης να καθυσηχάσει το λαό, όταν στην περιοχή υπάρχουν ανοικτά θέματα και κυριολεκτικά μυρίζει μπαρούτι». Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας ασκεί έντονη κριτική στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β', με αφορμή τις τελευταίες παρεμβάσεις του, και τις χαρακτηρίζει «προσπάθεια διαίρεσης του λαού και αναβίωσης της κάλπικης διαχωριστικής γραμμής "εθνικισμός-κοσμοπολιτισμός", ανακατεμένης με πρωτόγονο σκοταδιστικό αντικομμουνισμό».

    [03] ΠΑΣΟΚ: Η χώρα χρειάζεται άλλη κυβέρνηση

    «Την ώρα που οι δανειστές συζητούν για το δημόσιο χρέος και αποφασίζουν το μέλλον της χώρας, η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «ανυπαρξία -με δική της ευθύνη- εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια».

    Επίσης, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αδυνατεί να προστατέψει τα σπίτια των Ελλήνων από τους πλειστηριασμούς, όπως είχε πετύχει το ΠΑΣΟΚ ως το τέλος του 2014» και ότι «με non papers μοιράζει ψέματα ξανά, επιχειρώντας να κρύψει ότι από 31/12/2017 με την υπογραφή της, οι πλειστηριασμοί θα γενικευθούν».

    «Η χώρα χρειάζεται άλλη κυβέρνηση, αλλαγή πολιτικής», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

    [04] Οι φόροι αλλάζουν το σκηνικό στη θέρμανση

    Κοντά στα 93 λεπτά το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της περιόδου διάθεσης του προϊόντος το ερχόμενο Σάββατο 15 Οκτωβρίου, με βάση τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου. Η τιμή είναι αυξημένη, σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας κυρίως της ανόδου της φορολογίας (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ). Αντίθετα, όσοι θερμαίνονται με φυσικό αέριο θα δουν εφέτος σημαντικά χαμηλότερο λογαριασμό, σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της υποχώρησης των διεθνών τιμών, αλλά και της επικείμενης - τον Ιανουάριο - μείωσης της φορολογίας.

    Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της προηγούμενης χειμερινής περιόδου κυμάνθηκε στα 83 - 85 λεπτά. Η αύξηση εφέτος οφείλεται, αφενός στην άνοδο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (από 23 σε 28 λεπτά το λίτρο) και του ΦΠΑ από 23% σε 24%, ενώ κατά ένα λεπτό περίπου υψηλότερες είναι και οι τιμές διυλιστηρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναμένεται να παρουσιάσει αύριο σε εκδήλωση ο Σύνδεσμος των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, οι φόροι καλύπτουν το 51,1% της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης (έναντι 32,1 % που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος), 68,3 % της λιανικής τιμής της βενζίνης (66,2 % στην ΕΕ) και 51,3 % του πετρελαίου κίνησης (61,4 % στην ΕΕ).

    Συνολικά τα έσοδα του Δημοσίου από φόρους στα πετρελαιοειδή, διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 5,6 δισ. ευρώ και αποτελούν το 8,2% του συνόλου των φορολογικών εσόδων, ενώ η συρρίκνωση της αγοράς, λόγω της κρίσης και της αύξησης της φορολογίας, είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην απασχόληση (1.991 εργαζόμενοι στις εταιρίες εμπορίας το 2015, από 2.700 το 2007-2008) και τα αποτελέσματα των εταιριών που παρουσίασαν το 2014 ζημιές ύψους 53 εκατ. έναντι κερδών 135 εκατ. το 2007.

    Διαφορετική είναι η εικόνα με την τιμή του φυσικού αερίου που άγγιξε φέτος τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 ετών και είναι για το τρέχον έτος κατά μέσο όρο 19% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, η τιμή του φυσικού αερίου το Σεπτέμβριο από την ΕΠΑ Αττικής, διαμορφώθηκε σε 4,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,04896 Euro/KWh) που σημαίνει ότι το αέριο είναι 39% φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης (44% αν υπολογιστεί η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο από τις 15 Οκτωβρίου) και 74% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα.

    Επιπλέον, από 1ης Ιανουαρίου ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο οικιακό τιμολόγιο θα μειωθεί σε 0,11 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,00108Euro/KWh) από 0,54 λεπτά (0,00540 Euro/KWh) που είναι τώρα, εξέλιξη που με τα σημερινά δεδομένα οδηγεί σε επιπλέον μείωση της τάξης του 10% της τελικής τιμής του φυσικού αερίου (από 4,9 σε 4,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

    [05] Η συγκέντρωση της αγοράς στο λιανεμπόριο θα συνεχιστεί και το 2017, εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ

    Η συγκέντρωση της αγοράς στο λιανεμπόριο θα συνεχιστεί και το 2017, σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλη Κορκίδη.

    Ο κ. Κορκίδης στην ομιλία του σήμερα, σε φόρουμ για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ με θέμα: «Το λιανικό εμπόριο και το κλίμα της αγοράς», ανέφερε ότι "είναι σημαντικό πως τελευταία στιγμή διασώθηκε ο όμιλος Μαρινόπουλου και οι 12.500 θέσεις εργασίας που προσφέρει, όμως εξίσου σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί και η διάσωση των χιλιάδων μικρών προμηθευτών της εταιρείας. Η πρόταση της ΕΣΕΕ για τη δυνατότητα έκδοσης πιστωτικού τιμολογίου με όλο το ποσό της οφειλής και του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που χάνουν τα χρήματά τους, λόγω της πτώχευσης ή της εξυγίανσης μεγάλων ομίλων,είναι προς την κατεύθυνση αυτή". Ο ίδιος σημείωσε ότι φέτος, γενικότερα, ο κλάδος χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση της Μαρινόπουλος ΑΕ και στο γεγονός ότι όλες οι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, μεγάλες αλλά ακόμη και μικρές,«διαμοιράστηκαν» τις πωλήσεις της.Αλλά αυτό ακριβώς το γεγονός, και οι απότοκες εξελίξεις, πρόσθεσε, ορισμένοι εκτιμούν ότι θα σημαδέψουν το 2017.

    Ειδικά για το 2017 σχολίασε τα εξής: "Υπάρχει η εκτίμηση ότι το 2017 η κατάσταση στην αγορά θα σταθεροποιηθεί και με βάση αυτή την εκτίμηση, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι θα διαμορφωθούν από φέτος οι επενδυτικές και επιχειρηματικές στρατηγικές μεγάλων εταιρειών. Εφόσον, λοιπόν, η κατάσταση σταθεροποιηθεί, το ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές είναι ποια θα είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι μεγάλοι λιανεμπορικοί όμιλοι. Η πρώτη εκτίμηση, που με βάση τα σημερινά δεδομένα που φαίνεται πιο πιθανή, είναι να ξεσπάσει ένας ανελέητος «πόλεμος τιμών», που θαξεπερνά τις γνωστές τακτικές. Η άποψη μου είναι ότι ενδεχομένως «να ανεβούν οι τόνοι του ανταγωνισμού» για τους προαναφερόμενους λόγους, αλλά κανέναν δεν συμφέρει να χάσει, αφού ένας πόλεμος τιμών σημαίνει απώλεια κερδών και αξίας πωλήσεων για όλους. Ο όμιλος Σκλαβενίτη αποκτώντας το δίκτυο της Μαρινόπουλος ΑΕ, είναι προφανές ότι θα διεκδικήσει να «πάρει πίσω» το τζίρο που χάθηκε - αν όχι όλο, τουλάχιστον ένα μέρος του. Από την πλευρά τους, οι άλλες αλυσίδες, και κυρίως οι μεγάλες, θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν το τζίρο που κέρδισαν εφέτος ή εν πάση περιπτώσει να χάσουν όσο το δυνατόν λιγότερο μερίδιο. Η κάθε πλευρά θα χρησιμοποιήσει για τις επιδιώξεις της όποιο όπλο διαθέτει και η "τράπουλα θα ξαναμοιραστεί". Είναι σαφές ότι σε ένα τέτοιο ασφυκτικό περιβάλλον θα ασκηθεί τρομακτική πίεση στις μεσαίου μεγέθους αλυσίδες σουπερμάρκετ με πωλήσεις κάτω των 300 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείουν ότι ο αφελληνισμός και η «αιματηρή» συγκέντρωση της αγοράς στο λιανεμπόριο να συνεχιστεί και εντός του 2017".

    [06] Επανέρχεται ο δακτύλιος από αύριο στο κέντρο της Αθήνας

    Επανέρχεται ο δακτύλιος από αύριο στο κέντρο της Αθήνας και για όσους εξαιρούνται των περιοριστικών μέτρων, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Τροχαία, ισχύουν οι περσινές άδειες κυκλοφορίας στο μικρό δακτύλιο.

    Υπενθυμίζεται ότι τα όρια του μικρού δακτυλίου ορίζονται από τις οδούς και λεωφόρους: Λ. Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Λ. Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή - Λ. Ανδρ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Λ. Αλεξάνδρας. Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του μικρού δακτυλίου το μέτρο δεν ισχύει. Τα όρια του μεγάλου δακτυλίου, καθορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους: Παραλιακή λεωφόρος - Αλίμου - Βουλιαγμένης - Ελ. Βενιζέλου - Περιμετρική Υμηττού - Κατεχάκη - Μεσογείων - Αγ. Παρασκευής - Χαλανδρίου - Παπανικολή - (Κ. Παλαιολόγου) - Καποδιστρίου - Κύμης - Κασταμονής - Χαλανδρίου - Αναγεννήσεως - Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας - Αθηνών - Θηβών - Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι.

    Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών?Λαμίας, η Λ. Κηφισού και η Λ. Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με τη Λ. Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.

    Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν. Σημειώνεται ότι οι παραβάτες των περιοριστικών μέτρων τιμωρούνται με πρόστιμο 200 ευρώ.

    [07] Τουρκία: Έξι στρατιώτες νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε αστυνομικό τμήμα

    Έξι Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι επτά άνθρωποι (μεταξύ τους και πολίτες) τραυματίσθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου κοντά σε αστυνομικό τμήμα στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως μεταδίδει το CNN Turk.

    Σύμφωνα με πηγές των αρχών ασφαλείας, ή έκρηξη έπληξε το αστυνομικό τμήμα του Ντουράκ, 20 χλμ από την πόλη Σεμντινλί, μία ορεινή πόλη κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν, στην επαρχία Χακαρί, όπου οι αντάρτες του Κόμματος Εργατών του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) είναι ιδιαίτερα δραστήριοι.

    Σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο Ντογάν, η έκρηξη σημειώθηκε στη διάρκεια έρευνας σε αυτοκίνητα στον δρόμο μπροστά από το αστυνομικό τμήμα.

    [08] Ισραήλ: Τέσσερις τραυματίες από επίθεση με όπλο κοντά σε σταθμό του τραμ

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίσθηκαν, δύο από αυτούς σοβαρά, σήμερα το πρωΐ κοντά σε στάση του τραμ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, από σφαίρες Παλαιστινίου που έπεσε νεκρός στη συνέχεια από πυρά αστυνομικών, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, «ένας τρομοκράτης», ο οποίος κυκλοφορούσε με αυτοκίνητο κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ, άνοιξε πυρ εναντίον των περαστικών. Δύο γυναίκες, μία περαστικός και μία αστυνομικός, βρίσκονται σε «κρίσιμη κατάσταση» ενώ ένα τρίτο πρόσωπο έχει τραυματισθεί ελαφρά.

    Στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή προς παλαιστινιακό προάστιο της πόλης, όπου τον σταμάτησαν αστυνομικοί με μοτοσυκλέτες, οι οποίοι κατάφεραν και να τον «εξουδετερώσουν».

    «Όταν ο τρομοκράτης εντόπισε τους αστυνομικούς πυροβόλησε εναντίον τους κι εκείνοι κατόρθωσαν να απαντήσουν στα πυρά και να τον σκοτώσουν», τόνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Κατά την ανταλλαγή των πυρών τραυματίσθηκε κι ένας αστυνομικός.

    Σύμφωνα με τη ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

    [09] Επτά νεκροί από συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν

    Επτά επιβαίνοντες, μεταξύ τους τρεις Αφγανοί στρατιώτες, βρήκαν τον θάνατο σήμερα από πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου στο βόρειο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αμύνης, κάνοντας λόγο για «δυστύχημα».

    Η συντριβή του ελικοπτέρου σημειώθηκε στις 02.30 ώρα Ελλάδος στην επαρχία Μπαγλάν, στα νότια της επαρχίας Κουντούζ, της οποίας η πρωτεύουσα από την περασμένη εβδομάδα πολιορκείται από τους Ταλιμπάν.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «το ελικόπτερο Μ-17 έπιασε φωτιά εξαιτίας μηχανικής βλάβης και συνετρίβη», ενώ εκτελούσε επιχείρηση ανεφοδιασμού μίας στρατιωτική βάσης.

    Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η πληροφορία, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ εξέδωσε ανακοινωθέν αναλαμβάνοντας την ευθύνη, τονίζοντας πως το «ελικόπτερο ανεφοδίαζε μία στρατιωτική βάση στην περιοχή Καργάν Ταπά στην επαρχία Μπαγλάν, όταν έγινε στόχος επίθεσης με οπλοβομβίδες (RPG) από τους μουτζαχεντίν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες».

    Είθισται οι Ταλιμπάν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για όποια στρατιωτική απώλεια, ιδίως εκείνες που αφορούν συντριβές αεροσκαφών κι ελικοπτέρων.

    [10] Πρώτο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Σάο Πάολο

    Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου σήκωσε για πρώτη φορά αυλαία στο Σάο Πάολο και θα διαρκέσει έως τις 16 Οκτωβρίου. Φιλοδοξεί να αποτυπώσει την πορεία και τον πλούτο του ελληνικού κινηματογράφου από την δεκαετία του 1930 έως σήμερα, μέσα από 12 ταινίες ορόσημα, όπως το ψηφιακά αποκατεστημένο διαμάντι της συλλογής της Ταινιοθήκης, η Αστέρω, με ζωντανή μουσική συνοδεία του διακεκριμένου βραζιλιάνου πιανίστα Φάμπιο Λουζ (Fabio Luz).

    Το Φεστιβάλ διοργανώνουν η Ταινιοθήκη της Βραζιλίας σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Σάο Πάολο. Στην Βραζιλία θα παρευρεθεί ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης για να παρουσιάσει την ταινία του Νοτιάς.

    Θα προβληθούν οι ταινίες: Αστέρω του Δημήτρη Γαζιάδη (1929), Ο δράκος του Νίκου Κούνδουρου (1956) ,Τζίμης ο τίγρης του Παντελή Βούλγαρη (1966), Πρόσωπο με πρόσωπο του Ροβήρου Μανθούλη (1966), Χάππυ Νταίη του Παντελή Βούλγαρη (1976), Γλυκιά Συμμορία, του Νίκου Νικολαΐδη (1983), Αθήνα, της Εύας Στεφανή (1995), Από την άκρη της πόλης του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (1998), Ακρόπολις της Εύας Στεφανή (2001), Πάρβας, 'Αγονη γραμμή του Γεράσιμου Ρήγα (2008 ), Στο λύκο των 'Αραν Χιουζ, Χριστίνας Κουτσοσπύρου (2013), Νοτιάς του Τάσου Μπουλμέτη (2016).

    [11] Στην Αθήνα αύριο ο Πρόεδρος της Κύπρου

    Στην Αθήνα αύριο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα μιλήσει το απόγευμα σε εκδήλωση που διοργανώνει η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αδηλώτων και Αιχμαλώτων από την τουρκική εισβολή του 1974.

    Στην εκδήλωση θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο κ. Αναστασιάδης, θα απονείμει τιμητικά διπλώματα στους συγγενείς των εξ Ελλάδος αγνοουμένων.

    [12] Ν. Κοτζιάς: Η λύση πρέπει να λύνει το θεμελιακό πρόβλημα και αιτία του Κυπριακού: την κατοχή

    «Στον ορισμό μιας πραγματικής και αυθεντικής λύσης δεν συμπεριλαμβάνονται δικαιώματα της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», αλλά «προβλέψεις συνεργασίας της Κύπρου με τις γείτονες χώρες και μια σχέση φιλίας. Αποκλείονται, όμως, σε κάθε περίπτωση, παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης της Κυριακής», επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει τι επιθυμεί εντέλει: την ασφάλεια των Τουρκοκύπριων ή τη διασφάλιση δικών της γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων. Ως προς την ασφάλεια των τουρκοκυπρίων, πάντα θα υπάρχει ένας καλός και δημιουργικός συμβιβασμός. Για τα στενά συμφέροντα της 'Αγκυρας, όχι».

    Ο κ. Κοτζιάς, υπογραμμίζει ότι η διατήρηση οποιασδήποτε μορφής αναχρονιστικών εγγυήσεων αποτελεί ομολογία αποτυχίας για λύση στο Κυπριακό, καθώς και ομολογία ότι η επιζητούμενη λύση δεν έχει ως πρώτιστο κριτήριο τους Κύπριους, ούτε καν ειδικότερα τους Τουρκοκύπριους, αλλά τις γεωστρατηγικές βλέψεις τρίτων. «Η λύση πρέπει να λύνει το θεμελιακό πρόβλημα και αιτία του Κυπριακού: την κατοχή», επαναλαμβάνει και εξηγεί ότι «ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει όλος, στο πλαίσιο ενός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος», καθώς «η θεωρία ότι πρέπει να μείνει προκειμένου να εγγυηθεί τη λύση, αποτελεί στην πραγματικότητα απόδειξη και ομολογία μη επίλυσης του κυπριακού».

    Διότι, όπως σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, «οποιαδήποτε παραμονή στρατού κατοχής πάνω στο κορμί της Μεγαλονήσου δεν αποτελεί λύση, καθώς αναπαράγει το πρόβλημα που καλείται να λύσει, έστω και με νέα ενδυμασία», εφόσον «σημαίνει ότι η κατοχή μονιμοποιείται και νομιμοποιείται σε μια περιοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου και μετασχηματίζεται από προσωρινή και υπό διαπραγμάτευση σε μόνιμη, ενώ αποκτά και δικαιώματα κυριαρχίας στα ίδια τα εδάφη της Κύπρου». «Δεν αναλύω τους κινδύνους μελλοντικής αποσταθεροποίησης της Κύπρου που μπορούν να προέλθουν από μια τέτοια βάση», προσθέτει χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Κοτζιάς εκφράζει την άποψη ότι «αν η Τουρκία συμπεριφερθεί ως δύναμη ειρήνης και συνεννόησης έχει να κερδίσει πολλά περισσότερα, απ' ότι αν συμπεριφερθεί ως δύναμη πολέμου και βίας», προσθέτοντας ότι «επιπλέον, η νέα γεωπολιτική και η ενεργειακή διπλωματία παρέχουν εν δυνάμει αιτιολογήσεις, προκειμένου να ακολουθήσει η 'Αγκυρα μια πολιτική χαμηλότερων τόνων και λύσης του Κυπριακού». «Η Τουρκία θέλει λύση του Κυπριακού στα μέτρα της. Αυτά τα «μέτρα», πρέπει να τα επηρεάσουμε, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι για «τις ορθές επιλογές χρειάζεται η άλλη μεριά να δείξει επιμονή σε αρχές και σε πολιτική αξιών. Ιδιαίτερα, δε, χρειάζεται να μην ενθαρρύνονται αναχρονιστικές και ανιστόρητες αιτιάσεις και απαιτήσεις από τρίτους και μάλιστα από κάποιους ισχυρούς».

    Σχετικά με τις δυνάμεις που επιθυμούν λύση του Κυπριακού ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι «καμιά φορά βιάζονται και ξεχνούν ότι η ποιότητα και δικαιότητα μιας λύσης δεν είναι ευθεία ανάλογη με την ταχύτητα αναζήτησής της». «Στη ζωή μου», τονίζει, «έχω μάθει ότι πραγματική διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει, όταν και οι δύο πλευρές θα έχουν κόστος από τη μη λύση ενός προβλήματος. Μερικοί πιέζουν μονόπλευρα και θέλουν να απαλλάξουν την Τουρκία από κάθε κόστος από την παράνομη κατοχή εδαφών τρίτου κράτους. Ακόμα και να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων αυτή την κατοχή. Το ζητούμενο δεν είναι, λοιπόν, οι εν γένει σχέσεις της Τουρκίας με σειρά δυνάμεων, αλλά η τυχόν ανεκτικότητα και «κατανόηση» που δείχνουν αυτές οι δυνάμεις στις παρανομίες της Τουρκίας».

    Αναφορικά με το αν επηρεάζει το πραξικόπημα, το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι «το γεγονός ότι αποκαλύφθηκαν δυνάμεις του πραξικοπήματος στην Κύπρο και μάλιστα στις ανώτερες και ανώτατες βαθμίδες του στρατού κατοχής, αποδεικνύει ότι αυτός ο στρατός δεν μπορεί να είναι εγγύηση για τα δικαιώματα οποιουδήποτε στη κατεχόμενη Κύπρο, και πολύ λιγότερο σε μια ενιαία ελεύθερη Κύπρο». Και προσθέτει: «Από την άλλη, μερίδα του τουρκικού κατεστημένου πιστεύει ότι τμήματα ξένων μυστικών υπηρεσιών είχαν εμπλακεί στο πραξικόπημα, ή έστω το είχαν ανεχθεί. Σε αυτή τη βάση παίζει με τις τύψεις ορισμένων παικτών της εξωτερικής πολιτικής τρίτων κρατών, παρόλο που είναι σαφές ότι αυτά ήταν αμέτοχα. Παίζουν, ακόμα, και με το δίλλημα ορισμένων δυτικών στρατιωτικών ανάμεσα στην υποστήριξη της τουρκικής πολιτικής στο συριακό και τη στήριξη των κούρδων της Συρίας. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να μη θεωρηθεί ως λύση αυτής της αντίφασης κάποια «προσφορά» στο Κυπριακό».

    ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τις πρόσφατες εξελίξεις, ο κ. Κοτζιάς λέει ότι «πολιτική μας είναι να μη βρει διόδους η εσωτερική κρίση της Τουρκίας στην εξωτερική της πολιτική», τονίζοντας όμως, ότι την Τουρκία «δεν ωφελεί καθόλου η διατύπωση αναθεωρητικών διεκδικήσεων σε βάρος του ελλαδικού χώρου και πολύ λιγότερο η άρνηση του διεθνούς δικαίου». Υπογραμμίζει, δε, ότι η Ελλάδα είναι «ενάντια σε κάθε πραξικόπημα και υπονόμευση της δημοκρατίας στην Τουρκία» και «υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό δρόμο της, ως δρόμο εκσυγχρονισμού και περαιτέρω εκδημοκρατισμού, εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών κανόνων, ιδιαίτερα ως προς την Κύπρο και το Κυπριακό».

    «Εμείς πιστεύουμε», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, «ότι πρέπει να ενταχθεί. Μια δημοκρατική και ευρωπαϊκή Τουρκία είναι κέρδος για τις χώρες μας. Ως προς τις επιθυμίες άλλων, δεν είμαι σίγουρος αν όλοι επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».Και τονίζει: «Πρέπει να στηρίξουμε και να διευκολύνουμε τις δημοκρατικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις στο εσωτερικό της Τουρκίας. Όμως, αυτό πρέπει να γίνεται με πολιτική αρχών και όχι «πανικόβλητων υποχωρήσεων», εκείνων που νιώθουν τύψεις, ή που προτάσσουν γεωστρατηγικά τους συμφέροντα της ανάγκης θετικής μετεξέλιξης της Τουρκίας. Μάλιστα, θα έλεγα ότι αυτοί οι κύκλοι πλειοδοτούν ως προς την γεωπολιτική αξία της Τουρκίας και υποτιμούν, επί παραδείγματι, εκείνη της Ελλάδας. Πιθανά, διότι θεωρούν ως δεδομένη τη συμπεριφορά μας ότι και αν κάνουν. Εδώ λαθεύουν».

    Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά «η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό έχει να αντιμετωπίσει τις αντιφάσεις και των δύο πλευρών. «Η Ελλάδα», όπως λέει, «και πολλές άλλες χώρες πρέπει να εργαστούν επίπονα, προκειμένου να συνταχθούν όλοι στην υλοποίηση της συμφωνίας. Από την άλλη, δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη χρησιμοποίηση της συμφωνίας ως όπλο εκτόξευσης εκατέρωθεν απειλών και πηγής δυσπιστίας. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός είναι ότι μέχρι τώρα η Τουρκία υλοποιεί τη συμφωνία».

    Η ΕΕ, δεν θα πρέπει, κατά την άποψη του υπουργού Εξωτερικών «να είναι δίγλωσση, ούτε να παριστάνει ότι διαπραγματεύεται την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα να ακολουθεί μια πολιτική που αδιαφορεί για το κατά πόσο εξευρωπαΐζεται η Τουρκία, με τη σκέψη ότι έτσι και αλλιώς δεν θα γίνει μέλος της Ένωσης».

    «Αν μας ενδιαφέρει η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ, πρέπει να φροντίσουμε να καταστεί ικανή να γίνει και, ταυτόχρονα, να είμαστε αυστηροί και δίκαιοι στην υλοποίηση των κριτηρίων και των προαπαιτούμενων. Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους στη βάση αρχών και με σεβασμό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 October 2016 - 10:32:20 UTC