Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λ. Αυγενάκης: Μειώσεις σε ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, όταν η ΝΔ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας
  • [02] Μ. Γιαννάκου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πάρει σίγουρα το τιμόνι της χώρας
  • [03] «Όσο υπάρχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι φόροι θα αυξάνονται και οι μισθοί και οι συντάξεις θα περικόπτονται»
  • [04] Πρόεδρος της ΕΣΕΕ: Η συγκέντρωση της αγοράς στο λιανεμπόριο θα συνεχιστεί και το 2017
  • [05] Νατάσα Μπερτό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα θα επωφεληθεί ιδιαίτερα από τη συμφωνία ΕΕ-Αφγανιστάν
  • [06] Ν. Κοτζιάς στον Επίτροπο Γ. Χαν: Είναι ανησυχητικό η Επιτροπή να υπονομεύει μια διαδικασία σε εξέλιξη
  • [07] Εκ νέου θα κριθεί από το ΣτΕ, η ανάθεση υπηρεσιών στο Δημόσιο τομέα μέσω ατομικών συμβάσεων έργου
  • [08] Αντιδράσεις φορέων της εκπαίδευσης για το λουκέτο στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
  • [09] Δημ. Κουτσούμπας: «Απαιτείται λαϊκή, αγωνιστική ετοιμότητα»
  • [10] Η Μόσχα δηλώνει ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ απειλούν την εθνική της ασφάλεια

  • [01] Λ. Αυγενάκης: Μειώσεις σε ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, όταν η ΝΔ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας

    Την επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30% εντός δύο ετών και την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί όταν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση, ανακοίνωσε σήμερα από τον Αλμυρό του Βόλου ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση αγροτών, κτηνοτρόφων και μεταποιητών της περιοχής.

    Ο Γραμματέας της ΝΔ είπε ακόμη πως «ο αγροτικός τομέας αποτελεί για την ελληνική οικονομία βασικό πυλώνα ανάπτυξης, αλλά είναι τραυματισμένος και αποδυναμωμένος καθώς η κρίση έχει πλήξει ραγδαία τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Ωστόσο η γεωργία αποδείχθηκε ότι διαθέτει αξιοσημείωτες αντοχές. Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το ζήτημα της αγροτικής παραγωγής αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα. Το πλάνο που επεξεργαζόμαστε στη ΝΔ στηρίζεται σε υπεύθυνες και ειλικρινείς προτάσεις, οι οποίες θα έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στην αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα».

    Ο κ. Αυγενάκης ήταν επικεφαλής κλιμακίου της ΝΔ που επισκέφθηκε τον Αλμυρό και σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την κυβέρνηση «μαύρη σελίδα για την ιστορία του τόπου».

    [02] Μ. Γιαννάκου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πάρει σίγουρα το τιμόνι της χώρας

    Την εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναλάβει το τιμόνι της χώρας διατυπώνει η Μαριέττα Γιαννάκου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.Η πρώην υπουργός, και επί σειρά ετών βουλευτής και ευρωβουλευτής της ΝΔ, εμμέσως πλην σαφώς αφήνει ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ, χωρίς ωστόσο να κάνει εκτίμηση για το χρόνο των εκλογών.

    Λέει μάλιστα ότι θα έχει και η ίδια ενεργό ρόλο ξανά στην πολιτική και τονίζει πως το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είναι εφικτό και πως «τα ολίγα που υποσχέθηκε μπορεί να τα κάνει». Παράλληλα, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως λειτουργεί με σοβαρή αμφιθυμία, ενώ ανεβάζει ακόμα περισσότερο τους αντιπολιτευτικούς τόνους, με αφορμή την υπόθεση των αδειών των τηλεοπτικών καναλιών. Επιπλέον, μιλά για την πρόσφατη περιπέτεια που πέρασε με την υγεία της και ανοίγει την καρδιά της για όσα σκεφτόταν, ενώ βρισκόταν στην εντατική.

    Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη της πρώην υπουργού, Μαριέττας Γιαννάκου, στον Νίκο Αρμένη για το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ερ: Κυρία Γιαννάκου, περάσατε μια ακόμα περιπέτεια με την υγεία σας και ευτυχώς βγήκατε νικήτρια και αυτήn τη φορά. Θέλω να μου πείτε ποιο ήταν το πιο ισχυρό σας όπλο σε αυτή τη δοκιμασία και αν αναθεωρήσατε κάτι, αν αλλάξατε κάτι στη ζωή σας μετά από αυτό που συνέβη;

    Απ: Κοιτάξτε, σε όρους επιβίωσης, η σκέψη μου ήταν στην κόρη μου από τη στιγμή που συνήλθα όταν βρισκόμουν ήδη στην εντατική. Και βέβαια, είναι οι αντοχές του οργανισμού, τις οποίες δεν δημιουργεί κανείς μόνος του. Είμαι ευτυχής που τα κατάφερα. Ήταν μια σοβαρή περιπέτεια αλλά τώρα είμαι καλά.

    Τώρα, αν αναθεώρησα κάτι... Σε όρους καθημερινότητας έπαψα να καπνίζω. Σε όρους γενικότερα ζωής, δεν είχα λόγους να αναθεωρήσω, διότι πάντοτε είχα συγκεκριμένες απόψεις για τα πράγματα και δεν χρειαζόταν η ασθένεια για να με κάνει να αναθεωρήσω. Είχα, ήδη, όχι αναθεωρήσει, αλλά τοποθετηθεί έναντι πολλών ζητημάτων από πολύ νεαρή ηλικία.

    Ερ: Θεωρείτε ότι έπρεπε να έχετε κόψει το κάπνισμα αρκετά χρόνια πριν;

    Απ: Το είχα κόψει και το ξανάρχισα ξέρετε. Ναι, παίζει κάποιο ρόλο. Δεν είναι ο βασικός παράγων που δημιουργεί όλα τα προβλήματα, αλλά παίζει κάποιο ρόλο και νομίζω ότι δεν χρειάζεται.

    Ερ: Να έρθω στα της πολιτικής. «Μόνο με εκλογές θα απαλλαγεί η χώρα από τους ιδεοληπτικούς τυχοδιώκτες που μας κυβερνούν». Η φράση ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Πιστεύετε ότι οι εκλογές είναι κοντά και όντως θα τις κερδίσει η ΝΔ όπως εκτιμά ο αρχηγός του κόμματος;

    Απ: Δεν ξέρω αν είναι κοντά, γιατί δεν μπορεί να τις προκαλέσει η ΝΔ, το ξέρετε, όσο διατηρείται η πλειοψηφία, η οποία στηρίζει τις επιλογές ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά στη Δημοκρατία, τι άλλο κανείς να ζητήσει για να αλλάξει η κατάσταση; Μόνο δια εκλογών μπορεί να γίνει η αλλαγή, να φύγει μια κυβέρνηση και να έρθει μια άλλη. Τώρα, ως προς το ότι θα κερδίσει η ΝΔ, δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού. Οι έρευνες άλλωστε της κοινής γνώμης και οι ποιοτικές έρευνες το αποκαλύπτουν. Αποκαλυπτικός, εξίσου, είναι ο τρόπος που λειτουργεί η κυβέρνηση, με τη χαρακτηριστική αμφιθυμία του τύπου «άλλα πιστεύω και άλλα κάνω». Δεν γίνεται έτσι πολιτική.

    Ερ: Αν τελικά αργήσουν οι εκλογές, η ΝΔ δεν θα έχει κουράσει τελικά να τις ζητάει τόσο πολύ καιρό; Κάποιοι λένε ότι πρόκειται για στρατηγικό λάθος.

    Απ: Όχι, ακούστε. Η ΝΔ ξέρει ότι δεν μπορεί να επιβάλλει τις εκλογές, αλλά είναι το μόνο μήνυμα που μπορεί να στείλει κανείς και ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η διακυβέρνηση του τόπου. Η ΝΔ δεν πρόκειται να κουράσει, διότι αυτό που κάνει είναι να τοποθετείται επί των θεμάτων και να δεσμεύεται για συγκεκριμένες πολιτικές, δηλαδή όχι υπερβολές, όχι φανφάρες, όχι πολιτική ΣΥΡΙΖΑ.

    Ερ: Να έρθω στα ζητήματα της οικονομίας. Εκτιμάτε ότι μπορεί να έχουμε κάποια θετικά, καλά νέα στο εξής, μετά από αυτή τη μακρά περίοδο δοκιμασίας; Π.χ. στο θέμα του χρέους, να περιμένουμε κάτι σύντομα όπως λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο;

    Απ: Ακούστε, πρέπει να γίνει κάτι για το χρέος, το οποίο είχαν υποσχεθεί και στην κυβέρνηση Σαμαρά από το 2012. Δεν βλέπω, όμως, να είναι οι διάφοροι πολιτικοί παράγοντες, στη Βόρεια Ευρώπη κυρίως, τόσο ένθερμοι οπαδοί. Διότι θεωρούν, και κυρίως οι βουλευτές όλων των πλευρών σε πολλές χώρες, ότι έχουν ήδη δοθεί πολλά στην Ελλάδα και δεν πρέπει να δοθούν περισσότερα. Επίσης, ακούω ορισμένους να υπαινίσσονται να γίνει κάτι για το χρέος, αλλά η Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Βέβαια, αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, θα πολλαπλασιαστεί το ίδιο το χρέος της. Νομίζω ότι θα αργήσει αυτό για το χρέος. Μακάρι να γίνει νωρίτερα, αλλά έχω την εντύπωση ότι θα αργήσει και δεν θα είναι κάτι πολύ ισχυρό. Θα είναι μια ακόμη μείωση των επιτοκίων, τα οποία είναι ήδη χαμηλά και θα είναι και μια επιμήκυνση των αποδόσεων. 'Αρα, η Ελλάδα χρειάζεται να δουλέψει, διότι πρέπει τεράστια ποσά να μπορεί να εκταμιεύει για τους τόκους, για την αποπληρωμή δηλαδή.

    Ερ: Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ πώς το είδατε; Λέει ότι είναι κοστολογημένο, ότι είναι εφαρμόσιμο, ότι θα βελτιώσει γρήγορα την κατάσταση στις τσέπες των πολιτών. Και επίσης, θα μπορέσει, πιστεύετε -αν του δοθεί η ευκαιρία να πάρει το τιμόνι της χώρας- να το εφαρμόσει; Θα έχει τους πολίτες μαζί του στις μεταρρυθμίσεις που υπόσχεται;

    Απ: Εγώ νομίζω ένα πράγμα πρώτα απ΄ όλα: Αυτά τα ολίγα που υποσχέθηκε μπορεί να τα κάνει. Και μπορεί να τα κάνει μια κυβέρνηση, η οποία δημιουργεί περιβάλλον σταθερότητας που διαπνέεται από τις πιο φιλελεύθερες και ανοικτές αντιλήψεις. Αυτό το βλέπουν και οι δανειστές. Τώρα, από την άλλη πλευρά, εγώ πιστεύω ότι ναι, θα πάρει το τιμόνι της χώρας. Και πιστεύω ότι θα βρει συνεργάτες για να το πάρει, αν δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Σημασία έχει σε σχέση με αυτά που ειπώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, να καταλάβει ο κόσμος μερικά πράγματα που τα νιώθει στην τσέπη του, στην καθημερινότητά του. Δηλαδή, δεν έχει σημασία να λέμε γενικότητες και αοριστίες περί χρέους. Πρέπει να πούμε τι συγκεκριμένο θα γίνει και πώς θα γίνει. Νομίζω ότι αυτά που ανακοινώθηκαν στην Θεσσαλονίκη είναι εφικτά και επιτεύξιμα.

    Ερ: Να έρθω στο θέμα των αδειών των τηλεοπτικών καναλιών. Η ΝΔ, λέει, ότι το ΣτΕ θα έπρεπε να είχε πάρει απόφαση για τη συνταγματικότητα του νόμου πριν από το σχετικό διαγωνισμό. Η κυβέρνηση απαντά ότι η ΝΔ λειτουργεί σαν γραφείο Τύπου των καναλαρχών. Πώς βλέπετε όλη αυτή την υπόθεση;

    Απ: Πρώτα απ΄ όλα εγώ κοιτάζω το Σύνταγμα.Το Σύνταγμα είναι καταλυτικό. Δεν μπορεί κανείς να δεχτεί ότι χωρίς τον ανάλογο ρόλο στο ΕΣΡ δόθηκαν οι άδειες των καναλιών. Φυσικά έπρεπε να υπάρξει τακτοποίηση του θέματος και να σταματήσει η προσωρινότητα των αδειών. Προς τον σκοπό αυτό έπρεπε να μην εμπλακεί άμεσα το κράτος και η κυβέρνηση, αλλά να λειτουργήσει το άρθρο 15 του Συντάγματος που προβλέπει την ευθύνη του ΕΣΡ.

    Επιπλέον, μέσω αυτής της διαδικασίας απεκαλύφθη ότι υπήρχε στήριξη ενός συγκεκριμένου ατόμου για να αναλάβει ραδιοτηλεοπτικό μέσο, το οποίο θα ήταν φιλικό προς την κυβέρνηση. Αυτό προκάλεσε κλίμα δυσπιστίας εις βάρος της κυβέρνησης. Και αναρωτιέμαι, δεν κατάλαβαν ότι δεν μπορεί να παρακαμφθεί το Σύνταγμα και ότι μετά έπονται και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια; Ομολογώ ότι απορώ με την επιπόλαιη και πρωτόγονη θα έλεγα διαδικασία που εφευρέθηκε για να λυθεί το θέμα.

    Και να σας πως και κάτι άλλο. Από παλιά ακόμη, τα κόμματα αναρωτιόντουσαν, ξέρω ότι υπήρχαν ερωτηματικά και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, «να έχουμε ένα δικό μας κανάλι». Γιατί η ΕΡΤ π.χ. μεροληπτούσε υπέρ της εκάστοτε κυβέρνησης. Τίποτα πιο κουτό δεν υπάρχει από το να θέλει μια κυβέρνηση να περάσει την άποψή της έχοντας δήθεν δικό της κανάλι. Η κριτική η οποία γίνεται από τα κανάλια και τους δημοσιογράφους -που πολλές φορές είναι και αθέμιτη- είναι μέσα στο παιχνίδι.

    Ερ: Έχει δεχθεί κριτική η ΝΔ ότι πολλές φορές στην πορεία της δεν ήταν ενωμένη. Πέρσι τέτοια εποχή, υπήρχε εσωκομματικά «φαγωμάρα». Σήμερα πιστεύετε ότι η εικόνα ενότητας που εκπέμπει η ΝΔ είναι πραγματική ή πρόκειται περί εικονικής πραγματικότητας;

    Απ: Βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι ηγεσίες των κομμάτων δεν είναι οι ισχυρές ηγεσίες που δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους και επέβαλλαν συγκεκριμένη γραμμή. Τα κόμματα βέβαια, είναι βασικοί παράγοντες στη Δημοκρατία. Πώς αλλιώς να λειτουργήσει κανείς από το να συγκεντρωθούν άνθρωποι που πιστεύουν τα ίδια πράγματα και να απευθυνθούν στον ελληνικό λαό; Ότι υπάρχουν τριβές κατά καιρούς, σε αυτό δεν θα διαφωνήσει κανείς. Καμιά φορά υπάρχουν τριβές επί της διαδικασίας, επί του τρόπου του αντιπολιτεύεσθαι. Υπάρχουν οι προσωπικές φιλοδοξίες. Μην ξεχνάτε ότι τα άτομα που πολιτεύονται είναι εκ των πραγμάτων φιλόδοξα. Λοιπόν, άλλοι παραμερίζουν τη φιλοδοξία έναντι κομματικού και πατριωτικού καθήκοντος, και άλλοι αφήνουν τη φιλοδοξία να υπερβεί και το πατριωτικό καθήκον. Καταλαβαίνετε ότι εκεί τα πράγματα μπλέκονται.

    Όμως, εγώ νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι καλή η κατάσταση. Δηλαδή υπάρχει μεγαλύτερη συναίσθηση της πραγματικότητας, βλέπουμε τα λάθη μας και ότι η χώρα δεν βαδίζει σωστά, και νομίζω ότι αυτός είναι ένας λόγος για να υπάρχει μεγαλύτερη ενότητα.

    Ερ: Τελευταία ερώτηση. Εσείς στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη τι θέση θα έχετε; Να περιμένουμε να αναλάβετε κάποιο ενεργό ρόλο;

    Απ: Κοιτάξτε θα βοηθήσω. Έχουμε πει ότι θα συνεργαστώ και θα στηρίξω. Και δεν είναι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η ΝΔ στην οποία πρόεδρος είναι ο Κυριάκος τώρα. Το λέω αυτό, γιατί και ο ίδιος δεν λειτουργεί έτσι και είναι η πραγματικότητα. Γιατί η ΝΔ έχει μια διαχρονική πορεία. Έχουμε, λοιπόν, μια νέα ηγεσία με φρέσκα μυαλά, με γνώση πολιτική και τεχνοκρατική. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή στιγμή για να βαδίσουμε μπροστά.

    [03] «Όσο υπάρχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι φόροι θα αυξάνονται και οι μισθοί και οι συντάξεις θα περικόπτονται»

    «Όσο υπάρχει η ανίκανη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, τόσο οι φόροι θα αυξάνονται, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις θα περικόπτονται», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

    «Μόνη λύση στο φαύλο κύκλο των οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων είναι η Συμφωνία Αλήθειας για την έξοδο από την κρίση, που προτείνει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης» συμπληρώνει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ που καταλήγει: «Ένα πρόγραμμα κοστολογημένο με ρεαλιστική μείωση των φόρων αντίστοιχο περιορισμό των δαπανών. Ένα πρόγραμμα που διασφαλίζει την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».

    [04] Πρόεδρος της ΕΣΕΕ: Η συγκέντρωση της αγοράς στο λιανεμπόριο θα συνεχιστεί και το 2017

    Η συγκέντρωση της αγοράς στο λιανεμπόριο θα συνεχιστεί και το 2017, σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλη Κορκίδη.

    Ο κ. Κορκίδης στην ομιλία του σήμερα, σε φόρουμ για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ με θέμα: «Το λιανικό εμπόριο και το κλίμα της αγοράς», ανέφερε ότι "είναι σημαντικό πως τελευταία στιγμή διασώθηκε ο όμιλος Μαρινόπουλου και οι 12.500 θέσεις εργασίας που προσφέρει, όμως εξίσου σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί και η διάσωση των χιλιάδων μικρών προμηθευτών της εταιρείας. Η πρόταση της ΕΣΕΕ για τη δυνατότητα έκδοσης πιστωτικού τιμολογίου με όλο το ποσό της οφειλής και του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που χάνουν τα χρήματά τους, λόγω της πτώχευσης ή της εξυγίανσης μεγάλων ομίλων,είναι προς την κατεύθυνση αυτή". Ο ίδιος σημείωσε ότι φέτος, γενικότερα, ο κλάδος χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση της Μαρινόπουλος ΑΕ και στο γεγονός ότι όλες οι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, μεγάλες αλλά ακόμη και μικρές,«διαμοιράστηκαν» τις πωλήσεις της.Αλλά αυτό ακριβώς το γεγονός, και οι απότοκες εξελίξεις, πρόσθεσε, ορισμένοι εκτιμούν ότι θα σημαδέψουν το 2017.

    Ειδικά για το 2017 σχολίασε τα εξής: "Υπάρχει η εκτίμηση ότι το 2017 η κατάσταση στην αγορά θα σταθεροποιηθεί και με βάση αυτή την εκτίμηση, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι θα διαμορφωθούν από φέτος οι επενδυτικές και επιχειρηματικές στρατηγικές μεγάλων εταιρειών. Εφόσον, λοιπόν, η κατάσταση σταθεροποιηθεί, το ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές είναι ποια θα είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι μεγάλοι λιανεμπορικοί όμιλοι. Η πρώτη εκτίμηση, που με βάση τα σημερινά δεδομένα που φαίνεται πιο πιθανή, είναι να ξεσπάσει ένας ανελέητος «πόλεμος τιμών», που θαξεπερνά τις γνωστές τακτικές. Η άποψη μου είναι ότι ενδεχομένως «να ανεβούν οι τόνοι του ανταγωνισμού» για τους προαναφερόμενους λόγους, αλλά κανέναν δεν συμφέρει να χάσει, αφού ένας πόλεμος τιμών σημαίνει απώλεια κερδών και αξίας πωλήσεων για όλους. Ο όμιλος Σκλαβενίτη αποκτώντας το δίκτυο της Μαρινόπουλος ΑΕ, είναι προφανές ότι θα διεκδικήσει να «πάρει πίσω» το τζίρο που χάθηκε - αν όχι όλο, τουλάχιστον ένα μέρος του. Από την πλευρά τους, οι άλλες αλυσίδες, και κυρίως οι μεγάλες, θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν το τζίρο που κέρδισαν εφέτος ή εν πάση περιπτώσει να χάσουν όσο το δυνατόν λιγότερο μερίδιο. Η κάθε πλευρά θα χρησιμοποιήσει για τις επιδιώξεις της όποιο όπλο διαθέτει και η "τράπουλα θα ξαναμοιραστεί". Είναι σαφές ότι σε ένα τέτοιο ασφυκτικό περιβάλλον θα ασκηθεί τρομακτική πίεση στις μεσαίου μεγέθους αλυσίδες σουπερμάρκετ με πωλήσεις κάτω των 300 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείουν ότι ο αφελληνισμός και η «αιματηρή» συγκέντρωση της αγοράς στο λιανεμπόριο να συνεχιστεί και εντός του 2017".

    [05] Νατάσα Μπερτό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα θα επωφεληθεί ιδιαίτερα από τη συμφωνία ΕΕ-Αφγανιστάν

    «Για την Ελλάδα, η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Αφγανιστάν που προβλέπει τη διευκόλυνση του επαναπατρισμού των Αφγανών μεταναστών, οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι ένα από τα κράτη μέλη που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις από μεταναστευτικές ροές και θα διευκολύνει την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών αφγανικής ιθαγένειας, που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ελλάδα», δηλώνει η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Πρόκειται για μια συμφωνία που βάζει το πλαίσιο για την επίσπευση των διαδικασιών με σκοπό την επιστροφή, την επανεισδοχή και την επανένταξη των μεταναστών, καθώς και για την καταπολέμηση της εμπορίας και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων», προσθέτει.

    Η εν λόγω συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συντονισμένης ευρωπαϊκής προσπάθειας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με σειρά συμφωνιών και έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ ΕΕ και Αφγανιστάν, από το οποίο προέρχονται οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη, μετά τη Συρία. Σημειώνεται ότι μέσα στο 2015 εισήλθαν στην Ευρώπη 180.000 Αφγανοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζητούν άσυλο στη Γερμανία.

    Την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ και το Αφγανιστάν συνδιοργάνωσαν διεθνή διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή 75 κρατών, στην οποία δεσμεύτηκαν να δώσουν την προσεχή τριετία 15,2 δις δολάρια, εκ των οποίων τα 5,6 θα δοθούν από την ΕΕ. Η εν λόγω διάσκεψη συνδέθηκε άτυπα με τη συμφωνία για τον επαναπατρισμό.

    Μια ειδικότερη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και της Καμπούλ προβλέπει την ανοικοδόμηση του κρατικού μηχανισμού της

    [06] Ν. Κοτζιάς στον Επίτροπο Γ. Χαν: Είναι ανησυχητικό η Επιτροπή να υπονομεύει μια διαδικασία σε εξέλιξη

    Είναι ανησυχητικό και αντίθετο με τη λειτουργία της ότι η Επιτροπή, εσκεμμένα ή όχι, υπονομεύει μια διαδικασία σε εξέλιξη, η οποία έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών χώρας-μέλους τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε επιστολή που απέστειλε προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν με αφορμή τις πρόσφατες ψευδείς δηλώσεις του τελευταίου περί ενός ανύπαρκτου ζητήματος μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

    Επιπλέον, ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει δεδομένου ότι αυτή η εν εξελίξει διαδικασία αποσκοπεί στη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων -έναν στόχο που φαινομενικά μοιράζεται πλήρως και η Επιτροπή - προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, αντί να τον υποστηρίξει, η Επιτροπή δημιουργεί εμπόδια στην περαιτέρω υλοποίησή του.

    Ο υπουργός Εξωτερικών καθιστά σαφές πως για την Ελλάδα δεν θα υπάρξει ποτέ «τσαμικό ζήτημα»: «Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω, για μια ακόμη φορά, τη σταθερή θέση μας σε αυτό το ζήτημα. Για την Ελλάδα, δεν υπάρχει "τσαμικό ζήτημα". Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα υπάρξει ποτέ ένα τέτοιο θέμα για την ελληνική αλβανική ατζέντα». Ο κ. Κοτζιάς εγκαλεί την Επιτροπή διότι τοποθετήθηκε επί του ζητήματος με έναν «τέτοιο ανεύθυνο και επιπόλαιο τρόπο, δηλαδή χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ή ενδελεχή έρευνα και εξέταση του θέματος, πολλώ δε μάλλον όταν οι θέσεις μας είναι γνωστές τόσο σε εσάς αλλά και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης». Η στάση αυτή «δεν συμπίπτει ούτε με τον ρόλο της Επιτροπής ούτε με τη λειτουργία της».

    [07] Εκ νέου θα κριθεί από το ΣτΕ, η ανάθεση υπηρεσιών στο Δημόσιο τομέα μέσω ατομικών συμβάσεων έργου

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας επαναφέρει προς συζήτηση το ζήτημα της συνταγματικότητας και της συμβατότητας με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία της ανάθεσης υπηρεσιών στο Δημόσιο τομέα μέσω ατομικών συμβάσεων έργου.

    Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε μπλοκάρει το διαγωνισμό των καθαριστριών των νοσοκομείων αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας.

    Συγκεκριμένα, στις 10 Αυγούστου 2016 το θερινό Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 205 και 206/2016 αποφάσεις του (ασφαλιστικά μέτρα) «μπλόκαρε» όλους τους διαγωνισμούς για την πρόσληψη καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις εργασίας στα νοσοκομεία και τα εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας νομικά πρόσωπα που πραγματοποιήθηκαν ή έχουν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του άρθρου 97 του νόμου 4368/2016 και τη σχετική εγκύκλιο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού. Ακόμη, με τι ίδιες αποφάσεις του το ΣτΕ είχε «μπλοκάρει» και το διαγωνισμό για την πρόσληψη 30 καθαριστριών με ατομικές συβάσεις εργασίας στο νοσοκομείο Καλαμάτας, κ.λπ.

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας το περασμένο καλοκαίρι είχαν καταλήξει στο ότι «η ανάθεση υπηρεσιών καθαριότητας μέσω συνάψεως ατομικών συμβάσεων έργου κατά το άρθρο 97 ν. 4368/2016 δεν είναι συμβατή με διατάξεις του ενωσιακού δικαίου».

    Τώρα, το ΣτΕ επαναφέρει και πάλι προς συζήτηση το όλο θέμα και ειδικότερα, θα κριθεί εάν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι διατάξεις του άρθρου 97 του νόμου 4368/2016.

    [08] Αντιδράσεις φορέων της εκπαίδευσης για το λουκέτο στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

    Οργισμένη ήταν η αντίδραση φορέων της εκπαίδευσης στο βόρειο Αιγαίο για το λουκέτο στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης από ομάδα γονέων που αντέδρασαν στη φήμη για το αυριανό άνοιγμα τάξεων εκπαίδευσης παιδιών από προσφυγικές οικογένειες σε τρία σχολεία της Μυτιλήνης.

    Οι γονείς προτάσσοντας ως λόγο για το σφράγισμα του συγκεκριμένου σχολείου τη μη ενημέρωσή τους για τη χρήση χώρων του σχολείου, προχώρησαν στην ακραία αυτή ενέργεια. Το λουκέτο πάντως, πριν λίγες ώρες αποσύρθηκε μαζί με τα πανό και τις μαύρες σημαίες από τους ίδιους τους γονείς που τα ανέβασαν. Κι αυτό γιατί πέραν των άλλων έγινε γνωστή η προοπτική υποβολής μηνύσεων.

    «Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου παρακολούθησαν και αποδοκίμασαν από την πρώτη στιγμή το γεγονός της τοποθέτησης λουκέτου, αλλά αποδεικνύοντας το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Διοίκησης, με αίσθημα ευθύνης και παιδαγωγικής δεν επιθύμησαν την έκδοση εισαγγελικών ή άλλων εντολών. Αυτό όμως δεν σημαίνει υποχώρηση ή μαλθακότητα.

    Ως Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου δεν θα δεχτούμε επανάληψή της» δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Διευθυντής εκπαίδευσης βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης. Προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς όσους στο μέλλον σκέπτονται να λειτουργήσουν με ανάλογο τρόπο με προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον τους.

    [09] Δημ. Κουτσούμπας: «Απαιτείται λαϊκή, αγωνιστική ετοιμότητα»

    «Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται, λαϊκή αγωνιστική ετοιμότητα, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις, τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές. Απαιτείται, επίσης, ο κάθε λαός να αναπτύξει τη δική του αυτοτελή δράση, να διεκδικεί σε κάθε καμπή και στιγμή τη δική του λύση, με κριτήριο τις δικές του ανάγκες και με στόχο την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, την αποδέσμευση από τις διάφορες ιμπεριαλιστικές ενώσεις». Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της πολιτικής-πολιτιστικής εκδήλωσης του κόμματος: «Τα πρώτα βήματα. Οι πρώτες μάχες. Το ΚΚΕ στον Πειραιά: 1918-1936».

    «Εδώ στον Πειραιά, πριν από 98 χρόνια το Κόμμα μας έκανε τα πρώτα του βήματα με το 1ο ιδρυτικό του Συνέδριο», επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι το γεγονός της ίδρυσης του Κόμματος στον Πειραιά έχει «τη δική του ιστορική σημασία». «Αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ γεννήθηκε μέσα στις ιστορικές εκείνες συνθήκες που το εργατικό κίνημα στον Πειραιά και σε όλη τη χώρα ωρίμαζε, μεγάλωνε, αναζητούσε νέους δρόμους για την ιδεολογική και πολιτική χειραφέτηση της εργατικής τάξης, την οποία σηματοδότησε η γέννηση του ΚΚΕ, κάτω από την επίδραση της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης», είπε χαρακτηριστικά.

    Ωστόσο, όπως ανέφερε, «το ΚΚΕ γνωρίζει πολύ καλά ποιο είναι το καθήκον του σήμερα». «Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα λαϊκού ξεσηκωμού. Δεν παραβλέπουμε, ούτε υποτιμάμε, το γεγονός ότι το κίνημα βρίσκεται σε υποχώρηση, έχει δυσκολίες. Δεν υποκλινόμαστε όμως σε αυτές. Προσπαθούμε να αντιπαλέψουμε το διάχυτο φόβο, την ανασφάλεια, τη μοιρολατρία που υπάρχει σήμερα σε πλατιά τμήματα του λαού μας», είπε χαρακτηριστικά.

    «Οι δεσμοί του Κόμματος με την εργατική τάξη χτίστηκαν μαζί με την ταυτόχρονη προσπάθεια του Κόμματος, να ωριμάζει η αντικαπιταλιστική προοπτική με την ανοικτή κομματική δράση, αλλά και μέσα από τη δράση των κομμουνιστών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Σ'αυτό το δρόμο σταθερά συνεχίζουμε», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

    [10] Η Μόσχα δηλώνει ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ απειλούν την εθνική της ασφάλεια

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει επιθετικά μέτρα που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

    "Έχουμε γίνει μάρτυρες μιας θεμελιώδους μεταβολής των περιστάσεων, όταν πρόκειται για την επιθετική Ρωσοφοβία που τώρα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας", τόνισε ο Λαβρόφ. "Δεν είναι απλά μια ρητορική Ρωσοφοβία, αλλά επιθετικά βήματα που πράγματι βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα και θέτουν μια απειλή για την ασφάλειά μας".

    Σε συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel One, ο Λαβρόφ επισήμανε ότι η Μόσχα συνήθιζε επί μακρόν να επιδεικνύει στρατηγική υπομονή όσον αφορά τις ενέργειες της Ουάσινγκτον, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας έχουν αλλάξει δραματικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 October 2016 - 20:32:24 UTC