Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 4η Τριμερής Σύνοδος Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου: Εμβάθυνση της συνεργασίας
  • [02] Ν. Παππάς: Πράξη αυτοσεβασμού για τη ΝΔ να αποσύρει τη μήνυση για τον διαγωνισμό
  • [03] Ο. Γεροβασίλη: Ο Στ. Θεοδωράκης μπαίνει με το «σπαθί» του στο κάδρο της πολιτικής αλητείας
  • [04] Μοσκοβισί για απόφαση Eurogroup: Σημαντικό βήμα στο εξαιρετικά εμπροσθοβαρές ελληνικό πρόγραμμα
  • [05] Με κεράσματα η υποδοχή των προσφυγόπουλων στο 72ο δημοτικό σχολείο Αθηνών
  • [06] Γ. Ματζουράνης: Δεν είναι κατανοητή η επιθετικότητα του Κ. Μητσοτάκη εναντίον ενός δικηγόρου που εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο
  • [07] Η Χίλαρι Κλίντον έχει 95% πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos
  • [08] Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει έναρξη έρευνας για εγκλήματα πολέμου στη Συρία
  • [09] Στη νεαρή Γεζίντι Νάντια Μουράντ απονεμήθηκε το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ του Συμβουλίου της Ευρώπης
  • [10] Δ.Κουτσούμπας: Στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς επιχειρούνται αναδιαρθρώσεις που θα διευκολύνουν τους μεγάλους ομίλους
  • [11] ΠτΔ: Δεν είναι ανεκτή «λύση» του Κυπριακού με εγγυήτριες δυνάμεις υποτέλειας και στρατεύματα κατοχής
  • [12] Στις 24 Οκτωβρίου θα εκταμιευθεί το 1,7 δισ. ευρώ
  • [13] Εγκρίθηκε η δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Σε δύο τμήματα η χορήγησή της για τεχνικούς λόγους

  • [01] 4η Τριμερής Σύνοδος Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου: Εμβάθυνση της συνεργασίας

    Ανάπτυξη, υποδομές, ενέργεια, εμπόριο, τουρισμός, περιφερειακή ασφάλεια, είναι οι βασικοί τομείς διαλόγου και συνεργασίας στους οποίους θα επικεντρώσει η 4η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που συνέρχεται στο Κάιρο, υπό τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

    Ο πρωθυπουγός θα βρεθεί την Τρίτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου, στο οποίο θα συμμετέχουν οι: Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Θοδωρής Δρίτσας, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Έλενα Κουντουρά, αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Όλγα Γεροβασίλη, υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητική εκπρόσωπος, Δημήτριος Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών.

    Η ατζέντα

    Στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου του Καΐρου περιλαμβάνονται ζητήματα:

    διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη δικτύου θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ των τριών χωρών. τουριστικής συνεργασίας για ενίσχυση του τουρισμού μεταξύ των τριών χωρών αλλά και κοινή παροχή τουριστικού προϊόντος σε άλλες χώρες (π.χ. κρουαζιέρες για τουρίστες από χώρες όπως η Κίνα ή η Γαλλία σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο). ενέργειας, κυρίως εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. περιφερειακής ασφάλειας, με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία μετανάστευσης. ανάπτυξης υποδομών, όπως σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια κ.α. διαχείρισης υδάτων, όπως έργα αφαλάτωσης, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά. προστασίας του περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

    Η συγκυρία και η σημασία της Συνόδου για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή

    Η Τριμερής Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, «πράγμα το οποίο ενισχύει τη σημασία της Συνόδου για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή», τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Όπως επισημαίνουν, στο πλαίσιο των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας με τρίτες χώρες, Ελλάδα και Κύπρος επεκτείνουν τον διάλογο και τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο, χώρα-σημείο αναφοράς για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο και κλειδί για τη σταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

    Σημειώνουν επιπλέον ότι η από κοινού με την Κύπρο τριμερής αυτή συνεργασία με την Αίγυπτο, όπως και με άλλες χώρες τις περιοχής (π.χ. Ισραήλ) αποτελεί κομβικό στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εντάσσεται, δε, σε ένα ευρύτερο πλέγμα πρωτοβουλιών της Ελλάδας για ενίσχυση της συνεργασίας πέριξ της Μεσογείου. Υπενθυμίζεται πως το πιο πρόσφατο βήμα αυτής της στρατηγικής ήταν η πρόσφατη Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ (EUMedSummit) στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Η προηγούμενη Τριμερής Σύνοδος (τρίτη στη σειρά) μεταξύ Τσίπρα-Αναστασιάδη- Αλ Σίσι, είχε πραγματοποιηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα τον Δεκέμβριο του 2015. Χαρακτηριστική των θετικών συζητήσεων ήταν η αναφορά των τριών ηγετών στην κοινή διακήρυξη της Αθήνας: «παραμένουμε πεπεισμένοι για τον στρατηγικό χαρακτήρα αυτής της τριμερούς συνεργασίας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου να απελευθερωθεί το πλήρες δυναμικό της συνεργασίας μας, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής?.

    Ενόψει της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τόνιζε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι αυτή η τριμερής συνεργασία «παρουσιάζει δυναμική, μέσω ενός παραγωγικού κι εποικοδομητικού διαλόγου, με συγκεκριμένο περιεχόμενο». Σημείωνε ότι «δημιουργεί ένα τρίγωνο συνεργασίας με προστιθέμενη αξία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». Επισήμαινε τη συμβολή της -ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου- στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ενίσχυση της δημοκρατίας, στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογράμμιζε ότι προωθεί συγκεκριμένα έργα και προγράμματα στους τομείς του εμπορίου και της ενέργειας.

    Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου

    Στις 12:15 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τριών ηγετών και εν συνεχεία, στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) θα ακολουθήσει τριμερής διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών. Νωρίτερα, το πρωί, θα έχουν προηγηθεί διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, και ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου και τον πρόεδρο της Αιγύπτου. Οι εργασίες της Τριμερούς θα ολοκληρωθούν με την υιοθέτηση Συμφωνιών, τις δηλώσεις των τριών ηγετών προς τον Τύπο και, τέλος, με γεύμα εργασίας. Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τις δύο Κοινότητες Αιγυπτιωτών Ελλήνων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, τους αρχαιότερους ομογενειακούς συλλόγους του κόσμου.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κάιρο (σ.σ. ώρα Αιγύπτου, μία ώρα πίσω):

    09:30 Η ελληνική αντιπροσωπεία θα αφιχθεί στον διεθνή αερολιμένα Καΐρου, όπου θα τον υποδεχθεί η υπουργός Επενδύσεων της Αιγύπτου, Dalia Khorshid. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει η ελληνική αντιπροσωπεία προς το προεδρικό Μέγαρο Ittihadeya Ηλιουπόλεως, όπου θα διεξαχθεί η τριμερής συνάντηση.

    10:00 - 10:28 Διμερής Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

    10:30 - 11:00 Διμερής συνάντηση Προέδρων Κύπρου και Αιγύπτου.

    (Κατά τον χρόνο των διμερών οι υπουργοί των τριών χωρών που δεν θα συμμετάσχουν θα ευρίσκονται σε παρακείμενη αίθουσα όπου θα έχουν δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων)

    11:00 - 11:10 Τελετή φύτευσης τριών ελαιοδένδρων σε προαύλιο χώρο Μεγάρου.Φωτογραφίες τριών ηγετών στο εσωτερικό κτιρίου.

    11:15 - 12:00 Κατ΄ιδίαν τριμερής συνάντηση τριών ηγετών.

    12:00 - 13:30 Τριμερής συνάντηση με σύνθεση αντιπροσωπειών.

    13:35 - 14:15 Δηλώσεις στον Τύπο.

    14:30 - 15:15 Γεύμα Εργασίας.

    15:30 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας κ.κ. Χρήστο Καβαλή και Ιωάννη Παπαδόπουλο και τους γενικούς προξένους των δύο πόλεων, στον προεδρικό ξενώνα Tahra.

    [02] Ν. Παππάς: Πράξη αυτοσεβασμού για τη ΝΔ να αποσύρει τη μήνυση για τον διαγωνισμό

    Πράξη αυτοσεβασμού, την οποία προέτρεψε τη ΝΔ να την τολμήσει έστω και τώρα, χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς την απόσυρση της μήνυσης που έχει καταθέσει η ΝΔ για τον διαγωνισμό αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. «Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, πρέπει να συμφιλιωθείτε με αυτή την πραγματικότητα. Έχει πληρωθεί η πρώτη δόση και περνάμε στην επόμενη φάση», είπε ο Νίκος Παππάς απευθυνόμενος στο έδρανα της ΝΔ και πρόσθεσε: «Και όχι να κάνετε μηνύσεις στους εργαζόμενους, στους δημόσιους λειτουργούς που με αυταπάρνηση και ύψιστο αίσθημα ευθύνης, βλέπανε τα εκατομμύρια να περνάνε από πάνω τους και ήταν εκεί. Και έφεραν σε πέρας με κρυστάλλινο τρόπο ένα διαγωνισμό που έφερε στο ελληνικό δημόσιο 258 εκατομμύρια ευρώ. Και πάει η αξιωματική αντιπολίτευση και τους μηνύει; Είναι ντροπή! Είναι θρασυδειλία αυτό! Να αναπαράγετε με ταχύτητα αξιοθαύμαστη τα επιχειρήματα των καναλαρχών και στους ανθρώπους που εγγυήθηκαν το διαγωνισμό, να κάνετε μηνύσεις».

    Ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε τη ΝΔ να αναλογιστεί ποιο μήνυμα στέλνει με τη μήνυσή της αυτή: « Τι μήνυμα στέλνετε; Ότι κοίταξε «θα κάνεις τη δουλειά σου αλλά όταν θίγεται κάποιος ισχυρός, υπάρχει ένα κόμμα που θα σε τρέχει στα δικαστήρια».

    «Κάντε κάτι για τον αυτοσεβασμό σας», επέμεινε ο υπουργός Επικρατείας, «αποσύρετε αυτή τη μήνυση. Εδώ είναι η πολιτική ηγεσία. Έχουμε αναλάβει την απόλυτη ευθύνη σε όλα τα επίπεδα. Κατηγορείστε μας όσο θέλετε. Κανένα απολύτως πρόβλημα», είπε ο Νίκος Παππάς ενώ σχολιάζοντας την κριτική για τον κ. Ματζουράνη ανέφερε: «'Ακουσα και για τον Ματζουράνη. Δεν κατανοώ τον λόγο. Για το ότι υπερασπίζεται το δημόσιο με την χαμηλότερη προβλεπόμενη αμοιβή, επιτυχώς μέχρι στιγμής στο ΣτΕ; Ή μήπως είναι το γεγονός ότι ο Ματζουράνης είχε φέρει στο φως τα απλήρωτα τιμολόγια της Siemens για τα τηλεφωνικά κέντρα του κ. Μητσοτάκη;».

    [03] Ο. Γεροβασίλη: Ο Στ. Θεοδωράκης μπαίνει με το «σπαθί» του στο κάδρο της πολιτικής αλητείας

    "Και όμως, ο κος Θεοδωράκης μπορεί να μας εκπλήσσει ακόμα.

    Επέλεξε, απολύτως συνειδητά και από το βήμα της Βουλής, να καταφερθεί με ύβρεις, που αδυνατούμε να αναπαράξουμε, σε έναν νεκρό.Έναν άνθρωπο που δεν είναι πλέον σε θέση να απαντήσει για τον εαυτό του. Έναν άνθρωπο που όσο ζούσε υπερασπιζόταν τις ιδέες και τις αξίες του. Σε όποια θέση και αν βρισκόταν με εντιμότητα κ αξιοπρέπεια. Προφανώς, έννοιες άγνωστες στον Σταύρο Θεοδωράκη." δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, καταλήγοντας "ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ένας ακόμα, που με το «σπαθί» του μπαίνει σήμερα στο κάδρο της πολιτικής αλητείας και χυδαιότητας."

    Διαβάστε επίσης:

    Στ. Θεοδωράκης: Η διαπλοκή σας έκανε κυβέρνηση

    [04] Μοσκοβισί για απόφαση Eurogroup: Σημαντικό βήμα στο εξαιρετικά εμπροσθοβαρές ελληνικό πρόγραμμα

    Την αποδέσμευση των 1,1 δισ. από το Eurogroup καλωσόρισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ?σημαντικό βήμα? στο ?εξαιρετικά εμπροσθοβαρές? ελληνικό πρόγραμμα. Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την έκθεση συμμόρφωσης που προετοίμασε, σύμφωνα με την οποία όλα τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα είχαν ολοκληρωθεί. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο για την ολοκλήρωση της εργασίας, ενώ επισήμανε πως η σημερινή απόφαση βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις που έκανε η ελληνική πλευρά σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση 3% του ΑΕΠ μεταξύ του 2016 και του 2018. ?Μοιράζομαι την άποψη του προέδρου του Eurogroup για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας" ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «τα νέα είναι καλά» σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων.

    Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και ανέφερε πως πρέπει να συνεχιστεί καθώς είναι σημαντικό βήμα για την «ανακούφιση» της πραγματικής οικονομίας.

    «Η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστή τροχιά» υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες έτσι ώστε να χτιστεί ένα «success story» για την Ελλάδα. Αναφερόμενος στην δεύτερη αξιολόγηση, σημείωσε πως οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου για να ξεκινήσουν την τεχνική εργασία.

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε πως σε συνέχεια της έγκρισης του Eurogroup για την εκταμίευση των 1,1 δις., η επίσημη απόφαση θα ληφθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διευθυντών του ESM, στις 24 Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ανέφερε πως είναι δυνατό να εκταμιευθούν ταυτόχρονα εφόσον οι θεσμοί λάβουν μέχρι τότε τα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος σημείωσε πως για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η Ελλάδα έχει προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία ότι τα 1,8 δισ. της προηγούμενης υποδόσης έχουν χρησιμοποιηθεί γι? αυτόν το σκοπό.

    [05] Με κεράσματα η υποδοχή των προσφυγόπουλων στο 72ο δημοτικό σχολείο Αθηνών

    Με τη χαρά διάχυτη στα πρόσωπά τους και το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη τους, περίπου 40 παιδιά από τη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα έφτασαν δέκα λεπτά πριν από τις τρεις στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στο Θησείο.

    Τα μικρά προσφυγόπουλα έφτασαν στο σχολικό κτίριο με λεωφορείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Όπως περιγράφουν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι συνοδοί τους, καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής χειροκροτούσαν και τραγουδούσαν, γεμάτα προσμονή για το νέο ξεκίνημα στο σχολείο. Αμέσως μετά την αποβίβασή τους από το λεωφορείο, διένυσαν τα λίγα μέτρα που τους χώριζε από την πόρτα του σχολείου κρατώντας σφιχτά τις ροζ, μπλε, μαύρες, κίτρινες, μωβ και κόκκινες τσάντες με τα σχολικά είδη που τους είχε διανείμει νωρίτερα ο ΔΟΜ.

    Η σημερινή και αυριανή μέρα είναι αφιερωμένες στην ενημέρωση των παιδιών για το σχολείο, και για τον λόγο αυτό παρέμειναν στο σχολείο μόλις δύο ώρες. Τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν κανονικά από την ερχόμενη Τετάρτη και τα παιδιά θα διδάσκονται ελληνικά, μία ξένη γλώσσα της επιλογής τους, μαθηματικά, υπολογιστές, καλλιτεχνικά και μαθήματα φυσικής αγωγής.

    Τα μαθήματα θα γίνονται στα ελληνικά (εκτός της ξένης γλώσσας) με τη βοήθεια διερμηνέα, ενώ τις επόμενες ημέρες τα παιδιά θα παραλάβουν τα σχετικά βιβλία.

    Η σημερινή πρώτη ημέρα ξεκίνησε για περίπου 1.500 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Παντή, ο οποίος επισκέφθηκε το 72ο Δημοτικό Σχολείο για να καλωσορίσει τα παιδιά.

    «Νομίζω ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τη χώρα μας, γιατί πιστοί στις παραδόσεις που έχει η Ελλάδα, σε σχέση με τους πρόσφυγες, με τις αξίες, με τις δυνατότητες που δίνουμε σε όποιους ανθρώπους μας ζητήσουν, με την ανάγκη να παρέχουμε εκπαίδευση σε όλους όσοι βρίσκονται πάνω στη χώρα αυτή, μπορούμε να πούμε ότι σήμερα είχαμε μια σχετική επιτυχία», επισήμανε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Παντής σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

    Αντιδράσεις στο 66ο Γυμνάσιο Αθηνών

    Φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε περίπου 30 γονείς που αντιδρούσαν στη φοίτηση προσφυγόπουλων στο σχολείο τους και σε αλληλέγγυους σημειώθηκε σήμερα στο 66ο Γυμνάσιο Αθηνών, στην περιοχή του Κολωνού.

    Οι διαμαρτυρόμενοι γονείς επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο των περίπου 30 παιδιών που μεταφέρθηκαν στο σχολείο από τη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα, ωστόσο γρήγορα τα πράγματα ηρέμησαν και τα παιδιά μπήκαν στις τάξεις κανονικά. Τους μικρούς μαθητές καλωσόρισε ένας αλληλέγγυος με παραδοσιακά τραγούδια, συνοδεία ακορντεόν.

    Την κατάσταση προσπάθησαν να εξομαλύνουν και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής που έδωσαν το «παρών» στο χώρο και επανέλαβαν ότι μόνο όταν εμβολιάζονται τα παιδιά εντάσσονται στο πρόγραμμα φοίτησης στα σχολεία.

    Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων της 4ης Δημοτικής Κοινότητας Αθηνών, Νίκος Σωτηρίου, «υπήρξε ένταση στην αρχή, αλλά ίσως δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση, ούτε στην Ένωση, προκειμένου να ειδοποιήσουμε και να ενημερώσουμε και εμείς τους γονείς». Ο ίδιος εκτίμησε ότι σταδιακά θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ενώ οι γονείς έχουν προγραμματίσει αύριο γενική συνέλευση στο σχολείο, όπου θα παρευρεθεί και το Δ.Σ. της Ένωσης για να συζητήσει μαζί τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Μ' ένα βροντερό «καλωσήρθατε», υποδέχθηκαν μαθητές δημοτικού σχολείου τα προσφυγόπουλα

    Προσπάθησαν να αποτρέψουν την είσοδο 41 προσφυγόπουλων σε δημοτικό σχολείο, του Δ. Βόλβης

    [06] Γ. Ματζουράνης: Δεν είναι κατανοητή η επιθετικότητα του Κ. Μητσοτάκη εναντίον ενός δικηγόρου που εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο

    Για προσωπικό μένος του προέδρου της ΝΔ εναντίον του, κάνει λόγο σε δήλωσή του οδικηγόρος Γιάννης Ματζουράνης, καθώς είναι ο δικηγόρος -όπως σημειώνει-«που απεκάλυψε στα ΜΜΕ τη δωρεά του ηλεκτρονικού εξοπλισμού για το πολιτικό γραφείο του από τη Siemens».

    «Ουδείς λογικός άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί την επιθετικότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον ενός δικηγόρου, που εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο, εκτός εάν γνωρίζει το προσωπικό μένος του Κυριάκου Μητσοτάκη εναντίον του δικηγόρου, που απεκάλυψε στα ΜΜΕ τη δωρεά του ηλεκτρονικού εξοπλισμού για το πολιτικό γραφείο του από τη Siemens», επισημαίνει σε δήλωσή του ο δικήγόρος Γιάννης Ματζουράνης, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση για τη Διαφθορά.

    [07] Η Χίλαρι Κλίντον έχει 95% πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos

    Ακόμη και πριν από τη δεύτερη τηλεμαχία, το βράδυ της Κυριακής, ο Ντόναλντ Τραμπ έχανε έδαφος σε πολλές από τις Πολιτείες όπου χρειάζεται οπωσδήποτε να κερδίσει προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος, σύμωνα με την τελευταία ανάλυση του πρακτορείου Reuters και του ινστιτούτου Ipsos που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η ανάλυση States of the Nation Project εκτιμά ότι αν οι εκλογές είχαν διεξαχθεί στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η Χίλαρι Κλίντον θα είχε τουλάχιστον 95% πιθανότητες να κερδίσει στις Πολιτείες που χρειάζεται για να συγκεντρώσει τουλάχιστον 270 εκλέκτορες και να εκλεγεί πρόεδρος. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου-7 Οκτωβρίου.

    Το ποσοστό των πιθανοτήτων νίκης της Κλίντον αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες, από 60% που ήταν στις 15 Σεπεμβρίου στο 90% στις 30 του μηνός. Τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες η διαφορά των εκλεκτορικών ψήφων της από τον Τραμπ αυξήθηκε επίσης από τις 14 στις 118.

    Η ανάλυση αυτή δεν περιλαμβάνει τις αντιδράσεις από το βίντεο στο οποίο ο Τραμπ εμφανίζεται να μιλά χυδαία για τις γυναίκες, ούτε από την εμφάνισή του στην τηλεμαχία.

    Η Πενσιλβάνια, το Οχάιο, η Νεβάδα και η Φλόριντα κλίνουν πλέον προς την Κλίντον, σύμφωνα με το Project των Reuters/Ipsos στο οποίο συμμετέχουν περίπου 15.000 άνθρωποι κάθε εβδομάδα. Στην Αριζόνα και την Αϊόβα, δυο Πολιτείες που ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα τις κέρδιζε ο Τραμπ, το αποτέλεσμα είναι πλέον αμφίρροπο: τα ποσοστά των δύο υποψηφίων είναι τόσο κοντά που δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη.

    Οι προβλέψεις ανά Πολιτεία δείχνουν ότι η υποστήριξη προς τον Τραμπ μειώνεται. Την περασμένη εβδομάδα έχασε έδαφος σε τουλάχιστον 21 Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και σε 7 από τις 18 στις οποίες προηγείται σε ποσοστά. Ταυτόχρονα όμως βελτίωσε τα ποσοστά του σε 19 Πολιτείες.

    Η Κλίντον υποχώρησε σε 12 Πολιτείες και αύξησε τα ποσοστά της σε άλλες 30.

    Με βάση αυτές τις προβλέψεις, ο Τραμπ θα πρέπει να εναποθέσει τις ελπίδες του για νίκη στη συμμετοχή των ψηφοφόρων: να μην πάνε στην κάλπη αρκετοί υποστηρικτές των Δημοκρατικών και αντιθέτως να αυξηθεί η συμμετοχή των Ρεπουμπλικανών.

    [08] Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει έναρξη έρευνας για εγκλήματα πολέμου στη Συρία

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν ζήτησε εκ νέου σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει την έναρξη έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου στη Συρία.

    Η διατύπωση ενός τέτοιου αιτήματος είχε εμποδιστεί το 2014 από τη Ρωσία και την Κίνα, κράτη που διαθέτουν δικαίωμα βέτο στο ΣΑ, μολαταύτα ο Μπαν αποφάσισε να καλέσει εκ νέου να υιοθετηθεί σχετικό ψήφισμα.

    «Καλώ το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει το πρόβλημα στο ΔΠΔ, το καλώ εκ νέου», τόνισε ο Μπαν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    Τόνισε ότι η κατάσταση στο Χαλέπι είναι «σπαρακτική», τόνισε πως «δεν υπάρχει χρόνος για να κάνουμε συζητήσεις και να διαφωνούμε» κι εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι το ΣΑ δεν έλαβε καμιά απόφαση κατά τη συνεδρίασή του το Σάββατο, όταν απορρίφθηκαν δύο σχέδια ψηφισμάτων.

    Η Ρωσία χρησιμοποίησε το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την έγκριση του σχεδίου ψηφίσματος που κατήρτισε η Γαλλία και προέβλεπε τον τερματισμό των βομβαρδισμών και τη διακοπή όλων των υπερπτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών στο Χαλέπι. Ένα δεύτερο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο παρουσίασε η Ρωσία και προέβλεπε και αυτό να τεθεί σε ισχύ ξανά η κατάπαυση του πυρός, επίσης απορρίφθηκε.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας αντί να αναλώνεται σε διαφωνίες πρέπει να «προστατεύσει ανθρώπινες ζωές», επέμεινε ο Μπαν. Νωρίτερα, σε μια συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία, στο δίκτυο Deutsche Welle, ο ίδιος έκρινε πως «οφείλαμε να εμποδίσουμε τη Σρεμπρένιτσα, οφείλαμε να εμποδίσουμε τη γενοκτονία στη Ρουάντα, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για το Χαλέπι».

    Τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ έχουν τη δυνατότητα να παραπέμπουν την κατάσταση σε μια χώρα στο ΔΠΔ προκειμένου οι εισαγγελείς του να διεξαγάγουν έρευνα για εγκλήματα πολέμου, όπως έχει ήδη συμβεί στις περιπτώσεις της Λιβύης ή της επαρχίας Νταρφούρ του Σουδάν.

    Τον Μάιο του 2014 η Γαλλία είχε παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο εκαλείτο το ΔΠΔ να αρχίσει έρευνα. Απορρίφθηκε από τη Ρωσία και την Κίνα, που χρησιμοποίησαν και σε εκείνη την περίπτωση το βέτο που διαθέτουν ως μόνιμα μέλη του ΣΑ.

    Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ δεν αποκλείει την εκ νέου υποβολή ενός τέτοιου αιτήματος, αν και εξηγεί πως οι διπλωμάτες πρέπει να δείξουν «δημιουργικότητα» όσον αφορά τον τρόπο που θα προσπαθήσουν να εμπλέξουν το ΔΠΔ σε μια έρευνα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Συρία.

    «Όταν βομβαρδίζονται νοσοκομεία, όταν βομβαρδίζονται σχολεία, όταν σκοτώνονται παιδιά, αν αυτά δεν συνιστούν εγκλήματα πολέμου, τότε ειλικρινά δεν ξέρω τι είναι έγκλημα πολέμου», είπε ο Ντελάτρ.

    Το ΣΑ είναι βαθιά διχασμένο όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία, καθώς η Ρωσία υποστηρίζει στρατιωτικά το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν οργανώσεις ανταρτών.

    Το Χαλέπι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διακυβεύματα του πολέμου στη Συρία, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 300.000 ανθρώπους από το 2011 και έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική τραγωδία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    [09] Στη νεαρή Γεζίντι Νάντια Μουράντ απονεμήθηκε το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ του Συμβουλίου της Ευρώπης

    Το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα απονεμήθηκε φέτος στη νεαρή Γεζίντι του Ιράκ Νάντια Μουράντ, η οποία γλίτωσε από τα χέρια του Ισλαμικού Κράτους αφού κρατήθηκε επί μήνες αιχμάλωτη και σήμερα αγωνίζεται για όλες τις γυναίκες που έχουν γίνει σεξουαλικές σκλάβες των τζιχαντιστών.

    Το βραβείο, που συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 60.000 ευρώ, τιμά την αφοσίωση της Μουράντ στον αγώνα της. Η 23χρονη γυναίκα είχε απαχθεί από το χωριό της στο βόρειο Ιράκ τον Αύγουστο του 2014 και μεταφέρθηκε στη Μοσούλη, μια πόλη που ελέγχεται από το ΙΚ.

    "Οι αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Νάντια Μουράντ, συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπως τον είχε οραματιστεί ο Βάτσλαβ Χάβελ" τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Ισπανός χριστιανοδημοκράτης Πέδρο Αγραμούντ, παραδίδοντας το βραβείο στη νεαρή Γεζίντι, σε μια τελετή που οργανώθηκε στο Στρασβούργο.

    Φανερά συγκινημένη, η Μουράντ ζήτησε να ιδρυθεί ένα διεθνές δικαστήριο που θα αναλάβει να δικάσει τα εγκλήματα που διέπραξαν οι μαχητές του ΙΚ. Αφιέρωσε το βραβείο της σε όλες τις γυναίκες που έχουν απαχθεί από τους τζιχαντιστές κι έχουν μετατραπεί σε σεξουαλικές σκλάβες.

    Η Νάντια Μουράντ αναφέρθηκε επίσης στην τύχη των περίπου 12.000 Γεζίντι που έπεσαν θύματα της "γενοκτονίας" (όπως την χαρακτήρισε) που διαπράττει το ΙΚ. Μεταξύ αυτών ήταν και 18 μέλη της οικογένειάς της, που σκοτώθηκαν ή απήχθησαν.

    "Ο ελεύθερος κόσμος δεν αντιδρά" και μέχρι σήμερα ούτε ένας μαχητής του ΙΚ δεν έχει καταδικαστεί, υπενθύμισε η Μουράντ η οποία έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από τους τζιχαντιστές και πουλήθηκε σαν σκλάβα.

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Μουράντ διορίστηκε πρέσβειρα του ΟΗΕ για την αξιοπρέπεια των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Είναι επίσης υποψήφια για το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης που θα απονεμηθεί στις 27 Οκτωβρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    [10] Δ.Κουτσούμπας: Στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς επιχειρούνται αναδιαρθρώσεις που θα διευκολύνουν τους μεγάλους ομίλους

    "Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς, της διαπλοκής επιχειρούνται αναδιαρθρώσεις και προσαρμογές στον κρατικό τομέα, στην οικονομία, στο αστικό πολιτικό σύστημα, που θα διευκολύνουν τη δραστηριότητα των μεγάλων ομίλων και μόνο" τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην βουλή.

    "Η απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, που θεσπίζονται με βάση τους αναπτυξιακούς νόμους και που καταστρατηγούν την περιβαλλοντική, την εργασιακή νομοθεσία, γίνεται στο όνομα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της διαφάνειας" ανέφερε στην συνέχεια προσθέτοντας άλλο ένα παράδειγμα, "που γίνεται στο όνομα της διαφάνειας", εκείνο "των κατευθύνσεων της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών για τον έλεγχο των κομμάτων και των οικονομικών τους που φτάνουν μάλιστα στο σημείο να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις, στη λειτουργία, στις σχέσεις με τα μέλη και τους φίλους τους."

    "Και υπάρχουν ΚΚ στην Ευρώπη που έχουν πολύ πικρή εμπειρία από τέτοιες κατευθύνσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και στο σημείο της απαγόρευσης τους. Και όλοι μας ξέρουμε ότι αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται η σχετική προεργασία" πρόσθεσε.

    Χαρακτηρίζοντας ως "θλιβερή μονοτονία" την σημερινή συζήτηση, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι "κάθε φορά που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, όλο και περισσότερο συγκλίνουν σε θέσεις και προτάσεις, καταφεύγουν στην αγαπημένη τους συνταγή: τα σκάνδαλα, τη δήθεν πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής, την υπεράσπιση της δικαιοσύνης."

    "Κι ας εκκρεμούν δεκάδες λαικά προβλήματα και προτάσεις νόμου για ανακούφιση των εργαζομένων στα συρτάρια σας, τουλάχιστον από το δικό μας κόμμα" πρόσθεσε.

    Υπενθύμισε ότι επί χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έπαιρναν εναλλάξ τον ρόλο του κατήγορου, "όταν όμως οι ανάγκες του συστήματος το επέβαλλαν, όλα αυτά ξεχάστηκαν και περάσαμε στην εποχή της συνεργασίας και της συγκυβέρνησης."

    Είπε ότι αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν έχουν πεδίο αντιπαράθεσης αφ' ής στιγμής ψήφισαν μαζί και στηρίζουν το μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο της ΝΔ, οι κυβερνήσεις τους αντιμετώπισαν τους αγώνες των εργαζομένων με ΜΑΤ και χημικά, στις ιδιωτικοποιήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ "ξεπέρασε τον δάσκαλο που ήταν η ΝΔ", στα ζητήματα της ανάπτυξης και της οικονομίας, αμφότερα τα κόμματα "έχουν ως ευαγγέλιο τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου", ενώ σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική "ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ο πιο ένθερμος κήρυκας του ΝΑΤΟ, όπως ήταν για χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ", υποχρεωτικά καταφεύγουν σε ζητήματα διαχείρισης, διαφθοράς, ηθικής" καθώς και σε αξιοποίηση άλλων ζητημάτων προκειμένου να διαιρεθεί ο λαός "πάνω σε ψεύτικες και αποπροσανατολιστικές διαχωριστικές γραμμές."

    Είπε ότι οι υπερασπιστές "αυτού του σάπιου συστήματος" δεν εννοούν ως διαφθορά "την διατήρηση από όλες τις κυβερνήσεις των εξήντα ειδικών φοροαπαλλαγών υπέρ των εφοπλιστών, ούτε την μείωση των φορολογικών συντελεστών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ταυτόχρονα με την εκτίναξη της φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων, ούτε τις ιδιωτικοποιήσεις, την αδρή κρατική στήριξη των τραπεζών, τη στιγμή που πετσοκόβονται οι κρατικές δαπάνες για παιδεία, για υγεία, για ασφάλιση, ούτε την ψήφιση νόμων που μειώνουν μισθούς και συντάξεις, αυξάνουν τη φορολόγηση του λαού και προσαρμόζουν τις εργασιακές σχέσεις στις ανάγκες της αύξησης των καπιταλιστικών κερδών."

    Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει παρουσιάσει και πολλές και συγκεκριμένες προτάσεις επανειλημμένα, που απορρίπτονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από όλα τα άλλα κόμματα.

    Ανέφερε ότι τον Απρίλιο, η ΚΟ του ΚΚΕ αιτήθηκε της κατάθεσης εγγράφων και στοιχείων για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ καθώς και άλλων λιστών και κατέθεσε στα Πρακτικά και την αίτηση και την απάντηση του αρμόδιου υπουργού.

    Είπε ότι ο αρμόδιος υπουργός απάντησε στα ερωτήματα του ΚΚΕ μετά από 4 μήνες, δίνοντας μόνο ορισμένα συγκεντρωτικά στοιχεία, "επικαλούμενος το απόρρητο".

    "Καταργείστε τα απόρρητα. Γιατί τα κρύβετε;" είπε χαρακτηριστικά.

    Είπε ότι το ΚΚΕ ζητούσε ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου και απαγόρευση εταιριών εισηγμένων στο χρηματιστήριο ή εξωχώριων εταιρειών να έχουν ή να συμμετέχουν σε εταιρίες Τύπου.

    Πρόσθεσε ότι "ο τελευταίος νόμος για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, είναι πίσω ακόμα και από προηγούμενες διακηρύξεις, (του ΣΥΡΙΖΑ) έστω στα λόγια" και επισήμανε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες " δεν υπηρετεί την αντιμετώπιση της διαπλοκής, αλλά υπηρετεί μια αναδιανομή της πίτας ανάμεσα σε παλιά, σε νέα τζάκια, από την οποία θα προκύψουν ενδεχομένως και κάποιοι πιο φιλικοί προς την Κυβέρνηση."

    "Και οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση. Αυτό είναι το βασικό" υπογράμμισε.

    Αναφορικά με την παραπομπή στο απώτερο μέλλον της δημοπράτησης θεματικών-πανελλαδικών και περιφερειακών καναλιών, είπε ότι "όλο αυτό παραπέμπει σε υποχώρηση μπροστά στους νέους καναλάρχες, αν όχι υπόγεια συμφωνία με τους καναλάρχες, για να τους δώσετε χρόνο να εδραιωθούν στην αγορά και γι αυτό δεν υλοποιείτε το δικό σας νόμο."

    Επικαλούμενος, αποστροφή του ΓΓ Ενημέρωσης με την οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης της διαφήμισης στην ΕΡΤ, είπε ότι "με αυτόν τον τρόπο δίνετε δώρο 6 εκ. ευρώ και παραπάνω διαφημιστική πίτα στους ιδιώτες καναλάρχες" προσθέτοντας "και για αυτά τα ζητήματα που ρωτήθηκε η κυβέρνηση από το ΚΚΕ στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, δεν απάντησε πειστικά."

    Με την φράση "σιγά τα αίματα, κύριοι της κυβέρνησης" αναφέρθηκε στον "πόλεμο που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι του κάνουν οι καναλάρχες, οι μιντιάρχες και οι επιχειρηματίες", προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία όλων αυτών έχει την κυβέρνηση στα "ώπα-ώπα γιατί τους κάνετε ακόμα τη βρώμικη δουλειά."

    'Εκανε λόγο για "βρώμικη" και "αβανταδόρικη" υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα εκ μέρους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και διαφόρων ΜΜΕ καθώς αποδίδουν τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά κι άλλες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, "στην υποτιθέμενη «κομμουνιστική» ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλούν για «σοβιετοποίηση της ενημέρωσης». Φτάνουν στο σημείο να παρουσιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου ως κομμουνιστική, φιλοσοβιετική δύναμη."

    Είπε ότι ένας από τους στόχους αυτής της όχι τυχαίας πρακτικής είναι "να κολλήσουν στον σοσιαλισμό την ρετσινιά της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση. Να πάρουν τα σκάγια και το ΚΚΕ για τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ."

    "Με αυτόν τον τρόπο, από τη μία σας δίνουν τη δυνατότητα να εμφανίζεστε ακόμα σε ένα πιο αριστερό, ριζοσπαστικό ακροατήριο ως πολέμιος των αφεντικών, τη στιγμή που σε όλα τα επίπεδα υλοποιεί την πολιτική του κεφαλαίου" είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

    "Και από την άλλη καλλιεργούν τον «κοινωνικό εταιρισμό» εργαζομένων - επιχειρηματιών, προσπαθώντας την αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική να την εγκλωβίσουν σε συντηρητική, αντιδραστική κατεύθυνση. Φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ βολεύεται με αυτήν κριτική, καθώς παρουσιάζεται από τους αντιπάλους σαν κάτι άλλο από αυτό που είναι, δηλαδή ένα αστικό κόμμα που υπηρετεί την εξουσία του κεφαλαίου" πρόσθεσε.

    Ο κ. Κουτσούμπας αναφορικά με την αντιπαράθεση για την Δικαιοσύνη μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, είπε ότι αυτή δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά ζητήματα της απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και τα προβλήματα των ίδιων των δικαστών.

    "Στην πραγματικότητα, ο σκοπός είναι, μέσω αυτής, να ελέγξουν μηχανισμούς και να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο χώρο, υπέρ των στενών κομματικών συμφερόντων τους, αλλά και μερίδων των επιχειρηματικών ομίλων που συγκρούονται σκληρά στο πεδίο της οικονομίας" επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν ταυτίζει τον θεσμό της Δικαιοσύνης και τον συγκεκριμένο ρόλο του στο σημερινό σύστημα με τους εργαζόμενους σε αυτήν και εξέφρασε την συμπαράσταση του κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους.

    Επέκρινε την κυβέρνηση ότι παραγκωνίζει τις δικαστικές ενώσεις και επιλέγει να συνομιλήσει "μόνο με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων προαναγγέλλοντας μάλιστα στην ουσία ότι θα δημιουργήσουν δικαστές δύο μισθολογικών -και όχι μόνο- «ταχυτήτων»" και έκανε λόγο για "πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», της χειραγώγησης και της εξαπάτησης, για μιαν ακόμη φορά, σε όλο της το μεγαλείο."

    Είπε ότι ο λαός έχει μπροστά του τα μεγαλύτερα σκάνδαλα "που έρχονται με μορφή ξανά χιονοστιβάδας, ως συνέχεια των προηγούμενων, και αφορούν και τα εργασιακά δικαιώματα, τη φοροληστεία, τους πλειστηριασμούς, το σύνολο δηλαδή των μέτρων που βάζουν ταφόπλακα σε δικαιώματα, στο ήδη εξαφανισμένο λαϊκό εισόδημα, στην ίδια τη ζωή του".

    Έθεσε ως μείζον θέμα διαφθοράς και σκανδάλου, "που όμως δεν εντάσσεται στην συζήτηση για την διαφθορά, την διαπλοκή και τα σκάνδαλα" την συστηματική ενασχόληση της νεολαίας με τον τζόγο, νόμιμο και παράνομο.

    "Εμείς επιμένουμε ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να δει τη συνολική εικόνα, να δει το δάσος κι όχι τα δέντρα που του στήνουν κάθε φορά για αποπροσανατολισμό.

    Και το δάσος είναι αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που ματώνει το λαό μας, είναι το πολιτικό προσωπικό, τα διάφορα κέντρα που -παρά τους ανταγωνισμούς τους- υπηρετούν αυτό το σύστημα.

    Και φυσικά οι σχέσεις διαπλοκής που θα αναπτύσσονται όσο αυτό το σύστημα δεν ανατρέπεται.

    Αυτό τελικά είναι που άρδην πρέπει να αλλάξει" κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    [11] ΠτΔ: Δεν είναι ανεκτή «λύση» του Κυπριακού με εγγυήτριες δυνάμεις υποτέλειας και στρατεύματα κατοχής

    «Δεσμευόμαστε να μην υποστείλουμε την σημαία της έρευνας και, ταυτοχρόνως, της αναζήτησης ευθυνών για τα εγκλήματα που έχουν τελεσθεί από πλευράς Τουρκίας ως την τελική διαλεύκανση της υπόθεσης της τύχης των αγνοουμένων. Θα φτάσουμε ως το τέλος. Είναι θέμα, όχι μόνο Ελληνισμού, αλλά και διεθνούς δικαιοσύνης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στον χαιρετισμό που εκφώνησε στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Ελλαδίτες αγνοούμενους και πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974. «Στην ιερή μνήμη των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή -συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος- δεσμευόμαστε ως προς το ότι η τελική λύση του Κυπριακού θα είναι λύση που διασφαλίζει πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Και σ' αυτό το πλαίσιο δηλώνουμε ότι εκπτώσεις δεν είναι νοητές, ιδίως αναφορικά με την απαρέγκλιτη τήρηση του συνόλου του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Εν πάση δε περιπτώσει, δεν είναι νοητές στο πλαίσιο λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε «εγγυήτριες» δυνάμεις υποτέλειας, ούτε στρατεύματα κατοχής, αφού τούτο είναι παντελώς αντίθετο με την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    «Κάθε λύση θα σέβεται όλες αυτές τις παραμέτρους, και μόνο αυτή η λύση, είναι ανεκτή. Και το τονίζω για άλλη μια φορά, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, για τον Ελληνισμό, αλλά για λόγους σεβασμού και του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της ΕΕ» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην εισβολή στη Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι είναι «μία εισβολή, που δυστυχώς εξακολουθεί να την ανέχεται η διεθνής κοινότητα και κυρίως η ΕΕ για ένα κράτος-μέλος της» και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Απευθύνομαι στον αδελφό κυπριακό λαό και προς τον φίλο Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη για να επιβεβαιώσω, εκ νέου, ότι είμαστε στο πλευρό σας και στο πλευρό του ως την τελική δικαίωση του αγώνα για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Αυτή είναι η δέσμευσή μας και για τους αγνοούμενους και για την τιμή στη μνήμη των πεσόντων»

    [12] Στις 24 Οκτωβρίου θα εκταμιευθεί το 1,7 δισ. ευρώ

    Στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη συνάντηση του ESM, θα εκταμιευθεί το 1,7 δισ. ευρώ, όταν και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες κινείται πολύ πάνω από τον στόχο. Αυτό ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, με την επισήμανση ότι ενώ τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου- Αυγούστου δείχνουν ότι έχει υπερκαλυφθεί ο στόχος, τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να υπάρξουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

    Αντίθετα, το Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που αφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους, αναγνωρίζοντας ότι υλοποιήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.

    Σημειώνεται ότι από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, το 1,1 δισ. ευρώ ήταν συνδεδεμένο με την υλοποίηση των ορόσημων από την πρώτη αξιολόγηση και το 1,7 δισ. ευρώ (που αφορά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες) είναι συνδεδεμένο με μηνιαίους στόχους αποπληρωμής.

    [13] Εγκρίθηκε η δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Σε δύο τμήματα η χορήγησή της για τεχνικούς λόγους

    Το Eurogroup άναψε σήμερα, από πολιτικής απόψεως, το πράσινο φως για την χορήγηση ποσού συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Το ποσό αυτό αναμένεται να εκταμιευτεί κατά την επόμενη προγραμματισμένη για τις 24 Οκτωβρίου συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και έχει δυο τμήματα.

    Το πρώτο ύψους 1,1 δισ. ευρώ συνδέεται με την εκπλήρωση των λεγόμενων "προαπαιτούμενων" που με βάση τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου έχει επί της ουσίας ολοκληρωθεί. Το δεύτερο, ύψους 1,7 δισ. ευρώ που σχετίζεται την καταβολή οφειλών του ελληνικού δημοσίου θα εκταμιευτεί, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συλλογής οικονομικών στοιχείων από τις ελληνικές υπηρεσίες τα οποία αφορούν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα πραγματοποιηθούν και οι δύο εκταμιεύσεις μαζί στις 24 Οκτωβρίου. Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η συλλογή των οικονομικών δεδομένων είναι ένα τεχνικού χαρακτήρα έργο που δεν ήταν εκ των πραγμάτων εφικτό να είχε ολοκληρωθεί ως σήμερα. Άφησε δε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν προσκόμματα στις εκταμιεύσεις.

    Σε γενικές γραμμές ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως το Συμβούλιο αναγνώρισε σήμερα τις ελληνικές προόδους ενώ σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για το χρέος και το ζήτημα της συμμετοχής του Δ.Ν.Τ στο ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε μάλλον καθησυχαστικός παραπέμποντας σε επόμενες συνοδούς του Eurogroup. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Επίτροπος Μοσκοβισί που επαίνεσε την Ελλάδα για τις σημαντικές προόδους που έχει επιτελέσει, λέγοντας ωστόσο πως υπάρχουν ακόμη μερικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν.

    Π. Μοσκοβισί για Eurogroup: Σημαντικό βήμα στο εξαιρετικά εμπροσθοβαρές ελληνικό πρόγραμμα

    Την αποδέσμευση των 1,1 δισ. από το Eurogroup καλωσόρισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα "σημαντικό βήμα"στο "εξαιρετικά εμπροσθοβαρές"ελληνικό πρόγραμμα. Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την έκθεση συμμόρφωσης που προετοίμασε, σύμφωνα με την οποία όλα τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα είχαν ολοκληρωθεί. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο για την ολοκλήρωση της εργασίας, ενώ επισήμανε πως η σημερινή απόφαση βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις που έκανε η ελληνική πλευρά σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση 3% του ΑΕΠ μεταξύ του 2016 και του 2018. ?Μοιράζομαι την άποψη του προέδρου του Eurogroup για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας" ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «τα νέα είναι καλά» σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων.

    Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και ανέφερε πως πρέπει να συνεχιστεί καθώς είναι σημαντικό βήμα για την «ανακούφιση» της πραγματικής οικονομίας.

    Η ανακοίνωση του Eurogroup

    Την έγκριση της εκταμίευσης των 1,1 δισ. που συνδέονται με την πλήρη ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων αποφάσισε το Eurogroup. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup η Ελλάδα υιοθέτησε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, τον τομέα ενέργειας καθώς και σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση των τραπεζών, την ανεξάρτητη υπηρεσία εσόδων και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει πως το Eurogroup χαιρετίζει την περαιτέρω πρόοδο στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, προσθέτοντας πως ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων του προέδρου και του διευθύνοντος Συμβούλου αποτελεί «προτεραιότητα», προκειμένου να καταστεί το ταμείο πλήρως λειτουργικό πριν από το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. «Για το σκοπό αυτό, χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία διορισμού θα είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για το Ταμείο έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης ανεξαρτησία και ο επαγγελματισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και πως τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης θα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

    «Η εφαρμογή των ορόσημων ανοίγει το δρόμο για το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση των 1,1 δισ. ευρώ από τη δεύτερη δόση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

    Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 1,7 δισ. που συνδέονται με την εκκαθαρίση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η ανακοίνωση αναφέρει πως «το Eurogroup αναγνωρίζει ότι σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση της εκκαθάρισης των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο», σημειώνοντας ωστόσο, πως για την έγκριση της εκταμίευσής τους είναι αναγκαία και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου τα οποία θα είναι διαθέσιμα αργότερα τον Οκτώβριο. «Η θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στην Ελλάδα, θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση από τον ESM της απελευθέρωσης των επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ».

    Καταλήγοντας η ανακοίνωση του Εurogroup αναφέρει πως τώρα η προσοχή στρέφεται στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καλώντας τις ελληνικές αρχές να την ολοκληρώσουν σε εύθετο χρόνο. Σημειώνει δε πως το Eurogroup χαιρέτισε την πρόθεση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα, στα μέσα Οκτωβρίου γι΄αυτό το σκοπό.

    ΥΠΟΙΚ: Το Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ

    Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος της συνεδρίασης. Όπως ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, το Eurogroup ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων.

    Εξάλλου, πηγές του υπ. Οικονομικών ανέφεραν ότι τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου - Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας. Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

    «Τα 1,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας» τόνισαν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

    Διαβάστε επίσης:

    Στις 24 Οκτωβρίου θα εκταμιευθεί το 1,7 δισ. ευρώ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 October 2016 - 18:32:26 UTC