Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρευνα ΕΒΕΑ: Υπέρ πάταξης φοροδιαφυγής και μείωσης φορολογίας, οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα
  • [02] Ντομπρόβσκις: H Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο τού 0,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα
  • [03] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στα Φαλάσαρνα
  • [04] Στον Εύδηλο Ικαρίας οδηγήθηκε ιστιοφόρο με 36 παράτυπους μετανάστες
  • [05] Χωρίς τρόλεϊ σήμερα η Αθήνα, για πέντε ώρες
  • [06] Συνεδρίαση του ΣτΕ το απόγευμα, για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [07] Γαλλία: Χωρίς νομική υπεράσπιση ο Σ. Αμπντεσλάμ, μετά την παραίτηση των δικηγόρων του
  • [08] Περιοδεία του πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου στις εσχατιές της βόρειας Τανζανίας
  • [09] Ανακοινώθηκαν τα λογοτεχνικά βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων
  • [10] Γιατρός εναντίον μηχανής: Σημειώσατε «1» στις διαγνώσεις
  • [11] Νέα μελέτη: Ποιοι είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου για άνοια
  • [12] Ξεκινούν οι μετεγγραφές φοιτητών
  • [13] Θεραπεία με βλαστοκύτταρα αναγέννησε καρδιές πειραματόζωων μετά από έμφραγμα
  • [14] Νέα μελέτη: Ποιοι είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου για άνοια

  • [01] Έρευνα ΕΒΕΑ: Υπέρ πάταξης φοροδιαφυγής και μείωσης φορολογίας, οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα

    Οι πολίτες στησυντριπτική τους πλειονότητα υποστηρίζουνότι θέλουντόσο την πάταξη της φοροδιαφυγής όσο και τημείωση της φορολογίας,ενώ οι μισοί Έλληνες εκτιμούν ότι όπως γίνονται σήμερα οι ιδιωτικοποιήσεις δεν επιφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στα δημόσια έσοδα.

    Αυτό προκύπτει από την ποσοτική έρευναμε τίτλο«Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ' εντολή τουΕμπορικούκαι Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών από την εταιρίαALCO, ενώ τα ευρήματά της επεξεργάζονται από τοΚέντρο Μελετών και Έρευνας (Κε.ΜΕ.)του ΕΒΕΑ.Η έρευνα διεξήχθημέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 18 και άνω, από όλη την Ελλάδα,το χρονικό διάστημα μεταξύ 3 έως 7 Οκτωβρίου 2016.

    Δίνοντας την έρευνα στη δημοσιότητα,ο πρόεδρος της ΚΕΕκαι του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, σχολίασε: «Από τηνέα έρευνα του ΕΒΕΑ προκύπτει ότι οι πολίτες επιθυμούν η κυβέρνηση να προχωρήσει τόσο σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις όσο και στην υλοποίηση μέτρων βελτίωσης της οικονομίας. Ένας στους δυο Έλληνες τάσσεται υπέρ της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, εξέλιξη που συνδέεται και με την αναθεώρηση του συντάγματος, μια διαδικασία στην οποία μετέχουν τα επιμελητήρια και θα δώσουν τημάχη τους προς αυτήν την κατεύθυνση».

    [02] Ντομπρόβσκις: H Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο τού 0,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα

    Από την Ελλάδα «υπάρχουν καλές ειδήσεις. Στο δεύτερο τετράμηνο του τρέχοντος έτους άρχισε να αναπτύσσεται και πάλι. Αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Πιστεύουμε ότι το 2016 η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο του προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,5% του ΑΕΠ της» είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschafts Woche.

    «Η είσπραξη τωνφόρων είναι ένα από τα προβλήματα, αλλά παρέχουμε τεχνική βοήθεια» πρόσθεσε, ενώ για την παραμονή ή μη του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είπε: «Εργαζόμαστε ώστε να παραμείνει. Περισσότερα θα ξέρουμε όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρέxοντος προγράμματος, κάτι το οποίο θα γίνει αυτό το φθινόπωρο. Οι προγνώσεις όμως είναι δύσκολες. Η προηγούμενη αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου και παρατάθηκε έως τον Ιούνιο».

    Oαντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απείλησε εμμέσως με κυρώσεις τις χώρες, οι οποίες δημιουργούν ελλείμματα, δηλαδή την Ισπανία και την Πορτογαλία: «Υπάρχουν δύο ειδών κυρώσεις, η μία είναι τα πρόστιμα και η άλλη η αναστολή χρηματoδότησης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ. Για το δεύτερο δεν έχει λεχθεί ακόμα η τελευταία λέξη. Οι συζητήσεις μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεχίζονται».

    ΟBάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε, επίσης, ότι θέλει να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση: «Θέλουμε να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση. Ο πρώτοι δύο πυλώνες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (ΕΜΕ) υφίστανται ήδη. Εχουμε ήδη προτείνει έναν τρίτο πυλώνα, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (ΕΣΑΚ), υπό τηπροϋπόθεση ότι θα πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα».

    Ο κ. Ντομπρόβσκις θέλει, επίσης, να διευκολύνει δάνεια για επενδύσεις. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει, για τον ερχόμενο Μάρτιο, μια λευκή βίβλο με τα περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Ενα μέρος θα αφορά τον Μηχανισμό Σταθερότητας. Μια δυνατότητα θα ήταν να δίνονται δάνεια για να τονωθούν οι επενδύσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αποφεύγονται περιορισμοί στον δανεισμό οι οποίο αποδυναμώνουν την ανάπτυξη» υποστήριξε.

    [03] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στα Φαλάσαρνα

    Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί, έπειτα από ολονύκτιες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή Φαλάσαρνα Κισσάμου.Με το πρώτο φως της ημέρας, πεζοπόρα τμήματα«χτενίζουν» την περιοχή ώστε να σβήσουν τυχόν μικρές εστίες ενώ στην περιοχή παραμένει και η κύρια δύναμη της Πυροσβεστικής.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Καβούσι και κινήθηκε προς Φαλάσαρνα και Πλάτανο, απειλώντας μικρούς οικισμούς που υπάρχουν στην περιοχή.

    Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που βρέθηκαν στο σημείο δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος οι φλόγες να «περάσουν» σε κατοικημένες περιοχές ενώ έκλεισε για όλα τα οχήματα και ο επαρχιακός δρόμος Φαλάσαρνα - Πλάτανος.

    Στο πέρασμά της, η φωτιά έκαψε χορτολιβαδική και δασική έκταση καθώς και ελιές ωστόσο ακριβής αποτίμηση της ζημιάς που προκάλεσε θα γίνει αφού πρώτα τεθεί υπο πλήρη έλεγχο.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Γιάννης Μαραγκάκης, που συντόνιζε την όλη επιχείρηση, «ήταν μια δύσκολη πυρκαγιά καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι με ένταση 7-8 μποφόρ. Επίσης, υπάρχουν πολλά σπίτια και επιχειρήσεις και η προσπάθειά μας ηταν να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και να μη χαθούν περιουσίες».

    Στο σημείο επιχείρησαν 20 οχήματα της Πυροσβεστικής με 40 άνδρες, 2 πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις της ΕΛΑΣ για το ενδεχόμενο εκκένωσης κτηρίων και ρύθμισης της κυκλοφορίας υδροφόρες του δημου Χανίων και του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.

    [04] Στον Εύδηλο Ικαρίας οδηγήθηκε ιστιοφόρο με 36 παράτυπους μετανάστες

    Ιστιοφόρο σκάφος με 36 παράτυπους μετανάστες, εντοπίστηκε στη διάρκεια της νύχτας, βόρεια - βορειοδυτικά της Ικαρίας, έπειτα από επιχείρηση του λιμενικού σώματος.Κάποιος από τους επιβαίνοντες του ιστιοφόρου, με το κινητό του τηλέφωνο, ειδοποίησε μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112, ότι αυτός μαζί με άλλα άτομα, βρίσκονται σε κάποιο ακυβέρνητο σκάφος αλλά δεν γνωρίζουν που.

    Αμεσα ειδοποιήθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης«ΕΣΚΕΔ» του υπουργείου Ναυτιλίας και με το στίγμα του κινητού τηλεφώνου ξεκίνησαν έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του νοτιανατολικού Αιγαίου, από τρία πλωτά του λιμενικού, ναυαγοσωστικό, σκάφος της frontex και επτά παραπλέοντα πλοία.

    Τελικά το ιστιοφόρο με τους παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκε ανοιχτά της Ικαρίας και οδηγήθηκε στον Εύδηλο.

    Στο μεταξύ, στο Βαθύ στη Σάμο φιλοξενούνται προσωρινά οι 50 παράτυποι μετανάστες που εντοπίστηκαν χθες σε λέμβο βορειανατολικά της Σάμου από πλωτό τηςFRONTEX.

    [05] Χωρίς τρόλεϊ σήμερα η Αθήνα, για πέντε ώρες

    Ακινητοποιημένα θα είναισήμερα Τετάρτητατρόλεϊ, από τις 12.00 έως τις 17.00, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων τους.

    Η στάση εργασίας πραγματοποιείται με απόφαση του ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ προκειμένου να διεξαχθεί η τρίτη εξ αναβολής εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευσή τους. Θέματα της γενικής συνέλευσης είναι ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός και η εκλογή εφορευτικής επιτροπής.

    [06] Συνεδρίαση του ΣτΕ το απόγευμα, για τις τηλεοπτικές άδειες

    Γα σήμερα τοαπόγευμα (17:00)και το πρωί της Παρασκευής ορίστηκαν από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαο Σακελλαρίου, δύο νέες διασκέψεις της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ, κεκλεισμένων των θυρών, για το θέμα της χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας, μετά την διακοπή της πρώτης διάσκεψης στις 30/09.

    Στις δυο διασκέψεις της τρέχουσας εβδομάδας θα συμμετέχουν 30 μέλη. Εκτός του πρόεδρου, Νικολάου Σακελλαρίου, θα συμμετέχουν 3 αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας και 3 πάρεδροι του ΣτΕ (οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου).

    Εισηγητής είναι ο σύμβουλος Επικρατείας, Γιώργος Παπαγεωργίου. Οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4 Ιουλίου 2016.

    Διαβάστε επίσης:Δημοσκόπηση για «topontiki.gr»: Υπέρ της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τις τηλεοπτικές άδειες

    [07] Γαλλία: Χωρίς νομική υπεράσπιση ο Σ. Αμπντεσλάμ, μετά την παραίτηση των δικηγόρων του

    Οι δικηγόροι του Σαλά Αμπντεσλάμ, μοναδικού επιζώντα τρομοκράτη, από την ομάδα των φανατικών τζιχαντιστών που έκανε τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, σκοτώνοντας 130 ανθρώπους, δήλωσαν σήμερα ότι δε θα τον υπερασπίζονται από εδώ και στο εξής.

    Ο ίδιος, που κρατείται σε συνθήκες απομόνωσης κοντά στο Παρίσι, από τη σύλληψη του στις αρχές του χρόνου, δεν επιθυμεί να μιλήσει σε κανέναν, ενώ δε θέλει νομική εκπροσώπηση δήλωσαν οι δικηγόροι του, Φρανκ Μπερτόν και Σβεν Μέρι στην τηλεόραση BFM.

    « Έχουμε πειστεί και μας έχει πει ότι δε θα μιλήσει και θα κάνει χρήση του δικαιώματος να παραμείνει σιωπηλός. Τι μπορούμε να κάνουμε; Έχω δηλώσει από την αρχή ότι αν ο πελάτης μου παραμείνει σιωπηλός, θα παραιτηθώ από την υπόθεση»δήλωσε ο Μπερτόν.

    [08] Περιοδεία του πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου στις εσχατιές της βόρειας Τανζανίας

    Περιοδεία στην Τανζανία πραγματοποιεί ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β', ο οποίος συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Μουάνζας και τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη, επισκέφθηκε ατμοπλοϊκώς την πόλη Γκέιτα, κέντρο εξόρυξης χρυσού, όπου υπάρχει ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

    Ο μακαριώτατος συναντήθηκε με τον νομάρχη της περιοχής Γκέιτα, με τον οποίον συζήτησαν εκτενώς πάνω σε θέματα που αφορούν τη συνεργασία της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τη συνεχώς αναπτυσσόμενη αυτή περιοχή και συνομίλησε με πιστούς, στους οποίους έδωσε την πατριαρχικήευλογία του.

    Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Ιερά Μητρόπολη Μουάνζας, μετάτην ίδρυση της το 2007. Η Ιερά Μητρόπολις Μουάνζας βρίσκεται πέριξ της λίμνης Βικτώρια, της δεύτερης μεγαλύτερης λίμνης στον κόσμο, στα σύνορα με την Ουγκάντα και την Κένυα.

    [09] Ανακοινώθηκαν τα λογοτεχνικά βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων

    Στον μεταφραστή και επιμελητή εκδόσεων, Ζήση Σαρίκα και στον αρχιτέκτονα και ιστορικό του βιβλίου, Κωσταντίνο Σπ. Στάικο, απονέμει ομόφωνα η Εταιρεία συγγραφέων φέτος, τα λογοτεχνικά της βραβεία. Πρόκειται για τα βραβεία πολιτισμού «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος». Παράλληλα, η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες για τα άλλα δυο βραβεία, «Γιάννη Βαρβέρη» και «Μένη Κουμανταρέα» αντίστοιχα, που έχει θεσπίσει με στόχο την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών και μυθιστοριογράφων.

    Τα ονόματα των βραβευθέντων θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της μεγάλης εορταστικής εκδήλωσης που διοργανώνει η Εταιρεία Συγγραφέων για τα 35 χρόνια από την ίδρυσή της, την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου και ώρα 19.30, στο Πολιτιστικό Κέντρου του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα». Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει και η απονομή όλων των βραβείων.

    [10] Γιατρός εναντίον μηχανής: Σημειώσατε «1» στις διαγνώσεις

    Οι μηχανές παίζουν ωραίο σκάκι (καλύτερο και από τους ανθρώπους) ή γράφουν ωραία μουσική, πόσο καλά όμως μπορούν να κάνουν τους γιατρούς; Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, χάρη στην ολοένα πιο εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη των ιατρικών εφαρμογών τους, βελτιώνονται σταδιακά στις αυτόματες ιατρικές διαγνώσεις, όχι όμως ακόμη σε βαθμό που να ξεπερνούν τους γιατρούς.

    Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία συνέκρινε την απόδοση 234 γιατρών με εκείνη 23 προγραμμάτων λογισμικού και εφαρμογών (apps). Η σύγκριση στην ακρίβεια των διαγνώσεων έγινε σε 45 κλινικές περιπτώσεις, που αφορούσαν τόσο συνηθισμένες, όσο και σπάνιες ασθένειες, είτε σοβαρές, είτε ελαφριές. Πρόκειται για την πρώτη άμεση σύγκριση των διαγνωστικών ικανοτήτων επαγγελματιών ανθρώπων και μηχανών.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ατέεβ Μεχρότρα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine", διαπίστωσαν ότι οι γιατροί κάνουν υπερδιπλάσιες σωστές διαγνώσεις σε σχέση με τις μηχανές και τους αλγόριθμούς τους.

    [11] Νέα μελέτη: Ποιοι είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου για άνοια

    Η ρύπανση του αέρα, η έλλειψη βιταμίνης D λόγω ανεπαρκούς ηλιοφάνειας ή παρατεταμένης διαμονής σε κλειστούς χώρους, η διαβίωση κάτω από καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και η έκθεση σε ορισμένα παρασιτοκτόνα-εντομοκτόνα είναι ανάμεσα στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση άνοιας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, που αξιολόγησε τα έως τώρα δεδομένα άλλων ερευνών.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τομ Ρας του Κέντρου Ερευνών για την 'Ανοια του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γηριατρικής "BMC Geriatrics", σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», αξιολόγησαν πάνω από 4.000 μελέτες πάνω στο ζήτημα.

    Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου κατά τα δύο τρίτα η άνοια οφείλεται στον τρόπο ζωής (κάπνισμα, παχυσαρκία, διαβήτης κ.α.) και σε γενετικά αίτια, ενώ κατά το υπόλοιπο ένα τρίτο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.Η ατμοσφαιρική ρύπανση -λόγω των μικροσκοπικών σωματιδίων π.χ. από τις μηχανές και τα φρένα των οχημάτων, που εισχωρούν στο ανθρώπινο σώμα- θεωρείται ότι αυξάνει την πιθανότητα οξειδωτικού στρες και χρόνιας φλεγμονής όχι μόνο στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και στον εγκέφαλο.

    'Αλλοι πιο σπάνιοι παράγοντες, όπως οι υψηλής ισχύος γραμμές του ηλεκτρικού ρεύματος και η υψηλή περιεκτικότητα του νερού στο μέταλλο σελήνιο μπορεί επίσης να επιβαρύνουν τον εγκέφαλο.

    [12] Ξεκινούν οι μετεγγραφές φοιτητών

    Από σήμεραΤετάρτη, και για μια εβδομάδα, καλούνται οι φοιτητές των ΑΕΙ και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, να υποβάλλουν, εφόσον το επιθυμούν, ηλεκτρονικά την αίτησή τους για μετεγγραφή.

    Ειδικότερα, το χρονικό διάστημα για υποβολή των αιτήσεων είναι από 12 Οκτωβρίου έως και τις 19 Οκτωβρίου και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτωνwww.minedu.gov.grστην ειδική εφαρμογή μετεγγραφών.

    Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν οι φοιτητές που έχουν εγγραφεί είτε μέσω της επιτυχίας τους στις πανελλαδικές εξετάσεις Μαΐου-Ιουνίου εκάστου σχολικού έτους, Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού ημερήσιου ή εσπερινού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α?και Ομάδας Β?, είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης (εισαγωγή στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης χωρίς νέα εξέταση), είτε μέσω της χρήσης του δικαιώματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις, από τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, με κριτήριο το βαθμό απολυτηρίου τους και σε ποσοστό 5% καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων.

    Σημειώνεται, ότι εάν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμέναεξαιρετικές περιπτώσεις για χορήγηση κατ' εξαίρεση μετεγγραφής, μπορεί να υποβληθεί σχετική έγγραφη αίτηση στην αρμόδια επιτροπή, έως και τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου.

    Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, στην οποία αναγράφονται αναλυτικά τα κριτήρια με βάση τα οποία ένας φοιτητής δικαιούται μετεγγραφής, τα κριτήρια μετεγγραφής με μοριοδότηση, τα κριτήρια μετεγγραφής κατ' εξαίρεση, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οδηγίες για τη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης και πληροφορίες για τυχόν αιτήσεις θεραπείας, βρίσκεται ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

    [13] Θεραπεία με βλαστοκύτταρα αναγέννησε καρδιές πειραματόζωων μετά από έμφραγμα

    Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν, με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων, που προέρχονταν από το γενετικό αναπρογραμματισμό ενήλικων δερματικών κυττάρων, να αναγεννήσουν εν μέρει καρδιές μαϊμούδων που είχαν υποστεί βλάβες μετά από έμφραγμα.

    Περίπου το 70% των ασθενών επιβιώνουν μετά από ένα έμφραγμα, αλλά πολλοί μένουν με βλάβες στην καρδιά τους, η οποία πλέον αδυνατεί να λειτουργήσει κανονικά. Σήμερα για μερικούς ανθρώπους η μόνη επιλογή είναι η μεταμόσχευση καρδιάς, αλλά υπάρχει ανεπάρκεια δωρητών.

    Το επίτευγμα των Ιαπώνων επιστημόνων ανοίγει τον δρόμο για τη μεταμόσχευση αναγεννητικών κυττάρων σε καρδιές ανθρώπων που έχουν υποστεί έμφραγμα, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται αυτά τα κύτταρα να έχουν ληφθεί από έμβρυα (κάτι για το οποίο πολλοί διαφωνούν), ούτε καν από τους ίδιους τους ασθενείς.

    Οι ερευνητές μεταμόσχευσαν στα πειραματόζωα καρδιομυοκύτταρα -κύτταρα καρδιακού μυ- που προέρχονταν από βλαστοκύτταρα μιας από τις μαϊμούδες (μακάκους). Αυτά τα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα είχαν προέλθει από δερματικά κύτταρα του δωρητή μακάκου, τα οποία είχαν αναπρογραμματισθεί στο εργαστήριο, ώστε να επανέλθουν στην αρχική πολυδύναμη κατάστασή τους.

    Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα και όχι εμβρυικά για την μερική αναγέννηση μιας καρδιάς. Τα μεταμοσχευμένα κύτταρα ενσωματώθηκαν κανονικά με τα καρδιομυοκύτταρα των πειραματόζωων και βελτίωσαν την ικανότητα της καρδιάς τους να χτυπά.

    Τα μεταμοσχευμένα κύτταρα καρδιάς δεν απορρίφθηκαν από τον οργανισμό των πειραματόζωων ως ξένο σώμα, χάρη σε ειδική παρέμβαση των επιστημόνων, ώστε τα ξένα κύτταρα να μην αναγνωρίζονται ως εχθρικά από το ανοσοποιητικό σύστημα του λήπτη. Όμως σε όλα τα πειραματόζωα αυξήθηκαν τα περιστατικά καρδιακής αρρυθμίας μετά την αναγέννηση της καρδιάς, χωρίς πάντως να αποβούν μοιραία.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Γιούτζι Σίμπα του Πανεπιστημίου Σινσού της πόλης Ματσουμότο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", δήλωσαν ότι η νέα τεχνική μπορεί να εξασφαλίσει ένα καρδιακό μόσχευμα που δεν θα απορριφθεί σε βάθος χρόνου. Όμως τόνισαν ότι προτού η θεραπεία εφαρμοσθεί σε ανθρώπους σε μερικά χρόνια, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να ελεγχθούν οι αρρυθμίες μετά την μεταμόσχευση.

    [14] Νέα μελέτη: Ποιοι είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου για άνοια

    Η ρύπανση του αέρα, η έλλειψη βιταμίνης D λόγω ανεπαρκούς ηλιοφάνειας ή παρατεταμένης διαμονής σε κλειστούς χώρους, η διαβίωση κάτω από καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και η έκθεση σε ορισμένα παρασιτοκτόνα-εντομοκτόνα είναι ανάμεσα στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση άνοιας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, που αξιολόγησε τα έως τώρα δεδομένα άλλων ερευνών.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τομ Ρας του Κέντρου Ερευνών για την 'Ανοια του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γηριατρικής "BMC Geriatrics", σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», αξιολόγησαν πάνω από 4.000 μελέτες πάνω στο ζήτημα.

    Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου κατά τα δύο τρίτα η άνοια οφείλεται στον τρόπο ζωής (κάπνισμα, παχυσαρκία, διαβήτης κ.α.) και σε γενετικά αίτια, ενώ κατά το υπόλοιπο ένα τρίτο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.Η ατμοσφαιρική ρύπανση -λόγω των μικροσκοπικών σωματιδίων π.χ. από τις μηχανές και τα φρένα των οχημάτων, που εισχωρούν στο ανθρώπινο σώμα- θεωρείται ότι αυξάνει την πιθανότητα οξειδωτικού στρες και χρόνιας φλεγμονής όχι μόνο στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και στον εγκέφαλο.

    'Αλλοι πιο σπάνιοι παράγοντες, όπως οι υψηλής ισχύος γραμμές του ηλεκτρικού ρεύματος και η υψηλή περιεκτικότητα του νερού στο μέταλλο σελήνιο μπορεί επίσης να επιβαρύνουν τον εγκέφαλο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 October 2016 - 6:32:09 UTC