Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Μουζάλας για προσφυγικό: «Το κάναμε καλά, με πάρα πολλά λάθη, αλλά το κάναμε καλά»
  • [02] Β. Σόιμπλε: Να αναλάβει ο ESM τον έλεγχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη
  • [03] Π. Μοσκοβισί για ελάφρυνση του χρέους: Η μπάλα είναι «στην περιοχή» των κρατών-μελών
  • [04] Εκτός λειτουργίας το Taxis έως το βράδυ της Κυριακής
  • [05] Ρωσίδα συνελήφθη στο "Ελ Βενιζέλος" με περίπου 2,3 εκατ. ευρώ χωρίς να τα έχει δηλώσει
  • [06] Απ. Τζιτζικώστας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Προέχει το συμφέρον της χώρας και όχι τα όποια πρόσκαιρα πολιτικά κέρδη
  • [07] Δ. Κουτσούμπας: Το πρόγραμμα και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι το 3ο μνημόνιο
  • [08] Π. Σκουρλέτης: Η θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι κάτι το οποίο θα έβλεπα αυτή τη στιγμή»

  • [01] Γ. Μουζάλας για προσφυγικό: «Το κάναμε καλά, με πάρα πολλά λάθη, αλλά το κάναμε καλά»

    «Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα. Σε αυτή τη φάση δεν βρεθήκαμε τυχαία. Βρεθήκαμε γιατί ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και γιατί εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή ενεπλάκη ενεργά, με όλα τα λάθη που έχουμε κάνει, στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

    Ο κ. Μουζάλας περιέγραψε την πρωτόγνωρη και εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη κατάσταση που βίωσε η χώρα και που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ως προς το προσφυγικό/μεταναστευτικό και μάλιστα χωρίς να έχει κληρονομήσει από προηγούμενες κυβερνήσεις παρά ελάχιστες υποδομές και χωρίς η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να έχει εμπειρία.

    Επισήμανε ότι πέρασαν 1 εκατ. πρόσφυγες από τη χώρα και εγκλωβίστηκαν 60 χιλιάδες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ιστορικά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Και σύντροφοι ανταποκριθήκαμε. Κουτσά στραβά, τα καταφέραμε καλά». Απάντησε δε σε κριτική που έχει δεχτεί από μέρος του κόμματος ως προς τη διαχείριση του ζητήματος.

    Ο υπουργός παρουσίασε τι έχει καταφέρει έως τώρα η κυβέρνηση: Για πρώτη φορά παγκόσμια μέσα σε δυο μήνες αφού έκλεισαν τα σύνορα και εγκλωβίστηκαν οι 60 χιλιάδες, έχουμε σαν κράτος πλήρη καταγραφή αυτών που βρίσκονται στην επικράτεια μας. Πέρασαν 1 εκατ. άνθρωποι και μένουν 60 χιλιάδες, δεν είχαμε ούτε μια επιδημία, αυτό δεν έγινε τυχαία, το κάνατε εσείς, το έκανε η κυβέρνηση. Δεν είχαμε έναν νεκρό από αρρώστια, αυτό δεν έγινε τυχαία. Και είχαμε πολύ λίγα και μικρά φαινόμενα βίας ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες. Εκκενώσαμε την Ειδομένη σε δυο μήνες και το κάναμε χωρίς ν' ανοίξει μύτη, χωρίς βία. «Αυτό το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, η πολιτική που επιλέξαμε».

    [02] Β. Σόιμπλε: Να αναλάβει ο ESM τον έλεγχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη

    Να αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) τον έλεγχο της τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη και όχι πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε σήμερα με συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung», ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και υπέρμαχος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει αναλάβει έναν πολιτικό ρόλο που δεν συνάδει "με τον ρόλο του ως ουδέτερος θεματοφύλακας των συνθηκών" της Ευρώπης, θα πρέπει να εξευρεθεί ένας άλλος τρόπος ώστε το σύμφωνο σταθερότητας της ευρωζώνης που ορίζει τους κανόνες για τα ελλείμματα να εφαρμοστεί πραγματικά.

    "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέω ότι μπορούμε να οδηγήσουμε το ευρωπαϊκό ταμείο για τις κρίσεις, τον ESM, να αναπτυχθεί σε τέτοια κατεύθυνση σε κάθε περίπτωση για τις χώρες της νομισματικής ένωσης. Ο ESM αποφαινόταν για τις προβλέψεις των προϋπολογισμών όχι από πολιτική άποψη αλλά ανάλογα με τους αυστηρούς κανόνες", αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη του.

    Οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού τους. Οι προβλέψεις αυτές πρέπει κανονικά να τηρούν δύο βασικά κριτήρια: ποσοστό δημόσιου χρέους κάτω από το 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και, κυρίως, δημοσιονομικό έλλειμμα μικρότερο του 3% του ΑΕΠ.

    Μέχρι τώρα και παρά την κρίση χρέους, σε καμία χώρα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις επειδή παραβίασε τους κανόνες αυτούς, των οποίων ο Σόιμπλε, στο όνομα της Γερμανίας, είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής.

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών φαίνεται να θεωρεί ότι έχει δοθεί πολύ μεγάλη ελευθερία δράσης σε ορισμένες χώρες από την Κομισιόν του Γιούνκερ επειδή ο τελευταίος καθοδηγείται από πολιτικές εκτιμήσεις.

    [03] Π. Μοσκοβισί για ελάφρυνση του χρέους: Η μπάλα είναι «στην περιοχή» των κρατών-μελών

    Η μπάλα βρίσκεται «στην περιοχή» των κρατών μελών της ευρωζώνης, ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας στην ανοικτή επιστολή 36 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κάλεσαν να υπάρξει το ταχύτερο ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

    Σε επιστολή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου χθες βράδυ, ο Μοσκοβισί υπενθύμισε πως σε αντάλλαγμα για την τήρηση των δεσμεύσεων για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητούνταν από την Αθήνα, το Eurogroup είχε δεσμευθεί τον Μάιο να συζητήσει μέσα στο φθινόπωρο την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

    «Θα ήθελα να επισημάνω ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, οι μόνοι πιστωτές βάσει των προγραμμάτων στήριξης, είναι αρμόδια για την λήψη της σχετικής απόφασης», ανέφερε ο επίτροπος. «Σε εκείνα επαφίεται να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής συμφωνίας», επέμεινε ο Μοσκοβισί.

    «Αναμένω επομένως να αρχίσουν αυτή τη διαδικασία μέσα στο (τρέχον) φθινόπωρο. Η μπάλα είναι ξεκάθαρα στη δική τους περιοχή», συμπλήρωσε ο Μοσκοβισί, διαβεβαιώνοντας ότι η Κομισιόν «θα υποστηρίξει αυτή την καίρια διαδικασία για την Ελλάδα και την ευρωζώνη».

    Οι εκκλήσεις από διάφορες πλευρές περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συναντούν την αδιαλλαξία της γερμανικής κυβέρνησης, που δεν μοιάζει διατεθειμένη να συναινέσει στην προώθηση μέτρων για αυτό ενόψει των εκλογών του 2017.

    [04] Εκτός λειτουργίας το Taxis έως το βράδυ της Κυριακής

    Έως τις οκτώ αύριο το βράδυ δεν θα μπορεί το κοινό να υποβάλλει ηλεκτρονικά Δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης στο σύστημα «Πόθεν Έσχες» (www.pothen.gr) λόγω εργασιών αναβάθμισης των ηλεκτρομηχανολογικών υποδο?ών που πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστη?άτων και ?ιοικητικής Υποστήριξης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι δεν λειτουργούν όλα τα Πληροφοριακά Συστήματα του υπουργείου Οικονομικών (TAXISnet, ICISnet ) καθώς και τα Πληροφοριακά Συστήματα άλλων Φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΕΡΜΗΣ κλπ που συνδέονται μέσω των κωδικών TAXISnet.

    Η διακοπή λειτουργίας λόγω των εργασιών υφίσταται από την Παρασκευή στις 20:00.

    [05] Ρωσίδα συνελήφθη στο "Ελ Βενιζέλος" με περίπου 2,3 εκατ. ευρώ χωρίς να τα έχει δηλώσει

    Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι τελωνειακοί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, όταν χθες στις 11.45 το πρωί εντόπισαν στην αίθουσα αφίξεων extra Schengen μία Ρωσίδα επιβάτη της Αεροφλότ που έφτασε από τη Μόσχα έχοντας μαζί της 2.213.500 ευρώ και 58.900 δολάρια, όλα σε μετρητά.

    Κατά τον έλεγχο που της έγινε διαπιστώθηκε ότι η Ρωσίδα είχε επιμελώς κρυμμένα τα χρήματα τόσο στις αποσκευές της, όσο και επάνω στο σώμα της (σε λαστέξ που φορούσε) και τα οποία προσπάθησε να τα εισάγει στη χώρα μας χωρίς να τα δηλώσει ως όφειλε.

    Οι τελωνειακοί προέβησαν σε δέσμευση των χρημάτων σύμφωνα με τον κανονισμό 1889/2005, ο οποίος προβλέπει πρόστιμο ύψους 25% επί του δεσμευθέντος ποσού (553.375 ευρώ).

    Αν δε, στην έρευνα η οποία θα διεξαχθεί για την προέλευση των χρημάτων από την αρμόδια αρχή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η γυναίκα δεν αποδείξει ότι είναι νόμιμα, τότε κατάσχονται όλα.

    [06] Απ. Τζιτζικώστας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Προέχει το συμφέρον της χώρας και όχι τα όποια πρόσκαιρα πολιτικά κέρδη

    «Στη Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να κοιτάξουμε το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας και όχι τα όποια πρόσκαιρα πολιτικά κέρδη», δηλώνει σεσυνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας προσθέτοντας ότι «σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος σημασία έχει να μείνουμε στην ουσία και όχι στην παραφιλολογία που αναπτύχθηκε για την Επιτροπή».

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία υποστηρίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν πολύ πριν το τέλος της τετραετίας και προσθέτει: «το ζητούμενο δεν είναι το πότε θα φύγει αυτή η κυβέρνηση, αλλά πόση ζημιά θα έχει προκαλέσει στη χώρα μέχρι να φύγει».

    Επιπλέον, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, δηλώνει στο Πρακτορείο ότι η «η ΝΔ μπορεί να κατορθώσει στις εκλογές να γίνει κυρίαρχη δύναμη χωρίς να απαιτηθούν συμβιβασμοί και υποχωρήσεις».

    Μιλώντας για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τις πληροφορίες από τον δικαστικό φάκελο που αφορούνστο σχέδιο «Πυθία», ο Απόστολος Τζιτζικώστας δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο ότι «είναι ένα θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει όλους» και υπογραμμίζει ότι ο «Κώστα Καραμανλής υπήρξε θεμελιωτής της σύγχρονης πολιτικής προσέγγισης της χώρας στις διεθνείς σχέσεις.

    Τέλος, αναφερόμενος στα προσφυγόπουλα και στη σχολική τους εκπαίδευση υποστηρίζει ότι «χρειάζεται ένας κατάλληλος σχεδιασμός και μία ειδική προετοιμασία για την ασφάλεια, παρακολούθηση των μαθημάτων και συνολικά την ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία» και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι άφησε τον χρόνο να περάσει ανεκμετάλλευτος και τώρα τρέχει και δεν φτάνει για να καλύψει τις αρρυθμίες και τα προβλήματα που η ίδια η κυβέρνηση άφησε να δημιουργηθούν.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο τηςσυνέντευξης του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στην Ευτυχία Αδηλίνη γιατο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

    Κύριε Τζιτζικώστα, πως κρίνετε την κίνηση του πρωθυπουργού να σχηματίσει μια Επιτροπή Διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν;

    Σ' ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος σημασία έχει να μείνουμε στην ουσία και όχι στην παραφιλολογία που αναπτύχθηκε για την Επιτροπή. Και η ουσία είναι ότι η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να είναι ούτε προσχηματική, ούτε να γίνεται με όρους επικοινωνίας. Στησυνταγματική αναθεώρηση πρέπει να κοιτάξουμε το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας και όχι τα όποια πρόσκαιρα πολιτικά κέρδη. Πιστεύω λοιπόν, ότι πρέπει να επιδιώξουμε τη συνεννόηση και τη συναίνεση σε όσο το δυνατόν περισσότερα άρθρα προς αναθεώρηση, γιατί οι αλλαγές στο Σύνταγμα θα διαμορφώσουν το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα προχωρήσει η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες.

    Μήπως εν τέλει, είδατε πίσω από αυτή την κίνηση του πρωθυπουργού μία προσπάθεια να δημιουργήσει θέμα στη ΝΔ μετά τις προτάσεις που έγιναν σε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσηςνα συμμετάσχουν;

    Η απάντησή μου, νομίζω ήταν ξεκάθαρη: Το Σύνταγμα της Ελλάδας χρειάζεται ριζική αναθεώρηση και αν αυτή η ευκαιρία μείνει αναξιοποίητη, κανένα κομματικό όφελος δεν πρόκειται να προκύψει για κανέναν, αντίθετα χαμένη θα βγει η χώρα

    Κύριε περιφερειάρχη, η ΝΔ εκτιμά ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών. Κάποιοι, μάλιστα, τις τοποθετούν για τον προσεχή Μάρτιο. Ασπάζεστε αυτή την άποψη; Θεωρείτε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα οδηγηθεί σε εκλογές ή θα αντίθετα, όπως λέει και ο ίδιος, θα επιχειρήσει εξάντληση της τετραετίας;

    Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, εξαντλώντας όμως τον χρόνο και τα περιθώρια της χώρας. Η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι η ανάπτυξη, η οποία έχει δύο βασικά προαπαιτούμενα: την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος που πρέπει να γίνουν άμεσα και την ώθηση της επιχειρηματικότητας με την προσέλκυση νέων επενδύσεων για να αρχίσει επιτέλους, να παράγεται πλούτος στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όμως, ούτε είχε ποτέ ούτε και έκανε το παραμικρό για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ταυτόχρονα έχει ήδη χάσει την εμπιστοσύνη και των πολιτών. Το ζητούμενο λοιπόν, δεν είναι το πότε θα φύγει αυτή η κυβέρνηση, κάτι που θα γίνει πολύ πριν το τέλος της τετραετίας, αλλά πόση θα είναι η ζημιά που θα έχει προκαλέσει στη χώρα μέχρι να φύγει.

    Ανεξαρτήτως, πάντως, του πότε θα γίνουν οι εκλογές βλέπετε η ΝΔ να κερδίζει με αυτοδυναμία;

    Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάτω από το βάρος της ανικανότητας και των ιδεοληψιών της, καταρρέει πιο γρήγορα και από το αναμενόμενο. Αυτό, αφενός οδηγεί τη χώρα σε ακόμα πιο βαθιά κρίση, αφετέρου αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία, που με πειστικό λόγο, και με ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο, τους βασικούς άξονες του οποίου έχει ήδη παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να κατορθώσει στις εκλογές να γίνει η κυρίαρχη δύναμη και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της χωρίς να απαιτηθούν συμβιβασμοί και υποχωρήσεις.

    Κύριε Τζιτζικώστα, η κοινή γνώμη ακούει και διαβάζει τις τελευταίες μέρες πληροφορίες από το δικαστικό φάκελο που αφορούν στο σχέδιο «Πυθία» (παρακολούθησης, πιθανής «δολοφονίας» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του). Ποια είναι η δική σας εκτίμηση μετά από αυτές τις αποκαλύψεις;

    Ο Κώστας Καραμανλής υπήρξε θεμελιωτής της σύγχρονης πολιτικής προσέγγισης της χώρας στις διεθνείς σχέσεις. Ασφαλώς, λοιπόν είναι ένα θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Από εκεί και πέρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της Δικαιοσύνης και πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα αυτής της έρευνας, πριν καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

    Πώς ερμηνεύετε τη σιωπή της ΝΔ γύρω από τη διαμάχη κυβέρνησης -Εκκλησίας; Συμφωνείτε ή πιστεύετε ότι η αξιωματική αντιπολίτευσης θα έπρεπε να έχει σαφή θέση;

    Η Νέα Δημοκρατία στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία κατήγγειλε την προσπάθεια πόλωσης που επιχείρησε η κυβέρνηση, ειδικά για το μάθημα των θρησκευτικών και διατύπωσε τη θέση ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια άγονων και διχαστικών αντιπαραθέσεων. Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που έσπευσε άρον-άρον να αλλάξει θέση, αδειάζοντας ουσιαστικά τον υπουργό Παιδείας κ. Φίλη.

    Να περάσουμε και στο προσφυγικό με την ιδιότητά σας και του περιφερειάρχη. Θα έπρεπε να έχει «χτυπήσει το κουδούνι» για τα προσφυγόπουλα από την αρχή του σχολικού έτους;

    Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι το κουδούνι πρέπει να χτυπάει για όλους τους μαθητές, γιατί σ' αυτή την ηλικία η μόνη θέση για τα παιδιά είναι σε μονάδες διδασκαλίας. Σε ειδικές συνθήκες όμως, όπως αυτές που υπάρχουν σήμερα, για να γίνει αυτό χρειάζεται ένας κατάλληλος σχεδιασμός και μια ειδική προετοιμασία για την ασφάλεια, την παρακολούθηση των μαθημάτων και συνολικά την ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τι απ' όλα αυτά έκανε η κυβέρνηση εδώ και τόσους μήνες; Τίποτα απολύτως. Άφησαν τον χρόνο να περάσει ανεκμετάλλευτος και τελικά, όπως και σε όλα τα θέματα, έτσι και σ' αυτό, τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν να καλύψουν, εκ του προχείρου, τις αρρυθμίες και τα προβλήματα που οι ίδιοι άφησαν να δημιουργηθούν.

    Τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη; Οδηγείται σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις;

    Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η Θεσσαλονίκη και οι πολίτες να βιώσουν και πάλι την ίδια ή και χειρότερη ταλαιπωρία. Γι' αυτό, εδώ και μέρες, όχι μόνο έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά κάλεσα την κυβέρνηση άμεσα να καταβάλει στον ΟΑΣΘ και το σύνολο των χρημάτων που αναγνωρίζει ως χρέος για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και τους υπόλοιπους μισθούς που τους οφείλονται. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει τώρα. Και αμέσως μετά, πρέπει να δούμε και το βασικό ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από την οριστική λύση, δηλαδή τη διευθέτηση συνολικά του ζητήματος των αστικών συγκοινωνιών στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Ουσιαστικά, η κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούμε, διατυπώνεται ξεκάθαρα στον Καλλικράτη, στον οποίο αναφέρεται ρητά ότι στις αρμοδιότητες της Μητροπολιτικής Διοίκησης, που έχουν περάσει στις Περιφέρειες, περιλαμβάνονται και οι αστικές συγκοινωνίες. Το νέο μοντέλο λοιπόν, ήδη υπάρχει και τώρα είναι η ώρα να ενεργοποιηθεί, ώστε όλες οι αστικές συγκοινωνίες να βρεθούν κάτω από έναν ενιαίο φορέα, που θα δημιουργηθεί με ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη συμμετοχή των δήμων της περιοχής.

    Κύριε Τζιτζικώστα, εν μέσω της γενικότερης έλλειψης ρευστότητας, έχετε πει ότι το ΕΣΠΑ είναι ίσως το μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο που έχετε στα χέρια σας. Τι κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να αξιοποιήσει στο μέγιστο τους κοινοτικούς πόρους;

    Στο ΕΣΠΑ 2007-2013 που ολοκληρώθηκε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναδείχτηκε πρώτη σε όλη την Ελλάδα τόσο στη απορρόφηση κονδυλίων με ποσοστό που ξεπέρασε το 114%, όσο και στις εκταμιεύσεις και τις πληρωμές έργων. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε στόχο να πετύχουμε και στο νέο ΕΣΠΑ για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, εισόδημα, αλλά και να επιτευχθεί ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη λοιπόν, έχουμε εξειδικεύσει έργα και δράσεις 740 εκατομμυρίων ευρώ, που ανεβάζουν το συνολικό ποσοστό εξειδίκευσης σε 76,5%. Και ταυτόχρονα, έχουμε ήδη εκδώσει, 37 προσκλήσεις στο νέο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 421 εκατομμυρίων ευρώ. Η Περιφέρειά μας,μάλιστα, είναι μία από τις πέντε πρώτες Περιφέρειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απορρόφησε ευρωπαϊκά κονδύλια τόσο νωρίς. Πετύχαμε λοιπόν, πολύ γρήγορη εκκίνηση και συνεχίζουμε με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς γιατί στο ΕΣΠΑ ο χρόνος είναι χρήμα στην κυριολεξία.

    [07] Δ. Κουτσούμπας: Το πρόγραμμα και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι το 3ο μνημόνιο

    «Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ αποτυπώνεται στο ερώτημα «διάλεξε από ποια τσέπη θα στα πάρω!». Γιατί πρόγραμμα και των δύο είναι το 3ο μνημόνιο, οι νέες ανατροπές στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα», τονίζει ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση».

    Ο κ. Κουτσούμπας κατηγορεί τον βασικό πόλο της κυβέρνησης ότι «μπορεί καλύτερα από τα παραδοσιακά αστικά κόμματα, όπως είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να κάνει τη δουλειά των εταίρων, γιατί κατέχει επιπλέον την τέχνη της εξαπάτησης».

    Για την αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως «δίνει μάχη αυτή τη στιγμή για να αναγνωριστεί από τους έχοντες την πραγματική εξουσία στον τόπο, ως η πιο συνεπής εναλλακτική κυβερνητική λύση, σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, με δυνατότητες πιο σταθερής προσήλωσης στους στόχους του κεφαλαίου».

    Σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, με αιχμή τις εργασιακές σχέσεις, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ σημειώνει ότι «η διάσωση, αλλά και η ανάκτηση εργασιακών δικαιωμάτων εξαρτάται από το εργατικό λαϊκό κίνημα, που ανασυντάσσεται και περνάει στην αντεπίθεση. Δεν εξαρτάται από τα παζάρια της κυβέρνησης με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους, που παρά τις αντιθέσεις μεταξύ τους, συμφωνούν στο τσάκισμα του λαού».

    Ο ίδιος καλεί τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους του λαού να συμπορευθούν με το ΚΚΕ, «για να ζωντανέψει η ελπίδα, η αισιοδοξία» διότι όπως τονίζει «είναι η μόνη απάντηση στη βαρβαρότητα που ζούμε».

    [08] Π. Σκουρλέτης: Η θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι κάτι το οποίο θα έβλεπα αυτή τη στιγμή»

    Αρνητικός στο ενδεχόμενο να αναλάβει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», ενώ εμμέσως εκφράζει την επιθυμία του να παραμείνει στο υπουργείο.

    «Παρότι είναι αρκετά τιμητική στο πρόσωπό μου αυτή η αναφορά που έχει κατά καιρούς γραφτεί το τελευταίο διάστημα, δεν είναι κάτι το οποίο θα έβλεπα αυτή τη στιγμή», τονίζει.

    Για τον ανασχηματισμό σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνει με κριτήριο την αποτελεσματικότητα και την αποτίμηση της δουλειάς που έχει γίνει σε κάθε υπουργείο, ενώ για τη δική του θητεία εκτιμά ότι «το πρόσημο είναι θετικό».

    Για τον ρόλο του κόμματος που αναζητείται μέσα από το συνέδριο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Σκουρλέτης απαντά πως αφενός θα πρέπει να αποκατασταθεί το ειδικό βάρος του ώστε «να παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων». Αφετέρου «να αναλάβει το κόμμα το μερίδιο της ευθύνης ώστε και να μεταφέρει τον σφυγμό της κοινωνίας και ταυτόχρονα, όχι απλά να στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά να αποτελεί και ένα είδος κοινωνικής συνείδησής της».

    Για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δηλώνει ότι «η σύγκρουση δεν σταμάτησε ποτέ, η έντασή της διαφοροποιήθηκε», διαπιστώνει ότι από τους θεσμούς υπάρχουν πλέον και απόψεις που είναι «πολύ κοντά με τους δικούς μας προβληματισμούς», ενώ συμπληρώνει τονίζοντας την ανάγκη «να αξιοποιήσουμε την κάθε ρωγμή, την κάθε αντίθεση που εμφανίζεται προς όφελος της χώρας μας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 October 2016 - 12:31:53 UTC