Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Αμανατίδης: Ο θρησκευτικός φανατισμός δεν μπορεί να είναι λύση
  • [02] Kαμπούρης και Παπανικολάου μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πριν το τζάμπολ στο ΣΕΦ
  • [03] Αντιμέτωπες με κατηγορίες για νέα τρομοκρατική οργάνωση η Ρούπα και η 25χρονη
  • [04] Κυρ.Μητσοτάκης «Ενωμένοι οι Έλληνες θα αποκτήσουμε πάλι την εθνική μας αυτοπεποίθηση»
  • [05] Αυξήθηκε η δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών, παρά την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο
  • [06] Σε δεκαοκτώ συλλήψεις προέβη η τουρκική αστυνομία για το χτύπημα στη Σμύρνη
  • [07] Μήνυμα φιλίας και αποφασιστικότητας υπεράσπισης των δικαίων μας
  • [08] Π.Παυλόπουλος: Η λάμψη των Φώτων, φάρος στον αγώνα μας για την κρίση και τα εθνικά μας δίκαια

  • [01] Γ.Αμανατίδης: Ο θρησκευτικός φανατισμός δεν μπορεί να είναι λύση

    Mε θρησκευτική κατάνυξη πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι και φέτος η κατάδυση του τιμίου Σταυρού στα παγωμένα νερά του Κεράτιου κόλπου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρά τις δύσκολες συνθήκες και όχι μόνο καιρικές, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθαγίασε τα νερά του Κερατείου, όπου έπεσαν 8 τολμηροί πιστοί για να πιάσουν το σταυρό.

    Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος δήλωσε αμέσως μετά την τελετή ότι είναι ευτυχής που βρίσκεται σε αυτή την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και δίπλα στον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο που είναι πνευματικός φάρος και συνέχισε: "Ο κ. Βαρθολομαίος είναι αυτός που προωθεί το μήνυμα της αγάπης και της διαλλακτικότητας. Πόσο επίκαιρο τις ημέρες στις οποίες ζούμε. Το μήνυμα της ημέρας είναι ότι το φώς έχει νικήσει το σκοτάδι και η αγάπη έχει κερδίσει το μίσος.

    Βεβαίως τις ημέρες αυτές είμαστε κάτω από το κλίμα των άδικων θυμάτων τα οποία έχουνε πέσει στον Βωμό της τρομοκρατίας. Έναν αγώνα που έχουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε. Εκφράζω βεβαίως και τα συλλυπητήρια μας. Ωστόσο το μήνυμα που δίνουμε ως Ορθοδοξία, είναι ότι η αγάπη τελικά θα επικρατήσει και ο θρησκευτικός φανατισμός δεν μπορεί να είναι η λύση σε καμία περίπτωση."

    Ο καθαγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε και στην Αντιγόνη των Πριγκιποννήσων όπου έπεσαν για το σταυρό 9 άτομα, στον Άγιο Στέφανό αλλά και για δεύτερη φορά από το 1922 στη Σμύρνη, όπου έπεσαν 7 άτομα για να πιάσουν τον σταυρό με κακές καιρικές συνθήκες και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

    [02] Kαμπούρης και Παπανικολάου μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πριν το τζάμπολ στο ΣΕΦ

    [00]

    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, θα διεξαχθούν τρεις «μητέρες των μαχών» για τρεις διαφορετικές διοργανώσεις μέσα σε διάστημα ενός μηνός. Ο εμβληματικός αρχηγός του Ολυμπιακού στο παρελθόν, Αργύρης Καμπούρης και ο μοναδικός Έλληνας μπασκετμπολίστας που έχει κατακτήσει 2 φορές τοtriplecrown με διαφορετικές ομάδες, το 1997 με τον Ολυμπιακό και το 2007 με τον Παναθηναϊκό, Δημήτρης Παπανικολάου «προθερμαίνουν» τους αναγνώστες του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και του ΠρακτορείουSportγια την πρώτη μάχη, απόψε (21:00) στο ΣΕΦ, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής τηςEuroleague.Πίεση ή πλεονέκτημα η έδρα για τον Ολυμπιακό;

    ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ:«Για μένα είναι σημαντικό ότι παίζουμε στην έδρα μας, με τον κόσμο μας. Είναι πλεονέκτημα να παίζεις στο γήπεδο σου».

    ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:«Σίγουρα είναι πλεονέκτημα η έδρα. Ο Ολυμπιακός έχει βέβαια και την πίεση, αφού στη Euroleague ο στόχος είναι να μη χάνεις στην έδρα σου και να παίρνεις όσος περισσότερες εκτός έδρας νίκες για να φτάσει στα πλέι οφ και εν συνεχεία στο φάιναλ φορ. Το σημαντικό είναι για τον Ολυμπιακό πως αν κερδίσει τον Παναθηναικό, τον αφήνει 3 νίκες πίσω, αφού έχει νικήσει και στο ΟΑΚΑ και σε κάθε πιθανή ισοβαθμία έχει το πλεονέκτημα».

    Για την παρουσία των Σπανούλη και Πρίντεζη, μετά από τραυματισμούς:

    ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ:«Ο Σπανούλης είναι ο ηγέτης του Ολυμπιακού. Ο Βασίλης είναι σημαντικό κομμάτι και τον έχουν ανάγκη οι συμπαίκτες του και η ομάδα. Με την επιστροφή του Πρίντεζη έρχεται άλλη μία δυνατή μονάδα στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Λύνει τα χέρια του Σφαιρόπουλου να έχει τον Γιώργο (σ.σ. Πρίντεζης) και να δίνει λύσεις. Σημαντικό θα είναι και το κατά πόσο ετοιμοπόλεμος θα παρουσιαστεί ο Πάτρικ Γιανγκ. Με τη Φενέρ έδειξε ανάκαμψη και αν συνεχίσει έτσι, αυτό θα είναι μόνο κέρδος και για τον ίδιο και για τον Ολυμπιακό. Είναι ένα πολύ δυνατό σέντερ φορ, μόλις 24 ετών. Δεν υπάρχουν τέτοια σέντερ φορ στην Ευρώπη. Σημαντική, όμως είναι και η απώλεια του Χάκετ. Είχε δεθεί με την ομάδα. Ο Ολυμπιακός, όμως πέρα από την απόκτηση του Ουότερς στη θέση του Χάκετ έχει αξιόλογους αθλητές να καλύψουν το κενό του μέχρι να γυρίσει υγιής πίσω».

    ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:«Η συμμετοχή του Σπανούλη έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ο Βασίλης είναι ο φυσικός ηγέτης του Ολυμπιακού. Και ο Βασίλης και ο Γιώργος είναι δύο πολύ μεγάλοι παίκτες, οι δύο κυριότεροι δημιουργοί του Ολυμπιακού, ο ένας στη θέση του πόιντ γκαρντ και ο άλλος με πλάτη. Δημιουργουν καταστάσεις και για τους συμπαίκτες τους. Το ότι είναι παρόντες δεν σημαίνει πως είναι και πανέτοιμοι, αφού στοιχίζει αν χάσεις αγώνες και προπονήσεις στην προετοιμασία σου. Είναι, όμως μαθημένοι και θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ομάδα τους.

    Για την αλλαγή προπονητή και την παρουσία τριών νέων προσώπων (Τζέιμς, Γκάμπριελ, Τζεντίλε) από πλευράς Παναθηναϊκού

    ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ:«Εχουν παίξει τόσες φορές μαζί οι δύο ομάδες. Βέβαια, έχει αλλάξει η φιλοσοφία στο στιλ παιχνιδιού του Παναθηναϊκού εν συγκρίσει με το τελευταίο ντέρμπι λόγω της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας από τον Τσάβι Πασκουάλ. Είναι ένας σημαντικός προπονητής στην Ευρώπη με σημαντικό έργο στην Μπαρτσελόνα. Το σκάουτινγκ είναι τόσο ανεπτυγμένο πλέον που οι προπονητές βλέπουν που βάζουν την μπάλα πιο πολύ οι αντίπαλοι. Όλα εξαρτώνται από το κατά πόσο οι παίκτες θα είναι πανέτοιμοι να βοηθήσουν την ομάδα».

    ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:«Ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού, Τσάβι Πασκουάλ, βρίσκεται κάποιο σημαντικό διάστημα ήδη στην Αθήνα, έχει συνηθίσει την ομάδα και τον έχουν συνηθίσει. Είναι πλεονέκτημα για τον Παναθηναϊκό, έχει ήδη περάσει τη φιλοσοφία του και τις επιλογές του και θα το κάνει όλο και περισσότερο, αφού ο χρόνος κυλάει υπέρ του. Όσο για τους νέους παίκτες εν συγκρίσει με το ματς στο ΟΑΚΑ σε βάθος χρόνο θα βοηθήσουν. Δεν μπορούμε, όμως να ξέρουμε άμεσα τι βοήθεια θα παράσχουν. Χρειάζεται να εγκλιματιστούν και δεν ξέρουμε τι χρόνο θα τους δώσει ο Πασκουάλ, όχι από θέμα αξίας, αλλά από θέμα ετοιμότητας».

    Που θα κριθεί ο νικητής στο ΣΕΦ;

    ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ:«?Κλειδί? απόψε θα είναι ο ρυθμός. Το θέμα είναι πως θα παρουσιαστούν οι παίκτες των δύο ομάδων μέσα στο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός παίζει με μία από τις καλές ομάδες στην Ευρώπη και είναι σημαντικό να είναι 100% έτοιμος».

    ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:«Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να βγάλει ενέργεια στην άμυνα του, να τρέξει στο γήπεδο και να πετύχει εύκολους πόντους. Ο Παναθηναϊκός θα επιδιώξει να κρατήσει το ρυθμό, ενώ κομβικό σημείο θα αποτελέσει η αντιμετώπιση του Καλάθη. Λογικά, ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να τον πιέσει σε όλο το γήπεδο, να τον οδηγήσει σε κούραση και λάθη. Και οι δύο ομάδες παίζουν πολύ με pick ?n? roll. Ο Ολυμπιακός ειδικά με τον Σπανούλη για να χτυπά τους ψηλούς. Και οι δύο ομάδες είναι πολύ διαβασμένες. Είναι θέμα ημέρας και των παικτών. Οι προπονητές έχουν κάνει ό,τι μπορούν, αλλά πρέπει και να μπουν τα σουτ, όπως δήλωσε και ο Πασκουάλ (γελάει). Πρέπει κάποιοι παίκτες να βρεθούν σε μεγάλη ημέρα».

    Το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» από τα τρία σε διαφορετικός διοργανώσεις μέσα στον Ιανουάριο...

    ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ:«Κάθε παιχνίδι πρέπει να το κοιτούν ξεχωριστά οι δύο ομάδες. Στην εποχή μου, μόνο στα πλέι οφ δίναμε τόσα ντέρμπι στη σειρά. Στην Ευρωλίγκα συναντιόμασταν μόνο στα φάιναλ φορ. Όταν είσαι επαγγελματίας πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος. Είναι τόσο μικρό το διάστημα, δεν έχεις την πολυτέλεια να σκεφτείς, μετά από 2 ημέρες ξαναπαίζεις, πρέπει να έχεις το κορμί σου σε ξεκούραση για να ανταποκριθείς στο ?Γολγοθά? των παιχνιδιών. Με το νέο σύστημα διεξαγωγής της Ευρωλίγκα βγαίνουν συνέχεια τραυματισμοί».

    ΠΑΠΑΝΑNΙΚΟΛΑΟΥ:«Είναι δύσκολο να δίνεις τρία ντέρμπι σε έναν μήνα. Φέτος ειδικά στην Ευρωλίγκα, με το νέο σύστημα διεξαγωγής είναι... η πιο δύσκολη χρονιά με πολλούς αγώνες και πολλά ταξίδια. Τουλάχιστον, όταν παίζουν μεταξύ τους δεν έχουν την κούραση της μετακίνησης. Και τα τρία παιχνίδια, σε Ευρωλίγκα, Κύπελλο και Α1 είναι σημαντικά. Οι παίκτες των δύο ομάδων είναι επαγγελματίες, ξέρουν να ξεχωρίσουν την σημασία κάθε αγώνα και βέβαια η προσοχή τους είναι στραμμένη στο αποψινό παιχνίδι, το οποίο είναι σημαντικό και για τους δύο».

    Η τελευταία τους λέξη... πριν το τζάμπολ:

    ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ:«Καλή επιτυχία και στις δύο ομάδες! Να γίνει ένα παιχνίδι μέσα σε πλαίσια κόσμιας συμπεριφοράς και να το ευχαριστηθεί όλος ο κόσμος. Να το δούμε ως γιορτή, αφού θα μεταδοθεί εκτός από την Ευρώπη και στις ΗΠΑ».

    ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:«Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μας τιμούν και μας διαφημζουν! Και οι δύο ομάδες έχουν τις καλύτερες άμυνες στην Ευρωλίγκα και αυτό δείχνει τη φιλοσοφία τους!».

    [03] Αντιμέτωπες με κατηγορίες για νέα τρομοκρατική οργάνωση η Ρούπα και η 25χρονη

    Κατηγορίες που αφορούν την συμμετοχή τόσο της Ρούπα όσο και της 25χρονης που συνελήφθη χθες μαζί της, σε νέα τρομοκρατική οργάνωση που δεν αφορά τον "Επαναστατικό Αγώνα" ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

    Η δίωξη για τις δύο γυναίκες περιλαμβάνει δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα που αφορούν τα αδικήματα της:

    1. συγκρότησης τρομοκρατικής οργάνωσης με την επιβαρυντική περίσταση της κατασκευής προμήθειας και κατοχής όπλων και εκρηκτικών με τρόπο έκταση και υπό συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά μια χώρα με σκοπό να εκφοβίσουν σοβαρά ένα πληθυσμό, να βλάψουν σοβαρά και να καταστρέψουν τις θεμελιώδεις, συνταγματικές ,πολιτικές και οικονομικές δομές.

    2. διακεκριμένης κλοπής με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων.

    Οι πλημμεληματικές κατηγορίες που απαγγέλθηκαν αφορούν τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της άρνηση δακτυλοσκόπησης.

    Η 48χρονη Ρούπα βγαίνοντας από το εισαγγελικό γραφείο φώναξε:"Κρατάνε το παιδί μου φρουρούμενο στο Παίδων τα σκουλήκια.. Είναι αιχμάλωτος πολέμου έξι χρονών παιδί", ενώ και ενώπιον του Εισαγγελέα η κατηγορουμένη φέρεται να επανέλαβε το αίτημα της να αναλάβουν την φροντίδα του εξάχρονου γιου της , η μητέρα και η αδελφή της οι οποίες βρίσκονταν από το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

    Σε γραπτή δήλωση της η Πόλα Ρούπα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν σκοπεύει να απολογηθεί: "Είμαι επαναστάτρια και δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα" τονίζει και χαρακτηρίζει "τρομοκράτες εγκληματίες και ληστές" όλους εκείνους που απαρτίζουν την οικονομική ελίτ. " Είναι οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις που μέσα από τα μνημόνια διεξάγουν την πιο βίαιη , την πιο αποτρόπαια επίθεση ενάντια στην κοινωνική βάση στο όνομα της " εξόδου από την κρίση..." επισημαίνει η 48χρονη.

    Και η συγκατηγορούμενη της Ρούπα, η νεαρή που συνελήφθη χθες μαζί της φέρεται να δηλώνει πως ανήκει στον αναρχικό χώρο και επίσης ότι είναι μέλος του "Επαναστατικού Αγώνα". Η 25χρονη προαναγγέλλει επίσης πως ξεκινάει και αυτή απεργία πείνας και δίψας με αίτημα να δοθεί "το παιδί των συντρόφων μου Πόλας Ρούπα και Νίκου Μαζιώτη" σε συγγενικά τους πρόσωπα.

    [04] Κυρ.Μητσοτάκης «Ενωμένοι οι Έλληνες θα αποκτήσουμε πάλι την εθνική μας αυτοπεποίθηση»

    Την τελετή Αγιασμού των Υδάτων στη Σαλαμίνα παρακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Καθώς εισερχόμαστε στον όγδοο χρόνο της οικονομικής κρίσης και η Ελλάδα μοιάζει, ολοένα και περισσότερο, με μια μπλοκαρισμένη κοινωνία, η ευχή της Εκκλησίας μας για Θεία Φώτιση είναι σήμερα, περισσότερο επίκαιρη, αλλά και απαραίτητη από ποτέ. Από μόνη της, όμως, αυτή δεν αρκεί. Χρειάζεται μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε:

    «Ενωμένοι οι Έλληνες θα αποκτήσουμε πάλι την εθνική μας αυτοπεποίθηση, με γνώμονα τις αξίες της ειλικρίνειας, της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας, για να ξεκινήσουμε την μεγάλη προσπάθεια για εθνική ανασυγκρότηση. Χρόνια πολλά, σε όλες και σε όλους».

    [05] Αυξήθηκε η δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών, παρά την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο

    Η δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, αυξήθηκε παρά την τρομοκρατική επίθεση της 19ης Δεκεμβρίου εναντίον μιας χριστουγεννιάτικης αγοράς στο Βερολίνο, καθώς η πλειονότητα των Γερμανών δεν ανησυχεί για την τρομοκρατία.

    Η δημοτικότητα του CDU και του αδελφού του κόμματος στη Βαυαρία, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αυξήθηκε κατά δύο μονάδες σε σχέση με ένα μήνα πριν, φτάνοντας στο 37%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Infratest dimap και μεταδόθηκε σήμερα από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

    Η δημοσκόπηση έγινε σε 1.505 ψηφοφόρους από τις 2 ως τις 4 Ιανουαρίου. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), εταίροι της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, είδαν τη δημοτικότητά τους να μειώνεται κατά 2 μονάδες, στο 20%, ενώ το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε δύο μονάδες και πλέον βρίσκεται στο 15%.

    Η κυβέρνηση της Μέρκελ έχει προτείνει την υιοθέτηση νέων μέτρων ασφαλείας μετά την επίθεση στο Βερολίνο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και η οποία προκάλεσε έντονες συζητήσεις για τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η χώρα, σε μια χρονιά μάλιστα που η Γερμανίδα καγκελάριος επιδιώκει την επανεκλογή της για μια τέταρτη θητεία.

    Σε ξεχωριστή δημοσκόπηση επίσης του Infratest dimap για το ARD φαίνεται ότι το 73% των Γερμανών αισθάνονται ασφαλείς, παρά την επίθεση. Εξαίρεση αποτελούν οι υποστηρικτές του AfD, με τα δύο τρίτα εξ αυτών να δηλώνουν ανασφαλείς.

    [06] Σε δεκαοκτώ συλλήψεις προέβη η τουρκική αστυνομία για το χτύπημα στη Σμύρνη

    Η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει 18 ανθρώπους στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε χθες στη Σμύρνη, από την οποία σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

    Ο Μποζντάγ υπογράμμισε επίσης ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία αμφιβολία ότι για την τρομοκρατική αυτή επίθεση ευθύνονται αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

    Yπενθυμίζεται ότι η Τουρκία επλήγη το απόγευμα της Πέμπτης από μια νέα επίθεση, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους στην πόλη της Σμύρνης, πέντε ημέρες μετά το μακελειό σε νάιτκλαμπ της Κωνσταντινούπολης, ο δράστης του οποίου εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης.

    Η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο είχε στόχο ένα δικαστήριο της Σμύρνης και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένας αστυνομικός κι ένας δικαστικός κλητήρας, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Δύο «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν από τα πυρά αστυνομικών μετά την έκρηξη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Πάνω από δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος.

    Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης, Ερόλ Αϊγιλντίζ, οι αρχές υποπτεύονται πως για την επίθεση ευθύνεται η αυτονομιστική οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

    Η επίθεση προστίθεται στις αμέτρητες τρομοκρατικές ενέργειες που αιματοκύλισαν την Τουρκία το 2016 και αποδόθηκαν από τις αρχές είτε στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ή στους κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.

    [07] Μήνυμα φιλίας και αποφασιστικότητας υπεράσπισης των δικαίων μας

    Μήνυμα φιλίας συνεργασίας και αποφασιστικότητας απηύθυνε προς πάσα κατεύθυνση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την Αλεξανδρούπολη, κατά την ομιλία του στην τελετή του αγιασμού των υδάτων της πόλης. Οπως επεσήμανε το μήνυμα φιλίας απευθύνεται προς όλους τους λαούς, καθώς η Ελλάδα αποτελεί φάρο αξιών, και πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας.«Τείνουμε χείρα συνεργασίας και ταυτόχρονα δηλώνουμε την αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως αυτά απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην Αλεξανδρούπολη, «στο ανατολικότερο μεγάλο λιμάνι της ΕΕ», όπως είπε χαρακτηριστικά, με την παρουσία και του ιδίου στην τελετή του εορτασμού, λέγοντας ότι η πόλη έχει «μεγάλη ιστορία και μέλλον που μπορούμε να χτίσουμε όλοι μαζί με ενότητα ομοψυχία και όραμα ώστε να γίνει εμπορικός, ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος και να ναποδείξο0υμε ότι κάνουμε πράξη αυτό που πιστεύουμε βαθειά ότι στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης από τον Εβρο ως το Καστελόριζο χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας.

    Σε σύντομη ομιλία του πριν την τελετή του αγιασμού ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης είπε ότι οι απαντήσεις του πρωθυπουργού στα προβλήματα της περιοχής αναπαύουν τις ψυχές και τις συνειδήσεις μας. Ο Μητροπολίτης πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα τη δημιουργία γραφείου πρωθυπουργού και στη Θράκη, «το μέλλον, τη δροσιά, την ομορφιά και τον ευοίωνο οιωνό στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή όπως είπε χαρακτηριστικά. «Σας παραχωρούμε χώρους για τη δημιουργία του γραφείου, αρκεί να σας έχουμε συνέχεια εδώ, κατέληξε ο Μητροπολίτης.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την δοξολογία των Θεοφανείων στην Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης. Μετά το πέρας της δοξολογίας, ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος χαιρέτησε τον πρωθυπουργό λέγοντας: «Σας υποδεχόμαστε με χαρά, και το πρόσωπο και τον θεσμό. Αισθανόμαστε τον ερχομό σας σας, ως μια δυναμική παρουσία που μας λέει να κάνουμε λίγη ακόμη δύναμη και υπομονή και τα καλύτερα θα έρθουν».

    [08] Π.Παυλόπουλος: Η λάμψη των Φώτων, φάρος στον αγώνα μας για την κρίση και τα εθνικά μας δίκαια

    Μήνυμα αρραγούς ενότητας για να ξεπεράσουμε την βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση και για να υπερασπισθούμε στο ακέραιο τα Εθνικά μας Δίκαια, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος μετά από την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στη Δεξαμενή Αθηνών.

    Ειδικότερα, ο Πρόεδρος δήλωσε :

    «Εύχομαι το Φως της Χριστιανοσύνης που είναι, ταυτοχρόνως, φως της Πίστης μας αλλά και φως του Πολιτισμού μας, να οδηγεί τα βήματά μας, τα βήματα της Ευρώπης, τα βήματα της Ανθρωπότητας, στο δρόμο της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της καταξίωσης του Ανθρώπου.

    Ειδικότερα για την Πατρίδα μας και το Έθνος μας, εύχομαι η ανέσπερη λάμψη των Φώτων να καταυγάζει, ως φάρος αρραγούς ενότητας, τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας στον κοινό ιερό αγώνα όλων μας για να ξεπεράσουμε την βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση και για να υπερασπισθούμε στο ακέραιο τα Εθνικά μας Δίκαια».

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος είχε παραστεί στην Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 January 2017 - 11:31:53 UTC