Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-02-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ.Τζανακόπουλος: Η ΝΔ υπερασπίζεται τις πιο παράλογες απαιτήσεις των δανειστών
  • [02] «Κάποια στιγμή η Μέρκελ θα παρέμβει» ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή, στο περιθώριο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Deutsche Welle: Γεφυρώνεται η μικρή απόσταση θεσμών-Αθήνας έως την Τετάρτη
  • [04] Ζ.Κ. Γιούνκερ:Καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει μεγαλύτερα βήματα από την Ελλάδα, για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της
  • [05] Χειραγώγηση της αγοράς ρεύματος καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΔΕΗ
  • [06] Ναι των αγροτών σε συνάντηση με τον Γ.Δραγασάκη την Τετάρτη
  • [07] Θέλουμε μία άδεια πόλη για να προστατεύσουμε τη ζωή των πολιτών, λέει ο δήμαρχος Ευόσμου Π.Σούλας
  • [08] Δύο άνδρες ύποπτουςγια τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη, συνέλαβε ητουρκική αστυνομία
  • [09] Γερμανία: Διαδηλώσεις κατά των απελάσεων προς το Αφγανιστάν
  • [10] Φυλακίστηκε ο δράστης του μακελειού στο κλαμπ Reina της Κωνσταντινούπολης
  • [11] Να μειώσει το κόστος του τείχους με το Μεξικό υπόσχεται ο Τραμπ
  • [12] Πέθανε ο Χίρο Τανιγκούτσι, ένας από τους αριστοτέχνες των γιαπωνέζικων manga
  • [13] Η πολιτική του Τραμπ για τις γυναίκες εκτόξευσε τις πωλήσεις βιβλίου της Μάργκαρετ Άτγουτ
  • [14] Στ. Κοντονής: Η κυβέρνηση επιταχύνει τις δικαστικές διαδικασίες

  • [01] Δ.Τζανακόπουλος: Η ΝΔ υπερασπίζεται τις πιο παράλογες απαιτήσεις των δανειστών

    Δριμεία κριτική στη ΝΔ ασκεί ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας στην ανακοίνωση της και σημειώνει ότι «ο ελληνικός λαός περιμένει από τον κ. Μητσοτάκη συγκεκριμένες απαντήσεις» στα ερωτήματα που έθεσε εκ νέου ο πρωθυπουργός στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγορεί τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ότι «για μία ακόμη φορά βρίσκονται στην αμήχανη θέση να υπερασπίζονται μόνοι τους τις πιο παράλογες απαιτήσεις των δανειστών» και υπογραμμίζει ότι «στην πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης και σε διάσταση από την κοινωνία, δίνουν και τα τελευταία διαπιστευτήρια υποταγής στο ΔΝΤ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να μην υποχωρήσουν από τις παράλογες απαιτήσεις τους».

    «Αδυνατούν», σημειώνει, «να συμβιβαστούν με την ιδέα πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά, προς όφελος της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι της ολιγομελούς ελίτ που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι «αντί η ΝΔ να ποντάρει στην καταστροφή της χώρας, κλείνοντας το μάτι στους ακραίους εκ των δανειστών, πρέπει επιτέλους να πάρει επισήμως θέση, όπως αρμόζει στο θεσμικό ρόλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

    Ο κ. Τζανακόπουλος τονίζει ότι «ο πρωθυπουργός, εξάλλου, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στην ομιλία του, αλλά η ΝΔ για μία ακόμη φορά αρνείται να απαντήσει στα ουσιώδη:

    1) Υιοθετεί ο κ. Μητσοτάκης τη δήλωση του Αντιπροέδρου του, κ. Γεωργιάδη «να μην κλείσει η αξιολόγηση για να πέσει η κυβέρνηση»;

    2) Είναι επίσημη θέση της ΝΔ ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος;

    3) «Θα ταχθεί στο πλευρό της κοινωνικής πλειοψηφίας στις επαφές του με την 'Ανγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητώντας να μην υπάρχουν παράλογες αξιώσεις που δεν απορρέουν από τη συμφωνία;»

    «Ο ελληνικός λαός περιμένει από τον κ. Μητσοτάκη συγκεκριμένες απαντήσεις» υπογραμμίζει.

    Απάντηση της ΝΔ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο

    Με μια λιτή ανακοίνωση απάντησε η ΝΔ σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.«Το συντομότερο ανέκδοτο: Ο κ. Τσίπρας αγωνίζεται για τα συμφέροντα των πολλών...» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [02] «Κάποια στιγμή η Μέρκελ θα παρέμβει» ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή, στο περιθώριο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

    Την εκτίμηση ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος κάποια στιγμή θα παρέμβει, καθώς δεν θα επιθυμούσε να πάει στις εκλογές με το ελληνικό ζήτημα σε εκκρεμότητα, εξέφρασε ανώτατη κυβερνητική πηγή, στο περιθώριο των εργασιών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Θέλει η 'Ανγκελα Μέρκελ να πάει στις γερμανικές εκλογές με το ελληνικό ζήτημα ανοιχτό; Δεν θέλει. Κάποια στιγμή θα παρέμβει» είπε χαρακτηριστικά, στο ερώτημα εάν υπάρχει αισιοδοξία ότι, παρά τις έως τώρα αποκλίσεις, θα υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

    Αναφορικά με τις αποκλίσεις μεταξύ των διαφόρων πλευρών των θεσμών, η ίδια πηγή επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει ίδια βάση για την διαπραγμάτευση και στο ΔΝΤ να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους. Υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις, ανέφερε, αλλά δεν υπάρχει ακόμη θέμα επιστροφής των κλιμακίων.

    [03] Deutsche Welle: Γεφυρώνεται η μικρή απόσταση θεσμών-Αθήνας έως την Τετάρτη

    Μπορεί να μην έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία σε σχέση με το περίγραμμα στο οποίο θα κινηθούν στην Αθήνα οι θεσμοί, ωστόσο στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μικρή και μέσα στις επόμενες ώρες, το αργότερο στην αρχή της εβδομάδας, θα έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές. Άλλωστε και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο συντονιστής της χθεσινής συνάντησης, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πάντα μετράει τα λόγια του, στην ουσία «φωτογραφίζει» την επιστροφή των θεσμών.

    Η χθεσινή τετράωρη διαπραγμάτευση των αξιωματούχων της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα μέσα στην επόμενη βδομάδα προκειμένου να ολοκληρώσουν τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

    Η χθεσινή πρόοδος είναι προϊόν αμοιβαίων υποχωρήσεων όλων των πλευρών, γιατί διαφορετικά δεν υπήρχε περίπτωση να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση φαίνεται να μετακινείται από την αρχική της θέση και να συζητάει τη νομοθέτηση των προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Οι δανειστές κάνουν από την πλευρά τους πίσω τόσο ως προς τα μέτρα που θα νομοθετηθούν, αποδεχόμενοι στην ουσία να νομοθετηθεί ένα μέρος τώρα και ένα μετά το 2018, όσο και στο συνολικό ποσό των μέτρων, το οποίο αναμένεται να είναι μικρότερο από 3,6 δισ. ευρώ που προβλέπει η πρότασή τους.

    Τα προληπτικά μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, εάν η Ελλάδα διασφαλίσει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2018. Στο συνολικό πακέτο της συμφωνίας που θα προετοιμαστεί θα παρέχονται περαιτέρω διευκρινήσεις των Ευρωπαίων προς το ΔΝΤ αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα ληφθούν το 2018, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η ΕΚΤ από την πλευρά της θα εξετάσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

    Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι εφόσον οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέψουν στην Αθήνα μέχρι την Τετάρτη, τότε είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τη συνεδρίαση του Εurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, ώστε να εγκριθεί και σε πολιτικό επίπεδο από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

    [04] Ζ.Κ. Γιούνκερ:Καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει μεγαλύτερα βήματα από την Ελλάδα, για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της

    Καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει μεγαλύτερα βήματα για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της από την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk και η οποίαστο σύνολό της θα μεταδοθεί την Κυριακή.

    Αναφερόμενος στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ο Γιούνκερ είπε ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι. "Ναι, είναι σε επισφαλές έδαφος υπό την έννοια ότι δεν βλέπουμε πώς το ΔΝΤ θα μπορούσε να χειριστεί αυτό το πρόβλημα", πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:Ανησυχία Γιούνκερ ότι η ΕΕ δεν θα διατηρήσει ενιαίο μέτωπο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

    [05] Χειραγώγηση της αγοράς ρεύματος καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΔΕΗ

    Χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τους τρίτους (εκτός ΔΕΗ) παραγωγούς, κατά τη διάρκεια των κρίσεων ενεργειακής τροφοδοσίας με στόχο την αύξηση της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, κατήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης σε συνέντευξη Τύπου στην Πτολεμαίδα.

    Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιχειρησης, οι τρίτοι παραγωγοί εφήρμοσαν επιθετική τακτική και έκαναν παρακράτηση ισχύος προσφέροντας σε χαμηλές τιμές τα δύο τρίτα της ισχύος τους και το ένα τριτο σε πολυ υψηλές τιμές. «Με αυτην την έλλειψη χειραγωγούσαν την αγορά και διαμόρφωναν πολύ ψηλά την οριακή τιμή και κέρδιζαν από την κρίση». Αυτή η τακτική συνεχίζεται ακόμη, όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι η ΔΕΗ έχει ενημερώσει γραπτώς όλες τις αρμόδιες αρχές και αναμένει την αντίδρασή τους. «Η ΔΕΗ επωμίστηκε το βαρος, οι τρίτοι ειχαν ευκαιρια για αποκόμιση κερδων και για τις αρχες θέτω ενω ερωτηματικό και περιμένω να δω τι θα κανουν» ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.

    Το κόστος από την αύξηση της οριακής τιμής θα αποτιμηθεί, ενώ η ΔΕΗ επωμίστηκε επιπλέον κόστος άνω των 30 εκατ. ευρώ λόγω της υποχρέωσης να λειτουργήσει με πετρέλαιο μονάδες φυσικού αεριου σε Λαύριο και Κομοτηνή, κάτι που δεν έκαναν ιδιώτες παραγωγοί με αντίστοιχες μονάδες. Έθεσε δε θέμα αποζημίωσης της ΔΕΗ απο τον λογαριασμό ασφάλειας εφοδιασμού.

    Συνολικά ο κ. Παναγιωτάκης απέδωσε την κρίση σε τέσσερις παράγοντες: την αύξηση της ζήτησης, τις εξαγωγές που γίνονταν μέχρις ενός σημείου, το γεγονός ότι δεν ήταν διαθεσιμα 1000 μεγαβάτ απο λιγνιτικές μονάδες στις οποίες γινονται αναγκαίες εργασίες περιβαλοντικής αναβάθμισης και στην έλλειψη φυσικού αερίου, η διαθεσιμότητα του οποίου, όπως είπε, εξαρτάται απο τον καιρό και τις δυνατοτητες εφοδιασμού με υγροποιημένο φυσικο αεριο δια θαλάσσης.

    «Οι διασυνδέσεις φυσικού αερίου ειναι μικρές και λίγες. Δεν υπάρχει σταθερή και αξιόπιστη τροφοδοσια με φυσικο αεριο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ τονίζοντας οτι η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού πρέπει να στηρίζεται σε εγχώριες πηγές ενέργειας. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ή του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ο επικεφαλής της επιχείρησης επανέλαβε την αντίθεσή του στις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ) και εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση να απορρίψει μεχρι τελους τις πιέσεις στις διαπραγματευσεις για αυξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ενεργειας.

    Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοινωσε εξάλλου οτι το δανειο υψους 200 εκατ, ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εγκρίθηκε ενώ σε ερώτηση για τις αποκοπές ανέφερε οτι οι διακοπές λογω χρεους κατα κανόνα γινονται μονο σε καταναλωτες που δεν πληρώνουν ενώ έχουν τη δυνατοτητα να το κάνουν, ζητώντας αν υπάρχουν διαφορετικά κρούσματα να ενημερώνεται η επιχείρηση.

    [06] Ναι των αγροτών σε συνάντηση με τον Γ.Δραγασάκη την Τετάρτη

    Θετικοί ως προς τη συνάντησή τους με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εμφανίζονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας και όσοι συντάσσονται μαζί τους, όπως προέκυψε απο τη σημερινή τους συνάντηση.

    «Αντιλαμβανόμενοι το βεβαρημένο πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, αποδεχόμαστε την πρόταση που μας έγινε να συμμετέχει στη συνάντηση που ζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρός της» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Μαυρουδής Μηντσιούδης, αγρότης Χαλκηδόνας.

    «Η συνάντηση κλείδωσε -μετά τις 20.00- για να γίνει την προσεχή Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 στις 15.00 το μεσημέρι στην Αθήνα και με τη συμμετοχή των στελεχών της κυβέρνησης που η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β΄Χαλάστρας Αχιλλέας Καμπούρης.

    Μεταξύ άλλων, ο ίδιος μας είπε ότι στη σημερινή συνάντηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα που έγινε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Β΄Χαλάστρας, που αφορά και «στη μεγαλύτερη μονάδα ξήρανσης και αποθήκευσης δημητριακών στα Βαλκάνια», όπως υποστήριξε, αποφασίστηκε η μη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, στις 14/2 στην πλατεία Βάθης στην Αθήνα.

    «Αποφασίσαμε ομόφωνα ότι δεν συμμετέχουμε σε κομματική συγκέντρωση» μας επισήμανε ο κ. Καμπούρης, προσθέτοντας, δε, ότι «παρά τα πυρά που δεχτήκαμε, όσοι συντασσόμαστε με τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας κινούμαστε με γνώμονα την βιωσιμότητα και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, πέραν των πολιτικών πεποιθήσεων που καθένας από εμάς έχει».Στο ίδιο πνεύμα και η δήλωση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας Νομού Σερρών, Στέργιου Λίτου, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο του Προμαχώνα, που μέχρι πρότινος συντασσόταν στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας. «Δεν συμμετέχουμε σε κομματική φιέστα κανενός. Τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα είναι πέραν των κομμάτων και των συμφερόντων που καθένας θέλει να εξυπηρετήσει».

    [07] Θέλουμε μία άδεια πόλη για να προστατεύσουμε τη ζωή των πολιτών, λέει ο δήμαρχος Ευόσμου Π.Σούλας

    ?Η εκκένωση του πληθυσμού από τη ζώνη επικινδυνότητας είναι υποχρεωτική δεν γίνεται για να υποβοηθήσουμε το έργο του στρατού, της ελληνικής αστυνομίας ή της δημοτικής αρχής. Γίνεται για την ασφάλεια των πολιτών τόνισε ο δήμαρχος Ευόσμου Κορδελιού, Πέτρος Σούλας, σε συνέντευξη τύπου κατά την οποία ενημέρωσε για τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου απενεργοποίησης της βόμβας του ΒΠαγκόσμιου Πολέμου στο Κορδελιό.

    Ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου απηύθυνε έκκληση προς όλους να απομακρυνθούν από την ακτίνα επικινδυνότητας των 1.900 μέτρων που έχει οριστεί από τον στρατό με βάση τα στοιχεία του τύπου της βόμβας και της ισχύος της.

    ?Θέλουμε μία άδεια πόλη για να προστατεύσουμε τη ζωή των πολιτών? τόνισε.Διευκρίνισε ότι από χθες άρχισε από το ΕΚΑΒ και με μέσα του Δήμου η μεταφορά των ατόμων με αναπηρίες ή των ατόμων με προβλήματα υγείας ή των υπέργηρων σε νοσοκομεία (424, Γεννηματά, Παπανικολάου, Άγιος Δημήτριος) ή άλλες δομές φιλοξενίας και ότι ο Δήμος μίσθωσε και ξενοδοχείο για τη δωρεάν φιλοξενία ατόμων που πρέπει να μείνουν κλινήρη και των συνοδών τους.

    Ο κ. Σούλας είπε ότι τα τηλέφωνα του δήμου δέχτηκαν μέχρι χθες 3.500 κλήσεις σε 10 τηλεφωνικές γραμμές και ότι η όλη επιχείρηση κόστισε στο δήμο περίπου 9.500 ευρώ.

    ?Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού που πρέπει να γίνει στη χώρα, εντός τριών ωρών από τις 7 έως τις 10 το πρωί. Είναι δύσκολο εγχείρημα. Όσο καλομελετημένο είναι ένα τέτοιο σχέδιο για να επιτύχει απαιτείται η συνεργασία των δημοτών? υπογράμμισε.

    Κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών προκειμένου να γίνει με ασφαλή τρόπο η μεταφορά τους αύριο το πρωί με τα λεωφορεία που θα διαθέσει ο ΟΑΣΘ από τα σημεία συγκέντρωσης στα σημεία φιλοξενίας.

    Διαβάστε επίσης:Ενθύμιο ενός..."άγνωστου" βομβαρδισμού των συμμάχων το Δεκέμβρη του 1943, είναι η βόμβα που εξουδετερώνεται στο Κορδελιό

    [08] Δύο άνδρες ύποπτουςγια τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη, συνέλαβε ητουρκική αστυνομία

    Ένας Δανός και ένας Σουηδός, ύποπτοι για την προετοιμασία επίθεσης στην Ευρώπη στο όνομα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), συνελήφθησαν πριν από περίπου 10 ημέρες στη νότια Τουρκία, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

    Οι δύο άνδρες, ένας 35χρονος Δανός λιβανικής καταγωγής και ένας 38χρονος Σουηδός ιρακινής καταγωγής, είχαν εκπαιδευτεί στη Συρία και είχαν μπει παράνομα στην Τουρκία πριν από 12 ημέρες, διευκρινίζει το Dogan. Η αστυνομία έκανε έρευνα σε ένα σπίτι μέσα στο οποίο οι δύο άνδρες κρύβονταν στα 'Αδανα της νότιας Τουρκίας. Αστυνομικοί ανέκριναν τους δύο ύποπτους επί 10 ημέρες, προσθέτει το πρακτορείο, σύμφωνα με το οποίο οι δύο άνδρες προσχώρησαν στο ΙΚ πριν από τρία χρόνια.

    Οι σουηδικές υπηρεσίες ασφαλείας (S?po) επιβεβαίωσαν την πληροφορία στην εφημερίδα Aftonbladet. "Λάβαμε την πληροφορία από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη σύλληψη ενός σουηδού πολίτη στην Τουρκία", δήλωσε η εκπρόσωπος της S?po, Νίνα 'Οντερμαλμ Σέι, την οποία επικαλείται η σουηδική εφημερίδα. "Εστιάζουμε πλέον στη λήψη περισσοτέρων πληροφοριών όσον αφορά τη σύλληψη αυτή και στην ενημέρωσή μας γι αυτό που έδειξε η τουρκική έρευνα", πρόσθεσε.

    [09] Γερμανία: Διαδηλώσεις κατά των απελάσεων προς το Αφγανιστάν

    Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορείες στη Γερμανία ζητώντας να σταματήσουν οι απελάσεις προς το Αφγανιστάν, των αιτούντων άσυλο, λόγω της αναζωπύρωσης της βίας στη χώρα αυτή.

    Στο Βερολίνο, η πορεία που αναχώρησε από την Πύλη του Βρανδεμβούργου είχε 2.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τον σύλλογο "Στοπ στις απελάσεις προς το Αφγανιστάν" που διοργάνωσε την κινητοποίηση. Στο Ντίσελντορφ, περίπου 1.000 άνθρωποι διαδήλωσαν φωνάζοντας το ίδιο σύνθημα, γράφει η εφημερίδα της περιφέρειας Rheinische Post.

    Ορισμένοι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βοήθειας στους μετανάστες, κρατούσαν πανό που έγραφαν: "Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στο Αφγανιστάν, ούτε ακόμη το υπουργείο Άμυνας και το Κοινοβούλιο στην Καμπούλ", ή "Το Αφγανιστάν δεν είναι ασφαλής χώρα". Συνολικά, συγκεντρώσεις και πορείες είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν σε 23 γερμανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Αμβούργο και το Βισμπάντεν.

    Η κυβέρνηση της 'Αγγελα Μέρκελ, που αποφάσισε να επιταχύνει τις απελάσεις, είναι αντιμέτωπη κυρίως με την αυξανόμενη αντίθεση των περιφερειακών κρατιδίων να οργανώσουν απελάσεις Αφγανών. Πέντε από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας αποφάσισαν να αναστείλουν τις απελάσεις στο Αφγανιστάν, κυρίως η πόλη-κρατίδιο του Βερολίνου.

    [10] Φυλακίστηκε ο δράστης του μακελειού στο κλαμπ Reina της Κωνσταντινούπολης

    Στη φυλακή οδηγήθηκε ο δράστης της επίθεσης που προκάλεσε τον θάνατο 39 ανθρώπων τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στο νυκτερινό κέντρο Reina της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο Ουζμπέκος Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ, που συνελήφθη στις 16 Ιανουαρίου, είχε ομολογήσει κατά τη διάρκεια της κράτησής του ότι είναι ο δράστης του μακελειού, της πρώτης μεγάλης επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

    Ο Μασαρίποφ, που γεννήθηκε το 1983, φυλακίστηκε σήμερα με απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

    Διώκεται κυρίως για "συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση", "δολοφονία περισσοτέρων του ενός ανθρώπων" και "απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης", σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    [11] Να μειώσει το κόστος του τείχους με το Μεξικό υπόσχεται ο Τραμπ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα μειώσει "σημαντικά" το κόστος του τείχους που θέλει να κατασκευάσει στα σύνορα με το Μεξικό το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα στοιχίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

    "Δεν έχω ακόμη ασχοληθεί με το σχέδιο ή τις διαπραγματεύσεις. Όταν θα το κάνω, όπως με το μαχητικό F-35 ή με το πρόγραμμα του Air Force Ones, η τιμή θα μειωθεί ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ!", έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος προβάλλοντας το επιχειρηματικό ταλέντο του, στο οποίο αποδίδει τη μείωση της τιμής των F-35 από την εταιρεία Lockheed Martin και των τριών νέων προεδρικών αεροσκαφών που θα κατασκευάσει η Boeing.

    Η ανάρτηση αυτή έγινε με αφορμή τις πρόσφατες εκτιμήσεις ειδικών σύμφωνα με τους οποίους το τείχος κατά μήκος των συνόρων μπορεί να στοιχίσει πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο ίδιος ο Τραμπ υπολόγιζε ότι το τείχος θα στοιχίσει 8-12 δισεκατομμύρια ενώ τον περασμένο μήνα ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιν έκανε λόγο για 15 δισεκ. δολάρια. Ο Τραμπ έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι θα φροντίσει να πληρώσει το Μεξικό για το τείχος, κάτι που η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει απορρίψει κατηγορηματικά.

    [12] Πέθανε ο Χίρο Τανιγκούτσι, ένας από τους αριστοτέχνες των γιαπωνέζικων manga

    Σε ηλικία 69 ετών πέθανε ο Χίρο Τανιγκούτσι, ένας από τους αριστοτέχνες των γιαπωνέζικων κόμικς, συγγραφέας του έργου "A Distant Neighbourhood" ("Τα Μικρά Όνειρα της Νιότης μου"), ανακοινώθηκε από τον Γαλλικό εκδοτικό οίκο Casterman.

    Ο εκλιπών, που διακρίθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με το "The Times of Botchan" και δέκα χρόνια αργότερα με το "The Lonely Gourmet" ("Το μοναχικό γεύμα"), υποβαλλόταν σε δύσκολη ιατρική αγωγή τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τους οικείους του.

    O καλλιτέχνης που έγινε διάσημος για άλλα έργα του όπως το "The Walking Man" οδηγούσε τον αναγνώστη βαθιά στο εσωτερικό των γιαπωνέζικων γειτονιών και σε ιστορίες ανθρώπινες και γαλήνιες. Ο Τανιγκούτσι προσήλκυσε πολλούς αναγνώστες παγκοσμίως. Οι επιρροές του στην τέχνη του σκίτσου ήταν μάλλον ευρωπαϊκές, στο πρόσωπο για παράδειγμα του Γάλλου Ζαν Ζιρό, γνωστού με το ψευδώνυμο Moebius, σκιτσογράφου και σεναριογράφου κόμικς, με τον οποίο δημοσίευσε το "Icare" ("Ίκαρος").

    Το 2015, το διεθνές φεστιβάλ κόμικς της Ανγκουλέμ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, τον τίμησε με μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα. Τότε, το σύνολο των έργων του που είχαν εκδοθεί στα γαλλικά από τον οίκο Casterman πωλήθηκαν σε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

    [13] Η πολιτική του Τραμπ για τις γυναίκες εκτόξευσε τις πωλήσεις βιβλίου της Μάργκαρετ Άτγουτ

    Η Μάργκαρετ Άτγουτ, η μεγάλη κυρία της καναδέζικης λογοτεχνίας, υποστήριξε ότι οι ανησυχίες που εκφράστηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ήταν κατά κύριο λόγο η αφορμή που επανέφερε στις λίστες των μπεστ-σέλερ το μυθιστόρημά της "Η ιστορία της πορφυρής δούλης", 30 και πλέον χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του.

    Το βιβλίο, που αναφέρεται σε μια θεοκρατική δικτατορία στις ΗΠΑ όπου οι γυναίκες αναγκάζονται να γεννούν παιδιά για την άρχουσα τάξη, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των μπεστ-σέλερ του βιβλιοπωλείου Amazon στις αρχές της εβδομάδας και παραμένει ακόμη μέσα στα 10 κορυφαία ευπώλητα.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε,κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης βιβλίου της Κούβας, όπου τιμώμενη χώρα είναι ο Καναδάς, η Άτγουντ παραδέχτηκε πάντως ότι σημαντικό ρόλο στην εκτόξευση των πωλήσεων έπαιξε και το τρέιλερ που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα του Σούπερ Μπόουλ και αφορά στη νέα τηλεοπτική μεταφορά του έργου της από τον ιστότοπο Hutu.

    Η Άτγουντ, που το 2000 τιμήθηκε με το Βραβείο Μπούκερ για το μυθιστόρημα "Ο τυφλός δολοφόνος", είπε ότι εμπνεύστηκε την "Ιστορία της πορφυρής δούλης" από τις σπουδές της για την Αμερική του 17ου αιώνα και τις πουριτανικές αξίες της εποχής. "Τις βλέπετε να επανέρχονται τώρα", συνέχισε, αναφερόμενη σε συγκεκρκιμένες ενέργειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον περιορισμό του δικαιώματος στην άμβλωση. Πέρσι ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να τιμωρούνται αν κάνουν αμβλώσεις. "Επιστρέφουμε στις πουριτανικές αξίες της Νέας Αγγλίας του 17ου αιώνα όπου οι γυναίκες ήταν πολύ χαμηλά στην ιεραρχία", πρόσθεσε η Άτγουντ.

    [14] Στ. Κοντονής: Η κυβέρνηση επιταχύνει τις δικαστικές διαδικασίες

    Η κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλία για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών. Ηδη στο πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε, υπήρχαν σημαντικές διατάξεις, οι οποίες τροποποιούν τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και επιταχύνουν τις διαδικασίες ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, οι οποίες ήταν απολύτως προβληματικές» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τους εκπροσώπους των Δικηγορικών Συλλόγων Πύργου και Αμαλιάδας στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στην Ηλεία.

    Επίσης έκανε ειδική αναφορά στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου για το θέμα των παραβόλων και τόνισε ότι «υπήρξε μια προσπάθεια για να καταστεί δυνατή η πρόσβαση των συμπολιτών μας που έχουν οικονομικό πρόβλημα στη Δικαιοσύνη. Πήραμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όσο αφορά στα δικαστικά ένσημα και τα παράβολα». Ο κ. Κοντονής, στην συνέχεια αναφέρθηκε στη μη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων Πύργου και Αμαλιάδας, επησημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό «σηματοδότησε μία εκτεταμένη ανασφάλεια Δικαίου και συναλλάγων, αλλά ακύρωσε σε μεγάλο βαθμό οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.

    Όσον αφορά στα θέματα των κτιριακών υποδομών, ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για «μια μόνιμη πληγή» και δήλωσε ότι «τα κτίρια πάρα πολλών ειρηνοδικείων της χώρας καταρρέουν και το γεγονός ότι η ΘΕΜΗΣ Κατασκευαστική συγχωνεύθηκε με άλλες κατασκευαστικές εταιρείες, δημιουργεί πρόβλημα, καθώς η νέα εταιρεία υπάγεται σε άλλο υπουργείο και όχι σε αυτό της Δικαιοσύνης».

    Σημαντική αναφορά στη στελέχωση των Δικαστηρίων έκανε κατά την διάρκεια της ομιλίας τους, κ. Κοντονής, δηλώνοντας ότι «ήδη έχουν διοριστεί αρκετοί υπάλληλοι, στα Ειρηνοδικεία της χώρας και είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός πρόσληψης 4.000 δικαστικών υπαλλήλων». Επίσης, τόνισε ότι «βάλαμε μια τελεία στη διαδικασία αποστελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών και πλέον βλέπουμε τη στελέχωση τους και με δικαστικούς υπαλλήλους και με δικαστικους λειτουργούς».

    Διαβάστε επίσης :Ρεκόρ καθυστερήσεων στις δίκες κατέχει η Ελλάδα


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 11 February 2017 - 21:31:54 UTC