Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-04-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] "Παρούσα η χώρα μας όπου κριθεί αναγκαίο, σύμφωνα πάντα με τα εθνικά μας συμφέροντα", αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
  • [02] Διαβήματα διαμαρτυρίας προς τη Ρώμη και το Παρίσι από την ελληνική κυβέρνηση
  • [03] Συνάντηση Παπανδρέου - Τάλμποτ με θέμα το Κοσσυφοπέδιο και τα ελληνοτουρκικά
  • [04] "Η Ελλάδα δεν πρέπει να καταστεί μέρος του προβλήματος της γιουγκοσλαβικής κρίσης", τονίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
  • [05] Αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων για την κρίση στη Γιουγκοσλαβία
  • [06] Αμερικάνικη συμβολή για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η Έξοδος του Μεσολογγίου
  • [08] Μνημόσυνο για τον Αντώνη Τρίτση
  • [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ 1)

  • [09] Επισκόπηση οικονομικού Τύπου
  • [10] Μετά το "ταρακούνημα" ανέβηκε και πάλι ο δείκτης τιμών στην Σοφοκλέους
  • [Δ] ΔΙΕΘΝΗ

  • [11] Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί πολιτικών στόχων στην Γιουγκοσλαβία
  • [12] Χερσαίες δυνάμεις στέλνουν οι ΗΠΑ στην Αλβανία
  • [13] Συνέρχεται το Έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για το θέμα των προσφύγων
  • [14] Άλλες εξωτερικές ειδήσεις
  • [Ε] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ (επιμέλεια ειδήσεων από τη Φωνή της Ελλάδας)

  • [15] Το ΣΑΕ Ευρώπης για την Ελληνική παιδεία στην Γερμανία
  • [16] Συνεδριάζει η νεολαία του ΣΑΕ-Ευρώπης
  • [17] Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών ο Τζον Μπραδήμας
  • [18] Συμμετέχει η ελληνική ομογένεια στις διαδηλώσεις υπέρ της Σερβίας στον Καναδά
  • [19] Βαρθολομαίος: "Δεν υπάρχει στην Κωνσταντινούπολη γενικευμένο κλίμα τρομοκρατίας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου"
  • [20] Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Μελβούρνη τον Απρίλιο
  • [21] Εκδηλώσεις των Ποντίων της Μελβούρνης για την επέτειο της Γενοκτονίας
  • [22] Τούρκοι, Έλληνες και Γάλλοι θα τιμήσουν τα 2.600 χρόνια από την ίδρυση της Μασσαλίας
  • [23] Στην παρουσία του στα Βαλκάνια στοχεύει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
  • [24] Ελληνοαυστραλός είναι ο Πρόξενος της Αυστραλίας στην Θεσσαλονίκη
  • [25] Εκδήλωση στη Νέα Υόρκη για την Β. Ήπειρο
  • [ΣΤ] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

    [Ζ] ΑΘΛΗΤΙΚΑ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ-Σπορ)

  • [26] Μάχη με ...Κλίντον στο ΟΑΚΑ
  • [27] Νίκη πριν την αποστολή στο Βελιγράδι
  • [28] "Για την ιστορία χωρίς εγγυήσεις"
  • [29] Πρωτοβουλία και ο Ολυμπιακός
  • [30] Νίκες πρωτοπόρων
  • [31] Κυπελλούχος ο Ολυμπιακός
  • [32] Nέα νίκη για Δάφνη
  • [33] Παγκόσμιος Ολυμπιακός
  • [34] Πέρασαν και οι Βουλιαγμένη - Χανιά
  • [Η] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] "Παρούσα η χώρα μας όπου κριθεί αναγκαίο, σύμφωνα πάντα με τα εθνικά μας συμφέροντα", αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Η Eλλάδα θα είναι παρούσα όπου κριθεί αναγκαίο ότι θα πρέπει να εξυπηρετηθούν τα εθνικά της συμφέροντα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας μετά την πολύωρη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, απαντώντας στο ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας στη νατοϊκή δύναμη που προβλέπεται να εγκατασταθεί στην Αλβανία.

    Για το θέμα των προσφύγων ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει και θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό. Ο αριθμός των προσφύγων που θα έρθουν στη χώρα μας θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τις άλλες χώρες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε, δεν αναμένεται, πάντως, να ξεπεράσει τα 5.000 άτομα. Επίσης, η Ελλάδα θα προσφέρει δύο αεροσκάφη για τη μεταφορά προσφύγων από τα Σκόπια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

    [02] Διαβήματα διαμαρτυρίας προς τη Ρώμη και το Παρίσι από την ελληνική κυβέρνηση

    Σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς τη Ρώμη και το Παρίσι θα προβεί η Αθήνα, για την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσαν, συμβουλεύοντας να αποφεύγονται εκδρομές Γάλλων και Ιταλών μαθητών στην Ελλάδα.

    [03] Συνάντηση Παπανδρέου - Τάλμποτ με θέμα το Κοσσυφοπέδιο και τα ελληνοτουρκικά

    Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν το αντικείμενο των συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών των Ηνωμένων πολιτειών Στρόουμπ Τάλμποτ σήμερα στην Αθήνα.

    Ο κ. Τάλμποτ έφθασε χθες στην Αθήνα, προερχόμενος από τα Σκόπια.

    [04] "Η Ελλάδα δεν πρέπει να καταστεί μέρος του προβλήματος της γιουγκοσλαβικής κρίσης", τονίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

    Απάντηση στις επικρίσεις που δέχθηκε για τις δηλώσεις του για τις επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης και την πολιτική του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Κοσσυφοπέδιο έδωσε χθες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να καταστεί μέρος του προβλήματος της γιουγκοσλαβικής κρίσης.

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας πρόσθεσε ότι οι θέσεις που διατύπωσε για το ζήτημα τού Κοσσυφοπεδίου διασφαλίζουν τα συμφέροντα τής Ελλάδος και των άλλων βαλκανικών χωρών.

    [05] Αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων για την κρίση στη Γιουγκοσλαβία

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής με αφορμή την κρίση στην Γιουγκοσλαβία, ζήτησε χθες από το Μεσολόγγι τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή τού κόμματός του επισήμανε ότι η μοναδική λύση για τον τερματισμό τού πολέμου στην Γιουγκοσλαβία θα ήταν η ευρεία αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο, εντός όμως των ορίων τής σημερινής Γιουγκοσλαβίας.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος πραγματοποιεί από σήμερα επίσκεψη στη Σόφια και το Βελιγράδι.

    Με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια ασχολήθηκε και η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, οποία προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος για γενίκευση τού πολέμου στην περιοχή είναι πλέον ορατός. Παράλληλα, ζήτησε να μην σταλεί ελληνική στρατιωτική δύναμη εκτός συνόρων της Ελλάδος.

    [06] Αμερικάνικη συμβολή για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

    Η αμερικανική διπλωματία είναι έτοιμη να συμβάλλει στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Από την πλευρά της, η Λευκωσία δραστηριοποιείται έντονα με δύο κυρίως στόχους, πρώτον να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεύτερον να διαμηνυθεί προς κάθε κατεύθυνση η ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με τους τουρκοκυπρίους, όταν υπάρξει πρόσκληση.

    Όσον αφορά την ενταξιακή πορεία, σημαντική κρίνεται η συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα αύριο Μεγάλη Τρίτη ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Γιάννο Κρανιδιώτη.

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η Έξοδος του Μεσολογγίου

    Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια κορυφώθηκε χθες στο Μεσολόγγι, ο εορτασμός της εκατοστής εβδομηκοστής τρίτης επετείου της εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου. Παρέστησαν επίσης πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

    [08] Μνημόσυνο για τον Αντώνη Τρίτση

    Επιμνημόσυνη δέηση με αφορμή την συμπλήρωση επτά χρόνων από τον θάνατο του Αντώνη Τρίτση, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, με πρωτοβουλία του "Ιδρύματος Αντώνη Τρίτση για τα δικαιώματα και την απελευθέρωση των λαών" και του Δήμου Αθηναίων.

    [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ 1)

    [09] Επισκόπηση οικονομικού Τύπου

    Η περαιτέρω μετοχοποίηση του ΟΤΕ και η εισβολή νέου κύματος εταιριών στη Σοφοκλέους, είναι τα θέματα στα οποία επικεντρώνει την προσοχή του ο οικονομικός Τύπος σήμερα.

    Η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται στη σημερινή τελική σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ, όπου ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου και ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης θα συναποφασίσουν για την επιπλέον διάθεση στον ιδιωτικό τομέα τού 14% τού ΟΤΕ, πιθανά τον ερχόμενο Ιούλιο.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι οι προβλέψεις των μεγάλων διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών CREDIT SWISSE και ING BARINGS για ενίσχυση των μετοχών στη Σοφοκλέους και για κέρδη από τις επενδύσεις σε ομόλογα.

    Ακόμη, ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης μιλάει για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, τις δημόσιες συγκοινωνίες, τις ευρωεκλογές και την ευρωλίστα.

    Στο κύριο θέμα της εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ επισημαίνεται ότι πάνω από 430 δις δραχμές επιθυμούν να αντλήσουν με την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο, 143 εταιρίες απ' όλους τους κλάδους, οι οποίες θα δώσουν ισχυρή ώθηση στην κεφαλαιαγορά, αλλά και στην ελληνική οικονομία, με τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν από τα κεφάλαια αυτά. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου των ελληνικών Τραπεζών, εντός του έτους, αναμένεται να ξεπεράσει συνολικά τα 800 δις δραχμές.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι οι ελπίδες για τη βελτίωση του ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών για το 1999, τα δύο σενάρια για τον τρόπο δράσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού που εξετάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο χαμηλότερος του αναμενόμενου ρυθμός αύξησης των εσόδων από το ΦΠΑ. κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

    [10] Μετά το "ταρακούνημα" ανέβηκε και πάλι ο δείκτης τιμών στην Σοφοκλέους

    Άνοδος 5, 83% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κλείνοντας την Παρασκευή στις 3. 303, 49 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο ύψος των 113, 17 δις δρχ.

    Στο φίξινγκ το δολάριο έκλεισε στις 303,000 δραχμές, το γερμανικό μάρκο στις 166,835 δραχμές και το ευρώ στις 326,300 δραχμές.

    [Δ] ΔΙΕΘΝΗ

    [11] Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί πολιτικών στόχων στην Γιουγκοσλαβία

    Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι νατοϊκές αεροπορικές επιδρομές καθώς και η εκτόξευση πυραύλων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, τα νατοϊκά αεροπλάνα έπληξαν κυρίως το Βελιγράδι και το Νόβισαντ.

    Σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ" βομβαρδίστηκε το αεροδρόμιο Σούρτσιν, το κτίριο της Διοίκησης της Γιουγκοσλαβικής Αεροπορίας και της Αντιαεροπορικής άμυνας, στο προάστιο Ζεμούν.

    Ένας πύραυλος έπεσε περίπου 800 μέτρα από το κεντρικό κτίριο του αεροδρομίου. Χθες το μεσημέρι επλήγησαν μία μονάδα παραγωγής ενέργειας και ένα διυλιστήριο, στην περιοχή τού Βελιγραδίου.

    Τις πρωινές ώρες σήμερα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έπληξαν στρατιωτικούς και άλλους στόχους στην βιομηχανική ζώνη της πόλης Νις.

    [12] Χερσαίες δυνάμεις στέλνουν οι ΗΠΑ στην Αλβανία

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν στην Αλβανία δύο χιλιάδες στρατιώτες και 24 ελικόπτερα "Απάτσι", ειδικά για την προσβολή χερσαίων τμημάτων και τεθωρακισμένων για τη στήριξη των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Η ανάπτυξη των "Απάτσι" δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση, ένα πρώτο βήμα για την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

    [13] Συνέρχεται το Έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για το θέμα των προσφύγων

    Τις εξελίξεις στην τραγωδία του Κοσσυφοπεδίου αλλά και τις επιπτώσεις θα συζητήσουν οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την ερχόμενη Πέμπτη 8 Απριλίου στο Λουξεμβούργο.

    Οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον τής Γιουγκοσλαβίας θα συνεχισθούν για περισσότερο καιρό από όσο είχε προγραμματιστεί δήλωσε, πάντως, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

    Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δεχθούν, συνολικά, περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες ανακοίνωσε η γερμανική προεδρία, ενώ 20.000 αναμένεται να μεταφερθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι τόσοι στην Τουρκία.

    Η Αλβανία δήλωσε πρόθυμη να δεχθεί έως 100.000 Κοσοβάρους πρόσφυγες, με την προϋπόθεση όμως ότι θα της παρασχεθεί οικονομική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.

    [14] Άλλες εξωτερικές ειδήσεις

    Η Βαγδάτη ανακοίνωσε χθες ότι ένας Ιρακινός τραυματίστηκε από τις επιθέσεις που πραγματοποίησαν τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη πάνω από στρατιωτικές θέσεις αλλά και πολιτικές εγκαταστάσεις στο νότιο τμήμα της χώρας.

    Δύο Σκοτσέζοι εισαγγελείς έφτασαν χθες στη Χάγη για την παράδοση των δύο Λιβύων που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή τους στην τραγωδία του Λόκερμπι της Σκωτίας που, πριν από δέκα χρόνια στοίχισε τη ζωή σε 270 επιβάτες, αεροσκάφους της "Παναμέρικαν" στο οποίο σημειώθηκε βομβιστική επίθεση.

    Παράλληλα, ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε χθες, με ανακοίνωση του γενικού του γραμματέα, Εσμάτ Αμπτέλ Μεγκίντ, να αρθεί το διεθνές εμπάργκο που έχει επιβληθεί κατά της Λιβύης, αφού η τελευταία απεδέχθη τελικώς την παράδοση των δύο πολιτών της για να δικαστούν για την υπόθεση Λόκερμπι.

    Τουλάχιστον 12 κρατούμενοι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια ταραχών που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε δυο φυλακές της Κεντρικής Κολομβίας.

    [Ε] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ (επιμέλεια ειδήσεων από τη Φωνή της Ελλάδας)

    [15] Το ΣΑΕ Ευρώπης για την Ελληνική παιδεία στην Γερμανία

    Διημερίδα με θέμα : "Η Ελληνική Παιδεία στην Γερμανία και οι προοπτικές της την επόμενη πενταετία" διοργάνωσε στις 3-4 του μηνός στη Θεσσαλονίκη το ΣΑΕ- Περιφέρεια Ευρώπης. Στις εργασίες έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων στη Γερμανία, καθηγητές Πανεπιστημίου και εκπρόσωποι συλλόγων εκπαιδευτικών Γερμανίας. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ι. Μαγκριώτης, ο οποίος τόνισε ότι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση των ομογενών είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη του ελληνισμού. Τις εργασίες παρακολούθησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Νιώτης, ο οποίος τόνισε ότι η συνδιάσκεψη έρχεται να αναδείξει όχι μόνο την πραγματική κατάσταση αλλά και να τεθούν προτάσεις στρατηγικής, το νέο πλαίσιο και την Ευρωπαϊκή προοπτική της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Γερμανία. Από την πλευρά του ο Ειδικός Γραματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Δημήτρης Χαλκιώτης κατέστησε σαφές πως η αναδιαμόρφωση τον προγραμμάτων σπουδών των αμιγών ελληνικών σχολείων με κύριο σημείο την ενίσχυση της γερμανικής γλώσσας, θα οδηγήσουν στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό της ελληνόγλωσσης παιδείας στην Γερμανία και την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων.

    [16] Συνεδριάζει η νεολαία του ΣΑΕ-Ευρώπης

    Συνεδριάζει από χθες το συντονιστικό όργανο της νεολαίας ΣΑΕ-Ευρώπης. Κύριο θέμα της συνεδρίασης είναι ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δραστηριοτήτων για το έτος 1999. Οι εκπρόσωποι των νεολαίων στις δύο αυτές ημέρες θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στα θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, επικοινωνίας και σύσφιξης των δεσμών των νέων ελλήνων με τον εθνικό κορμό αλλά και μεταξύ τους. Οι προβληματισμοί και οι προτάσεις των νέων της Ευρώπης θα τεθούν προς συζήτηση στο συνέδριο νεολαίας Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί από 2-4 Ιουλίου στην Θεσσαλονίκη.

    [17] Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών ο Τζον Μπραδήμας

    Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών ανακηρύχθηκε στη Βιέννη ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός Τζον Μπραδήμας. O Τζον Μπραδήμας είναι επίτιμος πρόεδρος του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πρώην μέλος του Κογκρέσου και πρόεδρος, διορισμένος από τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, της Επιτροπής για τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών είναι μια κοινότητα διακεκριμένων φιλοσόφων, καλλιτεχνών, φυσικών, δικηγόρων, κοινωνικών επιστημόνων, τεχνολόγων, πολιτικών, επιχειρηματιών και συνδικαλιστών ηγετών.

    [18] Συμμετέχει η ελληνική ομογένεια στις διαδηλώσεις υπέρ της Σερβίας στον Καναδά

    Με συνθήματα "Ελλάδα- Σερβία-Ορθοδοξία", "Έξω το ΝΑΤΟ από το Κόσοβο" και άλλα ανάλογα, πραγματοποίησαν προχθές ειρηνικές πορείες οι σερβικές κοινότητες του Μόντρεαλ και του Τορόντο, πλαισιωμένες από την ελληνική ομογένεια με τελικό προορισμό τα αμερικανικά προξενεία των δυο καναδικών μεγαλουπόλεων. Τρεις χιλιάδες Σέρβοι και Έλληνες του Μόντρεαλ με γιουγκοσλαβικές σημαίες και τη γαλανόλευκη διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης διαμαρτυρόμενοι για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία με πλακάτ που ανέγραφαν "Με τις βόμβες δεν έρχεται η ειρήνη".

    [19] Βαρθολομαίος: "Δεν υπάρχει στην Κωνσταντινούπολη γενικευμένο κλίμα τρομοκρατίας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου"

    "Δεν υπάρχει στην Κωνσταντινούπολη γενικευμένο κλίμα τρομοκρατίας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Υπάρχουν μεμονωμένες ενέργειες μερικών φανατικών". Αυτό τόνισε, σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα "Βραδινή της Κυριακής", ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι "η Ορθοδοξία έχει μέλλον εις τον τόπον αυτόν, σύμφωνον με τας βουλάς του κυβερνώντος και τα ανθρώπινα Υψίστου Θεού".

    [20] Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Μελβούρνη τον Απρίλιο

    Στα πλαίσια του φεστιβάλ "Αντίποδες" θα πραγματοποιηθεί, στη Μελβούρνη, από τις 17 έως τις 25 Απριλίου, το 7ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.

    Τα οκτώ φιλμς που έχουν επιλεγεί για το φετινό φεστιβάλ είναι τα εξής : - "Απ' την άκρη της πόλης" του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (1998) - "Βασιλική" του Βαγγέλη Σερντάρη (1997) - Oύλοι εμείς εφέντη" του Λεωνίδα Βαρδάρου (1998) - "O αδελφός μου κι εγώ" του Αντώνη Κόκκινου (1997) - "Oλα είναι δρόμος" του Παντελή Βούλγαρη (1998), "Oνειρο σε άσπρο φόντο" του Δημήτρη Σπύρου (1996) - "Προστάτες οικογένειας" του Νίκου Περάκη (1997) - "Τα χρυσά μήλα των εσπερίδων" της Σοφίας Παπαχρήστου (1998).

    Το φεστιβάλ θα αρχίσει με το φιλμ "Απ' την άκρη της Γης", που έχει σκηνοθετήσει ο γεννημένος στην Αυστραλία, Κωνσταντίνος Γιάνναρης.

    Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί. την Κυριακή 18 Απριλίου, στο Treasury Theatre, το σεμινάριο με τίτλο "Αυστραλία- Ελλάδα: Μια περίπτωση Ευρωπαϊκών Συμπαραγωγών". Στο σεμινάριο αυτό θα συμμετάσχουν και οι ομογενείς σκηνοθέτες, Τζον Τατούλης και Άννα Κόκκινου.

    [21] Εκδηλώσεις των Ποντίων της Μελβούρνης για την επέτειο της Γενοκτονίας

    Οι Πόντιοι της Μελβούρνης θα τιμήσουν την 79η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους, με μια σειρά εκδηλώσεων που θα αρχίσουν στις 2 Μαίου και θα κορυφωθούν την Κυριακή 16 Μαίου με το καθιερωμένο, ειρηνικό συλλαλητήριο, έξω από το τουρκικό προξενείο.

    Στις εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος όλα τα ποντιακά σωματεία της Μελβούρνης

    [22] Τούρκοι, Έλληνες και Γάλλοι θα τιμήσουν τα 2.600 χρόνια από την ίδρυση της Μασσαλίας

    Τα 2.600 χρόνια από την ίδρυση της Μασσαλίας στην σημερινή Νότια Γαλλία, θα τιμήσουν Τούρκοι, Έλληνες και Γάλλοι το ερχόμενο καλοκαίρι. Οι Τούρκοι θα συμμετάσχουν ως οι σημερινοί κάτοικοι της Φωκαίας. Ο Δήμαρχος της πόλης Νιχάτ Ντιρίμ ήταν από τους εισηγητές της ιδέας του εορτασμού των 2.600 χρόνων της Μασσαλίας με τους απογόνους των Ελλήνων Φωκαέων "κατευθείαν απογόνων εκείνων που ίδρυσαν την Μασσαλία".Η ιδέα του κοινού εορτασμού κατά τη Ζαχάρω Φρατζέσκου, μέλους της ομάδας πρωτοβουλίας πολιτών "Συνάντηση των Φωκαέων το 2000" ξεκίνησε το 1992, όταν πολίτες με κοινή ρίζα τη Μικρασιατική Φωκαία είχαν την πρώτη τους συνάντηση. Αποφάσισαν τότε ότι ο εορτασμός αυτός μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ταξίδι συναδέλφωσης των Ευρωπαίων πολιτών της Μεσογείου, κατοίκων περιοχών με κοινή ρίζα και παράδοση. Στόχος όλου αυτού του πανηγυριού ειρήνης κατά την επιτροπή που αποτελείται από την Ζαχάρω Φραντζέσκου-Παπαδοπούλου, τον απερχόμενο πρόεδρο της κοινότητας Νέας Φωκαίας Χαλκιδικής Θ. Καραδήμο και τον Τούρκο δήμαρχο της μικρασιατικής Φωκαίας Νιχάτ Ντιρίμ "η προβολή και αξιοποίηση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς, η ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου, η συνεργασία στην διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στις φωκιανές πατρίδες, η ανταλλαγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους".

    [23] Στην παρουσία του στα Βαλκάνια στοχεύει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

    Το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού ανοίγει τα φτερά του στα Βαλκάνια. Συγκεκριμένα στο Βελιγράδι, θα λειτουργήσει παράρτημα του ΕΙΠ στο τέλος του χρόνου και θα στεγαστεί σε κτίριο του ελληνικού δημοσίου κοντά στο ελληνικό προξενείο. Επίσης, συζητείται η παρουσία του ιδρύματος στα Τίρανα. Αρχικά στα Τίρανα θα πραγματοποιηθεί σειρά μαθημάτων Νέων Ελληνικών. Υπάρχει ακόμη σκέψη για παραρτήματα στη Σόφια, στην Ρουμανία αλλά και στην Ιορδανία, όπου δρα ένας σύλλογος Ελληνίδων γυναικών.

    [24] Ελληνοαυστραλός είναι ο Πρόξενος της Αυστραλίας στην Θεσσαλονίκη

    Ελληνοαυστραλός, επιχειρηματίας στο επάγγελμα, είναι ο πρώτος επίτιμος πρόξενος της Αυστραλίας στην Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον κ. Χρήστο Γκάντα, που διαμένει στη Θεσσαλονίκη την τελευταία πενταετία, και διευθύνει επιτυχώς δύο επιχειρήσεις.

    [25] Εκδήλωση στη Νέα Υόρκη για την Β. Ήπειρο

    "Βόρειος Ήπειρος. Ο Ελληνισμός της Αλβανίας" ήταν το θέμα της ομιλίας του φιλολόγου, Ν. Υφαντή, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν τα ηπειρωτικά σωματεία "Πύρρος" και "Θυγατέρες της Ηπείρου", την περασμένη Παρασκευή, στην Αστόρια.

    [ΣΤ] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

    [Ζ] ΑΘΛΗΤΙΚΑ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ-Σπορ)

    [26] Μάχη με ...Κλίντον στο ΟΑΚΑ

    Ο Ολυμπιακός νίκησε 2-1 τον ΠΑΟΚ με πέναλτι που δόθηκε στις καθυστερήσεις και αμφισβητήθηκε έντονα από τους φιλοξενούμενους. Στη συνέντευξη Τύπου υπήρξε επεισόδιο Μπάγεβιτς με δημοσιογράφο. "Αυτή τη στιγμή είμαι ο Κλίντον και ζητάω να φύγει ο κύριος από την αίθουσα" είπε ο Ντούσκο αναφερόμενος στο δημοσιογράφο. "Ο διαιτητής υπερέβαλε εαυτόν" ανέφερε ο Αρι Χάαν.

    [27] Νίκη πριν την αποστολή στο Βελιγράδι

    Λίγες ημέρες πριν την ειρηνευτική αποστολή της στο Βελιγράδι, η ΑΕΚ νίκησε 3-2 στην Καισαριανή τον Εθνικό Αστέρα για την 25η αγωνιστική του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Ετσι η Ενωση διατήρησε τη διαφορά της από τον Παναθηναϊκό που επιβλήθηκε 2-0 του Πανιωνίου στη Ν. Σμύρνη. Στα υπόλοιπα ματς της αγωνιστικής: Προοδευτική - Απόλλων 0-1 Ξάνθη - Ιωνικός 2-2 ΟΦΗ - Βέροια 3-0 Πανηλειακός - Πανελευσινιακός 2-0 Ηρακλής - Αρης 2-1 Εθνικός - Καβάλα 0-2

    [28] "Για την ιστορία χωρίς εγγυήσεις"

    "Πάμε στο Βελιγράδι χωρίς εγγυήσεις, για να να δώσουμε το σημαντικότερο παιχνίδι στην ιστορία της ΑΕΚ και να πάρουμε τον τίτλο της ανθρωπιάς" τόνισε ο Δημήτρης Μελισσανίδης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την αποστολή της ΑΕΚ στο Βελιγράδι, όπου την Μ. Τετάρτη θα δώσει φιλικό με την Παρτιζάν. "Είμαστε υπερήφανοι που θα παίξουμε στη Σερβία" ανέφερε ο Ντέμης Νικολαϊδης. Τη Μ. Δευτέρα θα ανακοινωθεί η λίστα με τα ονόματα αυτών που θα ταξιδέψουν στην καρδιά του πολέμου.

    [29] Πρωτοβουλία και ο Ολυμπιακός

    Την βοήθεια του στον σερβικό λαό θα προσφέρει και ο Ολυμπιακός, μέσω των φιλάθλων του. Η Πανελλήνια Ενωση Φίλων του Ολυμπιακού κάλεσε με ανακοίνωση τους φίλους της ομάδας να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε όλους όσοι βιώνουν την τραγωδία του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία. Η ΠΕΦΟ θα συγκεντρώσει φάρμακα και τρόφιμα τα οποία θα σταλούν στη Γιουγκοσλαβία με φορτηγά αυτοκίνητα, που θα βρίσκονται στα εξής σημεία: -Στο Πασαλιμάνι, από Μ. Δευτέρα ως Μ. Τετάρτη από τις 9:00 ως τις 20:00 GR -Στο ΟΑΚΑ, στο παιχνίδι Κυπέλλου Ολυμπιακού - Ηρακλή (7/4), από τις 9:00 ως τις 19:00 GR._Πέρασαν ΑΕΚ και Μαρούσι_

    Η ΑΕΚ δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα και πέρασε. Νίκησε 73-65 τον Πανιώνιο στο ΟΑΚΑ. Το Μαρούσι ήταν η τρίτη ομάδα που πήρε την πρόκριση στην δεύτερη φάση των πλέι οφ της Α1 κατηγορίας μπάσκετ των ανδρών και εξασφάλισε την έξοδο στην Ευρώπη. Η ομάδα του Κώστα Πετρόπουλου επιβλήθηκε 81-73 του Ηρακλείου και έκανε το 2-1. Τα ζευγάρια που διαμορφώνονται στη δεύτερη φάση των πλέι οφ είναι: Ολυμπιακός - Μαρούσι Παναθηναϊκός - Περιστέρι ΠΑΟΚ - Ηρακλής Αρης - ΑΕΚ

    [30] Νίκες πρωτοπόρων

    Νίκες για πρωτοπόρους στην 27η αγωνιστική του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Β' Εθνικής. Συνοπτικά τα αποτελέσματα: Δόξα Β. - Αθηναϊκός 0-0 Καλαμαριά-Καρδίτσα 3-1 ΠΑΣ Γιάννινα-Άγιος Νικόλαος 2-0 Καλαμάτα-Νίκη Βόλου 3-0 Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 3-0 Παναχαϊκή-Πιερικός 6-2 Λάρισα-Ιάλυσος 2-1 Τρίκαλα-Λύκοι 3-1 Εδεσσαϊκός-Παναιτωλικός 2-3

    [31] Κυπελλούχος ο Ολυμπιακός

    Ο Ολυμπιακός νίκησε 3-1 την ΑΕΚ και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας στο βόλεϊ των ανδρών, στον τελικό του φάιναλ φορ που έγινε στη Δράμα.

    [32] Nέα νίκη για Δάφνη

    Η Δάφνη πέτυχε άλλη μια σημαντική νίκη που την έφερε ακόμα πιο κοντά στην άνοδό της στην Α1 κατηγορία μπάσκετ των ανδρών. Αυτή τη φορά επιβλήθηκε 69- 63 στη Λάρισα του τοπικού Γυμναστικού Συλλόγου. Στους υπόλοιπους αγώνες της 21ης αγωνιστικής της Α2: Φίλιππος - Ηλυσιακός 69-61 Μίλων - Αρίων 97-88 Εσπερος - Αμύντας 70-60 Μακεδονικός - Π.Φάληρο 69-58 Ιωνικός - Πειραϊκός 68- 61 ΜΕΝΤ - Ολύμπια 67-63

    [33] Παγκόσμιος Ολυμπιακός

    Στη 16η θέση του κόσμου βρίσκεται η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού για τον μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Στατιστικής και Ποδοσφαίρου. Οι ερυθρόλευκοι ήταν 20οι τον Φεβρουάριο. Στο σχετικό πίνακα, καλύτερη ομάδα του κόσμου, αυτή τη στιγμή, είναι η Μπάγερν Μονάχου.

    [34] Πέρασαν και οι Βουλιαγμένη - Χανιά

    Βουλιαγμένη, Χανιά, Ολυμπιακός και Χαλκίδα είναι οι τέσσερις ομάδες που συνεχίζουν τη μάχη του πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας του πόλο των ανδρών. Στα τρίτα ματς η Βουλιαγμένη νίκησε 10-6 την Γλυφάδα και τα Χανιά 11-5 τον Εθνικό.

    [Η] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)

    Αστατος προβλέπεται ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.

    Οι άνεμοι στα πελάγη πνέουν μέτριοι από βόρειες διευθύνσεις και στο Αιγαίο τοπικά ισχυροί.

    Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 16 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 19 βαθμούς Κελσίου και στο Αιγαίο τους 18 βαθμούς Κελσίου.

    Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες προβλέπονται τόσο για την Αττική, όσο και για τη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι, ενώ το θερμόμετρο θα αγγίξει αντίστοιχα τους 18 και τους 16 βαθμούς Κελσίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 5 April 1999 - 11:10:08 UTC