Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-04-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Δηλώσεις Σημίτη για το γιουγκοσλαβικό από τη Νέα Υόρκη
  • [02] Σε καλό δρόμο η προενταξιακή διαδικασία της Κύπρου στην Ε.Ε.
  • [03] Συνεχίζονται οι καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Οτσαλάν
  • [04] Ο Γιώργος Παπανδρέου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [05] Οικολογική καταστροφή από τους βομβαρδισμούς
  • [06] Εκδηλώσεις για την 21η Απριλίου
  • [07] Απεργία σε Δήμους και Κοινότητες
  • [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ 1)

  • [08] Σύσκεψη επιχειρηματιών για τον τουρισμό
  • [09] Επισκόπηση οικονομικού Τύπου
  • [10] Συνεχίστηκε η πτώση στη Σοφοκλέους
  • [Δ] ΔΙΕΘΝΗ

  • [11] Το ΝΑΤΟ εντείνει τις επιθέσεις του στην Γιουγκοσλαβία
  • [12] Επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας
  • [13] Πιο κοντά το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων
  • [14] Παραχωρούν τον εναέριό τους χώρο η Βουλγαρία και η Ρουμανία
  • [15] Αντιπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού θα επισκεφθούν τους αιχμάλωτους Αμερικανούς στρατιώτες
  • [16] Άλλες εξωτερικές ειδήσεις
  • [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΑ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ-Σπορ)

  • [17] Kακή εμφάνιση και ήττα
  • [18] Παρελθόν ο Παράσχος
  • [19] Στα τελικά οι Νέοι
  • [20] Ελαφρά υποχώρηση
  • [21] Χωρίς Μίκλαντ και Κόλα
  • [22] "Επιστρέφω την Παρασκευή"
  • [23] Κανένα πρόβλημα ο Ντέμης
  • [24] Πρώτο βήμα για Βουλιαγμένη
  • [25] Ο Ολυμπιακός Βόλου στην Β' Εθνική
  • [26] Αβαντάζ γηπεδούχων και ΑΕΚ
  • [27] Μάντσεστερ- Μπάγερν για τη μεγάλη κούπα
  • [28] Αβαντάζ η έδρα για τον τελικό
  • [29] Πάρμα - Μαρσέιγ στον τελικό
  • [ΣΤ] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Δηλώσεις Σημίτη για το γιουγκοσλαβικό από τη Νέα Υόρκη

    Την ανάγκη του τερματισμού των βομβαρδισμών και εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο γιουγκοσλαβικό, τόνισε χθες σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η παράταση της κρίσης εγκυμονεί κινδύνους, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχει το αποτέλεσμα των πρόσφατων τουρκικών εκλογών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό, ο κ. Σημίτης είπε ότι η Ελλάδα προσπαθεί πάντα να βρει λύσεις για τη βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία και συζητεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν αναλάβει.

    Αναφορικά με το Κυπριακό ο πρωθυπουργός είπε ότι οπωσδήποτε πρέπει να επιτευχθεί η αποστρατιωτικοποίηση του νησιού με την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ειρήνευσης που θα βοηθήσει και στην επίλυση των πολιτικών προβλημάτων.

    Για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο ο κ. Σημίτης άφησε να εννοηθεί ότι ο απελευθερωτικός στρατός των Κοσσοβάρων (UCK) αποτελεί αστάθμητο παράγοντα και προειδοποίησε ότι αν υπάρξει αλλαγή συνόρων στην περιοχή θα δημιουργηθεί κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης στα Βαλκάνια.

    [02] Σε καλό δρόμο η προενταξιακή διαδικασία της Κύπρου στην Ε.Ε.

    Σε πολύ ικανοποιητικό στάδιο βρίσκεται η προενταξιακή διαδικασία της Κύπρου. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα των μελών της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης Κύπρου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου της Επιτροπής, στην Πάφο.

    Ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη της Κύπρου, Λεοπόλντ Μάουρερ, ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των είκοσι τριών από τα τριάντα δύο κεφάλαια για την ένταξη της Κύπρου και ότι συνεχίζεται η προεργασία σχετικά με την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων, τη γεωργία και την Ατζέντα 2000.

    [03] Συνεχίζονται οι καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Οτσαλάν

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος έχει σειρά να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Οτσαλάν.

    Χθες στην Επιτροπή κατέθεσε ο πρεσβευτής Γιώργος Κωστούλας, ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα διαδραματίσθηκαν κατά την παραμονή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Κένυα.

    [04] Ο Γιώργος Παπανδρέου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ

    Την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος θα τοποθετηθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ και επίτροπος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προαναγγέλλει στο σημερινό κύριο θέμα της η εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ.

    Το ρεπορτάζ του Λυκούργου Κομίνη αναφέρει πως το θέμα θα κλείσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αλλά φαίνεται ότι ήδη υπάρχει συμφωνία Σημίτη - Τσοχατζόπουλου γι' αυτό. Όπως φαίνεται, συνεχίζει στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα σε ότι αφορά την διαδοχή στο υπουργείο Εξωτερικών, όμως κύκλοι του Μαξίμου αποκλείουν την επιστροφή του Θεόδωρου Πάγκαλου, αλλά δεν αποκλείουν την προώθηση του Γιάννου Κρανιδιώτη.

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [05] Οικολογική καταστροφή από τους βομβαρδισμούς

    Εντείνεται η ανησυχία για την οικολογική καταστροφή από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Αυξημένα επίπεδα διοξίνης και άλλων καρκινογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα της Βόρειας Ελλάδας, μέτρησαν επιστήμονες του Δημοκρίτειου πανεπιστήμιου Θράκης.

    Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Υφυπουργός Υγείας Νίκος Φαρμάκης στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων τέτοιων μετρήσεων. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Λαλιώτης δήλωσε ότι "δεν έχει καμία πρόθεση ή διάθεση να αποκρύψει στοιχεία και τόνισε ότι " όλες οι έρευνες είναι ευπρόσδεκτες".

    Τέλος, πανεργατικό παναθηναϊκό συλλαλητήριο, κατά της νατοϊκής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, οργάνωσε για σήμερα στην Πλατεία Συντάγματος, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας.

    [06] Εκδηλώσεις για την 21η Απριλίου

    Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριάντα δύο χρόνων, από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, τα πολιτικά κόμματα εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες επισημαίνουν την ανάγκη εμβάθυνσης της δημοκρατίας στη χώρα μας, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει ειρήνευση στη Γιουγκοσλαβία και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Χθες το πρωί, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Αντιδικτατορικού Αγώνα συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο βασανιστηρίων του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

    [07] Απεργία σε Δήμους και Κοινότητες

    Αντιμέτωποι με τα σκουπίδια κινδυνεύουν να βρεθούν οι κάτοικοι όλων των πόλεων καθώς, οι εργαζόμενοι στους δήμους και τις κοινότητες προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις με οικονομικά αιτήματα.

    Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία, ενώ το Σαββατοκύριακο θα απέχουν από κάθε εργασία και από την αποκομιδή των απορριμμάτων.

    Σήμερα το πρωί, πρώτη ημέρα της απεργίας, θα κάνουν συγκέντρωση στην Πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών.

    [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ 1)

    [08] Σύσκεψη επιχειρηματιών για τον τουρισμό

    Ευρεία σύσκεψη τουριστικών επιχειρηματιών και βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία θα γίνει το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Ωστόσο, τους φόβους τους για μια άσχημη χρονιά στον τουρισμό εξέφρασαν με επιστολές τους οι ξενοδόχοι των νησιών του Ιονίου Πελάγους, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, και Ζακύνθου υποστηρίζοντας ότι ήδη άρχισαν οι ακυρώσεις στις κρατήσεις θέσεων.

    Ανάλογους φόβους έχουν εκφράσει και οι ξενοδόχοι του νομού Χαλκιδικής.

    [09] Επισκόπηση οικονομικού Τύπου

    Στις πιέσεις στη χρηματαγορά και στα ελληνικά επενδυτικά σχέδια για την πρώην Γιουγκοσλαβία την επομένη του πολέμου επικεντρώνουν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου.

    Ειδικότερα, "οι "συμμαχικές" ρευστοποιήσεις ομολόγων με εντολές προερχόμενες κυρίως από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη εκτίναξαν χθες τον τζίρο επί των κρατικών τίτλων στο εντυπωσιακό ύψος των 400 δισεκατομμυρίων δραχμών", γράφει στο κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι το πρόγραμμα κρατικών προμηθειών, οι επισημάνσεις του ΣΕΒ για την ΟΝΕ και η σημερινή έναρξη του διαλόγου κυβέρνησης-παραγωγικών τάξεων για την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

    Στην πίεση που δέχθηκε χθες η χρηματαγορά επικεντρώνει το κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, αποδίδοντας τη νευρικότητα στις αγορές χρήματος, που επηρέασε και τη Σοφοκλέους, σε ανυπόστατες φήμες.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για την επαναγορά έως και 10% των μετοχών του ΟΤΕ, το νέο ρεκόρ που κατέκτησε ο Ντάου Τζόουνς και οι σκέψεις για θέσπιση του 35ωρου στις τράπεζες αλλά με ταυτόχρονη δίωρη παράταση του ωραρίου λειτουργίας τους.

    Στις μαζικές ρευστοποιήσεις ομολόγων από ξένους θεσμικούς επενδυτές αναφέρεται το κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ, ενώ στο ίδιο θέμα περιλαμβάνονται και οι προτροπές του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση να έχει "μόνιμα και πρωταρχικά στραμμένη την προσοχή της στο μέτωπο της οικονομίας", καθώς και οι ανησυχίες των βιομηχάνων για την περαιτέρω πορεία του πληθωρισμού.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι η έκθεση της ING Barring για τη βελτίωση της θέσης της μετοχής του ΟΤΕ, οι ζημιές των εξαγωγέων της Βόρειας Ελλάδας και η μετατροπή του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη σε εταιρεία holding.

    "Το πλαίσιο της ανασυγκρότησης των περιοχών της πρώην Γιουγκοσλαβίας που πλήττονται από τις πολεμικές επιχειρήσεις σχεδιάζει ήδη η κυβέρνηση σε συνεργασία με επιχειρηματίες", τονίζει στο κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, προσθέτοντας τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μισέλ Καμντεσί ότι το κόστος της αναδιοργάνωσης της περιοχής θα ξεπεράσει τα 10 δις δολάρια.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι οι πιέσεις στα ομόλογα και οι επιπτώσεις στη Σοφοκλέους από τις χθεσινές μαζικές ρευστοποιήσεις, οι επιδοτήσεις μικρών επιχειρήσεων για επαγγελματική κατάρτιση και η δημοσίευση ολόκληρου του προγράμματος των κρατικών προμηθειών.

    [10] Συνεχίστηκε η πτώση στη Σοφοκλέους

    Σε κάθοδο για μία ακόμη μέρα χθες ο γενικός δείκτης στη Σοφοκλέους. Σημείωσε απώλειες της τάξεως του 0, 68% και διαμορφώθηκε τελικά στις 3.350, 56 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 107, 48 δις δραχμές.

    Οι επιμέρους δείκτες διαμορφώθηκαν ως εξής:

    Τραπεζικός 7849, 86 Ασφαλιστικός 1791, 57 Επενδύσεων 1118, 85 Λήζινγκ 398, 11 Βιομηχανικός 1860, 24 Διάφορες 2518, 33 Κατασκευών 997, 89 Συμμετοχών 2444, 45 Παράλληλη αγορά 332, 62

    Στο φίξινγκ, το δολλάριο έκλεισε στις 307,350 δραχμές, το γερμανικό μάρκο στις 166,625 δραχμές και το ευρώ στις 325,890 δραχμές.

    [Δ] ΔΙΕΘΝΗ

    [11] Το ΝΑΤΟ εντείνει τις επιθέσεις του στην Γιουγκοσλαβία

    Τρεις ισχυρές εκρήξεις έγιναν αισθητές στις 04.15, ώρα Ελλάδος, στο Βελιγράδι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    Οι εκρήξεις προέρχονταν από τα νοτιοδυτικά προάστια της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας, ενώ οι ίδιες πηγές τονίζουν πως είδαν λάμψεις στον ορίζοντα της περιοχής. Τα προάστια αυτά, κυρίως η Ρακόβιτσα, οκτώ χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, έχουν γίνει κατ' επανάληψιν στόχος των νατοϊκών αεροσκαφών.

    Νωρίτερα τουλάχιστον είκοσι εκρήξεις ακούσθηκαν στο Βελιγράδι, λίγο λεπτά αφότου ήχησαν οι σειρήνες του συναγερμού στην πόλη. Στόχος ήταν πάλι το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μπατάνιτσα.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Τανγιούγκ οι εκρήξεις "ήταν πολύ πιο δυνατές απ' όσο στις προηγούμενες επιθέσεις" που δέχθηκε η Μπατάνιτσα, ενώ πυκνοί καπνοί κάλυψαν ολόκληρη την περιοχή.

    Θλίψη και οργή την ίδια ώρα για το νέο αιματοκύλισμα αμάχων μετά το χτύπημα των νατοϊκών δυνάμεων εναντίον καταυλισμού σέρβων προσφύγων από την Κράινα. Δέκα νεκροί και δεκαέξι τραυματίες σύμφωνα με τους Σέρβους, είναι ο τραγικός απολογισμό.

    [12] Επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας

    Την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την προσεχή Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με μοναδική αρνητική ψήφο του Έλληνα επιτρόπου Χρήστου Παπουτσή, εξουσιοδότησε τον Ολλανδό Επίτροπο Βαν ντε Μπρουκ να καταθέσει τη σχετική πρόταση.

    Νωρίτερα, στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, η Ιταλία και η Ελλάδα ήραν τις αρχικές επιφυλάξεις τους.

    [13] Πιο κοντά το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων

    Λίγο πριν από τη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ και των επτά γειτονικών χωρών της Γιουγκοσλαβίας, την Κυριακή στην Ουάσιγκτον, οι διεθνείς αναλυτές διακρίνουν ενδείξεις ότι το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο εξετάζεται πλέον σοβαρά. Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Ουίλλιαμ Κοέν παραδέχθηκε πάντως πως υπάρχουν οξείες διαφωνίες, για το θέμα αυτό, στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας.

    Οι χερσαίες δυνάμεις δεν θα αναπτυχθούν πριν αποδυναμωθούν ακόμα περισσότερο οι σέρβικες ένοπλες δυνάμεις με τις αεροπορικές επιθέσεις δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα.

    Καταθέτοντας στο Κογκρέσο, η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης του Κοσσυφοπεδίου, αλλά δεν απέκλεισε την ιδέα μετατροπής της περιοχής σε διεθνές προτεκτοράτο.

    Η Βόννη την ίδια ώρα καταβάλει προσπάθειες για τη διαμόρφωση μιας κοινής πρότασης για διπλωματική επίλυση της κρίσης. Ενδεικτικό των προσπαθειών είναι η έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, στο Παρίσι.

    [14] Παραχωρούν τον εναέριό τους χώρο η Βουλγαρία και η Ρουμανία

    Από την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να παραχωρήσει η Σόφια τη χρήση του βουλγαρικού εναέριου χώρου από τις αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, για τις επιχειρήσεις τους εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, όπως προέκυψε από δηλώσεις του Πρωθυπουργού Ιβάν Κοστώφ, ενώ σήμερα η Ρουμανική Βουλή συνεδριάζει για να εγκρίνει ανάλογο νατοϊκό αίτημα.

    [15] Αντιπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού θα επισκεφθούν τους αιχμάλωτους Αμερικανούς στρατιώτες

    Τους τρεις αιχμαλώτους αμερικανούς στρατιώτες στη Γιουγκοσλαβία θα μπορέσουν να επισκεφθούν αντιπρόσωποι της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε χθες βράδυ ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

    Διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς πως οι στρατιώτες "θα γίνουν σεβαστοί" βάσει των διεθνών συμβάσεων.

    [16] Άλλες εξωτερικές ειδήσεις

    Σε δεκαπέντε ανέρχονται οι νεκροί, σύμφωνα με τελικό απολογισμό, της επίθεσης που έγινε σε λύκειο του προαστίου Λίτλτον του Ντένβερ στο Κολοράντο, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και οι δύο δράστες που, προφανώς, μετά την επίθεση αυτοκτόνησαν.

    Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας στο Βόρειο Ιράκ, ενεργώντας "σε αυτοάμυνα", ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός στη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία.

    Η είδηση ότι οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές ζήτησαν τη θανατική ποινή για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν ήγειρε τις έντονες αντιδράσεις της ιταλικής κυβέρνησης. Η Ρώμη κάλεσε αμέσως τις αρχές της Άγκυρας, να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα εάν θέλει να ευνοηθεί η προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν πρέπει να διεξαχθεί με όλες τις εγγυήσεις που αρμόζουν σ' ένα κράτος δικαίου.

    Ικανοποιημένος εμφανίστηκε από τη συμφωνία για κατάπαυση των βιαιοτήτων στο Ανατολικό Τιμόρ, όπου πρόσφατα έχασαν τη ζωή τους πολλοί υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της περιοχής από την Ινδονησία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΑ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ-Σπορ)

    [17] Kακή εμφάνιση και ήττα

    Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ κακός και δεν τα κατάφερε. Ηττήθηκε 87-71 από την Ζαλγκίρις Κάουνας και αποκλείστηκε από τον τελικό της Ευρωλίγκα. Η ομάδα της Λιθουανίας θα αντιμετωπίσει την Κίντερ η οποία επιβλήθηκε 62-57 της Τιμσίστεμ στον άλλο ημιτελικό του φάιναλ φορ που διεξάγεται στο Μόναχο. Στον μικρό τελικό θα κοντραριστούν οι δυο χαμένοι. Μικρός και μεγάλος τελικός θα διεξαχθούν την Πέμπτη 22/4. Tην Τετάρτη 21/4 ο Ντούσαν Ιβκοβιτς είχε επεισόδιο με Ελληνες δημοσιογράφους από τους οποίους ζήτησε να αποχωρήσουν από το γήπεδο κατά την ώρα της προπόνησης.

    [18] Παρελθόν ο Παράσχος

    Ο Γιώργος Παράσχος έλυσε κοινή συναινέσει τη συνεργασία του με τον Αρη, μετά τα συνεχή ανεπιτυχή αποτελέσματα της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Πιθανότερος αντικαταστάτης του ο Αλκέτας Παναγούλιας.

    [19] Στα τελικά οι Νέοι

    Με γκολ του Πάσσιου στο 21' η Εθνική μας ομάδα των Νέων νίκησε 1-0 την Σκωτία και πέρασε στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί από 17-25/6 στην Σουηδία.

    [20] Ελαφρά υποχώρηση

    Η Ελλάδα υποχώρησε κατά μια θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη για τον μήνα Απρίλιο σύμφωνα με την Υπηρεσία Στατιστικής και Ιστορίας του Ποδοσφαίρου. Η Εθνική μας ομάδα βρίσκεται στη 35η θέση από την 34η που βρισκόταν τον Μάρτιο.

    [21] Χωρίς Μίκλαντ και Κόλα

    Ο Παναθηναϊκός θα αγωνιστεί στο Καυτανζόγλειο κόντρα στον Ηρακλή για την 27η αγωνιστική του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α' Εθνικής χωρίς τους Κόλα και Μίκλαντ. Οι Ομοσπονδίες των χωρών τους δεν τους επέτρεψαν να ενσωματωθούν στις Εθνικές ομάδες τους μετά το ματς αυτό, εν όψει των αγώνων τους για τα προκριματικά του Εuro 2000.

    [22] "Επιστρέφω την Παρασκευή"

    Ο Πίτερ Οφορίκουε ενημέρωσε τους ανθρώπους του Ολυμπιακού ότι επιστρέφει την Παρασκευή 23/4 στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή δημοσίευμα της "Γκαζέτα Ντελο Σπορ" αναφέρει ότι η Νάπολι θα κάνει επίσημη πρόταση για τον παίκτη στον Ολυμπιακό.

    [23] Κανένα πρόβλημα ο Ντέμης

    Ο Ντέμης Νικολαϊδης φαίνεται ότι ξεπερνάει το πρόβλημα του τραυματισμού του και από την Πέμπτη 22/4 θα τεθεί κανονικά στη διάθεση του Ολεγκ Μπλαχίν. Στο μεταξύ στάσιμο μένει το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του Ηλία Ατματσίδη.

    [24] Πρώτο βήμα για Βουλιαγμένη

    Η Βουλιαγμένη νίκησε 10-9 τον Ολυμπιακό στον πρώτο τελικό του πρωταθλήματος πόλο της Α1 των ανδρών και βρίσκεται μια νίκη μακριά από τον τίτλο. Το επόμενο παιχνίδι μεταξύ των δυο ομάδων θα γίνει την Παρασκευή 23/4 στο Κολυμβητήριο του Πειραιά. Εφόσον κερδίσει ο Ολυμπιακός θα διεξαχθεί και τρίτο ματς στην έδρα της Βουλιαγμένης το Σάββατο 24/4.

    [25] Ο Ολυμπιακός Βόλου στην Β' Εθνική

    Με τη νίκη που πέτυχε επί του Απόλλωνα Κρύας Βρύσης ο Ολυμπιακός Βόλου εξασφάλισε άνοδό του στην Β' Εθνική κατηγορία. Στο ντέρμπι του Νοτίου ομίλου το Μαρκό επιβλήθηκε 3-2 του Αιγάλεω και έδωσε την ευκαιρία στον Παναιγιάλειο που νίκησε 2-0 στην Μυτιλήνη τον Αιολικό να περάσει στην πρώτη θέση. Συνοπτικά τα αποτελέσματα:_ Νότιος Ομιλος - 18η αγωνιστική_ Αχαϊκή - ΕΑΡ 0-5 Λεβαδειακός - Αγερσανί 2-0 Ατρόμητος - Κερατσίνι 0-0 Μαρκό - Αιγάλεω 3-2 Αιολικός - Παναιγιάλειος 0-2 Ναυπακτιακός - Παναργειακός 1-0 _Βόρειος Ομιλος - 19η αγωνιστική_ Πρέβεζα - Δόξα Δράμας 3-4 Αμπελόκηποι - Καρδίτσα 1-2 Κιλκισιακός - Κοζάνη 0-0 Ολυμπιακός Β. - Απόλων Κρ. Βρ. 2-0 Ποσειδώνας Μηχ. - Αετός Σκ. 0-0 Νάουσα - Κατσοριά 1-1

    [26] Αβαντάζ γηπεδούχων και ΑΕΚ

    Στην πρεμιέρα των πλέι οφ του πρωταθλήματος βόλεϊ των ανδρών την Τετάρτη 21/4. σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Ηρακλής - Παναθηναϊκός 3-1 Ολυμπιακός - Φιλία 3-0 Ορεστιάδα - Αρης 3-0 ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-3

    [27] Μάντσεστερ- Μπάγερν για τη μεγάλη κούπα

    Η Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ και η Μπάγερν Μονάχου προκρίθηκαν στον τελικό του Champions' League που θα γίνει στις 26/5 στο Νουέβο Κάμπο της Βαρκελώνης. Οι "μπέμπηδες" νίκησαν 3-2 τη Γιουβέντους στο Τορίνο και οι Βαυαροί 1-0 την Ντιναμό στο Μόναχο.

    [28] Αβαντάζ η έδρα για τον τελικό

    Μετά τους πρώτους ημιτελικούς το αβαντάζ για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων έχουν οι γηπεδούχοι των επαναληπτικών. Τα 1-1 των πρώτων αγώνων φέρουν σε θέση ισχύος τη Λάτσιο που υποδέχεται την Λοκομοτίβ Μόσχας και την Μαγιόρκα που φιλοξενεί την Τσέλσι.

    [29] Πάρμα - Μαρσέιγ στον τελικό

    Πάρμα και Μαρσέιγ θα διεκδικήσουν το Κύπελλο UEFA στον τελικό που θα διεξαχθεί στις 12 Μαϊου στη Μόσχα. Η Πάρμα νίκησε για δεύτερη φορά την Ατλέτικο Μαδρίτης με 2-1. Η Μαρσέιγ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μπλαν στο 86' ισοφάρισε 1-1 την Μπολόνια στο "Νταλάρα" και πήρε την πρόκριση χάρη στο εκτός έδρας γκολ μετά το 0-0 του πρώτου αγώνα.

    [ΣΤ] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)

    Σχεδόν αίθριος καιρός επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα. Από το απόγευμα αναμένεται να αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια της χώρας. Τοπικές ομίχλες σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στο Ιόνιο.

    Οι άνεμοι πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί στις δυτικές περιοχές, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ασθενείς και τοπικά στος Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι.

    Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά κυμαίνεται μεταξύ 5 και 25 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

    Αίθριος καιρός επικρατεί τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι πνέουν ασθενείς και το θερμόμετρο θα φτάσει τους 25 και τους 24 βαθμούς αντίστοιχα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 22 April 1999 - 10:22:45 UTC