Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λήγει σήμερα η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ
  • [02] Βραβεία του Κέντρου Κένεντι
  • [03] Θεώρηση συνταγών φαρμάκων Οίκου Ναύτου
  • [04] Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
  • [05] Tango Passion στο Μέγαρο Μουσικής
  • [06] Το Βυζάντιο μέσα από τα μάτια ενός Ρομπότ
  • [07] Αναβιώνει η βιβλιοθήκη της Αλεξανδρειας
  • [08] Το 2003 τα επιδόματα πολυτέκνων
  • [09] Τσοχατζόπουλος:'' Καμία αύξηση στη ΔΕΗ''
  • [10] Μία σαύρα το μικρότερο ερπετό στον κόσμο
  • [11] Παρελθόν από το νέο έτος η βενζίνη σούπερ

    [01] Λήγει σήμερα η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 3/12/2001 11:06:00 πμ

    Λήγει σήμερα η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ, με βασικό αίτημα τη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων συναδέλφων τους. Οι γιατροί του Ιδρύματος απειλούν με συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, αν δεν ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα. Παράλληλα, συνεχίζουν για δύο ακόμη εβδομάδες την αποχή από το κλινικό έργο οι πανεπιστημιακοί γιατροί της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίνης.

    [02] Βραβεία του Κέντρου Κένεντι

    Πηγή: ΑΠΕ 3/12/2001 11:41:00 πμ

    Σε ειδική δεξίωση στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Τζόρτζ Μπους, παρουσία εκατοντάδων πολιτικών απένειμε τα Βραβεία του Κέντρου Κένεντι σε πέντε καλλιτέχνες σε μια "βραδιά έκφρασης εκτίμησης" για την προσφορά τους στον Αμερικανικό πολιτισμό. Ο Τζόρτζ Μπους απένειμε τις τιμιτικές διακρίσεις σε πέντε θρυλικούς όπως είπε καλλιτένχες: στην ηθοποιό και τραγουδίστρια Τζούλι Αντριους, στον πιανίστα Βαν Κλίμπερν, στον μουσικό και παραγωγό Κουίνσι Τζόουνς, στον ηθοποιό Τζακ Νίκολσον και στον τενόρο Λουτσιάνο Παβαρότι. Η πολιτική τιμά την τέχνη!

    "Οι αποδέκτες των διακρίσεων για το 2001 αποτελούν μια καταπληκτική συλλογή...Οπως έγραψε χαρακτηριστικά μια εφημερίδα οι φετεινοί βραβευθέντες μπορούν να δώσουν τον τόνο, ν' αρχίσουν το τραγούδι και να μπεί ο Τζακ. Ισως να είναι μια μεγάλη ευκαιρία που κανείς ίσως δεν θα μπορούσε ποτέ να απολαύσει. Είναι μια βραδιά για να εκφράσουμε την εκτίμηση μας, να κοιτάξουμε πίσω και να δούμε τι έχετε πετύχει και τι συνεχίζετε να προσφέρετε στη δημόσια ζωή μας", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Ο Λευκός Οίκος δεν επέτρεψε στους δημοσιογράφους να μπούν στην Ανατολική Αίθουσα όπου γινόταν η τελετή, αλλά η ομιλία Μπους μεταδιδόταν απο οθόνες και σε άλλους χώρους του Λευκού Οίκου.

    Στη διώρη εκδήλωση μετείχαν εκατοντάδες αστέρες, όλοι εύχονταν στους βραβευθέντες και τους έδιναν συγχαρητήρια, αργοπίνοντας κοκτέιλς και δοκιμάζοντας σούσι.

    [03] Θεώρηση συνταγών φαρμάκων Οίκου Ναύτου

    Πηγή: ΑΠΕ 3/12/2001 12:25:00 μμ

    Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργου Ανωμερίτη καθορίστηκε η διαδικασία θεώρησης των συνταγών φαρμάκων ασφαλισμένων στον Οίκο Ναύτου ως εξής:

    A.

    Συνταγές που εκδίδονται από μισθωτούς ιατρούς ή οδοντιάτρους του Ο.Ν. δεν απαιτείται να θεωρηθούν. Συνταγές που εκδίδονται από συμβεβλημένους με τον Ο.Ν. ιατρούς, οδοντιάτρους ή από ιατρούς, οδοντιάτρους μονάδων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, δε θεωρούνται εφόσον η αξία κάθε συνταγής δεν υπερβαίνει τις είκοσι χιλιάδες (20.000) δραχμές. Κάθε συνταγή που υπερβαίνει το ποσό αυτό θεωρείται απαραίτητα πριν εκτελεσθεί. Συνταγές που εκδίδονται από ιατρό ή οδοντίατρο ο οποίος δεν είναι ιατρός (υπάλληλος) του Ο.Ν. ή συμβεβλημένος με τον Ο.Ν. ούτε ανήκει σε μονάδα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας θεωρούνται απαραίτητα πριν εκτελεσθούν, ανεξάρτητα από την αξία τους.

    Β. Ως ελεγκτές ιατροί για τη θεώρηση των συνταγών ορίζονται:

    Στον Ο.Ν./Πειαραιά και στο Π.Ο.Ν./Αθηνών ο Αρχίατρος και οι οριζόμενοι κάθε φορά από την Κεντρική Υπηρεσία ιατροί του Ο.Ν. Στις Περιφερειακές Υπηρεσίες όπου υπηρετεί μισθωτός ιατρός του Ο.Ν., ο ιατρός αυτός.

    Στις Περιφερειακές Υπηρεσίες (πλην Π.Ο. Ν/Α) όπου υπηρετούν περισσότεροι του ενός ιατροί, ο ελεγκτής ορίζεται από τον Προϊστάμενο του Π.Ο.Ν. ή από την Κεντρική Υπηρεσία.

    Όπου δεν υπάρχει ή απουσιάζει ο ιατρός των Περιφερειακών Υπηρεσιών η θεώρηση ενεργείται από ελεγκτές του Δημοσίου ή του Ι.Κ.Α.

    [04] Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

    Τζένη Χαραλαμπίδου 3/12/2001 11:48:00 πμ

    Το 1996 η Βουλή των Ελλήνων με το Νόμο 2430 καθιέρωσε την 3η Δεκέμβρη ως Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Πρόκειται για ένα νόμο που περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους και εκφράζει ένα νέο τρόπο προσέγγισης της αναπηρίας, η οποία συνδέεται πλέον με την άσκηση και το σεβασμό βασικών ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα άσκησης κοινωνικού ελέγχου, κοινωνικής διαμαρτυρίας, απολογισμού και προγραμματισμού δράσεων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε πολίτη με αναπηρία να αξιοποιεί τις ικανότητές του.

    Υπαρξη Ατόμου με Ειδικές Ανάγκες στην οικογένεια

    Μέσω μιας πολιτικής μέτρων όλα τα κράτη καλούνται να καταπολεμήσουν τα εμπόδια, νομικά, κοινωνικά, αρχιτεκτονικά κ.ά., ώστε να εξασφαλιστεί πια πραγματική ισότητα ευκαιριών για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

    Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα στη χώρα μας από την εταιρεία VPRC σχεδόν ο ένας στους τρεις (29,5%) δηλώνει ότι στον οικογενειακό του περίγυρο υπάρχει κάποιο μέλος που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι για ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας υπάρχει άμεση παράσταση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Αναπηρία: ταμπού ή τρόπος ζωής;

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η λέξη "αναπηρία" ταυτίζεται συχνότερα (27,7%) με την "κινητική αναπηρία", ενώ σημαντικό είναι το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι αναφέρεται σε συναισθηματικές καταστάσεις (21,7%).

    Τέλος, το 15,4% πιστεύει ότι η έκφραση αυτή αναφέρεται σε άτομα με προβλήματα γενικώς ή σε άρρωστους ανθρώπους.

    Υποχρέωση όλων των πολιτών η μη διάκριση

    Ο σεβασμός των δικαιωμάτων του "διαφέρειν" και της μη διάκρισης για τα άτομα με αναπηρίες είναι υποχρέωση κάθε οργανωμένης και δημοκρατικής κοινωνίας, αλλά και κάθε πολίτη.

    Τα άτομα με αναπηρίες αποτελούν κυρίαρχο μέλημα της προνομιακής πολιτικής, η οποία έχει βασικούς άξονες τη διαμόρφωση μίας κοινωνίας αλληλεγγύης και συνοχής, την παροχή ίσων ευκαιριών, τη στήριξη του ατόμου με αναπηρίες και της οικογένειάς του, τις παρεμβάσεις σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο που εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

    Προτεραιότητά μας είναι η πλήρης συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές διαδικασίες, με απόλυτο σεβασμό στις προσωπικές επιλογές τους. Επιδίωξή μας είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, σύγχρονου, αποτελεσματικού, προσβάσιμου και αποκεντρωμένου δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών, που προφέρει κάλυψη σε όλους τους πολίτες.

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας του αναπηρικού κινήματος

    Με κύριο αίτημα την εξάλειψη του κοινωνικού ρατσισμού, επιτροπές φορέων και συνδικαλιστών του αναπηρικού κινήματος πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις 5.00 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στη Βουλή.

    Με αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας ατόμων με ειδικές ανάγκες, το πρωί, μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολο Κακλαμάνη, στον οποίο και επέδωσαν Έκθεση για τα προβλήματα υλοποίησης των Παραολυμπιακών αγώνων του 2004 στη χώρα μας.

    Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

    Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικοσυνδικαλιστικό φορέα του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος της χώρας. Ιδρύθηκε το 1989 με σκοπό να συντονίσει σε τριτοβάθμιο επίπεδο τη δράση των οργανώσεων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και των γονιών τους και σήμερα κατέχει επίσημα τη θέση του Κοινωνικού Εταίρου της Ελληνικής Πολιτείας σε θέματα που αφορούν στα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους.

    Σήμερα συμμετέχουν στην ΕΣΑΕΑ πάνω από 250 συνολικά οργανώσεις, μέσα από τις οποίες εκπροσωπούνται όλες οι κατηγορίες ατόμων με ειδικές ανάγκες: τυφλοί ή άτομα με προβλήματα όρασης, παραπληγικοί-τετραπληγικοί, άτομα με κινητικές αναπηρίες, άτομα με προβλήματα ακοής ή κωφοί, αιμορροφιλικοί, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι, χανσενικοί, άτομα με μεσογειακή αναιμία, διαβητικοί, καθώς και οι γονείς ατόμων που δεν έχουν τη δυνατότητα αυτο-εκπροσώπησης, όπως άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, βαριές ψυχοσωματικές, κινητικές και πολλαπλές αναπηρίες.

    Εκδηλώσεις και στην Καμπούλ

    Τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι οικογένειές τους ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα σήμερα στην Καμπούλ, στην έδρα του ιδρύματος κωφών Αφγανών, όπου γιορτάστηκε σήμερα η παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Για πρώτη φορά τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια, άνδρες και γυναίκες βρέθηκαν στον ίδιο χώρο.

    Και για πρώτη φορά σε αυτόν τον περίβολο οι γυναίκες σήκωσαν το τμήμα της μπούρκα που καλύπτει το πρόσωπο τους, για να κοιτάξουν πάνω στη σκηνή που είχε στηθεί για παιδιά κυρίως τυφλά και κωφά.

    Σε αυτή την πανηγυρική ατμόσφαιρα μπορούσαν να δούν τυφλά παιδιά να δουλεύουν με το σύστημα Μπράιγ. Αρκετά άτομα παρόντα στην τελετή αυτή παρατήρησαν ότι όλο και περισσότερες γυναίκες βγάζουν τη "μπούρκα" σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις παρότι συνεχίζουν να τη φορούν όταν κυκλοφορούν στο δρόμο. "Μην περιμένετε, δεν υπάρχει λόγος. Δεν μοιράζουν τίποτε εδώ.

    Αλλωστε παντού συμβαίνει το ίδιο. Δίνουν μόνο στους φίλους τους και στο χωριό τους", φώναζε ένας άνδρας που ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων, ενώ αξιωματούχος του ιδρύματος έσπευσε να του εξηγήσει πως πρόκειται για γιορτή που οργανώνεται από τον ΟΗΕ και όχι για διανομή τροφίμων στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Σχετικά links

    Παγκόσμια Οργάνωση τυφλών: http://umc.once.es

    Πανελλήνιος Σύνδεσμος τυφλών: http://www.pst.gr

    Πανελλήνιος Σύνδεσμος παραπληγικών: http://users.otenet.gr/~parapleg

    Δωδεκανησιακός Σύλλογος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες: http://www.disportal.com

    Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες: http://www.edf-feph.org

    Επικοινωνία ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Μυλλέρου 1, 104 36 Αθήνα

    Τηλ.: 01-5238961

    Fax: 01-5238967

    Ε-mail: esaea@otenet.gr

    [05] Tango Passion στο Μέγαρο Μουσικής

    3/12/2001 7:23:00 μμ

    Μαγεία, πάθος, έρωτας, μοναξιά... Συναισθήματα που θα μεταφέρει στο κοινό του Μεγάρου Μουσικής για τρεις βραδιές, στις 6,7 και 8 Δεκεμβρίου, το χορευτικό σύνολο Tάνγκο Πασιόν, πλαισιωμένο από το εκπληκτικό Σεξτέτο Μαγιόρ. Οι τρεις παραστάσεις ενταγμένες στο πλαίσιο της Σειράς "Γέφυρες" ανοίγουν τον Κύκλο Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων.

    " Το μόνο όριο στη γλώσσα του τάνγκο, πέρα από κάποιους κανόνες στιλ και φόρμας, είναι τα όρια της φαντασίας και του πάθους σας " δηλώνει ο Μελ Χάουαρντ, καλλιτεχνικός διευθυντής του συνόλου.

    "Το τάνγκο", προσθέτει, "είναι η αιώνια σύγκρουση ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα, είναι η καθοριστική ερωτική πράξη στην πιο στυλιζαρισμένη της μορφή".

    Την ομάδα των 25 τραγουδιστών, χορευτών και μουσικών που αποτελούν το συγκρότημα Τάνγκο Πασιόν κινούν οι εκπληκτικές χορογραφίες του Εκτορ Ζαράσπε, ντύνουν τα εντυπωσιακά κοστούμια του Λούτσιο Γκαλάνο και φωτίζουν οι αισθησιακοί φωτισμοί του Φραν Ροντρίγκες.

    [06] Το Βυζάντιο μέσα από τα μάτια ενός Ρομπότ

    Πηγή: ΑΠΕ 3/12/2001 8:33:00 μμ

    Πως να φαίνεται άραγε "το Βυζάντιο μέσα από τα μάτια ενός Ρομπότ". Την απάντηση στις προκλήσεις των καιρών δίνει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε έκθεση με τον παραπάνω τίτλο. Από τις 4 έως τις 7 του μηνός, αποδεικνύεται ότι μέσω οθόνης, το κοινό μπορεί να ξεναγηθεί από ένα ρομπότ σε πραγματικό χώρο και χρόνο στα εκθέματα που θα είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση 31 εικόνες από την εποχή των Παλαιολόγων έως τις αρχές του 17ου αιώνα.

    Το ίδιο ισχύει και για τους χρήστες του διαδικτύου, στην ιστοσελίδα tourbot.ics.forth.gr. Αυτή η συνομιλία τέχνης και τεχνολογίας στο Βυζαντινό Μουσείο, γίνεται στα πλαίσια της τρίτης και τελευταίας πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος TOURBOT, η οποία έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2000.

    Η πρώτη είχε γίνει στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και η δεύτερη στο Γερμανικό Μουσείο της Βόννης.

    Ο πλήρης τίτλος του είναι "Αλληλεπιδραστική Τηλε-παρουσία σε Μουσεία μέσω Ρομποτικών Εκπροσώπων". Πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "Τεχνολογίες της Κοινωνίας των Πληροφοριών" IST της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και από την κοινοπραξία του έργου TOURBOT.

    Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και προώθηση νέων μεθόδων τηλε-παρουσίας σε πολιτισικούς φορείς, με την εγκατάσταση σε αυτούς μιας ρομποτικής πλατφόρμας. Από ελληνικής πλευράς συντονιστής είναι το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Πάνο Τραχανά.

    [07] Αναβιώνει η βιβλιοθήκη της Αλεξανδρειας

    Πηγή: ΑΠΕ 3/12/2001 9:57:00 μμ

    Με προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο εγκαινιάζεται στις 23 Απριλίου του 2002 η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Το κτίριο της Νέας Βιβλιοθήκης, δεσπόζει στο ανατολικό λιμάνι της Αλεξάνδρειας, όχι μακριά από το σημείο όπου εικάζεται ότι υπάρχουν βυθισμένα υπολείμματα της αρχαίας ονομαστής βιβλιοθήκης των Πτολεμαίων, τότε που αριθμούσε 700 χιλιάδες περγαμηνές και συγκέντρωνε για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας την παγκόσμια γνώση.

    Εντυπωσιακό το αρχιτεκτονικό οικοδόμημα

    Το επικλινές κτίριο με τα έντεκα επίπεδα, που κατασκεύασαν Σουηδοί αρχιτέκτονες μετά από διαγωνισμό, σε συνεργασία με Αιγύπτιους μηχανικούς, στηρίζεται εξωτερικά σε τοίχο από γρανίτη με εγχάρακτα τα 120 αλφάβητα του κόσμου που αποτελεί το σύμβολο της βιβλιοθήκης. Η σκεπή είναι περιστρεφόμενη και έχει σχήμα ηλιακού δίσκου.

    Στο εγχείρημα για την αναβίωση της βιβλιοθήκης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO, συνέβαλαν αποφασιστικά η Ελλάδα και η Αίγυπτος. Οι δύο χώρες "είναι εταίροι σε αυτή την προσπάθεια", υπογράμμισε η πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Αθήνα Μάγδα Σαχίν, ευχαριστώντας ταυτόχρονα για τη συνεισφορά της και την Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μέλος του ΔΣ της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας, στο οποίο προεδρεύει η σύζυγος του Αιγύπτιου προέδρου, Σουζάν Μουμπάρακ.

    Η βιβλιοθήκη πηγή εμπνεύσης για την ανθρωπότητα

    "Η βιβλιοθήκη, ήταν κάποτε πηγή έμπνευσης για την ανθρωπότητα και θέλουμε να γίνει ένα παράθυρο της Αιγύπτου προς όλο τον κόσμο, και αντίστροφα, ένα κέντρο διαλόγου, συζητήσεων και όχι μόνο αναγνωστήριο για εκατομμύρια αναγνώστες", τόνισε ο Διευθυντής της, δόκτωρ Ισμαήλ Σεραγκελντίν.

    "Ιδού, η μεγαλύτερη άμυνα κατά του φονταμενταλισμού", είπε ο διευθυντής της νέας βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. "Ενα σύστημα ανοικτό, να μπορείς να διαβάζεις ό,τι θέλεις ανά πάσα στιγμή".

    "Αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη και συγκίνηση ως η μοναδική Ελληνίδα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης. Γιατί η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας υπήρξε σύμβολο του μείζονος Ελληνισμού. Του Ελληνισμού που ξεπέρασε τα στενά Ελλαδικά σύνορα, αφού μέσα από την Ελληνική γλώσσα και με φάρο τα Ελληνικά ιδεώδη της γνώσης και του ανθρωπισμού ως τρόπου ζωής, οδήγησε στην πρώτη πολιτισμική -διεθνή όπως θα λέγαμε σήμερα -κοινότητα". τόνισε από την πλευρά της η κ. Βαρδινογιάννη.

    Ο κ. Σεραγκελντίν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Ελληνες χορηγούς των προθηκών του Αρχαιολογικού Μουσείου που θα λειτουργήσει μέσα στο κτιριακό συγκρότημα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας: Το "Ιδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου", το "Σύνδεσμο Ελληνο-Αιγυπτιακής Φιλίας", που επιχορηγήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό από το υπουργείο ΠΟλιτισμού και από την Υπηρεσία Διεθνών Αναπτυξιακών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, και τέλος, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

    Στον κ. Σεραγκελντίν απονεμήθηκε σήμερα, στην αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, το Μετάλλιο Αρετής της Ενωσης Ελλήνων Φίλων της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, σύλλογος ιδιαίτερα δυναμικός ανάμεσα στους άλλους συλλόγους που έχουν ιδρυθεί σε όλο τον κόσμο από το 1990.

    [08] Το 2003 τα επιδόματα πολυτέκνων

    Πηγή: ΕΡΑ 3/12/2001 9:18:00 μμ

    Από την πρώτη Ιανουαρίου θα αρχίσει η καταβολή των επιδομάτων που αφορούν το τρίτο παιδί, τους πολύτεκνους και τη σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή τα επιδόματα θα δίνονται σε όλους τους δικαιούχους, ανεξάρτητα από το ύψος του οικογενειακού τους εισοδήματος.

    [09] Τσοχατζόπουλος:'' Καμία αύξηση στη ΔΕΗ''

    Πηγή: ΕΡΑ 3/12/2001 9:20:00 μμ

    Δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος απαντώντας απόψε στη Βουλή σε επερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την ηλεκτρική ενέργεια.

    Ούτε προβλέπεται ούτε υπάρχει απόφαση για αύξηση της τιμής του ρεύματος τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι υπήρξε παρανόηση στα όσα δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Νέζης.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ακόμα ότι στις 10 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί η τελική τιμή της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο

    [10] Μία σαύρα το μικρότερο ερπετό στον κόσμο

    Πηγή: ΑΠΕ 3/12/2001 10:51:00 μμ

    Μία σαύρα μήκους μόλις 16 χιλιοστών που εντοπίστηκε στο νησί Ισπανιόλα της Καραϊβικής και ονομάστηκε ζαράγκουα από τον αμερικανό βιολόγο Μπλερ Χέτζες, ο οποίος το ανακάλυψε είναι το μικρότερο ερπετό στον κόσμο.Το ερπετό αυτό ζεί πάνω στα φύλλα στα δάση, αλλά και στις παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού.

    Τη μικρή σαύρα περιγράφει για πρώτη φορά ο Χέτζες στην επιθεώρηση "Caribbean Journal of Science", και την κατατάσσει στο είδος των Sphaerodactylous ariasae.

    Ο Χέτζες, που είναι ειδικός σε θέματα εξέλιξης των ειδών στο Πανεπιστήμιο Πεν, δήλωσε πως η ανακαλυψή του σημαίνει ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα εντοπίσει όλα τα είδη που υπάρχουν στον πλανήτη.

    Εδώ και χρόνια ο αμερικανός ερευνητής μελετά όλα τα μικροσκοπικά είδη ζώων στην Καραϊβική, όπου ζεί, και το μικρότερο πτηνό του κόσμου, ένα κολιμπρί μήκους πέντε εκατοστών.

    Το ζαράγκουα ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της οργάνωσης "Ζαράγκουα" της ερπετολόγου Ιβόν Αρίας, η οποία ασχολείται με την προστασία του περιβάλλοντος στην Δομινικανή Δημοκρατία.

    [11] Παρελθόν από το νέο έτος η βενζίνη σούπερ

    Πηγή: ΕΡΑ 3/12/2001 11:41:00 μμ

    Παρελθόν γίνεται από την πρώτη τού νέου έτους, η βενζίνη σούπερ, καθώς η παράταση που είχε πάρει η Ελλάδα και άλλες χώρες από την Ευρωπαϊκή Ενωση λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Η νέα βενζίνη δεν περιέχει μόλυβδο και είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον. Οι κινητήρες των αυτοκινήτων παλιάς τεχνολογίας δεν χρειάζονται μετατροπές. Ηδη, πολλά πρατήρια έχουν προμηθευτεί το νέο τύπο βενζίνης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 December 2001 - 22:03:43 UTC