Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελπίδες για απόφαση στις συνομιλίες της Βόννης
  • [02] Σε επαγρύπνηση για κερδοσκοπία στην ευρω-εποχή
  • [03] Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
  • [04] Αυστραλοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν
  • [05] Ουζμπεκιστάν: τέσσερις τραυματίες σε ατύχημα
  • [06] Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ
  • [07] ΗΠΑ: να διώξουν τον Λάντεν οι Αφγανοί
  • [08] Αυξάνονται οι μικτοί γάμοι στην Αυστραλία
  • [09] Ελεος για τον ''Αμερικανό Ταλιμπάν''
  • [10] Αθωώθηκε αν και ''ακρωτηρίασε'' το σύζυγο της
  • [11] ''Θεριακλήδες'' από μικροί οι βορειοελλαδίτες
  • [12] Αφγανιστάν: Γυναίκες στη νέα κυβέρνηση
  • [13] Ισχυρή η αντίσταση των Ταλιμπάν
  • [14] Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μέσα από τα κειμήλια
  • [15] Σεμινάρια εν πτήσει... για πετοφοβικούς
  • [16] Απονομή βραβείων της UNESCO
  • [17] Πριμοδοτήσεις για αναδασώσεις στη ΒΑ Ελλάδα
  • [18] Τραυματίστηκε το ''δεξί χέρι'' του Μπιν Λάντεν;
  • [19] Βρετανικό ''οχι'' στην ανθρώπινη κλωνοποίηση
  • [20] ''180 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση''
  • [21] Segway: Η απάντηση στο κυκλοφοριακό

    [01] Ελπίδες για απόφαση στις συνομιλίες της Βόννης

    4/12/2001 8:37:00 μμ

    Τη σύνθεση ενός μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος για τη μετά-Ταλιμπάν εποχή θα υποβάλλει σήμερα ο ΟΗΕ προς έγκριση στους απεσταλμένους των τεσσάρων αφγανικών φατριών που συμμετέχουν για 8η μέρα στις συνομιλίες της Βόννης. Οι Αφγανοί αντιπρόσωποι συμφώνησαν να αναπτυχθεί μία διεθνής δύναμη ασφαλείας στην Καμπούλ και στα περίχωρά της, ενώ τα Η.Ε. ελπίζουν, ότι οι αφγανικές αντιπροσωπείες θα υπογράψουν αύριο τη συμφωνία για τη νέα ευρείας βάσης προσωρινή κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσε διπλωμάτης που παρακολουθεί τη διάσκεψη της Βόνης, η προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν "θα αναλάβει τα καθήκοντά της την επόμενη εβδομάδα και θα αναγνωριστεί αμέσως από τη διεθνή κοινότητα".

    Σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της νέας αυτής κυβέρνησης, πηγές των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν σήμερα πως θα είναι ο 44χρονος Χαμίντ Καρζάι, ηγετικό στέλεχος των Παστούν, ο οποίος βρίσκεται στο Αφγανιστάν επικεφαλής στρατευμάτων κοντά στην Κανταχάρ.

    Οπως δήλωσε ο αδελφός του, ο Αχμαντ Καρζάι, ο φιλοβασιλικός ηγέτης των Παστούν θα το θεωρήσει μεγάλη του τιμή να ηγηθεί της νέας αυτής κυβέρνησης.

    [02] Σε επαγρύπνηση για κερδοσκοπία στην ευρω-εποχή

    Πηγή: ΕΡΑ 4/12/2001 9:40:00 πμ

    Συστάσεις για επαγρύπνηση του κράτους, των καταναλωτών, αλλά και της επιτροπής ανταγωνισμού απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας ενόψει της κυκλοφορίας του Ευρώ.

    Στην ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο κ.Παπαδήμος τονίζει ότι η κυκλοφορία του ευρώ και η μετατροπή των τιμών αποτελούν στοιχείο αβεβαιότητας όσον αφορά στην εξέλιξη του πληθωρισμού, εκτιμάται όμως ότι ο σχετικός κίνδυνος θα είναι περιορισμένος.

    Εν τω μεταξύ, αυστηρούς ελέγχους στην Αγορά άρχισαν από σήμερα κλιμάκια του υπουργείου Εμπορίου με στόχο τη συγκράτηση των τιμών. Στο θέμα της πρόληψης του φαινομένου της αισχροκέρδειας στην αγορά, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαππας.

    [03] Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν

    Πηγή: ΕΡΑ 4/12/2001 3:54:00 μμ

    Βορείως της πόλης Κανταχάρ επικεντρώνονται οι συγκρούσεις της αντιπολίτευσης με τους Ταλιμπάν, καθώς η περιοχή πλήττεται και από τα αμερικανικά βομβαρδιστικά. Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν και το ανατολικό Αφγανιστάν, όπου πιστεύεται ότι έχει καταφύγει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Το πρακτορείο ειδήσεων "Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος" μεταδίδει ότι μαχητές Παστούν που είναι πιστοί στον φιλομοναρχικό πολέμαρχο Χαμίντ Καρζάι επιτέθηκαν εναντίον θέσεων των Ταλιμπάν στο Σαχουάλι Κοτ, περίπου 30 χιλιόμετρα βορείως της πόλης Κανταχάρ. Επικαλούμενο πηγές των Ταλιμπάν το πρακτορείο "Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος" μεταδίδει ότι η επίθεση της αντιπολίτευσης αποκρούσθηκε. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεκάδες άνδρες του Χαμίντ Καρζάι τραυματίσθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων και δύο αιχμαλωτίσθηκαν.

    Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έπληξαν νωρίς το πρωί το αεροδρόμιο της Κανταχάρ και στόχους στα βουνά νοτίως της πόλης. Πηγές των Ταλιμπάν ανέφεραν ότι οι αεροπορικές επιθέσεις εξαπολύονται "κάθε πέντε λεπτά". Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι στη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης που έγινε το βράδυ της Δευτέρας επλήγη ένα ασθενοφόρο, με συνέπεια να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι. Οι Αμερικανοί βομβάρδισαν επίσης στόχους στα βουνά Τόρα Μπόρα και στην επαρχία Πακτία, νοτίως της πόλης Τζαλαλαμπάντ, όπου δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Έπεσε και το τελευταίο προπύργιο των Ταλιμπάν;

    Οι άνδρες του πολέμαρχου Χαμίντ Καρζάι υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν μία στρατηγικής σημασίας περιοχή βορείως της πόλης Κανταχάρ, που είναι το τελευταίο προπύργιο των Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι απέκρουσαν την επίθεση που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση. Ο Αχμάντ Καρζάι, αδελφός και εκπρόσωπος Τύπου του ηγέτη των Παστούν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι οι μαχητές κατέλαβαν την περιοχή Σαχουάλι Κοτ, όπου συνάντησαν μικρή αντίσταση.

    "Μόλις μίλησα μαζί τους και πληροφορήθηκα ότι κατέλαβαν το Σαχουάλι Κοτ στη διάρκεια της νύχτας.. τώρα ελέγχουν την ευρύτερη περιοχή, περιλαμβανομένου του Αργκαντάμπ", δήλωσε ο Καρζάι.

    Το Αργκαντάμπ βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικώς της Κανταχάρ. "Δεν διεξάγονται μάχες, ίσως έριξαν μερικές σφαίρες, αλλά οι Ταλιμπάν έχουν ήδη φύγει. Μόλις μίλησα με έναν από τους διοικητές μου και γελώντας μου είπε ότι βρίσκονται στην κεντρική αγορά του Σαχουάλι Κοτ όπου δεν υπάρχουν συγκρούσεις", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των Παστούν.

    Νωρίτερα το πρακτορείο "Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος" επικαλούμενο πηγές των Ταλιμπάν μετέδωσε ότι η επίθεση της αντιπολίτευσης αποκρούσθηκε.

    Εντοπίστηκε ο Λάντεν

    Αφγανικές δυνάμεις των Παστούν που μάχονται τους Ταλιμπάν άρχισαν να αναπτύσσονται στην ορεινή περιοχή Τόρα Μπόρα όπου πιστεύεται ότι κρύβεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής της επαρχίας Νανγκαρχάρ, Χατζί Μοχάμεντ Ζαμάν. Στόχος της επιχείρησης είναι η περικύκλωση της περιοχής αυτής όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες ξένοι φιλο-Ταλιμπάν μαχητές που υποστηρίζουν τον Μπιν Λάντεν, δήλωσε ο Ζαμάν στους δημοσιογράφους από το αρχηγείο του στο Τζαλαλαμπάντ. "Αρχίσαμε να αναπτύσσουμε δυνάμεις σήμερα στην περιοχή Τόρα Μπόρα, μια ορεινή περιοχή με δύσκολη πρόσβαση" πρόσθεσε. Στόχος της επιχείρησης είναι "να περικυκλώσουμε το μέρος όπου βρίσκονται οι Αραβες" τόνισε ο Ζαμάν. Η φάση αυτή της επιχείρησης μπορεί να διαρκέσει δύο ή τρεις ημέρες. Ερωτηθείς αν ο Μπιν Λάντεν είναι στην περιοχή Τόρα Μπόρα ο Ζαμάν τόνισε χωρίς δισταγμό: "Ναι, είναι εκεί".

    Ο ''ιερός'' πόλεμος θα συνεχιστεί και με τον Λάντεν νεκρό

    Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του δικτύου της αλ-Κάιντα δήλωσε ότι ο "Ιερός Πόλεμος" θα συνεχισθεί ακόμη κι αν σκοτωθεί ο ηγέτης της οργάνωσης, Οσάμα Μπιν Λάντεν. "Η Τζιχάντ θα συνεχισθεί ακόμη κι αν πεθάνει ο Μπιν Λάντεν.. κάθε φορά που ο Οσάμα πεθαίνει ένας νέος Οσάμα θα υψώνει τη σημαία", δήλωσε στην εφημερίδα "αλ-Ουατάν" ο Σουλεϊμάν αμπού Γάιθ, στέλεχος της αλ-Κάιντα. Η εφημερίδα γράφει ότι πήρε τη συνέντευξη μέσω τρίτου, σε περιοχή του Αφγανιστάν που εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ταλιμπάν.

    Η εφημερίδα του Κουβέιτ "αλ-Καμπάν" έγραψε χθες ότι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο αμπού Γάιθ τραυματίσθηκε στη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επίθεσης και πιθανώς υπέκυψε στα τραύματά του. Ομως η εφημερίδα "αλ-Ουατάν", επικαλούμενη πηγές στο Αφγανιστάν, γράφει ότι ο αμπού Γάιθ, ο οποίος έχασε τον Οκτώβριο την κουβεϊτιανή υπηκοότητα, εξακολουθεί να είναι ζωντανός. Ο αμπού Γάιθ αναφερόμενος στην αφαίρεση της υπηκοότητάς του που αποφάσισε η κυβέρνηση του Κουβέιτ, δήλωσε: "Δεν θα εγκαταλείψω τον Ιερό Πόλεμο, στο όνομα του Θεού και του θριάμβου της θρησκείας, ακόμη κι αν είχα 1000 κουβεϊτιανές υπηκοότητες και μου αφαιρούσαν μία κάθε ημέρα".

    [04] Αυστραλοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 4/12/2001 10:22:00 πμ

    Μία ομάδα αυστραλών στρατιωτών μεταφέρθηκε στη διάρκεια της νύχτας στην αεροπορική βάση που έχουν δημιουργήσει οι Αμερικανοί σε ερημική τοποθεσία στο νότιο Αφγανιστάν. Ο εκπρόσωπος των αυστραλών πεζοναυτών, λοχαγός Στιούαρτ Απτον απέφυγε να διευκρινίσει πόσοι στρατιώτες έχουν μεταφερθεί στην περιοχή ή σε ποιά μονάδα ανήκουν. "Υπάρχουν τώρα περισσότεροι Αυστραλοί εδώ πέραν των αξιωματικών της επιμελητείας", περιορίσθηκε να δηλώσει ο λοχαγός Στιούαρτ Απτον. Η Αυστραλία, η Βρετανία και η Γερμανία έχουν στείλει αξιωματικούς των υπηρεσιών επιμελητείας για τον συντονισμό των συμμαχικών δυνάμεων που επιχειρούν στο Αφγανιστάν.

    Οι πεζοναύτες μετέφεραν εφόδια και υλικό στην αεροπορική βάση κατά τη διάρκεια της νύχτας και όπως δήλωσε ο λοχαγός Ντέιβιντ Ρούμλι κατά μέσον όρο κάθε βράδυ προσγειώνονται στο αεροδρόμιο 10 μεταγωγικά αεροσκάφη KC130 Hercules, πέραν των πτήσεων που κάνουν τα μεγαλύτερα μεταγωγικά C17.

    Παραμένει πάντως αδιευκρίνιστο πόσοι στρατιώτες, οχήματα, ή αεροσκάφη βρίσκονται στη βάση, όπου άρχισε η ανάπτυξη δυνάμεων από τις 25 Νοεμβρίου, όταν κατελήφθη η περιοχή από τους Αμερικανούς. Στην περιοχή δεν έχουν αναφερθεί συγκρούσεις την τελευταία εβδομάδα και οι νυκτερινές αναγνωριστικές πτήσεις που εκτελούνται από ελικόπτερα έχουν εντοπίσει μόνο μεμονωμένες μετακινήσεις πολιτικών οχημάτων στην έρημο.

    [05] Ουζμπεκιστάν: τέσσερις τραυματίες σε ατύχημα

    Πηγή: ΑΠΕ 4/12/2001 10:30:00 πμ

    Τρεις αμερικανοί στρατιώτες, ένας προμηθευτής του Πενταγώνου, και δύο ουζμπέκοι διερμηνείς τραυματίσθηκαν χθες σε οδικό ατύχημα κοντά στο Κάρσι Χαναμπάντ, στο Ουζμπεκιστάν, όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα, ανακοινώθηκε από το κεντρικό στρατιωτικό επιτελείο των ΗΠΑ. Δύο από τους στρατιώτες μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, στην Τουρκία, για να δεχθούν τις ιατρικές φροντίδες. Οι δύο άλλοι Αμερικανοί δέχθηκαν τις φροντίδες των ιατρών επί τόπου, ενώ οι δύο Ουζμπέκοι νοσηλεύονται, τόνισε η ίδια πηγή.

    Οι αμερικανικές στρατιωτικές Aρχές και οι τοπικοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν έρευνες για να εξακριβώσουν τις συνθήκες του ατυχήματος. Περίπου 1000 αμερικανοί στρατιώτες της 10ης ορεινής μεραρχίας σταθμεύουν στην αεροπορική βάση του Καρσι Χαναμπάντ ήδη λίγο πριν την έναρξη των αμερικανικών αεροπορικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν.

    [06] Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ

    Πηγή: ΕΡΑ 4/12/2001 10:38:00 πμ

    Δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος απαντώντας απόψε στη Βουλή σε επερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την ηλεκτρική ενέργεια. Ούτε προβλέπεται ούτε υπάρχει απόφαση για αύξηση της τιμής του ρεύματος τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι υπήρξε παρανόηση στα όσα δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Νέζης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ακόμα ότι στις 10 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί η τελική τιμή της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο.

    [07] ΗΠΑ: να διώξουν τον Λάντεν οι Αφγανοί

    Πηγή: ΑΠΕ 4/12/2001 10:51:00 πμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προτιμούσαν να "απαλλαγούν" μόνοι τους οι Αφγανοί από τους "συμμορίτες" που απειλούν τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    Παρά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, οι άνδρες του Οσάμα Μπιν Λάντεν εξακολουθούν να εμποδίζουν την προσπάθεια των ανθρωπιστικών οργανώσεων για την χορήγηση βοήθειας, τόνισε ο Πάουελ, που βρίσκεται στο Βουκουρέστι για τη σύνοδο του ΟΑΣΕ. Αναφερόμενος στη συμφωνία των αφγανικών παρατάξεων να ζητήσουν από τον ΟΗΕ την αποστολή διεθνούς δύναμης σο Αφγανιστάν για την εδραίωση της ειρήνης, ο Πάουελ τόνισε ότι πρώτα πρέπει να συγκροτηθεί μια προσωρινή κυβέρνηση.

    "Η προτίμησή μας είναι να δούμε, αν είναι δυνατόν, ένα επίπεδο σταθερότητας στη χώρα ώστε οι ντόπιες δυνάμεις που είναι εκεί-η Βόρεια Συμμαχία και οι φυλές του νότου- να προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια και να απαλλαγούν από τους συμμορίτες στους δρόμους" τόνισε ο Πάουελ.

    [08] Αυξάνονται οι μικτοί γάμοι στην Αυστραλία

    Πηγή: ΑΠΕ 4/12/2001 11:40:00 πμ

    Ο ένας στους δύο γάμους Ελλήνων της Αυστραλίας, που τελέστηκαν κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2001, ήταν μικτός. Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας που δημοσίευσε η ομογενειακή εφημερίδα "Νέος Κόσμος" και τα οποία πιστοποιούν την αυξητική τάση των μεικτών γάμων και προδιαγράφουν μεγαλύτερη αύξηση στο μέλλον, καθώς η ομογένεια "αφομοιώνεται" και οι νέες γενιές Ελληνοαυστραλών θεωρούν "φυσιολογικούς" τους γάμους με αλλογενείς.

    [09] Ελεος για τον ''Αμερικανό Ταλιμπάν''

    Πηγή: ΑΠΕ 4/12/2001 12:09:00 μμ

    Ο πατέρας ενός νεαρού Αμερικανού που πολέμησε στο πλευρό των Ταλιμπάν ζήτησε χθες από τον αμερικανικό στρατό να δείξει έλεος για το γιο του.

    Χαρακτηρίζοντας τον 20χρονο γιο του ως ένα "πολύ καλό παιδί", ο Φρανκ Λιντ δήλωσε στην εκπομπή του Λάρι Κινγκ στο CNN, ότι ο νεαρός ασπάστηκε το Ισλάμ σε ηλικία 16 ετών όταν πήγαινε ακόμα στο Γυμνάσιο και συγκεκριμένα όταν ταξίδεψε στην Υεμένη για να μάθει αραβικά. Ο Τζον Φίλιπ Ουόκερ Λιντ, όπως τον ονόμασαν μετά τη γέννησή του, γεννήθηκε στην Ουάσινγκτον τον Φεβρουάριο του 1981.

    Είναι το δεύτερο από τα τρία παιδιά της Μέριλι Ουόκερ, νοσηλεύτριας και του Φρανκ Λιντ, δικηγόρου. Το ζευγάρι είναι σήμερα διαζευγμένο. Ο Τζον Φίλιπ Ουόκερ Λιντ κράτησε αργότερα το επώνυμο της μητέρας του και στο Αφγανιστάν είναι γνωστός ως Αμπντούλ Χαμίντ.

    [10] Αθωώθηκε αν και ''ακρωτηρίασε'' το σύζυγο της

    Πηγή: ΑΠΕ 4/12/2001 1:22:00 μμ

    Μια απατημένη σύζυγος που είχε ακρωτηριάσει το σύζυγο της, αφέθηκε σήμερα ελεύθερη με εντολή του εισαγγελέα, καθώς και ο σύζυγος της κατέθεσε αίτηση για επιείκεια. Σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων η Λαμ Γιουκ Καμ, μητέρα δύο παιδιών σερβίρισε στο σύζυγο της σούπα μέσα στην οποία είχε ρίξει υπνωτικά χάπια. Στη συνέχεια μόλις εκείνος αποκοιμήθηκε του έκοψε το πέος χρησιμοποιώντας δύο ψαλίδια, γράφει η εφημερίδα "Ι Μέιλ" του Χονγκ Κονγκ.

    Ο σύζυγος Τσου Τσι Λικ 41 χρόνων, το γεννητικό μόριο του οποίου συγκλήθηκε μετά από τρίωρη επιτυχή χειρουργική επέμβαση, έστειλε χθες επιστολή στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να της χορηγηθεί χάρη, γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αυτή ήταν " το πραγματικό θύμα".

    Ο Τσου που εργαζόταν σε οικοδομές, είχε ερωτική σχέση με μια γυναίκα από την κινεζική ενδοχώρα, έκλεψε την πιστωτική κάρτα της συζύγου του, καταχράστηκε τις καταθέσεις που είχε εκείνη στην τράπεζα και λίγο πριν από τον ακρωτηριασμό του, της είχε πάρει και τα κοσμήματα της.

    Η Λαμ ήταν έγκυος στο τρίτο της παιδί όταν προέβη στην ενέργεια αντεκδίκησης του συζύγου της, αλλά οι Αρχές μετά τη σύλληψη της την ανάγκασαν να κάνει άμβλωση.

    Ο δικαστής Πήτερ Νγκουγιέν συγκλονίσθηκε από τα προσκομισθέντα στοιχεία και καταδίκασε τη Λαμ μόλις σε 9μηνη φυλάκιση, ποινή που έχει εκτίσει η Λαμ από το Μάρτιο που συνελήφθη, όποτε αφέθηκε αμέσως ελεύθερη.

    [11] ''Θεριακλήδες'' από μικροί οι βορειοελλαδίτες

    Πηγή: ΑΠΕ 4/12/2001 10:55:00 μμ

    "Θεριακλήδες" από την εφηβεία φαίνεται ότι είναι οι βορειοελλαδίτες, καθώς στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης καπνίζει το 35,1% των μαθητών -και των τριών τάξεων του λυκείου-, ενώ στη Δυτική Μακεδονία το ποσοστό των καπνιστών μαθητών φτάνει το 29,7%. Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη του εργαστηρίου έρευνας παθήσεων από το περιβάλλον της πνευμονολογικής κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έγινε σε μαθητές λυκείου και των δύο φύλων, καθώς και σε άνδρες και γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 35 χρόνια, στη Θεσσαλονίκη και στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Η έρευνα πρόκειται να παρουσιαστεί στο 11ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, που διοργανώνεται από την Εταιρεία Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος και θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 9 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

    Την πρωτιά στο κάπνισμα στη Θεσσαλονίκη, έχουν τα κορίτσια καθώς από το σύνολο των καπνιστών μαθητών (35,1%) το 36,3% είναι κορίτσια και το 33,7% αγόρια. Αντίστοιχα στη Δυτική Μακεδονία καπνίζει το 33,3% των αγοριών και το 26,1% των κοριτσιών.

    Οι έφηβοι καπνίζουν σε ποσοστό 43% "από αντίδραση", ενώ το 21% διότι καπνίζουν τα πρότυπά τους.

    Το μεγαλύτερο ποσοστό αγοριών καπνιστών παρατηρείται στην Καστοριά (42,4%) και το μικρότερο στα Γρεβενά (17,2%), ενώ αντίστοιχα των κοριτσιών το μεγαλύτερο στην Κοζάνη (33,3%) και το μικρότερο πάλι στα Γρεβενά (14,1%).

    Στους ενήλικες μεταξύ 28 και 42 χρόνων διαπιστώθηκε ότι το 57,7% των ανδρών και το 34% των γυναικών είναι καπνιστές. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών καπνιστών (64,7%) βρέθηκε στην Πτολεμαϊδα, την πόλη με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση. Παράλληλα στην ίδια πόλη, ενώ το 1991 κάπνιζε το 25,8% των γυναικών, φέτος διαπιστώθηκε ότι καπνίζει το 47,5%, ποσοστό που έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε δέκα χρόνια.

    Συχνές νόσοι οφειλόμενες στο κάπνισμα

    Το κάπνισμα είναι το κύριο αίτιο της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, ενός συχνότατου νοσήματος, όπως τόνισαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία του 11ου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος ο καθηγητής πνευμονολογίας Δημήτριος Πατάκας και ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας Λάζαρος Σιχλετίδης.

    Η ασθένεια αυτή, που είναι ένα από τα κύρια θέματα του συνεδρίου, αφορά άτομα με χρόνιο βήχα, απόχρεμψη και ποικίλου βαθμού δύσπνοια, στο πλαίσιο χρόνιας βρογχίτιδας ή πνευμονικού εμφυσήματος ή και των δύο και αποτελεί την έκτη κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως.

    Ποσοστό 20-25% των καπνιστών θα εμφανίσει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που θεωρείται ένα από τα σοβαρότερα ιατρικά, αλλά και κοινωνικά προβλήματα και έχει τεράστια επίπτωση στην οικονομία κάθε χώρας, δεδομένου ότι είναι νόσος εξελικτική, μη αναστρέψιμη και οδηγεί ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών σε εργασιακή ανικανότητα, όπως εξήγησαν οι δύο καθηγητές.

    Στο κάπνισμα αποδίδεται και ο καρκίνος του πνεύμονα από τον οποίο περίπου 3 εκατ. άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Ο καρκίνος του πνεύμονα, για τον οποίο θα γίνει εκτεταμένη αναφορά στο συνέδριο, εμφανίζει μία εικοσαετή διαφορά φάσης σε σχέση με την συνήθεια του καπνίσματος, ενώ άλλοι παράγοντες, που ενοχοποιούνται για την εμφάνισή του, είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κληρονομικότητα. Κατά το χρόνο διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα ποσοστό περίπου 80% των ασθενών κρίνονται ήδη ως ανεγχείρητοι και οι περισσότεροι απ αυτούς δεν υπερβαίνουν την τριετή επιβίωση.

    Στην Ελλάδα αναφέρεται από πρόσφατες μελέτες, ότι τα νέα περιστατικά από νόσους οφειλόμενες στο κάπνισμα υπολογίζονται περίπου σε 6.000 το χρόνο.

    Φυματίωση και βρογχικό άσθμα

    Ένα άλλο θέμα, που θα απασχολήσει τους συνέδρους, είναι η φυματίωση, η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται σε αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι λόγοι στους οποίους αποδίδεται η αύξηση είναι η μετακίνηση πληθυσμών από χώρες με υψηλή επίπτωση φυματίωσης προς χώρες με χαμηλή επίπτωση, οι συνθήκες διαβίωσης, όπως αυτές σχετίζονται με το φαινόμενο της μετακίνησης των πληθυσμών, η εμφάνιση πολυανθεκτικότητας των μυκοβακτηριδίων της φυματίωσης έναντι των διαφόρων αντιφυματικών φαρμάκων (φαινόμενο ιδιαίτερα ανησυχητικό, κυρίως για τις πρώην ανατολικές χώρες) και η συχνότητα του AIDS.

    Στην Ευρώπη η μετακίνηση των πληθυσμών ευθύνεται για αύξηση της επίπτωσης της νόσου σε ποσοστό από 5% έως 30%. Στην Ελλάδα μετά περίοδο συνεχούς πτωτικής πορείας της νόσου έως το 1990, παρατηρείται κατά την τελευταία δεκαετία περίοδος καθήλωσης της επίπτωσης στα ίδια επίπεδα.

    Τέλος το βρογχικό άσθμα παραμένει ένα συχνό πρόβλημα του αναπνευστικού συστήματος σχετιζόμενο τόσο με περιβαλλοντικούς, όσο και με γενετικούς παράγοντες. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα πάσχουν 550.000 άτομα και ότι το κόστος του ανέρχεται σε 30 δισ. δρχ. το χρόνο. Σε αυτά περιλαμβάνονται τόσο η θεραπεία (φάρμακα, νοσηλεία κλπ.) όσο και οι έμμεσες επιπτώσεις της νόσου, όπως η απώλεια ημερομισθίων.

    Κατά την τελευταία 25ετία χρησιμοποιούνται με επιτυχία διάφορα αντιασθματικά φάρμακα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστεί ένα νέο φάρμακο, το οποίο θα χορηγείται στους ασθενείς με ένεση και θα καταπολεμά επιλεγμένα περιστατικά μεταξύ των οποίων και το βρογχικό άσθμα.

    [12] Αφγανιστάν: Γυναίκες στη νέα κυβέρνηση

    Πηγή: ΑΠΕ 4/12/2001 3:58:00 μμ

    Eνας από τους πέντε αντιπροέδρους της προσεχούς προσωρινής κυβέρνησης του Αφγανιστάν θα είναι γυναίκα, ανακοίνωσε σήμερα στην Καμπούλ ο Αμπντάλα Αμπντάλα, υπουργός Εξωτερικών του Ενωμένου Μετώπου (Βόρεια Συμμαχία).

    Ο Αμπντάλα δήλωσε προς δημοσιογράφους ότι η 29μελής κυβέρνηση θα αποτελείται από ένα πρόεδρο, πέντε αντιπροέδρους και 23 υπουργούς.

    Κατά τη σύστασή της θα γίνει σεβαστή η δημογραφική δομή του Αφγανιστάν κι έτσι 11 από τις 29 κυβερνητικές θέσεις θα δοθούν στους Παστούν, καθώς η εθνότητα αυτή αντιπροσωπεύει το 38% του αφγανικού πληθυσμού.

    Αμπντάλα:''Ευπρόσδεκτος ο Ζάχερ Σαχ''

    Η κατανομή θα γίνει με ποσόστωση "σύμφωνα με τις υφιστάμενες στατιστικές", δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος σε μια απογραφή που είχε γίνει πριν από 25 χρόνια.

    Ερωτηθείς ποιός θα είναι ο επόμενος πρόεδρος και αν θα επιλεγεί ανάμεσα στον Χαμίντ Καρζάι και τον Αμπντούλ Σάταρ Σιράτ, οι οποίοι είναι και οι δύο μοναρχικοί, ο Αμπντάλα δήλωσε πως "προτιμά την ιδέα να είναι ένας Παστούν", όπως συμβαίνει με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Χαμίντ Καρζάι. Ο Σιράτ, ο οποίος ενδέχεται στην περίπτωση αυτή να πάρει μία από τις θέσεις των αντιπροέδρων, είναι Ουζμπέκος.

    Ο εξόριστος στη Ρώμη πρώην βασιλιάς Μοχάμεντ Ζάχερ Σαχ, 87 χρόνων, "υποστήριξε, προώθησε και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διάσκεψη της Βόννης", δήλωσε ο Αμπντάλα. "Δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για έναν εκτελεστικό ρόλο. Μπορεί να έρθει στην Καμπούλ όποτε θέλει", πρόσθεσε.

    Ο Αμπντάλα δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν προτάθηκε κάποια θέση στον απερχόμενο πρόεδρο Μπουρχανουντίν Ραμπανί, ο οποίος πρόκειται να παραδώσει την εξουσία στη μεταβατική αρχή.

    [13] Ισχυρή η αντίσταση των Ταλιμπάν

    4/12/2001 6:34:00 μμ

    Οι δυνάμεις που μάχονται κατά των Ταλιμπάν σταμάτησαν την προέλασή τους προς το αεροδρόμιο της Κανταχάρ γιατί συνάντησαν ισχυρή αντίσταση. Οι μαχητές ήλπιζαν ότι θα καταλάμβαναν το αεροδρόμιο το βράδυ της Δευτέρας και παρά την υποστήριξη των αμερικανικών βομβαρδιστικών, δεν τα κατάφεραν λόγω της μεγάλης αντίστασης των Ταλιμπάν. Την ίδια ώρα δύο χιλιάδες κάτοικοι επιστρατεύονται, για να καταδιώξουν τους Ταλιμπάν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Οι Παστούν έτοιμοι για επίθεση στο Τόρα Μπόρα

    Εν τω μεταξύ, στρατιωτικός διοικητής των Παστούν ανακοίνωσε σήμερα πως οι δυνάμεις του άρχισαν να αναπτύσσονται στην ορεινή περιοχή όπου βρίσκεται το οχυρό Τόρα Μπόρα.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι θα σταλούν περί τους 4.000 άνδρες, αλλά δεν διευκρίνισε πόσοι έχουν ήδη σταλεί. Πρόσθεσε ότι, όταν θα ολοκληρωθεί αυτή η φάση, θα εξαπολυθεί επίθεση "μέσα σε δύο με τρεις ημέρες".

    Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία Νανγκαρχάρ, ο Χάζρατ Αλι, ανακοίνωσε χθες, ότι επίκειται επιχείρηση κατά των ξένων εθελοντών.

    Θύματα και συνέχιση αντιποίνων στο Αφγανιστάν

    Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο ανατολικό Αφγανιστάν προκάλεσαν, μέσα σε πέντε ημέρες, το θάνατο 115 αμάχων. Τα θύματα βρίσκονταν σε χωριά κοντά στην ορεινή περιοχή Τόρα Μπόρα, όπου είναι πιθανό να κρύβεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ορισμένα στελέχη της Αλ-Κάιντα.

    Στο μεταξύ, ένας ειδικός του ΟΗΕ για την εξουδετέρωση ναρκών σκοτώθηκε σήμερα κοντά στην Καμπούλ, τη στιγμή που πετούσε σε ένα λάκκο μια βόμβα την οποία είχαν ρίξει αμερικανικά βομβαρδιστικά στην αφγανική πρωτεύουσα και δεν είχε εκραγεί, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Πακιστάν, Στέφανι Μπάνκερ.

    Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ένοπλοι σταμάτησαν λεωφορείο σε αυτοκινητόδρομο στο ανατολικό Αφγανιστάν και έκοψαν τη μύτη και τα αυτιά έξι ανδρών που είχαν ξυρίσει τις γενειάδες τους μετά την πτώση των Ταλιμπάν. Οι έξι τραυματίες νοσηλεύονται τώρα σε ιατρική μονάδα στην Τζαλαλαμπάντ.

    [14] Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μέσα από τα κειμήλια

    Πηγή: ΑΠΕ 4/12/2001 6:45:00 μμ

    Συνέντευξη τύπου έδωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευ.Βενιζέλου με θέμα τις πρωτοβουλίες του ΥΠΠΟ για την προστασία του αρχειακού υλικού και την προβολή της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το υπουργείο Πολιτισμού ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων προετοιμάζει μεθοδικά την απόκτηση κειμηλίων και τεκμηρίων για την ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

    Παράλληλα προετοιμάζει την προστασία του αρχειακού υλικού, που αφορά στην ιστορία των Ολυμπιακών και τον ελληνικό αθλητισμό, ξεκινώντας από την αναλυτική ηλεκτρονική καταγραφή και ταξινόμηση του ιστορικού αρχείου του ΣΕΓΑΣ και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Το φωτογραφικό αρχείο της ΕΟΕ περιλαμβάνει χιλιάδες φωτογραφίες και αρνητικά που κατατάσσονται σε 48 ενότητες, από το 1896 έως το 1981.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, τα 48 κειμήλια και τεκμήρια που αγόρασε το υπουργείο Πολιτισμού σε δημοπρασία, κι ανάμεσά τους το μεγάλο πρωτότυπο σκίτσο του νεαρού Μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη, με την υπογραφή Αριστεύς.

    Ανάμεσα στα αντικείμενα περιαλαμβάνονται ακόμα σπάνια μετάλλια των προ-ολυμπιακών Αγώνων του 1870, πρωτότυπο ασημένιο μετάλλιο πρώτου νικητή στους ΟΑ 1896, μετάλλιο από προκριματικούς Αγώνες τους 1895 στην Τήνο, πλήθος πρωτότυπων εικόνων για το Παναθηναϊκό Στάδιο και την Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα και πολλά ακόμα.

    Ενα άλλο τμήμα αυτής της προσπάθειας αφορά στην προβολή της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία αναδεικνύεται και μέσα απο την περίοδο της αναβίωσης τους, το 1896, και στη μεσο-ολυμπιάδα του 1906.

    Σε αυτό το πλαίσιο, το συνέδριο που θα διοργανώσει το υπουργείο Πολιτισμού με τον δήμο Βέροιας, τον Μάιο του 2002, θα εξετασθεί η συμβολή του Δ. Βικέλα στην αναβίωση των Ολυμπιακών.

    Μαζί με τις εκθέσεις, αγορά βιβλίων και ενίσχυση των βιβλιοθηκών σε όλη την επικράτεια που αφορούν στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, οι δαπάνες του υπουργείου Πολιτισμού σε αυτή την κατεύθυνση ανέρχονται στο 1 δισ. δρχ. και θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2002.

    [15] Σεμινάρια εν πτήσει... για πετοφοβικούς

    4/12/2001 10:25:00 μμ

    Το Διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και η αεροπορική εταιρεία "Austrian Airlines" θα οργανώσουν στις 30 Ιανουαρίου και στις 6 Μαρτίου του 2002 ειδικά σεμινάρια για την καταπολέμηση του φόβου της πτήσης. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η πετοφοβία δεν είναι ανίκητη. Μπορεί να καταπολεμηθεί και αυτό είναι που υπόσχονται τα σεμινάρια που διοργανώνει η αεροπορική εταιρεία σε συνεργασία με το Ελευθέριος Βενιζέλος. Το κόστος συμμετοχής των ενδιαφερομένων ανέρχεται στις 249.000 δρχ ή 731 ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τα γεύματα και αεροπορικό εισιτήριο Αθήνα - Βιένη - Αθήνα με δύο διανυκτερεύσεις σε μονόκλινα δωμάτια και σε ξενοδοχείο 4 αστέρων.

    [16] Απονομή βραβείων της UNESCO

    4/12/2001 10:22:00 μμ

    Και ενώ τα ισραηλινά βομβαρδιστικά χτυπούν παλαιστινιακούς στόχους και τα θύματα των πρόσφατων βομβιστικών επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ έχουν ήδη ταφεί ένα εβραικο-αραβικό ίδρυμα επιλέχθηκε από την UNESCO για ένα από τα δύο βραβεία εκπαίδευση για την ειρήνη, για το 2001.

    "Το Εβραικο-Αραβικό Κέντρο για την Ειρήνη με έδρα την ισραηλινή πόλη Γκιβάτ Χαβίβα τιμήθηκε από την UNESCO για τις προσπάθειές του να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και τις συνειδήσεις στο θέμα της ειρήνης", τονίζεται σε ανακοίνωση του οργανισμού.

    Το άλλο βραβείο απονεμήθηκε στον 56χρονο επίσκοπο Νέλσον Ονόνο-Ονουένγκ από την Ουγκάντα ως αναγνώριση της προσφοράς του στα ορφανά των πολέμων.

    Το κάθε βραβείο συνοδεύεται με το χρηματικό ποσό των 30.000 δολαρίων.

    [17] Πριμοδοτήσεις για αναδασώσεις στη ΒΑ Ελλάδα

    4/12/2001 11:34:00 μμ

    Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ενωση πραγματοποιούν κοινή παρέμβαση για να διασωθούν γεωργικές και δασικές εκτάσεις στο χώρο της Βορειοανατολικής Ελλάδας. Σε πρώτη φάση διατέθηκε ποσό 1.884.600.000 δρχ., προκειμένου να ενισχυθούν αγρότες, οι οποίοι, πέρα από το κυρίως επάγγελμά τους, θα λαμβάνουν παροχές για αναδασώσεις που θα πραγματοποιούν στους νομούς Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Τα δένδρα που θα φυτεύουν θα είναι ευκάλυπτοι, κωνοφόρα και πλατύφυλλα και θα ενισχύονται ανά εκτάριο με σημαντικά χρηματικά ποσά, που θα κυμαίνονται από 681.500 δρχ. έως 1.226.700 δρχ.

    Επιπλέον για δαπάνες συντήρησης τόσο για τα κωνοφόρα, όσο και τα πλατύφυλλα δένδρα το ποσό που θα εισπράττουν για τα δυο πρώτα έτη θα είναι 68.150 δρχ. για τα κωνοφόρα και επιπλέον 34.075 δρχ. για τα τρία επόμενα χρόνια, ενώ για τα πλατύφυλλα η ενίσχυση ανέρχεται ανά εκτάριο τα δυο πρώτα χρόνια σε 119.262 δρχ. και για όλα τα επόμενα χρόνια σε 68.150 δρχ.

    Επιπλέον θα υπάρξει και πριμοδότηση ως αντιστάθμισμα για το μέρος του εισοδήματος που θα απωλέσουν οι ασχολούμενοι με τις αναδασώσεις και αυτή ορίστηκε στις 247.043 δρχ. για κάθε αγρότη.

    Η χορήγηση της ετήσιας πριμοδότησης θα γίνεται για χρονικό διάστημα μέχρι και 20 χρόνων, ενώ η δημόσια δαπάνη για την περίοδο 2000-2006 ανέρχεται σε 56.360.050.000 δρχ και η αντίστοιχη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας σε 19.695.350.000 δρχ.

    Με το πρόγραμμα αυτό εξασφαλίζεται συμπληρωματικό εισόδημα για τον αγροτικό πληθυσμό των ορεινων και ημιορεινών περιοχών και καθιερώνεται η ορθολογική διαχείριση του αγροτικού χώρου.

    Κεντρικός στόχος της δράσης είναι η ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για την προστασία του περιβάλλοντος και της άσκησης της γεωργικής δραστηριότητας, η εφαρμογή μεθόδων παραγωγής συμβατών με την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος και η διασφάλιση της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων.

    Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θα ελέγχεται από τριμελείς επιτροπές που εδρεύουν σε κάθε δασική μονάδα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    [18] Τραυματίστηκε το ''δεξί χέρι'' του Μπιν Λάντεν;

    4/12/2001 8:55:00 μμ

    Ο δεύτερος στην ιεραρχία της αλ-Κάιντα τραυματίσθηκε σε επίθεση, λέει διοικητής των αφγανικών αντι-Ταλιμπανικών δυνάμεων. Μπορεί να είναι και νεκρός, προσθέτει. Ο Αιγύπτιος Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, ο οποίος θεωρείται δεύτερος στην ιεραρχία του τρομοκρατικού δικτύου Αλ-Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, τραυματίσθηκε χθες στη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής, δήλωσε σήμερα ο Χάτζι Ζάμαν, ένας αρχηγός Παστούν που αντιτίθενται στους Ταλιμπάν και έχει επιρροή στο ανατολικό Αφγανιστάν. Ο Χάτζι Ζάμαν δήλωσε πως ο Αλ-Ζαουάχρι τραυματίσθηκε κατά το βομβαρδισμό στη ζώνη Μιλάουα, κοντά στο Τόρα Μπόρα, ο οποίος προκάλεσε και το θάνατο του οικονομικού υπεύθυνου του Μπιν Λάντεν, του Αλι Μαχμούντ. Ωστόσο το Πέντάγωνο δήλωσε αδυναμία επιβεβαίωσης της πληροφορίας.

    Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι ο αιγύπτιος Αϊμάν Αλ-Ζαουάχρι, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Βικτόρια Κλαρκ. "Είδα δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ομως εμείς δεν έχουμε σημαντικά ονόματα, ανθρώπους που έχουν σημαντικούς τίτλους, ανάμεσα στα θύματα", πρόσθεσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.

    Ο Χάτζι Μοχάμαντ Ζαμάν, στρατιωτικός διοικητής της επαρχίας Νανγκαρχάρ, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στην Τζαλαλαμπάντ ότι "ο αλ-Ζαουάχρι τραυματίσθηκε χθες στις 08.00" (τοπική ώρα, 05.30 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τον Ζάμαν, ο Αλ-Ζαουάχρι μπορεί μάλιστα να είναι και νεκρός.

    [19] Βρετανικό ''οχι'' στην ανθρώπινη κλωνοποίηση

    4/12/2001 10:56:00 μμ

    Νόμος που απαγορεύει την ανθρώπινη κλωνοποίηση για αναπαραγωγικούς σκοπούς και προβλέπει μέγιστη ποινή κάθειρξης δέκα ετών τέθηκε σε ισχύ στη Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας λόρδος Ιρβιν οφ Λεργκ. Ο νόμος αυτός δεν απαγορεύει την κλωνοποίηση ανθρώπινου εμβρύου για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως αυτή που έκανε η αμερικανική εταιρεία ACT, αλλά απαγορεύει την εμφύτευση ενός εμβρύου-κλώνου στη μήτρα μιας γυναίκας.

    Βάσει αυτού του νόμου, ο οποίος ετέθη σε ισχύ από τη βασίλισσα, οποιοσδήποτε κριθεί ένοχος για την εμφύτευση στη μήτρα μιας γυναίκας ανθρώπινου εμβρύου που προήλθε από κλωνοποίηση θα του επιβάλεται μέγιστη ποινή κάθειρξης δέκα ετών και πρόστιμο.

    Ο Bρετανός υπουργός Υγείας Φίλιπ Χαντ δήλωσε κατά την παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου ότι η ανθρώπινη κλωνοποίηση για αναπαραγωγικούς σκοπούς είναι μια "επικίνδυνη πρακτική, η οποία είναι αντίθετη με την ηθική".

    Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο υπεβλήθη από τη βρετανική κυβέρνηση, αποσκοπούσε στην κάλυψη του νομοθετικού κενού που είχε δημιουργήσει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας, εναντίον της οποίας είχε εφεσιβάλει το υπουργείο Υγείας.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφασίσει στις 15 Νοεμβρίου ότι ένας κλωνοποιημένος οργανισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί έμβρυο και ως εκ τούτου δεν χαίρει της νομικής προστασίας που απορρέει από το νόμο για την τεχνητή γονιμοποίηση που είχε υιοθετηθεί το 1990.

    [20] ''180 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση''

    4/12/2001 10:40:00 μμ

    Φόρο τιμής στον αγώνα του ελληνικού έθνους για ελευθερία, αποτελεί η έκθεση "180 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση" που εγκαινίασε στη Βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος μίλησε για σεβασμό στη μνήμη των προγόνων μας. "Να ξαναθυμηθούμε τι οφείλουμε στους πρωταγωνιστές της ελευθερίας μας" είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης ανέφερε ότι "τίποτε δεν κερδίζεται χωρίς την υποταγή των ατομικών φιλοδοξιών σε ένα κοινό σκοπό, σε ένα συλλογικό όραμα".

    Ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε μάλιστα "ευτυχή συγκυρία" το γεγονός ότι η επέτειος των 180 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και η υλοποίηση της Έκθεσης, συμπίπτουν με την ολοκλήρωση της έκδοσης του εικοσάτομου έργου "Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας", που περιλαμβάνει σημαντικά ιστορικά έγγραφα σχετικά με την Νεώτερη Ελληνική Ιστορία, τα πρωτότυπα των οποίων βρίσκονται ανάμεσα στα εκθέματα.

    Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπα έργα τέχνης, ελαιογραφίες, λιθογραφίες, περίτεχνα διακοσμητικά αντικείμενα που πάνω τους χαράχτηκαν σκηνές και πρόσωπα του 1821, όπλα επωνύμων και ανωνύμων αγωνιστών. Παρουσιάζονται επίσης έντυπα της εποχής, όπως εφημερίδες, φιλλεληνικά έντυπα, τα Συντάγματα της Επανάστασης και οι Συνθήκες ίδρυσης του Ελληνικού Κράτους.

    [21] Segway: Η απάντηση στο κυκλοφοριακό

    Πηγή: ΝΕΤ 4/12/2001 10:30:00 μμ

    Μετά την αναπηρική πολυθρόνα που ανεβαίνει σκαλοπάτια και τη φορητή συσκευή ινσουλίνης, ο εφευρέτης Ντιν Κέιμεν επανήλθε με το ηλεκτρονικό πατίνι Segway, που υπόσχεται να βάλει τέλος σε έναν καθημερινό εφιάλτη εκατομμυρίων κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων: στη μετακίνηση των ανθρώπων μέσα στις πόλεις. Το νέο οικολογικό υποκατάστατο του αυτοκινήτου δεν κοστίζει, βέβαια, όσο ένα απλό πατίνι. Η τιμή του ανέρχεται περίπου στο ένα εκατομμύριο δραχμές και κινείται με μέγιστη ταχύτητα τα 27 χιλιόμετρα την ώρα.

    Το νέο μέσο μεταφοράς, διασταύρωση πατινιού και μηχανής, θα αλλάξει τον τρόπο μετάβασης κυρίως σε κοντινές αποστάσεις μέσα στην πόλη, καθώς μιμείται την αίσθηση ισορροπίας του ανθρώπου.

    Αυτό που σκεπάστηκε με πέπλο μυστηρίου και αναμενόταν ως κοσμοϊστορική ανακάλυψη εδώ και ένα χρόνο αποκαλύφθηκε από τον εφευρέτη του Ντιν Κέιμεν χθες, και το μεγαλύτερο προνόμιό του είναι το κόστος λειτουργίας: μόλις 20 δραχμές την ημέρα.

    "Νομίζω ότι το Segway θα προσφέρει στο περπάτημα ό,τι η αριθμομηχανή στο χαρτί και το μολύβι. Θα φτάνεις γρηγορότερα, μακρύτερα, θα μεταφέρεις περισσότερα οπουδήποτε περπατούν άνθρωποι και είναι πραγματικά διασκεδαστικό", αναφέρει χαρακτηριστικά ο εφευρέτης του, "είναι κάτι μαγικό, είναι σαν να βάζεις ρόδες στα πόδια σου και να τις συνδέεις στο πίσω μέρος του εγκεφάλου σου, γιατί ξέρεις ήδη να το οδηγείς- στην πραγματικότητα δεν το οδηγείς, το φοράς, γίνεται μέρος του εαυτού σου".

    Γυροσκόπια ελέγχουν την ισορροπία του δίτροχου οχήματος και αισθητήρες θέτουν σε λειτουργία τον κινητήρα προς την κατεύθυνση που επιλέγει ο επιβάτης κινώντας το τιμόνι. Η μεταφορά είναι αργή μεν, 27 χιλιόμετρα την ώρα, σταθερή δε καθώς πάγος χιόνι και σκαλοπάτια δεν αντιστέκονται στο Segway.

    Το οικολογικό αυτό όχημα θα κοστίζει περίπου ένα εκατομμύριο δραχμές και οι πρώτοι που θα το δοκιμάσουν είναι οι διανομείς των αμερικανικών ταχυδρομείων

    "Δεν μπορεί να σε διακτινίσει στον Αρη ούτε να μετατρέψει το μολύβι σε χρυσό. Λοιπόν, κάντε μου μήνυση". Απαντά τώρα ο Κέιμεν σε όσους απογοητεύθηκαν από την πολυδιαφημισμένη ανακάλυψη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 December 2001 - 22:03:48 UTC