Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραδίδουν τα όπλα οι Ταλιμπάν
  • [02] Μπους:Νίκη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας
  • [03] Νέος κατάλογος τρομοκρατών από τις ΗΠΑ
  • [04] Αναβάλλεται η Διεθνής Διάσκεψη στη Γενεύη
  • [05] Οι τραγικές συνέπειες του πολέμου
  • [06] Σεισμός 5,1 στη θαλάσσια περιοχή Σποράδων
  • [07] Ερχονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
  • [08] Ενίσχυση της ελληνο-ρωσικής συνεργασίας
  • [09] Νεκρός 57χρονος από το κρύο στην Πάτρα
  • [10] Μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών-Κορίνθου
  • [11] Συνάντηση την Δευτέρα Καραμανλή-Αθήνα 2004
  • [12] Δρυς: Μέτρα για το βαμβάκι
  • [13] Ωράριο καταστημάτων
  • [14] Χαιρετισμός Σημίτη προς τους 200 δημάρχους
  • [15] Συνάντηση Βενιζέλου-Ρογκ
  • [16] Περιοδεία Καραμανλή σε νομούς της Β.Ελλάδας
  • [17] Eπίτιμος διδάκτορας του Παν. Αθηνών o Αμάτο
  • [18] Αντιπαραθέσεις για τον ευρωστρατό
  • [19] Eγκαίνια γυμνασίου από τον Υπουργό Παιδείας

    [01] Παραδίδουν τα όπλα οι Ταλιμπάν

    7/12/2001 5:25:00 μμ

    Οι Ταλιμπάν έχασαν τις επαρχίες Χελμάντ, Ζαμπούλ και μια κωμόπολη στα σύνορα με το Πακιστάν. Στο Κανταχάρ παρέδωσαν τα όπλα τους, ενώ κατελήφθησαν οι περιοχές της Τόρα Μπόρα, χωρίς να έχουν εντοπιστεί ίχνη του μουλά Ομάρ ή του Μπιν Λάντεν. Ο Χ. Καρζάι επικεφαλής της κυβέρνησης δήλωσε ότι θα παραδώσει τα στελέχη της ηγεσίας των Ταλιμπάν και τους συμμάχους τους στη διεθνή δικαιοσύνη. Χθες Αμερικανοί στρατιώτες πραγματοποίησαν την πρώτη τους χερσαία επιχείρηση από τη βάση τους στο Αφγανιστάν ενώ απέκρουσαν μια επίθεση.

    Εκδιώκονται και από το νότιο Αφγανιστάν

    Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν παρέδωσαν την κωμόπολη Σπιν Μπολντάκ, στα σύνορα με το Πακιστάν, ένα από τα τελευταία προπύργιά τους στο νότιο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα. Οι Ταλιμπάν παρέδωσαν τα όπλα τους σε εκπροσώπους της φυλής Νουρζάι, οι οποίοι πλέον ελέγχουν την πόλη χωρίς να έχουν συναντήσει καμία αντίσταση.

    Στην Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν έγινε επίσης γνωστό ότι οι Ταλιμπάν παρέδωσαν στην αντιπολίτευση τον έλεγχο των επαρχιών Χελμάντ και Ζαμπούλ.

    Επίσης το Κανταχάρ δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, οι οποίοι παρέδωσαν την πόλη, όπου πάντως δεν έχουν εντοπισθεί ίχνη του μουλά Ομάρ. Τη διοίκηση της πόλης ανέλαβε τοπική επιτροπή.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο "Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος", οι Ταλιμπάν παρέδωσαν τα όπλα τους κατόπιν εντολής του μουλά Μοχάμαντ Ομάρ, σε έναν πρώην διοικητή των μουτζαχεντίν, τον μουλά Νακιμπουλάχ, ο οποίος είναι επικεφαλής μίας αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης.

    Τέλος οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν σχεδόν το σύνολο της περιοχής Τόρα Μπόρα και τις κυριότερες σπηλιές παρόλο που οι ένοπλοι που είχαν καταφύγει εκεί πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση.

    Πρόσθεσαν επίσης ότι κατά την διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν μέλη της οικογένειας του Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπλα και οχήματα, αλλά δεν εντόπισαν κανένα ίχνος του ίδιου του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    "Ο Οσάμα δεν βρισκόταν στην Τόρα Μπόρα τις τελευταίες ημέρες που διεξάγονταν μάχες και εάν ήταν εκεί, πιθανώς διέφυγε στο Πακιστάν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας.

    Η ηγεσία του κινήματος τους θα παραπεμφθεί στη Δικαοσύνη

    Εν τω μεταξύ ο Χαμίντ Καρζάι, επικεφαλής της αφγανικής κυβέρνησης που σχηματίσθηκε στη διάσκεψη της Βόνης, δήλωσε σήμερα ότι θα παραδώσει τα μέλη της ηγεσίας των Ταλιμπάν και τους αλλοδαπούς συμμάχους τους στη διεθνή δικαιοσύνη.

    Ο Αφγανός ηγέτης διευκρίνισε ότι χορήγησε αμνηστία στους μαχητές των Ταλιμπάν, αλλά δεν θα υπάρξει διαφυγή για τα στελέχη του καθεστώτος και τους ξένους μαχητές που πολεμούσαν στις τάξεις των Ταλιμπάν ή της οργάνωσης Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    "Αρχίσαμε αυτον τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας για να απελευθερώσουμε τη χώρα μου από τις βαρβαρότητες που διέπραξαν οι τρομοκράτες εναντίον του αφγανικού λαού και του αφγανικού εδάφους. Εχουμε δεσμευθεί να τους παραδώσουμε στη δικαιοσύνη. Πρέπει να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους ", είπε ο Χαμίντ Καρζάι.

    Για τον ανώτατο ηγέτη των Ταλιμπάν μουλά Ομαρ, ο Καρζάι είπε ότι δεν έχει αποκηρύξει την τρομοκρατία και θα υποστεί τις συνέπειες της στάσης του. "Κατά τη διάρκεια του μήνα που πέρασε του ζήτησα να αποκηρύξει την τρομοκρατία και να καταδικάσει τη βία που συνδέεται με την τρομοκρατία στο Αφγανιστάν, τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν το έκανε. Την νύκτα που πέρασε είχε την τελευταία ευκαιρία για να το κάνει πριν από τη μεταβίβαση της εξουσίας. Δεν το έκανε και πρέπει να του αποδοθούν οι ευθύνες για τη σύμπραξή του με την τρομοκρατία", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του CNN.

    Επιχειρήσεις από αμερικανική βάση κοντά στο Κανταχάρ

    Αμερικανοί Πεζοναύτες πραγματοποίησαν χθες την πρώτη τους χερσαία επίθεση από βάση τους στο Αφγανιστάν και σκότωσαν επτά μαχητές, που θεωρείται ότι ανήκαν στις τάξεις των Ταλιμπάν ή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα, κοντά στο Κανταχάρ, ανακοίνωσαν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

    Επίσης η βάση δέχθηκε μια αναγνωριστική επιχείρηση η οποία αποκρούστηκε με βολές όλμων.

    Στην ίδια περιοχή συνετρίβη ελικόπτερο των αμερικανών πεζοναυτών με συνέπεια να τραυματισθούν ελαφρά δύο πεζοναύτες- ένας που επέβαινε στο ελικόπτερο και άλλος ένας που βρισκόταν κοντά στον διάδρομο προσγείωσης της βάσης. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συντριβή του ελικοπτέρου δεν οφείλεται σε εχθρικά πυρά.

    Οι Αμερικανοί πεζοναύτες κατέλαβαν τον διάδρομο προσγείωσης που βρίσκεται κοντά στην Κανταχάρ πριν από δύο εβδομάδες και δημιούργησαν μία βάση απ' όπου διακινούνται οι αμερικανικές δυνάμεις στο νότιο Αφγανιστάν. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί περίπου 1300 αμερικανοί στρατιώτες.

    Η αναγνωριστική -κατά την εκτίμηση του Πενταγώνου- επιχείρηση κάποιων Ταλιμπάν ή μελών της Αλ-Κάιντα έγινε παρόλο που από χθες οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να παραδώσουν την Κανταχάρ.

    Συνεχίζουν οι ΗΠΑ τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν

    Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα συνεχίσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ακόμα και μετά την παράδοση της Κανταχάρ, δήλωσε ο αμερικανός εκπρόσωπος της συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας Κέντον Κιθ στο Ισλαμαμπάντ. "Πιστεύω ότι δεν πετύχαμε ακόμα τους στόχους μας και η εκστρατεία μας θα συνεχιστεί μέχρι να συμβεί αυτό", είπε ο Κιθ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την πτώση της Κανταχάρ και των άλλων περιοχών που παρέδωσαν οι Ταλιμπάν.

    Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε πως η συμμαχία δεν γνωρίζει αν ολοκληρώθηκε η παράδοση της Κανταχάρ. "Ακόμα και αν έχει γίνει αυτό, οι στρατιωτικές επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρι να πετύχουμε τους σκοπούς μας: να εξαρθρώσουμε τους Ταλιμπάν και την οργάνωση αλ-Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν και να φέρουμε τους ηγέτες τους ενώπιον της δικαιοσύνης", υπογράμμισε ο αμερικανός εκπρόσωπος.

    "Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ελεύθερος, το ίδιο και ορισμένα ανώτατα στελέχη της αλ-Κάιντα και για το λόγο αυτό...υπάρχουν ακόμα μάχιμοι Ταλιμπάν σε ορισμένες περιοχές. Κρατούν θυλάκους αντίστασης σε ορισμένες περιοχές της χώρας", επισήμανε ο Κιθ και κατέληξε τονίζοντας πως η "διαδικασία ειρήνευσης" μπορεί να είναι αναγκαία και όταν οι Ταλιμπάν πάψουν να υπάρχουν ως οργανωμένη δύναμη.

    [02] Μπους:Νίκη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

    Πηγή: ΑΠΕ 7/12/2001 11:13:00 μμ

    Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας θα τελειώσει με νίκη, όχι με "εκεχειρία ή συνθήκη". Σε μια ομιλία για την 60ή επέτειο του Περλ Χάρμπορ επί του USS Enterprise, ενός πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου που επέστρεψε πρόσφατα από αποστολή στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκστρατείας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ο Μπους δήλωσε ότι η μάχη "έχει ακόμη πολύ δρόμο για να τελειώσει".

    "Πολλοί τρομοκράτες ακόμη κρύβονται σε βαρειά οχυρωμένα καταφύγια σε περιοχές με ανώμαλο έδαφος. Λέγεται ότι είναι προετοιμασμένοι για μακρά παραμονή κάτω από τη γη, αλλά θα αλλάξουν ξαφνικά τα σχέδιά τους, γιατί θα τους βρούμε έναν προς έναν και κομμάτι το κομμάτι θα διαλύσουμε το τρομοκρατικό τους δίκτυο. Αυτός ο αγώνας δεν θα τελειώσει με εκεχειρία ή με συνθήκη. Θα τελειώσει με νίκη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους φίλους μας και την υπόθεση της ελευθερίας", δήλωσε ο Μπους μπροστά σε χιλιάδες ναύτες που ζητωκραύγαζαν.

    [03] Νέος κατάλογος τρομοκρατών από τις ΗΠΑ

    7/12/2001 8:40:00 πμ

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε αργά χθες ότι κατέταξε 39 οργανώσεις, φιλανθρωπικά ιδρύματα και εταιρίες σε έναν νέο κατάλογο "τρομοκρατών" παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στις αμερικανικές αρχές να απελαύνουν τα μέλη τους ή να μην τους χορηγούν βίζα. Οι περισσότερες απο τις οργανώσεις έχουν συμπεριληφθεί ήδη σε άλλους καταλόγους με "τρομοκρατικές οργανώσεις" και έχουν τεθεί υπο οικονομικούς περιορισμούς αλλά δεν έχουν τεθεί σε περιορισμό για την χορήγηση αμερικανικής βίζας στα μέλη τους.

    Ο Αμερικανός υπουργός δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ ζήτησε απο το Στέητ Ντηπάρτμεντ να περιλάβει 46 οργανώσεις στο νέο κατάλογο, ο οποίος συνάδει με την πράξη USA Patriot που υπέγραψε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους στις 26 Οκτωβρίου. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ είχε καταχωρημένες 33 οργανώσεις και πρόσθεσε ακόμα 6 δήλωσε αρμόδιος αξιωματούχος. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται οργανώσεις και εταιρίες απο το Αφγανιστάν, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Λίβανο, τη Λιβύη, τη Βόρειο Ιρλανδία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, τη Ρουάντα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Νότιο Αφρική, την Τουρκία, την Ουγκάντα και την Υεμένη.

    [04] Αναβάλλεται η Διεθνής Διάσκεψη στη Γενεύη

    Πηγή: ΑΠΕ 7/12/2001 9:54:00 μμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανάγκασαν σήμερα μια Διεθνής Διάσκεψη για τα βιολογικά όπλα, να καταρρεύσει εν μέσω διαφωνιών, προκαλώντας οργή ακόμα και στους ευρωπαίους συμμάχους τους. Στην προσπάθειά της να σώσει τα προσχήματα, η διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης για τα Βιολογικά και Τοξικά Όπλα (του 1972), συμφώνησε να αναβάλει τις εργασίες για ένα χρόνο, έως το Νοέμβριο του 2002, αφού η Ουάσινγκτον έθεσε ένα θέμα που ευρωπαίος αντιπρόσωπος αποκάλεσε "διασπαστή της διάσκεψης".

    Σε μια πρόταση της τελευταίας στιγμής, η Ουάσινγκτον απαίτησε επίσημα τη διάλυση μιας επιτροπής που προσπαθούσε για χρόνια να διαπραγματευθεί μια συμφωνία προκειμένου να δώσει σάρκα και οστά σε μια συνθήκη του 1972 που θέτει εκτός νόμου τα βιολογικά όπλα.

    Η κίνηση των ΗΠΑ, η οποία αιφνιδίασε ακόμη και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε μία μόλις ώρα πριν από το επίσημο τέλος της συνάντησης, που κράτησε τρεις εβδομάδες και είχε ως σκοπό να βρει τρόπους για την ενδυνάμωση του 30ετούς συμφώνου.

    "Εριξαν έναν πύραυλο στη διάσκεψη. Είμαστε βαθειά απογοητευμένοι", δήλωσε ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης.

    [05] Οι τραγικές συνέπειες του πολέμου

    Πηγή: ΑΠΕ 7/12/2001 5:34:00 μμ

    Τουλάχιστον 177 άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά, πέθαναν από την πείνα και την εξάντληση κοντά στην Κουντούζ στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα από τη Γενεύη ο Ζαν Φιλίπ Σοζί, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση. Ο ίδιος διευκρίνισε πως όσο οι Ταλιμπάν ασκούσαν την εξουσία, πολύ συχνά απαγόρευαν τη διανομή τροφίμων.

    Αμέσως μετά την απόφαση του μουλά Ομάρ να παραδώσει την Κανταχάρ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, το συντομότερο δυνατόν. Μόνο στην Κανταχάρ, 240.000 άνθρωποι εξαρτώνται απολύτως από τη διεθνή βοήθεια.

    Σύμφωνα με το WFP, περίπου 7,5 εκατομμύρια Αφγανοί δεν θα επιζήσουν τους τρεις επόμενους μήνες αν δεν τους επιτραπεί η πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης.

    [06] Σεισμός 5,1 στη θαλάσσια περιοχή Σποράδων

    7/12/2001 10:50:00 μμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 21.45 απόψε στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων. Τη δόνηση κατέγραψε το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με ανακοίνωση του, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων βόρεια της Αλοννήσου, 160 χιλιόμετρα νότια της Θεσσαλονίκης. Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα.

    Οι σεισμολόγοι της Θεσσαλονίκης που μελετούν το φαινόμενο εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για την κατάθεση συμπερασμάτων καθώς το επίκεντρο του βρίσκεται βορειότερα απ' αυτό του σεισμού που αναστάτωσε τη Σκύρο τον περασμένο Ιούλιο.

    Μετά τη δόνηση των 5,1 Ρίχτερ ακολούθησαν μικρότεροι σεισμοί, το μέγεθος των οποίων δεν έχει ακόμη υπολογισθεί.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν έχουν αναφερθεί ζημίες.

    [07] Ερχονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

    7/12/2001 9:25:00 μμ

    Σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες δημιουργεί το νέο κύμα κακοκαιρίας, που άρχισε στην κεντρική Ελλάδα. Από το απόγευμα χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση στην περιοχή της Φθιώτιδας και ήδη για την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο είναι απαραίτητες οι αλυσίδες. Στα χωριά της δυτικής Φθιώτιδας το χιόνι έφτασε τα 50 εκατοστά, ενώ τα 30 εκατοστά έχει φτάσει στην περιοχή του Δομοκού.

    Σε επιφυλακή η Σάμος

    Μόνο με αλυσίδες και με ιδιαίτερη δυσκολία γίνεται η συγκοινωνία από Λαμία προς Δομοκό από 6ο χλμ μέχρι 22ο, ενώ αλυσίδες είναι απαραίτητες στο δρόμο από Λαμία προς Αμφισσα τόσο στην περιοχή Μπράλλου όσο και στο τμήμα από Γραβιά μέχρι το 5ο χλμ.

    Ήδη περιπολικά της τροχαίας κάνουν αυστηρούς ελέγχους και απαγορεύουν τη διέλευση σε αυτοκίνητα που δεν έχουν αλυσίδες.

    Ουρές αυτοκινήτων, έχουν σχηματισθεί λίγο μετά τη Λαμία στο δρόμο προς Δομοκό, αφού οι οδηγοί τους δεν είχαν προβλέψει να έχουν μαζί τους αλυσίδες.

    Τα εκχιονιστικά μηχανήματα της ΔΕΚΕ από το απόγευμα ρίχνουν μεγάλες ποσότητες αλάτι για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

    Επίσης, σε επιφυλακή βρίσκονται και πάλι τα συνεργεία των δήμων και της νομαρχίας της Σάμου λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί. Μέχρι στιγμής, οι κάτοικοι της Σάμου προσπαθούν ακόμη να καταγράψουν τις ζημιές τους αλλά και να κατασκευάσουν πρόχειρα έργα για να προστατέψουν τις περιουσίες τους από ενδεχόμενη κακοκαιρία.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε ετοιμότητα για να επέμβει όταν χρειαστεί, ενώ στα δημοτικά διαμερίσματα που επλήγησαν κατά την τελευταία θεομηνία καταβάλλεται η μεγαλύτερη προσπάθεια καθαρισμού των ρεμάτων και αποκατάστασης των προβλημάτων.

    Τέλος, τα πλοία έδεσαν το μεσημέρι κάβους λόγω των θυελλωδών ανέμων 10 μποφόρ που πνέουν στα πελάγη.

    Από το βράδυ καταιγίδες αναμένονται στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενώ χιόνια θα πέσουν αύριο και σε περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου ακόμη και στην Πάρνηθα και στα βόρεια προάστια της Αττικής.

    [08] Ενίσχυση της ελληνο-ρωσικής συνεργασίας

    7/12/2001 8:10:00 μμ

    Ορόσημο χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός την επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών. Σε κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ.Σημίτης τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας μπαίνουν σε μια νέα βάση συνεργασίας σε εμπορικό, πολιτικό-οικονομικό τομέα, με έμφαση στην ενέργεια. Ο κ.Πούτιν χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό εξαιρετικά αποτελεσματικές, επίσης οι θέσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας συμπίπτουν στο Μεσανατολικό, τα Βαλκάνια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Για εξοπλισμό και ΝΑΤΟ

    'Όσον αφορά τους εξοπλισμούς, η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ έχει υποχρεώσεις στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα. Εξετάζουμε πάντα τα εξοπλιστικά μας προγράμματα με κριτήρια την καλύτερη δυνατή τιμή και την αποτελεσματικότητα", τόνιε ο κ. Σημίτης.

    Ο ρώσος πρόεδρος απάντησε ότι εκτός από το κριτήριο της συμβατότητας υπάρχει και το κριτήριο της αποδοτικότητας που είναι εγγυημένη για τα ρωσικά εξοπλιστικά συστήματα. Οσον αφορά στην σχέση του ΝΑΤΟ με την Ρωσία ο κ. Πούτιν επεσήμανε ότι η Ρωσία θέλει να συμμετέχει εξαρχής στην λήψη των αποφάσεων για τις διεθνείς εξελίξεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν χτυπά απεγνωσμένα την πόρτα της συμμαχίας.

    Το μεσημέρι ο Ρώσος πρόεδρος είχε συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου. Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καλή εμπειρία από τα ρωσικά οπλικά συστήματα, η οποία και θα συνεχιστεί, υπό τον όρο η προμήθεια να γίνει με διαφανείς όρους.

    Την κατανόηση των Αθηναίων για τα προβλήματα στην κυκλοφορία, λόγω της επίσκεψης Πούτιν, ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων τάσσεται ο Πούτιν

    Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα τάχθηκε ο πρόεδρος Πούτιν, σήμερα, στη διάρκεια της ξενάγησής του στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

    "Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει άλλη χώρα από τη Ρωσία, όπου να μελετούν με τόση λεπτομέρεια τον ελληνικό πολιτισμό. Οι μορφωμένοι άνθρωποι στη Ρωσία, στρέφουν την προσοχή τους στην αρχαιότητα από τα σχολικά τους χρόνια. Η ιστορία της αρχαίας Ελλάδας και του Βυζαντίου τροφοδοτούν την πολιτιστική ζωή της σημερινής Ρωσίας. Είναι από τα πλέον εξέχοντα μνημεία της ανθρωπότητας", δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, εκφράζοντας την χαρά του γιατί βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ακρόπολη .

    Τον πρόεδρο ξενάγησε η διευθύντρια της Α' Εφορείας προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων Αλκηστη Χωρέμη.

    "Ποικίλοι κατακτητές επιχείρησαν να αποσπάσουν και να οικειοποιηθούν μέλη του μνημείου" συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.

    "Αυτό αφενός είναι κακό και αφετέρου έμμεση αναγνώριση του αρχαίου μεγαλείου του ελληνικού πολιτισμού. Παρόλα τα προβλήματα οι Ελληνες προσπαθούν να αποκαταστήσουν αυτό που ανήκει όχι μόνο σε αυτούς αλλά και σε όλη την ανθρωπότητα, γεγονός που δείχνει ότι οι προσπάθειές σας είναι προς τιμήν σας και θα είμαστε μαζί σας, αρωγοί των προσπαθειών σας", κατέληξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Προηγουμένως ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος καλωσορίζοντας τον Ρώσο πρόεδρο στην Ακρόπολη του επισήμανε ότι "το μνημείο διεκδικεί την αποκατάσταση του" και πως "η υποστήριξη ενός μεγάλου ηγέτη, όπως ο κ. Πούτιν σε ένα τόσο μεγάλο θέμα για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική".

    Στη συνέχεια ο Ρώσος Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μπους για τρομοκρατία

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν τη συνεργασία τους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Οι δυο ηγέτες συζήτησαν "για τη συνεχιζόμενη συνεργασία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", διευκρίνισε ο Φλέισερ. "Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για την ρόσφατη απώλεια αμερικανών στρατιωτών στον πόλεμο", κατέληξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Οι πρόεδροι Μπους και Πούτιν, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον και το Τέξας τον περασμένο μήνα, συνεργάζονται στενά στην στρατιωτική εκστρατεία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και σε άλλες πτυχές του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

    Τιμήθηκε με το Μετάλλιο Αξίας και το Χρυσό Κλειδί της πόλεως

    Το Μετάλλιο Αξίας και το Χρυσό Κλειδί της πόλεως των Αθηνών απένειμε ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος στον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου και του δημάρχου της Μόσχας, Γιούρι Λουσκόφ, στο Δημαρχείο, το απόγευμα.

    Ο κ. Αβραμόπουλος στην προσφώνησή του δήλωσε πως η επίσκεψη του κ. Πούτιν στην Ελλάδα σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις η οποία μπορεί να οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία των λαών των δύο χωρών, αλλά και στην παγκόσμια δημοκρατία. Ο δήμαρχος Αθηναίων απευθυνόμενος και προς τον Ρώσο ομόλογό του είπε πως τα τελευταία χρόνια η Αθήνα συνδέεται με τη Μόσχα με μια στενή συνεργασία, ενώ συμπλήρωσε πως συνδέεται με τον ίδιο το δήμαρχο με ειλικρινή φιλία.

    Προς επίρρωσιν των λόγων του και μετά την αντιφώνηση του κ. Πούτιν, οι δύο δήμαρχοι υπέγραψαν πρωτόκολλο φιλίας και συνεργασίας, στο πλαίσιο της Διπλωματίας των Πόλεων. Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό μέλλον της Ρωσίας, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε πως η Ρωσία αποτελεί για την παγκόσμια κοινότητα παράγοντα ισορροπίας και σταθερότητας.

    "Για την Ευρώπη, η Ρωσία δεν αποτελεί απλώς έναν σημαντικό συνομιλητή και εμπορικό εταίρο, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχής της, του πολιτισμού της, της ιστορίας της. Είμαστε βέβαιοι πως η στιγμή θα έρθει, όπου οι όποιες ιστορικές συγκυρίες θα ξεπεραστούν και η ΕΕ θα ενισχυθεί και θα ολοκληρωθεί με την ένταξη της Ρωσίας σε αυτήν", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και κατέληξε τονίζοντας πως "η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για τη Ρωσία στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ".

    Στην αντιφώνησή του ο κ. Πούτιν, ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο για την τιμή που του έκανε και δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την επίσκεψή του στην Ελλάδα και τα καλά σχόλια που άκουσε για το ρωσικό λαό.

    "Η Ρωσία κατά τη διάρκεια των αιώνων", δήλωσε ο κ. Πούτιν, υποστήριξε την Ελλάδα και σήμερα δεν έχουμε τα ιδεολογικού τύπου εμπόδια τα οποία δεν μας έδιναν τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε σχέσεις μεταξύ των χωρών μας.

    "Σήμερα δεν υπάρχει τίποτε που να μας εμποδίζει για να δώσουμε μια νέα ποιότητα στις σχέσεις των χωρών μας", κατέληξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ρωσίας.

    Επίτιμος διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών ο Πούτιν

    Την ύψιστη ακαδημαϊκή τιμή απέδωσε, σήμερα το απόγευμα, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ Βλαντιμίρ Πούτιν, με την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης.

    Στους δεσμούς που συνέδεαν από τα βάθη της ιστορίας την Ελλάδα με την Ρωσία και την επιρροή που είχαν οι μεγάλες πνευματικές φυσιογνωμίες της δεύτερης στην ιστορία του κόσμου αναφέρθηκε ο Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής, κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

    Μέσα στο πνεύμα αυτό το πανεπιστήμιο Αθηνών συνεργάζεται με 14 πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα της Ρωσίας.

    Σε αρκετά πανεπιστήμια της Ρωσίας διδάσκονται τα αρχαία και τα νέα ελληνικά γράμματα.

    Το πανεπιστήμιο Αθηνών, τιμά στο πρόσωπο του κ. Πούτιν μια μεγάλη χώρα που κατέχει ξεχωριστή θέση στον πολιτισμό της Ευρώπης και στο πολιτικό και οικονομικό στερέωμα του διεθνούς χώρου, τόνισε ο Πρύτανης.

    Ο κ. Πούτιν, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, φέρει στους ώμους του την ιστορική ευθύνη να οδηγήσει τον περήφανο ρωσικό λαό στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, στους δημοκρατικούς θεσμούς, στην αναγνώριση που του αρμόζει, καθώς οι νομικές του σπουδές, το διδακτορικό δίπλωμα και η έρευνά του στα θέματα της οικονομίας της αγοράς, η θητεία του στο πανεπιστήμιο Λομονόσωφ και η πολιτική του σταδιοδρομία εγγυώνται ότι μπορεί να φέρει επιτυχώς σε πέρας αυτη την ιστορική ευθύνη.

    Ο κ. Πούτιν αφού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη μεγάλη τιμή να τον ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα, τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται με καλούς ρυθμούς, όπως επίσης και η ελληνική.

    Επίσης, επισήμανε ο κ. Πούτιν, η Ρωσία συμμετέχει σε ένα ειρηνικό κόσμο ο οποίος αναπτύσσεται κάτω από νέες απειλές όπως είναι η τρομοκρατία. Γι αυτό, κατά την άποψή του, απαιτείται συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Σχετικά με την παγκοσμιοποίηση ο κ. Πούτιν είπε ότι αν δεν προσέξουμε θα στραφεί και εναντίον των αναπτυγμένων κρατών γι' αυτό πρέπει να εξαλειφθούν η πείνα και η φτώχεια από τον κόσμο.

    Για τα Βαλκάνια, τόνισε ο ίδιος, ότι δεν πρέπει να γίνει αλλαγή συνόρων, πρέπει να υπάρξει σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και οικονομική υποστήριξη, ώστε να μην έχουμε κράτη μαριονέτες και κράτη προτεκτοράτα.

    Σε αυτό το πλαίσιο Ελλάδα και Ρωσία μπορούν να βοηθήσουν για την ανάπτυξή τους. Ευελπιστούμε, κατέληξε ο κ. Πούτιν, στην ελληνική προεδρία του 2003 για την αναβάθμιση των σχέσεων μας με την Ευρώπη.

    Συνάντηση Πούτιν-με Ελληνες επιχειρηματίες

    Συνάντηση με τους επιχειρηματίες Σπύρο Λάτση και Δημήτρη Κοπελούζο, είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα.

    Τα θέματα της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου καθώς και του πετρελαίου αποτέλεσαν βασικό αντικείμενο των επαφών που είχε ο κ. Πούτιν.

    Αλλωστε ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στην Αθήνα είναι η προώθηση των οικονομικών θεμάτων. Είναι ορατή η πρόθεση του Ρώσου προέδρου να μιλήσει την επιχειρηματική "γλώσσα" (κάτι άλλωστε που έχει κάνει και σε επισκέψεις του σε άλλες χώρες), προσδοκώντας από τη μια να πουλήσει ρωσικά προϊόντα και υπηρεσίες και, από την άλλη, να προσελκύσει ξένα κεφάλαια απολύτως απαραίτητα για τη ρωσική οικονομία.

    Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι ο κ.Πούτιν εστίασε τις συναντήσεις του μόνο με κορυφαίους επιχειρηματίες, φιλοδοξώντας η επίσκεψη του να έχει πρακτικά αποτελέσματα.

    [09] Νεκρός 57χρονος από το κρύο στην Πάτρα

    Πηγή: ΑΠΕ 7/12/2001 11:20:00 μμ

    Μια ανθρώπινη τραγωδία αποκαλύφθηκε από τον αιφνίδιο θάνατο ενός 57χρονου στη Ζαχάρω Ηλείας. Πρόκειται για τον Γιάννη Ζήρο, το πτώμα του οποίου βρήκαν γείτονες του, την περασμένη Δευτέρα, μέσα στα χαλάσματα του μισογκρεμισμένου σπιτιού, όπου ζούσε με τον 60χρονο αδελφό του, Αντώνη. Όπως διαπιστώθηκε από τη νεκροψία ο 57χρονος πέθανε από το κρύο, καθώς κοιμόταν πάνω σε σανίδες μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου του σπιτιού.

    Ο αδελφός του ήταν σε άθλια κατάσταση σε παρακείμενο χώρο τυλιγμένος με μια κουβέρτα ανήμπορος να τον βοηθήσει.

    Τα δύο αδέλφια γόνοι παλαιάς εύπορης οικογένειας της Ζαχάρως αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα και ζούσαν από μια πενιχρή σύνταξη και το συσσίτιο του δήμου.

    Οι γείτονες απευθύνθηκαν σήμερα στις αρχές δημοσιοποιώντας παράλληλα το γεγονός για να σωθεί, όπως είπαν, ο 60χρονος Αντώνης Ζήρος.

    [10] Μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών-Κορίνθου

    Πηγή: ΕΤ-1 7/12/2001 10:09:00 μμ

    Στα όρια της αντοχής τους έφτασαν νωρίς απόψε όσοι κινήθηκαν με τα οχήματά τους στην Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Στο 19ο χιλιόμετρο, στο ύψος των διυλιστηρίων, έσπασε, αγωγός της ΕΥΔΑΠ με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο ένα ρεύμα, για να επιδιορθωθεί η βλάβη. Δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων, αφού η κίνηση, έτσι και αλλιώς ήταν αυξημένη, λόγω της εξόδου. Πριν από λίγο η κίνηση ομαλοποιήθηκε, και στα δύο ρεύματα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

    [11] Συνάντηση την Δευτέρα Καραμανλή-Αθήνα 2004

    Πηγή: ΑΠΕ 7/12/2001 8:27:00 μμ

    Την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου τις επαφές ενημέρωσης με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης υποδεχόμενη στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής πρώτο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή. Θα ακολουθήσουν οι επισκέψεις στην έδρα του "Αθήνα 2004" της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα (13/12) και του προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου (14/12).

    Ο συντονισμός των Υπουργείων για την Ολυμπιακή προετοιμασία

    Στόχος της κας Αγγελοπούλου, εκτός από την έγκυρη και αναλυτική ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αποτελεί και η ζητούμενη συνέναιση ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η Ολυμπιακή προετοιμασία της χώρας. Με δεδομένη τη στάση της κας Παπαρήγα, το κόμμα της οποίας έχει διαχωρίσει τη θέση του στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, συνεχίζοντας να διαφωνεί με τη διοργάνωση των αγώνων στη χώρα μας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι συναντήσεις της κας Αγγελοπούλου με τον κ.Καραμανλή και τον κ.Κωνσταντόπουλο.

    Την ερχόμενη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος είχε κατά το παρελθόν συναντήσεις κατ' ιδίαν με την κα Αγγελοπούλου, θα στηρίξει έμπρακτα τις προσπάθειες της προέδρου του "Αθήνα 2004", ενώ ταυτόχρονα θα διατηρήσει τις επιφυλάξεις του για το κυβερνητικό έργο που σχετίζεται με την Ολυμπιακή προετοιμασία.

    Θα αναφερθεί, αν και δίχως τις οξύτατες αιτιάσεις των στελεχών του κόμματος της ΝΔ, στα προβλήματα που προκύπτουν από τις καθυστερήσεις των χρονοδιαγραμμάτων στα έργα υποδομής και στα αθλητικά έργα, όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και στον προϋπολογισμό των έργων, ο οποίος έχει προκαλέσει αρκετές τριβές ακόμη και στο κυβερνών κόμμα.

    Προσφάτως, μάλιστα, ο Θόδωρος Πάγκαλος ζήτησε διευκρινίσεις από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος χαρακτήρισε "εικονικό" τον προϋπολογισμό που είχε καταρτίσει ο προκάτοχός του στο υπουργείο Πολιτισμού.

    Ενα άλλο θέμα στο οποίο θα επικεντρώσει την κριτική του ο κ.Καραμανλής, είναι αυτό της διαφάνειας, ενώ θα αναφερθεί και στο συντονισμό των υπουργείων που εμπλέκονται στην Ολυμπιακή προετοιμασία.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, θα καταθέσει τις επιφυλάξεις του για τα έργα και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον του λεκανοπεδίου, καθώς και στον προϋπολογισμό. Ωστόσο, δεν θα προκαλέσει έκπληξη, αν μετά από τις συναντήσεις με την κα Αγγελοπούλου, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί και κυρίως ο κ.Καραμανλής, θα δώσουν το "σύνθημα" προκειμένου να πέσουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι.

    Αλλωστε και αρκετά κυβερνητικά στελέχη, όπως υποστηρίζουν δημόσια και σε κατ΄ιδίαν συνομιλίες τους με δημοσιογράφους, θέλουν να υπάρξει μία πολιτική εκεχειρία από κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο ζήτημα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Αλλωστε, παρά τα καλά λόγια του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, για την προετοιμασία της Αθήνας, που επανέλαβε προχθές και στη Ρώμη, ο χρόνος ο μεγάλος αντίπαλος της Αθήνας, μέχρι τον Αύγουστο του 2004 έχει περιοριστεί σημαντικά, ενώ παράλληλα το ενδιαφέρον των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, έχει μειωθεί δραματικά.

    Κάτι που έχει προβληματίσει σημαντικά στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής και κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς και όλους όσους θέλουν την Ελλάδα να κερδίζει το στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [12] Δρυς: Μέτρα για το βαμβάκι

    7/12/2001 7:45:00 μμ

    Τα μέτρα του Υπουργείου Γεωργίας εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου για το βαμβάκι, αναμένεται να ανακοινώσει μεθαύριο Κυριακή στη Λάρισα, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, ο οποίος θα περιοδεύσει στο νομό συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς κ. Ευάγγελο Αργύρη και Φώτη Χατζημιχάλη.

    Σε προγραμματισμένη για το πρωϊ της Κυριακής, εκδήλωση, στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου Λάρισας, στην οποία αναμένεται να παρευρεθούν βουλευτές της Θεσσαλίας, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων και δημοσιογράφοι, ο κ. Δρυς θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας του παραγομένου βάμβακος και του εισοδήματος των καλλιεργητών του προϊόντος.

    Στις 11.30 π.μ. πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας Πανθεσσαλική Αγροτική Σύσκεψη στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, του Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη και του Γραμματέα του Τομέα Συνεταιριστικού Γιάννη Δριβελέγκα.

    Αντιπαράθεση για τα αγροτικά προϊόντα

    Για ομάδες συμφερόντων που προσπαθούν να παρουσιάσουν μεγαλύτερη παραγωγή από την πραγματική έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου σχετικά με τα προβλήματα των παραγωγών καπνού, βαμβακιού και λαδιού.

    "Οι κοινοτικοί κανονισμοί προβλέπουν ανώτατα όρια παραγωγής τα οποία η ελληνική κυβέρνηση βελτίωσε για τους Έλληνες αγρότες, ωστόσο υπάρχουν ομάδες συμφερόντων που προωθούν την τεχνητή αύξηση της παραγωγής, όπως προσπάθησε στο λάδι. Κάποιοι φωνάζουν, αλλά δεν μπορούμε να ακούμε όλες τις φωνές.Η χώρα μας έχει πετύχει σημαντικά ποσά τόσο για τις επιδοτήσεις όσο και για τη στήριξη της "πολιτικής υπαίθρου", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Το 40% του αγροτικού εισοδήματος είναι από επιδοτήσεις, είπε ο κ.Σημίτης και δεν μπορεί να τα παρουσιάζουμε όλα ως αρνητικά.

    Επίσης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση της αγροτιάς, πρόσθεσε και κατέληξε: "αγωνιζόμαστε για τα πραγματικά συμφέροντα των αγροτών και όχι για ευκαιριακά αιτήματα, για να δείξουμε ότι είμαστε καλοί".

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ αρνήθηκε ότι οι αγρότες κινητοποιούνται επειδή "παραμυθιάζονται" από κάποιους και ζήτησε από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επί των εξής ζητημάτων: γιατί ψήφισε το νέο κανονισμό για το βαμβάκι, γιατί δέχθηκε την απαγόρευση της καλλιέργειας του καπνού, ποια εναλλακτικά προγράμματα προωθεί για τους βαμβακοπαραγωγούς μετά το 2003 και για τους καπνοπαραγωγούς μετά το 2006, γιατί δεν εξασφάλισε ουσιαστική αύξηση της ποσόστωσης στο λάδι και γιατί δεν εφάρμοσε το Μητρώο Αγροτών και παραμένει επί δύο χρόνια στα "ντουλάπια" του υπουργείου Γεωργίας.

    [13] Ωράριο καταστημάτων

    7/12/2001 6:34:00 μμ

    Τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας, κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, όπως ανακοινώθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, θα λειτουργούν ως εξής:

    Πέμπτη 13/12-Παρασκευή 14/12:

    09.00-20.00

    Σάββατο 15/12/:

    09.00-18.00

    Δευτέρα 17/12 έως Παρασκευή 21/12:

    09.00-20.00

    Σάββατο 22/12:

    09.00-18.00

    Κυριακή 23/12:

    10.00-18.00

    Δευτέρα 24/12:

    09.00-18.00

    Πέμπτη 27/12-Παρασκευή 28/12:

    09.00-20.00

    Σάββατο 29/12:

    09.00-18.00

    Δευτέρα 31/12

    09.00-17.00

    Την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2002, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της απασχόλησης του προσωπικού την Κυριακή 23.12.2001.

    [14] Χαιρετισμός Σημίτη προς τους 200 δημάρχους

    Πηγή: ΕΡΑ 7/12/2001 4:29:00 μμ

    Με χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ξεκίνησαν πριν από λίγο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι εργασίες της τριήμερης διάσκεψης των δημάρχων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στη διάσκεψη συμμετέχουν περίπου 200 δήμαρχοι από όλο τον κόσμο με βασικό θέμα μια Χάρτα για τις πόλεις που διοικούνται από τις σοσιαλιστικές δυνάμεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο χαιρετισμό του τόνισε ιδιαιτέρως το ρόλο που διαδραματίζει η τοπική Αυτοδιοίκηση ως ένας θεμελιώδης θεσμός για τη διαμόρφωση μιας ισχυρής κοινωνίας πολιτών. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί προνομιακό πεδίο μέσα στο οποίο εφαρμόζεται η σύγχρονη σοσιαλιστική πρόταση για μια ισχυρή κοινωνία πολιτών και σημείωσε ότι στόχος της συνδιάσκεψης των Αθηνών είναι να διακηρύξει και να διατυπώσει τις αρχές και τους πραγματικούς στόχους σε έναν Χάρτη-πολιτικό. Σύμφωνο ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης, ασφάλειας και αλληλεγγύης για τις τοπικές κοινωνίες.

    [15] Συνάντηση Βενιζέλου-Ρογκ

    Πηγή: ΕΤ-1 7/12/2001 10:00:00 μμ

    Την αισιοδοξία του ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα είναι επιτυχημένοι εξέφρασε, άλλη μια φορά, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, στον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο συναντήθηκε στη Ρώμη. Υπάρχουν ακόμα κάποια σημεία που απαιτούν σκληρή δουλειά, επισήμανε ο κ. Ρογκ, τονίζοντας παράλληλα ότι, αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός προετοιμασίας, θα γίνουν πολύ καλοί αγώνες. Ιδιαίτερα χρήσιμες χαρακτήρισε τις επισημάνσεις του προέδρου της ΔΟΕ ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    [16] Περιοδεία Καραμανλή σε νομούς της Β.Ελλάδας

    7/12/2001 9:28:00 μμ

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, αρχίζει απο σήμερα το μεσημέρι περιοδεία στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας, ενώ θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Σήμερα ο κ. Καραμανλής θα απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, που πραγματοποιείται στην Λεπτοκαριά Πιερίας.

    Συνάντηση με το νομάρχη Ημαθίας, Ιωάννη Σπάρτση είχε το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής από τον οποίο ενημερώθηκε για τα προβλήματα του νομού.

    Ο κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι το κόμμα του, ως αυριανή κυβέρνηση, θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα του νομού, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ είναι ο γνήσιος εκφραστής της ευρωπαϊκής πολιτικής.

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς του νομού στο Επιμελητήριο της Βέροιας.

    Μιλώντας στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων τόνισε ότι χρειάζεται να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές σ όλους τους τομείς για να πάει η χώρα μπροστά.

    Για τα προβλήματα των αγροτών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η κυβέρνηση τα γνώριζε αλλά τα αποσιώπησε.

    Αύριο ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, το συνεταιριστικό εργοστάσιο "ΑΛΜΕ" και την αγορά της Νάουσας.

    Αργότερα θα συναντηθεί με τις διοικήσεις των αγροτικών ομοσπονδιών και ενώσεων της περιοχής. Το βράδυ ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει στο κλειστό γυμναστήριο Γιαννιτσών.

    [17] Eπίτιμος διδάκτορας του Παν. Αθηνών o Αμάτο

    7/12/2001 8:20:00 μμ

    Στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ η τελετή της αναγόρευσης του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και καθηγητή του ευρωπαϊκού πανεπιστημιακού ινστιτούτου της Φλωρεντίας Τζουλιάνο Αμάτο, σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος νομικής της σχολής νομικών οικονομικών και πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Ο Τζουλιάνο Αμάτο είναι σήμερα, μετά τις τελευταίες εκλογές, γερουσιαστής της Ιταλίας ενώ έχει διατελέσει πολλές φορές υπουργός και δύο φορές πρωθυπουργός, την πρώτη από το 92 έως το '93 και τη δεύτερη από το 2000 έως το 2001.

    Στην πενταετή κυβερνητική θητεία του κεντροαριστερού συνασπισμού της Ιταλίας, δηλαδή της Ελιάς, την οποία διαδέχθηκε την περασμένη άνοιξη η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο κ. Αμάτο διετέλεσε υπουργός εθνικής οικονομίας στην κυβέρνηση του Μάσιμο Ντ' Αλέμα και στη συνέχεια ανέλαβε πρωθυπουργία αμέσως μετά από αυτόν.

    Ο κ. Αμάτο είναι σήμερα καθηγητής συγκριτικού συνταγματικού δικαίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Έχει καθιερωθεί στο διεθνές στερέωμα της επιστήμης με την συγγραφική και την διδακτική του δράση ενώ έχει διακριθεί παράλληλα διεθνώς και ως πολιτικός σημαντικών μεταρρυθμίσεων μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η είσοδος της Ιταλίας στην ΟΝΕ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αμάτο υπήρξε και ένας από τους στενούς συνεργάτες καθώς επίσης και σύμβουλος του Μπετίνο Κράξι, εισήλθε στην πολιτική το '83 στα 45 του χρόνια όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής του ιταλικού σοσιαλιστικού κόμματος όντας ένας καταξιωμένος πανεπιστημιακός.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την τιμή αλλά και την εξαίσια όπως είπε ο ίδιος τελετή που του επιφύλαξε το Πανεπιστήμιο των Αθηνών ο κ. Αμάτο εξήγησε ότι όραμά του στην πολιτική ήταν το πως να δημιουργήσει κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα στις ιδέες και τις αποφάσεις, ανάμεσα στη γνώση και την πολιτική.

    [18] Αντιπαραθέσεις για τον ευρωστρατό

    Πηγή: ΕΡΑ 7/12/2001 4:50:00 μμ

    Αντιπαράθεση στη Βουλή κυβέρνησης και Ν.Δ. για το θέμα του ευρωστρατού. Η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια και συνεχείς υποχωρήσεις στην εξωτερική της πολιτική και εξέφρασε ανησυχία σχετικά με το έγγραφο της Βρετανίας και τις θέσεις της για το ρόλο της Τουρκίας στον Ευρωστρτατό. Απαντώντας ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Τάσος Γιαννίτσης χαρακτήρισε άτυπο το έγγραφο αυτό προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει εξουσιοδότηση της Ε.Ε. προς τη Βρετανία. Κατά του υπουργού Εξωτερικών καταφέρθηκε ο Κων. Μητσοτάκης επειδή απουσίαζε από τη Βουλή, λόγω της επίσκεψης του ρώσου Προέδρου στη χώρα μας.

    Ζητάει διευκρινίσεις η Ελλάδα

    Διευκρινίσεις σε δύο θέματα του κειμένου για τη δημιουργία του Ευρωστρατού, θα ζητήσει η ελληνική πλευρά, κατά τη συζήτηση του κειμένου στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Τύπου Γιώργος Πρωτόπαπας, με αφορμή αμερικανο-βρετανική πρόταση για συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωστρατό. Το κείμενο αυτό θα συζητηθεί σήμερα στους Κόλπους του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Λάακεν του Βελγίου στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, όπου η Ελλάδα θα καθορίσει της στάση της.

    [19] Eγκαίνια γυμνασίου από τον Υπουργό Παιδείας

    7/12/2001 3:16:00 μμ

    Υπο τους ήχους μιας μπαλάντας της Λορίνα Μακενιτ και ενός τραγουδιού του Μίκη Θεοδωράκη απο τη μαθητική ορχήστρα του σχολείου πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια του 5ου γυμνασίου Αγίας Παρασκευής απο τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου. Μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους φορείς της περιοχής, καθηγητές και μαθητές του σχολείου ο κ.Ευθυμίου δήλωσε χαρακτηριστικά οτι ο υπουργός οφείλει να είναι υπηρέτης των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Παράλληλα επανέλαβε την προσπάθεια του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων για καταπολέμηση της διπλοβάρδιας με το πρόγραμμα 800 δισ. δρχ. απο τα οποία μάλιστα τα 70 θα διατεθούν για το πρόγραμμα σχολικής στέγης του νομού Θεσσαλονίκης. Ηδη έχουν παραδοθεί 101 νέα σχολικά κτίρια στο νομό Αττικής και άλλα 100 βρίσκονται σε φάση κατασκευής.

    Ο κ.Ευθυμίου υπογράμμισε οτι εκτός απο την προσπάθεια για την δημιουργία υποδομών, το υπουργείο Παιδείας στοχεύει και στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, όπως αυτή αποτυπώνεται στο διαθεματικό ενιαίο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών για τα νηπαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια της χώρας το οποίο θα τεθεί στην κρίση των εκπαιδευτικών σε 13 σεμινάρια τα οποία θα ολοκληρωθούν ως τον Ιούνιο και τη συγγραφή των αντίστοιχων νέων βιβλίων. Ο κ.Ευθυμίου τόνισε οτι η Ελλάδα προχωράει ισχυρή στην Ευρώπη διατηρώντας τον πολιτισμό της και λέγοντας όχι στην μιζέρια του παρελθόντος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 December 2001 - 21:57:58 UTC