Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βιντεοκασέτα-ομολογία του Mπιν Λάντεν
  • [02] Πτώση λεωφορείου σε χαράδρα στην Κίνα
  • [03] Ερικσον: Δεν σκοπεύω να φύγω από την Εθνική
  • [04] Παγκόσμια Ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    [01] Βιντεοκασέτα-ομολογία του Mπιν Λάντεν

    Πηγή: ΑΠΕ 9/12/2001 6:33:00 μμ

    Μια βιντεοκασέτα που κατασχέθηκε στο Τζαλαλαμπάντ και βρίσκεται στην κατοχή των αμερικανικών αρχών δείχνει καθαρά ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν γνώριζε εκ των προτέρων για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, γράφει σημερινό δημοσίευμα της Ουάσινγκτον Ποστ.

    Το ερασιτεχνικό βίντεο που κατασχέθηκε στη διάρκεια εφόδου σε ένα σπίτι του Τζαλαλαμπάντ εμφανίζει τον μπιν Λάντεν να λέει ότι οι ζημιές γύρω από το Ουόρλντ Τρέιντ Σέντερ της Νέας Υόρκης υπήρξαν μεγαλύτερες από το προβλεπόμενο.

    Στο ίδιο ντοκουμέντο ο μπιν Λάντεν ευχαριστεί επίσης το Θεό για τη μεγάλη επιτυχία του σχεδίου, μεγαλύτερη από όσο περίμενε, και χρησιμοποιεί εκφράσεις που αποδεικνύουν ότι γνώριζε τα σχέδια εκ των προτέρων.

    Η Ουάσινγκτον Ποστ προσθέτει ότι οι αμερικανικές αρχές είναι πεπεισμένες για την αυθεντικότητα της βιντεοκασέτας, η οποία όπως είναι φυσικό υπεβλήθη σε εξονυχιστικές αναλύσεις από τους ειδικούς.

    Η Ουάσινγκτον διερωτάται τώρα εάν η κασέτα πρέπει να δημοσιοποιηθεί και με ποιόν τρόπο, προσθέτει η εφημερίδα. Η αμερικανική κυβέρνηση θεώρησε εξαρχής τον μπιν Λάντεν και την οργάνωσή του Αλ Κάιντα υπεύθυνους για το συντριπτικό τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου, που στοίχισε 3.500 ανθρώπινες ζωές.

    Ο σαουδάραβας μεγιστάνας, που εξακολουθεί να διαφεύγει, ουδέποτε παραδέχθηκε ευθέως ότι είναι υπεύθυνος, αν και έχει επαινέσει δημόσια αυτούς που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις.

    [02] Πτώση λεωφορείου σε χαράδρα στην Κίνα

    Πηγή: ΑΠΕ 9/12/2001 3:17:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε χαράδρα βάθους 60 μέτρων στην επαρχία Κινγκάι της δυτικής Κίνας, ανακοίνωσαν σήμερα τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα το δυστύχημα σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη σε ένα ορεινό επαρχιακό δρόμο γεμάτο στροφές όπου εκινείτο το μοιραίο λεωφορείο μεταφέροντας συνολικά 41 άτομα.

    Δέκα από τους επιβάτες βρήκαν ακαριαίο θάνατο, προσθέτει το πρακτορείο, ενώ οι άλλοι τρεις εξέπνευσαν κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

    Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο έχουν σκοτωθεί 71.000 άνθρωποι σε τροχαία δυστυχήματα στην Κίνα, αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση 4% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι.

    Επίσημη έκθεση αποδίδει το 84% των δυστυχημάτων αυτών στην κακή οδήγηση, που πέρυσι στοίχισε συνολικά τη ζωή 94.000 ανθρώπων.

    [03] Ερικσον: Δεν σκοπεύω να φύγω από την Εθνική

    Πηγή: ΑΠΕ 9/12/2001 2:20:00 μμ

    Το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη θέση του Αλεξ Φέργκιουσον στο τέλος της φετινής σεζόν, απέρριψε ο Σβεν Γκόραν Ερικσον, με δηλώσεις του στην εφημερίδα "News of the World". "Δεν πρόκειται να φύγω από την εθνική. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου η σκέψη ότι θα πάω στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού επιθυμία μου είναι να μείνω στην εθνική ομάδα της Αγγλίας για πολλά χρόνια", είπε ο Σουηδός τεχνικός που θα προσπαθήσει να οδηγήσει τα "λιοντάρια" σε μια μεγάλη επιτυχία στο Μουντιάλ 2002 που θα γίνει στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

    [04] Παγκόσμια Ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    Τζένη Χαραλαμπίδου 9/12/2001 1:52:00 μμ

    Πριν από 53 χρόνια, στις 10 Δεκέμβρη 1948, τα Ηνωμένα Εθνη υπέγραψαν την Οικουμενική Διακήρυξη για τη προστασία και διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνέβαινε πάντα, παντού και για πολλούς λόγους: για το δέρμα που ήταν μαύρο, για το φύλο που ήταν ασθενές, για την καταγωγή, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις επιλογές ζωής και σεξουαλικότητας. Διακρίσεις γίνονται στις ιδέες, στην εργασία, στην ελευθερία και στην αυτοδιάθεση.

    Διακήρυξη των Δικαιωμάτων: Κοινό ιδανικό

    Όπως αναφέρει και η Διακήρυξη της Βιέννης του 1993, "Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες είναι φυσικό δικαίωμα όλων των ανθρώπων".

    Η Oικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Aνθρώπου αποτελεί το κοινό ιδανικό στο οποίο πρέπει να κατατείνουν όλοι οι λαοί και όλα τα έθνη, έτσι ώστε κάθε άτομο και κάθε όργανο της κοινωνίας να καταβάλλει, με τη διδασκαλία και την παιδεία, κάθε προσπάθεια για να αναπτυχθεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των ελευθεριών αυτών.

    Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να προάγουν την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του ατόμου, έτσι όπως αυτά ορίζονται και απαριθμούνται στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Παρόλα αυτά όμως, σήμερα που ο "πολιτισμός" μας εξελίσσεται ραγδαία, η τεχνολογική μας ανάπτυξη κάνει άλματα και η ζωή μας γίνεται "καλύτερη", υπάρχουν αναρίθμητα θύματα διακρίσεων, συλλήψεων, φυλακίσεων, βασανισμών, δολοφονιών, κλπ.

    Η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο.

    Η παραγνώριση και η περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οδηγούν σε πράξεις βαρβαρότητας, που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση.

    Η προοπτική ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να μιλούν και να πιστεύουν, λυτρωμένοι από τον τρόμο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχθεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου.

    Aναλυτικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο site του ΟΗΕ για την Ελλάδα: www.unic.gr/human.

    Υποχρέωση όλων μας, ευθύνη του κράτους

    Εχει ουσιαστική σημασία να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα από ένα καθεστώς δικαίου, ώστε ο άνθρωπος να μην αναγκάζεται να προσφεύγει, ως έσχατο καταφύγιο, στην εξέγερση κατά της τυραννίας και της καταπίεσης.

    Με τον καταστατικό Xάρτη, οι λαοί των Hνωμένων Eθνών διακήρυξαν την πίστη τους στα θεμελιακά δικαιώματα του ανθρώπου, στην αξιοπρέπεια και την αξία της ανθρώπινης προσωπικότητας, στην ισότητα δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών. Διακήρυξαν πως είναι αποφασισμένοι να συντελέσουν στην κοινωνική πρόοδο και να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής στα πλαίσια μιας ευρύτερης ελευθερίας.

    Τα κράτη μέλη ανέλαβαν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν, σε συνεργασία με τον Oργανισμό των Hνωμένων Eθνών, τον αποτελεσματικό σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιακών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο.

    Μήνυμα Κόφι Ανάν

    Την ανάγκη δράσης όλων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την εξάλειψη του ρατσισμού και των διακρίσεων, τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν στο μήνυμά του για την Ημέρα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ημέρα που όπως θυμίζει ο ίδιος, τα Ηνωμένα Εθνη βραβεύονται με το Νόμπελ Ειρήνης.

    "Οι εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε οποιοδήποτε κράτος είναι ένα σήμα κινδύνου. Μας προειδοποιούν ότι η σύγκρουση φαίνεται στον ορίζοντα. Αν λάβουμε υπόψη αυτή την προειδοποίηση και αν δραστηριοποιηθούμε για να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε μόνο μπορούμε να σώσουμε τους ανθρώπους αυτού του κράτους, και συχνά και τους γείτονες του, από τη μάστιγα του πολέμου", τονίζει ο Κ. Αναν.

    Προσθέτει δε ότι στο σημερινό κόσμο όπου σύγκρουση σε μια χώρα μπορεί να έχει συνέπειες σε μια άλλη μακρινή χώρα, πρέπει να συγκρατήσουμε αυτό το μάθημα περισσότερο τώρα παρά ποτέ. "Και καθώς ενωνόμαστε για να δράσουμε κατά της τρομοκρατίας, ας θυμηθούμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα που υπερασπιζόμαστε είναι οικουμενικά", υπογραμμίζει ο γγ του ΟΗΕ.

    Γυναίκες στην Τουρκία: δικαίωμα στο παντελόνι

    Οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι στην Τουρκία κλήθηκαν την περασμένη Παρασκευή από το σωματείο τους να παρουσιαστούν στις εργασίες τους φορώντας παντελόνια, διαμαρτυρόμενες με αυτόν τον τρόπο για μιαν επίσημη ρύθμιση που τις υποχρεώνει να φορούν φούστα, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν σοβαρές κυρώσεις.

    "Θέλουμε να υψώσουμε τη φωνή μας κατά των αδικιών που πλήττουν τις γυναίκες στους χώρους της εργασίας τους", δήλωσε η Σέβγκι Γκόιτζε από το Σωματείο Γυναικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΚΕSK), που οργάνωσε "τη συμβολική ημέρα του παντελονιού". Η ίδια κατήγγειλε τη ρύθμιση αυτή του 1982, που απαγορεύει επισήμως στις γυναίκες που εργάζονται στο δημόσιο τομέα να φοράνε παντελόνια. "Τα απολυταρχικά καθεστώτα θέλουν να έχουν πάντα τις γυναίκες υπό τον έλεγχό τους. Αυτό ίσχυε και για τους Ταλιμπάν και για τον Χίτλερ", είπε η κ. Γκίτζε, προσθέτοντας ότι τα παντελόνια είναι πολύ πιό βολικά στους χώρους εργασίας.

    Οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν θετικά στην εκκληση. Ορισμένα προβλήματα παρουσιάστηκαν μόνο στη Σμύρνη όπου απαγορεύτηκε οι είσοδος των γυναικών που φορούσαν παντελόνια στα γραφεία τους από τους ίδιους τους διευθυντές τους.

    Δηλώσεις της Υπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

    Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μέρι Ρόμπινσον καλεί σε ανακοίνωση της το Ισραήλ να σταματήσει τον βομβαρδισμό της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας και να επιτρέψει την παρουσία διεθνών παρατηρητών. "Ανησυχώ για τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη που προκαλούν τον τραυματισμό και το θάνατο αμάχων πολιτών και κατατρομοκρατούν τους κατοίκους της περιοχής", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η Ρόμπινσον. "Ελπίζω οτι αυτό θα τελειώσει το συντομότερο δυνατό και ότι θα υπάρξει η δέσμευση να αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες" πρόσθεσε.

    Η κ. Ρόμπινσον αναφερόμενη στις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας από φανατικούς Παλαιστινίους δήλωσε ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο όπως αυτό έχει θεσπιστεί με την τέταρτη συνθήκη της Γενεύης του 1949. Η Υπατη Αρμοστής εξέφρασε την από μακρού υποστήριξη της προς την αποστολή ανεξάρτητων παρατηρητών στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. "Είναι μια από αυτές τις πολύ ασυνήθιστες καταστάσεις όπου δεν έχει γίνει κάποια κίνηση για την αποστολή ανεξάρτητων παρατηρητών, για να έχουμε μάτια και αυτιά στην περιοχή, που πιστεύω ότι θα είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας που θα σώσει ζωές".

    "Θα καθησυχάσει τον πληθυσμό των αμάχων, όταν μάλιστα θα καταλάβουν ότι αυτό έγινε από ανεξάρτητη πηγή και για να σωθούν ζωές, θα προσφέρει καλύτερη ασφάλεια για τον ισραηλινό πληθυσμό καθώς και για τους Παλαιστινίους που έχουν επανειλημμένως απευθύνει έκκληση για την αποστολή παρατηρητών", δήλωσε τέλος η Ρόμπινσον.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 9 December 2001 - 21:56:30 UTC