Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέφτει το τελευταίο προπύργιο των Ταλιμπάν
  • [02] Επαφές Μπραχίμι για το μέλλον του Αφγανιστάν
  • [03] Ερευνες αμερικανών για τρομοκράτες στη Σομαλία
  • [04] Ελληνικές ενστάσεις για τον ευρωστρατό
  • [05] Ασθενής σεισμική δόνηση στις Κυκλάδες
  • [06] Ομιλία Παπανδρέου για τα Ολυμπιακά Έργα
  • [07] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [08] Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα ΕΕ της ΑΔΕΔΥ
  • [09] Εβδομάδα επαφών για τον κ. Καραμανλή
  • [10] Τραγικό ατύχημα σε Μονάδα Ελικοπτέρων
  • [11] Στην Αλβανία αύριο ο Γιάννος Παπαντωνίου
  • [12] Τι θα γίνει με τα αυτοκίνητα των βουλευτών;
  • [13] Μ. Ανατολή: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ειρήνη
  • [14] Εμφύλιος αν θα φύγει ο Αραφάτ;
  • [15] Επίσκεψη Πάουελ στη Γερμανία
  • [16] Συμβούλιο υπ. Ερευνας της ΕΕ
  • [17] Η Ισλαμική Διάσκεψη καταδικάζει το Ισραήλ
  • [18] Απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Κόφι Αναν
  • [19] Στόχοι της ισπανικής προεδρίας για την ΕΕ
  • [20] Νέος ειδικός συντονιστής της ΕΕ για Βαλκάνια
  • [21] Δολοφονία γερμανού διπλωμάτη στη Γεωργία
  • [22] Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Συρίας
  • [23] Συνέδριο Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου
  • [24] Διαβεβαιώσεις Ρέππα για το ασφαλιστικό
  • [25] [26] Ξεκουράζει παίκτες ο Σάντος
  • [27] Συγχαρητήρια Λεμονή στους παίκτες
  • [28] Προς ''διαζύγιο'' οδεύουν ΠΑΟ και Σόουζα
  • [29] Σύσκεψη για την προετοιμασία των αθλητών
  • [30] Με προβλήματα καρδιάς οι σαραντάρηδες
  • [31] Οι φαλακροί ευάλωτοι στα εμφράγματα!

    [01] Πέφτει το τελευταίο προπύργιο των Ταλιμπάν

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 8:52:00 μμ

    Οι αφγανικές δυνάμεις εξασφάλισαν αργά σήμερα το απόγευμα τον έλεγχο σχεδόν όλης της περιοχής της Τόρα Μπόρα. Οι δυνάμεις της Αλ Κάιντα δεν κατέχουν πλέον παρά μόνο την κορυφή του βουνού εκεί, δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο στρατιωτικός διοικητής Χαζράτ Αλι. Νωρίτερα οι Αμερικανοί είχαν σφυροκοπήσει την περιοχή όμως το απόγευμα τα πυρά σταμάτησαν για να επιτραπεί στις τοπικές αφγανικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε χερσαία επίθεση.

    Βαρέα όπλα εναντίον του Μπιν Λάντεν

    Νωρίτερα σήμερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη βόμβα του οπλοστασίου τους εναντίον ενός πιθανολογούμενου κρησφύγετου του Οσάμα Μπίν Λάντεν στη Τόρα Μπόρα.

    Η βόμβα αυτή, η BLU-82, που έχει την κωδική ονομασία "μαργαριτοκόφτης", προκαλεί μια πολύ ισχυρή "ψυχολογική αντίδραση", εκτός από την τεράστια καταστροφική της δύναμη.

    Ο στόχος που επελέγη ήταν η είσοδος μιας σπηλιάς όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες από τοπικές πηγές, είχαν εντοπιστεί μέλη της διοίκησης της Αλ Κάιντα, ανάμεσα τους και ο Μπιν Λάντεν.

    Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των Λάντεν-Ομάρ

    Την ίδια ώρα, οι έρευνες για τον εντοπισμό του μουλάς Ομάρ συνεχίζονται. Ο ηγέτης των Ταλιμπάν που τα ίχνη του εξαφανίστηκαν μετά από την πτώση της Κανταχάρ, φαίνεται ότι περιπλανάται στην επαρχία της Κανταχάρ με ένα μικρό αριθμό μαχητών του, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.

    Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπίσει ούτε τον μουλά Ομάρ ούτε τον Μπιν Λάντεν, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ.

    Καταλήγοντας η κ. Κλαρκ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Μπιν Λάντεν έχει εγκαταλείψει το Αφγανιστάν.

    [02] Επαφές Μπραχίμι για το μέλλον του Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 10:41:00 μμ

    Στο Ισλαμαμπάντ, έφθασε απόψε ο Λαχντάρ Μπραχίμι, ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν και πιθανώς να συναντηθεί αύριο στην Καμπούλ με τον Χαμίντ Καρζάι επικεφαλής της μελλοντικής προσωρινής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπροσωπός του.

    "Ελπίζει να συναντήσει" τον Καρζάι στην αφγανική πρωτεύουσα για να προετοιμάσει μια "ήρεμη μεταβίβαση" της εξουσίας που προβλέπεται για τις 22 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Αχμεντ Φάουζι, που συνοδεύει τον Μπραχίμι.

    Στην Καμπούλ, έχουν κανονιστεί συνομιλίες του Μπραχίμι με τον απερχόμενο πρόεδρο του Αφγανιστάν Μπουρανουντίν Ραμπανί, και τους διορισμένους υπουργούς Εσωτερικών Γιούνις Κανούνι και Αμυνας Μοχάμεντ Κασίμ Φαχίμ, δήλωσε ο Φάουζι.

    Ο Μπραχίμι θα περάσει τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στην Καμπούλ και θα επιστρέψει την Τετάρτη στο Ισλαμαμπάντ για μια συνάντηση με τον πακιστανό πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του.

    Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ έφθασε σήμερα στο Πακιστάν προερχόμενος απο τη Ρώμη όπου είχε συνάντηση χθές με τον πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν Μοχάμεντ Ζάχερ Σάχ.

    [03] Ερευνες αμερικανών για τρομοκράτες στη Σομαλία

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 7:10:00 μμ

    Αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού επισκέφθηκαν χθες τη Σομαλία για συνομιλίες με πολέμαρχους της αντίστασης σχετικά με τον προσδιορισμό ενδεχόμενων στόχων "τρομοκρατών" στην αφρικανική χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα πηγές προσκείμενες στους πολέμαρχους.

    Διάχυτες είναι οι εικασίες ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν μία στρατιωτική επιχείρηση στην Σομαλία, ως μία δεύτερη φάση στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά η Ουάσινγκτον υποβάθμισε το ενδεχόμενο για άμεσα πλήγματα στο Κέρας της Αφρικής.

    "Συζήτησαν για το αν γνωρίζουν (οι πολέμαρχοι) για βάσεις τρομοκρατών στη νότια και νοτιοδυτική Σομαλία", ανέφερε μία πηγή.

    Σύμφωνα με τις πηγές, πέντε αξιωματικοί επισκέφθηκαν την πόλη Μπάϊοντα, περί τα 240 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, για συνομιλίες με ηγέτες της RRA, παράταξης που αντιτίθεται στην κεντρική κυβέρνηση της Σομαλίας.

    [04] Ελληνικές ενστάσεις για τον ευρωστρατό

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 11:07:00 μμ

    Τις ενστάσεις της για τις αμερικανοβρετανικές προτάσεις, που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκή ταυτότητα ασφάλειας και άμυνας (ESDP),κατέθεσε σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα. Το θέμα θα παραπεμφθεί στη σύνοδο κορυφής του Λάακεν (14-15 Δεκεμβρίου) ή και αργότερα ακόμη, αν δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση ούτε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

    Κατά την παρέμβαση του στο Συμβούλιο ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα πρέπει να διασφαλισθούν ορισμένες αρχές, όπως η αυτονομία των αποφάσεων της ΕΕ έναντι των χωρών που δεν είναι μέλη, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου κορυφής της Νίκαιας, αλλά ταυτοχρόνως και η ισότιμη μεταχείριση όλων των ευρωπαϊκών χωρών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, χωρίς να μετέχουν στην ΕΕ (Νορβηγία, Ισλανδία, Τουρκία).

    Αν υπάρξει πρόβλεψη ιδιαίτερων διαβουλεύσεων, είπε, θα πρέπει να είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα και να αφορούν όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που δεν μετέχουν στην ΕΕ.

    Σ΄αυτό το γενικό πλαίσιο, ανέφερε ο κ Παπανδρέου, είμαστε ανοιχτοί να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις διπλωματικού επιπέδου μέχρι το Λάακεν, χωρίς να αποκλείεται η παράταση της εκκρεμότητας και στο επόμενο εξάμηνο της ισπανικής προεδρίας ή ακόμη αργότερα κατά τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης (κατά τη Συνέλευση που αρχίζει τον Μάρτιο του 2002 και διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο του 2003).

    [05] Ασθενής σεισμική δόνηση στις Κυκλάδες

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 10:58:00 μμ

    Από το Αστεροσκοπείο Αθηνών ανακοινώθηκε ότι στις 21:50 σημειώθηκε ασθενής σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων. Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 150 χιλιομέτρων με αποτέλεσμα να μη γίνει αισθητή στις Κυκλάδες αλλά στην Κρήτη.

    [06] Ομιλία Παπανδρέου για τα Ολυμπιακά Έργα

    10/12/2001 5:59:00 μμ

    Προγραμματισμένα, ανεξάρτητα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν να κατασκευαστούν τα περισσότερα από τα έργα υποδομής, που συνδέονται με τη διοργάνωση της κορυφαίας αθλητικής εκδήλωσης, όπως οι επεκτάσεις του μετρό, το τραμ, ο προαστειακός σιδηρόδρομος και οι αναπλάσεις στην Αττική. Αυτό επισήμανε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου μιλώντας σε φόρουμ του Ελληνο-αμερικανικού επιμελητηρίου.

    Το κόστος αυτών των έργων, πρόσθεσε η κ. Παπανδρέου, πρέπει να συνυπολογιστεί στο κόστος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, σε άλλο σημείο της ομιλίας της, ανέφερε ότι η έγκαιρη και αποτελεσματική ολοκλήρωση των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί ένα στοίχημα, που μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε και ότι ζητούμενο είναι όχι μόνο η άψογη παρουσίαση της Αθήνας το καλοκαίρι του 2004 αλλά και η κληρονομιά της επόμενης ημέρας.

    [07] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Πηγή: ΕΡΑ 10/12/2001 4:15:00 μμ

    Αρχισαν σήμερα οι τριήμερες κινητοποιήσεις των αγροτών, που είχαν αποφασιστεί και εξαγγελθεί στις 29 Νοεμβρίου, στην πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας. Αγρότες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των εθνικών οδών με τα τρακτέρ τους, ενώ συλλαλητήρια γίνονται σε διάφορες πόλεις της χώρας.

    Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν κατά μήκος των εθνικών οδών, ενώ πραγματοποίησαν συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις της χώρας, όπως στο Ηράκλειο, την Πάτρα και τον Βόλο.

    Την Πέμπτη οι αγρότες θα συνεδριάσουν εκ νέου για να καθορίσουν τη στάση τους.

    Την πεποίθησή του ότι θα επικρατήσει η φωνή της λογικής και της ευθύνης και δεν θα υπάρξουν αποκλεισμοί των δρόμων εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι γι αυτή τη φάση έχουν βρεθεί λύσεις ύστερα από κυβερνητικές προσπάθειες, που είναι ικανοποιητικές τόσο για τους βαμβακοπαραγωγούς όσο και για τους καπνοπαραγωγούς.

    [08] Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 8:31:00 μμ

    Συγκροτήθηκε σήμερα η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στην οποία εκπροσωπούνται όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ανάλογα με τη δύναμή τους, αλλά καμιά γυναίκα συνδικαλίστρια του δημοσίου. Στη νέα Εκτελεστική Επιτροπή συμμετέχουν εννέα συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, (ΠΑΣΚ), πέντε συνδικαλιστές της ΝΔ, (ΔΑΚΕ), δυο του ΚΚΕ και ένας του Συνασπισμού.

    Στη θέση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ επανεκλέχθηκε ο κ. Σπύρος Παπασπύρος (ΠΑΣΚ), ενώ αναπληρωτής πρόεδρος αναδείχθηκε ο κ. Ηλίας Βρεττάκος (Αυτόνομη Παρέμβαση). Τις θέσεις του β' και γ' αντιπροέδρου κατέλαβαν οι κ.κ. Κώστας Παπαντωνίου και Γιάννης Αντωνάκος (ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ αντίστοιχα).

    Γενικός γραμματέας εκλέχθηκε ο κ. Ηλίας Ηλιόπουλος (ΔΑΚΕ), αναπληρωτής γενικός γραμματέας ο κ. Χρήστος Σουλελές (ΠΑΣΚ), ταμίας ο κ. Γιάννης Νικήτας (ΠΑΣΚ) και οργανωτικός γραμματέας ο κ. Χαράλαμπος Καλύβας (ΠΑΣΚ).

    Μέλη της ΕΕ είναι οι κύριοι Δημήτρης Αγκαβανάκης, Διονύσης Αθανασόπουλος, Χαράλαμπος Βορτελίνος, Τάσος Δεληγιάννης, Ηλίας Δολγύρας, Δημήτρης Κίτσιος, Δημήτρης Παππάς και Βαγγέλης Περουτσέας.

    [09] Εβδομάδα επαφών για τον κ. Καραμανλή

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 8:03:00 μμ

    Συνεδριάζει την Παρασκευή η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ με αντικείμενο τον προϋπολογισμό. Στη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Από αύριο έως και την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τον εκδημοκρατισμό των δυτικών Βαλκανίων της οποίας ηγείται, θα επισκεφθεί τα Σκόπια, τη Γιουγκοσλαβία και τις Βρυξέλλες.

    Αύριο το απόγευμα ο κ.Καραμανλής θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικόφσκι και τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, καθώς και με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών Αρμπέν Τζαφέρι και τον αρχηγό της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Την Τετάρτη ο κ.Καραμανλής θα επισκεφθεί το Βελιγράδι όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα επισκεφθεί το Κόσοβο και θα συναντηθεί με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Την επομένη ο κ.Καραμανλής θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη διευρυμένη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ όπου και θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών του.

    Το μεσημέρι συνεδρίασε στη Ρηγίλλης η ομάδα πολιτικής ανάλυσης και σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν το Κυπριακό και το θέμα του ευρωστρατού.

    [10] Τραγικό ατύχημα σε Μονάδα Ελικοπτέρων

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 7:50:00 μμ

    Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα ο εικοσιενάχρονος (21) στρατιώτης της Αεροπορίας Στρατού Αναστάσιος Χατζηπαρασκευάς στη Μονάδα Ελικοπτέρων στα Μέγαρα Αττικής.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το δυστύχημα σημειώθηκε όταν ο 21χρονος εβρισκόμενος πίσω από το "Στάγιερ" έδινε εντολή στον οδηγό του για να προσεγγίσει το άλλο όχημα για τη ρυμούλκισή του.

    Ομως κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες το "Στάγιερ" χτύπησε τον 21χρονο στο κεφάλι με αποτέλεσμα να υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο 21χρονος υπέκυψε κατά τη μεταφορά του με ελικόπτερο στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

    Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται από επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

    [11] Στην Αλβανία αύριο ο Γιάννος Παπαντωνίου

    10/12/2001 7:03:00 μμ

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου θα αναχωρήσει αύριο το πρωί για τα Τίρανα της Αλβανίας όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Αλβανού ομολόγου του κ. Pandeli Majko. O κ. Παπαντωνίου θα έχει αρχικά κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Pandeli Majko και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

    To πρόγραμμα αναλυτικά

    Στη συνέχεια ο Υπουργός θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Ilir Meta ενώ αμέσως μετά θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Rexhep Meidani.

    Tο μεσημέρι ο Έλληνας Πρέσβης κ. Δημήτρης Ηλιόπουλος θα παραθέσει, γεύμα προς τιμήν του Υπουργού Εθνικής Αμυνας.

    Το απόγευμα ο κ. Παπαντωνίου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Arta Dale, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο.

    Το βράδυ ο Υπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο Υπουργός Αμυνας της Αλβανίας κ. Pandeli Majko.

    Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός θα επισκεφθεί την ΕΛΔΑΛ-3 και στη συνέχεια το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αργυροκάστρου.

    [12] Τι θα γίνει με τα αυτοκίνητα των βουλευτών;

    10/12/2001 5:17:00 μμ

    Δεν τίθεται θέμα αγοράς αυτοκινήτων για τους βουλευτές, τουλάχιστον προς το παρόν. Σύμφωνα με την τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής δημιουργείται ειδικός λογαριασμός για την αρτιότερη λειτουργία του Κοινοβουλίου και την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση της αποστολής των βουλευτών, αλλά δεν έχει συζητηθεί ακόμη αν ο λογαριασμός αυτός θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά αυτοκινήτων.

    [13] Μ. Ανατολή: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ειρήνη

    10/12/2001 11:48:00 μμ

    Παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, στη Μ. Ανατολή λιγοστεύουν οι ελπίδες για ειρήνευση. Μετά τη νέα επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου χθες στη Χάιφα, ισραηλινά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον της Χεβρώνας. Αποτέλεσμα των επιθέσεων με πυραύλους, ήταν να σκοτωθούν ένα βρέφος και ένας 13χρονος Παλαιστίνιος και να τραυματιστούν τουλάχιστον πέντε άτομα. Για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, ενημερώνονται σήμερα από τον Σίμον Πέρες και τον Ναμπίλ Σάαθα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε.

    Δυο παλαιστινιακές οργανώσεις διαψεύδουν τα περί εκεχειρίας

    Τα ξημερώματα, δύο ισραηλινά άρματα μάχης και ένας εσκαφέας εισήλθαν στην παλαιστινιακή πόλη Ράφα, στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας και κατέστρεψαν τρεις παλαιστινιακές κατοικίες. Αφού κατέστρεψαν τις παλαιστινιακές κατοικίες, αποχώρησαν χωρίς να υπάρξει ανταλλαγή πυροβολισμών.

    Λίγο αργότερα, έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε κυβερνητικό κτίριο των Παλαιστινίων, στην πόλη Ραμάλα στη Δυτική Οχθη, από την οποία, όπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές, ένα άτομο σκοτώθηκε και ένα τραυματίστηκε. Σύμφωνα με παλαιστίνιο αξιωματούχο ασφαλείας, οβίδα από ισραηλινό άρμα μάχης έπληξε φορτηγό που μετέφερε φιάλες υγραερίου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξετάζει την πληροφορία.

    Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι παλαιστινιακές οργανώσεις "Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αλ Ακσα" και Μέτωπο Λαικού Στρατού " με ανακοίνωσή τους διέψευσαν ότι πρότειναν εκεχειρία στο Ισραήλ.

    Η αντίσταση και ο ένοπλος αγώνας θα συνεχιστεί σε όλα τα μέτωπα, προειδοποιούν οι δυο παλαιστινιακές οργανώσεις, οι οποίες χθες το βράδυ απο κοινού με την Τζιχάντ και τη Χαμάς, φέρονταν ότι θα σταματούσαν τις επιθέσεις αυτοκτονίας και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του Ραμαζανιού, εαν και ο Ισραηλινός στρατός σταματούσε τις επιδρομές στη Δυτική όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

    Συνεχίζονται οι διπλωματικές αντιπαραθέσεις των δύο πλευρών

    Την ίδια ώρα, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ με γραπτή του δήλωση που διαβάστηκε σήμερα στην υπουργική ισλαμική διάσκεψη στην Ντόχα χαρακτηρίζει "νόμιμο" το δικαίωμα των Παλαιστινίων για αντίσταση.

    Λίγο αργότερα ο Γιάσερ Αραφάτ ζήταγε από τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, στρατηγό ε.α. Αντονι Ζίνι να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να τερματίσει την κλιμάκωση της βίας κατά των τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να βοηθήσει από την πλευρά του για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Από την άλλη πλευρά τώρα, ο ισραηλινός Πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν δήλωνε στον αμερικανό απεσταλμένο, Αντονι Ζίνι, ότι θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή. Χθες ο κ. Ζίνι είχε τονίσει και προς τις δύο πλευρές ότι θα διακόψει την αποστολή του λόγω έλλειψης αποτελεσμάτων.

    Στη διάρκεια διαβουλεύσεων που είχαν οι δύο άνδρες στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Σαρόν υποσχέθηκε ότι θα ασκήσει όλη την επιρροή του ώστε να επιτύχει η αποστολή του στρατηγού ε.α. Ζίνι.

    Ο κ. Σαρόν, κατηγόρησε επίσης τον παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, ότι δεν έχει πάρει την στρατηγική απόφαση να κόψει το δρόμο στον τρόμο.

    Διακήρυξη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το μεσανατολικό

    Εν τω μεταξύ, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε Ε με κοινή τους ανακοίνωση ζήτησαν από την Παλαιστινιακή Αρχή να εργαστεί για τη "διάλυση των τρομοκρατικών δικτύων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ", καλώντας παράλληλα το Ισραήλ "να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από τα παλαιστινιακά εδάφη".

    Οι Δεκαπέντε ζήτησαν επίσης από την Παλαιστινιακή Αρχή τη σύλληψη και τη δικαστική διώξη όλων των υπόπτων, καθώς και μια δημόσια έκκληση στην αραβική γλώσσα που κηρύσσει το τέλος της ένοπλης ιντιφάντα.

    την ίδια ώρα έκαναν έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση για τον τερματισμό των εκτελέσεων χωρίς να έχει προϋπάρξει δίκη, την άρση των αποκλεισμών και όλων των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στον παλαιστινιακό λαό, και το πάγωμα του εποικισμού".

    Σύμφωνα με διπλωμάτες, το σχέδιο αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής αντιπαράθεσης, καθώς ορισμένοι υπουργοί προέβαλαν αντιρρήσεις στον χαρακτηρισμό της Χαμάς και της Τζιχάντ ως "τρομοκρατικών δικτύων" και στην έκκληση προς την Παλαιστινιακή Αρχή να κηρύξει το τέλος της Ιντιφάντα(παλαιστινιακής εξέγερσης), η οποία άρχισε το Σεπτέμβριο του 2000.

    Δηλώσεις Πέρες-Σάατ για τις θέσεις της ΕΕ

    Στο περιθώριο της διάσκεψης οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν τόσο με τον ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών Σίμον Πέρες, όσο και με τον Παλαιστίνιο Υπουργό για τη Διεθνή Συνεργασία Ναμπίλ Σάατ.

    Το Ισραήλ δεν έχει την πρόθεση να "ανατρέψει" τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ και δεν πιστεύει ότι η λύση στη Μέση Ανατολή είναι "στρατιωτική", δήλωσε μετά τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες ο ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Σίμον Πέρες.

    Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος Υπουργός για τη Διεθνή Συνεργασία Ναμπίλ Σάατ, μετά το πέρας των συναντήσεων, τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ενώ απέφυγε να σχολιάσει ευθέως το αίτημα των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ προς την Παλαιστινιακή Αρχή να εξαρθρώσει "τα τρομοκρατικά δίκτυα" της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ και να κηρύξει το τέλος της ένοπλης Ιντιφάντα.

    Ο Σάατ κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους να συμβάλουν στην υλοποίηση της εκεχειρίας, ενώ ζήτησε την αποστολή παρατηρητών εξαιτίας της "απόλυτης δυσπιστίας" που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς.

    [14] Εμφύλιος αν θα φύγει ο Αραφάτ;

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 6:44:00 μμ

    Ο Ζαν Φρανσουά Λεγκρέν, αναλυτής με μακράν πείρα στο Παλαιστινιακό, μιλά στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και υποστηρίζει ότι αν δεν υπάρξει αποφασιστική παρέμβαση της κοινότητας-πράγμα που δε διαφαίνεται-ο φαύλος κύκλος της βίας δεν πρόκειται να σταματήσει. Εκτιμά επίσης, ότι η ισραηλινή ηγεσία δεν έχει πρόθεση να δώσει τέλος στην πολιτική της ισχύος, έχοντας λάβει και το πράσινο φως των Αμερικανών.

    Όπως αναφέρει, η ευθύνη για τη σημερινή κρίση ανήκει πρώτα απ όλα στον Σαρόν και στον Μπαράκ, κι έπειτα στον Αραφάτ, ο οποίος δεν ξέρει πια τι να κάνει.

    Ο παλαιστίνιος ηγέτης δεν έχει στρατηγική, αντιδρά με αυτοσχέδιο τρόπο. Το πρώτο βασικό του σφάλμα, αν και πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι δεν είχε άλλη επιλογή, ήταν ότι δέχθηκε οι διαπραγματεύσεις της Μαδρίτης, και στη συνέχεια του Οσλο, να διαχωριστούν από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Αυτό επεβλήθη από τους Αμερικανούς, ύστερα από πιέσεις των Ισραηλινών.

    Επιπλέον, απερρίφθη κάθε μηχανισμός κυρώσεων εναντίον του μέρους ή των μερών που δεν θα σέβονταν τις δεσμεύσεις τους. Οκτώ συμφωνίες έχουν υπογραφεί από το 1994, και καμιά δεν έχει εφαρμοστεί στο σύνολό της.

    Ο εποικισμός των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών δεν σταμάτησε ποτέ: ο Μπαράκ έκτισε περισσότερους οικισμούς ακόμη κι από τον Νετανιάχου. Και η διεθνής κοινότητα δεν είπε κουβέντα.

    Ο Γάλλος αναλυτής δεν βλέπει να έχει έλθει το τέλος του Αραφάτ.

    Πρώτα απ όλα, δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεση να εξοριστεί. Τα τελευταία γεγονότα μάλλον του έχουν προσδώσει καινούργια ενέργεια.

    Επειτα, και να ήθελε να φύγει, δύσκολα θα βρισκόταν μια χώρα της περιοχής να τον φιλοξενήσει. Οσο για τους Ισραηλινούς, δύσκολα θα τον δολοφονήσουν: αν το έκαναν, θα προσπαθούσαν να αποτινάξουν την ευθύνη.

    Το πιθανότερο, υποστηρίζει ο Ζαν-Φρανσουά Λεγκρέν, είναι έτσι η Παλαιστινιακή Αρχή να συνεχίσει να συρρικνώνεται κάτω από τις σφοδρές επιθέσεις του Ισραήλ και των Αμερικανών.

    Ένα μεγάλο μέρος των Παλαιστινίων, συνεχίζει ο γάλλος αναλυτής, πιστεύουν αναμφισβήτητα ότι ο Γέρος ακολουθεί μια λάθος γραμμή, ότι εδώ και δέκα χρόνια άγεται και φέρεται από τους Ισραηλινούς, και ότι είναι καιρός να αλλάξει τακτική.

    Όμως ο Αραφάτ παραμένει ο ήρωας του εθνικού αγώνα, ο πατέρας του έθνους, η ενσάρκωση της Παλαιστίνης. Ο,τι κι αν κάνει, θα διατηρεί αυτό το τεράστιο συμβολικό κεφάλαιο. Ακόμη και οι ισλαμιστές της Χαμάς ή της Τζιχάντ, που καταδικάζουν την πολιτική του, σέβονται το σύμβολο Αραφάτ.

    Αν οι παλαιστινιακές δυνάμεις έχουν ήδη σκοτώσει ισλαμιστές, το αντίστροφο δεν έχει συμβεί ποτέ. Η Χαμάς μπορεί να διαφωνεί με τη διαδικασία του Οσλο, αλλά δεν θέλει την αποσταθεροποίηση ή την ανατροπή του Αραφάτ. Το σημαντικό για τους ισλαμιστές είναι να ενσαρκώνουν μια ηθική και θρησκευτική απαίτηση στην παλαιστινιακή κοινωνία. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει ασφαλώς να ασκούν πιέσεις στο πολιτικό επίπεδο - η κατάληψη της εξουσίας, όμως, δεν τους ενδιαφέρει.

    Το να κυβερνάς σημαίνει πολλά πράγματα, όπως το να συναντάς τον εχθρό στις διεθνείς διασκέψεις, κι αυτό τη Χαμάς δεν την ενδιαφέρει.

    Οι επιθέσεις αυτοκτονίας των εξτρεμιστών, συνεχίζει ο Ζαν-Φρανσουά Λεγκρέν, αποτελούν πάντα απάντηση σε μια ευθεία ισραηλινή πρόκληση, είτε πρόκειται για μια μαζική δολοφονία είτε για την εκτέλεση κάποιου Παλαιστίνιου. Η πρώτη εκστρατεία τέτοιων επιθέσεων έγινε σε απάντηση της δολοφονίας 29 Παλαιστινίων την ώρα της προσευχής, το 1994, στη Χεβρώνα.

    Η εκδίκηση, με τη βιβλική έννοια του όρου, προηγείται άλλων κοινωνικοπολιτικών προτεραιοτήτων του κινήματος. Και οι Ισραηλινοί το γνωρίζουν καλά. Το 1996, λίγες εβδομάδες πριν τις πρώτες παλαιστινιακές εκλογές, δολοφονήθηκε από τους Ισραηλινούς ο Γεχία Αγιάς, ο λεγόμενος Μηχανικός.

    Η Χαμάς απάντησε με επιθέσεις αυτοκτονίας.

    Στις 11 Σεπτεμβρίου, ύστερα από πιέσεις του Αραφάτ, η Χαμάς δεσμεύτηκε να σταματήσει τις επιθέσεις. Και κράτησε την υπόσχεσή της ώσπου, δύο μέρες πριν από την άφιξη του αμερικανού απεσταλμένου για να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες ο Σαρόν δεν θέλει, νέα επιλεκτική δολοφονία: αυτή τη φορά δολοφονήθηκε ο Αμπού Χανούντ, ένα στέλεχος της Χαμάς στη Δυτική Οχθη. Και ξεκίνησε νέα βομβιστική εκστρατεία. Κάθε φορά, οι επιθέσεις αυτοκτονίας προαναγγέλλονται.

    Κάθε φορά, δολοφονώντας έναν Παλαιστίνιο, οι Ισραηλινοί ξέρουν καλά τι θα επακολουθήσει. Τι θα συμβεί όταν ο Αραφάτ δεν θα βρίσκεται πια στο προσκήνιο;

    Μετά τον θάνατο του Αμπού Τζιχάντ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1988 από το Ισραήλ, δεν υπάρχει πλέον προφανής διάδοχος. Ο Αραφάτ είναι η μόνη χαρισματική προσωπικότητα, ο μόνος που ξέρει να αποσπά συναίνεση.

    Εως και πριν από 18 μήνες, η διαδικασία της διαδοχής θα ήταν δύσκολη, θα ήταν χαώδης, αλλά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς εκρήξεις βίας. Σήμερα, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Κανείς διάδοχος του Αραφάτ δεν μπορεί να επιβληθεί χωρίς τη στήριξη των στρατιωτικών αρχηγών της Παλαιστινιακής Αρχής. Θα μπορέσουν ποτέ οι άνθρωποι που διευθύνουν τις 15 υπηρεσίες ασφαλείας που έχει δημιουργήσει ο Αραφάτ να συμφωνήσουν στο πρόσωπο ενός ηγέτη, όπως ο Αμπού Μαζέν για την ΟΑΠ ή ο Χανί ελ Χασάν για τη Φατάχ; Φοβάμαι πως όχι. Και εδώ βρίσκεται η σοβαρότερη απειλή για έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των Παλαιστινίων.

    (Πηγή: Le Monde)

    [15] Επίσκεψη Πάουελ στη Γερμανία

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 11:13:00 μμ

    Στο Βερολίνο έφτασε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, όπου είχε επαφές, με τον γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον ομόλογό του, Γιόσκα Φίσερ.

    Ο κ. Πάουελ σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συζητήσεων, τόνισε ότι χρειάζεται "σκληρή δουλειά" για να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, ενώ πρόσθεσε ότι συμφώνησε με τον γερμανό ομόλογό του ότι είναι απαραίτητο να ασκηθούν πιέσεις τόσο στους Ισραηλινούς, όσο και στους Παλαιστίνιους για να τεθεί τέρμα στη βία, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης.

    Ο Κόλιν Πάουελ αναμένεται αύριο στο Παρίσι και στη συνέχεια στο Λονδίνο, απ΄ όπου θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του.

    [16] Συμβούλιο υπ. Ερευνας της ΕΕ

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 10:35:00 μμ

    Ο προϋπολογισμός του 6ου Προγράμματος Πλαισίου Ερευνας για την περίοδο 2000-2006 ήταν το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Ερευνας της ΕΕ, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Συγκεκριμένα το συμβούλιο αποφάσισε ότι ο προϋπολογισμός του 6ου Προγράμματος Πλαισίου για την περίοδο 2000-2006 θα ανέλθει σε 17,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,27 θα διατεθούν για το Πρόγραμμα Πλαίσιο Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Επίδειξης της ΕΕ και τα υπόλοιπα 1,23 δισ. ευρώ για το Πρόγραμμα Πλαίσιο Ευρατόμ.

    Σημειώνεται ότι το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο προβλέπει ιδιαίτερες παρεμβάσεις γύρω από θέματα βιοτεχνολογίας και υγείας, την κοινωνία της πληροφορίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων κ.α.

    Παρέμβαση κ. Τζοχατζόπουλου

    Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε την πρόταση της προεδρίας ως προς την κατανομή των κονδυλίων και επισήμανε ότι η πρόταση αυτή εξασφαλίζει σημαντική αύξηση των κονδυλίων σε τομείς ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η βελτίωση της υποδομής του δικτύου παροχής υπηρεσιών Ιντερνέτ υψηλών ταχυτήτων στους ερευνητές.

    Παράλληλα όμως η ελληνική πλευρά επέμεινε στην επανεξέταση του τρόπου εφαρμογής των νέων εργαλείων παρέμβασης στον τομέα της έρευνας, επικαλούμενη την αβεβαιότητα ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

    Και αυτό διότι όπως υποστήριξε ο κ. Τσοχατζόπουλος οι μικρότερες ερευνητικές ομάδες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας θα συναντήσουν δυσκολίες πρόσβασης.

    Τέλος, στο σημερινό συμβούλιο συζητήθηκαν το πρόγραμμα δράσης για την περαιτέρω προώθηση της ευρωπαϊκής διαστημικής στρατηγικής καθώς και τη βελτίωση της κινητικότητας των Ευρωπαίων ερευνητών.

    [17] Η Ισλαμική Διάσκεψη καταδικάζει το Ισραήλ

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 7:42:00 μμ

    Τα μέτρα καταστολής των ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων και καταδίκασαν σήμερα στο Κατάρ οι μετέχοντες στην έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC). Παράλληλα, ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσουν στη διάσωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    "Καλούμε τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να εργαστούν για τον άμεσο τερματισμό των πολιτικών αυτών του Ισραήλ, που οδηγούν μόνον στην εξάλειψη και της τελευταίας ευκαιρίας για ειρήνη στην περιοχή μας", δήλωσε ο εμίρης του Κατάρ σεϊχης Χαμάντ Μπεν Χαλίφα Αλ Θάνι, ο οποίος ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία του OIC.

    O ίδιος ζήτησε επιπλέον από τις ΗΠΑ, χωρίς να τις κατονομάσει, να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα της αντίστασης των Παλαιστινίων στο Ισραήλ.

    "Ο αγώνας κατά της κατοχής είναι νόμιμος", τόνισε ο εμίρης, ο οποίος πρότεινε επίσης τη σύσταση μιας ισλαμικής υπουργικής επιτροπής, η οποία θα επιφορτιστεί με την επεξεργασία ενός μηχανισμού εργασίας για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμεντ Μάχερ, ο οποίος επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη σε μια προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας, η οποία απέτυχε, μίλησε με σκληρή γλώσσα για τα εμπόδια που τέθηκαν από το Ισραήλ ώστε να μην συμμετάσχει ο Αραφάτ στις συνομιλίες του OIC.

    "Τα εμπόδια που τέθηκαν στη συμμετοχή του προέδρου Αραφάτ σε αυτή τη σύνοδο αποτελούν μέρος της...ισραηλινής επίθεσης όχι μόνον κατά του παλαιστινιακού λαού, αλλά και της διεθνούς νομιμότητας", τόνισε ο Μάχερ, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα ασκήσει το δικαίωμά του να εμποδίσει τον Αραφάτ να πάει στο εξωτερικό.

    [18] Απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Κόφι Αναν

    10/12/2001 4:25:00 μμ

    Απονεμήθηκε σήμερα σε ειδική τελετή στο δημαρχείο του Οσλο, παρουσία του βασιλιά της Νορβηγίας Χάραλντ, το Νόμπελ Ειρήνης στα Ηνωμένα Εθνη και το Γενικό Γραμματέας τους Κόφι Αναν, για τη συνεισφορά τους "σε έναν καλύτερα οργανωμένο και περισσότερο ειρηνικό κόσμο". Το βραβείο για λογαριασμό του οργανισμού παρέλαβε ο Nοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Χαν Σέουνγκ-σου ως πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Τα Ηνωμένα Εθνη και ο Κόφι Αναν μοιράζονται μια επιταγή δέκα εκατομμυρίων σουηδικών κορώνων (1,07 εκατομμύρια ευρώ).

    Χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε δηλώσει πως είναι "σχεδόν απρεπές" να παραλαμβάνει ένα βραβείο ειρήνης όταν μαίνονται οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή.

    Ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Γκούναρ Μπέργκε έπλεξε το εγκώμιο του Αναν τονίζοντας πως έφερε νέα πνοή στα Ηνωμένα Εθνη.

    [19] Στόχοι της ισπανικής προεδρίας για την ΕΕ

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 9:55:00 μμ

    Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα είναι "ο πρώτος στόχος" της ισπανικής προεδρίας της Ευρωπαικής Ενωσης, ανακοίνωσε σήμερα από τη Μαδρίτη ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    Ο ισπανός πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι, η υιοθέτηση ενός κοινού προσδιορισμού της τρομοκρατίας, θα επιτρέψει στις εννέα χώρες μέλη της ΕΕ που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στον καθορισμό αυτόν, να το κάνουν στην δική τους νομοθεσία.

    Οι πέντε άλλοι στόχοι της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ, που θα αρχίσει την πρώτη Ιανουαρίου, θα είναι, κατά τον κ. Αθνάρ , η αποτελεσματική και ήπια μετάβαση στο ευρώ, η έμφαση στις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, η συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την διεύρυνση της ΕΕ, η ενίσχυση της ευρωπαικής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας και η έναρξη του διαλόγου για την διευρυμένη Ευρώπη.

    [20] Νέος ειδικός συντονιστής της ΕΕ για Βαλκάνια

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 8:17:00 μμ

    Τον αυστριακό Ερχαρντ Μπούσεκ διόρισαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη θέση του ειδικού συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια. Ο κ. Μπούσεκ θα διαδεχθεί στη θέση αυτή το γερμανό Μπόντο Χόμπαχ.

    Ο Μπούσεκ ήταν μέχρι σήμερα σύμβουλος για θέματα διεύρυνσης της υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ. Ο Μπόντο Χόμπαχ αναμένεται να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του την 1η Φεβρουαρίου του νέου έτους για να αναλάβει τη διεύθυνση ενός από τους μεγαλύτερους δημοσιογραφικούς ομίλους της Γερμανίας, τον WAZ (Westdeutsche Allgemeine Zeitung).

    Το Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια υιοθετήθηκε τους μήνες που ακολούθησαν μετά το τέλος του πολέμου στο Κόσοβο τον Ιούνιο του 1999 για να ευνοήσει την ανάπτυξη και τη δημοκρατία στη νοτιανατολική Ευρώπη.

    [21] Δολοφονία γερμανού διπλωμάτη στη Γεωργία

    10/12/2001 7:20:00 μμ

    Το πτώμα του Γκίντερ Μπέτσελ, 49 ετών, γερμανού διπλωμάτη που εργαζόταν για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρωτεύουσα της Γεωργίας Τυφλίδα βρέθηκε αργά χθες το βράδυ στο κέντρο της πόλης. Από την εισαγγελία της πόλης ανακοινώθηκε ότι ο Μπέτσελ δολοφονήθηκε.

    "Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του πτώματος διαπιστώθηκε ότι είχε κτυπηθεί στο κεφάλι με βαρύ αντικείμενο. Δολοφονήθηκε", αναφέρεται στην ανακοίνωση προς το Ρόιτερ. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι έλλειπαν το πορτοφόλι και το τζάκετ του θύματος.

    Ο Γκούναρ Βίγκαντ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο διπλωμάτης τραυματίστηκε θανάσιμα με μαχαίρι στην είσοδο του διαμερίσματός του. "Θα υπάρξει αύριο συνάντηση με τον πρόεδρο Σεβαρντνάντζε και τον υπουργό Εξωτερικών και θα ζητήσουμε να γίνουν λεπτομερείς ανακρίσεις για να διακριβωθούν οι συνθήκες του φόνου", πρόσθεσε.

    Ο Μπέτσελ, είχε προσληφθεί στις αρχές του χρόνου απο την Επιτροπή ως εμπειρογνώμονας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στη Γεωργία. Ηταν παντρεμένος και έμενε στο Ρόστοκ της Γερμανίας.

    [22] Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Συρίας

    10/12/2001 6:50:00 μμ

    Την παραίτηση της στον Πρόεδρο της χώρας Μπασάρ Αλ Ασαντ υπέβαλε σήμερα η κυβέρνηση της Συρίας, κίνηση η οποία αναμενόταν μετά τις πιέσεις που έχει ασκήσει ο Ασαντ για αλλαγές στην οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο Πρόεδρος της Συρίας έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης του Μουστάφα Μέρο και ήδη του έδωσε εντολή για σχηματισμό νέας. Δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες. Η κυβέρνηση θα παραμείνει ως υπηρεσιακή μέχρι να αναλάβει η άλλη.

    Πάντως όπως τόνισαν πολιτικές και διπλωματικές πηγές, αυτοί που θα αλλάξουν θα είναι οι οικονομικοί υπουργοί, μετά την υπόσχεση του προέδρου Ασαντ, πέρυσι, να εφαρμόσει την οικονομία της ελεύθερης αγοράς.

    Ηδη έχει προωθήσει νόμο για τη λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών, όμως σύμφωνα με τους αναλυτές, οι προσπάθειες του παρεμποδίζονται από ορισμένους υπουργούς της παλιάς φρουράς του πατέρα του που τάσσονται κατά των μεταρρυθμίσεων και έχουν επανειλημμένα ζητήσει να διατηρηθούν οι νόμοι για το εμπόριο και τη φορολογία που ισχύουν σήμερα.

    Στο νέο υπουργικό συμβούλιο θα συμμετέχουν πολλά νέα πρόσωπα, όμως αναμένεται να διατηρήσουν τα υπουργεία τους οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Φαρούκ αλ-Σάραα και Μουστάφα Τλας.

    [23] Συνέδριο Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 10:26:00 μμ

    Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, των ιδιωτικοποιήσεων και όλων των πρωτοβουλιών που συνδέονται με την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας προανήγγειλε από το βήμα του Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα " Η ώρα της ελληνικής οικονομίας " ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Κάλεσε, ταυτόχρονα, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επιχειρηματίες να ανταποκριθούν στην πρόκληση μιας οικονομικά ισχυρής Ελλάδας.

    Τέσσερα νομοσχέδια στηρίζουν την ανάπτυξη της χώρας

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, αναφέρθηκε σε τέσσερα συγκεκριμένα νομοσχέδια που θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

    Το πρώτο νομοσχέδιο που θα αφορά στην παροχή κινήτρων για τη δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών μονάδων, θα κατατεθεί στη Βουλή πριν το τέλος του έτους.

    Το δεύτερο αφορά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και θα υποβληθεί στη Βουλή μέχρι το Φεβρουάριο του 2002.

    Το τρίτο νομοσχέδιο με το οποίο ολοκληρώνεται η φορολογική μεταρρύθμιση, κατατίθεται στη Βουλή στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2002.

    Το τέταρτο νομοσχέδιο που αφορά στον αναπτυξιακό νόμο, θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στο τέλος του εξαμήνου του 2002.

    Οπως υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης, με το νέο νομοσχέδιο θα στηρίζεται η απόδοση της επένδυσης και θα προβλέπεται μεγαλύτερη συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος στην αξιολόγηση των επενδύσεων.

    Μιλώντας για επιμέρους θέματα που συνδέονται με την οικονομία και τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ συνεχίζεται κανονικά με συγκεκριμένους όρους και διαδικασίες πλήρους διαφάνειας.

    Σε ότι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, τόνισε ότι είναι υπερδιπλάσιοι του μέσου ρυθμού της ΕΕ.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου μίλησαν επίσης, οι κύριοι Γ. Αλογοσκούφης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Τσοβόλας, Αντώνης Σαμαράς, οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση

    Το στίγμα των θέσεων του ενόψει και της συζήτησης για τον προϋπολογισμό έδωσε ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο 12ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι κατ' εξοχήν πολιτικό και κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει επειγόντως τις επιλογές της σημειώνοντας ότι το κράμα της πολιτικής που ακολούθησε για να ενταχθεί η χώρα στην ΟΝΕ ήταν λάθος.

    Νωρίτερα, σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική είχαν ασκήσει από το βήμα του Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου και οι υπόλοιποι ομιλιτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης .

    Η κυβέρνηση έδωσε απόλυτη έμφαση στην ονομαστική σύγκλιση παραγνωρίζοντας την πραγματική οικονομία με αποτέλεσμα να διογκωθεί η ανεργία, να δημιουργηθούν προβλήματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, να χειροτερεύσει η διανομή του εισοδήματος και να μην δημιουργηθούν επαρκή περιθώρια οικονομικής ανάπτυξης, επισήμανε ο τομέαρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Γεώργιος Αλογοσκούφης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα την αναγκαία προετοιμασία ενόψει της νομισματικής ολοκλήρωσης με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να μην διαθέτει ισχυρές αντοχές.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας έκανε λόγο για αποδιοργάνωση της πραγματικής οικονομίας, αύξηση της ανεργίας σε απαγορευτικά επίπεδα και προέβλεψε ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις. Υπογράμμισε ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών λειτούργησε ως τζόγος και όχι ως υγιής μηχανισμός αντλησης κεφαλαίων από επιχειρήσεις.

    [24] Διαβεβαιώσεις Ρέππα για το ασφαλιστικό

    10/12/2001 5:20:00 μμ

    Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν επηρεάζουν ούτε στο ελάχιστο τους σημερινούς συνταξιούχους, ούτε όσους θα συνταξιοδοτηθούν ή θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2006 διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή του στο Έθνος. Ο κ. Ρέππας δεσμεύτηκε ότι διασφαλίζεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του συστήματος και τα σημερινά κατώτατα όρια συντάξεων. Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας το υπουργείο Εργασίας εξετάζει πριμοδότηση των γυναικών με πλασματικό χρόνο ασφάλισης και ενιαίο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

    [25] [26] Ξεκουράζει παίκτες ο Σάντος

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 11:45:00 μμ

    Χωρίς τους Ντέμη Νικολαίδη, Βασίλη Τσάρτα, Μιχάλη Κασάπη, Κάρλος Γκαμάρα, Ηλία Ατματσίδη και Ακη Ζήκο, θα αναχωρήσει αύριο για την Κρήτη η αποστολή της ΑΕΚ, ενόψει του επαναληπτικού με τον Αγιο Νικόλαο για την Β` φάση του κυπέλλου.

    Ο Φερνάντος Σάντος, που δεν πήγε στην σημερινή προπόνηση επειδή ταλαιπωρείται από ίωση, αποφάσισε να ξεκουράσει αρκετούς βασικούς, αφού το 3-0 του πρώτου αγώνα, μετέτρεψε τον επαναληπτικό σε αγώνα διαδικαστικού χαρακτήρα.

    Στην πρωϊνή προπόνηση, όσοι έπαιξαν χθες με τον Πανιώνιο έκαναν αποθεραπεία, ενώ οι υπόλοιποι προπονήθηκαν υπό τις οδηγίες των βοηθών του Πορτογάλου τεχνικού.

    Ο Κάρλος Γκαμάρα που έχει ένα αιμάτωμα στον μηρό και ο Βασίλης Τσάρτας που αισθάνεται ενοχλήσεις στον δικέφαλο και τους προσαγωγούς, ακολουθούν θεραπευτική αγωγή, ενώ ατομικό πρόγραμμα έκαναν ο Μιχάλης Καψής και ο Νίκος Γεωργέας.

    Η αποστολή που θα αναχωρήσει αύριο το απόγευμα για την Κρήτη αποτελείται από τους Χιώτη, Λυμπερόπουλο, Μαρικά, Φερουζεμ, Κωστένογλου, Κάππο, Μαλαδένη, Κόλα, Καραγιάννη, Αναστασάκο, Λάκη, Κωστή, Κωνσταντινίδη, Πάσιο, Τριχιά και Καραμέρη.

    [27] Συγχαρητήρια Λεμονή στους παίκτες

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 11:44:00 μμ

    Απόλυτα ικανοποιημένος έμεινε από την απόδοση του Ολυμπιακού στην Κρήτη κόντρα στον ΟΦΗ ο Τάκης Λεμονής και πιστεύει πως με τέτοιες εμφανίσεις η ομάδα του θα μπορέσει να καλύψει τους πέντε βαθμούς που την χωρίζουν από την κορυφή και την ΑΕΚ. Ο προπονητής του Ολυμπιακού μιλώντας σήμερα στους παίκτες, τους προέτρεψε να συνεχίσουν να αγωνίζονται, όπως έπαιξαν στο Ηράκλειο κόντρα στον ΟΦΗ και να βλέπουν κάθε ματς μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος σαν τελικό.

    Τραυματίας ο Ελευθερόπουλος

    Στο μεταξύ, χωρίς τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο ...κινδυνεύει να αγωνιστεί ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι της 10ης αγωνιστικής με τον Ακράτητο στα Ανω Λιόσια. Ο διεθνής τερματοφύλακας υποφέρει από ισχυαλγία και αργά σήμερα το βράδυ θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία, οπότε και θα φανεί ο χρόνος απουσίας του από τις υποχρεώσεις της ομάδας.

    Μικροπροβλήματα τραυματισμών αντιμετωπίζουν και οι Ανατολάκης, Γιαννακόπουλος, οι οποίοι ακολούθησαν στη σημερινή προπόνηση ατομικό πρόγραμμα. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχίες. Επίσης, ο Παρασκευάς Αντζας συνέχισε τη θεραπεία του και κυρίως για προληπτικούς λόγους ενδεχομένως δε θα δώσει το παρών στο ματς με τον Ακράτητο. Τέλος, ο Στέλιος Βενετίδης έκανε θεραπεία και τρέξιμο.

    [28] Προς ''διαζύγιο'' οδεύουν ΠΑΟ και Σόουζα

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 11:35:00 μμ

    Εις αύριον τα σπουδαία όσον αφορά το θέμα του Πάουλο Σόουζα. Ο Πορτογάλος διεθνής μαζί με τον μάνατζέρ του, συναντήθηκαν απόψε με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Αγγελο Φιλιππίδη, όπου συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για τη λύση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

    Καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλησε να προβεί σε κάποια ανακοίνωση, όμως όπως έγινε γνωστό, δεν βρέθηκε λύση όσον αφορά τον οικονομικό τομέα και τα χρήματα που θα πρέπει να καταβάλει ο αθηναϊκός σύλλογος στον Πορτογάλο ποδοσφαιριστή.

    Οι δύο πλευρές ανανέωσαν για αύριο το ραντεβού τους, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι σύντομα οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν σε οριστικό διαζύγιο.

    [29] Σύσκεψη για την προετοιμασία των αθλητών

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 7:55:00 μμ

    Δεν πρόκειται να φύγει ο στίβος από το ΟΑΚΑ μέχρι να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις στον Αγιο Κοσμά. Αυτό τόνισαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Κουράκης και ο υφυπουργός για τα Ολυμπιακά Εργα Νάσος Αλευράς στη σημερινή σύσκεψη για το θέμα της Ολυμπιακής προετοιμασίας των αθλητών που έγινε στη ΓΓΑ.

    Ο κ Αλευράς επεσήμανε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι όταν κλείσει το ΣΕΦ για ανακατασκευή, οι αθλητές του στίβου θα προπονούνται σε ένα προκατασκευασμένο κλειστό που θα γίνει σε δημόσια έκταση. Θα είναι έτοιμο μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο και θα στοιχίσει 1.5 δισεκατομμύριο δραχμές.

    Ο κ Σεβαστής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή και τόνισε χαρακτηριστικά. "Το νερό μπήκε στο αυλάκι".

    [30] Με προβλήματα καρδιάς οι σαραντάρηδες

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 10:50:00 μμ

    Δύο στους τρεις Ελληνες ηλικίας άνω των 40 ετών παρουσιάζουν αθηρωματικές βλάβες, οι οποίες οδηγούν στην ανάπτυξη καρδιοπαθειών. Μάλιστα οι βλάβες αυτές δεν εμφανίζουν συμπτώματα στη μεγάλη πλειοψηφία (67%) των περιπτώσεων, καθιστώντας μεγαλύτερο τον κίνδυνο ενός αιφνίδιου θανάτου! Η καθιστική ζωή, η πλούσια σε λίπη διατροφή, το κάπνισμα, το άγχος, η υψηλή χοληστερίνη και η υπέρταση, είναι μερικοί από τους πιο βασικούς παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στη δημιουργία αθηρωματικών βλαβών.

    Προσοχή οι μικρές στενώσεις σκοτώνουν

    Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας κ. Σ. Μουλόπουλος, ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δ. Κρεμαστινός και ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας κ. Φ. Τρυποσκιάδης, με αφορμή την διεξαγωγή του 4ου Καρδιολογικού Συνεδρίου Κεντρικής Ελλάδος, που γίνεται από 14-16 Δεκεμβρίου στη Λάρισα και οργανώνεται από την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

    Σύμφωνα με τους καθηγητές, επανάσταση στην καρδιολογία αποτέλεσε η γνώση της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με την οποία ο βαθμός στένωσης της στεφανιαίας αρτηρίας, δεν σχετίζεται με την επιβίωση του αρρώστου. Δηλαδή, οι στενωτικές βλάβες άνω του 70% είναι πιο ασφαλείς για τον ασθενή, απ΄ ότι οι βλάβες κάτω του 70% της διαμέτρου της στεφανιαίας αρτηρίας.

    Ετσι, οι ασθενείς οι οποίοι χειρουργούνται για στενωτικές βλάβες άνω του 70% της διαμέτρου της στεφανιαίας αρτηρίας, είναι οι ασθενείς που κινδυνεύουν λιγότερο σε σχέση με τα 2/3 του συνόλου των ασθενών που έχουν βλάβη μικρότερη του 70% της διαμέτρου της στεφανιαίας αρτηρίας.

    [31] Οι φαλακροί ευάλωτοι στα εμφράγματα!

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 7:28:00 μμ

    Οι φαλακροί άνδρες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακό έμφραγμα ή να εμφανίσουν διαβήτη γράφει στο σημερινό της τεύχος η ιατρική επιθεώρηση Medizin Heute. Γιατροί από την Φινλανδία πιστεύουν ότι η φαλάκρα που εμφανίζεται σε άνδρες κάτω των 35 χρόνων πιθανότατα έχει σχέση με ένα φαινόμενο που αποκαλείται "αντίσταση στην ινσουλίνη" και μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη.

    Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ συχνότερο στους φαλακρούς άνδρες και σπανιότερο σ αυτούς που έχουν κανονική τριχοφυΐα.

    Αντίσταση στην ινσουλίνη σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται σωστά στην ινσουλίνη, έλλειψη που προκαλεί τον διαβήτη τύπου 2.

    Σ αυτή την περιορισμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη οφείλονται πολλά καρδιαγγειακά προβλήματα και προβλήματα υπέρτασης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 December 2001 - 22:05:06 UTC