Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα πυρά πλήττουν την Τόρα Μπόρα
  • [02] Τελευταία ημέρα της Συνόδου στο Λάακεν
  • [03] Νέες στρατιωτικές προκλήσεις από το Ισραήλ

    [01] Νέα πυρά πλήττουν την Τόρα Μπόρα

    15/12/2001 10:41:00 πμ

    Η αμερικανική αεροπορία επανέλαβε εκ νέου σήμερα τις επιδρομές της στην ορεινή περιοχή Τόρα Μπόρα, στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου έχουν καταφύγει τα μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα και ίσως και ο ίδιος ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, οι αμερικανικές δυνάμεις τις τελευταίες ώρες, έχουν προελάσει κατά περίπου δύο χιλιόμετρα στην περιοχή, πραγματοποιώντας παράλληλα εξονυχιστικές έρευνες σε σπήλαια και σήραγγες, όπου ενδέχεται να κρύβεται ο Σαουδάραβας καταζητούμενος. Οπως είπε ο υπουργός, περίπου 50 μαχητές της Αλ Κάιντα παραδόθηκαν.

    Αναμένεται να παραδοθούν και άλλοι μαχητές

    Δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 έπληξαν σήμερα το πρωί τις θέσεις της Αλ Κάιντα στην ορεινή ζώνη Τόρα Μπόρα. Η επίθεση σημειώθηκε στις 07.45 [ώρα Ελλάδος] και οι βόμβες έπληξαν την ορεινή ζώνη όπου εξακολουθούν να αντιστέκονται οι τελευταίοι μαχητές του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Τριακόσιοι ξένοι μαχητές της Αλ Κάιντα, της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν, υποσχέθηκαν πάντως να παραδοθούν σήμερα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αφγανός στρατιωτικός διοικητής, Σαϊντ Μοχάμαντ Παλαουάν. Σύμφωνα με τον Παλαουάν ,οι 300 άνδρες της Αλ Κάιντα επρόκειτο να αρχίσουν να παραδίδονται στις 07.30 [ώρα Ελλάδος] στις δυνάμεις της Ανατολικής Συμμαχίας. Οι περισσότεροι από τους άνδρες της Αλ Κάιντα είναι Αραβες και Τσετσένοι.

    Οι Αφγανοί μαχητές που αγωνίζονται στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών στα βουνά Τόρα Μπόρα έχουν αποκλείσει τους άνδρες της Αλ Κάιντα, αλλά ουδείς γνωρίζει αν ανάμεσά τους βρίσκεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να ''χτενίζουν'' τα εδάφη του Αφγανιστάν

    Οι Αμερικανοί και Αφγανοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από σφοδρούς αμερικανικούς βομβαρδισμούς, έχουν κάνει σημαντική πρόοδο έναντι των ανδρών της οργάνωσης Αλ Κάιντα στην Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν, υποστήριξε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ. "Οι δυνάμεις στην περιοχή κοντά στην Τόρα Μπόρα έχουν προελάσει κατά περίπου δύο χιλιόμετρα τις τελευταίες οκτώ ώρες, μεγάλη απόσταση σε αυτού του είδους τα εδάφη" είπε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Ασία. "Εκαναν μεγάλη πρόοδο" είπε, προσθέτοντας οτι τα αμερικανικά αεροσκάφη έριξαν περίπου 240 βόμβες την Πέμπτη και άλλες 180 μέσα σε λίγες ώρες την Παρασκευή στην περιοχή με τα σπήλαια και τις σήραγγες όπου οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν οτι ενδέχεται να κρύβεται ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν. Οπως είπε ο υπουργός, περίπου 50 μαχητές της Αλ Κάιντα παραδόθηκαν. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες στην αεροπορική βάση του Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν ετοιμάζονται να χτίσουν έναν κέντρο κράτησης όπου θα ανακρίνονται οι κρατούμενοι.

    Επίσης ειδικά μέτρα προστασίας έχουν λάβει οι αμερικανικές δυνάμεις λόγω του επικείμενου τέλους του Ραμαζανιού, αύριο Κυριακή, δήλωσε ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επικεφαλής των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Στο μεταξύο ο Αμερικανός που συνελήφθη να πολεμά με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, Τζον Γουόκερ Λιντ, δήλωσε στους ανακριτές ότι η επόμενη ενέργεια του δικτύου Αλ Κάιντα θα είναι μια βιολογική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στο τέλος του Ραμαζανιού, σύμφωνα με τα όσα είχε είχε γράψει την Τετάρτη η εφημερίδα "Ουάσινγκτον Τάιμς".

    [02] Τελευταία ημέρα της Συνόδου στο Λάακεν

    15/12/2001 10:21:00 πμ

    Σήμερα, τελευταία ημέρα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο ανάκτορο Λάακεν των Βρυξελλών, επανεξετάζεται η ανακήρυξη της επιχειρησιακής ικανότητας της ευρωπαϊκής δύναμης. Η βελγική προεδρία επιφυλάχθηκε για μια νέα συμβιβαστική πρόταση αναφορικά με τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα διασφαλίσει την αυτονομία των αποφάσεων της ΕΕ και την κατοχύρωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, η Ελλάδα επιμένει ότι οι σχέσεις των ευρωπαϊκών κρατών του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Αμυνα, πρέπει να καθορίζονται με σαφήνεια, που δεν θα επιδέχεται παρερμηνείες.

    Πιθανή η αναβολή των αποφάσεων για το θέμα του ευρωστρατού

    Ο κ. Σημίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σήμερα, αλλά με παράταση της εκκρεμότητας για τον ευρωστρατό στο επόμενο εξάμηνο της ισπανικής προεδρίας.

    Κατά τη συζήτηση της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης χθες η σύνοδος κορυφής επαναβεβαίωσε την προθεσμία ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των υποψηφίων χωρών για το τέλος του 2002, καθώς και την ένταξη της Κύπρου μέσα στο χρονοδιάγραμμα ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού της προβλήματος.

    Στο περιθώριο της συνόδου ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, θα παρακαθίσει σήμερα σε γεύμα εργασίας, στο οποίο θα παραστούν οι 15 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι ηγέτες των 13 υποψηφίων για ένταξη χωρών. Ο κ. Κληρίδης αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα διεύρυνσης Γκίντερ Φερχοϊγκεντ και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Πιθανή θεωρείται η συνάντηση του κ. Κληρίδη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, αλλά αν κάτι τέτοιο δεν γίνει κατορθωτό στο Λάακεν οι κύριοι Σημίτης και Κληρίδης θα συναντηθούν αργότερα στην Αθήνα.

    Συζητήσεις για τις διεθνείς εξελίξεις

    Επίσης χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήθηκε η κατάσταση στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν και στη Μέση Ανατολή.

    Αναφερόμενος ο κ. Σημίτης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επανέλαβε ότι για μας ο Γιασερ Αραφάτ είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής και δεν συμφωνούμε σε μια πολιτική που θα ήθελε να τον βγάλει έξω από το παιχνίδι και κάλεσε το Ισραήλ να συνεργαστεί με τον Γιασέρ Αραφάτ για να διασωθεί η ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα, θα μεταβεί σύντομα στην Ουάσιγκτον για να αναλάβει από κοινού με τις ΗΠΑ πρωτοβουλία για τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή.

    Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν ο κ. Σημίτης είπε ότι οι 15 συμφώνησαν για την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική δομή για το σκέλος της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας από ότι για τις στρατιωτικές ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

    [03] Νέες στρατιωτικές προκλήσεις από το Ισραήλ

    15/12/2001 10:46:00 πμ

    Στο κενό φέρεται να πέφτουν προς το παρόν οι διπλωματικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, για εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις, συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους εναντίον των Παλαιστινίων. Τα ξημερώματα, ο ισραηλινός στρατός, με την υποστήριξη μαχητικών ελικοπτέρων, έθεσε, εν μέσω τραυματισμών και συλλήψεων, υπό τον πλήρη έλεγχό του την παλαιστινιακή πόλη Μπέιτ Χανούν, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, ενώ δύο Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί. Στο μεταξύ οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο προτεινόμενο σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για την αποστολή διεθνών παρατηρητών στα παλαιστινιακά εδάφη.

    Αρματα μάχης στην Μπέιτ Χανούν

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκαν έξι Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί, ενω συνελήφθησαν πολλά άτομα, που φέρονται ότι σχετίζονται με την ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση "Χαμάς". Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στην Ιερουσαλήμ, τη Χάιφα και στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης και της Γάζας.

    Παράλληλα μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού γκρέμισαν δύο σπίτια. Πολλά άρματα μάχης, υποστηριζόμενα από ελικόπτερα Απάτσι, έχουν πάρει θέσεις στα κυριότερα στρατηγικά σημεία της πόλης καθώς και στους δρόμους στις εισόδους του Μπέιτ Χανούν.

    Επίσης Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν νεαρό Παλαιστίνιο που επιχείρησε να διεισδύσει στον εβραϊκό οικισμό Γκους Κατίφ στη Γάζα, όπως επίσης και έναν Παλαιστίνιο αστυνομικό.

    Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το πρώτο θύμα ήταν 17 ετών και ονομαζόταν Μπιλάλ Χασούνα.

    Σε άλλο επεισόδιο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν ελαφρά στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με ισραηλινούς στρατιώτες. Οι αστυνομικοί επέβαιναν σε περιπολικό και κατευθύνονταν στην πόλη Μπέιτ Χανούν όταν δέχτηκαν τα πυρά των στρατιωτών, ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές. Οι Ισραηλινοί υποστήριξαν από την πλευρά τους ότι οι στρατιώτες δέχτηκαν πυρά και υποχρεώθηκαν να απαντήσουν.

    Μετά το επεισόδιο περίπου 20 άρματα μάχης αναπτύχθηκαν στο κέντρο της Μπέιτ Χανούν και οι στρατιώτες κάλεσαν με τηλεβόες τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές οι ισραηλινοί στρατιώτες κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις τριών αστυνομικών τμημάτων και συνέλαβαν τρία μέλη της Χαμάς που ήταν ύποπτοι για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

    Λόγω της παρουσίας των ισραηλινών στρατιωτών στην πόλη ξέσπασαν ένοπλες συγκρούσεις με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 30 άτομα.

    Αμερικανικό φρένο στην αποστολή διεθνών παρατηρητών

    Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν σήμερα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ναφορικά με το προτεινόμενο σχέδιο απόφασης για την αποστολή διεθνών παρατηρητών στα παλαιστινιακά εδάφη προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις. Υπέρ της αποστολής διεθνών παρατηρητών στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη τάχθηκαν 12 μέλη του Συμβουλίου και δύο απείχαν-[Βρετανία και Νορβηγία.

    Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Τζον Νεγκρεπόντε, δικαιολογώντας το βέτο τόνισε ότι το σχέδιο απόφασης αγνοούσε τις τελευταίες επιθέσεις κατά του Ισραήλ. "Δυστυχώς η απόφαση δεν επαρκεί για να διευθετήσει τη δυναμική που υφίσταται στην περιοχή. Αντιθέτως ο σκοπός της είναι να απομονώσει πολιτικά ένα από τα αντίπαλα μέρη" υποστήριξε ο Τζον Νεγκροπόντε, αναφερόμενος στο Ισραήλ. "Με λύπη οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το βέτο για να μπλοκάρουν αυτήν την απόφαση" πρόσθεσε.

    Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν ζητήσει Αραβικές χώρες και η Παλαιστινιακή Αρχή για να εξεταστεί η παρούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η Τυνησία που εκπροσωπεί τις αραβικές χώρες στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Αίγυπτος είχαν ζητήσει τη σύσταση ενός "μηχανισμού επιτήρησης" που θα βοηθήσει να σταματήσει η κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή.

    Στο προσχέδιο της απόφασης ενθαρρύνονται "όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εγκαταστήσουν μηχανισμό παρακολούθησης" που θα βοηθήσει στη δημιουργία "καλύτερης κατάστασης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη", καταδικάζονται όλες οι τρομοκρατικές ενέργειες - ιδιαίτερα αυτές που έχουν στόχο αμάχους - οι εκτελέσεις χωρίς δίκη, η υπερβολική χρήση βίας και η "εκτεταμένη καταστροφή περιουσιών".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 15 December 2001 - 9:57:27 UTC