Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός και ελεύθερος
  • [02] Σύλληψη ενός Γάλλου Ταλιμπάν-νοσηλεύεται
  • [03] Συνάντηση Χαμίντ Καρζάι-Ντόναλντ Ράμσφελντ
  • [04] Βρέθηκαν σχέδια για επιθέσεις της Αλ-Κάιντα;
  • [05] Μοιραία η κακοκαιρία για δύο ανθρώπους
  • [06] Απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις
  • [07] [08] Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη
  • [09] [10] [11] Κοριτσάκι καταπλακώθηκε από τρακτερ
  • [12] Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
  • [13] Αίγυπτος: απειλή η υπονόμευση του Αραφάτ
  • [14] Αποκαλύψεις για την επίθεση στην Ινδική βουλή
  • [15] Ιστορική στιγμή για ΗΠΑ και Κούβα
  • [16] Τραγωδία στη Βραζιλία
  • [17] Ανοιξαν οι κάλπες στην Πορτογαλία
  • [18] Βουλγαρία: νέος πρόεδρος του Σοσιαλ. Κόμματος
  • [19] Ισχυρή έκρηξη στη δυτική Κίνα
  • [20] Καλώς ήρθες ευρώ
  • [21] Κολύμβηση: 5 πανελλήνια ρεκόρ στην Αμβέρσα
  • [22] Εθνική Πόλο νεανίδων-επιστρέφει πικραμένη
  • [23] Ταλαιπώρησε τον Ολυμπιακό ο Ακράτητος
  • [24] Ανετη νίκη της ΑΕΚ επί του Ιωνικού
  • [25] Κληρονομιά στα αζήτητα λόγω έλλειψης απόρων
  • [26] Aπεργία στα δημόσια νοσοκομεία
  • [27] Αρχαϊκή ποίηση από Κομνηνού-Μαρωνίτη
  • [28] Εκστρατεία ΗΠΑ: πώς θα σωθεί το Μπρόντγουεϊ;

    [01] Ο Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός και ελεύθερος

    16/12/2001 5:03:00 μμ

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε σήμερα μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ακόμα ζωντανός και ελεύθερος. "Δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι έχει σκοτωθεί ή συλληφθεί", τόνισε ο Πάουελ και πρόσθεσε: "Δεν ξέρουμε που είναι και αν έχει εγκαταλείψει το Αφγανιστάν". Σχετικά με την οργάνωση Αλ-Κάιντα, ο Αμερικανός υπουργός είπε πως απ' ό,τι φαίνεται έχει ηττηθεί στο Αφγανιστάν, επισήμανε όμως πως παραμένουν ορισμένοι θύλακοι εδώ κι εκεί, χωρίς να μπορεί ακόμα να το επιβεβαιώσει. "Είμαστε σε καλό δρόμο σε ότι αφορά αυτό το κομμάτι της εκστρατείας μας" κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, υπογράμμισε τέλος ο Πάουελ.

    [02] Σύλληψη ενός Γάλλου Ταλιμπάν-νοσηλεύεται

    Πηγή: ΑΠΕ 16/12/2001 12:40:00 μμ

    Ενας Ταλιμπάν που υποστηρίζει ότι είναι Γάλλος και αυτοαποκαλείται Αμπντούρ Ρεχμάν συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να διαφύγει προς το Πακιστάν αφού πολέμησε στο πλευρό των ξένων εθελοντών του Οσάμα Μπιν Λάντεν, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα "Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς" σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που φέρει τον τίτλο "Ο Γάλλος Ταλιμπάν του Μπιν Λάντεν" ο άνδρας, του οποίου δημοσιεύεται και η φωτογραφία, είναι ηλικίας 21 ετών.

    "Τραυματίστηκε σε αμερικανικό βομβαρδισμό στην περιοχή του Χοστ, συνελήφθη από τις δυνάμεις που μάχονται τους Ταλιμπάν μαζί με άλλους πέντε μαχητές και εισήχθη χθες σε νοσοκομείο του Πεσαβάρ όπου η πακιστανική αστυνομία απαγορεύει σε οποιονδήποτε να τον πλησιάσει". Ομως, προστίθεται στο δημοσίευμα, ο τραυματίας αποκάλυψε σε έναν Πακιστανό γιατρό ότι "περίπου 80 με 100 Γάλλοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή Πάκτια, στα σύνορα με το Πακιστάν, αποκομμένοι μαζί με τους τελευταίους εθελοντές του Μπιν Λάντεν".

    Γαλλική διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι στο Πεσαβάρ βρίσκεται ένας μαχητής των Ταλιμπάν "πιθανώς Γάλλος αλγερινής καταγωγής". "Ο Αμπντούρ Ρεχμάν είναι ο πρώτος μιας σειράς Γάλλων ισλαμιστών στην υπηρεσία του Μπιν Λάντεν;" διερωτάται η εφημερίδα.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών, περίπου 300 με 500 Γάλλοι πέρασαν από τις κορανικές σχολές του Πακιστάν τα τελευταία χρόνια.

    [03] Συνάντηση Χαμίντ Καρζάι-Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Πηγή: ΑΠΕ 16/12/2001 12:26:00 μμ

    Ο νέος ηγέτης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, βόρεια της Καμπούλ με τον αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, που πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη για να συναντηθεί με τους αμερικανούς στρατιώτες. Ο Καρζάι που αναλαμβάνει και επισήμως από τις 22 Δεκεμβρίου επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης του Αφγανιστάν ευχαρίστησε τον Ράμσφελντ για τη βοήθεια που προσέφεραν στη χώρα του οι Ηνωμένες Πολιτείες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδιάζουν να καταλάβουν κάποιο τμήμα του Αφγανιστάν. "Οι ΗΠΑ δεν ορέγονται εδάφη. Είμαστε εδώ με μοναδικό σκοπό την απομάκρυνση των τρομοκρατών από τη χώρα και την εγκατάσταση μιας κυβέρνησης που δεν θα δίνει άσυλο στους τρομοκράτες" τόνισε ο Ράμσφελντ. "Από την αρχή της επιχείρησης καταστήσαμε σαφές ότι δεν στρεφόμαστε εναντίον του Αφγανιστάν ,του λαού του και της θρησκείας του. Η επιχείρηση είχε μοναδικό στόχο την τρομοκρατία" τόνισε ο Ράμσφελντ.

    Η επίσκεψη Ράμσφελντ στο Αφγανιστάν είχε κρατηθεί μυστική για λόγους ασφαλείας.

    [04] Βρέθηκαν σχέδια για επιθέσεις της Αλ-Κάιντα;

    16/12/2001 3:37:00 μμ

    Σε ένα σημειωματάριο που βρέθηκε σε βάση της οργάνωσης Αλ-Κάιντα στο Αφγανιστάν περιέχονται λεπτομέρειες για προγραμματισμένη βομβιστική επίθεση στο Λονδίνο, αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά της η πορτογαλική εφημερίδα "Εspresso". Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως στις χειρόγραφες σημειώσεις περιέχονται τα σχέδια πυροδότησης με τηλεχειριστήριο βόμβας 480 κιλών που "θα είχε τοποθετηθεί για καλύτερα αποτελέσματα σε χώρο στάθμευσης ημιφορτηγών" στην περιοχή Μουργκέιτ στο Σίτι του Λονδίνου. Η εφημερίδα διευκρινίζει πως το σημειωματάριο αυτό βρέθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στην Κανταχάρ, που όπως φαίνεται λειτουργούσε ως κέντρο εκπαίδευσης των μελών της Αλ-Κάιντα.

    Στο δημοσίευμα πάντως δεν αναφέρεται το πότε και το ποιός έγραψε αυτές τις 82 σελίδες, ούτε αν αυτό το σχέδιο επίθεσης ήταν πραγματικό ή απλώς "μια θεωρητική άσκηση". Η μόνη χρονική ένδειξη που υπάρχει στο σημειωματάριο είναι η φράση: "βασική στρατηγική: 1-2 εβδομάδες".

    Το σχέδιο επιθεσης στη βρετανική πρωτεύουσα ήταν γραμμένο στα Αγγλικά με ενδιάμεσες αραβικές φράσεις. Η πορτογαλική εφημερίδα υπογραμμίζει πως το γράψιμο ήταν ομοιόμορφο, που σημαίνει ότι "γράφτηκε από έναν άνθρωπο".

    Τέλος, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο σημειωματάριο ήταν γραμμένος ένας πλήρης κατάλογος του εξοπλισμού που χρειάζεται για την κατασκευή του εκρηκτικού μηχανισμού που θα περιείχαν 12 κιβώτια των σαράντα κιλών, με τρείς εκπυρσοκροτητές το κάθε ένα, καθώς και πλήρης οδηγίες και την κατασκευή και πυροδότηση της βόμβας.

    [05] Μοιραία η κακοκαιρία για δύο ανθρώπους

    16/12/2001 6:43:00 μμ

    Μοιραία στάθηκε η κακοκαιρία για έναν πατέρα και το παιδί του, σε περιοχή κοντά στην Πάτρα, όταν το αυτοκίνητο τους παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Διακονιάρη. Στην ευρύτερη περιοχή αυτήν ώρα διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό άλλων 4 αγνοουμένων. Αλλα και η υπόλοιπη χώρα ταλαιπωρείται από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Λόγω χιονοπτώσεων η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στο ορεινό εθνικό και περιφερειακό οδικό δίκτυο στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Αρκαδία, τη Λακωνία και την Αχαΐα, ενώ δεκάδες χωριά είναι αποκλεισμένα.

    Προσπάθειες για την ανεύρεση τεσσάρων ανθρώπων

    Τραγικες οι απώλειες από την κακοκαιρία για μια οικογένεια στην περιοχή Εγλυκάδου που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Διακονιάρη.

    Τραγικό θάνατο βρήκαν μέσα στα παγωμένα νερά ένας άνδρας αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων και το παιδί του, ενώ σώθηκε η μητέρα η οποία κατάφερε να βγει την τελευταία στιγμή από το αυτοκίνητο. Πρόκειται για τον Αλέξιο Αντωνόπουλο, 53 ετών και το γιο του Ιωάννης, 9 ετών, κάτοικοι Πατρών. Το αυτοκίνητο τους εντοπίστηκε κάτω από μια γέφυρα από άνδρες των σωστικών συνεργείων.

    Ο ποταμός Διακονιάρης έχει ξεχειλίσει εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων πλημμυρίζοντας περιοχές της Πάτρας, ενώ αυτήν την ώρα διεξάγονται εντατικές έρευνες από κλιμάκια της ΕΜΑΚ και κατοίκους της περιοχής για την ανεύρεση δύο ατόμων που αγνοούνται. Επίσης αγνοείται η τύχη άλλων δύο ατόμων των οποίων τα ίχνη έχουν χαθεί στην περιοχή Παναγίτσα που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.

    Μεγάλα είναι τα προβλήματα στις νότιες κυρίως συνοικίες της Πάτρας, αλλά και στην ύπαιθρο της Αχαΐας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πάτρας έχει δεχθεί πάνω από 300 κλήσεις για παροχή βοήθειας και άντληση νερών από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί οι περιοχές Παραλίας, Κόκκινου Μύλου, Ζαρουχλαίϊκων, Οβριάς Πατρών, ενώ αδιάβατοι έχουν καταστεί πολλοί δρόμοι στην πόλη και τις συνοικίες της Πάτρας.

    Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς και συγκεκριμένα στην περιοχή Λασση όταν στις 16.30 το μεσημέρι εμφανίστηκε ανεμοστρόβιλος με αποτέλεσμα να ξεριζωθούν δέντρα και οι σκεπές τεσσάρων ακατοίκητων σπιτιών. Ο δρόμος από την περιοχή Λάσση έως τον Μακρύ Γιαλό έχει κλείσει καθώς έχουν πέσει περίπου 200 πεύκα. Μάλιστα κάποια στιγμή κινδύνεψε ζευγάρι όταν ένα δέντρο έπεσε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Υλικές ζημιές από την κακοκαιρία υπέστησαν ένα ΙΧ αυτοκίνητο και ένα σουπερμάρκετ της περιοχής.

    Στα λευκά όλη η Ελλάδα

    Λόγω χιονοπτώσεων η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το εθνικό και περιφερειακό οδικό δίκτυο της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Αχαΐας. Αποκλεισμένα χωριά υπάρχουν στη Φθιώτιδα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τα Γιάννενα, την Αρτα και την Εύβοια.

    Ειδικότερα στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, το χιόνι που πέφτει από τα ξημερώματα έχει φτάσει σ ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το μισό μέτρο. Χιόνι έχει καλύψει ακόμα και το κέντρο των πόλεων ειδικά στα Γρεβενά, την Καστοριά και την Κοζάνη.

    Στη Θεσσαλονίκη όλο το βράδυ έβρεχε, ενώ από το μεσημέρι σήμερα χιονίζει. Με αλυσίδες πρέπει να είναι εξοπλισμένα τα αυτοκίνητα που κινούνται στο ορεινό εθνικό και επαρχιακό δίκτυο των νομών Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας, Καστοριάς και στα ορεινά δίκτυα των νομών Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας και Θεσσαλονίκης. Χιόνι πέφτει και σ ολόκληρο το νομό Πέλλας όπου όμως τα οδικά δίκτυα παραμένουν "ανοιχτά".

    Ιδιαίτερα επικίνδυνη έχει καταστεί λόγω της ολισθηρότητας η κίνηση στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Σοχού και Θεσσαλονίκης-Αγίου Βασιλείου και Χορτιάτη για τα οποία η Τροχαία της περιοχής συνιστά στους οδηγούς να μην τα χρησιμοποιούν. Η θερμοκρασία κυμαίνεται στη Δυτική Μακεδονία μεταξύ πέντε βαθμών κάτω από το μηδέν και τριών βαθμών, ενώ στη Θεσσαλονίκη μεταξύ μηδέν και τεσσάρων βαθμών.

    Τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά και Ραφήνα εκτελούνται κανονικά, ενώ κλειστή παραμένει η πορθμειακή γραμμή Πρίνου-Καβάλας.

    Σημειώνεται ότι η κίνηση των οχημάτων στην Κακιά Σκαλα πραγματοποιείται χωρίς προβλήματα.

    Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

    Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν πάρει ήδη μέτρα για να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η δημιουργία πέντε σταθμών βάσης στο εθνικό οδικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης, σε Αρτεμίσιο, Μαλακάσα, Μαρτίνο, Τέμπη και Αλμυρό, όπου θα είναι σε ετοιμότητα γερανός, εκχιονιστικό μηχάνημα, υδροφόρο, ερπυστριοφόρο και τζιπ.

    Υποχώρηση των καιρικών φαινομένων αναμένεται από το βράδυ της Δευτέρας.

    Αίσιο τέλος για τους τρεις εγκλωβισμένους σε χιονοθύελλα

    Σώα βρέθηκε τελικά χθες το απόγευμα ομάδα τριών ατόμων που είχε εγκλωβιστεί λόγω της ισχυρής χιονοθύελλας στην περιοχή Δράκια-Χάνια του Βόλου. Πρόκειται για τους Ανδρέα Σισμανόγλου, Δημήτρη Κατσίκη και Πάρη Κουτρουμπίλη, οι οποίοι διασώθηκαν από ομάδα της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    [06] Απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις

    16/12/2001 3:28:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Δύσκολες οι επόμενες ημέρες για την Αθήνα, από άποψη καθαριότητας, καθώς οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των δήμων έχουν αρχίσει από σήμερα 48ωρη, επαλαμβανόμενη απεργία, διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών τους αιτημάτων. ο Δήμος καλεί τους κατοίκους να μην εναποθέτουν τα σκουπίδια τους στους δρόμους μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Αυτή δεν είναι η μόνη προγραμματισμένη κινητοποίηση για την ερχόμενη εβδομάδα. Η ΑΔΕΔΥ έχει επίσης προγραμματίσει για αύριο τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι και συγκέντρωση έξω απο τη Βουλή διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων. Τέλος στάσεις εργασίας τις 3 τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις 3 πρώτες της απογευματινής, έχουν εξαγγείλει για αύριο δάσκαλοι και καθηγητές, ενω θα πραγματοποιήσουν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας εξω απο το υπουργείο Παιδείας. Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

    [07] [08] Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη

    Πηγή: ΑΠΕ 16/12/2001 12:37:00 μμ

    Δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το στρατηγό Νίκο Γρυλλάκη, η Ντόρα Μπακογιάννη, με δήλωσή της στην Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Η κυρία Μπακογιάννη μίλησε για πόλωση και οξύτητα, που προσπαθεί να επιβάλει ο κ. Λαλιώτης στον κ. Σημίτη, που έχει ως στόχο τον αποπροσανατολισμό του κόσμου από τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και τις αποτυχίες της κυβέρνησης και την αρραγή ενότητα της ΝΔ. Η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε πως "φαίνεται ο κ. Λαλιώτης, αλλά και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν καταπίνουν ότι ο κ. Καραμανλής, ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Εβερτ και όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ θα πετύχουν να δώσουν στον τόπο μια αποτελεσματική διακυβέρνηση για το μέλλον της Ελλάδας με άλλο ήθος, ύφος και άλλο όραμα".

    Η πρώην υπουργός πρόσθεσε ότι "η προσπάθεια του διδύμου Σημίτη-Λαλιώτη να αναβιώσει τη λάσπη του 85 του 89 και του 93 με δήθεν αποκαλύψεις, για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ ψήφισε στη Βουλή, σε αντίθεση με τη ΝΔ, να μην προχωρήσει η διερεύνησή τους από τη δικαιοσύνη, θα καταρρεύσει. Ας γνωρίζουν οι νοσταλγοί του χθες ότι όσα δεκανίκια και αν εφεύρουν, ο ελληνικός λαός δεν πείθεται. Ο κ. Λαλιώτης θα αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αδέσποτες πυρηνικές βόμβες σαν αυτές του κ. Γρυλλάκη".

    ''Δεν θα κατέβω για δήμαρχος εκβιάζοντας τη ΝΔ''

    Στη συνέντευξή της στο ΒΗΜΑgazino η κυρία Μπακογιάννη δηλώνει ότι η ώρα της απόφασής της για το αν διεκδικήσει ή όχι το Δήμο Αθηναίων, θα είναι πολύ αργότερα και σημειώνει ότι "δεν θα κατέβω ή δεν θα κατέβαινα ποτέ για δήμαρχος εκβιάζοντας τη ΝΔ ή τον κ. Καραμανλή. Συμφωνήσαμε και οι δυο ότι δεν είναι η ώρα να αποφασίσουμε και όταν έρθει θα καταλήξουμε μαζί σε αυτό που θα είναι το καλύτερο δυνατό και για το μέλλον του Δήμου Αθηναίων, αλλά και για την παράταξη". Χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός για το ενδιαφέρον που είχε ο κ. Χατζηνικολάου για το Δήμο Αθηναίων, ενώ για τις αντιδράσεις του κ. Γιώργου Κύρτσου είπε ότι έχει τη δική του άποψη και έχει δικαίωμα να την καταγράφει και να την υποστηρίζει, αλλά πρόσθεσε ότι "ενίοτε εκφράζεται με μεγαλύτερη ένταση".

    Για την αντιπαράθεση με τον Κώστα Λαλιώτη

    Σε ό,τι αφορά στην αντιπαράθεση με τον Κώστα Λαλιώτη, η κυρία Μπακογιάννη δηλώνει ότι αν δεν μπορέσει να αποδείξει τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς του στη δικαιοσύνη, για τους λογαριασμούς της λιβεριανής εταιρίας, τότε θα πρέπει δημόσια να βγει και να ζητήσει συγνώμη και προσθέτει: "τη συγνώμη που δεν ζήτησε για τη συκοφαντική εκστρατεία με τη δήθεν υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας, για την σκευωρία των πλαστών εγγράφων της ΣΤΑΖΙ, που έφεραν τον κ. Μητσοτάκη ως δήθεν συνεργάτη των Γερμανών και για την λάσπη, που έχει ρίξει με μεγάλη ευκολία σε πολιτικούς του αντιπάλους".

    Η κυρία Μπακογιάννη δηλώνει ότι επιθυμεί να ανοίξουν οι λογαριασμοί που επικαλείται ο κ. Λαλιώτης, αλλά τονίζει ότι "ο κ. Λαλιώτης γνωρίζει πως δεν μπορεί να ανοίξει ο κ. Μητσοτάκης λογαριασμούς που δεν είναι δικοί του. Η δικαιοσύνη μπορεί να το πράξει αν εκείνη κρίνει ότι υπάρχουν παράνομες πράξεις".

    ''Δεν πιστεύω πως θα γίνουν εκλογές το 2005''

    Η κυρία Μπακογιάννη απορρίπτει τα σενάρια περί κυβερνητικής παρένθεσης της ΝΔ, λέγοντας ότι δεν πιστεύει πως θα γίνουν εκλογές το 2005 με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, αν κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές του 2004. Δηλώνει ότι αν είναι υποψήφιος ο αδελφός της Κυριάκος, τότε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής, ενώ προτείνει να γίνει διάλογος για το διαχωρισμό και την αποποινικοποίηση ορισμένων ναρκωτικών ουσιών.

    Σημειώνει ακόμη ότι αν ο Κων. Μητσοτάκης κερδίσει την αγωγή εναντίον του κ. Λαλιώτη και το ένα δισ. δρχ. θα μπορούσε να γίνει ένα οίκημα για ανθρώπους που έχουν προβλήματα ναρκωτικών ή για κακοποιημένες γυναίκες.

    [09] [10] [11] Κοριτσάκι καταπλακώθηκε από τρακτερ

    16/12/2001 6:58:00 μμ

    Ακαριαίο θάνατο βρήκε χθες το μεσημέρι στις Στέρνες Ηρακλείου, εννιάχρονο κοριτσάκι, όταν καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που λίγη ώρα πριν, είχαν πάρει με τον αδερφό του. Πρόκειται για την Στέλλα Σταματάκη. Ο αδερφός της Νίκος, 13 χρόνων, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Το δυστύχημα έγινε αργά το απόγευμα του Σαββάτου στον επαρχιακό δρόμο Παναγιάς-Στερνών όταν ο 13χρονος Νίκος Σταματάκης πήρε το τρακτέρ του πατέρα του και με την αδελφή του Στέλλα επρόκειτο να μεταβούν στο χωριό Στέρνες προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα λύρας. Το τρακτέρ για άγνωστη αιτία ανατράπηκε και καταπλάκωσε τη μικρή Στέλλα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

    [12] Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

    Πηγή: ΑΠΕ 16/12/2001 7:05:00 μμ

    Νέα εισβολή πραγματοποίησαν τα ξημερώματα τα ισραηλινά στρατεύματα στη Δυτική Όχθη και έστησαν φράγματα στους δρόμους που συνδέουν παλαιστινικές κωμοπόλεις με τα εδάφη του Ισραήλ και την κοιλάδα του Ιορδάνη. Νωρίτερα, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν ένα αστυνομικό τμήμα των Παλαιστινίων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 60 συνελήφθησαν κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων 48 ωρών, ενώ ο Αραφάτ προχώρησε στο κλείσιμο γραφείων των οργανώσεων Χαμάς και Τζιχάντ.

    Ολονύχτιες συγκρούσεις

    "Στόχος είναι να εμποδιστούν οι τρομοκράτες να μεταβούν στο Ισραήλ και στην κοιλάδα του Ιορδάνη μετά τις πολλές επιθέσεις που σημειώθηκαν εκεί" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο στρατός.

    Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά άρματα εισέβαλαν στην πόλη Μπεΐτ Χανούν, βορείως της Λωρίδας της Γάζας. Ισραηλινά άρματα μάχης, προέλασαν, επίσης, και στα περίχωρα των πόλεων, Τζαμπαλία, όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους παλαιστινιακούς καταυλισμούς προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας, και στο Μπεΐτ Λαχιά. Στο μεταξύ, ο βομβαρδισμός των εγκαταστάσεων του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, στην πόλη της Γάζας, συνεχίστηκε για τρίτη συνεχόμενη νύχτα. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, τύπου F-16, έριξαν τουλάχιστον δύο βόμβες στο συγκρότημα όπου στεγάζεται η προσωπική φρουρά του Αραφάτ, Δύναμη-17.

    Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Μηχανικό έσκαψε χαντάκια σε ορισμένα σημεία ώστε να μην μπορούν να περάσουν οχήματα. Έχουν αποκλειστεί επίσης οι δρόμοι που οδηγούν από τις κοινότητες αυτές προς τη Ναμπλούς και ο στρατός επιτρέπει την κυκλοφορία "μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους".

    Αυτόπτες μάρτυρες είδαν το βράδυ του Σαββάτου μονάδες τεθωρακισμένων και πεζικού, υποστηριζόμενες από οκτώ άρματα, γύρω από το χωριό Ταμούν. Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε το βράδυ από την παλαιστινιακή πόλη Μπέιτ Χανούν που είχε καταλάβει την προηγούμενη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της εισβολής των Ισραηλινών στην Μπέιτ Χανούν, σκοτώθηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι.

    Διπλωματικός πυρετός

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ανακαλεί στην Ουάσινγκτον τον ειδικό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή Αντονι Ζίνι. Ο κ. Ζίνι βρισκόταν στην Αίγυπτο όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Μουμπάρακ για την εκτόνωση της κρίσης μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων.

    Νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να εμποδίσουν την αποστολή διεθνών παρατηρητών στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Μήνυμα-έκκληση του Αραφάτ απόψε

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ αναμένεται να απευθύνει σήμερα έκκληση για τον τερματισμό της ένοπλης πάλης κατά του Ισραήλ στο πλαίσιο της Ιντιφάντα, αποκάλυψε Παλαιστίνιος αξιωματούχος. "Θα επαναλάβει την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας και θα ζητήσει να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις" τόνισε η ίδια πηγή.

    Ο Αραφάτ πρόκειται να μιλήσει στο Παλαιστινιακό ραδιόφωνο και την τηλεόραση στις 18.00 (ώρα Ελλάδος). Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τις βομβιστικές επιθέσεις που εξαπολύουν Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις.

    Εκλεισαν 33 γραφεία της Χαμάς και της Τζιχάντ

    Η Παλαιστινιακή Αρχή έκλεισε 33 γραφεία της Χαμάς και της Τζιχάντ τις τελευταίες δύο ημέρες, μεταξύ των οποίων και δύο γραφεία Τύπου, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της παλαιστινιακής αστυνομίας. Τα γραφεία που χρησιμοποιούσαν η Χαμάς και η Τζιχάντ έκλεισαν με απόφαση της Παλαιστινιακής Αρχής μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων αυτοκτονίας από τις δύο ισλαμικές οργανώσεις το τελευταίο διάστημα, τόνισε η ίδια πηγή. Τρία γραφεία των ισλαμικών οργανώσεων έκλεισαν σήμερα τα ξημερώματα στη Γάζα και άλλα 13 σφραγίστηκαν χθες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Στο ίδιο διάστημα έκλεισαν πέντε γραφεία των δύο οργανώσεων στη Χεβρώνα, έξι στην Ναμπλούς, πέντε στο Τζενίν και ένα στο Τουλκαρέμ. Μεταξύ των εγκαταστάσεων που έκλεισαν στην Ναμπλούς είναι και τα γραφεία Τύπου της Χαμάς και της Τζιχάντ.

    [13] Αίγυπτος: απειλή η υπονόμευση του Αραφάτ

    Πηγή: ΑΠΕ 16/12/2001 3:11:00 μμ

    Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ απειλεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή υπονομεύοντας τον Γιάσερ Αραφάτ και την Παλαιστινιακή Αρχή. Σε δηλώσεις του στις εφημερίδες "al-Gomhuria" και στην αγγλόφωνη "Egyptian Gazette" ο Μουμπάρακ τονίζει πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν προσπαθεί να αποφύγει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, δίνοντας στο Ισραήλ την ευκαιρία να χτίσει και άλλους εβραϊκούς οικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη και παρατείνοντας τη διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές. "Οι Ισραηλινοί φαντάζονται πως υπονομεύοντας την Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση. Εγώ όμως πιστεύω το αντίθετο.

    Η υπονόμευση της Παλαιστινιακής Αρχής θα προκαλέσει χάος τόσο μέσα στο Ισραήλ, όσο και στην περιοχή", επισήμανε ο αιγύπτιος πρόεδρος. "Το Ισραήλ πρέπει να καταλάβει ότι υπονομεύοντας την εξουσία του Αραφάτ, θα πρέπει να συναλλάσσεται με αρκετές ηγεσίες, καμία από τις οποίες δεν θα έχει τον πλήρη έλεγχο της πολιτικής κατάστασης ή της ασφάλειας της περιοχής", υπογράμμισε ο ίδιος.

    Ο Χόσνι Μουμπάρακ είπε ακόμα πως ο Σαρόν όχι μόνο θέτει σκληρούς όρους για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, αλλά στην ουσία θέλει και να την αποφύγει. "Πιστεύει ότι η περιοχή μπορεί να περάσει δέκα χρόνια με μεταβατικές και προσωρινές συμφωνίες. Ομως αυτό θα παρατείνει τη διαμάχη για χρόνια, γιατί θα δώσει στο Ισραήλ την ευκαιρία να χτίσει και άλλους εβραϊκούς οικισμούς στην παλαιστινιακή γη", πρόσθεσε.

    Ο αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι τα ισραηλινά αντίποινα στις παλαιστινιακές επιθέσεις αυτοκτονίας το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν περισσότερη βία. "Είναι παράλογο να ασκούνται πιέσεις στον Αραφάτ να καταβάλει το 100% των δυνάμεων του για να συλλάβει τους δράστες των επιθέσεων και να εμποδίσει άλλες πράξεις βίας, ενώ την ίδια στιγμή το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις και τον αποκλεισμό εναντίον των Παλαιστινίων", συμπλήρωσε ο Μουμπάρακ και κατέληξε: "Ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών περιοχών, το να κάνεις τον παλαιστινιακό λαό να πεινάσει και να σκοτώνεις παλαιστίνιους μαχητές θα έχει ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση της βίας που απειλεί τη σταθερότητα όλης της Μέσης Ανατολής".

    [14] Αποκαλύψεις για την επίθεση στην Ινδική βουλή

    Πηγή: ΑΠΕ 16/12/2001 2:00:00 μμ

    Η ινδική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα πως οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν εμπλέκονται στην επίθεση αυτοκτονίας την περασμένη εβδομάδα στο ινδικό κοινοβούλιο, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας του Νέου Δελχί, Ατζάι Ρατζ Σάρμα δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι πέντε δράστες της επίθεσης ήταν πακιστανοί πολίτες και πως η ινδική αστυνομία συνέλαβε άλλους τέσσερις υπόπτους, ενώ ανακρίνει και αρκετούς ακόμα.

    "Οι άνθρωποι αυτοί δεν το ομολόγησαν, δεν είπαν δηλαδή ότι το Πακιστάν γνώριζε ή ότι εκείνοι το έκαναν, όμως τα πράγματα που αποκαλύφθηκαν δείχνουν ξεκάθαρα πως η ISI (πακιστανική μυστική υπηρεσία) συνδέεται με την επίθεση και αν συμβαίνει αυτό, τότε το Πακιστάν θα πρέπει να γνώριζε", επισήμανε ο ίδιος.

    [15] Ιστορική στιγμή για ΗΠΑ και Κούβα

    Πηγή: ΕΡΑ 16/12/2001 12:54:00 μμ

    Ιστορικές στιγμές ζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κούβα. Δύο πλοία τα οποία είναι φορτωμένα με δημητριακά και πουλερικά έφτασαν στην Αβάνα, μεταφέροντας τα πρώτα αμερικανικά προϊόντα διατροφής που πωλούνται στην Κούβα από τότε που εγκαθιδρύθηκε κομμουνιστικό καθεστώς. Η Κούβα αγόρασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τρόφιμα αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα Μισέλ τον περασμένο μήνα.

    [16] Τραγωδία στη Βραζιλία

    Πηγή: ΑΠΕ 16/12/2001 10:14:00 πμ

    Τραγωδία στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης, όπου η κυβέρνηση μοίραζε δώρα στους φτωχούς. Περίπου 45.000 συγκεντρωμένοι όρμησαν να μπουν στο κτίριο και να παραλάβουν τα δώρα τους, με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου μια γυναίκα και τρία παιδιά. Αλλοι 19 τραυματίστηκαν, ενώ παρενέβη η αστυνομία και η εκδήλωση συνεχίστηκε κανονικά.

    [17] Ανοιξαν οι κάλπες στην Πορτογαλία

    Πηγή: ΕΡΑ 16/12/2001 1:59:00 μμ

    Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Πορτογάλοι για τις δημοτικές εκλογές που αναμένεται να αποτελέσουν ένα τεστ για την κυβέρνηση της χώρας, στο μέσον της θητείας του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Γκουτέρες.

    Περίπου 9 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα επιλέξουν τους δημάρχους και τα μέλη των 308 δημοτικών συμβουλίων.

    [18] Βουλγαρία: νέος πρόεδρος του Σοσιαλ. Κόμματος

    Πηγή: ΑΠΕ 16/12/2001 12:52:00 μμ

    Ο 35χρονος Σεργκέι Στανίσεφ είναι από το Σάββατο ο νέος πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας, καθώς ο Γκέοργκι Παρβάνοφ παραιτήθηκε για να μεταβεί στην προεδρία της χώρας, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές τον περασμένο μήνα. Ο Στανίσεφ ήταν προσωπική επιλογή του Παρβάνοφ, ο οποίος έθεσε ως πολιτική κληρονομιά του το άνοιγμα προς τη νεολαία και τη συνέχιση της μεταρρύθμισης των πρώην κομμουνιστών στα πρότυπα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ο νέος πρόεδρος του κόμματος έχει σπουδάσει διεθνείς σχέσεις στο Λονδίνο και ως τώρα διατηρούσε τη θέση του γραμματέα του κόμματος, αρμόδιου για διεθνή θέματα.

    [19] Ισχυρή έκρηξη στη δυτική Κίνα

    Πηγή: ΑΠΕ 16/12/2001 12:46:00 μμ

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε φαστ φουντ στην πόλη Σιάν της δυτικής Κίνας με συνέπεια να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματισθούν τουλάχιστον 30. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ανακοίνωση της αστυνομίας μετέδωσαν ότι η έκρηξη ήταν σκόπιμη και πρόκειται για "διεθνή δολιοφθορά" χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιό μπορεί να ήταν το κίνητρο της επίθεσης, στην οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και δύο από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Αξιωματούχοι της αστυνομίας δήλωσαν ότι έχουν βάσιμες υποψίες πως η έκρηξη προκλήθηκε σκόπιμα από το άτομο που έχασε τη ζωή του, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ήταν από την πόλη Τσονγκσινγκ, που απέχει 600 χιλιόμετρα από το Σιάν.

    [20] Καλώς ήρθες ευρώ

    Πηγή: ΑΠΕ 16/12/2001 11:55:00 πμ

    Από τη Δευτέρα μπαίνει στη ζωή μας το ευρώ, καθώς από αύριο οι πολίτες θα μπορούν έναντι αντιτίμου 5.000 δρχ να προμηθεύονται από τις Τράπεζες κέρματα ευρώ ισόποσης αξίας, προκειμένου να εξοικειωθούν ενόψει της κανονικής κυκλοφορίας του ενιαίου νομίσματος από την 1η Ιανουαρίου 2002. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρχει δυνατότητα να γίνονται οι συναλλαγές με ευρώ και δραχμές, ενώ από την ημερομηνία αυτή και μετά οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο με ευρώ.

    [21] Κολύμβηση: 5 πανελλήνια ρεκόρ στην Αμβέρσα

    16/12/2001 4:17:00 μμ

    Με δύο σπουδαία πανελλήνια ρεκόρ ανδρών-γυναικών, δύο νεανίδων και ένα κορασίδων, αλλά και ακόμη ένα όριο πρόκρισης για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας (25μ.), η ελληνική αποστολή ολοκλήρωσε με επιτυχία -τους πρωϊνούς προκριματικούς- στο 5ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μικρής πισίνας. Συνολικά η Εθνική μας ομάδα, πραγματοποίησε την καλύτερη από ποτέ εμφάνιση σε αντίστοιχη διοργάνωση. Είχε 6 τελικούς, 2 ημιτελικούς, 14 πανελλήνια ρεκόρ ανδρών-γυναικών, 5 νεανίδων, 1 εφήβων και 3 κορασίδων, ενώ επιτεύχθηκαν και 9 όρια πρόκρισης για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας (3-7 Απριλίου). Η ελληνική αποστολή επιστρέφει αύριο το απόγευμα από Βρυξέλες.

    Στα 200μ. ελεύθερο, ο Νίκος Ξυλούρης (ρεκόρ και στα 100μ.), με πολύ καλή εμφάνιση ήταν 11ος στο σύνολο (26 κολυμβητές) και 4ος στη σειρά του με 1.47.36. Η επίδοση του, αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ ανδρών (1.48.11 Μαγκανάς, 27.01 φέτος στο Παρίσι) αλλά και όριο για τη Μόσχα (1.47.92). Ο Ξυλούρης, που είχε φέτος 1.51.35, έμεινε για 0.41 εκατοστά εκτός τελικού (1.46.95 ο 8ος Μπινεβίτσιους από Λιθουανία), όπως και ο Ιταλός Μπερμίλα (10ος).

    Στο ίδιο αγώνισμα των γυναικών η Ζωή Δημοσχάκη σωματικά κουρασμένη από τις 2 χθεσινές της κούρσες στα 400μ ελεύθερο ήταν 12η (στις 20) και 5η στη σειρά της με επίδοση όμως (2.00.98), που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ γυναικών (2.01.14, Μαχαίρα 1.12.95 στο Ρίο), νεανίδων και κορασίδων (2.01.30 η ίδια, 20.01 φέτος στο Βερολίνο).

    Πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων πέτυχε η Νέρι Νιαγκουάρα στα 50μ. ελεύθερο με 25.90 (26.46 Μελαχροινού 18.2.95 Αθήνα). Η 18χρονη κολυμβήτρια ήταν 23η (στις 33), ενώ, η Ζαμπία Μελαχροινού 27η με 26.40 στο ίδιο αγώνισμα. Στα ημιτελικά η βρετανίδα Μπρετ πέρασε ως 16η με 25.61.

    Στα 50μ. πεταλούδα, ο Γιάννης Δρυμωνάκος ήταν 36ος με 26.20, ενώ, στα 200μ. ελεύθερο ο Δημήτρης Μαγγανάς 21ος με 1.50.43.

    [22] Εθνική Πόλο νεανίδων-επιστρέφει πικραμένη

    Πηγή: ΑΠΕ 16/12/2001 1:54:00 μμ

    Με την 7η θέση στις αποσκευές της επιστρέφει ξημερώματα Δευτέρας από το Περθ της Αυστραλίας και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, η εθνική μας ομάδα πόλο των νεανίδων. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με τέσσερις νίκες σε οκτώ παιχνίδια, κατέλαβε την ίδια θέση με αυτή που είχε πριν από δύο χρόνια στην ίδια διοργάνωση που έγινε στην Ιταλία. Και αυτό διότι έχασε με 4-3 από την Ουγγαρία στον αγώνα "χιαστί" για τετράδα λόγω απειρίας και ασχολίας και μετά δεν είχε το κουράγιο κόντρα στη Γερμανία να πάρει μια υψηλότερη θέση από την 7η. Προπονητές, αθλήτριες και ο έφορος ψάχνουν τα αίτια για τη στασιμότητα που υπήρξε στη θέση στο παγκόσμιο, νοιώθουν πικραμένοι αλλά δεν το βάζουν κάτω.

    Δηλώσεις προπονητή

    "Για το ελληνικό γυναικείο πόλο το παγκόσμιο ήταν μια πρόβα τζενεράλε σε 30άρα πισίνα. Δείξαμε αδυναμίες όσον αφορά την κολυμβητική ικανότητά μας και κάθε λάθος που κάναμε δεχόμασταν κόντρα. Δεν καταφέραμε να πάμε ψηλότερα από την προηγούμενη διοργάνωση διότι στα κρίσιμα σημεία δεν εκμεταλλευτήκαμε τα λάθη του αντιπάλου κάτι που έκανε εκείνος. Το βασικό παιχνίδι για μας ήταν αυτό με την Ουγγαρία. Ηττηθήκαμε και μετά από εκεί δεν βρήκαν οι αθλήτριες το κουράγιο να ξεπεράσουν την απογοήτευσή τους. Οταν το έκαναν, στον αγώνα με τον Καναδά, ήταν πλέον αργά. Η 7η θέση αλλά και οι συνθήκες της 30άρας πισίνας, αν εξακολουθήσει να ισχύει, δείχνουν ότι χρειαζόμαστε δουλειά σε κολυμβητική ικανότητα, δύναμη αλλά και να συμμετάσχουμε σε αρκετά τουρνουά για απόκτηση εμπειριών", δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Πετράκης.

    Και συνέχισε: "Στο πρωτάθλημα αυτό παρατηρήσαμε ότι τα 30 μέτρα είχαν ντισαβαντάζ για τις ευρωπαϊκές ομάδες. Μόνο η Ρωσία μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το επίπεδο τουλάχιστον. Είδαμε νέες ομάδες, όπως η Ν. Ζηλανδία, να ξεπετάγεται και τη Γερμανία να είναι σε ανοδική τροχιά, κάτι που σημαίνει ότι το γυναικείο πόλο ανεβαίνει. Ολες οι ομάδες ακόμη και η Αυστραλία που έχει γρήγορες αθλήτριες, είναι αρνητικές με το 30αρη και πιστεύω ότι θα καταργηθεί. Γενικό στο 4ο παγκόσμιο πρωτάθλημα είδαμε τις ομάδες να χωρίζονται σε τρεις ταχύτητες. Οι τρεις πρώτες ξεχώρισαν από την αρχή το ίδιο και οι δύο τελευταίες, ενώ οι υπόλοιπες ήταν στη μεσαία ταχύτητα".

    [23] Ταλαιπώρησε τον Ολυμπιακό ο Ακράτητος

    16/12/2001 4:47:00 μμ

    Δύσκολες στιγμής πέρασε στα Ανω Λιόσια ο Ολυμπιακός από τον Ακράτητο, αλλά τελικά κατάφερε να πάρει τη νίκη με 3-2 επτά λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα της 10ης ημέρας, χάρη σε τέρμα του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Μετά από δύο αγώνες χωρίς νίκη, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις επιτυχίες και παράλληλα υποχρέωσε τον Ακράτητο στη δεύτερη εντός έδρας ήττα του στο πρωτάθλημα (η πρώτη από τον Αρη). Τα άλλα δύο τέρματα των φιλοξενουμένων σημείωσαν οι Μπερμούδες (3') και Αλεξανδρής (23'), ενώ για τον μαχητικό Ακράτητο σκόραραν οι Ζιάκας (12'), Κουτσοκώστας (22').

    [24] Ανετη νίκη της ΑΕΚ επί του Ιωνικού

    16/12/2001 4:48:00 μμ

    Κάποτε, οι αγώνες ΑΕΚ-Ιωνικού αποτελούσαν ένα τοπικό ντέρμπι με τα... όλα του. Ομως, πολλά έχουν αλλάξει και η "μάχη" της Νέας Φιλαδέλφειας εξελίχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, σε μια (ούτε καν δυνατή) προπόνηση για τους "κιτρινόμαυρους" που έφτασαν στη νίκη με 121-77 και παρέμειναν στην κορυφή της βαθμολογίας της Α1.

    [25] Κληρονομιά στα αζήτητα λόγω έλλειψης απόρων

    16/12/2001 3:58:00 μμ

    Αντιμέτωποι με ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα ήρθαν οι εκτελεστές της διαθήκης ενός Ισπανού στρατιωτικού, τελευταία επιθυμία του οποίου ήταν να αφήσει ένα μέρος της περιουσίας του στους φτωχούς του χωριού του. Και αυτό επειδή, όπως διαπίστωσαν, στο χωριό δεν υπάρχουν άποροι. Η φτώχεια στην Ευρώπη δεν είναι πλέον ότι θυμόταν ο άκληρος χήρος Ισπανός που πέθανε σε ηλικίας 84 ετών στο γηροκομείο. Το χωριό του, το Κανιένα κοντά στη Χαέν της Ανδαλουσίας σήμερα διαθέτει υφαντουργεία και συνεταιριστικές οργανώσεις που παράγουν ελαιόλαδο. Από τους περίπου 2.000 κατοίκους μόνο 10 είναι άνεργοι, ένα ποσοστό ανεργίας που, όπως λένε οι ίδιοι, είναι χαμηλότερο και από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο αντισυνταγματάρχης Αντόνιο Μπαουτίστα Χιμένεθ ήθελε να κάνει κάτι για το χωριό και κληροδότησε στους φτωχούς τρία κτήματα με 300 ελαιόδεντρα, συνολικής αξίας 175.000 δολαρίων (περίπου 68 εκατομμύρια δραχμές).

    Ποιος θα κληρονομούσε την περιουσία σε ένα χωριό τόσο πλούσιο όσο το Κανιένα; Ο δήμαρχος, ο ιερέας και ο δικαστής της κοινότητας συγκρότησαν μια επιτροπή για να ...εντοπίσουν τους φτωχούς, αλλά αποδείχτηκε οτι δεν ήταν καθόλου εύκολο.

    Περίπου 40 άτομα έχουν καταθέσει αιτήσεις για να λάβουν μέρος της κληρονομιάς. Μεταξύ αυτών υπάρχουν νεαρά ζευγάρια, διαζευγμένες γυναίκες με παιδιά και ηλικιωμένοι, όμως κανένας τους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί "άπορος".

    "Κανείς δεν πεινάει στο Κανιένα" εξήγησε ένας κάτοικος. Το χωριό μετατράπηκε σε "κοινωνικό εργαστήριο για να επαναπροσδιορίσουμε τι εννοούμε με τον όρο φτώχεια" έγραψε χαρακτηριστικά η εφημερίδα Ελ Μούντο.

    Σύμφωνα με τις αρχές, για να χαρακτηριστεί ένας Ισπανός "σχετικά φτωχός" θα πρέπει να κερδίζει λιγότερα από 600 δολάρια το μήνα. Ο ορισμός αυτός καλύπτει περίπου το 20% των 40 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας. Ορισμένοι από τους υποψηφίους κληρονόμους του αντισυνταγματάρχη ικανοποιούν αυτόν τον όρο όμως και πάλι δεν μοιάζουν να είναι αρκετά "φτωχοί".

    Στους υποψηφίους περιλαμβάνονται επίσης ένας Ουκρανός εργάτης γης και ένας Μαροκινός έμπορος με αποτέλεσμα να εγείρεται το ερώτημα αν θα πρέπει να υπολογιστούν και οι μετανάστες μεταξύ των φτωχών της Ευρώπης. "Ο Μπαουτίστα ήθελε να κάνει το καλό αλλά δημιούργησε προβλήματα στο χωριό επειδή πολλοί θα ήθελαν να αρπάξουν την περιουσία" είπε ένας ηλικιωμένος κάτοικος.

    Για να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη η τριμελής επιτροπή σκέφτεται να μοιράσει την περιουσία σε όσες περισσότερες οικογένειες μπορεί. "Με κανέναν τρόπο δεν θα είναι όλοι ευχαριστημένοι" εξήγησε ο δήμαρχος Ανχελ Γκαρθία.

    [26] Aπεργία στα δημόσια νοσοκομεία

    Πηγή: ΑΠΕ 16/12/2001 12:03:00 μμ

    24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν αύριο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για την υποχρηματοδότηση στους τομείς της υγείας από τον προϋπολογισμό του 2002.

    [27] Αρχαϊκή ποίηση από Κομνηνού-Μαρωνίτη

    16/12/2001 4:15:00 μμ

    Ο Δ. Μαρωνίτης

    Με την ολοκλήρωση της μετάφρασης όλων των ραψωδιών της Οδύσσειας -επιστημονικό έργο δωδεκαετίας του καθηγητή Δ. Ν. Μαρωνίτη συνέπεσε η παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη ενός συλλεκτικού ψηφιακού δίσκου στον οποίο ο ίδιος ο καθηγητής και η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού απαγγέλλουν στίχους αρχαϊκής ποίησης. Η ηχογράφηση προέρχεται από εκδήλωση που διοργάνωσε τον Ιανουάριο του 1995 το Μακεδονικό Κέντρο (τότε) Σύγχρονης Τέχνης, υπο τη σκηνοθετική επιμέλεια του Βίκτωρα Αρδίττη, πλαισιωμένη με μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη και ερμηνεία στο πιάνο δικών του συνθέσεων από το Γιώργο Λαζαρίδη. Το ηχογραφημένο υλικό επεξεργάστηκε, "εντυπώθηκε" σε ψηφιακό δίσκο και κυκλοφόρησε έπειτα από επίσημη παρουσίαση του στη Θεσσαλονίκη από τις εκδόσεις "Εντευκτηρίου" και τον 9.58 της ΕΡΤ-3.

    Εργα Ομήρου και Ησίοδου

    Παρών στην παρουσίαση του ψηφιακού δίσκου που κυκλοφορεί με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν και ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος που με ιδιαίτερο σεβασμό στο πρόσωπο και το έργο του καθηγητή Δ. Ν. Μαρωνίτη αναφέρθηκε στην απόλαυση της ακρόασης που προσφέρει η ανάγνωση της αρχαϊκής ποίησης.

    Η παρουσίαση έγινε στον καλαίσθητο νέο χώρο "Εντευκτήριο" - κυριολεκτικό προσδιορισμό της αίθουσα εκδηλώσεων των εκδόσεων (εκδίδει το ομότιτλο λογοτεχνικό περιοδικό) "Εντευκτηρίου" του Γιώργου Κοροδομενίδη.

    Ο ψηφιακός δίσκος περιλαμβάνει αποσπάμαστα από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου και τα "Εργα" και τη "Θεογονία" του Ησίοδου σε μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτη.

    "Τα κείμενα της αρχαϊκής επικής ποίησης προορίζονταν αποκλειστικά για δημόσια απαγγελία και ακρόαση. Η μοναχική σιωπηλή ανάγνωση ήταν μάλλον αδιανόητη τουλάχιστον μέχρι το τέλος της κλασσικής εποχής. Ο αρχαϊκός επικός ποιητής επικαλείται τη βοήθεια των Μουσών για να τον εμπνεύσουν. Συνοδεύει την απαγγελία του με την έγχορδη φόρμιγγα - ένα είδος κιθάρας. Η μουσική συνοδεία είναι απαραίτητο παραπληρωματικό στοιχείο της επικής απαγγελίας", τόνισε κατά την παρουσίαση ο ομότιμος πλέον καθηγητής της κλασσικής φιλολογίας του ΑΠΘ Δ. Ν. Μαρωνίτης που ολοκλήρωσε την εκδήλωση απαγγέλλοντας "ζωντανά" αποσπάσματα από την τελευταία ραψωδία της Οδύσσειας την μετάφραση της οποίας ολοκλήρωσε πρόσφατα.

    [28] Εκστρατεία ΗΠΑ: πώς θα σωθεί το Μπρόντγουεϊ;

    Πηγή: ΑΠΕ 16/12/2001 3:22:00 μμ

    Ο δήμος της Νέας Υόρκης αποφάσισε να δαπανήσει το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων για να αγοράσει 50.000 εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ που έμειναν αδιάθετα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. "Πρόκειται για βοήθεια στα έργα που κινδυνεύουν να σταματήσουν τις παραστάσεις" για οικονομικούς λόγους, εξήγησε ο πρόεδρος της Ενωσης Θεάτρων και Παραγωγών, Τζεντ Μπερνστάιν που είχε ζητήσει οικονομική στήριξη από το γραφείο του δημάρχου Ρούντολφ Τζουλιάνι. Σύμφωνα με το γραφείο του δημάρχου, περίπου 16.000 εισιτήρια για έξι έργα που απειλούνται άμεσα (όπως "Το Φάντασμα της Οπερας", "Εντα Γκάμπλερ", "Οι Αθλιοι", "Η Πεντάμορφη και το Τέρας") έχουν ήδη διατεθεί σε φιλανθρωπικά σωματεία και στις ενώσεις των πυροσβεστών σε ένδειξη ευχαριστίας για τις υπηρεσίες που προσέφεραν μετά την τραγωδία. Τα υπόλοιπα 34.000 εισιτήρια θα μοιραστούν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2002.

    Στο πλαίσιο μιας εκστρατείας θα δίνονται δύο εισιτήρια δωρεάν σε κάθε άτομο που θα έχει δαπανήσει περισσότερα από 500 δολάρια σε κάποιο κατάστημα ή εστιατόριο της πόλης. Το σχέδιο αυτό έχει ως στόχο να δώσει μια νέα ώθηση σε διάφορους οικονομικούς τομείς και όχι μόνο στα θέατρα, όπως εξήγησε η πρόεδρος της υπηρεσίας τουρισμού, Κριστίν Λατεγκάνο-Νίκολας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 16 December 2001 - 18:03:46 UTC