Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος της ''Αλ Κάιντα'' η Σομαλία;
  • [02] Προβλήματα από τα χιόνια και τον παγετό
  • [03] Συνεχίζεται η απεργία στους ΠΟΠ-ΟΤΑ
  • [04] Στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ αύριο
  • [05] Συλλήψεις ανυπάκουων Παλαιστινίων
  • [06] Αναγκαία η παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια
  • [07] Διαθρησκειακή συνάντηση στις Βρυξέλλες
  • [08] Παραίτηση Γκουτέρες από το Σοσιαλιστικό Κόμμα
  • [09] Συνεχίζεται η διάθεση κερμάτων ευρώ
  • [10] Μέτρα για τις αερομεταφορές
  • [11] Ηλεκτρονική εφαρμογή δεδομένων στο ΧΑΑ
  • [12] Πεσμένη η κίνηση στην αγορά

    [01] Στόχος της ''Αλ Κάιντα'' η Σομαλία;

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 10:59:00 πμ

    Η Σομαλία πρόκειται να είναι ο επόμενος στόχος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του δικτύου της οργάνωσης "Αλ Κάιντα" του Οσάμα Μπιν Λάντεν, τόνισαν χθες καλά πληροφορημένες πηγές μετά τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Το ζήτημα δεν είναι εάν η επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας θα επεκταθεί και στη Σομαλία, αλλά το πώς και πότε, δήλωναν καλά πληροφορημένες πηγές, μετά το πέρας της συνάντησης του αμερικανού υπουργού Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ με τους ομολόγους του, κατά την οποία εξετάσθηκαν οι νεώτερες εξελίξεις.

    [02] Προβλήματα από τα χιόνια και τον παγετό

    19/12/2001 8:03:00 πμ

    Εκτεταμένα προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν σε όλη τη χώρα, ενώ ο παγετός καθιστά επικίνδυνη την κίνηση των οχημάτων στους περισσότερους δρόμους. Η Τροχαία υποχρεώνει τους οδηγούς να είναι οπωσδήποτε εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Η συγκοινωνία από την Αλεξανδρούπολη προς τον υπόλοιπο νομό Εβρου. Από χθες το απόγευμα άνοιξε το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, ωστόσο κλειστά παραμένουν τα αεροδρόμια Κοζάνης, Αλεξανδρουπόλεως και Καβάλας. Αποκλεισμένα παραμένουν περισσότερα από 500 ορεινά χωριά.

    [03] Συνεχίζεται η απεργία στους ΠΟΠ-ΟΤΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 9:44:00 πμ

    Συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στους ΠΟΠ-ΟΤΑ, εν αναμονή της απόφασης εντός των επομένων ημερών του Μονομελούς Πρωτοδικείου, μετά από προσφυγή του υπουργείου Εσωτερικών στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των συμβασιούχων των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων. Ωστόσο, 60 εργαζόμενοι της ΠΟΠ-ΟΤΑ προχώρησαν στην αποκομιδή των απορριμμάτων στη Βαρβάκειο αγορά, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που είναι έντονο σε αυτή την περιοχή.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάλεσε τις δυο πλευρές να βρουν τη χρυσή τομή, ενώ απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της πρωτεύουσας να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια στο δρόμο.

    Υπενθυμίζεται ότι βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι η αύξηση του βασικού ημερομισθίου στο 2,1% και την καταβολή 10.000 δρχ για έξοδα κίνησης, πρόταση την οποία απέρριψε το υπουργείο.

    [04] Στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ αύριο

    19/12/2001 8:08:00 πμ

    Η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών καλεί όλους τους δημοσιογράφους, μέλη της και μη, να συμμετάσχουν στη στάση εργασίας αύριο την Πέμπτη από τη 1 έως τις 4 μετά το μεσημέρι. Επίσης η ΕΣΗΕΑ καλεί τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στη 1.00 μ.μ. στο Θέατρο Ακάδημος όπου θα συζητηθεί η κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο τομέα της Ενημέρωσης.

    [05] Συλλήψεις ανυπάκουων Παλαιστινίων

    19/12/2001 10:41:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Η Παλαιστινιακή Αρχή συνέλαβε χθες 8 άνδρες ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, επειδή δεν σεβάστηκαν την εντολή του ηγέτη τους Γιάσερ Αραφάτ για τερματισμό επιθέσεων παλαιστινίων φανατικών εναντίον ισραηλινών στόχων. Τα απείθαρχα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον Εβραίων εποίκων σε εκείνη την περιοχή. Οι συλλήψεις αυτές αποτελούν το πρώτο μέτρο που έλαβε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος εναντίον των ίδιων των δυνάμεων ασφαλείας.

    Απόρριψη της κατάπαυσης του πυρός από την πλειοψηφία των Παλαιστινίων

    Παράλληλα, η Παλαιστινιακή Αρχή έκλεισε έξι γραφεία της οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα. Τριάντα ένοπλοι μασκοφόροι άνδρες της ασφάλειας και της αστυνομίας έκλεισαν τα γραφεία της εξτρεμιστικής οργάνωσης, αφού έγραψαν με κόκκινη μπογιά πάνω στα κτήρια "Κλειστό κατόπιν διαταγής της Παλαιστινιακής Αρχής".

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση, την κατάπαυση του πυρός απορρίπτει η πλειοψηφία των Παλαιστινίων, η οποία -αντιθέτως- υποστηρίζει τις επιθέσεις αυτοκτονίας, προκειμένου να επιτευχθεί ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά την έκκληση του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, την περασμένη Κυριακή, για τερματισμό των επιθέσεων από παλαιστίνιους φανατικούς εναντίον ισραηλινών στόχων.

    Τηλεφωνική παρέμβαση Πάουελ

    Στο μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ παρενέβη τηλεφωνικά στην κρίση της Μέσης Ανατολής καλώντας τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να λάβει μέτρα και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί.

    Σύμφωνα με την κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αριελ Σαρόν, ζήτησε από τον αρχηγό της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας («Σιν Μπεθ»), Αβι Ντίχτερ, να έλθει σε επαφή με τους παλαιστινίους ομολόγους του. Ο Σαρόν εκφράσθηκε θετικά προς τέτοιου είδους επαφές, ελπίζοντας πως θα μπορούσαν να εμποδίσουν επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα από εξτρεμιστικές παλαιστινιακές οργανώσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ, στις 13 Δεκεμβρίου, είχε αποφασίσει να διακόψει κάθε επαφή με τον Γιάσερ Αραφάτ, έπειτα από μία επίθεση αυτοκτονίας που είχε ως κατάληξη τον θάνατο 10 Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη.

    [06] Αναγκαία η παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 10:10:00 πμ

    Την ανάγκη διατήρησης του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας για τα Βαλκάνια υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, κατά την παρέμβασή του χθες στην υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων στην περιοχή.

    Ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να αποσυρθεί από τα Βαλκάνια, εάν θέλουμε να υπάρξει ειρήνη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή, προσθέτοντας ότι τα Βαλκάνια είναι μια από τις εστίες διεθνούς κρίσης όπου υποθάλπτεται το οργανωμένο έγκλημα -με εκτεταμένα δίκτυα παράνομων δραστηριοτήτων λαθρομεταναστών, εμπόρων όπλων ναρκωτικών κλπ- και κατά συνέπεια και η τρομοκρατία.

    Ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, που αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι συγκροτείται με πρωτοβουλία της Βρετανίας, σε εθελοντική βάση, δύναμη για την εδραίωση της ειρήνης, τη σταθερότητα και την πολιτική ανασυγκρότηση στη χώρα, Επίσης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει με ένα τμήμα υγειονομικού (γιατρός, νοσοκόμες), ένα λόχο μηχανικού και μικρό αριθμό ειδικών δυνάμεων για προστασία με δύο αεροσκάφη C-130.

    Ο κ. Παπαντωνίου συναντήθηκε χθες με τον αμερικανό ομόλογο του κύριο Ράμσφελντ αποδέχθηκε πρόσκληση του δευτέρου να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες την άνοιξη.

    Σήμερα ο κ. Παπαντωνίου θα έχει διμερείς επαφές με ομολόγους του, ενώ πρόκειται να συζητήσουν για τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία.

    Αργά το απογευμα ο κ. Παπαντωνίου μεταβαίνει απευθείας από τις Βρυξέλλες στην Ατάλεια της Τουρκίας για να πάρει μέρος σε Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    [07] Διαθρησκειακή συνάντηση στις Βρυξέλλες

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 9:36:00 πμ

    Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η διαθρησκευτική συνάντηση με θέμα "Η ειρήνη του Θεού στον κόσμο", που έχει στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και το διάλογο των μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, στην οποία θα προεδρεύσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Λουί Μισέλ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλέχο Βιντάλ Κουάντρας Ρόκα, ο πρίγκιπας Χασάν της Ιορδανίας και η Επιτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, θα απευθύνουν χαιρετισμό κατά την εναρκτήρια τελετή. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, θα μιλήσει στη συνάντηση αύριο Πέμπτη. Στη συνάντηση συμμετέχουν σημαντικοί εκπρόσωποι και των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, του Χριστιανισμού, του Ισλάμ και της Εβραϊκής θρησκείας.

    [08] Παραίτηση Γκουτέρες από το Σοσιαλιστικό Κόμμα

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 11:11:00 πμ

    Την παραίτησή του και από την ηγεσία του Πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος υπέβαλε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της χώρας, μετά τη βαριά ήττα που υπέστη στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Την ανακοίνωση έκανε σε συνέντευξη τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο εθνικός συντονιστής του κόμματος, Ζόρζε Κοέλιου. Οι Σοσιαλιστές θα πρέπει τώρα να εκλέξουν σύντομα το νέο ηγέτη τους που θα τους οδηγήσει στις βουλευτικές εκλογές που ενδέχεται να γίνουν εντός των προσεχών μηνών.

    [09] Συνεχίζεται η διάθεση κερμάτων ευρώ

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 10:05:00 πμ

    Οι συσκευασίες με τα κέρματα ευρώ συνεχίζεται να διατίθονται στις Τράπεζες και τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια. Επίσης οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το ευρώ σε 24ωρη βάση, από τον τηλεφωνικό αριθμό 198, ενώ στις λαϊκές αγορές όλης της χώρας θα βρίσκονται περίπου 400 περίπτερα για ενημέρωση του κοινού, σχετικά με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

    Σε επιφυλακή για πλαστά ευρώ

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Europol, στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, μπροστά στον κίνδυνο να γεμίσουν οι αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πλαστά χαρτονομίσματα του νέου νομίσματος. Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της, Βίλι Μπρίγκεμαν, οι παραχαράκτες δρουν κυρίως στην ΠΓΔΜ και στο Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, ο Διευθυντής του Τμήματος Νομισμάτων του Νομισματοκοπείου, Κωνσταντίνος Καρακαζής, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να παραχαραχθούν τα τραπεζογραμμάτια του ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά.

    [10] Μέτρα για τις αερομεταφορές

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 9:56:00 πμ

    Σειρά μέτρων για μείωση κόστους της αεροπορικής μεταφοράς, εξήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστος Βερελής, με στόχο την αύξηση της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια σε μία περίοδο κρίσιμη.

    Στα μέτρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, μειώσεις στα τέλη αεροδρομίου, αναδιάρθρωση χρεώσεων στάθμευσης, μείωση χρεώσεων βαρέων αεροσκαφών και κίνητρα για δρομολόγια με χαμηλή επιβατική κίνηση. Οσον αφορά την Ολυμπιακή, ο κ. Βερελής είπε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους Αυστραλούς. Στην δέ περίπτωση που αυτές δεν ευωδοθούν, δεσμεύθηκε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα βρεθούν στους δρόμους και πως η εταιρία θα επιβιώσει με περικοπές δρομολογίων και αύξηση των ωρών εργασίας.

    Επίσης ο κ. Βερελής ανέφερε ότι μέσα στον Ιανουάριο του 2002 θα αρχίσουν οι εργασίες για το τραμ σε 8 διαφορετικά εργοτάξια στην Αθήνα.

    [11] Ηλεκτρονική εφαρμογή δεδομένων στο ΧΑΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 9:10:00 πμ

    Ξεκινά αύριο Πέμπτη η πιλοτική λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων "HERMES" (Hellenic Exchanges Remote Messaging System), μέσω του οποίου οι εισηγμένες εταιρίες θα έχουν τη δυνατότητα αποστολής πληροφοριών στο ΧΑΑ μέσω του Internet. Στο σύστημα συμμετέχουν επτά εισηγμένες εταιρίες και η λειτουργία του θα διαρκέσει έως την Τρίτη 15-1-2002.

    Το σύστημα συμπληρώνεται από ένα άλλο σύστημα διαχείρισης ροής εργασιών (workflow) μέσω Internet για την παρακολούθηση και διεκπεραίωση των εργασιών εντός του ΧΑΑ, καθώς και ένα σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Το "HERMES", όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, στηρίζεται στην ίδια φιλοσοφία με αυτά άλλων σύγχρονων κεφαλαιαγορών (π.χ. EDGAR Filing System στις ΗΠΑ), ωστόσο φέρει δύο σημαντικές καινοτομίες έναντι παρόμοιων υλοποιήσεων διεθνώς:

    -τον μηχανισμό υποστήριξης ροής διαδικασιών (workflow) και

    -τη χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών/υπογραφών.

    Οι εισηγμένες εταιρίες θα συνδέονται με το ΧΑΑ μέσω ενός ηλεκτρονικού περιβάλλοντος που θα διασφαλίζει την αξιοπιστία και την ακεραιότητα των δεδομένων κατά την επικοινωνία, ενώ η πιστοποίηση των χρηστών θα γίνεται με τη χρήση έξυπνων καρτών (smartcards) που θα φέρουν τη ψηφιακή υπογραφή του κάθε χρήστη.

    Η χρήση του συστήματος "HERMES" αφορά, σε αυτή τη φάση, όλες τις εισηγμένες εταιρίες για θέματα αποστολής εταιρικών ανακοινώσεων και θα τεθεί σε υποχρεωτική εφαρμογή εντός των πρώτων μηνών του 2002.

    Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η επέκταση του συστήματος για την ηλεκτρονική υποβολή των οικονομικών-λογιστικών στοιχείων, καθώς και των στοιχείων που αφορούν τις σημαντικές μεταβολές συμμετοχής.

    Στόχος του έργου είναι η μείωση της γραφειοκρατίας με την αυτοματοποίηση των back-office διαδικασιών, η ταχύτερη και ακριβέστερη ανάκτηση πάσης φύσεως πληροφοριών από τα στελέχη του ΧΑΑ καθώς και η παροχή ταχείας, αξιόπιστης και ολοκληρωμένης πληροφόρησης προς το επενδυτικό κοινό και τα μέσα ενημέρωσης. Μέσω αυτού του ηλεκτρονικού κόμβου η πληροφόρηση των εισηγμένων εταιρειών θα διαχέεται έγκαιρα και ισότιμα προς τους επενδυτές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό εξαλείφοντας τις χρονικές καθυστερήσεις και την αποσπασματική πληροφόρηση. Σκοπός του ΧΑΑ είναι ο ηλεκτρονικός κόμβος HERMES να καταστεί ο πλέον αξιόπιστος δίαυλος επικοινωνίας για την κατάθεση των στοιχείων και της πληροφόρησης εκ μέρους των εισηγμένων εταιρειών προς όλους τους φορείς της αγοράς.

    Μετά την περίοδο πιλοτικής λειτουργίας του συστήματος, θα ακολουθήσει σύντομη περίοδος προαιρετικής εφαρμογής από τις εισηγμένες εταιρείες προκειμένου να εξοικειωθούν και εκπαιδευτούν οι χρήστες εκπρόσωποι που θα ορίσουν οι διοικήσεις των εταιρειών και να εγκαταστήσουν τον σχετικό εξοπλισμό και λογισμικό.

    Το σύστημα "ΕΡΜΗΣ" υλοποιείται από την Deloitte &amp; Touche Consulting, την Intersys και την ΑΣΥΚ, η οποία παρέχει και τις υποδομές ψηφιακών υπογραφών.

    [12] Πεσμένη η κίνηση στην αγορά

    Πηγή: ΝΕΤ 19/12/2001 9:05:00 πμ

    Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έχει επηρεάσει άμεσα και την αγορά οπωροκηπευτικών. Οι τιμές πολλών προϊόντων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και εκφράζονται ανησυχίες για αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων. Η κίνηση, πάντως, σταδιακά αυξάνεται, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ και του Υπουργείου Εμπορίου για κρούσματα κερδοσκοπίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 December 2001 - 9:57:55 UTC