Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποψίες για Αυστραλούς μέλη της Αλ Κάιντα
  • [02] Έρευνες του FBI για το βακτήριο του άνθρακα
  • [03] Νύχτα ταλαιπωρίας για τους επιβάτες του ΟΣΕ
  • [04] Πολικό ψύχος επικρατεί σε ολόκληρη την χώρα
  • [05] Παράνομη η απεργία στη καθαριότητα
  • [06] Σώος βρέθηκε ο 46χρονος στον Όλυμπο
  • [07] Παρατείνεται η άδεια παραμονής των αλλοδαπών
  • [08] Απεργία Καπνοπωλών-Περιπτερούχων Αθήνας
  • [09] Από σήμερα το δώρο για τα ταξί
  • [10] Στάση εργασίας πραγματοποιεί η ΕΣΗΕΑ
  • [11] Σε κατάσταση πολιορκίας η Αργεντινή
  • [12] Παλαιστίνη: Συγκρούσεις οπαδών της Χαμάς
  • [13] Ινδικά άρματα μάχης στα σύνορα με Πακιστάν
  • [14] Σβήστηκε η πυρκαγιά στους δίδυμους πύργους
  • [15] Εξερράγη βόμβα από τον πόλεμο του Βιετνάμ
  • [16] Σώοι και οι 600 επιβάτες φινλανδικού φέρι-μποτ
  • [17] Συνάντηση Μπους-Ετζεβίτ
  • [18] Γιορτή την Κυριακή για το Ευρώ
  • [19] Aύξηση 30% των πριμοδοτήσεων για το κρέας
  • [20] Την Πρωτοχρονιά ο γάμος Τομ-Πενέλοπε
  • [21] Δημοφιλή τα ροζ φορέματα της Κάρτλαντ
  • [22] Ταβέρνα-τηλεόραση: Οι δυο αγάπες του Ελληνα
  • [23] Ιδρύθηκε Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας
  • [24] Προστασία ελευθεροτυπίας στο διαδίκτυο
  • [25] Internet και νέα νοικοκυριά
  • [26] Πτώση εσόδων των Ευρωπαϊκών Ραδιοφώνων

    [01] Υποψίες για Αυστραλούς μέλη της Αλ Κάιντα

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 10:45:00 πμ

    Έρευνες διεξάγονται για την επαλήθευση πληροφοριών που θέλουν τουλάχιστον τρεις Αυστραλούς να πολεμούν μαζί με μέλη της Αλ Κάιντα, δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Δικαιοσύνης, Ντάριλ Ουίλιαμς. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε πως το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε από την οικογένεια ενός εκ των υπόπτων, ο οποίος μάλιστα έχει αποκτήσει "στρατιωτική πείρα" υπηρετώντας στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του.

    Στο μεταξύ, το αυστραλιανό υπουργικό συμβούλιο προχώρησε σε ακόμη πιο αυστηρά αντιτρομοκρατικά μέτρα. Στα πλαίσια των μέτρων αυτών, δίνεται η δυνατότητα στη Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών να συλλαμβάνει ύποπτους για τρομοκρατία και να τους κρατεί έως 48 ώρες δίχως ένταλμα και χωρίς δικαίωμα νομικής εκπροσώπησης στο διάστημα αυτό. Παράλληλα, όσοι κρίνονται ένοχοι για τρομοκρατικές πράξεις, θα κινδυνεύουν ακόμα και με ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο, ορισμένοι νομικοί προειδοποιούν ότι ενέχεται ο κίνδυνος να χαθούν βασικά δικαιώματα των πολιτών, τα οποία απέκτησαν μετά από αγώνες δεκαετιών.

    [02] Έρευνες του FBI για το βακτήριο του άνθρακα

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 10:13:00 πμ

    Σε έναν επιστήμονα που είχε απειλήσει να χρησιμοποιήσει το βακτήριο του άνθρακα στρέφονται οι έρευνες του FBI για τη διαλεύκανση των επιθέσεων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο επιστήμονας εργαζόταν παλαιότερα για την εταιρεία "Battelle", μια μυστική μονάδα παραγωγής του βακτηρίου στο Κολόμπους του Οχάιο και απείλησε να χρησιμοποιήσει τον άνθρακα λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρασκευάζουν επί πολλά χρόνια μικρές ποσότητες άνθρακα σε δύο μυστικές τοποθεσίες, σε ένα στρατιωτικό εργαστήριο στη Γιούτα και στην εταιρεία "Battelle" η οποία ανέλαβε τη δουλειά αυτή για λογαριασμό του στρατού και της CIA.

    Στα πλαίσια της έρευνας του το FBI κάλεσε για κατάθεση επιστήμονες που εργάζονται ή εργάστηκαν στο παρελθόν στις δύο μονάδες.

    Τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου 200 Αμερικανοί επιστήμονες ασχολήθηκαν με το πρόγραμμα παραγωγής του βακτηρίου, ανέφερε το ABC.

    Τόσο η ομοσπονδιακή αστυνομία όσο και το υπουργείο Αμυνας, δεν σχολίασαν τις πληροφορίες που μετέδωσε το κανάλι τονίζοντας οτι η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται.

    [03] Νύχτα ταλαιπωρίας για τους επιβάτες του ΟΣΕ

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 8:20:00 πμ

    Νύχτα ταλαιπωρίας για τους επιβάτες του ΟΣΕ. Η αμαξοστοιχία InterCity 61, που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στις 4 από την Εδεσσα με προορισμό την Αθήνα με 145 επιβάτες, όταν έφτασε στο Δομοκό έπαθε βλάβη και ακινητοποιήθηκε. Επίσης, μια δεύτερη αμαξοστοιχία πριν προλάβει να απομακρυνθεί απο το Δομοκό έπαθε και αυτή βλάβη και ακινητοποιήθηκε. Ακόμη, μια τρίτη αμαξοστοιχία έφυγε απο το Λιανοκλάδι και παρέλαβε τους επιβάτες από το Δομοκό, οι οποίοι έφτασαν στο Λιανοκλάδι λίγο αργά τα ξημερώματα.

    Μετά από συνενοήσεις αρμοδίων του ΟΣΕ, τους επιβάτες παρέλαβε τους πρώτους αμαξοστοιχία που μετέφερε περίπου 100 επιβάτες πραγματοποιώντας το δρομολόγιο Βόλο-Αθήνα.

    Οι μισοί απο τους επιβάτες μετεπιβιβάστηκαν σε λεωφορεία του Οργανισμού φοβούμενοι νέα ταλαιπωρία, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν το ταξίδι τους για την Αθήνα, όπου έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Ταλαιπωρία αντιμετώπισαν χθες και οι περίπου 400 επιβάτες αμαξοστοιχίας της οποίας τρία βαγόνια εκτροχιάστηκαν λόγω παγετού εξω απο το σταθμό Νέας Φιλαδέλφειας στη Θεσσαλονίκη χωρίς ευτυχώς κανείς απο τους επιβάτες να πάθει το παραμικρό.

    [04] Πολικό ψύχος επικρατεί σε ολόκληρη την χώρα

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 8:08:00 πμ

    Ανοδο της θερμοκρασίας την ημέρα, αλλά παγετό τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ, ενώ από αύριο θα επαναληφθούν χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Θερμοκρασίες πολύ κάτω του μηδενός σημειώθηκαν χθες σε ολόκληρη τη χώρα με ενδεικτική εκείνη στο Νευροκόπι που έφθασε τους -28 βαθμούς και στην Λάρισα τους -20.

    Αποκλεισμένα παραμένουν πάνω από 300 χωριά, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης.

    Με το πρώτο φως της ημέρας θα επαναληφθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό του ορειβάτη Ευστάθιου Ιωσηφίδη, 46 χρόνων από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος από την περασμένη Τρίτη αναχώρησε για να κατασκηνώσει σε σπηλιά στη θέση Πριόνια του Ολύμπου και αγνοείται η τύχη του.

    Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στις παραπάνω περιοχές. Κλειστά παραμένουν τα αεροδρόμια Κοζάνης, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

    Eνώ, κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για τη νησιωτική χώρα.

    [05] Παράνομη η απεργία στη καθαριότητα

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 10:39:00 πμ

    Παράνομη και καταχρηστική έκρινε σήμερα το Μονομελές Πρωτοδικείο την απεργία των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Το δικαστήριο διατάσσει την άμεση διακοπή των κινητοποιήσεων και απειλεί με την επιβολή χρηματικής ποινής 100.000 δραχμών για όποιον εργαζόμενο δε συμμορφωθεί με την απόφασή του. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι "η κήρυξη της απεργίας δεν ελήφθη με απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΠΟΠ-ΟΤΑ".

    Λόγω της πολυήμερης απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα, έχουν δημιουργηθεί στην Αθήνα μεγάλοι όγκοι σκουπιδιών.

    Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν ικανοποιηθούν τα οικονομικά αιτήματά τους.

    Συγκέντρωση οδοκαθαριστών αυτή την ώρα στο αμαξοστάσιο της Ιεράς Οδού.

    [06] Σώος βρέθηκε ο 46χρονος στον Όλυμπο

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 11:33:00 πμ

    Σώος βρέθηκε στις 8.45 το πρωί ο 47χρονος Ευστάθιος Ιωσηφίδης σε σπηλιά στην περιοχή Πριόνια Ολύμπου από τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης και Λιτοχώρου. Ο Ιωσηφίδης,σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παναγιώτη Πατσιαλή, είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται με τους άνδρες του συνεργείου διάσωσης καθοδόν για το Λιτοχώρο. Υπενθυμίζεται, ότι ο 47χρονος επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη είχε αναχωρήσει την περασμένη Τρίτη για να κατασκηνώσει σε σπηλιά στη θέση Πριόνια του Ολύμπου,σε ύψος 1000 μέτρων.

    Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι συγγενείς του στην αστυνομία,ο Ιωσηφίδης είχε δηλώσει ότι θα επέστρεφε από τον Όλυμπο την περασμένη Κυριακή. Από τότε όμως δεν έδωσε σημεία ζωής και έτσι ειδοποίησαν την αστυνομία.

    Να σημειωθεί ότι στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν 8 άντρες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κατερίνης και Λιτοχώρου, με επικεφαλής τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιτοχώρου Ιωάννη Καραλιά, οι οποίοι με τη βοήθεια ερπυστριοφόρου οχήματος κατάφεραν να προσεγγίσουν το σημείο,παρότι το χιόνι ξεπερνούσε τα 2 μέτρα και ο υδράργυρος έδειχνε 18 βαθμούς Κελσίου.

    [07] Παρατείνεται η άδεια παραμονής των αλλοδαπών

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 9:24:00 πμ

    Παρατείνεται μέχρι το Πάσχα, η προθεσμία για τη χορήγηση της κανονικής ετήσιας άδειας παραμονής και της άδειας εργασίας, στους περίπου 350.000 αλλοδαπούς, από τις περιφέρειες και τις νομαρχίες αντίστοιχα. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, έχει ήδη συμφωνηθεί να μην απελαύνονται όσοι αλλοδαποί έχουν υποβάλλει αίτηση χορήγησης των αδειών εργασίας και παραμονής, ακόμη και αν έχει λήξει η προσωρινή εξάμηνη άδεια παραμονής τους.

    [08] Απεργία Καπνοπωλών-Περιπτερούχων Αθήνας

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 9:22:00 πμ

    Εικοσιτετράωρη απεργία έχει εξαγγείλει για σήμερα η Ένωση Καπνοπωλών και Περιπτερούχων Αθήνας, αντιδρώντας στον περιορισμό που τους επιβάλλει ο Δήμος Αθηναίων σχετικά με τα είδη που διατίθενται προς πώληση στα καταστήματά τους. Στις 2 μετά το μεσημέρι έχει προγραμματισθεί συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο.

    [09] Από σήμερα το δώρο για τα ταξί

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 9:21:00 πμ

    Σε ισχύ τίθεται από σήμερα και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου το δώρο για τα ταξί, το οποίο για φέτος έχει καθοριστεί στις 265 δρχ. Υπενθυμίζεται ότι απο 1η Μαρτίου 2002 όλα τα ταξί της χώρας, θα έχουν προσαρμόσει πλήρως τα ταξίμετρά τους στο νέο νόμισμα, το ευρώ, ενώ θα αναρτήσουν και πίνακα αντιστοιχίας δραχμών-ευρώ, προκειμένου να διευκολύνονται οι πελάτες.

    [10] Στάση εργασίας πραγματοποιεί η ΕΣΗΕΑ

    Πηγή: ΕΤ-1 20/12/2001 9:18:00 πμ

    Τρίωρη στάση εργασίας από τη 1:00 το μεσημέρι έχει εξαγγείλει για σήμερα η ΕΣΗΕΑ και καλεί τους δημοσιογράφους, να συμμετάσχουν εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για την κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της ενημέρωσης.

    [11] Σε κατάσταση πολιορκίας η Αργεντινή

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 8:30:00 πμ

    Συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας στο κέντρο του Μπουένος Αϊρες μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες. Η αστυνομία προσπαθεί να διαλύσει το πλήθος με δακρυγόνα, ενώ στα βόρεια περίχωρα της πρωτεύουσας της Αργεντινής εκατοντάδες διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι μπροστά από την προεδρική κατοικία, όπου βρίσκεται ο πρόεδρος Φερνάντο ντε λα Ρούα. Ο πρόεδρος της Αργεντινής κήρυξε χθες τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας για τριάντα μέρες.

    Δεκάδες σούπερ-μάρκετ λεηλατήθηκαν σ' όλη τη χώρα καθώς οι ταραχές που είχαν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα πήραν χθες μορφή χιονοστιβάδας.

    Μέχρι στιγμής πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, δεκάδες τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 350 συνελήφθησαν από την αστυνομία στα επεισόδια.

    Επίσης, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν το προεδρικό διάταγμα και κατέβηκαν τη νύκτα στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι ίδιες σκηνές εκτυλίχτηκαν στην Κόρδοβα, δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Αργεντινής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών Ντομίνγκο Καβάγιο υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου.

    Ωστόσο, τα συνδικάτα της Κόρντομπα κήρυξαν απεργία αγνοώντας την κατάσταση πολιορκίας, ενώ στο Μπουένος Αυρες μετά το τέλος του διαγγέλματος του προέδρου χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν αυθόρμητα στους δρόμους και κορνάριζαν ή χτυπούσαν κατσαρόλες σε ένδειξη αποδοκιμασίας προς όσα είπε ο αρχηγός του κράτους.

    [12] Παλαιστίνη: Συγκρούσεις οπαδών της Χαμάς

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 10:35:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Η παλαιστινιακή αστυνομία επιχείρησε τις πρώτες πρωινές ώρες, να συλλάβει έναν ανώτατο πολιτικό αξιωματούχο της Χαμάς στη Γάζα, αλλά παρεμποδίστηκε από μια ομάδα 300-400 διαδηλωτών οι οποίοι πυροβολούσαν στον αέρα, όπως ανάφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Οι αστυνομικοί έφτιαξαν μια ζώνη ασφαλείας στους δρόμους γύρω από το σπίτι του Αμπντούλ Αζίζ αλ-Ραντίσι ενώ οι διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους ήταν ένοπλοι, είχαν περικυκλώσει το σπίτι.

    Πηγές προσκείμενες στην υπηρεσία ασφαλείας ανέφεραν ότι μέλη της Χαμάς πυροβόλησαν εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής που συνόδευε τον αρχηγό της παλαιστινιακής υπηρεσίας πληροφοριών, Αμίν αλ-Χίντι, ο οποίος όμως δεν βρισκόταν στο όχημα που χτυπήθηκε από τα πυρά.

    Ο αλ-Ραντίσι καταζητείται από την Παλαιστινιακή Αρχή από τις 5 Δεκεμβρίου οπότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ζήτησε από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ να προχωρήσει σε συλλήψεις εξτρεμιστών.

    Μετά την αμερικανική απαίτηση οι αρχές προσπάθησαν να συλλάβουν τον πνευματικό ηγέτη της Χαμάς, σεϊχη Αχμέντ Γιασίν, οπότε ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ εκατοντάδων διαδηλωτών και της παλαιστινιακής αστυνομίας.

    [13] Ινδικά άρματα μάχης στα σύνορα με Πακιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 10:07:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Εκατοντάδες άρματα και άλλα στρατιωτικά οχήματα έστειλε η Ινδία στα σύνορά της με το Πακιστάν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και στρατιωτικούς αξιωματούχους. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στο Ρατζαστάν μετέδωσε ότι πάνω από 500 τανκς, τζιπ, φορτηγά και ασθενοφόρα οδεύουν προς τα σύνορα. Υπενθυμίζεται ότι η συνοριακή ζώνη Ινδίας-Πακιστάν έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού μετά την επίθεση αυτοκτονίας την προηγούμενη εβδομάδα στο ινδικό κοινοβούλιο, για την οποία η Ινδία κατηγορεί ισλαμιστές εξτρεμιστές από το Πακιστάν, οι οποίοι έδρασαν σε συνεργασία με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες.

    [14] Σβήστηκε η πυρκαγιά στους δίδυμους πύργους

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 10:03:00 πμ

    Η πυρκαγιά που σιγόκαιγε στα ερείπια των δίδυμων πύργων του Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ από τις 11 Σεπτεμβρίου σβήστηκε πλήρως, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκης. Οι πυροσβέστες, αφού έσβησαν τις κύριες εστίες της φωτιάς παραμένουν στο χώρο προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο και τα τελευταία "καυτά σημεία".

    Οι καπνοί από την περιοχή όπου έστεκαν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου οι δίδυμοι πύργοι έπνιξαν αρκετές φορές την ατμόσφαιρα στο οικονομικό κέντρο του Μανχάτα, όπου ήταν έντονη η οσμή από τα καμμένα λάστιχα και πλαστικά. Η πυροσβεστική υπηρεσία προειδοποίησε πάντως οτι μικρές εστίες αναζωπυρόνται.

    "Καθώς συνεχίζουμε την έρευνα για τον εντοπισμό των θυμάτων και την απομάκρυνση των ερειπίων, συναντούμε σημεία που αναζωπυρόνται. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία η πυρκαγιά τεχνικά δεν θα έχει σβήσει", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Μπράιαν Ντίξον.

    [15] Εξερράγη βόμβα από τον πόλεμο του Βιετνάμ

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 9:58:00 πμ

    Έξι παιδιά ηλικίας από 4 έως 13 ετών σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας που χρονολογείτο από τον πόλεμο του Βιετνάμ στην επαρχία Που Γεν, στο νότο της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. "Τα μεταλλικά θραύσματα που βρέθηκαν στην περιοχή υποδηλώνουν οτι επρόκειτο για βόμβα από τον πόλεμο του Βιετνάμ και προσπαθούμε να καθορίσουμε τον τύπο της" ανέφερε ένας αξιωματούχος της αστυνομίας στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Τούι Χόα, όπου σημειώθηκε το δυστύχημα.

    Τα παιδιά έπαιζαν με τη βόμβα τη στιγμή της έκρηξης από την οποία τραυματίστηκαν επίσης άλλα δύο παιδιά και τρεις ενήλικες. Τον περασμένο μήνα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας ναπάλμ στην επαρχία Κουανγκ Ναμ του κεντρικού Βιετνάμ.

    [16] Σώοι και οι 600 επιβάτες φινλανδικού φέρι-μποτ

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 9:10:00 πμ

    Ένα φινλανδικό φέρι-μποτ με 600 επιβάτες προσάραξε σήμερα στη τα ξημερώματα, στη νότια πλευρά του νησιού Ααλαντ στη Βαλτική Θάλασσα. Οι επιβάτες δεν διατρέχουν κίνδυνο. Η προσάραξη του φέρι "Ιζαμπέλα" οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες και στη χιονοθύελλα που μαίνεται στην περιοχή, ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές της Στοκχόλμης.

    [17] Συνάντηση Μπους-Ετζεβίτ

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 9:03:00 πμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, στο Λευκό Οίκο, στις 16 Ιανουαρίου, για να συζητήσουν κυρίως τις εξελίξεις στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και οικονομικά θέματα, οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    [18] Γιορτή την Κυριακή για το Ευρώ

    20/12/2001 10:28:00 πμ

    Γιορτή υπό τον τίτλο "Αποχαιρετώντας τη δραχμή, καλωσορίζοντας το ευρώ" διοργανώνει αυτή την Κυριακή στην πλατεία Αριστοτέλους ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Η "γιορτή αγορά", όπως ονομάστηκε, θα διαρκέσει από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα και εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει εορταστικό πρόγραμμα αλλά και ένα παιχνίδι στο οποίο όσοι λάβουν μέρος και θα αντιστοιχήσουν σωστά (τουλάχιστον κατά 50%) νομίσματα ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης, θα ανταμείβονται με αναμνηστικά δώρα.

    Στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος, κλόουν και ξυλοπόδαροι θα θυμίζουν τη δραχμή που φεύγει, με τις στολές που θα φορούν και οι οποίες θα απεικονίζουν διάφορα νομίσματα σε δραχμές.

    Συγχρόνως χορωδίες σχολείων, από χώρες τις ΕΕ, φορώντας παραδοσιακές στολές θα ψάλλουν τα κάλαντα της κάθε χώρας.

    Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και οργανώνεται με τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ κύριος χορηγός είναι η Εγνατία Τράπεζα.

    [19] Aύξηση 30% των πριμοδοτήσεων για το κρέας

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 9:28:00 πμ

    Aύξηση έως και 30% των πριμοδοτήσεων για το αιγοπρόβειο κρέας και διαμόρφωση κανόνων υπολογισμού τους, ώστε να διευκολύνεται ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός και η ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών σ'αυτόν τον τομέα, υιοθέτησε το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς που εκπροσώπησε την Ελλάδα, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι το νέο καθεστώς εξασφαλίζει ουσιώδεις επιπρόσθετους πόρους για τη στήριξη της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, εισάγει σταθερό πλαίσιο υπολογισμού των ενισχύσεων και παρέχει ειδικά κίνητρα για τους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

    [20] Την Πρωτοχρονιά ο γάμος Τομ-Πενέλοπε

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 10:31:00 πμ

    Ο διάσημος Αμερικανός αστέρας του Χόλιγουντ, Τομ Κρουζ και η νέα εκλεκτή της καρδιάς του, η Ισπανίδα Πενέλοπε Κρουζ, σχεδιάζουν να παντρευτούν μυστικά στη Νέα Υόρκη την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με πληροφορίες, που έγιναν γνωστές στην Αυστραλία, όπου βρίσκεται το ζευγάρι για την πρεμιέρα της ταινίας τους Vanilla Sky. Ένα μήνα μετά την έκδοση του διαζυγίου του από την Αυστραλή Νικόλ Κίντμαν, ο Τομ Κρουζ φέρεται να είπε στον κύκλο του ότι θέλει ο γάμος του να γίνει χωρίς την παρουσία των μέσων ενημέρωσης.

    Στο μεταξύ, στην Αυστραλία βρίσκεται και η Νικόλ Κίντμαν μαζί με τα δύο παιδιά, που έχουν υιοθετήσει, την 9χρονη Ιζαμπέλα και τον 6χρονο Κόνορ και- σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το ζευγάρι ενδέχεται να περάσει μαζί την ημέρα των Χριστουγέννων.

    Ο Κρουζ μπορεί να έχασε τη Νικόλ, αλλά σίγουρα δεν έχασε την υποστήριξη των Αυστραλών.

    Χιλιάδες Αυστραλοί συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό δρόμο του Σίδνεϊ για να δουν, να χειροκροτήσουν και ίσως να πάρουν ένα αυτόγραφο από τον Τομ Κρουζ, όταν ο διάσημος σταρ μαζί με τη συμπρωταγωνίστριά του περπάτησαν στο κόκκινο χαλί και μπήκαν στην κινηματογραφική αίθουσα για να την πρεμιέρα της ταινίας τους, η οποία πάντως "θάφτηκε" από τους κριτικούς.

    [21] Δημοφιλή τα ροζ φορέματα της Κάρτλαντ

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 9:39:00 πμ

    Η Μπάρμπαρα Κάρτλαντ η συγγραφέας των ροζ μυθιστορημάτων που ήταν εξίσου διάσημη για την αδυναμία της στα ροζ φορέματα και σε οτιδήποτε είχε γούνα ή φτερά αρκεί να ήταν ροζ, φαίνεται ότι έχει πολλούς που συμμερίζονται τις επιλογές της. Στη διάρκεια μιας δημοπρασίας στον Οίκο Σόθμπις για τα φορέματα, τις γούνες, τα καπέλα και τα κοσμήματα που φορούσε η πολυγραφότατη συγγραφέας, 33 από τα 39 κομμάτια πουλήθηκαν έναντι 13.500 λιρών (8,775 εκατομμυρίων δραχμών), ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν ότι οι εισπράξεις δεν θα ξεπερνούσαν τις 10.000 λίρες.

    Εκπρόσωπος των Σόθμπις δήλωσε ότι τα περισσότερα χρήματα συγκέντρωσε μια συλλογή απο 11 καπέλα, στην πλειψηφία τους ροζ τα οποία πουλήθηκαν 1.300 λίρες.

    Μεταξύ των αγοραστών ήταν και ο διευθυντής ένος Αγγλικού ξενοδοχείου τα εγκαίνια του οποίου είχε τελέσει η Καρτλαντ και σ' αυτό δειπνούσε σχεδόν καθημερινά, όπου και της προσέφεραν ένα τυρκουάζ γλυκό το οποίο είχαν παρασκευάστει ειδικά για εκείνη.

    Το τυρκουάζ ήταν το δεύτερο αγαπημένο της χρώμα μετά το ροζ. Η Κάρτλαντ ήταν μια οτι τις πολυγραφότερες συγγραφείς του κόσμου, η οποία σε ηλικία 80 χρόνων μπήκε στο βιβλιό των ρεκόρ Γκίνες γιατί μέσα σε ένα χρόνο είχε γράψει περίπου 20 μυθιστορήματα.

    Η Κάρτλαντ είχε γράψει συνολικά 723 βιβλία, τα οποία έχουν μεταφρασθεί σε 36 γλώσσες κι έχει πουλήθει περισσότερα από ενα δισεκατομμύριο αντίτυπα.

    [22] Ταβέρνα-τηλεόραση: Οι δυο αγάπες του Ελληνα

    20/12/2001 8:49:00 πμ

    Ο μέσος Ελληνας αγαπάει τις ταβέρνες και τα εστιατόρια, δεν διαβάζει εφημερίδες, βλέπει πολύ τηλεόραση και ...είναι ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Αυτή είναι η βασική εικόνα που δημιουργείται από μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, σχετική με τους "καταναλωτές της Ευρώπης", που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της έκθεσης ο μέσος Ελληνας δαπανά το 8,3% του διαθέσιμου εισοδήματός του για φαγητό σε ταβέρνες και σε εστιατόρια. Το ποσοστό αυτό είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως κοντά στην Ελλάδα βρίσκεται η Ισπανία και η Πορτογαλία των οποίων οι κάτοικοι δαπανούν κατά μέσο όρο ανάλογα ποσοστά των εισοδημάτων τους στις ταβέρνες και τα εστιατόρια.

    Αντίθετα, στις περισσότερες χώρες της βόρειας Ευρώπης το αντίστοιχο ποσοστό είναι κάτω από το 4%.

    Από την άλλη πλευρά όμως, οι περισσότεροι βορειοευρωπαίοι δαπανούν πάνω από το 10% του διαθέσιμου εισοδήματός τους σε μορφές ψυχαγωγίας που σχετίζεται με τον πολιτισμό (θέατρα, κινηματογράφοι, βιβλία κ.α).

    Στον τομέα αυτό ο μέσος Ελληνας βρίσκεται στην προτελευταία θέση αφού αφιερώνει μόνο το 4,5% του διαθέσιμου εισοδήματός του.

    Στην τελευταία θέση βρίσκονται οι Πορτογάλοι με 3,7%, ενώ στην πρώτη θέση είναι οι Σουηδοί με 14,6%.

    Ο μέσος Ελληνας δεν διαβάζει επίσης όπως είναι γνωστό, τον ημερήσιο Τύπο.

    Συγκεκριμένα στη έκθεση αναφέρεται ότι μόνο το 22,5% των ενήλικων ανδρών και μόνο το 17,2% των ενήλικων γυναικών διαβάζουν στην Ελλάδα τον ημερήσιο Τύπο.

    Το ποσοστό αυτό είναι το μικρότερο στην Ευρώπη και μάλιστα με πελώρια διαφορά από τις άλλες χώρες αφού λίγο πολύ πάνω από το 50% των ανδρών και των γυναικών διαβάζουν τον ημερήσιο Τύπο στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

    Στη Σκανδιναβία τα αντίστοιχα ποσοστά ξεπερνούν το 90%. Παράλληλα όμως, ο μέσος Ελληνας βλέπει πολύ τηλεόραση και συγκεκριμένα 227 λεπτά ημερησίως. Η μέση τηλεθέαση στην Ευρώπη είναι 206 λεπτά και μόνο στο Λουξεμβούργο οι κάτοικοι βλέπουν περισσότερη τηλεόραση (229 λεπτά ημερησίως) από ότι στην Ελλάδα.

    Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ο μέσος Ελληνας εμφανίζεται σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος από την ποιότητά τους.

    Συγκεκριμένα, το 71,2% των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ΔΕΗ, το 80,1% των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ΕΥΔΑΠ, το 70,9% δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη σταθερή τηλεφωνία, το 62,3% από την κινητή τηλεφωνία, το 85,2% δηλώνει ικανοποιημένο από τα ταχυδρομεία, το 76,7% από τις αστικές συγκοινωνίες και τέλος το 77,4% από τους σιδηρόδρομους της χώρας.

    Σε γενικές γραμμές τα ποσοστά αυτά είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τις τιμές βασικών αγαθών κατανάλωσης, η Ελλάδα εμφανίζεται σχετικά φθηνή σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η τιμή των ανθρακούχων ποτών στην Ελλάδα αναλογεί στο 91% της μέσης κοινοτικής τιμής, του στιγμιαίου καφέ στο 77%, του νερού στο 73% και του ελαιόλαδου στο 81%.

    [23] Ιδρύθηκε Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας

    20/12/2001 10:23:00 πμ

    Ένα σημαντικό κεφάλαιο στο χώρο της καρδιολογίας ανοίγει το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής, αλλάζοντας τα δεδομένα στην αντιμετώπιση των καρδιαγγεικών προβλημάτων στη χώρα μας. Με ένα πρόγραμμα ερευνητικών, μετεκπαιδευτικών και ενημερωτικών δραστηριοτήτων το Κολλέγιο δίνει πλέον τη δυνατότητα στους καρδιολόγους να πληροφορούνται άμεσα και ταχύτατα όλες τις τελευταίες εξελίξεις, ώστε να οδηγούνται έγκαιρα στη σωστή διάγνωση και αποτελεσματικότερη θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

    Περίπου 1200 παιδιά γεννιούνται με συγγενείς καρδιοπάθειες

    Παράλληλα, θα είναι στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να ενημερώνονται για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο.

    Στις προηγμένες χώρες της Δύσης, μάλιστα, οι καρδιοπάθειες ευθύνονται για το 50% των θανάτων.

    Παρ' όλα αυτά, είναι χαρακτηριστικό οτι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω απο τις καρδιοπάθειες έχει μειώσει κατά 25% τους θανάτους που οφείλονται σε αυτές την τελευταία δεκαετία.

    Η ίδρυση του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τη χώρα μας, καθώς κάθε χρόνο περίπου 1200 παιδιά γεννιούνται με συγγενείς καρδιοπάθειες, τα 2/3 των οποίων χρειάζονται ειδικό διαγνωστικό έλεγχο και κατάλληλη θεραπευτική αντιμετωπιση μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους ή λίγο αργότερα.

    Τις τελευταίες εξελίξεις και προοπτικές της καρδιολογίας στο κατώφλι της τρίτης χιλιετίας καθώς και τις δραστηριότητες και τους στόχους του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής παρουσίασαν σε συνέντευξη Τυπου ο επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Κελλεγίου Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής, ομότιμος καθηγητής Παθολογίας κ.Σπ. Μουλόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΣ, καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ Γ. Λουρίδας, ο αντιπρόεδρος, καθηγητής Καρδιολογίας Δ. Κρεμαστινός, ο γενικός γραμματέας επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας Φ. Τρυποσκιάδης, ο ειδικός γραμματέας αν. καθηγητής Καρδιολογίας Β. Θανόπουλος και τα μέλη του ΔΣ.

    [24] Προστασία ελευθεροτυπίας στο διαδίκτυο

    20/12/2001 11:35:00 πμ

    Οι δημοσιογράφοι του διαδικτύου στις ΗΠΑ, απολαμβάνουν την ίδια προστασία όπως οι συνάδελφοί τους των άλλων ΜΜΕ, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Πολιτειακού Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης. Οι on-line δημοσιογράφοι απολαμβάνουν τις ίδιες προστασίες ελευθεροτυπίας, απέναντι σε κατηγορίες για λιβελογραφήματα, με αυτές που παρέχονται και στους δημοσιογράφους των εντύπων, του ραδιοφώνου και της τηλεοράσεως.

    Η Εθνική Τράπεζα του Μεξικού μήνυσε τον ηλεκτρονικό τόπο Narconews.com, που ερευνά θέματα ναρκωτικών, για άρθρα που συνέδεαν εσφαλμένως τον πρόεδρο της τράπεζας με την κυκλοφορία ναρκωτικών.

    Σύμφωνα όμως με την απόφαση "Σάλιβαν" του 1964, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι υποθέσεις δυσφήμισης πρέπει να ικανοποιούν ένα "υψηλότερο κριτήριο" από το να είναι τα άρθρα απλώς λανθασμένα.

    Για να μην καταστούν οι δημοσιογράφοι άτολμοι στο να καλύπτουν θέματα που είναι σημαντικά για το κοινό, θα κρίνονται ένοχοι δυσφήμισης μόνον εάν τα λανθασμένα άρθρα τους κρίνονται κακόβουλα.

    "Τα δικαστήριο διαπιστώνει ότι το Ναρκονιούς είναι ένα εναγόμενο μέσο και δικαιούται την αυξημένη προστασία που παρέχει η Πρώτη Τροποποίηση (ελευθερία Τύπου)", ανέφερε η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης Πόλα Ομάνσκυ, παραθέτοντας την απόφαση Σάλιβαν.

    [25] Internet και νέα νοικοκυριά

    20/12/2001 10:55:00 πμ

    Δεκαπέντε εκατομμύρια νέα νοικοκυριά συνδέθηκαν με το διαδίκτυο το τελευταίο τρίμηνο σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε χθες η εταιρεία ερευνών Νίλσεν. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, 474 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο Internet από τα σπίτια τους. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στις ΗΠΑ, δηλαδή 189 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 39% του συνολικού αριθμού χρηστών. Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική, έχουν 128 εκατομμύρια χρήστες και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, έχει 104 εκατομμύρια χρήστες.

    Σύμφωνα με τον ερευνητή της Νίλσεν, Ρίτσαρντ Γκούζι, το Δίκτυο καθίσταται ως ένα αποδεκτό μέρος της καθημερινής ζωής στις παραπάνω περιοχές.

    Αλλες περιοχές προσθέτει, όπως η νότια Αμερική, αναμένεται να αυξήσουν δραματικά τη συμμετοχή τους τα επόμενα δώδεκα χρόνια.

    Η Νίλσεν συγκέντρωσε τα στοιχεία της από περίπου 40.000 έρευνες που πραγματοποίησε μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.

    http://www.nielsennetratings.com

    [26] Πτώση εσόδων των Ευρωπαϊκών Ραδιοφώνων

    20/12/2001 11:02:00 πμ

    Βραχυπρόθεσμη θα είναι η πτώση των καθαρών εσόδων της ευρωπαϊκής ραδιοφωνίας, λόγω της έκρηξης του διαδικτύου (-5% το 2001), εκτιμά η εταιρεία ερευνών Όλιβερ &amp; Ολμπάουμ. Επίσης, προβλέπει ότι το 2002 τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Προς το παρόν, ο τομέας παραμένει υπερβολικά υποανάπτυκτος, με 5.100 ραδιοσταθμούς να μοιράζονται μόλις 4 δις ευρώ σε διαφημίσεις και έσοδα από χορηγίες, γεγονός που σημαίνει περί τα 0,8 εκ. ευρώ ανά σταθμό.

    Πολύ-πλατφορμική διανομή

    Στις ΗΠΑ όμως, η αξία του εμπορικού ραδιοφωνικού τομέα ανήλθε στα 17 δις ευρώ, για το έτος 2000.

    Πάντως, τα επόμενα 5-10 έτη, οι κορυφαίοι εμπορικοί σταθμοί θα μπορέσουν να εκτείνουν την κάλυψή τους μέσω του συνδυασμού νέων πλατφόρμων διανομής, όπως η επίγεια ψηφιακή εκπομπή ήχου (Terrestrial Digital Audio Broadcasting-DAB), ο ψηφιακός δορυφόρος, η καλωδιακή μετάδοση, το διαδίκτυο και τα κινητά δίκτυα.

    Ωστόσο, είναι απίθανη η κυριαρχία μίας μόνο πλατφόρμας στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

    Για παράδειγμα, η επίγεια ψηφιακή εκπομπή ήχου θα φθάσει μόλις στο 10% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και θα συνιστά μόλις το 6% της συνολικής ακρόασης έως το 2006.

    Έτσι, για να επιβιώσουν, τα ραδιοφωνικά δίκτυα και σταθμοί, όπως οι τηλεοπτικοί ομόλογοί τους, θα πρέπει να προσαρμοστούν στην "πολύ-πλατφορμική" διανομή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 December 2001 - 10:27:18 UTC