Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνελήφθη αξιωματούχος των Ταλιμπάν
  • [02] Μπους: Νέα μέτρα για την τρομοκρατία
  • [03] Στο πνεύμα των εορτών το μετρό
  • [04] Νέο Highspeed για την Ελληνική Ακτοπλοΐα
  • [05] Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου
  • [06] Σιωπηλή διαμαρτυρία για την τρομοκρατία
  • [07] Σύνοδος υπουργών Αμύνας στην Αττάλεια
  • [08] Συνέντευξη Παπανδρέου
  • [09] Δύο πυρκαγιές ξέσπασαν στο Παρίσι
  • [10] Ο Πούτιν απάντα ζωντανά σε Ρώσους πολίτες
  • [11] Ενεργοποίηση της Βαλκανικής Ταξιαρχίας
  • [12] Μείωση στα τέλη του ''Ελευθέριος Βενιζέλος''
  • [13] Ειδική συνεδρίαση για το Ευρώ
  • [14] Μέσω Internet οι διαγωνισμοί των επιχειρήσεων
  • [15] Απεργία ΟΤΟΕ για την εφαρμογή του ευρώ
  • [16] Ρεκόρ αποζημίωσης σε 26χρονη γυναίκα
  • [17] Στάση εργασίας γιατρών
  • [18] The Earthbound στο Αν Club
  • [19] Αυστραλία: Συμφωνία κατασκευής κοσμοδρομίου
  • [20] Μεταλλαγμένα τρόφιμα

    [01] Συνελήφθη αξιωματούχος των Ταλιμπάν

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 12:07:00 μμ

    Πράκτορες των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, συνέλαβαν ανώτερο αξιωματούχο των Ταλιμπάν. Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη ανώτερου αξιωματούχου των Ταλιμπάν από τότε που το ισλαμικό αυτό κίνημα εκδιώχθηκε από την εξουσία στο Αφγανιστάν. Δημοσιογράφος του Ρόιτερ είδε πακιστανούς πράκτορες να συλλαμβάνουν αργά χθες στην πακιστανική πόλη Τσαμάν, τον Αμινουλάχ Αμίν, πρώην υπεύθυνο ασφαλείας στην μεθοριακή πόλη Σπιν Μπολντάκ του νοτίου Αφγανιστάν. Η σύλληψη του Αμίν, δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

    [02] Μπους: Νέα μέτρα για την τρομοκρατία

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 6:42:00 μμ

    Νέα μέτρα κατά της χρηματοδότησης των οργανώσεων που συνδέονται με την τρομοκρατία,θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

    Ο Αρι Φλέισερ, εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου, δεν επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες απλώς είπε πως η ανακοίνωση θα έχει να κάνει με "επιπρόσθετες οικονομικές ενέργειες στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας".

    Επίσης ο αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του θα κάνει τον απολογισμό των πρώτων εκατό ημερών του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

    [03] Στο πνεύμα των εορτών το μετρό

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 6:36:00 μμ

    Τα γιορτινά του "φοράει" από αύριο το Μετρό της Αθήνας και γιορτάζει τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μαζί με όλους τους πολίτες της Αθήνας. Σε σημερινή εορταστική εκδήλωση ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής "κήρυξε" την έναρξη των εορταστικών πολυπολιτισμικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα από τις 21 έως τις 24 Δεκεμβρίου, καθώς και από τις 28 έως τις 31 Δεκεμβρίου στο σταθμό του Συντάγματος.

    Στα δυο αυτά τετραήμερα, μικρά και μεγάλα καλλιτεχνικά σύνολα, αποτελούμενα από 85 επαγγελματίες μουσικούς και ηθοποιούς, θα βρεθούν ανάμεσα στο αθηναϊκό κοινό, για να καλύψουν 80 μονόωρες μουσικές παραστάσεις και 64 δρώμενα, δίνοντας μια άλλη νότα στη καθημερινή κίνηση των Αθηναίων.

    Σε ένα μήνα το μετρό θα γιορτάσει τα δυο χρόνια λειτουργίας του, στη διάρκεια των οποίων άλλαξε και βελτίωσε την ποιότητα της καθημερινής ζωής των πολιτών.

    Σύμφωνα με τον κ.Βερελή, καθημερινά 350.000 πολίτες κάνουν χρήση του μετρό αποδεικνύοντας έμπρακτα τη χρησιμότητα του, ενώ οι επεκτάσεις του γίνονται ολοένα και πιο αναγκαίες.

    [04] Νέο Highspeed για την Ελληνική Ακτοπλοΐα

    Πηγή: ΕΤ-1 20/12/2001 12:26:00 μμ

    Ένα νέο απόκτημα της Ελληνικής Ακτοπλοΐας, εγκαινίασε χθες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης. Το Ολυμπία Παλλάς είναι το νέο Highspeed των Μινωικών Γραμμών και από αύριο θα εκτελεί δρομολόγια από Πάτρα για Ανκόνα. Το πολυτελές σκάφος ναυπηγήθηκε στην Ιταλία και το κόστος κατασκευής του ανήλθε σε 103 εκατομμύρια Ευρώ.

    [05] Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 11:58:00 πμ

    Μέτρα για την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων στην αναπτυξιακή διαδικασία, συζήτησε σήμερα το πρωί το υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Επίσης, στη Βουλή συνεχίζεται για 4η μέρα η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο με ονομαστική ψηφοφορία.

    [06] Σιωπηλή διαμαρτυρία για την τρομοκρατία

    Πηγή: ΝΕΤ 20/12/2001 6:23:00 μμ

    Σιωπηλή διαμαρτυρία μπροστά απο τον Αγνωστο Στρατιώτη θα πραγματοποιήσουν απο τις 6 εως τις 9 το βράδυ οι συγγενείς των θυμάτων τρομοκρατίας στη χώρα μας.

    [07] Σύνοδος υπουργών Αμύνας στην Αττάλεια

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 6:02:00 μμ

    Αρχισε σήμερα στην Αττάλεια της Τουρκίας η σύνοδος των υπουργών άμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη συμμετοχή και του υπουργού άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου. Στη Σύνοδο συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και ο διοικητής της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης Νοτιοανατολικής Ευρώπης ταξίαρχος Ανδρέας Κουζέλης.

    Παπαντωνίου για ελληνοτουρκικά

    Ο Ελληνας υπουργός, στο περιθώριο της συνόδου συναντήθηκε με τους ομόλογό του από τη Βουλγαρία Νικολάϊ Αβράμοφ και την Τουρκία Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου.

    Ο κ. Παπαντωνίου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφέρθηκε στο ζήτημα του ευρωστρατού τονίζοντας ότι είναι θέμα μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία ρύθμιση που θα παραβιάζει τα εθνικά της συμφέροντα.

    Αναφερόμενος στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Παπαντωνίου είπε ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο και ο τουρισμός, ωστόσο παραμένουν άλυτα τα κυρίως προβλήματα. "Η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να γίνει στη βάση των διεθνών συμφωνιών και του διεθνούς δικαίου'τόνισε ο κ. Παπαντωνίου.

    [08] Συνέντευξη Παπανδρέου

    Πηγή: ΕΡΑ 20/12/2001 1:10:00 μμ

    Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης δίνει αυτή την ώρα ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, για τα αποτελέσματα της συνόδου του Λάακεν και εν όψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στις αρχές Ιανουαρίου. Κορυφαία θέματα στην ατζέντα των Ελληνο-αμερικανικών συνομιλιών, θα είναι η ανάδειξη του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή η αντιμετώπιση από κοινού της διεθνούς τρομοκρατίας, το Κυπριακό, οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια καθώς και το θέμα του Ευρωστρατού.

    Επίσης, ο κ.Παπανδρέου αναφερόμενος επανειλημμένα στο θέμα του Ευρωστρατού τόνισε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει κινδυνολογία.

    "Έχουμε μπροστά μας δύσκολες διαπραγματεύσεις και θα πρέπει να έχουμε την υποστήριξη όλων των κομμάτων σ αυτές μας τις προσπάθειες", είπε ο υπουργός.

    Η Ελλάδα είναι έτοιμη να κλείσει το θέμα εάν ικανοποιηθούν τα εθνικά της συμφέροντα διαφορετικά το θέμα θα παραμείνει ανοικτό Είναι στο χέρι της ΕΕ να προχωρήσει σε μία εποικοδομητική πρόταση που θα ορίζει ξεκάθαρα τις σχέσεις της Κοινής εξωτερικής πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και με τις 6 χώρες του ΝΑΤΟ που βρίσκονται εκτός της ΕΕ στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία.

    [09] Δύο πυρκαγιές ξέσπασαν στο Παρίσι

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 2:22:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Δύο άνθρωποι απανθρακώθηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν σε δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα νωρίς το πρωί σήμερα σε προάστια του Παρισιού, έγινε γνωστό από πηγή της πυροσβεστικής στη γαλλική πρωτεύουσα. Ανδρες της πυροσβεστικής έσπευσαν γύρω στις 06:30 τοπική ώρα σε εξαόροφο ξενοδοχείο στο Κλισί-λα-Γκαρέν, ανατολικό προάστιο του Παρισιού, όπου η φωτιά ήταν αιτία να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν ελαφρά άλλοι τρείς.

    Στη δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε σχεδόν την ίδια ώρα με την πρώτη σε οίκημα του 7ου διαμερίσματος του Παρισιού, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 11 τραυματίστηκαν.

    Δέκα άτομα σώθηκαν κυριολεκτικά από τις φλόγες, ενώ η φωτιά είχε επεκταθεί στο κλιμακοστάσιο και αρκετά άλλα πρόλαβαν να βγούν από το κτίριο.

    [10] Ο Πούτιν απάντα ζωντανά σε Ρώσους πολίτες

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 1:06:00 μμ

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα εμφανιστεί στην κρατική τηλεόραση της χώρας του, προκειμένου να απαντήσει ζωντανά σε ερωτήματα Ρώσων πολιτών, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

    Καινοτομία για τον Ρώσο πρόεδρο

    Αυτή είναι η πρώτη φορά από την ανάληψη της προεδρίας που ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδίδεται σε μια τέτοιου είδους καινοτομία στη χώρα του.Στα μέσα Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Η.Π.Α., είχε απαντήσει σε ερωτήσεις ακροατών αμερικανικού ραδιοφωνικού σταθμού.

    Οι ερωτήσεις μπορούν να τίθενται από σήμερα τηλεφωνικά ή στην κοινή ιστοσελίδα των κρατικών καναλιών ORT και RTR www.ortrtr.ru

    Η συνέντευξη θα μεταδοθεί απευθείας από τα δύο δίκτυα την παραμονή των Χριστουγέννων στις 12:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας) και κατά τη διάρκειά της θα γίνονται τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ Μόσχας και περίπου δέκα μεγάλων ρωσικών πόλεων.

    [11] Ενεργοποίηση της Βαλκανικής Ταξιαρχίας

    Πηγή: ΕΡΑ 20/12/2001 12:41:00 μμ

    Μέτρα για την ταχύτερη ενεργοποίηση της Βαλκανικής Ταξιαρχίας αποφασίστηκαν στην Αττάλεια, μετά από επαφές των υπουργών Αμυνας των χωρών, οι οποίες απαρτίζουν τη σχετική πρωτοβουλία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Αμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου, του πρώτου Έλληνα υπουργού Αμυνας που επισκέπτεται την Τουρκία από το 1974, έστω και για πολυμερή επαφή, η Ελλάδα θα διαθέσει 400.000 δολαρία, επί συνόλου 2 δισεκατομμυρίων, για την απόκτηση συστήματος επικοινωνιών της Βαλκανικής Ταξιαρχίας.

    Η έδρα της Βαλκανικής Ταξιαρχίας είναι στη Βουλγαρία, διαθέτει 3.000 άνδρες και διοικητής της, για την τρέχουσα διετία, είναι Έλληνας ταξίαρχος. Τα μέλη της αποφάσισαν για τα τέλη του 2002 την πραγματοποίηση άσκησης αντιμετώπισης των συνεπειών σεισμού, ο οποίος, κατά το σενάριο της άσκησης, θα γίνει στην Ελλάδα.

    [12] Μείωση στα τέλη του ''Ελευθέριος Βενιζέλος''

    Πηγή: ΕΡΑ 20/12/2001 5:34:00 μμ

    Τη μείωση κατά 15-23% των τελών προσγείωσης και στάθμευσης αεροσκαφών για το 2002 αποφάσισε ο διεθνής αερολιμένας Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος", στο πλαίσιο υποστήριξης των αεροπορικών εταιριών στη δύσκολη περίοδο που διανύουν.

    Επιπλέον, στα διεθνή δρομολόγια με χαμηλή επιβατική κίνηση θα γίνουν περαιτέρω μειώσεις στα τέλη προσγείωσης και στάθμευσης.

    Τέλος, τα εισιτήρια που αφορούν τις άγονες γραμμές του εσωτερικού απαλλάσσονται από το τέλος αεροδρομίου που είναι 2.500 δρχ. ανά επιβάτη ή 7,21 ευρώ

    [13] Ειδική συνεδρίαση για το Ευρώ

    20/12/2001 12:53:00 μμ

    Κρατώντας ένα νόμισμα ευρώ στο χέρι, η Ελληνίδα επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, χαιρετίζει τη νέα εποχή που θα ανατείλει για την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, ένα μόλις λεπτό από την έλευση του καινούργιου χρόνου. Ειδική συνεδρίαση ξεκίνησε το πρωί που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά δημόσια και βρίσκονται όλοι οι εκπρόσωποι των 12 χωρών, που μετέχουν στην ευρωζώνη.

    Κοινά είναι τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κάθε κυβέρνηση ξεχωριστά όταν οι Ευρωπαίοι πολίτες θα βρεθούν στην νέα νομισματική πραγματικότητα.

    Για καλό και για κακό... για τις πρώτες μέρες τουλάχιστον θυμηθείτε, ότι για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το ευρώ, μπορείτε να καλείται χωρίς χρέωση τα τηλεφωνικά νούμερα 198 ή 0800-20021.

    Κέντρα πληροφόρησης, λειτουργούν και σε όλες τις τράπεζες.

    [14] Μέσω Internet οι διαγωνισμοί των επιχειρήσεων

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 12:01:00 μμ

    Από το νέο έτος θα τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία που θα οδηγήσει στη διακήρυξη των διαγωνισμών για τις κρατικές προμήθειες από μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) μέσω του διαδικτύου. Η ανακοίνωση των διαγωνισμών με ηλεκτρονικό τρόπο, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου (ΓΓΕ), θα λειτουργεί παράλληλα με τις διακηρύξεις των διαγωνισμών μέσω του Τύπου. Το υπουργείο Ανάπτυξης θέτει σε εφαρμογή δύο νέα μέτρα συμβάλλοντας στο άνοιγμα των κρατικών προμηθειών στις ΜΜΕ και στην όλο και μεγαλύτερη διαφάνεια στον χώρο των τεχνικών προδιαγραφών.

    Υπέρ της Υπεργολαβίας

    Ειδικότερα, στην ιστοσελίδα της ΓΓΕ www.gge.gr εισάγονται για διαβούλευση/συζήτηση με κάθε ενδιαφερόμενο οι προδιαγραφές των υπό προμήθεια προϊόντων, τριάντα περίπου ημέρες πριν την προκήρυξη και εκτίθενται προς συζήτηση οι προδιαγραφές των μελλοντικών διαγωνισμών.

    Η συζήτηση πραγματοποιείται σε δύο κύκλους, καθώς εκτιμάται ότι με αυτό το τρόπο θα περιοριστούν οι ενστάσεις κατά των προδιαγραφών που εκδηλώνονται αμέσως μετά την προκήρυξη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης ενός διαγωνισμού κατά 80 ημέρες τουλάχιστον.

    Παράλληλα στο Internet έχει εισαχθεί ένα πλαίσιο υπέρ της Υπεργολαβίας, που αποτελεί σύστημα επικοινωνίας μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, με σκοπό την από κοινού κατάθεση προσφοράς.

    Μέσω του διαδικτύου γίνεται μια προσπάθεια υιοθέτησης μέτρων, υπό μορφή κινήτρων, υπέρ της υπεργολαβίας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης.

    Η ΓΓΕ έχει ήδη λάβει την αποδοχή εκ μέρους της ΕΕ ενός μέτρου που αφορά στην χορήγηση άτοκων προκαταβολών σε μεγάλες επιχειρήσεις (δηλαδή τους εργολάβους) που έχουν αναθέσει ένα ποσοστό εκτέλεσης της σύμβασης σε ΜΜΕ στο πλαίσιο του καθεστώτος της υπεργολαβίας.

    Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου έχει ολοκληρώσει τις προτάσεις της για την εφαρμογή αυτού του μέτρου/κινήτρου υπέρ της υπεργολαβίας. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί οι προτάσεις της με αντικείμενο την υιοθέτηση κινήτρων υπέρ της συγχώνευσης μικρών εμπορικών επιχειρήσεων.

    Στο Internet και στον Τύπο ανακοινώονται κάθε μήνα οι "Υπογραφείσες Συμβάσεις" και οι "Προμήθειες ειδών που αναμένεται να προκηρυχτούν".

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της ΓΓΕ από όλα τα παραπάνω μέτρα ευνοούνται οι επιχειρήσεις εκείνες (βιοτέχνες κλπ.), συνήθως μικρές, που δεν διαθέτουν την απαραίτητη διοικητική οργάνωση με σκοπό την ολοκληρωμένη προετοιμασία της προσφοράς τους σε 52 ημέρες.

    [15] Απεργία ΟΤΟΕ για την εφαρμογή του ευρώ

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 5:27:00 μμ

    Δυο 24ωρες απεργίες, κήρυξε η ΟΤΟΕ, μετά την άρνηση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών να χορηγήσει πριμ στους εργαζομένους για την εφαρμογή του ΕΥΡΩ, χωρίς όμως να προσδιορίσει ημερομηνία.

    Ο υπουργός Εργασίας Δημ. Ρέππας, κάλεσε απόψε την ΟΤΟΕ για συζητήσεις στο γραφείο του , σε μια τελευταία διαμεσολαβητική προσπάθεια για να αποφευχθεί η απεργία στις τράπεζες.

    [16] Ρεκόρ αποζημίωσης σε 26χρονη γυναίκα

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 12:05:00 μμ

    Ρεκόρ αποζημίωσης από δικαστήριο του Σίδνεϊ σε μια 26χρονη γυναίκα, που έμεινε παράλυτη για όλη της τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα. Το δικαστήριο έκρινε ότι η Λίζα Πάλμερ, η οποία χρειάζεται ιατρική στήριξη σε όλη της τη ζωή, θα αποζημιωθεί με το ποσόν των 17 εκατομμυρίων δολαρίων. Υπεύθυνο για το τροχαίο κρίθηκε το υπουργείο Συγκοινωνιών, γιατί ανάδοχη εταιρία είχε ρίξει χαλίκι στο δρόμο, όπου σημειώθηκε το τροχαίο και τον προετοίμαζε για άσφαλτο, χωρίς να πάρει προληπτικά μέτρα με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο του θύματος, που διέσχιζε το δρόμο, να ανατραπεί.

    [17] Στάση εργασίας γιατρών

    Πηγή: ΕΡΑ 20/12/2001 1:17:00 μμ

    Στάση εργασίας πραγματοποιεί σήμερα από τις 10:00 έως τις 16:00 ο σύλλογος Υγειονομικού Προσωπικού Αθηνών. Σε εξέλιξη αυτή την ώρα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων προκειμένου να αποφασίσουν για απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου.

    [18] The Earthbound στο Αν Club

    20/12/2001 11:42:00 πμ

    Την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου στις 11 μ.μ., άλλο ένα μεγάλο όνομα της ελληνικής ροκ σκηνής, το συγκρότημα The Earthbound θα εμφανιστεί στο θρυλικό Αν Club. Οι The Earthbound αποτελούνται από μέλη γνωστών συγκροτημάτων της αθηναϊκής σκηνής (Last Drive, Honeydive, Rockin' Bones, Engine, Spacecakes) και κάθε φορά που παίζουν επιδιώκουν να μεταφέρουν το μήνυμά τους: τη συναδέλφωση κοινού και μουσικών μέσα από την αμφίδρομη επικοινωνία που προσφέρει η δύναμη της μουσικής.

    Η μουσική τους συνδυάζει ακουστικές και acid rock φόρμες με στοιχεία από folk μουσικές όλου του κόσμου.

    Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος ήταν ένα 7'' σινγκλ το οποίο κυκλοφόρησε μαζί με περιοδικό (1999). Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, οι The Earthbound εμφανίστηκαν στο Rockwave Festival. Τον Οκτώβριο μπήκαν στο studio με παραγωγό τον Jim Spliff για την ηχογράφηση του πρώτου τους LP με τίτλο The Earthbound το οποίο κυκλοφόρησε από την M Records. Τον Μάρτιο του 2000 οι The Earthbound έπαιξαν μαζί με τους Calexico στο club Ρόδον. Τον χειμώνα του 2001 έγραψαν τη μουσική της ταινίας "Στάκαμαν"του Αντώνη Καφετζόπουλου.

    Οι The Earthbound είναι οι: Πάνος Τομαράς: ακουστικό μπάσο, Σπύρος Δουλγερίδης: τύμπανα, κρουστά, Αλέξης Καλοφωλιάς: κιθάρα, φωνή, Μπάμπης Αμοργινός: κρουστά, κιθάρα, φωνή, Πάνος Μαριολόπουλος: κρουστά, φωνή.

    Στα decks θα βρίσκονται οι DJs της ομάδας PSYCHOGRANDMAMAS!

    ΑΝ Club, Σολωμού 13-15, Εξάρχεια, τιμή εισόδου 4.000, ώρα 22:00

    [19] Αυστραλία: Συμφωνία κατασκευής κοσμοδρομίου

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 11:45:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ένας Κορεάτης μετανάστης, που κάποτε εργαζόταν αμοιβόμενος με μόλις έξι δολάρια την ώρα, ο Ντέϊβιντ Γουόν, θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο άνθρωπος που θα ηγηθεί της παρουσίας της Αυστραλίας, στο διάστημα μετά την υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή κοσμοδρομίου στο Νησί των Χριστουγέννων (ανήκει στην Αυστραλία), μεταξύ της αυστραλιανής εταιρίας "Asia Pacific Space Center" και της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος.

    Το κοσμοδρόμιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2003 και είναι το πρώτο, που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για εμπορικούς σκοπούς-την εκτόξευση δορυφόρων γεωστατικής και χαμηλής τροχιάς.

    [20] Μεταλλαγμένα τρόφιμα

    Πηγή: ΑΠΕ 20/12/2001 1:23:00 μμ

    Αναντιστοιχία μεταξύ της επιθυμίας των καταναλωτών και της ακολουθούμενης πολιτικής στο θέμα των μεταλλαγμένων οργανισμών, σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, διαπιστώνει η Greenpeace. Σε σημερινή συνέντευξη τύπου, η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση παρουσίασε νέα στοιχεία για τη στάση των Ευρωπαίων καταναλωτών, αλλά και των ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων απέναντι στα μεταλλαγμένα. Η αντίδραση των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στους μεταλλαγμένους οργανισμούς εντείνεται ολοένα και περισσότερο σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Oι καταναλωτές αντιδρούν, η βιομηχανία τροφίμων ανταποκρίνεται, η κυβέρνηση αδρανεί.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που δημοσιεύτηκε μέσα στον Δεκέμβριο, η αντίδραση των Ελλήνων πολιτών απέναντι στους μεταλλαγμένους οργανισμούς, όχι μόνο εντείνεται περαιτέρω, αλλά είναι και η πιο ισχυρή και ηχηρή μεταξύ των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το 93,3% των Ελλήνων δεν θέλει να τρώει μεταλλαγμένα τρόφιμα, ποσοστό που είναι κατά 10 μονάδες μεγαλύτερο από αυτό που προέκυψε από αντίστοιχη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου τον Μάρτιο του 2000, και κατά την οποία το 83% των Ελλήνων δήλωνε ότι δεν χρειάζεται μεταλλαγμένα τρόφιμα.

    Η Greenpeace παρουσίασε επίσης τον ανανεωμένο Οδηγό Καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, στον οποίο περιλαμβάνονται περισσότερα από 400 προϊόντα της ελληνικής αγοράς. Από τον Οδηγό προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών τροφίμων έχει λάβει το μήνυμα των καταναλωτών και αποφεύγει τους μεταλλαγμένους οργανισμούς.

    "Η θετική στάση της πλειονότητας των ελληνικών εταιρειών τροφίμων είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια της πίεσης που άσκησαν οι πολίτες μέσω του Δικτύου Καταναλωτών το οποίο δημιούργησε η Greenpeace. Το Δίκτυο Καταναλωτών απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που αρνούνται να παίξουν το ρόλο του άκριτου καταναλωτή και θέλουν να έχουν έναν πιο ουσιαστικό λόγο και ρόλο στα ζητήματα που άπτονται της διατροφής τους, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας τους. Πρωταρχικός σκοπός του Δικτύου Καταναλωτών είναι να ασκήσει πίεση προς την αγορά με σκοπό την εξασφάλιση προϊόντων απαλλαγμένων από μεταλλαγμένους οργανισμούς. Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται αφού στους πρώτους επτά μήνες λειτουργίας του Δικτύου, τουλάχιστον 16 εταιρείες που δεν είχαν ανταποκριθεί στην έρευνα της Greenpeace (ή δεν μπορούσαν να εγγυηθούν κάποια από τα συστατικά των προϊόντων τους), επικοινώνησαν μαζί μας και εγγυώνται ότι τα προϊόντα τους δεν περιέχουν μεταλλαγμένους οργανισμούς και παράγωγά τους", δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη του Δικτύου Καταναλωτών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

    Τα αποκαλυπτικά στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εμμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει το πράσινο φως στα μεταλλαγμένα. Αξίζει να τονίσουμε ότι, από τον περασμένο Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παραλείπει να διατυμπανίζει την πρόθεσή της να ανοίξει το δρόμο για την έγκριση νέων μεταλλαγμένων προϊόντων και καλλιεργειών στην ευρωπαϊκή αγορά καθώς και την επιθυμία της να άρει την προσωρινή απαγόρευση (de facto moratorium) που έχουν θέσει σε ισχύ Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος, ύστερα μάλιστα από σχετική ελληνική πρωτοβουλία που ελήφθη από τον τότε υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνο τον Ιούνιο του 1999.

    Είναι σαφές ότι, για τους αρμόδιους Επιτρόπους της ΕΕ κάποια οικονομικά συμφέροντα είναι υπεράνω της γνώμης των πολιτών αλλά και της ασφάλειας της υγείας και του περιβάλλοντος. Η αδικαιολόγητη αδράνεια των αρμόδιων υπουργείων (ΥΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Γεωργίας) διευκολύνει αυτή την ανεύθυνη στάση και έρχεται σε κατάφορη αντίθεση τόσο με τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, όσο και με τις παλαιότερες πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

    Η πολιτική ατολμία αποτυπώνεται και στη μέχρι σήμερα σιωπή του Υπουργείου Γεωργίας στο θέμα των μεταλλαγμένων σπόρων. Ύστερα από το περσινό σκάνδαλο με το μεταλλαγμένο βαμβάκι και την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης "περί πιστοποίησης και ελέγχου για την παρουσία προσμίξεων από γενετικά τροποποιημένους σπόρους" (ΦΕΚ 176 Β, 21-1-2001), η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα για να καθαρίσει τη γεωργία από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

    "Σήμερα, οκτώ μήνες μετά τη σπορά και τρεις μήνες μετά την έναρξη της συγκομιδής του βαμβακιού, το Υπουργείο Γεωργίας δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Και έχουμε και πάλι κάθε λόγο να ανησυχούμε, αφού εργαστηριακές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της Greenpeace σε βαμβακόσπορο εισαγωγής (προέλευσης ΗΠΑ) έδειξαν την ύπαρξη μεταλλαγμένων σπόρων. Και όλα αυτά ενώ όλη η πολιτική ηγεσία μιλά για στροφή στην ποιότητα!", επεσήμανε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

    Παρόλη τη θετική ανταπόκριση πολλών εταιρειών τροφίμων, η οποία αποτυπώνεται στον Οδηγό Καταναλωτών της Greenpeace, μεγάλες ποσότητες μεταλλαγμένης σόγιας και καλαμποκιού εξακολουθούν να μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα μέσω των ζωοτροφών.

    Γι' αυτό το λόγο, η Greenpeace έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα στον τομέα των ζωοτροφών-ιχθυοτροφών και των προϊόντων ζωικής προέλευσης.

    "Η Greenpeace θα συνεχίσει τη δράση της με σκοπό να σταματήσει την απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον. Με δεδομένη την έντονη αντίδραση των Ελλήνων καταναλωτών θα συνεχίσει να πιέζει για μια σαφή συνολική πολιτική στα τρόφιμα και τη γεωργία, για την οριστική απομάκρυνση του εφιάλτη των μεταλλαγμένων", τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης.

    Όσοι καταναλωτές επιθυμούν να ενημερωθούν για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και να προμηθευτούν τον ανανεωμένο Οδηγό Καταναλωτών, μπορούν να επικοινωνούν με το Δίκτυο Καταναλωτών της Greenpeace στο τηλέφωνο 010 3838 990 (Δευτέρα-Παρασκευή, 11 πμ4 μμ).

    Για περισσότερες πληροφορίες: Νίκος Χαραλαμπίδης, 010 3806 374-5, 0974 144554 Ζωοδόχου Πηγής 52γ, 106 81 Αθήνα, τηλ. 010 3806 374-5, fax. 010 3804 008, www.greenpeace.org


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 December 2001 - 17:56:03 UTC