Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν
  • [02] Αφγανιστάν: Ορκωμοσία μετά βομβαρδισμών
  • [03] Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις
  • [04] Χάρτης του Αιγαίου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [05] Βουλγαρία: Δυστύχημα σε κέντρο διασκέδασης
  • [06] Ινδία-Πακιστάν: Κλιμάκωση της έντασης
  • [07] Υπερψήφιση του προϋπολογισμού για το 2002
  • [08] Τέλος στα χαρτόσημα των συναλλαγματικών

    [01] Νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν

    22/12/2001 11:35:00 πμ

    Ο Χαμίντ Καρζάι

    Μια νέα περίοδος ξεκινά σήμερα στο Αφγανιστάν, καθώς ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον 44χρονο Χαμίντ Καρζάι, ένας εκ των ηγετών της φυλής των Παστούν, ο οποίος δεσμεύτηκε να θέσει τέρμα στην αιματοχυσία στη χώρα του που διαρκεί 23 χρόνια. Η τελετή της ορκομωσίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών άρχισε με τον Εθνικό Υμνο του Αφγανιστάν. Αμέσως μετά την ορκομωσία των 29 αντιπροέδρων και υπουργών της νέας κυβέρνησης, ο νέος πρόεδρος έσφιξε το χέρι του απερχόμενου προέδρου της χώρας, Μπουρανουντίν Ραμπανί.

    Εκκληση για συμφιλίωση και διεθνή βοήθεια

    Ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι απηύθυνε σήμερα έκκληση απο την Καμπούλ "για συμφιλίωση και διεθνή βοήθεια" για να ανοικοδομηθεί η κατεστραμμένη -από τον πόλεμο- χώρα του.

    "Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειες μας για να ξεχάσουμε το οδυνηρό παρελθόν. Σαν αδελφοί και αδελφές πρέπει να προχωρήσουμε μαζί προς ένα νέο Αφγανιστάν", τόνισε στην ομιλία του λίγα λεπτά μετά την ορκωμοσία τόσο του ιδίου όσο και των μελών της κυβέρνησής του.

    "Η χώρα μας γνώρισε καταστροφές. Εχουμε ανάγκη από ένα νέο ξεκίνημα και σκληρή δουλειά από όλους τους Αφγανούς", σημείωσε. Επίσης, κάλεσε τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ανοικοδόμησης.

    Η νέα κυβέρνηση προέκυψε από τις συμφωνίες της Παναφγανικής διάσκεψης της Βόννης, που υπεγράφησαν στις 5 Δεκεμβρίου υπο την αιγίδα του ΟΗΕ και η θητεία της θα διαρκέσει έξι μήνες.

    Βομβαρδισμός αυτοκινητοπομπής

    Την ώρα που πραγματοποιείτο η ορκομωσία της μεταβατικής κυβέρνησης, Αφγανοί στρατιώτες συνέλαβαν στον περίβολο του υπουργείου Εσωτερικών τρεις ένοπλους Ταλιμπάν και τους οδήγησαν για ανάκριση.

    Νωρίτερα, αυτοκινητοπομπή, στην οποία επέβαιναν Αφγανοί αξιωματούχοι για να παραστούν στη τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης επλήγη από αμερικανικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα 65 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματιστούν.

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο αμφισβήτησε ότι στα αυτοκίνητα επέβαιναν πρώην αξιωματούχοι και τόνισε ότι "ο βομβαρδισμός έγινε κατά στρατιωτικού στόχου".

    Χθες, ο διοικητής του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι το χρηματικό ποσό που χρειάζεται για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν μπορεί να υπολογιστεί μέχρι στιγμής σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν σε περίοδο πέντε ετών.

    [02] Αφγανιστάν: Ορκωμοσία μετά βομβαρδισμών

    21/12/2001 11:17:00 μμ

    Στο Αφγανιστάν αύριο ορκίζεται η νέα κυβέρνηση ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις. Σήμερα αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στο ανατολικό τμήμα της χώρας μια πομπή αυτοκινήτων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 65 άνθρωποι. Σύμφωνα με το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο οι επιβάτες ήταν αξιωματούχοι από άλλες περιοχές που είχαν προορισμό την Καμπούλ για να παραστούν στην αυριανή τελετή ορκομωσίας της νέας κυβέρνησης, οι ΗΠΑ ωστόσο διαψεύδουν και απαντούν ότι βομβάρδισαν στρατιωτικό στόχο.

    Αφαντοι οι δυο πλέον καταζητούμενοι άνδρες-Νέα βόμβα στην υπηρεσία των Αμερικανών

    Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο ανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης και συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    "Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν πολλοί πρώην ηγέτες περιοχών και επικεφαλής φυλών" ανέφερε αξιωματούχος της περιοχής Χοστ και πρόσθεσε ότι και τα 14 αυτοκίνητα της πομπής καταστράφηκαν ολοσχερώς.

    Στην ανακοίνωση του Πενταγώνου αμφισβητείται η πληροφορία ότι τα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν μετέφεραν Αφγανούς πρώην αξιωματούχους και τονίζεται ότι "ο βομβαρδισμός έγινε κατά στρατιωτικού στόχου" και ότι στη φάλαγγα υπήρχαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι του εχθρού.

    Την ίδια ώρα ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εξακολουθεί να βρίσκεται στα βουνά του ανατολικού Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Χάτζι Χαζράτ Αλι, υπεύθυνος ασφαλείας της επαρχίας Ναγκαρχάρ, όπου βρίσκεται η οροσειρά της Τόρα Μπόρα. ο ίδιος δήλωσε επίσης οτι ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Ομαρ είναι ζωντανός χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει τον τόπο όπου βρίσκεται. Ο Χαζράτ Αλι δεν έδωσε διευκρινίσεις για τις πηγές των πληροφοριών του.

    Την περασμένη εβδομάδα, πριν από την ανακοίνωση της εξουδετέρωσης των βάσεων της Αλ Κάιντα στην Τόρα Μπόρα είχε δηλώσει οτι ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν στην περιοχή πριν απο λίγες ημέρες, αλλά ότι αγνοούσε πού βρισκόταν τη στιγμή που μιλούσε.

    Ύπαρχουν πολλές ακόμη σπηλιές στα βουνά. Η Αλ Κάιντα δεν τελείωσε, δήλωσε σήμερα ο Χάτζι Χαζράτ Αλι τη στιγμή που οι επικεφαλής των αφγανικών δυνάμεων της περιοχής δηλώνουν ότι η περιοχή της Τόρα Μπόρα "εκκαθαρίστηκε από το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    Πάντως οι Αμερικανοί ενίσχυσαν τα στρατεύματά τους στέλνοντας μια νέα βόμβα που εκρήγνυται με καθυστέρηση και με μεγάλη πίεση ρουφώντας τον αέρα από τις σπηλιές και τις σήραγγες. Πρόκειται για μια κατευθυνόμενη με λέιζερ, "θερμοβαρική" βόμβα, που δοκιμάστηκε πρόσφατα στη Νεβάδα.

    Αυριο η ορκομωσία-9 δις η ανοικοδόμηση της χώρας

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγνωρίσουν τη νέα προσωρινή κυβέρνηση της Καμπούλ, μόλις αυτή ορκιστεί, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν Τζέιμς Ντόμπινς. Θα είναι η πρώτη φορά από τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν, το 1979, που οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν αφγανική κυβερνηση.

    Ο Ντόμπινς είπε ακόμα πως μετέφερε μήνυμα του προέδρου Μπους στον επικεφαλής της αφγανικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι. "Θα παραχωρήσουμε το κτίριο της πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, τους καλούμε να διορίσουν πρεσβευτή στη χώρα μας και θα έχουμε επαφές μαζί τους για όλα τα θέματα", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Εν τω μεταξύ το χρηματικό ποσό που χρειάζεται για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν μπορεί να υπολογιστεί μέχρι στιγμής σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία πρέπει να καταβληθούν σε περίοδο πέντε ετών, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο διοικητής του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη Μαρκ Μάλοκ-Μπράουν.

    Πρόκειται για έναν προκαταρκτικό υπολογισμό, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψιν ορισμένες ανάγκες όπως αυτές που συνδέονται με θέματα ασφάλειας, διευκρίνισε ο κ. Μάλοκ-Μπράουν.

    Ο ίδιος προέβη στις ανωτέρω δηλώσεις κατά τη λήξη διάσκεψης των χωρών-δωρητριών για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Κατά τη διάσκεψη αυτή επισημάνθηκαν και "προγράμματα με άμεσο αντίκτυπο", τα οποία ανέρχονται σε 600 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα για την ανακούφιση του αφγανικού πληθυσμού.

    Ξεκινά η ανάπτυξη της διεθνούς δύναμης

    Το πρώτο τμήμα του βρετανικού σώματος πεζοναυτών έφτασε σήμερα την αυγή στην Καμπούλ, ενώ στο Βερολίνο ανακοινώθηκε ότι η Γερμανία θα αποστείλει στο Αφγανιστάν δύναμη 1.200 ανδρών στο πλαίσιο της υπό συγκρότησιν πολυεθνούς δύναμης που θα τελεί υπό εντολήν του ΟΗΕ.

    Πρόκειται για 20 περίπου Βρετανούς πεζοναύτες, οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα ασφαλείας κατά την αυριανή τελετή εγκαθίδρυσης της μετα-ταλιμπάν κυβέρνησης του Αφγανιστάν, παρουσία ξένων διπλωματών και άλλων αξιωματούχων.

    Παράλληλα στο Βερολίνο το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αποστείλει δύναμη 1.200 περίπου ανδρών στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο γερμανός υπουργός Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ.

    Ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους πρόσθεσε ότι η Ολλανδία και η Δανία είναι έτοιμες να αποστείλουν συνολικά 250 άνδρες στο πλευρό της γερμανικής δύναμης, το μέγεθος της οποίας θα ανέλθει έτσι το ανώτερο σε 1.450 άνδρες.

    [03] Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις

    22/12/2001 11:04:00 πμ

    Υφεση παρουσιάζει η κακοκαιρία που πλήττει ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο σημαντικά προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν κυρίως στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, καθώς και στη βόρεια Πελοπόννησο και στη βόρεια Εύβοια, όπου τα οχήματα χρειάζονται αντιολισθιτικές αλυσίδες. Αποκλεισμένα παραμένουν περίπου 100 χωριά, εκ των οποίων τα 50 βρίσκονται στην ορεινή Αχαΐα.

    Προβλήματα στον οδικό και εναέριο άξονα

    Στην εθνική οδό Αθηνών -Θεσσαλονίκης τα αυτοκίνητα κινούνται με αλυσίδες στο τμήμα απο το 117ο χλμ μέχρι το 197 χλμ., λόγω παγετού. Αλυσίδες χρειάζονται επίσης τα αυτοκίνητα που κινούνται από το 260ο χλμ μέχρι το 399ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης, καθώς και σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Θεσσαλίας, της δυτικής Μακεδονίας και στην Κατάρα.

    Στο μεταξύ, ακινητοποιημένα παραμένουν τα τρένα, αφού ο ΟΣΕ ανέστειλε τα δρομολόγια από Αθήνα προς την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Οσοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν καλό είναι πριν αναχωρήσουν να επικοινωνούν με τις πληροφορίες του ΟΣΕ, στο τηλέφωνο 5297777.

    Επίσης, ματαιώθηκαν οι πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιρειών προς Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Μυτιλήνη, λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία στα αεροδρόμια των περιοχών αυτών.

    Κανονικά διεξάγονται από το πρωί τα δρομολόγια όλων των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

    [04] Χάρτης του Αιγαίου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Πηγή: ΑΠΕ 22/12/2001 11:39:00 πμ

    Η μη καταγραφή ναυτικών συνόρων σε τοπογραφικούς χάρτες "αποτελεί πάγια πολιτική των ΗΠΑ" τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε γραπτή απάντησή του σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη έκδοση χάρτη που παρουσιάζει το Αιγαίο, χωρίς να οριοθετεί τα ναυτικά σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η ανακοίνωση παραπέμπει για περισσότερες πληροφορίες στο υπουργείο Αμυνας, ενώ σημειώνει επίσης ότι η Εθνική Υπηρεσία Εικόνων και Χαρτών (ΝΙΜΑ) δημιούργησε πρόσφατα ψηφιακούς χάρτες της περιοχής του Αιγαίου "σε μια κοινή παραγωγή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ελλάδας και της Τουρκίας", τους οποίους και έχει παρουσιάσει στους "νατοϊκούς μας συμμάχους".

    [05] Βουλγαρία: Δυστύχημα σε κέντρο διασκέδασης

    21/12/2001 11:52:00 μμ

    Επτά παιδιά σκοτώθηκαν, ενώ άλλα τέσσερα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο Κέντρο Πρώτης Βοήθειας "Πιρόγκοφ", ως συνέπεια της πολύνεκρης τραγωδίας σε ντισκοτέκ της Σόφιας απόψε. Αυτό ανακοίνωσε σε δηλώσεις του προς τον Τύπο ο υπουργός Εσωτερικών Γκεόργκι Πετκάνοφ, ύστερα από επί τόπου επιθεώρηση της κατάστασης μετά την τραγωδία στη ντισκοτέκ "Ιντίγκο". Η άνευ προηγουμένου τραγωδία συνέβη στις επτά η ώρα το βράδυ, όταν 1500 παιδιά, ηλικίας από 13 έως 18 χρόνων, συγκεντρώθηκαν για το πάρτι των Χριστουγέννων. Όταν άνοιξαν οι πύλες, οι νεαροί όρμησαν ταυτόχρονα για να μπουν, με αποτέλεσμα οι πρώτοι να πέσουν στις σκάλες προς την υπόγεια ντισκοτέκ (σύμφωνα με δηλώσεις μερικών αυτοπτών μαρτύρων σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Βουλγαρίας, οι σκάλες ήταν επίσης παγωμένες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών) όπου μερικά παιδιά βρήκαν φριχτό θάνατο, αφού ποδοπατήθηκαν και πνίγηκαν από το πολυάριθμο πλήθος.

    Τα θύματα μεταφέρθηκαν αμέσως στο "Πιρόγκοφ" και σε άλλο νοσοκομείο της Σόφιας, όπου νοσηλεύεται και άγνωστος, προς το παρόν, αριθμός ελαφρώς τραυματισμένων.

    Ο πρόεδρος Στογιάνοφ, ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος Παρβάνοφ, ο πρωθυπουργός Σαξκομπουργκότσκι και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πήγαν αμέσως στο νοσοκομείο για να ενημερωθούν επί τόπου και να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους στους γονείς των άτυχων θυμάτων.

    Σαν "Μαύρη Παρασκευή" θα μείνει σίγουρα στην ιστορία της Βουλγαρίας η σημερινή μέρα, όταν η χώρα θρηνεί έξι θύματα της βαρυχειμωνιάς και δύο εργάτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε έκρηξη χυτηρίου στη Σόφια. Και τα άτυχα παιδιά που ξεψύχησαν στο άνθος της ηλικίας τους απόψε, όταν πήγαν να γλεντήσουν παραμονές των Χριστουγέννων.

    [06] Ινδία-Πακιστάν: Κλιμάκωση της έντασης

    21/12/2001 10:51:00 μμ

    Η ένταση στις σχέσεις της Ινδίας με το Πακιστάν κλιμακώνεται. Την πρόθεσή της να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Πακιστάν ακαι να διακόψει κάθε επίγεια συγκοινωνία με τη γειτονική χώρα από την 1η Ιανουαρίου ανακοίνωσε σημερα η κυβέρνηση του Νεου Δελχί. Οι σχέσεις των δύο χωρών ολοένα και χειροτερεύουν μετά την επίθεση στο ινδικό Κοινοβούλιο. Στο μεταξύ το Πακιστάν εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ινδικά στρατεύματα συγκεντρώνονται κατά μήκος των συνόρων του και τόνισε πως αυτό θα επιδεινώσει την ήδη τεταμένη κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες και θα αναγκάσει το Ισλαμαμπάντ να προχωρήσει σε αντίμετρα.

    Εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τη "βαθειά ανησυχία του" για τις πληροφορίες ότι μεγάλος αριθμός ινδικών στρατευμάτων συγκεντρώνονται στα πακιστανικά σύνορα, στον τομέα Σιντ-Ρατζαστάν, στο διάδρομο Τσενάμπ-Ράβι και κατά μήκος της γραμμής ελέγχου στο Κασμίρ.

    "Οι κινήσεις των ινδικών στρατευμάτων, που ακολουθούν τις προκλητικές και απειλητικές δηλώσεις της ηγεσίας της Ινδίας, θα επιδεινώσουν την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή", επισήμανε ο ίδιος εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι αυτό θα αναγκάσει φυσικά το Πακιστάν να προχωρήσει στα κατάλληλα αντίμετρα.

    Νωρίτερα σήμερα, η Ινδία ανακοίνωσε πως ανακαλεί τον πρεσβευτή της από το Ισλαμαμπάντ, μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο ινδικό κοινοβούλιο. Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αζιζ Αχμεντ Χαν δήλωσε αμέσως μετά πως η χώρα του δεν θα ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από το Νέο Δελχί. Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για την κίνηση αυτή της Ινδίας, αλλά και για την απόφασή της να διακόψει από την πρώτη Ιανουαρίου όλες τις συγκοινωνίες, με λεωφορεία και τρένα, ανάμεσα στις δύο χώρες.

    [07] Υπερψήφιση του προϋπολογισμού για το 2002

    22/12/2001 1:18:00 πμ

    Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2002, ο πρώτος αποκλειστικά σε ευρώ, με 155 ψήφους υπέρ και 143 κατά. Στις τελικές τοποθετήσεις τους, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα πορεύεται με σιγουριά στο όραμα της ευρωπαϊκής προοπτικής που σηματοδοτεί το ενιαίο νόμισμα και προς την πραγματική σύγκλιση, ενώ νωρίτερα ο Κώστα Καραμανλής είχε χαρακτηρίσει πλασματικά τα στοιχεία του προϋπολογισμού.

    Δυναμική πορεία στην ευρω-εποχή

    Σταθμό στην ιστορία που ενώνει την Ελλάδα με την Ευρώπη και που αλλάζει την Ελλάδα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης την κυκλοφορία του ευρώ σε 10 μέρες από σήμερα.

    Είναι ένας σταθμός είπε για τον εθνικό στόχο του ελληνικού λαού, για την πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση και υπενθύμισε ότι μόλις 8 χρόνια πριν, το 1993, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ο κ. Σημίτης τόνισε ότι είναι ο δεύτερος πλεονασματικός προϋπολογισμός της χώρας μετά από 35 χρόνια και σφραγίζεται όπως υπογράμμισε από τέσσερις σημαντικούς στόχους.

    Την οικονομική σταθερότητα, την αποφασιστική προώθηση του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης, την αύξηση της απασχόλησης και τόνωση της επιχειρηματικότητας και τέλος την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του κοινωνικού κράτους.

    Με επίγνωση των δεδομένων που δημιούργησε το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, κατέληξε ο πρωθυπουργός, θωρακίζουμε την οικονομία και προχωράμε με αυτοπεποίθηση στην εποχή του ευρώ. Την εποχή που οδηγεί στην ισχυρή κοινωνία, στην Ελλάδα της πραγματικής και κοινωνικής σύγκλισης.

    Κριτική εφ' όλης της ύλης από την αντιπολίτευση

    Σκληρή κριτική εφ' όλης της ύλης άσκησε ο Κώστας Καραμανλής στην κυβέρνηση τόσο για τον προϋπολογισμό όσο και σε ό,τι αφορά τη στάση της στον ευρωστρατό, του πρόστιμου για το Κτηματολόγιο, τις ιδιωτικοποιήσεις, το χρηματιστήριο και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών. Έκανε αναφορά στις πλημμύρες που έκοψαν τη χώρα στα δύο και ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να έχουν την ευθυξία να παραιτηθούν.

    Ο Κώστας Καραμανλής υποστήριξε ότι η ένταξη στην ΟΝΕ οφείλεται στην διεθνή συγκυρία. Όπως ανέφερε, έγκυρα και επίσημα στοιχεία επισημαίνουν ότι το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων βρίσκεται μόλις στο 68% του μέσου όρου των χωρών της Ευρωζώνης.

    Σε άλλο σημείο, επεσήμανε ότι η χώρα μας κατέχει τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 15 χωρών μελών της Ε.Ε στις δημόσιες δαπάνες για Υγεία και Παιδεία.

    Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση των 15 ενώ το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την υποβιβάζει από την 34η στην 36η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

    Επίσης, ανέφερε ότι το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης εξακολουθεί να βρίσκεται στο 4% του ΑΕΠ και ότι ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους δεν ήταν πλεονασματικός.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια της δικιά του ομιλίας, ανέφερε ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε τα ανησυχητικά προμηνύματα ενός μέλλοντος που δεν είναι πια μακρινό αλλά αρχίζει να γίνεται πια παρόν και χαρακτήρισε το 2002 χρονιά μεγάλης αβεβαιότητας.

    Τοποθετήσεις των Υπουργών

    Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, χρειάζεται όμως βελτίωση, δεν κερδίζουμε με τις καταγγελίες ότι βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τομείς της οικονομικής πολιτικής ή δείκτες, επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης απαντώντας στην κριτική του πρόεδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου για την ασκούμενη οικονομική πολιτική.

    Ο κ.Χριστοδουλάκης κατέθεσε στην Βουλή τελευταία κοινοτική δημοσκόπηση "Ευρωβαρόμετρο" υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της η Ελλάδα όχι μόνον δεν βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά τομείς όπως η αξιοπιστία και το επίπεδο υπηρεσιών στις μεταφορές, ύδρευση, ενέργεια αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις "περνάει" και 9 με 10 από τις 15 χώρες της ΕΕ.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ασχοληθούν με το μεγάλο θέμα της ανεργίας τονίζοντας ότι υπάρχει βελτίωση όχι όμως ικανοποιητική. Υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2002 και τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν ως στόχο την βελτίωση της απασχόλησης.

    Στην αρχή της ομιλίας του ο κ.Χριστοδουλάκης έκανε αναφορά στην κρίση στην Αργεντινή υπογραμμίζοντας ότι δεν θα είχε φτάσει στο σημείο αυτό η χώρα εάν είχαν γίνει έγκαιρα διαρθρωτικές αλλαγές.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τα πεπραγμένα του υπουργείου του, εμφανίσθηκε στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2002, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προαναγγέλοντας για το προσεχές έτος, νομοσχέδια για την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ και τη βελτίωση της εκπαίδευσης των αστυνομικών, όπως επίσης και σειρά υπογραφών συμφωνιών αστυνομικής συνεργασίας.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας στην ομιλία του υποστήριξε ότι χρειαζόμαστε ένα ΕΣΥ που να διοικείται σωστά, και οι σχετικοί πόροι να κατευθύνονται προς τον πολίτη και όχι σε εκείνους που, σε ένα αδιοίκητο σύστημα, το εκμεταλλεύονται.

    Στα ολυμπιακά έργα και τις θετικές για τη χώρα επιπτώσεις της Ολυμπιάδας του 2004, επικεντρώθηκε η ομιλία του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου. Τα οικονομικά ευεργετήματα από το ολυμπιακό εγχείρημα, είναι διόλου ευκαταφρόνητα: οπως υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, μέχρι το 2004, το ΑΕΠ θα αυξάνεται περίπου 0,5% μόνον χάρις στην ολυμπιακή προετοιμασία, ενώ το 2004 η αύξηση αυτή θα αγγίξει το 1,5% και για πολλά χρόνια μετά το 2004, θα συνεχιστεί με μικρότερους ρυθμούς του επιπέδου 0,5% μέγιστο.

    Το δημόσιο χρέος μέχρι το 2004 θα έχει μειωθεί κατά μία περίπου ποσοστιαία μονάδα. Το σημαντικότερο όμως, στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, είναι ότι θα υπάρξει μια πολύ θετική και χειροπιαστή επίπτωση στην απασχόληση: 50.000 θέσεις μέχρι την Ολυμπιάδα και για αρκετά χρόνια μετά το 2004, θα έχουμε για πολλά χρόνια μια αύξηση κατά 20.000 θέσεις. Ιδιαίτερα τονωμένη επίσης, θα αποβεί η τουριστική κίνηση, με αύξηση των τουριστών κατά 20 εκατομύρια μέχρι το 2010, μόνον εξαιτίας της Ολυμπιάδας.

    [08] Τέλος στα χαρτόσημα των συναλλαγματικών

    22/12/2001 10:59:00 πμ

    Παρελθόν θα αποτελούν από την 1η Ιανουαρίου 2002 τα τέλη χαρτοσήμου στις συναλλαγματικές και στα γραμμάτια εις διαταγή, ενώ δεν θα εκδίδονται και δεν θα διατίθενται, μέσω των ΔΟΥ, συναλλαγματικές και γραμμάτια εις διαταγή.

    Την απόφαση αυτή έλαβε η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συναλλαγές, ενώ καθόρισε τις προδιαγραφές των νέων, άνευ χαρτοσήμου, εντύπων.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, τα νέα έντυπα που θα προσομοιάζουν, σε γενικές γραμμές, με τα υφιστάμενα έντυπα των συναλλαγματικών και των γραμματίων εις διαταγή, θα είναι εκφρασμένα σε ευρώ και θα περιέχουν όλα τα στοιχεία που απαιτούνται από τις σχετικές περί αξιογράφων νομικές διατάξεις.

    Oι τεχνικές λεπτομέρειες των εντύπων θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερόμενων τυπογράφων και επιχειρήσεων στην ιστοσελίδα της EET www.hba.gr.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 22 December 2001 - 9:56:19 UTC