Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα επιδείνωση του καιρού
  • [02] Μήνυμα αγάπης η γέννηση του Θεανθρώπου
  • [03] Νέα δημοσκόπηση της KAPA RESEARCH
  • [04] Προβλήματα από την διακοπή ρεύματος
  • [05] Φαύλος κύκλος στη Μ. Ανατολή
  • [06] Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Αυστραλία
  • [07] Αναζητείται συνεργάτης του Ρίτσαρντ Ρέιντ
  • [08] Κίνα: Ισόβια κάθειρξη για δύο ανήλικες αδελφές
  • [09] Εκκενώθηκε το αεροδρόμιο του Τόκιο
  • [10] Η Κίνα εναρμονίζεται με το ευρώ
  • [11] Ωράριο καταστημάτων
  • [12] Κλειστές εφορίες-ΕΥΔΑΠ στις 31 Δεκεμβρίου

    [01] Νέα επιδείνωση του καιρού

    Πηγή: ΑΠΕ 26/12/2001 10:10:00 πμ

    Νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπει από σήμερα το απόγευμα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες στα δυτικά και νότια, που κατά τόπους θα είναι έντονες. Από το βράδυ θα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα, ενώ χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

    Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας του συνεχιζόμενου παγετού, ενώ σε πολλές περιοχές είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

    [02] Μήνυμα αγάπης η γέννηση του Θεανθρώπου

    Πηγή: ΑΠΕ 26/12/2001 10:37:00 πμ

    Με μηνύματα αγάπης και ειρήνης γιορτάστηκε χθες από εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο η γέννηση του Θεανθρώπου. Επέτειο ζωής και χαράς χαρακτήρισε την ημέρα των Χριστουγέννων ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος στο κήρυγμά του στη Μητρόπολη Αθηνών, ευχήθηκε να παγιωθεί η ειρήνη σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Παλαιστίνης.

    Στη Βηθλεέμ, η λειτουργία των Χριστουγέννων τελέστηκε χωρίς τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, καθώς το Ισραήλ του απαγόρευσε να μετακινηθεί από τη Ραμάλα. "Ολοι οι πιστοί επιθυμούμε να γίνει η καρδιά μας το νέο σπήλαιο, στο οποίο θα φιλοξενηθεί ο Χριστός, ώστε να μας αναγεννήσει", αναφέρει στο μήνυμά του ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    [03] Νέα δημοσκόπηση της KAPA RESEARCH

    Πηγή: ΑΠΕ 26/12/2001 10:44:00 πμ

    Ενισχυμένος εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το δεύτερο μέρος δημοσκόπησης της KAPA RESEARCH στο ΒΗΜΑ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 36,2% των ερωτηθέντων έναντι 34,3% του Κώστα Καραμανλή, ενώ το Σεπτέμβριο η διαφορά τους ήταν στο 0,7%.

    Σχεδόν αμετάβλητη παραμένει η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα στην πρόθεση ψήφου με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 36,6% και το ΠΑΣΟΚ 31,3%. Στην παράσταση νίκης παρατηρείται αισθητή βελτίωση για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κάλυψε 8 μονάδες. Πάντως, η ΝΔ προηγείται με 44,7%, έναντι 38,4%, του ΠΑΣΟΚ.

    Στην ίδια έρευνα, ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, η ηθοποιός Ειρήνη Παππά, ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς και ο αρσιβαρίστας Πύρρος Δήμας, θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν καλύτερα τη σημερινή Ελλάδα από το χώρο της Τέχνης και του Αθλητισμού.

    [04] Προβλήματα από την διακοπή ρεύματος

    Πηγή: ΑΠΕ 26/12/2001 10:18:00 πμ

    Στο σκοτάδι βυθίστηκε χθες βράδυ μεγάλο μέρος της βόρειας Ελλάδας αλλά και της Αττικής, μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από βλάβη, στον ατμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στο Αγιο Δημήτριο Κοζάνης. Εξαιτίας της διακοπής ρεύματος, μεγάλος αριθμός ατόμων στο λεκανοπέδιο εγκλωβίστηκε σε ανελκυστήρες, με αποτέλεσμα η πυροσβεστική υπηρεσία να δεχθεί περισσότερες από 150 κλήσεις για απεγκλωβισμούς. Δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΔΕΗ.

    Στο μεταξύ στα δύο κόπηκε χθες το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας, από τα νερά του ποταμού Σπερχειού που υπερχείλισε στο νομό της Φθιώτιδας και τα οποία έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών του ΟΣΕ. Εξαιτίας του συμβάντος διεκόπησαν προσωρινά οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, μεταξύ Αθηνών- Θεσσαλονίκης.

    [05] Φαύλος κύκλος στη Μ. Ανατολή

    Πηγή: ΑΠΕ 26/12/2001 11:21:00 πμ

    Στη Μέση Ανατολή, αντιφατικά παραμένουν τα μηνύματα για τις προσπάθειες που καταβάλουν και οι δύο πλευρές για την επίτευξη της ειρήνης. Παρά το ότι χθες ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε να άρει τον αποκλεισμό της Ιεριχούς στη Δυτική Οχθη, ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλλαν τη νύχτα, στο παλαιστινιακό χωριό Αζουν και συνέλαβαν 18 άτομα.

    Στην Ουκρανία ο Πέρεζ

    Πέντε από τους Παλαιστινίους που συνελήφθησαν είναι μέλη μίας υπηρεσίας ασφαλείας της παλαιστινιακής Αυτόνομης Αρχής. Σύμφωνα με την κρατική Ραδιοφωνία του Ισραήλ πολλοί από τους συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή τους στην προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων στο ισραηλινό έδαφος.

    Εν τω μεταξύ, στο Κίεβο έφθασε χθες βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σίμον Πέρες, όπου θα έχει συνομιλίες για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Ουκρανίας, χώρα που διαθέτει μια αρκετά μεγάλη εβραϊκή κοινότητα.

    Ο Πέρες στις συνομιλίες που θα έχει με την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας, αναμένεται να θέσει το ζήτημα των αποζημιώσεων που υποσχέθηκε το Κίεβο στις οικογένειες των Ισραηλινών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου, όταν ένα ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε κατά λάθος από ουκρανικό πύραυλο.

    [06] Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Αυστραλία

    Πηγή: ΑΠΕ 26/12/2001 11:10:00 πμ

    Περισσότεροι από 5.000 πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη με τις περίπου εκατό εστίες πυρκαγιάς που μαίνονται στη νοτιοανατολική Αυστραλία και απειλούν να κυκλώσουν το Σίδνεϊ και την Καμπέρα. Από τις φωτιές έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε πολλούς αυτοκινητόδρομους και στις σιδηροδρομικές γραμμές ενώ περισσότερα από 50.000 σπίτια στη Νέα Νότια Ουαλία, έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Περίπου εκατό κατοικίες καταστράφηκαν και χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    [07] Αναζητείται συνεργάτης του Ρίτσαρντ Ρέιντ

    Πηγή: ΑΠΕ 26/12/2001 11:07:00 πμ

    Ο 28χρονος άνδρας που είχε κρύψει με επιδεξιότητα ποσότητα εκρηκτικών στα παπούτσια του και προσπάθησε να ανατινάξει αεροσκάφος της "Αμέρικαν Ερλάϊνς" πάνω από τον Ατλαντικό, πρέπει να είχε και κάποιο συνεργάτη, εκτιμούν αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής αστυνομίας, (FBI). Σύμφωνα με δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας, οι πρώτοι έλεγχοι στα μαύρα καστόρινα αθλητικά παπούτσια του δράστη, ο οποίος συνελήφθη από το πλήρωμα του αεροσκάφους, αποκάλυψαν περίπου 130 γραμμάρια εκρηκτικά στο κάθε ένα.

    Από τα παπούτσια είχε αφαιρεθεί το εσωτερικό τους, προκειμένου να τοποθετηθούν τα εκρηκτικά, ενώ είχαν γίνει τρύπες, απ΄όπου εξείχαν τα φυτίλια. Ο 28χρονος που είχε βρετανικό διαβατήριο με το όνομα Ρίτσαρντ Ρέιντ κρατείται από τις ομοσπονδιακές αρχές και θα προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου, για δεύτερη φορά, την Παρασκευή.

    Δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας αναφέρει σήμερα, ότι ο 28χρονος που γεννήθηκε το 1973 στο Μπρόμλεϊ, στα νοτιανατολικά του Λονδίνου προσηλυτίστηκε στον ισλαμισμό ενώ βρισκόταν στη φυλακή, κυρίως για ένοπλες επιθέσεις.

    [08] Κίνα: Ισόβια κάθειρξη για δύο ανήλικες αδελφές

    Πηγή: ΑΠΕ 26/12/2001 11:08:00 πμ

    Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Κίνας, δύο δίδυμες αδελφές ηλικίας 16 ετών, οι οποίες σκότωσαν τους γονείς τους τον περασμένο Ιούλιο με ποντικοφάρμακο που έριξαν στη σούπα, όταν αυτοί τις επέπληξαν, επειδή απέτυχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις. Οι νεαρές κοπέλες, μετά το θάνατο των γονιών τους έφυγαν, παίρνοντας μαζί τους δύο κινητά τηλέφωνα και περίπου 2.000 γουάν (240 δολάρια ) αλλά συνελήφθησαν λίγο αργότερα στην πόλη Κινγκζέν.

    [09] Εκκενώθηκε το αεροδρόμιο του Τόκιο

    Πηγή: ΑΠΕ 26/12/2001 11:07:00 πμ

    Σε εκκένωση ενός τμήματος του διεθνούς αεροδρομίου Ναρίτα του Τόκιο, προχώρησαν σήμερα οι ιαπωνικές αρχές, μετά από την εκδήλωση καπνού κάτω από ένα κυλιόμενο διάδρομο μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, ο καπνός προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από κάποιο ηλεκτρολογικό πρόβλημα. Οι αρχές του αεροδρομίου ανακοίνωσαν ότι από το συμβάν δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, ενώ δεν επηρεάστηκαν τα δρομολόγια των αεροπλάνων.

    [10] Η Κίνα εναρμονίζεται με το ευρώ

    Πηγή: ΑΠΕ 26/12/2001 11:33:00 πμ

    Τα πρώτα τους ευρώ παρέλαβαν οι κινεζικές εμπορικές τράπεζες και είναι πλέον έτοιμες για την μετατροπή των συναλλαγών τους με βάση το νέο ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα. Η Κεντρική Τράπεζα, η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα (ICBC) και η Κατασκευαστική Τράπεζα της Κίνας προμηθεύθηκαν ταυτόχρονα σήμερα τις πρώτες κοπές των ευρώ, όμως μέχρι στιγμής αρνήθηκαν να αποκαλύψουν μέχρι ποίου ποσού φθάνουν οι πρώτες αυτές παραλαβές.

    Η εφημερίδα της Νεολαίας του Πεκίνου επισημαίνει πως στις αρχές της νέας χρονιάς όλες οι κινεζικές τράπεζες θα αποστείλουν στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα όλα τα συναλλαγματικά αποθέματά τους σε φράγκα, μάρκα, λίρες, φιορίνια και τα άλλα παραδοσιακά εθνικά νομίσματα των χωρών της ζώνης του ευρώ, προκειμένου να καταστραφούν.

    Στο Πεκίνο, όλα τα ταμεία της Κεντρικής Τραπέζης και πάνω από 400 ταμεία της ICBC θα δέχονται από 1ης Ιανουαρίου 2002 ευρώ για όλες τις συναλλαγματικές εργασίες τους, τονίζει η εφημερίδα.

    [11] Ωράριο καταστημάτων

    Πηγή: ΕΡΑ 26/12/2001 10:39:00 πμ

    Μέχρι τις 8 το βράδυ θα είναι αύριο ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ.

    [12] Κλειστές εφορίες-ΕΥΔΑΠ στις 31 Δεκεμβρίου

    Πηγή: ΕΡΑ 26/12/2001 10:37:00 πμ

    Κλειστές θα παραμείνουν οι εφορίες αλλά και τα ταμεία της ΕΥΔΑΠ στις 31 Δεκεμβρίου, λόγω εργασιών προσαρμογής στο ευρώ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 December 2001 - 9:58:16 UTC