Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διακοπή των βομβαρδισμών ζητά το Αφγανιστάν
  • [02] Μια ώρα νωρίτερα τα δρομολόγια του Μετρό
  • [03] ΟΣΕ: Κοινωνικός τουρισμός
  • [04] Εορταστικό ωράριο
  • [05] Στο Βόλο φιλοξενούνται οι 167 λαθρομετανάστες
  • [06] Στεφανόπουλος: Τιμητικές διακρίσεις
  • [07] Επιδείνωση των πυρκαγιών στην Αυστραλία
  • [08] Πυροβόλησαν ένοπλο παλαιστίνιο στην Γάζα
  • [09] Κρίσιμη η κατάσταση Ινδία-Πακιστάν
  • [10] Μελβούρνη: Σε λίγα χρόνια ανακυκλωμένο νερό!
  • [11] Δίκτυο εμπορίας λευκής σαρκός στη Βοσνία
  • [12] Σύσκεψη για το νέο νόμισμα
  • [13] Νέες αυξημένες τιμές ακινήτων σε 28 δήμους
  • [14] Ισπανία: Οι συνθέσεις του All Star Game
  • [15] Μπέκαμ: Αγώνας δρόμου για την εντεκάδα
  • [16] Πολωνία: Ο Κεντέρης 18ος καλύτερος αθλητής
  • [17] Στην ΑΕΚ Φόλια-Ξενίδης
  • [18] Ματαιώθηκε ο φιλικός αγώνας ΠΑΟΚ-Ηρακλής
  • [19] Τσεχία: Κορυφαίος ποδοσφαιριστής ο Ροζίτσκι
  • [20] ΕΡΤ: Κοκτέιλ ήχων και χρωμάτων

    [01] Διακοπή των βομβαρδισμών ζητά το Αφγανιστάν

    28/12/2001 8:06:00 πμ

    Το Αφγανιστάν ζητά από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, εντός των προσεχών ημερών, εφόσον έχουν καταστραφεί σχεδόν όλα τα κρησφύγετα των Ταλιμπάν και του Οσάμα μπιν Λάντεν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Αμυνας. "Οι δυνάμεις τους που έχουν μείνει είναι ελάχιστες και μπορεί να εξουδετερωθούν το πολύ σε 3 ημέρε, εφόσον επιτευχθεί αυτό δεν υπάρχει λόγος για τη συνέχιση των βομβαρδισμών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Αμυνας του Αφγανιστάν, Μοχάμαντ Χαμπίλ.

    "Ζητούμε από την Αμερική να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν αφού επιτευχθεί αυτός ο στόχος", πρόσθεσε ο αφγανός αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι "χωρίς την έγκριση των τοπικών διοικητών και του υπουργείου Αμυνας η Αμερική δεν μπορεί να βομβαρδίζει κατά βούληση το Αφγανιστάν".

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ημέρες μετά τον βομβαρδισμό αυτοκινητοπομπής στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Πακτία, από αμερικανικά αεροσκάφη.

    Στην αυτοκινητοπομπή επέβαιναν διάφοροι εκπρόσωποι φυλών που μετέβαιναν στην Καμπούλ για να παραστούν στην τελετή για την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης του Χαμίντ Καρζάι. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν περίπου 65 άτομα.

    [02] Μια ώρα νωρίτερα τα δρομολόγια του Μετρό

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 11:38:00 πμ

    Τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2001 τα δρομολόγια του Μετρό θα ολοκληρωθούν μια ώρα νωρίτερα σε σχέση με το σύνηθες καθημερινό πρόγραμμα, προκειμένου και οι εργαζόμενοι στο Μετρό να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά με τις οικογένειές τους. Ετσι τα τελευταία δρομολόγια θα ξεκινήσουν από τον σταθμό του Συντάγματος στις 23.00 και προς όλες τις κατευθύνσεις, δηλαδή προς Εθν. Αμυνα, Δάφνη και Σεπόλια.

    [03] ΟΣΕ: Κοινωνικός τουρισμός

    28/12/2001 11:11:00 πμ

    Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας ανακοίνωσε ότι μετά απο πρόταση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και στα πλαίσια συμμετοχής του ΟΣΕ στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, για το έτος 2002, θα παρέχεται το ίδιο με τα προηγούμενα χρόνια ποσοστό έκτπωσης (30%) στους κατόχους Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού, για ταξίδια που θα περιλαμβάνουν απλή μετάβαση και επιστροφή υποχρεωτικά.

    Η έκπτωση θα ισχύσει απο 9 Ιανουαρίιου 2002 και μέχρι την 8 Ιανουαρίου 2003 θα αποκλείει τη χορήγησή τους στους ενδιαφερόμενους αλλων εκπτώσεων που τυχόν δικαιούνται. Επίσης, επίσημαίνεται ότι η εν λόγω έκπτωση θα χορηγείται μόνο σε κατόχους Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και οχι σε δικαιούχους Δελτίων αλλων φορέων και μορφών Τουρισμού.

    Σε περίπτωση χρησιμοποίησης απο δικαιούχους αμαξοσοιχιών Προτεραιότητας ή Ποιότητας ή κλινοθεσίων οχημάτων κλπ. θα εισπράττεται το προβλεπόμενο συμπληρωμα στο ακέραιο.

    [04] Εορταστικό ωράριο

    28/12/2001 9:25:00 πμ

    Συνεχίζεται το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, τα οποία σήμερα θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις 8 το βράδυ, καθώς και τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Αύριο Σάββατο τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα και τα σούπερ μάρκετ από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Την Κυριακή θα παραμείνουν κλειστά.

    [05] Στο Βόλο φιλοξενούνται οι 167 λαθρομετανάστες

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 8:54:00 πμ

    Στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου φιλοξενούνται από τις πρώτες πρωινές ώρες οι 167 λαθρομετανάστες, ανάμεσά τους πέντε γυναίκες και δύο ανήλικα παιδιά, που εντοπίστηκαν χθες το απόγευμα στη βραχονησίδα "Γιούρα" των Σποράδων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι λαθρομετανάστες είχαν επιβιβαστεί σε ξύλινο σκάφος, το οποίο είχε αποπλεύσει από τη Σμύρνη με προορισμό την Ελλάδα ή την Ιταλία και προσάραξε στη βραχονησίδα, ενώ στη συνέχεια δεν αποκλείεται να βυθίστηκε.

    Από τις μέχρι τώρα έρευνες από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος δεν έχει εντοπισθεί κανένας ναυαγός, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα συνεχιστούν οι έρευνες.

    [06] Στεφανόπουλος: Τιμητικές διακρίσεις

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 11:35:00 πμ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος αποφάσισε να απονείμει με την ευκαιρία του νέου έτους 2002 τις ακόλουθες τιμητικές διακρίσεις:

    Τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στους:

    Κωνσταντίνο Βαβούσκο, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Εμμανουήλ Κορρέ, Αρχιτέκτονα Μηχανικό Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

    Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής στους:

    Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη, Ακαδημαϊκό Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας του Τμήματος Αρχαιολογίας. Λεών Μπενμαγιόρ, Επίτιμο Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητος Θεσσαλονίκης.

    Τον Χρυστό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιϊας στις:

    Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρόεδρο του Ιδρύματος "ΕΛΠΙΣ" για το παιδί και την οικογένεια. Μαίρη Καρέλλα,Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων. Σεμίραμι Μαυροπούλου,τ. Πρόεδρο των Παιδικών Χωριών SOS, Ελλάδος. Νίτσα Οικονομοπούλου, τ. Πρόεδρο του Ασύλου Παιδιού Θεσσαλονίκης. Δάφνη Οικονόμου,Πρόεδρο της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών. Δομίνη Σαρρή, Πρόεδρο του Ιδρύματος "Η Θεοτόκος".

    Τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος στον:

    Αγάπιο Τόλη, Ιδρυτή Λαογραφικού Μουσείου Κήπων Ζαγορίου

    [07] Επιδείνωση των πυρκαγιών στην Αυστραλία

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 8:10:00 πμ

    Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το τελευταίο 24ωρο, έδωσαν τη δυνατότητα σε χιλιάδες πυροσβέστες και εθελοντές να αντιμετωπίσουν κάπως τον πύρινο κλοιό που εξακολουθεί να απειλεί το Σίδνει. Επίσης, η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει από σήμερα σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας και ισχυρότατους ανέμους οι οποίοι αναμένεται να δυναμώσουν τις 100 εστίες πυρκαγιάς που εξακολουθούν, για 5η συνεχή μέρα, να μαίνονται εκτός ελέγχου.

    Δεν υπήρξε ούτε μια ανθρώπινη απώλεια

    Από τις πυρκαγιές έχουν ήδη αποτεφρώσει 150 σπίτια και καταστήματα, 6 χιλ. ζώα και τεράστιες δασικές εκτάσεις, αφού ο πύρινος κλοιός καλύπτει μια έκταση 700 χιλιομέτρων.

    Για την κατάσβεση των πυρκαγιών εκτός από τους χιλιάδες πυροσβέστες και εθελοντές χρησιμοποιούνται δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και από σήμερα πάνω από 55 ειδικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

    Αίσθηση έχει προκαλέσει το ευτυχές γεγονός ότι παρά την πύρινη λαίλαπα δεν υπήρξε ούτε μια ανθρώπινη απώλεια, κάτι που αποδίδεται στην άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών.

    Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φιλ Κόπερμπεργκ δήλωσε ότι: "Πιστεύουμε ότι δεν είδαμε ακόμη τα χειρότερα. Την Κυριακή η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 βαθμούς και θα πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι. Θα απειληθούν πολλές περιουσίες κοντά στο Σίδνεϊ και η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη".

    Χιλιάδες κάτοικοι προαστίων του Σίδνεϊ έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και 12.000 και πλέον σπίτια αναμένεται να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πάνω από μια εβδομάδα. Εξάλλου, πολλές οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες εξακολουθούν να γίνονται με προβλήματα.

    Δυστυχώς, σύμφωνα με την αστυνομία, έχει παρατηρηθεί το θλιβερό φαινόμενο της λεηλασίας σπιτιών που έχουν εκκενωθεί.

    Την ίδια στιγμή άλλοι κάτοικοι του Σίδνεϊ ανταποκρίνονται γενναιόδωρα σε ερανική εκστρατεία υπέρ αυτών που έχασαν τα σπίτια τους και ήδη, σε ένα 24ωρο συγκεντρώθηκαν 50 εκατομμύρια δολάρια.

    Οι ζημιές σε περιουσίες υπολογίζονται, μέχρι στιγμής, σε 25 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τα σχετικά αιτήματα για αποζημίωση που έχουν υποβληθεί στις ασφαλιστικές εταιρίες.

    Πνίγεται στους μαύρους καπνούς το Σίδνεϊ

    Σε αντίθεση με το Σίδνεϊ, που εξακολουθεί να παραμένει σε ασφυκτικό πύρινο κλοιό και η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει το Σαββατοκύριακο η πύρινη λαίλαπα στην Καμπέρα τίθεται σταδιακά υπό έλεγχο αν και εξακολουθούν να καίνε ακόμα τρεις εστίες γύρω από την αυστραλιανή πρωτεύουσα.

    Επίσης, το Σίδνεϊ εξακολουθεί να πνίγεται στους μαύρους καπνούς και οι αρχές κάλεσαν τα άτομα που πάσχουν από άσθμα ή αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα να μην κυκλοφορούν έξω από τα σπίτια τους.

    Παράλληλα οι κάτοικοι της πόλης έχουν λάβει οδηγίες να βράζουν το τρεχούμενο νερό πριν το πιουν, καθώς οι εγκαταστάσεις καθαρισμού του έχουν υποστεί ζημιές.

    Ο Τζον Γουίντερ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πρόβλεψε ότι ίσως χρειασθούν έως και δέκα μέρες για να σβηστούν όλες οι εστίες.

    "Για την ώρα προσπαθούμε να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές και όπου είναι δυνατόν τις περιουσίες γιατί είναι αδύνατον να σώσουμε μέρος του δάσους και του εθνικού πάρκου", δήλωσε ο κ. Γουίντερ.

    Ο ίδιος πρόβλεψε ότι η πύρινη λαίλαπα, αν δεν συγκρατηθεί, θα απειλήσει ένα μεγάλο μέρος του πυκνοκατοικημένου Σίδνεϊ.

    Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Φίλ Κόπερμπεργκ δήλωσε ότι πολλές από τις πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμό. Ήδη ο ομογενής υπουργός Αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μάικολ Κώστα, ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού αστυνομικού σώματος για τη διεξαγωγή έρευνας και τη σύλληψη των εμπρηστών που, πιθανότατα, ευθύνονται για κάποιες από τις φωτιές.

    "Αν κάποιες από τις φωτιές, όπως υποπτευόμαστε, είναι έργο εμπρηστών, οι δράστες θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά", δήλωσε ο κ. Κώστα. Ήδη η αστυνομία έχει προβεί σε κάποιες συλλήψεις.

    Μεταξύ άλλων συνέλαβε και τρεις 15χρονους νεαρούς στην περιοχή του Γούλογογκ, στους οποίους όμως δεν άσκησε δίωξη. Οι ειδικοί λένε ότι λόγω της πυκνής βλάστησης σε περιοχές όπου μαίνονται πυρκαγιές η κατάσβεσή της είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

    "Σε ορισμένες περιοχές οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα εκατό χιλιομέτρων και δημιουργούν τρομακτικές πυρκαγιές αδύνατον να συγκρατηθούν ενώ το ύψος των φλογών φθάνει τα 60 μέτρα", είπε ο κ. Κόπερμπεγκ ο οποίος πρόβλεψε ότι θα περάσουν μέρες πριν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση και σβηστούν όλες οι εστίες.

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, που επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή του Γουαργκάμπα, και είδε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής ανακοίνωσε ότι σε πρώτο στάδιο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως και η πολιτειακή κυβέρνηση, θα διαθέσει ένα εκατομμύριο δολάρια για την ενίσχυση των θυμάτων.

    Η Σούζι Μάρι, που είδε το σπίτι της να γίνεται στάχτη με δάκρυα στα μάτια δήλωσε στον πρωθυπουργό ότι "όλοι οι κάτοικοι της περιοχής έκαναν μαύρα Χριστούγεννα και είδαν τις περιουσίες τους να εξαφανίζονται ταχύτατα από τις φλόγες".

    Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν ξέρει αν έχει τη δύναμη να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή.

    [08] Πυροβόλησαν ένοπλο παλαιστίνιο στην Γάζα

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 11:27:00 πμ

    Ισραηλινή στρατιωτική περίπολος πυροβόλησε και σκότωσε τη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας έναν ένοπλο παλαιστίνιο, δήλωσε σήμερα ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο παλαιστίνιος εντοπίστηκε κοντά σε δρόμο ο οποίος οδηγεί στον οικισμό Νετζαρίμ νοτίως της πόλης της Γάζας. Στην κατοχή του Παλαιστίνιου "βρέθηκαν μια αντιαρματική ρουκέτα τύπου Law, ένα Καλάσνικοφ και εκρηκτικά.

    Η πλειοψηφία των Ισραηλινών υπέρ του ειρηνευτικού σχεδίου του Πέρες

    Περίπου δυο Ισραηλινοί στους τρεις είναι υπέρ του ειρηνευτικού σχεδίου του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, το οποίο προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους εντός των προσεχών εβδομάδων σε ένα μέρος των παλαιστινιακών εδαφών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup τα οποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Μααρίβ.

    Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν υπέρ "μιας κατάπαυσης του πυρός έξι εβδομάδων την οποία θα ακολουθήσει η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στο 42% των εδαφών, πριν από μια οριστική ειρηνευτική συμφωνία, σύμφωνα με τις προτάσεις του Πέρες.

    Επίσης, το 54% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ "της εντατικοποίησης των προσπαθειών" για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους, ενώ το 27% είναι υπέρ της κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

    Οι υπόλοιποι δήλωσαν αναποφάσιστοι. Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στον πρόεδρο του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου Αχμεντ Κορέι ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει την αναγνώριση από το Ισραήλ, οκτώ εβδομάδες μετά την υπογραφή του σχεδίου, ενός παλαιστινιακού κράτους.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 595 Ισραηλινών με περιθώριο λάθους της τάξης του 4,5%.

    Μερική άρση αποκλεισμού της Βηθλεέμ

    Ο ισραηλινός στρατός ήρε μερικώς χθες τη νύχτα τον αποκλεισμό που είχε επιβάλλει στην αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη της Βηθλεέμ, στη Δυτική Οχθη, έγινε γνωστό από στρατιωτική πηγή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, απομακρύνθηκαν πολλά οδοφράγματα που ο ισραηλινός στρατός είχε στήσει σε ορισμένους οδικούς άξονες και οι διαδικασίες ελέγχου χαλάρωσαν.

    Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ ανακοίνωσε χθες το βράδυ "την άρση του αποκλεισμού με την ευκαιρία των Χριστουγέννων".

    Ωστόσο, το Ισραήλ εξακολουθεί να επιμένει στην απόφασή του για αποκλεισμό του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα.

    [09] Κρίσιμη η κατάσταση Ινδία-Πακιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 8:46:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ιδιαιτέρως τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη μεθόριο της Ινδίας και του Πακιστάν. Οι αψιμαχίες μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται, ενώ παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές. Οι ΗΠΑ παρενέβησαν απευθύνοντας έκκληση στις δύο πυρηνικές δυνάμεις να μην παρασυρθούν σε μία νέα πολεμική αναμέτρηση.

    Η Ινδία, που αξιώνει από το Πακιστάν να εξαρθρώσει τις εξτρεμιστικές οργανώσεις που επιδιώκουν την ανατροπή της ινδικής κυριαρχίας στο Κασμίρ, αρνείται μέχρι τώρα να υποκύψει στις πιέσεις από την Ουάσινγκτον για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ. Ωστόσο ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Τζασουάντ Σινγκ διαβεβαίωσε χθες ότι "δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανένας".

    [10] Μελβούρνη: Σε λίγα χρόνια ανακυκλωμένο νερό!

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 8:16:00 πμ

    Οι κάτοικοι της Μελβούρνης ενδέχεται να καταναλώνουν σε λίγα χρόνια ανακυκλωμένο νερό, ακόμα και για πόση σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της πολιτείας της Βικτώριας, Στιβ Μπρακς. Η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας εξετάζει μια πρόταση που της έκανε αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή η οποία συστήνει να ανακυκλώνονται τα νερά που, μέσω των υπονόμων, καταλήγουν στη θάλασσα και αφού θα επεξεργάζονται κατάλληλα και φιλτράρονται να χρησιμοποιούνται για τα πάρκα, τους κήπους, τις καλλιέργειες, για πλύσιμο και, αργότερα και για ...πόση.

    Η Μελβούρνη έχει ειδική μονάδα που επεξεργάζεται το νερό των υπονόμων

    Ο καθηγητής Τέρι Λέντλερ, επικεφαλής της αρμόδιας συμβουλευτικής επιτροπής, είπε ότι η έλλειψη νερού θα ταλαιπωρεί στο μέλλον τον πλανήτη και τη Μελβούρνη.

    "Νομίζω ότι η λύση δεν είναι στη δημιουργία νέων φραγμάτων αλλά στη μείωση της κατανάλωσης και στην ανακύκλωση του νερού. Ήδη η Μελβούρνη έχει ειδική μονάδα που επεξεργάζεται το νερό των υπονόμων και στη συνέχεια το ρίχνει, κάπου 400 εκατομμύρια λίτρα καθημερινά, στη θάλασσα", τόνισε ο καθηγητής.

    Τόσο ο ίδιος, όσο και ο πολιτειακός πρωθυπουργός, δήλωσαν ότι αν είναι να χρησιμοποιηθεί το ανακυκλωμένο νερό θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην κινδυνέψει η υγεία του κοινού. "Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει κάτι τέτοιο" είπε ο καθηγητής Λέντλερ.

    [11] Δίκτυο εμπορίας λευκής σαρκός στη Βοσνία

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 9:30:00 πμ

    Τα Ηνωμένα Εθνη αρνήθηκαν ότι αστυνομικοί της δύναμης του οργανισμού στη Βοσνία εμπλέκονται σε δίκτυο εκμετάλλευσης γυναικών στην περιοχή, παρά το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ουάσινγκτον Ποστ". Τα Ηνωμένα Εθνη εξέδωσαν ανακοίνωση για το θέμα με αφορμή το δημοσίευμα της "Ουάσινγκτον Ποστ", σύμφωνα με το οποίο αστυνομικοί του ΟΗΕ έχουν εμπλακεί σε δίκτυο που συγκεντρώνει και προωθεί γυναίκες σε πορνεία της Βοσνίας.

    Στην ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι οι κατηγορίες που διατυπώνονται με το ρεπορτάζ διερευνήθηκαν διεξοδικώς και "αποδείχθηκε ότι ήταν ανυπόστατες".

    "Κανένα μέλος της διεθνούς αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ δεν διαπιστώθηκε ότι εμπλέκεται στη διακίνηση γυναικών στη Βοσνία", υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Εθνη με την ανακοίνωση που εξέδωσαν.

    [12] Σύσκεψη για το νέο νόμισμα

    28/12/2001 10:45:00 πμ

    Αρχισε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σύσκεψη με αντικείμενο την προετοιμασία ενόψει της εισαγωγής του ευρώ από την 1/1/2002. Στην σύσκεψη συμμετέχουν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λουκάς Παπαδήμος και στελέχη του προαναφερόμενου υπουργείου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πραγματοποιήσουμε μια τελευταία επισκόπηση των θεμάτων που αφορούν το ευρώ, τί πρέπει να προσέξουμε και πώς θα πρέπει να αντιδρασουμε. Οι τράπεζες, πρόσθεσε, έχουν κάνει μέχρι τώρα πολύ καλή δουλειά γιατί έγινε η προσαρμογή του λογισμικού σε ευρώ και η εξέλιξη σε όλη τη χώρα ήταν θετική.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτερες δυσκολίες στα θέματα προσαρμογής και γίνεται τώρα προετοιμασία και για το πρώτο δίμηνο του 2002.

    Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων λόγω της κυκλοφορίας του Ευρώ από την προσεχή Τρίτη, πρώτη Ιανουαρίου 2002.

    Επίσης, τελευταία μέρα σήμερα για να ρυθμίσουν οι πολίτες οικονομικές εκκρεμότητες του 2001 σε εφορίες, τράπεζες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Ειδικά για τις εφορίες, αυτές θα λειτουργήσουν μέχρι αργά το βράδυ προς εξυπηρέτηση του κοινού.

    Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι παραπάνω τράπεζες και οι υπόλοιποι φορείς δεν θα εξυπηρετούν το κοινό, λόγω μετάβασης στο ευρώ.

    Στο μεταξύ, παρατείνεται για τις 2/1/2002 η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, που λήγει σήμερα.

    Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την παράταση αυτή, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

    [13] Νέες αυξημένες τιμές ακινήτων σε 28 δήμους

    28/12/2001 9:15:00 πμ

    Από 1ης Φεβρουαρίου του 2002 και όχι από σήμερα, θα ισχύσουν τελικά οι νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στους 28 δήμους, που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Οι αυξήσεις κυμαίνονται σε μέσα επίπεδα γύρω στο 10% ενώ φθάνουν και το 57%.

    Οι δήμοι αυτοί είναι: Ψυχικού, Μελισσίων, Αθηναίων, Ασπροπύργου, Βούλας, Φιλοθέης, Παπάγου, Ν. Μάκρης, Ν. Ερυθραίας, Ν. Ηρακλείου, Λυκόβρυσης, Κρωπίας, Κερατέας, Καλυβίων Θορικού, Καισαριανής, Βουλιαγμένης, Αιτωλικού, Μεσολογγίου, Δράμας, Λάρισας, Ελλομένου, Αργους, Στυλίδας, Ναυπλίου, Φιλιατρών, Λεβαδέων, Διδυμοτείχου και Μυκόνου.

    Επίσης, σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τις τιμές ζώνης των αγροτεμαχίων σε ευρώ, καθώς και πίνακα με τιμές ζώνης σε δραχμές, εκφρασμένες σε ευρώ, με τις οποίες θα γίνονται οι γονικές παροχές, οι μεταβιβάσεις ακινήτων, οι κληρονομιές και οι δωρεές απο 1/1/2002.

    [14] Ισπανία: Οι συνθέσεις του All Star Game

    28/12/2001 9:51:00 πμ

    Ούτε ο Ευθύμης Ρεντζιάς, ούτε ο Νίκος Οικονόμου, κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους ώστε να συμπεριληφθούν στους "εκλεκτούς", που το Σάββατο θα λάβουν μέρος στο ισπανικό All Star Game. Μοναδικό "ελληνικό" χρώμα, θα δίνει η παρουσία του Μίλαν Γκούροβιτς (Μαλατράς κατά το... ελληνικότερον), ο οποίος συμπεριλήφθηκε στην ομάδα των "Νότιων".

    Τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο της Μπαρτσελόνα, ενώ ο Σάσα Τζόρτζεβιτς της Ρεάλ δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει λόγω τραυματισμού και στη θέση του κλήθηκε ο Μους Σονκό της Μάλαγα.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΒΟΡΡΑΣ: Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Αντεμόλα Οκουλάγια και Αρτούρας Καρνισόβας (Μπαρτσελόνα), Ελμερ Μπένετ (Ταουγκρές), Τανόκα Μπέραντ και Αλεξ Μούμπρου (Μπανταλόνα), Κάρλες Μάρκο (Φόρουμ Βαγιαδολίδ), Λούκας Βοκτοριάνο (Γιέιδα), Ντέβιν Ντέιβις (Ρίο Μπρέογκαν), Ανταμ Κιφ (Τζιρόνα) Προπονητές: Αϊτο Γκαρσία Ρενέσες (Μπαρτσελόνα), Γκουστάβο Αρανθάνα (Φόρουμ Βαγιαδολίδ)

    ΝΟΤΟΣ: Μουσταφά Σονκό, Μίλαν Γκούροβιτς και Κάρλος Καμπέθας (Μάλαγα), Αλμπέρτο Ερέρος και Ζαν Τάμπακ (Ρεάλ Μαδρίτης), Ντέρικ Αλστον (Βαλένθια), Βέλιμιρ Περάσοβιτς (Φουενλαμπράδα), Αντόνιο Γκρέιντζερ (Κάχα Σαν Φερνάντο), Αλφόνσο Ρέγες (Εστουντιάντες), Ρίτσαρντ Σκοτ (Γκανάδα) Προπονητές: Σέρτζιο Σκαριόλο (Ρεάλ Μαδρίτης), Λουϊς Καζιμίρο (Βαλένθια)

    [15] Μπέκαμ: Αγώνας δρόμου για την εντεκάδα

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 9:43:00 πμ

    Ενας ατελείωτος... ανταγωνισμός επικρατεί στις τάξεις της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς οι παίκτες δεν έχουν να ανταγωνιστούν μόνο τους αντιπάλους, προκειμένου να χαροποιήσουν τους φιλάθλους τους, αλλά και τους ίδιους τους συμπαίκτες τους, εφόσον μια θέση στην βασική εντεκάδα κατακτάται μετά κόπων και βασάνων. Τουλάχιστον αυτό επισημαίνει μέσα από τις δηλώσεις του ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, που προειδοποίησε ότι η θέση των συμπαικτών του όσο και η δική του είναι διαρκώς... μετέωρη.

    "Ολοι πρέπει παλεύουμε για μία θέση στην εντεκάδα. Στην Μάντσεστερ όλοι καραδωκούν για στραβοπάημα σου. Πάντως το θεωρώ λογικό, αφού η Μάντσεστερ είναι μία ομάδα υψηλών προδιαγραφών", δήλωσε ο Μπέκαμ, που άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί και φημολογούμενο... αποληθέντα Αντι Κόουλ.

    "Ο Φέργκιουσον είπε στον Κόουλ ότι ακόμη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ομάδα, κάτι που με βρίσκει σύμφωνο. Αλλωστε έχει αποδείξει ότι είναι παίκτης μεγάλου βελινεκούς", κατέληξε ο Μπέκαμ, που θεωρεί ότι δεν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης του Κόουλ.

    [16] Πολωνία: Ο Κεντέρης 18ος καλύτερος αθλητής

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 9:36:00 πμ

    Ο Ελληνας χρυσός ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής των 200 μέτρων, Κώστας Κεντέρης, κατέβαλε την 18η θέση (συγκέντρωσε 15 βαθμούς), στην ψηφοφορία για τον καλύτερο αθλητή της Ευρώπης που διοργάνωσε το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων (PAP). Καλύτερος αθλητής της Ευρώπης αναδείχθηκε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1 Μίκαελ Σουμάχερ με 167 βαθμούς, δεύτερος ο Αυστριακός πρωταθλητής του σκι Χέρμαν Μάιερ και τρίτος ο Πολωνός αθλητής του άλματος στο σκι Ανταμ Μάλιζ. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 21 πρακτορεία ειδήσεων από 20 χώρες της Ευρώπης.

    Αλλωστε ο παλιός παίκτης της Μίλαν ανήκει στο τεχνικό τιμ των "πλάβι" από τον περασμένο Μάιο. Ο Μπάγεβιτς, παρατείνοντας κατά μία ημέρα την άδεια του δεν ήρθε στη χθεσινή προπόνηση αφού επέστρεψε οδικώς το βράδυ απο την Αθήνα.

    [17] Στην ΑΕΚ Φόλια-Ξενίδης

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 9:34:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Παίκτες της ΑΕΚ θα πρέπει να θεωρούνται πλέον ο Αντόνιο Φόλια και ο Γιώργος Ξενίδης. Τόσο ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός, όσο και ο έμπειρος αμυντικός, πέρασαν χθες με επιτυχία τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και σήμερα αναμένεται να κάνουν την πρώτη τους προπόνηση με την Ενωση.

    Η απόκτηση του 30χρονου Πορτογάλου θεωρείται δεδομένη, καθώς ο Φόλια αποτελεί προσωπική επιλογή του Φερνάντο Σάντος, ενώ οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε 6μηνη συνεργασία, έναντι περίπου 130 εκατομμυρίων δραχμών.

    Όσον αφορά στην περίπτωση του 28χρονου Ξενίδη, που έμεινε ελεύθερος από τον Ηρακλή, η συμφωνία προβλέπει συνεργασία για 3,5 χρόνια (1,5+1+1), χωρίς να έχει γίνει γνωστό το οικονομικό μέρος της συμφωνίας.

    [18] Ματαιώθηκε ο φιλικός αγώνας ΠΑΟΚ-Ηρακλής

    28/12/2001 9:50:00 πμ

    Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε ότι ματαιώθηκε ο προγραμματισμένος φιλικός αγώνας της Κυριακής 30 Δεκεμβρίου, με τον Ηρακλή. Στο μεταξύ στο πλαίσιο των εορταστικών ημερών, η ομάδα του ΠΑΟΚ θα επισκεφτεί το παιδικό χωριό Β.Ελλάδος, στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, το Σάββατο στις 29 Δεκεμβρίου (12:00). Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΕ, ο προπονητής της ομάδας, Ντούσαν Μπάγεβιτς, οι παίκτες, εκπρόσωποι των χορηγών της ομάδας οι οποίοι και θα μοιράσουν δώρα στα παιδιά.

    [19] Τσεχία: Κορυφαίος ποδοσφαιριστής ο Ροζίτσκι

    28/12/2001 9:47:00 πμ

    Το νέο μεγάλο αστέρι του ποδοσφαίρου της Τσεχίας, αναδείχθηκε κορυφαίος για το 2001. Ο Τόμας Ροζίτσκι της Ντόρτμουντ κέρδισε την πλειοψηφία των προτιμήσεων ανάμεσα στους παίκτες και τους προπονητές του τσεχικού πρωταθλήματος και με 4.304 βαθμούς ήταν πρώτος στη σχετική ψηφοφορία. Μόλις στα 21 του χρόνια, ο Ροζίτσκι έχει ήδη 18 διεθνείς συμμετοχές και 2 γκολ, ενώ το καλοκαίρι θα είναι ένα από τα επίλεκτα στελέχη της Τσεχίας στο μουντιάλ της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

    Αναλυτικά οι πέντε πρώτοι της ψηφοφορίας:

    1. Τόμας Ροζίτσκι (Ντόρτμουντ) 4.304 βαθμοί

    2. Πάβελ Νέντβεντ (Γιουβέντους) 4.231

    3. Γίρι Γιάροσικ (Σπάρτα Πράγας) 1.935

    4. Μίλαν Μπάρος (Λίβερπουλ) 1.794

    5. Γιάν Κόλερ (Ντόρτμουντ) 1.456

    [20] ΕΡΤ: Κοκτέιλ ήχων και χρωμάτων

    28/12/2001 11:20:00 πμ

    Ένα κοκτέιλ ήχων και χρωμάτων παρακολούθησαν χθες εργαζόμενοι, επισκέπτες και περαστικοί στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Με φόντο μια πανδαισία εικόνας, μουσικά συγκροτήματα έπαιξαν και τραγούδησαν ξένο και ελληνικό έντεχνο τραγούδι, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν τα "Μουσικά Σύνολα" της ΕΡΤ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 December 2001 - 9:59:00 UTC